facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Τσαβούσογλου κατά Μακρόν: «Να μην μιλάει πίσω από την πλάτη μας»

Οι δηλώσεις Μακρόν πως «υπήρξε αποικισμός πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία» στην Αλγερία, κάνοντας λόγο για την οθωμανική παρουσία στη χώρα μεταξύ 1514 και 1830, εξόργισαν την Άγκυρα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προχωρά σε σκληρή επίθεση κατα του Γάλλου Προέδρου.

«Η οικοδόμηση της Αλγερίας ως έθνους είναι ένα αξιοπρόσεκτο φαινόμενο. Τι υπάρχει για το έθνος της Αλγερίας πριν από τον γαλλικό αποικισμό; Αυτό ρωτάμε», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η χώρα μας δεν έχει ούτε έναν μαύρο λεκέ στην ιστορία της, σαν την αποικιοκρατία» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Για να συνεχίσει: «Η Γαλλία προετοιμάζεται για τις εκλογές και ο Μακρόν χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική για προεκλογικούς λόγους. Ωστόσο, τέτοιες φθηνές προσεγγίσεις δεν ωφελούν στις γαλλικές εκλογές. Αντίθετα θα πρέπει κάνει κινήσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού του. Αν έχει κάτι να μας πει, θα θέλαμε να το πει μπροστά μας, όχι πίσω από την πλάτη μας. Ακριβώς όπως έχει κάνει κι ο πρόεδρος Ερντογάν».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου κατά Μακρόν: «Να μην μιλάει πίσω από την πλάτη μας»"

Παρατείνεται η απαγόρευση απόπλου από τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια παραμένουν Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Τα δύο νησιά είναι αποκλεισμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα, από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης ενώ το απαγορευτικό απόπλου ισχύει έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, οπότε αναμένεται νεότερη ενημέρωση.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φθάνουν τα 7-8 μποφόρ, γεγονός που κρατάει τα πλοία δεμένα στα λιμάνια.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρατείνεται η απαγόρευση απόπλου από τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά"

Νέες προκλήσεις: Τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ (video)

Σκηνικό έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ στήνει η Άγκυρα με τη διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή ερευνών του ιταλικού ερευνητικού «Nautical Geo». Ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει λόγο για πλήγμα έναντι των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Κλιμακώνεται η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς υπό το πρόσχημα Navtex για διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή ερευνών του «Nautical Geo».

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα τουλάχιστον 2 τουρκικά πλοία κινούνται στη δεσμευμένη από τη Λευκωσία περιοχή, με το ιταλικό συμφερόντων ερευνητικό να παραμένει λίγα μίλια ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατήγγειλε την τουρκική συμπεριφορά, υπενθυμίζοντας ότι το «Nautical Geo» δρα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα για το σχεδιασμό του αγωγού East Med.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «μια ενέργεια με την οποία όχι μόνο πλήττονται τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, αλλά υπονομεύει για ακόμα μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι η συνέχιση των ερευνών, ενώ διπλωματικές πηγές από την Αθήνα καταδικάζουν τις στρατιωτικές ασκήσεις εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, καθώς και τις έκνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία θέλει να εμπεδώσει διεθνώς την αντίληψη ότι υπάρχει μια διαφιλονικούμενη ζώνη, μια ζώνη γκρίζας κυριαρχίας ή γκρίζων κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να λειτουργεί ως ο τοπικός ηγεμόνας» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.

Αναίτια ενόχληση προκάλεσε στην Τουρκία η φωτογράφιση του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά με Έλληνες στρατιωτικούς στις Οινούσες στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίωνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε «Η Τουρκία έχει διατυπώσει μια άλλη άποψη τον τελευταίο καιρό: Ότι αν τα νησιά δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα, τότε δεν είναι ελληνικά. Και διαμαρτύρεται επειδή Έλληνας υπουργός έβγαλε τώρα τελευταία φωτογραφία σε ένα από αυτά τα νησιά».

Την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Αθήνα δεν κάνει ράλι εξοπλισμών επανέλαβε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. σημειώνοντας ότι «δεν κάνουμε ράλι εξοπλισμών με την Τουρκία, αγώνα δρόμου κάνουμε για να καλύψουμε τα κενά».

Στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση αμερικανικών μαχητικών F–15 στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εδώ και μέρες λέμε ότι η υπόθεση του ιταλικού ερευνητικού «Nautical Geo» θα είναι το crash test για την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία να επιχειρήσει τετελεσμένα τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Φοβούμαι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκδίδει navtex το επόμενο διάστημα προκειμένου να καθηλώσει το πλοίο στο λιμάνι της Λάρνακας και να ακυρώσεις τις έρευνες».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία κάνει όμως και μια πρόβα τζενεράλε ενόψει του Νοεμβρίου. Η ηγεσία της Exxon Mobile ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα κάνει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Νομίζω ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να παρενοχλήσει τον αμερικανικό κολοσσό, αλλά θα αντιδράσει πιθανώς σε άλλα σημεία της κυπριακής ΑΟΖ θέλοντας έτσι και να αμφισβητήσει την ΑΟΖ αλλά και να ενοχλήσει δυνάμεις των οποίων οι χώρες εμπλέκονται σε σχέδια στην κυπριακή ΑΟΖ όπως είναι η Γαλλία και η Ιταλία».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλήσεις: Τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ (video)"

Μαντζούνια για «θεραπεία» του κορονοϊού και του καρκίνου στη μαύρη αγορά με 35 ευρώ – Τι απαντάει ο ΕΟΦ

Μαντζούνια για «θεραπεία» του κορονοϊού αλλά και του καρκίνου πωλούνται από επιτήδειους στη μαύρη αγορά προς 35 ευρώ, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των ασθενών.

Έμπορος σκευασμάτων μιλάει στο Mega, περιγράφοντας πώς το έλαιο ρίγανης λειτουργεί ως… αντιβίωση κατά του κορονοϊού και πώς ένα ακόμα σκεύασμα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

«Το ριγανέλαιο, αν εξελιχθεί ο ιός, πάθουμε κορονοϊό και εξελιχθεί και το αφήσουμε και δεν το προλάβουμε από την αρχή, αυτό γίνεται πνευμονία. Το αντιμετωπίζουμε και με το ριγανέλαιο συγχρόνως γιατί λειτουργεί σαν αντιβίωση το ριγανέλαιο. Έτσι έσωσα την κόρη μου από διασωλήνωση. Είχε εξελιχθεί και έπαθε πνευμονία. Και λέω τώρα άμα την πάω στο νοσοκομείο θα μου την ξεκάνουν και το αντιμετώπισα με το ασπίς και το ριγανέλαιο», δήλωσε έμπορος σκευασμάτων.

Σε φυλλάδιο που κυκλοφορεί αναφέρεται ότι το σκεύασμα έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, με το έλαιο της ρίγανης μάλιστα να ενδείκνυται και για οξείες καταστάσεις.

«Έχει αντικαρκινικά βότανα μέσα. Θεωρώ ότι θα έκανε πάρα πολύ καλό αν το έπαιρνε κάποιος με καρκίνο και συν να πάρει και κάποια άλλα πράγματα βέβαια. Για να μικρύνει (ο όγκος)… Υπάρχει μια θεραπεία για να μειωθεί ο όγκος», συμπλήρωσε.

