facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Εξομολόγηση Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση: "Αυτός ο μισάνθρωπος δεν είχε όρια"

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό»

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη συγκλόνισε: 

«Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση.

Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δε μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα.

Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του.

Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιο του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιο του.

Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου.

Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησε να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί.

Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου.

Γύρισα στο δωμάτιο μου όπου η συναθλήτρια μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου.

Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ότι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε.

Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε.

Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσα να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.

Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρονών, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων.

Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα.

Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα.

Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.

Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών.

Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, την συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στο στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, την θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο.

Ο μόνος στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής.

Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητα μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουνε πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της.

Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για την χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου»!

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξομολόγηση Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση: "Αυτός ο μισάνθρωπος δεν είχε όρια""

Δημοσκόπηση Marc: Ποιες είναι οι διαφορές των κομμάτων -Τι λένε οι πολίτες

Σαφή και σταθερή κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία, αποτυπώνεται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπηση της Marc για λογιαρασμό του Alpha.

Επιπλέον, στα ποιοτικά στοιχεία, σημαντικό είναι το εύρημα ότι το μείζον κριτήριο για την ψήφο είναι η οικονομία με την διαχείριση της πανδημίας να ακολουθεί. Τέλος, μουδιασμένη από τη διαχείριση των εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ εμφανίζεται η κοινή γνώμη, ενώ δίνει «δίκιο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση με την Εκκλησία τα Θεοφάνια.

Το απόγευμα της Πέμπτης, παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc, στην οποία οι ερωτηθέντες απάντησαν αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη διανομή των εμβολίων η ΕΕ, τα κριτήρια των ψηφοφόρων, την καταλληλότητα για πρωθυπουργία μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, αλλά και στο αντάρτικο της Εκκλησίας με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Μπροστά σταθερά ο Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία

Στο ερώτημα για την καταλληλότητα, μεταξύ του πρωθυπουργό και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή του 52,7% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με 24% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση παρουσιάζει το σημαντικότερο κριτήριο στην κάλπη, στην υποθετική ερώτηση αν είχαμε εκλογές. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, το 31,3% θα ψήφιζε με βάση την πορεία της οικονομίας, ενώ 16,9% θα επέλεγε κόμμα με κριτήριο την διαχείριση της πανδημίας.

«Μάλλον σωστά, αλλά με καθυστερήσεις» απαντά το 47,2% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης, αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε η ΕΕ την παραγγελία και διανομή των εμβολίων. Την ίδια ώρα ένα 27,9% κρίνει λανθασμένη την διαχείριση της Ευρώπης.

Μια εβδομάδα μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων, όπου η Εκκλησία φάνηκε να αντιδρά στα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, η δημοσκόπηση αποτυπώνει πως οι πολίτες σε ποσοστό 64,5% πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει δίκαιο αναφορικά με αυτή την αντιπαράθεση, έναντι 24,8% που δίνει δίκιο στην Εκκλησία.

Στο ίδιο θέμα, οι ερωτηθέντες απαντούν στη δημοσκόπηση σε ποσοστό 38,3% πως προτιμούν να γίνονται οι λειτουργίες στις Εκκλησίες χωρίς πιστούς, σε αντίθεση με ποσοστό 33,5% που πιστεύει πως οι ναοί πρέπει να μείνουν ανοιχτοί και να τηρούνται αυστηρά μέτρα.

Καθώς ανακοινώθηκε η έναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία, η δημοσκόπηση ζητά τη γνώμη των πολιτών στο θέμα της επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα. 29,7% των ερωτηθέντων λέει «όχι» σε συνομιλίες, 47% εκτιμά πως η χώρα πρέπει να συζητήσει μόνο τα θέματα των θαλασσίων συνόρων. Τέλος, 18,7% απαντά πως η Ελλάδα θα πρέπει να μιλήσει για όλα τα θέματα με την Τουρκία.

Η δημοσκόπηση της Marc επανέλαβε σήμερα την πρόθεση ψήφου στην οποία η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται σε ποσοστό 18,6%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 38,6% (μειωμένο κατά 0,6%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 20% (αυξημένο κατά 0,5%).

Σε ό,τι αφορά στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η δημοσκόπηση εκτιμά το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στο 6,5%, με το ΚΚΕ να ακολουθεί με 5%, την Ελληνική Λύση 3,8% και το ΜέΡΑ25 2%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 4,1%, ενώ η αναποφάσιστοι κυμαίνονται σε ποσοστό 12,2%.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Ποιες είναι οι διαφορές των κομμάτων -Τι λένε οι πολίτες"

Κύπρος: Τρείς θάνατοι και 241 νέα κρούσματα την Πέμπτη

Τρεις θανάτους και 241 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη (14/01/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου. Ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 166, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 28.365.

202 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 59 σε σοβαρή κατάσταση. Εχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 10.328 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Τρείς θάνατοι και 241 νέα κρούσματα την Πέμπτη"

Σε σκληρό lockdown όλη η Γαλλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00

Ολόκληρη η Γαλλία μπαίνει από το Σάββατο σε πιο σκληρό lockdown, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τίθεται σε ισχύ από τις 18:00.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει πιο αυστηρά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και της μετάλλαξης του κορονοϊού η οποία προκαλεί ανησυχία.

