facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας στους συνταξιούχους

Το αν είναι συνταγματική ή όχι η κατάργηση των τριών δώρων – επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου» συζητήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) αργά σήμερα το απόγευμα κατά την συνεδρίαση του με πρόεδρο την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ειρήνη Σταυρουλάκη.

Συζητήθηκε ακόμη και το εάν όντως έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις για το επίμαχο θέμα μεταξύ του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επι διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων.

Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον απασχόλησε υπόθεση επί μερισμάτων επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ αντίθετα το ΣτΕ το απασχόλησε υπόθεση που αφορά σε περικοπές κύριων συντάξεων και επιπρόσθετα το ΣτΕ ασχολήθηκε με επικουρικές συντάξεις χορηγούμενες σε συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Όπως ανέφερε η κ. Σταυρουλάκη, «θα πρέπει επομένως να ερευνηθεί εάν το μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης όμοιος με εκείνους, για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ και εάν επομένως τίθεται στις δυο αποφάσεις (σ.σ.: του ΣτΕ και του Α.Π.) το ίδιο ζήτημα ή εάν αντιθέτως, οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφαλίσεως, στους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση, ήταν τέτοιας φύσεως, ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθέν με αυτές ζήτημα».

Στην συνέχεια οι συνήγοροι των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστήριξαν ότι το ΑΕΔ πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο του παραδεκτού και να εισέλθει στο θέμα της συνταγματικότητας ή όχι των επίμαχων περικοπών, καθώς τα εν λόγω δύο δικαστήρια ερμήνευσαν τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις.

Ο συνήγορος της Τράπεζας, όπως και του ΕΦΚΑ που έκανε παρέμβαση υπέρ της Τράπεζας, υποστήριξαν ότι ο Α.Π. έκρινε τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις με αυτές του ΣτΕ και υπάρχει αντίθετη ερμηνεία του ίδιου νομοθετικού πλαισίου. Κατά συνέπεια πρέπει το ΑΕΔ να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης. Παράλληλα, χαρακτήρισαν ορθή την απόφαση του Α.Π.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ‘Αρειος Πάγος τον περασμένο Ιανουάριο ήρθε σε αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το επίμαχο θέμα και η διαφωνία αυτή παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στο ΑΕΔ, ενώ στο μεσοδιάστημα πραγματοποίησαν παρεμβάσεις 9 εργατικά Σωματεία.

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κατά πλειοψηφικά (14 υπέρ έναντι 11 κατά), έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές και των τριών δώρων των επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012, ήρθε τον περασμένο Ιανουάριο το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και έκρινε ότι όλες οι περικοπές των τριών δώρων που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ, καθώς «η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και όχι μόνο.

Το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο των αντιπρόεδρο Νικόλαο Πιπιλίγκα και εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Κωνσταντίνα Νάκου, κατέρριψε ομόφωνα τους ισχυρισμούς της Ολομέλειας του ΣτΕ αντικρούοντας με δικούς του αντίθετους νομικούς συλλογισμούς την υπ΄ αριθμ. 2287/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Βασικό επιχείρημα των εργατοδικών του Β2 Τμήματος είναι ότι δεν είναι συνταγματικά αναγκαία η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης επιπτώσεων πριν γίνουν οι περικοπές των επιδομάτων, όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά είναι και πάγια νομολογία της στο θέμα αυτό.

Αντίθετα, το ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του (2287- 2290/2015) έχει κρίνει ότι οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν το 2012 προσκρούουν σε συνταγματικές αρχές όπως είναι της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη και σε άλλες επιταγές άρθρων του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα 2, 4, 22, 25, 106, κ.λπ.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι πριν τις περικοπές που έγιναν το 2012 δεν προηγήθηκε επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων από τις περικοπές των συντάξεων, αλλά και την αναγκαιότητα των περικοπών αυτών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας στους συνταξιούχους"

Σουηδία: Πέρασε νόμο που επιτρέπει την αλλαγή φύλου και από τα 16

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ψήφισε νόμο με τον οποίο μειώνεται η ελάχιστη ηλικία για τη νόμιμη αλλαγή φύλου από τα 18 στα 16 έτη ενώ διευκολύνεται η πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο νόμος πέρασε με 234 ψήφους υπέρ και 94 κατά από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας που έχει 349 μέλη.

Αν και η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη που εισήγαγε τη νόμιμη αλλαγή φύλου το 1972, η νέα πρόταση, που αποσκοπεί στο να επιτρέψει τον αυτοπροσδιορισμό και να απλοποιήσει τη διαδικασία, προκάλεσε έντονη συζήτηση στη χώρα.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του συντηρητικού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον ήταν διχασμένος ως προς το θέμα. Το κόμμα του πρωθυπουργού, οι Μετριοπαθείς, και οι Φιλελεύθεροιι υποστήριζαν σε μεγάλο βαθμό τον νόμο, ενώ το μικρότερο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών ήταν εναντίον του.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, το λαϊκιστικό κόμμα που υποστηρίζει την κυβέρνηση αλλά δεν συμμετέχει σε αυτή ήταν αντίθετοι, αναφέρει ο Guardian.

Πέρα από τη μείωση της ηλικίας, ο νέος νόμος αποσκοπεί στο να καταστήσει απλούστερο για ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, μια διαδικασία που σήμερα μπορεί να κρατήσει μέχρι και επτά χρόνια.

Δύο νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2025: ένας που ρυθμίζει τις χειρουργικές επεμβάσεις για την αλλαγή φύλου και ο δεύτερος ρυθμίζει τη διοικητική διαδικασία για την αλλαγή φύλου.

Στο εξής η αλλαγή θα γίνεται ακόμη και από τα 16, αν και όσοι είναι κάτω των 18 θα χρειάζονται την έγκριση των γονέων τους, ενός γιατρού και του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας.

Δεν θα απαιτείται πλέον η διάγνωση της δυσφορίας του φύλου, την οποία ένα άτομο μπορεί να βιώνει ως αποτέλεσμα της αναντιστοιχίας μεταξύ του βιολογικού του φύλου και του φύλου με το οποίο ταυτίζεται.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη φυλομετάβαση θα επιτρέπονται από την ηλικία των 18 ετών, αλλά δεν θα απαιτείται πλέον η έγκριση του συμβουλίου. Η αφαίρεση των ωοθηκών ή των όρχεων θα επιτρέπεται μόνο από την ηλικία των 23 ετών, όπως ισχύει σήμερα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Πέρασε νόμο που επιτρέπει την αλλαγή φύλου και από τα 16"

Νίσυρος: Πατέρας κατήγγειλε ασέλγεια σε βάρος του ανήλικου παιδιού του και απειλείται με απέλαση

Εκδικητική χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της Νισύρου τη σύλληψη αλλοδαπού, αλβανικής καταγωγής, που κατήγγειλε την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας  του 10χρονου παιδιού του από δημόσιο υπάλληλο, λόγω έλλειψης εγγράφων άδειας παραμονής στη χώρα.

Σημειώνεται ότι ο πατέρας επιστρέφοντας στη Νίσυρο από την Κω, όπου πήγε για να καταγγείλει ασέλγεια σε βάρος του ανήλικου παιδιού του συνελήφθη καθώς στερείτο νομιμοποιητικών εγγράφων.

