facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Πυροσβεστική: 38 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε ένα 24ωρο

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε ένα 24ωρο.

Από Ω/18:00/11-06-2024 έως Ω/18:00/12-06-2024 εκδηλώθηκαν 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη μία (1).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 38 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε ένα 24ωρο"

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου

Απαγορεύεται από αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 10 το πρωί έως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, η κυκλοφορία στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Περιφέρειας απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και κάθε είδους τροχοφόρων στο τμήμα του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου), που περικλείεται από την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων – Ασβεστοχωρίου – Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Πανοράματος – Χορτιάτη.

Τόσο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης όσο και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ζαρίφης καλούν τους πολίτες να σεβαστούν την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που στοχεύει στην προστασία του δάσους από την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα οι υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε έκτακτο φαινόμενο. Στο δάσος του Σέιχ Σου περιπολούν καθημερινά πυροσβεστικά και εθελοντές της εθελοντικής διασωστικής ομάδας του δήμου ΕΔΟΜΑΚ οι οποίοι συνεργάζονται με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Σίμος Δανιηλίδης έχει ζητήσει επανειλημμένως την παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων μέσα στο δάσος του Σέιχ Σου ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκαλούν οι εργασίες κατασκευής του fly over.

Να σημειωθεί τέλος ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά και σε άλλες δασικές εκτάσεις στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος όπως στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου (Δασόκτημα Ωραιοκάστρου), -στο Δασόκτημα Πανοραματος (από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο) -στη δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του Δασοκτήματος Ισενλί.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου"

Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Ρόδο

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη Ρόδο το βράδυ της Τετάρτης, 12 Ιουνίου, και το χτύπημα του εγκέλαδου ήταν 4,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Η πρώτη μέτρηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέφερε πως ο σεισμός ήταν 4,7 Ρίχτερ, με την τελική μέτρηση να καταγράφει 4,9 Ρίχτερ και επίκεντρο 19 χλμ. νοτίως της Λίνδου.

Η πρώτη μέτρηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο:

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Ρόδο"

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον 37χρονο, γιατί δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε - Φταίνε οι δημοσιογράφοι

Η νέα διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή της αντιδράσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την υπόθεση της δολοφονίας 11χρονης ανήλικης από τον 37χρονο θείο της στην Ηλεία, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί σε κάθειρξή 9 ετών για βιασμό άλλης ανήλικης, σε ανακοίνωσή της ζητάει από την Πολιτεία και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης «να λάβει άμεσα δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει ένα φαινόμενο που έχει μετατρέψει την τηλεόραση σε αρένα και τη Δικαιοσύνη σε θέαμα».

Η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια υποκατάστασης της Δικαιοσύνης από αυτόκλητους τηλε-δικαστές και τηλε-εισαγγελείς, υποβαθμίζει τόσο την ποιότητα της ενημέρωσης όσο και την αξία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης».

Ειδικότερα η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Με αφορμή πρόσφατη υπόθεση διερευνόμενης εγκληματικής ενέργειας κατά ανηλίκου, που δικαιολογημένα απασχόλησε τα ΜΜΕ της χώρας, παρατηρούμε με λύπη την επανάληψη ενός νοσηρού φαινομένου που τείνει να γίνει αντιληπτό ως κανονικότητα στο σημερινό τηλεοπτικό και δημοσιογραφικό τοπίο.

Γνωστοί παρουσιαστές εκπομπών δημοσιογραφικής αλλά και ποικίλης ύλης, επιδίδονται πάλι σε ένα κυνήγι μαγισσών, στοχοποιώντας προηγούμενη σύνθεση Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που ενόψει άλλης υπόθεσης με ίδιο κατηγορούμενο, απεφάνθη ομόφωνα και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση περί της χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση που άσκησε ο εκεί καταδικασθείς κατηγορούμενος.

Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και χώρος για να εξηγήσουμε στους τηλεοπτικούς ειδήμονες γενικών καθηκόντων τι σημαίνει ορκωτό δικαστήριο, τι σημαίνει έφεση, τι σημαίνει ανασταλτικό αποτέλεσμα και πώς αυτά συνθέτουν το Κράτος Δικαίου.

Έχουμε αρχίσει βέβαια να συνηθίζουμε το γνωστό μοτίβο της δήθεν ταύτισης της δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση, συνήθως εξ αφορμής ενός περιστατικού βαριάς εγκληματικότητας, που ολοκληρώνεται συχνά με μια αποσπασματική νομοθετική παρέμβαση, που δεν σχετίζεται με τις ανάγκες της ποινικής καταστολής, αλλά με τη διαχείριση των αντιδράσεων που γεννά.

Όμως κρίσεις όπως αυτές για την προσωρινή κράτηση, το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης ή την υφ΄ όρων απόλυση κρατουμένου, είναι κρίσεις που εδράζονται στην πρόβλεψη μιας μελλοντικής συμπεριφοράς του δράστη, στη βάση δεδομένων που ήταν γνωστά στο δικαστήριο κατά το χρόνο της κρίσης. Όχι εκ των υστέρων.

Η δημοσιογραφική βαρβαρότητα θυσίασε τη νομική επιστήμη στον βωμό της τηλεθέασης και άφησε ασχολίαστο το άρθρο 344 ΠΚ που δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να παύσει την ποινική δίωξη στο αδίκημα του βιασμού μετά από συνεκτίμηση της δήλωσης της παθούσας ότι η δημοσιότητα θα έχει ως συνέπεια τον σοβαρό ψυχικό τραυματισμό της, ούτε έλαβε υπόψη εάν ο καταδικασθείς είχε τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που του τέθηκαν κατά το διάστημα από την κυρία ανάκριση μέχρι την συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο ούτε εάν η προβλεπτική κρίση του δικαστηρίου βασίστηκε στην μη ύπαρξη καταδίκης για παρόμοιες πράξεις.

Αντίθετα, δεν χρειάζονται τόσα πολλά για να κατανοήσει κανείς ότι είναι διαφορετική η απολύτως θεμιτή κριτική των πολιτών στις δικαστικές αποφάσεις και διαφορετική η επαγγελματική επίθεση στην εκάστοτε ελεύθερη και ανεξάρτητη ουσιαστική κρίση των δικαστικών λειτουργών.

Για να λειτουργεί ομαλά μια Πολιτεία, απαιτείται ένα minimum σεβασμού του κάθε θεσμού στους λοιπούς θεσμούς και η συστηματική προσπάθεια υποκατάστασης της Δικαιοσύνης από αυτόκλητους τηλε-δικαστές και τηλε-εισαγγελείς, υποβαθμίζει τόσο την ποιότητα της ενημέρωσης όσο και την αξία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η πειθαρχική διερεύνηση και ο έλεγχος που γίνεται από τα αρμόδια όργανα του Αρείου Πάγου δεν ισοδυναμούν με καταδίκη του δικαστικού λειτουργού ούτε καν συνιστούν μομφή για την δικαιοδοτική του κρίση.

Ζητούμε από την Πολιτεία και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να λάβει άμεσα δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει ένα φαινόμενο που έχει μετατρέψει την τηλεόραση σε αρένα και τη Δικαιοσύνη σε θέαμα».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον 37χρονο, γιατί δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε - Φταίνε οι δημοσιογράφοι"

Οργή στην Ηλεία για τον δολοφόνο της 11χρονης – Του έκαψαν το σπίτι!

Την ώρα που η οργή ξεχειλίζει και ο πόνος δεν μπορεί να απαλύνει με κανένα τρόπο για τη δολοφονία της 11χρονης Βασιλικής Νικολοπούλου, στη Μυρτιά φαίνεται να ξεσπά βεντέτα.

Την ώρα που ξεκινούσε η νεκρική πομπή με την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους της 11χρονης Βασιλικής, ξέσπασε πυρκαγιά στο λυόμενο που ανήκει στην οικογένεια της συζύγου του δολοφόνου και διέμεναν εκεί όταν έρχονταν στο χωριό.

Οι οικογένειες της 11χρονης και του δολοφόνου, έχουν συγγενικές σχέσεις οι οποίες ήταν καλές μέχρι να συμβεί το κακό.

Τώρα οι συγγενείς της συζύγου του δράστη βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς καλούνται να απολογηθούν για τις φρικτές πράξεις του 37χρονου γαμπρού τους.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλουν άτομο που τις προηγούμενες ημέρες είχε απειλήσει ότι θα τους κάψει, έκανε πράξη την απειλή του.

Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου ερευνά την υπόθεση, έχει λάβει μαρτυρίες και εξετάζει τα καταγγελόμενα τα οποία εφόσον ευσταθούν οδηγούν στο ξέσπασμα βεντέτας.

Δείτε το video με τα πλάνα από την κατάσβεση της φωτιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου αλλά και τις δηλώσιες του πατριού της συζύγου του 37χρονου δολοφόνου.

Murtia fotia luomeno 2

Murtia fotia luomeno 3

Murtia fotia luomeno 4

Murtia fotia luomeno 5

Murtia fotia luomeno 6

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή στην Ηλεία για τον δολοφόνο της 11χρονης – Του έκαψαν το σπίτι!"

Καιρός αύριο: Στον κλοιό του καύσωνα η χώρα, μέχρι 43 βαθμούς η θερμοκρασία

Το κύμα καύσωνα με τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες, που θα φτάσουν μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αύριο Πέμπτη (13.6.24).

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός αύριο Πέμπτη θα είναι γενικά αίθριος, με τον καύσωνα να επιμένει. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή πτώση μόνο στα βορειοδυτικά.

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 , τη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 39 με 41 βαθμούς, στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες . Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα δυτικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές τις μεσημεμβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με πιθανότητα τοπικών όμβρων το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στην Ήπειρο το μεσημέρι-απόγευμα οπότε και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 37 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 41 με 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στην Κρήτη έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 40 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στον κλοιό του καύσωνα η χώρα, μέχρι 43 βαθμούς η θερμοκρασία"

Κρήτη: Τι ήταν το σπουδαίο μινωικό εύρημα του Καστελλίου – «Πιθανόν αστρονομικό όργανο», λένε ειδικοί

Ενθουσιασμός επικρατεί στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα, για το μοναδικό εύρημα για τη μινωϊκή αρχαιολογία που ανακαλύφθηκε στο Καστέλλι Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο.

Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα, σε υψόμετρο 494 μέτρων βορειοδυτικά της κωμόπολης του Καστελλίου, σε κυκλικό σχήμα, διαμέτρου 48 μέτρων, που καλύπτει την επιφάνεια 1.800 τ.μ.

Όπως περιγράφει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου δρ. Βασιλική Συθιακάκη στον «Ελεύθερο Τύπο», το μνημείο έχει εποπτική θέση στην περιοχή της Πεδιάδας, βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του λόφου και η όλη κατασκευή δεν έχει ακριβή παράλληλα με άλλα κτίσματα της ίδιας περιόδου στην Κρήτη, αν και ως σχήμα δεν είναι άγνωστο από αρχιτεκτονικά σύνολα της πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην Εγγύς Ανατολή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη του πανεπιστημιακού παγκοσμίου κύρους, λόγω των ερευνών του για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ξενοφώντα Μουσσά, ο οποίος θέτει μια νέα πιθανή διάσταση, για το σπουδαίο εύρημα, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα:

«Το σημαντικότατο μεγάλο μινωικό κτίριο με τις οκτώ ομοαξονικές κυλινδρικές κατασκευές και το σταυροειδές στο κέντρο του, έχει πιθανώς αστρονομικό προσανατολισμό και χρήση. Ο πιθανός αστρονομικός προσανατολισμός σχετίζεται, όπως διαβάζουμε στον Πλάτωνα, με τις αγροτικές εργασίες. Η Αστρονομία χρησιμοποιήθηκε από την προϊστορική εποχή για την ανάπτυξη ακριβώς ημερολογίων, που απαιτούνται για την πρόβλεψη του καιρού.

Η αγωνία των αγροτών να προσδιορίσουν την εποχή που πρέπει να αρχίσουν οι εργασίες σποράς σιτηρών. Συνεπώς πρέπει να ξέρει η αγροτική κοινωνία πότε είναι Οκτώβρης-Νοέμβρης. Η ύπαρξη 8 ομοαξονικών, σχεδόν κυλινδρικών τοίχων έχει αστρονομική σημασία, αφού τα ουράνια σώματα είναι επτά.

Η κατεύθυνση των δύο ακτίνων έχει ακόμα μεγαλύτερη αστρονομική σημασία,διότι προσδιορίζει την ημέρα σποράς δημητριακών (26 Οκτωβρίου). Αν υπήρχε και κεντρικό κτίριο με σφαιρική στέγη, θα μπορούσε να έχει ανοίγματα, παραθυράκια παράλληλα προς τις ακτίνες ανατολής του ηλίου την 26η Οκτωβρίου, ημέρα της θεάς της γης, Δήμητρας».

Τι λέει το Υπουργείο Πολιτισμού

Η μνημειώδης αυτή κατασκευή αποτελείται από 8 επάλληλους λιθόκτιστους δακτυλίους -μέσου πάχους 1,40μ., και μεγ. εκτιμώμενου σωζόμενου ύψος 1,7μ.- αναπτυγμένους σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα. Οι δακτύλιοι διαμορφώνουν στο κέντρο ένα κυκλικό κτίσμα (ζώνη Α) διαμέτρου 15μ. με εκφορική δόμηση, το εσωτερικό του οποίου (διαμέτρου 9μ.) χωρίζεται σε 4 τεταρτημόρια. Η ζώνη Α περιβάλλεται από μία δεύτερη κύρια ζώνη (ζώνη Β, μεγ. πλάτους 6,9), στην οποία ακτινωτοί τοίχοι τέμνουν κάθετα τους δακτύλιους των χαμηλότερων επιπέδων διαμορφώνοντας μικρότερους χώρους. Με την πρόοδο της ανασκαφής αποκαλύπτεται μια σχεδόν δαιδαλώδης διάρθρωση, καθώς οι χώροι επικοινωνούν μεταξύ τους με στενά ανοίγματα. Στη ΝΔ και ΒΔ παρειά αποκαλύφθηκαν δύο πιθανές κύριες είσοδοι προς τις κεντρικές ζώνες.

Η κύρια περίοδος χρήσης φαίνεται πως ήταν μεταξύ (2000-1700π.Χ.), δηλαδή πιθανώς θεμελιώθηκε λίγο πριν ή στην αρχή της παλαιονακτορικής περιόδου (ΜΜΙ – ΙΙ), ενώ η παρουσία νεοανακτορικής κεραμεικής στο στρώμα καταστροφής, δηλώνει ότι η χρήση του μνημείου συνεχίστηκε και την περίοδο των νέων ανακτόρων.

Προκειμένου να αξιολογηθεί το εύρημα και να προγραμματιστεί η συνέχεια του έργου της κατασκευής του αεροδρομίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή αεροδρομίου και αυτοψία στο λόφο με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η Λίνα Μενδώνη τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια ότι η ανασκαφική έρευνα του ευρήματος πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μπορέσουν οι ανασκαφείς να το ερμηνεύσουν, και φυσικά να διασωθεί δεδομένης της μοναδικότητάς του. Όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού προφανώς το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, αλλά και το εύρημα να προστατευθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση άλλης κατάλληλης θέσης για την τοποθέτηση του ραντάρ. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν το αμέσως επόμενο διάστημα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα εκπονήσει και θα καταθέσει στο ΥΠΠΟ νέα μελέτη για τη θέση του ραντάρ.

«Όλοι κατανοούμε το αναπτυξιακό μέγεθος του συγκεκριμένου έργου»

«Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν λύσεις, ώστε το ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα του μνημείου και το ίδιο να προστατευθεί απολύτως. Έχουμε εξαιρετικά καλή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τον αρμόδιο Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο», δήλωσε με την ολοκλήρωση και της αυτοψίας η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Ολοκληρώσαμε μια ευρεία σύσκεψη με παρόντες όλους τους εμπλεκόμενους -την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων από πλευράς ΥΠΠΟ, και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, την Πολιτική Αεροπορία και τον ανάδοχο- και διενεργήσαμε κοινή αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο. Προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία του μνημείου, αυτού του μοναδικού ευρήματος. Όλοι κατανοούμε την σημασία και την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι κατανοούμε το αναπτυξιακό μέγεθος του συγκεκριμένου έργου, το οποίο γίνεται στο Καστέλι. Το έργο του νέου αεροδρομίου μπορεί να προχωρήσει και οι αρχαιότητες να προστατευθούν, όπως πρέπει».

