facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Μπουρλά: Η Όμικρον μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν χρειαζόμαστε μια 4η δόση – Υποθέτουμε ότι ο ιός θα μείνει για μια 10ετία

«Με την παραλλαγή Δέλτα σε εξέλιξη η εταιρεία είχε σκεφτεί να προετοιμάσει την παραγωγή για μια 3η δόση εμβολίου παγκοσμίως και στη συνέχεια έναν επανεμβολιασμό το φθινόπωρο. Αλλά αυτό που περιπλέκει την κατάσταση σήμερα είναι η Όμικρον, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν χρειαζόμαστε μια 4η δόση γρήγορα πριν προχωρήσουμε στο ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ήδη σήμερα, η Όμικρον «πίεσε» να δοθεί η 3η δόση όχι στους έξι μήνες, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στους τρεις. Και αυτό θα αλλάξει δραματικά το τοπίο» είπε σύμφωνα με το σάιτ iltempo.it, ο πρόεδρος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ανήμερα των Θεοφανείων.

Ο Μπουρλά εξήγησε στους επενδυτές της Goldman ότι «θα έχουμε σίγουρα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Όμικρον. Το ερώτημα είναι αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι. Προχωράμε ολοταχώς, και παρόλο που δεν έχω δει τα εργαστηριακά δεδομένα αυτή τη στιγμή, με βάση όσα έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορώ να πω ότι θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την Όμικρον μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχαμε υποθέσει: τέλη Μαρτίου. Αλλά δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα αν θα το χρειαστούμε πραγματικά από τον Απρίλιο και μετά. Είμαστε βέβαια ότι θα είναι εκεί και ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό και ότι θα είμαστε σε θέση να το παραγάγουμε μέσα στο έτος σε δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια δόσεις. Αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει αυτή η ανάγκη ή άλλες, γιατί ήδη βλέπω πολλές άλλες παραλλαγές να εμφανίζονται μετά την Όμικρον…».

Με την εμφάνιση της ανάγκης για μια 4η δόση για την καταπολέμηση της Όμικρον και πιθανών άλλων επειγόντων αναμνηστικών εμβολίων φέτος, η ιδέα του ετήσιου εμβολιασμού φαίνεται να μετακινείται προς το 2023. Αλλά ο Μπουρλά φαίνεται να έχει κάποιες βεβαιότητες: «Η μία είναι ότι ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί και υποθέτουμε ότι θα παραμείνει για μια δεκαετία. Θα ενδημεί παντού και θα έχει την ικανότητα να δημιουργεί παραλλαγές, οπότε θα ζει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό πιστεύει η πλειονότητα των επιστημόνων, καθώς και οι μεγαλύτεροι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Η δεύτερη βεβαιότητα που έχουμε είναι ότι η ανοσολογική προστασία με τις παραλλαγές που γνωρίζουμε, και τώρα προφανώς και με την Όμικρον, είναι βραχύβια, τόσο με το εμβόλιο όσο και με τη φυσική μόλυνση: λίγοι μήνες, όλο και λιγότερο. Γι’ αυτό το λόγο έχει τεθεί η ιδέα μιας 4ης δόσης, τουλάχιστον πριν από τον κανονικό ετήσιο εμβολιασμό».

Ο πρόεδρος της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας αναφέρθηκε επίσης στο χάπι Paxlovid, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά μετά την απόκτηση των απαραίτητων αδειών. Όμως, ο ίδιος μετρίασε λίγο τον ενθουσιασμό του, εξηγώντας ότι η αποτελεσματικότητα είναι σίγουρα καλή και ότι είναι πιο διαχειρίσιμο από το εμβόλιο, τουλάχιστον από τεχνικής άποψης: θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί στον κόσμο που θα μπορούσαν να το παράγουν, ακόμη και με τη μέθοδο του franchising, χωρίς να έχουν τις τεχνικές δυσκολίες που έχει το Comirnaty (το όνομα με το οποίο έχει βαφτιστεί το εμβόλιο της Pfizer), «αλλά δεν μπορεί να γίνει σε εβδομάδες, επειδή η χημεία χρειάζεται μήνες, και είχαμε ένα σχέδιο εννέα μηνών που ευτυχώς ξεκινήσαμε πριν από πολύ καιρό. Χάρη σε αυτή την πρόοδο, μπορέσαμε να φτάσουμε από την αρχική πρόβλεψη των 50 εκατομμυρίων θεραπειών με Paxlovid στα 80 εκατομμύρια και στη συνέχεια στα 120 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της iltempot.it, απέχουμε πολύ από τους ρυθμούς παραγωγής του εμβολίου, που προβλέπεται να φτάσει περίπου τα 4 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τον Μπουρλά, η παραγωγή του χαπιού κατά της Covid είναι πολύ ακριβή, αλλά θα διατεθεί στην αγορά σε χαμηλή τιμή, εν μέρει επειδή η εταιρεία δεν χρειάζεται να μοιραστεί τα κέρδη με άλλους εταίρους, καθώς όλα γεννιούνται και εξελίσσονται μόνο εντός της Pfizer.

iltempo.it/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουρλά: Η Όμικρον μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν χρειαζόμαστε μια 4η δόση – Υποθέτουμε ότι ο ιός θα μείνει για μια 10ετία"

Βραζιλία: Βίντεο ντοκουμένο από την κατάρρευση φαραγγιού – Σπαρακτικές φωνές λίγο πριν συνθλιβούν

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τριάντα τραυματίστηκαν μετά την αποκόλληση και την πτώση βράχων που συνέθλιψαν τουριστικά πλεούμενα χθες Σάββατο κοντά σε καταρράκτη, σε λίμνη της νοτιοανατολικής Βραζιλίας η οποία αποτελεί μαγνήτη για τους επισκέπτες της περιοχής, ανακοίνωσαν σήμερα οι διασώστες.

Πελώριο κομμάτι του επιβλητικού όγκου βράχων ξαφνικά αποκολλήθηκε από το φαράγγι κι έπεσε πάνω σε σκάφη που έπλεαν στα πράσινα νερά της λίμνης Φούρνας, στην περιοχή Καπιτώλιο, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις.

Σε δραματικά αποσπάσματα βίντεο που ανέβηκαν στα social media ακούει κανείς τις κραυγές πανικού των τουριστών καθώς ο πελώριος όγκος βράχων πέφτει στο νερό, συνθλίβοντας τρία πλεούμενα.

Πυροσβέστες και δύτες εντόπισαν σήμερα τρία ακόμη πτώματα στη λίμνη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε δέκα.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, που μοιράστηκε κάποια από τα βίντεο του δυστυχήματος μέσω των λογαριασμών του σε social media, εξήρε τις προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο, από τη στιγμή που «έγινε η ατυχής καταστροφή», έσπευσε επιτόπου, «διέσωσε θύματα και διακόμισε τραυματίες» σε νοσοκομεία.

Στην περιοχή σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε την αποκόλληση του τμήματος του φαραγγιού.

Επίσης χθες Σάββατο τάφρος υπερχείλισε σε μεταλλείο σιδήρου 300 χιλιόμετρα ανατολικότερα, με αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο εθνική οδός. Σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Μεταλλείων (ΑΝΜ) ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του μεταλλείου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βραζιλία: Βίντεο ντοκουμένο από την κατάρρευση φαραγγιού – Σπαρακτικές φωνές λίγο πριν συνθλιβούν"

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο απόλυσης των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Πως θα αναπληρωθούν τα κενά

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Υγείας για την αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν από την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών μετά τις 31 Μαρτίου αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ. 

Ο Θάνος Πλεύρης είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση του μέτρου αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών μέχρι τις 31 Μαρτίου και μάλιστα τότε είχαν εκληφθεί οι αναφορές του ως τελεσίγραφο.

Σημειώνεται ότι από τους 6.500 υγειονομικούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και τέθηκαν σε αναστολή, οι περίπου 1.500 επέστρεψαν με πιστοποιητικό νόσησης. 

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει να θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού για τον συγκεκριμένο κλάδο και να παυθούν από τα καθήκοντά τους μετά τις 31 Μαρτίου όσοι δεν εμβολιαστούν μέσω της καταγγελίας της σύμβασής τους. Και αυτό ισχύει και για όσους επέστρεψαν λόγω νόσησης. 

