facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Οκτάι: Η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 – Δεν υποχωρούμε στα Βαρώσια

Συνεχίζει τη ρελάνς των εμπρηστικών δηλώσεων η Άγκυρα, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι να μιλά για την Κύπρο, σημειώνοντας πως «είναι ένα νησί το οποίο είναι δικό μας από το 1571».

Απευθυνόμενος, με προκλητικό τόνο, σε Αθήνα και Λευκωσία, ο Οκτάι επεσήμανε πως «σήμερα επειδή προσπαθούν να πουν μερικά πράγματα. Να καταλάβουν ποιοι είναι η μειoνότητα και ποιοι οι εισβολείς. Να τους το θυμίσουμε στους Έλληνες στους Ελληνοκύπριους και σε όλο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο Οκτάι τόνισε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά με τις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι που δεν το κατάλαβαν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα πλοίο Ιταλικής ιδιοκτησίας με σημαία Μάλτας, και επιχείρησαν να το στείλουν για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας. Να υπογραμμίσω πως όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντησή του».

Αναφερόμενος στην υπογραφή των συμφωνίων της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, ο Οκτάι δήλωσε πως «με όποιον και να έχουν συμφωνήσει και οποιαδήποτε συμφωνία κι αν έχουν κάνει, μην βασιστούν σε αυτές και σε όποιους κρύβονται απο πίσω τους και να μην κάνουν ενέργειες σαν κακομαθημένοι. Το λέω αυτό και στην Ελλάδα και στους Ελληνοκύπριους. Αν το επιχειρήσουν γνωρίζουν την απάντηση την οποία θα πάρουν όπως συνέβη ιστορικά, και σήμερα και μελλοντικά».

«Eπίσης δεν θα υποχωρήσουμε στο ζήτημα να δώσουμε και πάλι ζωή στα Βαρώσια και θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή της “ΤΔΒΚ”», κατέληξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Οκτάι: Η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 – Δεν υποχωρούμε στα Βαρώσια"

Υπεγράφη το μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου

Το μνημόνιο συναντίληψης Κύπρου και Αιγύπτου για διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού των δύο χωρών, υπέγραψαν σήμερα, Σάββατο 16 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και ο υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου δρ Μοχάμεντ Σάκερ Ελ Μαρκάμπι (Mohamed Shaker El – Markabi).

Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο υπουργοί αναφέρουν πως η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί σημαντική συνιστώσα των συνεχιζόμενων ισχυρών σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και της μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας, και επισημαίνουν πως η συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου ως προς τις συνέργειες που απαιτούνται για διευκόλυνση της ενσωμάτωσης επιπρόσθετων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρισμού και πρωτογενούς ενέργειας της κάθε χώρας.

Όπως τονίζουν κα Πηλείδου και δρ Σάκερ Ελ Μαρκάμπι, αυτό που έχουν συμφωνήσει είναι η θέσπιση ενός γενικού πλαισίου συνεργασίας, το οποίο θα επιτρέπει τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν, «αυτή η συνεργασία θα αφορά σε διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, τόσο για τη διεξαγωγή μελετών σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο όσο και για την υλοποίηση της διασύνδεσης, στις συζητήσεις και στον συντονισμό μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών και των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών, και στον συντονισμό σε σχέση με τα κατάλληλα μέτρα για διασφάλιση της ασφάλειας και της φυσικής προστασίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης».

Για τον έλεγχο και παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου θα πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών ή εκπροσώπων τους.

Πηλείδου για μνημόνιο: Μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία

Η κα Πηλείδου, καλωσορίζοντας στην Κύπρο την αιγυπτιακή αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Μοχάμεντ Σάκερ Ελ Μαρκάμπι, τόνισε πως το Μνημόνιο, πέραν της επιβεβαίωσης των ισχυρών δεσμών μεταξύ των πολιτών των δύο κρατών, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις κοινές προσπάθειες των Κύπρου και Αιγύπτου για προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

«Κτίζοντας πάνω στη δουλειά που έγινε από τις κυβερνήσεις μας τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τις τριμερείς συνόδους των ηγετών μας, το Μνημόνιο ενισχύει περαιτέρω τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου, ως ενός επιπρόσθετου στοιχείου στη διαμόρφωση του αναδυόμενου ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου» σημείωσε.

Για την Κύπρο, προσέθεσε η υπουργός, «η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας για μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ενώ τόσο για εμάς όσο και για την Αίγυπτο ενισχύει την ικανότητα εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή».

Σημειώνεται πως η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί μέρος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Σχετικό τριμερές μνημόνιο θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα κατά την τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη το μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου"

Τι πρέπει να κάνετε στον σκύλο σας μέχρι τον Μάρτιο – Ο νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς

Στο ΦΕΚ 169/18-9-2021 δημοσιεύεται ο νόμος 4830 που αφορά το «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νέο νόμο ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς έχει τις εξής υποχρεώσεις:

1) Να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή τους, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) .

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αρνείται να στειρώσει το ζώο του, ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δοθεί τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου.

Αν παρέλθει και αυτό το χρονικό διάστημα, και ο ιδιοκτήτης δεν έχει μεριμνήσει για την απαιτούμενη ενέργεια, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς ή να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του (DNA) άρχεται την 1/3/2022 και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.

Να αναφερθεί ότι, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Να σημάνει και να καταγράψει τον σκύλο ή τη γάτα του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), πριν το ζώο αποχωρίσει από τον τόπο γέννησής του και, οπωσδήποτε, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης.

Να τονιστεί ότι είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση κάθε σκύλου και γάτας, η καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ, όπως και η καταχώριση κάθε μεταβολής. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρο ή τον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου, για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στο ΕΜΖΣ, και αφορούν είτε τον ίδιο (όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου) είτε το ζώο συντροφιάς, το αργότερο εντός προθεσμίας 10 εργασίμων ημερών από τη μεταβολή.

Κατ’ εξαίρεση, η απώλεια και η εύρεση θα πρέπει να δηλωθούν εντός προθεσμίας δύο εργάσιμων ημερών, από το σχετικό γεγονός. Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη, ενημερώνονται, αναλόγως, από τον κτηνίατρο, το ΕΜΖΣ και το διαβατήριο του ζώου.

Αν ο ιδιοκτήτης πρόκειται να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα μαζί με το ζώο του, τότε η διαγραφή του ζώου συντροφιάς από το ΕΜΖΣ πραγματοποιείται αποκλειστικά με την επίδειξη σχετικού αποδεικτικού εγγράφου, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας όπου θα εγκατασταθούν.

3. Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.

4. Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς και να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του. Να του εξασφαλίζει άνετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα, το οποίο να είναι προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου. Παράλληλα, το κατάλυμα θα πρέπει να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, έτσι ώστε να μην εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις. Επίσης, στο ζώο θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

5. Να έχει στην κατοχή του το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του, σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.

6. Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Στην περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, του τόπου της μόνιμης κατοικίας του.

Ο δήμος μεριμνά για την υιοθεσία του και τη γνωστοποιεί μέσω της Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Η ανάρτηση της δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.

Αν δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, και καταβάλει 300 ευρώ για την παράδοση του σκύλου του ή 100 ευρώ για τη γάτα του ή άλλο ζώο συντροφιάς.

Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου.

Ο ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών ετών.

7. Να μεριμνά για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

8. Να φροντίζει, ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου. Το ζώο θα πρέπει να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλον άνθρωπο, ώστε να μην νοιώθει μοναξιά και να διατηρείται η ψυχική του υγεία. Επίσης, θα πρέπει να μεριμνά για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.

9. Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο, μετά από επέμβαση στείρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες των ζώων i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, v. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς).

10. Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).

Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία δεν φιλοξενούνται σε ανάδοχο, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει το πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ για το συγκεκριμένο ζώο (δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιώτης που διαθέτουν καταφύγιο), εφόσον αυτοί δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους από τον νόμο και ιδίως, αν δεν έχουν στειρώσει τα ζώα αυτά, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλον φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.

Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί, η ευθύνη βαρύνει τον δήμο, στα όρια του οποίου προκλήθηκε η βλάβη ή η ζημία.

11. Να μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό και οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

Για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται, κατά τη διάρκεια του περιπάτου, να κρατάει τον σκύλο του με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν – η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου.

Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει όταν ο σκύλος βρίσκεται μέσα σε πάρκο ζώων.

Οφείλει να φροντίζει να μην μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του, και όχι πάνω από δύο ώρες την ημέρα, εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα κι αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

Αν ο σκύλος μένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλον εξωτερικό χώρο, τότε οφείλει να του παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση, το οποίο να είναι τοποθετημένο σε δροσερό και σκιερό μέρος το καλοκαίρι, και, τον χειμώνα να είναι επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα.

Να τονιστεί ότι το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα.

Ο εξωτερικός χώρος, στον οποίο διαμένει ο σκύλος, πρέπει να καθαρίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η έκτασή του να του δίνει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης -ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.

12. Ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.

13. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, ή από άλλο πρόσωπο, ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση, η οποία βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης, και αν δεν λειτουργεί, τοποθετείται νέο.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι πρέπει να κάνετε στον σκύλο σας μέχρι τον Μάρτιο – Ο νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς"

Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ

Εκτός αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας βρίσκονται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στο Euractiv Γαλλίας.