«Καθώς σε αυτή τη φάση η ανασκαφική έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να προσδιοριστεί η αρχική μορφή ή και το συνολικό ύψος της κατασκευής. Η στέγασή της κεντρικής ζώνης, όπως υποδεικνύει το εκφορικό σύστημα δόμησης, πιθανά ήταν είτε σε σχήμα κόλουρου κώνου, είτε και θολωτή. Οι δύο ζώνες Α και Β που σχηματίζουν οι ανώτεροι δακτύλιοι φαίνεται να αποτελούν την κύρια εστία δραστηριοτήτων. Η ποσότητα και το είδος των ευρημάτων, καθώς και η παρουσία μεγάλης ποσότητας ζωικών οστών, δεν υποδηλώνει -έως σήμερα- διαρκή οικιστική χρήση, αλλά πιθανόν περιοδική χρήση εν είδει τελετουργικών πιθανά δρώμενων, που αφορούσαν κατανάλωση τροφής, οίνου ίσως και προσφορών».

«Πρόκειται για το πρώτο μνημείο αυτού του τύπου που έχει εντοπιστεί και ανασκάπτεται στην Κρήτη. Το μέγεθος, η αρχιτεκτονική του διάρθρωση και η επιμελημένη κατασκευή προϋποθέτει σημαντική εργασία, εξειδικευμένη εμπειρία και μια ισχυρή κεντρική διοίκηση, που οργάνωσε την κατασκευή του. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για κάποιου τύπου κοινοτικό κτήριο – ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Πεδιάδας. Το γεγονός ότι η κατασκευή είναι μνημειακή και περίοπτη πιθανόν δείχνει τη σημασία της θέσης, αλλά και το εύρος του πληθυσμού που θα εξυπηρετούσε».

«Η κάτοψη του μνημείου και η διάρθρωση των ζωνών και χώρων όπως έχει αποκαλυφθεί έως σήμερα αλλά και η όλη κατασκευή δεν έχει ακριβή παράλληλα με άλλα κτίσματα της ίδιας περιόδου στην Κρήτη αν και ως σχήμα δεν μας είναι άγνωστο από αρχιτεκτονικά σύνολα της πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην Εγγύς Ανατολή. Μπορεί ίσως να παραλληλιστεί με το ελλειπτικό ΜΜ κτήριο του Χαμαιζίου, καθώς και με το λεγόμενο κυκλικό πρωτοελλαδικό κυκλώπειο κτήριο της Τίρυνθας. Κατασκευαστικές ομοιότητες, ωστόσο, διαπιστώνονται και με τους λεγόμενους θολωτούς τάφους της προανακτορικής και παλαιοανακτορικής περιόδου της νότιας Κρήτης, στους οποίους ο κεντρικός χώρος έχει κατασκευασθεί με εκφορική δόμηση, ενώ η όλη κατασκευή παραπέμπει σε πρωτοελλαδικούς, αλλά και μεταγενέστερους τύμβους της κυρίως Ελλάδας ή και σε μεταγενέστερα κυκλικά ιερά π.χ. θεσμοφόρια».

«Η ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας κρίνεται απαραίτητη, ώστε να διασαφηνιστεί ο χαρακτήρας του μνημείου και η σχέση του με τα οικιστικά και λατρευτικά κέντρα της ίδιας περιόδου στην περιοχή της Πεδιάδας. Η μνημειακότητα της κατασκευής, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει ανασκαφεί έως τώρα όμοιό του, το καθιστούν τοπόσημο του νέου Αερολιμένα του Ηρακλείου».

«Οι ανασκαφικές έρευνες για την κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, καθώς και των οδών διασύνδεσής του με τους κύριους οδικούς άξονες της Περιφέρειας Ηρακλείου, διενεργούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και έχουν σωστικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών έχουν ήδη διερευνηθεί ανασκαφικά και έχουν παραδοθεί για την συνέχιση του έργου περισσότερες από 35 αρχαιολογικές θέσεις, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Τι ήταν το σπουδαίο μινωικό εύρημα του Καστελλίου – «Πιθανόν αστρονομικό όργανο», λένε ειδικοί"

Το τερμάτισε ο Κασσελάκης: Διαφωνεί με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 8 δισ. ευρώ!

Την αντίθεσή του στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους οκτώ δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα προχωρεί κατά περίπτωση σε πρόωρη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών της - κάτι που έχει εκτιμηθεί από τους διεθνείς Οίκους οι οποίοι επάνέφεραν τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, η πρόωρη αποπληρωμή διαμορφώνει ένα καλύτερο προφίλ του δημόσιου χρέους, το οποίο κατά τα άλλα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Χ σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός προχωρά σε αυτήν την κίνηση την ίδια ώρα που η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και καλεί τον πρωθυπουργό να επενδύσει αυτά τα χρήματα στην Υγεία και τη Στέγαση που θα έχουν μεγαλύτερη μακροπρόθεση απόδοση.

Αναλυτικά ο Στ. Κασσελάκης αναφέρει:

Σήμερα σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή δανείων της χώρας ύψους οκτώ δις ευρώ έως το 2028. Αυτά τα δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού τριμήνου Euribor + 0,5%.

Τα 5 δις ευρώ θα δοθούν από το σκληρό μαξιλάρι της χώρας και τα 3 δις ευρώ από ταμειακά διαθέσιμα.

Για ποιο λόγο την ώρα που η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού (ήδη προχώρησε σε -0,25%) ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωράει σε αυτήν την κίνηση που θα ζημιώσει σίγουρα τη χώρα;

Γιατί αρνείται πεισματικά να επενδύσει στην Υγεία, στη Στέγαση, που έχουν πολύ μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απόδοση από αυτά που αποπληρώνει πρόωρα;

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το τερμάτισε ο Κασσελάκης: Διαφωνεί με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 8 δισ. ευρώ!"

Eurostat: Το 26% της Ελλάδας ζούσε στο όριο της φτώχειας το 2023

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ελλάδα και δύο στους δέκα στην ΕΕ ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2023 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (21% του πληθυσμού) διέτρεχαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: Φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Ο αριθμός των ανθρώπων αυτών μειώθηκε ελαφρά το 2023 σε σύγκριση με το 2022 (95,3 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).

Τα ποσοστά των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό διέφεραν μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2023.

Οι υψηλότερες τιμές αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%), την Ισπανία (27%) και την Ελλάδα (26%).

Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (14%), τη Φινλανδία και την Πολωνία (αμφότερες από 16%).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Το 26% της Ελλάδας ζούσε στο όριο της φτώχειας το 2023"

Μπάζει νερά στη μηχανή το ελληνόκτητο πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Σκοτώθηκε ένας ναυτικός

Σε εξέλιξη βρίσκεται αποστολή βοήθειας στο ελληνόκτητο πλοίο, που έγινε στόχος των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι επιθέσεις προκάλεσαν εισροή υδάτων στον χώρο της μηχανής, ενώ ένα μέλος του πληρώματος έχασε τη ζωή του.

Η επίθεση έγινε νοτιοδυτικά από το λιμάνι Αλ Χουντάιντα της Υεμένης, όσο το πλοίο ταξίδευε με προορισμό την Ινδία. Δέχτηκε χτυπήματα από αέρα και θάλασσα, χωρίς να διευκρινίζεται αν χτυπήθηκε από drone ή πύραυλο.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ενώ η βρετανική Maritime Operations και η ασφαλιστική Diaplous ανέφερε ότι χτυπήθηκε «ένα λευκό πλοίο… ένα κλασσικό σκάφος που θα έβαζαν στο στόχαστρο οι Χούθι».

Φωτογραφία από το U.S.S. Gravely που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας TradeWinds ανέφερε πως δημιουργεί ερωτήματα ο τρόπος που χτυπήθηκε το πλοίο, ειδικά σε περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε drone και όχι ένας συνηθισμένος πύραυλος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό υποστήριξε ότι έφτιαξε στην περιοχή «ασπίδα κατά των drones» και πως έχει καταρρίψει αμέτρητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των τρομοκρατών της Υεμένης. Έτσι, αν ένα από τα δύο χτυπήματα έγινε με drone, φέρεται να δείχνει πως οι Χούθι βρήκαν τρόπο να παρακάμπτουν την αμερικανική άμυνα.