Παράλληλα, στο υπουργείο Υγείας συζητείται ήδη πώς θα καλυφθούν τα κενά των υγειονομικών που πρόκειται να απολυθούν.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι μεταξύ των υπουργών, Μάκη Βορίδη και Θάνου Πλεύρη έχει συζητηθεί η άμεση προκήρυξη των θέσεων στη βάση του κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για μία αποχώρηση, αλλά και το σενάριο να μετατραπούν σε οχτάμηνες οι τρίμηνες συμβάσεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο απόλυσης των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Πως θα αναπληρωθούν τα κενά"

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Φλώρινα

Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Φλώρινα, και συγκεκριμένα 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 14,1 χιλιόμετρα. Το σεισμό ακολούθησαν απανωτοί μετασεισμοί μέχρι 4,2 Ρίχτερ, επίσης με εστιακό βάθος γύρω χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός πολύ σε όλο το νομό αλλά και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Όπως είναι φυσικό οι κάτοικοι έχουν ανησυχήσει και βγήκαν από τα σπίτια τους με την αγωνία να είναι μεγάλη. Το βέβαιο είναι πως αυτή η νύχτα δεν έχει και πολύ ύπνο…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Φλώρινα"

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Νοσηλεύεται στο «Αττικόν» με κορωνοϊό

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν» εισήχθη το πρωί του Σαββάτου ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, με θετικό αποτέλεσμα σε τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού.  Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται στην Δ' Παθολογική Κλινική, όπου υπηρετεί και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Γλύξμπουργκ παρουσιάζει μέχρι στιγμής ήπια συμπτώματα.

 Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν επιβαρυμένος από τη σοβαρή πνευμονία για την οποία είχε νοσηλευτεί τον Δεκέμβριο στο νοσοκομείο «Υγεία».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Νοσηλεύεται στο «Αττικόν» με κορωνοϊό"

Καιρός αύριο: Παγετός το πρωί της Δευτέρας – Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σε όλη τη χώρα και τη Δευτέρα (10.1.2022) σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και από το απόγευμα στα ανατολικά ηπειρωτικά, πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Όπως αναφέρει η πρόγνωση του καιρού χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες από τη νύχτα στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Βαθμιαία θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα κεντρικά και βόρεια τους 08 με 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 15 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, με ενίσχυση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, με τάση περαιτέρω ενίσχυσης.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία νότιοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παγετός το πρωί της Δευτέρας – Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα"

Κυψέλη: Πιστόλια, γεμιστήρες και ναρκωτικά βρέθηκαν στο σπίτι του 30χρονου που πυροβολούσε

Όπλα και ναρκωτικά βρέθηκαν στο σπίτι του 30χρονου Αλβανού, ο οποίος πυροβολούσε χωρίς λόγο από το μπαλκόνι το σπιτιού του στην πλατεία Αμερικής και συνελήφθη το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα της αστυνομίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, με δύο γεμιστήρες και 71 φυσίγγια, μία ζυγαριά ακριβείας και δύο συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού βάρους 117,7 γραμμαρίων.

O 30χρονος κρατείται και ανακρίνεται στην Ασφάλεια Αττικής.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυψέλη: Πιστόλια, γεμιστήρες και ναρκωτικά βρέθηκαν στο σπίτι του 30χρονου που πυροβολούσε "

Καζακστάν: Οι αρχές ανακοίνωσαν 164 νεκρούς κατά τη διάρκεια των ταραχών – Έκκληση για «διάλογο» απευθύνει ο πάπας Φραγκίσκος

Συνολικά 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν την περασμένη εβδομάδα το Καζακστάν, σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας και μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο απολογισμός αυτός, ο οποίος δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητες πηγές, είναι πολύ αυξημένος. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει μέχρι τώρα το θάνατο 26 διαδηλωτών και 16 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί κατά την καταστολή των ταραχών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μόνο στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών.

Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι αρχές είχαν κάνει λόγο για περισσότερους από 40 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν πριν από μία εβδομάδα ως διαμαρτυρία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πριν εξελιχθούν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης. Πρόκειται για το πιο φονικό ξέσπασμα βίας στα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας του Καζακστάν.

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταθεροποίησαν την κατάσταση σε όλη τη χώρα, ενώ στρατεύματα από μια υπό τη Ρωσία στρατιωτική συμμαχία φρουρούν «στρατηγικές εγκαταστάσεις».

Αξιωματούχοι της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ότι συνεχίζουν τις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος αποκάλεσε τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξάγεται σε ολόκληρη αυτή την πετρελαιοπαραγωγό πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες συνελήφθησαν και δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Τοκάγεφ εξέδωσε διαταγές προς τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση για να βάλουν τέλος στην αναταραχή, για την οποία κατηγόρησες συμμορίτες και τρομοκράτες.

Έπειτα από πρόσκληση του Τοκάγεφ, ο υπό τη Ρωσία Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έστειλε στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Αριθμός στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων τέθηκε υπό την προστασία του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος των κρατών μελών του CSTO», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο και αφορά μια ενημέρωση για την κατάσταση της ασφάλειας, της οποίας προήδρευσε ο Τοκάγεφ.

Στην δήλωση δεν αποσαφηνίζεται ποιες είναι αυτές οι στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.

«Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία προστίθεται πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανέκτησαν τον έλεγχο διοικητικών κτιρίων και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν.

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα τον «οδύνη» του για τα θύματα των ταραχών στο Καζακστάν και έκανε έκκληση για «διάλογο» για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Πληροφορήθηκα με οδύνη πως υπήρξαν θύματα στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα αυτές τις τελευταίες ημέρες στο Καζακστάν. Προσεύχομαι γι’ αυτά και για τα μέλη των οικογενειών τους», δήλωσε ο ποντίφικας στη διάρκεια της παραδοσιακής εβδομαδιαίας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εύχομαι να επιστρέψουμε το ταχύτερο στην κοινωνική ειρήνη μέσω της αναζήτησης του διαλόγου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινού καλού», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καζακστάν: Οι αρχές ανακοίνωσαν 164 νεκρούς κατά τη διάρκεια των ταραχών – Έκκληση για «διάλογο» απευθύνει ο πάπας Φραγκίσκος"

Κορωνοϊός: Στα 18.592 τα νέα κρούσματα - Πάνω από 600 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ακόμη 66 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.592 , εκ των οποίων 97 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.507.616 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 50.0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 588 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.767 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα διενεργήθηκαν μόλις 230.237 τεστ, με τη θετικότητα να ενισχύεται στο 8,07%.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.853 στην Αττική (14.709 χθες).
  • 2.065 στη Θεσσαλονίκη (4.145 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 926 από την Ανατολική Αττική (1.650 χθες).
  • 1.036 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (2.054 χθες).
  • 301 από τη Δυτική Αττική (591 χθες).
  • 783 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.898 χθες).
  • 2.107 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (4.548 χθες).
  • 741 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.740 χθες).
  • 849 από τον Πειραιά (1.935 χθες).
  • 110 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (293 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 304 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 7 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 159 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 149 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 79 στην ΠΕ Άρτας.
  • 630 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 196 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 51 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 118 στην ΠΕ Δράμας.
  • 228 στην ΠΕ Έβρου.
  • 295 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 33 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 67 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 165 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 103 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 634 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 13 στην ΠΕ Θάσου.
  • 85 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 49 στην ΠΕ Θήρας.
  • 12 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 377 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 152 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 41 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 166 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 60 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 5 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 170 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 51 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 71 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 235 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 279 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 55 στην ΠΕ Κω.
  • 76 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 560 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 110 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 159 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 48 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 10 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 332 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 211 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 2 στην ΠΕ Μήλου.
  • 20 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 15 στην ΠΕ Νάξου.
  • 97 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 24 στην ΠΕ Πάρου.
  • 103 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 251 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 78 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 252 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 111 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 322 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 31 στην ΠΕ Σάμου.
  • 164  στην ΠΕ Σερρών.
  • 10 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 29 στην ΠΕ Σύρου.
  • 1 στην ΠΕ Τήνου.
  • 171 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 171 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 96 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 58 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 76 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 364 στην ΠΕ Χανίων.
  • 73 στην ΠΕ Χίου.
  • 495 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (1.085 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.394 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 642 από 634 εχθές (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (84.89%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (15.11%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.822 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 632 (ημερήσια μεταβολή +21.07%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 556 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 18.592 τα νέα κρούσματα - Πάνω από 600 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ακόμη 66 θάνατοι "

Πρώτη «νίκη» για Τζόκοβιτς: Απορρίφθηκε το αίτημα των Αυστραλών για καθυστέρηση της δίκης για βίζα

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης της Αυστραλίας για 48ωρη αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης της απαγόρευσης εισόδου του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Όπως μεταδίδει το NBC News, το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας ζήτησε η εκδίκαση της υπόθεσης του ανεμβολίαστου Σέρβου τενίστα να μετακινηθεί κατά δυο 24ωρα (σ.σ. να γίνει δηλαδή την τετάρτη (12.01) και όχι τη Δευτέρα, όπως είχε αρχικά οριστεί) προκειμένου να προετοιμάσουν καλύτερα τη “γραμμή” τους.

