facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Θεοδωρικάκος: Καταργούμε την απλή αναλογική στους ΟΤΑ και τους δίνουμε τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ

Σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης με μεταβίβαση της είσπραξης και διαχείρισης του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους της χώρας και νέο εκλογικό νόμο για τις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις προανήγγειλε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε για το εκρηκτικό πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων που κληροδότησε η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία της περιφέρειας Αττικής στην νέα κυβέρνηση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα» τον ΧΥΤΑ στη Φυλή και επικαλούμενος επίσημες μελέτες είπε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα έως το τέλος του έτους.

«Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία. Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, και ήδη, ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά».

Αναφορικά με την δεύτερη «ωρολογιακή βόμβα» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση είπε πως «εχει σχέση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Τα 2/3 των Δημάρχων και οι μισοί Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις. Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη».

Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε πως εκτός από τις άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η απλή αναλογική θα έρθει ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει την δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για την αυτοδιοίκηση.

Αναλύοντας τις δράσεις είπε:
«Καταργούμε την απλή αναλογική στις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Μεταφέρουμε τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία. Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού μας ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. Σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, στόχος μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός χθες παρουσίασε τις δεσμεύσεις μας για την αποκομματικοποίηση με μια σειρά θεσμικές παρεμβάσεις.

Περαιτέρω δεσμεύσεις μας αποτελούν:

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο δημόσιο σε τετραετές επίπεδο παίρνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους.
Η αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.
Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και,
Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου.
Για όλα αυτά θα κριθούμε στην πράξη».

Απαντώντας στην κριτική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ άλλαξε την στάση της αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε «Η στάση της ΝΔ όμως για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες ήταν απολύτως συνεπής και ίδια πριν και μετά τις εκλογές. Και το μήνυμά του ξεκάθαρο προς όλους. Είναι αστείο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε ή είχε εκφράσει μια άλλη άποψη. Εκείνο που δεν μπορεί προφανώς να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ δεν είναι μονολιθικό κόμμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική. Είναι σαφές επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν ηττήθηκε και η στρατηγική του εθνικού λάθους της επώδυνης συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτές τις εκλογές νίκησε η στρατηγική της ευθύνης, της ελπίδας, που βασίζεται στην αλήθεια, του συνεκτικού σχεδίου, του ορθού λόγου, της ενότητας των Ελλήνων, του νέου πατριωτισμού, η στρατηγική που ακολούθησε με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Καταργούμε την απλή αναλογική στους ΟΤΑ και τους δίνουμε τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνολική ανάπλαση του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι

Συνολική ανάπλαση του πρώην βασιλικού Κτήματος στο Τατόι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πλήρη ανάπλαση του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι το οποίο θα ανοίξει για τους πολίτες. Θα δημιουργηθεί μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, ειδικό μουσείο, ενώ θα λειτουργήσει παράλληλα πρότυπη αγροδιατροφική μονάδα για προϊόντα «ειδικής ετικέτας».

Όσον αφορά δε τους κήπους αυτοί θα αξιοποιηθούν και θα αποκτήσουν διαδρομές περιπάτου, ώστε ο χώρος να αναζωογονηθεί και να καταστεί επιτέλους φιλόξενος για το κοινό.

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνολική ανάπλαση του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι"

Κάλεσμα κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου την Τρίτη

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, με σκοπό την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, θα αγωνιστούν με κάθε μέσο «για πανεπιστημιακά ιδρύματα ζωντανά και ανοιχτά στην κοινωνία που θα αποτελούν χώρους έρευνας, γνώσης και αγώνων για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού».

Δείτε ολόκληρο το κάλεσμα για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου

«Δεν χάνει λεπτό η Νέα Δημοκρατία και πανηγυρίζει τη νίκη της με ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει, όπως ακριβώς το είχε προγραμματίσει προεκλογικά. Η βιασύνη είναι επίδειξη προθέσεων αλλά και ισχύος, συμβολική αλλά και ουσιαστική. Η κατάργηση του ασύλου θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία ιδεολογική νίκη, μία απόδειξη της πυγμής της νέας κυβέρνησης και κυρίως ένα πλήγμα στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του. Κι αυτή η επίθεση στο φοιτητικό κίνημα είναι αναγκαία για να προχωρήσουν όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια της υπουργού Παιδείας για διαγραφές φοιτητών, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και περιορισμός των εισακτέων.

Ως ερευνητές και ερευνήτριες θα αγωνιστούμε ενάντια σε όλα αυτά που σχεδιάζουν. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το πανεπιστημιακό άσυλο και την λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. Πάνω απ’ όλα θα αγωνιστούμε για πανεπιστημιακά ιδρύματα ζωντανά και ανοιχτά στην κοινωνία που θα αποτελούν χώρους έρευνας, γνώσης και αγώνων για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν οργανώσει πορεία την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας. Γι’ αυτό, έχει παρθεί μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών στήριξης (του ασύλου και της πορείας), από μεταπτυχιακούς/ες, υποψηφίους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές/ριες.

thepressproject
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλεσμα κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου την Τρίτη"

Δήλωση – φωτιά Παπανδρέου: Απέδειξα ότι λεφτά υπάρχουν

Σε μια δήλωση η οποία αναμένεται να προκαλέσει ποικίλα σχόλια προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή μετά το 2015.

Ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έκανε λόγο για «δήθεν» επιστροφή στην κανονικότητα.

«Ποια κανονικότητα; Μήπως εννοούν επιστροφή στην δήθεν κανονικότητα που μας οδήγησε στην κρίση; Αποτελεί όρο επιβίωσης, αδήριτη ανάγκη, εθνική επιταγή, η οικοδόμηση μιας άλλης κανονικότητας. Η οικοδόμηση, μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας. Και αυτό σημαίνει, να συγκρουστούμε με ένα πρόβλημα που ταλανίζει την χώρα ιστορικά. Το πελατειακό σύστημα που ναρκοθετεί τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους και των θεσμών» είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» δεν ανασκευάζει και δήλωσε εκτός κειμένου της ομιλίας του, τα εξής: «Οταν είπα ‘λεφτά υπάρχουν’ το απέδειξα ότι υπάρχουν, αλλά χάλασα την πιάτσα. Και θα την χαλάμε την πιάτσα για το συμφέρον του ελληνικού λαού».

O ίδιος, έκανε λόγο για καθοριστικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η χώρα, αλλά και για μεγάλη ευθύνη που έχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την πορεία και το μέλλον της Ελλάδος ενώ επεσήμανε ότι «άλλες χώρες ξεμπέρδεψαν γρήγορα από τα μνημόνια επειδή κινήθηκαν με ευρύτερη συναίνεση».

«Το λέω αυτό μέσα από την εμπειρία που είχαμε, εγώ και η παράταξή μου, όταν βρεθήκαμε μόνοι να διαχειριστούμε την πιο μεγάλη κρίση της μεταπολίτευσης, την πιο βαθιά κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με την απειλή να εκραγεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όταν ως πυροσβέστες είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, υπήρξε συστηματική εκμετάλλευση του πόνου του ελληνικού λαού, από τα δύο κόμματα που θέλησαν να πάρουν την εξουσία. Και τα κατάφεραν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τις φοροαπαλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Όμως δεν μας είπατε από που θα βρείτε τους πόρους. Η γενικόλογη αναφορά στην ανάπτυξη δεν πείθει. Γιατί αν δεν φτιάξουμε κράτος, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει – ή θα είναι στρεβλή και επιζήμια, άνιση και άδικη, για το κοινωνικό σύνολο».

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα την ανάγκη «ανατροπών που πρέπει να γίνουν ή και να συνεχίσουν», όπως είπε, «για να ξεφύγουμε από τη διαχρονική υφέρπουσα κρίση».