Προωθούν σκεύασμα ως επιθετική θεραπεία για τον καρκίνο

Παράλληλα η έμπορος διαφημίζει και ένα ακόμα έλαιο βοτάνων το «ΑΣΠΙΣ» που λειτουργεί ως μια επιθετική και δυνατή θεραπεία για τον καρκίνο. «Για συρρίκνωση του όγκου με πόσιμο διάλειμμα. Αυτό… Σταγονίτσες. Εν πάση περιπτώσει, αλλά σας λέω ότι το “Aspis” θα βοηθούσε, για ποιο λόγο; Όπως διαβάσατε και στο φυλλάδιο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που καταπολεμά τον καρκίνο. Δεν παθαίνουμε καρκίνο αν έχουμε καλό ανοσοποιητικό σύστημα με λίγα λόγια, οπότε και το «ASPIS» θα βοηθούσε… Το Rheum που έχει μέσα είναι πάρα πολύ αντικαρκινικό, το γανόδερμα επίσης. Και τα υπόλοιπα βότανα, ακόμα και το σκόρδο το οποίο δεν του δίνουμε σημασία, είναι εξαιρετικό, οπότε θα ήταν καλό να πάρει μια επιθετική θεραπεία, δυνατή θεραπεία από το “Aspis”».

Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του φυλλαδίου των επιτήδειων, όσοι ασθενείς λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, θα πρέπει να τριπλασιάσουν τη δόση, λαμβάνοντας 60 έως 80 σταγόνες τη μέρα. Βέβαια για τον ίδιο τον έμπορο, που εδώ τον βλέπετε να πουλάει το προϊόν, λειτούργησαν οι 40 σταγόνες ημερησίως, ρίχνοντάς του την πίεση, λόγω του σκόρδου στα συστατικά.

 
Αποτελεσματικά και στις… αλλεργικές ρινίτιδες

Αποτελεσματικά και στις… αλλεργικές ρινίτιδες, αναφέρουν οι προμηθευτές ότι είναι τα σκευάσματα, τα οποία κάνουν θραύση στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους ίδιους.

«Είχαμε καταπληκτικά αποτελέσματα σε διάφορα θέματα. Δηλαδή με παίρνουν από όλη την Ελλάδα γιατί το έχουν πάρει και στη Γερμανία και στο Ισραήλ και στη Ρουμανία και σε όλη την Ελλάδα και με παίρνουν γιατί έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα. Και στην ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, στους πνεύμονες, παντού» αναφέρουν.

Ο έμπορος σκευασμάτων υποστηρίζει πως έχει την έγκριση του ΕΟΦ.

«Αχ… άμα διαβάζεις από το 2004 μέχρι σήμερα 15 χρόνια θα τη βρεις και εσύ. Άμα κάνεις μελέτες.. έχω σπουδάσει κάποια πραγμάτα και μερικές… αυτά…βότανα και τα λοιπά. Τη συνταγή έχω, τι δίνω στο εργοστάσιο, έχουμε καταθέσει το φάκελο στον ΕΟΦ, έχουμε πάρει την έγκριση του ΕΟΦ, έχει εργαστηριακές μελέτες, πανεπιστημιακές και τα λοιπά, δεν είναι… είναι πάρα πολύ δυνατό, ένα πολύ ωραίο σκεύασμα, σταγόνες είναι που συντηρούνται σε κάποια ποσότητα οινοπνεύματος», δήλωσε και πρόσθεσε πως το σκεύασμα αυτό δεν είναι βιταμίνες, αλλά ούτε και συμπληρώματα διατροφής.

Η διακίνηση των σκευασμάτων θυμίζει την υπόθεση του ψευτογιατρού, ο οποίος φέρεται να συστηνόταν ανάλογα με την περίσταση ως διακεκριμένος γιατρός ογκολόγος, ομοιοπαθητικός, στέλεχος της NΑSA, αλλά και βοτανολόγος και κατηγορείταιγια 12 περιπτώσεις θανάτων καρκινοπαθών και οι 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Πρόεδρος ΕΟΦ: Λέει ψέματα ο κύριος που εμπορεύεται το σκεύασμα

«Ο Οργανισμός λειτουργεί με συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, γιατί υπάρχει φόρτο εργασίας. Ζητήσαμε να σταλεί ένα email γιατί η υπάλληλος ήταν σε τηλεδιάσκεψη. Το email το λάβαμε χθες, διερευνήθηκε και στάλθηκε στο Tμήμα Eλέγχου και Kυκλοφορίας για την επιβολή ποινών. Το πρακτέο είναι ότι ο κύριος αυτός που εμπορεύεται το σκεύασμα λέει ψέμματα. Από τα δύο προϊόντα έχει γνωστοποιήσει ένα στον ΕΟΦ, το οποίο δεν έχει τους ισχυρισμούς που αυτός εγγυάται», ξεκαθάρισε ο κ. Φιλίππου και τόνισε πως ο ΕΟΦ θα κάνει ότι οφείλει ένας οργανισμός που σέβεται και προστατεύει τους ασθενείς.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαντζούνια για «θεραπεία» του κορονοϊού και του καρκίνου στη μαύρη αγορά με 35 ευρώ – Τι απαντάει ο ΕΟΦ"

Τετράμηνη παράταση για δασικούς χάρτες

Tετράμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες προβλέπει το σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Η παράταση που θα ξεκινά από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και θα ισχύει από τη λήξη της προηγούμενης παράτασης ανά περιοχή, αφορά εσωτερικές διορθώσεις στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Αφορά επίσης, στο χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες να υποβάλουν στις δασικές υπηρεσίες των νομών, διοικητικές πράξεις που έχουν στη διάθεσή τους, καθώς επίσης, και στον χρόνο άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Επιπλέον, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου περιβαλλοντικών ελέγχων.

Ειδικότερα, προβλέπεται διεξαγωγή περιβαλλοντικών ελέγχων με ενιαίο τρόπο εντός καθορισμένων προθεσμιών. Μετά τη σύνταξη προσωρινής έκθεσης αυτοψίας από τους επιθεωρητές, δίνεται χρονικό περιθώριο 2 εβδομάδων στον ελεγχόμενο να καταθέσει τις απόψεις του. Προβλέπεται επίσης ολοκλήρωση της τελικής έκθεσης αυτοψίας εντός 6 μηνών για τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 4 μηνών για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ενώ δίνεται πλέον δυνατότητα βελτίωσης της περιβαλλοντικής διαχείρισης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, χωρίς επιβολή προστίμου όταν διαπιστώνονται παραβάσεις για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, διοικητικές ποινές - πρόστιμα - επιβάλλονται μόνο σε περίπτωση συνεχιζόμενων παραβάσεων ή παραβάσεων που ενέχουν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή απειλούν με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις το περιβάλλον, ενώ, τέλος, για παραβάσεις που εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα, επιβάλλονται απευθείας διοικητικές κυρώσεις, δίχως να εφαρμόζεται το στάδιο των συστάσεων.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράμηνη παράταση για δασικούς χάρτες"

ΣτΕ: Δύο ΜΚΟ ζητούν να πάψει η Τουρκία να χαρακτηρίζεται ως ασφαλής χώρα

Αίτηση ακύρωσης, κατά της απόφασης των υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με την οποία χαρακτηρίζεται η Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα» και άρα κατάλληλη για τη φιλοξενία προσφύγων, υπέβαλαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, η κοινή υπουργική απόφαση «είναι σε κατάφωρη αντίθεση με το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και μάλιστα με μία διαδικασία αντίθετη και με τις προβλέψεις του δικαίου της ΕΕ».

Ήδη, επισημαίνουν, η απόφαση αυτή έχει σημάνει «τη μαζική απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες, των καταγόμενων αιτούντων άσυλο» από τις πέντε χώρες που η ΚΥΑ αφορά (Συρία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία, Πακιστάν).

