facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Σάμος: Πλήρωμα πλοίου άφησε αυτοκίνητο με εισιτήριο εκτός επειδή ήταν ηλεκτρικό

Δεν κατάφερε να μπει στο πλοίο της γραμμής στη Σάμο επιβάτης που είχε κόψει εισιτήριο αλλά το πλήρωμα δεν τον άφησε να μπει επειδή είχε ηλεκτρικό όχημα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκτός του πλοίου της γραμμής που έρχοταν από τη Β. Ελλάδα και είχε προορισμό τον Πειραιά, ο ιδιοκτήτης είχε κόψει εισιτήριο αλλά το πλήρωμα τον ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να μπει λόγω απόφασης της εταιρίας για τα συγκεκριμένα οχήματα.

Σύμφωνα με τον κάτοχο του αυτοκινήτου, ο οποίος είναι επαγγελματίας ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, έχει μεταφέρει αρκετές φορές και μάλιστα πρόσφατα, αυτοκίνητα με τη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία είναι και η μοναδική που εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιάς – Σάμος, χωρίς να υπάρξει ποτέ πρόβλημα.

Ωστόσο σήμερα το απόγευμα στις 17:30, ώρα αναχώρησης του πλοίου από το λιμάνι Σάμου για Πειραιά, το αυτοκίνητο δεν μπόρεσε να μεταφερθεί με τον ιδιοκτήτη να αντιδρά στην απόφαση του πληρώματος αλλά και τη Λιμενική Αρχή και να επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Πλήρωμα πλοίου άφησε αυτοκίνητο με εισιτήριο εκτός επειδή ήταν ηλεκτρικό"

Έντι Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη: «Δεν κάνουμε κανέναν συμβιβασμό για κανένα λόγο»

Παραμονή της εκδίκασης αύριο (19-12-23) στα Τίρανα της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ως προς την κατηγορία περί απόπειρας εξαγοράς ψήφων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, μιλώντας σήμερα στα μέλη της ειδικής ομάδας διαπραγματευτών της ενταξιακής πορείας της χώρας του προς την ΕΕ, εμφανίστηκε εκ νέου αμετακίνητος.

Είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο θέμα:

«Μας εμπόδισαν άδικα (σ.σ. στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ), αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας.

Είμαι πεπεισμένος ότι με τους γείτονές μας θα καταφέρουμε από κοινού να θέσουμε τους κύριους λόγους για αυτό το θέμα.

Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε τη σημασία που έχει για τους γείτονές μας και για την οποία είμαστε σίγουρα διαθέσιμοι σε οτιδήποτε δεν επηρεάζει την διαδικασία εδραίωσης του νέου μας συστήματος δικαιοσύνης.

Εδώ δεν υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός, όχι γιατί δεν τον θέλουμε εμείς, αλλά γιατί η δικαιοσύνη που εμείς θέλουμε είναι πιο πεισματάρα από εμάς.

Έχοντας πει όλα αυτά, το έργο μας θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το πόσο θα χρειαστεί.

Δεν πρέπει να ανησυχείτε και πιστεύω ότι δεν θα χάσουμε χρόνο, καθώς θα βρούμε τη «γλώσσα», κάνοντας πάντοτε κατανοητό, όπως για κάθε θέμα δικαιοσύνης, ότι δεν κάνουμε κανέναν συμβιβασμό με κανέναν και για κανένα λόγο.

Αυτό είναι πολύ σαφές για εμάς. Αλλά από την άλλη, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο και για ολόκληρη την ΕΕ».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Έντι Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη: «Δεν κάνουμε κανέναν συμβιβασμό για κανένα λόγο»"

Αποκαλυπτική έρευνα του ΙΟΒΕ για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων – Χωρίς λογιστικές καταστάσεις μεγάλες μονάδες

Παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, η μελέτη «Ανάλυση των οικονομικών μεγεθών των δημόσιων νοσοκομείων της Ελλάδας» του ΙΟΒΕ η οποία χρησιμοποιεί και αναλύει για πρώτη φορά τα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στις λογιστικές καταστάσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Κεντρικός στόχος της μελέτης είναι να αναδειχθεί η σημασία και η σπουδαιότητα της ανάλυσης των οικονομικών καταστάσεων των δημόσιων νοσοκομείων για την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, την καλύτερη διοίκηση και τη βιώσιμη οικονομική διαχείριση της υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων δίνει τη δυνατότητα, σε πρώτο βαθμό στη διοίκηση τους, σε δεύτερο στις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών (Υ.ΠΕ) και σε τελικό στάδιο στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να λαμβάνουν αποφάσεις για την εύρυθμη και οικονομικά αποδοτικότερη λειτουργία των νοσοκομείων, με τελικό σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Κατά τη σχετική ανακοίνωση:

Η ανάλυση του ΙΟΒΕ στηρίζεται σε ένα δείγμα 828 συνολικά οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο 2012-2020 που καταρτίζονται βάσει του ΠΔ 146/2003 από περίπου 90 νοσοκομεία. Η απουσία λογιστικών καταστάσεων από μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της χώρας, όπως Γ.Ν.Α Ο Ευαγγελισμός, Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα, Γ.Ν. Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενας Βενιζέλου», Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς», Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο», Γ.Ν. Δυτ. Αττικής, Γ.Ν. Θες/νίκης «Γ. Γεννηματάς», κ.ά.
καταδεικνύει την έλλειψη διαφάνειας σε έναν κρίσιμο τομέα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η χρήση της λογιστικής του δεδουλευμένου, δηλαδή της μεθοδολογίας καταχώρισης των εσόδων – εξόδων, θα ωφελούσε πολλαπλά τα δημόσια νοσοκομεία:

  • Βελτίωση του συστήματος κοστολόγησης με πολλαπλά οφέλη (π.χ. καλύτερη λήψη αποφάσεων, εξοικονόμηση κόστους, προσαρμογή σε έκτακτες συνθήκες, κτλ.).
  • Δημιουργία «Έξυπνων» νοσοκομείων με την παράλληλη χρήση τεχνολογικών συστημάτων που θα βελτιώσουν παρεχόμενες υπηρεσίες και τη διαχείριση κόστους.
  • Βελτίωση των συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας που να παρακολουθούν καλύτερα την αποθήκη φαρμάκων και το ιατρικό υλικό.
  • Παρακολούθηση του χρόνου που εισπράττονται οι απαιτήσεις και του χρόνου που εξοφλούνται οι υποχρεώσεις.
  • Έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του ΠΔ 54/2018 για συγκρίσιμα οικονομικά δεδομένα σε εθνικό NOSOκαι διεθνές επίπεδο.
Οι μεγάλες προκλήσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας

Τα συστήματα υγείας στην ΕΕ, παρά τις διαφορές ως προς την οργάνωσή τους, αντιμετωπίζουν μια σειρά σοβαρών προκλήσεων, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση του κόστους λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών και οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

Το ελληνικό σύστημα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με επιπλέον προκλήσεις εξαιτίας ορισμένων ιδιαιτεροτήτων:

  • Διαφορετικό μείγμα εισροών της δημόσιας δαπάνης υγείας από τη φορολογία και την ασφάλιση. Μεγάλη συμμετοχή της ιδιωτικής δαπάνης.
  • Το σύστημα υγείας στη χώρα είναι έντονα συγκεντρωμένο γύρω από τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία συμβάλλονται κυρίως με τον ΕΟΠΥΥ. Περίπου το 65% των κλινών είναι στον δημόσιο τομέα και το 35% στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινών είναι μικρές ή μεσαίες γενικές, μαιευτικές/γυναικολογικές ή ψυχιατρικές κλινικές. Με λιγότερες από 100 κλίνες. Μικρό αριθμό ασθενών. Χαμηλά ποσοστά στελέχωσης ανά τύπο προσωπικού.
  • Τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Ανισοκατανομή κλινών, κλινικών, εργαστηρίων και προσωπικού. Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Βασικά ευρήματα για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα

  • Ο αριθμός των νοσηλευτικών μονάδων και κλινικών δευτεροβάθμιας φροντίδας υποχώρησε σε 267 το 2021, από 302 το 2012. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση του αριθμού ιδιωτικών κλινικών, από 164 το 2012 σε 139 το 2021. Μείωση του αριθμού νοσοκομείων καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ την περίοδο 2016-2021.
  • 1η (Αττικής), 2η (Πειραιώς και Αιγαίου) και 6η (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) ΥΠΕ διαθέτουν τα περισσότερα νοσοκομεία, μαζί αντιστοιχούν στο 60% του συνολικού αριθμού δημόσιων νοσοκομείων.
  • Σε όρους αριθμού νοσοκομείων ανά 1 εκατ. κάτοικους, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τη μέση της κατάταξης των χωρών της ΟΟΣΑ-ΕΕ (10η θέση σε 22 χώρες).
  • Χαμηλότερα από τον μ.ο. της ΕΕ27 (525 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους) βρίσκεται η Ελλάδα με 427 διαθέσιμες κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (2021). Οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες στην Ελλάδα στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκαν σε 48,9 χιλ. έναντι 52,4 χιλ. το 2010.
  • Στα €16,7 δισεκ. ευρώ διαμορφώνεται η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας μειωμένη κατά 25% σε σύγκριση με το 2009. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αντιστροφή της πτωτικής τάσης κυρίως λόγω της αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης κατά €1,9 δισεκ. (€10,4 δισεκ. το 2021 έναντι €8,5 δισεκ. το 2015).
  • Σημαντική υποχώρηση στη χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας (%) στην Ελλάδα έναντι αύξησης στην ΕΕ. Η ετήσια δημόσια μεταβολή δαπανών σε σταθερές τιμές, σωρευτικά για την περίοδο 2009 – 2021 διαμορφώνεται στο -29,2% στην Ελλάδα έναντι +32,7% στην ΕΕ. Οι δαπάνες υγείας των εγχώριων νοικοκυριών ανέρχονται στο 8,1% των συνολικών δαπανών τους το 2021, από 6,5% το 2009. Αύξηση του ποσοστού της φαρμακευτικής περίθαλψης στις δαπάνες υγείας των νοικοκυριών σε 31,3% το 2021, από 19,2% το 2009.
  • Το 2021 η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 9,2% (εκ των οποίων 5,7% δημόσια δαπάνη) έναντι 10,9% στην ΕΕ (εκ των οποίων 8,9% δημόσια δαπάνη). Στην Ελλάδα η δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στο 62,1% της συνολικής χρηματοδότησης για δαπάνες υγείας το 2020, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (81,1%).
  • Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση (-7,3%) στην ΕΕ σε κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας την περίοδο 2008-2013 και τη μικρότερη αύξηση +0,4% την περίοδο 2013-2019. Υποχώρηση της κατά κεφαλήν δαπάνης υγείας στην Ελλάδα (1.561 ευρώ το 2021 έναντι 2.014 ευρώ το 2009), έναντι αύξησης σε ΕΕ (3.563 ευρώ το 2021 και 2.396 ευρώ το 2009).
  • Στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας, με 38% για το 2020, από 36% το 2010. Το ελληνικό σύστημα υγείας κατατάσσεται στην 29η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες της Ευρώπης με 615 βαθμούς στον δείκτη αξιολόγησης των συστημάτων υγείας Euro Health Consumer Index (ECHI), υψηλότερα από Αλβανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία και Λετονία. Στη χώρα μας επιτυγχάνεται σχετικά υψηλή βαθμολογία σε πεδία όπως η άμεση πρόσβαση σε γιατρούς, η μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά, ο παιδικός εμβολιασμός, η μειωμένη συχνότητα υπερτασικών και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Αντίθετα, χαμηλή επίδοση επιτυγχάνεται σε πεδία όπως η πληροφόρηση και τα δικαιώματα των ασθενών, οι οικογενειακοί γιατροί, οι λίστες αναμονής στους καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχεύσεις, οι άτυπες πληρωμές, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής άσκησης, οι θάνατοι από τροχαία, η καθυστερημένη εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και η υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών.
Τα οικονομικά των νοσοκομείων

Από την ανάλυση του ΙΟΒΕ, που βασίζεται σε ένα δείγμα περίπου 90 νοσοκομείων ετησίως και 828 οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο 2012-2020, καταγράφονται σημαντικές μεταβολές που οφείλονται στις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν με τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. Σκοπός των μέτρων ήταν η μείωση των δημόσιων δαπανών μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα.

  • Το ενεργητικό των νοσοκομείων αυξήθηκε σημαντικά (+24,4% την περίοδο 2012 – 2020), λόγω αύξησης των διαθεσίμων και των απαιτήσεων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση.
  • Οι υποχρεώσεις (πρακτικά όλες βραχυπρόθεσμες) κατέγραψαν έντονες διακυμάνσεις με τη χαμηλότερη τιμή να σημειώνεται το 2018 στο σταθερό δείγμα 60 δημόσιων νοσοκομείων και το 2017 στο συνολικό δείγμα. Την περίοδο 2012 – 2020 καταγράφεται πτώση -56,3% στις συνολικές υποχρεώσεις.
  • Βάσει του δείκτη ταμειακής ρευστότητας, τα έτη 2016-2018 τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούσαν να καλύψουν πλήρως τις υποχρεώσεις.
  • Τα λειτουργικά έξοδα κατέγραψαν έντονη μείωση έως το 2016-2017, με σταδιακή ανάκαμψη στη συνέχεια. Την περίοδο 2012 – 2020 καταγράφεται πτώση -16,7% στα λειτουργικά έξοδα.
  • Έντονη μεταβλητότητα στα καθαρά αποτελέσματα με υψηλότερες θετικές τιμές προς το τέλος της περιόδου σε σύγκριση με τη διετία 2012-2013. Την περίοδο 2012 – 2020 καταγράφεται αύξηση 104,8% στα αποτελέσματα χρήσης.

Από την ανάλυση των αριθμοδεικτών που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ, καταγράφεται βελτίωση δεικτών ρευστότητας, χαμηλή δανειακή επιβάρυνση των νοσοκομείων, αύξηση εσόδων από ίδιες πηγές, καθώς και σημαντική μείωση του ποσοστού νοσοκομείων με έλλειμμα. Η ελλιπής ανάπτυξη υποδομών από τα νοσοκομεία αποτυπώνεται στη χαμηλή τιμή του αριθμοδείκτη παγίων στο σύνολο του ενεργητικού.

Στη μελέτη καταγράφεται μείωση του λειτουργικού κόστους προς αριθμό κλινών σε 125 χιλ. ευρώ το 2020 από 146 χιλ. ευρώ το 2012. Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό κόστους προς νοσηλευόμενους καταγράφεται πτώση την περίοδο 2015 – 2012 (2,06 χιλ. ευρώ από 2,58 χιλ. ευρώ) και αύξηση μετά το 2017 από 2,11 χιλ. ευρώ σε 2,8 χιλ. ευρώ το 2020. Ανάλογη είναι και η εικόνα για το λειτουργικό κόστος προς ημέρες νοσηλείας που από 667 ευρώ το 2012 μειώθηκε σε 583 ευρώ το 2015, για να
αυξηθεί στα 917 ευρώ το 2020.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκλίσεις που καταγράφονται στο κόστος ανά νοσηλευθέντα. Το 2020 το υψηλότερο κόστος με 4.110 ευρώ καταγράφηκε στην 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης) και το χαμηλότερο, με 1.988 ευρώ ανά νοσηλευθέντα στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας). Σημειώνεται ότι το λειτουργικό κόστος ανά νοσηλευθέντα είναι πολλαπλάσιο στα μικρά νοσοκομεία (5.324 ευρώ το 2020) σε σχέση με τα μεγάλα (2.123 ευρώ το 2020) και τα μεσαία (1.814 ευρώ το 2020).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτική έρευνα του ΙΟΒΕ για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων – Χωρίς λογιστικές καταστάσεις μεγάλες μονάδες"

Ασπρόπυργος: Κρίσιμη η κατάσταση του 32χρονου αστυνομικού – Μπήκε σε καταστολή (βίντεο)

Στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο νοσηλεύεται ο δεύτερος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σημερινής καταδίωξης (18-12-23) στον Ασπρόπυργο τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ο συνάδελφος του δεν τα κατάφερε και έφυγε από την ζωή.

