facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Αϊτή: Τους 1941 έφτασαν οι νεκροί μετά τα 7.2 ρίχτερ

Ο επιβεβαιωμένος απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό των 7,2 βαθμών που συγκλόνισε το Σάββατο στην Αϊτή ανήλθε στους 1.941 νεκρούς, ανακοίνωσαν σήμερα το βράδυ οι αρχές πολιτικής προστασίας της Αϊτής.

Οι πλημμύρες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σήμερα διέκοψαν τις επιχειρήσεις έρευνας για τον εντοπισμό επιζώντων και την παροχή βοήθειας σε αυτούς που έμειναν άστεγοι ή χωρίς τροφή και νερό.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αϊτή: Τους 1941 έφτασαν οι νεκροί μετά τα 7.2 ρίχτερ"

Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη – Αναλυτική πρόγνωση

Πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται τοπικοί όμβροι και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς και στα πελάγη 4 με 5 μποφόρ, με ενίσχυση από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά σε 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 με 39 και κατά τόπους στα ανατολικά και τα νότια τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Ασθενείς και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ασθενείς και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία ύφεση το βράδυ και από τα δυτικά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από τη νύχτα βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί και σταδιακά στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα νότια δυτικοί 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και κατά τόπους στην Κρήτη 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη – Αναλυτική πρόγνωση"

Γαλάτσι: Ελεύθερος υπό όρο ο αστυνομικός που σκότωσε σκύλο

Ελεύθερος με την επιβολή της υποχρεωτικής εμφάνισης μια φορά το μήνα σε ανακριτή αφέθηκε μετά την απολογία του ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στο Γαλάτσι, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε πολυκατοικία.

Ο αστυνομικός απολογήθηκε για το αδίκημα της ζωοκτονίας σε βαθμό κακουργήματος και σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε πως δεν ήθελε να σκοτώσει το σκύλο αλλά βρισκόταν σε άμυνα καθώς το ζώο τον δάγκωσε.

Σημειώνεται ότι δικογραφία έχει σχηματιστεί και για τους ιδιοκτήτες του σκύλου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια σε βάρος του αστυνομικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Αθηνών που ανέλαβαν την υπόθεση ασχολήθηκαν και με το αν τα σκυλιά (ο ιδιοκτήτης είχε δύο σκύλους) πληρούν όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις και δεν έχουν σταθεί μόνο στο αν διαθέτουν βιβλιάριο παρακολούθησης από κτηνίατρο.

Ερεύνησαν σύμφωνα με πληροφορίες τις συνθήκες που ζούσαν και μάλιστα έχουν πάρει καταθέσεις από τους ενοίκους της πολυκατοικίας για το αν ο ιδιοκτήτης τους παρείχε όλα εκείνα τα στοιχεία για να παραμένουν σε συνθήκες ασφαλείας και υγείας τόσο για τα ίδια όσο και για τους ενοίκους της πολυκατοικίας.

Επίσης εξετάστηκαν μαρτυρίες ανθρώπων που ζούσαν στην πολυκατοικία και δηλώνουν φοβισμένοι και περιγράφουν περιστατικά με πρωταγωνιστές τα σκυλιά τα οποία θα ερευνηθούν από τις Αρχές.

Με βάση το νέο νόμο ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε το σκύλο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος ενώ σήμερα η γενική αστυνομική διεύθυνση αττικής με ανακοίνωση της απάντησε σε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τραυματισμό του.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

Σχετικά με αναφορές που αναπαράγονται σε δημοσιεύματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί των συνθηκών που έλαβε χώρα περιστατικό πρωινές ώρες της 12-08-2021 στο Γαλάτσι, ανακοινώνεται ότι στον εμπλεκόμενο αστυνομικό παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, λόγω δαγκώματος σκύλου στην πίσω πλευρά του δεξιού του μηρού, αρχικά από μηχανοκίνητη μονάδα του Ε.Κ.Α.Β. και ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή περαιτέρω ιατρικής φροντίδας.

Εκεί πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, περιποίηση και επίδεση του τραύματος, ενώ επίσης, του χορηγήθηκε αντιτετανικός ορός και αντιβιοτική αγωγή.
Τέλος, ο αστυνομικός, σύμφωνα με την γνωμάτευση του γιατρού, θα απέχει από τα καθήκοντά του προκειμένου να αναρρώσει.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλάτσι: Ελεύθερος υπό όρο ο αστυνομικός που σκότωσε σκύλο"

Φωτιά στα Βίλια: Άλλη μια δύσκολη νύχτα – Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων

Δεύτερη νύχτα αγωνίας για τη φωτιά στα Βίλια. Παρότι η κατάσταση κρίνεται ως βελτιωμένη, οι φλόγες θέριεψαν μόλις έπεσε το σκοτάδι και σταμάτησαν, αναγκαστικά, τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Η φωτιά στα Βίλια εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων μέσα σε άλλοτε καταπράσινο δάσος, με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να δημιουργούν τις τελευταίες ώρες αντιπυρικές ζώνες. Ο σκοπός είναι ένας: να εμποδιστεί η επέκταση της πύρινης λαίλαπας προς το Πόρτο Γερμενό.

Νωρίτερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν αρκετές αναζωπυρώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των τροφίμων από το γηροκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ».

Στις 06:20 τα ξημερώματα της Τρίτης (17.08.2021), ενημερώθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 οι κάτοικοι των οικισμών Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα, προκειμένου να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Φωτιά στα Βίλια: Γενική επιφυλακή

Στα σημεία παραμένουν ισχυρές οι δυνάμεις αποτελούμενες από 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται και δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

Μετά την ενεργοποίηση του «Σχεδίου Δευκαλίων» ο Ελληνικός Στρατός παρέχει συνδρομή με 40 στελέχη ως πεζοπόρο τμήμα αλλά και με χωματουργικά μηχανήματα.

Μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν περιοδικά 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων του Beriev-200 αλλά και των 2 Ilyushin Il-76.

Φωτιά στην Κερατέα

Στην Κερατέα, η φωτιά είναι πλέον οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις μέσα στην περίμετρό της. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, ενώ μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 8 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη μαζί με τα 2 Ilyushin Il-76 κυρίως για την ασφάλεια της πυρκαγιάς.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στα Βίλια: Άλλη μια δύσκολη νύχτα – Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων"

Κορονοϊός: Νέα εκρηκτική αύξηση με 4.206 κρούσματα - 258 οι διασωληνωμένοι, 16 θάνατοι

Εκρηκτική αύξηση σημείωσε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, που ανήλθε σε νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.206, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα νέα κρούσματα, 969 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής, 323 στη Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε στο Ηράκλειο με 222, στη Ρόδο με 150, στα Χανιά με 142, στην Αχαΐα με 129 και στην Εύβοια με 105.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 543.749 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων το 51,2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 135 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.524 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.253 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 258 (το 61,2% είναι άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.885 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 218 (ημερήσια μεταβολή -2,68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 234 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 6.016.061 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 8.241.505 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 87.109 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. 

Έως 16 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 31.703.151 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 1.013.968 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο. 

Στις 16 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκαν 123 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 28.835 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 991 θετικά (3,44%). 

Σταθεροποιητικές οι τάσεις του ιικού φορτίου

Την εβδομάδα 9 έως 15 Αυγούστου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δέκα (8/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά πτωτικές τάσεις κυμάνθηκαν από -55% στην Αλεξανδρούπολη έως -72% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στο Βόλο (-28%) και στο Ηράκλειο (-25%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στον Άγιο Νικόλαο (-10%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+2%). 

Αντίθετα, αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε δύο από τις δέκα (2/10) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στα Χανιά (+103%) και στα Ιωάννινα (+260%). Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 9 έως 15 Αυγούστου 2021: 

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με μη στατιστικά σημαντική μεταβολή (+2%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 02-08/08/21. 

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, στη Λάρισα, παρατηρήθηκε μείωση (-59%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 02-08/08/21. 

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, στο Βόλο, παρατηρήθηκε μείωση (-28%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 02-08/08/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, στην πόλη του Ηρακλείου, καταγράφηκε οριακή μείωση (-25%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 02-08/08/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. 

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, στην πόλη των Χανίων, συνεχίσθηκε η τάση αύξησης (+103%), του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 02-08/08/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε σχετική μείωση (-72%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 02-08/08/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα. 

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, καταγράφηκε οριακή και μη στατιστικά σημαντική μείωση (-10%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 02-08/08/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα. 

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, στην Ξάνθη, παρατηρήθηκε μείωση (-58%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 02-08/08/21. 

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, στην Αλεξανδρούπολη παρατηρήθηκε μείωση (-55%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 02-08/08/21. 

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+260%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 02-08/08/21.

Ο "χάρτης” των κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 4.206 κρουσμάτων covid-19, έχει ως εξής:

121 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

115 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

57 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

155 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

247 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

84 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών

144 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

46 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

323 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

62 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

129 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

23 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

57 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

105 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

84 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

35 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

222 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

99 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

7 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

66 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

105 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

78 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

45 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

69 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

60 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

118 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

86 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

150 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

9 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

33 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

142 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

28 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

222 κρούσματα υπό διερεύνηση

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Νέα εκρηκτική αύξηση με 4.206 κρούσματα - 258 οι διασωληνωμένοι, 16 θάνατοι"

Δωρεά 200.000 εμβολίων στη Λιβύη από την ελληνική κυβέρνηση

Σε δωρεά 200.000 εμβολίων προς την Λιβύη για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που δωρίζει εμβόλια στη Λιβύη, τα οποία μεταφέρθηκαν σήμερα με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας και παραδόθηκαν στην Λιβυκή Κυβέρνηση σε επίσημη τελετή που διοργανώθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο κ. Ιωάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας. Ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Omar Mohammed Saleh, υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή και παρέλαβε τη δωρεά.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης των εμβολίων, ο κ. Ι. Σμυρλής δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τον Λιβυκό λαό με τα απαραίτητα εμβόλια και άλλα μέσα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιβεβαιώνοντας την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στην περιοχή και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την ανόρθωση της Λιβύης.

Η αποστολή της δωρεάς έγινε σε συνέχεια της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη και του γενικού γραμματέα κ. Σμυρλή στην Τρίπολη και την Βεγγάζη στις 4 και 5 Ιουλίου καθώς και της ίδρυσης στην Βεγγάζη του Ελληνικού Γενικού Προξενείου, του πρώτου που επαναλειτούργησε στην πόλη μετά την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Όπως αναφέρεται το υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει περαιτέρω τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής το επόμενο δίμηνο και τη συμμετοχή με εθνικό περίπτερο στους κλάδους δομικών υλικών και τροφίμων ως έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής και οικονομικής σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη άριστων διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεά 200.000 εμβολίων στη Λιβύη από την ελληνική κυβέρνηση"

Φωτιές – Πολιτική Προστασία: Για ποιες περιοχές υπάρχει υψηλός κίνδυνος την Τετάρτη 18/08

Οι φωτιές σε Βίλια και Κερατέα παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Παρόλα αυτά, αρκετές περιοχές είναι στην κατηγορία 3 του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για την Τετάρτη (18.08.2021).