Η απόρριψη του αιτήματος τους μεταφράζεται σε “νίκη” του Τζόκοβιτς, καθώς η διοργανώτρια αρχή του Australian Open πίεζε για οριστική απόφαση μέχρι την Τρίτη, προκειμένου να δηλωθεί ο Σέρβος στην λίστα των συμμετεχόντων του πρώτου Grand Slam της σεζόν.

Την ίδια στιγμή, οι νομικοί εκπρόσωποι του Νόβακ Τζόκοβιτς εμφανίζονται πανέτοιμοι, με ένα έτοιμο υπόμνημα 35 σελίδων στο οποίο αναλύουν λεπτομερώς γιατί πρέπει να αναιρεθεί η απόφαση ακύρωσης της visa εισόδου του Σέρβου στην Αυστραλία.

Οι δικηγόροι του Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις στηρίζονται στη διάταξη πως αν κάποιος έχει νοσήσει τους έξι τελευταίους μήνες, δεν χρειάζεται να είναι εμβολιασμένος, βάσει και όσων προβλέπονται από τις υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας.

Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος είναι υπό κράτηση -καθώς ακυρώθηκε η βίζα του κατά την άφιξή του στην Αυστραλία την Πέμπτη- βρέθηκε για πρώτη φορά θετικός σε τεστ στις 16 Δεκεμβρίου.

Η πλευρά του «Νόλε» αναφέρει πως από τη στιγμή που είχε νοσήσει τον Δεκέμβριο, είχε κάθε δικαίωμα να πάρει ιατρική εξαίρεση για να ταξιδέψει στη χώρα, ενώ αναφέρει πως ήταν σοκαρισμένος, έκπληκτος και μπερδεμένος όταν κρατήθηκε στο αεροδρόμιο και δεν του επετράπη η είσοδος στη χώρα.

Η εκδίκαση της επίθεσης θα αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και μέσα στην ημέρα (10.01) θα υπάρξει και η απόφαση, που θα κρίνει εάν ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα μπορέσει να “κυνηγήσει” και φέτος το Australian Open.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη «νίκη» για Τζόκοβιτς: Απορρίφθηκε το αίτημα των Αυστραλών για καθυστέρηση της δίκης για βίζα"

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Κολλήσατε Covid-19 λίγο πριν την τρίτη δόση; – Τι να κάνετε

Πληθαίνουν τα περιστατικά συμπολιτών μας που λίγο πριν το προγραμματισμένο ραντεβού για την ενισχυτική (τρίτη) δόση του εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 κόλλησαν κορωνοϊό λόγω της ευρείας διασποράς της μετάλλαξης Omicron.

Τίθεται λοιπόν αν πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό ή όχι.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας στο καίριο αυτό ερώτημα εξηγεί ότι, στην περίπτωση που κάποιος είναι ασυμπτωματικός φορέας της λοίμωξης Covid-19 και το self ή rapid τεστ δεν την ανιχνεύει τότε ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση μπορεί να γίνει κανονικά καθώς «δεν έχει παρουσιαστεί καμία αρνητική επίπτωση, αν είναι δρομολογημένη λοίμωξη με covid και γίνει ο εμβολιασμός».

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έχουμε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα από 1 έως 5 ημέρες πριν τον εμβολιασμό με τρίτη δόση.

«Αν μιλάμε για συμπτωματικό άτομο, τότε ισχύει το ίδιο», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» την περασμένη Δευτέρα.

Και συμπλήρωσε: «Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα για τον εμβολιασμό, ούτε παρεμβαίνει η ανοσοποίηση στην ανοσιακή αντίδραση του εμβολίου. Μάλιστα, χρονικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και η ανοσοποίηση να συμβάλει και στην καλύτερη αντιμετώπιση».

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στη μετάλλαξη Omicron (όπως βήχας, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση κ.α.) αλλά στα διαγνωστικά τεστ δεν αποτυπώνεται η λοίμωξη Covid-19 τότε «θα έλεγα να περιμένετε κάποιες ημέρες, μήπως αυτός ο απλός βήχας εμπλουτιστεί και με άλλα συμπτώματα. Επομένως, εάν έχετε μόνο βήχα, έχετε κάνει, όμως, τεστ και είναι αρνητικά, τότε θα προχωρήσετε στον εμβολιασμό».

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Κολλήσατε Covid-19 λίγο πριν την τρίτη δόση; – Τι να κάνετε"

ΥΠΑ: Νέα ταξιδιωτική οδηγία για τους επιβάτες – Τι αλλάζει στις μέρες καραντίνας

Νέα ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τους επιβάτες που εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊο. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία οι μέρες καραντίνας μειώνονται από τις δέκα στις πέντε για τους θετικούς στον κορονοϊό ταξιδιώτες.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό, τις αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα που θα εφαρμοστούν από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου 2022 και θα ισχύουν έως την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.

Οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού που έχουν ως στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας και τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 προβλέπουν τα ακόλουθα:

Mε αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους ταξιδιώτες από 5 ετών και άνω: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού παραμένει σε εφαρμογή η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους.

Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 42 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία, Αργεντινή, Ινδία, Ουρουγουάη, Σουλτανάτο του Ομάν, Χιλή, Μεξικό, Κόσοβο* και Κινεζική Ταϊπέι**.

Τι ισχύει για το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.
Έλεγχοι σε παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών και προσωρινός περιορισμός 5 ημερών σε περίπτωση κρούσματος: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα/απομόνωση θα ισχύει για πέντε μέρες, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές. Ο προσωρινός περιορισμός αρχίζει από την επόμενη ημέρα της διάγνωσής τους ως θετικών στον κορωνοϊό COVID-19.

Μετά την πάροδο των πέντε (5) ημερών και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί, με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για είκοσι τέσσερις (24) ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, λήγει ο προσωρινός περιορισμός. Εάν ο πυρετός συνεχίζει μετά την πάροδο των πέντε (5) ημερών, παρατείνεται ο προσωρινός περιορισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Οι συγκεκριμένοι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από τη λήξη του περιορισμού. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας μας.

Αεροπορική οδηγία για υπηκόους Αργεντινής, Ρωσίας, Ινδίας, Ουρουγουάης, Σουλτανάτου του Ομάν, Μεξικού και Χιλής: Οι μόνιμοι κάτοικοι των συγκεκριμένων τρίτων χωρών, εκτός όλων των άλλων προϋποθέσεων εισόδου στην Ελλάδα που προβλέπονται από την αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού, θα εισέρχονται με την πρόσθετη προϋπόθεση να υποβάλλονται στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση.

Υποχρεωτικό τεστ στην άφιξη για ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, από τις ακόλουθες 16 χώρες: Επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από Αίγυπτο, Αλβανία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Ρωσία και Τουρκία, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους, θα υποβάλλονται στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς υπάρχει εξαίρεση για τους ταξιδιώτες/επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει από Covid-19.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές.

Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΑ: Νέα ταξιδιωτική οδηγία για τους επιβάτες – Τι αλλάζει στις μέρες καραντίνας"

Θήβα: Αθώος o παιδίατρος για ασέλγεια σε ανήλικη ασθενή του στη Θήβα ύστερα από δύο χρόνια

Ήταν Απρίλιος του 2019, Μεγάλη Τρίτη, όταν η τοπική κοινωνία της Θήβας αλλά και το πανελλήνιο παρακολουθούσε τη σύλληψη του τότε διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας, ύστερα από καταγγελία μητέρας ότι ασέλγησε σε βάρος της μικρής της κόρης, ενώ της έκανε αιμοληψία.

Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για αποπλάνηση παιδιών, με παθούσα που δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση, για αποπλάνηση παιδιών, με παθούσα που συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι και τα δεκατέσσερα έτη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, με παθούσες που δεν συμπλήρωσαν τα δεκατέσσερα έτη, από ιατρό που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικες, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση και για αθέμιτη αποτύπωση σε υλικό φορέα μη δημόσιας πράξης άλλου, κατ’ εξακολούθηση.

Ο 65χρονος οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που του είχε συμβεί, ενώ με εισαγγελική εντολή δόθηκαν και τα στοιχεία του στη δημοσιότητα. Ωστόσο ο παιδίατρος ο οποίος από την πρώτη στιγμή ισχυριζόταν ότι δεν είχε προβεί σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες, αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θηβών, πριν από λίγο καιρό μετά και από την απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας. Ο πρώην διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών Α. Ζ. είχε κρατηθεί προσωρινά στις φυλακές, ενώ κατά τη διάρκεια αυτή εμφανίστηκε ακόμη μια γυναίκα η οποία ισχυριζόταν ότι και στη δική της περίπτωση όταν ήταν 13 ετών κατά τη διάρκεια ιατρικής πράξης ο γιατρός την είχε ακουμπήσει στιγμιαία με το σώμα του, στο ύψος των γεννητικών του οργάνων στην εξωτερική πλευρά της παλάμης της.

Το Δικαστήριο με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του που κράτησαν δύο μήνες, αποφάσισε ότι ο κατηγορούμενος ουδέποτε τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε, αφού δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε την οποιαδήποτε χειρονομία σε βάρος των ασθενών του, κατά παρέκβαση των επιβαλλόμενων από την ιατρική του επιστήμη, πόσω μάλλον με σκοπό την ηδονή του. Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν μάρτυρες και εκατοντάδες ένορκες βεβαιώσεις ασθενών του κατηγορουμένου γιατρού για πάνω από 40 χρόνια που μιλούσαν για το ήθος του και την άριστη επαγγελματική του συμπεριφορά, όπως και δημοσιεύματα από τοπικές εφημερίδες των πόλεων στις οποίες υπηρετούσε ως γιατρός, όπου δημοσιεύονταν επιστολές ευχαριστήριων για την εθελοντική του προσφορά.

Ο ίδιος μετά το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας και της ανακοίνωσης της απόφασης, ένιωσε δικαιωμένος, αφού από την πρώτη στιγμή φώναζε για την αθωότητα του και ανακουφισμένος που έφτασε το τέλος ενός προσωπικού Γολγοθά που έζησε επι μια διετία, προσπαθώντας να αποδείξει το ανυπόστατο των καταγγελιών. Όπως είπε ο ίδιος το μόνο που επιθυμεί και ανυπομονεί είναι να επιστρέψει στα καθήκοντα του.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Βάσω Πανταζή και Νίκος Γεωργούσης μιλώντας στο protothema.gr ανέφεραν: «Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία, είχαμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, αφού το εν λόγω δικαστήριο ερεύνησε σε βάθος κάθε πτυχή αυτής της υποθέσεως για να καταλήξει στην αθώωση του εντολέα μας. Οι Έλληνες δικαστές, ανεπηρέαστοι από την δημοσιότητα που λαμβάνουν αυτού του είδους υποθέσεις σεξουαλικης κακοποίησης, δικάζουν με μόνο γνώμονα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν μπροστά τους. Και οι δυο μας νιώθουμε ικανοποίηση γιατί βοηθήσαμε το δικαστήριο να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση που επιστρέφει τον κατηγορούμενο στην μεγάλη του αγάπη ,την παιδιατρική».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θήβα: Αθώος o παιδίατρος για ασέλγεια σε ανήλικη ασθενή του στη Θήβα ύστερα από δύο χρόνια"

Ελευσίνα: Κινηματογραφική καταδίωξη – Συμμορία εμβόλισε μοτοσικλέτα της ΔΙ.ΑΣ.

Μια κινηματογραφική καταδίωξη έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μαγούλα Ελευσίνας όταν ένα όχημα δεν σταμάτησε σε έλεγχο της αστυνομίας, αντίθετα ανέπτυξε ταχύτητα και εμβόλισε μοτοσικλέτα της ΔΙ.ΑΣ. 

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η καταδίωξη ξεκίνησε στις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στη Μαγούλα Ελευσίνας. Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. έκαναν σήμα σε οδηγό ενός ασημί Skoda Octavia να σταματήσει, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα.

Ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ., και ανέπτυξε ταχύτητα. Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν και στην περιοχή Σκληρή, ο οδηγός ακινητοποίησε προσωρινά το όχημα. Όταν οι αστυνομικοί κατέβηκαν να τους ελέγξουν, ο οδηγός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, παρέσυρε μια μοτοσικλέτα, και τραυμάτισε ελαφρά στο πόδι έναν αστυνομικό.

Οι δράστες εγκατέλειψαν το όχημα, κοντά σε καταυλισμό Ρομά όπου οι αστυνομικοί έχασαν τα ίχνη τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στο πορτμπαγκάζ εντοπίστε μια μαξιλαροθήκη γεμάτη με κλοπιμαία: ρολόγια και κοσμήματα.

Μάλιστα, ενημερώθηκε και η Ασφάλεια Χαλανδρίου, καθώς νωρίτερα είχαν σημειωθεί δύο διαρρήξεις σε οικίες στην περιοχή, όμως οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν αναγνώρισαν ως δικά τους τα χρυσαφικά και τα κοσμήματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελευσίνα: Κινηματογραφική καταδίωξη – Συμμορία εμβόλισε μοτοσικλέτα της ΔΙ.ΑΣ."

Ολόκληρη την πεντάδα των self test θα πάρουν αύριο από τα σχολεία όσοι γονείς δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν

Ολόκληρη την πεντάδα των δωρεάν self test που δικαιούνται θα πάρουν από τα σχολεία οι γονείς σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν έως χθες τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, όπως είπε στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης.

Όπως εξήγησε, λαμβάνεται μέριμνα και για την υπόλοιπη χώρα. Θυμίζουμε ότι για την επιστροφή στα θρανία απαιτούνται 5 σελφ τεστ για τις δύο πρώτες εβδομάδες, καθώς την πρώτη εβδομάδα επιστροφής από τις γιορτές θα γίνουν 3 σελφ τεστ στους μαθητές.

Αρκετοί γονείς πήγαν σήμερα Κυριακή σε φαρμακεία για να προμηθευτούν τα τεστ, ωστόσο οι φαρμακοποιοί τους απαντούσαν πως η σχετική πλατφόρμα έχει κλείσει από χθες το βράδυ και, κατά συνέπεια, δεν μπορούσαν να τους τα δώσουν.

Όπως λέει στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας «δόθηκε εντολή οι Διευθυντές των σχολείων να βρίσκονται στα σχολικά κτίρια από τις 7.00 το πρωί προκειμένου να πάνε οι γονείς με μάσκες και να παίρνουν τα σελφ τεστ».

Στη συνέχεια «θα το κάνουν στα παιδιά τους με δική τους ευθύνη είτε επιστρέφοντας στο σπίτι τους είτε εκτός σχολικού χώρου» καθώς όπως διευκρίνισε ο κ. Κοπτσής «κανένας μαθητής δεν θα μπαίνει στο σχολείο χωρίς αρνητικό σελφ τεστ». Αν ο γονέας επιστρέψει στο σπίτι του, θα το δηλώσει ο ίδιος στην πλατφόρμα, αλλιώς αν γίνει έξω από το σχολείο, θα δηλώσει το αποτέλεσμα ο Διευθυντής του σχολείου, είπε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος εκτίμησε ότι μικρός αριθμός μαθητών δεν έχει πάρει σελφ τεστ.

