facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

"Μαραθώνιος" για ένα πιάτο φαγητό στην εστία του Πανεπιστημίου Πατρών / ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Απίστευτες είναι οι εικόνες που έρχονται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με φοιτητές του Ιδρύματος να σχηματίζουν τεράστια ουρά καθημερινά και να συνωστίζονται, για να πάρουν το φαγητό τους. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες και βίντεο που παρουσιάζουν τα «Φοιτητικά Νέα» και σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι φοιτητές, έξω από τη λέσχη του Πανεπιστημίου Πατρών περιμένουν αρκετή ώρα για να παραλάβουν μια μερίδα φαγητό.

H ουρά που σχηματίζεται οδηγεί πολλούς φοιτητές στο δίλημμα να επιλέξουν εάν θα σιτιστούν ή αν θα χάσουν μέρος της επόμενης διάλεξης μαθήματος αφού ο χρόνος που μεσολαβεί έως ότου μπουν στο χώρο της σίτισης φτάνει την μία ώρα (χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος που θα φάει ο φοιτητής). Φοιτητής δηλώνει χαρακτηριστικά στα «Φοιτητικά Νέα» ότι "τόσο όσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι φοιτητές έχουμε 1 ώρα κενό ανάμεσα στα μαθήματα μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να φάμε το μεσημεριανό μας γεύμα".

Όπως αναφέρει φοιτητής στα «Φοιτητικά Νέα» "Καθημερινά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της πολύωρης αναμονής στην ουρά της φοιτητικής εστίας Πατρών με σκοπό να φάμε το μεσημεριανό μας. Η σίτιση των φοιτητών για το μεσημεριανό τους γεύμα είναι από τις 12:00 μέχρι τις 16:00. Από τις 11:30 κιόλας αρχίζουν να σχηματίζονται μεγάλες ουρές που φτάνουν και τα 100 μέτρα την ώρα αιχμής (γύρω στη 13:00-14:00), τα οποία μεταφράζονται σε 45 λεπτά ακόμα και σε 1 ώρα αναμονής μόνο και μόνο για να μπεις στον χώρο της σίτισης".

"Το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα η Πανεπιστημιούπολη του Ρίο είναι ένα από τα πολυπληθέστερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και έχει μόνο ένα μέρος για να σιτίζονται οι φοιτητές. Κάθε χρόνο, όπως και φέτος όλο και περισσότερα τμήματα μεταφέρονται στο Ρίο δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση με τις ουρές αναμονής των φοιτητών για να φάνε το μεσημεριανό τους να μεγαλώνουν. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να παραπονιέται συνεχώς για ένα πρόβλημα. Το δύσκολο είναι να προτείνει λύσεις. Το τελευταίο διάστημα μεγάλωσε λίγο ο χώρος της σίτισης αφού προστέθηκαν κάποια τραπέζια, το πρόβλημα όμως δεν άλλαξες καθόλου" λέει στα «Φοιτητικά Νέα».

Ενδεικτικά αναφέρει στα «Φοιτητικά Νέα» πως "κατά το περσινό ακαδημαϊκό έτος σχηματίζονταν 2 ουρές σε δυο διαφορετικά σημεία. Μια ουρά για εκείνους που σιτίζονταν μέσα στον χώρο της εστίας και μια ουρά για εκείνους που ήθελα να πάρουν το φαγητό take away. Αυτό μείωνε αρκετά τον χρόνο αναμονής, αλλά φέτος η λύση αυτή σταμάτησε να υφίσταται.

Προτείνει: "Το παράρτημα είναι ένας μεγάλος χώρος ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας και είναι υπό κατάληψη τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση από τις αρχές με σκοπός την λήξη της κατάληψης που αποτελεί παράνομη ενέργεια. Αν ο χώρος αυτός αξιοποιείτο ως χώρος σίτισης, όπως παλιά, αυτό θα έλυνε αρκετά το πρόβλημα καθώς παρά πολλοί φοιτητές που έχουν μαθήματα απογευματινές ώρες θα μπορούσαν να πάνε εκεί για να σιτιστούν και όχι να έρθουν μέχρι το Ρίο" ενώ προσθέτει αναφέροντας πως "Ακόμα δεδομένης της έκτασης της Πανεπιστημιούπολης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάποιος ακόμη χώρος για την σίτιση των φοιτητών. Για παράδειγμα, το ΕΜΠ έχει αρκετά λιγότερους φοιτητές από την Πανεπιστημιούπολη του Ρίο και έχει πάνω από 3 χώρους για σίτιση των φοιτητών.

Ο 4-ετής φοιτητής του Τμήματος ΗΜκΤΥ καταλήγει λέγοντας στα «Φοιτητικά Νέα»: "Ευελπιστούμε να μπορέσει να βρεθεί σύντομα μια λύση γιατί το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, δεν προβάλλεται σχεδόν καθόλου και απασχολεί μια πολύ μεγάλη ομάδα ατόμων".

Δείτε ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ



εστία του Πανεπιστημίου Πατρών

εστία του Πανεπιστημίου Πατρών

 εστία του Πανεπιστημίου Πατρών

εστία του Πανεπιστημίου Πατρών

εστία του Πανεπιστημίου Πατρών

εστία του Πανεπιστημίου Πατρών

λέσχη σίτισης πανεπιστημιο πατρων

foititikanea.gr

Διαβάστε Περισσότερα » ""Μαραθώνιος" για ένα πιάτο φαγητό στην εστία του Πανεπιστημίου Πατρών / ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ"

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την απελευθέρωση της Χερσώνας

Η Χερσώνα επέστρεψε στους Ουκρανούς με τους Ρώσους να αποχωρούν από την ουκρανική πόλη μια εξέλιξη που σχολίασε θετικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την απελευθέρωση της πόλης της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις, πόλης με ελληνική ονομασία, της οποίας διετέλεσαν Αρχιεπίσκοποι, στα τέλη του 18ου αιώνα, διαδοχικά ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Νικηφόρος Θεοτόκης, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, τονίζει πως η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την απελευθέρωση της Χερσώνας"

Τσατάνη στο Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να με οδηγήσει σε χειρισμούς που εγώ δεν έκρινα»

Με εξέταση της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη από την έδρα συνεχίστηκε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Συγκεκριμένα κατά τη σημερινή συνεδρίαση η μάρτυρας δέχθηκε “βροχή” ερωτήσεων από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου, την Εισαγγελέα  της έδρας Όλγα  Σμυρλή, τα μέλη  του δικαστηρίου καθώς  και από έναν από τους τρεις συνηγόρους υπεράσπισης του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Κατά την εξέτασή της και απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της έδρας, η κυρία Τσατάνη υπεραμύνθηκε των χειρισμών της στην υπόθεση Βγενόπουλου και άφησε ξανά ξεκάθαρες αιχμές για πιέσεις που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο Δ. Παπαγγελόπουλο όταν η ίδια αποφάσισε – κατόπιν της έρευνάς της – να αρχειοθετήσει τη δικογραφία για τον εκλιπόντα σήμερα επιχειρηματία.

Ειδικό Δικαστήριο: Οι ερωτήσεις στην Τσατάνη

Ενδεικτικά το δικαστήριο έθεσε στην συνταξιούχο σήμερα εισαγγελέα τις εξής ερωτήσεις:

Πρόεδρος: Αν δεν πηγαίνατε εσείς να τον συναντήσετε (τον Δ. Παπαγγελόπουλο) θα παρενέβαινε;
Μάρτυρας: Είχε από πριν την άποψη ότι  κατείχα δικογραφία παράνομα. Την είχε εκφράσει δημοσίως σε δηλώσεις του και στην κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πρόεδρος: Ήθελε να σας υποχρεώσει απλά και μόνο να την επιστρέψετε ή ήθελε (ο κατηγορούμενος) και την αποκατάσταση και μιας νομιμότητας, πιστεύοντας ότι έχει συμβεί κάτι μη νόμιμο;

Μάρτυρας: Κατά την άποψή μου, ήθελε να με εξωθήσει να επιστρέψω τη δικογραφία για να πάει στο τμήμα εκείνο που θα προχωρούσε στην άσκηση ποινικής δίωξης.