Η αμυντική συμφωνία, που υπεγράφη πρόσφατα, περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην επικράτεια των δύο χωρών.

«Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το Άρθρο 2 της συμφωνίας.

Όμως, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει με γραπτή δήλωση ότι οι ΑΟΖ δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας, σημειώνοντας: «Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη».

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ"

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στο Δημόσιο για τον εμβολιασμό υπαλλήλων

Κλιμάκια επιθεωρητών-ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) πραγματοποίησαν το διάστημα από 4 έως 15 Οκτωβρίου επιτόπιους ελέγχους σε δεκαοκτώ δημόσιους φορείς. Ειδικότερα, ελέγχθηκαν έξι κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων, μία Περιφέρεια, μία περιφερειακή διεύθυνση Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης, μία διεύθυνση περιφερειακής ενότητας Α’θμιας εκπαίδευσης, επτά δήμοι και δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., με αντικείμενο την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό covid-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Κατά τον έλεγχο, όπως γνωστοποιεί η ΕΑΔ, διαπιστώθηκε ότι οι ελεγχόμενοι φορείς είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης στους υπαλλήλους τους και τον έλεγχο της ορθής καταχώρισης των απαραίτητων στοιχείων στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.

Το ποσοστό εμβολιασμού στους φορείς που επισκέφτηκαν οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Αρχής κυμάνθηκε από 52,6% έως 89,6%, επισημαίνεται και προστίθεται: Οι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι παρείχαν υπηρεσία με φυσική παρουσία προσκομίζοντας πιστοποιητικό διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου. Τρεις υπάλληλοι δεν τήρησαν την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου και ακολουθήθηκε από τις αρμόδιες διευθύνσεις η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής προστίμου. Στην περίπτωση ενός υπαλλήλου έχουν εκδοθεί συνολικά τρεις πράξεις επιβολής προστίμου για μη συμμόρφωση με το μέτρο.

Όπως σημειώνεται επίσης, οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Αρχής πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω της εφαρμογής Covid Free GR σε συνολικά 295 υπαλλήλους και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου βρέθηκαν έγκυρες

Αναλυτικά αναφέρονται τα ποσοστά εμβολιασμού ή νόσησης των υπαλλήλων των φορέων:

-Υπουργείο Δικαιοσύνης: 71,6% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (156 σε σύνολο 218). Ένας υπάλληλος δεν είχε προβεί στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου και είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή των προστίμων.

-Υπουργείο Εξωτερικών: 80% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (691 σε σύνολο 865). Ένας υπάλληλος δεν είχε προβεί στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για την τρέχουσα εβδομάδα και είχε αρχίσει η διαδικασία για την επιβολή του διοικητικού προστίμου.

-Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: 89,6% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (443 σε σύνολο 494)

-Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ελέγχθηκαν οι υπηρεσίες ασύλου): 66,7% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (102 σε σύνολο 153 υπαλλήλων των 4 τμημάτων που ελέγχθηκαν)

-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 82% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (1.342 σε σύνολο 1.641 υπαλλήλων του φορέα σε υπηρεσίες ανά την επικράτεια και 84 σε σύνολο 105 στην κεντρική υπηρεσία που επισκέφθηκε το κλιμάκιο των επιθεωρητών-ελεγκτών)

-Υπουργείο Τουρισμού: 82% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (133 υπάλληλοι σε σύνολο 162)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας: 80,5% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (99 υπάλληλοι σε σύνολο 123)

-Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας: 87,5% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (28 υπάλληλοι σε σύνολο 32)

-Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας: 88,6% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (39 υπάλληλοι σε σύνολο 44).

-Δήμος Ηρακλείου Κρήτης: 79% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (1306 υπάλληλοι σε σύνολο 1857)

-Δήμος Θεσσαλονίκης: 76% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (79 σε σύνολο 104 υπαλλήλων των 2 Διευθύνσεων που ελέγχθηκαν)

-Δήμος Αιγιαλείας: 52,6% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (179 σε σύνολο 340). Ο έλεγχος δεν πραγματοποιείται από το αρμόδιο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού μέσω του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και κατά τον επιτόπιο έλεγχο εκκρεμούσε η προσκόμιση των διαγνωστικών ελέγχων 13 υπαλλήλων για την τρέχουσα εβδομάδα.

-Δήμος Νεάπολης-Συκεών: 72% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (356 υπάλληλοι σε σύνολο 496, συμπεριλαμβανομένων και 12 αιρετών)

-Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: 68,3% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (583 υπάλληλοι σε σύνολο 854)

-Δήμος Παύλου Μελά: 63% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (567 σε σύνολο 902). Στον εν λόγω δήμο 1 ένας υπάλληλος δεν είχε τηρήσει την υποχρέωση και έχουν εκδοθεί συνολικά 3 πράξεις επιβολής προστίμου για μη συμμόρφωση με την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου.

-Δήμος Βόλου: 72% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (679 σε σύνολο 943). Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος σε δύο κτίρια του Δήμου Βόλου (στο ένα κτίριο στεγάζονται το Γραφείο Δημάρχου, Συλλογικών Οργάνων και Οικονομικές Υπηρεσίες και στο άλλο στεγάζονται κατά κύριο λόγο Διοικητικές Υπηρεσίες).

-Α’ ΔΟΥ Πατρών: 78,6% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (66 σε σύνολο 84).

-ΔΟΥ Ρεθύμνου: 76% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (38 σε σύνολο 50).

Οι επιτόπιοι έλεγχοι σε δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με αντικείμενο τον έλεγχο συμμόρφωσης με το υποχρεωτικό μέτρο διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι έδειξαν οι έλεγχοι στο Δημόσιο για τον εμβολιασμό υπαλλήλων"

Τραμ: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών σε ολόκληρο το δίκτυο

Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ κανονικά πλέον διεξάγονται τα δρομολόγια των συρμών του Τραμ σε ολόκληρο το δίκτυο της γραμμής. 

Υπενθυμίζεται πως τα προβλήματα- διακοπή στην κυκλοφορία των συρμών- δημιουργήθηκαν λόγω της συσσώρευσης υδάτων σε αρκετά τμήματα του δικτύου από την κακοκαιρία «Μπάλλος».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμ: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών σε ολόκληρο το δίκτυο"

Αγρίνιο: Προληπτική εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα στο Ζευγαράκι

Εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα στο Ζευγαράκι λόγω της αυξημένης στάθμης νερού της Λυσιμαχίας.

Ο οικισμός βρίσκεται στην κάτω πλευρά της Εθνικής Οδού Αγρίνίου-Αντιρρίου, στις όχθες της λίμνης. Λίγα από τα σπίτια του κατοικούνται ωστόσο η άνοδος της στάθμης κατέστησε απαραίτητη την προληπτική εκκένωση.

Η ενημέρωση του Δήμου Αγρινίου:

Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, κατόπιν ενημέρωσης από την Διεύθυνση Υδάτων για άνοδο της στάθμης του νερού της λίμνης Λυσιμαχία, εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός  Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου. 

agrinionews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Προληπτική εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα στο Ζευγαράκι"

Κορωνοϊός: 2.313 νέα κρούσματα - 539 στην Αττική και 169 στη Λάρισα

Επιπλέον 2.313 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 30 ασθενείς, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στους 15.348. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 361 ασθενείς, εκ των οποίων οι 319 (88,37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 539 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 357. Η Λάρισα κατέγραψε 169 κρούσματα, ένα λιγότερο από το κέντρο της Αθήνας, ενώ η Μαγνησία 86. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.313 , εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 692.197 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.171 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.348 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 361 (62.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (88.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 42 (11.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.239 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 210 (ημερήσια μεταβολή +0.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 202 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

H γεωγραφική κατανομή των 2.313 κρουσμάτων Covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

55 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
81 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
77 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
168 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
57 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
55 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
8 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

357 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

38 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρτας

74 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

61 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

58 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

79 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

25 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

35 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

24 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

169 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

86 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

54 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

53 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου 

53 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

54 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

19 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

39 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 34 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 2.313 νέα κρούσματα - 539 στην Αττική και 169 στη Λάρισα"

Καιρός αύριο: Υποχωρεί σταδιακά το βροχερό σκηνικό – Πού θα πέσουν μπόρες

Ο καιρός φτιάχνει αύριο Κυριακή (17.10.2021) σχεδόν σε όλη τη χώρα με το βροχερό σκηνικό να υποχωρεί, αν και τοπικά θα πέσουν μπόρες. 

Σχετικά βελτιωμένος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Ασθενείς και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υποχωρεί σταδιακά το βροχερό σκηνικό – Πού θα πέσουν μπόρες"

Γονιός στον Αλμυρό υπέβαλε μήνυση κατά καθηγητή

Αντιμέτωποι με την οργή γονέα μαθήτριας 12 ετών βρέθηκαν προχθές το απόγευμα η υπεύθυνη για θέματα Covid Γυμνασίου στον Αλμυρό και η διεύθυνση του σχολείου, όταν κλήθηκαν να διαχειριστούν την κατάσταση μετά την εμφάνιση θετικού κρούσματος και ακολούθησαν το πρωτόκολλο ασφαλείας για την πανδημία, ζητώντας rapid tests απ’ όλα τα παιδιά του Τμήματος.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρισκόταν κοντά στο σχολείο στο Πολιτιστικό Κέντρο και όλα τα παιδιά υποβλήθηκαν στα τεστ. Το Τμήμα έχει 20 μαθητές. Βρέθηκε όμως ένας γονιός, ο πατέρας της μαθήτριας να έχει… ενστάσεις. Όταν ενημερώθηκε το μεσημέρι για το rapid test απευθύνθηκε μαινόμενος στο σχολείο και έλεγε ότι θα καλέσει τα κανάλια γιατί έγινε ενώ δεν συναινούσε!