Οι ουρές στα φαρμακεία χθες Σάββατο, τελευταία ημέρα διανομής των δωρεάν σελφ τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, λόγω ελλείψεων που παρουσιάστηκαν, οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να βγάλει τα αποθέματα από τις φαρμακαποθήκες για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η υποχρέωση για προσέλευση στα σχολεία με αυτοδιαγωστικά τεστ για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Και αυτό, ως ένα μέτρο πρόσθετης προστασίας, παράλληλα με τα γνωστά μέτρα προφύλαξης, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και οι κανόνες μέσα στη σχολική κοινότητα, που μετατρέπουν την σχολική μονάδα σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για την δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων, μακριά από τους συνωστισμούς των εορτών σε σπίτια και πλατείες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ολόκληρη την πεντάδα των self test θα πάρουν αύριο από τα σχολεία όσοι γονείς δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν"

Πυροβολισμοί στην Κυψέλη: Δεν έχει βρεθεί ακόμη το όπλο του 30χρονου

Στα χέρια της ΕΛΑΣ βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο άνδρας που το πρωί βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού του και ξεκίνησε να πυροβολά στον αέρα, σπέρνοντας τον πανικό. 

 Μετά από επέμβαση της αστυνομίας έληξε ο συναγερμός στην οδό Εφέσου, στην πλατεία Αμερικής και ο άνδρας παραδόθηκε και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό 

Τμήμα της περιοχής στην οδό Θήρας. Πρόκειται για ένα 30χρονο αλβανικής υπηκοότητας. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί το πιστόλι με το οποίο πυροβολούσε, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί και τα αίτια για τα οποία προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στην Κυψέλη: Δεν έχει βρεθεί ακόμη το όπλο του 30χρονου"

Θετικός στον κορωνοϊό ο Αλέξης Τσίπρας

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Σε προληπτικό μοριακό έλεγχο βρέθηκα χθες βράδυ θετικός. Ευτυχώς η Μπέττυ και τα παιδιά είναι αρνητικοί. Έχω μέχρι στιγμής ήπια συμπτώματα και ελπίζω να είμαι σύντομα υγιής» αναφέρει συγκεκριμένα.

O κ. Τσίπρας είχε κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στις 13 Νοεμβρίου 2021.

Ευχές για ανάρρωση έστειλε στον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εύχομαι περαστικά στον Αλέξη Τσίπρα! Έχοντας κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου, είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter o πρωθυπουργός.

Περαστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε και ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. «Εύχομαι περαστικά στον Αλέξη Τσίπρας και να επιστρέψει σύντομα υγιής στα καθήκοντα του» έγραψε σε tweet του ο κ. Ανδρουλάκης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικός στον κορωνοϊό ο Αλέξης Τσίπρας"

Επεισοδιακή καταδίωξη στη Θήβα:Ρομά εμβόλισαν περιπολικό για να ξεφύγουν

Σε συναγερμό η Αστυνομία της Θήβας μετά από σοβαρό συμβάν με ρομά.

Δεν έχει τέλος η εγκληματικότητα στη Θήβα, αφού και νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των  επεισοδίων με πρωταγωνιστές Ρομά.

Τα όσα έγιναν σήμερα το απόγευμα,στη Θήβα,  κάλλιστα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ταινία δράσης… 

    Το χρονικό…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του permissos.gr, σε αγροτικό δρόμο,κοντά στον καταυλισμό των ρομά στη Θήβα,Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Θηβών, μετά από καταδίωξη σε  αυτοκίνητο πού επέβαιναν ρομά, δέχτηκαν απρόκλητα επίθεση- εμβολίζοντάς τους από ένα άλλο όχημα που επίσης οδηγούσαν ρομά,με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και να ακινητοποιηθεί  το περιπολικό.

permissos
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισοδιακή καταδίωξη στη Θήβα:Ρομά εμβόλισαν περιπολικό για να ξεφύγουν"

Πάρνηθα: Τρόμος για οικογένεια -Λύκος τους επιτέθηκε και τους έφαγε τον σκύλο (βίντεο)

Τρόμος για οικογένεια στην Πάρνηθα, όταν εμφανίστηκε μπροστά τους ένας λύκος και άρπαξε το σκύλο τους. Στη συνέχεια χάθηκε στο δάσος.

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής προγράμματος του Myradio Νίκος Νικολακόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA περιέγραψε το απίστευτο σοκ του όταν κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής βόλτας στην Πάρνηθα τους επιτέθηκε λύκος.

Οπως ο ίδιος περιέγραψε, την ώρα που κατευθυνόταν με την 14χρονη κόρη του και το σκυλί τους προς το αυτοκίνητο, το οποίο είχαν παρκάρει έξω από το καταφύγιο στο Μπάφι, ξαφνικά, χωρίς να το καταλάβουν, ένας λύκος επιτέθηκε στο τετράποδο.

«Γυρίζω και βλέπω την κόρη μου πίσω και τον σκύλο, τον οποίο τον έχει δαγκώσει ένας μαύρος λύκος, παθαίνω σοκ, φωνάζω δυνατά, σηκώνω τα χέρια μου ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Νικολακόπουλος.

Η κόρη του από τον φόβο της άφησε το λουρί και ο λύκος άρπαξε το σκυλί και εξαφανίστηκε στο δάσος. Ο ίδιος προσπάθησε να τρομάξει τον λύκο για να σώσει το σκυλί. «Θα μπορούσαμε να μην έχουμε γυρίσει… έτσι όπως επιτέθηκε, βεβαίως πήγε για το σκυλί, αλλά θα μπορούσα να είμαι εγώ ή πολύ περισσότερο η κόρη μου» τόνισε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάρνηθα: Τρόμος για οικογένεια -Λύκος τους επιτέθηκε και τους έφαγε τον σκύλο (βίντεο)"

Τάκης Θεοδωρικάκος: Τα κόμματα να πάρουν θέση για τις απειλές κατά του πρύτανη του ΑΠΘ

Καλεσμένος στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και πάλι στις απειλές που δέχεται ο πρύτανης του ΑΠΘ μετά την εκκένωση κατάληψης χώρου που ανήκει στο πανεπιστήμιο.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε όλα τα κόμματα, αλλά και την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, να καταδικάσουν με απερίφραστο τρόπο τις απειλές κατά του πρύτανη, τις οποίες χαρακτήρισε «ακραίες φασιστικές συμπεριφορές».

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα σε σκληρή γλώσσα, προς τους δράστες αυτής της απειλής, τους οποίους αποκάλεσε περιθωριακούς, τους προκάλεσε «να δείξουν το πρόσωπο τους» και προειδοποίησε ότι «ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ βαρύς».

Χαρακτήρισε ανοησία και ψευτοκατάληψη την κατάσταση στο ΑΠΘ και τόνισε ότι «η Ελληνική Αστυνομία θα συνδράμει όπου και όποτε της ζητηθεί τους επόμενους μήνες, γιατί απόλυτη προτεραιότητά είναι η ασφάλεια στα πανεπιστήμια».

Συγκεκριμένα, για την επέμβαση εκκένωσης της κατάληψης στο ΑΠΘ ο υπουργός επισήμανε: «Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπήρχε μία κατάσταση που επί 34 χρόνια δημιουργούσε λειτουργικό πρόβλημα στη μόρφωση των παιδιών μας. Βάλαμε τέλος σε αυτή την κατάσταση, γκρεμίσαμε αυτή την ανοησία που είχαν κάποιοι περιθωριακοί άνθρωποι, οι οποίοι με μια ψευτοκατάληψη δημιουργούσαν πρόβλημα στο πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης και η ακαδημαϊκή κοινότητα βρήκαν συμπαραστάτη την Ελληνική Αστυνομία για να γίνει το αυτονόητο. Τα πανεπιστήμια ανήκουν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η μέση ελληνική οικογένεια, η εργαζόμενη μεσαία τάξη δίνει αγώνα ζωής για να βοηθήσει τα παιδιά της να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κλείνει αίθουσες πανεπιστημίου. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίζει τον πρύτανη να φτιάξει βιβλιοθήκη ανοιχτή στους φοιτητές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό».