«Στο σύνολο της επικράτειας, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 18.00, αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο, για τουλάχιστον 15 ημέρες» δήλωσε o πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε σκληρό lockdown όλη η Γαλλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00"

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η απόκτηση των Rafale

Με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, με διαφορετικό σκεπτικό το κάθε ένα, καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κλείνοντας την συνεδρίαση, ανέφερε πως η Βουλή σήμερα, με αυτή την ευρεία πλειοψηφία, «εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της συζήτησης στην εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός είπε ότι « όπως είχε γράψει ο Μανώλης Αναγνωστάκης 'καλά τα πήγαμε ως εδώ, μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζονται, το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι λες…'. Σήμερα το Σώμα, νομίζω ότι είπε αρκετά… και εξέπεμψε ένα μήνυμα, που σε γενικές γραμμές, στην πλειοψηφία του, ασχέτως από την τελική απόφαση που έλαβε το κάθε κόμμα, είναι θετικό απέναντι στην τελική προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προέτρεψε τα κόμματα και την Βουλή, να παρακολουθούν και να ελέγχουν την καλή εκτέλεση των συμβάσεων, και έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για 6μηνο έλεγχο της πορείας υλοποίησής τους από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Είναι, είπε, «κάτι που ασφαλώς το συμμερίζομαι»

Αναφορικά με τους προβληματισμούς που ακούστηκαν για την συμμετοχή της αμυντικής μας βιομηχανίας σε αυτές τις συμβάσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ελπίδα, «σύντομα η αμυντική μας βιομηχανία να έρθει σε θέση που να μπορεί να υποστηρίξει, τουλάχιστον σε δεύτερο χρόνο, το έργο που θα προκύψει για την συντήρηση αυτών αλλά και άλλων οπλικών συστημάτων. Αυτός άλλωστε είναι και ένας σκοπός για τον οποίο όλοι πρέπει να εργαστούμε - και ασφαλώς εμείς θα εργαστούμε».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως οι συμβάσεις απόκτησης των Rafalle ήταν «άλμα», καθώς διεκπεραιώθηκαν κάτω από μια διπλή κρίση, της πανδημίας και της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας και όπως είπε, «νομίζω ότι το κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απέρριψε ορισμένα υπονοούμενα που διατυπώθηκαν σχετικά με διώξεις στην ηγεσία της στρατιωτικής ηγεσίας, λέγοντας ότι «εάν υπήρχε κάποια τέτοια διάθεση της κυβέρνησης, αυτό θα το είχε πράξει με την ανάληψη των καθηκόντων της. Εμείς συμπορευτήκαμε με την προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία για πάνω από ένα εξάμηνο και θα έλεγα με όρους αρκετά καλής συνεργασίας. Κρίναμε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές και τις πραγματοποιήσαμε πέρυσι τέτοια εποχή. Άρα, μακριά από εμάς αυτά τα υπονοούμενα. Έτσι θα προχωρήσουμε και στο μέλλον και δεν έχουν δοθεί τέτοια δείγματα από την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η απόκτηση των Rafale"

Νέες προκλήσεις στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση Ελλάδας και Τουρκίας να αρχίσουν εκ νέου τις διερευνητικές επαφές, η Άγκυρα δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη τουρκική ακταιωρός επιχειρώντας επικίνδυνους ελιγμούς και αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα πλησίασε καλύμνικο αλιευτικό σε απόσταση αναπνοής από την πλώρη του.

Δυστυχώς τα τουρκικά σκάφη της ακτοφυλακής συνεχίζουν τις προκλήσεις τους με επικίνδυνους ελιγμούς που πραγματοποιούν, δημιουργώντας προβλήματα στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, καταστρέφουν αλιευτικά εργαλεία, ενώ οι ενέργειές τους εγκυμονούν και τον κίνδυνο προκλήσεως ακόμη και θερμού επεισοδίου με σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλήσεις στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό"

Κορωνοϊός - Νορβηγία: 23 άτομα έχουν πεθάνει μετά τον εμβολιασμό τους

Τουλάχιστον 23 άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πέθαναν στην Νορβηγία, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Νορβηγίας.

«Ενημερωθήκαμε για 23 θανατηφόρα περιστατικά μετά τον εμβολιασμό. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται τα 13 εξ αυτών» αναφέρεται την ανακοίνωση.

«Αυτά τα στοιχεία μπορεί να υποδεικνύουν ότι συνήθη συμπτώματα, που προκαλούνται από το εμβόλιο, τέτοια όπως ο πυρετός και η ναυτία, μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο ορισμένων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας με αδύναμη υγεία», υπογράμμισε ο αρχίατρος του οργανισμού Σίγκουρντ Χορτέμου.

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Pfizer και της γερμανικής BioNTech, ξεκίνησε στην Νορβηγία στις 27 Δεκεμβρίου του 2021. Οι πρώτοι που εμβολιάσθηκαν ήταν οι ηλικιωμένοι που διέμεναν σε οίκους ευγηρίας στο Όσλο. Στις αρχές του έτους έγινε γνωστό ότι τρείς άνθρωποι, που έμεναν σε διαφορετικές περιοχές και οι οποίοι είχαν εμβολιασθεί, πέθαναν, ωστόσο ο θάνατος τους ενδέχεται να μη σχετίζεται με τον εμβολιασμό και τα περιστατικά αυτά διερευνώνται.

