facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Μεγάλη ανησυχία για τους Κινέζους ταξιδιώτες: Μετά την Ευρώπη, αρνητικό τεστ από 5/1 ζητούν Καναδάς και Αυστραλία

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των κρατών, που επιβάλλουν ή εξετάζουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Εκτός από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστραλία και ο Καναδάς ζητούν αρνητικό τεστ, ενώ οι εικόνες από την Κίνα, όπου εκατομμύρια πολίτες γιόρτασαν την πρωτοχρονιά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας εντείνουν την ανησυχία.

Πρώτη μέρα των τεστ-covid για τις ταξιδιώτες από την Κίνα στη Γαλλία και οι υπουργοί Υγείας και Μεταφορών επισκέφτηκαν το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού για να επιβλέψουν την εφαρμογή του μέτρου ενώ ζητούν ευρωπαϊκό συντονισμό για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων στελεχών.

«Στόχος η ταυτοποίηση των στελεχών. Θα έχουμε μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα για να εναρμονίσουμε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης σε επίπεδο Ε.Ε.» δήλωσε ο Φρανσουά Μπρον, υπουργός Υγείας της Γαλλίας. 

Τα προληπτικά τεστ εφαρμόζονται ήδη στην Ισπανία που έχει υποδεχτεί τους πρώτους ταξιδιώτες από την Κίνα και που συμμερίζεται την ανησυχία της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Όπως περιγράφει ταξιδιώτης από την Κίνα: «Ναι, ελέγχουν πρώτα τη θερμοκρασία και αν έχεις πυρετό σου κάνουν PCR».

«Μου έκαναν το τεστ. Όλα ήταν καλά, αλλιώς θα με κρατούσαν μέσα» λέει ένας άλλος.

Η κινεζική αδιαφάνεια ως προς την εξέλιξη της πανδημίας ωθεί όλο και περισσότερες χώρες στη λήψη μέτρων. Καναδάς και Αυστραλία θα ζητούν από τις 5 Ιανουαρίου αρνητικό τεστ όχι παλαιότερο των 48 ωρών πριν από την αναχώρηση.

«Θέλω επίσης να τονίσω ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που σχετίζεται με την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης αυτή τη στιγμή για την κατάσταση στην Κίνα», σύμφωνα με τον Μαρκ Μπάτλερ, υπουργό Υγείας της Αυστραλίας.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Κι ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι υπερασπιζόταν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του την πολιτική του Πεκίνου για την καταπολέμηση της covid, στη Γουχάν εκεί που άρχισαν όλα πριν από τρία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι γιόρτασαν την έλευση του νέου έτους στη κεντρική πλατεία της Πόλης με την ελπίδα αλλά όχι τη βεβαιότητα ότι τα χειρότερα είναι πίσω τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη ανησυχία για τους Κινέζους ταξιδιώτες: Μετά την Ευρώπη, αρνητικό τεστ από 5/1 ζητούν Καναδάς και Αυστραλία"

ΗΠΑ: Νέος σεισμός 5,4 βαθμών, μετά τα 6,4 στην Καλιφόρνια

Σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της περιοχής Ρίο Ντελ της Καλιφόρνια, μια περιοχή που είχε πληγεί από έναν ισχυρό σεισμό τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν στα 27,8 χιλιόμετρα.

Η ίδια περιοχή της Καλιφόρνια, που βρίσκεται στην κομητεία Χάμπολτ, είχε πληγεί από σεισμό 6,4 βαθμών στις 20 Δεκεμβρίου, ο οποίος είχε προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και δρόμους και είχε αφήσει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς νερό και ηλεκτρικό, λόγω βλαβών στις υποδομές.

Η περιοχή είναι γνωστή για τη συχνή σεισμική δραστηριότητα, αν και το μέγεθος των 6,4 βαθμών προκάλεσε μεγαλύτερη αναστάτωση από το συνηθισμένο.

ΑΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Νέος σεισμός 5,4 βαθμών, μετά τα 6,4 στην Καλιφόρνια"

ΥΠΕΞ: Ευχές στη Σουηδία που αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τσεχία για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζει τις καλύτερες ευχές για μια παραγωγική θητεία στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και διαμηνύει πως προσβλέπει στη συνεργασία προς το συμφέρον της ΕΕ και των πολιτών της.

Παράλληλα, εκφράζει ευχαριστίες στην Τσεχία για την «επιτυχημένη προεδρία κατά τους τελευταίους 6 μήνες».

Ευχές για μια επιτυχημένη θητεία στη σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε για μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ευρώπη» υπογραμμίζει επίσης ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ευχαριστεί την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την «εξαιρετική συνεργασία».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Ευχές στη Σουηδία που αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ"

Καιρός αύριο: Ζέστη σε όλη τη χώρα με βροχές στην Κρήτη – Αναλυτική πρόγνωση

«Πασχαλινός» θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (02.01.2023) με υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα. Βροχές στην Κρήτη με ομίχλη στα ηπειρωτικά. Μέτριας έντασης οι άνεμοι στα πελάγη.