Μίλησε στη συνέχεια για τις απειλές που δέχτηκε ο πρύτανης: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα του κοινοβουλίου, το οποίο να ανέχεται και να μην καταδικάζει τέτοιες προκλητικές, ακραίες φασιστικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι ενάντια στην ελευθερία που έχει ανάγκη το πανεπιστήμιο και στην ασφάλεια που είναι προϋπόθεση αυτής της ελευθερίας για τους φοιτητές, τον πρύτανη και τους εργαζόμενους. Είναι υπόθεση και της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, των οργάνων της αυτοδιοίκησης, να καταδικάσουν με απερίφραστο τρόπο αυτές τις απειλές» τόνισε ο υπουργός και προσέθεσε: «Αυτοί οι περιθωριακοί τύποι ας βγουν απ’ τα λαγούμια τους. Ο καθένας τους ας έχει την ευθύνη των λόγων και της υπογραφής του, ας μας δείξουν το πρόσωπο τους. Ποιοι είναι. Να ξέρετε ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ βαρύς. Εμείς τηρούμε και θα τηρήσουμε τη νομιμότητα, ας φροντίσουν και εκείνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια ο υπουργός απάντησε: «Η κυβέρνηση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία κάνουν πράξη αυτό που πρέπει να γίνει για να είναι και να αισθάνεται ασφαλής ο πρύτανης, οι καθηγητές, οι φοιτητές, τα παιδιά μας και οι εργαζόμενοι μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε. Ενισχύουμε την συνεργασία μας, με το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας, συμβάλλουμε στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας που έχει υποχρέωση να έχει κάθε πρυτανική αρχή στο πανεπιστήμιό της και εκπαιδεύουμε τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η Ελληνική Αστυνομία θα συνδράμει όπου και όποτε της ζητηθεί τους επόμενους μήνες, γιατί απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στα κρούσματα κορονοϊού στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με στοιχεία από την ημερήσια αναφορά σε ένα σύνολο 57.000 αστυνομικών νοσούν 1.760 από τους οποίους νοσηλεύονται μόλις 25 αστυνομικοί. Ολοκληρώνοντας την τηλεοπτική του παρέμβαση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι υπηρεσίες ασφαλείας λειτουργούν απολύτως κανονικά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τάκης Θεοδωρικάκος: Τα κόμματα να πάρουν θέση για τις απειλές κατά του πρύτανη του ΑΠΘ"

Κ. Πιερρακάκης: Ολοκληρώνεται η ένταξη των Ταμείων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και «άρα όλοι οι πολίτες πια θα έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες» ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας συγκεκριμένα στην εφημερίδα Real news ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών που χρησιμοποιούν το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης, καθώς «το ποσοστό των συνταγών και των παραπεμπτικών που εκδίδονται άυλα ανεβαίνει διαρκώς και κινείται πλέον πάνω από 38%, ενώ πολλές μέρες ξεπερνά το 40%», ενώ μίλησε και για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο, «όπου θα υπάρχει όλο το ιατρικό ιστορικό του πολίτη».

Αναφερόμενος στο σύστημα εμβολιασμού σημείωσε ότι «η στρατηγική μας αποδείχτηκε απολύτως επιτυχημένη, και η εμβολιαστική κάλυψη διαρκώς αυξάνεται. Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση, που απαιτεί συνεχή προσαρμογή της διαχείρισης και συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο» επισήμανε ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρωτοπορία διεθνώς για τα μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας «με πρωτοβουλίες όπως το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19 κι ότι η χρήση μέσων όπως το 13033 έχει χαρακτηριστεί καλή πρακτική από τον ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα βραβεύτηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής WITSA 2021 στην κατηγορία "Digital Opportunity/ Inclusion Award" για τον δημόσιο τομέα. Αυτό αποτυπώνει την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί για τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας μέσα στα δύο χρόνια της πανδημίας, κράτος, πολίτες, επιχειρήσεις, μηχανικοί και στελέχη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, και ανήκει σε όλους».

Για την εφαρμογή ταυτοπροσωπίας σε σχέση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «στρατηγική μας για τα στοιχεία ταυτοποίησης είναι να περνάνε βήμα - βήμα στην ψηφιακή εποχή. Έγινε η αρχή με το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ελέγχους των πιστοποιητικών σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19». Όπως ανέφερε, «σχεδιάζουμε την επέκταση της υπηρεσίας με την εισαγωγή της ταυτότητας στο wallet, αλλά και του διπλώματος οδήγησης, και σε λίγους μήνες θα δούμε την υλοποίηση».

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Πιερρακάκης: Ολοκληρώνεται η ένταξη των Ταμείων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση"

Ποια Omicron; Κορωνοπάρτι μέχρι τελικής πτώσεως σε Αράχωβα και Ανάβυσσο - Δείτε βίντεο

 Παρασκευή βράδυ στο Λιβάδι της Αράχωβας, το κλαμπ Paramount δονείται από μουσικές και δεκάδες άτομα φωνάζουν και τραγουδούν εκστασιασμένο το «Ζηλεύω» του Γιώργου Μαζωνάκη, σε ένα παράνομο κορωνοπάρτι.

Το location του συγκεκριμένου μαγαζιού αποδεικνύεται ιδανικό για τις μέρες της απαγόρευσης, αφού είναι έξω από την πόλη και σε μια περιοχή όπου το βράδυ και σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν, η κίνηση είναι ανύπαρκτη, όχι όμως όπως φαίνεται για κάποιους.



Παρά την απαγόρευση της μουσικής και το ωράριο, κάποιοι επιμένουν να κάνουν αυτές τις παράνομες συναθροίσεις με δεκάδες καλεσμένους που ειδοποιούνται έγκαιρα και συγχρωτίζονται χωρίς κανένα ενδοιασμό.

Τα story που ανέβηκαν στα social media από γνωστό επιχειρηματία είναι ενδεικτικά για το χαμό που γινόταν στο γνωστό κλαμπ της Αράχωβας ξημερώματα Παρασκευής προς Σάββατο, ενώ λίγες ώρες μετά διαγράφηκαν από τον λογαριασμό του.

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται παράνομα κορωνοπάρτι στήνονται και σε σαλέ του χειμερινού θερέτρου με εκατοντάδες καλεσμένους, που πληρώνουν μέχρι και χίλια ευρώ για vip μεταχείριση, που περιλαμβάνει premium φιάλες ή ακόμη και διαμονή αν το επιθυμούν.





Τα ίδια γίνονται και στην Αθήνα, όπου χθες το βράδυ στήθηκε παράνομο πάρτι σε βίλα στην περιοχή της Αναβύσσου με πάνω από διακόσια άτομα να δίνουν το παρόν σύμφωνα με πληροφορίες.

Με ένα εύρος τιμών από τετρακόσια έως εξακόσια ευρώ για τέσσερα και έξι άτομα αντίστοιχα, στα οποία περιλαμβάνονταν και ναργιλέδες, οι καλεσμένοι όφειλαν να έχουν προπληρώσει για να λάβουν το στίγμα της τοποθεσίας που είναι η βίλα.

parties__1_

Από εκεί και πέρα ανέλαβε να ξεσηκώσει τους πάντες μέχρι τα ξημερώματα χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας φυσικά και με τους καλεσμένους να είναι ο ένας πάνω στον άλλο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποια Omicron; Κορωνοπάρτι μέχρι τελικής πτώσεως σε Αράχωβα και Ανάβυσσο - Δείτε βίντεο"

«Τσαμπουκάς» Ακάρ για τις επισκέψεις αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά – «Αν απλώσουμε το χέρι τα αγγίζουμε» – Νέοι προκλητικοί χάρτες

Δεν κρύβει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ την ενόχλησή του για τις επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων – όπως της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη – σε ελληνικά νησιά, που κατά τον ίδιο «αν απλώσουμε το χέρι μας θα τα αγγίξουμε».

«Πραγματοποίησαν 90 επισκέψεις υψηλών αξιωματούχων. Μα υπάρχουν τόσα άλλα νησιά. Όχι! Πηγαίνουν σε νησιά που είναι σε απόσταση 3 με 5 χλμ και πραγματοποιούν επισκέψεις και κάνουν τελετές! Δηλαδή υπάρχει μια συνεχόμενη πρόκληση και προβοκάτσια», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Επιπλέον για να στηρίξει την αγαπημένη του συνήθεια εσχάτως – να «προλάβει» το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια – ο Ακάρ παρουσιάζει διάφορους χάρτες, οι οποίοι φυσικά και γίνονται πρωτοσέλιδα στο τουρκικό Τύπο.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Milliyet έχει στο πρωτοσέλιδό της δύο χάρτες που παρουσίασε χθες ο Ακάρ που αποτυπώνουν την τουρκική οπτική για το Αιγαίο πριν και μετά την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή στα 6 και τα 12 μίλια. Οι χάρτες αυτοί αποτελούν προϊόν και μέσο προπαγάνδας της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, φθάνοντας μέχρι του σημείου να αμφισβητήσουν την κυριαρχία κάποιων εξ αυτών των νησιών.

