facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Humane Ai Pin: Η νέα επαναστατική συσκευή που έρχεται για να αντικαταστήσει τα κινητά

Πρώην υπάλληλοι της Apple δημιούργησαν ηλεκτρονική συσκευή που θα μπορούσαν να «εξαφανίσει» τα iPhone.

Η ομιλία του Ιμράν διακόπτεται από έναν ήχο τηλεφώνου. Ο Ιμράν ακούει τον ήχο του τηλεφώνου του. Δεν βγάζει καμία συσκευή όμως από την τσέπη του παρά απλώνει την παλάμη και πάνω σε αυτήν εμφανίζονται με ένα λέιζερ οι πληροφορίες της κλήσης και απαντά.

Πρόκειται για ένα νέο τηλέφωνο τεχνητής νοημοσύνης χωρίς οθόνη, που θα μπορεί να εμφανίζει πληροφορίες στο χέρι σας και θα έχει μια σειρά από αισθητήρες, μικρόφωνα και ηχεία για πλήρη αλληλεπίδραση με τον χρήστη και άλλους.

Αυτή η ηλεκτρονική συσκευή, που ονομάζεται Ai Pin, είναι ένα μικρό μαγνητικό μενταγιόν που πρέπει να τοποθετηθεί στο πέτο του πουκάμισου ή του σακακιού σας ή και στο παντελόνι σας αν αυτό σας βολεύει.

Δημιουργήθηκε από τον Ιμράν Τσάντρι και την σύζυγό του, Μπέθανι, και οι δύο πρώην υπάλληλοι της Apple. Λέγεται Humane Αi Ρin και θα μπορούσα κάλιστα να κάνει τα iPhone παρελθόν.

Ψηφιακός προσωπικός βοηθός

Με σχήμα στρογγυλεμένου τετράγωνου, μοιάζει με μια μικρή αριθμομηχανή ή με μια μεγάλη ετικέτα ρούχων που όμως με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης λειτουργεί και σαν ψηφιακός προσωπικός βοηθός.

Μια άλλη λειτουργία της συσκευής είναι η άμεση μετάφραση των λεγομένων του χρήστη με την ίδια του τη φωνή.

Οι αόρατες συσκευές θα έπρεπε να είναι τόσο φυσικές στην χρήση τους ώστε σχεδόν να ξεχνάς την ύπαρξή τους, ενώ μπορεί και να σας καθοδηγήσει να φτάσετε στον προορισμό σας.

Το μικροσκοπικό Ai Pin έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στην επίδειξη του Coperni’s Ready To Wear στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού. Μερικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της Naomi Campbell, έφεραν ένα ασυνήθιστο αξεσουάρ στα ρούχα που φορούσαν.

Η συσκευή βγαίνει στην αγορά στις 8 Νοεμβρίου στην τιμή των 943 ευρώ και ήδη η λίστα αναμονής των ενδιαφερομένων έχει αρκετές φορές την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Τι είναι το Humane Ai Pin;

Αυτή η ηλεκτρονική συσκευή, που ονομάζεται Ai Pin, είναι ένα μικρό μαγνητικό μενταγιόν που πρέπει να τοποθετηθεί στο πέτο του πουκάμισου ή του σακακιού σας. Έχει στόχο να αντικαταστήσει τα κινητά τηλέφωνα. Αποτελείται από έναν προβολέα λέιζερ και ένα μικρόφωνο 360 μοιρών και ενσωματώνει ένα superchip Qualcomm για να συνδέσετε τον server AI στο Διαδίκτυο.

Βγαίνει στην αγορά στις 9 Νοεμβρίου με τιμή κοντά στα χίλια δολάρια (943 ευρώ). Ήδη, η λίστα αναμονής των ενδιαφερομένων έχει ήδη ρίξει την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Στην επίδειξη του Coperni’s Ready To Wear στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού, μερικά μοντέλα (συμπεριλαμβανομένης της Naomi Campbell) έφεραν ένα ασυνήθιστο αξεσουάρ στα πέτα των blazers και στις μπλούζες ή ακόμα και στα παντελόνια που φορούσαν. Με σχήμα στρογγυλεμένου τετράγωνου, έμοιαζε με μια μικρή αριθμομηχανή ή με μια μεγάλη ετικέτα ρούχων.

Το Ai Pin θα είναι ένα κινητό χωρίς οθόνη με έναν μικρό προβολέα λέιζερ που θα μπορεί να εμφανίζει πληροφορίες στο χέρι σας και θα έχει μια σειρά από αισθητήρες, μικρόφωνα και ηχεία για πλήρη αλληλεπίδραση με τον χρήστη και άλλους.

Οι λειτουργίες και οι δυνατότητες της νέας συσκευής τεχνητής νοημοσύνης

Ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος Internet Now!, μίλησε στο LIVE NEWS για τις λειτουργίες και οι δυνατότητες της νέας συσκευής τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι επόμενες εκδόσεις θα είναι πιο μικρές. Θα φτάσει στο μέγεθός καρφίτσας και θα έχει αισθητήρα. Χρειάζεται και συσκευή φορητή που μπορεί να το υποστηρίξει. Αναγνωρίζει τον χώρο, μπορεί να ακούσει ήχους και να παίζει ήχους, σου μιλάει, χωρίς να το ακούνε οι άλλοι και η καινοτομία είναι πως μπορεί και χαλκεύει τις πληροφορίες της τεχνητής νοημοσύνης, διότι μιλάει και με άλλες συσκευές. Μαζεύει πληροφορίες από όλα. Μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα και να σου πει ποιος είναι απέναντί σου. Εννοείται πως η τεχνολογία για να σε προστατεύσει θα πρέπει να ‘’λυγίσει’’ τους κανόνες. Αλλά μπορεί να σε προστατεύσει. Ξεκινάμε από την καρφίτσα, το Pin, δηλαδή για να γίνει υποδόριο. Φορτίζει με ταχυφορτιστή ή άλλες συσκευές».

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Humane Ai Pin: Η νέα επαναστατική συσκευή που έρχεται για να αντικαταστήσει τα κινητά "

«Τριήμερη κατάπαυση πυρός» πρότεινε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε χθες Δευτέρα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου «τριήμερη κατάπαυση πυρός» προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, όπως μεταδίδει σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios που επικαλείται αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε το Axios για διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Κατάρ σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο προβλέπει πως «η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10-15 ομήρους» και στο διάστημα της «τριήμερης κατάπαυσης του πυρός» η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «θα ταυτοποιούσε όλους τους ομήρους» και θα έδινε στη δημοσιότητα «λίστα με ονόματα».

Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν πως δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς» και ότι δεν πιστεύει πως (η Χαμάς) προτίθεται να αποδεχθεί συμφωνία για τους ομήρους.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως δεν σχολιάζει τις ιδιωτικές συνομιλίες του προέδρου Μπάιντεν.

Al Jazeera/ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τριήμερη κατάπαυση πυρός» πρότεινε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios"

Ο στρατός του Ισραήλ μπήκε στην καρδιά της πόλης της Γάζας

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι μάχονται σε σημαντικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας, κατά τη διάρκεια ενός «πολύπλοκου και δύσκολου» πολέμου με τους μαχητές της Χαμάς.

Η νότια διοίκηση του Ισραήλ μάχεται ασταμάτητα εδώ και ένα μήνα για να «χτυπήσει τον πυρήνα των δυνατοτήτων της Χαμάς», ανέφερε ο υποστράτηγος Γιάρον Φίνκελμαν σε δήλωσή του την Τρίτη.

Ο Γιάρον Φίνκελμαν είπε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «εξοντώνουν τρομοκράτες, ανακαλύπτουν σήραγγες, καταστρέφουν όπλα και συνεχίζουν να προελαύνουν στο κέντρο του εχθρού».

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, έχει περικυκλωθεί σε ένα καταφύγιο.

Ο υπουργός δεν είπε πού βρίσκεται αυτό το καταφύγιο, ενώ ανέφερε ότι θα τον εξοντώσουν οι δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Πολεμάμε αυτή την ώρα σε σημαντικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επέστρεψα από εκεί. Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία οι IDF μάχονται στην καρδιά της πόλης της Γάζας. Στην καρδιά του τρόμου. Αυτός είναι ένας πολύπλοκος και δύσκολος πόλεμος και, δυστυχώς, έχει κόστος».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) επιχειρούν στην καρδιά της πόλης της Γάζας και «σφίγγουν ασφυκτικό κλοιό» γύρω από την πόλη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο στρατός του Ισραήλ μπήκε στην καρδιά της πόλης της Γάζας"

Λεωφόρος Βουλιαγμένης: Οδηγός αγνόησε το σήμα του τροχονόμου και πήγε να τον πατήσει

Απίστευτο περιστατικό στη λεωφόρο Βουλιαγμένης με έναν οδηγό να αγνοεί πλήρως τις υποδείξεις του τροχονόμου και μάλιστα λίγο έλειψε να τον χτυπήσει με το αυτοκίνητο.

