facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σόιμπλε: Αν βρείτε χρήματα στο Πεκίνο 'η τη Μόσχα να τα πάρετε

Ενα ακόμη μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings στην Ουάσινγκτον, όπου μίλησε απόψε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Αν βρείτε χρήμαρτα από αλλού, από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον ή τη Νέα Υόρκη, να δανειστείτε. Εμείς θα χαρούμε» δήλωσε ο κ.Σόιμπλε με διάθεση περιπαικτική, καθώς ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει προβλήματα να βρει δανειστές εκτός της ΕΕ και του ΔΝΤ. Πάντως ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους πρέπει να πετύχει.

«Θέλετε χρήματα; Βρείτε τα 200 δισ. από αλλού και εμείς θα χαρούμε» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώπιον της εκδήλωσης του ινστιτούτου Brookings και πρόσθεσε: «Αν οι Ελληνες βρουν τα χρήματα αυτά, είμαστε σύμφωνοι να τα πάρουν...»
Ο κ.Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να βρει διεθνείς δανειστές εκτός Ευρώπης και ΔΝΤ, είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την παροχή χρηματοδότησης στην Ελλάδα έως το 2020...

Και σημείωσε: «Αν βρείτε χρήματα από αλλού, από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον ή τη Νέα Υόρκη να δανειστείτε. Εμείς θα χαρούμε... Αλλά είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον που θα σας δανείζει ποσά ύψους 200 δισ. ευρώ» ανέφερε σκωπτικά.
Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ότι είναι απόφαση των Ελλήνων αν επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρώζωνη και τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα χρήματα της δόσης θα εκταμιευτούν, μόλις οι θεσμοί διαπιστώσουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. «Δεν ζητήθηκε από την Ελλάδα να εφαρμόσει το 100% των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η εκταμίευση» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς εάν η γηραιά ήπειρος είναι πλέον αρκετά ισχυρή για να χάσει ένα κράτος-μέλος της, ο κ. Σόιμπλε μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών του, τόνισε πάντως πως ό,τι κι αν συμβεί στην Ευρώπη δεν θα αφήσουμε να τεθεί σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και πως εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το τι θα συμβεί.

Ο ίδιος δήλωσε πως η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και πως οι συμφωνίες πρέπει πάντοτε να γίνονται σεβαστές.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Αν βρείτε χρήματα στο Πεκίνο 'η τη Μόσχα να τα πάρετε"

Τετ α τετ για 45 λεπτά Βαρουφάκη - Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά.

O Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για σειρά επαφών με αξιωματούχους στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ωστόσο στο πρόγραμμά του δεν υπήρχε αρχικά συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση έγινε στη σκιά του δημοσιεύματος των Financial Times, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπήρξε «ανεπίσημο» ελληνικό αίτημα προς το ΔΝΤ να καθυστερήσει μια πληρωμή δόσης, κάτι που το Ταμείο αρνήθηκε να δεχτεί.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας νωρίτερα την Πέμπτη, είχε επιβεβαιώσει εμμέσως ένα τέτοιο αίτημα.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, τέτοιες αναβολές δεν δόθηκαν ποτέ σε προηγμένες οικονομίες και δίνονταν πάντα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε μάλιστα στη συνέχεια πως το ΔΝΤ το είχε υπενθυμίσει στη διάρκεια συνομιλιών με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε πρόσφατη συνάντησή τους.

Απόψε, στις 11 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο Γ. Βαρουφάκης έχει προγραμματιστεί να παραστεί στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Η εκδήλωση γίνεται παρουσία του πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Νωρίτερα, στις 9.30 (ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Οικονομικών μιλά σε θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Brookings.

Στο επίκεντρο της ενότητας βρίσκονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη και τα στοιχεία μίας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας, των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το συνέδριο αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, καθώς θα μετάσχει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή ο Γ. Βαρουφάκης. Δεδομένου ότι, στον κατάλογο των επαφών του έλληνα υπουργού συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και ο ομόλογός του τής Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Τετ α τετ για 45 λεπτά Βαρουφάκη - Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον"

Παπανδρέου: «Πατριωτικός σκοπός να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη»

«Πατριωτικός σκοπός είναι να μείνει η Ελλάδα όρθια και να διατηρήσει μια σημαντική κατάκτηση: την ισχυρή θέση της μέσα στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως δήλωσε ο κ Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την ΕΕ και διεθνώς τονίζοντας ότι «οι θέσεις οι προσωπικές μου είναι γνωστές και επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα που ζούμε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί ένα κράτος δικαίου με αναπτυξιακή προοπτική που «θα μας επιτρέψει να σταθούμε στα δικά μας πόδια».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη από συντηρητική να γίνει προοδευτική. «Θα θέλαμε», είπε, «μια Ευρώπη της ανάπτυξης, μια Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, με πραγματική αλληλεγγύη [...] και για αυτήν την Ευρώπη βεβαίως παλεύουμε».

