facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι 13 του κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι 13 του κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση, από 5 έως 50 χιλιάδες ευρώ, αφέθηκαν, μετά την απολογία τους στην 2η Ειδική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι 13 συλληφθέντες για την υπόθεση του κυκλώματος το οποίο φέρεται να δωροδοκούσε γιατρούς για να συνταγογραφούν φαρμακευτικά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών.

Πρόκειται για στελέχη και ιατρικούς επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, με έδρα την Αθήνα, αλλά και μία ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου, που είχαν συλληφθεί ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Η δικογραφία περιλαμβάνει αλλά 173 άτομα, μεταξύ αυτών δεκάδες γιατρούς που υπηρετούν σε δημόσιες δομές Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα, φαρμακοποιούς, ιατρικούς επισκέπτες, έναν αιρετό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Όπως περιγράφεται, μεταξύ άλλων, στη δικογραφία, το κύκλωμα είχε αναπτύξει πανελλαδική δράση, διακινώντας σε πολλές περιπτώσεις μέσω ΚΤΕΛ, δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε δέματα για να παραδοθούν σε συνεργαζόμενους γιατρούς που συνταγογραφούσαν παράνομα σε ΑΜΚΑ ανυποψίαστων ασθενών.

Στις απολογίες κάποιοι εκ των κατηγορούμενων ιατρικών επισκεπτών φέρονται να αποδέχθηκαν μέρος του κατηγορητηρίου, αναφέροντας όμως ότι εκτελούσαν εντολές. Από την άλλη, ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς των κατηγορούμενων στελεχών ήταν πως δεν επρόκειτο για χρηματισμό αλλά για έξοδα που εντάσσονταν στην προωθητική πολιτική της εταιρείας.

Η απόφαση για την ποινική τους μεταχείριση ελήφθη κατόπιν σύμφωνης γνώμης Ανακρίτριας και Εισαγγελέως

Και πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Στο μεταξύ, η ίδια έρευνα των “αδιάφθορων” της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε, επιπλέον, περιπτώσεις διενέργειας εικονικών εμβολιασμών, πώλησης πλαστών πιστοποιητικών νόσησης και αρνητικών rapid test, με επίκεντρο το Νομό Μεσσηνίας. Ως εμπλεκόμενα πρόσωπα εμφανίζονται ένας ιατρικός επισκέπτης, δύο γιατροί, μία νοσηλεύτρια, ένας φαρμακοποιός κι ένας ακόμα ιδιώτης. Η “ταρίφα”, ανάλογα με την περίπτωση και το είδος της διευκόλυνσης, κυμαινόταν από 50 έως 700 ευρώ.

Για το σκέλος αυτό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαχωρίσει τη δικογραφία και τη διαβίβασε στην Εισαγγελία της Καλαμάτας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με όρους οι 13 του κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων "

Γρεβενά: Συνελήφθη 59χρονος που φέρεται να έπνιξε την 83χρονη μητέρα του

Μια νέα υπόθεση ανθρωποκτονίας, με θύμα μια 83χρονη γυναίκα στο Κοσμάτι Γρεβενών, απασχολεί τις Αρχές.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν το μεσημέρι της Τετάρτης τον 59χρονο γιό της, έπειτα από εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα. Ο 59χρονος φέρεται να δολοφόνησε την Τρίτη τη μητέρα του, προκαλώντας της ασφυξία.

Μάλιστα, ο ίδιος μετέβη σε γραφείο κηδειών στα Γρεβενά ζητώντας να προχωρήσουν όσο πιο άμεσα γίνονται οι διαδικασίες της κηδείας. Η βιασύνη του άνδρα κίνησε το ενδιαφέρον της αστυνομίας, με τη σορό της 83χρονης να στέλνεται για νεκροψία-νεκροτομή στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ιατροδικαστή, η 83χρονη είχε υποστεί πνιγμό και θάνατο από ασφυξία. Αμέσως μόλις ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, άντρες της Ασφάλειας προχώρησαν στη σύλληψη του 59χρονου γιου της, ο οποίος και κρατείται.

Ο φερόμενος ως δράστης έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, ενώ αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γρεβενά: Συνελήφθη 59χρονος που φέρεται να έπνιξε την 83χρονη μητέρα του"

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί Ελλάδα & Κύπρο (video)

Η Τουρκία πρέπει να πάψει ν’ απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τις αυτοκρατορικές της βλέψεις, διαμηνύει στην Άγκυρα μέσω της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα ακόμα μια σαφής καταδίκη των τουρκικών παρανομιών στα Βαρώσια, αυτή τη φορά από το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναδεικνύει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt την πολυπαραγοντική τουρκική παραβατικότητα, εγκαλώντας την Άγκυρα ότι τρέφει αυτοκρατορικές φαντασιώσεις. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα ή την Κύπρο. Από το 1995 η Τουρκία έχει κηρύξει «casus belli», δηλαδή απειλή πολέμου, εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, όπως μας επιτρέπει το διεθνές δίκαιο. Αυτή η απειλή είναι αδιανόητη».



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει για άλλη μια φορά ανοικτός σε διάλογο με την Άγκυρα, υπενθυμίζοντας όμως ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας πλήττει την Ευρώπη στο σύνολό της και μάλιστα σε μια σειρά από ζητήματα, επισημαίνοντας: «Δείτε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Ή το γεγονός ότι η Τουρκία μπλοκάρει, για παράδειγμα, σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης επιρρίπτει σαφώς ευθύνες στην Άγκυρα για τις παρανομίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της Ευρώπης στη νόμιμη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.: «Το Συμβούλιο καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια που αντιβαίνουν στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο ζητά την άμεση ανατροπή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζει πως: «Η Τουρκία παρότι είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη δεν εναρμονίζεται με καμία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και παραμένει προκλητική απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Την πρώτη άτυπη συνάντηση με τον νέο Ειδικό Διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό είχαν στο Λήδρα Πάλας, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ.

Tην έδρα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών στην Νέα Πέραμο επισκέφθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να συγχαρεί το προσωπικό για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρόσφατης ΝΑΤΟικής αξιολόγησης.

Στις Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη βρίσκονται,στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, που πραγματοποιούνται εν μέσω εξελίξεων τόσο στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, όσο και στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της Ευρώπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στο Σότσι με τον πρόεδρο Πούτιν, τη στιγμή που σταθερή θέση του είναι ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Όσον αφορά στα μηνύματα που θα εκπέμψουν σήμερα οι Βρυξέλλες, με το βλέμμα στη Λευκορωσία και την προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, αυτά θα αφορούν, εμμέσως πλην σαφώς και την Τουρκία.

Οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας

Στη σκιά της ρωσοουκρανικής έντασης και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνάντησαν τους ομολόγους τους πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, δίνοντάς τους ως μοναδικό δώρο την υποστήριξή τους έναντι των ρωσικών προκλήσεων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι: «Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα μπορεί να λάβει τη μορφή μιας σθεναρής επέκτασης των κυρώσεων που ήδη έχουμε επιβάλει και φυσικά είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιπλέον μέτρα, χωρίς προηγούμενο, με σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία».

Με τη Λευκορωσία που αποχώρησε από την Ανατολική εταιρική σχέση να είναι απούσα, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να διασώσουν ότι μπορούν από το όραμα αυτό. Ο Σαρλ Μισέλ συνάντησε τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, χώρες που βρίσκονται κοντά σε Ρωσία και Τουρκία αντίστοιχα. Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία από την άλλη θα επιθυμούσαν ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

Η Μάγια Σάντου, πρόεδρος της Μολδαβίας αναφέρει πως: «Η Μολδαβία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ κάποια μέρα, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε κάποιες δεσμεύσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ».

Στο περιθώριο της Συνόδου, Μακρόν και Σολτς συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ πριν καν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο νέος Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε τη Ρωσία.

«Οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας (της Ουκρανίας) θα έχει υψηλό τίμημα, υψηλό τίμημα και θα έχουμε μία κοινή φωνή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους υπερατλαντικούς συμμάχους», επισήμανε ο Όλαφ Σόλτς.

Την ίδια ώρα, η Αμερικανή υφυπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στη Μόσχα, προκειμένου να παραλάβει τις προτάσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί περαιτέρω. Συγκεκριμένα η Κάρεν Ντόνφριντ δήλωσε: «Σε αυτή τη συνάντηση, επισήμανα τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Κι ενώ η ένταση παραμένει στα ύψη, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι απελαύνει δυο Ρώσους διπλωμάτες μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που αναφέρει ότι η Μόσχα έδωσε εντολή το 2019 για τη δολοφονία στο Βερολίνο, Γεωργιανού πολίτη.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί Ελλάδα & Κύπρο (video)"

Γρεβενά: Στραγγαλισμένη βρέθηκε 83χρονη στο σπίτι της – Προσήχθη και κρατείται στην Αστυνομία ο γιος της

Σε αναζήτηση ενός άνδρα 59 ετών από το Κοσμάτι Γρεβενών βρίσκεται η Αστυνομία, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες θανάτου της μητέρας του.

Ο γιος της ηλικιωμένης φέρεται να είχε δηλώσει στις αρχές, ότι βρήκε χθες το βράδυ την μητέρα του, ηλικίας 83 ετών, στο σπίτι τους χωρίς τις αισθήσεις της. Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, η ηλικιωμένη ήταν νεκρή και κατόπιν εισαγγελικής εντολής ζητήθηκε η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδεται ο θάνατος 83χρονης στο Κοσμάτι Γρεβενών, σύμφωνα με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενεργήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η άτυχη ηλικιωμένη στραγγαλίστηκε.

Ο 59χρονος γιος δεν βρέθηκε στο σπίτι κι αναζητήθηκε και τελικά τον βρήκαν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, αφού εντοπίστηκε προσήχθη στην Ασφάλεια Γρεβενών όπου μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη η εξέτασή του. Επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση θα κάνει αύριο η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γρεβενά: Στραγγαλισμένη βρέθηκε 83χρονη στο σπίτι της – Προσήχθη και κρατείται στην Αστυνομία ο γιος της"

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Πώς αλλάζει το πολιτικό σκηνικό το ΚΙΝΑΛ και ποια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκης στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και τη δυναμική του κόμματός του σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research.

‘Οσον αφορά τη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφιο αριθμό αν και η κυβέρνηση καταγράφει απώλειες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 33,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το Κίνημα Αλλαγής 11,6%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 3,7% και το Μέρα25 με 3%. Η επιλογή «Λευκό-Άκυρο», «δεν έχω αποφασίσει» και «δεν θα ψηφίσω», συγκεντρώνουν το 13,9% που αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό.

Στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το κόμμα που θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές», το 61% απάντησε Νέα Δημοκρατία, το 21% απάντησε ΣΥΡΙΖΑ και το 4% άλλο κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 39% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 23%, η επιλογή «κανένας» με 15%, Νίκος Ανδρουλάκης με 9% και από 3% συγκεντρώνουν οι κ. Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης.

Τι δηλώνουν οι αναποφάσιστοι

Αναφορικά με τους αναποφάσιστους που θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή φαίνεται να αποτελούν ένα ποσοστό της τάξης του 28%. Από αυτούς το 24% ταλαντεύεται ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, το 16% ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής και μόλις το 3% ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση ποιος θεωρείται «ο καλύτερος εκφραστής του κεντρώου χώρου σήμερα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 33% ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης 28% και ο Αλέξης Τσίπρας 20%.

Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 68%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 17% και ο Αλέξης Τσίπρας μόλις 3%.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 50%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης το 23%.

Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 73%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 9% και ο Αλέξης Τσίπρας το 6%.

 
Πρώτο κρας τεστ Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Στην ερώτηση για το ποιος εκφράζει την κεντροαριστερά σήμερα το 51% επιλέγει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 35% τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ερώτημα επιλέγουν κατά 79% τον Αλέξη Τσίρα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει 15%. Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας επιλέγουν κατά 76% τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 8%.

Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ επιλέγουν κατά 88% τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 11%.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 40%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης το 35%.

Πώς απαντούν οι πολίτες στο ερώτημα για τις αλλαγές που τυχόν να φέρει στο πολιτικό σκηνικό το ΚΙΝΑΛ. Στο ερώτημα “εσείς θέλετε να ενισχυθεί εκλογικά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Εάν ναι, εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ;” το 40% απαντά “Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ”, το 22% “Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας”, το 17% Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων” και το 17% “Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ”.

Βλέπουν θετικά τον Ανδρουλάκη

Σχετικά με την άποψη του δείγματος για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το 26% απαντά “θετικά”, το 35% “μάλλον θετικά”, το 14% “μάλλον αρνητικά”, το 11% “αρνητικά”. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 75% από τη ΝΔ απαντά πως κρίνει θετική ή μάλλον θετική” την εκλογή, από το ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 43% , στο ΚΙΝΑΛ 77%, στο ΚΚΕ 53%, στη Ελληνική Λύση 67% και 53% στο Μερα25.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Κάπα Research: Πώς αλλάζει το πολιτικό σκηνικό το ΚΙΝΑΛ και ποια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Ελλάδα: “Τέλος” τα παλαιά φορτηγά από τον Ιανουάριο του 2022!

Ανάστατη είναι η αγορά των επαγγελματικών οχημάτων καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου 2022 θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταβιβάσεις φορτηγών Euro 3 ή και παλαιότερων αλλά ο νέος ιδιοκτήτης απαγορεύεται να τα κυκλοφορήσει και θα πρέπει να τα αντικαταστήσει με οχήματα που πληρούν τουλάχιστον την οδηγία Euro 4!

Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά απαξιώνονται εντελώς τα παλαιά φορτηγά καθώς κανείς δεν θα θέλει να τα αποκτήσει αφού στην κυριολεξία δεν θα μπορεί να εργαστεί με αυτά αλλά θα πρέπει να δαπανήσει χρήματα για να τα αντικαταστήσει.

Μάλιστα το άρθρο 14 του 3887/2010 που αφορά τις μεταβιβάσεις αδειών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και ειδικότερα η παράγραφος 3 ισχύει κανονικά και η μεταβατική περίοδος του 3887 λήγει στις 27/01/2022!

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο νόμο 3887/2010: «Τελικές και μεταβατικές διατάξεις:

1.Για την εφαρμογή του άρθρου αυτού ως μεταβατική περίοδος ορίζεται η χρονική περίοδος που αρχίζει με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και λήγει στις 30 Ιουνίου 2013.

2.Μέσα σε δέκα έτη από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου της παραγράφου 1, οι υφιστάμενες άδειες Φ.Δ.Χ. μετατρέπονται σε Άδειες Οδικών Μεταφορών.

3.Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2, οι άδειες Φ.Δ.Χ. που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, συνεχίζουν να ισχύουν με τους όρους έκδοσής τους. Μετά την παρέλευση πέντε ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου σε περίπτωση μεταβίβασης, οι νέοι κάτοχοί τους υποχρεούνται να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με άλλα νεότερης τεχνολογίας κατηγορίας εκπομπών τουλάχιστον EURO IV. Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι μεταβιβάσεις από κληρονομικά αίτια.»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr πάνω από το 50% του στόλου των φορτηγών στην Ελλάδα πληροί την οδηγία ρύπων Euro 3 ή και παλιότερη οπότε η απαγόρευση κίνησης των μεταβιβαζόμενων οχημάτων  θα τα οδηγήσει σταδιακά στην απόσυρση ή στην εξαγωγή τους προς τρίτες χώρες.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες φορτηγών εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των οχημάτων που δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν πιέζουν τα κυβερνητικά στελέχη είτε να δοθεί νέα παράταση είτε να δοθούν κίνητρα αντικατάστασης των παλαιών οχημάτων με άλλα πιο σύγχρονα και πιο καθαρά.

Πάντως οι Ομοσπονδίες των ιδιοκτητών φορτηγών δεν κρύβουν την δυσανασχέτησή τους με την συγκεκριμένη εξέλιξη και όπως χαρακτηριστικά έχουν τονίσει και στο παρελθόν αποτελούν έναν κλάδο που δεν έχει επιδοτηθεί για την αντικατάσταση των οχημάτων τους τα οποία κοστίζουν πολλά χρήματα.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορτηγά στα αζήτητα

Κυριολεκτικά στα αζήτητα αναμένεται να οδηγηθούν εκατοντάδες χιλιάδες φορτηγά με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας καθώς θα απαγορεύεται η μεταβίβασή τους και δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία με αποτέλεσμα η απόσυρση ή η εξαγωγή να αποτελούν μονόδρομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr στην Ελλάδα τα επαγγελματικά οχήματα έως 3,5 τόνους που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 3 ή και παλαιότερες ανέρχονται σε 620.809 φορτηγά! Από αυτά τα 215.402 (23,4%) πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 0, τα 52.693 (5,7%) είναι Euro 1, τα 142.193 (15,4%) είναι Euro 2 και τα 210.521 οχήματα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 3 (22,8%).

Στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία φορτηγών που αφορά οχήματα από 3,5 έως και 8 τόνους έχουμε πάνω από 77.800 οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 3 ή και παλαιότερες. Ειδικότερα τα 25.194 (28%) πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 0, τα 7.469 (8,3%) είναι Euro 1, τα 20.853 (23,2%) είναι Euro 2 και τα 24.356 (27,1%) οχήματα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 3.

Τέλος στα φορτηγά άνω των 8 τόνων τα δεδομένα είναι χειρότερα καθώς τα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 3 ή και παλαιότερες κυμαίνονται σε πάνω από 108.000 οχήματα!

Από αυτά τα 30.666 (22,7%) πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 0, τα 5.076 (3,7%) είναι Euro 1, τα 36.158 (26,7%) είναι Euro 2 και τα 36.571 οχήματα (27%) πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 3.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr οι ιδιοκτήτες φορτηγών προτιμούσαν την απόκτηση κάποιου οχήματος Euro 3 καθώς δεν φέρουν το νέο έξυπνο ταχογράφο αλλά το παλαιό σύστημα του ταχογράφου οπότε και η «επέμβαση» σε αυτόν ήταν πιο εύκολη.

Άλλωστε είναι γνωστό πως οι Αρχές μπορούν ακόμη και εν κινήσει να αντλήσουν τα δεδομένα από την τελευταία γενιά των έξυπνων ταχογράφων και βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα παραποιήσει κάποιος…

H Απόφαση

Ξεκάθαρη είναι η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά στην παράταση της μεταβατικ΄ςη περιόδου λειτουργίας των μεταφορικών επιχειρήσεων με μορφή ΙΜΕ αλλά και τις μεταβιβάσεις ΦΔΧ μετά την 27 Ιανουαρίου 2022.

Όπως επισημαίνεται στην Απόφαση: «Σας ενημερώνουμε ότι με το άρθρο 60 του ν. 4850/2021 (Α’ 208) τροποποιήθηκε η περίπτωση γ’ της παρ. 7 του άρθρου 2 του ν. 3887/2010 (Α’ 174) ως προς το ανώτατο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να λειτουργούν οι Ιδιότυπες Μεταφορικές Εταιρείες (ΙΜΕ) του άρθρου 3 ν. 383/1976 (Α’ 182). Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι ΙΜΕ που λειτουργούσαν κατά την έναρξη ισχύος του ν. 3887/2010 (30/9/2010) μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με αυτή τη μορφή για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) ετών από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.3887/2010, δηλαδή έως και τις 27 Ιανουαρίου 2024.

Εντός αυτής της μεταβατικής περιόδου, οι ΙΜΕ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό τους στις άλλες μορφές μεταφορικής επιχείρησης του άρθρου 2 παρ. 7 ν.3887/2010 (φυσικά πρόσωπα ή εμπορικές εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής). Η ισχύς των αδειών άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και των κοινοτικών αδειών που έχουν εκδοθεί σε ΙΜΕ λήγει εκ του νόμου στις 27 Ιανουαρίου 2024.

