Το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε σε ντιμπέιτ για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, έριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός μιλώντας με ειρωνικό ύφος προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μονομαχήσουν τηλεοπτικά «γιατί εμείς έχουμε επιχειρήματα, εσείς έχετε συνθήματα και λαϊκισμό», όπως είπε και συνέχισε: «Θέλετε στην ΕΡΤ, θέλετε στον Σκάι για να σπάσουμε το εμπάργκο», είπε προκαλώντας τα χειροκροτήματα των βουλευτών του.
Ακούγοντας από τα έδρανα της ΝΔ πως ό,τι είναι να πουν θα τα πουν στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν επιθυμείτε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, θέλετε στη Βουλή για να τα διαβάζετε από μέσα».
Λίγο αργότερα πηγές της ΝΔ ερμήνευαν την κίνηση του πρωθυπουργού ως αδυναμία και προμήνυμα εκλογών, σχολιάζοντας: «Προφανώς είναι θέμα χρόνου οι εκλογές και για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει ντιμπέιτ. Καλοδεχούμενες και οι εκλογές και το ντιμπέιτ. Ντιμπέιτ ζητάει αυτός που χάνει» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έφθασε στην Αθήνα, το βράδυ της Τετάρτης (16.01.2019), η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η κυβέρνηση Ζάεφ κοινοποίησε το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα τη ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα.
Η ρηματική διακοίνωση ανοίγει το δρόμο για να συνεχιστεί η διαδικασία στην Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Μεταξύ άλλων η διακοίνωση αναφέρει ότι η Σκοπιανή πλευρά εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, ενώ προσθέτει πως ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες Συνταγματικές αλλαγές στις 11 Ιανουαρίου.
Την επίδοση την ανακοίνωσε και επισήμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή είναι η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Διαδικτυακή καμπάνια για τη Μακεδονία, με κεντρικό σύνθημα «Σεβασμός στην Αλήθεια» (Respect the Truth) ξεκίνησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με την ιδιότητα του πολιτικού προσώπου και όχι του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας. Στόχος της καμπάνιας, όπως αναφέρεται, είναι να μην κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, η καμπάνια έχει ως σήμα το «αποτύπωμα» που αποτελεί ευθεία και ξεκάθαρη αναφορά στη μοναδικότητα της Μακεδονίας, όπως ακριβώς μοναδικό είναι και το αποτύπωμα κάθε ανθρώπου. «Το σύνθημα "Σεβασμός στην Αλήθεια" (Respect the Truth) δηλώνει ξεκάθαρα ότι καμία λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν μπορεί να σταθεί αν δεν αναγνωρίζει την ιστορικότητα, τη μοναδικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αν δεν κατοχυρώνει τα εθνικά μας δίκαια και αν δεν σέβεται την πολιτιστική μας κληρονομιά και τους αγώνες των Μακεδόνων και των υπόλοιπων Ελλήνων για την υπεράσπιση της Μακεδονίας» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών που αναγνωρίζει συνδυαστικά «μακεδονική» εθνότητα, γλώσσα και όνομα στα Σκόπια πυροδοτεί τον αλυτρωτισμό και δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, είναι εθνικά επιζήμια και δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής στο μέλλον».
Ο ίδιος τονίζει ότι «μια πλειοψηφία "μπάλωμα" 151 βουλευτών δεν μπορεί να βάλει σε περιπέτειες τη Μακεδονία και τη χώρα», ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και προσθέτει: «την Κυριακή 20 Ιανουαρίου θα είμαστε όλοι στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας».
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα μηνύματα της διαδικτυακής καμπάνιας, αποτελούν τις σταθερές θέσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γνωστοποιεί ότι ήδη τα πρώτα μηνύματα έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Ίντερνετ και ενημερώνει ότι το σύνθημα και το σήμα της καμπάνιας είναι ελεύθερα και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε επιθυμεί.
Ολοκληρώθηκε, με την ψηφοφορία στη Βουλή, η διήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «σύγκρουση δίχως έλεος» μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας. Σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
151 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, 148 κατά και ένας ήταν απών.
«Ναι» ψήφισαν οι έξι βουλευτές Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κόκκαλης, Παπακώστα και Δανέλλης, που στοιχίζονται με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα χειροκροτήθηκε ειρωνικά από τους βουλευτές της ΝΔ. «Όχι» είπε ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος.
Απών από την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, που δήλωσε ότι θα ψήφιζε «όχι», όμως η ψήφος του δεν προσμετράται.
Η διήμερη συζήτηση στη Βουλή έγινε σε υψηλούς τόνους και εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πρώτο πλάνο της αντιπαράθεσης.
«Πήρα το ρίσκο και ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης» δήλωσε ο πρωθυπουργός, για «τελευταία πράξη μίας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε τις συναλλαγές και το αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προειδοποίησε: «Όποιος ψηφίζει "ναι", εγκρίνει το ναυάγιο που ζει η χώρα τέσσερα χρόνια».
Ο Αλέξης Τσίπρας, που τον διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής και έκλεισε την διαδικασία, τόνισε πως «υπάρχει δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ» και αντιστοίχως τεράστιο το κενό στην Κεντροαριστερά, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μετατοπίστηκε από το κέντρο στην άκρα Δεξιά.
Κάλσε, δε, τον πρόεδρο της ΝΔ σε «ντιμπέιτ και στον ΣΚΑΪ, αν θέλετε, να σπάσουμε και το εμπάργκο» όπως είπε. Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι η κυβέρνησή του θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσει.
Μια μέρα μετά την ιστορική της ήττα, η Τερέζα Μέι επιβίωσε της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Με 325 κατά της πρότασης μομφής και 306 υπέρ, η Μέι κράτησε τη θέση της. «Το κοινοβούλιο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά για την ευημερία και την ασφάλεια και κυρίως για να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στον λαό ότι θα υλοποιήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ», είπε αμέσως μετά η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τα επόμενα βήματα στο Brexit. Υπενθυμίζεται ότι η Μέι υπέστη ταπεινωτική ήττα το βράδυ της Τρίτης, όταν το κοινοβούλιο καταψήφισε τη συμφωνία της για το «διαζύγιο» με την ΕΕ, προκαλώντας νέα κρίση στη Βρετανία.
Τα «όχι» που εισέπραξε η Μέι
Ομως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διεμήνυσαν στην Μέι ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε συνομιλίες αν δεν εγκαταλείψει τις «κόκκινες» γραμμές της. Απαντώντας στην πρωθυπουργό, ο Κόρμπιν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις επαφές με την Μέι αν εκείνη δεν αποκλείσει την πιθανότητα του Brexit χωρίς συμφωνία. Αυτό απαίτησαν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί. Από την πλευρά του ο Ιαν Μπλάκφορντ του SNP δήλωσε ότι θα εμπλακεί στις συζητήσεις με την πρωθυπουργό μόνο αν είναι έτοιμη να παρατείνει το άρθρο 50- δηλαδή την έξοδο από την ΕΕ- και να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.
Η απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ
Απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε ότι το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία δεν φεύγει από το τραπέζι, παρά την επιμονή του Κόρμπιν.
«Η πρωθυπουργός υπήρξε πολύ ξεκάθαρη ότι ο βρετανικός λαός ψήφισε να φύγει από την ΕΕ. Θέλουμε να αποχωρήσουμε με συμφωνία, αλλά είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την εντολή του βρετανική λαού και αυτή είναι να βγούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μέι.
Σενάρια καθυστέρησης ως το 2020
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους Times, αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουυν σχέδια καθυστέρησης του Brexit έως το 2020, μετά την τοποθέτηση της Γερμανίας και της Γαλλίας για πρόθεση παράτασης των διαπραγματεύσεων για το «διαζύγιο».
Ο προηγούμενος σχεδιασμός επικεντρωνόταν σε μια τρίμηνη αναβολή, από την 29η Μαρτίου στα τέλη Ιουνίου, όμως σύμφωνα με πηγές των Times πλέον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν νομικές οδούς ώστε να αναβληθεί το Brexit έως τον επόμενο χρόνο.