Όπως φαίνεται στο βίντεο στο περιστατικό που διαδραματίζεται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη διασταύρωση με το πάρκο του Ελληνικού ο τροχονόμος κάνει σήμα στα αυτοκίνητα που βρίσκονται στη λεωφόρο.

Ένας οδηγός όμως, όχι απλά δεν υπακούει στις εντολές του τροχονόμου αλλά αυξάνει ταχύτητα για να περάσει! Ο άνδρας της τροχαίας προσπαθεί να τον σταματήσει και μπαίνει μπροστά για να μην δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα, όμως ο οδηγός λίγο έλειψε να τον τραυματίσει, γκάζωσε και έφυγε.

Στο βίντεο επίσης διακρίνεται ο τροχονόμος να τρέχει μετά το περιστατικό, πιθανόν για να δώσει σήμα για να συλληφθεί ο ασυνείδητος οδηγός.

https://www.facebook.com/reel/1492658181589790/?ref=embed_video

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λεωφόρος Βουλιαγμένης: Οδηγός αγνόησε το σήμα του τροχονόμου και πήγε να τον πατήσει"

Ταξιάρχης Χαλκιδικής: Φωταγωγήθηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα

Φωταγωγήθηκε σήμερα (7/11) το απόγευμα το δεκατριών μέτρων έλατο στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Ένα από τα ψηλότερα, που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στην κεντρική πλατεία και είναι και το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που φωταγωγείται φέτος στην Ελλάδα.

30.000 λαμπιόνια έχουν τοποθετηθεί στο χριστουγεννιάτικο έλατο και ένας εντυπωσιακός στολισμός που κέρδισε τις εντυπώσεις. Αρκετός κόσμος βρέθηκε στην κεντρική πλατεία του Ταξιάρχη για να τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής ορχήστρας Πολυγύρου και κάπως έτσι δόθηκε το σήμα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Η σημερινή ημέρα έχει γίνει πλέον θεσμός, καθώς προηγείται της 8ης Νοεμβρίου, ημέρας εορτασμού του πολιούχου του χωριού, Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταξιάρχης Χαλκιδικής: Φωταγωγήθηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα"

Αλεξανδρούπολη: Ατύχημα σε παιδική χαρά – Ξεριζώθηκαν μαλλιά και δέρμα από το κεφάλι 14χρονης

Σοκαριστικό ατύχημα σημειώθηκε σε παιδική χαρά στην Αλεξανδρούπολη, σήμερα (07.11.2023), όταν μία 14χρονη τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίσθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο της πόλης. 

Όλα έγιναν αργά το απόγευμα, στην παιδική χαρά επί της οδού Ποιμενίδη, στην Αλεξανδρούπολη, όταν η 14χρονη βρισκόταν πάνω στον “μύλο” μαζί με άλλα παιδιά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Σύμφωνα με το e-evros.gr, την ώρα που έπαιζε, τα μαλλιά της πιάστηκαν στον άξονα του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν από το κεφάλι της, όπως και δέρμα από το κρανίο της, πάνω από τα μάτια μέχρι το πάνω μέρος της κεφαλής!

Τόσο τα παιδιά που έπαιζαν μαζί της, όσο και γονείς άλλων παιδιών που ήταν στην παιδική χαρά, άρχισαν να καλούν σε βοήθεια και έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τη 14χρονη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με το evrosnews.gr, oι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή της, αλλά θα χρειαστούν πλαστικές εγχειρήσεις αποκατάστασης στο μέτωπο της και στο πάνω μέρος του κεφαλιού της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξανδρούπολη: Ατύχημα σε παιδική χαρά – Ξεριζώθηκαν μαλλιά και δέρμα από το κεφάλι 14χρονης"

Διαψεύδουν οι Παλαιστίνιοι την επίθεση κατά του Μαχμούντ Αμπάς

Στη διάψευση της είδησης περί επίθεσης σε βάρος του αρχηγού της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς προχώρησαν οι Παλαιστίνιοι, ισχυριζόμενοι ότι δεν ευσταθούν τα όσα δημοσιοποιήθηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ λίγες ώρες νωρίτερα.

Η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ περί ένοπλης επίθεσης στο προεδρικό κονβόι αυτοκινήτων στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα τα διαψεύδει κατηγορηματικά. Τέτοιο συμβάν δεν συνέβη ποτέ».

Μάλιστα και ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα Παλαιστίνιους αξιωματούχους, αμφισβητούν το γεγονός της επίθεσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων λόγων ότι μεταδόθηκε κυρίως από τουρκικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι ορισμένα τουρκικά δίκτυα έγραφαν για ένοπλη επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του Παλαιστίνιου προέδρου το μεσημέρι της Τρίτης.

Ανέφεραν δε ότι την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να ανέλαβε μια νέα σκιώδης ομάδα με την ονομασία "Children of Abu Jandel", τα μέλη της οποιάς  έχουν οργανωθεί μέσα στο παλαιστινιακό κατεστημένο ασφαλείας στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, κατά τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ένας από τους σωματοφύλακες του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σημειώνεται πως την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλέινκεν πραγματοποίησε μια εκτός προγράμματος επίσκεψη στη Ραμάλα και συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ζήτησε από τον Μπλίνκεν να πείσει το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της Γάζας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαψεύδουν οι Παλαιστίνιοι την επίθεση κατά του Μαχμούντ Αμπάς"

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, «διχασμένοι» οι πολίτες για τον Στέφανο Κασσελάκη

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Alco για τον ALPHA, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, το διάστημα 30 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2023.

Το 52% των ερωτηθέντων δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ποσοστό που αυξήθηκε από τον Σεπτέμβριο όταν ήταν στο 46%.

Παράλληλα, το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται αλαζονικά. 

Όσον αφορά στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, το 21% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αποτελεί πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το 54% μειονέκτημα. Την ίδια στιγμή, το 51% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο η νέα ηγεσία αποτελεί πλεονέκτημα για το κόμμα, σε αντίθεση με το 31%.

“Μοιρασμένες” είναι οι απαντήσεις σχετικά με το αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να επιμείνει στην πρόταση διαγραφής των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, ή να ανακαλέσει.

Το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι διαφωνούν με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ το 34% θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργήσουν άλλο κόμμα. 

“Διχασμένοι” εμφανίζονται οι ερωτηθέντες σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθούν οι πίνακες με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, «διχασμένοι» οι πολίτες για τον Στέφανο Κασσελάκη"

Πένθος στον Ολυμπιακό: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Γιούτσος

Βαρύ είναι το κλίμα στον Ολυμπιακό και γενικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο αφού ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα τόσο των Ερυθρόλευκων όσο και της Εθνικής Ελλάδας, ο Νίκος Γιούτσος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Το «έμπαινε Γιούτσο» είναι μια φράση που (σχεδόν) όλοι έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει έστω μια φορά. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι οπαδοί των Ερυθρόλευκων εξέφραζαν την αγάπη τους για τον επιθετικό της ομάδας τους από το 1964 ως το 1974. Και η αλήθεια είναι ότι αυτός τους άκουγε και έμπαινε, αφού σε 330 συμμετοχές με την ομάδα του Πειραιά πέτυχε 128 γκολ. Πολύ καλός απολογισμός δηλαδή.

Παράλληλα, με την Εθνική Ελλάδας, σε μια εποχή στην οποία τα παιχνίδια που έδιναν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών ήταν απείρως λιγότερα από ό,τι σήμερα, έγραψε 15 συμμετοχές πετυχαίνοντας 6 γκολ. Μια χαρά, δηλαδή, τα είχε πάει και με το εθνόσημο στο στήθος.

Το τέλος της καριέρας του βρήκε τον Γιούτσο να φοράει τη φανέλα του Εθνικού, ομάδα στην οποία αγωνίστηκε από το 1974 ως το 1976, αλλά ο Ολυμπιακός είναι αυτός με τον οποίο ταυτίστηκε και τον οποίο υποστήριζε μέχρι και το τέλος της ζωής του, το οποίο γράφτηκε σήμερα (7/11) σε ηλικία 81 ετών.