Οι άδειες άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και οι κοινοτικές άδειες που εκδίδονται εφεξής στο όνομα ΙΜΕ δεν μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος πέραν της 27ης Ιανουαρίου 2024.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 14 παρ. 3 και 1 ν. 3887/2010, όπως ισχύει, σε περίπτωση μεταβίβασης μετά τις 27 Ιανουαρίου 2022 άδειας ΦΔΧ που είχε εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 3887/2010 (30/9/2010), ο νέος κάτοχος υποχρεούται να αντικαταστήσει το όχημα με άλλο, νεότερης τεχνολογίας κατηγορίας εκπομπών καυσαερίων τουλάχιστον EURO IV. Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι μεταβιβάσεις από κληρονομική αιτία.»

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα: “Τέλος” τα παλαιά φορτηγά από τον Ιανουάριο του 2022!"

Βρήκαν 3.500 σφαίρες στην λεωφόρο Κηφισού

Μπροστά σε ένα -τουλάχιστον- περίεργο εύρημα βρέθηκαν οι αστυνομικές Αρχές την Τετάρτη, 15.12.2021, καθώς επί της λεωφόρου Κηφισού εντοπίστηκαν χιλιάδες σφαίρες!

Πρόκειται για 3.500 (!) σφαίρες σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο αστυνομικός συντάκτης του Βήματος και των Νέων, Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Ο ίδιος μίλησε για δύο είδη σφαιρών -3.200 των 22 milimetre και 300 περίπου των 9 milimetre- λέγοντας πως ίσως άγνωστοι τις «ξεφορτώθηκαν» κατά την διάρκεια κάποιας αστυνομικής καταδίωξης, ώστε να μην εντοπιστούν στην κατοχή τους σε περίπτωση που η αστυνομία κατάφερνε να τους ακινητοποιήσει.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως αμέτρητοι διερχόμενοι οδηγοί πατούσαν με τα οχήματά τους τις σφαίρες, χωρίς -ευτυχώς- να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές όσον αφορά τις σκέψεις των Αρχών για τους πιθανούς… κατόχους των χιλιάδων σφαιρών, με όλα τα σενάρια να εξετάζονται.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρήκαν 3.500 σφαίρες στην λεωφόρο Κηφισού"

Πέρασε από την Ολομέλεια της Γερουσίας η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας μέσω του αμυντικού προϋπολογισμού 2022

Ένα βήμα πριν γίνει νόμος των ΗΠΑ είναι η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας καθώς ο Αμυντικός Προϋπολογισμός του 2022 στον οποίο περιλαμβάνεται ως τροπολογία, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας. Είναι ζήτημα χρόνου να υπογράφει από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Η συμφωνία που φέρει τον τίτλο “Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ Ελλάδος” και είχε εισαχθεί το καλοκαίρι από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ αναφέρει ότι: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της. 
Το σχήμα συνεργασίας 3+1 μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εντείνουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειες συνεργασίας και στήριξης του εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες απαγκίστρωσης του στρατιωτικού εξοπλισμού της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP).
Οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει, κατά περίπτωση, να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 Joint Strike Fighters στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει σε προγράμματα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και βάσει των κριτηρίων επιλογής έργων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (USDFC) θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθούν ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και στην ευημερία της Ελλάδας.
Η παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα για περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνει εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου, όπως εξουσιοδοτείται από το άρθρο 204 του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019.
Ο νέος νόμος αναφέρει ότι σε σχέση με την χρηματοδότηση από το “Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινήτρων Ανακεφαλαίωσης”, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα ποσά που διατίθενται ή παρέχονται με άλλο τρόπο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την Ελλάδα ως ενδεδειγμένα για να βοηθηθεί η χώρα να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες και να απομακρυνθεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής παραγωγής. Το αργότερο 180 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση που θα παρέχει αναλυτική περιγραφή για όλα τα κεφάλαια που διανέμονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης.
Οι εξής λεπτομέρειες που πρέπει να καταγράφονται είναι:
  • η ταυτοποίηση κάθε χώρας που αποδέχθηκε τα κεφάλαια.
  • η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια.
  • η αποτίμηση του υπολειπόμενου εξοπλισμού που παρείχε η τότε Σοβιετική Ένωση ή η Ρωσική Ομοσπονδία στις χώρες αποδέκτες.

Στο νέο νόμο αναφέρεται ρητά ότι “το Κογκρέσο πιστεύει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να παραχωρήσει άμεσα, δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών ειδών, αμυντικών υπηρεσιών και υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής σύμφωνα με την ισχύ του άρθρου 23 του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA) για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας”.

Για τα F-35 στον νόμο αναφέρεται ότι “είναι αίσθηση του Κογκρέσου ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να επισπεύσει την παράδοση οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα μόλις η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια αγορά με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που μπορεί να απαιτήσει ο Πρόεδρος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις πιστοποίησης που προβλέπονται στην ενότητα 36 του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων”.
Για την συνεργασία τύπου IMET με την Ελλάδα ο νόμος αναφέρει “για κάθε οικονομικό έτος από το 2022 έως το 2026, επιτρέπεται να διατεθούν 1.800.000 δολάρια για το Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) στην Ελλάδα”.
Για την Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) ο νόμος αναφέρει “δημιουργείται ομάδα, γνωστή ως «Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών» που θα αναλάβει τον συμπληρωματικό νομοθετικό ρόλο στη διαδικασία 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019. Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών θα αποτελείται από 6 Γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι θα διορίζονται ισάριθμα από τον αρχηγό της πλειοψηφίας και τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας. Μία φορά κάθε χρόνο, η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντάται με μέλη της ομάδας 3+1 για να συζητήσει θέματα στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων 3+1 των Κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, και των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη θαλάσσια ασφάλεια, την αμυντική συνεργασία, τις ενεργειακές πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες αντιμετώπισης κακοήθους επιρροής από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εξουσιοδοτούνται 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για να βοηθήσουν στην κάλυψη των δαπανών της «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέρασε από την Ολομέλεια της Γερουσίας η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας μέσω του αμυντικού προϋπολογισμού 2022"

Κώστας Καραμανλής: Υπογράφηκε η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Πάτρα-Πύργος μετά την έγκριση της Κομισιόν

Την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μετά την τελική έγκριση  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για το έργο, το οποίο είχε «σαλαμοποιήσει»  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, χωρίζοντάς το σε 8 ξεχωριστές εργολαβίες, με αποτέλεσμα να βαλτώσει. Τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την υπόθεση  σε τέλμα.