«Πολιτικό λαγό» της υποψήφιας δημάρχου, Κατερίνας Νοτοπούλου, χαρακτηρίζει τον Γιάννη Μπουτάρη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος, με νέα ανακοίνωσή του, απαντάει στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και επιτίθεται εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον, μεταξύ άλλων, «εκλεκτό του συστήματος», «υμνητή του Κεμάλ Ατατούρκ» και «λατρεμένο των ιδρυμάτων της παγκοσμιοποίησης».
«Πληροφορούμαι πως με αποκάλεσε "πρόστυχο" ο άνθρωπος, για χάρη του οποίου το 2014 και για μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο, πέρασε φωτογραφική τροπολογία από την κυβέρνηση Σαμαρά (με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ) ώστε να αρθεί σε μια νύχτα το κώλυμα εκλογιμότητας που είχε, λόγω της μη έγκαιρης παραίτησής του από τη θέση του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης, σημειώνοντας ότι «παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (σ.σ. ο κ. Μπουτάρης) για την υπόθεση διπλών αμοιβών και παράνομων επιδομάτων που δίδονταν επί της προεδρίας του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».
«Με αποκάλεσε "πρόστυχο" ο υμνητής του Κεμάλ Ατατούρκ, ο αρνητής των Γενοκτονιών ... Με αποκάλεσε "πρόστυχο" ο εκλεκτός του συστήματος και ο λατρεμένος των ιδρυμάτων της παγκοσμιοποίησης και των συστημικών ΜΜΕ που χαρακτηρίζει ανερυθρίαστα "χαζούς και αμόρφωτους" όσους πιστεύουμε ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Αυτός, που δεν είχε κανέναν ηθικό ενδοιασμό να αποκαλέσει την πΓΔΜ "Μακεδονία", όταν συναντήθηκε στα Σκόπια με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, τον Νοέμβριο του 2017» τονίζει ο κ. Ψωμιάδης και καταλήγει:
«Ομολογώ πως δεν περίμενα ότι θα επιλέξει τώρα, στο τέλος της θητείας του, να λειτουργήσει ως πολιτικός λαγός της Νοτοπούλου. Προσωπικά, λυπάμαι που επέλεξε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, τον ήθελα αντίπαλό μου. Σε κάθε περίπτωση και επειδή σέβομαι την ηλικία του, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω στην οδό που επέλεξε. Αντιθέτως, τον ευχαριστώ για μία ακόμη φορά για τη στήριξη που απλόχερα μου προσφέρει...».
Επεισόδιο με πυροβολισμούς και ένα νεκρό σημειώθηκε το απόγευμα στην Κάτω Κηφισιά όταν αστυνομικός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας άνοιξε πυρ κατά υπόπτων, που φέρεται ότι αποπειράθηκαν να ληστέψουν μια ηλικιωμένη γυναίκα.
Οι τρεις δράστες προσέγγισαν την ηλικιωμένη γυναίκα ισχυριζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι σε εταιρεία του εγγονού της και ότι μεταξύ τους εκκρεμεί συναλλαγή. Ως εκ τούτου, οι δράστες φέρεται να ζήτησαν από την γυναίκα να την μεταφέρουν στο πλησιέστερο ΑΤΜ για να προχωρήσει σε ανάληψη ποσού ύψους 800 ευρώ.
Η γυναίκα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο όχημα, καθώς φέρεται ότι ο εγγονός της την ειδοποίησε ότι δεν γνωρίζει τους τρεις δράστες. Το συμβάν εκτυλίχθηκε στις 05:30 το απόγευμα, όταν ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Βορειοανατολικής Αττικής που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας αντελήφθη ότι τρία άτομα, πιθανόν Ρομά, προσπαθούσαν να επιβιβάσουν με τη βία μια ηλικιωμένη γυναίκα στο όχημά τους.
Ο αστυνομικός τους κάλεσε να σταματήσουν και όταν εκείνοι επιβίβασαν την ηλικιωμένη στο αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν, εκείνος τους καταδίωξε με τη μηχανή του. Στη συμβολή των οδών Δρόσου και Κηφισού, οι ύποπτοι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο και αποβίβασαν την ηλικιωμένη.
Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι πυροβόλησε στα λάστιχα του οχήματος των υπόπτων χωρίς ωστόσο να καταφέρει να το ακινητοποιήσει με συνέπεια οι δράστες να διαφύγουν.
Ο αστυνομικός ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για το συμβάν και τρία τέταρτα αργότερα, ένας άνδρας που έφερε σφαίρα στην πλάτη διεκομίσθη νεκρός στο νοσοκομείο «Υγεία».
Ερευνάται εάν πρόκειται για έναν εκ των υπόπτων που ενεπλάκη στο επεισόδιο στην Κηφισιά.
Να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός δίνει κατάθεση σε συναδέλφους του στην υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας στη ΓΑΔΑ, ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα φέρεται να επιβεβαιώνει ότι έπεσε θύμα αρπαγής από τους τρεις υπόπτους.
«Ελπίζω να έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι ήδη είναι κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης επισημαίνοντας πως αυτό ισχύει ακόμη κι αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης «διότι στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική ομάδα 145 βουλευτών» και κάλεσε να «μην αποτολμηθεί αλλαγή των πλειοψηφιών στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές».
«Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Υφ' οιανδήποτε εκδοχή ακόμη κι αν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Διότι στηρίζεται σε μία κοινοβουλευτική ομάδα 145 βουλευτών» ανέφερε και απευθυνόμενος στο Προεδρείο της Βουλής είπε ότι «μην αποτολμηθεί κύριε πρόεδρε να αλλάξουν οι πλειοψηφίες στις Επιτροπές της Βουλής στη βάση του συσχετισμού της ψήφου εμπιστοσύνης».
Όπως είπε, ο Κανονισμός της Βουλής, είναι σαφής: «Η συγκρότηση των Επιτροπών της Βουλής, γίνεται με βάση την δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Και έτσι θα γίνει με τα νέα δεδομένα. Ακόμη όμως και αν μετρήσει η κυβέρνηση τους τρεις βουλευτές που είναι υπουργοί και δεν ανήκουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καλώς ή κακώς είναι 148. Αυτά».
Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε το σκεπτικό του λέγοντας πως το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές στην διαδικασία της ψήφο εμπιστοσύνης είναι δικό τους θέμα και δεν δημιουργεί στήριξη της κυβέρνησης, υπό την έννοια των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. «Άρα από σήμερα είστε κυβέρνηση μειοψηφίας» κατέληξε.
Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε πως αυτό το οποίο όμως έχει την σημασία του είναι γιατί έφτασε η κυβέρνηση σε αυτό σημείο, υπογραμμίζονται πως η συζήτηση που διεξάγεται για την ψήφο εμπιστοσύνης, δεν προξενείται εξ αβροφροσύνης. «Ακούγοντας τον κ. πρωθυπουργό να μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι καλοσύνη του που ήρθε να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Άμα ήθελε, γιατί άμα δεν ήθελε θα μπορούσε να μην τη ζητήσει... Δεν είναι έτσι, διότι: Πρώτον είναι γνωστό ότι αν δεν την έφερνε θα ερχόταν η πρόταση δυσπιστίας. Άρα λοιπόν η λεβεντιά δεν έχει αντικείμενο, είναι μια λεβεντιά υποχρεωτική. Δεύτερον, η ακόμη μεγαλύτερη λεβεντιά είναι ότι ακριβώς την προηγούμενη μέρα έχουν κάτσει με τον φίλο και συνεργάτη Πάνο και έκατσαν και τα μιλήσανε».