Ο διαμαρτυρόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβη και στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού για να εκφράσει τις αντιρρήσεις του, ενώ πέρασε και το κατώφλι του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού καταθέτοντας μήνυση κατά της υπεύθυνης του σχολείου για τα θέματα Covid και παντός υπευθύνου για διενέργεια ιατρικής πράξης σε ανήλικο χωρίς τη συγκατάθεση γονέα.

Όμως, η μήνυσή του έμεινε σε ισχύ για… μερικές ώρες. Η Εισαγγελία Βόλου ενημερώθηκε για τη μηνυτήρια αναφορά και ζήτησε να μην προχωρήσει καμία διαδικασία αυτοφώρου, αλλά και να της διαβιβαστεί η δικογραφία για τις περαιτέρω ενέργειες.

Ετσι, λίγες ώρες μετά ο αρνητής του κορονοϊού έτρεχε να ανακαλέσει τη μήνυση.

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας δήλωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η μήνυση αποσύρθηκε.

«Εληξε αισίως το θέμα. Κατάλαβαν, στο πλαίσιο της συνεργασίας, γονείς και καθηγητές ότι όλα γίνονται προς το συμφέρον των παιδιών, γιατί υπάρχει μεγάλη αγάπη και από τους γονείς και από τους καθηγητές για τους μαθητές. Οπότε δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα».

Επισημαίνεται ότι στον νέο ποινικό κώδικα που τέθηκε σε διαβούλευση προβλέπεται ότι δεν θα ακολουθείται διαδικασία αυτοφώρου για «αδικήματα» όπως αυτά που προσάπτουν στους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς οι αρνητές της νόσου Covid και οι αντιεμβολιαστές. Επιπλέον, για το θέμα έχει παρέμβει ο Αρειος Πάγος, ενώ η Εισαγγελία Βόλου έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εάν υπάρχει επεισόδιο με αντιεμβολιαστή – αρνητή του κορονοϊού σε δομές υγείας, εκπαίδευσης και κάθε χώρο στον Βόλο και τη Μαγνησία.

Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες καθημερινά, προκειμένου να φέρουν σε πέρας την τήρηση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ και τα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού. Αντί να ασχολούνται με το εκπαιδευτικό τους έργο απερίσπαστοι, καταβάλλουν αγώνα για την τήρηση των αυτονόητων μέτρων. Δεν βρίσκουν στα τηλέφωνα γονείς, συναντούν αντιδράσεις από αρνητές του κορονοϊού και την ίδια στιγμή προσπαθούν να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά εν μέσω δεκάδων μολύνσεων που καταγράφονται καθημερινά στον νομό και να μην δημιουργούν προβλήματα που να αναστατώνουν τους μαθητές.

taxydromos

Διαβάστε Περισσότερα » "Γονιός στον Αλμυρό υπέβαλε μήνυση κατά καθηγητή "

Καιρός – Σέρρες: Διαλύθηκε γέφυρα και αποκλείστηκαν χωριά – Έσπασε και βυθίστηκε στο ποτάμι

Η κακοκαιρία δοκιμάζει και τις Σέρρες, με την εικόνα που βλέπετε να συμπυκνώνει το μέγεθος των καταστροφών…

Προβλήματα στη γέφυρα του επαρχιακού δρόμου Βέργης – Τριανταφυλλιάς δημιούργησε η υπερχείλιση του Κουπατσιανού στον Δήμο Βισαλτίας στις Σέρρες. Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα σε μέρος της γέφυρας από την μεριά της Τριανταφυλλιάς.

Είναι χαρακτηριστικές οι αεροφωτογραφίες που τράβηξε ο κάτοικος της Βέργης, Στέλιος Ρίζος οι οποίες αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς.

Σύμφωνα με το epilogestv.gr, με απόφαση του Δημάρχου Βισαλτίας, Αθανάσιου Μασλαρινού, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από το πρωί στις 09:00 του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου για 48 ώρες στο οδικό δίκτυο Σησαμιάς – Βέργης, από την εκκλησία και μετά και Βέργης – Τριανταφυλλιάς, λόγω επικινδυνότητας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Θοδωρής Βαδικόλιας, είπε ότι χθες συνεργεία του Δήμου καθάρισαν περιοχές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ενώ λόγω ανόδου της στάθμης του νερού προχώρησαν προληπτικά στο κλείσιμο του επαρχιακού οδικού δικτύου Βέργης-Τριανταφυλλιάς,  της γέφυρας Καστανοχωρίου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστανοχώρι – Άγιος Δημήτριος και του οδικού δικτύου Σησαμιάς – Βέργης και Βέργης – Τριανταφυλλιάς, λόγω επικινδυνότητας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Σέρρες: Διαλύθηκε γέφυρα και αποκλείστηκαν χωριά – Έσπασε και βυθίστηκε στο ποτάμι"

Κάθειρξη 53 ετών γιατί βίαζε τα παιδιά της συντρόφου του

Στη δεύτερη δίκη που διεξήχθη στο ΜΟΔ, δύο κατηγορούμενοι  καταδικάστηκαν για  βιασμό, γενετήσιες πράξεις, μαστροπεία και άλλα αδικήματα, κατά περίπτωση. Τα θύματα ήταν παιδιά ηλικίας 8-11 χρονών

Μετά την αναίρεση αθωωτικής απόφασης από τον Άρειο Πάγο, δύο Αλβανοί καταδικάστηκαν για μια αδιανόητη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων που πραγματοποιήθηκε στην Ημαθία.  Παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης και τη δεύτερη φορά κρίθηκαν ένοχοι για βιασμό και άλλα κακουργήματα.

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Στο εδώλιο κάθισε μόνο ο ένας από τους δύο κατηγορούμενος ο οποίος συνελήφθη ξανά ενώ ο άλλος απουσίαζε και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Όπως έγινε γνωστό έχει μεταναστεύσει στη Γερμανία. Το δικαστήριο επέβαλε 12ετή κάθειρξη στον πρώτο, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου  βίου και συνολική κάθειρξη 53 ετών στον δεύτερο, χωρίς ελαφρυντικά.  Η εκτιτέα ποινή ανέρχεται σε 20 έτη.

Παράλληλα, τους επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές 2.500 ευρώ και 13.500 ευρώ, αντίστοιχα ενώ άσκησαν έφεση για να δικαστούν σε Μικτό Ορκωτό Εφετείο.  Ο ένας επέστρεψε στη φυλακή ενώ ο δεύτερος κατέστη φυγόποινος και αναζητείται.

Οι δύο Αλβανοί  αρχικά συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, το 2018, αλλά αποφυλακίστηκαν ένα χρόνο αργότερα όταν αθωώθηκαν, λόγω αμφιβολιών,  από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Εισαγγελέας όμως άσκησε αναίρεση που έγινε δεκτή από το Ε’ Ποινικό Τμήμα Άρειου Πάγου. Στη συνέχεια παραπέμφθηκαν να ξαναδικαστούν στο ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση δικαστών και ενόρκων, όπως έγραψε το GRTimes. Τη δεύτερη φορά κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι και καταδικάστηκαν για σειρά αδικημάτων.

Ο ένας από τους δύο, ηλικίας 25 χρονών (σήμερα), είχε συνάψει ερωτική σχέση με τη χωρισμένη μητέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών, σε χωριό του νομού Ημαθίας. Αυτός φέρεται πως υπέβαλε τα παιδιά της συντρόφου του κι έναν ακόμη ανήλικο, ηλικίας από 8 έως 11 χρονών, σε σεξουαλικά όργια, με τη συνδρομή του 27χρονου συγκατηγορούμενου συμπατριώτη του κι ενός υπερήλικα Έλληνα ο οποίος απεβίωσε, σε ηλικία 83 χρονών, το 2018, πριν διεξαχθεί η πρώτη δίκη.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βέροιας αναγράφονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για περιστατικά που είναι δύσκολο να τα χωρέσει ανθρώπινος νους. Με λίγα λόγια, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι βίαζαν τα παιδιά, τα αποπλανούσαν και ασελγούσαν σε αυτά. Ειδικά, ο πρώην σύντροφος της μητέρας ο οποίος φέρεται ότι τα εξωθούσε στην πορνεία και τα υποχρέωνε να βιντεοσκοπούν τις ερωτικές περιπτύξεις ενώ ο ίδιος φέρεται ότι, μπροστά τους, κακοποίησε σεξουαλικά κι έναν σκύλο!