Για παράδειγμα οι Οινούσσες και το Αγαθονήσι είναι δύο από τα ελληνικά νησιά που καταλαμβάνουν περίοπτη θέση με μπλε χρώμα στον χάρτη που παρουσίασε ο Ακάρ, δίνοντας ίσως και μια «ερμηνεία» για τις συχνότατες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από αυτά τα νησιά.

Δείτε το πρωτοσέλιδο με τους χάρτες Ακάρ:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τσαμπουκάς» Ακάρ για τις επισκέψεις αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά – «Αν απλώσουμε το χέρι τα αγγίζουμε» – Νέοι προκλητικοί χάρτες"

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το ΥΠΕΞ

«Έθεσα εδώ και μέρες την παραίτησή μου, έγινε αποδεκτή την περασμένη Παρασκευή». Η παραίτησή μου ήταν αποτέλεσμα σειράς γεγονότων, είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που ήταν υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο.

Την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, «αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και τοποθετήσεων, δημοσίων και άλλων, που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και που αναπόφευκτα και δυστυχώς επηρεάζουν το σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, έχει υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή, ενώ εκδήλωσε και το ενδιαφέρον του για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, οι οποίες θα διεξαχθούν το 2023.

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών:

«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Σας κάλεσα σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών για να σας ανακοινώσω την απόφασή μου να παραιτηθώ από το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών.

Έθεσα την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και αρκετές μέρες, ο οποίος την έκανε αποδεκτή την Παρασκευή το πρωί, με ισχύ από την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που μου επέδειξε και για την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω την πατρίδα μου από το υψηλό αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και προηγουμένως ως Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Η παραίτηση μου είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και τοποθετήσεων, δημοσίων και άλλων, που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και που αναπόφευκτα και δυστυχώς επηρεάζουν το σοβαρό έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιπαρέρχομαι τους όποιους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αναφορές εφόσον διατηρώ την έντονη πεποίθηση ότι δεν τιμούν και δεν πρέπει να έχουν χώρο στο σύγχρονο πολιτικό λόγο. Είναι δυστυχώς αυτές οι προσεγγίσεις που απομακρύνουν ολοένα και περισσότερους πολίτες από τα κοινά αλλά και την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Θέλω να επαναλάβω την άποψη μου ότι η ενεργοποίηση των σχετικών εσωκομματικών διαδικασιών για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, πολύ πέραν του ενός έτους από τη διεξαγωγή τους, επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που ως Πολιτεία και κοινωνία καλούμαστε να διαχειριστούμε, όπως επίσης την υλοποίηση και ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου.

Ειδικότερα την ώρα που η Κύπρος αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη παγκόσμια πανδημία με πολλαπλές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που βιώνει ο καθένας από μας. Δυστυχώς τα πρόσφατα γεγονότα στη Βουλή αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το ίδιο και η παραίτηση μου την ώρα που υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα στο τραπέζι.

Πρόωρες και μακρές προεκλογικές περίοδοι είναι αντιπαραγωγικές και δεν ωφελούν τον τόπο και τους πολίτες. Υπενθυμίζω ότι τον Οκτώβριο του 2021, ο ΔΗ.ΣΥ. ανακοίνωσε πανηγυρικά τον προσυνεδριακό διάλογο όπως επίσης το πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο το οποίο όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιείτο στο τέλος της άνοιξης, τα αποτελέσματα του οποίου, πολύ ορθά, θα αποτελούσαν τα κυρία συστατικά για τη διακυβέρνηση 2023-2028. Είναι προφανές ότι η αιφνίδια επίσπευση των όποιων διαδικασιών, πέραν των όσων προανέφερα, οδήγησε δυστυχώς σε εσωστρέφεια και στη σημερινή κατάσταση.

Υπό το φως των όσων προανέφερα, με κάθε ειλικρίνεια δηλώνω ότι θα με ενδιέφεραν οι Προεδρικές Εκλογές του 2023, ειδικότερα αν μια υποψηφιότητα μου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες συνεργασίες, και φυσικά μετά από διάλογο με την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της βάσης του ΔΗ.ΣΥ., του κόμματος μου, στης οποίας τη στήριξη φυσιολογικά και αναμενόμενα θα προσέβλεπα. Ένα διάλογο που θα έχει ως αποτέλεσμα την ετοιμασία ενός συγκεκριμένου προγράμματος επί όλων των προκλήσεων που ως χώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο σύγχρονο, όπως δικαιωματικά απαιτεί ο πολίτης.

Κρίνω, για τους λόγους που προανέφερα, σήμερα αλλά και σε προηγούμενες τοποθετήσεις μου, ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για τις όποιες αποφάσεις. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν εκδήλωσα προσωπικά ενδιαφέρον για τις Προεδρικές Εκλογές, παρά τα όσα εδώ και καιρό ακούγονται. Να σημειώσω την ίδια στιγμή ότι δεν έχω ποτέ εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Προεδρία του ΔΗ.ΣΥ., που όπως και η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη το 2008 αποδεικνύει, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στόχος μου ήταν πάντα η εφαρμογή πολιτικών χωρίς άγρια θηρία και χωρίς την επικράτηση αυτών που επιδεικνύουν αδιακρίτως τα αιχμηρά τους δόντια. Η Δημοκρατία ως πολίτευμα δεν ευνοεί συνθήκες ζούγκλας και αναρχίας χωρίς να εξαφανίζει βεβαίως κανένα είδος, επιτρέποντας την ομαλή συνύπαρξη των πάντων, με σεβασμό και αρχές.

Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις υπηρετούν όσους επενδύουν στην πόλωση και τον φανατισμό και δεν αρμόζουν στις σύγχρονες δημοκρατίες και ήθη. Λυπούμαι αλλά δεν θα ακολουθήσω. Πρεσβεύω συνενώσεις και όχι αποκλεισμούς και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εξαρχής πορεύτηκα.

Επαναλαμβάνω ότι, σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 θα προβώ σε ανακοινώσεις όταν λάβω τις τελικές μου αποφάσεις. Παραμένω ενεργός και παρών όπως ήμουν εξαρχής. Όχι μέσα σε χρονοδιαγράμματα που επέβαλαν μεθοδεύσεις άλλων, των οποίων τις φιλοδοξίες σέβομαι απόλυτα και έχουν κάθε δικαίωμα να τις έχουν, όπως δικαίωμα έχω και εγώ, και εσείς, και ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεες συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου, όσο και στο εξωτερικό που επίσης διαδραματίζει καθοριστική σημασία σε ένα παγκοσμοιποιημένο πλέον περιβάλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ.».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το ΥΠΕΞ"

"Κεραυνοί" Αμβρόσιου κατά Ηλία Μόσιαλου και Χρήστου Χωμενίδη - Τους αφόρισε σήμερα το πρωϊ σε λειτουργία!

Τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλο αφόρισε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Φανερωμένης Αιγίου, ο Μητροπολιτης πρώην Αιγιαλείας και Καλαβρύτων! Αφού εκτόξευσε πύρινο λόγο για τις αναφορές που έκαναν και οι δύο στην Παναγία την περίοδο των Χριστουγέννων (ο ένας με άρθρο και ο δεύτερος με σκίτσο), διάβασε μπροστά από την εικόνα της Παναγίας τον αφορισμό!

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2020 ο κ. Αμβρόσιος είχε αφορίσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά! Μάλιστα τότε είχε προαναγγείλει την πράξη του με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο πριν λίγες μέρες, όταν η υπουργός κα Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Με αυτήν την αφορμή ο πρώην μητροπολίτης χαρακτήρισε ως «βλάσφημα λόγια» το ότι «δηλ. διά τῆς Θείας Μεταλήψεως μεταδίδεται ὁ Κορωνοϊός» και καλούσε την υπουργό να ζητήσει «δημοσίως συγγνώμην διά τό ἀχαρακτήριστον τοῦτο ἔγκλημα».