«Είδα, ότι συμφωνείτε με την άποψη που έχω διατυπώσει από χρόνια, η Ελλάδα να γίνει κέντρο ευζωίας με έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό. Προϋπόθεση, όμως, είναι η Ελλάδα να γίνει τόπος ευζωίας των ίδιων των Ελλήνων», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Και κατέληξε: «Ένα νέο κοινωνικό, αλλά και πράσινο συμβόλαιο, είναι αδήριτη ανάγκη όχι μόνο εδώ, αλλά και στην ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κάνουμε μια τίμια και σκληρή αντιπολίτευση. Και θα προτείνουμε λύσεις προοδευτικές. λύσεις για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Η ψήφος μας για αυτές θα είναι αποκλειστικά. Την εμπιστοσύνη θα πρέπει να την κερδίσετε από τον ελληνικό λαό»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση – φωτιά Παπανδρέου: Απέδειξα ότι λεφτά υπάρχουν"

Χρυσοχοΐδης: Νέες φυλακές εντός Αττικής, εκτός αστικού ιστού και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα

Σαρωτικές αλλαγές για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας από τους πολίτες προανήγγειλε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Τέσσερις λέξεις έχουν αρνητικά σηματοδοτήσει τις σύγχρονες πληγές στους τομείς ευθύνης του υπουργείου προστασίας του Πολίτη» είπε ο υπουργός για να εξηγήσει «Μόρια στο μεταναστευτικό, Μάτι ως προς την πολιτική Προστασία, Εξάρχεια ως προς την πάταξη της ανομίας και Κορυδαλλός στο σωφρονιστικό. Θα τα αλλάξουμε όλα και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όχι για λόγους εκδίκησης ή σκοπιμοτήτων. Αλλά γιατί θέλουμε καλύτερη Δημοκρατία και χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει Δημοκρατία. Με αυτά τα κέντρα υποδοχής και αυτές τις φυλακές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Θέλουμε τις πόλεις μας ανοικτές με την ελευθερία των ταυτοτήτων τους και στα Εξάρχεια αυτό δεν υπάρχει. Θέλουμε ένα κράτος να ενημερώνει και να μας προειδοποιεί και με το Μάτι δεν έγινε».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σωφρονιστικού συστήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη είπε «έχουν ένα κοινο χαρακτηριστικό που είναι η ασφάλεια. Οπου υπάρχει ασφάλεια υπάρχει και ζήτημα διασφάλισης δικαιωμάτων. Στις χώρες του δημοκρατικού ελέγχου είναι αδύνατη η αντιμετώπιση εγκληματικότητας αν παραβιάζονται τα δικαιώματα».

Παρουσιάζοντας το τρίπτυχο της ασφάλειας μίλησε για:

«Ασφάλεια στο σπίτι, την πόλη και την χώρα. Το υπουργείο προστασία του πολίτη είναι το υπουργείου ασφάλειας των δικαιωμάτων. Η χώρα δεν πάσχει από καταπάτηση δικαιωμάτων αλλά από ασφάλεια»

Ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη η ομάδα ΔΙΑΣ ενισχύθηκε με 500 αστυνομικούς προκειμένου όπως είπε «κάθε ημέρα να πυκνώνουν οι περιπολίες. Επέστρεψαν στις υπηρεσίες καταπολέμησης εγκλήματος πάνω από 500 αστυνομικοί. Γειτονιά – γειτονιά θα ξεριζώσουμε τους εγκληματίες που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους».

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη αντιμετώπισης των διαρρήξεων σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος. Εγκαινιάζεται συνεργασία με ΟΤΑ . Συμβούλια ένταξης μεταναστών και συνεργασία με ΟΚΑΝΑ. Η ασφάλεια της γειτονιάς να γίνει πρωτίστως θέμα των τοπικών κοινωνιών. Να περπατάμε άφοβα το βράδυ».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «Για την τρομοκρατία δεν υπάρχει χώρος στην Δημοκρατία μας» και πρόσθεσε «η ΕΛΑΣ έχει εξαιρετικό προσωπικό αλλά πρέπει να το αναδιατάξουμε και να του εμφυσήσουμε αυτοπεποίθηση. Διαβατήριο για τον καθένα είναι η δουλειά του»

Αναφορικά με την φύλαξη συνόρων και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είπε «Πήγα στην Μόρια. Ακουσα και είδα και θέλω να καταθέσω ότι οι άνθρωποι εκεί διαχειρίζονται δυσβάσταχτο έργο και απαιτείται η συμπαράστασή μας. Τις συνθήκες διαβίωσης τις ξέρουμε. Τις ειδα. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Εχουν ειπωθεί όλα. Θα μιλήσουμε όταν αλλάξουμε τις συνθήκες και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε. Θα στραγγίξουμε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα κονδύλια. Με το μεταναστευτικό θα κάνουμε εξωτερική πολιτική και θα ενισχύσουμε την αξιοπιστία και την διεθνή μας εικόνα. Ούτε να στοιβάζουμε μετανάστες ούτε αμελώντας τα καθήκοντά μας με αφύλακτα σύνορα».

Αναφορικά με την Πολιτική Προστασίας ανέφερε ότι « Απαιτείται νέο μοντέλο πρόσληψης. Κινητοποίηση και έγκαιρη ενημέρωση πολιτών. Προχωρούμε σε 3 δράσεις: θεσμοθέτηση ενιαίας αρχής πολιτικής προστασίας, συνεργασία όλων των οργάνων του κράτους αναθεώρηση του σχεδίου Ξενοκράτης».

Για την σωφρονιστική πολιτική και τις επικρίσεις που περνά στο δικό του χαρτοφυλάκιο είπε «Σέβομαι και ακούω τις ενστάσεις και επιφυλάξεις. Χρειάζεται παράλληλα να τονίσουμε ότι οι φυλακές έχουν ξεφύγει. Οι δολοφόνοι οργανωμένου εγκλήματος δολοφονούν εντός και εκτός φυλακών και εδώ πρέπει να προβληματιστούμε για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Έχουμε έτοιμες φυλακές και δεν λειτουργούν για γραφειοκρατικά ζητήματα. Η φυλακή θα κάνει σωφρονιστικό έργο».

Αναφορικά με την μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού υπογράμμισε ότι «μεριμνούμε με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να δημιουργηθεί νέο κατάστημα εκτός αστικού ιστού, εντός Αττικής και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα».

Από την πλευρά το ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσαακλώτος επέμεινε στην κριτική για το γεγονός ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα περνούν στην δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας μεταξύ άλλων «για ποιο λόγο κ. Χρυσοχοϊδη τα σχολεία των φυλακισμένων να είναι αρμοδιότητα δική σας».

Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε «Το 60-70% του έργου των φυλακών το έχει η αστυνομία ήδη.

Υπήρχε και παλαιότερα η Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής Πολιτικής που μεταφέρεται αλλά εξακολουθεί να είναι αρμόδια για τα ζητήματα των φυλακών. Αυτό δεν αλλάζει λοιπόν. Αυτό που θα αλλάξει καθοριστικά είναι ότι δεν θα ξαναεμφανιστεί ένας δολοφόνος που σκότωσε μέσα από την φυλακή 10 άτομα μεταξύ των οποίων ο Ζαφειρόπουλος. Θα μας δείτε και θα μας αξιολογήσετε και τότε θα μας κάνετε κριτική. Εως τότε περιμένετε γιατί θα τα αλλάξουμε όλα»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Νέες φυλακές εντός Αττικής, εκτός αστικού ιστού και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα"

Τούρκος αντιπρόεδρος από τα κατεχόμενα: «Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις γεωτρήσεις»

«Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες γεώτρησης», δήλωσε από την κατεχόμενη Κερύνεια, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Όσοι σκοπεύουν να περιορίσουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης, υπογράμμισε.

«Κάθε εκατοστό της γης μας είναι πολύτιμο και απαραίτητο», τόνισε, ο Οκτάι, στο πλαίσιο εγκαινίων ενός πλοίου διάσωσης πολλαπλών χρήσεων το οποίο φέρει το όνομα «Gemi Kurtaran», «διασώστης» στα ελληνικά.

Το σκάφος θα παρεμβαίνει στα πιθανά θαλάσσια ατυχήματα στη Μεσόγειο και θα συμβάλλει στην πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, σύμφωνα με τον Οκτάι.