Συνεχίζοντας η κ. Τσατάνη είπε:

«Εγώ ενήργησα σύννομα, χωρίς να θέλω να ωφελήσω ή να βλάψω κανέναν. Βρήκα το θάρρος και το λέω ευθαρσώς ότι πήγα να τον συναντήσω για υπηρεσιακό θέμα και τις μομφές σε βάρος μου που είχε αφήσει ο κ. Αναπληρωτής.  Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έχω πράξει το καθήκον μου. Ήθελα να διαφυλάξω το κύρος μου, ήθελε να με οδηγήσει σε χειρισμούς που εγώ δεν ενέκρινα, να επιστρέψω πίσω τη δικογραφία».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσατάνη στο Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να με οδηγήσει σε χειρισμούς που εγώ δεν έκρινα»"

Βουλή: «Πέρασε» το νομοσχέδιο για εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο – Υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Θριάσιο Πεδίο. Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.  

Ειδικότερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά την κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης για την «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο», ολοκληρώθηκε με την υπερψήφισή του από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, καταψήφισαν τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης έδωσε έμφαση στις βασικότερες αλλαγές του νομοσχεδίου που, όπως είπε, προβλέπουν ότι:

– Αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς το ελληνικό δημόσιο από 2,51% σε 5% ενώ αυξάνεται αντίστοιχα και η ελάχιστη πληρωμή προς το δημόσιο από τις 350.000 ευρώ ετησίως σε 700.000 ευρώ.

– Μειώνεται η περίοδος παραχώρησης από τα 60 στα 37 έτη και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παραταθεί για άλλα τρία χρόνια, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη σε τιμές αγοράς.

– Εισάγεται μηχανισμός κατανομής των κερδών σε ποσοστό 50% – 50% ανάμεσα στα κέρδη του παραχωρησιούχου και του ελληνικού δημοσίου.

«Οι επενδύσεις σε υποδομές αποκτούν μεγάλη προστιθέμενη αξία και θέτουν τη βάση για ισχυρή ανάπτυξη σε στερεές βάσεις. Μια ανάπτυξη με ξεκάθαρο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο που επιβεβαιώνει την εξωστρέφεια και την δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Βουλή: Οι τοποθετήσεις της Αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιωάννης Σαρακιώτης τόνισε ότι το κόμμα του «συντάσσεται με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το αναπτυξιακό έργο στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς συνιστά παρακαταθήκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατάφερε και το ξεμπλόκαρε και υπέγραψε την αρχική σύμβαση παραχώρησης».

«Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την διαφάνεια και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος», εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου δήλωσε ότι το κόμμα της «καταψηφίζει την κύρωση γιατί δεν αναιρεί, αλλά αντίθετα συνεχίζει, τη στρατηγική καπιταλιστικής ανάπτυξης και εργασιακού μεσαίωνα της αρχικής σύμβασης που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος υποστήριξε ότι και οι νέες τροποποιήσεις είναι συμφέρουσες μόνο για τον ιδιώτη χωρίς να προασπίζεται ικανοποιητικά το δημόσιο συμφέρον ενώ ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, έκανε λόγο για «μία εντελώς σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται και σήμερα με τους ίδιους απαράδεκτους όρους».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: «Πέρασε» το νομοσχέδιο για εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο – Υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Η Χερσώνα είναι «δική μας»: Ο Ζελένσκι πανηγυρίζει για την αποχώρηση των Ρώσων – «Παραδοθείτε αμέσως» προειδοποιεί

Η Χερσώνα, η σημαντική πόλη στη νότια Ουκρανία που ανακαταλήφθηκε σήμερα από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, είναι «δική μας», χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι «εισήλθε» στη Χερσώνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία μέσω βίντεο. Άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη, πρόσθεσε.

 Ο ουκρανικός στρατός μπήκε στη Χερσώνα

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα αργά το μεσημέρι ότι ουκρανικές μονάδες εισέρχονται στη νότια πόλη Χερσώνα και προειδοποίησε όποιον Ρώσο στρατιώτη βρίσκεται ακόμα εκεί να παραδοθεί.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στα ρωσικά, η ουκρανική υπηρεσία τόνισε ότι η Χερσώνα επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο μετά την κατοχή της από τον Μάρτιο και απείλησε να «εξοντώσει» όποιον Ρώσο στρατιώτη προβάλει αντίσταση.

«Έχετε μόνο μία ευκαιρία να αποφύγετε τον θάνατο – να παραδοθείτε αμέσως», ανέφερε η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η ανακοίνωση, η οποία είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Χερσώνα, έδωσε εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών που θα παραδοθούν.

Ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη έχουν λάβει εντολή από τους διοικητές τους να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να κρυφτούν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Χερσώνα και υποχώρησε στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ανέφερε ότι η Ρωσία δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Το υπουργείο δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς Ουκρανών αξιωματούχων ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα έλαβαν εντολή να φορέσουν πολιτικά ρούχα.

Δεν ήταν δυνατό για το Reuters να εκτιμήσει αν ή πόσοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στην πόλη.

Πριν από λίγο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «συνολικά, περισσότεροι από 30.000 Ρώσοι στρατιώτες και σχεδόν 5.000 μονάδες όπλων και στρατιωτικών οχημάτων έχουν αποσυρθεί» από τη δυτική όχθη του Δνείπερου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Χερσώνα είναι «δική μας»: Ο Ζελένσκι πανηγυρίζει για την αποχώρηση των Ρώσων – «Παραδοθείτε αμέσως» προειδοποιεί"

ΕΛ.ΑΣ: Τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος του 35χρονου Τούρκου – Τέλος στο θρίλερ με τον ύποπτο της Emirates

Τέλος στο θρίλερ με το ύποπτο άτομο που φέρεται να είχε επιβιβαστεί σε μια από τις δύο χθεσινές πτήσεις της Emirates για Ντουμπάι και Νέα Υόρκη, έβαλε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι «κατόπιν ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ουδέν αξιόποινο προέκυψε σε βάρος ατόμου, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι επέβαινε σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας και είχε χαρακτηριστεί ως ύποπτο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως ύποπτος, είναι 35χρονος Τούρκος υπήκοος αραβικής καταγωγής, ο οποίος διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπό καθεστώς ασύλου, χωρίς να έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές.
Το χρονικό του θρίλερ

Η πληροφορία που υπήρξε από τη CIA και έκανε λόγο για έναν ύποπτο επιβάτη αραβικής καταγωγής σε πτήση της Emirates από την Αθήνα, έθεσε σε συναγερμό χθες το Ελευθέριος Βενιζέλος και τις Αρχές. Δύο ήταν οι προγραμματισμένες πτήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας, η μία με προορισμό τη Νέα Υόρκη και η άλλη το Ντουμπάι.

Στις 17:32 είχε ήδη αναχωρήσει από την Αθήνα η πτήση EK209 της Emirates με προορισμό τη Νέα Υόρκη με 228 επιβάτες και 18 άτομα πλήρωμα. Ενώ το αεροσκάφος άφηνε πίσω του το FIR Ιταλίας, έγινε γνωστή η πιθανή ύπαρξη υπόπτου. Η Γαλλία αρνήθηκε την προσγείωση του αεροσκάφους και με εντολή του στρατηγείου της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, γύρισε πίσω στην Αθήνα, ενώ ακολούθησε πορεία αποκλειστικά πάνω από θάλασσα.