Τέλος καταγγέλλουν, ότι ενώ για το θέμα είχε συσταθεί από τις 17 Νοεμβρίου 2020 ομάδα εργασίας, αποτελούμενη μεταξύ άλλων και από πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, «κανένα πόρισμα της ομάδας αυτής δεν εκδόθηκε, ούτε λήφθηκε υπόψη».

Αντίθετα, «παραγγέλθηκε εισήγηση των υπηρεσιών, η οποία επικαλείται πληροφορίες, που όχι μόνο δεν στηρίζουν την κρίση των δύο υπουργών περί της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, αλλά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Για τον λόγο αυτό, το σχετικό σημείωμα της Υπηρεσίας Ασύλου, συντεταγμένο στα αγγλικά, γνωστοποιήθηκε μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Δύο ΜΚΟ ζητούν να πάψει η Τουρκία να χαρακτηρίζεται ως ασφαλής χώρα"

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Πάνω από 120 χιλιοστά βροχής την Πέμπτη σε Κέρκυρα και Άρτα

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν έως το απόγευμα της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, σε πλήρη συμφωνία με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Έως τις 18:00 το απόγευμα, ύψη βροχόπτωσης που ξεπερνούν τα 120 χιλιοστά καταγράφονται στους  μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονται στα Γουβιά Κέρκυρας και στα Θεοδώριανα Άρτας, ενώ 113 ήταν τα χιλιοστά βροχής στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων.

Στο δορυφορική εικόνα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι νεφώσεις της κακοκαιρίας «Αθηνά» στις 18:10 ώρα Ελλάδας και περιέχεται πίνακας με 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 18:00 το απόγευμα.

vroxes_xartis 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Αθηνά»: Πάνω από 120 χιλιοστά βροχής την Πέμπτη σε Κέρκυρα και Άρτα"

Τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους Ελληνες άνω των 50 ετών

Ανοίγει την Κυριακή 10 Οκτωβρίου η πλατφόρμα για ραντεβού χορήγησης τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη διενέργεια τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Α και Β και με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 9 Οκτωβρίου και αφορά 100.000 άτομα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στα παιδικά πάρτι. Είπε πως τα παιδιά πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένα, αλλά είναι καλό να κρατούν τον αριθμό σε μονοψήφια νούμερα, καθώς τα μικρά παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου συνέδεσε εκ νέου τον αριθμό των κρουσμάτων με τα επίπεδα εμβολιασμού. Τόνισε πως οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν, ακόμη και εάν εκτεθούν στον ιό.

Εκτίμησε πως η επιδημία έχει τάσεις σταθεροποίησης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως παρατηρείται μικρή αύξηση στον Νότιο, τον Βόρειο και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

Η πληρότητα των ΜΕΘ - είπε - ξεπερνά πανελλαδικά το 60%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 96%.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους Ελληνες άνω των 50 ετών"

Εισαγγελέας: Να δικαστεί για βιασμούς κατά συρροή και δύο απόπειρες ο Π. Φιλιππίδης

Εδώλιο «δείχνει» στον Πέτρο Φιλιππίδη η εισαγγελέας Ευθυμία Στάμου, που ζητά από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να παραπέμψει τον γνωστό κωμικό για τρεις σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας.

Η εισαγγελική λειτουργός που μελέτησε την δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες τριών γυναικών, συναδέλφων του ηθοποιού, κρίνει ότι ο κατηγορούμενος, που κρατείται προσωρινά στις φυλακές της Τρίπολης, πρέπει να δικαστεί ενώπιον του ΜΟΔ για την κατηγορία βιασμού κατ' εξακολούθηση και για αυτήν της απόπειρας βιασμού κατά συρροή.

Κατά την κρίση της εισαγγελέως, οι δικαστές του Συμβουλίου δεν πρέπει να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, ο οποίος αναφέρει πως οι παθούσες προέβησαν σε καταγγελίες σε βάρος του με σκοπό την προσωπική τους προβολή, αλλά και πως υπήρχε συναίνεση των θυμάτων για όσα έγιναν. «Και τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά» τονίζει η εισαγγελέας, η οποία επισημαίνει πως «δεν προκύπτει ότι το έκαναν για λόγους δημοσιότητας».

Ο ηθοποιός, σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, φέρεται να βίασε μία συνάδελφο του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές, καθώς και να αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Σε δύο από τις περιπτώσεις, οι πράξεις τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοι του, ενώ στην τρίτη περίπτωση επιχείρησε να βιάσει συνάδελφο του μέσα στο αυτοκίνητο του, μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα.

Ο ηθοποιός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος τον περασμένο Ιούλιο, μετά την απολογία του. Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν μεταξύ άλλων, πως «η μακρά περίοδος δράσης του Πέτρου Φιλιππίδη, από το 2008 έως και το 2014, κατά την οποία φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη-θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε σε πράξεις κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος των θυμάτων του» αν επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα θα μπορούσε να επαναλάβει τα ίδια αδικήματα.

Τον Σεπτέμβριο απορρίφθηκε το αίτημα που υπέβαλε ο ηθοποιός για την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με όρους και με σύστημα γεωεντοπισμού. Και σε αυτήν την περίπτωση οι δικαστές έκριναν πως ο καλλιτέχνης είναι ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.

Τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα παραπέμψει ή όχι τον ηθοποιό.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας: Να δικαστεί για βιασμούς κατά συρροή και δύο απόπειρες ο Π. Φιλιππίδης"

Η κακοκαιρία «Αθηνά» συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Αναλυτική πρόγνωση για αύριο, Παρασκευή

Η κακοκαιρία «Αθηνά» αναμένεται να σαρώσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 6 και κατά τόπους 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες από τις πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες στη Θράκη. Τα φαινόμενα στα δυτικά από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, στα παράκτια τμήματα και στο Θρακικό 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Στα βόρεια νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές από τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που στις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Στην Κρήτη λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια αραιές νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Στα νότια λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στην περιοχή της Λήμνου 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά κυρίως στα νότια, σταδιακά από νωρίς το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κακοκαιρία «Αθηνά» συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Αναλυτική πρόγνωση για αύριο, Παρασκευή"

Ιράν: Eυχαρίστησε την Ελλάδα για τη δωρεά 150.000 εμβολίων

Τις ευχαριστίες της κυβέρνησης του Ιράν για την παράδοση δωρεάς 150.000 εμβολίων από την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα στον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Ιωάννη Σμυρλή, ο Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα Ahmad Naderí.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας – ως απόδειξη αλληλεγγύης προς τον ιρανικό λαό – στο αίτημα της Τεχεράνης για συνδρομή στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο γενικός διευθυντής της Ζ’ Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιράν: Eυχαρίστησε την Ελλάδα για τη δωρεά 150.000 εμβολίων"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Με 191 «ναι» και 109 «όχι» πέρασε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κ.Αδάμου. Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Είχε προηγηθεί άγρια κόντρα με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στην κριτική της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά διότι-όπως είπε- “ασχολήθηκα δυσανάλογα στη δευτερολογία μου απαντώντας στον κ. Τσίπρα”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα ζητήματα κόστους των πλοίων, διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους έκλεισε τώρα η συμφωνία με τους Γάλλους και όχι νωρίτερα, ενώ αναφέρθηκε και στα ναυπηγεία λέγοντας ότι υπό προϋποθέσεις κάποια θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο χτίσιμο των πλοίων.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην κα Γεννηματά, απάντησε σε δυο θέματα.