Συνολικά μέχρι αυτή τη στιγμή στην Νορβηγία έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech 21.000 άνθρωποι. Στις 12 Ιανουαρίου η Νορβηγία άρχισε να παραλαμβάνει εμβόλια της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Moderna.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Νορβηγία: 23 άτομα έχουν πεθάνει μετά τον εμβολιασμό τους"

ΠΟΥ: Δέκα χώρες συγκεντρώνουν το 95% των εμβολιασμών

Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων, τη στιγμή που το 95% των δόσεων χρησιμοποιήθηκε σε 10 χώρες, ζήτησε σήμερα η περιφερειακή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Είναι απαραίτητο «όλες οι χώρες που μπορούν να συνεισφέρουν, να δώσουν και να στηρίξουν την ισότιμη πρόσβαση και ανάπτυξη των εμβολίων, να το κάνουν», επισήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, υπογραμμίζοντας τις «τεράστιες» προσπάθειες που καταβάλλει ο οργανισμός και οι εταίροι του, προκειμένου κάθε χώρα να μπορέσει να αποκτήσει εμβόλια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 95% των εμβολίων κατά της Covid-19 που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, περιορίστηκε σε 10 χώρες που δεν κατονόμασε. Βάσει των στοιχείων του ιστότοπου ανάλυσης δεδομένων Our world in data, πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τον Καναδά. Σε διάστημα λίγο παραπάνω από 1 μήνα, περίπου 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 χορηγήθηκαν σε περίπου 46 χώρες, δήλωσε χθες ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.

Παρά την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού, η ταχύτητα μετάδοσης που διαπιστώνεται σε ορισμένες χώρες, κυρίως λόγω των νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, ιδίως της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής, προκαλεί ανησυχία. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική», τόνισε ο Κλούγκε. Είκοσι πέντε χώρες στη ζώνη της Ευρώπης, μεταξύ αυτών η Ρωσία, έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος «VOC 202012/01».

«Με μια αυξημένη μεταδοτικότητα και μια παρόμοια σοβαρότητα της νόσου, η μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία: Αν δεν ενισχυθεί ο έλεγχος προκειμένου να επιβραδυνθεί η διασπορά του, θα υπάρξει περαιτέρω αντίκτυπος στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται ήδη υπό πίεση», εξήγησε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, για τον Χανς Κλούγκε, πρέπει να επικρατήσει αισιοδοξία.

«Το 2021 θα είναι μια ακόμη χρονιά του κορονοϊού, όμως θα είναι μια χρονιά πιο προβλέψιμη, η κατάσταση θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί», διαβεβαίωσε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Δέκα χώρες συγκεντρώνουν το 95% των εμβολιασμών"

Κορωνοϊός: Στα 599 τα νέα κρούσματα - 328 οι διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147283, εκ των οποίων 52.1% άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5682 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44815 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

328 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 227 (69.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1006 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.387 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3183 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 10
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 34
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 11
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 22
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 16
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 24
ΔΡΑΜΑΣ 2
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 29
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 34
ΕΒΡΟΥ 19
ΕΥΒΟΙΑΣ 11
ΗΛΕΙΑΣ 2
ΗΜΑΘΙΑΣ 8
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2
ΘΑΣΟΥ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 69
ΘΗΡΑΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 4
ΚΑΒΑΛΑΣ 1
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 3
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 3
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 50
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 11
ΚΟΖΑΝΗΣ 26
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 8
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 5
ΛΑΡΙΣΑΣ 20
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3
ΛΕΣΒΟΥ 5
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 9
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΝΗΣΩΝ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 25
ΞΑΝΘΗΣ 9
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 31
ΠΕΛΛΑΣ 1
ΠΙΕΡΙΑΣ 20
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1
ΡΟΔΟΠΗΣ 2
ΣΕΡΡΩΝ 16
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ* 16
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 4
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΦΩΚΙΔΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 8
ΧΑΝΙΩΝ 3

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 599 τα νέα κρούσματα - 328 οι διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι"

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κύριο αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Συζητήθηκε, επίσης, η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφή την επιτακτική ανάγκη της πλήρους, συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας"

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε πληρώνονται - Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία

Το πρόγραμμα πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανακοίνωσε ο e-EΦΚΑ.

Αναλυτικά:

      • Στις 25 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Δευτέρα, με βάση τη σημερινή απόφαση του ΕΦΚΑ θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
      • Στις 26 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
      • Στις 27 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
      • Στις 28 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε πληρώνονται - Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία"

Κοζάνη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική για τα «ξεχασμένα» κρούσματα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κοζάνη, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη για τα «ξεχασμένα» κρούσματα που καταχωρούνταν με καθυστέρηση δύο μηνών από τον ΕΟΔΥ στη λίστα με τις καθημερινές λοιμώξεις στο νομό, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών και να συνεχίζεται η διασπορά.

Σύμφωνα με το Kozanimedia.gr, η Εισαγγελία Κοζάνης διέταξε σήμερα κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ζητώντας τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, που έχει προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία, στους φορείς του νομού, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην Κοζάνη αναμένεται να καταφτάσει και κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη σοβαρή δυσλειτουργία, η οποία είχε επιπτώσεις τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην τοπική οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας, που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown επί τρεις ολόκληρους μήνες.