Σε ανακοίνωση της η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει τα εξής…

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός πενθεί και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον χαμό του Νίκου Γιούτσου.

Ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ολόχρυση ιστορία του Ολυμπιακού, μια μεγάλη μορφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Γεννημένος στην Καστοριά, μεγαλωμένος στην Ουγγαρία, φόρεσε τα ερυθρόλευκα για δέκα χρόνια και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Από τη σεζόν 1964-’65 έως το καλοκαίρι του 1974 ξεσήκωνε τον κόσμο στις κερκίδες με τις προσωπικές του ενέργειες.

«Εμπαινε Γιούτσο!» τον παρότρυναν χιλιάδες άνθρωποι στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης», εξαιτίας των επελάσεών του προς τις αντίπαλες εστίες. Ένα σύνθημα, μια ιαχή που έμεινε στην ιστορία!

Με τη φανέλα του Θρύλου αγωνίστηκε σε 330 παιχνίδια, σημείωσε 128 γκολ και δοξάστηκε. Ένας αυθεντικός μπαλαδόρος, ο οποίος με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα.

Το αποτύπωμά του Νίκου Γιούτσου θα μείνει βαθύ στην ιστορία του Συλλόγου».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πένθος στον Ολυμπιακό: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Γιούτσος"

Καιρός αύριο: Βροχές σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας την Τετάρτη (08/11)

Ο καιρός θα είναι άστατος από το πρωί στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και από τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, από τις απογευματινές ώρες στη δυτική Στερεά, τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και το βράδυ στη Θεσσαλία. Τη νύχτα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα σταματήσουν.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ και από το απόγευμα στα δυτικά και τη Μακεδονία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 23 με 25 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ που τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις πρωινές ώρες. Από τις μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα πυκνώσουν εκ νέου και το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και στις υπόλοιπες περιοχές και από τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ τη νύχτα στα δυτικά θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το πρωί στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και από τις απογευματινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές. Τη νύχτα τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία στα βόρεια τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας την Τετάρτη (08/11)"

Ασπρόπυργος: «Είναι παιδιά, παίζαμε, ήθελα να τα προσεγγίσω» είπε στον πατέρα του ο γυμναστής που συνελήφθη (βίντεο)

Αναστάτωση έχει προκληθεί στον Ασπρόπυργο, έπειτα από τις καταγγελίες για παρενόχληση μαθητών από 30χρονο γυμναστή στο 6ο δημοτικό σχολείο των Νεόκτιστων, ο οποίος συνελήφθη.

Μάλιστα, η εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του καθηγητή. Η κατηγορία που του απαγγέλθηκε είναι κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή. Μετά την άσκηση της δίωξης, ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε σε ανακριτή, από τον οποίο έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.

Ο πατέρας του 30χρονου γυμναστή μίλησε στο Mega, λέγοντας πως ο γιος του έχει το σύνδρομο του Άσπεργκερ και σε συζήτηση που είχαν του ανέφερε ότι έχει φιλική σχέση με τους μαθητές.

«Με πήρε τηλέφωνο ο διευθυντής ότι το παιδί το έχουν πιάσει και είναι στο αστυνομικό τμήμα. Το παιδί μου, δεν είναι επειδή είναι παιδί μου, αλλά έχει το σύνδρομο του Άσπεργκερ. Είναι ένα παιδάκι, η ηλικία του δεν συνάδει με την ηλικία που είναι, δηλαδή είναι πολύ πιο μικρός ουσιαστικά. Αυτό του δημιούργησε αυτή τη στιγμή αυτό το μέγιστο πρόβλημα, γιατί νομίζει ότι είναι παιδάκι ακόμα και μπορεί με τα παιδιά να υπάρχει μία επαφή του είδους ότι τα πλησιάζουμε τα παιδιά, του λέω: “πρόσεχε αγάπη μου, πρόσεχε σε παρακαλώ», “μπαμπά”, μου λέει, “είμαστε φίλοι με τα παιδιά”» ανέφερε ο πατέρας του 30χρονου.

Και πρόσθεσε: «Τα γαργάλαγε, λέει, τα παιδιά, όχι όμως πονηρά. Μου λέει: "μπαμπά τι είναι αυτά που λένε; Αστειεύομαι με τα παιδάκια" μου λέει, «είναι παιδάκια, πήγα να τα προσεγγίσω» δηλαδή πάντα έλεγε ότι: «θέλω να διδάξω στους νέους το ήθος». Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό το πράγμα που έχει γίνει».

«Ο (…) είναι ένα παιδί μάλαμα, όχι επειδή είναι γιος μου, προς Θεού. Όλος ο κόσμος έχει να το πει αυτό. Δεν υπάρχει καλύτερο παιδί. Είχε σπουδάσει ειδική αγωγή το παιδί με παιδιά για να βοηθήσει γιατί νιώθει και αυτός το ίδιο και θέλει να βοηθήσει την κατάσταση αυτή. Μάλιστα τώρα που του λέω: «δεν θα ξαναπάς στο σχολείο αυτό» μου λέει: «γιατί μπαμπά; Η φυγή είναι καλύτερη;». Το διαχειρίζεται αλλά φοβάμαι» κατέληξε ο ίδιος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ασπρόπυργος: «Είναι παιδιά, παίζαμε, ήθελα να τα προσεγγίσω» είπε στον πατέρα του ο γυμναστής που συνελήφθη (βίντεο)"

Επίθεση στο κομβόι που μετέφερε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς – Την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Παιδιά του Αμπού Τζέντελ»

Επίθεση με πυροβολισμούς
δέχθηκε το κομβόι που μετέφερε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Σε βίντεο που δημοσιέυτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το πρακτορείο EHA MEDYA, το οποίο μετέδωσε και την είδηση, ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ ένας άνδρας φαίνεται να πέφτει νεκρός. Και το CNNTurk μεταδίδει πληροφορίες ότι η αυτοκινητοπομπή του Αμπάς δέχθηκε πυρά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση ή δήλωση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση με την ονομασία «Παιδιά του Αμπού Τζέντελ».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση στο κομβόι που μετέφερε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς – Την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Παιδιά του Αμπού Τζέντελ»"

Ανοιξαν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Άνοιξε η πλατφόρμα, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Από την πλατφόρμα myΘέρμανση μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Δείτε εδώ τον αναλυτικό Οδηγό ερωτήσεων-απαντήσεων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξαν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης"

Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους – Τι ισχύει για τους λογαριασμούς ρεύματος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ερωταπαντήσεις για τα νέα τιμολόγια.
 
Νέα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος στόχο έχουν τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση, προς όφελος των καταναλωτών, για τις τιμές των προμηθευτών. Για πρώτη φορά, κάθε καταναλωτής θα ξέρει τί πληρώνει στον προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και για ποιο λόγο. Θεσπίζεται το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο είναι ένα ειδικό τιμολόγιο, κοινό για όλους τους προμηθευτές. Βασικό του πλεονέκτημα είναι πως διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή.

Έκτακτη ενίσχυση

Το εύρος της έκτακτης ενίσχυσης, σε ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ρεύμα, θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ. Υπολογίζεται πως από το μέτρο θα ωφεληθούν 1,2 εκατ. καταναλωτές. Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών, ενώ θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν, το παραπάνω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που θα συνεχίσει να ενισχύεται. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» (https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home).

Συνεχίζεται η επιδότηση του κοινωνικού τιμολογίου

Το 2024 θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Δημιουργείται το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ Γ που αφορά σε πολύτεκνους, για το οποίο προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, ενώ δεν θα λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι θα εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ, υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Αντιμετώπιση ρευματοκλοπών

Οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Με στόχο τη μείωση και κατά το δυνατόν την εξάλειψή τους, αυστηροποιείται το παρόν πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

Α) Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).

Β) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).

Γ) Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και Δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).

Δ) Είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)- των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.

Αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών

Θεσμοθετείται η έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή. Ειδικότερα, ως στρατηγικός κακοπληρωτής νοείται ο καταναλωτής που έχει προβεί σε συστηματική αλλαγή τουλάχιστον δύο προμηθευτών εντός πενταετίας και με αρχή την 1η.1.2020, χωρίς να αποπληρώσει ή να διακανονίσει τις οφειλές του. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς να αποπληρώσουν ή διακανονίσουν τις οφειλές τους στον τρέχοντα προμηθευτή.