Επιθέσεις για τουλάχιστον έξι μήνες

Την τελευταία δεκαετία οι Χούθι προσπαθούσαν να κάνουν αισθητή την παρουσία στους στο πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας, πραγματοποιώντας σπασμωδικά επιθέσεις σε εμπορικά πλοία. Οι επιθέσεις όμως, γιγαντώθηκαν μετά τον πόλεμο στη Γάζα, με την οργάνωση να υποστηρίζει πως γίνονται στο πλαίσιο αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Έκτοτε, ο αμερικανικός στρατός έπληξε στην Υεμένη πυραυλικές βάσεις των Χούθι και αύξησε την παρουσία του στην Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά μέσω αποστολών του ΝΑΤΟ, όπου συμμετείχαν κι άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν επιτευχθεί ειρήνη στη Γάζα θα σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι, όμως άτομα από τον χώρο της Ναυτιλίας τις θεωρούν ευφάνταστα σενάρια. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι η οργάνωση διαθέτει πολεμοφόδια για χτυπήματα τουλάχιστον ακόμη έξι μηνών και ότι η πολιτική τους θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάζει νερά στη μηχανή το ελληνόκτητο πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Σκοτώθηκε ένας ναυτικός"

Προκαλεί με NAVTEX η Τουρκία: «Δεν υπάρχουν οριοθετημένα θαλάσσια σύνορα» διαμηνύει για έρευνες ελληνικούς σκάφους στον Έβρο

Ευκαιρία για να αμφισβητήσει την αποδεκτή βάσει του Δικαίου της Θάλασσας αρχή της μέσης γραμμής στον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων και συνόρων μεταξύ όμορων χωρών, βρήκε η Τουρκία με αφορμή τις επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιεί το R/V ALKYON πλησίον και ανοικτά των εκβολών του Έβρου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το ερευνητικό πλοίο πραγματοποιεί έρευνες μέχρι της 22 Ιουνίου με NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Λήμνου στις 11 Ιουνίου, αλλά αργά χθες το βράδυ η Τουρκία με δική της NAVTEX του σταθμού της Σμύρνης δηλώνει ότι τμήμα της περιοχής των ερευνών του R/V ALKYON «είναι κοντά και εντός των πλευρικών θαλασσίων ορίων Ελλάδας -Τουρκίας το οποίο δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί». Και οι τουρκικές Αρχες καλούν να κρατηθεί «λογική απόσταση από την περιοχή». Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι βεβαίως υπαρκτά, αν και για την περιοχή νοτίως του Έβρου μέχρι την Σάμο και την Ικαρία, όπως αναφέρει και το Υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του «ελλείψει σχετικών συμβατικών ρυθμίσεων με την Τουρκία εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο. Όπως αναφέρεται και στο άρθρο 15 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο ενσωματώνει εθιμικό δίκαιο, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης, κανένα κράτος δεν δικαιούται να επεκτείνει την αιγιαλίτιδά του ζώνη πέραν της μέσης γραμμής».

Σε ότι αφορά επίσης την θαλάσσια περιοχή στις εκβολές του Έβρου υπάρχει οριοθέτηση βάσει του Πρωτοκόλλου των Αθηνών της 26ης Νοεμβρίου 1926.

Η Τουρκία συστηματικά αμφισβητεί την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών ακόμη και στα Δωδεκάνησα όπου υπάρχει η οριοθέτηση με την Ιταλοτουρκική Συμφωνία του 1932, με σκοπό να «γκριζάρει» τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και να στηρίξει την θεωρία της περί «γκρίζων ζωνών» και για ειδικό καθεστώς του Αιγαίου ώστε η διαπραγμάτευση για θαλάσσιες ζώνες να ξεκινήσει ουσιαστικά από μηδενική βάση διαγράφοντας τις Συνθήκες αλλά και την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας που είναι πλέον εθιμικό δίκαιο.

alkioni_navtex

Η τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0563/24(IZMIR NAVTEX STATION) (Published date 11-06-2024 23:20)

AEGEAN SEA
1. LIMNOS RADIO NAVWARN 091/24 CONCERNING SCIENTIFIC RESEARCH ACTIVITIES AND SURVEYS TO BE CONDUCTED BY R/V ALKYON FROM 11 JUNE 2024 UNTIL 22 JUNE 2024 IS UNRELIABLE. PART OF THE AREA IN REFERENCE NEAR AND WITHIN LATERAL SEA BOUNDARY BETWEEN TÜRKİYE AND GREECE WHICH IS YET TO BE DELIMITED. OBSERVE A REASONABLE DISTANCE TO AREA.
CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 222100Z JUN 24.

Η Ελληνικη NAVTEX

ZCZC LA01
111315 UTC JUN 24
LIMNOS RADIO NAVWARN 091/24
CANCEL NAVWARN 089/24
THRAKIKO SEA
SCIENTIFIC OPERATIONS WILL BE
CARRIED OUT BY VESSEL 'R/V ALKYON'
FROM 11 UNTIL 22 JUN 24
IN AREA BOUNDED BY:
40-43.77N 026-01.77E
40-40.40N 025-55.23E
40-44.01N 025-53.56E
40-45.07N 025-48.27E
40-44.81N 025-42.55E
40-45.82N 025-36.83E
40-51.77N 025-37.90E
40-51.46N 025-39.33E
40-50.66N 025-43.85E
40-50.79N 025-45.67E
40-50.81N 025-50.14E
40-50.23N 025-52.51E
40-50.01N 025-54.08E
40-49.45N 025-58.83E
40-43.77N 026-01.77E
WIDE BERTH REQUESTED
CANCEL THIS MSG 222100 UTC JUN 24

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκαλεί με NAVTEX η Τουρκία: «Δεν υπάρχουν οριοθετημένα θαλάσσια σύνορα» διαμηνύει για έρευνες ελληνικούς σκάφους στον Έβρο"

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών ιατρών ΕΣΥ της πρωτοβάθμιας υγείας, των επίκουρων γιατρών και των ειδικευομένων, που επήλθαν με το νόμο 4472/2017. Οι γιατροί του ΕΣΥ το 2022 δικαιώθηκαν και πάλι από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το θέμα των αποδοχών τους με τις αποφάσεις της υπ΄ αριθμ. 3/2022 και 4/2022.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και εισηγητή τον αρεοπαγίτη Αριστείδη Βαγγελάτο, έκρινε ότι και την περίοδο 2017 έως 2022 οι διατάξεις βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους ιατρούς του ΕΣΥ ήταν αντισυνταγματικές και συνεπώς μη εφαρμοστέες.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε αναδρομικά από 1.1.2017 ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς, σε συνδυασμό με τα άρθρα 136 και 137 αυτού, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του ΕΣΥ (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

Ακόμη, η αρεοπαγιτική απόφαση αναφέρει ότι «με τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τον χρόνο δημοσίευσης του νόμου 4472/2017, ο δι’ αυτού επαναπροσδιορισμός των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, λαμβανόμενος αθροιστικά, μετά τις προηγηθείσες μειώσεις του εισοδήματός τους με νομοθετήματα της προηγηθείσας περιόδου της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα, λόγω του σωρευτικού τους αποτελέσματος και της έκτασής τους, την υπέρβαση του ορίου που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Ακόμη, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου 4472/2017 αντίκεινται στις ίδιες συνταγματικές αρχές (αναλογικότητας, ισότητας, κ.λπ.) και κατά το σκέλος που ίσχυσαν αναδρομικά από 1.1.2017.

Κατά την αρεοπαγιτική απόφαση, στην περίπτωση των γιατρών του ΕΣΥ έπρεπε να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του νόμου 3205/2003 όπως ίσχυαν πριν επιβληθούν οι περικοπές και των νόμων 4093/2012 και 4472/2017.

Ο δικηγόρος των γιατρών του ΕΣΥ Ιωάννης Τουτζιαράκης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση τόσο το 2022 όσο και τώρα, επισήμανε ότι «οι νομοθέτες επαναλαμβάνουν πεισματικά τα ίδια σφάλματα και διατηρούν σε ισχύ τις παράνομες διατάξεις των προηγούμενων, με τις οποίες επεβλήθησαν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών».

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ"

Το κοντέινερ με μπανάνες έκρυβε κοκαΐνη άνω του 1.000.000€

Τα κοντέινερ από το Εκουαδόρ είχαν δηλωθεί ότι περιείχαν μπανάνες. Κι έτσι ήταν.

Όμως, ανάμεσα στο δημοφιλές φρούτο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν, στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης, Κόκα Μπανάνα, μέσω του ειδικού μηχανήματος x-ray και του σκύλου Μαξ, μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, καλά κρυμμένης στα κιβώτια.