Μηνυτήρια αναφορά από τον δήμαρχο Εορδαίας

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς μετέβη το μεσημέρι στην Εισαγγελία Κοζάνης, προκειμένου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η ενέργεια αυτή έχει να κάνει με την υποχρέωση και τον όρκο τον οποίο δώσαμε ως δήμος και δημοτική αρχή. Σκοπός μας είναι να διερευνηθεί σε βάθος εάν υπάρχουν ευθύνες, ποιοι τις κατέχουν αυτές τις ευθύνες και να αποδοθούν ανάλογα, οριζόντια, δεξιά, αριστερά, όπου χρειάζεται», δήλωσε ο ίδιος, στο e-ptolemaios, κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον κ. Πλακεντά, υπάρχουν μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης:

«Δεν είμαστε υγειονομικοί ούτε και ντετέκτιβ αστυνομικοί προκειμένου να ψάξουμε να βρούμε αυτά τα ερωτήματα, απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία, στον θεσμό του κράτους, στη δικαιοσύνη, προκειμένου να γίνει αυτό. Ώστε τόσο οι πολίτες του δήμου Εορδαίας -το όνομα του οποίου ενεπλάκη στη διαδικασία- όσο και η τοπική οικονομία, είτε αυτό αφορά το λιανεμπόριο, την κλειστή οικονομία, την εστίαση, τα κλειστά επαγγέλματα, είτε αυτό αφορά ακόμη ακόμη και τις ζωές των ανθρώπων, να πάρουν απαντήσεις μετά την έρευνα που θα κάνει ο Εισαγγελέας, ο οποίος μας άκουσε. Καταθέσαμε το υπόμνημά μας, κατέγραψε ό,τι θεώρησε χρήσιμο», είπε.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε χθες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το σύνολο των «ξεχασμένων» κρουσμάτων που καταχωρήθηκαν ετεροχρονισμένα αφορά στον Δήμο Εορδαίας και προέρχεται από ιδιωτικό εργαστήριο που έχει συμβληθεί με το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Για άγνωστο λόγο, τα αποτελέσματα των δειγμάτων των αρχών Νοεμβρίου δόθηκαν με καθυστέρηση άνω των δύο μηνών.

Τέσσερις φορές προστέθηκαν «ξεχασμένα» κρούσματα

Όπως προέκυψε, τέσσερις φορές μέσα στις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν κρούσματα του Νοεμβρίου στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ: 31 «ξεχασμένα» κρούσματα στις 12 Ιανουαρίου, 9 στις 11 Ιανουαρίου και άλλα 9 διάσπαρτα τις προηγούμενες μέρες. Χθες, 13 Ιανουαρίου, στη λίστα του ΕΟΔΥ, δίπλα στον αριθμό 22 των λοιμώξεων της Κοζάνης, προστέθηκε ένας αστερίσκος, που παραπέμπει στην υποσημείωση πως «περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Μητρώο Covid-19». Αυτός ο αστερίσκος δεν υπήρχε στις προηγούμενες ενημερώσεις.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα και τη διενέργεια έρευνας για τον εντοπισμό και την απόδοση ευθυνών.

Όπως είπε, επείγει να διερευνηθούν οι επιπτώσεις από την ετεροχρονισμένη ανακοίνωση των κρουσμάτων, τόσο στην υγεία και τη ζωή των πολιτών της περιοχής όσο και στη διασπορά του ιού από ανυποψίαστους πολίτες που δεν ενημερώθηκαν ποτέ, ούτε έγινε ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όλα τα παραπάνω είχαν και σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Περιφερειακή Κοινότητα της Κοζάνης, καθώς επηρέασαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν για σκληρά και παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα.

Στη Βουλή το θέμα

Ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος φέρνει το ζήτημα και στη Βουλή, με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Όπως επισημαίνει, όσα αποκαλύπτονται «κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία περίοδο κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και προκαλούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία από παραλείψεις, λάθη ή και αμέλεια υπευθύνων, οι οποίοι δείχνουν ότι δεν σέβονται τον κόπο και τις προσπάθειες των κατοίκων, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων».

Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτά τον υπουργό τι συμβαίνει με την ελλιπή ή καθυστερημένη καταγραφή και ενσωμάτωση των κρουσμάτων στην Κοζάνη, ποιοι ευθύνονται γι' αυτό και αν θα αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους.

Παράλληλα, ζητά να πληροφορηθεί αναλυτικά για τον αριθμό των κρουσμάτων που δήλωσε η Π.Ε. Κοζάνης και αυτόν που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, καθημερινά, από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, ώστε να διαπιστωθεί αν συμπίπτουν μεταξύ τους.

Τέλος, ρωτά γιατί η Π.Ε. Κοζάνης δεν έχει παρουσιάσει αποκλιμάκωση, τρεις μήνες μετά την ένταξή της σε επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 και αυξημένου κινδύνου, καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την άρση των μέτρων στην περιοχή.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική για τα «ξεχασμένα» κρούσματα"

Κακοκαιρία Λέανδρος: Θερμαινόμενες αίθουσες αλλά και rapid test από τον Δήμο Αθηναίων

Η κακοκαιρία Λέανδρος είναι προ των πυλών. Σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αστέγων βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων.