Πρόγραμμα «Απόλλων»

Το «Απόλλων» είναι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα. Στόχος του είναι, μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί:

α) το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και

β) το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων.

Απαντήσεις σε μερικά βασικά ερωτήματα που προκύπτουν για τα νέα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση που αφορούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

Ερωτήσεις – Απαντήσεις για νέα τιμολόγια
 
Γιατί έχουμε τόσα πολλά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος;

Γιατί οι προμηθευτές έχουν το δικαίωμα να έχουν όσα τιμολόγια θέλουν. Επίσης, γιατί η φύση του συστήματος αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σύνθετη. Υπάρχει μία αγορά χονδρικής που η τιμή είναι κυμαινόμενη (αλλάζει διαρκώς, ανά ημέρα και ώρα). Υπάρχουν οι προμηθευτές λιανικής, που αγοράζουν στη χονδρική και πωλούν στη λιανική, με πολλές διαφορετικές, εμπορικές πολιτικές. Επιπλέον, γιατί οι ανάγκες και οι επιθυμίες των καταναλωτών είναι πολύ διαφορετικές, ανάλογα με το προφίλ κάθε καταναλωτή (νοικοκυριό, επιχείρηση, ενεργοβόροι καταναλωτές κ.λπ.).

Τί είδους τιμολόγια υπάρχουν;

Καταρχάς, υπάρχουν τριών ειδών τιμολόγια (σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά) και ο καταναλωτής (είτε πρόκειται για νοικοκυριό είτε για επιχείρηση) επιλέγει αυτό που κρίνει ότι είναι το πιο συμφέρον για εκείνον. Πιο συγκεκριμένα:

Σταθερά είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Κυμαινόμενα, είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και ii. με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.

Δυναμικά, τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Για τη διευκόλυνση του καταναλωτή, τα τιμολόγια συνδέθηκαν με ένα χρώμα. Με το μπλε τα σταθερά, με το κίτρινο τα κυμαινόμενα και με το πορτοκαλί τα δυναμικά.

Σε αυτά τα τιμολόγια προσθέτουμε ειδικό τιμολόγιο, πράσινου χρώματος, που το ειδικό χαρακτηριστικό του είναι πως η δομή του θα είναι απλή και κοινή, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα, για όλους τους προμηθευτές. Σε αυτό θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές, την 1η Ιανουαρίου του 2024, οι οποίοι δεν θα έχουν επιλέξει -μέσα στο 2023- κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου για τη μετάβασή τους την 1.1.2024. Αυτό το ειδικό τιμολόγιο, που θα διατίθεται από κάθε προμηθευτή, θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους προμηθευτές.

Για ποιο λόγο εισάγεται αυτό το ειδικό, πράσινο τιμολόγιο;

Το βασικό πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι πως διευκολύνει, για πρώτη φορά, τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τί πληρώνει στον προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, για τον επόμενο μήνα και το κυριότερο, τί τιμές προσφέρουν, όλοι οι υπόλοιποι προμηθευτές.

Στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή μέσα στο μήνα θα αλλάζει;

Όχι, ο καταναλωτής θα βλέπει μία τιμή κάθε 1η του μήνα, η οποία θα είναι «κλειδωμένη» για όλη τη διάρκεια του μήνα.

Μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο από αυτό που έχει;

Ναι, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμεί να επιλέξει οποιοδήποτε προσφερόμενο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον προμηθευτή της επιλογής του.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα σταθερά τιμολόγια, που από τη φύση τους έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις. Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας, δηλαδή, γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.

Γιατί έχουμε διαφορετικά χρώματα στα τιμολόγια;

Για να διευκολυνθεί ο καταναλωτής, να κατανοήσει τη φύση των πολλών, διαφορετικών τιμολογίων, ώστε να μπορεί να συγκρίνει, καλύτερα, τα τιμολόγια μεταξύ των προμηθευτών.

Δεν είναι το σύστημα αυτό πολύ «μπερδεμένο»;

Ναι, το Ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας είναι πολυσύνθετο και για τον καταναλωτή είναι λογικό ότι δεν υπάρχει χρόνος και διάθεση να ασχολείται, διαρκώς, με τον ποιον προμηθευτή θα επιλέξει. Γι’ αυτό και εισάγεται το «πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο χωρίς να ασχολείται, ιδιαιτέρως, ξέρει τα δύο πιο θεμελιώδη που τον ενδιαφέρουν: Πρώτον, ποια είναι η τιμή τον επόμενο μήνα και δεύτερον ποιος είναι ο πιο φθηνός τον επόμενο μήνα.

Θα πρέπει να αλλάζω κάθε μήνα προμηθευτή, για να βρω τον φθηνότερο;

Έχετε το δικαίωμα να το κάνετε. Στο πράσινο τιμολόγιο, παρακολουθείτε ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος κάθε μήνα και αν δεν είστε ευχαριστημένος κάποιον μήνα ή μετά από κάποιους μήνες με τις τιμές που δίνουν οι προμηθευτές, μπορείτε πάντα να αλλάξετε. Είναι λογικό ο καταναλωτής να μην μπαίνει στη διαδικασία, διότι είναι ταλαιπωρία, να αλλάξει προμηθευτή για μία διαφορά της τάξεως του 1-2 ευρώ το μήνα. Είναι, επίσης, λογικό ότι αν βλέπει πως κάποιος είναι συστηματικά ακριβός, τον αφήνει και πάει σε κάποιον που είναι συστηματικά πιο φθηνός.

Γιατί εγώ που έχω σταθερό μπλε τιμολόγιο σε συγκεκριμένο προμηθευτή, δεν μπορώ να κάνω σύγκριση τιμών με τους υπόλοιπους προμηθευτές;

Σε αντίθεση με το ένα ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο ανά προμηθευτή, στις υπόλοιπες κατηγορίες τιμολογίων, οι προμηθευτές μπορούν να παρέχουν περισσότερα του ενός τιμολόγια σε κάθε κατηγορία, συνδεδεμένα, πολλές φορές, είτε με υπηρεσίες είτε και με άλλα προϊόντα είτε με συνδυασμό αυτών. Επιπλέον, το ύψος του παγίου μπορεί να διαφέρει, σημαντικά, ανά προμηθευτή, γεγονός που μειώνει το βαθμό συγκρισιμότητας των προσφερόμενων τιμών ενέργειας. Για τους λόγους αυτούς, η καθιέρωση του πράσινου τιμολογίου, καθιστά πιο άμεση, εύκολη και διαφανή τη σύγκριση των τιμολογίων των διαφορετικών προμηθευτών.

Θα είναι διαθέσιμο κάποιο εργαλείο επαλήθευσης και σύγκρισης τιμών;

Στους λογαριασμούς ρεύματος (ηλεκτρονικούς και έντυπους) και στα άλλα μηνύματα και e-mails που θα αποστέλλουν οι προμηθευτές στους καταναλωτές, θα υπάρχει πλέον και ο κωδικός QR (θα σκανάρεται και θα διαβάζεται μέσω έξυπνου κινητού) και link, τα οποία θα παραπέμπουν στον ιστότοπο δημοσίευσης του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού κοινού τιμολογίου του προμηθευτή τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους – Τι ισχύει για τους λογαριασμούς ρεύματος"

Συγκλονίζει η 25χρονη που δίνει μάχη με το σύνδρομο Long Covid: «Έχω νοσηλευτεί 4 φορές μέσα σε ένα χρόνο»

Είναι η 25χρονη Κατιάνα. Κόλλησε για πρώτη φορά κορωνοϊό τον Δεκέμβριο του 2021 και έκτοτε παλεύει 22 μήνες με τον σύνδρομο Long Covid.

«Μέσα στο χρόνο που πέρασε έχω νοσηλευτεί 4 φορές. Δεν είμαι λειτουργική πλέον. Πάω μέχρι το μπάνιο και αυτό με πολύ δυσκολία», δήλωσε η 25χρονη.

Έχει εμφανίσει κάθε πιθανό και απίθανο σύμπτωμα, από δύσπνοια, ταχυπαλμίες, δερματικά εξανθήματα, απώλεια μαλλιών, μούδιασμα των άκρων και λιποθυμικά επεισόδια.