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Κάθειρξη 53 ετών γιατί βίαζε τα παιδιά της συντρόφου του"

Άνγκελα Μέρκελ – Ερντογάν: Τελευταία συνάντηση με αιχμές κατά της Ελλάδας – Τι είπαν για το προσφυγικό

Την τελευταία επίσκεψη στην Τουρκία ως καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ το μεσημέρι του Σαββάτου. Η καγκελάριος της Γερμανίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό θέρετρο στα Θεραπεία της Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο ηγέτες, Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν μια θερμή συζήτηση εφ’όλης της ύλης και μίλησαν για το προσφυγικό και τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο αναφέρθηκαν στα ελληνοτουρκικά.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η DeutcheWelle κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τη συνάντηση, η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διερευνητικές για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ των δυο χωρών. Για το Κυπριακό σημείωσε πως κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία και το θέμα της Λιβύης. Συζήτησαν και για το προσφυγικό με την Μέρκελ να τονίζει πως στην Τουρκία έχουν ήδη δοθεί 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια από την ΕΕ και επανέλαβε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία και η στήριξη της Τουρκίας στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα, όταν σε ερώτηση για το προσφυγικό σημείωσε πως σε αντίθεση με την Ελλάδα που κρατάει τα σύνορά της κλειστά, η Τουρκία δεν δύναται να σπρώχνει εκτός συνόρων τους μετανάστες, αλλά προσπαθεί να τους παράσχει μία ικανοποιητική φιλοξενία: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επαναπροωθήσεις όπως έκανε η Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εξαιρετικές σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας

Η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη τόνισε ότι «παρά τις διαφορές απόψεων, αντιμετωπίσαμε από κοινού με την Τουρκία πολλά θέματα. Στη Γερμανία ζουν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής. Υπάρχουν Τούρκοι μετανάστες που εργάζονται ως γιατροί, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί. Έχουμε δει ότι έχουν υποδειγματική καριέρα… Αξιολογήσαμε επίσης τις εξελίξεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλήσαμε για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα όσον αφορά τους Σύρους πρόσφυγες. Μιλήσαμε επίσης για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και τόνισα ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αμέσως μετά είπε πως: «Η Μέρκελ ήταν πάντα μια ηγέτιδα προσανατολισμένη στη λύση. Ελπίζω ότι η επιτυχημένη δουλειά μας μαζί της θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανία. Στις συναντήσεις που είχαμε με την αγαπημένη μου φίλη Μέρκελ εδώ και 16 χρόνια, ήταν πάντα συνετή και η ηγεσία της ήταν καθοριστική. Αν και είχαμε κατά καιρούς δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε. Ως Τουρκία, θα θυμόμαστε με εκτίμηση τη θετική στάση της Μέρκελ ενάντια στα εμπόδια που προέκυψαν στον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

DeutscheWelle και ΕΡΤ /newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνγκελα Μέρκελ – Ερντογάν: Τελευταία συνάντηση με αιχμές κατά της Ελλάδας – Τι είπαν για το προσφυγικό"

Αυτή είναι η αλβανική εισαγγελική έκθεση που «αυτοκτονεί» τον Κατσίφα

Με μία έκθεση που «μπάζει» από παντού, οι αλβανικές Αρχές επιχειρούν να δολοφονήσουν για δεύτερη φορά τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα. Το ΘΕΜΑ αποκαλύπτει λεπτομέρειες της εισαγγελικής έκθεσης - πρότασης προς το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο Αργυροκάστρου, που ζητάει επιτακτικά να σταματήσει η έρευνα, αποδίδοντας σ’ … «αυτοχειρία» τον θάνατο του 35χρονου ομογενή, το 2018 στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου.

Αφού δεν τους βγήκε το αφήγημα του «ekstremist Grek» (Έλληνας εξτρεμιστής), σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα μετά το συμβάν, τα Τίρανα επιχειρούν ν΄ «αυτοκτονήσουν» τον Κωνσταντίνο Κατσίφα προκειμένου να μπει στο συρτάρι η υπόθεση που αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις με την Αθήνα. Η προσπάθεια συγκάλυψης φαίνεται πως σκοντάφτει, για την ώρα τουλάχιστον, στις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, της οικογένειας του θύματος αλλά και της έδρας του Δικαστηρίου Αργυροκάστρου, που επέστρεψε τον φάκελο ζητώντας συνέχιση της έρευνας.

1 «Μπάζει» από παντού

Από τον περασμένο Μάϊο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου Γιουλιάν Τσάγια και ο Εισαγγελέας Εμερόρ Κάσαϊ, κατά καιρούς τα ονόματά τους μπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, είχαν «αυτοκτονήσει» -με δύο σφαίρες μάλιστα- τον Κατσίφα. Ωστόσο η προσπάθεια συγκάλυψης είναι τόσο εμφανής, στην έκθεση που υπογράφουν, που προκάλεσε πρόσφατα την έντονη αντίδραση της προέδρου του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου Σουέλα Ντάσι, η οποία και διέταξε την συνέχιση της έρευνας.

Η εισαγγελική έκθεση φάσκει και αντιφάσκει, παραπέμποντας στην αλήστου μνήμης εποχή της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα, όταν η δολοφονία του πρωθυπουργού Μεχμέτ Σέχου με δύο σφαίρες (1981) -που είχε χαρακτηριστεί προηγουμένως από το κομμουνιστικό καθεστώς ως «προδότης και εχθρός της χώρας»- παρουσιάστηκε ως … αυτοκτονία.

Οι δύο Εισαγγελείς βασίζουν την «αυτοχειρία» του Κατσίφα σε ιατροδικαστικές εξετάσεις που έγιναν σε Αργυρόκαστρο και Τίρανα και με ιατροδικαστές που δεν βρέθηκαν και δεν έχουν εικόνα του σημείου του θανάτου όπως συνηθίζεται. Οι Εισαγγελείς επικαλούνται εκθέσεις του Ιατροδικαστικού Ιδρύματος στα Τίρανα που και αυτές μεταξύ του δεν συμφωνούν στον τρόπο «αυτοκτονίας». Η πρώτη έκθεση κάνει λόγο για : «βολές που έχουν φορά από μπρος προς τα πίσω και είναι σχεδόν οριζόντια» και η δεύτερη πως : «λίγο από κάτω προς τα επάνω και ελαφρώς από δεξιά προς τα αριστερά». Η έκθεση υποστηρίζει πως: «Ο εμπειρογνώμονας παρατηρώντας τα τραύματα εξέφρασε την άποψη ότι το τραύμα με πλήρη επαφή, προκλήθηκε πρώτο και είναι αυτό που επέφερε τον θάνατο. Ενώ το έτερο τραύμα έχει προκληθεί με τη δεύτερη βολή. Αναφορικά με τη διασπορά του αίματος, ο εμπειρογνώμονας θεωρεί ότι το σώμα ήταν σε όρθια στάση τη στιγμή της βολής (…) Τα χτυπήματα έχουν φορά από μπροστά προς τα πίσω και είναι σχεδόν οριζόντια. Το πρώτο τραύμα έχει πραγματοποιηθεί με την κάνη του όπλου ν΄ ακουμπά εντελώς το σώμα ενώ στο δεύτερο τραύμα δεν ακουμπούσε εντελώς. Μέσω της ιατροδικαστικής εξέτασης διαπιστώθηκαν οι βλάβες που προκλήθηκαν στην καρδιά και αλλού στο εσωτερικό του σώματος. Λόγος θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα ήταν η ανακοπή καρδίας λόγο διάρρηξης της δεξιάς κοιλίας της καρδίας από σφαίρα».

Τι υποστηρίζουν οι Αλβανοί ιατροδικαστές. Τι λέει ο Έλληνας συνάδελφός τους που είδε τη σωρό του Κατσίφα

«Στο σώμα του θύματος διαπιστώθηκαν δυο διαμπερή τραύματα στο στήθος. Οι οπές εισόδου των βλημάτων βρίσκονται στη μπροστινή πλευρά της αριστερής πλευράς του στήθους, ενώ οι οπές εξόδου στο οπίσθιο αριστερό μέρος του στήθους. Η πρώτη πληγή είναι στη μέση του στήθους λίγο προς τα αριστερά, στο ύψος των 5ου και 6ου πλευρού, είναι σχεδόν στρογγυλή με διαστάσεις 2Χ2 εκ. (…) Η δεύτερη πληγή βρίσκεται 7 εκ. επάνω από την αριστερή θηλή, στο ύψος του 3ου πλευρού με διαστάσεις 1Χ1 εκ. σε ωοειδές σχήμα. (…) Οι πληγές του οπίσθιου μέρους δεν έφεραν κακώσεις. Τα διαμπερή τραύματα προκλήθηκαν από περισσότερες της μίας βολές από πυροβόλο όπλο. Η κατεύθυνση της διόδου των βλημάτων στο σώμα είναι από μπρος προς πίσω και σχεδόν οριζόντια. Η πληγή που εντοπίζεται στη μέση του στήθους, λίγο αριστερά από το στέρνο, είναι με πλήρη επαφή ενώ η πληγή που εντοπίζεται επάνω από την αριστερή θηλή όχι με πλήρη επαφή. Πραγματοποιήθηκε και η εσωτερική εξέταση της σωρού όπου διαπιστώθηκαν οι κακώσεις που εντοπίστηκαν στην καρδιά και άλλες κακώσεις. (…) Στο πλαίσιο των ερευνών πραγματοποιήθηκε επιπλέον ιατροδικαστική εξέταση (…) Η κατεύθυνση της διόδου του βλήματος στο σώμα όσον αφορά το τραύμα που βρίσκεται στη μέση του θώρακα είναι από εμπρός προς πίσω, λίγο από κάτω προς τα επάνω και ελαφρώς από δεξιά προς τα αριστερά. Βολή με πλήρη επαφή ή βολή πλήρως εξ επαφής. Για την βολή με όχι πλήρη επαφή είναι με κατεύθυνση από μπροστά προς πίσω, ελαφρώς από κάτω προς επάνω και λίγο από τα δεξιά προς τα αριστερά. Η απόσταση των συμπληρωματικών παραγόντων είναι 2 με 5 εκ. για την φωτιά και έως 20 εκ. για το σύννεφο αερίου, η κάπνα από την καμένη πυρίτιδα 30 εκ., τα σωματίδια της άκαης πυρίτιδας όχι παραπάνω από 100 εκ.».