Ειδικότερα, στο 1ο τμήμα δεν είχε γίνει καμία απολύτως εργασία και ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική. Στο 2ο, αντί για 33% είχαμε πρόοδο εργασιών στο 14%. Αυτό ήταν και το καλύτερο από τα 8, στο 3ο τμήμα, δεν έγινε καμία εργασία γιατί εκκρεμούσε στο ΣτΕ, ενώ στο 4ο, δεν έγινε καμία εργασία, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος γιατί δεν είχε εγγυητική. Στο 5ο, υπήρχε υλοποίηση εργασιών μόνο στο 0,12%, στο 6ο τμήμα μόνο στο 2%, στο 7ο μόνο στο 0,62%. Στο 8ο, μετά από υλοποίηση εργασιών μόνο στο 0,1%, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος.

Υπό αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει το έργο των  75 χλμ. στην Ολυμπία Οδό, διεκδικώντας την έγκριση και χρηματοδότησή του από κοινοτικούς θεσμούς.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις,  ο κ. Καραμανλής δήλωσε:

«Η αλήθεια είναι σκληρή: ένα έργο που σήμερα θα ήταν έτοιμο, καθώς είχε δημοπρατηθεί ενιαίο το 2014, άγγιξε τα όρια της απόλυτης καταστροφής, εξαιτίας της επιθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει σε 8 κομμάτια. Ξέρουμε όλοι γιατί.

Με την επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συστηματική δουλειά που κάναμε στο Υπουργείο Υποδομών κ Μεταφορών καταφέραμε να ‘‘αναστήσουμε’’ το έργο της Πατρών – Πύργου. Δεσμευθήκαμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ξαναφέρουμε το έργο στις ράγες της υλοποίησης. Τίποτε δεν ήταν εύκολο. Υπήρξαν εμπόδια, εσωτερικά και εξωτερικά. Όμως τόσο οι μελέτες όσο και το σχέδιό μάς έπεισαν τις Βρυξέλλες ότι το έργο είναι σημαντικό και θα βοηθήσει την περιοχή.

Για να έρθει σήμερα με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού να εγκρίνει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και να πει ευθαρσώς: ‘‘Η κατασκευή του τμήματος Πάτρας – Πύργου της Ολυμπίας Οδού θα συμβάλει στην ανάπτυξη των σχετικών περιοχών και των οικονομικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές. Η εν λόγω απόφαση επιτρέπει στην Ελλάδα να στηρίξει την κατασκευή αυτής της σημαντικής υποδομής, η οποία αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου και αναμένεται επίσης να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες οδικής ασφάλειας στην περιοχή’’.

Διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο, που φθάνει σήμερα στην τελευταία του στροφή. Και τώρα οφείλουμε να τρέξουμε για να δώσουμε στους πολίτες της Ηλείας, της Πάτρας, της Πελοποννήσου, στους χιλιάδες επισκέπτες, ένα δρόμο που τους αξίζει. Ένα δρόμο, στον οποίο δεν θα θρηνούμε κάθε ημέρα θύματα…

Σήμερα δεν είναι μόνο ημέρα ικανοποίησης. Αλλά και αλήθειας.

Πλέον μπορούμε να πούμε με ειλικρίνεια, ότι το έργο αυτό, όχι απλά κινδύνεψε λόγω της τακτικής της τότε συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ήταν ουσιαστικά άλλο ένα έργο από αυτά που θα έμεναν απραγματοποίητα.

Κι εδώ θα χρησιμοποιήσω τα ίδια τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ: ‘‘Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο’’. Όντως! Το δικό του. Όπως και η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο: της Κυβέρνησης της ΝΔ».

Ο υφυπουργός Υποδομών και μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε:

«Μετά από 2 και πλέον χρόνια το έργο του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος μπαίνει και πάλι στις ράγες, αφού μετά και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού DG-COMP στις αρχές του επόμενου έτους ξεκινά.

Αποτελεί δικαίωση για εμάς η θετική έκβαση αυτής της υπόθεσης αφού αποτελούσε τη μοναδική σοβαρή επιλογή που διαθέταμε προκειμένου να απαλλαγούμε από την κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες που επιχείρησε ανεπιτυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με προσωπικές παρεμβάσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφαλίσαμε τρεις εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. προκειμένου να επαναφέρουμε το έργο στην παραχώρηση της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, όπως σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε.

Ο νέος άξονας θα έχει διατομή αυτοκινητοδρόμου, με ταχύτητα μελέτης 120 χλμ/ώρα και θα περιλαμβάνει γέφυρες, τεχνικά έργα και όλες τις προβλέψεις των υπόλοιπων αυτοκινητοδρόμων στη χώρα.

Το έργο λοιπόν θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022, με χρόνο κατασκευής τους 40 μήνες, όμως τα πρώτα 56 χλμ. ξεκινώντας από τον Πύργο θα δοθούν σε κυκλοφορία πριν τα 3 χρόνια.

Εντός του 2024 λοιπόν, ένα σημαντικό έργο για την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Πελοπόννησο και ολόκληρη την Ελλάδα θα ξεκινήσει να αποδίδεται στους πολίτες.

Αυτή ήταν η δέσμευση που πήραμε έναντι των πολιτών το 2019 και αυτή κάνουμε πράξη σήμερα.

Με αξιοπιστία, σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών και προσήλωση στο μεγάλο στόχο της ανάπτυξης, προχωράμε με λίγα λόγια και πολλά έργα»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Καραμανλής: Υπογράφηκε η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Πάτρα-Πύργος μετά την έγκριση της Κομισιόν"

Καιρός – Μεσολόγγι: Φόβοι ολικής κατάρρευσης της γέφυρας στο Ευηνοχώρι

Τις πληγές τους εξακολουθούν να μετράνε οι κάτοικοι στο Μεσολόγγι και τα γύρω χωριά. Μετά το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκονται, ουσιαστικά, αποκλεισμένοι χωρίς ακόμα πόσιμο νερό.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι του Ευηνοχωρίου, οι οποίοι χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εκφράζουν τον μεγάλο τους φόβο για ολική κατάρρευση της γέφυρας στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Οι μεγάλες πλημμύρες του περασμένου Σαββατοκύριακου (11 – 12.12.2021) δεν άφησαν άθικτη ούτε και την παλαιά σιδηροδρομική γέφυρα του ΟΣΕ στην ίδια περιοχή.

Δείτε την καθίζηση της γέφυρας Ευήνου σε βίντεο από drone του evinochori-kalidona.gr:

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Μεσολόγγι: Φόβοι ολικής κατάρρευσης της γέφυρας στο Ευηνοχώρι"

Θεσσαλονίκη: Βόμβες Μολότωφ εντοπίστηκαν στο ΑΠΘ


Οι αστυνομικοί εντόπισαν 19 βόμβες Μολότωφ το πρωί σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο πλησίον νέου κτιρίου Χημείου του Α.Π.Θ. .

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα αποσταλούν στην Υ.Ε.Ε.Β.Ε. για εξέταση. 