Για τους περισσότερους, ο κορωνοϊός αποτελεί πλέον μια μακρινή και κακή ανάμνηση. Για την 25χρονη Κατιάνα όμως, το σύνδρομο Long Covid έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της.

Δεν μπορεί να αθληθεί, να εργαστεί, να πάει στο πανεπιστήμιο της στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στη Θεσσαλία.

«Τα συμπτώματα είναι άκρως περιοριστικά. Δύσπνοια 83%. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Να μιλήσω. 2%», είπε.

Είναι εντυπωσιακό πως μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την πρώτη νόσηση παρουσίασε 40, τουλάχιστον, συμπτώματα όπως πόνους στο στήθος, μουδιάσματα και έντονη κόπωση.

«Είμαι αόρατος ασθενής»

Πίσω από κάθε νέα νοσηλεία, κάθε επίσκεψη στα επείγοντα, κάθε διάγνωση χωρίς θεραπεία, κάθε εισιτήριο και εξιτήριο υπάρχει ένα 25χρονο κορίτσι που προσπαθεί να μάθει τι είναι αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό της και δεν την αφήνει να ζήσει τη ζωή της εδώ και 22 μήνες.

Όπως λέει, έχει εξοντωθεί οικονομικά τρέχοντας σε γιατρούς και κλινικές δίχως να υπάρχει θεραπεία. Οι Long Covid ασθενείς στην Ελλάδα είμαστε αόρατοι θα πει και θα εξηγήσει.

«Εξοστρακισμένοι οι ασθενείς long covid. Υπάρχουμε, αλλά δεν μας δίνουν σημασία», είπε.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το σύνδρομο long Covid είναι πιο συχνό στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και σε άτομα μεγάλης ηλικίας χωρίς όμως αυτό να αποκλείει να αποκτήσουν αυτό το σύνδρομο νέα παιδιά που πέρασαν τον ιό ελαφρά.

Η νεαρή φοιτήτρια αποφάσισε μάλιστα να «τρέξει» διαδικτυακό έρανο για να καλύψει ένα μέρος των ιατρικών εξόδων, καθώς η αναζήτηση νέων γιατρών και θεραπειών είναι συνεχής και κοστοβόρα.

«Δεν έγινα ποτέ καλά μετά τον Covid»

Η πρώτη φορά που η 25χρονη Κατιάνα διαγνώστηκε με κορωνοϊό ήταν πριν δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2021.

«Τα τεστ είναι αρνητικά από το πρώτο δεκαήμερο. Το Long Covid είναι οι επιπλοκές μετά τη νόσηση», εξήγησε.

«Δεν είμαι μόνη μου, είμαστε πολλοί ασθενείς, αλλά είμαστε αόρατοι. Είμαι πλήρως δυσλειτουργική. Έχω έντονη κόπωση, είναι λες και έχεις μόνιμα πυρετό. Δεν έγινα ποτέ καλά μετά τον Covid».

Η ίδια δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά της, ενώ οι γιατροί που χειρίζονται τέτοια περιστατικά επικεντρώνονται στη διαχείριση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Συγκλονίζει η 25χρονη που δίνει μάχη με το σύνδρομο Long Covid: «Έχω νοσηλευτεί 4 φορές μέσα σε ένα χρόνο»"

Σκάνδαλο διαφθοράς στην Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπέβαλε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου την παραίτησή του, μετά την έφοδο της αστυνομίας στην κατοικία του στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Ο Κόστα ανακοίνωσε την απόφασή του σε τηλεοπτικό διάγγελμα έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Είπε πως η συνείδησή του είναι καθαρή, αλλά δεν θα ξαναείναι υποψήφιος πρωθυπουργός.

«Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατά με οποιαδήποτε υποψία για την ακεραιότητά μου. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα πρέπει τώρα να την αποδεχθεί επίσημα», δήλωσε ο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα σήμερα εισαγγελείς κατονόμασαν επισήμως τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως ύποπτο και έθεσαν υπό κράτηση τον προσωπάρχη του Κόστα. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο Κόστα είναι «πλήρως διαθέσιμος να συνεργαστεί» με το δικαστικό σύστημα μετά τη δήλωση των εισαγγελέων ότι αποτελεί επίσης στόχο έρευνας.

AFP, AP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο διαφθοράς στην Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα"

'Ενα νέο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου - Κανένας θάνατος

Ένα ακόμη κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, προστέθηκε την τελευταία εβδομάδα, με τον αριθμό των θανάτων να μένει αμετάβλητος.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στην οποία αναφέρονται συνοπτικά τα εξής:

"Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 162 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 119 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση και 43 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας επιβεβαιώθηκε η διάγνωση ενός νέου περιστατικού, το οποίο προσβλήθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες (περισσότερο από έναν μήνα).

Έχουν καταγραφεί 22 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 63 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων τα 81 έτη, εύρος, 64 - 90 έτη). 

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "'Ενα νέο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου - Κανένας θάνατος"

ΔΕΔΔΗΕ: Τι είναι οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος, πώς λειτουργούν και ποια τα οφέλη για τον καταναλωτή

Καλύτερο έλεγχο της κατανάλωσής τους και των λογαριασμών τους, καθώς και εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεταξύ άλλων τα οφέλη που αναμένεται να αποκομίσουν τα νοικοκυριά με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα, Τρίτη (08.11.23) η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τον ΔΕΔΔΗΕ υπέγραψαν τη σύμβαση για τη χρηματοδότηση της σταδιακής εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των οποίων τα νοικοκυριά θα έχουν την ιδιοκτησία της κατανάλωσής τους. 

Τα συστήματα αναμένεται να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους τελικούς πελάτες, να διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και να στηρίζουν την απόκριση ζήτησης.

Επιπλέον, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ζητημάτων που επιβραδύνουν την επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών μακροπρόθεσμων στόχων για την ενέργεια και το κλίμα.

Στα οφέλη των έξυπνων μετρητών για τον καταναλωτή, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνονται:
  • Η διαφάνεια στη μέτρηση της κατανάλωσης.
  • Η δυνατότητα εξοικονόμησης με αλλαγή προμηθευτή ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας και αξιοποίηση διαφορετικών τιμολογίων ανάλογα με την περίοδο χρήσης.
  • Δυνατότητα για συμμετοχή στην αγορά σε μικροπαραγωγούς με αποθήκευση και πώληση ενέργειας και σε καταναλωτές με αμοιβή για μεταφορά τις κατανάλωσης εκτός περιόδων αιχμής.

Οφέλη αναμένονται και για τους προμηθευτές (βελτίωση των ταμειακών ροών, άμεση αποκοπή στις περιπτώσεις που προβλέπεται όπως για ληξιπρόθεσμες οφειλές, συχνή μέτρηση και έκδοση λογαριασμών με μικρότερους χρόνους πληρωμής, πιο ευέλικτα πακέτα προσφορών, πολυζωνική τιμολόγηση) και για το δίκτυο: η καταμέτρηση, οι αποκοπές και οι επανασυνδέσεις θα γίνονται απομακρυσμένα σε πολύ μικρότερο χρόνο, διαχείριση και επίλυση των βλαβών απομακρυσμένα και σε πολύ μικρότερο χρόνο, περαιτέρω μείωση των ρευματοκλοπών, δυνατότητα συλλογής δεδομένων και από π.χ. μετρητές φυσικού αερίου ή νερού, κ.α.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, υπέγραψαν 15ετές δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση 3,12 εκατ. έξυπνων μετρητών και των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών. Σύμφωνα με την ΕΤΕπ το έργο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους 273 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 546 εκατ. ευρώ.

«Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση του δυναμικού της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης» δήλωσε ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της ΕΤΕπ.

«Το πράσινο και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από έργα σαν αυτό. Τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας μας και άλλα κτίρια συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων πηγών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εν μέρει λόγω της μη αποδοτικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι έξυπνοι μετρητές, όπως αυτοί που εγκαθιστά ο ΔΕΔΔΗΕ, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την πρόληψη της σπατάλης»

«Η ΕΤΕπ στηρίζει διαχρονικά τον Όμιλο ΔΕΗ. Χαιρετίζουμε την επένδυση σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ που θα μετασχηματίσει και θα εκσυγχρονίσει ταχέως την ελληνική ενεργειακή αγορά, αναβαθμίζοντας το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Οι έξυπνοι μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα είναι απαραίτητα για την επίτευξη όλων των ενεργειακών μας στόχων. Εν όψει της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε ένα πιο αξιόπιστο δίκτυο, ένα πιο έξυπνο δίκτυο, τώρα περισσότερο από ποτέ,» δήλωσε ο Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΔΔΗΕ: Τι είναι οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος, πώς λειτουργούν και ποια τα οφέλη για τον καταναλωτή"

Βόλος: Ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ο οδηγός που τραυμάτισε θανάσιμα το βρέφος

Ελεύθερος με μοναδικό περιοριστικό όρο την έξοδό του από τη χώρα αφέθηκε ο 33χρονος οδηγός μηχανής, που το βράδυ του Σαββάτου παρέσυρε 54χρονο στην οδό Ιάσονος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα το βρέφος που κρατούσε στην αγκαλιά του.