Οι κάτοικοι του νησιού, που στέκονται στο πλευρό του, με επιστολή τους ζητούν από τις αρχές να αναλογιστούν τις τρομερές συνέπειες που έχει η κράτηση του πατέρα στον ψυχισμό του ανήλικου παιδιού και το άγχος της οικογένειας σε ενδεχόμενη απέλασή του και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να φύγει από το νησί, όπως έκανε ο φερόμενος ως δράστης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίσυρος: Πατέρας κατήγγειλε ασέλγεια σε βάρος του ανήλικου παιδιού του και απειλείται με απέλαση"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα την Κυριακή λόγω Μαραθωνίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, με την Ελληνική Αστυνομία να απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων

Συγκεκριμένα από τις 8:00 εως τις 18:30 θα πραγματοποιηθούν σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στις κατωτέρω λεωφόρους και οδούς, περιοχής Δήμων Μαραθώνα – Ν. Μάκρης, Ραφήνας – Πικερμίου, Παλλήνης – Γέρακα – Ανθούσας, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Ψυχικού – Φιλοθέης, ως εξής:

Μαραθωνομάχων-Αγίας Παρασκευής, στο τμήμα της μεταξύ του τύμβου Μαραθώνα και της Λ. Μαραθώνος, κατά τις ώρες 08.00΄- 09.30΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μαραθωνομάχων-Αγίας Παρασκευής και της Λ. Διονύσου, κατά τις ώρες 09.30΄- 10.30΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Διονύσου και της οδού Αεροπορίας, κατά τις ώρες 09.30΄- 10.30΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αεροπορίας και Αλ. Φλέμιγκ, κατά τις ώρες 10.30΄- 13.00΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αλ. Φλέμινγκ και Αγ. Χριστοφόρου (Επ. οδός Πικερμίου – Μαραθώνα), κατά τις ώρες 13.00΄- 14.00΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αγ. Χριστοφόρου (επ. οδός Πικερμίου – Μαραθώνα) και Αγ. Δημητρίου (Ευ. Πουλάκη), κατά τις ώρες 14.00΄- 14.30΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αγ. Δημητρίου (Ευ. Πουλάκη) και Εθν. Αντιστάσεως, κατά τις ώρες 14.30΄- 16.00΄.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Εθν. Αντιστάσεως και της Κλεισθένους, κατά τις ώρες 16.00΄- 17.00΄.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κλεισθένους και Χαλανδρίου, κατά τις ώρες 16.00΄- 17.30΄.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Δημοκρατίας (Υπ. Εθνικής Αμύνης) και της οδού Χαλανδρίου, κατά τις ώρες 17.30΄- 18.00΄.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Δημοκρατίας και της οδού Κύπρου (Κεντρική είσοδος Υπ. Εθνικής Αμύνης), κατά τις ώρες 18.00΄-18.30΄ Επιπροσθέτως, δεν θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της διαδρομής της εν λόγω πορείας, εκτός από τους κατωτέρω ελεγχόμενους κόμβους κάθετης διέλευσης:

Λ. Μαραθώνος & Διονύσου.

Λ. Μαραθώνος & Αεροπορίας.

Λ. Μαραθώνος & Αλ. Φλέμιγκ (Διασταύρωση Ραφήνας).

Λ. Μαραθώνος & Κυανής Ακτής.

Λ. Μαραθώνος & Αγ. Χριστοφόρου (Διασταύρωση Πικερμίου).

Λ. Μαραθώνος & Αγ. Δημητρίου (Ευ. Πουλάκη – Διασταύρωση Μοναξιάς).

Λ. Μαραθώνος & Εθν. Αντιστάσεως (Διασταύρωση Παλλήνης).

Λ. Μαραθώνος & Λ. Λαυρίου – Κλεισθένους (Κόμβος Σταυρού).

Λ. Μεσογείων & Χαλανδρίου (Πλατεία Αγ. Παρασκευής).

Λ. Μεσογείων & Λ. Δημοκρατίας (Πεντάγωνο).

Σύμφωνα με ανακοίνωση την ΕΛ.ΑΣ καλό θα είναι οι πολίτες να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς, λεωφόρους και πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα την Κυριακή λόγω Μαραθωνίου"

Τουρκία - Προκλητικός Τσελίκ: Μονομερής ενέργεια της Ελλάδας η εξαγγελία για θαλάσσια πάρκα, μην εγκαταλείπετε τη διπλωματία

Την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του τουρκικού κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ Ομερ Τσελικ προκάλεσε η εξαγγελία της ίδρυσης των δυο θαλασσινών πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference», με τον αξιωματούχο της Άγκυρας να εξαπολύει απειλές εναντίον της χώρας μας προειδοποιώντας ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει καμια κίνηση για την ίδρυση των θαλάσσιων πάρκων».



Ο Τσελικ τόνισε ότι η εξαγγελία των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί μια εξέλιξη που από τη μια «υπονομεύει αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησης και συγχρόνως εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς ενέργειας». Απευθυνόμενος στην Ελλάδα, την κάλεσε να «μην εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας» και να «μην γίνουν κινήσεις που θα πλήξουν την εξομάλυνση».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ μάλιστα κάνοντας αναφορά στις «συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή» και τις προσπάθειες του Ερντογάν «για μείωση των εντάσεων και των προβλημάτων σε ολόκληρη την περιοχή» κάλεσε την Ελλάδα να συμβάλει ώστε αυτό το κλίμα να υπάρξει και το Αιγαίο «αποφεύγοντας να εκμεταλλευθεί» το θέμα του περιβάλλοντος .

Η Άγκυρα δείχνει να επιμένει στο θέμα της άσκησης του δικαιώματος της χώρας μας για την περιβαλλοντική προστασία σε νησιά και νησίδες του Αιγαίου επικαλούμενη τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και της συνάντησής του με τον Ερντογάν στα μέσα Μαΐου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία - Προκλητικός Τσελίκ: Μονομερής ενέργεια της Ελλάδας η εξαγγελία για θαλάσσια πάρκα, μην εγκαταλείπετε τη διπλωματία"

Πασαλιμάνι: Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες εργάτες για την κατάρρευση κτιρίου – Κρατείται ο εργολάβος

Ελεύθεροι με απόφαση της εισαγγελίας Πειραιά, αφέθηκαν οι 8 εργαζόμενοι που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία για παραβίαση του οικοδομικού κανονισμού, μετά την κατάρρευση τμήματος κτιρίου στο Πασαλιμάνι, όπου έχασε τη ζωή του ένας 31χρονος αστυνομικός που ήταν εκτός υπηρεσίας και συμμετείχε στις εργασίες.

Ωστόσο, εξακολουθεί να κρατείται ο εργολάβος των οικοδομικών εργασιών, που κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 286 που αφορά παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης και του γενικού οικοδομικού κανονισμού.

Ο ίδιος έλαβε προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή το ερχόμενο Σάββατο, ενώ αναζητούνται και οι ιδιοκτήτες της διώροφης κατοικίας.