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στη βόρεια Κρήτη. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα πελάγη βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και στα βόρεια θα φθάσει τους 14 με 16 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τα νότια από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες σχεδόν αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη σε όλη τη χώρα με βροχές στην Κρήτη – Αναλυτική πρόγνωση"

Κορονοϊός: Η Γαλλία καλεί τις χώρες της ΕΕ να πραγματοποιούν ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Η Γαλλία έκανε σήμερα έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για Covid τους ταξιδιώτες από την Κίνα μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν εν μέσω ενός νέου ξεσπάσματος της νόσου στην Κίνα.

Μόνο η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο ανάμεσα στις 27 χώρες του μπλοκ καθώς αξιωματούχοι υγείας από τις χώρες μέλη απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.

Περισσότερες συνομιλίες για το θέμα αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Από σήμερα η Γαλλία απαιτεί από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για Covid που να έχει πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ενώ θα πραγματοποιεί και τυχαίους ελέγχους στις αφίξεις.

«Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ένας Κινέζος ταξιδιώτης με Covid μπορεί προς το παρόν να μεταβεί αεροπορικώς σε μια άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να ταξιδέψει χωρίς κανέναν έλεγχο στη Γαλλία, ο Μπον απάντησε: «Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συντονιστούμε (σε όλη της ΕΕ), για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Έχοντας κρατήσει τα σύνορά του κλειστά επί μια τριετία με την επιβολή ενός αυστηρού καθεστώτος λοκντάουν και αμείλικτων ελέγχων, το Πεκίνο άλλαξε ξαφνικά πολιτική αποφασίζοντας στις 7 Δεκεμβρίου την άρση μέτρων ώστε να συνυπάρξει με τον ιό με αποτέλεσμα οι μολύνσεις να εκτοξευτούν ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η Γαλλία καλεί τις χώρες της ΕΕ να πραγματοποιούν ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Κίνα"

Η Ακρίτα ζητά συγγνώμη που πίστεψε στην ιστορία της «νεκρής Μαρίας»

Συγγνώμη που πίστεψε στην ιστορία της «νεκρής Μαρίας» ζητά η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook.

Μετά τη συγγνώμη του γερμανικού περιοδικού Spiegel και την ολική αναδίπλωσή του σχετικά με την υπόθεση του θανάτου της πεντάχρονης Μαρίας σε νησίδα του Έβρου, η κυρία Ακρίτα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι προθέσεις μου ήταν ειλικρινείς, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Ειλικρινά λυπάμαι».

Δείτε ολόκληρη την ανάρτησή της:

«Στην εκπνοή του χρόνου, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη γιατί κι εγώ - όπως τόσοι άλλοι - πίστεψα την ιστορία της ‘μικρής Μαρίας’ από τον Έβρο. Οι προθέσεις μου ήταν ειλικρινείς, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Ειλικρινά λυπάμαι.
Εύχομαι το 2023 να βρούμε τη δύναμη να ζητάμε συγγνώμη όταν σφάλλουμε και να προσπαθούμε να διορθώνουμε τα λάθη μας.
Καλή μας Χρονια, αγαπημένοι μου φίλοι!»
 

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ακρίτα ζητά συγγνώμη που πίστεψε στην ιστορία της «νεκρής Μαρίας»"

Στην «αγκαλιά» της Ευρωζώνης η Κροατία: Με ανάμικτα συναισθήματα η υποδοχή του ευρώ

Με δύο ορόσημα, την υιοθέτηση του ευρώ και την ένταξη στον χώρο Σένγκεν, υποδέχθηκε τον νέο χρόνο η Κροατία, που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από περίπου μια δεκαετία. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η Κροατία αποχαιρέτισε το νόμισμά της, το κούνα, για να γίνει το 20ό μέλος της Ευρωζώνης. Έγινε επίσης το 27ο κράτος το οποίο εντάσσεται στον χώρο Σένγκεν, την αχανή ζώνη όπου πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Tοπικές εφημερίδες χαιρέτισαν τα δύο γεγονότα ως «αποκορύφωμα της ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε.». Η πρόεδρος της Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα σήμερα.

Η Κροατία, που εντάχθηκε στην Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2013, κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, ενώ η σύγκρουση που ακολούθησε (1991-95) προκάλεσε περίπου 20.000 νεκρούς. Οι Κροάτες αξιωματούχοι υπογραμμίζουν τακτικά τα οφέλη που θα έχουν οι 3,9 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας από την ένταξή της στην Ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν. Για τους ειδικούς, η υιοθέτηση του ευρώ θα συμβάλει στην προστασία της κροατικής οικονομίας, μίας από τις πιο αδύναμες της Ε.Ε., μπροστά στον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, τη σοβαρή ενεργειακή κρίση και τη γεωπολιτική ανασφάλεια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πληθωρισμός στην Κροατία τον Νοέμβριο έφτασε το 13,5%, έναντι 10% στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά τους οι Κροάτες έχουν ανάμικτα συναισθήματα: χαίρονται για την άρση των ελέγχων στα σύνορα, όμως η αλλαγή νομίσματος προκαλεί δυσπιστία. Τις τελευταίες ημέρες πολίτες κάνουν ουρά έξω από τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε σήμερα συμβολικά ανάληψη ευρώ από αυτόματο μηχάνημα στο Ζάγκρεμπ.