Οι φωτιές που ξέσπασαν σε Βίλια και Κερατέα τη Δευτέρα (18.08.2021) μπορεί να δείχνουν ότι «ξεθυμαίνουν», όμως αρκετές περιοχές είναι στην κατηγορία 3 του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας για την Τετάρτη 18 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία 3 είναι:

-Αττική και Κύθηρα
-Εύβοια
-περιοχές Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας
-Ηπείρου
-Θεσσαλίας
-Κεντρικής Μακεδονίας
-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
-Πελοπόννησος
-Κρήτη
-Δωδεκάνησα
-Βόρειο Αιγαίο
-Ιόνιο

Δείτε τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου:

Εικόνα

 newsit

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές – Πολιτική Προστασία: Για ποιες περιοχές υπάρχει υψηλός κίνδυνος την Τετάρτη 18/08"

Τελεσίγραφο των Ταλιμπάν προς τις ΗΠΑ: Να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου

Οι Ταλιμπάν αναμένουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουν δεσμευτεί για την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν και αναμένουν να το πράξουν έως την ημερομηνία ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα εκρόσωπός τους, δεσμευόμενος παράλληλα ότι οι ισλαμιστές μαχητές «δεν επιτέθηκαν και δεν θα επιτεθούν μέχρι τότε» στις αμερικανικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σοχάιλ Σαχίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία της Ντόχα που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι και να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου – 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, που οδήγησαν στην εισβολή των ΗΠΑ.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα τους επιτεθούμε, δεν έχουμε επιτεθεί εναντίον τους», είπε ο κ. Σαχίν .

Ο ίδιος έστειλε επίσης μήνυμα προς στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη διεθνή κοινότητα να «σεβαστούν τις επιθυμίες του λαού του Αφγανιστάν». «Αυτή είναι η υποχρέωσή τους γιατί αυτοί ήταν πίσω από την καταστροφή του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών», είπε.

Οι Ταλιμπάν αναμένεται να παραχωρήσουν σήμερα το απόγευμα συνέντευξη Τύπου σε ένα κέντρο Τύπου στην Καμπούλ, το οποίο χρησιμοποιούσε προηγουμένως η αφγανική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσκάλεσε μέσω tweet τους δημοσιογράφους να προσέλθουν στο κέντρο Τύπου.

Ζητούν διεθνή διάσκεψη για παροχή βοήθειας

«Σε βραχυπρόθεσμη προοπτική αναμφίβολα, θα χρειασθούμε την βοήθεια άλλων χωρών. Χρειαζόμαστε βοήθεια, για να πληρώσουμε τους μισθούς των δασκάλων, των υπαλλήλων και των μαχητών των δυνάμεων ασφαλείας. Καλούμε όλες τις χώρες να μας βοηθήσουν. Θεωρώ ότι ωρίμασε η αναγκαιότητα μια διεθνούς διάσκεψης για παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Αυτό δεν πρέπει να γίνει για εμάς, αλλά για χάρη του αφγανικού λαού», δήλωσε ο Σαχίν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το κίνημα των Ταλιμπάν ενδιαφέρεται επίσης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAPI (που θα διέρχεται από τις χώρες Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία) καθώς και για την υλοποίηση άλλων σημαντικών έργων υποδομών.

«Στην χώρα μας υπάρχουν και άλλα μεγάλα έργα. Είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAPI, έργα κατασκευής σιδηροδρόμων και άλλα. Η δική μας πολιτική πτέρυγα ελπίζει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίησή τους», δήλωσε ο Σαχίν.

Πώς οι Ταλιμπάν προετοίμαζαν επί μήνες την προέλασή τους

Χρειάστηκαν ελάχιστες μέρες για την σαρωτική επέλαση των Ταλιμπάν έως την Καμπούλ και την κατάληψη εδαφών Αφγανιστάν που δεν είχαν ήδη υπό τον έλεγχό τους, μερικές φορές μάλιστα χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός.

Δηλώσεις που εξασφάλισε το Reuters από ηγέτες των Ταλιμπάν, Αφγανούς πολιτικούς, διπλωμάτες και άλλους παρατηρητές υποδηλώνουν ότι το ισλαμικό μαχητικό κίνημα έθεσε τις βάσεις για τη νίκη του πολύ πριν από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

Προετοιμασμένοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αναλάβουν ξανά τον έλεγχο μιας χώρας που διοικούσαν από το 1996 έως το 2001, οι ισλαμιστές αντάρτες καλλιεργούσαν επί μήνες σχέσεις με χαμηλού επιπέδου πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς και με φυλετικούς αρχηγούς.

Αυτό, σε συνδυασμό με την προαναγγελθείσα απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, περίπου 20 χρόνια μετά την έναρξη του πιο μακροχρόνιου πολέμου στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ, κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στην πολιτική διοίκηση που υποστήριζε η Δύση.

«Οι Ταλιμπάν δεν ήθελαν να δώσουν μάχες», δήλωσε ο Ασφαντιάρ Μιρ, αναλυτής που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Αντίθετα, ήθελαν να προκαλέσουν πολιτική κατάρρευση».

Η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους. Ένας διοικητής των Ταλιμπάν στην κεντρική επαρχία Γκάζνι είπε ότι μόλις οι κυβερνητικές δυνάμεις είδαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έφευγαν, η αντίσταση κατέρρευσε.

Σε μόλις μία εβδομάδα, όλες οι μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, από το Κουντούζ στα βόρεια έως το Κανταχάρ στο νότο, είχαν πέσει.

«Δεν σημαίνει ότι αυτοί οι Αφγανοί ηγέτες που παραδόθηκαν είχαν αλλάξει ή έγιναν πιστοί σε εμάς, αλλά είναι επειδή δεν υπήρχαν άλλα δολάρια», είπε, αναφερόμενος στην οικονομική υποστήριξη που είχαν λάβει η κυβέρνηση και ο στρατός από τη Δύση για σχεδόν δύο δεκαετίες. «Παραδόθηκαν σαν αιγοπρόβατα» πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις ο Σαζίν δήλωσε ότι μεγάλος αριθμός περιφερειών διασφαλίστηκαν μέσω επαφών και παρότρυνσης των αντιπάλων να αλλάξουν πλευρά. «(Είχαμε) απευθείας συνομιλίες με τις δυνάμεις ασφαλείας εκεί, καθώς και μέσω διαμεσολάβησης φυλετικών πρεσβυτέρων και θρησκευτικών αρχηγών», είπε.

Αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία μετά το 2001, οι Ταλιμπάν σταδιακά ανασυγκροτήθηκαν, χρηματοδοτούμενοι από το όπιο και την παράνομη εξόρυξη. Την ίδια ώρα παρέμεναν στο «παρασκήνιο», προτιμώντας απομονωμένα σημεία και να σκορπίσουν φόβο στις πόλεις μέσω βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Εν τω μεταξύ, πήραν τον έλεγχο πολλών επαρχιακών περιοχών με μια μορφή σκιώδους κυβέρνησης με δικά της δικαστήρια και φορολογικά συστήματα. Στις βόρειες και δυτικές περιοχές, όπου το κίνημα των Παστούν είναι παραδοσιακά ασθενέστερο, κινήθηκαν για να το ενισχύσουν.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της επέλασής τους κατάφεραν τέλος να διατηρήσουν ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ της ηγεσίας των Ταλιμπάν και των μαχητών σε ολόκληρη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι μερικές φορές υπήρχαν ανταγωνιστικά συμφέροντα και διαφωνίες για θέματα που κυμαίνονται από τις ειρηνευτικές συνομιλίες έως την κατανομή των εσόδων από την καλλιέργεια της παπαρούνας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τελεσίγραφο των Ταλιμπάν προς τις ΗΠΑ: Να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου"

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Καταγγελίες για εμπρησμούς και στάση Δασαρχείου

«Ήταν μια δύσκολη ημέρα, αλλά χάρη στη βοήθεια των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων, των εθελοντών, όπως και της άμεσης αντίδρασης της Περιφέρειας Αττικής για  τη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης, σώθηκε ο εθνικός δρυμός από της επέκταση της φωτιάς», είπε στον Αθήνα 984 ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη περιοχή.

Αναφερόμενος στη στάση του Δασαρχείου είπε «Δυστυχώς από το Δασαρχείο, είχαμε μια απίστευτα αρνητική αντιμετώπιση, από το 2002 . Ούτε κλαδί δε μας άφηνε να κόψουμε. Ήταν εκεί όχι για να βοηθήσει να σβήσουμε τη φωτιά, αλλά για να μας αποτρέψει απ το να κόψουμε δέντρα και να ανοίξουμε αντιπυρική ζώνη».

Άσκησε κριτική και έναντι του Υπουργείου Πολιτισμού, λέγοντας ότι «επί 2 χρόνια τώρα αρνείται να αδειοδοτήσει τη διάνοιξη τμήματος δρόμου που εξυπηρετεί στην πυροπροστασία και διασχίζει εγκάρσια τη περιοχή της παραλίας Σουνίου από τα Λεγραινά ώς την Καμάριζα».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής παράλληλα επεσήμανε ότι πρέπει να τεθεί το θέμα της πρόληψης πυρκαγιών και των αρμοδιοτήτων, ενώ για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήταν εμπρησμός.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Καταγγελίες για εμπρησμούς και στάση Δασαρχείου"

Ενεργοποιείται η πλατφόρμα στήριξης arogi.gov.gr για τους πυρόπληκτους – Ολοκληρώθηκαν οι καταγραφές

Σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται από αύριο το απόγευμα οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr). Σε χρόνο ρεκόρ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών ολοκλήρωσαν τις πρωτοβάθμιες αυτοψίες σε Εύβοια και Αττική, ενώ σε εξέλιξη είναι οι δευτεροβάθμιες καταγραφές που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Μέχρι χθες είχαν διενεργηθεί σε Αττική και Εύβοια περισσότεροι από 1.350 έλεγχοι και πλέον τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται στη φάση των επανελέγχων όσων κτισμάτων κρίθηκαν «κόκκινα». Ανάλογη είναι η εικόνα στην Πελοπόννησο, όπου οι πρωτοβάθμιες και οι επαναληπτικές αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί σε Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία, όπου έχουν γίνει περισσότεροι από 400 έλεγχοι.

Σήμερα αρχίζουν οι αξιολογήσεις ακινήτων στην Αρκαδία, όπου τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν δυνατή η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στις πληγείσες περιοχές από τους μηχανικούς εξαιτίας των συνθηκών. Και στην περίπτωση της Αρκαδίας οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας. Μηχανικοί του Υπουργείου είναι σε ετοιμότητα σε όλες τις περιοχές ώστε να ελέγξουν κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ανοίγουν οι πλατφόρμες – άμεσα οι αποζημιώσεις

Με βάση το πόρισμα των ελέγχων κάθε πυρόπληκτος πολίτης θα μπορεί μόλις ανοίξει η πλατφόρμα στη διεύθυνση arogi.gov.gr να υποβάλει μία απλή αίτηση, ώστε να λάβει άμεσα την προκαταβολή που δικαιούται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, όσο και αποζημίωση για την οικοσκευή. Συγκεκριμένα, για κατοικίες η άμεση ενίσχυση ανέρχεται σε έως 20.000 ευρώ για κατοικία και έως 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του Taxis, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος. Επίσης, στην πλατφόρμα θα διατίθεται ο ειδικός Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για την κατάθεση δωρεών που έχει ανοίξει το Υπουργείο Οικονομικών.

Προχωρά το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας

Ευρύ κύκλο επαφών και συναντήσεων με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου της Εύβοιας πραγματοποιεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος που ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό αρμόδιος για τα προγράμματα αρωγής και στήριξης μετά από φυσικές καταστροφές.