Παράλληλα, για την υπόθεση η αστυνομία αναμένεται να συντάξει ένορκη διοικητική εξέταση με τις καταθέσεις των εργατών, ενώ για το περιστατικό διενεργεί παράλληλη προανάκριση και το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι για τον απεγκλωβισμό των εργατών στο κτίριο επί της οδού Νεωρίων στο Πασαλιμάνι, επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ εκλήθη επίσης η 1η ΕΜΑΚ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πασαλιμάνι: Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες εργάτες για την κατάρρευση κτιρίου – Κρατείται ο εργολάβος"

Καιρός αύριο: Νέα πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα ο καιρός στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα επιφυλάσσει τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, στο Ιόνιο έως 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές έως τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στο Σαρωνικό και τα νότια παραθαλάσσια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου. ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα Δωδεκάνησ τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέα πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές"

Συγγενείς «πιάστηκαν στα χέρια» πάνω από τάφο – 60χρονος επιτέθηκε με μαρμάρινο σταυρό στη νύφη του

Ένα ασυνήθιστο και συνάμα μακάβριο επεισόδιο μεταξύ συγγενών την ώρα της ταφής του αγαπημένου τους προσώπου απασχόλησε τους δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε ένας 60χρονος, που την ώρα της κηδείας του αδελφού του, αντιδρώντας σε μία φράση που εκστόμισε προηγουμένως η νύφη του και την οποία θεώρησε προσβλητική για τον νεκρό, άρπαξε έναν μαρμάρινο σταυρό από παρακείμενο τάφο και χτύπησε τη γυναίκα στο κεφάλι.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη και τού επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 μηνών, με 3ετή αναστολή, αναγνωρίζοντάς του δύο ελαφρυντικά: αφενός του πρότερου σύννομου βίου και αφετέρου ότι ωθήθηκε στην πράξη λόγω δικαιολογημένης αγανάκτησης, την οποία προκάλεσε η ανάρμοστη συμπεριφορά της νύφης του.

Κατά την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο «πρωταγωνιστών» υπήρξαν τεταμένες. Το επίδικο επεισόδιο συνέβη τον Νοέμβριο του 2021, στα κοιμητήρια χωριού, που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Αυτό που φέρεται να προκάλεσε την αντίδραση του 60χρονου κατηγορούμενου ήταν μία φράση που εκστόμισε η γυναίκα την ώρα της ταφής. «Εγώ σε συγχωρώ γι’ αυτά που μου ‘κανες, ο Θεός να σε συγχωρήσει…», φέρεται να ανέφερε η νύφη, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο.

Ο κατηγορούμενος κουνιάδος της, από την πλευρά του, αρνήθηκε την πράξη, ισχυριζόμενος ότι η νύφη του μετά την επίμαχη φράση, που εκστόμισε, έφυγε τρέχοντας, με συνέπεια να χάσει την ισορροπία της και να πέσει σε διπλανό τάφο.

Κατά της απόφασης ο 60χρονος άσκησε έφεση, ώστε να κριθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Εκτός από την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου, το δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει και για την τύχη του μαρμάρινου σταυρού -που αποτέλεσε το μέσο τέλεσης της πράξης- και είχε κατασχεθεί στο πλαίσιο της προανάκρισης. Οι δικαστές αποφάσισαν, λοιπόν, να αποδοθεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του τάφου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγγενείς «πιάστηκαν στα χέρια» πάνω από τάφο – 60χρονος επιτέθηκε με μαρμάρινο σταυρό στη νύφη του"

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή o 63χρονος που βίαζε την ανήλικη ανιψιά του και την έβγαζε γυμνές φωτογραφίες

Τη φρίκη από τα χέρια του ίδιου της του θείου έζησε μια ανήλικη όταν ήταν 7 μόλις ετών.

Ο 63χρονοςπου  κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της ανιψιάς του, την οποία φέρεται επιπλέον να φωτογράφιζε, πήρε το δρόμο για την φυλακή.

Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε στον Ανακριτή Θεσσαλονίκης και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Τι είπε στην απολογία του

Οι καταγγελλόμενες πράξεις φέρεται να τελέστηκαν το 2013, με την παθούσα να βρίσκει τη δύναμη να καταγγείλει τα περιστατικά δέκα χρόνια αργότερα, όταν συμπλήρωσε τα 17 έτη, οπότε απευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ίδια, όλα συνέβαιναν στο σπίτι του θείου της κατά την απουσία της συζύγου του.

Στην απολογία του ο 63χρονος (σήμερα) κατηγορούμενος αποδέχθηκε μέρος των πράξεών του, ενώ αρνήθηκε ότι φωτογράφιζε την ανήλικη.

ΑΠΕ/in

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή o 63χρονος που βίαζε την ανήλικη ανιψιά του και την έβγαζε γυμνές φωτογραφίες"

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές σε κοσμηματοπωλεία – Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ η λεία από «ριφιφί»

Μια εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε κοσμηματοπωλεία, κυρίως με τη μέθοδο του «ριφιφί», εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες της Κυριακής, 14ης Απριλίου, συντονισμένη επιχείρηση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη πέντε (5) μελών της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, που διαπράττει διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών με όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, παραβίαση κατάσχεσης, πλαστογραφία, εμπρησμό, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι δρούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία και διαφορετική και εναλλασσόμενη κάθε φορά σύνθεση, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε κοσμηματοπωλεία, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος, που υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχει εξιχνιαστεί διακεκριμένη κλοπή σε κοσμηματοπωλείο στον Πόρο, στις 22-08-2023, έξι περιπτώσεις απόπειρας διακεκριμένης κλοπής σε κοσμηματοπωλεία σε Πόρο, Δελφούς και Αργοστόλι το διάστημα από 5-12-2023 έως 1-4-2024, κλοπή οχήματος τον Σεπτέμβριο 2023 από την περιοχή των Μελισσίων και κλοπή κατασχεμένου οχήματος και εμπρησμός αυτού στις 3-2-2024.

Η εγκληματική οργάνωση εντόπιζε νωρίτερα τους στόχους της και, αφού τους κατόπτευε, οργάνωνε τον τρόπο τέλεσης («ριφιφί» ή παραβίαση θυρών-ρολών ασφαλείας) αλλά και τη διαφυγή. Επίσης, μεριμνούσαν πάντοτε να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες τύπου «full face» κατά την τέλεση των κλοπών και να διαθέτουν «τσιλιαδόρο», διασφαλίζοντας πάντα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος τους, ενώ για την αποφυγή ταυτοποίησής τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα με πλαστές πινακίδες ή ενοικιαζόμενα. Όταν μετακινούνταν ακτοπλοϊκά, δήλωναν ψευδή στοιχεία.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 οχήματα, 5 κινητά, κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, είδη ρουχισμού, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, και 1.500 ευρώ.

Μέρος των κοσμημάτων που βρέθηκαν αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ η έρευνα για το πλήρες εύρος της παράνομης δράσης της οργάνωσης συνεχίζεται.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές σε κοσμηματοπωλεία – Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ η λεία από «ριφιφί»"

Υπό κατάρρευση η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς - Καταγγελία του σωματείου

Σε δραματική κατάσταση, λόγω υποστελέχωσης, έχει περιέλθει η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς. Σύμφωνα με ενημέρωση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς κατά πλειοψηφία, η Κλινική βρίσκεται υπό κατάρρευση, μετά από «μάστιγα» παραιτήσεων και αποχωρήσεων γιατρών, με ορατό πλέον τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας. Οι δύο φορείς καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη για την αξιολόγηση της κατάστασης και τις κινήσεις στις οποίες θα προβούν.

Σε σύσκεψη φορέων τον Σεπτέμβριο του 2023, υπήρχε η προειδοποίηση για την κατάσταση της Παθολογικής Κλινικής, η οποία είχε ξεμείνει από ειδικούς παθολόγους ιατρούς λόγω των συνεχών παραιτήσεων (2 ειδικοί παθολόγοι) και των συνταξιοδοτήσεων (3 ειδικοί παθολόγοι).