Ακολούθησε έλεγχος, χωρίς όμως να εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό. Υπήρχε όμως η πληροφορία οτι ένα ύποπτο πρόσωπο ταξίδευε με πλαστά στοιχεία. Το αεροσκάφος συνοδευόταν από ζεύγος μαχητικών F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την επιστροφή του στην Αθήνα. Τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν στις 21:09 από τη Σούδα.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ η συνεννόηση όλων των ελληνικών αρχών ήταν συνεχής. Το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς σημείο στάθμευσης του αεροδρομίου, όπου έγινε ο έλεγχος στους επιβάτες που παρέμειναν εντός αεροσκάφους, ενώ αργότερα μετακινήθηκαν προς τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Λίγο πριν από τις 12:00 τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και στο δεύτερο αεροπλάνο, εκείνο που είχε προορισμό την Ν. Υόρκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν εντοπίστηκε το άτομο για το οποίο υπήρχε η πληροφορία, καθώς και οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Η άλλη πτήση της Emirates ΕΚ 210 με προορισμό το Ντουμπάι είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης στις 17:55, το αεροσκάφος όμως δεν πρόλαβε να απογειωθεί. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν κανονικά στο αεροσκάφος και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογείωσης, ο κυβερνήτης τούς ειδοποίησε ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στον χώρο στάθμευσης, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν, παίρνοντας μαζί τις αποσκευές τους.

Οι επιβάτες δεν μετέβησαν στην αίθουσα αναμονής αλλά υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, όπου αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και τα παπούτσια τους. Το θρίλερ είχε αίσιο τέλος, καθώς δεν βρέθηκε το ύποπτο πρόσωπο, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να αναχωρήσει στις 22:06 της Πέμπτης, με προορισμό το Ντουμπάι.

Το απόγευμα αναχώρησαν και οι επιβάτες της πτήσης με προορισμό τη Νέα Υόρκη, με καθυστέρηση σχεδόν μιας ημέρας και ύστερα από μεγάλη περιπέτεια…

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: Τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος του 35χρονου Τούρκου – Τέλος στο θρίλερ με τον ύποπτο της Emirates"

Καιρός αύριο: Βροχές και κρύο με χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα – Αναλυτική πρόγνωση

Άρωμα χειμώνα θα έχει ο καιρός αύριο, Σάββατο (12.11.2022). Τα πρώτα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Βροχές θα εκδηλωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα κι ο υδράργυρος θα υποχωρήσει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το μεσημέρι στο Ιόνιο σε 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία στα βόρεια θα είναι αισθητή και η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 20 και μόνο στα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου είναι πιθανό πρόσκαιρα να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται μέχρι το μεσημέρι κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στα θαλάσσια – παραθαλάσσια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 και στη δυτική Μακεδονία έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα δυτικά τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε ανατολικών διευθύνσεων 3 με 4 στα δυτικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι νωρίς το απόγευμα, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες.
Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε ανατολικούς βορειοανατολικούς. Στα Δωδεκάνησα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην κεντρική και τη βόρεια Εύβοια πιθανώς μέχρι το μεσημέρι να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και κρύο με χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα – Αναλυτική πρόγνωση"

Ύποπτη για υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες η χήρα του Γιώργου Τράγκα

Σε εξηγήσεις κλήθηκε από τον εισαγγελέα η χήρα του Γιώργου Τράγκα, Μαρία Καρρά, για μη υποβολή ή για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες από το 2012 έως το 2021, περίοδο που φέρεται να μην δήλωσε περιουσιακά στοιχεία 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας η χήρα του εκδότη, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, κλήθηκε ως ύποπτη για τη διάπραξη κακουργηματικής υποβολής ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, για τα έτη 2012 έως 2016 και για μη υποβολή δήλωσης για την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η κ. Καρρά απέκρυπτε κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, είτε καταθέσεις της σε ατομικούς ή κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς με τον Γιώργο Τράγκα ή απόκτηση ακίνητης περιουσίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ύποπτη για υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες η χήρα του Γιώργου Τράγκα"

Η Κομισιόν καταθέτει πρόταση για προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Πρόταση για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών, (πλαφόν) στο φυσικό αέριο, αναμένεται να υποβάλει η Κομισιόν πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει κοινή επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Τσεχίας, Πετρ Φιάλα προς τα 27 κράτη-μέλη, «η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς (προσωρινό ανώτατο όριο τιμών) που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη εγκαίρως για να συζητήσουν οι υπουργοί στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου».

Στην επιστολή επίσης επισημαίνεται ότι «το επόμενο έτος οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές. H Eπιτροπή θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, η βασική μας πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετόαέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023/24 για πλήρωση  της αποθήκευσης. Αυτό απαιτεί να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο στο πλαίσιο της κοινής μαςενεργειακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινούαγορές, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης καιεπιδιώκουμε τη σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών».

Μία ημέρα νωρίτερα, τα 15 κράτη-μέλη που υπογράφουν την επιστολή για πλαφόν στο φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία,προειδοποιούσαν ότι θα μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν παρουσιάσει πρόταση για το πλαφόν πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου. Πάντως, το μέτωπο της ομάδας των 15 χωρών ήταν αρραγές στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής συνεχίζοντας την άσκηση πιέσεων προς την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο. Τέλος, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας αναμένεται να παρουσιαστεί και δεύτερος κανονισμός έτσι ώστε να είναι ταχύτερες οι διαδικασίες  αδειοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν καταθέτει πρόταση για προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο"

ΥΠΕΞ Κύπρου: Άνευ ουσίας η συμμετοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

«Δεδομένης της άρνησης των υπολοίπων κρατών – μελών να αποδεχτούν την ένταξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του καταστατικού, έτσι ώστε να προβλέπεται και η συμμετοχή μη αναγνωρισμένων “οντοτήτων”» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

«Το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της “οντότητας” και όχι του “κράτους”, αποδεικνύει το προφανές. Ότι δηλαδή κανένα κράτος στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε τα Τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα της ούτω καλούμενης “τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου”».

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη.

«Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει το εν λόγω γεγονός ως νίκη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άνευ ουσίας και περιεχομένου εξέλιξη. Με τις ενέργειές της κατάφερε να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή για το ψευδοκράτος υπό την κατηγορία των “οντοτήτων” και αυτό βέβαια υπό την αίρεση της επικύρωσης του νέου Καταστατικού από τα κράτη – μέλη του Οργανισμού.

Επισημαίνουμε με ενδιαφέρον και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Καζακστάν και του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, όπου αμφότεροι εξέφρασαν την υποστήριξή των χωρών τους στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανάγκη σεβασμού της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Είναι προφανές ότι η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη», καταλήγει η ανακοίνωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ Κύπρου: Άνευ ουσίας η συμμετοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών"

ΥΠΕΞ για Κατεχόμενα: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά «με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό τουρκοφώνων κρατών».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550», επισημαίνοντας πως «η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη».

Η ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ:

Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό τουρκοφώνων κρατών.

Επί της ουσίας του ζητήματος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550.

Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΥΠΕΞ για Κατεχόμενα: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους"

Έφυγαν από τη ζωή η ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη και ο ηθοποιός Κώστας Μπάσης

Τον θάνατο της Μίνας Αδαμάκη, ηθοποιού που έμεινε αξέχαστη από το ρόλο της στη σειρά Τρεις Χάριτες ανακοίνωσε ο Σπ. Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Με μεγάλη θλίψη σχεδόν ταυτόχρονα μάθαμε ότι έφυγαν από κοντά μας δύο σπουδαίοι αξιαγάπητοι συνάδελφοι μας ... Η γλυκειά μας Μινα Αδαμάκη που τόσα πρόσφερε στο Θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, η τόσο αγαπητή μας από την απίστευτη φιγούρα από την Τρεις Χάριτες και ο Κώστας Μπάσης, ο πρώτος Ερωτόκριτος του Ευαγγελάτου, ο ηθοποιός που κόσμησε το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος για πολλά χρόνια... Ανεξίτηλη θα μείνετε στην μνήμη μας αγαπημένοι μου.. Καλό ταξίδι»

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφυγαν από τη ζωή η ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη και ο ηθοποιός Κώστας Μπάσης"

"Σκληρός δείκτης" αποτυχίας: Σταθερά πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους - Καμπανάκι για τον χειμώνα [γραφήματα]

Οι "σκληροί" δείκτες της πανδημίας δείχνουν πόσο επαρκής είναι η απόκριση του συστήματος Υγείας. Στον πιο "σκληρό" από τους δείκτες, δηλαδή στους θανάτους ασθενών με CoViD, η Ελλάδα φαίνεται πως έχει αποτύχει οικτρά.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας κατατάσσεται στη δέκατη θέση σε θανάτους από την αρχή της πανδημίας και στην πρώτη από την αρχή του 2022. Η εικόνα είναι πολύ δυσάρεστη και δεν έχει εξηγηθεί ούτε από τους επιστήμονες ούτε από την Πολιτεία, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις από την πλευρά μας.

Το ενδιαφέρον δεν είναι απλά στατιστικό. Στοιχειώνει το αφήγημα περί επιτυχημένων χειρισμών και εγείρει κρίσιμα ερωτήματα ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Το iatronet.gr επαναφέρει την εικόνα, επισημαίνοντας πως 33.888 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας δεν μπορούν να κρυφτούν απλά κάτω από το χαλί...

Το γράφημα που ακολουθεί (πηγή: Johns Hopkins) δείχνει το πότε ακριβώς...στράβωσε το κλίμα και πού οδήγησε αυτή η εκτροπή, η οποία δεν έχει εξηγηθεί από κανέναν.

Επιβεβαιωμένοι θάνατοι ασθενών CoViD ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από την αρχή της πανδημίας

(μπλε η Ελλάδα, κόκκινο η Ευρωπαϊκή Ένωση)

Συναγερμός από παντού

Το ότι οι χειρισμοί είναι...στραβοί, δεν είναι μία υποκειμενική εκτίμηση. Βασίζεται σε ατράνταχτα στοιχεία οργανισμών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Παρατίθενται ορισμένα εξ αυτών.

  • Με βάση τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα του ECDC, από την αρχή της πανδημίας η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση, με 3.161 θανάτους ασθενών CoViD ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Από την αρχή του 2022, η Ελλάδα είναι πρώτη, με 1.193 θανάτους ανά εκατομμύριο.
  • Σε χθεσινή έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, προβάλλεται η δεινή εικόνα των θανάτων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν πως το εννεάμηνο του 2022 καταγράφηκε η χειρότερη επίδοση της τελευταίας εξαετίας.
  • Το πόσο άσχημα εξελίσσεται η κατάσταση φάνηκε και σε πρόσφατη έκθεση της Eurostat, στην οποία η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει την πρωτιά σε υπερβάλλουσα θνητότητα, δηλαδή σε αριθμό θανάτων, οι οποίοι ξεπερνούν τον αναμενόμενο.
Επιβεβαιωμένοι θάνατοι ασθενών CoViD από την αρχή του 2022

(μπλε η Ελλάδα, κόκκινο η Ευρωπαϊκή Ένωση)

Πτωτική τάση

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως οι θάνατοι ασθενών με CoViD έχουν πτωτική τάση στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, όπου, όμως, η μείωση είναι πολύ πιο αργή από την αντίστοιχη των άλλων χωρών.

Την εβδομάδα από 1 έως 7 Νοεμβρίου, στη χώρα μας αναλογούσαν 15 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ήμασταν πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Κροατία. Ενδεικτικό είναι πως στις αρχές Μαρτίου, αναλογούσαν 41 θάνατοι ανά εκατομμύριο στην Ελλάδα (9η υψηλότερη θέση) και 53 στην Κροατία (4η θέση), στοιχείο που δείχνει μία πιο συνεπή υποχώρηση για την Κροατία.

Από τότε, η χώρα μας άρχισε να ανεβαίνει σταθερά στην κατάταξη, παρά το ότι η αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο μειωνόταν. Αυτό οφείλεται στο ότι στις άλλες χώρες οι θάνατοι υποχωρούν με πολύ πιο δυνατό ρυθμό. Από τον Απρίλιο έως το τέλος Ιουνίου, η χώρα μας κατείχε σταθερά την πρώτη ή τη δεύτερη χειρότερη θέση.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » ""Σκληρός δείκτης" αποτυχίας: Σταθερά πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους - Καμπανάκι για τον χειμώνα [γραφήματα]"

Πισπιρίγκου: Κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά Ζήνας Κουτσελίνη, Πέτρου Κουσουλού και της εφημερίδας ΜΠΑΜ

Ασφαλιστικά μέτρα σε Ζήνα Κουτσελίνη, Πέτρο Κουσουλό και εφημερίδα ΜΠΑΜ προανήγγειλε με ανακοίνωση του ο Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση Πισπιρίγκου.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

Σήμερα, ενώπιον της Προέδρου Πρωτοδικών, συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα (προσωρινή διαταγή) της εντολέως μας, κας Σωτηρίας Πισπιρίγκου, κατά των ανωτέρω προσώπων και των εκπομπών, στις οποίες συμμετέχουν, ώστε να απαγορευθούν πρώτον, η καταρράκωση του τεκμηρίου αθωότητος εις βάρος της κας Πισπιρίγκου, δεύτερον, η καθημερινή δημοσιοποίηση των ονομάτων των αειμνήστων παιδιών της και των φωτογραφιών τους και τρίτον, η παράνομη δημοσιοποίηση των εγγράφων της δικογραφίας.
Η έκδοση προσωρινής διαταγής αναμένεται τη Δευτέρα το πρωί.

Αθήνα, 11.11.2022
Με εκτίμηση και σεβασμό,
Αλέξιος Χ. Κούγιας

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πισπιρίγκου: Κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά Ζήνας Κουτσελίνη, Πέτρου Κουσουλού και της εφημερίδας ΜΠΑΜ"

Θρίλερ με πτήσεις της Emirates: Τούρκος υπήκοος ο ύποπτος που αναζητούσε η CIA

Εντοπίστηκε ο ύποπτος για το θρίλερ στις πτήσεις της Emirates. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Protothema.gr, πρόκειται για 35χρονο Τούρκο υπήκοο ο οποίος θα προέβαινε σε τρομοκρατική ενέργεια σε πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τη Νέα Υόρκη 10 και 11 Νοεμβρίου με Emirates.

Ο 35χρονος είχε προσπαθήσει να λάβει βίζα για να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη ως πρόσφυγας και θεωρείται ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 35χρονος είχε μπει στην Ελλάδα από την Τουρκία πριν από δυο η τρία χρόνια και διέμενε στην Αθήνα υπό καθεστώς ασύλου. Είχε κάνει αίτηση για άσυλο και οι ελληνικές αρχές του είχαν χορήγηση προσωρινή άδεια διαμονής ως το 2025.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άνδρας δεν βρισκόταν σε καμία από τις δύο πτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πληροφορίες της CIA, που αξιολογήθηκαν ως σοβαρές από την ΕΥΠ, ότι σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα επέβαινε ύποπτος επιβάτης, η μια καθηλώθηκε πριν απογειωθεί και η δεύτερη επέστρεψε να προσγειωθεί στην Αθήνα.