Για την κακοκαιρία Λέανδρος αλλά και για την πανδημία ο Δήμος Αθηναίων έχει λάβει έκτακτα μέτρα με θερμαινόμενες αίθουσες και rapid test.

Ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων έχει τεθεί επί ποδός σε μία προσπάθεια να μη μείνει κανένας μόνος του υπό τις καιρικές συνθήκες για τις οποίες προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει δομές και χώρους όπου οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν.

Παράλληλα, οι ομάδες του «Street Work» θα βρίσκονται όλο το 24ωρο στους δρόμους της πόλης, για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Κακοκαιρία Λέανδρος: Αυτές είναι οι θερμαινόμενες αίθουσες

Από την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες – παγετός, ανοίγουν σε 24ωρη βάση οι εξής χώροι:

· Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), στου οποίου τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο, θα υποβληθούν σε RapidTest.

· To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.2011151) όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, πραγματοποιείται RapidTest.

· To Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ – Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69 – τηλ: 210.3421260) όπου όλοι όσοι έχουν ανάγκη, μπορούν να βρουν έναν καθαρό και αξιοπρεπή χώρο με γεύματα και κουβέρτες. Και στον συγκεκριμένο χώρο, κατά την είσοδο, θα πραγματοποιούνται RapidTest.

Σε 24ωρη λειτουργία τίθεται και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210 – 5246515) για να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210.5277000.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Λέανδρος: Θερμαινόμενες αίθουσες αλλά και rapid test από τον Δήμο Αθηναίων"

ΟΕΝΓΕ: Μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς ασφάλεια και προσωπικό

Για μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς προσωπικό και ασφάλεια, κάνει λόγο η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και σε ανακοίνωση της, σημειώνει:

Πριν ακόμα στεγνώσουν τα τηλεοπτικά δάκρυα του υπουργού Υγείας, ήρθε να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά πόσο στηρίζει τα δημόσια νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σε αυτά. Μετά την μετατροπή τους σε νοσοκομεία μιας νόσου (δήθεν για να μειωθεί η διασπορά), τώρα έχουμε τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα.

Έτσι εξ αρχής κινδυνεύει, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, να υπονομευτεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για τον οποίο οι νοσοκομειακοί γιατροί όχι μόνο είμαστε υπέρμαχοι αλλά τον απαιτούμε εδώ και καιρό ζητώντας επάρκεια δόσεων και σωστό σχεδιασμό.

Αντί να στελεχώσει την ΠΦΥ με το απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, προχωράει το περισπούδαστο εμβολιαστικό πλάνο με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα και υπερφορτωμένα νοσοκομεία και τεράστιο μπάχαλο στον σχεδιασμό.

Πως θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα δημόσια νοσοκομεία που ακόμα υφίστανται τεράστιο φόρτο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, και που δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενίσχυση τους; Στα νοσοκομεία που θα δεχτούν ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας; Στα νοσοκομεία που είναι ακόμα υπερπλήρη από τους ασθενείς του δεύτερου κύματος της επιδημίας όπως π.χ. στην Θεσσαλονίκη και στην Θεσσαλία;

Με ποιο ακριβώς προσωπικό σκοπεύουν να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ώρη βάρδια; Με το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων; Με ατέλειωτες ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, που διογκώνονται με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν; Με το προσωπικό που έχει να ξεκουραστεί με άδεια εδώ και μήνες; Με ποιους γιατρούς; Ο γιατρός τη μία μέρα θα περιθάλπει ασθενείς με Covid 19 και την άλλη θα εμβολιάζει υγιή πληθυσμό;

Τι θα γίνει με τις συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με τους ασθενείς που θα προσέρχονται στο νοσοκομείο; Τώρα δεν υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς; Τι πρόβλεψη έχει γίνει για τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο πληθυσμός, πχ τη δυσκολία μετακίνησης των υπερηλίκων; Πως εξασφαλίζεται η αναγκαία παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες; Ποιος θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση τους, την αναγκαία φαρμακοεπαγρύπνηση π.χ. στα νοσοκομεία παίδων που ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή πως σε λίγες μέρες και σε αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα υπερηλίκων; Οι παιδίατροι και οι νεογνολόγοι;

Τι θα γίνει με την εκπαίδευση των ειδικευόμενων; Ένας ολόκληρος χρόνος έχει ήδη χαθεί. Οι ειδικευόμενοι των παθολογικών ειδικοτήτων έχουν μετατραπεί με άνωθεν αναγκαστικές εντολές σε «πολυεργαλεία covid», οι ειδικευόμενοι των χειρουργικών ειδικοτήτων βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των χειρουργείων. Θα χαθεί και δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επειδή τώρα θα μετατραπούν σε «πολυεργαλεία εμβολιασμού»;

Τι θα γίνει με την δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Ήδη δίνονται εντολές στα Κ.Υ τους επόμενους μήνες να ασχολούνται αποκλειστικά με τον εμβολιασμό και με τίποτα άλλο. Ποιος θα βλέπει τους ασθενείς για όλα τα άλλα χίλια μύρια προβλήματα της υγείας τους;

Ούτε το αυτονόητο δεν έχει γίνει. Να επισπεύσει τους διορισμούς των επί θητεία γενικών γιατρών. Εδώ και ένα μήνα έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα και ακόμα διορίζονται. Όχι μόνο δεν προσλαμβάνουν το σύνολο των γιατρών που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις λιγοστές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, αλλά πάγωσαν και τις κρίσεις για τις θέσεις Επιμελητών Β’ για τα Κέντρα Υγείας που προκηρύχθηκαν τον Ιανουάριο του 2019!!!