Αντικείμενο των επαφών του νέου στελέχους του Μεγάρου Μαξίμου είναι αφενός η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης και, αφετέρου, ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων ώστε να υλοποιηθούν τα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης το συντομότερο δυνατόν και να φθάσει άμεσα η κρατική αρωγή στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τριαντόπουλος είχε την Παρασκευή και την Δευτέρα συσκέψεις εργασίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, Γιώργο Κελαϊδίτη. Τη Δευτέρα είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, στη Χαλκίδα.

Την ίδια ημέρα είχε στην Αθήνα συναντήσεις εργασίας με τον Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά, και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Ηλία Μπουρμά, μαζί με εκπροσώπους του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου της Εύβοιας. Παράλληλα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και παραγωγικούς φορείς της Εύβοιας.

Σήμερα, Τρίτη, ο κ. Τριαντόπουλος είχε εκ νέου σύσκεψη εργασίας στη Χαλκίδα, με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος και Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ενώ συναντήθηκε και με το Δήμαρχο Διονύσου, Ιωάννη Καλαφατέλη, στον Άγιο Στέφανο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενεργοποιείται η πλατφόρμα στήριξης arogi.gov.gr για τους πυρόπληκτους – Ολοκληρώθηκαν οι καταγραφές"

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα Βίλια – Επιχειρούν τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» με άλλα 22 εναέρια

Στη μάχη για την πυρκαγιά στα Βίλια μπήκαν πριν από λίγα λεπτά και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, ‘Αγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.

Συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση και στην πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει φλόγα και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οροθετηθεί, αν και δεν έχει δοθεί επίσημα.

Για τις μεσημβρινές ώρες κάνουν συνεχώς ρίψεις δύο ελικόπτερα, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα Βίλια – Επιχειρούν τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» με άλλα 22 εναέρια"

Δυο συλλήψεις για εμπρησμούς σε Χαϊδάρι και πλατεία Κουμουνδούρου

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της Κυριακής 15 Αυγούστου στις περιοχές Χαϊδάρι και κέντρο Αθήνας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 54χρονος ημεδαπός και 29χρονη αλλοδαπή, οι οποίοι κατηγορούνται για δυο περιπτώσεις εμπρησμού.

Στην πρώτη περίπτωση, ο 54χρονος είχε προκαλέσει πυρκαγιά με χρήση αναπτήρα σε χαρτιά και ξερόχορτα χαμηλής βλάστησης στην είσοδο του οικισμού Αφαίας Σκαραμαγκά και διέφυγε πεζός, μέχρι την ακινητοποίηση του από αστυνομικούς που περιπολούσαν.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά 29χρονη Ιρανή που έβαλε με αναπτήρα φωτιά μικρής έκτασης σε ξερά φύλλα στο έδαφος, πλησίον δέντρου στην πλατεία Κουμουνδούρου. Προστρέξαντες αστυνομικοί άμεσα την κατέσβησαν και οδήγησαν την κατηγορούμενη στο οικείο τμήμα.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δυο συλλήψεις για εμπρησμούς σε Χαϊδάρι και πλατεία Κουμουνδούρου"

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 718,65€ σε πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων

Σήμερα, Τρίτη 17 Αυγούστου 2021 και ώρα 12:00, «άνοιξε» η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 718,65€ για τους πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, κατόπιν της δημοσίευσης της ΚΥΑ 60509/16.8.2021 (ΦΕΚ B' 3795/16.08.2021), χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 45 βασικά επιδόματα ανεργίας (45 x 15,97 = 718,65€) σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά από τις πυρκαγιές και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ. Για όσους κάνουν εγγραφή από σήμερα και ύστερα, να επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας (Πυρκαγιές Αυγούστου 2021)» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias 

(gov.gr →  Εργασία και ασφάλιση  → Ανεργία →  Έκδοση δελτίου ανεργίας)

Μετά την εγγραφή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης, ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση), καθώς και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN). Η διεύθυνση για την αίτηση είναι:

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/phusikes-katastrophes/eniskhuses-puroplikton-ergazomenon-oaed-2021 

(gov.gr →  Πολίτης και καθημερινότητα →  Φυσικές καταστροφές →  Πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες με έδρα σε πυρόπληκτες περιοχές)

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 718,65€ σε πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων"

Σοκάρει η εικόνα του Πηνειού. Χωρίς νερό και… απέραντη έρημος (φώτο)

Ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας μας, για μερικά χιλιόμετρα… στερεύει στην περιοχή των Τρικάλων!!!… Ίσως μοιάζει και μια προβολή στο μέλλον, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής και αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προβλέπεται ερημοποίηση της Θεσσαλίας. Γίνεται δε πιο επίκαιρη από ποτέ η έκκληση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για ολοκλήρωση των έργων μερικής εκτροπής του Αχελώου.

Η εικόνα του ποταμού στο ύψος της Καλαμπάκας είναι αποκαρδιωτική. Εκατοντάδες στρέμματα στην κοίτη του ποταμού θυμίζουν… έρημο!!!…

Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό σήμερα;… Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr  η ροή του ποταμού διακόπτεται σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες άρδευσης των χιλιάδων στρεμμάτων του Θεσσαλικού κάμπου. Έτσι καταγράφονται εικόνες σαν αυτές στο ύψος της γέφυρας της Διάβας όπου τους χειμερινούς μήνες τα νερά είναι ιδιαίτερα ορμητικά δημιουργώντας και φυσικούς καταρράκτες. Το ποτάμι ξαναβρίσκει τα… νερά του λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω όπου στην κοίτη του χύνονται παραπόταμοι δίνοντάς του την ομορφιά που έχουμε συνηθίσει.

 

trikalavoice

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκάρει η εικόνα του Πηνειού. Χωρίς νερό και… απέραντη έρημος (φώτο)"

Γαλλία: Μεγάλη φωτιά στο Σεν Τροπέ - Προληπτική εκκένωση χωριών και τουριστικών εγκαταστάσεων

Την προληπτική απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών από την ενδοχώρα του Σεν Τροπέ στην Κυανή Ακτή έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που μαίνεται από χθες στην περιφέρεια του Βαρ στη Γαλλία.

«Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά, αλλά δεν υπάρχει κανένα θύμα. Περί τους 750 πυροσβέστες αγωνίζονται κατά της πυρκαγιάς που παραμένει σφοδρή», δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιφέρειας του Βαρ, μίας από τις τουριστικότερες περιοχές της Γαλλίας τον Αύγουστο.

Οι περιφερειακές αρχές επιβεβαίωσαν την εκκένωση πολλών κοινοτήτων στην ενδοχώρα του Σεν Τροπέ και πολλών κάμπινγκ και ζήτησαν περιορισμό της κυκλοφορίας γύρω από τον κόλπο του Σεν Τροπέ για να μην παρεμποδίζεται το έργο των πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά είναι μία από τις σοβαρότερες του φετινού καλοκαιριού στην περιοχή της Μεσογείου, όπου δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, την Αλγερία και το Μαρόκο.

«Οι συνθήκες είναι δυσμενείς με ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες. Η πυρκαγιά έχει τεράστιες διαστάσεις και εξαπλώνεται με ταχύτητα τεσσάρων χιλιομέτρων την ώρα», διευκρίνισε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο βορειοδυτικός άνεμος (Μιστράλ) που πνέει στην Προβηγκία συνέβαλε στην εξάπλωση και άλλων πυρκαγιών στην νότια Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, στις παρυφές του εθνικού πάρκου των Καλάνκ κοντά στην Μασσαλία ή και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας του Βαρ, αλλά έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Προληπτικά, έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στο σύνολο των δασικών εκτάσεων του Μπους-ντυ-Ρον, καθώς και στα δάση της περιοχής της Τουλόν, από όπου και ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά του Βαρ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: Μεγάλη φωτιά στο Σεν Τροπέ - Προληπτική εκκένωση χωριών και τουριστικών εγκαταστάσεων"

Αστυνομικός κινδυνεύει (και με) προσωρινή κράτηση για ζωοκτονία, μετά την αλλαγή του νόμου- Η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και η πρώτη προφυλάκιση

Για ζωοκτονία σε βαθμό κακουργήματος απολογείται στον ανακριτή ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στο Γαλάτσι κατά τη διάρκεια ελέγχου σε πολυκατοικία. Με βάση το νέο ποινικό καθεστώς, η πράξη τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος και το φάσμα (ακόμα και) της προσωρινής κράτησης είναι μέσα στα περιθώρια που δίνει ο νόμος.

Η περίπτωση του αστυνομικού , σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν , δεν είναι αντίστοιχη με αυτή του 23χρονου που συνελήφθη στις 26 Ιουλίου, έπειτα από καταγγελίες ότι περιφερόταν στην Πάτρα, κρατώντας ένα σφαγμένο ζώο και την αυτοσχέδια λεπίδα που χρησιμοποίησε για να το σκοτώσει, ο οποίος ήταν το πρώτο παράδειγμα προφυλάκισης για ζωοκτονία. Είναι όμως ένα ακόμα δείγμα της αυστηροποποίησης του νομικού πλαισίου που άλλαξε άρδην τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλεον η κακοποίηση ζώων.

Αστυνομικός κινδυνεύει (και με) προσωρινή κράτηση για ζωοκτονία

Ο αστυνομικός

Ο αστυνομικός που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, ελέγχεται για το περιστατικό που συνέβη  την περασμένη Πέμπτη, όταν αστυνομικοί πήγαν σε πολυκατοικία να ελέγξουν καταγγελία για δύο σκύλους που οι ιδιοκτήτες κρατούσαν στην ταράτσα. Ένας από αυτούς ράτσας Πιτ Μπουλ επιτέθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία ,  στον αστυνομικό και τον δάγκωσε στο πόδι. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του σκύλου έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία».

Η έρευνα έγινε μετά από καταγγελία ενοίκου της πολυκατοικίας, όμως ο  ιδιοκτήτης του ζώου δίνει διαφορετική εκδοχή αναφέροντας ότι ο άνδρας γονάτισε και στόχευσε το πιτ μπουλ στην καρδιά,  όταν εκείνος τον πλησίασε με παιχνιδιάρικη διάθεση.

Η αστυνομία κάνει λόγο ουσιαστικά για άμυνα και τραυματισμό του αστυνομικού ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του ιδιοκτήτη του σκύλου.

Η άλλη εκδοχή

«Tο σκυλί δεν δάγκωσε τον αστυνομικό και ο αστυνομικός δεν είχε καμία δικαιολογία να βγάλει το όπλο να τον σημαδέψει και να τον σκοτώσει. Τον σημάδεψε στην καρδιά» είπε η σύντροφος του ιδιοκτήτη του σκύλου.

 Αστυνομικός κινδυνεύει (και με) προσωρινή κράτηση για ζωοκτονία

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία ανέφερε:

«Σχετικά με αναφορές που αναπαράγονται σε δημοσιεύματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί των συνθηκών που έλαβε χώρα περιστατικό πρωινές ώρες της 12-08-2021 στο Γαλάτσι, ανακοινώνεται ότι στον εμπλεκόμενο αστυνομικό παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, λόγω δαγκώματος σκύλου στην πίσω πλευρά του δεξιού του μηρού, αρχικά από μηχανοκίνητη μονάδα του Ε.Κ.Α.Β. και ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την παροχή περαιτέρω ιατρικής φροντίδας. Εκεί πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, περιποίηση και επίδεση του τραύματος, ενώ επίσης, του χορηγήθηκε αντιτετανικός ορός και αντιβιοτική αγωγή.Τέλος, ο αστυνομικός, σύμφωνα με την γνωμάτευση του γιατρού, θα απέχει από τα καθήκοντά του προκειμένου να αναρρώσει».