Πώς οι ελεγκτές έφτασαν στα ναρκωτικά

Μέσω του ειδικού συστήματος ανάλυσης κινδύνου με αλγόριθμο, δεσμεύτηκε από το 3ο Τελωνείο Πειραιά ύποπτο εμπορευματοκιβώτιο, προερχόμενο από το Εκουαδόρ και τελικό προορισμό τον Πειραιά.

Ο έλεγχος x-ray εντόπισε οργανική ουσία στα ψυκτικά μηχανήματα του εμπορευματοκιβωτίου.

Αμέσως, οι ελεγκτές, μαζί με τον Μαξ, άνοιξαν το κοντέινερ και βρήκαν και κατέσχεσαν 21 συσκευασίες κοκαΐνης, μεικτού βάρους είκοσι ενός κιλών (21 kg).

Η αξία της κοκαΐνης υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ!

Πλέον, οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ διερευνούν, σε συνεργασία με τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, τις απολήξεις του διεθνούς κυκλώματος, ώστε να βρουν την άκρη του νήματος, ενώ, ταυτόχρονα, εξετάζεται και αν η περίπτωση αυτή συσχετίζεται και με άλλες υποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι, μόνο την τελευταία πενταετία, οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, Κόκα Μπανάνα, το μοντέλο της οποίας χρησιμοποιείται και σε άλλες δράσεις, έχουν εντοπίσει και δεσμεύσει πάνω από 3 τόνους κοκαΐνης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Το κοντέινερ με μπανάνες έκρυβε κοκαΐνη άνω του 1.000.000€ "

Στον σύζυγο της πρώην υπουργού, Μίνας Γκάγκα, ανήκει το εργοστάσιο που καίγεται στην Κηφισιά

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κηφισιά, όπου σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη σε βιοτεχνία το μεσημέρι της Τετάρτης. Το εργοστάσιο ανήκει στην εταιρεία «PAL SA» της «Παλαμήδης ΑΕ» του Βασίλη Παλαμίδη, συζύγου της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Η εταιρεία παρασκευάζει μαγειρικά σκεύη.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κυρίας Γκάγκα στον «Alpha», δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι ή τραυματισμένοι εργαζόμενοι.

Από το κτίριο βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί και σε πρώτη φάση στο σημείο έχουν φτάσει οχήματα με 45 πυροσβέστες ενώ ρίψεις έκανε και ένα ελικόπτερο.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast:

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον σύζυγο της πρώην υπουργού, Μίνας Γκάγκα, ανήκει το εργοστάσιο που καίγεται στην Κηφισιά"

Συναγερμός στην Υεμένη: Οι Χούθι «χτύπησαν» ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο – Δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός

Το εμπορικό πλοίο «TUTOR» χτυπήθηκε από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πλοίο δεν έχει Έλληνες ναυτικούς, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός.

Το «TUTOR» χτυπήθηκε στο μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα να έχει εισροή υδάτων.

Το περιστατικό συνέβη σε απόσταση 67,7 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του υεμενίτικου λιμανιού Χοντέιντα, δήλωσε η βρετανική εταιρία για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey.

«Το πλοίο συμβαδίζει με το προφίλ ενός εκ των στόχων (που ανακοινώθηκαν) από τους Χούθι», ανέφερε η Ambrey, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Η ελληνική εταιρία διαχείρισης του πλοίου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σημειώνεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Υεμένη: Οι Χούθι «χτύπησαν» ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο – Δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  για αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024"

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ – Οι θερμοκρασίες στην Κρήτη

Επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού,  σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

1. Την Τετάρτη (12-6-2024) η θερμοκρασία θα φτάσει :

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά στους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς.

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς.

γ. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς.

δ. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

2. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ – Οι θερμοκρασίες στην Κρήτη"

Τα κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη 13/6 - Όλη η λίστα

Η χώρα πλήττεται από τον καύσωνα και αυτό έχει φέρει νέα μέτρα προστασίας με πολλούς Δήμους να αναγκάζονται να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία.

Πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα είναι κλειστά από την Τρίτη, που εκδόθηκε και το έκτακτο δελτίο καιρού, και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Πέμπτη 13/6.

Κάποια σχολεία επέλεξαν να ανοίξουν το πρωί αλλά να λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο μέχρι τις 11:30 - 12:00.

Οι περισσότεροι γονείς είναι ήδη ενημερωμένοι για τα σχολεία των παιδιών τους, ωστόσο ο κάθε Δήμος βγάζει ξεχωριστή ανακοίνωση για τις σχολικές μονάδες.

Μάλιστα σε πολλούς Δήμους μπορεί Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία να είναι κλειστά ωστόσο λειτουργούν οι Παιδικοί Σταθμοί, ανάλογα αν υπάρχει ή όχι κλιματισμός.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν οι γονείς να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Δήμου όπου ανήκουν για να ενημερωθούν.

Τονίζεται ότι οι ανακοινώσεις δεν αναφέρονται σε Γυμνάσια και Λύκεια καθώς βρίσκονται σε εξετάσεις, οπότε λειτουργούν κανονικά.

Επιπλέον στον Δήμο Παλλήνης δεν έχουν βγάλει καμία ανακοίνωση μέχρι αυτή την ώρα για κλειστά σχολεία και όλα λειτουργούν κανονικά.

Αναλυτικά τα κλειστά σχολεία την Πέμπτη 13/6 λόγω καύσωνα

κλειστα σχολεια αυριο, κλειστα σχολεια αυριο παλληνη, δημος παλληνησ σχολεια αυριο, κλειστα σχολεια αυριο πειραισ, τι θα γινει με τα σχολεια αυριο

Σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες ανακοινώσεις για την Αττική τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στους εξής Δήμους:

  • Δήμος Αγίας Παρασκευής
  • Δήμος Αγίου Δημητρίου
  • Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερό
  • Δήμος Αθηναίων
  • Δήμος Αιγάλεω
  • Δήμος Αμαρουσίου
  • Δήμος Αργυρούπολης - Ελληνικό
  • Δήμος Αχαρνών
  • Δήμος Βριλήσσιων
  • Δήμος Γαλατσίου
  • Δήμος Δάφνης - Υμηττού
  • Δήμος Διονύσου
  • Δήμος Ελευσίνας
  • Δήμος Ζωγράφου
  • Δήμος Ηλιούπολης
  • Δήμος Ιλίου
  • Δήμος Καισαριανής
  • Δήμος Καλλιθέας
  • Δήμος Κορυδαλλού
  • Δήμος Κρωπίας
  • Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής - Πόρτο Ράφτη
  • Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου
  • Δήμος Νέου Ηρακλείου
  • Δήμος Νίκαιας - Ρέντη
  • Δήμος Πεντέλης
  • Δήμος Πειραιά
  • Δήμος Περάματος
  • Δήμος Περιστερίου
  • Δήμος Πετρούπολης
  • Δήμος Φυλής
  • Δήμος Χαλανδρίου
  • Δήμος Χαϊδαρίου