«Όμως», κατέληξε, «βρισκόμαστε σε ένα συντηρητικό πλαίσιο της Ευρώπης και μέσα σε αυτό είμαστε αναγκασμένοι να προστατεύσουμε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον».

Ανήμερα το Πάσχα κλείστηκε η συνάντηση

Η συνάντηση, κλείστηκε ανήμερα το Πάσχα, όταν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για ανταλλαγή ευχών. Πραγματοποιείται δε λίγες ημέρες αφότου ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να στηρίζει την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να στρέφει τα βέλη του κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, τις ημέρες του Πάσχα, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε κατά των Σαμαρά και Βενιζέλου για τη στάση που κράτησαν το 2012.

Κατηγόρησε μεταξύ των άλλων τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ότι δεν τον στήριξε στις Κάννες όταν όπως είπε οι εταίροι αποδέχθηκαν την πρότασή του για δημοψήφισμα, ενώ ανέφερε ότι με τη στάση του συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης.

Στον Αντ. Σαμαρά, ο Γ. Παπανδρέου επέρριψε επίσης ευθύνες και είπε ότι αντί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η δική του κυβέρνηση, προσπάθησε να αποφύγει τις υποχρεώσεις και να «πετάξει την μπάλα» στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ίδια συνέντευξη κάλεσε την κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup με σοβαρή πρόταση, προκειμένου να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος και ξεκαθαρίζοντας προς το εσωτερικό κοινό ότι δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μόνο με τους εταίρους, αλλά και με τις αγορές, ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός συγκρούστηκε με σειρά ηγετών. «Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ. Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο», θυμήθηκε, τονίζοντας πως αν ο Ντράγκι που το 2012 καθησύχαζε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία, το είχε κάνει για μας δεν θα μπαίναμε καν σε πρόγραμμα. «Αυτό είχα πει και στην Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Επέμεινε πάντως ο Γ. Παπανδρέου στην ανάγκη να είχε γίνει το δημοψήφισμα το 2011. «Κοιτάζοντας πίσω το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μία καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσω σε σημαντικές θετικές τομές για την χώρα. Αυτό είχα προτείνει το 2011 στον Σαμαρά, να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα», είπε.

Οι δύο πολιτικοί είχαν συναντηθεί ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά σε μια εντελώς διαφορετική συγκυρία: Ηταν Μάιος του 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόεδρος μιας - ολιγομελούς λόγω και της αποχώρησης των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ - Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέσσερα χρόνια μετά οι ρόλοι έχουν αλλάξει: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρόεδρος του εξωκοινοβουλευτικού ΚΙΔΗΣΟ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπανδρέου: «Πατριωτικός σκοπός να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη»"

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Υπέρ των προωθούμενων διατάξεων ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «κατά» ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα και αύριο με τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’"

Κομισιόν: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο στις συζητήσεις

Εντατικοποίηση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας και θεσμών ζητά η Κομισιόν εν όψει του Eurogroup, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, όπως σημειώνει, επαναφέροντας εμμέσως το ορόσημο της 24ης Απριλίου.

«Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής» ξεκαθάρισε πάντως ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε πιο ήπιους τόνους. Αυτό σε συνδυασμό με το δημοσίευμα του Reuters που θέλει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκνευρισμένο να δηλώνει ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται, ωθεί πολλούς να μιλήσουν για πολύ δύσκολη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που με τους χειρισμούς της χάνει και τους λίγους συμμάχους που είχε.