Τέλος, ο κ. Βορίδης, έψεξε έντονα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν βρέθηκε κανένας να στηρίξει τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων «στην αθλιότητα που έχει υποστεί από τον Καμμένο». «Δεν άκουσα κανέναν να καταδικάζει κάποιον που χρησιμοποίησε ένα προσωπικό δράμα ενός πατέρα που έχει μια δυσκολία με τον γιο του να το χρησιμοποιεί για να τον ψέξει πολιτικά. Έχουμε τεράστιες διαφωνίες, έχουμε βαθιές ιδεολογικές πολιτικές προγραμματικές, αξιακές και αισθητικές διαφορές, αυτό όμως είναι κάτι που δεν έχουμε κάνει ποτέ εμείς, που είμαστε οι σκληροί σας αντίπαλοι. Αλλά εσείς δεν βρήκατε να πείτε έναν λόγο».
Για προοδευτική μετάβαση της Ελλάδας στην κανονικότητα έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
«Καλωσορίσαμε την προοδευτική μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα», δήλωσε συγκεκριμένα και χαρακτήρισε ως «μια σωστή απόφαση τη μη περικοπή των συντάξεων», δεδομένου όπως είπε, ότι οι περικοπές «δεν ήταν ούτε δίκαιες, ούτε αναγκαίες. Το πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ μας επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές». Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, κατά τη συνάντηση υπήρξε προετοιμασία για «την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία είναι σημαντική».
«Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση, ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP΄s και ANFA΄s (σ.σ. τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές τράπεζες) ύψους 750 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου», τόνισε. Προσέθεσε δε, ότι «παράλληλα χρειάζονται ισχυρά αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ας προχωρήσουμε στη δεύτερη αξιολόγηση».
Ερωτηθείς για τις 16 μεταμνημονιακές δράσεις, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε, πως «υπάρχει ακόμα δουλειά, η οποία πρέπει να γίνει, είμαστε σε καλό δρόμο και κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία (σ.σ. η αξιολόγηση)». Ενώ, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, δήλωσε πως «συζητήσαμε τα πάντα και για τα "κόκκινα" δάνεια και για τον κατώτατο μισθό. Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας, όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες».
Τα ράντζα στους διαδρόμους είναι διαχρονικό φαινόμενο και δεν εμφανίστηκαν τώρα, αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν», μετά το «έμφραγμα» που προκλήθηκε κατά την εφημερία της Τρίτης.
«H ύπαρξη επικουρικών κλινών αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό και χρονολογείται από την ένταξη του Νοσοκομείου "Αττικόν" στην 24ωρη εφημέρευση (4ος/2011) και δεν έκανε την εμφάνισή του τώρα. Προφανώς αυτό το φαινόμενο δημιουργεί δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο και δυσκολεύει τη φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού για αξιοπρεπή φροντίδα των ασθενών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου.
Την Τρίτη, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν ζωές, καθώς η εφημερία είχε «μπλοκάρει» από τις 16:00. Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για «τριτοκοσμικές και απαράδεκτες συνθήκες» στο «Αττικόν» κατά τις εφημερίες, τονίζοντας ότι δεν λειτουργούσε το αιμοδυναμικό εργαστήριο και το ακτινολογικό στο ΤΕΠ.
«Η εικόνα της χθεσινής εφημερίας κατά την οποία το Νοσοκομείο υποδέχτηκε σημαντικό αριθμό περιστατικών, πολλά από τα οποία χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθόσον αντιστοιχεί σε μία τυπική εφημερία χειμερινής περιόδου. Οι 587 καλυμμένες κλίνες ενισχύθηκαν με 121 επικουρικές κλίνες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών του Νοσοκομείου. Επίσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ και τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, έγινε ανάσχεση και ανακατεύθυνση των περιστατικών προς άλλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία», αναφέρει από την πλευρά της η διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν», επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέο μοντέλο εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου.
Το 1996, ο αρχηγός της Ένωσης Ρομά στην πΓΔΜ, ο Αμντί Μπαϊράμ, είχε ένα όραμα για το όνομα της χώρας και αυτό ήταν το ‘Βόρεια Μακεδονία’, γράφει η σλαβική Εξπρές των Σκοπίων.
Για αυτό το ‘όραμα’, που το έκρυβε επί 23 χρόνια, μίλησε στην παραδοσιακή συνάντηση των Ρομά με την ευκαιρία του νέου έτους.
Μιλώντας από το μικρόφωνο στη γιορτή είπε ότι η συντομογραφία της ‘Ένωσης Ρομά Μακεδονίας’ είναι το ίδιο με τη ‘Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας’ (σημείωση: η συντομογραφία της ‘Ένωσης Ρομά Μακεδονίας’ στα σλαβικά είναι СРМ (С= Сојуз- Σογιούζ – ένωση) και η συντομογραφία της ‘Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας’ είναι ίδια, δηλαδή СРМ (С= Северна- βόρεια).
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το ανακάτωμα των γραμμάτων στη συντομογραφία για το όνομα της χώρας δεν είναι και …τίποτε σημαντικό- δηλαδή που έβαλε πρώτα το’βόρεια’ και μετά το ‘δημοκρατία’.
Ξεπέρασαν τις 200.000 οι αιτήσεις για άσυλο την τελευταία εξαετία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, των οποίων την επεξεργασία ολοκλήρωσε η Υπηρεσία Ασύλου, δείχνουν ότι το 2018 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων ετών σε επίπεδο αιτήσεων για άσυλο. Ειδικότερα, το 2018 κατατέθηκαν 66.970 αιτήσεις έναντι 58.642 αιτήσεων το 2017 και 51.053 αιτήσεων το 2016.
Την πρώτη θέση σε αριθμό αιτήσεων κατέχουν οι Σύριοι με 60.980, τη δεύτερη θέση οι Αφγανοί με 28.086, την τρίτη οι Πακιστανοί 25.407 και την τέταρτη οι Ιρακινοί 23.4013. Η περιοχή της Αττικής δέχθηκε περίπου 50.000 αιτήσεις και ακολουθεί η Λέσβος με 35.241 και η Θεσσαλονίκη με 28.006 αιτήσεις.
Στο μεταξύ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανάρτησε για δημόσια διαβούλευση την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη. Το κείμενο αποτυπώνει την οπτική και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, λαμβάνοντας υπόψιν τη μαζική ροή μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων καθώς και αιτούντων και αιτουσών διεθνούς προστασίας, αλλά και την οικονομική ύφεση της χώρας κατά την περίοδο 2009-2017.
Πώς και πού θα βρουν δουλειά οι μετανάστες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σχέδιο του υπουργείου για να βρουν δουλειά οι μετανάστες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα νόμιμα είναι η απασχόληση τους σε θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται σε απόλυτο βαθμό από το εγχώριο εργατικό δυναμικό καθώς και η – κατά το δυνατόν – αξιοποίηση μεταναστών/μεταναστριών, αιτούντων/αιτουσών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε τομείς με αποδεδειγμένα πιο ολοκληρωμένη εξειδίκευση σε σχέση με το εγχώριο εργατικό δυναμικό.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού υποβάθρου, της εργασιακής εμπειρίας και του επαγγελματικού προφίλ δεξιοτήτων δικαιούχων και αιτούντων/αιτουσών διεθνούς προστασίας Η δράση επιδιώκει να αναπτύξει μια διαδικασία με σκοπό τον προσδιορισμό των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών/ακαδημαϊκών προσόντων αρχικά των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και, σε δεύτερη φάση, των αιτούντων/αιτουσών αυτής που διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ανοιχτές δομές φιλοξενίας καθώς και διαμερίσματα σε όλη τη χώρα. Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί η «εργαλειοθήκη» δεξιοτήτων και προσόντων» που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα επιχειρηθεί, αρχικά, η μαζική χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού υποβάθρου, της εργασιακής εμπειρίας και του προφίλ δεξιοτήτων τους, με απώτερο σκοπό τη συλλογή ποιοτικών στοιχείων του εν λόγω πληθυσμού που διαμένει στη χώρα και έχει, βάσει νόμου, δικαίωμα εργασίας.