Συνεχίζοντας δήλωσε: «Η Τουρκία υπερασπιζόταν πάντα την Ανατολική Μεσόγειο για να είναι μια θάλασσα ειρήνης και δίκαια να γίνεται η εξόρυξη των φυσικών πόρων και έτσι να διαμοιράζονται».

«Όσοι σκοπεύουν να περιορίσουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φουάτ Οκτάι έφτασε παράνομα στην Κύπρο για να παραστεί στα πανηγύρια του κατοχικού καθεστώτος με αφορμή της 45η επέτειο από την εισβολή του «Άττιλα», στο νησί.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος αντιπρόεδρος από τα κατεχόμενα: «Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις γεωτρήσεις»"

Ιράν: Ξεφεύγει η κατάσταση στον Κόλπο – Αναπτύσσουν στρατό οι ΗΠΑ στην περιοχή

Μαζεύονται τα "σύννεφα" του πολέμου στον Κόλπο. Ραγδαίες εξελίξεις μετά την σύλληψη Βρετανικού τάνκερ από το Ιράν. Αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι ΗΠΑ στην περιοχή. "Η Βρετανία θα αντιδράσει" δηλώνει το Λονδίνο.

Πληθαίνουν σιγά – σιγά τα «σύννεφα» του πολέμου στον Κόλπο, με την ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ αλλά και την Βρετανία να ανεβαίνει επικίνδυνα όσο παιρνούν οι ώρες.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει στόχο να υπάρξει ένα «επιπρόσθετο μέσο αποτροπής» μπροστά στις «αναδυόμενες και σοβαρές απειλές» στην περιοχή του Κόλπου.

Νωρίτερα, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι ο σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας του για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.

Η κίνηση γίνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ αλλά και συμμάχων τους στον Κόλπο, που επηρεάζει τις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

«Θρίλερ» με βρετανικό τάνκερ

Χθες Παρασκευή (19.07.2019) η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι συνέλαβε βρετανικό δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Χορμούζ, ενώ διέψευσε ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέρριψε ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί διευκρίνισε ότι θα αναπτυχθούν άλλοι περίπου 500 στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από το Πεντάγωνο.

Τον Ιούνιο το Πεντάγωνο είχε αναγγείλει πως θα αναπτυχθούν περίπου 1.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, χωρίς να αποσαφηνίσει πού ακριβώς.

Χαντ: Η Βρετανία θα αντιδράσει

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι το Λονδίνο θα αντιδράσει με μετρημένο αλλά σθεναρό τρόπο στην κατάσχεση βρετανικού δεξαμενόπλοιου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποιώντας το Ιράν ότι αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

Ο Χαντ ανέφερε ότι συζήτησε για την κρίση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ότι αναμένει να μιλήσει σύντομα με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς όπως εξήγησε βρίσκεται σε αεροσκάφος.

Η σύλληψη του πλοίου είναι «εντελώς απαράδεκτη» ενέργεια, τόνισε ο Χαντ. «Θα αντιδράσουμε με τρόπο που θα είναι μετρημένος, αλλά σθεναρός. Δεν εξετάζουμε στρατιωτικές επιλογές, μελετάμε διπλωματικό τρόπο για να διευθετηθεί η κατάσταση αλλά είμαστε πολύ σαφείς στο ότι πρέπει να διευθετηθεί», συνέχισε.

«Εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας το Ιράν [θα] είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, είναι προς το συμφέρον του να διευθετήσει την κατάσταση αυτή το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Έχουμε χάσει επαφή με το πλήρωμα»

Η σουηδική πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία επιβεβαίωσε πάντως ότι έχει χάσει την επαφή με το σκάφος έπειτα από «επίθεση» που δέχθηκε στο Στενό του Χορμούζ.

«Το πλοίο μας Stena Impero δέχθηκε επίθεση από μικρά πλεούμενα και ένα ελικόπτερο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί κατά τη διέλευσή του από το Στενό του Χορμούζ, στα διεθνή ύδατα», ανέφερε η πλοιοκτήτρια, η Stena Bulk, σε ανακοίνωσή της. «Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να έλθουμε σε επαφή με το σκάφος, το οποίο έχει πάρει πορεία προς βορρά, προς την κατεύθυνση του Ιράν», κατά την ίδια πηγή.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το πλοίο δεν παρέβη κανέναν διεθνή κανονισμό ούτε τους κανόνες τις ναυσιπλοΐας.

Νωρίτερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε δηλώσεις πηγής προσκείμενης στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά την οποία το πετρελαιοφόρο είχε απενεργοποιήσει τη συσκευή εντοπισμού θέσης του, αγνόησε προειδοποιήσεις των Φρουρών της Επανάστασης και κινείτο σε λαθεμένη κατεύθυνση σε μια θαλάσσια οδό στο Στενό του Χορμούζ.

Στο πλοίο επιβαίνουν 23 μέλη πληρώματος· οι ναυτικοί αυτοί είναι «Ινδοί, Ρώσοι, Λετονοί και Φιλιππινέζοι», σύμφωνα με τον Έρικ Χανέλ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Stena Bulk.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί», ενώ «η ασφάλεια (…) του πληρώματός μας παραμένει ο βασικός μας σκοπός», κατά τον ίδιο.

Δεν έχει συλληφθεί δεύτερο δεξαμενόπλοιο

Την ίδια ώρα η βρετανική εταιρεία στην οποία ανήκει το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που το Λονδίνο είχε ανακοινώσει ότι κατασχέθηκε χθες Παρασκευή από το Ιράν στον Κόλπο ανακοίνωσε πως το πλοίο είναι ελεύθερο.

«Οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν με το πλοίο. Ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλοι φρουροί το εγκατέλειψαν και το πλοίο είναι ελεύθερο να συνεχίσει την πορεία του. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή», εξήγησε η εταιρεία Norbulk Shipping σε ανακοίνωσή της.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε παράλληλα ότι το πετρελαιοφόρο, το Mesdar, βρίσκεται πλέον εκτός των χωρικών υδάτων του Ιράν.

Σύμφωνα με τη Norbulk Shipping, ένοπλοι ανέβηκαν στο κατάστρωμα του πλοίου της υπό σημαία Λιβερίας περί τις 19:30 [ώρα Ελλάδας]. Δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τους ενόπλους, αλλά υπογράμμισε πως κατόπιν το πλοίο χάραξε πορεία προς βορρά, προς το Ιράν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλοι αποχώρησαν από το Mesdar περί τις 23:00 [ώρα Ελλάδας] και το πλοίο μπόρεσε κατόπιν να συνεχίσει ελεύθερο το δρομολόγιό του.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic, το οποίο, που είχε αποπλεύσει από την Κίνα, έχει προορισμό τη Σαουδική Αραβία.

Η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε το βράδυ της Παρασκευής την «απαράδεκτη αρπαγή δύο πλοίων» —ενός βρετανικού κι ενός λιβεριανού— από το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την ενέργεια αυτή.

Ωστόσο ιρανοί αξιωματικοί διέψευσαν σε δηλώσεις τους στο FARS τις πληροφορίες ότι το Mesdar συνελήφθη από δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι «συνέλαβε» στο Στενό του Χορμούζ ένα δεξαμενόπλοιο υπό βρετανική σημαία, το Stena Impero.

«Είχε εμπλακεί σε ατύχημα»

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars πάντως επικαλούμενο αξιωματούχο δήλωσε πως το δεξαμενόπλοιο Stena Impero είχε εμπλακεί σε ατύχημα με αλιευτικό σκάφος προτού συλληφθεί χθες.

Το βρετανικό πετρελαιοφόρο είναι αγκυροβολημένο στ’ ανοιχτά του λιμανιού Μπαντάρ Αμπάς, σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές.

Σύμφωνα με το Ιράν, και τα 23 μέλη του πληρώματος που κρατούνται στο δεξαμενόπλοιο βρίσκονται τώρα στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και θα παραμείνουν στο πλοίο έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, σύμφωνα με τον Fars.