Οι εργασίες πρέπει να εντατικοποιηθούν μέχρι το επόμενο Εurogroup που θα γίνει στην Ρίγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου, καθώς εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν την κατάσταση, σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος υπενθύμισε την απόφαση της 20ης Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία θα αξιολογηθεί σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Eurogroup. Όπως είπε, πρέπει να εντατικοποιηθεί η δουλειά, διότι, για να υπάρξει αποτίμηση σε πολιτικό επίπεδο στη Ρίγα, θα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος από αυτή που έχουμε μέχρι σήμερα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αν και επιβεβαίωνει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε» δεν ήταν σε θέση να δώσει ημερομηνία συνεδρίασης του Brussels Group, παρά το γεγονός ότι πηγές από Αθήνα και Βρυξέλλες έλεγαν ότι η Ομάδα Βρυξελλών πιάνει δουλειά το Σάββατο.

Ειδικότερα σε ερώτηση, αν συνεδριάζει σήμερα το Brussels Group στις Βρυξέλλες, ο Μ.Σχοινάς απάντησε ότι οι επαφές συνεχίζονται, αλλά τουλάχιστον για σήμερα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες. Άλλωστε ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι τα βασικά πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο βρίσκονται στην Ουάσινγκτον, και εξέφρασε την ελπίδα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι συναντήσεις αυτές θα φέρουν την επιθυμητή πρόοδο στις τεχνικές συνομιλίες.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο στις συζητήσεις"

Λευκός Οίκος: Να υπάρξει συντεταγμένη λύση στην ελληνική κρίση

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι είναι προς το συμφέρον της διεθνούς και της αμερικανικής οικονομίας η Ελλάδα να βρει μια συντεταγμένη λύση στα οικονομικά της ζητήματα.

«Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκός Οίκος: Να υπάρξει συντεταγμένη λύση στην ελληνική κρίση"

Βούτσης: Δεν υπάρχουν δικοί σας και δικοί μας νεκροί

«Δεν υπάρχουν δικοί σας και δικοί μας νεκροί, θύτες και θύματα από την μια πλευρά και από την άλλη που αιωνίως θα χωρίζουν αυτές τις παρατάξεις», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση -και όχι μόνον- με αφορμή τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. «Φύγετε από αυτή την νοοτροπία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η εθνική συμφιλίωση επιτεύχθηκε μετά από τομές και αγώνες. Μάλιστα είπε ότι «η λογική αυτή θα αποτραπεί» και ότι ιστορικά «έχει ηττηθεί πολλαπλά».

Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για τρομοϋστερία και τρομολαγνεία με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στις οποίες εμπίπτει (και) ο τρομοκράτης της 17Ν Σ. Ξηρός, αλλά και τις τροπολογίες για τους συγγενείς των κατηγορουμένων για τρομοκρατικές πράξεις και την κατάργηση του «κουκουλονόμου» κλπ. «Πώς ζητάτε να εξαιρέσουμε από μέτρα επιείκειας του καταδικασμένους για τρομοκρατικές πράξεις;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, δηλώνοντας ότι όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν διακηρυγμένες προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μην ξαναπείτε ότι αυτή η κυβέρνηση πολιτεύεται και νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση», τόνισε απαντώντας στις βολές που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι νομοθετεί υπό την πίεση των καταληψιών. Μάλιστα είπε ότι «επί διετία πολιτευόταν καθ’ υπαγόρευση η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά για το σύνολο των θεμάτων με βάση την ατζέντα της Χρυσής Αυγής». «Δεν υπήρχε θέμα που να μην μπήκε από την Χ.Α. και να μην νομοθετούσε πάνω σε αυτό η κυβέρνηση Σαμαρά», υποστήριξε, διαμηνύοντας ότι «η αρχή ΄΄δεν υπάρχει διάλογος΄΄ δεν ισχύει στην Δημοκρατία». «Ξεχάστε το», δήλωσε, επικαλούμενος την διεθνή εμπειρία για «ανοιχτούς διαύλους» επικοινωνίας μεταξύ κράτους και όσων το αμφισβητούν: «Το κράτος συμπυκνώνει αντιθέσεις και δεν είναι μοχλός βίας και αίματος. Αυτός ο διάλογος, αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να ενοχοποιείται από κανέναν και να απαγορευτεί», είπε.

Επίσης καταλόγισε στους επικριτές του νομοσχεδίου «κρεσέντο κινδυνολογίας» λέγοντας ότι «δεν έχουμε καμία ενοχή», ενώ στηλίτευσε τον εισηγητή της ΝΔ Β. Κικίλιας που συνέδεσε τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. «Αυτό που είπε ο κ. Κικίλιας θα τον συνοδεύει», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, δηλώνοντας ότι «όλο εμείς έχουμε δώσει εξετάσεις στον δημόσιο χώρο».