Βέβαια άλλες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αντί με κατεπείγουσες διαδικασίες να στελεχώσει τα ρημαγμένα από προσωπικό νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, νομοθετεί κριτήρια προσλήψεων για τις προσλήψεις που δεν κάνει. Αντί να αυξήσει ,μειώνει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της Π.Φ.Υ. που έχει στρατηγικό ρόλο κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδίου.

Εδώ και τώρα απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση των ΚΥ, την δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων σε επίπεδο Π.Φ.Υ.

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα ΚΥ και ΠΙ. Ανασύσταση των δομών Δημόσιας Υγείας που πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ΠΦΥ και θα έπρεπε, πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.

· Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.

· Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.

· Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές, ώστε να επανέλθει πλήρως η τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά ΚΑΙ της υπόλοιπης νοσηρότητας. Δε θα επιτρέψουμε το δημόσιο σύστημα υγείας να λειτουργεί σε μόνιμη βάση σαν σύστημα «μιας νόσου» με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και να μετατρέπεται όλη η υπόλοιπη νοσηρότητα σε φιλέτο για την κερδοσκοπία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της υγείας.

Η προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού να γίνει σύμφωνα με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια χωρίς να υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες. Να μην επαναληφθούν τα τραγελαφικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην έναρξη του εμβολιασμού.

ΥΓ. Όσο για τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη υπερωριακή «εθελοντική» εργασία των γιατρών που θα στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα ΟΥΤΕ να το διανοηθούν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΕΝΓΕ: Μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς ασφάλεια και προσωπικό"

Αναδρομικά: Συζητήθηκε η μία υπόθεση των συνταξιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Η μία εκ των τεσσάρων υποθέσεων των συνταξιούχων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα συζητήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης, με κατάθεση των δηλώσεων των δικηγόρων των συνταξιούχων, του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, λόγω της ειδικής κατάστασης που επικρατεί στα δικαστήρια εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού.

Ο αντεπίτροπος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε στο Τμήμα να εκδοθεί προδικαστική απόφαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης αυτής, λόγω ελλείψεων των στοιχείων που είχαν προσκομιστεί και είναι αναγκαία για το σχηματισμό πλήρους εικόνας της εκκρεμούς υπόθεσης.

Το Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την σχετική απόφασή του.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν προσφύγει πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. και εκκρεμούν στο εν λόγω Τμήμα προς εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογες ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες).

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει για τη χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στις υπόλοιπες τρεις υποθέσεις που ήταν προγραμματισμένες να απασχολήσουν το δικαστήριο σήμερα, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίους δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν οι υποθέσεις χωρίς ακροαματική διαδικασία.

Λόγω αυτού, οι συζητήσεις αναβλήθηκαν για την 11η Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν οι τέσσερεις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά: Συζητήθηκε η μία υπόθεση των συνταξιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο"

Δ. Πειραιά: Θερμαινόμενος χώρος για την προστασία των πολιτών

Ο Δήμος Πειραιά θα λειτουργήσει θερμαινόμενο χώρο για την προστασία των πολιτών, λόγω των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα, από αύριο, Παρασκευή 15/01/2021 και ώρα 00:00 μέχρι και τη Δευτέρα 18/01/2021 και ώρα 13:00, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για τη φιλοξενία των πολιτών (Μυκάλης 51, Καμίνια. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 216 8003076, 216 8003077).

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον ιό SARS COV -2.

Η πληροφόρηση των πολιτών για τις ημέρες και ώρες του θερμαινόμενου χώρου, παρέχεται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου 213 2022000, του 15510, της ιστοσελίδας του Δήμου, καθώς και μέσω της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Κανάλι 1 90,4 FM.

Σε περίπτωση επιδείνωσης της κακοκαιρίας και μετά τη Δευτέρα, 18/01/2021, θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Πειραιά: Θερμαινόμενος χώρος για την προστασία των πολιτών"

Παράταση του σκληρού lockdown σε Κέλλη Φλώρινας και Παλαίκαστρο Σητείας

Παρατείνεται το σκληρό lockdown σε Κέλλη Φλώρινας και Παλαίκαστρο Σητείας, με απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κοινότητας Κέλλης, του Δήμου Αμύνταιου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Κοινότητας Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, παρατείνεται η ισχύς των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Κοινοτήτων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

• Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός των Κοινοτήτων , εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους

• Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

• Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

H αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης των Κοινοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών, παραπέμπεται στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή 15/1.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Παρασκευή 15-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 18-01-2021.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παράταση του σκληρού lockdown σε Κέλλη Φλώρινας και Παλαίκαστρο Σητείας"

Ένταση με χημικά στο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Κοραή (pics, video)

Ένταση επικρατεί στο φοιτητικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Το συλλαλητήριο είχε διοργανωθεί ως αντίδραση για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που φέρνει η κυβέρνηση, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η ύπαρξη αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες, οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών για να διασπάσουν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι είχαν επιχειρήσει να πραγματοποιήσουν πορεία.