Οι γιατροί έχουν καταφέρει να ελέγξουν την αιμορραγία του, ωστόσο τον έχουν σε κατάσταση καταστολής για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγει το απότομο ξύπνημα και τους πόνους που προέκυψαν από το τροχαίο δυστύχημα μετά την καταδίωξη στον Ασπρόπυργο.

Ο 32χρονος αστυνομικός, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υποβλήθηκε σήμερα σ’ ένα χειρουργείο και θα υποβληθεί σε ένα ακόμη αύριο, Τρίτη (19-12-23), για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του, καθώς φέρει πολλαπλά κατάγματα σε πόδια και λεκάνη.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπρόπυργος: Κρίσιμη η κατάσταση του 32χρονου αστυνομικού – Μπήκε σε καταστολή (βίντεο)"

Κίνα: Σεισμός 6,2 βαθμών – Τουλάχιστον οκτώ οι νεκροί

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετά σπίτια κατέρρευσαν εξαιτίας του σεισμού μεγέθους 6,2 βαθμών που έπληξε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου την επαρχία Γκανσού στη βορειοδυτική Κίνα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο τις υπηρεσίες διαχείρισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 23:59 (τοπική ώρα, 17:59 ώρα Ελλάδος), εντοπίζεται στην κομητεία Τζισισάν και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (CENC).

Σωστικά συνεργεία σπεύδουν στη σεισμόπληκτη περιοχή όπου καταγράφονται αρκετοί μετασεισμοί και πολλοί κάτοικοι έχουν βγει έντρομοι στους δρόμους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua-AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα: Σεισμός 6,2 βαθμών – Τουλάχιστον οκτώ οι νεκροί"

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 23,1% η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ – Νέες απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ

Στο 23,1% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου της δημοσκόπησης που διενήργησε η Opinion Poll για το Action24, σε πανελλαδικό δείγμα 1.004 νοικοκυριών από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023. Τρίτο κόμμα παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με νέες απώλειες. 

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 38.6% (38.5% στην έρευνα Νοεμβρίου) έχοντας διαφορά 23.1% από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 15.5% (16% πριν ένα μήνα) και 25.2% από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 13.4% (14.7% πριν ένα μήνα).

Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται με 9.2% το ΚΚΕ, 6.7% η Ελληνική Λύση, 3.5% η Νίκη, 2.7% οι Σπαρτιάτες, 2.6% η Πλεύση Ελευθερίας, 2.6% η Νέα Αριστερά και 2.3% το ΜέΡΑ25.

Η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 34%, το ΠΑΣΟΚ παραμένει δεύτερο κόμμα με 13,6% (διαφορά 20,4 μονάδων) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην τρίτη θέση με 11,8%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 8,1%, Ελληνική Λύση με 5,9% και Νίκη οριακά εντός Βουλής με 3,1%. Εκτός του ορίου του 3% μένουν οι Σπαρτιάτες με 2,4%, Νέα Αριστερά και Πλεύση με 2,3% και ΜέΡΑ25 με 2,1%

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 37.3%, με τον Στέφανο Κασσελάκη να εμφανίζεται με 7.8%, τον Νίκο Ανδρουλάκη με 5.6%, τον Δημήτρη Κουτσούμπα με 4.4%, τον Κυριάκο Βελόπουλο με 4.6%, την Ζωή Κωνσταντοπούλου με 2.3% και τους Δημήτρη Νατσιό, Αλέξη Χαρίτση και Βασίλη Στίγκα με 0.8%, 0.7% και 0.5% αντίστοιχα. Το 33.1% απαντά “κανένας”.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται σταθερά ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με δημοφιλία 44.3%, με δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα με 42.6% και τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη με 35.3%. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 29.7%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 26.9%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 26.2%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 22.3%, ο Δημήτρης Νατσιός με 12.7% και ο Βασίλης Στίγκας με 9.6%.

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους ψηφοφόρους Ιουνίου του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται το 29.3%, λίγο το 24.7% και καθόλου το 43.3%

Διχασμένοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 44.3% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, το 44.3% θεωρεί ότι θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις και το 11.3% δεν απαντά.

Ποιοι θα ψήφιζαν Νέα Αριστερά

Ειδικά για την Νέα Αριστερά σημειώνεται ότι στην ειδική ερώτηση αν θα μπορούσαν να την ψηφίσουν, σίγουρα απαντά το 2.8%, θα μπορούσε το 21.9% και το 69% δεν θα μπορούσε να την ψηφίσει ποτέ. Εμφανίζεται δηλαδή ένα 24.7% που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί ένα « ζωτικό χώρο». Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο, το 6.7% απαντά σίγουρα και το 30.7% ότι θα μπορούσε να την ψηφίσει.

Η ακρίβεια, μακράν το μείζον πρόβλημα για τους πολίτες

Η ακρίβεια προηγείται μακράν όλων ως το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, με την Οικονομία να ακολουθεί με 37%, την εγκληματικότητα/ φαινόμενα βίας με 22.4% , την κατάσταση στο ΕΣΥ με 14.8%, την ανεργία με 14.2%, τα εθνικά θέματα/ ελληνοτουρκικά με 9.7%, κλπ.

Ένας στους 3 πιστεύει ότι αντιμετωπίζεται η οπαδική βία με τα κυβερνητικά μέτρα

Το 29.2% πιστεύει ότι με τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση θα αντιμετωπιστεί δραστικά η βία, με το 66.4% να έχει επιφυλακτική ή ανοικτά αρνητική άποψη.

Το 31,7% ικανοποιημένο από το νέο φορολογικό

Το 31.7% δηλώνει ικανοποιημένο από τα νέα φορολογικά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με το 60.4% να έχει αντίθετη άποψη

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία

Το 42.7% τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έναντι ενός 53.3% που τάσσεται κατά. Το 24.5% τάσσεται υπέρ της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια, με το 71.8% να έχει αντίθετη άποψη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 23,1% η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ – Νέες απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ"

Politico: Βρέθηκαν στα σκουπίδια ανά την ΕΕ εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονoϊό αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ

Στα σκουπίδια κατέληξαν τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην δυσκολότερη φάση της πανδημίας, με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για ένα κόστος προς τους φορολογούμενους, που εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα τέλη του 2020, οπότε και εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τον κορονοϊό, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν 1,5 δισ. δόσεις.

Ωστόσο, ένας τεράστιος αριθμός εμβολίων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,7 δόσεις ανά άτομο για το σύνολο του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών, έχουν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ψηλά στην σχετική λίστα βρίσκετονται Εσθονία και Γερμανία.

Πάντως, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ελλάδας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν καταλήξει στα απορρίματα.

Ως εκ τούτου, οι υπολογισμοί βασίζονται σε δεδομένα από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Στις 15 αριθμώνται αυτές που παρείχαν στοιχεία στο έντυπο, ενώ για άλλες 4 έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ.

Με βάσει τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, το έντυπο εκτιμά ότι η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αφορούν σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο άρθρο σχολιάζεται πάντως ότι πολλά από τα εμβόλια που κατέληξαν στα σκουπίδια αγοράστηκαν στην «κορύφωση» της πανδημίας, στις αρχές του 2021.

Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία είχε ξεσπάσει σφοδρός διεθνής ανταγωνισμός για την εξασφάλιση των πολυπόθητων εμβολίων.

Οι πολύ μεγάλες ποσότητες που παραγγέλθηκαν από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα οι χώρες να μείνουν με τεράστιες ποσότητες εμβολίων ως «στοκ» ακόμα και όταν ο covid υποχώρησε.

Επιπλέον, οι προσπάθειες για δωρεά των περισσευούμενων εμβολίων σε τρίτες χώρες ματαιώθηκαν λόγω μείωσης ζήτησης, αλλά και θεμάτων διαχείρισης αποθήκης.