Άδ. Γεωργιάδης: Είχατε και έχετε προνομιακές σχέσεις με την τρομοκρατία

«Μας κάνατε κήρυγμα εθνικής συμφιλίωσης», είπε λίγο αργότερα στον κ. Βούτση ο βουλευτής της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδης προκαλώντας τον να το πει αυτό στην βουλευτή του κόμματός του κυρία Βασιλική Λέβα «που δήλωσε ότι έχει και ο δικός μας Τεμπονέρας πατέρα». «Φωνάξτε την, κάντε της την παρατήρηση και μετά ελάτε να μας πείτε», σημείωσε, ενώ επέκρινε «τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκαν στη φυλακή και είδαν τον Κουφοντίνα για λόγους ανθρωπισμού». Μάλιστα διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της πλειοψηφίας «πόσοι επισκεφθήκατε τους συναδέλφους της Χρυσής Αυγής στην φυλακή για λόγους ανθρωπισμού;». «Δεν πήγε κανένας, διότι ιδεολογικά αισθάνεστε συγγενέστερα με τους τρομοκράτες», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι αυτό «το πιστοποιεί η διαδρομή σας»: «Δεν είχαν πάει στελέχη σας ως μάρτυρες υπεράσπισης στην δίκη των μελών της 17Ν και σημερινοί υπουργοί ως συνήγοροι υπεράσπισης;». «Είχατε και έχετε πάντα προνομιακές σχέσεις με την τρομοκρατία», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Δεν υπάρχουν δικοί σας και δικοί μας νεκροί"

Και οι δήμοι στη μάχη για τη στήριξη των προσφύγων

Τη διαβεβαίωση ότι οι δήμοι θα συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από το νέο κύμα προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στη χώρα έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Αυτό, υπό την προϋπόθεση, ότι έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση, εξασφάλιση οικονομικών πόρων και διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για τη δημόσια υγεία.

Όμως, οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό, με την παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προειδοποίησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν το μεταναστευτικό να γίνει «μπαλάκι» μεταξύ δήμων και κυβέρνησης, η οποία, όπως διαπίστωσαν, μέχρι τώρα δεν έχει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης με δεδομένη την αύξηση της ροής προσφύγων και μεταναστών.

Έτσι, οι δήμαρχοι εμφανίζονται θετικοί στον να βοηθήσουν στην εξεύρεση χώρων φιλοξενίας και στήριξης των μεταναστών/προσφύγων, ζητώντας όμως από το κράτος την εξασφάλιση των υλικών όρων για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, μέσα, ανθρώπινο δυναμικό.

Κρίσιμο επίσης ζήτημα, όπως τόνισε πολλές φορές κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης είναι να έχουν διασφαλιστεί εκ των προτέρων οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, στα όρια των οποίων θα λειτουργούν δομές φιλοξενίας.

Αν και με συναινετική διάθεση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, «μακριά από ιδεοληψίες που μέχρι πρότινος επέτρεπαν σε πρόσωπα που κατέχουν υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την παρουσία παράτυπων μεταναστών».

Ταυτόχρονα, εγκάλεσε την κεντρική εξουσία γιατί, όπως είπε, για τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη της Αυτοδιοίκησης, η οποία όμως καλείται να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα αντιΣυριζικά βέλη, παρόλο που ήταν περιορισμένα, είχαν περισσότερο... συμπληρωματικό χαρακτήρα σε διάφορες διατυπώσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη συνεδρίαση οι δήμαρχοι κάλεσαν την κυβέρνηση να τους ενημερώσει αν σκοπεύει να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αύξηση της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, «με δεδομένο ότι προεκλογικά είχε υποστηριχθεί από στελέχη του κόμματος που αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εταίρο ότι θα απομακρυνθεί το προσωπικό της FRONTEX από τη χώρα».

Επί των άμεσων ζητημάτων, η κυρία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι στόχος είναι να βρεθούν μικροί κλειστοί χώροι ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα γκετοποίησης ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητηθούν χώροι όπως στρατόπεδα, κατασκηνώσεις κ. α.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε λύσεις χωρίς τη συναίνεση των δήμων και τόνισε ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η παραμονή προσφύγων στη χώρα είναι σύντομη και δεν συνδέεται με φαινόμενα παραβατικότητας.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από την υπουργό να οριοθετηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, να διευκρινιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης της λειτουργίας τους, καθώς και η διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία τους.