Να θυμίσουμε ότι τα Χριστούγεννα του  2021, ο μεν κ. Μόσιαλος είχε αναρτήσει ένα χλευαστικό meme, ο δε Χρήστος Χωμενίδης ένα άρθρο στο οποίο ισχυρίζεται ότι η Παναγία είχε παράνομη σχέση με έναν Ρωμαίο στρατιώτη και ο Ιησούς ήταν καρπός διαφόρων συνευρέσεων που είχε με νεαρούς.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » ""Κεραυνοί" Αμβρόσιου κατά Ηλία Μόσιαλου και Χρήστου Χωμενίδη - Τους αφόρισε σήμερα το πρωϊ σε λειτουργία!"

Συναγερμός στην Κυψέλη: Συνελήφθη άνδρας που βγήκε από το διαμέρισμά του και άρχισε να πυροβολεί

Μεγάλη κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομιας υπήρξε το πρωί στην Κυψέλη, καθώς ένας άνδρας βγήκε από το διαμέρισμά του, στην οδό Εφέσου, και άρχισε να πυροβολεί.

Δεν υπήρξε τραυματισμός από τους πυροβολισμούς. Στη συνέχεια ο δράστης - ένας 30χρονος Αλβανικής καταγωγής - ταμπουρώθηκε στο διαμέρισμά του, στον τρίτο όροφο. 

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις καθώς και διαπραγματευτής. Ο δράστης τελικώς συνελήφθη έπειτα από αστυνομική επιχείρηση και οδηγείται στην ΓΑΔΑ.

DSC_8688

DSC_8687

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στην Κυψέλη: Συνελήφθη άνδρας που βγήκε από το διαμέρισμά του και άρχισε να πυροβολεί"

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα λήγει στους 7 μήνες – Πόσοι μένουν έκθετοι

Η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα λήγει από την 1η Φεβρουαρίου στους επτά μήνες για όλους τους ενήλικες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

 «Υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, ώστε όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να κάνουν και την τρίτη δόση. Από την 1η Φεβρουαρίου, θα ισχύσει για όλους τους ενήλικες και όχι μόνο για όσους είναι 60 ετών και άνω, όσοι ενώ δικαιούνται και μπορούν, δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση, θα πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα προνόμια που προσφέρει, όπως η είσοδος σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους, εάν έχει παρέλθει το 7μηνο μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου», είπε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, αυτοί που δικαιούνται, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού είναι περίπου 500.000 πολίτες.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού δεν επηρεάζεται και συνεχίζει να ισχύει για 9 μήνες, αλλά αυτό αφορά μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν θα γίνεται δεκτό για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης στην Ελλάδα.

Ο Θάνος Πλεύρης είπε ακόμη ότι υπάρχουν εισηγήσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με θέσπιση μικρότερου ηλικιακού ορίου από το ισχύον σήμερα για τους πολίτες 60 ετών και άνω, ενώ για τους ανεμβολίαστους επιβεβαίωσε πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις να μην μπορούν να πηγαίνουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους της Εστίασης, λέγοντας όμως πως αυτήν την στιγμή δεν εξετάζεται να ληφθεί άμεσα τέτοιο μέτρο.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Το πρωί της Κυριακής μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα η ΚΥΑ η οποία αναφέρει:

Διάρκεια πιστοποιητικού εμβολιασμού ενηλίκων στο επτάμηνο από 1η Φεβρουαρίου 2022.
Εναλλακτική δυνατότητα διπλής χειρουργικής ή Ν95 όπου απαιτείται αυξημένη προστασία.
Ισχύς πιστοποιητικού εμβολιασμού για εμβολιασμένους που νοσούν με βάση το εκάστοτε πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ(αντί 14 ημερών).
Απαγόρευση επισκεπτηρίου σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κλπ πλην ασθενών τελικού σταδίου

Για τα φάρμακα και τα self test

Σχετικά με τα φάρμακα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα,  αλλά πιθανώς να υπήρξε πρόβλημα στην τροφοδοσία των φαρμακαποθηκών και λόγω των Γιορτών», που πάντως τις επόμενες ημέρες θα διευθετηθεί.

Αναφερόμενος στα δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννω, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της διανομής των δωρεάν self test».

Επεσήμανε πως ειδικά για αύριο, για όσους μαθητές δεν πήραν self test, θα μπορεί να γίνεται ο έλεγχος το πρωί της Δευτέρας στις σχολικές μονάδες, πριν από το άνοιγμα των σχολείων, από το απόθεμα self test που έχουν οι σχολικές μονάδες.

«Θεωρούμε ότι αν υπάρξουν δυσλειτουργίες αυτές θα είναι λίγες και αντιμετωπίσιμες, δεδομένου του υψηλού ποσοστού που έχει προμηθευτεί τα self test, του γεγονότος γονείς να είχαν self test και να μην προμηθεύτηκαν αυτές τις ημέρες και των παιδιών που νοσούν και επομένως δεν χρειάζεται να κάνουν για αύριο self test», είπε ο Υπουργός Υγείας, λέγοντας πως «υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς, μέσα σε 4 ημέρες δόθηκαν 7,5 εκατομμύρια self test».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα λήγει στους 7 μήνες – Πόσοι μένουν έκθετοι"

Χειμερινές εκπτώσεις 2022: Ξεκινούν τη Δευτέρα, ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν παραδοσιακά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει ότι η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων αρχίζει τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Τα καταστήματα θα παραμείνουν προαιρετικά ανοιχτά την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από 11:00 έως 18:00.

Με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α Σταύρος Καφούνης δήλωσε:

«Από την Δευτέρα οι επιχειρήσεις θα διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πολύ ελκυστικές τιμές για να πάρουν μία ανάσα ρευστότητας που τόσο έχουν ανάγκη. Προτρέπω το καταναλωτικό κοινό να επισκεφτεί από την πρώτη στιγμή τα εμπορικά καταστήματα, που έχουν αποδείξει την άρτια τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και για άλλη μια φόρα να πραγματοποιήσει τις αγορές του σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, επιλέγοντας από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες των ειδών».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) αναφέρει:
«Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, με άψογη εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό. Πληροφορούμε επίσης το καταναλωτικό κοινό ότι οι εταιρίες -μέλη μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων».

Τι προβλέπεται για την αναγραφή των τιμών

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την επιβεβλημένη αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών, που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον η μειωμένη τιμή αφορά σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή στους καταναλωτές, πρέπει να είναι απόλυτα ακριβής.

Κατά τη διενέργεια των ελέγχων οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ιδιαίτερη προσοχή, απαιτείται στα υπό έκπτωση προϊόντα, η αναγραφή διπλών τιμών, ανεξάρτητα από τη χρήση του γενικευμένου ποσοστού έκπτωσης. Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αναφορικά με την έναρξη των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων στην Περιφέρεια Αττικής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Με πρώτο μέλημα την τήρηση των υγειονομικών κανόνων από εργοδότες, εργαζόμενους και πελάτες στους ασφαλείς χώρους των φυσικών καταστημάτων, ξεκινούν με προσδοκίες οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις.

Το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων της Αττικής θα διαθέτουν τα εμπορεύματα τους για πενήντα ημέρες με μεγάλες εκπτώσεις, ώστε να ρευστοποιήσουν τα εποχικά αποθέματα τους, προσφέροντας παράλληλα πολύ ελκυστικές τιμές στις επιλογές και ανάγκες των καταναλωτών. Στη παρούσα συγκυρία, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον και των πολλών κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αττική, υπάρχει έντονη ανησυχία πως θα αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο να απογυμνωθούν τα εμπορικά καταστήματα από απουσίες υπαλλήλων και βεβαίως αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

Ας ελπίσουμε ότι τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και η επάρκεια αγαθών στην αγορά δεν θα συνοδευτούν από την έλλειψη φυσικής παρουσίας ανθρώπινου δυναμικού, ώστε τα εμπορικά καταστήματα να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν επαρκώς τους πελάτες που έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ και να πλησιάσουν τον προ πανδημίας τζίρο των 5,5 δισ. ευρώ της εκπτωτικής περιόδου. Οι εκπτώσεις είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για καλές πωλήσεις και καλές αγορές!».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χειμερινές εκπτώσεις 2022: Ξεκινούν τη Δευτέρα, ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news