Οι γιατροί της Κλινικής προσπάθησαν με σειρά εγγράφων να αναδείξουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης, που όπως λένε έχει ως αποτέλεσμα εξαντλητικά προγράμματα εφημεριών αμφίβολης νομιμότητας, οδηγώντας σε πνευματική και σωματική εξουθένωσή τους. Ο μοναδικός εφημερεύων παθολόγος έχει υποχρέωση να καλύπτει ταυτόχρονα την Παθολογική Κλινική, την κλινική ιώσεων (COVID-19) που βρίσκεται στην άλλη πτέρυγα, καθώς και τα δύο αντίστοιχα ΤΕΠ, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους για την νοσηλεία και την υγεία των ασθενών, όπως επισημαίνεται.

«Στον οργανισμό του Γ. Ν. Κιλκίς προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις ειδικών παθολόγων. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο μας η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε οριακή κατάσταση από τις συνεχόμενες εφημερίες (εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε πρόσφατα και δεύτερη παραίτησή με Αριθμ.: Πρωτ.: 3235/19/3/2024), με ένα ιατρό παθολόγο με βαθμό Διευθυντή του τμήματος Αιμοδοσίας με εσωτερική τρίμηνη μετακίνηση (εντέλλεστε) με ένα ιατρό παθολόγο αποσπασμένο από το Κ.Υ. Δροσάτου (όπου κατέχει μόνιμη θέση) με ένα ιατρό παθολόγο με μετακίνηση από τον ΕΦΚΑ Κιλκίς, ενώ ο ιδιώτης ιατρός παθολόγος που εφημέρευε με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) πρόσφατα παραιτήθηκε και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο ΚΥ Γουμένισσας, ενώ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ιδιώτη παθολόγο δεν είχε κανένα ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την κατάρρευση της Παθολογικής κλινικής ενώ τα προγράμματα εφημέρευσης κρίνονται επισφαλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας πως οι ανησυχίες που εκφράστηκαν δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τις παραιτήσεις των δύο ειδικών παθολόγων.

Συγκεκριμένα, ο ιατρός παθολόγος με βαθμό Διευθυντή στο τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου προειδοποιούσε για τις συνεχιζόμενες εξαντλητικές εφημερίες με σειρά εγγράφων. «Το αποτέλεσμα ήταν η εσωτερική μετακίνηση του  με εντέλλεστε για τρεις μήνες στην Παθολογική κλινική, που τον οδήγησε να καταθέσει αίτηση παραίτησης με Αριθμ. Πρωτ. : 4125/ 8/4/2024», αναφέρεται. «Δεύτερη παραίτηση υπέβαλε επίσης ο δεύτερος μόνιμος ειδικός ιατρός παθολόγος ο οποίος πλέον βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και τις συνεχόμενες εφημερίες με Αριθμ.: Πρωτ.: 3235/19/3/2024».

Οι ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Επιπλέον, το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των ιατρών με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που προσέρχονται από τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία Υπαίθρου προκειμένου να καλύψουν τα εφημεριακά κενά που προκύπτουν  , ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου να υπηρετούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 4 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η υποστελέχωση του Αξονικού Τομογράφου που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ασθενείς που χρήζουν αξονικής τομογραφίας να διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για μια διαγνωστική αξονική τομογραφία  απαραίτητη για τους Παθολόγους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο τους.      

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό κατάρρευση η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς - Καταγγελία του σωματείου"

Με επιστολή τους στον Κ. Μητσοτάκη, 115 οικογένειες από τον Βλοχό Καρδίτσας ζητούν μετεγκατάσταση

Συνολικά 115 οικογένειες που κατοικούν στον Βλοχό Καρδίτσας ζητούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την μετεγκατάστασή τους από την περιοχή, που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel.

Όπως τονίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό «η πλειονότητα των οικογενειών του χωριού που αιτούμαστε τη μετεγκατάσταση, στη συντριπτική μας πλειοψηφία (96 από τις 115) διαθέτουμε εδώ τις μόνιμες κατοικίες μας, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους είναι κτίσματα της 10ετίας του 1960 και υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή».

«Είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια των εποχικών εναλλαγών, πλην καλοκαιριού, και σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, ο όγκος των νερών υπερβαίνει τη χωρητικότητα των τριών ποταμών που περικλείουν το χωριό, με συνέπεια την υπερχείλισή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης και, κυρίως, θέτει τον οικισμό σε σοβαρό κίνδυνο πλημμύρας» τονίζουν δε.

«Ο Βλοχός βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της Θεσσαλίας και στο επίκεντρο κατάκλισης τριών ποταμών, οι οποίοι αδυνατούν να απορροφήσουν και να διοχετεύσουν τα νερά ομαλά, κατά τη φυσική τους ροή. Επιθυμούμε εδώ να τονίσουμε ότι η καταιγίδα «Daniel» και η επακόλουθη καταστροφή, απλά επικαιροποίησε και επανέφερε στο προσκήνιο την αγωνία που βιώνει το χωριό μας κάθε χρόνο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος είναι εδώ και η βαρβαρότητα της καταστροφής θα χτυπήσει σύντομα την πόρτα μας και πάλι. Το γνωρίζουμε» συμπληρώνουν μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η επιστολή

Ανοικτή επιστολή 115 οικογενειών της Τ.Κ Βλοχού Καρδίτσας

«Προς: κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσω της παρούσας ανοικτής επιστολής, ώστε να σας εκθέσουμε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συνεπεία του καιρικού φαινομένου «Daniel» που έπληξε την περιοχή μας στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, και το οποίο αφορά στο μείζον ζήτημα της μερικής μετεγκατάστασης του χωριού μας.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια των εποχικών εναλλαγών, πλην καλοκαιριού, και σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, ο όγκος των νερών υπερβαίνει τη χωρητικότητα των τριών ποταμών που περικλείουν το χωριό, με συνέπεια την υπερχείλισή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης και, κυρίως, θέτει τον οικισμό σε σοβαρό κίνδυνο πλημμύρας.

Η ανωτέρω περιγραφείσα κατάσταση είναι μία επαναλαμβανόμενη διαδικασία την οποία βιώνουμε και δυστυχώς δεν υπάρχει διέξοδος. Η γεωγραφική θέση του χωριού μας είναι απολύτως εσφαλμένη και απόδειξη αυτού είναι η ολική πλημμυρική καταστροφή που υπέστη το 1953 και η παρ’ ολίγον επανάληψή της το 1994, η οποία αποσοβήθηκε χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων, αλλά και τη βοήθεια της τύχης.

Ο Βλοχός βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της Θεσσαλίας και στο επίκεντρο κατάκλισης τριών ποταμών, οι οποίοι αδυνατούν να απορροφήσουν και να διοχετεύσουν τα νερά ομαλά, κατά τη φυσική τους ροή. Επιθυμούμε εδώ να τονίσουμε ότι η καταιγίδα «Daniel» και η επακόλουθη καταστροφή, απλά επικαιροποίησε και επανέφερε στο προσκήνιο την αγωνία που βιώνει το χωριό μας κάθε χρόνο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος είναι εδώ και η βαρβαρότητα της καταστροφής θα χτυπήσει σύντομα την πόρτα μας και πάλι. Το γνωρίζουμε.

Μετά από έλεγχο ιστορικών χαρτών και σκαριφημάτων της περιοχής, διαπιστώθηκε ότι κατά την Οθωμανική περίοδο (τέλη του 17ου αιώνα) και μέχρι το 1925, το χωριό βρισκόταν στο πρανές του λόφου «Μακρυβούνι» και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο πεδινό τμήμα, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, ήταν και παραμένει απολύτως ακατάλληλο.