Στην δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση μάλιστα, σημειώνεται πως δεν μπορεί να δηλωθεί μ’ ακρίβεια αν τα τραύματα σχετίζονται με το φερόμενο τυφέκιο του Κατσίφα και τις σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν στην υποτιθέμενη αυτοκτονία

2

Τα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία, δεν μπορούν να οδηγήσουν στην εκδοχή της αυτοκτονίας αφού λείπουν κρίσιμα στοιχεία. Όπως λέει στο protothema.gr ο ιατροδικαστής κ. Ηλίας Βουγιουκλάκης, που είχε εξετάσει μακροσκοπικά στις 30.10.2018 τη σωρό του Κατσίφα: «Για την αξιοπιστία της συγκεκριμένη απόφασης, που έτσι και αλλιώς δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά και αμφισβητήσεις, απαιτούνται, τα ευρήματα της αυτοψίας του χώρου του συμβάντος με το φωτογραφικό υλικό, η ιατροδικαστική εξέταση με τις διενεργηθείσες εργαστηριακές εξετάσεις και το φωτογραφικό υλικό που να αποτυπώνει τους χαρακτήρες των πυλών εισόδου – εξόδου των τραυμάτων, και φυσικά τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης» επισημαίνει.

Οι αλβανικές Αρχές είχαν επιτρέψει τον κ. Βουγιουκλάκη να εξετάσει τη σορό του άτυχου ομογενή μόλις για 5’ και αφού είχαν χαθεί κρίσιμα στοιχεία μια και η σωρός πλύθηκε και τα τραύματα είχαν συρραφτεί. «H δική μου εξέταση περιορίστηκε σε μια απλή εξωτερική επισκόπηση του σώματος χωρίς καμία άλλη δυνατότητα εξέτασης λόγω της άμεσης και ρητής εντολής των παρόντων Αλβανών αστυνομικών. Διαπίστωσα την ύπαρξη συρραφών στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια του αριστερού ημιθωρακίου τα οποία είναι συμβατά με τα αναφερόμενα στην κατάθεση του αλβανού ιατροδικαστή ότι διαπίστωσε δηλαδή την ύπαρξη των 2 τραυμάτων από πυροβόλο όπλο. Ατυχώς λόγω της προηγηθείσας συρραφής - έκπλυσης των τραυμάτων δεν υπήρχε καμία δυνατότητα αντικειμενικής εξέτασης της μορφολογίας τους δηλαδή των στοιχείων εκείνων που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό της απόστασης και της διεύθυνσης ενός τραύματος από πυροβόλο όπλο» λέει ο κ. Βουγιουκλάκης επαναλαμβάνοντας πως η εικόνα που είχε δει στο νεκροτομείο του Αργυροκάστρου: «δεν παρέπεμπε σε θάνατο από αυτοκτονία, αφού στο σώμα του Κατσίφα δεν υπήρχαν σημάδια από εγκαύματα που προκαλούνται από τους εξ επαφής πυροβολισμούς, ούτε υπήρχαν κακώσεις στον θώρακα εάν είχε αυτοπυροβοληθεί».

«Τον πυροβόλησαν από κοντά»

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, που μαζί με τον ιατροδικαστή κ. Βουγιουκλάκη του είχε επιτραπεί να δουν για λίγα λεπτά τη σωρό του Κατσίφα στο νεκροτομείο Αργυροκάστρου, χαρακτηρίζει «εμπαιγμό» την προσπάθεια να εμφανιστεί ο θάνατός του ως αυτοκτονία. Ο ίδιος εμμένει στην αρχική του θέση πως ο 35χρονος ομογενής πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση με δύο συνεχόμενες βολές.
«Φανταστείτε ένα ανδρικό πουκάμισο και τη τσέπη που έχει. Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο ο Κατσίφας είχε δύο εισόδους από βολίδες πυροβόλου όπλου. Πολύ μικρά ανοίγματα που πλυθήκαν και ραφτήκαν, και κανένα έγκαυμα τριγύρω που να υποδηλώνει πυροβολισμό εξ επαφής. Η απόσταση που βλήθηκε ήταν λιγότερο από 15 μ. γιατί οι δύο οπές απείχαν μεταξύ τους 3,4 εκ. που σημαίνει πως αυτός που τον πυροβόλησε το έκανε από πολύ κοντά με δύο συνεχόμενες βολές. Οι δύο έξοδοι των δύο βολίδων, ήταν στην ίδια ευθεία και από την πλάτη. Είναι νομικός εμπαιγμός και θρασύτατη προσβολή. Δεν αντέχει ούτε τη λογική, ούτε τη νομική η εκδοχή που επιχειρούν να παρουσιάσουν. Κανείς δεν αυτοκτονεί αυτοπυροβολούμενος δύο φορές στην καρδιά», δήλωσε προσθέτοντας πως σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν τότε από τις αλβανικές Αρχές, o θάνατος του Κατσίφα επήλθε συνεπεία τραυμάτων από πυροβόλο όπλο.

Δείτε το βίντεo στο youtube

To οξύμωρο γύρω από την εκδοχή της «αυτοκτονίας», είναι πως ουδείς από τους 21 άνδρες της RENEA που -σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα- πήραν μέρος στην επιχείρηση, ακόμη και εκείνοι που επέβαιναν στο ελικόπτερο, δεν είδαν τον Κατσίφα να στρέφει την κάνη του όπλου προς τον θώρακά του και να βάζει τέλος στη ζωή του. Επίσης στον φάκελο της υπόθεσης δεν υπάρχει η παραμικρή μαρτυρία - κατάθεση περί αυτοχειρίας του 35χρονου ομογενή. Και βέβαια το αφήγημα των Αλβανών ιατροδικαστών, δε συνάδουν στο ελάχιστο μ’ όσα κατέθεσε επίσημα το 2020, η διοίκηση της RENEA στην Εισαγγελία Αργυροκάστρου.

RENEA: «Ξάπλωσε στο έδαφος»
Στο έγγραφό της η RENEA υποστηρίζει πως οι άνδρες της είχαν σχηματίσει περιμετρικό κλοιό γύρω από τον Κατσίφα, 100 – 200 μ. στο ύψωμα που είχε εντοπιστεί και πως εκείνος συνέχιζε να πυροβολεί παρά τις εκκλήσεις για παράδοση. «Ανεξάρτητα από τις κλήσεις να παραδοθεί, η ένταση των πυροβολισμών εκ μέρους του πολίτη Κωνσταντίνου Κατσίφα αυξήθηκε και ευρισκόμενοι υπό αυτές τις συνθήκες οι αστυνομικοί της Ειδικής Μονάδας ανταπάντησαν κάνοντας χρήση των πυροβόλων όπλων τους, σαν τελευταίο μέσο προκειμένου να σταματήσουν τον επιτιθέμενο» αναφέρει η RENEA καταλήγοντας : «Σαν αποτέλεσμα των πράξεων των αστυνομικών της Ειδικής Μονάδας ο επιτιθέμενος σταμάτησε τους πυροβολισμούς και έπαυσε τις ενέργειες που έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές των Αστυνομικών και ξάπλωσε στο έδαφος». Όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για «αυτοκτονία» του Κατσίφα, που θα την έβλεπαν οι επίλεκτοι της RENEA -αφού απείχαν λιγότερο από 200 μ., είχαν πλήρη ορατότητα και υπερσύγχρονο εξοπλισμό παρακολούθησης- αλλά και πως «ξάπλωσε στο έδαφος» (ακριβής μετάφραση) «σαν αποτέλεσμα των πράξεων των αστυνομικών της Ειδικής Μονάδας».

4 Η ερώτηση βέβαια που δεν μπήκαν στον κόπο να θέσουν στην RENEA οι Εισαγγελείς του Αργυρόκαστρου, είναι τι εννοεί όταν λέει στο έγγραφό της, πως ο ομογενής «ξάπλωσε» μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε. «Ξάπλωσε» στο έδαφος για να παραδοθεί, ή έπεσε τραυματισμένος; Όχι όμως πως ο Κατσίφας ήταν «σε όρθια στάση τη στιγμή του χτυπήματος» σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.
Να σημειωθεί πως στην εισαγγελική έκθεση δεν αναφέρονται τα ονόματα των επίλεκτων της RENEΑ που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, σε σχέση με τους αστυνομικούς της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης Αργυροκάστρου. Επίσης δεν υπήρξε βαλλιστική εξέταση των τυφεκίων των ανδρών της RENEA, αλλά μόνο τεσσάρων όπλων που έφεραν αστυνομικοί που καταδίωξαν τον Κατσίφα.
Επίσης σύγχυση υπάρχει για το χρονικό διάστημα που διήρκησε η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον Κατσίφα και τους αστυνομικούς. Αρχικά μιλούν για 20’ και μετά για 30΄ ή 10΄, ενώ δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στους λόγους που οδήγησαν τον 35χρονο ομογενή να πάρει το τυφέκιο και ν’ αρχίσει να πυροβολεί στον αέρα (απειλές που προηγήθηκαν από Αλβανό αστυνομικό που του έκανε συστάσεις για τις ελληνικές σημαίες που τοποθετήθηκαν στο χωριό λόγω της επετείου της 28ης Οκτωβρίου).
Η RENEA υποστηρίζει πως τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα στην επιχείρηση κατά του 35χρονου ομογενή. Όμως στο σημείο δεν κλήθηκαν ψυχολόγοι – διαπραγματευτές ούτε οι γονείς του προκειμένου να τον πείσουν να παραδοθεί. Και βέβαια, ακόμη και αν συνέχιζε να πυροβολεί, οι Αλβανοί επίλεκτοι με τον υπερσύγχρονο οπλισμό τους, θα μπορούσαν εύκολα να τον θέσου «εκτός», τραυματίζοντάς τον σε μη ζωτικά σημεία.