Απασχόληση σε αγροτικές εργασίες
Επίσης, προβλέπει την προώθηση της απασχόλησης στην αγροτική οικονομία και τη μεταποίηση. Η δράση στοχεύει στην προώθηση στην απασχόληση δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε αγροτικές εργασίες, κυκλικού χαρακτήρα, για τις οποίες συνήθως προσλαμβάνονται περιοδικά και περιστασιακά εργάτες γης από γειτονικές χώρες, καθώς σε υπηρεσίες μεταποίησης. Η δράση σκοπεύει στο να ενδυναμώσει τους επωφελούμενους και τις επωφελούμενες ενισχύοντας τις πιθανότητες αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και, εν γένει, την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, στηρίζοντας παράλληλα τους τοπικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι καλύπτουν τις εποχικές ανάγκες τους με αντίστοιχες προσκλήσεις για προσωρινό προσωπικό από άλλες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει και άλλες δράσεις όπως:
Δημιουργία διαδικτυακών σημείων επαφής (skills pooling) ανέργων με επιχειρήσεις που διαθέτουν προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
Προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης (μαθητεία) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δικαιούχων διεθνούς προστασία, ηλικίας 18-29 ετών
Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης διαφορετικών τεχνικών ειδικοτήτων (ράφτες, logistics, κ.ά.) και προώθηση στην εργασία σε ιδιωτικές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις
Πρόγραμμα απασχόλησης σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δευτερογενή αγροτικό τομέα (π.χ. συσκευαστήρια)
Νομοθετική ρύθμιση για ανάπτυξη startup επιχειρήσεων και χρηματοδότηση από τράπεζες
Eπιπλέον, προβλέπει την προώθηση τους σε startup επιχειρήσεις. Η δράση στοχεύει στη διευκόλυνση και ενημέρωση των πολιτών τρίτων χωρών με στόχο την ανάπτυξη της μικρο-επιχειρηματικότητας (startup επιχειρήσεις) μέσω νομοθετικής ρύθμισης:
για τα θέματα εισόδου και διαμονής τους (visa και άδεια διαμονής),
απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης των μικρών επιχειρήσεων «εθνικού χαρακτήρα» και
δυνατότητα μεικτής χρηματοδότησης από Τράπεζες και από κρατικές επιχορηγήσεις (νομοθετική ρύθμιση)
Λείπει μια ψήφος στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Το Ποτάμι αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό! Η αριθμητική της επιτροπής που προκαλεί αρρυθμία στην κυβέρνηση. Πως μπορεί να αλλάξει η πλειοψηφία και γιατί η ΝΔ μιλάει για πραξικόπημα.
Ξαφνικά η συμφωνία των Πρεσπών απειλείται με εμπλοκή πριν καν φτάσει προς ψήφιση στην ολομέλεια. Αυτό καθώς θα πρέπει πρώτα να περάσει από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Στην επιτροπή ωστόσο μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Και αυτές τις ώρες οι εξελίξεις τρέχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναζητεί τρόπο να αυξήσει κατά ένα μέλος την Επιτροπή και κοιτάζει προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό όμως, σκοντάφτει στην άρνηση κυρίως της ΝΔ η οποία λέει ότι δεν μπορεί στην επιτροπή οι ανεξάρτητοι βουλευτές να εκπροσωπούνται από 2 βουλευτές. Πάντως, φωτιά στο σκηνικό έβαλε το Ποτάμι αντικαθιστώντας τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό.
Η επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι λείπει στον ΣΥΡΙΖΑ μια ψήφος, καθώς πλέον δεν έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ.
Ακόμη κι αν Το Ποτάμι αποφασίσει να δηλώσει ο εκπρόσωπός του στην Επιτροπή “παρών” τότε οι υπέρ και οι κατά ψήφοι θα είναι 27 και 27 αντίστοιχα και έτσι και πάλι η συμφωνία μπλοκάρει.
Πως μπορεί να αλλάξει η πλειοψηφία
Η διαδικασία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Βουλή αποτελεί τον “άσσο στο μανίκι” της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Με τον τρόπο αυτό η συμφωνία των Πρεσπών περνάει. Το νεότερο σενάριο μιλάει για προσθήκη ενός βουλευτή.
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα καταγγέλλει η ΝΔ
Τους παραπάνω υπολογισμούς φαίνεται ότι έχει κάνει και η Πειραιώς. Η ΝΔ γνωρίζοντας ίσως προθέσεις από τη μεριά της κυβέρνησης, για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής κάνει λόγο για πραξικόπημα.
«H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας», τονίζει η Πειραιώς.
«Γι’ αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν», υπογραμμίζει.
Η ΝΔ εξηγεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Με απλά λόγια -συνεχίζει- το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση.
«Πόσο μάλλον, όταν αυτή, όπως όλα δείχνουν, αν προκύψει, θα διαμορφωθεί τελικά από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητους βουλευτές και 2 βουλευτές που εξακολουθούν να ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ», συμπληρώνει η ΝΔ αναφέροντας ότι βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία.
«Είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση-κουρελού. Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής. Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αγροτικό μπλόκο αναμένεται να στηθεί στην εθνική οδό στη Λάρισα, τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, από αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, στο πλαίσιο της απόφασης που υλοποιούν σε όλη την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά της Λάρισας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας με εκπροσώπους των Δοικητικών Συμβουλίων των αγροτικών συλλόγων της περιοχής, συμφωνήθηκε το πλαίσιο των αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής Mπλόκων, αλλά και η συμμετοχή στο μπλόκο τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στη Λάρισα.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τα βασικά αιτήματα των αγροτών αφορούν το κόστος παραγωγής, τις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι, την αύξηση του αφορολόγητου, τις αποζημιώσεις, αλλά και τους πλειστηριασμούς γης και κατοικίας για τους αγρότες με δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Επίσης, οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, ενώ διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να μην υπάρξουν περικοπές στις ενισχύσεις, να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία», καθώς και συντάξεις στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 55 έτη για τις γυναίκες.
Δεν είναι δυνατό να βγούμε στις αγορές με ομόλογο αν δεν προηγηθεί αύξηση των τιμολογίων» σημείωσε σήμερα σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης σημειώνοντας ότι έρχεται πρόταση για την αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε η απόφαση να ληφθεί το Φεβρουάριο και να εφαρμοστεί σε 60 ημέρες. Η αύξηση θα είναι μονοψήφια και το πιθανότερο είναι να αποτελεί συνάρτηση της αύξησης στην τιμή ρύπων των ενώ εξετάζεται και η μείωση της έκπτωσης 15% στους συνεπείς πελάτες.
Αμέσως μετά τη σχετική απόφαση, η διοίκηση της ΔΕΗ προγραμματίζει ταξίδι στο Λονδίνο για συναντήσεις με επενδυτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκδοσης του ομολόγου 250-300 εκ. ευρώ που θα ακολουθήσει. Οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας της ΔΕΗ το 2019, σε συνδυασμό με την κακή πορεία των EBITDA το 2018 κάνει τις αυξήσεις των τιμολογίων αναπόφευκτες, και την έξοδο στις αγορές με ομόλογο αναγκαία για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας της χρονιάς. Μέχρι το Φεβρουάριο η ΔΕΗ προετοιμάζει το προφίλ που θα παρουσιάσει στους επενδυτές, με στόχο ως τότε να έχει ολοκληρώσει το διαγωνισμό για τα λιγνιτικά εργοστάσια, να έχει ρυθμίσει παλιές οφειλές με κακοπληρωτές (ΛΑΡΚΟ, ΕLFE), να έχει αναδιοργανώσει τη δομή της και να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βελτίωση των EBITDA το 2019 (αύξηση τιμολογίων).
Για Μελίτη-Μεγαλόπολη: Μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου στόχος να ανακοινωθεί ο επενδυτής
– Προβάδισμα σε όποιον κάνει προσφορά και για τα δύο.
Υπό το βάρος της 4ης αξιολόγησης που ξεκινά αυτή την εβδομάδα με έμφαση στην ολοκλήρωση των ενεργειακών εκκρεμοτήτων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το υπουργείο και τη ΔΕΗ να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Αγκάθι, στη διαδικασία η καθυστέρηση από την Κομισιόν στην αποδοχή της ελληνικής πρότασης για συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, το οποίο θα ήταν σημαντικό κίνητρο που θα πρέπει να γνωρίζουν όμως οι επενδυτές.