Οι παραπάνω λόγοι μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι η απομάκρυνση του οικισμού από την παρούσα θέση σε άλλη, ασφαλέστερη περιοχή, η οποία έχει ήδη υποδειχθεί από το Δήμο Παλαμά, είναι η μοναδική και οριστική λύση του προβλήματος.

Για τον σκοπό αυτό, σας αναφέρουμε ότι η πλειονότητα των οικογενειών του χωριού (115, με 450 μέλη συνολικά) που αιτούμαστε τη μετεγκατάσταση, στη συντριπτική μας πλειοψηφία (96 από τις 115) διαθέτουμε εδώ τις μόνιμες κατοικίες μας, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους είναι κτίσματα της 10ετίας του 1960 και υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή. Η αποκατάστασή τους, με τις όποιες επιχορηγήσεις διατεθούν, θα είναι μάταιη, καθώς ακριβώς λόγω της παλαιότητάς τους και της παραμονής τους στα νερά για διάστημα άνω των 20 ημερών, οι τοιχοποιίες, οι στέγες και κυρίως η συνολική στατική επάρκειά τους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές τις οποίες καμία εργασία δεν δύναται να αποκαταστήσει, ώστε να τις καταστήσει ασφαλείς.

Πέραν αυτού, ακόμη και αν θεωρηθεί ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση των ζημιών, πώς μπορούμε να επενδύσουμε σ’ έναν τόπο που εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι είναι απολύτως ευάλωτος στις θεομηνίες, ακόμη και μικρής έντασης;

Πώς μπορούμε να χτίσουμε πάλι τις ζωές και τις περιουσίες μας σ’ ένα μέρος όπου αποδεδειγμένα οι πλημμύρες θα προκαλέσουν ολικές καταστροφές, ενδεχομένως και θανάτους;

Ποια οικονομική δραστηριότητα και πρόοδο μπορούμε να αναπτύξουμε, όταν κάθε φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη θα επικρέμεται η απειλή της καταστροφής;

Και, τέλος, ίσως το σημαντικότερο, πώς θα πεισθεί η νέα γενιά του χωριού να μην επιλέξει, υπό το βάρος των δυσκολιών, την εύκολη λύση της μετανάστευσης – αστικοποίησης και να πιστέψει ότι τα όνειρα, οι ελπίδες, οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες που έχει μπορούν να πραγματοποιηθούν στον τόπο της, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι αυτή η βιαιότητα θα επαναληφθεί;

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, σας απευθύνουμε έκκληση να λάβετε τη γενναία απόφαση και να επιτρέψετε την αιτούμενη μερική μετεγκατάσταση των 115 οικογενειών. Δώστε μας την ευκαιρία να ζήσουμε και να ευημερήσουμε στον τόπο μας με τις συνθήκες που μας αξίζουν. Γνωρίζουμε ότι μπορείτε να το κάνετε. Θα είναι τραγικό εξαιτίας της μη ομοφωνίας να «καταδικαστούμε» να ζήσουμε σ’ ένα καθεστώς ζόφου, φόβου και ανασφάλειας.

Σας ευχαριστούμε».

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » " Με επιστολή τους στον Κ. Μητσοτάκη, 115 οικογένειες από τον Βλοχό Καρδίτσας ζητούν μετεγκατάσταση "

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 31χρονος που πυροβόλησε έξω από κέντρο διασκέδασης

Στη φυλακή οδηγήθηκε ένας 31χρονος άνδρας στη Θεσσαλονίκη που πυροβόλησε έξω από κέντρο διασκέδασης.

Ο άνδρας κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, μετά την απολογία του στην 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, καθώς κατηγορείται ότι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου (13.04.2024) πυροβόλησε έξω από κέντρο διασκέδασης, στην περιοχή των Σφαγείων, στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία είχε προηγηθεί διαπληκτισμός με υπαλλήλους του κέντρου, όταν εκείνοι δεν του επέτρεψαν την είσοδο. Στην απολογία του, ο 31χρονος φέρεται να αρνήθηκε την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας που τού αποδίδεται, ισχυριζόμενος ότι πυροβόλησε για εκφοβισμό. Κατήγγειλε δε, ότι προηγουμένως ξυλοκοπήθηκε από τους υπαλλήλους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για εμπλοκή σε υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται και δύο φίλοι του, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους στην ίδια ανακρίτρια. Πρόκειται για άνδρα 41 ετών, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει ότι τον βοήθησε να κρύψει το όπλο σε θαμνώδη τοποθεσία κι έναν 26χρονο, στο σπίτι του οποίου βρήκαν «καταφύγιο» οι δύο προηγούμενοι μετά το περιστατικό. Στο συγκεκριμένο σπίτι αστυνομικοί εντόπισαν ένα πιστόλι και μικροποσότητα κάνναβης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 31χρονος που πυροβόλησε έξω από κέντρο διασκέδασης"

Μαζική συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις — Άνοιξε το κέντρο της Αθήνας, πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, η ΕΙΝΑΠ που εκπροσωπεί τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Επίσης, οι πανεπιστημιακοί και το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε υπουργεία κ.ά.

Αυτήν την ώρα το κέντρο της Αθήνας είναι ανοιχτό, καθώς ολοκληρώθηκαν νωρίτερα οι πορείς και συγκεντρώσεις σωματείων και φορέων, με χιλιάδες απεργούς από δεκάδες κλάδους δουλειάς να διαδηλώνουν για συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και να παρθούν μέτρα για την ακρίβεια. Μαζί τους διαδήλωσαν αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες.

Στις 5:00 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργάνωσαν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.

Πέντε συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Θα ακολουθήσουν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από εργαζόμενους, φορείς, σωματεία και συνδικάτα, με αιτήματα αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας. 

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού

Ακινητοποιημένα θα μείνουν για 24 ώρες μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, προαστιακός και τρένα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ διεκδικώντας άμεσες προσλήψεις και συμβάσεις εργασίας ενάντια «στο κύμα της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια που πλήττουν καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ πραγματοποίησε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 το πρωί. Έτσι, αυτήν την ώρα κυκλοφορούν κανονικά τα λεωφορεία και έως τις 21:00 όταν θα ακολουθήσει η δεύτερη στάση έως τη λήξη της βάρδιας. Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Το διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποφάσισε για σήμερα στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του Τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών αποφάσισε τη συμμετοχή στην απεργία. Κάλεσε δε τα μέλη του στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί.

Στάση εργασίας, από τις 5:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι και συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10.00 π.μ. Με το σύνθημα «κανένα ταξί στους δρόμους», το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) καλεί όλους τους οδηγούς ταξί να συμμετέχουν στην στάση εργασίας «για τις τρεις πληγές που πρέπει να κλείσουμε φορολογικό, υποκλοπή έργου και πολυεθνικές».

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024. Ωστόσο η Hellenic Train σε νεότερη ανακοίνωσή της αναφέρει τα ακόλουθα:

Λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε., στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  • Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57
  • Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, διότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη συγκεκριμένη ημέρα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση: «H απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει στις 00.01 της Τετάρτης 17 Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, με αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές επίπεδο».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζική συμμετοχή στις απεργιακές διαδηλώσεις — Άνοιξε το κέντρο της Αθήνας, πώς κινούνται τα ΜΜΜ"

Τραγωδία στον Πειραιά: «Πολλοί αστυνομικοί για να επιβιώσουν κάνουν δύο και τρεις δουλειές» λέει ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την κατάρρευση του κτιρίου στον Πειραιά που είχε σαν αποτέλεσμα να «χάσει» τη ζωή του ένας 31χρονος αστυνομικός και να τραυματιστούν εργάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος οκτώ ατόμων περί παράβασης του Άρθρου 286 Π.Κ. παρ. 1 εδ. Γ’ «Παραβίαση των κανόνων της οικοδομικής» και του Ν. 4067/2012 ως τροποποιήθηκε με το Ν. 4495/2017 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός».