Ο 33χρονος, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης κ. Νίκο Παπαπέτρο, δεν αποδέχθηκε την κατηγορία της επικίνδυνης οδήγησης, υποστηρίζοντας, πως δεν οδηγούσε επικίνδυνα και ο μόνος ελιγμός που έγινε από πλευράς του, ήταν για να αποφύγει τον 54χρονο με το βρέφος.

Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, πως ο 54χρονος κινήθηκε στη μέση του δρόμου και εκτός διάβασης πεζών.

Ο συνήγορος της οικογένειας του βρέφους κ. Θανάσης Χαρμάνης δήλωσε, πως τόσο οι γονείς, όσο ο παππούς και η γιαγιά βρίσκονται σε ψυχική αποδιοργάνωση, καθώς το τραγικό δυστύχημα έγινε μπροστά στα μάτια τους.

Να σημειωθεί, ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έχουν βγει ακόμη και όταν ελέγχθηκε ο 33χρονος για το αν είχε καταναλώσει αλκοόλ, ο δικηγόρος του ανέφερε ότι «υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις» κι ότι ακόμα και αυτές οι εξετάσεις «δεν αποτελούν αξιόπιστη πηγή».

Η νεκροψία έδειξε, πως η μικρή έφερε βαριές κακώσεις στο κεφάλι. Η ιατροδικαστής, που εξέτασε τη σορό του 4 μηνών βρέφους, έκανε λόγο για βαριά κάκωση κεφαλής, συμβατή με πτώση εξ ύψους και πρόσκρουση της κεφαλής επί του οδοστρώματος.

Ο Βόλος θρηνεί για το αδικοχαμένο βρέφος, ενώ η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε λίγο μετά τις 11:00 σήμερα, στο Διαδημοτικό Κοιμητήριο «Κούκος», όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Το κοριτσάκι ήταν αβάπτιστο και δεν έγινε κανονική κηδεία, αλλά διαβάστηκε ευχή πάνω από το μνήμα του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ο οδηγός που τραυμάτισε θανάσιμα το βρέφος"

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Ένταση στον Άρειο Πάγο για το ελαφρυντικό του Επαμεινώνδα Κορκονέα – Αναβλήθηκε η συζήτηση

Σε κλίμα έντασης αναβλήθηκε τελικά για τον Ιανουάριο του 2024 η συζήτηση στο ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για την αναίρεση της απόφασης αναγνώρισης ελαφρυντικού στον ειδικό φρουρό και καταδικασμένο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οι τόνοι ανέβηκαν στη δικαστική αίθουσα ανάμεσα στους συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την πρόεδρο του δικαστηρίου με αποτέλεσμα στο τέλος η δικαστική λειτουργός να προχωρήσει σε δήλωση αποχής για λόγους ευπρέπειας, εξαιτίας των όσων ακούστηκαν σε βάρος της, ενώ ο εισαγγελέας εισηγήθηκε «υποχρεωτικά την αναβολή της συζήτησης» για το ελαφρυντικό του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, δικηγόρος της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, υποστήριξε ότι πρόκειται για «μεθόδευση έκβασης της δίκης προς όφελος του κατηγορούμενου. Άλλοι 2 μήνες χωρίς φυλακή για το καταδικασμένο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο», καταλήγοντας πως είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει.

Νωρίτερα, η διαδικασία ενώπιον του Αρείου Πάγου σημαδεύτηκε με συνεχείς διακοπές, με αφορμή το αίτημα των συνηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου για παράσταση στη συζήτηση.

Την ενόχληση της πλευράς της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου προκάλεσε αφενός το γεγονός ότι η πρόεδρος δεν περίμενε τη μητέρα του και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για την έναρξη της συζήτησης αφετέρου οι συνεχείς παρεμβάσεις της όταν οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας ανέπτυσαν τις θέσεις τους.

«Αυτό που είναι ευκρινές είναι ότι η δικαιοσύνη έχει παίξει με την οικογένεια», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας: «Η συμπεριφορά σας είναι ακραία μεροληπτική και παίζετε με το γεγονός ότι η οικογένεια θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτή η μάνα που κάθε φορά μαζεύει τις δυνάμεις της για να εμφανιστεί μπροστά στους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, περιμένει την αμετάκλητη απόφαση».

Από την πλευρά του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως «ο νηφάλιος και αμερόληπτος δικαστής ακούει, δε διακόπτει».

Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία και στη συνέχεια ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Παπαδάς, προχώρησε στην εισήγηση του και αναφέρθηκε στο αίτημα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας, προτείνοντας την απόρριψή του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταγγείλει «δικονομική λαθροχειρία» και «μεθοδεύσεις απόπειρας φίμωσης».

Τελικά, η συζήτησης της υπόθεσης αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2024.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Ένταση στον Άρειο Πάγο για το ελαφρυντικό του Επαμεινώνδα Κορκονέα – Αναβλήθηκε η συζήτηση"

H Χαμάς αρνείται ότι σκότωσε αμάχους στις 7 Οκτωβρίου

Ο Μούσα Αμπού Μερζούκ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, μιλώντας στο BBC, αρνήθηκε ότι η οργάνωσή του σκότωσε αμάχους στις τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μερζούκ, που είναι επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Χαμάς, ισχυρίστηκε ότι στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν μόνο Ισραηλινοί στρατιώτες και οι άνδρες της δεν επιτέθηκαν σε γυναίκες, παιδιά και πολίτες.

Ερωτηθείς για τους ομήρους που έχει απαγάγει η Χαμάς, ο Μερζούκ είπε ότι «θα απελευθερωθούν, αλλά πρώτα πρέπει να σταματήσουν οι συγκρούσεις». Το στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει λίστα με τα ονόματα των ομήρων, τους οποίους χαρακτήρισε «καλεσμένους»!

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "H Χαμάς αρνείται ότι σκότωσε αμάχους στις 7 Οκτωβρίου"

«Να καταλάβουμε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ» – Η στιγμή που το πρότεινε μέλος της «Ομπρέλας»

Πολλά ακούστηκαν στην χθεσινή εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» με κυριότερο αυτό που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σηματοδοτώντας την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων όμως, όπως είπε και η Ελένη Καλογεροπούλου στην σημερινή σύσκεψη του newsit.gr, ακούστηκε η πρόταση παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου να γίνει κατάληψη στην Κουμουνδούρου, στα γραφεία δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό οπτικοποιήθηκε και κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο των social media.

«Να πάμε να καταλάβουμε τα γραφεία του κόμματος σύντροφοι και να γίνει αυτό πολιτκό γεγονός στην Ελλάδα. Δεν λύνεται αλλιώς το ζήτημα. Δεν θα πρέπει να παραδώσουμε αυτά που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα, έτσι αμαχητί αν θέλετε» είπε μέλος της Ομπρέλας.

«Πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί και στην Κεντρική Επιτροπή να πούμε τα σύκα-συκα και τη σκάφη-σκάφη. Η ευθύνη των ηγετικών στελεχών είναι πολύ μεγάλη για το πώς ο Κασσελάκης πήρε το κόμμα και αν ισχύει ότι πήρε πλαστογραφημένες υπογραφές για να φτάσει τις 30 το θέμα μεγαλώνει. Εμείς φτιάξαμε το κόμμα» είπε σε άλλο σημείο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Να καταλάβουμε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ» – Η στιγμή που το πρότεινε μέλος της «Ομπρέλας»"

Γιατρός έσωσε παιδί από πνιγμό και του ήρθε πρόστιμο γιατί δεν πλήρωσε τα… διόδια!