Politico/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Politico: Βρέθηκαν στα σκουπίδια ανά την ΕΕ εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονoϊό αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Θα φθάσει στα βόρεια τους 14 με 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 19 και στα Δωδεκάνησα τους 20 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το βράδυ.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη"

Άγρια κόντρα Γεωργιάδη – Βελόπουλου στη Βουλή: Ηταν ΠΑΣΟΚος- Ναι, ήμουν αλλά εσύ έχεις αγκαλιά το σημιτικό ΠΑΣΟΚ

Άγρια κόντρα προέκυψε στη Βουλή για την ιδεολογική αφετηρία του Άδωνη Γεωργιάδη και του Κυριάκου Βελόπουλου, οι οποίοι συνυπήρξαν στο πλαίσιο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε σε επικρίσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, υπενθυμίζοντας πως ο τελευταίος υπήρξε οπαδός του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ». «Ο Βελόπουλος ανησυχεί για το παρελθόν το δικό μου, αν είμαι σαμαρικός, αν είμαι Δεξιός, αν εκφράζει ο Μητσοτάκης τη Δεξιά. Επειδή εγώ έχω καλή μνήμη και τον Κυριάκο Βελόπουλο τον ξέρω πολλά χρόνια.

Τι σχέση έχει ή είχε ο Κυριάκος Βελόπουλος με τη Δεξιά, τον Σαμαρά ή τη Νέα Δημοκρατία; Ο Βελόπουλος ήταν ΠΑΣΟΚ, ως ΠΑΣΟΚ τον γνώρισα και έλεγε ότι ήταν και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Με τη Νέα Δημοκρατία ο Βελόπουλος δεν είχε καμία σχέση. Ένας ΠΑΣΟΚος εκείνης της εποχής ήταν. Εγώ ήμουν πάντα Δεξιός και Νεοδημοκράτης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε: «Ναι ήμουν πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Εγώ μπορώ να πω ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, εσύ μπορείς; Δεν μπορείς. Μίλησε για μένα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Χριστός και η Παναγία. Ο Άδωνις που δίπλα του έχει τον Λιβάνιο, τον Χρυσοχοΐδη τον Πιερρακάκη και όλο το σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Τους έχει πάρει όλους τους ΠΑΣΟΚους αγκαλιά και μιλά για το ΠΑΣΟΚ. Έχει ιδεολογική διαφορά το σημιτικό ΠΑΣΟΚ με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια κόντρα Γεωργιάδη – Βελόπουλου στη Βουλή: Ηταν ΠΑΣΟΚος- Ναι, ήμουν αλλά εσύ έχεις αγκαλιά το σημιτικό ΠΑΣΟΚ"

Η ΕΕ απαγορεύει την εισαγωγή διαμαντιών από τη Ρωσία – Τι περιλαμβάνει ο 12ο πακέτο κυρώσεων

Η ΕΕ ανακοίνωσε το 12ο πακέτο οικονομικών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση εισαγωγής διαμαντιών.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τη δωδέκατη δέσμη οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, που περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς διαμαντιών από τη Ρωσία.

«Με αυτό το 12ο πακέτο, προτείνουμε ένα ισχυρό σύνολο νέων καταχωρίσεων και οικονομικών μέτρων που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Το μήνυμά μας είναι σαφές: παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της για ελευθερία και κυριαρχία», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν στην ΕΕ είναι η επιβολή απαγόρευσης της άμεσης ή έμμεσης εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς διαμαντιών από τη Ρωσία. Αυτή η απαγόρευση ισχύει για τα διαμάντια ρωσικής προέλευσης, τα διαμάντια που εξάγονται από τη Ρωσία, τα διαμάντια που διέρχονται από τη Ρωσία και τα ρωσικά διαμάντια όταν υποβάλλονται σε επεξεργασία σε τρίτες χώρες.

Μια άμεση απαγόρευση ισχύει για μη βιομηχανικά φυσικά και συνθετικά διαμάντια, καθώς και κοσμήματα με διαμάντια, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Επιπλέον, έμμεση απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών όταν υποβάλλονται σε επεξεργασία σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων, θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά από την 1η Μαρτίου 2024 ως την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Η απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών είναι μέρος μιας προσπάθειας των χωρών του G7 για την ανάπτυξη μιας διεθνώς συντονισμένης απαγόρευσης διαμαντιών που στοχεύει να στερήσει τη Ρωσία από αυτή τη σημαντική πηγή εσόδων.

Επιπλέον, απαγορεύεται η επανεξαγωγή στη Ρωσία ιδιαίτερα ευαίσθητων αγαθών τεχνολογίας, κατά την πώληση, την προμήθεια, τη μεταφορά ή την εξαγωγή σε τρίτη χώρα, με εξαίρεση τις χώρες εταίρους.

Η ρήτρα καλύπτει απαγορευμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά στρατιωτικά συστήματα που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία ή είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη, παραγωγή ή χρήση αυτών των ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, καθώς και αεροπορικά αγαθά και όπλα.

Επίσης, το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε 29 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ορισμένες από αυτές τις 29 οντότητες ανήκουν σε τρίτες χώρες που εμπλέκονται στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών ή είναι ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

Επιπλέον, η σημερινή απόφαση διευρύνει τον κατάλογο των περιορισμένων ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, ώστε να περιλαμβάνει: χημικά, μπαταρίες λιθίου, θερμοστάτες, κινητήρες συνεχούς ρεύματος, κινητήρες για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), κ.α.

Επιβάλονται περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές αγαθών που παράγουν σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία, όπως ο χυτοσίδηρος, τα σύρματα χαλκού, τα σύρματα αλουμινίου, το φύλλο αλουμινίου, κ.α. Εισάγεται, επίσης, νέα απαγόρευση εισαγωγής υγροποιημένου προπανίου (LPG) με μεταβατική περίοδο 12 μηνών.

Το Συμβούλιο εισάγει αυστηρότερους κανόνες συμμόρφωσης για να υποστηρίξει την εφαρμογή του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου και να περιορίσει την καταστρατήγηση. Ένας ενισχυμένος μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών θα επιτρέψει την καλύτερη αναγνώριση πλοίων και οντοτήτων που πραγματοποιούν παραπλανητικές πρακτικές, όπως μεταφορές από πλοίο σε πλοίο που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη της προέλευσης ή του προορισμού του φορτίου και χειρισμούς AIS, κατά τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να εισαγάγει κανόνες κοινοποίησης για την πώληση δεξαμενόπλοιων σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα, προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής η πώληση και η εξαγωγή τους, ιδίως στην περίπτωση μεταχειρισμένων αερομεταφορέων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποφύγουν την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αργού ή πετρελαϊκών προϊόντων και το ανώτατο όριο τιμών της G7.

Τέλος, εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία άλλων 140 προσώπων και οντοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι στελέχη του ρωσικού στρατού και της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών καθώς και του τομέα της πληροφορικής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ απαγορεύει την εισαγωγή διαμαντιών από τη Ρωσία – Τι περιλαμβάνει ο 12ο πακέτο κυρώσεων"

Ρέντης: Ο 18χρονος και τρία άτομα από τα επεισόδια υπέβαλαν αίτημα για προστατευόμενοι μάρτυρες - Εξετάζεται από την ανακρίτρια

Εξετάζεται σοβαρά το δεύτερο αίτημα του 18χρόνου κατηγορούμενου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ναυτική φωτοβολίδα, σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη, προκειμένου να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα (μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος) ως προς το σκέλος εκείνο που είναι ακόμα ανοικτό στην αστυνομική προανάκριση.

Ο 18χρονος, παρόλο που είναι κατηγορούμενος και ως εκ τούτου η ταυτότητά του είναι γνωστή, εκφράζει φόβους για τη ζωή του και ζήτησε να ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα προκειμένου να υπάρξουν νέα στοιχεία για την υπόθεση και η έρευνα να εξελιχθεί. Το πρώτο αίτημα του 18χρονου το απέρριψε η ανακρίτρια Πειραιά, καθώς έχει καταστεί ήδη κατηγορούμενος και δεν μπορεί παράλληλα και έχει και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. 