Από μέρα σε μέρα αναμένει το υπουργείο Ενέργειας, τα σχόλια της Κομισιόν στην ελληνική πρόταση που προκοινοποιήθηκε και προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης και η διοίκηση της ΔΕΗ «εύχεται» αυτό να γίνει μέχρι τις 23, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο αναβολών. Στόχος είναι στις 23/1 να κατατεθούν οι προσφορές, να δοθούν 2 ημέρες για βελτιώσεις, και στις 31/1 το Δ.Σ της ΔΕΗ να εγκρίνει τον πλειοδότη, και να επικοινωνηθεί στο υπουργείο ώστε στις 8/2 να ανακοινωθεί από το υπουργείο.
Σημειώνεται ότι εκτός από τα ΑΔΙ, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των μονάδων, η ΔΕΗ προχώρησε σε εθελούσια και εκτιμάται ότι με 244 άτομα οι μονάδες θα είναι κερδοφόρες. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, «το τρίμηνο Ιούλιος-Σπετέμβριος η Μεγαλόπολη είχε ζημιές 3 εκ. ευρώ και το επόμενο τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος, μετά τη μείωση προσωπικού είναι πλέον κερδοφόρα. Με δεδομένο ότι ο ιδιώτης επενδυτής έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από τη ΔΕΗ στη μείωση κόστους, μέσω εργολαβιών και outsourcing εργαζομένων, είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει πολύ αποδοτική η επένδυση στα λιγνιτικά». Οσον αφορά στη Μελίτη, η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί να αυξήσει την αποδοτικότητά της μειώνοντας το κόστος του λιγνίτη που προμηθεύεται από το ορυχείο της Αχλάδας, από τα 23 ευρώ/τόνο στα 18 ευρώ/τόνο, εξασφαλίζοντας έτσι 12,5 εκ. ευρώ. Προϋπόθεση όμως για να γίνει μια τέτοια μείωση, είναι η εξόφληση μέρους παλιών χρεών της ΔΕΗ στο ορυχείο, τα οποία η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει…
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα λιγνιτικά μπορούν να καταθέσουν πρόταση για τη μία ή και τις δύο μονάδες, αλλά θα δοθεί σε προβάδισμα σε όποιον κάνει διπλή προσφορά.
Για ΛΑΡΚΟ: «Αν υπάρξει πρόταση διάσωσης θα είμαστε εκεί»
Το παρόν στην επόμενη μέρα της ΛΑΡΚΟ αν υπάρξει λευκός ιππότης, θα δώσει η ΔΕΗ, είπε ο κ. Παναγιωτάκης σημειώνοντας ότι θα θελήσει να συμμετέχει σε ένα επενδυτικό πλάνο διάσωσης της εταιρείας με δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής. Όπως είπε έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και εφόσον ωριμάσει το ενδιαφέρον τους θα γίνει διαγωνισμός. Όπως σημείωσε το πρόβλημα με το πρόστιμο που έχει βάλει η Κομισιόν για κρατική ενίσχυση θα μπορούσε να λυθεί σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή παρουσιαστεί μια αξιόπιστη λύση χωρίς κρατική ενίσχυση.
Όσον αφορά το θέμα των διαπραγματεύσεων για το χρέος των 300 εκ. ευρώ της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε, «ούτε ένα ευρώ δεν θα χάνει η ΔΕΗ από δω και πέρα» σημειώνοντας ότι αναζητείται η λύση του προβλήματος.
Για αναδιάρθρωση δομής
Τη μεγαλύτερη έκτασης αναδιάρθρωσης της δομής της ΔΕΗ από το 2001 αποφασίζεται από το ΔΣ της εταιρείας αύριο, με αφορμή την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Μετασχηματίζεται η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης ώστε να φέρει το βάρος της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών συμπεριλαμβανομένης και της τροφοδοσίας των νησιών σε πράσινη,
μετατρέπεται η Γενική Διεύθυνση Εμπορίας σε Γενική Διεύθυνση Πωλήσεων, θα μείνει το όνομα Εμπορία αλλά θα αναπτύσσει το δυναμικό πωλήσεων της ΔΕΗ, στη Γενικη Διεύθυνση Στρατηγικής θα περάσουν τα στρατηγικά θέματα τιμολόγια και marketing plan θα πάνε όπου θα πάει και η εποπτεία θυγατρικών εταιρειών και η επέκταση στο εξωτερικό.
Το R&D θα υπάγεται απευθείας στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο στον κ. Κωστάκη και το προσωπικό απευθείας στον κ. Παναγιωτάκη.
Για ηλεκτρονικό λογαριασμό: έρχονται και νέα κίνητρα
Με στόχο να φτάσει τους 2 εκ. συνδρομητές στον ηλεκτρονικό λογαριασμό στο τέλος του 2019 η ΔΕΗ προχωρά σε συντονισμένες πολιτικές κινήτρων και προώθησης, που θα ανακοινώνει σταδιακά. Ήδη ανακοίνωσε έκπτωση 1 ευρώ ανά λογαριασμό για τους πελάτες της ΔΕΗ που θα επιλέξουν να λαμβάνουν το λογαριασμό τους μόνο ηλεκτρονικά, οι οποίοι και θα αποφεύγουν την επιπλέον χρέωση του 1 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους λογαριασμούς που εκδίδονται σε χαρτί και θα έχουν επιπλέον όφελος άλλο 1 ευρώ.
Η έκπτωση ή αντίστοιχα επιβάρυνση εφαρμόζονται ανά δίμηνο λογαριασμό ενώ το όφελος θα ισχύει τόσο για όσους έχουν ήδη επιλέξει τον ηλεκτρονικό λογαριασμό όσο και για εκείνους που θα το κάνουν στο εξής.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τα 7 εκατομμύρια πελατών της ΔΕΗ οι 800.000 έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα τον ηλεκτρονικό λογαριασμό (από τους οποίους οι 200.000 εξακολουθούν να λαμβάνουν και έγχαρτο λογαριασμό) ενώ στόχος είναι το πλήθος τους να αυξηθεί στα 2 εκατομμύρια έως το τέλος του χρόνου. Η στροφή στον ηλεκτρονικό λογαριασμό είναι σημαντική για τη ΔΕΗ τόσο με στόχο τη μείωση κόστους αλλά και για τη μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη των εργασιών της.
«Συμφωνίες που επιβάλλονται αυθαίρετα, που δυστυχώς ψηφίζονται με εντελώς οριακές ψευτοπλειοψηφίες, κάτω από αφόρητες πιέσεις ξένων συμφερόντων… και επισκέψεις ύποπτων προσωπικοτήτων, αγνοώντας λαϊκές διαμαρτυρίες… προξενούν ανεπανόρθωτες ιστορικές καταστροφές», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους αναφορικά με τη στάση των 22 Μακεδόνων Μητροπολιτών στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος.
Ο Σεβασμιώτατος Μεσογαίας εκφράζει την ευγνωοσύνη του για τη στάση των Μητροπολιτών, εξαίροντας τη δύναμη της φωνής τους: «Επιτρέψτε μου να πω ότι η δύναμη της επιστολής σας, είναι ίσως μεγαλύτερη από αυτή της φωνής του εκατομμυρίου ηρωικών συμπολιτών μας, που διετράνωσαν την αλήθεια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας… γιατί Εσείς είστε όλοι και μαζί».
Η ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας Νικολάου:
Ο Δημήτρης Σταμάτης καλεί τον νέο υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, να δώσει απαντήσεις για τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών που... αποχαιρέτισαν τον Πάνο Καμμένο.
Ο πρώην υπουργός ζητά από τον κ. Αποστολάκη να απαντήσει ποιος έδωσε εντολή για τις πτήσεις, ποιος στρατιωτικός κανονισμός επιτρέπει κάτι τέτοιο, αλλά και ποιο είναι το κόστος και ποιος θα το πληρώσει.