Το νέο ποινολόγιο( κακούργημα) για την κακοποίηση

Η προφυλάκιση του νερού στην Πάτρα αποτελεί το πρώτο παράδειγμα και το πρώτο ουσιαστικό μήνυμα που στέλνει η Δικαιοσύνη πως το νέο θεσμικό πλαίσιο , το οποίο αναβάθμισε σε κακούργημα την θανάτωση και κακοποίηση ζώου, δεν αστειεύεται. Αντίθετα κόβει τα “αστεία” για όσους μπορεί να θεωρούν αστείο ή ήσσονος σημασίας την ζωή ενός ζώου, γεγονός που σημαίνει πως αυτό που έλειπε τόσο καιρό ήταν προφανώς η πολιτική βούληση για να γίνει πράξη η προσπάθεια προστασίας των ζώων.

Πρόκειται για την πρώτη προφυλάκιση δράστη και κατ’ ομολογία δολοφόνου ζώου απο τον περασμένο Νοέμβριο, που η δολοφονία και ο βασανισμός ζώων μετατράπηκε σε κακούργημα. Αυτό λοιπόν ήταν το νομικό έναυσμα που δόθηκε με τροπολογία (στον νόμο 4745/20) του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, που συνάντησε την αποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης . Με αυτή προβλέπεται:

“Μετά από την παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 1197/1981,προστίθεται παρ. 2α ως εξής:«2α. Όποιος φονεύει ή βασανίζει ζώα, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) ως εκατό (100) ευρώ.».

Τι ορίζεται ως κακοποίηση

Ειδικότερα οι ποινικές κυρώσεις , αναφέρουν:

  1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ.
  2. Οι παραβάτες των περ. δ’, ε’ και ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5, των περ. γ’ και δ’ της παρ. 8 του άρθρου 6, της παρ. 4 του άρθρου 11, καθώς και της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ.

Η κακοποίηση ζωών αφορά :

  1. (β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

 dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός κινδυνεύει (και με) προσωρινή κράτηση για ζωοκτονία, μετά την αλλαγή του νόμου- Η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και η πρώτη προφυλάκιση"

Ερευνα: Παιδιά και όχι έφηβοι μεταδίδουν περισσότερο τον κορωνοϊό

Τα μωρά και τα νήπια εξαπλώνουν τον κορονοϊό πιο εύκολα μέσα στα σπίτια, από ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη καναδική επιστημονική μελέτη.

Τουλάχιστον το ένα στα τέσσερα παιδιά έως 18 ετών μεταδίδει τον ιό σε άλλα μέλη της οικογένειας του και μολονότι είναι οι έφηβοι που φέρνουν συχνότερα το ιό απ' έξω μέσα στις οικογένειες, είναι τελικά τα μικρότερα παιδιά εκείνα που μεταδίδουν περισσότερο τον ιό λόγω της στενότερης επαφής που έχουν οι γονείς μαζί τους, καθώς και της αδυναμίας να απομονωθούν όταν αρρωσταίνουν με Covid-19.

Οι ερευνητές της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Οντάριο και του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό "JAMA Pediatrics", σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ανέλυσαν στοιχεία για 6.280 νοικοκυριά, όπου το πρώτο μέλος που κόλλησε Covid-19 ή διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό, ήταν κάτω των 18 ετών, ώστε να μελετηθεί το συνέβη στη συνέχεια μέσα στο σπίτι. Διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αλυσίδα μετάδοσης σταμάτησε στην αρχική λοίμωξη στο παιδί και δεν επεκτάθηκε σε άλλους. Η μετάδοση σε άλλα μέλη της οικογένειας συνέβη στο 27,3% των περιπτώσεων, δηλαδή σε λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των αρχικών κρουσμάτων.

Οι έφηβοι 14 έως 17 ετών αποτελούσαν το 38% των αρχικών περιστατικών Covid-19 στις οικογένειες, ενώ τα παιδιά έως τριών ετών μόνο το 12%, ενώ το 20% ήταν τεσσάρων έως οκτώ ετών και το 30% ήταν εννέα έως 13. Όμως, το αντίστροφο συνέβαινε όσον αφορά τη δευτερογενή μετάδοση στη συνέχεια: η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε άλλο μέλος της οικογένειας ήταν 43% μεγαλύτερη αν το παιδί ήταν κάτω των τριών ετών, από ό,τι αν ήταν 14 έως 17 ετών. Το 31% των νοικοκυριών - σχεδόν το ένα στα τρία - με παιδί έως τριών ετών θετικό στον κορονοϊό εμφάνισε μετά δευτερογενές κρούσμα και σε άλλο μέλος.

Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά παίζουν άθελα τους ένα ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας, καθώς όντως υπάρχει μετάδοση του ιού από τα παιδιά στους μεγαλύτερους μέσα στο σπίτι. Τα πολύ μικρά παιδιά έχουν λιγότερες κοινωνικές επαφές εκτός σπιτιού, αλλά στενότερη σωματική επαφή με τους άλλους μέσα στο σπίτι τους. Επιπλέον, συνεχώς πιάνουν αντικείμενα και τα βάζουν στο στόμα τους, χωρίς να πλένουν τα χέρια τους, πράγμα που ευνοεί την μετάδοση του ιού.

Επίσης, οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι τα μικρά παιδιά μπορεί να διαθέτουν υψηλότερο ιικό φορτίο ή μεγαλύτερο ρυθμό αποβολής του κορονοϊού από το σώμα τους, σε σχέση με τους εφήβους. 'Αλλες μελέτες έχουν βρει ενδείξεις ότι ενώ τα μικρά παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν με Covid-19, μπορεί να διαθέτουν τα ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα του ιού στον οργανισμό τους σε σχέση με τους ενήλικες. Μολονότι το ιικό φορτίο δεν συνιστά τέλειο προγνωστικό δείκτη της μεταδοτικότητας, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ένα παιδί μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό όσο κι ένας μεγάλος.