Να δοθεί στη δημοσιότητα το υλικό της RENEA

Αρχικά τα αλβανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για σύλληψη του «extremist Grek» λέγοντας μάλιστα πως κατά τη σύλληψή του φώναξε : «Zήτω η Ελλάδα. Ζήτω οΕλληνισμός». Μισή ώρα αργότερα -ταυτόχρονα- οι τίτλοι άλλαξαν σε: «Νεκρός ο Ελληνας εξτρεμιστής».

Σήμερα τον … «αυτοκτονούν».

Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ζητάει να δημοσιοποιηθεί το οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες που φέρουν στον εξοπλισμό τους οι άνδρες της RENEA. Αρχικά οι αλβανικές Αρχές είχαν παραδεχτεί πως υπάρχει σχετικό υλικό, που μάλιστα αποδείκνυε πως ο Κατσίφας πυροβολούσε δεξιά και αριστερά θέτοντας σε κίνδυνο ζωές. Αλλά στη συνέχεια δήλωσαν πως η επιχείρηση δεν έχει καταγραφεί. Υπενθυμίζουμε επίσης τις αναφορές των αλβανικών ΜΜΕ. Στην αρχή μίλησαν για «σύλληψη» και στη συνέχεια για «εκτέλεση» στη διάρκεια της επιχείρησης. Όχι όμως για «αυτοκτονία».

Στην αμφιλεγόμενη έκθεση των Εισαγγελέων αναφέρεται επίσης πως ο Κατσίφας, έβαλλε με τυφέκιο Τ56 κατά των ανδρών της RENEA, για μισή ώρα συνεχώς, αλλά στο σημείο βρέθηκαν μόλις εννέα χρησιμοποιημένοι κάλυκες. Το θύμα, που είχε υπηρετήσει ως καταδρομέας στις ελληνικές Ε.Δ. και ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένος, θα μπορούσε να εξαντλήσει όλες τις σφαίρες που είχε μαζί του (165) σ’ ένα σακίδιο, μαζί με τους δύο γεμάτους γεμιστήρες, αφαιρώντας ζωές. Δεν το έπραξε όμως. Εντύπωση επίσης δημιουργεί το γεγονός πως, σύμφωνα τους Εισαγγελείς, δεν έγινε δυνατή η ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων του 35χρονου τόσο στις σφαίρες όσο και στο τυφέκιο.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να παραδοθεί εκ νέου στην πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου Σουέλα Ντάσι νέα εισαγγελική – πρόταση, για την οποία όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά ακόμη και επανάληψης του σαθρού συμπεράσματος περί «αυτοκτονίας» του Κατσίφα με νέα συμπληρωμένα … «στοιχεία» που θα «δένουν» την εκδοχή.

«Οι Εισαγγελείς θα πρέπει να παρουσιάσουν όλα τα επιπλέον στοιχεία που έχει ζητήσει η έδρα. Αυτό δεν αποκλείει να υπάρξει ακόμη μία αναβολή. Εμείς περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα και να υπάρξει μία οριστική απόφαση» λέει στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας Κατσίφα Ευθύμης Ναυρίδης, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που το δικαστήριο υιοθετήσει τελικά την πρόταση περί «αυτοκτονίας» και προχωρήσει σε αρχειοθέτηση του φακέλου της υπόθεσης, η οικογένεια θα προσβάλει την απόφαση εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα στην Αλβανία και προσφεύγοντας στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ενώ η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα δηλώνει πως θα φτάσει έως το ΕΔΔΑ για τη δικαίωση της μνήμης του 35χρονου ομογενή, που έχασε τη ζωή του επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα να υψώνει την ελληνική σημαία στον τόπο του.

Ερωτηματικά για τους δύο Εισαγγελείς
Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται επίσης για την αξιοπιστία των δύο Αλβανών Εισαγγελέων Γιουλιάν Τσάγια και Εμερόρ Κάσαϊ, που υπογράφουν την επίμαχη έκθεση -αποδίδοντας σ’ «αυτοκτονία» τον θάνατο του Κατσίφα- και ζητούν να μπει η υπόθεση στο αρχείο. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ οι δύο Εισαγγελείς φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις χρηματισμού για έκδοση μεροληπτικών αποφάσεων σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις.
Ειδικά για τον Κάσαϊ η δημοφιλής ερευνητική εκπομπή «STOP» -του τηλεοπτικού σταθμού «KLAN TV»- είχε αποκαλύψει εμπλοκή του σε υπόθεση πώλησης κτιρίου δια της βίας έναντι 300.000 ευρώ. Είχε προβληθεί μάλιστα και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό με τον εν λόγω εισαγγελέα να απειλεί τον καταγγέλλοντα ότι «θα του φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι», ενώ σε άλλο σημείο παραδέχεται ότι οικειοποιήθηκε περί τις 120.000 ευρώ που προορίζονταν για την αγορά του επίμαχου κτιρίου,

Δείτε το βίντεο στο youtube

Επίσης ο Κάσαϊ φέρεται να εμπλέκεται και σε υπόθεση στοχοποίησης ομογενή, που καταδικάστηκε ερήμην σε 8,5 χρόνια φυλάκιση για «πρόκληση μίσους και ταραχών».
Ερωτήματα προς απάντηση

  • Από την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση προκύπτουν κάποια καίρια ερωτήματα, από τις απαντήσεις των οποίων όμως αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που επιδιώκεται. Αφού λοιπόν ο θάνατος του Κατσίφα αποδίδεται σε «αυτοχειρία», γιατί οι αλβανικές Αρχές:
  • Δεν έκαναν αμέσως μετά το περιστατικό λόγο για «αυτοκτονία», αλλά για «εκτέλεση».
  • Δεν επέτρεψαν ιατροδικαστή – εμπειρογνώμονα της οικογένειας να εξετάσει τη σωρό.
  • Έκαναν περισσότερο από 12 μέρες προκειμένου να παραδώσουν τη σωρό στην οικογένεια για την κηδεία.
  • Δεν δημοσιοποίησαν οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες του drone, του ελικοπτέρου και των στολών των ανδρών της RENEA.
  • Δεν δημοσιοποίησαν εικόνες των τεκμηρίων (τυφέκιο, σφαίρες κ.α).
  • Δεν παρέδωσαν πλήρη φάκελο της υπόθεσης μ’ όλα τα στοιχεία στην οικογένεια.
  • Δεν παρουσίασαντην παραμικρή μαρτυρία οποιουδήποτε που να είδε τον Κατσίφα να στρέφει την κάννη στον θώρακά του και να αυτοπυροβολείται.
  • Ασκούν ψυχολογική πίεση στους γονείς του Κατσίφα.
  • Ζήτησαν την καταστροφή των ρούχων του θύματος που αποτελούν πειστήρια.

IMG-21e5e4f0c6a10595728bbc61db0d75a0-V Μητέρα Κατσίφα : «Να λάμψει η αλήθεια»

«Αφού δεν μπόρεσαν να “δέσουν” την άδικη δολοφονία του παιδιού μου εδώ και τρία χρόνια, τώρα τον “αυτοκτονούν” οι Εισαγγελείς με την πρότασή τους. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να λάμψει η αλήθεια και θα φτάσουμε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» λέει στο protothema.gr μητέρα του 35χρονου ομογενή Βασιλική Κατσίφα, καταλήγοντας: «Το παιδί μου έχασε τη ζωή του γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να σηκώνει τη σημαία της Ελλάδας στον τόπο του. Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια. “Αυτοκτονούν” το παιδί μου γιατί δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πειστικά γιατί τον σκότωσαν. Ο αγώνας μας συνεχίζεται».
Σε μία από τις τελευταίες του αναρτήσεις, που συγκαταλέγεται στην Έκθεση των Εισαγγελέων ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έγραφε: «Η Γη μας είναι η Ψυχή μας. Είναι οι μνήμες των προγόνων μας και των θυσιών τους». Το τριετές μνημόσυνό του θα τελεστεί το Σάββατο 23.10.2021 στο χωριό του Βουλιαράτες και την Κυριακή 31.10.2021 στις 11.00 το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου πλατείας Καρύτση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτή είναι η αλβανική εισαγγελική έκθεση που «αυτοκτονεί» τον Κατσίφα"

Γιάννης Καλλιάνος: Επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό στο πολιτικό γραφείο του

Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, καθώς άγνωστοι τοποθέτησαν και πυροδότησαν χθες στη 01:00 τα ξημερώματα εμπρηστικό μηχανισμό στο πολιτικό του γραφείο, στη Λεωφόρο Αλίμου στην Αργυρούπολη.