Δείτε τις εικόνες

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω από τις σχολές μας η αστυνομία» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Κοραή, ζητώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί αντιδρούν ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σειρά άλλων θεμάτων, ενώ ζητούν και το ασφαλές άνοιγμα των σχολών.

 

 

 

  

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση με χημικά στο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Κοραή (pics, video)"

Ασπίδα αστυνομικής προστασίας στις Αχαρνές. Αναθεωρημένο σχέδιο και πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός

Ασπίδα αστυνομικής προστασίας στην πόλη των Αχαρνών πρόκειται να στηθεί το επόμενο διάστημα ως απάντηση στα περιστατικά εγκληματικότητας και παραβατικότητας που καταγράφονται στην περιοχή. Μάλιστα, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα εφαρμοστεί καινούργιο-ενισχυμένο σχέδιο αστυνομικής δράσης.

Οι αποφάσεις, όπως τόνισε ο δήμαρχος Σπύρος Βρεττός σε συνέντευξή του στο Focustv, ελήφθησαν κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας, στους οποίους μετέφερε την απόγνωση που επικρατεί στους κατοίκους του δήμου και ζήτησε επιτακτικά να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που μαστίζει την περιοχή. Ο κ. Βρεττός ασκεί συνεχείς πιέσεις και κρατά επαφή με την ελληνική αστυνομία και το αρχηγείο για ν αυξηθούν τα μέτρα αστυνόμευσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρεττός ζήτησε από τον κ. Χρυσοχοϊδη να στηθεί μια ομπρέλα προστασίας στην πόλη, όπως έγινε στα Εξάρχεια, με ισχυρή 24 ωρη αστυνόμευση η οποία θ΄αποτρέπει παράνομες και παραβατικές συμπεριφορές. Παράλληλα, θα ληφθεί δέσμη μέτρων που θα συνεπικουρούν την προσπάθεια της ΕΛΑΣ.

Νέο σχέδιο αστυνόμευσης

Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται σε εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα αναθεωρημένο σχέδιο αστυνομικής δράσης σε ολόκληρη την πόλη, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και περιπολίες διασκορπισμένες σε όλα τα σημεία. Επιβολή σκληρότερων μέτρων από την ελληνική αστυνομία με σκοπό την ασφυκτική πίεση προς την παρανομία.

Συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργείων

Ο κ. Βρεττός εξέφρασε την σταθερή στάση του δήμου ότι για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργείων για τον περιορισμό της εγκληματικότητας, όπως και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε οι εγκληματίες να έρχονται αντιμέτωποι με σκληρότερες ποινές. Χρειάζεται η συνεργασία των υπουργείων εργασίας, υγείας και δικαιοσύνης προκειμένου ν΄αλλάξει το τοπίο και ν΄απομονωθούν συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα και θέτουν σε κίνδυνο τους δημότες.

Πενταψήφιος αριθμός

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες θα στηθεί πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός στον δήμο ο οποίος θα λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και οποιοσδήποτε δημότης θα μπορεί να καλεί στο τηλεφωνικό κέντρο για να καταθέσει περιστατικά. Στη συνέχεια τα σοβαρά περιστατικά θα στέλνονται στην ΕΛΑΣ. “Το κάνουμε γιατί ως δήμος θέλουμε να έχουμε εικόνα του αριθμού των περιστατικών, της σπουδαιότητας κλπ. Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε την περιοχή και να καταγράφουμε τα αληθινά γεγονότα και όχι αυτά που αναρτώνται στα social media” σημείωσε ο κ. Βρεττός.

Ηλεκτροφωτισμός

Εντός του 2021 αναμένεται να τοποθετεί εργολάβος και να ξεκινήσει η αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το δίκτυο του δήμου Αχαρνών, με σκοπό να φωτιστεί όλη η πόλη. Η μελέτη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος, θα υπάρξει επίσκεψη του υπουργού προστασίας του πολίτη στις Αχαρνές κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθούν νέες δράσεις και πρωτοβουλίες για την πάταξη της εγκληματικότητας στην περιοχή. Επίσης, για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος έχει ζητήσει ακρόαση από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει δείξει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον του για την περιοχή.

doxthi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπίδα αστυνομικής προστασίας στις Αχαρνές. Αναθεωρημένο σχέδιο και πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός"

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και παγετός

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ ενόψει του κύματος κακοκαιρίας που θα χτυπήσει όλη την χώρα. Η ισχύς του είναι έως και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Ολικός παγετός το Σάββατο και την Κυριακή σε Μακεδονία και Θράκη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΜΥ για την επιδείνωση του καιρού, διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα από την Πέμπτη (14-01-2021) το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
3. Τους θυελλώδεις ανέμους και
4. Τον ισχυρό παγετό

Πιο αναλυτικά: 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε Πέμπτη και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις

α. Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη Μακεδονία και τη Θράκη (ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές), στη Θεσσαλία (400 μέτρα) και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής χώρας. Στη δυτική Μακεδονία και τη Χαλκιδική τη νύχτα της Πέμπτης θα είναι κατά τόπους

πυκνές.

β. Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, στην ανατολική Στερεά – Εύβοια (600 μέτρα) και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο (800 μέτρα).

2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

α. Τις βραδινές και νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του Ιονίου και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς

β. Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου

γ. Από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής στις Κυκλάδες και

δ. Το απόγευμα της Παρασκευής στα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο και την Κυριακή

Κακοκαιρία προβλέπεται από τα δυτικά – νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις

α. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής (15-01-2021) προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, στα ορεινά – ημιορεινά (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), οι οποίες στην κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου θα χιονίσει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές.

Επίσης, το Σάββατο χιονοπτώσεις, θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Θεσσαλία και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πιο πυκνές.

β. Την Κυριακή στα δυτικά οι χιονοπτώσεις αναμένεται πρόσκαιρα να σταματήσουν. Στα ανατολικά όμως και κυρίως, στα προσήνεμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές.

2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

α. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (15-01-2021) μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου (από την Κεφαλονιά και νοτιότερα), στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά.

β. Τις πρωινές και τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες και την Κρήτη

γ. Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου στα Δωδεκάνησα.

3. Τους θυελλώδεις ανέμους βορείων διευθύνσεων που θα πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Την Δευτέρα και την Τρίτη 

Μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα νοτιοδυτικά, θα προκαλέσει εκ νέου επιδείνωση του καιρού, κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές.

4. Παγετός θα επικρατήσει όλες τις ημέρες μέχρι την Τρίτη (19-01-2021) κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, το Σάββατο και την Κυριακή, θα είναι ολικός.

Σε ανάρτηση που έγινε νωρίτερα από την ΕΜΥ δίνεται μια πρώτη εικόνα περιοχών που θα χιονίσει

Η πρόγνωση του καιρού αναθεωρείται συνεχώς με τα συστήματα που πλήττουν και θα πλήξουν την χώρα μας τις επόμενες ημέρες να προβληματίζουν πολύ τους μετεωρολόγους.

Ο συνεργάτης του meteo, φυσικός μετεωρολόγος, Σταύρος Ντάφης εξήγησε νωρίτερα στο newsit.gr:

«Το ψυχρό μέτωπο που θα σαρώσει τη χώρα μας σήμερα και αύριο, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, θα περάσει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης και θα κινηθεί γρήγορα νότια-νοτιανατολικά ρίχνοντας αισθητά τον υδράργυρο, αυξάνοντας την ένταση των ανέμων στα 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο και προκαλώντας χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας».

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα σταματήσουν στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και θα εντοπίζονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά  σε περιοχές πάνω από τα 400 μέτρα υψόμετρο. Στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στις Ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται βροχοπτώσεις με τοπικές καταιγίδες, συνοδεία ισχυρών ανέμων, και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.

Το μικρό παράθυρο βελτίωσης και οι πυκνές χιονοπτώσεις

Ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα το μεσημέρι της Παρασκευής αλλά από αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16/01, αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με καταιγίδες στο Νότιο Ιόνιο και την Κρήτη και μεγάλο μέρος της χώρας να δέχεται χιονοπτώσεις.

 

Οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου (>400 μ), της Στερεάς (>200 μ), της Θεσσαλίας (>100 μ) και της Πελ/νησου (>300 μ) με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Στην Ήπειρο, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά μετά το μεσημέρι και στη Θεσσαλία θα σημειώνονται ασθενείς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές θα σημειώνεται χιονόνερο και από αργά το απόγευμα τοπικές χιονοπτώσεις. 

Τι θα συμβεί τελικά στην Αττική

Σύμφωνα με τον κ.Ντάφη, στην Αττική, η κακοκαιρία «Λέανδρος» θα φέρει πρόσκαιρα τις χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 15/01 σε υψόμετρα πάνω από τα 400-500 μ. στα βόρεια του νομού.

Η μικρή αλλαγή στην πρόγνωση, όπως μας εξηγεί ο ίδιος είναι η εξής: «Εκεί που περιμέναμε χιονόπτωση στην Εθνική οδό, στο ύψος του Μαρτίνου/ Μαλακάσας, θα έχουμε τελικά λίγο χιονόνερο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Οι χιονοπτώσεις στην Αττική, δηλαδή, αύριο, θα περιοριστούν στα ψηλότερα σημεία του νομού. Το πρωί της Παρασκευής θα είναι λίγο πιο ζεστό τελικά για την Αττική, απ’ ο, τι περιμέναμε μέχρι χθες». 

Ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται το πρωί του Σαββάτου στην Αττική πάνω από τα 200-300 μ υψόμετρο. Στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού αναμένουμε εναλλαγές βροχής με χιονόνερο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κάτω από τους 5°C με την αίσθηση του κρύου ακόμη χαμηλότερα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Η προγνωσιμότητα του καιρού μετά το Σάββατο 16/01 είναι μικρή και θα ενημερώσουμε στο meteo.gr την Παρασκευή για τις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν νέα φαινόμενα την Κυριακή 17/01. Επιπρόσθετα, από το βράδυ του Σαββάτου και μέχρι την Τρίτη 19/01 η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κατρακυλήσει ακόμη και κάτω από τους -10°C σε αρκετές περιοχές, όπου θα εκδηλωθεί και ολικός παγετός.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και παγετός"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news