Έτσι υπέβαλε εκ νέου δεύτερο αίτημα για να καταστεί προστατευόμενος μάρτυρας ως προς το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης που εκκρεμεί. Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση επί του δεύτερου αιτήματος, δηλαδή εάν θα ενταχθεί ή όχι σε καθεστώς προστασίας ο 18χρονος θα κριθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα, η ανακρίτρια Πειραιά, στην οποία απολογήθηκε ο 18χρονος, πριν οδηγηθεί στη φυλακή, απέρριψε το αίτημά του, να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, προκειμένου να βοηθήσει τις Αρχές, στον εντοπισμό και τη σύλληψη του καθοδηγητή και των άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση. Στο σκέλος αυτό της υπόθεσης στον 18χρονο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, για βαρύτατα κακουργήματα, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται κι άλλα πρόσωπα.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι η υπόθεση αυτή έχει δύο σκέλη. Το πρώτο στο οποίο είναι ήδη ο 18χρονος κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία κ.λπ. και το δεύτερο σκέλος το οποίο εκκρεμεί στην αστυνομική προανάκριση για την αθλητική βίας στα γήπεδα, που εξετάζει σε προανακριτικό στάδιο την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, κ.λπ.

Παράλληλα, ανάλογο αίτημα για να ενταχθούν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα έχουν υποβάλει ακόμα τρία εμπλεκόμενα άτομα στην υπόθεση αυτή.

Εφόσον, τεθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων τόσο ο 18χρόνος όσο και οι άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, τότε ξεκινάει η συνεργασία τους με τις Αρχές και θα «δώσουν» στοιχεία και ονόματα ατόμων που εμπλέκονται ή καθοδηγούν την βία στα γήπεδα, ενώ παράλληλα θα έχουν καθεστώς πλήρους προστασίας, όπως είναι προσωπική ασφάλεια (εφόσον θα είναι ελεύθεροι), θα τους δοθεί ψευδώνυμο, κ.λπ.

Τώρα, ως προς τον 18χρονο που είναι ήδη προφυλακισμένος θα υπάρξουν μέτρα ασφαλείας εντός της φυλακής, όπως ότι θα είναι σε κελί μόνος τους με αυξημένη φρούρηση, θα αυλίζεται μόνος του και ότι θα καταθέτει με ψευδώνυμο που θα του δοθεί και όχι με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Το νομοθετικό πλαίσιο για την ένταξη σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα, καθορίζεται από το άρθρο 218 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (νόμος 4620/2019) που ισχύει από 12.11.2021 και αναφέρει:

1. Κατά την ποινική διαδικασία για τις πράξεις της συγκρότησης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση της παρ. 1 του άρθρου 187 ΠΚ ή σε τρομοκρατική οργάνωση της παρ. 2 του άρθρου 187Α ΠΚ και για συναφείς πράξεις, μπορεί να λαμβάνονται μέτρα για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό των ουσιωδών μαρτύρων, των προσώπων που κατά το άρθρο 187Γ ΠΚ βοηθούν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων ή των οικείων τους.

2. Κατά την ποινική διαδικασία για τις αξιόποινες πράξεις εμπορίας ανθρώπων κατά τα άρθρα 323Α και 348 παρ. 2 ΠΚ, καθώς και για τις αξιόποινες πράξεις της παράνομης διακίνησης μεταναστών κατά τα άρθρα 29 παρ. 5 και 6 και 30 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), μπορεί να λαμβάνονται μέτρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό του θύματος αυτών των πράξεων, όπως αυτό χαρακτηρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των περ. ι΄ και ια΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), των οικείων του θύματος ή των ουσιωδών μαρτύρων, ακόμη και όταν οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες αξιόποινες πράξεις δεν έχει τελεσθεί στο πλαίσιο οργανωμένου εγκλήματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 187 παρ. 1 ΠΚ.

3. Σε υποθέσεις σχετικά με τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159, 159Α και 235 έως 237Α ΠΚ, ακόμα κι αν δεν τελέσθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, είναι δυνατόν να παρέχεται στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κατ’ άρθρο 47, στους ιδιώτες κατ’ άρθρο 255 και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμβάλλει ουσιωδώς στην αποκάλυψη των ως άνω αξιοποίνων πράξεων ή, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο, και στους οικείους των προαναφερθέντων προσώπων, η προβλεπόμενη στην παρ. 4 προστασία από πιθανολογούμενες πράξεις εκφοβισμού ή αντεκδίκησης.

4. Μέτρα προστασίας είναι η φύλαξη με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της αστυνομίας, η κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της, η μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας του, που διατάσσονται με αιτιολογημένη διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών, η μεταβολή των στοιχείων ταυτότητας, η μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα, καθώς και η μετάθεση ή μετάταξη ή απόσπαση για αόριστο χρονικό διάστημα, με δυνατότητα ανάκλησής της, των δημοσίων υπαλλήλων, που αποφασίζονται κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις από τους αρμόδιους Υπουργούς, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Η υπουργική απόφαση μπορεί να προβλέπει τη μη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς και άλλους τρόπους διασφάλισης της μυστικότητας της πράξης. Τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλειά του μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή δεν συνεργάζεται για την επιτυχία τους.

5. Κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο ο μάρτυρας του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας, καλείται με το όνομα που αναφέρεται στην έκθεση εξέτασής του. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος του μάρτυρα, αν τούτο ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή από ένα διάδικο ή και αυτεπαγγέλτως. Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο μπορεί να διατάξει όσα ορίζονται στο άρθρο 354.

6. Αν δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία ταυτότητας του μάρτυρα, μόνη η κατάθεσή του δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρέντης: Ο 18χρονος και τρία άτομα από τα επεισόδια υπέβαλαν αίτημα για προστατευόμενοι μάρτυρες - Εξετάζεται από την ανακρίτρια"

Στιγμές τρόμου για 59χρονο στην Γουριά- Τον έδεσαν, τον ξυλοκόπησαν και τον έκλεψαν υπό την απειλή όπλου

Στιγμές τρόμου έζησε ένας 59χρονος άνδρας την περασμένη νύχτα στην Γουριά Μεσολογγίου, όταν τέσσερις άγνωστοι άνδρες «μπούκαραν» στο σπίτι του και τον λήστεψαν.

Ειδικότερα, οι τέσσερις άγνωστοι εισήλθαν στο σπίτι αφού πρώτα έκοψαν την παροχή ρεύματος. Ακινητοποίησαν και φίμωσαν τον άνδρα με την απειλή όπλου ενώ τον ξυλοκόπησαν, χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα του.

Έκλεψαν 6.500 ευρώ, τραπεζικές κάρτες και βιβλιάρια καταθέσεων, κινητό τηλέφωνο και κυνηγετικό όπλο που ο άνδρας κατείχε νόμιμα. Ο άνδρας, που διαμένει μόνος του, κατόρθωσε μετά από ώρα να απελευθερωθεί και να καλέσει την Αστυνομία.

Διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου διαπιστώθηκε ευτυχώς ότι είναι καλά στην υγεία του. Από τις Αρχές σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ληστεία σε βάρος των τεσσάρων αγνώστων δραστών. 

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » " Στιγμές τρόμου για 59χρονο στην Γουριά- Τον έδεσαν, τον ξυλοκόπησαν και τον έκλεψαν υπό την απειλή όπλου "

Κακουργηματική δίωξη στον 33χρονο Αλβανό για την επίθεση στο Γκάζι – Ένταλμα για τον οδηγό του τζιπ

Για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή, διώκεται πλέον ο 33χρονος Αλβανός που φέρεται να είναι ο συνεπιβάτης στο τζιπ, ο οδηγός του οποίου πυροβόλησε εν ψυχρώ τρεις νεαρούς στο Γκάζι, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σε βάρος του η εισαγγελία άσκησε σήμερα ποινική δίωξη για το παραπάνω αδίκημα και αμέσως μετά ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε προς απολογία. Ζήτησε, ωστόσο, και έλαβε προθεσμία για την ερχόμενη Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, η 29η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 37χρονου οδηγού, που οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν. Ο 37χρονος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο και κατά συρροή, οπλοφορία και οπλοχρησία.