Παραμένει πάντως ασαφής ο ακριβής ρόλος που τα παιδιά παίζουν στην εξάπλωση της πανδημίας. Αν και τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν ενταχθεί στα προγράμματα εμβολιασμού, όπως δείχνει η νέα μελέτη, τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη μιας οικογένειας με παιδιά, καθώς και οι έφηβοι στο ίδιο σπίτι, έχουν κάθε λόγο να εμβολιαστούν για να περιοριστεί η πιθανότητα ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Επίσης, η νέα έρευνα -που ανέλυσε στοιχεία του 2020 όταν ακόμη η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα δεν είχε κυριαρχήσει- αναδεικνύει και τη σημασία των μέτρων προφύλαξης στα σχολεία.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα: Παιδιά και όχι έφηβοι μεταδίδουν περισσότερο τον κορωνοϊό"

Αφγανιστάν: Ο εφιάλτης επέστρεψε - Ένοπλοι Ταλιμπάν διώχνουν γυναίκες από τις δουλειές τους

Ήδη, από τις αρχές Ιουλίου, όταν οι Ταλιμπάν άρχισαν να καταλαμβάνουν τις πρώτες επαρχίες στο Αφγανιστάν, ξεκίνησε και ο «εφιάλτης» για τις εργαζόμενες γυναίκες. Μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην τράπεζα Azizi Bank στην πόλη Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν.

Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια συνόδεψαν τις εργαζόμενες στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους, όπως αποκαλύπτει το δίκτυο Al Jazeera. Μάλιστα, όπως δήλωσαν στο δίκτυο τρεις εργαζόμενες και ο διευθυντής της τράπεζας, οι Ταλιμπάν τις πληροφόρησαν πως αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούσαν να πάρουν την θέση τους στην τράπεζα.

«Είναι πράγματι παράξενο να μην σου επιτρέπουν να εργαστείς, αλλά τώρα αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο Reuters η 43χρονη Νουρ Κατέρα, μια από τις εργαζόμενες στην τράπεζα Azizi Bank. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό για το τι πρόκειται να συμβεί από δω και πέρα στις γυναίκες του Αφγανιστάν, μετά από 20 χρόνια αγώνων για ίσα δικαιώματα.
Από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια απαγορεύοταν να πάνε σχολείο και ήταν υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες η κάλυψη του προσώπου ενώ για να βγουν έξω έπρεπε να συνοδεύονται από άρρεν μέλος της οικογένειάς τους.

Εκείνη την περίοδο όσες γυναίκες τόλμησαν να παραβούν τους κανόνες των Ταλιμπάν ξυλοκοπήθηκαν δημόσια από την θρησκευτική αστυνομία του καθεστώτος, η οποία είναι αρμόδια για την επιβολή του ισλαμικού νόμου. Τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια των άκαρπων συνομιλιών μεταξύ της Δύσης και των ηγετών των Ταλιμπάν για ειρήνη στο Αφγανιστάν, οι τελευταίοι παρείχαν την διαβεβαίωση πως οι γυναίκες στη χώρα θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες «σε συμφωνία με το Ισλαμικό σύστημα», περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων στην μόρφωση και την εργασία.

Δύο ημέρες μετά το συμβάν στην Azizi Bank, παρόμοιο γεγονός συνέβη στην υποκατάστημα της Bank Milli στην Χεράτ. Όπως καταγγέλλουν δύο εργαζόμενες ταμίες, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, τρεις μαχητές Ταλιμπάν με όπλα εισέβαλλαν στην τράπεζα και επιτέθηκαν φραστικά στις εργαζόμενες επειδή δεν φορούσαν μπούργκα. Οι γυναίκες εγκατέλειψαν τη δουλειά τους και στην θέση τους προσελήφθησαν άρρενες συγγενείς τους.
«Με κάθε πόλη που πέφτει, πέφτουν όνειρα, πέφτει η Ιστορία και το μέλλον...»

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που ρωτήθηκε από το δίκτυο Al Jazeera, αν οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται στις τράπεζες από δω και πέρα στις επαρχίες που έχουν καταλάβει οι ακραίοι ισλαμιστές, απάντησε πως «μετά την εγκαθίδρυση του Ισλαμικού συστήματος, θα ληφθεί απόφαση γι' αυτό σύμφωνα με την νομοθεσία και την θέληση του θεού, δεν θα υπάρξουν προβλήματα».

Τα τελευταία 20 χρόνια οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, ειδικότερα, αυτές που ζουν στις μεγάλες πόλεις, είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν αρκετά δικαιώματα, όπως να εργάζονται ως δημοσιογράφοι, νομικοί ή στα επάγγελμα Υγείας. Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν πολλές γυναίκες ζήτησαν βοήθεια και υποστήριξη μέσω των social media.
«Με κάθε πόλη που πέφτει, πέφτουν ανθρώπινα σώματα, πέφτουν όνειρα, πέφτει η Ιστορία και το μέλλον, πέφτει η Τέχνη και ο Πολιτισμός, πέφτει η ζωή και η ομορφιά, πέφτει ο κόσμος. Σας παρακαλώ κάποιος να το σταματήσει όλο αυτό», έγραψε στο Twitter η Ράντα Άκμπαρ, Αφγανή φωτογράφος, που μιλά ανοιχτά για τα προβλήματα στη χώρα της, αλλά αναγκάστηκε να παρουσιάσει on line την τελευταία της έκθεση τον Ιούλιο, μετά από απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αφγανιστάν: Ο εφιάλτης επέστρεψε - Ένοπλοι Ταλιμπάν διώχνουν γυναίκες από τις δουλειές τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news