ΕΡΩΤΩ τον νέο ΥΕΘΑ κ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ -ποιός έδωσε εντολή για τις πτήσεις πολεμικών Α/Φ προς τιμή του ΚΑΜΜΕΝΟΥ; -ποιός Στρατιωτικός Κανονισμός το επιτρέπει; -ποιό το κόστος και ποιός θα το πληρώσει;
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το στρατόπεδο Παπάγου κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Την Τετάρτη η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως οι πτήσεις αυτές εντάχθηκαν σε εκπαιδευτική αποστολή.
Οξύτατη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την παράδοση του όρου Μακεδονία στου Σκοπιανούς εξαπέλυσε ο Βασίλης Λεβέντης κατά την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων που ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς τπου πήρε το λόγο απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε ότι αν ήθελε και δεν συμφωνεί με τις Πρέσπες, θα μπορούσε να είχε αφαιρέσει την εξουσία από τον Τσίπρα. Συγκεκριμένα είπε:
«Πολλή συζήτηση γίνεται για κάποιες απειλές κατά βουλευτών για να ψηφίσουν αντίθετα με τη συνείδησή τους και να απειλείται ένας βουλευτες είναι ανεπίτρεπτο. Θέτω όμως και το αντίθετο ερωτημα που πρέπει να απαντηθεί. Η βουλη θα περάσει μία Συμφωνία που είναι αντίθετο με τη συνείδηση του λαού. Τι αντίδραση μπορεί να έχει ο πολίτης; Η αντίθεση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεδομένη. Τι μπορεί να κάνει; Η Βουλή δεν εκφράζει τη συνείδηση του λαού. Προτείνουμε δηλαδή στο λαό να βάλει κατω και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ είστε οι μόνοι έξυπνοι, εσείς κρίνετε μόνο αν είναι επωφελής. Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών νομίζετε θα είστε νικητές; Νικητές θα ήσασταν μόνο αν μιλούσατε με το λαό και συμφωνήσετε. δεν υπάρχει δημοκρατία με το να αγνοείται ο λαός. Τι να κάνει ο λαός για να περάσει το Μακεδονία; Συμβούλιο αρχηγών δεν κάνατε. Γιατί τετοια βασύνη, τέτοια πρεμούρα; Ποιος είναι από πίσω;»
Συνεχίζοντας, ο κ.Λεβέντης, σημείωσε: «Φώναζαν κατά της Ευρώπης, αλλά τωρα προτιμούν όλοι τον Τσίπρα γιατί υπογράφει τα πάντα και τους κάνει τα χατίρια. Αλήθεια είστε ευτυχείς τις ημέρες αυτες;
Ποιος χάραξε η εθνική γραμμή που λέτε; Ονομάζετε εθνική γραμμή τις υποχωρήσεις. Αυτό ονομάζεται εθνική γραμμή και είναι αυτός λόγος να βασίσει ο Τσίπρας μία εθνική μειοδοσία. πως θα αισθάνονται οι άνθρωποι από τη Λάρισα και παω. Τους συμμετέχοντες στα συλλαλητηρια τους ονομασατε φασίστες.
Για το όνομα γίνονται τα συλλαλητηρια. Υπομονή λέω στους Μακεδονες. Εγώ λέω θα ακυρωθεί. Ό,τι κυρώνεται χωρίς την κοινωνία, χωρίς το λαό ακυρώνεται στην πράξη. Κανείς δεν θα σεβαστεί κατι που καταδικάζει ο ελληνικός λαός.
Να πω για τον Καμμενο, που μόλις εισήλθε στη αίθουσα, αν ήθελε όντως να σταματήσει τον συνέταιρο του στη μειοδοσία έπρεπε να τον σταματήσει πιο εγκαιρα δεν ήταν ανάγκη να βυθιστεί το πλοίο και στο παρα πέντε να φύγετε από το πλοίο. Είχατε πει πως έχετε εμπιστοσύνη Κοτζιά και τώρα καταγγείλατε κάτι για τον Σόρος. Δεν είχατε καταλάβει τι πάνε να φέρουν. Η ιστορία θα σας χρεώσει. Που δεν τον σταμάτησατε. Θα μπορούσατε να είχατε κόψει την εξουσία, να του κόψετε τα πόδια. Αν όντως θέλατε να εμποδίσετε τον πρωθυπουργό θα έπρεπε τότε να του αφαιρέσετε την εμπιστοσύνη».
Σχετικά με την υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη είπε ότι δεν γίνεται να παίρνεις σύνταξη από στρατηγός και μετά να ορκίζεσαι υπουργός, έπρεπε να κρατήσει την αξιοπρέπεια του. Τον είχαμε ως έμβλημα των ενόπλων δυνάμεων και τώρα τον βλέπουμε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας δημοκρατικός αξιωματικός ο κ. Αποστολάκης».
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έστειλε ένα μήνυμα προς τη Μακεδονία: «Η ψήφος η σημερινή και για τις Πρέσπες θα μας ακολουθεί σε όλη τη ζωή μας. Οι πρωθυπουργοί δεν βγαινουν για να επισφραγίσουν με νεότερα λάθη την πολιτική του παρελθόντος. Υπάρχει και το σπίτι σας δεν είστε ιδιοκτήτες της αιθουσας αυτής. Ο λαός είναι ιδιοκτήτες» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Λέω προς την Μακεδονία και τους Μακεδόνες ότι θα φανεί ποιο κόμμα μέχρι τέλος θα μείνει μέχρι τέλους και δεν το λέω για ψηφοθηρία. Εγω βλεπω τους Σκοπιανούς να κοιτούν για τη Μακεδονία του Αιγαίου. Τότε η Ελλάδα θα πληρώσει το κόστος της επιπολαιότητας της ψήφου που ετοιμάζεται σήμερα και για τις Πρέσπες».
Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας της Λέσβου αυτή την ώρα, αφού στην περιοχή του ΚΥΤ Μόριας έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά με κατάμαυρους καπνούς – ίσως να καίγονται πλαστικά αντικείμενα – και η γύρω περιοχή έχει στην κυριολεξία σκοτεινιάσει.
Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε μία μεγάλη σκηνή που έχουν στήσει τα Ηνωμένα Έθνη από όπου ακούγονταν κατά διαστήματα και εκρήξεις μικρής ισχύος.
Στο σημείο έχουν σπεύσει ήδη αστυνομικές δυνάμεις ενώ οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν ριχτεί στο έργο της κατάσβεσης.
Με μεγάλη ένταση και αναφορά στις δύο φορές που άλλαξε στάση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξελίχθηκε η ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου σηζητείται η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού.
Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ξανά ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης, διότι «λανθασμένα», όπως είπε, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την ψήφο εμπιστοσύνης με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού, δηλαδή να διεξάγει δημοψήφισμα, τη Συμφωνία των Πρεσπών,. η οποία «δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που συμφώνησε ο Κοτζιάς», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Πιο αναλυτικά:
«Θυμάμαι από τις πρώτες ομιλίες μου, το 1993, όταν είχε προκύψει η συνθήκη του Σένγκεν. Διαφωνούσα μαζί με άλλους συντρόφους μου, πολλοί εκ των οποίων είναι εδώ. Πριν από 4 χρόνια αποφασίσαμε να κάνουμε την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, δεν έχει να κάνει με την έξοδο από τα μνημόνια, ούτε με το οικονομικό πρόγραμμα. Έχει να κάνει με ένα δίλημμα το οποίο ο πρωθυπουργός λανθασμένα έφερε προς συζήτηση, αν συμφωνούμε ή όχι με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτή τη συμφωνία, με την οποία διαφώνησα, διαφωνώ και θα διαφωνώ. Την ίδια θέση είχα και την περίοδο του Σημίτη, όταν έγινε το πρώτο μεγάλο έγκλημα. Η παραχώρηση του όρου Μακεδονία. Ενδιάμεση συμφωνία στην οποία στήριξαν τότε οι δήθεν ευρωπαϊκές και προοδευτικές δυνάμεις της ΝΔ. Διαφώνησα και το 2007, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή, στις προγραμματικές της δηλώσεις, έθεσε ως στόχο την ονομασία με προσδιοπρισμό Erga Οmnes. Τότε διαφώνησα και είναι καταγεγραμμένα αυτά.