Από την πλευρά του πάντως ο 33χρονος συλληφθείς, δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες σοκαρισμένος από την εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση κατά των τριών νεαρών και υποστηρίζει ότι το μόνο που έκανε ο ίδιος ήταν να χαστουκίσει τον ένα Κρητικό που, όπως ανέφερε, τον εξύβρισε. Επιπλέον φέρεται να ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι ο οδηγός του τζιπ και φίλος του είχε μαζί του όπλο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακουργηματική δίωξη στον 33χρονο Αλβανό για την επίθεση στο Γκάζι – Ένταλμα για τον οδηγό του τζιπ"

Νέα υπηρεσία άμεσης βιντεοκλήσης στο myAADElive – Εξυπηρετεί και Έλληνες στο εξωτερικό

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι παρέχει μια νέα δυνατότητα και συγκεκριμένα υπηρεσία άμεσης βιντεοκλήσης που θα είναι διαθέσιμη στο myAADElive, ενώ θα μπορεί να εξυπηρετεί και Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό.

Μάλιστα, για συμβολικούς λόγους η πρώτη άμεση βιντεοκλήση πραγματοποιήθηκε από Ελληνίδα ομογενή, στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, παρουσία του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, και του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνου Κωνσταντίνου.

Η άμεση βιντεοκλήση του myAADElive διευκολύνει σημαντικά τις διαδικασίες χορήγησης ΑΦΜ & Κλειδαρίθμου και χορήγησης Κλειδαρίθμου, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν ψηφιακά και άμεσα, χωρίς να απαιτείται να κλείσουν ραντεβού ή να επισκεφθούν τη ΔΟΥ.

Συγκεκριμένα, κάθε φυσικό πρόσωπο που ενεργεί για τον εαυτό του και υποβάλει αίτηση για χορήγηση ΑΦΜ & Κλειδαρίθμου ή για χορήγηση Κλειδαρίθμου μέσω των δύο ψηφιακών εφαρμογών, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνήσει απευθείας μέσω βιντεοκλήσης με τον πρώτο διαθέσιμο εκπρόσωπο της υπηρεσίας myAADElive για την ταυτοποίησή του και την άμεση διεκπεραίωση του αιτήματός του, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως να έχει κλείσει ραντεβού.

Στην περίπτωση αιτήματος για χορήγηση Κλειδαρίθμου, η δυνατότητα ταυτοποίησης μέσω άμεσης βιντεοκλήσης παρέχεται εάν δεν είναι εφικτός ο αυτοματοποιημένος έλεγχος ταυτοποίησης κινητού τηλεφώνου.

Η επικοινωνία στο myAADElive μπορεί να γίνει στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα υπηρεσία άμεσης βιντεοκλήσης στο myAADElive – Εξυπηρετεί και Έλληνες στο εξωτερικό"

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων – Συνελήφθησαν δύο άτομα

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας στην Πάτρα. Συνελήφθησαν δύο άτομα, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνση παράνομων μεταφοράς αλλοδαπών, και πλαστογραφία.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εντοπίσθηκαν περισσότερα από 1.100 διαβατήρια και άδειες παραμονής, 15.270 ευρώ και οκτώ σημειωματάρια με στοιχεία ατόμων και χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, εντόπισαν σε αγροτική οικία, σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, τους δύο φερόμενους ως διακινητές, καθώς και 17 αλλοδαπούς, οι 15 εκ των οποίων στερούνταν νομίμων εγγράφων για την παραμονή τους στη χώρα.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προωθούσαν τους αλλοδαπούς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι συνολικού αντιτίμου 6.500 ευρώ ανά άτομο. Αρχικώς, φέρονται να αποσπούσαν από τους αλλοδαπούς για την είσοδο τους στη Ελλάδα και τη μεταφορά τους στο εσωτερικό, το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ, ενώ για τη στέγαση, τη σίτιση, την μεταφορά τους στο αεροδρόμιο, τη χορήγηση εισιτηρίων και κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων, απαιτούσαν επιπλέον 4.000 ευρώ από τον καθένα.

Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και αναζητούσαν οδηγούς και οχήματα για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη χώρα, ενώ φρόντιζαν για τη διαμονή τους σε καταλύματα όπως και για την πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφων, που θα επέτρεπαν στους αλλοδαπούς να μεταβούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αλλοδαποί μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, παραλαμβάνονταν από οδηγούς της εγκληματικής οργάνωσης και μεταφέρονταν στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια οδηγούνταν σε προσωρινά καταλύματα στην Αττική και στην Αχαΐα, μέχρι την οριστική τους μετάβαση σε ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, αφαιρούσαν από τους αλλοδαπούς τα διαβατήρια τους και εξέδιδαν πλαστές άδειες παραμονής και διαμονής ευρωπαϊκών χωρών ή τους χορηγούσαν γνήσιες, που ανήκαν σε άλλα πρόσωπα. Στην περίπτωση που οι αλλοδαποί δεν διέθεταν διαβατήριο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους χορηγούσαν διαβατήρια άλλων ατόμων και εθνικοτήτων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην αγροτική οικία -όπου εντοπίστηκαν οι συλληφθέντες- οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας εντόπισαν και κατάσχεσαν τα εξής:

  • 637 Διαβατήρια διαφόρων Αρχών
  • 431 Άδειες Παραμονής χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • 7 Δελτία Ταυτότητας Ελληνικών Αρχών
  • 4 Δελτία Ταυτότητας Γαλλικών Αρχών
  • 120 προσωρινές άδειες Διαμονής
  • 1 σφραγίδα αρχών Ινδίας
  • 15.270 ευρώ
  • 1.580 δηνάρια
  • 4 αυτοκίνητα
  • 8 τετράδια με ιδιόχειρες σημειώσεις με αναγραφόμενα στοιχεία ατόμων
  • και αντίστοιχα χρηματικά ποσά, και
  • • Πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων – Συνελήφθησαν δύο άτομα"

Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση λίγων ημερών στην προθεσμία πληρωμής τους προανήγγειλε ο Χάρης Θεοχάρης

Παράταση λίγων ημερών στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2024, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Όπως επισήμανε στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πάγιο σύστημα για την καταβολή των τελών, προκειμένου να μην χρειάζονται τέτοιου είδους ρυθμίσεις. «Θα σας παραπέμψω σε μια διάταξη που θα κατατεθεί ενδεχομένως και σήμερα και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις», σημείωσε.

Επίσης αναφέρθηκε στο φορολογικό συντελεστή 15% στις πολυεθνικές λέγοντας ότι θα συζητηθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Η χώρα μας όμως, ήταν πάρα πολύ ενεργή το προηγούμενο διάστημα στις διαβουλεύσεις που έγιναν στον ΟΟΣΑ (…) Εδώ λοιπόν έγινε μια μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια. Όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ ενωθήκαμε μαζί και επήλθε μια συμφωνία στο επίπεδο του ΟΟΣΑ με δυο πυλώνες. Και ο δεύτερος πυλώνας είναι αυτός ο οποίος έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες και μπορεί να υιοθετηθεί από τη χώρα μας. Αυτή η συμφωνία λοιπόν, μεταγράφηκε ως μια ευρωπαϊκή οδηγία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ερωτηθείς εν συνεχεία για το ζήτημα των τεκμηρίων υπογραμμίζει το εξής «όσον αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία είναι σημαντικά, αυτά θα τα επανεξετάσουμε. Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός τους, διότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις είτε να είναι πολύ χαλαρά και να μην λαμβάνουν υπόψη τους κάποια δεδομένα είτε σε άλλες περιπτώσεις να είναι πάρα πολύ αυστηρά και να μην έχουν αποτέλεσμα (…). Δεν υπάρχει προγραμματισμός για τον εξορθολογισμό των τεκμηρίων. Έχουμε όμως, μια επιτροπή η οποία πρέπει να συντάξει ένα πόρισμα αλλά αυτό θα πάρει κάποιους μήνες, δυο τρεις και από κει και πέρα θα μπορέσουμε να έχουμε μια εισήγηση για να μπορούμε να πάμε εντός του 24».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση λίγων ημερών στην προθεσμία πληρωμής τους προανήγγειλε ο Χάρης Θεοχάρης"

Τι αλλάζει με τα οικόπεδα – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 54.000 ευρώ και διετή φυλάκιση

Ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και άλλων ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των οικοπέδων από την 1η έως την 30η Απριλίου κάθε έτους και στη συντήρηση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από την 1 Μαΐου έως την 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Μάλιστα, θα πρέπει να προβαίνουν μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων».