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

  • Δήμος Αλμυρού: Κλειστά και την Πέμπτη
  • Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Κλειστά σχολεία Τετάρτη και Πέμπτη
  • Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ. την Τετάρτη και την Πέμπτη.
  • Δήμος Βέροιας: Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ.
  • Δήμος Βόλου: Κλειστά και την Πέμπτη
  • Δήμος Επιδαύρου: Κλειστά τα σχολεία Τετάρτη και Πέμπτη.
  • Δήμος Ερέτριας: Κλειστά τα σχολεία Τετάρτη και Πέμπτη.
  • Δήμος Ερμιονίδας: Κλειστά τα σχολεία από Τρίτη μέχρι Πέμπτη.
  • Δήμος Ηλείας: Κλειστά μέχρι και την Πέμπτη
  • Δήμος Ηράκλειας Σερρών: Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Πέμπτη
  • Δήμος Ηράκλειο Κρήτης: Την Τετάρτη θα λειτουργήσουν μέχρι 13:15 και την Πέμπτη θα μείνουν κλειστά
  • Δήμος Θηβαίων: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ. την Τετάρτη και την Πέμπτη.
  • Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου: Κλειστά την Τετάρτη και την Πέμπτη θα λειτουργήσουν έως τις 11:30 π.μ.
  • Δήμος Λαγκαδά: Την Τετάρτη θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:00 π.μ.
  • Δήμος Λαμιέων: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ. την Τετάρτη και την Πέμπτη.
  • Δήμος Λαρισαίων: Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη και την Πέμπτη.
  • Δήμος Λιβαδειάς: Κλειστά τα σχολεία από Τρίτη μέχρι Πέμπτη.
  • Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας: Κλειστά τα σχολεία από Τρίτη μέχρι και Πέμπτη.
  • Δήμος Μετεώρων: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ. από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη.
  • Δήμος Μονεμβασίας: Κλειστά μετά τις 11:30 την Τετάρτη και την Πέμπτη
  • Δήμος Μουζακίου: Μέχρι τις 11:30 π.μ.
  • Δήμος Νάουσας: Την Τετάρτη θα λειτουργήσουν μέχρι τις 12:00 π.μ.
  • Δήμος Πατρέων: Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη και την Πέμπτη.
  • Δήμος Σάμου: Κλειστά από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή 14/6.
  • Δήμος Σερρών: Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Πέμπτη
  • Δήμος Σιντικής: Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Πέμπτη
  • Δήμος Σπάρτης: Κλειστά Τετάρτη και Πέμπτη
  • Δήμος Τρικκαίων: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ. την Τετάρτη και την Πέμπτη.
  • Δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων: Κλειστά και την Πέμπτη
  • Δήμος Τυρνάβου: Τετάρτη και Πέμπτη θα λειτουργήσουν μέχρι τις 11:30 π.μ.
  • Δήμος Χαλκιδέων: Κλειστά σχολεία από Τρίτη μέχρι Πέμπτη.
  • Δήμος Χανίων: Κλειστά έως και την Πέμπτη
  • Λουτράκι, Περαχώρα, Άγιους Θεοδώρους: Κλειστά έως και την Πέμπτη

* Η λίστα με τα κλειστά σχολεία ανανεώνεται συνεχώς.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τα κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη 13/6 - Όλη η λίστα "

Κάλεσμα Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν κοινοβουλευτικά – «Ο Μητσοτάκης δεν θα ξανακατέβει για εκλογή. Το 28% δεν είναι τυχαίο»

Kανείς δεν αναγκάζει κανέναν να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Διονύση Τεμπονέρα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν κοινοβουλευτικά.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η προβολή του σπιτιού του.

Παραχωρώντας συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και ερωτηθείς σχετικά για τον Διονύση Τεμπονέρα, ξεκαθάρισε ότι «όποιος δεν θέλει, δεν μένει στον ΣΥΡΙΖΑ», αποκλείοντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Αριστερά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ούτε ένα ευρώ μαύρα. Έχω απαυδήσει με τη βρομιά στη χώρα μας» είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας ότι «όλο αυτό γίνεται για να μην υπάρχουν αποδείξεις. Ας αρχίσουμε με τη ρύθμιση χρέους της ΝΔ. Είναι δυνατόν το κόμμα του κυβερνά να έχει 500 εκατ. χρέος και να πληρώνει εκατομμύρια σε συμβούλους;».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να ξέρει».

«Η δύναμη που έχουμε στις λαϊκές συνοικίες αποδεικνύει ότι η καμπάνια κατά του προσώπου μου δεν πέτυχε. Ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος λέει την αλήθεια και είναι στο πλευρό του», είπε για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πιάσει τον πήχη του 17%.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «ήταν ένα μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι δεν εμπνέονται από τις Βρυξέλλες. Στον ΣΥΡΙΖΑ που είμαστε ευρωπαϊστές, έχουμε ένα διακύβευμα, ένα αντίβαρο γιατί η δεξιά κάνει συνεργασίες με την ακροδεξιά και αυτό είναι επικίνδυνο».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «με τις πρωτοβουλίες για την ακρίβεια θέσαμε την ατζέντα και καταφέραμε να εκθέσουμε τη ΝΔ. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Η ΝΔ δεν πήγε τυχαία στο 28%. Αν δείτε τα δικά μας αποτελέσματα, δεν πετάω από τη χαρά μου, αλλά είναι πολύ ικανοποιητικά».

«Για να κερδίσεις τη ΝΔ πρέπει να μειώσεις τη διαφορά σου», είπε.

«Είχα πει ότι την επόμενη μέρα τα προβλήματα πάλι εκεί θα είναι. Πρέπει να έχουμε ταπεινοφροσύνη. Είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Είμαι πολύ περήφανος για τις προτάσεις που καταθέσαμε για τη φορολογία και την ακρίβεια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό να πάνε μαζί στο γενικό λογιστήριο του κράτους.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «όταν ένα ολόκληρο σύστημα προσπαθεί να κάνει δολοφονία χαρακτήρα κάτι δεν πάει καλά», ενώ πρόσθεσε ότι: «όταν παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 8-9%».

«Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του κ. Καρτερού για το one man show και για αυτό είχαμε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο και όλοι θα αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Στέφανος Κασσελάκης απηύθυνε κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ.

«Προσκαλώ το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Υπάρχουν ζητήματα όπως ο ΦΠΑ στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι: «δεν τείνω χείρα φιλίας στο ΠΑΣΟΚ γενικά, αυτό που βλέπω στην Αθήνα είναι η προμετωπίδα, θα τη γυρίσουμε. Θα χτίσουμε πλατιά κοινωνική βάση. Είναι το πρώτο στοίχημα που γυρνάει από το μείγμα ακροδεξιάς-δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουμε την πρόθεση να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου».

Αναφερόμενος στις έδρες όσων βουλευτών αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι: «όσο είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με το μόρφωμα της Νέας Αριστεράς, που έκλεψε έδρες».

Για το αν έχει λάβει τα μηνύματα της κάλπης είπε: «έχω πάρει τα μηνύματά μου από την κάλπη. Υπάρχει κόσμος που λέει σε εμπιστεύομαι, θέλω να είσαι ο αντίπαλος της δεξιάς, αλλά πρέπει να φτιάξεις μια ομάδα και να δείξεις στιβαρότητα και ξεκάθαρες προτάσεις».

Σε ότι αφορά την πρόσφατη παρουσίαση του σπιτιού του είπε «mea culpa».

«Το έλαβα το μήνυμα και αυτό αναφέρεται ίσως και στα δικαιώματα που έχω δώσει κι εγώ παρουσιάζοντας το σπίτι μου. Mea culpa, το αναγνωρίζω, από εδώ και πέρα δεσμεύομαι ότι θα χτίσουμε μια νέα ομάδα προοδευτικής αριστείας όχι με μελλοντικούς υπουργούς των απορρυπαντικών, αλλά με ανθρώπους που ξέρουν τι κάνουν, με ένσημα από την επιστήμη, την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία. Ο ελληνικός λαός θα ξέρει ακριβώς τι θα ψηφίσει» είπε.

Αναφορικά με το πόθεν έσχες του ο κ. Κασσελάκης είπε πως απώθησε κόσμο αυτή η συζήτηση αλλά φανέρωσε την υποκρισία της ΝΔ. Με την απουσία προτάσεων και αντιπροτάσεων για την ακρίβεια, έπεσαν στο πόθεν έσχες.

Μάλιστα, τόνισε ότι «η δολοφονία χαρακτήρα δεν είναι παιχνίδι» τονίζοντας ότι «ήθελαν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου, αλλά δεν το πέτυχαν».

Επιπλέον, προέβλεψε ότι: «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ξανακατέβει για εκλογή. Το 28% δεν είναι τυχαίο. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσει την πορεία του Σημίτη και εμείς θα αναλάβουμε μια χώρα που θα έχει φτωχοποιήσει το 1/3».

Ερωτηθείς για την εκλογή Προέδου της Δημοκρατίας ο κ. Κασσελάκης αρνήθηκε να απαντήσει.

 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κάλεσμα Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν κοινοβουλευτικά – «Ο Μητσοτάκης δεν θα ξανακατέβει για εκλογή. Το 28% δεν είναι τυχαίο»"

Κύπρος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στην Πάφο

Η πυρκαγιά στην Πάφο είναι σε ύφεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή.

Ελέγχθηκε και το ενεργό μέτωπο παρά την Κοινότητα Πολέμι και αποδεσμεύονται προσωρινά τα εναέρια μέσα και παραμένουν σε ετοιμότητα.

Οι ομάδες της πυροσβεστικής συνεχίζουν με τελικές κατασβέσεις και πλήρη οριοθέτηση. Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων υπαρκτός.