Το πρώτο αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους από το ’23 και μετά όπου είπε: “Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής συζήτησης για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από ένα ασφυκτικό πλαίσιο ποσοτικών στόχων το οποίο την τελευταία δεκαετία απεδείχθη παντελώς ανεπαρκές να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της ζώνης του ευρώ. Είμαστε, λοιπόν, στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Θα είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαπραγμάτευση αυτή η οποία θα γίνει. Αφορά όμως συνολικά την πορεία της ευρωζώνης από εδώ και στο εξής. Προφανώς και αφορά χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες έχουν μεγάλο χρέος και θα διεκδικήσουμε σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία από αυτήν που μας παρείχαν οι προηγούμενοι κανόνες”.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης μέρος της συζήτησης αυτής είναι το κατά πόσο υπάρχουν είδη δαπανών τα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των στόχων για τους οποίους θα δεσμευτεί η κυβέρνηση.

“Ενδεχομένως, λοιπόν, οι αμυντικές δαπάνες οι οποίες όντως βαρύνουν δυσανάλογα χώρες όπως η Ελλάδα που λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης αναγκάζονται να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στην άμυνα -δεν είμαστε Λουξεμβούργο, δεν είμαστε Δανία, υποχρεωνόμαστε να έχουμε αυτές τις αμυντικές δαπάνες προκειμένου να είμαστε ασφαλείς και να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη- μέρος, λοιπόν, της συζήτησης θα αφορά και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο δαπάνες που λόγω της θέσης μας, στην περίπτωση της Ελλάδος και όχι μόνο, είναι δυσανάλογα μεγάλες”.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το ίδιο ενδεχομένως θα μπορούσε να αφορά και τις δαπάνες του προσφυγικού και χαρακτήρισε σωστή την παρατήρηση της κ. Γεννηματά.

“Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και είναι μια συζήτηση η οποία θα έχει και βάθος και διάρκεια. Και θα έχουμε την ευκαιρία, σίγουρα, να συζητήσουμε αναλυτικά και στο εθνικό κοινοβούλιο τις προτάσεις της κυβέρνησης ενόψει αυτής της εξαιρετικά κρίσιμης διαπραγμάτευσης, που εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει εντός του 2022.

Ελληνική προστιθέμενη αξία και ναυπηγεία. Έχετε διατελέσει Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα Ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη ιστορία. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι, δυστυχώς, ο Έλληνας φορολογούμενος επωμίστηκε ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα απόκτησης πλοίων μόνο και μόνο για να λέμε ότι κρατάμε ζωντανά ναυπηγεία τα οποία, τουλάχιστον στο παρελθόν, δεν μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικά και ούτε καν συνεπή στις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Πολεμικό Ναυτικό. Και το γνωρίζει πολύ καλά και ο Υπουργός, πόσο επώδυνη είναι αυτή η ιστορία και πόσο ακόμα δεν έχουμε παραλάβει την 7η πυραυλάκατο τύπου Ρουσσέν. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο είχε δρομολογηθεί πριν από 20 χρόνια.

Η επιλογή, λοιπόν, της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις φρεγάτες -το τονίζω- ήταν σαφής: επίτευξη του καλύτερου δυνατού κόστους και της μεγαλύτερης δυνατής ταχύτητας. Και δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι αν επιλέγαμε ναυπήγηση πλοίου στην Ελλάδα το κόστος θα ήταν υψηλότερο. Και μάλιστα σε ναυπηγεία τα οποία δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν έχουν την δυνατότητα να χτίσουν με αξιοπιστία ένα τέτοιο πλοίο”, είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έλαβε μια απόφαση και διαπραγματεύεται “και έχουμε συμφωνήσει -γιατί υπάρχουν και πράγματα τα οποία έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, αποτυπώνεται αυτό στη Συμφωνία αλλά θα γίνει πολύ πιο συγκεκριμένο όταν θα κλείσει η Συμφωνία οριστικά για τις Belharra- τη μεγαλύτερη δυνατή Ελληνική προστιθέμενη αξία, όπως το κάναμε και για τα Rafale – με πλοία όμως τα οποία θα χτιστούν στη Γαλλία”.

“Δεν ήμασταν έτοιμοι το 2020”

Αναφερόμενος στο κόστος των φρεγατών ο πρωθυπουργός είπε: “Και μιας και μιλάμε για κόστος, κ. Τσίπρα, στη διαπραγμάτευση την οποία παραλάβαμε το κόστος για τα δύο πλοία ήταν υψηλότερο από το κόστος που θα πληρώσουμε για τρία πλοία. Γιατί έγινε αυτό; Είπατε δεν ήμασταν έτοιμοι πριν από ένα χρόνο. Ναι, δεν μας ικανοποιούσε η πρόταση των Γάλλων, δεν μας ικανοποιούσε. Δεν χρειάζεται δα να είναι κανείς μεγάλος γνώστης των γεωπολιτικών ανακατατάξεων για να καταλάβει κανείς ότι μετά από αυτό το οποίο έγινε με τη συμφωνία με την Αυστραλία υπήρξε μία ευκαιρία μεγάλη για την Ελλάδα να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε πλοία σε πολύ καλύτερη τιμή και την αρπάξαμε αυτή την ευκαιρία και πήραμε και μία αμυντική συμφωνία. Τι παραπάνω θέλετε να κάνουμε δηλαδή;”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπερψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας"

ΕΟΔΥ: Κυριαρχεί το στέλεχος Delta

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 196 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 26 Αυγούστου 2021 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021.

Από τον έλεγχο των 196 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 192 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 1 δείγμα με στέλεχος υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 192 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Delta. Το 1 δείγμα με στέλεχος υπό παρακολούθηση αφορά στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 33.644 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 29.620 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.283 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 29.620 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 52,55%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 31,15%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,91%, και το Beta με ποσοστό 1,12%.

Από τα 3.283 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 3.119 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 39,90% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 32,14% στο Delta, 16,42% στο Alpha, 6,15% στο Beta, 0,12% στο C.36, 0,09% στο Gamma, 0,09% στο Eta και 0,09% στο A.28. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 364 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 230 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 6 στο Beta, 6 στο Mu, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, 1 στο B.1.623 και 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Κυριαρχεί το στέλεχος Delta"

Κορωνοϊός: Στα 2.249 τα νέα κρούσματα - 335 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.249, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 671.040 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.126 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.042 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 335 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 294 (87.76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (12.24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +6.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.249 κρουσμάτων Covid-19 έχει ως εξής:

64 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

48 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

40 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

75 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

120 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

58 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

73 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

10 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

382 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

23 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. 'Αρτας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

57 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

39 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

27 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

50 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

31 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

158 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

56 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

59 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

54 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

14 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

31 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

80 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.249 τα νέα κρούσματα - 335 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι"

Τόκιο: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα κοντά στο Τόκιο, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε σήμερα την περιοχή του Τόκιο, με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας να εκτιμά το μέγεθος του σεισμού στους 6,1 βαθμούς και να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) υπολόγισε το μέγεθος του σεισμού στους 5,9 βαθμούς της ανοικτής κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της Ιαπωνίας, έκανε τα κτίρια να σειστούν και ενεργοποίησε τον συναγερμό στα τηλέφωνα των κατοίκων ώστε να τους δοθεί χρόνος να τρέξουν στα καταφύγια.

Η κυκλοφορία των τοπικών τρένων αλλά και των τρένων μεγάλης ταχύτητας ανεστάλη προληπτικά, ωστόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναφερει επί του παρόντος πληροφορίες για μεγάλες υλικές ζημιές.