Οι ΑΝΕΛ, συμφώνησαν ότι το ελληνικό κράτος δεν θα συμφωνήσει ποτέ με ονομασία που να έχει αναφορά στον όρο Μακεδονία. Αυτή είναι η πάγια θέση μας και ποτέ δεν άλλαξε. Είμαστε σε μία κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο. Στη Βουλή μέσα δεν συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις. Εκείνοι που συμφωνούν και εκείνοι που δεν συμφωνούν. Συγκρουόμαστε τρεις απόψεις. Εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνεί όπως έχει διαμορφωθεί, με την άποψη της αντιπολίτευσης και με τη θέση που εκφράζουμε εμείς και προσφάτως ο κ. Λεβέντης.
Στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης και στη συμφωνία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας με εμένα, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα ψηφίσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με συμφωνία με τον όρο Μακεδονία. Τον Ιούνιο μας είπαν ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές. Τον Νοέμβριο άλλαξε και μας είπαν ότι η συμφωνία θα έρθει τον Μάρτιο. Δύο φορές ο κυβερνητικός εταίρος μου άλλαξε.
Θέλω να καταθέσω δύο έγγραφα: ΝΔ, 8/5/2017: Ο κ. Κουμουτσάκος και οι 17 βουλευτές της ΝΔ, αναγνωρίζουν σλαβομακεδονική ονομασία.
Δεύτερο έγγραφο. Ο κ. Κοτζιάς έστειλε επιστολή σε όλα τα κόμματα, προκειμένου να εκφράσουμε τις θέσεις μας για την ονομασία των Σκοπίων. Του απάντησα ότι οι ΑΝΕΛ υιοθετούν την απόφαση των αρχηγών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 1992. Οτιδήποτε άλλο, προϋποθέτει τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών κομμάτων.
Αν αποχωρούσαμε τον Ιούνιο από την κυβέρνηση, τι θα γινόταν; Θα έπεφτε η κυβέρνηση και θα ερχόταν ο κ. Μητσοτάκης να διαπραγματευτεί όνομα με Erga Omnes, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία. Τι άλλο θα είχε συμβεί; Δεν θα είχε βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια. Γι' αυτό δεν αποχωρήσαμε τον Ιούνιο του 2018 από την κυβέρνηση.
Θα κάνουμε την ύστατη προσπάθεια. Σε αυτήν την προσπάθεια, δεν υπάρχουν δανεικοί βουλευτές, όπως ειπώθηκε. Αυτό που ζητώ από τον κυβερνητικό μου εταίρο, είναι σε μία έντιμη συμφωνία, οι κ.κ. Κουίκ, Κουντουρά, Χρυσωβελώνη, να μην παραμείνουν υπουργοί. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μην περάσει η συμφωνία. Σε κάποιους από εσάς, ισχύει η παροιμία στα χωριά: Ο άντρας αν γεύεται τη γλύκα του κεράτου..., μέλι και γάλα γίνεται για την κυρά του. Ε, αυτό δεν ισχύει για εμάς.
Η Νέα Δημοκρατία εκεί κατάντησε. Παραδίδουν τον όρο Μακεδονία και κάνουν τους Μακεδονομάχους.
Θέλω να ξεκαθαρίσω τη βαθιά μας διαφωνία. Η συμφωνία έχει περάσει από τα βαθιά συνταγματικά ανομήματα, όπως η έγκριση χωρίς την υπογραφή του προέδρου. Η συμφωνία που θέλετε να φέρετε εδώ, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που υπέγραψε ο Κοτζιάς. Θα πρέπει να δούμε γιατί επελέγη η περιοχή των Πρεσπών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να πάει σε έγκριση της Συμφωνίας μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ένα αντεθνικό, αντιπροοδευτικό και αντισδημοκρατικό κείμενο. Το 80% του ελληνικού λαού και η ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το απορρίπτουν. Για όλα αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση που εμείς δημιουργήσαμε. Σας καλώ κ. Τσίπρα, να φέρεται σε δημοψήφισμα τη Συμφωνία. Φίλε Αλέξη, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνάντηση που είχαμε τον Αύγουστο, μετά τη συμφωνία που κάναμε με τους εταίρους, που ήταν αντίθετη με τη λαϊκή εντολή που είχαμε, όταν μου είπες ότι θα πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αυτό το δημοκρατικό αίσθημα επικαλούμαι».
Αποδέχθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ο 34χρόνος Μικέλα Κάστριοτ, κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός στη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
Ο 34χρονος Μικέλα Κάστριοτ κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός στη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, καθώς πυροβόλησε τον γνωστό ποινικολόγο στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού τον Οκτώβριο του 2017.
Ο κρατούμενος ο οποίος κατηγορείται επίσης ότι τη Δευτέρα σκότωσε και τον συγκατηγορούμενό του Αρμπερ Μπάκο στις φυλακές Κορυδαλλού, δήλωσε ένοχος όχι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, αλλά για αυτό της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.
«Αποδέχομαι την κατηγορία αλλά δεν πήγα με αυτό το σκοπό» είπε χαρακτηριστικά. Όπως ισχυρίστηκε ο συνήγορος του, ο Μικ. Καστριότ δεν επιθυμούσε το θάνατο του δικηγόρου, αλλά μόνο τον τραυματισμό του. Από την πλευρά τους, οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι Κλοντιάν Λεκοτσάι και Όλντι Ντούλτσε, αρνήθηκαν τα τέσσερα αδικήματα που τους έχει αποδώσει η ελληνική Δικαιοσύνη.
Η δίκη άργησε να αρχίσει καθώς στο δικαστήριο δεν είχε προσκομιστεί το πιστοποιητικό θανάτου του Μπάκο. Τελικά, μετά από δίωρη διακοπή στάλθηκε έγγραφο του προϊσταμένου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά με το οποίο βεβαιώθηκε ο θάνατος του και το ΜΟΔ έπαυσε τη ποινική δίωξη σε βάρος του.
Παρόντες στη δίκη ήταν η σύζυγος, τα δύο παιδιά και τα τέσσερα αδέλφια του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου οι οποίοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής. Από τη δικαστική αίθουσα ωστόσο απουσίαζαν τέσσερις μάρτυρες, που κρατούνται για άλλους λόγους. Ανάμεσά τους ο Αριστείδης Φλώρος.
Τελικά, το δικαστήριο διέκοψε για τις 23 Ιανουαρίου, διατάσσοντας να μεταχθούν ενώπιον του οι τέσσερις μάρτυρες που απουσίαζαν, αν και κρατούμενοι.
Τη δραματική κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία για τους ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας στις μονάδες εντατικής θεραπείας περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέροντας ενδεικτικά τα στοιχεία για την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, τα οποία προκαλούν σοκ.
Μόνο την Τρίτη, υπήρχαν 48 διασωληνωμένοι ασθενείς στη λίστα αναμονής για τη ΜΕΘ! Τα 10 περιστατικά ήταν από νοσοκομεία της περιφέρειας και τα άλλα 38 από νοσοκομεία της Αττικής. Από το σύνολο, εξυπηρετήθηκαν μόνο 5 περιστατικά! Η τραγική επιβεβαίωση αυτής της κατάστασης ήρθε την Τρίτη, όταν έγινε γνωστό πως άφησε την τελευταία του πνοή στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου ασθενής που δεν έβρισκε κρεβάτι σε ΜΕΘ, σε ολόκληρη τη χώρα, τις τελευταίες 10 ημέρες!
Ενδεικτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως την Τρίτη υπήρχαν 6 διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας στον Ευαγγελισμό, 5 στον Ερυθρό, 5 στο Σωτηρία και 2 στο Αττικό. Επισημαίνει παράλληλα πως έπειτα από κάθε εφημερίδα τα «νοσοκομεία κορμός» έχουν 5-6 διασωληνωμένους ασθενείς στη λίστα αναμονής για τη ΜΕΘ.