Σήμερα αναμένονται θερμοκρασίες γύρω στους 41 βαθμούς και η ανησυχία στρέφεται πλέον πολύ περισσότερο στις αναζωπυρώσεις και φυσικά στους ανέμους οι οποίοι χθες το απόγευμα είχαν δυσχεράνει το έργο των συνεργείων κατάσβεσης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, καθώς η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή

Ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος δήλωσε πως οι άνεμοι την Τρίτη ήταν 4-5 μποφόρ ωστόσο και η ίδια η πυρκαγιά δημιουργούσε επιπρόσθετα κάποια μποφόρ για αυτό εξελίχτηκε η πυρκαγιά με τόσους γρήγορους ρυθμούς. Σήμερα Τετάρτη οι άνεμοι πνέουν 3-4 μποφόρ. Εξέφρασε την ελπίδα πως οριοθετώντας την πυρκαγιά θα μπορέσουν να την κατασβέσουν εντελώς λαμβάνοντας υπόψη και την ένταση του ανέμου.

Το βράδυ, ωστόσο, και κατά τη διάρκεια της νύχτας, επικρατούσε νηνεμία κάτι που επέτρεψε στους πυροσβέστες να συγκρατήσουν τη φωτιά, η οποία είχε αρχίσει να απειλεί και άλλα χωριά στην περιοχή, πέραν των επτά τα οποία επηρεάστηκαν και τα πλείστα εκ των οποίων είχαν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Η Πολιτεία μερίμνησε να ενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κατοίκους τα χρειάζονταν.

Τα δύο αεροσκάφη Canadair που απέστειλε η Ελλάδα για να συνδράμουν τις προσπάθειες έφτασαν σήμερα νωρίς το πρωί στην Κύπρο από τη Ρόδο, ενώ μέχρι το απόγευμα αναμένονται και άλλα πτητικά μέσα.

Ένας ηλικιωμένος ο οποίος στην προσπάθειά του να διαφύγει είχε πέσει σε πισίνα γειτονικού σπιτιού διασώθηκε από γυναίκα αστυνομικό, η οποία πραγματοποιούσε περιπολίες σε σπίτια που είχαν εκκενωθεί για να δει μήπως υπήρχαν ακόμη άτομα εκεί. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Οι κάτοικοι πάντως είναι εξοργισμένοι τόσο για τη διαχρονική απουσία πτητικών μέσων, όπως αναφέρουν, ένα θέμα το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα λυθεί τους αμέσως επόμενους μήνες όσο κυρίως και για τους παράνομους σκυβαλότοπους που υπάρχουν στην περιοχή. Όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από έναν τέτοιο ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Προ ολίγου, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβεβαίωσε ότι οι ιδιοκτήτες των 14 σπιτιών στο χωριό Ψάθι, τα οποία είτε κάηκαν, είτε υπέστησαν ζημιές, όπως και οι ιδιοκτήτες όλων των άλλων αδειούχων υποστατικών θα αποζημιωθούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στην Πάφο"

Ρέθυμνο: Χειροπέδες και σε 14χρονο παιδί μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία

Δύο συλλήψεις στο Ρέθυμνο μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία. Οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στο σπίτι όπλα και ναρκωτικά.

Συνελήφθησαν δυο Έλληνες, κατηγορούμενοι για ενδοοικογενειακή βία και παράλληλα για παραβάσεις που αφορούν σε όπλα και ναρκωτικά, στο Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα αστυνομικοί, ερευνώντας υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, προχώρησαν στη σύλληψη ενός 43χρονου και ενός 14χρονου όταν κατά την διάρκεια έρευνας στις οικίες όπου διαμένουν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

«Πιστόλι με γεμιστήρα, 6 φυσίγγια,15 γραμμάρια κάνναβης, αποξηραμένος κορμός δενδρυλλίου κάνναβης».

Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέθυμνο: Χειροπέδες και σε 14χρονο παιδί μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία"

Αχαΐα: Όλοι έψαχναν τον χαμένο ψαροντουφεκά κι αυτός διασκέδαζε σε μπιτς μπαρ!

Ο χαμένος ψαροντουφεκάς διασκέδαζε σε μπιτς μπαρ. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη στην περιοχή της Αιγιάλειας όταν λιμενικοί με σκάφη , ελικόπτερο και βατραχάνθρωποι είχαν ριχτεί στην μάχη για τον εντοπισμό του νεαρού.

Ο συναγερμός στις αρχές δόθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας όταν ο φίλος του 27χρονου ειδοποίησε τις αρχές , καθώς δεν έβρισκε τον φίλο του με τον οποίο είχαν πάει για ψαροντούφεκο στην περιοχή Λαμπίρι Αχαΐας.

Ωστόσο, ο νεαρός ψαροντουφεκάς εντοπίστηκε χθες το απόγευμα στο στο κτήμα Αζούρ της περιοχή να παρακολουθεί αμέριμνος τις έρευνες των αρχών και να δηλώνει στους διασώστες με απορία αν έψαχναν αυτόν, που ωστόσο δεν είχε δώσει σημεία ζωής για τουλάχιστον 24 ώρες!

Προληπτικά πάντως ο 27χρονος μεταφέρθηκε για εξετάσεις στο νοσοκομείο Αιγίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κινδυνεύει και με πρόστιμο έως 10.000 ευρώ για άσκοπη κινητοποίηση των αρχών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 

Αναφορικά με τις έρευνες προς εντοπισμό του 27χρονου αγνοούμενου υποβρύχιου αλιέα στο Αίγιο, γνωρίζεται ότι εντοπίστηκε σώος τις βραδινές ώρες χθες, κοντά στην παραλία Λαμπιρίου του Δήμου Αιγιαλείας από στελέχη της Λιμενικής Αρχής του Αιγίου, κατόπιν επικοινωνίας του ίδιου με συγγενικό του πρόσωπο. Προανάκριση διενεργείται από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Όλοι έψαχναν τον χαμένο ψαροντουφεκά κι αυτός διασκέδαζε σε μπιτς μπαρ!"

Η ΕΕ θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 38,1% στα ηλεκτρικά οχήματα που αποστέλλονται από την Κίνα από τον επόμενο μήνα, κλιμακώνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και αυξάνοντας το κόστος πώλησης αυτοκινήτων στην Ευρώπη για εταιρείες όπως την κινεζική BYD και την Tesla.

Η ΕΕ ενημέρωσε επίσημα τις αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των BYD, Geely Automotive Holdings, SAIC Motor, για τις εισφορές που πρόκειται να εφαρμοστούν γύρω στις 4 Ιουλίου, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από έρευνα για τις επιδοτήσεις που ξεκίνησε πέρυσι. Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας πιέζουν πιο επιθετικά στην Ευρώπη εν μέσω ενός εγχώριου πολέμου τιμών και της πολυετούς οικοδόμησης ενός προβάδισμα στην τεχνολογία.

Οι ατομικοί δασμοί για την BYD θα είναι 17,4%, για την Geely 20% και για την SAIC 38,1%, ανέφερε η Επιτροπή την Τετάρτη.

Η Κίνα έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να προβεί σε αντίποινα, απειλώντας με μέτρα σε όλη τη γεωργία, την αεροπορία και τα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες. Το Πεκίνο έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για ορισμένους τύπους ευρωπαϊκών ποτών και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να έρθει σύντομα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα"

Ηλεκτρονικό «δίχτυ» για τα ανασφάλιστα οχήματα – Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων που κατατέθηκε στη Βουλή

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην θέσπιση ενός νέου συστήματος ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων για όλα τα παραπάνω. 

Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν:

  • • Στη θέσπιση κλιμακωτών προστίμων για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας,
  • • στη διαδικασία αδρανοποίησης και διαγραφής από τα μητρώα οχημάτων,
  • • στην προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain,
  • • στη διασαφήνιση των διαδικασιών για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου.

Δείτε όλο το νομοσχέδιο εδώ

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 8 παρεμβάσεις που αφορούν σε:

Στη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος διασταυρώσεων για τον εντοπισμό παραβάσεων προς τις υποχρεώσεις κυκλοφορίας των οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων αξιοποιώντας διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου για τον εντοπισμό:

  • •  ανασφάλιστων οχημάτων,
  • •  οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.

Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και ορίζονται τα εξής πρόστιμα:

Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος:

  • • 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,
  • • 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,
  • • 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.

Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από την Αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμό της εντός 30 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα διαγράφονται. Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.