Σημειώθηκαν σποραδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση. ‘Ελεγχοι διενεργούνται επίσης στους πυρηνικούς σταθμούς, δεν επισημάνθηκε κανένα πρόβλημα επί του παρόντος.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS μετέδωσε περιστατικά με θραύσεις σε αγωγούς ύδρευσης στο Τόκιο. Η Επιχείρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο ανέφερε 250 περιστατικά γενικής διακοπής ρεύματος στην πόλη.

«Σας παρακαλώ, πάρτε μέτρα για να προστατευτείτε, και παράλληλα παραμείνετε ενήμεροι με τις τελευταίες πληροφορίες», για τον σεισμό, έγραψε στο Twitter ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος εξελέγη τη Δευτέρα από το κοινοβούλιο.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, ένα τόξο έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εκτείνεται σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία και τη λεκάνη του Ειρηνικού. Η χώρα έχει αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς ώστε τα κτίρια της να μπορούν να αντέχουν τις ισχυρές δονήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα σεισμός 6,1 βαθμών έγινε αισθητός ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Ιαπωνίας, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές.

Η Ιαπωνία παραμένει στοιχειωμένη από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011 (όπου περισσότεροι από 18.500 ήταν οι νεκροί), και που προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τόκιο: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ"

Πώς το ενεργειακό μας «μείγμα» εκτοξεύει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος

Από την αρχή της εβδομάδας, οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού είχαν πάρει την ανηφόρα σταθερά, ακολουθώντας το τρελό ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν τη Δευτέρα στα 170,40 ευρώ/MWh, για να φθάσει σήμερα στα 204,38 ευρώ/MWh.

Στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα κυριαρχούν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες το φυσικό αέριο, πρώτιστα, με τις ΑΠΕ να ακολουθούν, τον λιγνίτη και τις εισαγωγές να είναι περιορισμένες και τα νερά στα κατώτατα επίπεδα συμμετοχής, δεδομένου ότι ο μέρος όρος πλήρωσης των ταμιευτήρων ήταν χθες στο 43,3%, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Θα περίμενε κανείς ότι η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα θα λειτουργούσε ως μοχλός εξισορρόπησης των τιμών. Αυτό όμως δεν συνέβη και όπως προκύπτει από το σύστημα τιμολόγησης που ισχύει και στη χώρα μας όπως και στην Ευρώπη, δεν θα συμβεί, τουλάχιστον για ένα πολύ μεγάλο διάστημα ακόμη. Το ερώτημα, ωστόσο, που διατυπώνουν πηγές της ενεργειακής αγοράς, είναι γιατί δεν γίνεται σε αυτή τη φάση της ενεργειακής κρίσης εκτεταμένη χρήση των λιγνιτών, έστω, αυτών που απέμειναν, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές και να ωφεληθούν και οι καταναλωτές, καθώς η επιβάρυνση από τους ρύπους CO2 υπολείπεται κατά πολύ από την τιμή του φυσικού αερίου.

Ενδεικτικά, η Πολωνία είναι από τις χώρες της Ε.Ε. που καταφέρνουν να «φρενάρουν» την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος, περιορίζοντας τη συμμετοχή του φυσικού αερίου και αξιοποιώντας στο φουλ τον άνθρακα και τον λιγνίτη. Σήμερα η μέση τιμή εξισορρόπησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας της χώρας αυτής είναι στα 141 ευρώ/MWh, ενώ η Ιταλία, στον αντίποδα, έχει 307 ευρώ/MWh.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, παρατηρείται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σταθερή αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου, που φθάνει να ξεπερνά σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τις 72.000 MWh, ξεκινώντας την προηγούμενη Δευτέρα από τις περίπου 59.000 MWh.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, με βάση το marginal price, η τελική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας προσδιορίζεται από την ακριβότερη μονάδα που μπαίνει τελευταία και είναι πάντα αυτή του φυσικού αερίου. Η προσφορά, με άλλα λόγια, διαμορφώνεται από τη φθηνότερη μονάδα, τις ΑΠΕ στην περίπτωσή μας, προς την ακριβότερη, που είναι του φυσικού αερίου. Συν τοις άλλοις, οι περισσότερες ΑΠΕ που μπαίνουν στο σύστημα είναι με ταρίφες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι έχουμε αυξημένη παρουσία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, δεν είναι εφικτή η συγκράτηση των τιμών.

Αυτή η εικόνα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να αλλάξει, εάν κυριαρχούσαν οι ΑΠΕ, διαθέταμε και αποθήκευση ενέργειας, ώστε σταδιακά το φυσικό αέριο να ακολουθήσει τη μοίρα του λιγνίτη. Κάτι το οποίο έχει πολύ ακόμη δρόμο για να επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση και η ελληνική ενεργειακή αγορά υποδέχθηκε τις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν με συγκρατημένη αισιοδοξία, προσδοκώντας τη σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι Βρυξέλλες κωλυσιεργούν απαράδεκτα, όπως επισημαίνεται, για την υιοθέτηση συλλογικών μέτρων που θα συνέβαλαν στην αποσυμπίεση της ενεργειακής κρίσης πανευρωπαϊκά, φορτώνοντας στα κράτη-μέλη την ευθύνη για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα δυσθεώρητα ύψη του κόστους ενέργειας.

Ήδη, η λιανική τιμή του φυσικού αερίου είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης, μία εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη της σεζόν πώλησης, βρίσκεται αυξημένο κατά 40% και τα τιμολόγια ηλεκτρισμού έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που σοκάρουν.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε επιδότηση για τα τιμολόγια ηλεκτρισμού από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο και ήδη οι καταναλωτές άρχισαν να παίρνουν από τις αρχές του μήνα τον πικρό λογαριασμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τίποτε συγκεκριμένο. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις εκκρεμούν και οι πόροι από τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση ακόμη αναζητούνται.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς το ενεργειακό μας «μείγμα» εκτοξεύει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος"

Κορονοϊός: Με long covid συμπτώματα και οι ασυμπτωματικοί

Long covid συμπτώματα μετά από μήνες εμφάνισαν ασυμπτωματικοί ασθενείς, σύμφωνα με μελέτες. Γι’ αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες ζητούν τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού όλων (νέων και ηλικιωμένων).

Αυτό τονίστηκε στην πρώτη Διαδικτυακή Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας του 7ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Σημαντικές Συνέπειες μετά από Νόσηση COVID-19».

«Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος σε όλες τις ηλικίες. Κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και σε ηλικιακά νέους ασυμπτωματικούς ασθενείς εμφανίστηκαν συμπτώματα long Covid μετά από τέσσερις μήνες. Για παράδειγμα, ανοσμία και απώλεια γεύσης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», Γεώργιος Τσιβγούλης.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παύλος Σακκάς, ανέφερε πως «για να αποτελέσει παρελθόν τους επόμενους μήνες η νόσος COVID-19 χρειαζόμαστε ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο». Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη.

Οι επιστήμονες σημείωσαν πως μέχρι σήμερα το μόνο όπλο απέναντι στη νόσο COVID-19 είναι ο εμβολιασμός. Όπως επεσήμαναν, ένα ποσοστό όσων νόσησαν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά αναπνευστικά, νευρολογικά και ψυχικά προβλήματα.