Σε όσους δεν υποβάλουν δήλωση θα επιβάλλεται 1.000 ευρώ πρόστιμο κατ' άτομο και όχι ανά οικόπεδο.

Ταυτόχρονα θα θεωρείται πως ο ιδιοκτήτης συναίνεσε στο να μπει ο δήμος να καθαρίσει το οικόπεδό του και να του χρεώνει τα έξοδα του καθαρισμού.

Με στόχο την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των δήμων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εναντίον όσοι δηλώσουν ψευδώς τον Απρίλιο ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη και πολύ υψηλό πρόστιμο που φθάνει τα 54.000 ευρώ.

Πώς πρέπει να καθαρίζονται τα οικόπεδα

-Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών σπασμένων δένδρων και κλαδιών.

-Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης.

-Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων.

-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης.

-Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών και απορριμμάτων.

-Απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει με τα οικόπεδα – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 54.000 ευρώ και διετή φυλάκιση"

Ζωγράφου: Εξουδετερώθηκε ενεργή βόμβα στην Πολυτεχνειούπολη, κοντά στην έδρα των ΜΑΤ

Συναγερμός σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ. για μία ύποπτη σακούλα που άφησαν άγνωστοι επί της οδού Κοκκινοπούλου, κοντά στην έδρα των ΜΑΤ και πλησίον της Πολυτεχνειούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ύποπτη σακούλα περιείχε ενεργή βόμβα η οποία εξουδετερώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται πως ένας άγνωστος τηλεφώνησε στο 100 στις 12.29, έκανε λόγο για εκρηκτικό μηχανισμό και έδωσε χρονικό περιθώριο 45 λεπτά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζωγράφου: Εξουδετερώθηκε ενεργή βόμβα στην Πολυτεχνειούπολη, κοντά στην έδρα των ΜΑΤ"

Γκάζι: «Εγώ ένα χαστούκι έριξα, δεν περίμενα ότι θα πυροβολήσει» είπε ο 33χρονος συλληφθείς

«Εγώ έριξα ένα χαστούκι. Δεν περίμενα ότι ο άλλος θα πυροβολήσει». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του 33χρονου συλληφθέντα για τους πυροβολισμούς στο Γκάζι, μιλώντας στους αστυνομικούς.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο 33χρονος – ένας εκ των δραστών του αιματηρού περιστατικού στο Γκάζι – δεν φάνηκε πρόθυμος να πει περισσότερα στις Αρχές, τονίζοντας πως «δεν έχει καμία εμπλοκή σε σχέση με τους πυροβολισμούς».

Ο 33χρονος αλβανικής καταγωγής, που συνελήφθη  βραδινές ώρες μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του τμήματος εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής και ιδιοκτησίας, είναι ο συνοδηγός του τζίπ, με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και το οποίο βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (18.12.23) στα βόρεια Προάστια. Εκτιμάται μάλιστα πως κοντά στο σημείο διαμένει ο πιστολέρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 33χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές, ναρκωτικά και παράνομη μετανάστευση.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές είναι κοντά στον εντοπισμό και στη σύλληψη του δράστη που έριξε τους πυροβολισμούς. Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, ο πιστολέρο είναι ηλικίας 35-37 ετών και στο παρελθόν φέρεται να είχε απελαθεί. Και οι δύο δραστηριοποιούνται στο χώρο της νύχτας στο Γκάζι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάζι: «Εγώ ένα χαστούκι έριξα, δεν περίμενα ότι θα πυροβολήσει» είπε ο 33χρονος συλληφθείς"

Υπουργός Άμυνας Τουρκίας: «Ο στρατός μας προστατεύει τη Γαλάζια Πατρίδα – «Τα ελληνικά F-35 δεν αποτελούν απειλή»

Mηνύματα για τα Eurofighters και τα F-16 έστειλε ο υπουργός Άμυνας Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ σε ομιλία του ενώ αναφέρθηκε και στα ελληνικά F-35 επισημαίνοντας πως δεν αποτελούν απειλή.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μιλώντας με θετικά λόγια ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί για ακόμα μία φορά στη «γαλάζια πατρίδα».

«Με την Ελλάδα ο στόχος είναι ο διάλογος, η καλή γειτονία. Δεν θα υπονομεύσουμε από τα εθνικά μας συμφέροντα» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Με την υποστήριξη του ευγενούς μας έθνους και τα μέσα του κράτους μας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, που είναι ένας αποτελεσματικός και ισχυρός στρατός στην περιοχή τους και στον κόσμο, εκπληρώνουν με επιτυχία όλα τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν, από την εξασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, από την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην Γαλάζια και Ουράνια πατρίδα μας μέχρι τη συμβολή στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Αθήνας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα. Βεβαίως, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θα υπονομεύσουμε ποτέ τα εθνικά μας συμφέροντα προσπαθώντας για μια ειρηνική λύση και ότι είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε ο Γκιουλέρ.

«Τα ελληνικά F-35 δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία των 85 εκατ. κατοίκων»

Όσον αφορά τα ελληνικά F-35, ο Τούρκος υπουργός ερωτηθείς για τα εξοπλιστικά της Ελλάδας επισήμανε ότι «δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία, μια χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων» και πρόσθεσε ότι το «το σημαντικό είναι να έχουμε αποτρεπτική δύναμη», δήλωσε και πρόσθεσε πως θα χρησιμοποιήσουν τους S-400.

«Θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Το να διαθέτουν μόνο F-35, δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία, μια χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων. Το σημαντικό είναι να έχουμε αποτρεπτική δύναμη. Υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, εμείς θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την αποτρεπτική μας δύναμη και να διατηρούμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας» είπε ο Γκιουλέρ και συνέχισε:

«Μας επιτίθεται κάποιος και δεν χρησιμοποιήσαμε το αμυντικό όπλο; Σήμερα, μια χώρα δεν επιτίθεται σε μια άλλη χώρα λέγοντας «επιτίθεμαι σε 2 ώρες». Σε περίπτωση πολέμου, θα συσσωρευτούν, θα μεταφερθούν τα αεροπλάνα, θα κινηθούν εκατοντάδες τρένα και βαγόνια, θα κηρυχτεί επιστράτευση κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, είναι πολύ δύσκολο για μια χώρα να εξαπολύσει αεροπορική επίθεση σε μια άλλη χώρα χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τους S-400 όταν παραστεί ανάγκη» υπογράμμισε.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργός Άμυνας Τουρκίας: «Ο στρατός μας προστατεύει τη Γαλάζια Πατρίδα – «Τα ελληνικά F-35 δεν αποτελούν απειλή»"

Γκάζι: Συνελήφθη ο ένας από τους δράστες των πυροβολισμών

Συνελήφθη ο ένας από τους δράστες των πυροβολισμών στο Γκάζι, που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (16.12.23).

Πρόκειται για τον συνοδηγό του τζιπ, 33 ετών, αλβανικής καταγωγής. Συνελήφθη βραδινές ώρες μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του τμήματος εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής και ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με  πληροφορίες, πριν από λίγο οι Αρχές εντόπισαν στα βόρεια Προάστια και το τζιπ με το οποίο διέφυγαν οι δράστες των πυροβολισμών στο Γκάζι.