«Στο Αττικό Νοσοκομείο χθες το βράδυ 8μμ υπήρχαν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ 2 διασωληνωμένα περιστατικά στη νευροχειρουργική κλινική σε τετράκλινους θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς με τους συνοδούς να μπαινοβγαίνουν. Πώς προστατεύονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις;», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.
Στην ίδια ανακοίνωση καταγράφεται και η κατάσταση στο νοσοκομείο «Αττικόν». Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη οι γιατροί και το προσωπικό εξέπεμψαν «SOS», καθώς από τις 16:00 είχε «μπλοκάρει» η γενική εφημερία του νοσοκομείου και είχαν γεμίσει όχι μόνο οι κανονικές κλίνες, αλλά και τα λεγόμενα ράντζα στους διαδρόμους.
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για τριτοκοσμικές και απαράδεκτες συνθήκες κατά τις ημέρες εφημερίας στο «Αττικόν». Αναλυτικά αναφέρει:
«Τριτοκοσμικές και απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν κατά τις ημέρες εφημερίας του Αττικό Νοσοκομείο.
Το Νοσοκομείο δέχεται πάνω από 1000 ασθενείς έκτακτα περιστατικά κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία και οι εισαγωγές είναι 200 με 250. Χθες το βράδυ 8μμ το Νοσοκομείο είχε φρακάρει. Οι κλίνες γεμάτες, οι διάδρομοι σε κάθε κλινική γεμάτοι από ασθενείς σε ράντζα και φορεία.
Διασωληνωμένοι ασθενείς στη Νευροχειρουργική κλινική σε τετράκλινους θαλάμους με άλλους Ασθενείς περιμένουν ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Έμπαζαν οι πόρτες στους διαδρόμους με τους Ασθενείς να ξεπαγιάζουν. Έως 8μμ είχαν γίνει 205 εισαγωγές ασθενών. Στη βραχεία νοσηλεία επικρατούσε το αδιαχώρητο από Ασθενείς που περίμεναν να χωρέσει το φορείο τους σε διάδρομο κλινικής για να νοσηλευθούν (που κρεβάτι!)
Αναμονή για εξέταση στην εφημερία πάνω από 50 φορεία και άλλοι 200 περιπατητικοί ασθενείς. Χαλασμένος ο στεφανιογράφος για άλλη μια φορά. Δεν λειτουργούσε το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που και το λεπτό είναι κρίσιμο για τη ζωή τους μεταφέρονταν σε άλλα νοσοκομεία.
Το ακτινολογικό μηχάνημα των ΤΕΠ χαλασμένο εδώ και ένα μήνα. Για 20.000 ευρώ δεν φτιάχνεται. Οι Ασθενείς μεταφέρονται από δύο τραυματιοφορείς 200 μέτρα μακριά από την εφημερία για ακτινογραφία. Μεγάλη ταλαιπωρία!!! Ασθενείς περίμεναν 7 - 8 ώρες χθες βράδυ και δεν είχαν εξυπηρετηθεί.
Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση του Αττικού Νοσοκομείου.
Το Νοσοκομείο ξεκινάει την εφημερία με υπερπληρότητα. Γεμάτες οι 750 κλίνες και πολλά ράντζα γεμάτα. Πως θα εξυπηρετηθούν οι 200 εισαγωγές; Με βάση το νόμο το Νοσοκομείο όταν ξεκινάει η εφημερία θα πρέπει να διαθέτει κενές το 25% των διαθέσιμων κλινών. Τι κάνει η Διοίκηση, ο Πολάκης; Τα άλλα Νοσοκομεία όταν εφημερεύουν τουλάχιστον 70 – 100 κλίνες κενές.
Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Αττικού Νοσοκομείου είναι η σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αναισθησιολόγος κα Κωστοπαναγιώτου. Γιατί δεν επιλύει το πρόβλημα; Η κα Κωστοπαναγιώτου πρόθυμη πάντα ξελασπώνει τον Πολάκη συμμετέχοντας σε Επιτροπές και ΕΔΕ. Στη Ζάκυνθο με τα χειρουργεία, τη Σαντορίνη στέλνοντας γιατρούς και νοσηλευτές, στη Κρήτη με το κοριτσάκι, τη Μελίνα, που βρήκε τραγικό θάνατο.
Η ουρολογική κλινική μετατράπηκε σε κοιτώνες ιατρών, ελλείψη άλλων χώρων. Γιατί δεν συνεπικουρείται η εφημερία του ΑΤΤΙΚΟΥ με ένα άλλο δημόσιο Νοσοκομείο;».
Ο Σπύρος Δανέλλης, που διαγράφηκε από το Ποτάμι, αναφέρθηκε στην απόφασή του να είναι ο 151ος που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Της απόφασής του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπεραμύνθηκε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
“Με τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν σημαίνει πως προσχωρώ στο ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, είναι ανορθόδοξο, ένα κόμμα ή ένας βουλευτής, που δεν προσχωρεί στην κυβέρνηση να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Μήπως όμως ζούμε σε κανονικές στιγμές; Έλεγα δημόσια, ήδη από την 1η Οκτωβρίου του 2018 «να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν συνδεθεί με το Μακεδονικό», όταν δηλαδή έβλεπα να έρχεται αυτή η κορυφαία αντίφαση: Το να λέμε από τη μια ότι είναι πατριωτικά ορθή και εθνικά επιβεβλημένη η κύρωση της Συμφωνίας, και από την άλλη, να μην κατανοούμε πως φυσικό προαπαιτούμενο αποτελεί η ύπαρξη κυβέρνησης που θα τη φέρει προς ψήφιση”, είπε ο κ. Δανέλλης.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής εξηγώντας γιατί υπερψηφίζει την κυβέρνηση, σημείωσε ότι αν δεν υπάρχει η τωρινή κυβέρνηση, τότε δεν υπάρχει και Συμφωνία, αφού το σύνολο της αντιπολίτευσης την αρνείται.
“Δεν με αφορούν οι προφάσεις εν αμαρτίαις. Επιπλέον, δεν με πτοούν οι απειλές και οι λοιδορίες εκείνων που κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια”, είπε ο κ. Δανέλλης για να προσθέσει: “Απαιτείται περίσσιο θράσος από εκείνους που δεν δίστασαν να σκυλέψουν το κοινοβουλευτικό σώμα του Ποταμιού – και όχι μόνο του Ποταμιού – να «κουνάνε το δάκτυλο» με ηθικοπλαστικές παρατηρήσεις και κρατώντας την ρομφαία του άσπιλου, να μιλούν για «γυρολόγους», «ξέμπαρκους» και «ρετάλια». Αντιλαμβάνομαι και τη σφοδρότητα των επιθέσεων που δέχομαι από συγκεκριμένη μερίδα δημοσιογράφων και τύπου, που έχουν μάθει να λειτουργούν περισσότερο ως γραφεία κομματικής προπαγάνδας”.
“Αγαπητέ μου Σταύρο. Το ότι παραμένω σταθερός 20 χρόνια τώρα σε αυτό που θεωρώ εθνικά επωφελές και σύμφωνο με τις αρχές και τις αξίες μου, μου το χρεώνεις ως «εκ προμελέτης λάθος»;” είπε απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη ο κ. Δανέλλης, που υποστήριξε ότι “το σημερινό Ποτάμι, με το δικό σου σιγοντάρισμα, θεωρεί στρατηγικό εταίρο τη ΝΔ – το παλαιότερο από το παλιό. Τι σχέση έχει αυτό το πράγμα με Το Ποτάμι, στο οποίο εκλεγήκαμε τον Ιανουάριο του 2015; Και κακά τα ψέματα”.
“Σταύρο και πρώην συνοδοιπόροι του Ποταμιού, αύριο, στις Πρέσπες, εύχομαι να μην κάνετε ούτε το «έγκλημα», ούτε το «λάθος»” είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο σπύρος Δανέλλης.