«Ενεπλάκη σε ατύχημα με ιρανικό αλιευτικό σκάφος… Όταν το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το υπό βρετανική σημαία πλοίο το αγνόησε», δήλωσε ο επικεφαλής Λιμένων και Ναυτιλιακού Οργανισμού στη νότια επαρχία Χορμοζγκάν, Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ.

«Το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται τώρα στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και τα 23 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο μέχρι το τέλος της έρευνας».

Η Βρετανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ζητεί επειγόντως πληροφορίες για το Stena Impero, το οποίο κατευθυνόταν σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας και ξαφνικά άλλαξε πορεία αφότου πέρασε το Στενό του Χορμούζ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιράν: Ξεφεύγει η κατάσταση στον Κόλπο – Αναπτύσσουν στρατό οι ΗΠΑ στην περιοχή"

Ξεπέρασαν τους 10.000 οι αιτούντες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Περισσότεροι από 10.000 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις τρεις εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω της πλατφόρμας εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών το ποσοστό και το ενδεικτικό ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου και προωθεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) την εγκεκριμένη αίτηση.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία αθροιστικά, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 19 Ιουλίου 2019, προκύπτει ότι:

- Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 36.688 χρήστες.

- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 10.483 χρήστες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασαν τους 10.000 οι αιτούντες για την προστασία της πρώτης κατοικίας"

Επίθεση Ρουβίκωνα στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα - Δύο συλλήψεις, μία προσαγωγή (φωτογραφίες)

Σε δύο συλλήψεις και μία προσαγωγή έχει προχωρήσει έως αυτή την ώρα η αστυνομία για την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα ατόμων πέταξε μπογιές στην πρόσοψη του κτίρίου και αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή. 
Ο «Ρουβίκωνας» ανέβασε σχετική ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ σημειώνεται ότι μέλη του μοίρασαν νωρίτερα φέϊγ βολάν σε τουρίστες στην περιοχή της Ακρόπολης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ρουβίκωνα στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα - Δύο συλλήψεις, μία προσαγωγή (φωτογραφίες)"

Δήλωση πρεσβευτή ΗΠΑ Τ.Πάιατ: «Μόνο στο Ιόνιο & στην περιοχή δυτικά της Κρήτης δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία»

Με μία δήλωση-βόμβα σε συνέντευξή του σε πρωινή εφημερίδα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, επανέρχεται μετά τις περίφημες δηλώσεις του για «win-win» συμφωνίες με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως «Οι μόνες περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα χωρίς αμφισβήτηση, για έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εν προκειμένω, είναι το Ιόνιο και η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης»!

Είναι αυτή η πραγματική θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ;
Θα λέγαμε αναμφίβολα πως «Ναι», αν δεν υπήρχε η διατυπωμένη αμφιβολία (εμμέσως αλλά σαφώς από τον Λευκό Οίκο) κατά του Τ.Πάιατ για τον αν εκφράζει ορθά τις θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ στην Ελλάδα 
Ωστόσο, μέχρι να αποδοκιμαστούν επίσημα ή ανεπίσημα από την Ουάσιγκτον οι θέσεις αυτές, θεωρούμε ότι οι δηλώσεις του Τ.Πάιατ, εκφράζουν τις θέσεις των ΗΠΑ και συνάδουν με την εξωφρενική θέση της Αγκυρας ότι η τουρκική ΑΟΖ ξεκινά από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και φτάνει μέχρι την Λιβύη περιλαμβάνοντας και την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης (φωτό κάτω)!
Και ποιες είναι αυτές, όπως τις εξέφρασε στην συνέντευξή του στην Καθημερινή; Ουσιαστικά αφήνει υπό ελληνική κυριαρχία μόνο το Ιόνιο και την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, ούτε καν οι αδειοδοτημένες από την Αθήνα περιοχές νότια της Κρήτης (χάρτης) ή το Αιγαίο!
Συγκεκριμένα σε ερώτηση που του έγινε «για τα προβλήματα που αφορούν την εκμετάλλευση της ενέργειας γύρω από ορισμένα ελληνικά νησιά που πηγάζουν και από την έλλειψη διευθέτησης θαλάσσιων ζωνών αλλά και την στάση γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία», απάντησε:
«Κανείς δεν αμφισβητεί τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης, ή του Ιονίου. Είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικά πράγματα» (σ.σ.: σε σχέση με τις άλλες περιοχές ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης που θέλει να κάνει έρευνες η Ελλάδα)!
Δηλαδή μόνο σε αυτές τις περιοχές μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα σε έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, γιατί«αυτές οι περιοχές δεν αμφισβητούνται».
(φωτό άνω): Οι περιοχές με μοβ χρώμα είναι αυτές στις οποίες δέχεται την ελληνική κυριαρχία ο Τ.Πάιατ. Η περιοχή στα ανατολικά αυτών, νότια της Κρήτης με μπλε χρώμα, εμμέσως ο Αμερικανός πρεσβευτής δέχεται ότι αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία!
Οι άλλες περιοχές στο Αιγαίο ή νότια της Κρήτης για τις οποίες ήδη έχει εκδώσει η Ελλάδα χάρτες για διάθεσή τους προς έρευνες και βέβαια και όσες βρίσκονται νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο), εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητούνται και εκεί δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες η Ελλάδα, κατά τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τ.Πάιατ!
Πρόκειται για θέση η οποία de facto ακρωτηριάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία.
Αν δεχθούμε την άποψη Πάιατ ότι μόνο στο Ιόνιο ή δυτικά της Κρήτης μπορούμε να κάνουμε έρευνες για υδρογονάνθρακες και όχι στο Αιγαίο ή στα ανατολικά ή νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπως έχουμε εκδώσει τους σχετικούς χάρτες περιοχών ερευνών, τότε η Ελλάδα σε αυτές τις περιοχές πρέπει να έχει την προαπαιτούμενη έγκριση και αδειοδότηση της Τουρκίας, ως φορέα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση άδειας έρευνας!
Το θέμα είναι πλέον κατά πόσο η Αθήνα δέχεται την θέση αυτή (στην φωτό ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ,Πάιατ με την Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο).
Γιατί από την στιγμή που δεν αποδοκιμαστεί η θέση αυτή επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση, άρα γίνεται αποδεκτή: Η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται μόνο στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης (α.σ.: ακόμα...)!
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση πρεσβευτή ΗΠΑ Τ.Πάιατ: «Μόνο στο Ιόνιο & στην περιοχή δυτικά της Κρήτης δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία»"

Φυλή: Πάνω από 700 κτίρια με ρωγμές από τα 5,1 ρίχτερ

Περισσότερα από 700 κτίρια -σπίτια και καταστήματα- στον δήμο Φυλής έχουν υποστεί φθορές- από τον ισχυρό σεισμό των 5,1 ρίχτερ.Η καταγραφή των ζημιών, όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς συνεχίζεται. Όπως επισήμανε οι ζημιές αφορούν κυρίως στην τοιχοποιία των κτιρίων αλλά σε πολλές περιπτώσεις το ποσό για την αποκατάστασή τους μπορεί να φθάνουν τις 5.000 και τις 6.000 ευρώ, ποσά που είναι δυσβάσταχτα για τα περισσότερα νοικοκυριά στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του doxthi.gr, τα προβλήματα εντοπίζονται σε σπίτια στην περιοχή της Λίμνης και του Ζεφυρίου, όπου υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ζημιές, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, είναι αρκετά μεγάλες. Επίσης, εμφανή προβλήματα στην τοιχοποιία καταγράφονται στο 1ο Λύκειο Άνω Λιοσίων ενώ στην περιοχή θα βρεθεί κλιμάκιο μηχανικών της ΚΤΥΠ, προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα όλων σχολικών κτηρίων. Ζημιές υπέστη περιορισμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και το Δημαρχείο στα Άνω Λιόσια.

Τέλος, πολλά είναι τα σπίτια που παρουσιάζουν εκτεταμένες ρηγματώσεις και στη δημοτική κοινότητα Φυλής ενώ βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το Κοιμητήριο της περιοχής, καθώς τα μάρμαρα από πολλά μνήματα έσπασαν.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τον πενταψήφιο αριθμό 15691, οι δημότες Φυλής μπορούν, για την εξυπηρέτησή τους, να τηλεφωνούν και στους αριθμούς 213 1603472-73.