«To αεροπλάνο είχε τρελή πορεία»

Εν τω μεταξύ τη δική του μαρτυρία με το θρίλερ της πτήσης της Emirates για Νέα Υόρκη μετά από πληροφορία από τη CIA για υπόπτο άτομο αραβικής καταγωγής που βρισκόταν στο αεροσκάφος μετέφερε το πρωί της Παρασκευής ο επιβάτης Γιάννης Σπυριδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε «υπήρξε μία ενημέρωση από το προσωπικό ότι επιστρέφουμε στην Αθήνα. Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν είχαμε ακούσει καλά την ανακοίνωση, στη συνέχεια το προσωπικό μας ενημέρωσε ότι όντως θα επιστρέψουμε. Δεν είχαν πει τον λόγο στην αρχή. Είχαν πει πως απλά πρέπει να επιστρέψει το αεροσκάφος στην Αθήνα. Μετά από προσπάθειες δικές μας είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας».

Αν και, όπως είπε, «δεν υπήρξε ιδιαίτερη αναστάτωση, απλά άρχισε να υπάρχει ένα περίεργο κλίμα καθώς όλοι αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει» στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «υπήρξε ανησυχία μέχρι να προσγειωθεί το αεροπλάνο «επειδή είχαμε μόνιτορ μπορούσαμε να δούμε όλη την πορεία και καταλαβαίναμε πως ακολουθούσε μία τρελή πορεία».

«Κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Φανταστείτε ότι μέχρι και το ίντερνετ που κάποιοι είχαμε πληρώσει για την πτήση, απλά διακόπηκε. Δεν είχαμε ούτε πρόσβαση στο ίντερνετ στο αεροσκάφος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Περιγράφοντας τι συνέβη όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι «ανακοινώθηκε ότι θα γίνει η αποβίβαση των επιβατών, μόνο όσων επιβιβάστηκαν από την Αθήνα, γιατί το αεροπλάνο είχε έρθει από Ντουμπάι στην αρχή. Υπήρχαν αυτοκίνητα της ασφάλειας του αεροδρομίου, υπήρχαν και κάποια της αστυνομίας, αλλά ήταν πολύ ομαλή η μετάβαση μας από το αεροσκάφος στο λεωφορείο. Μας ξαναέγινε έλεγχος στα διαβατήρια και στα προσωπικά μας αντικείμενα και στις αποσκευές».

«Εμείς καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν προσγειωθήκαμε πλέον, ανοίξαμε τα κινητά μας και μέσω των social media καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται» κατέληξε ο επιβάτης της μιας από τις πτήσεις της Emirates για την οποία σήμανε συναγερμός το απόγευμα της Τετάρτης διευκρινίζοντας ότι αν και αρχικά τους είπαν ότι θα αναχωρήσουν προς νέα Υόρκη σήμερα, Παρασκευή (11/11) στις 8 το βράδυ «αργά το βράδυ χθες (σ.σ. Πέμπτη) ανακοινώθηκε πως θα φύγουμε με αυτή των 17:20».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θρίλερ με πτήσεις της Emirates: Τούρκος υπήκοος ο ύποπτος που αναζητούσε η CIA"

Καιρός – meteo: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει ο καιρός από το βράδυ της Παρασκευής και – όπως όλα δείχνουν – οι ηλιόλουστες μέρες αποτελούν πλέον παρελθόν, αφού αναμένονται σφοδρές βροχές και καταιγίδες. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού του meteo.gr, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από το βράδυ της Παρασκευής. Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα βορειοανατολικά της χώρας μας, καθώς μια διαταραχή στη μέση τροπόσφαιρα θα κινηθεί από τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια προς την περιοχή του Βορείου Ιονίου και της Αδριατικής προκαλώντας βροχές και καταιγίδες.

Η κίνηση αυτής της κακοκαιρίας θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κυρίως σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

  • Αρχικά, από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 11/11 και έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 12/11, βροχές αναμένονται κυρίως σε τμήματα της Θράκης, της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.
  • Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 12/11 τα φαινόμενα στα βορειοανατολικά σταδιακά θα εξασθενήσουν κυρίως στη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, οι βροχές θα επεκταθούν σταδιακά στη Δυτική Μακεδονία, τα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα του Ιονίου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.
  • Κατά τη διάρκεια της Κυριακής 13/11, οι βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένεται να διατηρηθούν αρχικά κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και του Ιονίου. Τα φαινόμενα σταδιακά έως τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν από τα ανατολικά προς τα δυτικά, εκτός από τα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου όπου είναι πιθανό να διατηρηθούν έως τις βραδινές ώρες.
  • Η θερμοκρασία το Σάββατο 12/11 αναμένεται να σημειώσει πτώση 3-4 βαθμών και τοπικά έως 7-8 βαθμών σε σχέση με τις θερμοκρασίες της Παρασκευής 11/11.
  • Οι άνεμοι το Σάββατο 12/11 θα ενισχυθούν στο Αιγαίο στα 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο στα 6-7 και τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο έως 8 μποφόρ. Εξασθένηση των ανέμων στα 4-5 μποφόρ αναμένεται κατά τη διάρκεια της Κυριακής 13/11.

Στον προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης σε χιλιοστά έως τις 03:00 της Κυριακής 13/11 και τις περιοχές όπου αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα.

Όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI), το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 12/11.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – meteo: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο"

Τουρκία: Ο εισαγγελέας ζήτησε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Ιμάμογλου

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε σήμερα από δικαστήριο να καταδικάσει για προσβολή δημόσιων αξιωματούχων τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και να επιβάλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σ' αυτόν τον δημοφιλή πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως η υπόθεση αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο.

Ο 52χρονος Ιμάμογλου, που δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, δικάζεται για μια ομιλία το 2019 για τις δημαρχιακές εκλογές που ακυρώθηκαν εκείνη τη χρονιά, στην οποία είπε πως εκείνοι που έλαβαν την απόφαση για επανάληψη των εκλογών ήταν "ηλίθιοι".

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ιμάμογλου θα ήταν μια ισχυρή πρόκληση για τον Ερντογάν, αν ο πρώτος θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει επιλέξει ακόμη προεδρικό υποψήφιο.

Το δικαστήριο ανέβαλε τη συνεδρίαση προκειμένου να αξιολογήσει το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης για την εξαίρεση του δικαστή. Όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 14 Δεκεμβρίου. Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο Ιμάμογλου επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

"Το γεγονός ότι (ο εισαγγελέας) εξέφρασε γνώμη χωρίς εξέταση του αιτήματός μας για εξαίρεση του δικαστή αντίκειται στους νομικούς διαδικαστικούς κανόνες και αυτό δείχνει πως ήρθαν προετοιμασμένοι με την απόφαση", δήλωσε ο Γκιοκχάν Γκιουναϊντίν, δικηγόρος του Ιμάμογλου.

Τυχόν ποινή φυλάκισης ή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα πρέπει να επικυρωθεί από εφετείο, παρατείνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία πέρα από την ημερομηνία των εκλογών, που θα πρέπει να διεξαχθούν όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2023.

Ο κυβερνήτης της περιοχής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγόρευε τις διαδηλώσεις στην περιοχή για τη σημερινή ημέρα ενώ αστυνομικοί απέκλεισαν τους δρόμους κοντά στο δικαστήριο, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε υποστήριξη του Ιμάμογλου σε μια πλατεία της πόλης σε απόσταση περίπου 2 χλμ., η οποία είχε εξαιρεθεί από την απαγόρευση. Το πλήθος κρατούσε πανό του κόμματός του και φώναζε "δεν θα είσαι ποτέ μόνος".