Σύμφωνα με όσα έγραψε στο Facebook ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, με τις αρχές να εξετάζουν κάμερες από γύρω μαγαζιά.

«Εχθροί της Δημοκρατίας προσπάθησαν να κάψουν απόψε το πολιτικό μου γραφείο. Τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στην κυρία είσοδο με αποτέλεσμα να στραβώσουν τα σίδερα της πόρτας και να σπάσουν τα τζάμια.

Υλικές ζημιές προκλήθηκαν και σε απόσταση 3 μέτρων από την πόρτα. Το συμβάν έγινε σήμερα περίπου στις 00.50.

Έχουν δώσει καταθέσεις οι γείτονες και εγώ αλλά για κακή τύχη των εχθρών της Δημοκρατίας υπάρχουν πολλές κάμερες στα γύρω μαγαζιά. Οι κάμερες θα μελετηθούν διεξοδικά από τα αρμόδια τμήματα της αστυνομίας με αποτέλεσμα αυτοί που θέλησαν να κάψουν το πολιτικό μου γραφείο να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη.

Ευχαριστώ θερμά την Ελληνική Αστυνομία και όλα τα αρμόδια τμήματα της διότι αμέσως μετά το συμβάν έσπευσαν στο γραφείο μου ώστε να ξεκινήσει το γρηγορότερο η έρευνα τους. Στη Δημοκρατία δεν χωράνε τέτοιες πρακτικές εκφοβισμού», αναφέρει στην ανάρτησή του.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιάννης Καλλιάνος: Επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό στο πολιτικό γραφείο του"

Αγρίνιο-Μεσολόγγι: Πλημμύρες και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία

Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε περιοχές των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, «στην περιοχή του Καινούργιου στο Αγρίνιο υπερχείλισαν δύο ρέματα, ενώ αντίστοιχα προβλήματα με πλημμύρες και κατολισθήσεις καταγράφονται στις περιοχές Κάτω Τραγάνα, Παραβόλα, Μυρτιά, Χρυσοβίτσα, Κάτω Κεράσοβο, Αγγελόκαστρο, Σχίνος και Ζευγράκι».

Όσον αφορά στο Μεσολόγγι, η αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπερχείλισε το ρέμα Αγριλιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες».

Επίσης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 20 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η Μαρία Σαλμά, «ήταν μεγάλος ο όγκος του νερού που έπεσε στις περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ενώ όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο-Μεσολόγγι: Πλημμύρες και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία "

Ανωμοτί εξέταση του παππού της 8χρονης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας!

Ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτος για κατηγορούμενος, έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ενώπιον αξιωματικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο παππούς του 8χρονου παιδιού.

Οπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», ο παππούς του παιδιού δεν είχε καταθέσει στο πλαίσιο της προανάκρισης και ούτε υπήρχε παραγγελία για την λήψη καταθέσεως από εκείνον.

Κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούσαν στην κακοποίηση του παιδιού και αρνήθηκε κατηγορηματικά την οποιανδήποτε σχέση επισημαίνοντας τόσο ο ίδιος όσο και σε καταθέσεις τους η σύζυγος του, η κόρη του αλλά και τα άλλα δύο παιδιά ότι έχει αναλάβει ουσιαστικά την ανατροφή τους και ότι υπήρξε αυστηρός έναντι της 8χρονης.

Ο παππούς στην ανωμοτί κατάθεσή του πιθανολόγησε ότι δράστης είναι ο σύντροφος τη κόρης του, αφήνοντας μάλιστα και υπονοούμενα για το ίδιο του το παιδί. Ισχυρίστηκε ειδικότερα ότι θα μπορούσε όλη η υπόθεση να έχει μεθοδευτεί από το ζευγάρι για να τους αφαιρεθεί η επιμέλεια των παιδιών και να ανατεθεί στον ναυτικό πατέρα τους!!

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη κατάθεση χωρίς όρκο όσο και οι ένορκες καταθέσεις που έχουν ληφθεί θα αξιολογηθούν αρμοδίως από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, η οποία ενημερώθηκε πλήρως για τα στοιχεία της δικογραφίας και παρήγγειλε, νέες ανακριτικές πράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», κατόπιν εγγράφου αιτήματος του ιατροδικαστή θα διενεργηθεί συμπληρωματική έρευνα από τον ίδιο αλλά και γυναικολογική, μικροβιολογική και ψυχιατρική εξέταση στο παιδί. Θυμίζουμε ότι από την ιατροδικαστική εξέταση των υπολοίπων παιδιών δεν βρέθηκαν στοιχεία υποδηλωτικά κακοποίησης.

Σε ό,τι αφορά το 8χρονο παιδί ο ιατροδικαστής παρέδωσε αρμοδίως αναλυτική έκθεση περιγραφής των ευρημάτων στην οποία πιθανολογείται ο τρόπος προκλήσεώς τους χωρίς να προκύπτει με βεβαιότητα σεξουαλική κακοποίηση.

Καθίσταται σαφές ότι δεν θα υπάρξει σαφής ένδειξη έως τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης έχουν καταθέσει η 33χρονη μητέρα του 8χρονου παιδιού, ο σύντροφός της με καταγωγή από τον Πόντο, την γιαγιά του αλλά και τα δύο ακόμη κορίτσια της, ηλικίας 10 και 12 ετών, παρουσία παιδοψυχολόγου.

Σημειώνεται ότι εχει προκύψει και από καταθέσεις ότι η κακοποίηση που υπέστη το παιδί προήλθε από κάποιο αντικείμενο, που το ίδιο περιέγραψε ότι μοιάζει με «μαχαίρι» στην κατάθεση που έδωσε παρουσία παιδοψυχολόγου.

Η παιδοψυχολόγος έχει αποφανθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το παιδί έχει νοητική στέρηση και το τοποθετεί ως προς την αντίληψη του στην ηλικία των 3,5 ετών.

Αξιολογείται αρμοδίως πληροφορία που θέλει το ένα εκ των αδελφών του 8χρονου παιδιού να έχει βίντεο σε κινητό τηλέφωνο στο οποίο φέρεται να χτυπά το παιδί ο παππούς του.

Τα δύο του αδέλφια εξεταζόμενα, παρουσία παιδοψυχολόγου, εξέφρασαν σύμφωνα με τις πληροφορίες την στεναχώρια τους για το γεγονός ότι δεν βρίσκονται μαζί με τους παππούδες τους, επεσήμαναν ότι ο παππούς τους είναι αυστηρός αλλά τους αγαπά και απέκλεισαν οιαδήποτε υποψία για τέλεση αδικημάτων εντός του στενού κύκλου της οικογενείας.

Η μητέρα του παιδιού, που υπέστη ανελέητο bullying όταν διέρρευσαν τα στοιχεία της ταυτότητάς της και οι λογαριασμοί της στα social media και διαπιστώθηκε ότι είχε αναρτήσει φωτογραφικό υλικό με «προκλητικό» περιεχόμενο έκλεισε τους λογαριασμούς της το βράδυ της Πέμπτης.

Η 33χρονη κατέθεσε ότι η ίδια και ο σύντροφός της δεν εργάζονται και παραμένουν στην οικία τους, πάνω από την οικία των παππούδων των παιδιών και γονέων της, με τα παιδιά. Τόνισε ότι απουσιάζει μόνο για να μεταβεί σε σούπερ μάρκετ και για άλλες εργασίες και τα παιδιά μένουν με τους γονείς της που την συνδράμουν. Επιβεβαιώθηκε εξάλλου και η προχθεσινή πληροφορία της «δημοκρατικής» σύμφωνα με την οποία όταν έμαθε από την κόρη για τον τραυματισμό της στα γεννητικά όργανα πριν μια εβδομάδα και είδε κάποια σημάδια, τράβηξε μια φωτογραφία και την απέστειλε σε φίλη της για να την συμβουλευτεί.

Δύο μέρες μετά βρήκε την αστυνομία στην οικία της και όπως τόνισε δεν γνωρίζει οτιδήποτε που σχετίζεται με κακοποίηση του παιδιού.

Ο σύντροφός της αλλά και η μητέρα της ομοίως δεν συνεισέφεραν κάτι νεότερο στην έρευνα και δηλώνουν ομοίως άγνοια για την κακοποίηση του παιδιού.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανωμοτί εξέταση του παππού της 8χρονης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας!"

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έπεσαν πάνω από 75 εκατ. τόνοι νερού

Περισσότεροι από 75.000.000 τόνοι νερού έπεσαν στην Αττική, την Ευβοία και την Ηλεία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλλος», όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμης Λέκκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο και αγγίζει τα όρια του ακραίου φαινομένου. «Έχουμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση, η οποία έπεσε σε τρεις διαφορετικές περιοχές», σημείωσε.

Για τους πλημμυρισμένους δρόμους στην Αττική, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η Αττική διαφέρει από την Εύβοια και την Ηλεία. «Η Αττική είναι μια πλήρως αστικοποιημένη περιοχή. Συνεπώς το νερό απορρέει επιφανειακά και συγκεντρώνεται πολύ γρήγορα στους αποδέκτες που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ιλισός ποταμός και ο Κηφισός στην εθνική οδό. Γι’ αυτό κι εκεί παρατηρήθηκαν τα οριακά φαινόμενα της πλημμύρας. Αν είχαμε περισσότερες βροχοπτώσεις, θα είχαν πλημμυρίσει και τα δύο ποτάμια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι αν είχε πλημμυρίσει το ποτάμι του Κηφισού, θα είχε δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στις απολήξεις του Πειραιά, «στην περιοχή την Καλλιθέας, λίγο πριν βγει στη θάλασσα».