Εκτιμάται ότι εκεί κοντά διαμένει και ο πιστολέρο, για τον οποίο όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικές Αρχές είναι κοντά στον εντοπισμό και στη σύλληψή του. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τραυματίες από το αιματηρό περιστατικό μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και νοσηλεύονται στη Νευροχειρουργική Κλινική.

Ο 28χρονος που έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος από πυροβολισμούς, νοσηλεύεται με ήπια τραύματα, ενώ τα δύο αδέρφια – ο 28χρονος και ο 33χρονος – είναι σε σοβαρή κατάσταση με τραύματα στο κεφάλι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάζι: Συνελήφθη ο ένας από τους δράστες των πυροβολισμών"

Τραγωδία: Νεκρός 29χρονος αστυνομικός της ΔΙΑΣ μετά από καταδίωξη τα ξημερώματα στην Αθηνών – Κορίνθου

Δραματική κατάληξη είχε η καταδίωξη ύποπτου οχήματος που ξεκίνησε από τη Νίκαια και έληξε στην Αθηνών-Κορίνθου με έναν 29χρονο αστυνομικό να χάνει τη ζωή του και άλλον ένα να τραυματίζεται ελαφρύτερα.

Στο ύψος του Ασπροπύργου, κοντά στη λίμνη Κουμουνδούρου, περίπου στις 5 τα ξημερώματα, ο οδηγός του ύποπτου οχήματος έκανε έναν επικίνδυνο ελιγμό με αποτέλεσμα μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχε στην καταδίωξη να πέσει πάνω σε περιπολικό όταν ο οδηγός του φρέναρε απότομα.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο πρωινό για την οικογένεια της αστυνομίας και της ομάδας ΔΙΑΣ», δήλωσε ο Στράτος Μαυροειδάκος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών, καθοδόν προς το Θριάσιο Νοσοκομείο όπου έχει μεταφερθεί ο αστυνομικός που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξης και ο έτερος συνάδελφός του που τραυματίστηκε.

Αν και όπως είπε ο κ. Μαυροειδάκος στην ΕΡΤ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ακόμη την είδηση θανάτου συναδέλφου του, ωστόσο από αυτά που του έχουν μεταφέρει ένας 29χρονος ειδικός φρουρός από την Ομάδα ΔΙΑΣ της Δυτικής Αττικής έχει αφήσει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο και ο συνάδελφός του φαίνεται να είναι και αυτός σοβαρά τραυματισμένος.

Όπως ανέφερε το περιστατικό έγινε μετά από κλήση για απόπειρα κλοπής ενός αυτοκινήτου στη Νίκαια.

Είχαν αναπτύξει υψηλή ταχύτητα

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο ακολούθησαν το ύποπτο όχημα και κατά το στάδιο της καταδίωξης φέρεται να υπήρξε ένας επικίνδυνος ελιγμός. «Το ένα περιπολικό που ακολουθούσε προσπάθησε να τους αποφύγει και οι συνάδελφοί μου έχουν εκτραπεί» δήλωσε εκτιμώντας ότι είχαν αναπτύξει υψηλή ταχύτητα.

Και ίδιος, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ. «Για κάποιους αυτά τα περιστατικά μπορεί να είναι απλώς νούμερα όμως για εμάς που ξέρουμε τι γίνεται και ξέρουμε τι αγώνα κάνουν τα παιδιά στην Άμεση Δράση και στην Ομάδα Δίας. Προσπαθούμε πάντα να τους στηρίζουμε αλλά απ’ ότι φαίνεται η Πολιτεία είναι απούσα» δήλωσε εμφανώς αγανακτισμένος από την θλιβερή είδηση του θανάτου ενός νεαρού αστυνομικού.

Δύσκολες οι στιγμές

«Αυτό που μας ενδιαφέρει (ως ομοσπονδία) είναι να θωρακίσουμε τους συναδέλφους μου να μην είναι αναλώσιμοι. Είναι δύσκολες στιγμές. Δεν ξέρω τι πρέπει πια να κάνουμε πλέον ως συνδικαλιστές για να καταλάβουν κάποιοι ότι υπάρχουν άνθρωποι έξω για να προστατεύσουν τους άλλους και δεν έχουν καμία δίκαιη αντιμετώπιση».

Μιλώντας για τους Ρομά, που φαίνεται να εμπλέκονται σε αυτή την φονική καταδίωξη, ο κ. Μαυροειδάκος δήλωσε ότι «η Πολιτεία πρέπει να κάνει κάτι και να τους σταματήσει γιατί δεν μπορούν να βρίσκουν συνέχεια τους ίδιους».

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ένας εκ των δραστών της ληστείας που έχει συλληφθεί είναι «Ρομά από την περιοχή της Νίκαιας».

«Ο συνοδηγός εκσφενδονίστηκε 50 μέτρα μακριά στο αντίθετο ρεύμα»

Ο κ. Μαυροειδάκος μιλώντας στο enikos.gr είπε ότι ο συνοδηγός αστυνομικός είναι σοβαρά τραυματίας καθώς έχει πολλαπλά κατάγματα. «Ο συνοδηγός εκσφενδονίστηκε 50 μέτρα μακριά στο αντίθετο ρεύμα» περιέγραψε ο Γ.Γ. των ειδικών φρουρών, κάτι που καταδεικνύει και τη σφοδρότητα του τροχαίου.

To χρονικός της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα, όταν το κέντρο της Άμεσης Δράσης έλαβε κλήση για απόπειρα κλοπής οχήματος από την περιοχή της Νίκαιας. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις και διαπίστωσαν ότι στο περιστατικό εμπλέκονται δύο ΙΧ αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων διέφυγε αμέσως ενώ το δεύτερο έμεινε λίγο πιο πίσω.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει καταδίωξη με περιπολικά και μοτοσικλέτες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., η οποία κατέληξε στην εθνική οδό. Φτάνοντας στο ύψος του Ασπρόπυργου και συγκεκριμένα κοντά στη λίμνη Κουμουνδούρου, ο οδηγός του «υπόπτου» οχήματος πραγματοποίησε έναν επικίνδυνο ελιγμό, με αποτέλεσμα ένα περιπολικό να φρενάρει απότομα, ο οδηγός της μοτοσικλέτας να μην προλάβει να κάνει το ίδιο και να προσκρούσει πάνω του.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν οι δύο αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ο ένας σοβαρά και να μεταφερθούν στο «Θριάσιο» νοσοκομείο όπου κατέληξε λίγη ώρα αργότερα ο ένας από αυτούς.

«Κάναμε ναρκωτικά, δεν είχαμε πώς να επιστρέψουμε και κλέψαμε το αυτοκίνητο», λέει ο Ρομά

Στα χέρια της ΕΛΑΣ βρίσκεται ένας Ρομά, που εμπλέκεται στη θανατηφόρα καταδίωξη στον Ασπρόπυργο με θύμα αστυνομικό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Law&Order, ο Ρομά φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι λίγο νωρίτερα έκανε χρήση ναρκωτικών με τρεις Πακιστανούς και δεν είχαν πως να επιστρέψουν από τη Νίκαια στον Ασπρόπυργο και έτσι έκλεψαν τα αυτοκίνητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται να είπε: «Έκανα χρήση ναρκωτικών ουσιών με τρία ακόμα άτομα που κατάγονται από το Πακιστάν. Δεν είχαμε οχήματα να επιστρέψουμε στον Ασπρόπυργο γιαυτό το λόγο κλέψαμε τα αυτοκίνητα».

Αυτός είναι ο 29χρονος αστυνομικός που σκοτώθηκε στην αιματηρή καταδίωξη

Ο 29χρονος αστυνομικός που σκοτώθηκε στην αιματηρή καταδίωξη είναι ο Χρήστος Κ..

Ο αστυνομικός υπηρετούσε στην ΔΙΑΣ στην Αθήνα, ενώ ο αδελφός του επίσης αστυνομικός, υπηρετεί στην Πάτρα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία: Νεκρός 29χρονος αστυνομικός της ΔΙΑΣ μετά από καταδίωξη τα ξημερώματα στην Αθηνών – Κορίνθου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news