Έκανε έναν αγώνα … δρόμου, πιστός στο καθήκον του, για να σώσει παιδί που κινδύνευε η ζωή του και του ζητάνε…. τα χρήματα από τα διόδια! Το περιστατικό που προκαλεί τραγική εντύπωση, συνέβη στην παραλία Οφρυνίου του Ν. Καβάλας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το GRtimes, το καλοκαίρι του 2019 ένα μικρό αγόρι κινδύνευσε να πνιγεί και σώθηκε χάρη στην σωτήρια επέμβαση γιατρού που τυχαία βρισκόταν στο σημείο. Ο γιατρός που πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες έκρινε ότι η ζωή του παιδιού διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο και ότι έπρεπε άμεσα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Καβάλας καθώς κάθε λεπτό μετρούσε αντίστροφα για τη σωτηρία του.

Για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και καθώς το ΕΚΑΒ απάντησε ότι θα έφθανε στο σημείο σε μια ώρα περίπου, αποφάσισε ο ίδιος ο γιατρός με δική του ευθύνη να το μεταφέρει στο νοσοκομείο, αφού πρώτα ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους, ΕΚΑΒ, νοσοκομείο, αστυνομία και διόδια. Η κατάληξη ήταν ευτυχής καθώς το παιδί σώθηκε με την πρωτοβουλία του ιδιώτη γιατρού. Δύο χρόνια μετά όμως ο συγκεκριμένος γιατρός πήρε το ‘’παράσημο’’ του καθώς του ήρθε πρόστιμο από την εταιρεία γιατί δεν πλήρωσε στον σταθμό των διοδίων. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το Επιλογές και η Ελένη Μωραΐτη. Το περιστατικό σχολίασαν άνθρωποι που ανήκουν στον τομέα της Υγείας.

«Μπράβο του τον παραδέχομαι», ήταν ο σχολιασμός του Προέδρου του ιατρικού συλλόγου Σερρών κ. Άγγελου Βάκαλου για το συγκεκριμένο περιστατικό ο οποίος επισήμανε τη γενναιότητα της πράξης του ιατρού που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

O Σερραίος γιατρός υπέβαλε ένσταση, για την οποία και του ξαναζήτησαν τα στοιχεία και τώρα βρίσκεται σε αναμονή της οριστικής απάντησης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατρός έσωσε παιδί από πνιγμό και του ήρθε πρόστιμο γιατί δεν πλήρωσε τα… διόδια!"

Βόλος: Πάνω από 6,5 εκ. ευρώ οι ζημιές στις υποδομές και στον μηχανολογικό εξοπλισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές στις κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που άφησαν πίσω τους οι θεομηνίες Daniel και Elias, ενώ ο εργαστηριακός εξοπλισμός που καταστράφηκε εκτιμάται για τα μεν ΤΕΦΑΑ στα 500.000 ευρώ και στα 800.000 ευρώ στο Βόλο. Το 99% των κτιρίων έχουν αποδοθεί σε χρήση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ εντοπίστηκαν και επισκευάστηκαν κακοτεχνίες του παρελθόντος. Αυτά ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Μπιλίνης παρουσία αντιπρυτάνεων αλλά και μελών ΔΕΠ.

Μεταφορά του Κέντρου Επιμόρφωσης

Στο μεταξύ το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και άλλες δομές που στεγάζονται στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, μεταφέρονται σε άλλες εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου. Οι καταστροφές στο συγκρότημα Τσαλαπάτα μετά τις πλημμύρες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί και το Πανεπιστήμιο διακόπτει τη σύμβαση ενοικίασης των χώρων και μεταφέρονται 60 άτομα στο κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Από τα τέσσερα εκατομμύρια των ζημιών στις κτιριακές υποδομές το Πανεπιστήμιο έλαβε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ και απαιτείται χρηματοδότηση και για το υπόλοιπο ποσό, όπως και για τον μηχανολογικό εξοπλισμό που θα αντικατασταθεί

Το χειμερινό εξάμηνο άρχισε 17 Οκτωβρίου και λήγει 2 Φεβρουαρίου και αυτό είναι άθλος“, δήλωσε ο κ. Μπιλλίνης, αναφερόμενος και στην λειτουργικότητα των κτιρίων.

Σημείωσε πως, “σε όλα τα κτίρια έχει γίνει έλεγχος από μικτά κλιμάκια μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΕ. Έχουμε εντοπίσει  και παθογένειες του παρελθόντος , όπως ηλεκτρολογικούς πίνακες χωρίς ρελέ ασφαλείας.  Όλα καταγράφηκαν και χαρτογραφήθηκαν. Στο ΤΕΦΑΑ των Τρικάλων ο Υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος υπέστη  ζημιά και δεν λειτουργεί. Ο κεντρικός  σταθμός θα μεταφερθεί στο ισόγειο αφού πάρουμε αδειοδοτήσεις και μέχρι τότε θα βρούμε οικίσκο υποσταθμού προσωρινό για να δίνει ρεύμα στο συγκρότημα.

Στην Καρδίτσα έγινε έλεγχος όλων των κτιρίων και δόθηκαν όλα σε χρήση ακόμη και η Κτηνιατρική. Εκκρεμεί ο καθαρισμός των υπογείων και αντικατάσταση της  υγρομόνωση, ενώ στη  Λάρισα όλα τα κτίρια δόθηκαν προς χρήση με τελευταίο το αμφιθέατρο νοσηλευτικής.

Στον Βόλο, όλα τα κτίρια στην Πολυτεχνική δόθηκαν σε χρήση το ίδιο και στη Γεωπονική μετά από προσωρινή λύση στην υγρομόνωσης του δώματος. Προχωράμε στην τοποθέτηση υγρομόνωσης του κτιρίου, αλλά είναι 7,5 στρέμματα υποδομή και οι εργασίες θα αργήσουν, ενώ θα καλυφθούν όλες οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.Επίσης περάσαμε γείωση στον υποσταθμό μέσης τάσης στο κτίριο της Γεωπονίας.

Στο Παπαστράτου, το φρεάτιο λυμάτων στην Ιάσονος που πλημύρισε το κτίριο θα μεταφερθεί στο πεζοδρόμιο και το έργο θα το κάνει η ΔΕΥΑΜΒ. Μέχρι τότε το μόνο που δεν λειτουργεί είναι οι τουαλέτες του ισογείου στο αμφιθέατρο Κορδάτος, ενώ ο νέος Υποσταθμός μέσης τάσης  θα εγκατασταθεί στο ισόγειο. Επίσης ολοκληρώθηκε νέο σύστημα ψύξης και θέρμανσης στο Παπαστράτος μέσω προγράμματος. Το ελέγχουμε και θα τεθεί σε λειτουργία”, δήλωσε ο Πρύτανης.

Θα γίνει συντήρηση αντλιοστασίων στην Ιασονος και την Αργοναυτών όπως εχει υποχρέωση η ΔΕΥΑΜΒ και θα αλλάξει ο ανελκυστήρας στο Δελμούζου.

Στην αίθουσα της Δώρας Ιμβριώτη, μπήκε νερό από τον χώρο σύνδεσης των δύο κτιρίων. “Βρήκαμε το πρόβλημα,  επιδιορθώθηκε προσωρινά και είμαστε σε διαδικασία να γίνει υγρομόνωσης στο νέο κτίριο. Αυτή η καταστροφή του αεραγωγού είναι εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός από ΤΟ ισόγειο στο Τσικρίκη, όλα δόθηκαν σε χρήση  και μόνο το κτίριο της Βιβλιοθήκης είναι κλειστό γιατί γίνεται συνεχόμενη απάντληση υδάτων γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας έχει σταθεροποιηθεί  στα 10 εκατοστά πάνω από τη  θάλασσα”, σημείωσε ο πρύτανης.

Το πανεπιστήμιο έχει 106 κτίρια σε όλες τις πόλεις και  η μεγάλη καταστροφή έγινε στο ΤΕΦΑΑ που έσπασε ο Ληθαίος και στο Βόλο. Εδώ στο Βόλο οι ζημιές θα έλεγα, είναι μεγάλες. Τώρα καταγράφηκε ο εργαστηριακός εξοπλισμός και οι ζημιές ανέρχονται σε  800.000 ευρώ, ενώ είναι ανεκτίμητη η αξία των συγγραμμάτων και των βιβλίων που χάθηκαν. Το θέμα για όλους τώρα είναι να απομακρυνθεί  το πολτοποιημένο χαρτί που έφραξε τα πάντα στη βιβλιοθήκη. Τα εργαστήρια λειτουργούν παρά τα όποια προβλήματα. Για τα ερευνητικά προγράμματα υπάρχουν θέματα για τους ερευνητές, αλλά υπάρχει αλληλεγγύη. Μας εξαίρεσαν από ημερομηνίες για παραδοτέα και πήραμε παρατάσεις”, είπε.