"Ντρέπομαι γι΄αυτό το δικαστήριο. Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο", δήλωσε ο Ιμάμογλου σε μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Fox TV σήμερα το πρωί.

Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών του 2023 θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Ιμάμογλου και άλλων στην αντιπολίτευση να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον Ερντογάν και στο κόμμα του ΑΚ, το οποίο κυβερνά εδώ και δύο δεκαετίες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Ο εισαγγελέας ζήτησε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Ιμάμογλου"

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Ανακοίνωσε την ένταξη του ψευδοκράτους ως «μέλος παρατηρητής» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Σε ακόμα μία προκλητική κίνηση προχωρά η Τουρκία, καθώς ανακοίνωσε την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, ως «μέλος-παρατηρητής».

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε δεκτή ως μέλος- παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Είμαστε πάντα μαζί σας και παντού» γράφει στην ανάρτησή του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Σαμαρκάνδη όπου λαμβάνει η χώρα η 9η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

«Εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας, αποδεχθήκαμε την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" ως μέλος παρατηρητή του οργανισμού μας. Συμβάλαμε, επίσης, στη διαδικασία επίλυσης καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι» δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Ανακοίνωσε την ένταξη του ψευδοκράτους ως «μέλος παρατηρητής» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών"

Πεσκόφ: Η περιοχή της Χερσώνας παραμένει μέρος της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέκλεισε σήμερα οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της περιοχής Χερσώνα σε σχέση με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την αριστερή όχθη του Δνείπερου.

Στην ενημέρωση, όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατόν να αλλάξει το καθεστώς της περιοχής, την προσάρτηση της οποίας ανακοίνωσε η Ρωσία στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πεσκόφ απάντησε ότι η περιοχή είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και ότι αυτό το καθεστώς είναι νομικά καθορισμένο.

«Δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Όταν ρωτήθηκε εάν η κατάσταση είναι ταπεινωτική για τον Ρώσο πρόεδρο επειδή η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, ο Πεσκόφ απάντησε: «Όχι», αναφέρει το Tanjug.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου συμφώνησε με την πρόταση του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις στην αριστερή όχθη του Δνείπερου και να οργανώσουν την άμυνα εκεί.
 
Politika.rs /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεσκόφ: Η περιοχή της Χερσώνας παραμένει μέρος της Ρωσίας"

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ο Φύσσας μου έδειξε το τραύμα του – Άτομα εμψύχωναν τον Ρουπακιά»

Με τις καταθέσεις αστυνομικών που κλήθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά συνεχίζεται σήμερα (11.11.2022) η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Αστυνομικός ο οποίος κλήθηκε το βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού στο σημείο, καθώς έλαβε σήμα ότι 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονταν στην καφετέρια Κοράλι, κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ότι είδε τη στιγμή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και άτομα πίσω από τον Γιώργο Ρουπακιά να τον εμψυχώνουν.

«Κατευθυνθήκαμε στο σημείο και βλέπω τον Παύλο Φύσσα με τον Ρουπακιά να διαπληκτίζονται και πίσω από τον Ρουπακιά, βλέπω 4-5 άτομα να προσπαθούν να χτυπήσουν. Ο Φύσσας πήγε να επιτεθεί στο Ρουπακιά, πήγα να τον συγκρατήσω και τότε σηκώνει την μπλούζα, μου δείχνει το τραύμα και μου λέει “όχι εμένα, αυτός με μαχαίρωσε“» περιέγραψε ο μάρτυρας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Πρόεδρος: Είδατε κάποιους αντίθετους στην ενότητα που υπήρχε στο σημείο;

Μάρτυρας: Όχι. Έβριζαν έλεγαν «ρλάτε εδώ ρε μ…»-

Πρόεδρος: Το αυτοκίνητο του Ρουπακιά το είδατε;

Μάρτυρας: Ναι ήταν παρκαρισμένο.

Πρόεδρος: Είδατε Ρουπακιά με Φύσσα;

Μάρτυρας: Ναι πίσω από τον Ρουπακιά κάποια άτομα με το μέρος του ήταν. Προσπάθησα να πιάσω έναν πίσω από Ρουπακιά.

Πρόεδρος: Φτάσατε τόσο κοντά;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Άλλα άτομα υπήρχαν;

Μάρτυρας: Ναι. Ένας όγκος ήταν απέναντι, στο πεζοδρόμιο. Φωνάζανε αλλά δεν καταλάβαινα τι έλεγαν.

Πρόεδρος: Η συμπεριφορά τους πως ήταν; Εμψυχωτική;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να ήταν και εμψυχωτική. Εγώ είχα αφοσιωθεί στην περιοχή μου. Πήγα να συλλάβω ένα πίσω από Ρουπακιά και με έσπρωξε ένας που ήταν δίπλα του. Αφού χωρίσαμε τον Ρουπακιά με τον Φύσσα, ο Ρουπακιάς μπήκε στο αμάξι του. Εκεί ο Φύσσας πήγε να του επιτεθεί, πήγα να τον συγκρατήσω και μου λέει «όχι εμένα αυτός με μαχαίρωσε». Ο συνάδελφος έβγαλε Ρουπακιά από το αμάξι του.

Πρόεδρος: Το μαχαίρι που βρέθηκε;

Μάρτυρας: Στην μπροστινή αριστερή ρόδα αυτοκινήτου του Ρουπακιά. Ενδεχομένως εάν έκανε όπισθεν θα μπορούσε να φύγει.

Πρόεδρος: Υπήρχε κόσμος;

Μάρτυρας: Ναι ρώτησα εάν κάποιος είδε κάτι όσο περιμέναμε ασθενοφόρο, εμένα δε με προσέγγισε κανείς. Το αμάξι πήγαινε ήρεμα, δεν ήταν αγχωμένος.

Πρόεδρος: Για το ΠΑΜΕ είχατε ακούσει εάν είχε γίνει τίποτα;

Μάρτυρας: Ήμουν εκεί. Είδα μόνο μέλη του ΠΑΜΕ. Είδα έναν κύριο που του είχε ανοίξει το κεφάλι και περιμέναμε.

Πρόεδρος: Άλλες βίαιες δράσεις της Χρυσής Αυγής είχατε δει;

Μάρτυρας: Η Χρυσή Αυγή είχε μία κινητικότητα στον Πειραιά.

Πρόεδρος: Μετά το μαχαίρωμα τι έγιναν όλοι αυτοί;

Μάρτυρας: Αμέσως διαλύθηκαν. Δεν γνωρίζω τι έγιναν. Ήμουν με το ΕΚΑΒ στο τηλέφωνο όλη την ώρα και έβλεπα τον άνθρωπο που έσβηνε.

Εισαγγελέας: Αυτή η οχλαγωγία μπορούσε να δημιουργήσει άγχος και φόβο;

Μάρτυρας: Εμένα μου δημιούργησε πάντως. Κυρίως φώναζαν κι ενδεχομένως κάποιος εξ αυτών προσπαθούσε να καταφέρει κάποιο χτύπημα στο Φύσσα.

Εισαγγελέας: Τι σωματική διάπλαση είχαν;

Μάρτυρας: Κάποιοι εξ αυτών ήταν αρκετά μυώδεις.

Εισαγγελέας: Λέτε ο Ρουπακιάς με το Φύσσα ήταν πολύ κοντά;

Μάρτυρας: Ναι ήταν σώμα με σώμα.

Νωρίτερα, άλλος αστυνομικός που κλήθηκε στο σημείο κατέθεσε στο δικαστήριο πως όταν έφτασε το περιστατικό είχε λήξει.

Πρόεδρος: Εσείς ήσαστε με μηχανή ΔΙΑΣ;

Μάρτυρας: Με περιπολικό.