Νευρολογικά προβλήματα λόγω covid

Ο κ. Τσιβγούλης, μιλώντας για τις νευρολογικές επιπτώσεις που αφήνει η νόσος COVID-19 σε όσους νοσήσουν, είπε ότι το 1/3 των ασθενών που έχουν επιβιώσει αντιμετωπίζει, για άγνωστο μέχρι στιγμής χρονικό διάστημα, σοβαρές νευρολογικές διαταραχές, όπως: Κόπωση ή έντονη κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχή προσοχής, δυσκολία πνευματικής εργασίας, κεφαλαλγία, εμβοές, αγχώδη διαταραχή, ψύχωση, διαταραχές ύπνου, επώδυνα σύνδρομα.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, «σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκές χώρες, μετά την πάροδο έξι μηνών φαίνεται ότι οι όποιες εγκεφαλικές αλλοιώσεις έχει προκαλέσει στους ασθενείς η νόσος είναι λειτουργικά αναστρέψιμες».

Περισσότερες νευρολογικές επιπλοκές αφήνει σε άτομα που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ή ΜΕΘ και συγκεκριμένα γυναίκες με ιστορικό αγχώδους και ψυχικής διαταραχής, καθώς και παχύσαρκους άνδρες.

Αναφερόμενος στην ιατρική φροντίδα των ασθενών με νευρολογικές επιπλοκές, ο κ. Τσιβγούλης εξήγησε πως απαιτείται διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ νευρολόγων, ψυχολόγων, καρδιολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών.

Αναπνευστικές επιπτώσεις λόγω covid

«Μανιώδη απατεώνα», χαρακτήρισε τη νόσο ο κ. Τζανάκης, συμπληρώνοντας πως «ο ιός, πολύ συχνά, μεταλλάσσεται και έχει στην αρμαθιά του πολλά κλειδιά για να μπει στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα δεν έχει βρει ακόμη το φάρμακο για την οξεία φάση της νόσου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζανάκης, το 24% όσων νοσούν από COVID-19 θα παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα (δύσπνοια, κ.λπ.) και το 5% πιθανόν θα εκδηλώσει πνευμονική ίνωση.

Παρά ταύτα, όπως δείχνουν τα πρώτα ευρήματα μελετών στις οποίες συμμετέχουν και Έλληνες ερευνητές, το 90 με 95% των ασθενών θα παρουσιάσει βελτίωση ενώ το 10% θα έχει μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι ασθενείς με πνευμονολογικά προβλήματα θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι αναγκαίο να εξετάζονται συχνά από τον θεράποντα ιατρό τους.

Πνευμονική Ίνωση

Η πνευμονική ίνωση είναι επικίνδυνο σύνδρομο, το οποίο διαταράσσει σε ποσοστό 100% την καθημερινότητα του ασθενή και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Οι ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν πνευμονική ίνωση είναι, συνήθως, αυτοί που νόσησαν βαριά, με υψηλές ανάγκες οξυγόνου, διασωληνώθηκαν, είναι μεγάλης ηλικίας, είναι άνδρες, παχύσαρκοι, νοσηλεύτηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ψυχικές συνέπειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σακκάς, δεν έχουν καταγραφεί μείζονες ψυχικές συνέπειες, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας, διαπιστώθηκε αύξηση της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων στη χώρα, ενώ εκτιμάται ότι η χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, πενταπλασιάστηκε στην Αττική.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Σακκάς, ενώ δεν είχαμε μείζονες ψυχικές συνέπειες, οι ασθενείς βίωσαν έντονο μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και ενοχές, ενώ επίσης εμφάνισαν γκρίνια, επίκληση βοήθειας, αύξηση κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών (>20%), αγχολυτικών (100%) και αντιψυχωσικών φαρμάκων, καθώς επίσης και ναρκωτικών ουσιών.

Σημαντικό ρόλο για τους ασθενείς έπαιξαν η βαρύτητα της νόσου (απομόνωση, καραντίνα, νοσηλεία σε ΜΕΘ), η προσωπικότητα του καθενός, οι συνθήκες (κοινωνικό, οικογενειακό, εργασιακό, ιδεολογικό περιβάλλον), η οικονομική στήριξη και η απώλεια, η ηλικία, τα επιτεύγματα του παρελθόντος, η υπενθύμιση της θνητότητας, η κοινωνική στήριξη ή ο στιγματισμός.

Όσον αφορά στις κοινωνικές αντιδράσεις, σχετικά με την άρνηση ύπαρξης της νόσου, αλλά και της αναγκαιότητας του εμβολιασμού, ο καθηγητής Ψυχιατρικής τις απέδωσε στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αρχικά υπήρχε αισιοδοξία για γρήγορο τέλος, στην καραντίνα, στην παραπληροφόρηση μέσω Social Media, στην άρνηση της ύπαρξης της νόσου από μικρή μειοψηφία του κόσμου.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν φαίνεται να υπήρξαν ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά, παρά το γεγονός ότι απήχαν από το σχολείο και τις κοινωνικές συναναστροφές τους. Αυτό, διότι όπως ανέφερε, «τα παιδιά είναι περισσότερο προσαρμοστικά από τους μεγάλους και τα βγάζουν πέρα πολύ πιο εύκολα».

Τέλος, ο κ. Σακκάς υπογράμμισε πως η πανδημία φεύγοντας θα μας αφήσει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική ζωή, όπως επιφυλακτικότητα στις συναστροφές (φιλιά, χειραψίες, εναγκαλισμοί), μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά), απομόνωση, τηλεργασία, αποφυγή συνωστισμού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Με long covid συμπτώματα και οι ασυμπτωματικοί"

Επίθεση με βιτριόλι: Στις 14 Οκτωβρίου η απολογία της Έφης – Διακόπηκε η δίκη

Μπορεί σήμερα (07.10.2021) να επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο, αλλά σε μια εβδομάδα, στις 14 Οκτωβρίου, η κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου θα πρέπει να είναι εκεί για να απολογηθεί για το έγκλημά της. 

Στις 09:00 το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, λοιπόν, η 36χρονη Έφη θα σταθεί μπροστά στους δικαστές και το θύμα της για να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν να ρίξει, στις 20 Μαΐου 2020, βιτριόλι στο πρόσωπο της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Και κυρίως να εξηγήσει το “εσύ ξέρεις γιατί έγινε” που είχε πει στο θύμα της την πρώτη (ουσιαστικά) μέρα της δίκης. 

Στο δικαστήριο, νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ αναγνώστηκαν και τα έγγραφα της υπόθεσης. 

Με την Ιωάννα στο πλευρό του, ο Νίκος Αλεξανδρής, δήλωσε ότι από τα έγγραφα που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο προέκυψε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, πως η γυναίκα που εμφανίζεται ως πιθανή συνεργός της Έφης, γνώριζε τις κινήσεις της κατηγορούμενης. 

“Η σημερινή μέρα προσέφερε ένα συγκλονιστικό στοιχείο στην όλη διαδικασία. Στην γυναίκα που ερευνάται ως συνεργός για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας, προέκυψε ότι είχε καταχωρημένο στο κινητό της το τράκερ της δράστιδος από τα οποίο δεχόταν και λαμβάνει συνεχώς την τοποθεσία της Ιωάννας. Θα αξιολογηθεί κατά την πορεία και η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της”, τόνισε ο Νίκος Αλεξανδρής.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Λύτρας, δήλωσε ότι ότι ίσως η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε σήμερα (07.10.2021) στο δικαστήριο γιατί ίσως φοβήθηκε ότι η διαδικασία θα ήταν σύντομη, όπως κι έγινε και δεν ήθελε να απολογηθεί. “Θα δούμε αν θα έρθει την επόμενη φορά”, πρόσθεσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με βιτριόλι: Στις 14 Οκτωβρίου η απολογία της Έφης – Διακόπηκε η δίκη"

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αγοράζετε φρεγάτες σαν να αγοράζετε γραβάτες – Δεν θα πούμε «ναι» στο λάθος

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην συζήτηση στην Βουλή για την επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για την στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε:

«Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού, όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς;

Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».