Πρόκειται για τους έξι ιδιοκτήτες του κτιρίου, όλοι με καταγωγή από τον Λίβανο, καθώς και τον εργολάβο, αλλά και τον μηχανικό του έργου.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμη οκτώ άτομα και αφορά παράβαση Ν. 4067/2012 ως τροποποιήθηκε με το Ν. 4495/2017 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός».

Τα συγκεκριμένα άτομα είναι εργάτες 26 έως 46 ετώνΈλληνες, Γεωργιανοί, καθώς και δυο άτομα με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο παραμένει ένας άνδρας 33 ετών από τη Γεωργία ο οποίος φέρει σοβαρά τραύματα.

«Ο μισθός του Αγαθάγγελου ήταν γύρω στα 900 ευρώ»

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Αγαθάγγελου Παπαδόπουλου, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε ότι «ο μισθός του Αγαθάγγελου ήταν γύρω στα 900 ευρώ και δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα. Πολλοί συνάδελφοί του για να επιβιώσουν κάνουν δυο και τρεις δουλειές. Ο συγκεκριμένος, όπως είπε ο πατέρας του, έχει δουλέψει παλιότερα ως delivery».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «για να επιβιώσει ένας αστυνομικός με 900 ευρώ και πολλές φορές όταν είναι παιδιά από την επαρχία που δεν έχουν εδώ σπίτια και έρχονται για να προσφέρουν στην ελληνική αστυνομία με ενοίκια και καθημερινότητα, αυτά τα παιδιά μετά τις 5-6 του μήνα δεν μπορούν να αντέξουν».

Σε ερώτηση για το αν ο ειδικοί φρουροί παίρνουν λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους αστυνομικούς απάντησε ότι «οι ειδικοί φρουροί και οι αστυνομικοί που προέρχονται από ειδικούς φρουρούς έχουν άλλα μισθολογικά κλιμάκια, δηλαδή παίρνουν γύρω στα 15% – 20% λιγότερα».

Επιπλέον ανέφερε πως «πολλές φορές δεν βγάζουν το κράνος για να μην τους αναγνωρίσουν. Δηλαδή όταν σας φέρνει εσάς την πίτσα δεν θέλει να δείτε τα χαρακτηριστικά του, γιατί μετά μπορεί να τον δείτε στη μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ».

«Η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια», πρόσθεσε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στον Πειραιά: «Πολλοί αστυνομικοί για να επιβιώσουν κάνουν δύο και τρεις δουλειές» λέει ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών"

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα παραμείνει κρατούμενος ακόμα κι αν εκλεγεί ευρωβουλευτής

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, σύμφωνα με την οποία ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ καταδικάζεται σε 2 χρόνια φυλακή.


Η εξέλιξη αυτή, παρότι ενέχει τυπικό χαρακτήρα, στην ουσία σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, με την υπεράσπιση του κ. Μπελέρη να δικαιούται σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο να καταθέσει έφεση εντός 15 ημερών. Η έφεση θα εκδικαστεί από το ίδιο δικαστήριο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πλευρά του Μπελέρη αναμένεται να καταθέσει την έφεση ακόμα και εντός της εβδομάδας.
 
Υπενθυμίζεται ότι αν η ποινή παραμείνει και στο δεύτερο βαθμό, τότε ο κ. Μπελέρης θα παραμείνει στις φυλακές του Φιέρι έως τις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς κάθε μία μέρα ποινής προσμετράται για μιάμιση.
 
Ένα άλλο ζήτημα αποτελεί το πότε θα οριστεί η δικάσιμος της έφεσης, με τις πληροφορίες να συντείνουν ότι η συνεδρίαση θα μπορούσε να γίνει στο διάστημα μεταξύ 10 και 25 Μαΐου.
 
Αν πάντως δεν μειωθεί η ποινή και αν ο Μπελέρης εκλεγεί ευρωβουλευτής, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το εξαιρετικό παράδοξο, ο ίδιος να είναι εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, εκλεγμένο μέλος του ευρωκοινοβουλίου, αλλά να παραμένει κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές.
 
«Ο Φρέντη Μπελέρης είναι ένας άνθρωπος που συμβολίζει τον αγώνα για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην υπόθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα παραμείνει κρατούμενος ακόμα κι αν εκλεγεί ευρωβουλευτής"

Πρόστιμο «φωτιά» του ΕΣΡ στο T-live και την Τατιάνα Στεφανίδου

Βαρύ πρόστιμο επέβαλε το ΕΣΡ στον Alpha για την εκπομπή «T- live» της Τατιάνας Στεφανίδου για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε υποθέσεις, όπως για παράδειγμα το 2022 την ιστορία με τη 12χρονης από τον Κολωνό.

Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ διαπίστωσε τέσσερα σοβαρά παραπτώματα και για τον λόγο αυτό επέβαλε συνολικό πρόστιμο ύψους 95.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • 30.000 ευρώ πρόστιμο για «μη σεβασμό της προσωπικότητας αναφερόμενου σε εκπομπή προσώπου»,
  • 30.000 ευρώ για «ταυτοποίηση ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας»
  • 15.000 ευρώ για «χαμηλή ποιοτική στάθμη προγράμματος» που αφορούν την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό
  • 20.000 ευρώ για «δημοσιοποίηση εγγράφων ποινικής διαδικασίας» της υπόθεσης βιασμού ενός 15χρονου στο Ίλιον από συνομηλίκους του
Η απόφαση του ΕΣΡ για Alpha και Τατιάνα Στεφανίδου

 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόστιμο «φωτιά» του ΕΣΡ στο T-live και την Τατιάνα Στεφανίδου "

Δικογραφία σε βάρος οκτώ ατόμων για την κατάρρευση του κτιρίου στον Πειραιά – Ανάμεσά τους ο εργολάβος και ο μηχανικός

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την κατάρρευση του κτιρίου στον Πειραιά που είχε σαν αποτέλεσμα να «χάσει» τη ζωή του ένας 31χρονος αστυνομικός και να τραυματιστούν εργάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος οκτώ ατόμων περί παράβασης του Άρθρου 286 Π.Κ. παρ. 1 εδ. Γ’ «Παραβίαση των κανόνων της οικοδομικής» και του Ν. 4067/2012 ως τροποποιήθηκε με το Ν. 4495/2017 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός».

Πρόκειται για τους έξι ιδιοκτήτες του κτιρίου, όλοι με καταγωγή από τον Λίβανο, καθώς και τον εργολάβο, αλλά και τον μηχανικό του έργου.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμα οκτώ άτομα και αφορά παράβαση Ν. 4067/2012 ως τροποποιήθηκε με το Ν. 4495/2017 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός».

Τα συγκεκριμένα άτομα είναι εργάτες 26 έως 46 ετών, Έλληνες, Γεωργιανοί, καθώς και δυο άτομα με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο παραμένει ένας άνδρας 33 ετών από τη Γεωργία, ο οποίος φέρει σοβαρά τραύματα.