67238114_901505853523774_6269504800107266048_n
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλή: Πάνω από 700 κτίρια με ρωγμές από τα 5,1 ρίχτερ"

Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση ξεκίνησε καλά αλλά… πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο

Μαστίγιο (μείωση αφορολόγητου) και καρότο (η κυβέρνηση ξεκίνησε καλά) από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγες μέρες αφού βρέθηκε στην Αθήνα για να μιλήσει στο συνέδριο του Economist και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νέο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής. Αλλά ζήτησε ξανά μείωση του αφορολόγητου και μάλιστα εξέφρασε τη… λύπη του γιατί το μέτρο καταργήθηκε!

Όταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε αν στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist πίσω από τον από τον όρο «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», εννοούσε μείωση του αφορολογήτου, η απάντησή του ήταν: «Ναι, ακριβώς, αυτή είναι η γενική σύσταση που δίνουν οι θεσμοί εδώ και καιρό: Συστήνουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με σκοπό να επιτραπεί μια μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι φιλοαναπτυξιακό: Έχουμε μια κατάσταση όπου ένα σχετικά μικρό ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού πληρώνει πραγματικά φόρους, υψηλούς σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή του ΟΟΣΑ. Για αυτό το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνήθηκε πριν από καιρό και απογοητευθήκαμε που ανετράπη. Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέστησαν σαφές πως απογοητευθήκαμε».

Στο ερώτημα αν η μείωση του αφορολόγητου είναι υπό διαπραγμάτευση, ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε: «Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Συνεπώς, δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλλουμε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα. Αυτό είναι παρελθόν. Ωστόσο, έχουμε άποψη για το ποια μέτρα είναι φιλοαναπτυξιακά και ποια όχι». Ρέγκλινγκ

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναγνωρίζει ότι «είναι μάλλον θετική» η μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, ιδίως στο εισόδημα, διευκρινίζοντας ότι, κατά την άποψή του, οι φόροι κατανάλωσης είναι διαφορετική περίπτωση. Και, εν κατακλείδι, «φυσικά μας ενδιαφέρει επίσης πώς θα βγουν οι αριθμοί στο τέλος. Γιατί αν οι φόροι μειωθούν και υπάρχει κενό στον προϋπολογισμό, αυτό πρέπει κάπως να καλυφθεί και δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες επ’ αυτού. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί κριτική για την κυβέρνηση, αφού ανέλαβε καθήκοντα εδώ και μόλις πάνω από μία εβδομάδα», δηλώνει και παραπέμπει στις συζητήσεις που θα γίνουν με την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο, με αντικείμενο τον επόμενο προϋπολογισμό.
Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε «ένα ακόμα θετικό σήμα» την πώληση του 7ετούς ομολόγου πριν από μερικές μέρες. «Οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη στις οικονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης. Φυσικά, θα παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και θα ελέγχουν τις αποφάσεις. Αλλά επί του παρόντος είναι θετικές. Εύκολα πωλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ. Υπήρχαν προσφορές για 13 δισ. ευρώ, επομένως υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές. Το επιτόκιο ήταν κάτω από 2%. Ήταν μεγάλη επιτυχία. Αυτό δείχνει ξανά: με τις σωστές πολιτικές, οι αγορές αντιδρούν θετικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενάρετο κύκλο με χαμηλότερα επιτόκια. Κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό χώρο. Επίσης, οι ξένοι θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν περισσότερο για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή».

Για τη ΔΕΗ, τέλος, λέει ότι «είναι ένα παράδειγμα, όπου φαίνεται πως υπήρχε πολιτική παρέμβαση στο παρελθόν. Αυτό οδήγησε στα οικονομικά προβλήματα που βλέπουμε τώρα (…) Η νέα κυβέρνηση σαφώς λέει ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση ξεκίνησε καλά αλλά… πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο"

Απέδρασε από τις φυλακές Τίρυνθας και λήστεψε ηλικιωμένη

Δεν έχασε χρόνο ένας νεαρός Έλληνας κακοποιός που απέδρασε το πρωί της Παρασκευής από το Κατάστημα Κράτησης Ενηλίκων Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας, όπου εξέτιε ποινή για ληστείες και αμέσως έσπευσε να κάνει αυτό που ήξερε καλά!

Το ίδιο μεσημέρι, ο 34χρονος δραπέτης επιτέθηκε σε μια ηλικιωμένη τη στιγμή που έμπαινε στο σπίτι της στο Ναύπλιο, την χτύπησε και άρπαξε όσα χρήματα, χρυσαφικά και κοσμήματα βρήκε στα δωμάτια, καθώς και το κινητό της και διάφορα προσωπικά αντικείμενα. Αμέσως μετά, τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε.

Ωστόσο, τον εντόπισαν το ίδιο απόγευμα στο Ναύπλιο οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Ναυπλίου και Άργους- Μυκηνών, οι οποίοι τον συνέλαβαν με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε.. Στην κατοχή του βρήκαν ένα μέρος των χρημάτων που είχε κλέψει και αποδόθηκαν στην ηλικιωμένη, ενώ στη συνέχεια παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου με κατηγορίες για ληστεία και απόδραση κρατουμένου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέδρασε από τις φυλακές Τίρυνθας και λήστεψε ηλικιωμένη"

Καραμανλής: Στον αέρα ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου

Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι κάθετα αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής και προσθέτει:

«Καταλαβαίνω ότι ο κ.Τσίπρας πολύ θα ήθελε να βρει μια "κολυμβήθρα του Σιλωάμ", ή έστω να κατασκευάσει κάποιους εκ των υστέρων "συνενόχους", αλλά δεν πρόκειται να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αντιθέτως. Τον καταδίκασε ο ελληνικός λαός, θα τον καταδικάσει και η Ιστορία».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής επισημαίνει ότι οι φοροπαλλαγές που έχει δεσμευθεί η ΝΔ, δεν είναι απλώς εφικτές, είναι αναγκαίες για να πάρει μπρος η οικονομία.

Ερωτηθείς για τη στάση που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι το ενδεχόμενο να επιστρέψει ξανά στην έξαλλη αντιπολίτευση θα είναι μασκαραλίκι. «Αν βγάλει το καπέλο της "σοβαρότητας" που προσπαθούσε να φορέσει ως κυβέρνηση και βάλει πάλι το καπέλο της "επανάστασης", απλώς θα καταλάβουν ακόμα περισσότεροι ότι είναι ένα κόμμα εθισμένο στις ευκαιριακές μεταμορφώσεις» προσθέτει.

Για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών- Πύργου τονίζει «ένα έργο που πριν 5 χρόνια ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση, το παραλάβαμε σπασμένο σε 8 κομμάτια από τα οποία δεν έχει ξεκινήσει κανένα. Στα 3 δεν έχει υπογραφεί καν σύμβαση γιατί υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με το ΣτΕ και τον ανάδοχο που δεν μπορεί να καταθέσει εγγυητική επιστολή».

«Το έργο είναι στον αέρα. Χρειάζεται μια ριζική λύση. Μελετάμε διεξοδικά το θέμα και έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε τελικά να προχωρήσουμε σε λύση όσο το δυνατόν ταχύτερη και με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», συμπληρώνει σύμφωνα με το ΑΠΕ ο υπουργός Υποδομών.

Όσον αφορά την αύξηση στα διόδια που ανακοίνωσε η Αττική οδός ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθαρίζει πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο στο θέμα αυτό».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραμανλής: Στον αέρα ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου"

Έτσι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ – Το ποσοστό ανά κατηγορία – video

Μείωση του ΕΝΦΙΑ φέρνει άμεσα η κυβέρνηση. Δείτε πως αυτή κατανέμεται ανά κατηγορία ακινήτων. Τι αναφέρει ο Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής.

Τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περιέγραψε ο υφυπουργός φορολογικής πολιτικής Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε πως η μείωση θα είναι 30% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ, δηλαδή για όσους ανήκουν στην χαμηλή κατηγορία.