Σε ό,τι αφορά στην Ηλεία και την Εύβοια, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν είναι αστικοποιημένες περιοχές, αλλά δασικές, οι οποίες εν μέρει έχουν καεί κι δημιουργούνται άλλα προβλήματα. «Εκεί έχουμε να κάνουμε με προβλήματα έντονων διαβρώσεων, κατολισθήσεων, οι κορμοί που έχουν καεί παρασύρονται προς τη θάλασσα και εκατομμύρια τόνοι στάχτης που δημιουργούν μια μάζα με υψηλό οξώδες και γίνεται μια λάσπη με διάφορα αντικείμενα, η οποία όταν φτάνει στα τεχνικά έργα, τα ακυρώνει», επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαχείριση του φαινομένου και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική, απάντησε ότι ήταν επιτυχημένη και χαρακτήρισε σωστή ενέργεια το κλείσιμο του Κηφισού, αλλά και τις στοχευμένες οδηγίες προς τους κατοίκους για να προφυλαχθούν.

«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που όλες οι δυνάμεις, ακόμα και ο στρατός, τάχθηκαν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να επέμβουν αν χρειαζόταν», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Τέλος, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα φαινόμενα αυτά θα είναι και περισσότερα και συχνότερα και κυρίως σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί ακόμα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έπεσαν πάνω από 75 εκατ. τόνοι νερού"

Νίκος Δένδιας για συμφωνία με ΗΠΑ: Δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, αλλά ενισχύει τη σταθερότητα στην περιοχή

«Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου» καταδεικνύει η υπογραφή της ανανεωμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει, η συμφωνία υπογράφηκε την ώρα που οι ΗΠΑ επικεντρώνονται περισσότερο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

«Είναι σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση και οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της πρόκλησης που αποτελεί η Κίνα για τις ΗΠΑ. Αυτό είναι απόλυτα σαφές. Η συμφωνία AUKUS αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετατόπισης του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα ως χώρα μεσαίου μεγέθους, αλλά ευρισκόμενη σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή, θεωρεί ότι η αμερικανική παρουσία παραμένει ακόμη απαραίτητη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η συμφωνία συνεπάγεται «ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη, στη Βορειοανατολική Ελλάδα, περιοχή που είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για εμάς τους Έλληνες όσο και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

Βρίσκεται εξάλλου, όπως υπενθύμισε, κοντά στα σύνορά μας με την Τουρκία, μόλις λίγα χιλιόμετρα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «δεν πρόκειται για συμφωνία, η οποία στρέφεται, ή πρόκειται να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε άλλου», αλλά για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία σκοπό έχει τη «σταθερότητα και την ευημερία των δύο χωρών».

«Γίνεται η Τουρκία στόχος μέσω αυτών των συμφωνιών; Η ξεκάθαρη απάντησή μου είναι όχι, καθόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε πολύ η Τουρκία να καταστεί μέρος αυτής της συνεννόησης στο μέλλον. Φυσικά όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η ενδεδειγμένη πορεία είναι μέσω του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Όχι μέσω απειλών πολέμου».

«Αν η αμερικανική παρουσία δεν είναι καθίσταται πρόδηλη, τότε ορισμένες χώρες ενδεχομένως να σχηματίσουν “έξυπνες” ιδέες για τον ρόλο τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν χώρες στη συνολικότερη περιοχή που οραματίζονται τον εαυτό τους ως τοπικές υπερδυνάμεις. Κάποιες φορές φοβάμαι ότι η Τουρκία ίσως εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία».

Τέλος, αναφορικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «πρόκειται για συμφωνία συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, δεν περιορίζει τον ρόλο του ΝΑΤΟ».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας για συμφωνία με ΗΠΑ: Δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, αλλά ενισχύει τη σταθερότητα στην περιοχή"

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – 60% υπέρ της συμφωνίας με τη Γαλλία

Με διψήφια διαφορά εξακολουθεί να προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα η οποία διενεργήθηκε για την εφημερίδα Political, ηδιαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι στο 13%.

Επίσης, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΝΔ 35,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ 22,3%
  • ΚΙΝΑΛ 7%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,8%
  • ΜΕΡΑ25 3,9%
  • ΑΛΛΟ 9,3%
  • ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 10,9%
  • ΛΕΥΚΟ/ΔΓ 1%

dimoskopisi-prothesi-5

Στην έρευνα παράλληλα αποτυπώνεται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ  καθώς και του Κυριάκου Μητσοτάκη επί του Αλέξη Τσίπρα.  Έτσι, όσον αφορά στην παράσταση  νίκης, το  63% των πολιτών πιστεύει πως μόλις γίνουν εκλογές η ΝΔ θα είναι το κόμμα που θα τις κερδίσει, ενώ όσον αφορά στο ερώτημα για την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο  πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος συγκεντρώνει 47% των προτιμήσεων έναντι του 23% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

parastasi-katallilotita-5

Στην έρευνα επίσης οι πολίτες απάντησαν και για τα τρία σημαντικότερα θέματα της επικαιρότητας όπως είναι οι περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Στο ερώτημα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους οι πολίτες απάντησαν ως εξής:

  • Συμφωνώ: 71%
  • Διαφωνώ: 24%
  • Δ/Γ/Δεν απαντώ: 5%

kanonikotita-5
Στο ερώτημα αν η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας θωρακίζει την άμυνα της χώρας απάντησαν:

  • Ναι: 60%
  • Όχι: 31%
  • Δ/Γ/Δεν απαντώ: 9%

symfonia-5
Επίσης, 6 στους 10 πιστεύουν ότι η συμφωνία θωρακίζει την άμυνα της χώρας, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό διαφωνεί με τη στάση της Αριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το ΚΚΕ, να την καταψηφίσει στη Βουλή. Το θέμα αναδεικνύει και τις ιδεολογικές προσεγγίσεις που έχει η Δεξιά/Κεντροδεξιά/Κέντρο με την Αριστερά σε τέτοιου είδους θέματα.

kommata-5

Παράλληλα περίπου ένα 33% πιστεύει ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της χειμερινής περιόδου.

Αν και ακόμη οι αυξήσεις δεν έχουν γίνει αισθητές στους λογαριασμούς των καταναλωτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβο ότι με αυτές τις τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
η θέρμανση φέτος θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και για αυτό περίπου έξι στους δέκα δείχνουν από καθόλου έως λίγο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας.

Οι δημοφιλίες των υπουργών

  • Νίκος Δένδιας 81% θετική γνώμη
  • Κυριάκος Πιερρακάκης 68,7%
  • Χρήστος Σταϊκούρας 43%
  • Άδωνις Γεωργιάδης 32,7%
  • Τάκης Θεοδωρικάκος 32,5%
  • Βασίλης Κικίλιας 32,3%
  • Κώστας Καραμανλής 30,1%
  • Νίκος Παναγιωτόπουλος 30%
  • Κωστής Χατζηδάκης 29,5%
  • Μάκης Βορίδης 28,1%
  • Κώστας Σκρέκας 26,5%
  • Σταύρος Λιβανός 26%
  • Κώστας Τσιάρας 24,1%
  • Νίκη Κεραμέως 24%
  • Γιάννης Πλακιωτάκης 23,9%
  • Νότης Μηταράκης 23,9%
  • Θάνος Πλεύρης 20,8%
  • Χρήστος Στυλιανίδης 19,9%
  • Λίνα Μενδώνη 17,1%

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – 60% υπέρ της συμφωνίας με τη Γαλλία"

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο πάρτι ΑΠΘ και… «τρελός» συνωστισμός – Πάνω από 1.500 άτομα

Σκηνές αδιανόητης τρέλας και συνωστισμού εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια μεγάλου πάρτι που στήθηκε εντός της Πολυτεχνικής Σχολής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πάνω από 1.500 άτομα κατέκλυσαν από νωρίς το βράδυ το φουαγιέ του Πολυτεχνείου, δημιουργώντας σκηνικό που θύμιζε άλλες εποχές και όχι αυτή του κορωνοϊού. Τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19 έμοιαζαν με… άπιαστο όνειρο, ενώ, όσο περνούσε η ώρα, τόσο περισσότερος κόσμος εισερχόταν εντός του κτηρίου για να διασκεδάσει μαζί με τα υπόλοιπα χιλιάδες άτομα.

Κατά τη διάρκεια του πάρτι στήθηκε μάλιστα και αυτοσχέδιο μπαρ για την προμήθεια αλκοόλ, ενώ, οι DJ’S, έχοντας τοποθετήσει φωτορυθμικά και ηχοσύστημα έδιναν τον παλμό μέσω μουσικής στο κοινό για την ατελείωτη διασκέδαση που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Και όλα αυτά, τη στιγμή που μέχρι την Πέμπτη στο ΑΠΘ εντοπίστηκαν τρία θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

Δείτε τις εικόνες και τα βίντεο από το αδιανόητο πάρτι που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ: 

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο πάρτι ΑΠΘ και… «τρελός» συνωστισμός – Πάνω από 1.500 άτομα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news