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Βόμβες Μολότωφ εντοπίστηκαν στο ΑΠΘ"

Κορωνοϊός: 4.801 κρούσματα, 77+1 θάνατοι και Rt στο 0,93

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.801, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.017.445, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 137 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.837 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,93 (95% ΔΕ: 0,86 - 1,02).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 323.461 τεστ, τα 24.329 μοριακά και τα 299.132 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα ανέβηκε στο 1,48% έναντι 1,03% χθες.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.486 στην Αττική (1.786 χθες).
  • 817 στη Θεσσαλονίκη (901 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 169 από την Ανατολική Αττική (224 χθες).
  • 186 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (206 χθες).
  • 92 από τη Δυτική Αττική (108 χθες).
  • 202 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (255 χθες).
  • 474 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (565 χθες).
  • 158 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (157 χθες).
  • 188 από τον Πειραιά (238 χθες).
  • 17 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (33 χθες).

 Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 56 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 62 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 32 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 24 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 26 στην ΠΕ Άρτας.
  • 124 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 56 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 12 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 27 στην ΠΕ Δράμας.
  • 78 στην ΠΕ Έβρου.
  • 89 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 11 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 5 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 44 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 55 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 121 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 13 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 2 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 89 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 39 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 8 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 39 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 20 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 59 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 5 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 43 στην ΠΕ  Κιλκίς.
  • 123 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 53 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 7 στην ΠΕ Κω.
  • 65 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 115 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 26 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 68 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 3 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 80 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 64 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 6 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 3 στην ΠΕ Νάξου.
  • 52  στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 2 στην ΠΕ Πάρου.
  • 59 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 58 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 30 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 44 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 53 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 45 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 7 στην ΠΕ Σάμου.
  • 106 στην ΠΕ Σερρών.
  • 1 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 1 στην ΠΕ Σύρου.
  • 29 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 61 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 36 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 4 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 91 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 30 στην ΠΕ Χανίων.
  • 86 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (135 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε μια ακόμα απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.553 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 683 (χθες 700). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 553 (80,97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 130 (19,03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.632 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 353 (ημερήσια μεταβολή +8,62%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 368 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 4.801 κρούσματα, 77+1 θάνατοι και Rt στο 0,93"

Καιρός αύριο: Παγετός κατά τόπους ισχυρός – Πού θα χιονίσει και πού θα βρέξει

Παγωμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (16.12.2021). Τοπικά θα υπάρχει παγετός, ενώ θα εκδηλωθούν βροχές σε ορισμένες περιοχές. Σε χαμηλά επίπεδα θα διατηρηθεί ο υδράργυρος.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ανατολική και τη νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι στo Aιγαίο θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 με 14 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 15 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς βροχές στα ανατολικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ανατολικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 με και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από το απόγευμα στα δυτικά.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με λίγες βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παγετός κατά τόπους ισχυρός – Πού θα χιονίσει και πού θα βρέξει"

Ρόδος: Ένοχοι για κατασκοπεία οι δύο κατηγορούμενοι – Στη φυλακή ο ένας με καταδίκη 5 ετών

Ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου ο 36χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου και ο 53χρονος πρώην μάγειρας.

Για τις δύο άλλες κατηγορίες που τους βάρυναν, της υποστήριξης της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, το δικαστήριο τους έκρινε αθώους.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο γραμματέα και 4 ετών στον 53χρονο. Για τον πρώτο η έφεση που ασκήθηκε δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και θα οδηγηθεί στις φυλακές, ενώ ο δεύτερος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Ένοχοι για κατασκοπεία οι δύο κατηγορούμενοι – Στη φυλακή ο ένας με καταδίκη 5 ετών"

Εγκρίθηκε από την ΕΕ η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου

Για μία δέσμευση της κυβέρνησης που γίνεται πραγματικότητα, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του για την τελική έγκριση της κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που συνάντησε το έργο, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «το 2015 ακύρωσε τον διαγωνισμό για να κατατμίσει το έργο σε 8 ξεχωριστές εργολαβίες. Κι αυτό, προκειμένου να ευνοηθεί ένας συγκεκριμένος κατασκευαστής, φιλικά διακείμενος προς εκείνη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δικής του κυβέρνησης, προκειμένου να «ξεκολλήσει» το έργο και, κυρίως, να διεκδικήσει την έγκριση και χρηματοδότησή του από τους κοινοτικούς θεσμούς, κάτι που τελικά επετεύχθη.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ύστερα από δύο χρόνια μεθοδικής και επίμονης δουλειάς, οι προσπάθειές μας δικαιώνονται και ένα μεγάλο έργο, επιτέλους, ξεκινά: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε, σήμερα, την οριστική έγκριση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου!

Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2014 με μία μόνο εργολαβία, προϋπολογισμού 443.000.000 ευρώ και με εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Αν προχωρούσε το έργο, τότε, θα ήταν ήδη έτοιμο. Όμως, μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, ήταν να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να κατατμίσει το έργο σε 8 ξεχωριστές εργολαβίες. Κι αυτό, προκειμένου να ευνοηθεί ένας συγκεκριμένος κατασκευαστής, φιλικά διακείμενος προς εκείνη. Η εξέλιξη αυτή καθυστέρησε το έργο για δύο ακόμη χρόνια, αυξάνοντας το κόστος του κατά 70.000.000 και προκαλώντας δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εργολάβων.

Έτσι, τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την υπόθεση σε τέλμα: με τον «εκλεκτό εργολάβο» του ΣΥΡΙΖΑ έκπτωτο και υπό χρεοκοπία και τις σχετικές συμβάσεις σε νομική εκκρεμότητα. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, αποφάσισα να ενταχθεί το κρίσιμο αυτό έργο των 75 χλμ. στην Ολυμπία Οδό. Και να διεκδικήσω, πλέον, προσωπικά και σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Καραμανλή, την έγκριση και χρηματοδότησή του από τους κοινοτικούς θεσμούς. Ήταν η μόνη λύση για να προχωρήσει. Μία λύση που τώρα γίνεται πραγματικότητα.

Ο νέος άξονας θα έχει ταχύτητα μελέτης 120 χλμ./ώρα, 8 ανισόπεδους κόμβους, 15 γέφυρες και 64 διαβάσεις. Θα διαθέτει Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης με Μονάδα Διαχείρισης Κυκλοφορίας και αστυνομικό σταθμό. Ξεκινά αμέσως με προβλεπόμενο χρόνο κατασκευής 40 μήνες. Τα πρώτα 56 χλμ., ωστόσο, ξεκινώντας απ’ τον Πύργο, θα ολοκληρωθούν νωρίτερα. Και με τον Παραχωρησιούχο να αναλαμβάνει και τη συντήρηση του δρόμου για 23 χρόνια.