Απο’ κει και πέρα, 20% θα είναι η μείωσης για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας από 60.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ, ενώ οι από 1.000.000 ευρώ και πάνω θα δουν μείωση 10%.

Οι αξίες των ακινήτων θα προσδιοριστούν με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.



Η «έκπληξη» Μητσοτάκη

Χθες στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε… συγγνώμη γιατί «αθέτησε» την προεκλογική του δήλωση για μειώσεις φόρων από το 2020. Θα γίνουν όπως είπε από τώρα. «Πείτε το και κωλοτούμπα. Γίνονται και θετικές κυβιστήσεις όταν υπάρχει πρόγραμμα» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 22% από τον Αύγουστο, αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων, καταργούνται τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης.

Όλες οι φοροαπαλλαγές θα βρίσκονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί ως κατεπείγον.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ – Το ποσοστό ανά κατηγορία – video"

Μάτι: Ένας χρόνος από την τραγωδία - Μνημόσυνο για τα 102 θύματα

Την Τρίτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά που χτύπησε την Ανατολική Αττική και κατέκαψε το Ματι αφήνοντας πίσω της πάνω από εκατό νεκρούς.

Στο Μάτι οι μνήμες είναι ακόμη νωπές: Μπορεί οι φλόγες να έσβησαν όμως καίνε ακόμη μεσα στις ψυχες των κατοικων που προσπαθούν να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουν τις ζωές τους.

Με πρωτοβουλία της εκκλησίας τελέστηκε μνημοσυνο, στη μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι. Ακολούθησε δέηση στην Αργυρά Ακτή, εκεί όπου δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Πρόσωπα βουβά,με δάκρυα στα μάτια ήρθαν εδώ για να τιμήσουν τους δικούς τους ανθρώπους που προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την πύρινη λαίλαπα. Κάποιοι άλλοι απουσιάζουν, δεν θα αντέξουν το φορτισμένο κλίμα, είπαν.

Λίγο νωρίτερα από τις δέκα και μιση οπότε ήταν προγραμματισμένο να τελεστεί το σημερινό μνημόσυνο, έφτασε στο Ματι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοιδης. Το παρων έδωσαν ακόμη ο νέος περιφεριαρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, οι νέοι Δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα αλλά και ο βουλευτης ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Βλάχος.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετέφερε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στο πένθος των συγγενών και φίλων των θυμάτων αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους πληγέντες. Παράλληλα τόνισε πως σύσσωμη η κυβέρνηση θα εργαστεί στην κατεύθυνση να μην ζησει ξανά η Ελλάδα μια ανάλογη τραγωδία. 






Στο προαύλιο της εκκλησίας τα συναισθήματα ποικίλουν. Τρία ανήλικα κορίτσια ντυμένα στα μαύρα στέκονται σιωπηλά, δεν συζητούν παρά κοιτούν προς το ναο με πρόσωπα βουβά.

«Πάει ο παράδεισος μας», ψελλιζει στον διπλανό του ένας κύριος εκεί κοντά στα εξήντα. Σιγά σιγά χαλαρώνουν, ανοίγονται, ρωτούν ο ένας τον αλλο για την καθημερινότητά τους.

«Ένας χρόνος για εσας, για εμάς έχει περάσει μια ημερα. Εχασα τη μητέρα μου στη φωτιά και παράλληλα κάηκε και το σπίτι μου» είπε μιλώντας στις κάμερες ο κ. Γιαννόπουλος κατοικος της περιοχής.




«Είναι μέρα μνήμης σήμερα για ένα δράμα που οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές. Για ένα πραγμα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μια τέτοια τραγωδία δεν πρέπει να ξαναγίνει, ποτέ και πουθενά» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

mati_mnimosino
mati_mnimosino2
mati_mnimosino3
mati_mnimosino5
mati_mnimosino4

Εκδηλώσεις μνήμης

Το απόγευμα, στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου τιμής και μνήμης με αφετηρία και τερματισμό στο λιμανάκι στο Μάτι. Στις 21.00 ένα αφιέρωμα στην ηθοποιό και συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη, που έφυγε τόσο άδικα στην καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018 θα παρουσιαστεί στο ανοικτό θεατράκι της ΑπόΔΡΑΣΗΣ, στη Νέα Μάκρη.

Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού μέρος των εσόδων θα δοθεί σε πληγέντες της περιοχής.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 και ώρα 21:00, στο Αθλητικό κέντρο του Νέου Βουτζά ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νεανική Σκηνή» που δημιούργησαν νέοι της περιοχής με ενδιαφέρον για τα Κοινωνικά και Πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, του Δ.Ο.Π.Α.Π., των Επιτροπών και Συλλόγων Ματιού και Ν. Βουτζά οργανώνουν μία θεατρική εκδήλωση με τίτλο «Ένα χρόνο μετά».

Την εκδήλωση κλείνει ο Διονύσης Τσακνής με τα παιδιά της χορωδίας της Νέας Μάκρης του Γιάννη Χριστοφορίδη, δίνοντας το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει πως επιδρά μια φυσική καταστροφή στην ψυχολογία του ανθρώπου. Και πως με την αγάπη και την αλληλοβοήθεια μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε ενωμένοι σε ένα καλύτερο αύριο.



Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, στις 12.00 μ.μ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου συν-διοργανώνουν ημερίδα στο ξενοδοχείο Αύρα, στη Ραφήνα με θέμα: «Δημόσιος Διάλογος για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή. Η Ανατολική Αττική ένα χρόνο μετά».

Στην Εκδήλωση, στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης οι οποίοι εμπλέκονται στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα, θα παρουσιαστεί η Πρόταση για το: Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας Αττικής – Διεθνείς και Εθνικές Παράμετροι Σχεδιασμού», από τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρο Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Ε.Κ.Π.Α. και του Ο.Α.Σ.Π.



Την Τρίτη 23 Ιουλία, ανήμερα της μαύρης επετείου, σε κάθε πληγείσα περιοχή θα συγκεντρωθούν όσοι το επιθυμούν και περπατώντας τους δρόμους της φωτιάς θα καταλήξουν σιωπηλά στο λιμανάκι του Ματιού, στις 8μμ, όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.

Στο Νέο Βουτζά, θα συγκεντρωθούν στις 6μμ, στο πέταλο της οδού Ισμήνης, της β/ Εισόδου, εκεί που εντοπίστηκαν τα περισσότερα θύματα, προκειμένου να τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη τους. Στη συνέχεια, περπατώντας προς το Μάτι με προορισμό το ΝΑ.Ο.ΜΑ. θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου, 15 κυπαρισσάκια, αφιερωμένα στους συμπολίτες μας που χάθηκαν.


mnimosino_akti7
mnimosino_akti6
mnimosino_akti5
mnimosino_akti4
mnimosino_akti3
mnimosino_akti2
mnimosino_akti

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Ένας χρόνος από την τραγωδία - Μνημόσυνο για τα 102 θύματα"

Καραμανλής για αύξηση διοδίων: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο στο θέμα της αύξησης των διοδίων που ανακοίνωσε η Αττική οδός, τονίζει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. ο Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε παράλληλα πως η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι κάθετα αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών,

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο κ. Καραμανλής προσθέτει πως «ο κ. Τσίπρας πολύ θα ήθελε να βρει μια «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ή έστω να κατασκευάσει κάποιους εκ των υστέρων «συνενόχους», αλλά δεν πρόκειται να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αντιθέτως. Τον καταδίκασε ο ελληνικός λαός, θα τον καταδικάσει και η Ιστορία».

Όσον αφορά την αύξηση στα διόδια που ανακοίνωσε η Αττική οδός ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθαρίζει πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο στο θέμα αυτό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής επισημαίνει ότι οι φοροπαλλαγές που έχει δεσμευθεί η ΝΔ, δεν είναι απλώς εφικτές, είναι αναγκαίες για να πάρει μπρος η οικονομία.