Τέλος ο κ. Μπιλλίνης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν για να γίνουν γρήγορα οι αποκαταστάσεις και μάλιστα ανέφερε ότι πανεπιστημιακά ιδρύματα απέστειλαν μηχανολογικό εξοπλισμό, ή έδωσαν χρήματα ή βοήθεια τεχνική όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ή βοήθεια για τους πληγέντες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Πάνω από 6,5 εκ. ευρώ οι ζημιές στις υποδομές και στον μηχανολογικό εξοπλισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας"

Το ΙΝΚΑ καλεί σε μποϊκοτάζ κατά Unilever και P&G: «Η δύναμη του πολίτη είναι η αντίδραση»

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες για μποϊκοτάζ κατά των προϊόντων των Unilever και Procter & Gamble απευθύνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), μετά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ σε ανακοίνωση, «μετά τα πρόστιμα που επέβαλε η κυβέρνηση σε δύο πολυεθνικές για υπερβολικό κέρδος, το ΔΣ του ΙΝ.ΚΑ. αποφάσισε και καλεί τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ κατά των εταιρειών Unilever και Procter & Gamble από 13 έως κι 19 Νοεμβρίου 2023».

«Η δύναμη του πολίτη- καταναλωτή είναι η αντίδραση και αντίσταση κατά αυτών που αισχροκερδούν, κερδοσκοπούν και βιάζουν το εισόδημά μας», διαμηνύει το Ινστιτούτο Καταναλωτών.

Τα αδιανότητα «καπέλα» στις τιμές

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, παρά το γεγονός ότι η απόκλιση των πωλήσεων διεθνώς και στην Ελλάδα δεν ήταν μεγάλη (+6% διεθνώς, +8.4% στην Ελλάδα), τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στην Ελλάδα έβγαζαν... μάτι συγκριτικά με αυτά διεθνώς.

Συγκεκριμένα, διεθνώς η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη +14,7%, ενώ στην Ελλάδα έπιανε το εξωφρενικό ποσοστό του +338%.

Procter_Gamble_f5fe9.jpg

Η δε Unilever, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εμφάνιζε αυξημένες πωλήσεις κατά 7,9% διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα κατά +6%. Η απόκλιση ούτε εδώ ήταν μεγάλη.

Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη έχουν αστρονομικές αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διεθνώς είχε αυξημένα κέρδη κατά 22%, ενώ στην Ελλάδα εκτινάσσονταν στο +72%.

Unilever_0673d.jpg

Τα πρόστιμα «φωτιά» σε P&G και Unilever

To ανώτατο πρόστιμο, ύψους 1.000.000 ευρώ για τις πολυεθνικές P&G και Unilever επέβαλε ο υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Αναλυτικά:

  • Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».
  • Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο ώστε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια και να τονώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και, ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς δισταγμό. Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής και διαρκής. Δεν εφησυχάζουμε».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Το ΙΝΚΑ καλεί σε μποϊκοτάζ κατά Unilever και P&G: «Η δύναμη του πολίτη είναι η αντίδραση» "

Ρεύμα: Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το έργο των «έξυπνων» μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ

Mε τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα προχωρήσει το έργο για τους «έξυπνους» μετρητές. Η σχετική δανειακή συμφωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ υπεγράφη σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πριν από λίγο υπεγράφη, παρουσία του πρωθυπουργού, η δανειακή συμφωνία της ΕΤΕπ με τον ΔΕΔΔΗΕ για το έργο των "έξυπνων" μετρητών το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος διαχείρισης μετρήσεων, μειώνοντας το κόστος για τον τελικό καταναλωτή και συμβάλλοντας στον ψηφιακό και επιχειρησιακό μετασχηματισμό του ΔΕΔΔΗΕ» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αναστάσιος Μάνος, υπέγραψαν 15ετές δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εγκαταστήσει 3,12 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές και όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές για τη λειτουργία τους στο πλαίσιο ενός έργου εθνικής εμβέλειας το οποίο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους 273 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 546 εκατ. ευρώ.

6019785
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος (δεύτερος από αριστερά) και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Κυριάκος Κακούρης (Δ) μετά την υπογραφή της συμφωνίας ενώπιον του πρωθυπουργού και του Werner Hoyer (τρίτος από αριστερά) στο Μέγαρο Μαξίμου


«Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση του δυναμικού της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης» δήλωσε ο Werner Hoyer.

«Το πράσινο και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από έργα σαν αυτό. Τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας μας και άλλα κτίρια συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων πηγών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εν μέρει λόγω της μη αποδοτικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι έξυπνοι μετρητές, όπως αυτοί που εγκαθιστά ο ΔΕΔΔΗΕ, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την πρόληψη της σπατάλης».

«Η ΕΤΕπ στηρίζει διαχρονικά τον Όμιλο ΔΕΗ. Χαιρετίζουμε την επένδυση σε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ που θα μετασχηματίσει και θα εκσυγχρονίσει ταχέως την ελληνική ενεργειακή αγορά, αναβαθμίζοντας το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Οι έξυπνοι μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα είναι απαραίτητα για την επίτευξη όλων των ενεργειακών μας στόχων. Εν όψει της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε ένα πιο αξιόπιστο δίκτυο, ένα πιο έξυπνο δίκτυο, τώρα περισσότερο από ποτέ,» δήλωσε ο Αναστάσιος Μάνος.

6019780

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα συμβάλει στην αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου διανομής και θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση της παροχής ισχύος, θα αυξήσει την αξιοπιστία και θα καλύψει τη μελλοντική ζήτηση.

Τα συστήματα αναμένεται να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους τελικούς πελάτες, να διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και να στηρίζουν την απόκριση ζήτησης. Επιπλέον, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση ζητημάτων που επιβραδύνουν την επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών μακροπρόθεσμων στόχων για την ενέργεια και το κλίμα.

Αξιοποίηση της στήριξης που παρέχει η ΕΤΕπ επί 59 έτη για τις ενεργειακές επενδύσεις σε όλη τη χώρα μέσω της ΔΕΗ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις της ΔΕΗ, της μητρικής εταιρείας του ΔΕΔΔΗΕ, από το 1964.

Την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχε χρηματοδοτήσεις άνω των 4,3 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της ΔΕΗ και άλλων ελληνικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των ελληνικών νησιών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την επιτάχυνση των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρεύμα: Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το έργο των «έξυπνων» μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ"

Έφοδος του ΣΔΟΕ σε εταιρεία εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής – Δεν είχε πληρώσει τέλη 479.000 ευρώ

Σημαντικές ποσότητες σκευασμάτων συμπληρωμάτων διατροφής που διακινούνταν χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση στον Ε.Ο.Φ. εντοπίστηκαν από ελεγκτές της Γενικής διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε εταιρεία εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής, από ελεγκτές των Επιχειρησιακών Διευθύνσεων Αττικής και Μακεδονίας σε κεντρικό κατάστημα και υποκατάστημα αντίστοιχα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής, διαφόρων τύπων και συσκευασιών που αντιστοιχούν σε 1.596 κωδικούς εμπορευμάτων. Τα τέλη που δεν καταβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία υπολογίζονται σε 479.000€.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:

  • 2.247,17 κιλά συμπληρωμάτων διατροφής σε δοχεία/ σακούλες σκόνης,
  • 128,50 κιλά συμπληρωμάτων διατροφής σε δοχεία με χάπια ή κάψουλες ή ταμπλέτες ή softgels με ένδειξη βάρους,
  • 117.179 τεμάχια συμπληρωμάτων διατροφής σε δοχεία με χάπια ή κάψουλες ή ταμπλέτες ή softgels χωρίς ένδειξη βάρους,
  • 8.170 ml συμπληρωμάτων διατροφής σε υγρή μορφή

Οι έρευνες της Υπηρεσίας συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστούν ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής που διακινούνται παράνομα τόσο από φυσικά καταστήματα όσο και μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, αναζητούνται και τα υποκρυπτόμενα πρόσωπα – επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν και διακινούν τα παράνομα αυτά εμπορεύματα.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος του ΣΔΟΕ σε εταιρεία εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής – Δεν είχε πληρώσει τέλη 479.000 ευρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news