Μάλιστα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν οι πόροι των δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στήριξη των κοινωνικών δομών, όπως τα ΚΑΠΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κοινωνικά παντοπωλεία κ. λπ., να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τάχθηκε υπέρ της συνδρομής των δήμων στην αντιμετώπιση του ζητήματος - αν και ξεκαθάρισε ότι το θέμα των υποδομών είναι αρμοδιότητας του κράτους. Εμφανίστηκε έτοιμος να συμβάλλει - εφόσον κι άλλοι δήμοι πράξουν το ίδιο και δεν επικρατήσει η λογική «έξω από την αυλή μου» - ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Μιράζ» που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, - ο δήμος Αθηναίων έχει κάνει μελέτη από καιρό για τις δυνατότητες επαναλειτουργίας του.

Η ΚΕΔΕ σημείωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για αλλαγή των όρων της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, θέτοντας στη διάθεσή της το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε δημιουργήσει με δήμους της Ευρώπης. Έκρινε ως σημαντικό να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ ώστε να αναλάβουν κι άλλες χώρες το τμήμα που τους αναλογεί, με βάση αντικειμενικά κριτήρια (π. χ. ύψος Α. Ε. Π.), στην περίθαλψη και φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, μέσω των χωρών πρώτης υποδοχής.

Πάντως, παράλληλα, οι δήμαρχοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να ακυρωθεί άμεσα «η απαράδεκτη απόφαση να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο ή συνοδεία οι παράτυποι μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, με τα πλοία της γραμμής».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου θα συναντηθεί, αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου στις 12.30 το μεσημέρι, με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Καμίνη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών του Υπουργείου και του Δήμου για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, το Σάββατο 18 Απριλίου στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εργασίας υπό τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Βούτση με τους Περιφερειάρχες της χώρας, με σκοπό την από κοινού εκπόνηση σχεδίου δράσης για την προσφορότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Και οι δήμοι στη μάχη για τη στήριξη των προσφύγων"

Γλέζος κατά Σόιμπλε για τις επανορθώσεις: «Φτάνουν πια οι υπεκφυγές και η λασπολογία σε βάρος της Ελλάδας»

«Εντελώς εξωπραγματικές είναι οι απόψεις του ίδιου του Σόιμπλε. Αντί να αοριστολογεί, ας μας πει σε ποια διεθνή δικαστήρια και πότε συζητήθηκαν τα θέματα αυτά» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος σε απάντησή του στους ισχυρισμούς του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί γερμανικών επανορθώσεων.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς επισημαίνει: «Γνωρίζει πολύ καλά ότι το μόνο διεθνές δικαστήριο που αναμείχθηκε ποτέ ήταν αυτό της Χάγης, το οποίο αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει, επειδή η υπόθεση είναι καθαρά πολιτική και πρέπει να λυθεί μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεών τους. Αυτό λέμε κι εμείς καιρό τώρα. Και, επιτέλους, αν όλα είναι λυμένα και τακτοποιημένα, ας κοπιάσει η Γερμανία στο τραπέζι, να βάλει την υπογραφή της σε μια Συνθήκη Ειρήνης ανάμεσα στις χώρες μας.

Φτάνουν πια οι υπεκφυγές και η λασπολογία σε βάρος της Ελλάδας και του λαού μας».

«Και κάτι τελευταίο. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιώ μια μεγάλη περιοδεία στη Γερμανία, και καλώ τον Σόιμπλε, σε κάποια από τις πόλεις όπου θα μιλήσω, να έρθει να με αντικρούσει ενώπιον του γερμανικού λαού» καταλήγει ο κ. Γλέζος.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος κατά Σόιμπλε για τις επανορθώσεις: «Φτάνουν πια οι υπεκφυγές και η λασπολογία σε βάρος της Ελλάδας»"

Αλ. Παπαδόπουλος: Η χώρα θα συντριβεί το καλοκαίρι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

Εκκληση στην κυβέρνηση «να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε συμφωνία με την τρόικα του Διεθνούς Οικονομικού Ελεγχου» απευθύνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, με δήλωσή του την Πέμπτη.