«Η έξαλλη αντιπολίτευση θα είναι μασκαριλίκι για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείς για τη στάση που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι το ενδεχόμενο να επιστρέψει ξανά στην έξαλλη αντιπολίτευση θα είναι «μασκαραλίκι». «Αν βγάλει το καπέλο της «σοβαρότητας» που προσπαθούσε να φορέσει ως κυβέρνηση και βάλει πάλι το καπέλο της «επανάστασης», απλώς θα καταλάβουν ακόμα περισσότεροι ότι είναι ένα κόμμα εθισμένο στις ευκαιριακές μεταμορφώσεις» προσθέτει.

Για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών- Πύργου τονίζει «ένα έργο που πριν 5 χρόνια ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση, το παραλάβαμε σπασμένο σε 8 κομμάτια από τα οποία δεν έχει ξεκινήσει κανένα. Στα 3 δεν έχει υπογραφεί καν σύμβαση γιατί υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με το ΣτΕ και τον ανάδοχο που δεν μπορεί να καταθέσει εγγυητική επιστολή».

«Το έργο είναι στον αέρα. Χρειάζεται μια ριζική λύση. Μελετάμε διεξοδικά το θέμα και έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε τελικά να προχωρήσουμε σε λύση όσο το δυνατόν ταχύτερη και με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», συμπληρώνει ο υπουργός Υποδομών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραμανλής για αύξηση διοδίων: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα"

Εισαγγελείς προς Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Καταργείστε τα δικαστικά συμβούλια και βάλτε παράβολο στις μηνύσεις»

Επιστολές προς τον υπουργό Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Κράνη, με αντικείμενο τους νέους Ποινικού Κώδικες έστειλε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, υπό την νέα πρόεδρό του, Άννα Ζαΐρη.
Με αυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την άμεση εφαρμογή των νέων κωδίκων (είχαν ζητήσει την απόσυρσή τους για περαιτέρω διαβούλευση) αλλά και τις «έντονες επιφυλάξεις σχετικά με επιμέρους διατάξεις των Κωδίκων προειδοποιώντας, ως είχε θεσμική υποχρέωση, για τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών και δημιουργίας αισθήματος ατιμωρησίας αλλά και για την αδυναμία πρακτικής βιωσιμότητας νεοσύστατων θεσμών, χωρίς την προγενέστερη εξασφάλιση της αναγκαίας ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών της Εισαγγελίας».
Με την επιστολή προτείνουν πέραν των άλλων τρόπους για να μην «φρακάρει» η Δικαιοσύνη και μεταξύ αυτών:
-Την κατάργηση των δικαστικών συμβουλίων, τα οποία υποχρεωτικά αποφαίνονται για την παραπομπή ή μη σε δίκη κακουργηματικών υποθέσεων . Ζητούν δηλαδή αν υπάρχει συμφωνία ανακριτή και εισαγγελέα η υπόθεση να πηγαίνει απευθείας στο ακροατήριο και να αποφαίνεται το Συμβούλιο, μόνο εφόσον υπάρχει διαφωνία
-Την επαναφορά του παραβόλου για την υποβολή μηνύσεων καθώς ήδη όπως λένε οι μηνύσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα…
 Ολόκληρη Επιστολή έχει ως εξής:
          «Θα επιθυμούσαμε να σας συγχαρούμε εκ του σύνεγγυς αλλά επειδή αυτό καθυστερεί και επείγει η ενημέρωσή σας για το φλέγον ζήτημα της εφαρμογής των Κωδίκων, σας συγχαίρουμε εγγράφως και ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο σας.

         Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, κατ’ αρχάς θετικά διακείμενη σε κάθε ειλικρινή πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού του ποινικού δικαιικού συστήματός μας προς τον σκοπό της επιτάχυνσης  και ποιοτικής αναβάθμισης της ποινικής δίκης, εξέφρασε επανειλημμένως έντονες επιφυλάξεις σχετικά με επιμέρους διατάξεις των Κωδίκων προειδοποιώντας, ως είχε θεσμική υποχρέωση, για τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών και δημιουργίας αισθήματος ατιμωρησίας αλλά και για την αδυναμία πρακτικής βιωσιμότητας νεοσύστατων θεσμών, χωρίς την προγενέστερη εξασφάλιση της αναγκαίας ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών της Εισαγγελίας.
         Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, έχοντας μέσα από την υπηρεσιακή εμπειρία, τη δυνατότητα πρόβλεψης των επικείμενων πρακτικών δυσχερειών  της  εφαρμογής των Κωδίκων  και του ενδεχόμενου κινδύνου αδιεξόδου, πρότεινε ακόμα και κατά την ημερομηνία ψήφισής του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την απόσυρσή τους προκειμένου μέσα από περαιτέρω διαβούλευση των επιστημονικών φορέων   να αρθούν οι αστοχίες επιμέρους διατάξεων, να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και να ληφθεί η δέουσα  πρόνοια για τη δημιουργία των ελάχιστων αναγκαίων υποδομών πρακτικής εξυπηρέτησής τους, δυστυχώς, όμως, δεν εισακούστηκε.
          Εξάλλου, παρά τις περί του αντιθέτου επίμονες υπομνήσεις μας, δεν ελήφθη καμία παράλληλη νομοθετική πρωτοβουλία προς το σκοπό της επιτάχυνσης της ποινικής δίκης, όπως η κατάργηση ή η περαιτέρω περιστολή  της χρονοβόρας ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων που σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υφίσταται και αποδεδειγμένα  παρακωλύει την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων, αλλά τουναντίον ενισχύθηκε και μεταφέρθηκε στον  ήδη ασθμαίνοντα  από τα οργανικά κενά και την ανυπαρξία υποδομών πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας ο οποίος θα κληθεί να επιτελέσει την εφαρμογή των νεοσύστατων θεσμών της ποινικής δίκης (ποινική  διαπραγμάτευση, ποινική συνδιαλλαγή, ποινική διαταγή κλπ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μεγαλύτερη Εισαγγελία της Ευρώπης, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, τα σαράντα (40) κενά στην πλήρωση των οργανικών θέσεων αντιστοιχούν σε πλέον του ¼ του συνόλου της οργανικής της δύναμης  με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με την αδυναμία διαχείρισης του επιπλέον υπηρεσιακού φόρτου που προκάλεσε η εφαρμογή των κωδίκων.
          Επιπρόσθετα, εν τοις πράγμασι καταργήθηκε  η  εφαρμογή του κατά γενική ομολογία πετυχημένου θεσμού του Μονομελούς Εφετείου, με απτές αρνητικές επιπτώσεις στο χρόνο περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων  αρμοδιότητας του Εφετείου, οι οποίες στο εγγύς μέλλον θα διαφανούν. Η μοναδική για τα ευρωπαϊκά, ίσως και παγκόσμια δεδομένα πολυνομία ποινικών διατάξεων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά με την αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας αδικημάτων των ειδικών ποινικών νόμων, αλλά ενισχύθηκε αφενός με την αναβάθμιση σε πλημμελήματα τέως πταισματικών παραβάσεων του Ποινικού Κώδικα, αλλά και την παράλληλη κατάργηση του παραβόλου της υποβολής έγκλησης σε αμιγώς κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα.
        Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψη  τις νέες υπηρεσιακές ανάγκες  που δημιουργούνται  από την αιφνιδιαστική εφαρμογή των κωδίκων χωρίς την προγενέστερη εξασφάλιση ανάλογης υποδομής και προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη επιτάχυνση της ποινικής δίκης αλλά και η επιτυχία των νεοσύστατων θεσμών που αποτελεί το «στοίχημα» της ευρείας ποινικής μεταρρύθμισης (άλλως θα αποδυναμωθούν ή αδρανοποιηθούν στην πράξη, λόγω αδυναμίας πρακτικής  εφαρμογής τους) η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος προτείνει άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν με ειλικρίνεια, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα στην επιτάχυνση της ποινικής δίκης χωρίς ποιοτική υποβάθμισή της και θα διευκολύνουν κατά τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα της ποινικής δικαστηριακής πρακτικής.
Α) Κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων για όλα τα αδικήματα αρμοδιότητα Εφετείου Κακουργημάτων και προσαρμογή της διάταξης 309 Κ.Π.Δ. ως εξής «1. Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Εφετείων, μετά την περάτωση της ανάκρισης, η δικογραφία υποβάλλεται από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών στον Εισαγγελέα Εφετών……………..». Είναι γεγονός ότι το 90% και πλέον των βουλευμάτων είναι παραπεμπτικά. Η διαδικασία ενώπιον των συμβουλίων, καθυστερεί την ποινική διαδικασία, συμπιέζει τις προθεσμίες ειδικά όταν συμπληρώνονται όρια προσωρινής κράτησης και πολλές φορές οδηγεί τον χειριζόμενο Ανακριτή, συνυπολογίζοντας και το χρονικό διάστημα της παραμονής της δικογραφίας στη διαδικασία των συμβουλίων, στην ταχεία περαίωσή της χωρίς την εξάντληση των ανακριτικών ενεργειών με ότι αυτό συνεπάγεται. Με την ανωτέρω  νομοθετική παρέμβαση,  προτείνεται η εξαιρετική διάταξη του άρθρου 309 Κ.Π.Δ. να γίνει ο κανόνας για όλες τις πράξεις αρμοδιότητας Εφετείου Κακουργημάτων και η διαδικασία των συμβουλίων να ακολουθείται μόνο σε περίπτωση μη συμφωνίας Εισαγγελέα ή Προέδρου Εφετών για τήρηση της διαδικασίας απευθείας παραπομπής. (άρθρο 309 παρ.3 Κ.Π.Δ.).
Β) Επαναφορά του παραβόλου της έγκλησης στα αμιγώς κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα (προϊσχύον άρθρο 46 παρ.2 Κ.Π.Δ.) και ευρεία αποποινικοποίηση ήσσονος ποινικής απαξίας αδικημάτων. Είναι γεγονός ότι λόγω της κατάργησης του «φίλτρου» της μικρής οικονομικής επιβάρυνσης της δαπάνης της δίκης από τον εγκαλούντα, για τα αμιγώς κατ’ έγκληση- ήσσονος σημασίας πλημμελήματα, ήδη έχει διαπιστωθεί ότι οι εγχειριζόμενες εγκλήσεις στα Α.Τ. αλλά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα έχουν διπλασιαστεί. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στατιστικά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών το 1/3 των εκκρεμών 22.000 υποθέσεων στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο αφορούν αδικήματα ήσσονος ποινικής απαξίας με μέγιστο όριο ποινής το ένα έτος φυλάκισης, αποτελούντα διοικητικές παραβάσεις στις ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. παράβαση άρθρου 94 παρ.2-4 Κ.Ο.Κ.). Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της προσαρμογής στα νέα δεδομένα των κωδίκων και μέχρι την εξομάλυνση της δικαστηριακής καθημερινότητας και την ενδεχόμενη αποποινικοποίηση κάποιων διατάξεων που παρακωλύουν τον δικονομικό μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης σε βάρος των σημαντικών υποθέσεων και που η Ένωση Εισαγγελέων έχει ήδη εντοπίσει,  θα λειτουργούσε απόλυτα θετικά η άμεση θέσπιση  νόμου αναλόγου του Ν.4411/2016 περί παύσης υφ’ όρον  της ποινικής δίωξης σε ήσσονος απαξίας ποινικά αδικήματα με μέγιστο όριο ποινής το 1 (ένα) έτος φυλάκισης.
Γ) Επαναφορά του  θεσμού του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων ως ίσχυε στην προγενέστερη μορφή του Κ.Π.Δ., ο οποίος λειτούργησε κατά γενική ομολογία επιτυχημένα και έχει ουσιωδώς συμβάλλει στην επιτάχυνση της ποινικής δίκης χωρίς καμία διαπιστούμενη αντίστοιχη ποιοτική υποβάθμισή της.
Δ) Σε κάθε περίπτωση προτείνεται η άμεση κατάργηση της  μεταβατικής διάταξης του άρθρου 590 παρ.3 Κ.Π.Δ. σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η απόσυρση των υποθέσεων αρμοδιότητας πλέον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι οποίες έχουν προσδιοριστεί στο Μονομελές Εφετείο. Αυτή τη διάταξη θα επιφέρει ανυπολόγιστη υπηρεσιακή δυσχέρεια σε χιλιάδες υποθέσεις που έχουν ήδη προσδιοριστεί και εκκρεμούν ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου καθώς μετά την απόσυρσή τους θα πρέπει εν μέσω θέρους να επαναπροσδιοριστούν σε άλλη δικάσιμο και άλλο δικαστήριο και να επανακληθούν οι διάδικοι και μάρτυρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε δημόσια δαπάνη, άσκοπο φόρτος εργασίας δικαστικών υπαλλήλων, επιμελητών και αστυνομικών, σύγχυση των διαδίκων και των μαρτύρων που θα οδηγεί σε ενδεχόμενες αναβολές καθώς θα εμφανίζονται (όσοι δεν  έχουν λάβουν γνώση της ορθής δικασίμου) σε λάθος τόπο και χρόνο και νομιζόμενες δικασίμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για το κύρος και την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης. Συνεπώς, προτείνεται σε άμεσο χρόνο και πριν προλάβει να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες (καθώς η παραμονή της επηρεάζει δυσμενώς και την προοπτική επαναφοράς του Μονομελούς Εφετείου) η κατάργηση της εν λόγω διάταξης  της παραγράφου 3 του άρθρου 590 Κ.Π.Δ. με αποτέλεσμα οι εν λόγω υποθέσεις να καλύπτονται από τη γενικότερη διάταξη του άρθρου 590 παρ.2 σύμφωνα με την οποία «Υποθέσεις για τις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος κώδικα έχει γίνει επίδοση κλητηρίου θεσπίσματος ή κλήσης στον κατηγορούμενο, εκδικάζονται από το δικαστήριο στο οποίο έχουν εισαχθεί».
           Κ. Υπουργέ, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος θεωρεί ότι οι ανωτέρω νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, αν γίνουν σε άμεσο χρόνο θα απορροφήσουν τους δικονομικούς κραδασμούς της μεταρρύθμισης των κωδίκων που βαραίνουν κυρίως τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας και με μαθηματική ακρίβεια θα τον οδηγήσουν σε ασφυξία αλλά και ταυτόχρονη αποτυχία πρακτικής ευόδωσης των νέων ελπιδοφόρων θεσμών και ευκταίο είναι να λάβετε υπόψη αυτή την παράμετρο στην κατανομή των νέων οργανικών θέσεων που θεσπίστηκαν με την από 27/6/2019 (ΦΕΚ Α 106/2019) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
           Παράλληλα, επιτακτική ανάγκη καθίσταται α) η  πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων εισαγγελικών λειτουργών  (ειδικά του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας), δικαστικών υπαλλήλων και επιμελητών κοινωνικής αρωγής, καθώς και  η  σύσταση δικαστικής αστυνομίας, β) η εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής στις Εισαγγελίες της χώρας, γ) η  διόρθωση επιμέρους αστοχιών των κωδίκων  που έχουν ήδη εντοπιστεί  από τους Εισαγγελείς κατά την πρακτική εφαρμογή τους.
          Οι Έλληνες Εισαγγελείς ως  γνώστες και εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία μας είμαστε πάντα διαθέσιμοι να συνεισφέρουμε (με συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις που αφορούν και  τις διατάξεις του Π.Κ., τις οποίες ήδη έχουμε ήδη επεξεργαστεί και  θα θέσουμε στο άμεσο μέλλον υπόψη σας) με όλες μας τις δυνάμεις στην δημιουργία μίας ποινικής δικαιοσύνης ποιοτικής, ανεξάρτητης, άμεσης και αποτελεσματικής, αντάξιας ή και υπέρτερης των ευρωπαϊκών προτύπων, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της Δημοκρατίας.
Ευελπιστούμε σε μία ωφέλιμη για τη δικαιοσύνη συνεργασία”.
dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελείς προς Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Καταργείστε τα δικαστικά συμβούλια και βάλτε παράβολο στις μηνύσεις»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news