Πολλοί Κροάτες ανησυχούν ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα προκαλέσει άνοδο τιμών, κυρίως καθώς οι εταιρείες θα στρογγυλοποιήσουν προς τα πάνω τις τιμές μετά την αλλαγή νομίσματος.

«Κλαμπ ελίτ»

Όμως ο Μάρκο Πάβιτς, εργαζόμενος σε τουριστικό γραφείο, εκτίμησε ότι «η Κροατία εντάσσεται σε ένα κλαμπ ελίτ». Ωστόσο «τίποτα δεν αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου, ούτως ή άλλως όλα τα υπολογίζαμε σε ευρώ εδώ και δύο δεκαετίες», πρόσθεσε ο Νέβεν Μπάνιτς, άλλος εργαζόμενος.

Περίπου το 80% των τραπεζικών καταθέσεων είναι ήδη σε ευρώ στην Κροατία, καθώς οι βασικοί εταίροι της χώρας ανήκουν στην ευρωζώνη, και ο τουρισμός, που συμβάλει σε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ της χώρας, τροφοδοτείται από Ευρωπαίους.

REUTERS/Borut Zivulovic

Τα μεσάνυκτα ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μποζινόβιτς και η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Σλοβενίας Σάνια Αγιάνοβιτς Χόβνικ παρέστησαν σε σύντομη τελετή στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, στη διάρκεια της οποίας απομακρύνθηκαν μπάρες από τα σύνορα. «Σήμερα το βράδυ γιορτάζουμε το νέο έτος, τη νέα Ευρώπη με την Κροατία στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο Μποζινόβιτς, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «τελική επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας». Ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλιτς- Ράντμαν παρέστη σε αντίστοιχη τελετή σε συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο με την Ουγγαρία.

Προσδοκίες για ώθηση στον τουρισμό

Η Κροατία δέχθηκε φέτος τέσσερις φορές περισσότερους τουρίστες από όσους κατοίκους έχει και η ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον κλάδο. Οι μεγάλες ουρές αναμονής στα σύνορα της χώρας με τους γείτονές της της Ε.Ε. θα αποτελούν παρελθόν. Σήμερα θα κλείσουν 73 μεθοριακά φυλάκια. Στα αεροδρόμια η αλλαγή θα γίνει στις 26 Μαρτίου για τεχνικούς λόγους.

Παράλληλα η κατάσταση στα σύνορα της Κροατίας με τους γείτονές της που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. – τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία—δεν θα αλλάξει.

Ωστόσο η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης θα παραμείνει μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Από τοτε που εντάχθηκε στην Ε.Ε. η Κροατία ανέλαβε το καθήκον να προστατεύει τα εξωτερικά, χερσαία σύνορα του μπλοκ, μήκους περισσότερων από 1.350 χιλιομέτρων. Η χώρα βρίσκεται στη λεγόμενη οδό των δυτικών Βαλκανίων την οποία ακολουθούν οι μετανάστες για να εισέλθουν στην Ε.Ε., αλλά και λαθρέμποροι όπλων, ναρκωτικών και διακινητές ανθρώπων.

Μετά την άρση των περιορισμών που είχαν υιοθετηθεί λόγω της πανδημίας η Κροατία κατέγραψε 30.000 παράτυπους μετανάστες τους δέκα πρώτους μήνες του 2022, αύξηση 1505 σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην «αγκαλιά» της Ευρωζώνης η Κροατία: Με ανάμικτα συναισθήματα η υποδοχή του ευρώ"

Νέες ευθείες απειλές Ακάρ: Λάθος οι υπολογισμοί της Ελλάδας για το Καστελόριζο

Πολεμική ρητορική υιοθέτησε για άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που όχι μόνο κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες, αλλά προειδοποίησε και με επιστροφή του λογαριασμού, ενώ υποστήριξε ότι οι υπολογισμοί της Αθήνας για το Καστελόριζο είναι λανθασμένοι.

«Αν και απλώνουμε το χέρι της ειρήνης, η Ελλάδα επιμένει να συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνει την ένταση. Είμαστε σε επιφυλακή, δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο μέχρι στιγμής, ούτε θα το πράξουμε» είπε.

Ο Ακάρ μετείχε σε πτήση αεροσκάφους την τελευταία ημέρα του χρόνου και επιθεώρησε από αέρος τα στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατηγορεί ψευδώς την Τουρκία για επεκτατικότητα και ρεβιζιονιστικές πολιτικές για να καλύψει τα δικά της λάθη. Για το Καστελόριζο ανέφερε: «ακόμα επιμένουν να μην το βλέπουν. Θέλουν μία περιοχή θαλάσσια δικαιοδοσίας 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εξοπλίζουν τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών. Οι δραστηριότητές μας είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης. Δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο μέχρι στιγμής, ούτε θα το πράξουμε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες ευθείες απειλές Ακάρ: Λάθος οι υπολογισμοί της Ελλάδας για το Καστελόριζο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news