Ο κ. Παπαδόπουλος κάνει λόγο για «ανεξέλεγκτες καταστάσεις» και «συντριβή της χώρας» σε περίπτωση που δεν κλείσει το παραταθέν πρόγραμμα και δεν λάβει η χώρα ένα «νέο και απολύτως απαραίτητο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πακέτο οικονομικής στήριξης.

Κανένας τότε υπαίτιος δεν θα μπορεί να επικάθεται επί του θρόνου των ερειπίων του. Είναι φανερό ότι η χωρά θα χρεοκοπήσει και θα σαπίσει «εν ευρώ», καταλήγει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τις επόμενες ήμερες σε συμφωνία με την τρόικα του Διεθνούς Οικονομικού Έλεγχου. Το παραταθέν πρόγραμμα πρέπει να κλείσει. Η χωρά πρέπει να ξεφύγει από την μέγγενη του αργού θανάτου. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιλήφθη ότι αν δεν κλείσει, με πραγματικούς ορούς, το τρέχον πρόγραμμα οι καταστάσεις τότε θα είναι ανεξέλεγκτες και το χειρότερο οι εταίροι και δανειστές δεν θα συντρέξουν, το τέλος Ιουνίου, σε ένα νέο και απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση μας, πακέτο στήριξης. Αν αυτό δεν επισυμβεί η χώρα θα συντρίβει το καλοκαίρι. Κανένας, τότε, υπαίτιος δεν θα μπορεί να επικάθεται επί του θρόνου των ερειπίων του. Είναι φανερό ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα σαπίσει "εν ευρώ". Επικαλούμαι για άλλη μια φορά το συγκλητικό δόγμα. Ισχύει πάντα».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Παπαδόπουλος: Η χώρα θα συντριβεί το καλοκαίρι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία"

Στην Αθήνα ο "πόλεμος" για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής με τις οικογένειές τους μετείχαν σε μια μεγάλη κινητοποίηση την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας να μην σταματήσουν οι εργασίες εξόρυξης χρυσού και χάσουν τις δουλειές τους.

Οι διαδηλωτές, που έφτασαν στην Αθήνα με περισσότερα από 80 πούλμαν, συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου παρέμειναν περίπου 4 ώρες.

Το "παρών" στη συγκέντρωση έδωσαν και δεκάδες επαγγελματίες από άλλους κλάδους, καθώς -όπως λένε- αν σταματήσει η εξόρυξη και κλείσουν τα μεταλλεία, το πλήγμα στην τοπική κοινωνία θα είναι τεράστιο.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να δουν τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Καθώς ο υπουργός απουσίαζε στη Ρήγα της Λετονίας, εκπρόσωποι των διαδηλωτών έγιναν δεκτοί από τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, χωρίς όμως να μείνουν ικανοποιημένοι όπως φάνηκε από τη δήλωση του προέδρου του σωματείου Εργατοτεχνιτών Γιώργο Χατζή, που μίλησε για "μισόλογα και αερολογίες".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο δίνει διαβεβαιώσεις ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του, ενώ ταυτόχρονα επιτίθεται στην εταιρεία καταγγέλλοντάς την ότι τους χρησιμοποιεί ως "ασπίδα" για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: "Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να κλείσουν αυτή την επιχείρηση και να μείνει τόσος κόσμος στον δρόμο. Θα πρέπει να αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε αυτές τις οικογένειες"

. Λίγο μετά τις 14:00, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Αθήνας, κάνοντας στάση έξω από την πρεσβεία του Καναδά, τα γραφεία της εταιρείας Eldorado Gold και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου επέδωσαν ψηφίσματα με τα αιτήματά τους, και κατέληξαν έξω από τη Βουλή.

Αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων επέδωσαν ψήφισμα στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ συναντήθηκαν με τους βουλευτές της ΝΔ Νότη Μηταράκη και Νικήτα Κακλαμάνη, ζητώντας συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να συναντηθούν και με την πρόεδρο της Βουλής, η συνάντηση ωστόσο δεν κατέστη εφικτή λόγω του φόρτου εργασίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Λίγο πριν τις 20:00, οι μεταλλωρύχοι και οι οικογένειές τους αποχώρησαν από την Αθήνα για τη Χαλκιδική, αντιπροσωπεία τους ωστόσο θα παραμείνει στην Αθήνα για να έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ θα δώσουν και συνέντευξη Τύπου.