Πώς σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ο 31χρονος Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος ήταν αστυνομικός και πιο συγκεκριμένα ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ και φέρεται να εργαζόταν παράλληλα σε οικοδομικές εργασίες, εκτελώντας χρέη οδηγού.

Την ώρα της κατάρρευσης τοίχου του κτιρίου, ο 31χρονος βρέθηκε κάτω από τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με μαρτυρία, ο 31χρονος πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και καταπλακώθηκε από τα μπάζα.

«Ακούσαμε έναν θόρυβο, δεν μπορούσα να καταλάβω τι έγινε, νόμιζα ότι ήταν μπάζα που έπεφταν από σωλήνα. Είδα τη σκόνη. Από τις φωνές των ανθρώπων που έλεγαν “καλέστε την Αστυνομία” αντιλήφθηκα τι συμβαίνει», ανέφερε μάρτυρας και πρόσθεσε: «Όταν καταλάγιασε η σκόνη και βγήκαμε στο μπαλκόνι, είδαμε ότι ήταν πολύ σοκαρισμένοι οι εργάτες. Πυροσβεστική, Αστυνομία ήρθαν πολύ γρήγορα για να βοηθήσουν. Αυτό που είπαν είναι ότι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και καταπλακώθηκε από τα μπάζα. Ήταν μεγάλη η προσπάθεια να τον βγάλουν, παλεύανε πολλή ώρα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικογραφία σε βάρος οκτώ ατόμων για την κατάρρευση του κτιρίου στον Πειραιά – Ανάμεσά τους ο εργολάβος και ο μηχανικός"

Έρχεται σύστημα εντοπισμού υπνηλίας των οδηγών: Υποχρεωτικό στα νέα αυτοκίνητα από τον Ιούλιο

Ένα νέο σύστημα μπαίνει από τον ερχόμενο Ιούλιο στη ζωή των οδηγών που έχουν καινούρια αυτοκίνητα, καθώς θα εντοπίζεται αν έχουν τάσεις υπνηλίας. 

Πρόκειται για ένα σημαντικό σύστημα υποβοήθησης οδηγού, το οποίο μέσω υπέρυθρων ακτινών θα διαβάζει την κόρη του οδηγού και θα διακρίνει αν αυτός έχει τάσεις υπνηλίας ή είναι αφηρημένος.

Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους της έως το 2050, έχει θεσπίσει ένα σύνολο κανονισμών και τεχνολογιών, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ο λεγόμενος GSR ή Γενικοί Κανονισμοί Ασφάλειας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αυτοκίνηση και έχει να κάνει με όλες εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν ως στόχο την μείωση των ατυχημάτων σε περίπτωση λάθους του οδηγού.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 είναι υποχρεωτική στα αυτοκίνητα η έξυπνη ειδοποίηση ταχύτητας ISA, η οποία προειδοποιεί ακουστικά και οπτικά τους οδηγούς όταν υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει μια ομοιόμορφη προσέγγιση, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εγκαταστήσουν μια κάμερα υπερύθρων που σαρώνει την κίνηση των ματιών και του κεφαλιού του οδηγού για απώλεια προσοχής, ακολουθούμενη από μια προειδοποίηση. Αυτή η μορφή ενεργού συστήματος θα είναι υποχρεωτική, ενώ οι λιγότερο δαπανηρές λύσεις δεν θα ισχύουν. Εάν μια αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να προχωρήσει σε πωλήσεις των υφιστάμενων μοντέλων με την συγκεκριμένη τεχνολογία, τότε θα πρέπει να τα εξοπλίσει εκ των υστέρων μ’ένα σύστημα ανίχνευσης και αυτό όχι αργότερα από τον Ιούλιο του 2026.

Το πακέτο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στοιχίζει αρκετά. Αυτό ίσως συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των καινούριων αυτοκινήτων. Η κατηγορία αυτοκινήτων που επηρεάζεται περισσότερο θα η B-SUV κατηγορία, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς και τα οχήματα χαμηλού περιθωρίου κέρδους που ίσως να μην μπορέσουν να απορροφήσουν την επιπλέον τιμή. Επί του παρόντος, η ανίχνευση υπνηλίας εντοπίζεται σε αυτοκίνητα που έχουν αυξημένα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η κόπωση του οδηγού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Το σύστημα αποτελεί σημείο αναφοράς και των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα ατυχήματα στους δρόμους. Μάλιστα στα αυτοκίνητα που θα έχουν αυτή την τεχνολογία ίσως να παρέχεται επιπλέον έκπτωση. Το σίγουρο είναι ότι η πλήρης εφαρμογή του GSR θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Τα σημερινά αυτοκίνητα που διαθέτουν ειδοποιήσεις για υπνηλία του οδηγού πολλές φορές γίνονται υπερβολικά, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν τον οδηγό στην απενεργοποίησή τους. Όμως η διακοπή της λειτουργίας θα είχε το αντίθετο από το στοχευμένο αποτέλεσμα της ΕΕ για την ασφάλεια. Επομένως, οι πολιτικές των αυτοκινητοβιομηχανιών για τα αυτοκίνητα ίσως να χρειάζονται επανεξέταση και προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας τους, για να αποτρέψουν την απενεργοποίηση των συστημάτων από τους οδηγούς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται σύστημα εντοπισμού υπνηλίας των οδηγών: Υποχρεωτικό στα νέα αυτοκίνητα από τον Ιούλιο"

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προκαλεί τον Νίκο Δένδια; Η ανάρτηση που βάζει «φωτιές»

Απάντηση της Άγκυρας στον Νίκο Δένδια; Μια, περίπου, ώρα μετά τη συνέντευξη του υπουργού Άμυνας στον ΣΚΑΪ, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στο X μήνυμα για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Παραθέτοντας μια φωτογραφία με πολεμικά σκάφη, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη: «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας».

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ για τα θαλάσσια πάρκα, τονίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό. Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» και πρόσθεσε «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».

Ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Της αρέσουν καλώς, δεν της αρέσουν καλώς». Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας, και η Ελλάδα θα την ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προκαλεί τον Νίκο Δένδια; Η ανάρτηση που βάζει «φωτιές»"

Χειροπέδες σε τρία άτομα για κατοχή πιστολιών σε Άγιο Παντελεήμονα, Αχαρναί και Καμίνια

Στη σύλληψη τριών ατόμων για κατοχή όπλων προχώρησαν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ σε Άγιο Παντελεήμονα, Αχαρναί και Καμίνια.

Ειδικότερα, μία εκ των συλλήψεων έγινε το πρωί της Τρίτης (16/4) στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, όταν αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν 27χρονο. Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους έκριναν ύποπτο τον 27χρονο και τον κάλεσαν σε έλεγχο. Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε πιστόλι και γεμιστήρας με πέντε φυσίγγια.

Επιπλέον, πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (15/4) στην περιοχή των Αχαρνών, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 37χρονος αλλοδαπός. Ο κατηγορούμενος στη θέα τον αστυνομικών που τον κάλεσαν σε έλεγχο απέρριψε πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε τρία φυσίγγια.

oplo-deutero

Τέλος, μεσημβρινές ώρες της ίδιας μέρας στην περιοχή των Καμινίων, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 53χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους έκριναν ύποπτο τον 53χρονο και τον κάλεσαν σε έλεγχο. Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε πιστόλι, γεμιστήρας, μαχαίρι, κατσαβίδι και κουκούλα τύπου full face. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

oplo-kai-koukoules

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Χειροπέδες σε τρία άτομα για κατοχή πιστολιών σε Άγιο Παντελεήμονα, Αχαρναί και Καμίνια"

Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις στο κέντρο – Ποιοι δρόμοι κλείνουν, πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, η ΕΙΝΑΠ που εκπροσωπεί τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Επίσης, οι πανεπιστημιακοί και το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε υπουργεία κ.ά.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα, ενώ στις 11:00 ξεκίνησε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στις 5:00 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Απεργία: Πώς θα κινηθούν σήμερα Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Λεωφορεία – Ποιοι δρόμοι έκλεισαν στο κέντρο της Αθήνας

Μετ’ εμποδίων και οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ καθώς ακινητοποιημένα θα μείνουν για 24 ώρες μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, προαστιακός και τρένα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ διεκδικώντας άμεσες προσλήψεις και συμβάσεις εργασίας ενάντια «στο κύμα της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια που πλήττουν καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων».