Τσίπρας: Πόσο θα φτάσει ο λογαριασμός;

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο έθεσε το ερώτημα «ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;».

Αφού υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ρώτησε: «Πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός;».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αγοράζετε φρεγάτες σαν να αγοράζετε γραβάτες – Δεν θα πούμε «ναι» στο λάθος"

Κορονοϊός: Σε διαθεσιμότητα ο αρνητής αστυνομικός που είχε κανάλι στο Youtube

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αστυνομικός με το ψευδώνυμο «Τηλέμαχος» που παρακινούσε τους πολίτες να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και να μην κάνουν self και rapid test. Μάλιστα, είχε δημιουργήσει και κανάλι στο youtube που μιλούσε κατά των εμβολίων και κατά των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού. 

Τον Ιούλιο τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει ένα βίντεο με τίτλο «Εκβιαστικά τεστ», όπου ο αστυνομικός φορώντας την μπλούζα της αστυνομίας μιλούσε τότε για την υποχρεωτικότητα των self test κορονοϊού και παρομοίαζε τη διαδικασία με τον βιασμό μιας γυναίκας! Μάλιστα, είχε διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για την υπόθεση.

Ωστόσο συνέχισε να αναρτά βίντεο στο Youtube με τίτλους όπως: «Πως πολεμάμε τα ΜΑΤ», «Υποχρεωτικότητα εμβολίων; όχι», ενώ πριν από τρεις μέρες ανέβασε νέο βίντεο με τίτλο: «Εκβιαστικά rapid tests».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, τα βίντεό του από το κανάλι του στο Youtube έχουν παραδοθεί στον Εισαγγελέα, ενώ θα πραγματοποιηθεί προκαταρκτική εξέταση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Σε διαθεσιμότητα ο αρνητής αστυνομικός που είχε κανάλι στο Youtube"

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Αναθεωρήστε – Από το «όχι» στις γραβάτες πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες

Η αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι πρωτοπόρα, επειδή για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στην Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας.

Η ψήφισή της θα σημαίνει πολλά και κρίσιμα, την θωράκιση της πατρίδας και ταυτόχρονα το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, την ενδυνάμωση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την θεμελίωση ενός συμμαχικού πόλου ειρήνης με ευρύτερη ακτινοβολία, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής αποτελεί πολύ ισχυρή νομική δικλείδα, σημείωσε τονίζοντας ότι είναι μια ιστορική συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά την συνεργασία των δύο χωρών.

Επανέλαβε ότι η σημασία της είναι τεράστια καθώς είναι η πρώτη διευρωπαϊκή συμφωνία που διατυπώνει ρητά την ρήτρα ένοπλης αμυντικής συνδρομής, κάτι που σημαίνει σε περίπτωση επίθεσης η χώρας μας θα έχει στο πλευρό της την ισχυρότερο στρατό της ηπείρου, τη μόνη πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ηνωμένων Εθνών.

«Εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία και διαπραγματευτήκαμε»

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, ο στόλος μας αποκτά τρεις φρεγάτες τελευταίας γενιάς. Αναφερόμενος στην τιμή αγοράς τους είπε ότι ο σχεδιασμός δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, καθώς η τιμή των φρεγατών έφτασε να είναι πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς επειδή εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά.

Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς, καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε. Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, έστρωναν κόκκινα χαλιά προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε».

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Από το «όχι» στις γραβάτες πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες

Αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «κάθε όχι που θα ακουστεί, θα είναι είναι ένα όχι στη δική τους βούληση».

Και συνέχισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας πρόθεση και σας καλώ ευθέως σήμερα να την αναθεωρήσετε. Μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο. Το παρών σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο».

Σημείωσε μάλιστα απαντώντας στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο όρος επικράτεια στην ρήτρα αμυντικής συνδρομής «περιλαμβάνει ρητά και την θάλασσα και τον αέρα».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Από το «όχι» στις γραβάτες πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες».

Απαντώντας στα επιχειρήματα περί παρουσίας ελληνικού στρατού στην Υποσαχάρια Αφρική ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα πως στο Σαχέλ δραστηριοποιούνται οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία; Δεν ήσασταν στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν στα κείμενα συμπερασμάτων τονιζόταν η στρατηγική σημασία της περιοχής του Σαχέλ;».

«Βρήκα ένα tweet σας που λέγατε πως η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική. Πόσο άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα; Το τελευταίο καταφύγιο σας είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλάει γιατί μέχρι πρότινος τον θέλατε στην φυλακή με το σκάνδαλο της Novartis».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία. Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές».

«Βαριά η ευθύνη και βαριά η ετυμηγορία της Ιστορίας»

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: «Θα καλέσω όλους τους βουλευτές, ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναθεωρήσουν την στάση τους στην ψηφοφορία, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επειδή δήθεν δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα».

Η ψήφιση αποτελεί ένα μήνυμα ενότητας και ευθύνης. Ο καθένας μας καλείται να αντιμετωπίσει την ψήφο του ως τη δική υπογραφή κάτω από μια συμφωνία που θωρακίζει την Ελλάδα και το δικό του ναι στην αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος.

Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων των Ελλήνων και θα αποτελέσουν για τους ιστορικούς τους μέλλοντος έναν κατάλογο πατριωτικού χρέους και δεν πρέπει να λείπει κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή. Είναι βαριά η ευθύνη και βαριά θα είναι η ετυμηγορία της Ιστορίας».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Αναθεωρήστε – Από το «όχι» στις γραβάτες πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες"

Φυσικό αέριο και πετρέλαιο υποχωρούν σημαντικά

Έντονα πτωτικά κινούνται από το πρωί οι διεθνείς τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο μετά τις χθεσινές παρεμβάσεις από Ρωσία και ΗΠΑ.

Οι επενδυτές δείχνουν επί του παρόντος να ηρεμούν κάτι που στέλνει φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά τα υψηλά αρκετών μηνών που είδαν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρεί 23%, στα 91 ευρώ ανά μεγαβατώρα – είναι χαμηλότερα από το υψηλό της Τετάρτης αλλά απέχει πολύ από τα 18 που βρισκόταν πριν από έξι μήνες.

Την ίδια ώρα σημαντική υποχώρηση πάνω από 2% κάνουν για τις τιμές του πετρελαίου, αφότου χτύπησαν υψηλό πολλών ετών την Τετάρτη, καθώς αυξήθηκαν αναπάντεχα τα αποθέματα των ΗΠΑ – κατά 2,3 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, έναντι πρόβλεψης για μέτρια πτώση κατά 418.000 βαρέλια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Το αμερικανικό αργό χάνει 3% και φτάνει στα 75,06 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent με πτώση 2,4% βρίσκεται στα 79,15 δολάρια.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας JenniferGranholm είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο και πετρέλαιο υποχωρούν σημαντικά"

Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονίζει η κατάθεση του ψυχιάτρου της Ιωάννας – Ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει

Συγκλόνισε η κατάθεση του ψυχιάτρου της Ιωάννας στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας όπου δικάζεται η 36χρονη γυναίκα που της έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο για να την σκοτώσει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο ψυχίατρος κατέθεσε ότι το θύμα φοβάται, ακόμα και σήμερα, για την ημέρα που η δράστης θα αποφυλακιστεί.