Οι μεταλλωρύχοι είχαν σκοπό να παραμείνουν περισσότερες ώρες έξω από τη Βουλή, έλαβαν ωστόσο την απόφαση να αποχωρήσουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο υπό τον φόβο έντασης εξαιτίας της αντισυγκέντρωσης που διοργάνωσε στις 18:00 η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα ο "πόλεμος" για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής"

Ένταση στα Εξάρχεια μετά τα επεισόδια στα Προπύλαια

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας. Ένταση επικρατεί στα Εξάρχεια, όπου δεκάδες αντιεξουσιαστές κατευθύνθηκαν μετά τα επεισόδια στα Προπύλαια.

Οι συγκεντρωμένοι καίνε κάδους απορριμμάτων, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούν από απόσταση. Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται στην οδό Στουρνάρη.

Στα Εξάρχεια βρίσκονται περίπου 150 αντιεξουσιαστές.

Νωρίτερα, είχαν πετάξει βόμβες μολότοφ και πέτρες σε άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στα Προπύλαια. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν από την Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια, όπου έβαλαν φωτιά αρχικά σε δύο κάδους απορριμμάτων.

Στη συνέχεια, έκαναν αναστροφή και κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία Συντάγματος, μέσω της Σταδίου, ενώ αργότερα επέστρεψαν στα Προπύλαια, για να μεταβούν στα Εξάρχεια.

Παράλληλα, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Χαλκιδικής πραγματοποίησαν πορεία από την αρχή της Πανεπιστημίου προς τα Προπύλαια, μόλις κόπασαν τα επεισόδια. Αμέσως μετά, όμως, κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από την Βουλή, όπου και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους στην εξόρυξη χρυσού.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στα Εξάρχεια μετά τα επεισόδια στα Προπύλαια"

Μάρδας: Δεν αποκλείεται η μεταβίβαση των ταμειακών διαθέσιμων στο υπουργείο Οικονομικών

Για την απρόσκοπτη πληρωμή μισθών και συντάξεων δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της χώρας και των πιστωτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε να μεταβιβαστούν, με ρύθμιση, στο υπουργείο Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα λέγοντας ότι τη δυνατότητα αυτή προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία από το 1951.
Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ολλανδίας της Αγγλίας και της Πορτογαλία στις οποίες ένα ανάλογο καθεστώς βρίσκεται σε ισχύ.

Ο κ. Μάρδας
Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού ο Δημήτρης Μάρδας ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το Μάρτιο υπερέβησαν το στόχο κατά 1,062 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,232 δισ. ευρώ.

Στον ίδιο μήνα οι δαπάνες ανήλθαν σε 4,539 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,212 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 306 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,041 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι:
- Έχει συστήσει ομάδα εργασίας για τον εντοπισμό της σπατάλης στο δημόσιο.
- Άμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών μετακινήσεων και διαμονής στο δημόσιο. Καταβάλλονται 177 εκατ. ευρώ για οδοιπορικά και μετακινήσεις κάθε χρόνο είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για εξοικονομήσεις.
- Δημιουργείται επιτροπή για αναμόρφωση του δημόσιου λογιστικού.
- Ετοιμάζεται επιτροπή για στοχοθέτηση την εσόδων από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και παράνομου τζόγου.
- Θα τοποθετηθεί το σύστημα εισφορών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.
- Έχει υποβάλει μελέτη για εξοικονομήσεις από προμήθειες του συστήματος υγείας.
- Έχει υποβάλει προτάσεις για το μαύρο χρήμα που έχει φύγει στο εξωτερικό.
- Το Μάιο θα υποβληθεί από την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Δεν αποκλείεται η μεταβίβαση των ταμειακών διαθέσιμων στο υπουργείο Οικονομικών"

TIME: Ο Τσίπρας στους 100 με τη μεγαλύτερη επιρροή φέτος

Στον ετήσιο κατάλογο του αμερικανικού περιοδικού Time περιλαμβάνεται, από κοινού με 99 ακόμη πρόσωπα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως ένας από τους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Στον κατάλογο -ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα- μεταξύ άλλων βρίσκονται οι Μπαράκ Ομπάμα, Κάνιε Γουέστ, Τομά Πικετί, Κιμ Καρντάσιαν. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο εν λόγω κατάλογος δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη. Ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται για δέκατη φορά στον κατάλογο αυτό, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ.