Πρόεδρος: Τι σήμα λάβατε;

Μάρτυρας: Για εμπλοκή ατόμων.

Πρόεδρος: Σας είπαν αν είχαν κάποια χαρακτηριστικά αυτά τα άτομα;

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι αρχικά.

Πρόεδρος: Όταν πήγατε εκεί, είδατε κόσμο μαζεμένο; Θυμάστε ποιοι συνάδελφοι ήταν εκεί;

Μάρτυρας: Όχι, μόνο συνάδελφοι όταν φτάσαμε εκεί, κάτι ομάδες ΔΙΑΣ, κάτι τοπικά περιπολικά.

Πρόεδρος: Οδηγός ήσασταν στο περιπολικό; πήγατε κατευθείαν στην Τσαλδάρη;

Μάρτυρας: Συνοδηγός, ναι, πήγαμε εκεί, και ήταν πεσμένος και μόλις ήρθε το ασθενοφόρο τον συνοδεύσαμε.

Πρόεδρος: Τον Ρουπακιά δεν τον είδατε εκεί;

Μάρτυρας: Όχι, τον είχαν πάρει.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν κανένας από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση δεν έδωσε σήμερα το «παρών» στη δίκη με αποτέλεσμα να είναι κενό το εδώλιο των κατηγορουμένων οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ο Φύσσας μου έδειξε το τραύμα του – Άτομα εμψύχωναν τον Ρουπακιά»"

Συντάξεις: Τέλος οι εκκρεμείς κύριες - Μητσοτάκης: Εκδόθηκαν 470.000 σε 22 μήνες

To οριστικό τέλος του επίπονου έργου της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος επισημαίνοντας «κάναμε αυτό που οφείλαμε για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών»

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, ο υποδιοικητης Αλέξανδρος Βαρβέρης και ο project manager Μιχάλης Κεφαλογιάννης παρουσίασαν τα αποτελέσματα της τιτάνιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και τα οποία είναι:

- Κάθε μέρα εκδίδονται πλέον 1250 συντάξεις (μέσος όρος 26.000 αποφάσεις το μήνα ) όταν το 2019 οι απονομές ανά ημέρα δεν ξεπερνούσαν τις 500
- Οι νέες συντάξεις θα απονέμονται σε 60 ημέρες , τη στιγμή που στη Γερμανία απαιτούνται τουλάχιστον 74 ημέρες για την έκδοση μιας σύνταξης.
- Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021 πλην διεθνών και ανελαστικών. Απομένουν 9.500 εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις)
- Έχει ήδη εκκαθαριστεί ήδη 85% των αιτήσεων του 2022. Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ο καλύτερος Σεπτέμβριος όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν πάνω από 29.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα
- Τους τελευταίους 22 μήνες έχουν εκδοθεί πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των εν ενεργεία συνταξιούχων.

«Αναθέτοντας στον Κωστή Χατζηδάκη το πόστο του υπουργού εργασίας του είπα από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις δεν κινδυνεύεις να σου πέσουν τα μαλλιά» ανέφερε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «οι εκκρεμείς συντάξεις δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Το 2019 παραλάβαμε μια κατάσταση τραγική. Ωστόσο συμπεραίνουμε ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τις βέλτιστες πρακτικές. Καθοριστική επίσης είναι η χρήση της τεχνολογίας. Ο ΕΦΚΑ μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο και για άλλους δημόσιους οργανισμούς. Είναι εντυπωσιακό ότι καταφέρατε να εκδώσετε τους τελευταίους 22 μήνες πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των εν ενεργεία συνταξιούχων. Στηρίζουμε τους συνταξιούχους αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με τον υψηλό πληθωρισμό καταβάλλοντας αύξηση πάνω από 7% στις συντάξεις ενώ επιπλέον οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα ενισχυθούν με το επίδομα των 250 ευρώ».

«Ήξερα ότι ήταν δύσκολο, δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο δύσκολο» τόνισε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε «είναι ενδεικτικό πως το καλοκαίρι του 2019 οι συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, πάνω από 30.000 φάκελοι ήταν ξεχασμένοι σε υπόγεια και αποθήκες του ΕΦΚΑ χωρίς κανένας να γνωρίζει την ύπαρξη τους. Μόνος του ο ΕΦΚΑ είχε το 48% του συνόλου των παραπόνων της δημόσιας διοίκησης.Κατάλαβα ότι έπρεπε να εφαρμόσουμε πολιτικές "έξω από το κουτί" καθώς αν έβλεπε πόσες συντάξεις εκδίδονταν και πόσες εκκρεμούσαμε θα είχαμε μια μικρή αποκλιμάκωση αλλά και μια διαιώνιση του προβλήματος. Έπρεπε να αλλάξουμε τους κανόνες».

sidaxis-ekdilosi

«Από 1/1/2023 θα ισχύσει πριμ παραγωγικότητας για όλους τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, ανακοίνωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, συμπληρώνοντας «προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις 173 νέων υπαλλήλων», ενώ άμεσα θα «απευθυνθούμε με προκήρυξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των θέσεων των γενικών διευθυντών του Οργανισμού».

«Δημιουργούμε θυγατρική εταιρεία για τη διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, τη συντήρηση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από τον Φορέα», υπογράμμισε, επίσης, ο κ. Δουφεξής και κατέληξε «καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων της εξαετίας 2016-2021» με τον μέσο χρόνο έκδοσης να έχει περιοριστεί πλέον στους δύο μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 2021 υπήρξε αριθμός ρεκόρ -225.000- για την απονομή κύριων συντάξεων. Βελτιώσαμε αισθητά το επίπεδο υπηρεσιών με 70 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ένα σύγχρονο τηλεφωνικό αριθμό εξυπηρέτησης το 1555 που εξυπηρέτησε σε 1,5 χρόνο πάνω από 2,5 εκατομμύρια κλήσεις πολιτών, θεσπίσαμε ηλεκτρονικά ραντεβού πάνω από 4 εκατομμύρια».

Ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης αναφέρθηκε στην έλλειψη ψηφιακών εργαλείων και ενιαίων συνταξιοδοτικών διατάξεων που δυσκόλευαν την επίσπευση των ρυθμών έκδοσης των συντάξεων

sidaxis-mitsotakis-ekdilosi

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος ξεκίνησε με μια ιστορία από το 2019 όταν και υπήρχε η συζήτηση για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Ελλάδας με την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων να είναι από τα πρώτα θέματα στη λίστα. «Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ετέθη το ζήτημα αυτό και θυμάμαι τη συζήτηση με τον Κωστή Χατζηδάκη με τη φράση whatever it takes καθώς είχαμε ήδη το τεκμήριο των εμβολίων. Ωστόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν ευκολότερο γιατί "γράφαμε" σε λευκό χαρτί. Με τις εκκρεμείς συντάξεις έπρεπε παράλληλα να διορθώσουμε κάτι που ήδη υπήρχε».

«Είναι παράδειγμα δημοσίου μάνατζμεντ αυτό που έγινε με τις εκκρεμείς συντάξεις. Ξεκινήσαμε με 9 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές και φτάσαμε το 1 δισεκατομμύριο με τους πολίτες να έχουν γλιτώσει πάνω από 100 ουρές κκαι αυτό είναι ένα κομμάτι της εξίσωσης. Το κράτος θα αλλάξει» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

yp_ergasias_111122__4_

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου από την πλευρά του ξεκίνησε με την διαπίστωση που έκανε για το χρονίζον πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. »Η έγκαιρη καταβολή συντάξεων αντιμετωπίζει την έστω και πρόσκαιρη εμφάνιση περιπτώσεων φτώχειας. Θυμάμαι το 2019 ότι είχα σοκαριστεί όταν άκουσα άστεγο να λέει στον πρωθυπουργό ότι είχε φτάσει σε αυτή τη θέση επειδή το κράτος δεν του απένειμε τη σύνταξή του».