Λεωφορεία

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει πως θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, το Σωματείο Τεχνικών κι Εργαζομένων ΟΑΣΑ ΟΣΥ) κήρυξαν στάση εργασίας από τις 10:30 έως τις 17:30- ωστόσο αυτός ο κλάδος δεν επηρεάζει την κυκλοφορία). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες συγκοινωνίες και συλλογική σύμβαση εργασίας και προσλήψεις προσωπικού, υπογραφή ΣΣΕ. Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Τρόλεϊ

Το διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποφάσισε για σήμερα στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.

Τραμ

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του Τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.

Μετρό (Γραμμές 1,2 και 3)

Το ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, για σήμερα, το οποίο και καλεί τα μέλη του στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί.

Επίσης, στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) – Φορτηγά και λοιπές μεταφορές.

Ταξί

Στάση εργασίας, από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10.00 π.μ. Με το σύνθημα «κανένα ταξί στους δρόμους», το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) καλεί όλους τους οδηγούς ταξί να συμμετέχουν στην στάση εργασίας «για τις τρεις πληγές που πρέπει να κλείσουμε φορολογικό, υποκλοπή έργου και πολυεθνικές».

Τρένα

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.

Ωστόσο η Hellenic Train σε νεότερη ανακοίνωσή της αναφέρει τα ακόλουθα: Λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε., στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  • Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57
  • Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, οι επιβάτες μπορούν να πληροφορούνται στα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων, την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών), συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας.

ΠΝΟ

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, διότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη συγκεκριμένη ημέρα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση: «H απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει στις 00.01 της Τετάρτης 17 Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, με αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές επίπεδο».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από τις 09:30 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων – συγκεντρώσεων και πορείας διαμαρτυρίας σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών – σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση της συνάθροισης – κινητοποίησης.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις στο κέντρο – Ποιοι δρόμοι κλείνουν, πώς κινούνται τα ΜΜΜ"

Επίθεση σε 17χρονο μαθητή στη Ζάκυνθο – Συνελήφθησαν 2 άτομα

Επίθεση δέχτηκε χθες το βράδυ ένας 17χρονος μαθητής από έναν συνομήλικό του και έναν ενήλικο, έξω από το συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου, στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.

Οι δύο φερόμενοι δράστες, εκ των οποίων ο ενήλικας είναι αλλοδαπός, φαίνεται να περίμεναν τον 17χρονο μαθητή και για άγνωστη αιτία άρχισαν να τον χτυπάνε.

Ο 17χρονος μαθητής κάλεσε το «100» και σε λίγα λεπτά μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ έφτασαν στο σημείο και συνέλαβαν τους δύο δράστες.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία σε βάρος ανηλίκου. Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του Εισαγγελέα Ζακύνθου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση σε 17χρονο μαθητή στη Ζάκυνθο – Συνελήφθησαν 2 άτομα"

Απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Λασίθι: Βγήκαν τα… όπλα για τα μάτια μιας γυναίκας

Μία νέα απόπειρα ανθρωποκτονίας συγκλονίζει τις τελευταίες ώρες το Λασίθι όταν δύο άνδρες φαίνεται ότι καυγάδισαν για τα μάτια μιας… γυναίκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν το πρωί της Τρίτης κοντά στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο με πρωταγωνιστές έναν 51χρονο και έναν 57χρονο οι οποίοι είχαν διαφορές για μία γυναίκα. Όπως διαπιστώθηκε ο 57χρονος ήταν ο πρώην σύντροφός της ενώ ο 51χρονος ο νυν.

Του είχε στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του

Το πρωί της Τρίτης 51χρονος είχε πάει το πρωί έξω από το σπίτι του 57χρονου και του είχε στήσει καρτέρι. Κάποια στιγμή τον είδε να βγαίνει από το σπίτι για να πάει στη δουλειά και τον αιφνιδιάζει στο επόμενο στενό. Κρατώντας ένα κομμάτι ξύλου τον πλησίασε και τον χτύπησε στο κεφάλι.

Η απάντηση του 57χρονου ήταν άμεση καθώς έβγαλε το όπλο και άνοιξε πυρ εναντίον του, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει κάποια σφαίρα.

Συνελήφθη ο 57χρονος – Αναζητείται ο 51χρονος

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία που έσπευσε στο σημείο και διαπίστωσε πως στην περιοχή υπήρξαν δύο κάλυκες, το οποίο και σημαίνει ότι ο 57χρονος πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 57χρονο ο οποίος έφερε τραύματα στο κεφάλι και τον μετέφεραν με συνοδεία στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον 57χρονο ενώ την ίδια ώρα αναζητείται και ο 51χρονος.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Λασίθι: Βγήκαν τα… όπλα για τα μάτια μιας γυναίκας"

Πρέβεζα: Της «έλυσαν τα μάγια» με αντίτιμο 190.000 ευρώ

Ταυτοποιήθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας, ημεδαπή για υπόθεση κακουργηματικής απάτης. Κατηγορείται ότι μαζί με συνεργό της απέσπασαν από 50χρονη ημεδαπή χρήματα και κοσμήματα συνολικής αξίας 190.000 ευρώ, για να της «λυθούν τα μάγια»

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη μαζί με άγνωστη συνεργό της, αφού έπεισαν την 50χρονη ότι μπορούν να «λύσουν τα μάγια» που άγνωστοι δήθεν είχαν κάνει σε αυτή και την οικογένειά της, κατάφεραν να της αποσπάσουν σταδιακά κατά το χρονικό διάστημα του τελευταίου έτους το συνολικό χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 40.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ η έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας για την ανακάλυψη της ταυτότητας της συνεργού συνεχίζεται.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέβεζα: Της «έλυσαν τα μάγια» με αντίτιμο 190.000 ευρώ"

Αντιαεροπορικό αντι-drone θόλο αλά Ισραήλ ετοιμάζει η Ελλάδα

Για τις σοβαρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ είναι η καταδίκη της επίθεσης του Ιράν εναντίον του, αλλά δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου. Όταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο, δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές».

Για τον τρόπο που το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης.

«Η χώρα πρέπει να κλείσει», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο».

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων».

«Δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, όμως υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030», τόνισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «υπάρχει μια πάγια εθνική θέση, είναι δικαίωμα κυριαρχίας που θα ασκηθεί όταν το εθνικό συμφέρον το επιβάλλει» ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο το casus belli. Εκθέτει μόνο την Τουρκία αυτή η κατάσταση. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκπέμψει σε σύμμαχο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ απειλή πολέμου για κυριαρχικό δικαίωμα που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιαεροπορικό αντι-drone θόλο αλά Ισραήλ ετοιμάζει η Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news