«Ο φόβος της Ιωαννας είναι για μετά την αποφυλάκιση της κατηγορούμενης. Συνεχώς με ρωτά αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω. Είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις, δεν μπορούν όλοι να το διαχειριστουν αυτό», κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος.

Με απούσα σήμερα την κατηγορουμένη, αλλά πάντα παρούσα την Ιωάννα, ο ψυχίατρος της μίλησε για τον αγώνα του να διώξει από το μυαλό της γυναίκας την ιδέα της αυτοκτονίας.

Η κατάθεσή του αναλυτικά:

«Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο.

Την υποχρέωναν επί 3 τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρα, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Έκλαιγε δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά, χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα. Παίρνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά. Η αίσθηση της αυτοκτονίας ήταν επειδή δε θα γίνει ποτέ καλά, κλεισμένη στο σκοτάδι έχει μόνο πάρα τη μάνα και τις φίλες της. Μέσα από αυτή τη βάρβαρη πράξη αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή μετά τραυματική διαταραχή. Όσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση τροχαίο, κ.λ.π. βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου.

Έχω συναντήσει ανθρώπους χωρίς χέρι, χωρίς πόδι, χωρίς σάλπιγγα, αλλά ποτέ άνθρωπο χωρίς πρόσωπο.

Ο εγκέφαλός της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα μετά από τόσο καιρό βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε.

Με την φαρμακευτική αγωγή κατάφερε να αντέξει τα χειρουργεία η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Στο σπίτι της είναι ένας τεράστιος καθρέφτης που είναι καλυμμένος γιατί δεν θέλει να κοιτάει τον εαυτό της. Πρέπει να της δώσω μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ότι δεν θα τη χάσω και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχει μια βαριά καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδεις εκδηλώσεις και έντονο στρες. Οι μνήμες δεν αφήνουν το συναίσθημα της Ιωαννας να αναπτυχθεί.

Υπάρχει βελτίωση, έχει βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή, το περιβάλλον και η υποστήριξη του κόσμου».

Η κατάθεση της Αννίτας Ναθαναήλ

Η Αννίτα Ναθαναήλ , που στέκεται στο πλευρό της Ιωάννας τους τελευταίους μήνες, περιέγραψε την καθημερινότητα της κοπέλας μετά την επίθεση.

«Γνωρίζω μόνο την Ιωαννα. Την γνώρισα κατά τα τέλη του έτους. Συγκλονίστηκα από τη βιαιότητα του εγκλήματος. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί στις κόρες μου. Ήταν ένα διαλυμένο κορίτσι. Μας πήρε καιρό να την πλησιάσω. Ήταν δύσπιστη. Δύσκολο να εμπιστευτεί κάποιον τρίτο. Προσπαθούσα να την τονώσω, να δει ότι υπάρχει. Ζει στο σπίτι, δεν έχει κοινωνική ζωή, την παρακαλάω να πάμε μια βόλτα έξω το βράδυ, γιατί τη μέρα δεν πρέπει να κινείται λόγω του ήλιου. Η επαφή με τους γιατρούς δίνει κάποια ελπίδα, συνέχεια βγαίνουν νέες μέθοδοι αποκατάστασης, όλοι μας λένε ότι πρέπει να έχει υπομονή.

Για την ψυχολογία του θύματος, η μάρτυρας κατέθεσε: «Πολλές φορές έχει πει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο ψυχίατρος της κάνει εξαιρετική δουλειά, προσπαθούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Εχει κάνει βουτιά τις τελευταίες ημέρες η ψυχολογία της, η στάση της κατηγορούμενης έχει ξαναβάλει το φόβο στη ζωή της, αναρωτιέται τι θα γίνει μετά από όλα αυτά. Αυτό που την κρατα στη ζωή είναι τα μηνύματα του κόσμου. Αυτό που είπε για αυτήν η μητέρα της κοπέλας από τη Φολέγανδρο της έδωσε κουράγιο. Να γίνει σύμβολο, να έχει ένα στόχο. Μακάρι η κοινωνία μας να έχει περισσότερες Ιωάννες».

Κατάθεση φίλης κατηγορουμενης

Μόλις δύο μάρτυρες κατέθεσαν για την υπεράσπιση της κατηγορουμένης. Δεν εμφανίστηκαν να καταθέσουν ούτε οι γονείς της.

Πρώτη κατέθεσε μία φίλη της:

«Δεν γνωρίζω το θύμα. Ήμασταν φίλες με την Έφη, στενές φίλες. Δεν ήξερα κάτι για την υπόθεση. Γνωρίζω την Έφη 4-5 χρόνια. Κάναμε αρκετή παρέα. Η Έφη ήταν κλειστός χαρακτήρας σε πολλά πράγματα. Δεν μίλαγε πολύ για την προσωπική της ζωή. Μας έλεγε κυρίως για τη δουλειά. Δεν μου είχε μιλήσει για τη σχέση της με το Νώντα. Αναφερόταν σε έναν κύριο κάποιο διάστημα, αλλά δεν έλεγε όνομα. Περίπου το 2018-2019 αναφερόταν σε αυτόν. Το Μάιο του 2020 είχαμε επαφές αλλά δεν βρισκόμασταν τόσο τακτικά όσο πριν. Είχαμε βγει μια φορά το Μάιο μαζί με μια φίλη μας γιατί δεν ήταν πολύ καλά για θέματα της δουλειάς. Την είχαμε δει πεσμένη, διαφορετική από ότι την είχαμε συνηθίσει».

Δεύτερη μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε μία ξαδέλφη της: «Μου είχε σχολιάσει ότι είναι φρικτή η επίθεση με βιτριόλι»

«Είναι τρίτη εξαδέλφη μου η κατηγορούμενη. Ό,τι έμαθα το έμαθα από τις ειδήσεις. Περιστασιακά είχα επικοινωνία με την ξαδέλφη μου. Βρισκόμασταν που και που κάναμε παρέα».

Προεδρος: Μετά την επίθεση είχατε επικοινωνία;

Μαρτυρας: Μετά τις 19 – 20 άνοιξα την επιχείρηση μου δε θυμάμαι αν την είχα δει εκείνες τις ημερομηνίες. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε πάει να δώσει κάποια συνέντευξη. Γενικά μετά την επίθεση ήταν λίγο πιο στενοχωρημένη, πιο αφηρημένη, εγώ πίστευα ότι ήταν λόγω καραντίνας δεν μπορούσα να φανταστώ.

Πρόεδρος: Συζητήσατε για την επίθεση;

Μάρτυρας: Ναι, μου είπε ‘τι φρικτό αυτό που να έχει συμβεί; Τι να είχε γίνει;’ Ότι δεν έπρεπε να γίνει. Παρόλο που τα γεγονότα μας έχουν φέρει σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι τέτοιο παιδί. Οι γονείς της δεν είναι καθόλου καλά για αυτό δεν ήρθαν. Φοβούνται για πιθανή επίθεση. Δεν είχα ιδέα ότι την παρακολουθούσε 1,5 χρόνο πριν. Τα έμαθα όλα από τις ειδήσεις. Η κοινή γνώμη έχει δημιουργήσει μια γνώμη που δεν είναι λάθος, αλλά δε φταίνε οι γονείς.

Πολ. Αγωγή: Γιατί η οικογένεια της Έφης δεν ήρθε σε μια επικοινωνία με την οικογένεια της Ιωάννας να ζητήσει συγγνώμη;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι καταθέσεις μαρτύρων. Στις 14 Οκτωβρίου απολογείται η κατηγορούμενη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονίζει η κατάθεση του ψυχιάτρου της Ιωάννας – Ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news