«Η έγκαιρη και έγκυρη απονομή συντάξεων δεν είναι φιλανθρωπική πράξη ούτε προνοιακή παροχή αλλά αποτελεί υποχρέωση σύγχρονου κράτους δικαίου» σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου κάνοντας αναφορά και στις καινοτόμες νομοθετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εργασίας. «Σαν αποτέλεσμα οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν εκμηδενιστεί. Ολοκληρώθηκε η δουλειά; Στο υπ. Εργασίας και τον ΕΦΚΑ καταβάλλονται προσπάθειες να μετατραπεί από αργοκίνητο γίγαντα σε καλοδουλεμένη μηχανή» πρόσθεσε ο κ. Τσακλόγλγου.

Ο ίδιος, τέλος, ευχαρίστησε και τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ που υπερέβαλαν εαυτόν κάνοντας ειδική αναφορά στον προϊστάμενο του ΕΦΚΑ Πατησίων που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

yp_ergasias_111122__5_

Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων

- Η θέσπιση των συντάξεων Fast Track (μέσος χρόνος έκδοσης λιγότερο από 3 μήνες), η εφαρμογή της προκαταβολής σύνταξης (πάνω από 100.000 ωφελούμενοι) και η δημιουργία του θεσμού των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων (έκδοση σύνταξης ακόμα και σε 60 ημέρες).

- Τέθηκε σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των εκκρεμοτήτων σε κάθε διεύθυνση και περιφερειακή ενότητα.

- Ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

-Υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων Δημοσίου.

- Δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση προβληματικών τέως Ταμείων.

-Δημιουργήθηκαν Ενιαία Κέντρα Απονομών σε όλη την Ελλάδα.

- Οι εργαζόμενοι ενισχύθηκαν με 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επιβραβεύθηκαν μέσα από ένα νέο – διευρυμένο ως προς τους δικαιούχους- σύστημα bonus και λειτούργησαν κάτω από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο επίτευξης εβδομαδιαίων στόχων.

- Τέθηκαν σε λειτουργία το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας για την άμεση επικοινωνία των υπαλλήλων με τους εν αναμονή συνταξιούχους, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, η υπηρεσία myEFKAlive, 35 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 που βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

- Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021 πλην διεθνών και ανελαστικών. Ειδικότερα απομένουν 9.500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις προ του 2021, όπου στη πλειονότητα τους η καθυστέρηση οφείλεται για μία σειρά από λόγους με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου (οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απουσία ιατρικών γνωματεύσεων, κ.ά.).

-Οι οφειλές της Πολιτείας σε καθυστερούμενες συντάξεις, από 487 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2019 έχουν σήμερα πρακτικά μηδενιστεί.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Μαζί με το αποτελεσματικό management, δόθηκαν και σημαντικά κίνητρα, ψηφιακά εργαλεία και σύγχρονος εξοπλισμός στους υπαλλήλους προκειμένου να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση τους και να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας ,μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων επικουρικών και των εφάπαξ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις: Τέλος οι εκκρεμείς κύριες - Μητσοτάκης: Εκδόθηκαν 470.000 σε 22 μήνες"

Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η ρωσική απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χερσώνα – Ύψωσαν τη σημαία της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός είχαν μεταφερθεί στην ανατολική, όχθη του Δνείπερου.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η απόσυρση είχε ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Nexta TV υψώθηκε η ουκρανική σημαία στη Χερσώνα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η ρωσική απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χερσώνα – Ύψωσαν τη σημαία της Ουκρανίας"

Υπόθεση Μπουτάρη: Έβδομη αναβολή στη δίκη για τη σε βάρος του επίθεση

Νέα αναβολή, η έβδομη κατά σειρά, στη δίκη για την επίθεση εναντίον του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, τον Μάιο του 2018, στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθονται δώδεκα άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην βουλευτής-νομάρχης Θεσσαλονίκης-περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καταφέρθηκε εναντίον του Γ. Μπουτάρη με μειωτικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, προτρέποντας τους φυσικούς δράστες να κινηθούν εναντίον του.

Το δικαστήριο ανέβαλε σήμερα την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω απουσίας μάρτυρα αστυνομικού, ενώ η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2023. Είχαν προηγηθεί άλλες έξι αναβολές για διάφορους λόγους, όπως ωράριο γραμματείας, αιτήματα δικηγόρων αλλά και λόγω της πανδημίας.

Όπως και στις προηγούμενες δικασίμους, ο τέως δήμαρχος έδωσε το «παρών» στα δικαστήρια, καθώς παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων. Σε παλιότερες δηλώσεις του είχε πει ότι ενδεχόμενη απουσία του συνιστά «ασέβεια» προς τη Δικαιοσύνη και ερωτηθείς για το τι του έμεινε από αυτή την υπόθεση, απάντησε χαρακτηριστικά «αηδία, μόνο αηδία».

Ο Π. Ψωμιάδης διώκεται για εξύβριση λόγω και έργω, όπως επίσης για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος. Οι υπόλοιποι κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εξύβριση λόγω και έργω. Η εμπλοκή τους προέκυψε ύστερα από προκαταρκτική έρευνα, που διενήργησε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, κατά την οποία εξετάστηκε και βιντεοληπτικό υλικό από την επίθεση.

Για την ίδια υπόθεση είχαν συλληφθεί και δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία άλλοι τρεις δράστες της επίθεσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Μπουτάρη: Έβδομη αναβολή στη δίκη για τη σε βάρος του επίθεση"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έξι νεκροί από πύραυλο σε πολυκατοικία στο Μικολάιβ

Mε αμείωτη σφοδρότητα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία που κοντεύει τους εννέα μήνες. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ουκρανική πόλη Μικολάιβ το πρωί της Παρασκευής από ρωσική πυραυλική επίθεση κατά πολυκατοικίας. 

Ο πύραυλος της Ρωσίας έπληξε πενταώροφο κτίριο κατοικιών στην πόλη Μικολάιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης νότια της Ουκρανίας. Μετά την ανάσυρση τριών πτωμάτων, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν άλλα τρία, ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον δύο σοβαρά τραυματισμένοι πολίτες. 

Διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια για επιζώντες, έγραψε ο δήμαρχος του Μικολάιβ Ολεξάντρ Σενκέβιτς στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. 

Δείτε βίντεο:

Την επίθεση στην πόλη Μικολάιβ επιβεβαίωσε με ανάρτηση του στο Telegram και ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ. «Το Μικολάιβ έγινε και πάλι στόχος εχθρικών πυραύλων. Μία από τις ρουκέτες έπληξε μια πολυκατοικία πέντε ορόφων, η οποία καταστράφηκε» ανέφερε. 

Δείτε φωτογραφίες:

Υπενθυμίζεται ότι το Μικολάιβ ήταν το πρώτο σημείο αντίστασης στη ρωσική προέλαση την περασμένη άνοιξη, όταν οι επίλεκτες δυνάμεις από τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία κατέλαβαν τάχιστα τη γειτονική Χερσώνα και προσπάθησαν να βαδίσουν προς την Οδησσό ώστε να κατακτήσουν όλο το θαλάσσιο μέτωπο του βόρειου Εύξεινου Πόντου, μέχρι τη Μολδαβία. Τα στρατεύματα όμως του Κιέβου αντιστάθηκαν αποτελεσματικά στα περίχωρα, υποχρεώνοντας τότε τους Ρώσους σε σύμπτυξη στα όρια της περιφέρειας της Χερσώνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Έξι νεκροί από πύραυλο σε πολυκατοικία στο Μικολάιβ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news