Όλα αυτά σημαίνουν ασφαλέστερη, γρηγορότερη και πιο άνετη κυκλοφορία. Διασύνδεση των πόλεων, διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών, τόνωση των τοπικών αγορών. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα έργο ανάπτυξης της οικονομίας και ανακούφισης της κοινωνίας. Και για μία ακόμη δέσμευση της κυβέρνησής μας που γίνεται πραγματικότητα. Συνεπείς με το σύνθημά μας: Το είπαμε, το κάναμε!».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε από την ΕΕ η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου "

Παραλλαγή Όμικρον: Στα δέκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Στα δέκα έφτασαν τα  επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, καθώς πέντε ακόμα προστέθηκαν την Τετάρτη, στα πέντε που είχαν ήδη εντοπιστεί τις περασμένες ημέρες.

Από τα 5 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα, τα τέσσερα αφορούσαν ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία, και το πέμπτο είναι στενή επαφή ταξιδιώτη.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις πύλες εισόδου της χώρας έχουν καθυστερήσει τη δυναμική είσοδο της μετάλλαξης, ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου να κάνει έντονα αισθητή την εμφάνισή της, ειδικά την περίοδο των εορτών.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022, αναφέρει την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η παραλλαγή «Δέλτα» παραμένει η πιο διαδεδομένη. «Ως εκ τούτου, αξιολογούμε την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ως πολύ υψηλή» σημειώνει.

Η εμφάνιση της παραλλαγής ανησυχίας «Όμικρον» εγείρει σοβαρές ανησυχίες λόγω των προκαταρκτικών αναφορών για σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και πιθανή ανοσολογική διαφυγή σε σύγκριση με την παραλλαγή «Δέλτα». Παρόλο που τα κρούσματα της «Όμικρον» τα οποία αναφέρθηκαν αρχικά στην ΕΕ/ΕΟΧ συνδέονταν με ταξίδια, καταγράφεται πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων που έχουν αποκτηθεί εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, μεταξύ άλλων ως τμήματα ομάδων και εστιών. Τα κρούσματα ανιχνεύονται επίσης μέσω αντιπροσωπευτικών δειγματοληψιών σε συστήματα παρακολούθησης ρουτίνας. Αυτό δείχνει ότι η κοινοτική μετάδοση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και ότι αναμένεται περαιτέρω ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τους επόμενους δύο μήνες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλλαγή Όμικρον: Στα δέκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα"

Κορωνοϊός - Ιταλία: Σε πενθήμερη καραντίνα από αύριο όλοι οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ

Πενθήμερη καραντίνα θα επιβάλλεται από αύριο σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε σήμερα στο ιταλικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες όπως και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους γρήγορο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού (που να έχει γίνει το πολύ 24 ώρες πριν την άφιξή τους) ή μοριακό τεστ (με περιθώριο 48 ωρών).

«Σε εμάς οι μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο από το 0,2% του συνόλου των κρουσμάτων. Σε άλλες χώρες η παραλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και για τον λόγο αυτό, σκεφθήκαμε να εφαρμόσουμε την ίδια πρακτική που ισχύει για όποιον φτάνει στην χώρα μας από το Ηνωμένο Βασίλειο: το τεστ. Δεν νομίζω ότι το θέμα χρειάζεται υπερβολική σκέψη», τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα La Repubblica από τις Βρυξέλλες, ιθύνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε ότι «οι χώρες μέλη πρέπει να πληροφορούν την Κομισιόν για την λήψη τυχόν περιοριστικών μέτρων».

Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, «από την έδρα της ΕΕ έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην αυριανή σύνοδο κορυφής».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Ιταλία: Σε πενθήμερη καραντίνα από αύριο όλοι οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ"

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για τον αρνητή δικηγόρο – Ζητεί να δικαστεί για ψευδείς ειδήσεις

Να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και να δικαστεί στις 14 Ιανουαρίου για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων κατ' εξακολούθηση ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης, αρνητής της πανδημίας, ζητεί με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών Γεώργιος Οικονόμου. Στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός κάνει λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη» συμπεριφορά του δικηγόρου, ο οποίος αρνείται την πανδημία, είναι αντιεμβολιαστής και δηλώνει δημοσίως ότι οι διασωληνώσεις ασθενών με covid-19 γίνονται χωρίς λόγο.

Όπως αναφέρει στην πρότασή του ο κ. Οικονόμου, η συμπεριφορά αυτή του κατηγορούμενου είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και οι απόψεις που προβάλλει για τα εμβόλια και την πανδημία είναι αναληθείς και αβάσιμες και εάν υιοθετηθούν έστω κι από μέρος του πληθυσμού, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει γενικευμένη εξάπλωση του ιού.

Με το σκεπτικό αυτό εισαγγελέας προτείνει την απόρριψη της προσφυγής του δικηγόρου ο, ο οποίος ζητεί να μην δικαστεί στις 14 Ιανουαρίου για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατ΄ εξακολούθηση.

Χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας αναφέρει στην πρότασή του για το δικηγόρο: «Η παραπάνω αξιόποινη συμπεριφορά του κατηγορουμένου παρουσιάζεται εξαιρετικά επικίνδυνη διότι εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας διαθέτει και διασπείρει προφανώς ψευδείς και αβάσιμες ειδήσεις ικανές να προκαλέσουν σοβαρές ανησυχίες και φόβο στους πολίτες της χώρας και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην δημόσια υγεία και το κυριότερο τα γεγονότα τα οποία παραθέτει μέσω του διαδικτύου είναι προφανώς αναληθή, χρησιμοποιεί υβριστικές εκφράσεις για τους ιατρούς και τα στελέχη του υγειονομικού προσωπικού οι οποίοι καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με κίνδυνο της υγείας τους ακόμη και τη ζωή τους ενώ εκφέρει και ακραίες αντιεπιστημονικές απόψεις παντελώς ατεκμηρίωτες για το εμβόλιο κατά του Covid προτρέποντας με ευθύ τρόπο τους πολίτες να μην εμβολιάζονται διότι με τις υποτιθέμενες παρενέργειες τους οδηγεί στο θάνατο. Όλα τα παραπάνω στις κρίσιμες για τη χώρα μας περιστάσεις πέραν του ότι είναι αναληθή και αβάσιμα διότι συνοδεύονται και από περιστατικά τα οποία ουδέποτε έχουν συμβεί – εκατοντάδες ασθενής διακομίστηκε με παρενέργειες του εμβολίου που αποκρύπτονται από το ιστορικό τους – εμφανίζουν και τον κίνδυνο εάν υιοθετηθούν από μέρος του πληθυσμού να έχουμε γενικευμένη εξάπλωση του ιού…».

Μετά την υποβολή της πρότασης του εισαγγελέα, αρμόδιο να αποφανθεί επί της προσφυγής του δικηγόρου, είναι το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμα που θα εκδώσει.