Σημειώνεται ότι, μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

2) Στην υιοθέτηση κλιμακωτών προστίμων σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων:

  • • 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής,
  • • 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο,
  • • 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

3) Στον καθορισμό της διαδικασίας αδρανοποίησης και διαγραφής από τα Μητρώα οχημάτων. Πιο αναλυτικά, τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλισθεί, δεν έχουν υποβληθεί σε ΚΤΕΟ και δεν έχουν καταβληθεί γι' αυτά τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 7 έτη, τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας. Κατόπιν, ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ώστε είτε να προχωρήσουν στην οριστική αδρανοποίηση των οχημάτων και τη διαγραφή τους από τα μητρώα, είτε στη δήλωση ακινησίας τους, είτε, εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, στην επανακυκλοφορία τους. Προβλέπεται, επίσης, η συχνότητα των ελέγχων, οι συνέπειες της προσωρινής και οριστικής αδράνειας και οι κυρώσεις για παραβάσεις των σχετικών ρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι:

  • - Διευκολύνεται η διαγραφή οχήματος θανόντος που μπορεί να γίνει χωρίς να έχει μεταβιβαστεί το όχημα στους κληρονόμους.
  • - Σε περίπτωση χρήσης του οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί επιβάλλεται στον κάτοχό του πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού.
  • - Εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.
  • - Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

4) Στην καθορισμό ενός συνεκτικού πλαισίου για την ασφάλιση οχημάτων- με ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 (L 430) στο εθνικό Δίκαιο που προβλέπει ότι:

  • - Η υποχρέωση του Επικουρικού Κεφαλαίου να αποζημιώνει ζημιωθέντες από αυτοκινητιστικά ατυχήματα καλύπτει πλέον και τις περιπτώσεις, όπου το όχημα που προκάλεσε τη ζημία ήταν ασφαλισμένο, αλλά η ασφαλιστική εταιρεία έχει τεθεί σε ασφαλιστική εκκαθάριση.
  • - Το Επικουρικό Κεφάλαιο παρέχει αποζημίωση όταν η ασφαλιστική εταιρεία που έχει πτωχεύσει ή έχει τεθεί σε εκκαθάριση εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και προβλέπεται σχετική διαδικασία αναγωγής).
  • - Ισχύει ενιαία μορφή στις βεβαιώσεις ιστορικού αξιώσεων αποζημίωσης τρίτων ώστε να καθίσταται εφικτή η εξακρίβωση της γνησιότητάς τους. Υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης ασφάλισης για τα αυτοκίνητα.

5) Στην προώθηση των απαραίτητων διατάξεων για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain. Στόχος είναι η λήψη εφαρμοστικών μέτρων του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με τις υποδομές της αγοράς τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού («Distributed Ledger Technology» ή «DLT»). Προς τον σκοπό αυτό:

  • - διευρύνεται ο ορισμός του χρηματοπιστωτικού μέσου, ώστε να περιλαμβάνει και τα χρηματοπιστωτικά μέσα (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) που διακινούνται μέσω τεχνολογίας blockchain (DLT).
  • ορίζεται η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858 για τις επιχειρήσεις επενδύσεων και τα πιστωτικά ιδρύματα που διαχειρίζονται πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης DLT.
  • - εισάγονται διατάξεις σχετικά με το πού καταχωρούνται τα χρηματοπιστωτικά μέσα DLT, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πώς μεταβιβάζονται και πώς συστήνονται εμπράγματα δικαιώματα.

6) Στις αλλαγές της διαδικασίας εξαγοράς διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου:

- Αλλάζουν οι προϋποθέσεις υποβολής αίτησης εξαγοράς: Συγκεκριμένα καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης (το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που έχει ανεγερθεί το αργότερο έως την 31η.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως την 31η.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής).
- Δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα: Τονίζεται πως σε κάθε περίπτωση δεν τροποποιείται καθόλου, άμεσα ή έμμεσα, η νομοθεσία σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Προστίθεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.
- Τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου.
- Επεκτείνεται η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εντός εξαμήνου τα αρμόδια Υπουργεία θα προσδιορίσουν αιτιολογημένα τις περιοχές ή τα ακίνητα που πρέπει να εξαιρεθούν της διαδικασίας εξαγοράς.
- Επισπεύδεται η προθεσμία υποβολής της συναίνεσης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε 2 μήνες από 3 μήνες, που προβλεπόταν αρχικά.
- Το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:

  • * 50% για αιτούντα που έχει αναγνωρισθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.
  • * 70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως την 31η.12.2022.

- Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντα ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν το 1964. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Επιπλέον, αναμορφώνεται η Επιτροπή που έχει συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Επιτροπή για την υλοποίηση της εξαγοράς των δημοσίων ακινήτων.

7) Στην αύξηση της διάρκειας της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., από 40 σε 67 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της.

8) Στην παράταση των συμβάσεων υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου της ΑΑΔΕ που έχουν προσληφθεί προκειμένου να συνεισφέρουν στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, παρατείνονται έως 31.12.2025, οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Η παράταση αυτή δεν τις μετατρέπει σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Παράλληλα, με πρόσθετες διατάξεις που εισάγει το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι:

  • - Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους servicers, διευρύνονται τα κριτήρια «ευάλωτων οφειλετών» προκειμένου να συμπεριλαμβάνουν και πολίτες με αναπηρία συνδυαστικά με το εισόδημα και την περιουσία τους. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν στην έκδοση της βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη καθώς και το ποσοστό αναπηρίας και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα εισαχθούν στον ορισμό των ευάλωτων οφειλετών.
  • - Αποδίδεται στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας η κυριότητα του Στρατοπέδου Μαρκόπουλου στα Χανιά προκειμένου να παραχωρηθεί στη συνέχεια στον Δήμο Χανίων.
  • - Παρατείνεται η εξαίρεση υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ από την ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ) προκειμένου να ολοκληρώνει τις συναλλαγές της.
  • - Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μετά διατηρούν το μισθολογικό τους καθεστώς μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης και έως την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.
  • - Για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους που παράλληλα είναι και συνταξιούχοι, δεν υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν στο μισθολογικό καθεστώς τους.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προωθούμε μία μεταρρύθμιση που αφορά στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, μία πρωτοβουλία "κοινής λογικής" η οποία αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, ενισχύουμε την ασφάλεια στους δρόμους αυστηροποιώντας παράλληλα τις κυρώσεις όπου χρειάζεται. Προωθούμε, έτσι, μία μεταρρύθμιση που φέρνει προ των ευθυνών τους τους ιδιοκτήτες οχημάτων που αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος αλλά και στους υπόλοιπους συνεπείς οδηγούς. Τέλος, με ειδική διάταξη διευρύνουμε τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων συμπολιτών μας συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς πλέον και τα άτομα με αναπηρία, με διευρυμένα όρια εισοδήματος και περιουσίας, κάνοντας πράξη ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη στην προσπάθεια τους να αποπληρώσουν τις οφειλές τους».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Με το νέο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα εκπληρώνουμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει χρονίζουσες αδικίες και στρεβλώσεις στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Από εδώ και πέρα, τελειώνουμε οριστικά με τα ανασφάλιστα οχήματα και, κυρίως, τελειώνουμε με το χάος που συχνά προκαλείται εξαιτίας τους. Με μια σειρά μέτρων και κυρίως όμως με την άμεση ψηφιακή διασταύρωση δεδομένων από τις επιμέρους αρμόδιες υπηρεσίες, το νέο νομοσχέδιο βάζει τέρμα στο χάος. Προστατεύει τους πιο αδύναμους καθώς όντας ανασφάλιστοι κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή σε περίπτωση που είναι υπαίτιοι ατυχήματος και απαλλάσσει τους νομοταγείς συμπολίτες μας, οι οποίοι εγκλωβίζονταν σε έναν κυκεώνα διαδικασιών για να αποζημιωθούν στην περίπτωση ατυχήματος με εμπλοκή ανασφάλιστου οχήματος. Η σημερινή απαράδεκτη ασυδοσία, με τα περίπου 500.000 οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς ασφάλεια, με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας ή άλλες οφειλές, πολύ σύντομα θα εκλείψει».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρονικό «δίχτυ» για τα ανασφάλιστα οχήματα – Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων που κατατέθηκε στη Βουλή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news