Τα πρόσωπα κατανέμονται σε πέντε κατηγορίες: μεταξύ των "Τιτάνων" βρίσκουμε τον τραγουδιστή και παραγωγό Κάνιε Γουέστ, τον Τιμ Κουκ (διευθύνοντα σύμβουλο της Apple), την τηλεοπτική σταρ Κιμ Καρντάσιαν, την πρόεδρο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζάνετ Γέλεν, την 31χρονη δισεκατομμυριούχο Ελίζαμπεθ Χολμς.

Στους "πρωτοπόρους" κατάσσονται η χορεύτρια Μίστι Κόουπλαντ, οι αμερικανίδες ηθοποιοί Ρις Γουίδερσπουν και η αγγλίδα Έμα Γουότσον, ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι.

Στους "καλλιτέχνες" περιλαμβάνονται ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Κούπερ, ο τραγουδιστής της κάντρι Τιμ Μακγκρόου, ο σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ Γουάνγκ, ο χιουμορίστας της τηλεόρασης Τζον Όλιβερ. Στους "ηγέτες", εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνονται ο Μπαράκ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ, και επίσης ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Χίλαρι Κλίντον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Σαμάνθα Πάουερ (πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ), ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο Τζεμπ Μπους, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε περιληφθεί και στον κατάλογο του 2011, και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

Στον κατάλογο του Time περιλαμβάνονται ακόμη στην τελευταία κατηγορία των "εμβληματικών προσώπων" η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, η σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, ο γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί και ο πάπας Φραγκίσκος.

Όπως κάθε χρόνο, ορισμένα από τις κείμενα των προσωπογραφιών υπογράφουν γνωστές προσωπικότητες. Το κείμενο για τον Έλληνα πρωθυπουργό υπογράφει ο ηγέτης του αριστερού ισπανικού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος υπογράφει την προσωπογραφία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο βρετανός πρωθυπουργός εκείνη του επικεφαλής της ιρακινής κυβέρνησης.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλιντον, βρίσκεται στον κατάλογο για όγδοη φορά, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για έβδομη, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ για έκτη, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν για πέμπτη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τέταρτη, ο πάπας Φραγκίσκος για τρίτη, όπως και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η αμερικανίδα γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Η νεαρή Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι και πάλι, σε ηλικία 17 ετών, η νεαρότερη του καταλόγου, ο οποίος περιλαμβάνει φέτος 40 γυναίκες.

Το πιο ηλικιωμένο πρόσωπο του καταλόγου είναι ο τυνήσιος πρόεδρος Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, 88 ετών.

megatv
Διαβάστε Περισσότερα » "TIME: Ο Τσίπρας στους 100 με τη μεγαλύτερη επιρροή φέτος"

Τσίπρας στο Reuters: Μόνο σε... 4 θέματα έχουμε διαφωνίες με τους δανειστές

“Σταθερά αισιόδοξος” ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μία συμφωνία με τους δανειστές της μέχρι τα τέλη Απριλίου, παρά τις διαφωνίες που καταγράφονται σε σημαντικά θέματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

“Παρά την κακοφωνία και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Γιατί ξέρω ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνδυάζει τα μέρη της και να προχωρά μπροστά”, πρόσθεσε. Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι 4 σημαντικά θέματα μας χωρίζουν ακόμα από τους εταίρους: Τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, η αύξηση του ΦΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις έχουν βρεθεί σημεία επαφής με τους εταίρους, και ανέφερε συγκεκριμένα τους τομείς της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την κατανομή των φορολογικών βαρών σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, όμως αναγνώρισε πως οι δύο πλευρές διαφωνούν σε τέσσερα θέματα: Εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ και αποκρατικοποιήσεις.

Αποδίδει εξάλλου το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις σε μία “πολιτική διαφωνία”, και όχι σε ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο, επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παράσχουν στοιχεία που τους ζητήθηκαν.

“Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε κάθε ξεχωριστό κομμάτι των διαπραγματεύσεων, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να πετύχει μία αμοιβαία επωφελή λύση, έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. “Έναν συμβιβασμό που θα σέβεται την πρόσφατη λαϊκή εντολή, αλλά και το λειτουργικό πλαίσιο της Ευρωζώνης”.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας στο Reuters: Μόνο σε... 4 θέματα έχουμε διαφωνίες με τους δανειστές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news