Σήμερα, εν των μεταξύ, ο δικηγόρος έδωσε εξηγήσεις σε πταισματοδίκη ως ύποπτος τέλεσης κακουργηματικών πράξεων και συγκεκριμένα για συνέργεια σε θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο, συνέργεια στην παραβίαση μέτρων κατά του κορωνοιού καθώς και για συμμετοχή σε αυτοκτονία (πλημμέλημα). Η κλήτευσή του αφορά σε μια άλλη δεύτερη δικογραφία που βρίσκεται ανοιχτή στην εισαγγελία και η οποία σχετίζεται με το θάνατο 54χρονης γυναίκας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από κορωνοϊό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η θανούσα ήταν ανεμβολίαστη και αρνούνταν να διασωληνωθεί. Μάλιστα, ως φυσικός αυτουργός των συγκεκριμένων πράξεων καλείται αύριο να δώσει εξηγήσεις και ο σύζυγος της 54χρονης γυναίκας.

Ο δικηγόρος προσερχόμενος σήμερα στον πταισματοδίκη ανέφερε, σε αντίθεση με τα όσα του αποδίδονται, ότι ο ίδιος είχε συστήσει στην 54χρονη να διασωληνωθεί. Ακόμη, υποστήριξε ότι ευθύνες πρέπει αναζητηθούν στους γιατρούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ πήραν εισαγγελική εντολή στις 12 το μεσημέρι να διασωληνώσουν την ασθενή το έκαναν στις 8 το βράδυ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για τον αρνητή δικηγόρο – Ζητεί να δικαστεί για ψευδείς ειδήσεις"

Κακούργημα το revenge porn – Αυστηροποιεί την ποινή το υπουργείο Δικαιοσύνης

Την αυστηροποίηση της ποινής που προβλέπεται για το αδίκημα της παράνομης διοχέτευσης – διακίνησης, μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε σχέση με την ερωτική ζωή, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στον απόηχο της υπόθεσης που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με «πρωταγωνιστή» τον παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο, των “Ράδιο Αρβύλα“, που κατηγορείται ότι δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο με προσωπικές στιγμές πρώην συντρόφου του, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την αναβάθμιση του ποινικού χαρακτηρισμού της πράξης σε κακούργημα και κατ’ επέκταση την αύξηση της επαπειλούμενης ποινής.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει ειδική επιβαρυντική περίσταση όταν η πράξη στρέφεται κατά ανηλίκου θύματος στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας των ανηλίκων και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων που έχει επιδείξει το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακούργημα το revenge porn – Αυστηροποιεί την ποινή το υπουργείο Δικαιοσύνης"

Κορονοϊός: Με PCR test θα μπαίνουν όλοι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.

Όποιος επιθυμεί να μπει στην Ελλάδα -και ειδικά τώρα στις γιορτές θα είναι πολλοί οι ταξιδιώτες που θα έρχονται από το εξωτερικό- θα μπορεί να το κάνει μόνο με PCR.

Αυτό έγινε γνωστό νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (15/12) από το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00.

Όλα αυτά, την ώρα που και στην Ελλάδα είναι έντονη η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον», η οποία εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Αυτή την περίοδο, εκτός από τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Όμικρον» στην Ελλάδα, εξετάζονται και άλλες «ύποπτες» περιπτώσεις…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Με PCR test θα μπαίνουν όλοι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα"

Freedom Pass: Παρατείνεται η χρήση των 150 ευρώ για τους δικαιούχους

Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το Freedom Pass μέχρι και την 30 Ιουνίου 2022 θα έχουν οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών (γεννηθέντες από 1/1/1996 έως 31/12/2003) που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη (ή μοναδική) δόση του εμβολιασμού τους κατά της Covid-19 έως και τις 31/12/2021. Συγκεκριμένα, με την υπ’ αρ. 5703/2021 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, και Υγείας Θάνου Πλεύρη, καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη η ισχύς της ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο νέοι έχουν ήδη κάνει χρήση του Freedom Pass. Συγκεκριμένα, στο πρώτο πεντάμηνο ισχύος του (από 20/07/2021), έχουν υλοποιηθεί 506.520 αιτήσεις για την απόκτησή του.

Διευκρινίζεται ότι η παράταση αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης των Freedom Pass που θα έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2021 για ένα επιπλέον εξάμηνο και όχι στη δυνατότητα έκδοσης νέου μετά την 01/01/2022.

Υπενθυμίζεται ότι το Freedom Pass αποτελεί μία ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα αξίας 150€ που προορίζεται για αγορές σε ελληνικές επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου. Η δράση υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ). Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να πληρώνει με αυτήν:

  • είτε για αγορές με φυσική παρουσία, «σκανάροντας» στο ταμείο το κινητό του τηλέφωνο,
  • είτε για ηλεκτρονικές αγορές, εισάγοντας τα στοιχεία της κάρτας.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι ιδιαίτερα απλή. Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στο freedompass.gov.gr χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο Taxisnet. Στη συνέχεια, καταχωρούν και επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail τους. Όσοι δεν διαθέτουν κωδικούς Taxisnet, μπορούν να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία στα ΚΕΠ. Τέλος, την επόμενη ημέρα θα λάβουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, το Freedom Pass μπορεί να αξιοποιηθεί μέχρι την 30/06/2022 για αγορές εντός Ελλάδας, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Η χρήση της μπορεί να αφορά σε μία ή περισσότερες πληρωμές, για μέρος ή για το σύνολο του ποσού που απαιτείται για το προϊόν ή την υπηρεσία. Σημειώνεται ότι δεν παρέχεται δυνατότητα ανάληψης του ποσού ή συναλλαγών με εμπόρους του εξωτερικού.

Συχνές ερωτήσεις καθώς και όλες οι δραστηριότητες για τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Freedom Pass βρίσκονται αναλυτικά στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Freedom Pass: Παρατείνεται η χρήση των 150 ευρώ για τους δικαιούχους"

Θεσσαλονίκη: Ρομά συγκρούστηκαν έξω από τα δικαστήρια -20 προσαγωγές

Άρια συμπλοκή μεταξύ ομάδων Ρομά, ξέσπασε, νωρίτερα το πρωί, έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Οι συμπλεκόμενοι τα έκαναν «γυαλιά- καρφιά» μπροστά στα έντρομα μάτια περαστικών και θαμώνων παρακείμενων καταστημάτων εστίασης. Εκτός από ξύλα και καδρόνια, χρησιμοποίησαν ως πολεμοφόδια καρέκλες και παρτέρια από τα γύρω μαγαζιά.

Το σκηνικό διήρκησε τουλάχιστον δέκα λεπτά και η κατάσταση εκτονώθηκε με την επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που προχώρησαν σε πάνω από είκοσι προσαγωγές.

Τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε και χρειάστηκε να τού παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ρομά συγκρούστηκαν έξω από τα δικαστήρια -20 προσαγωγές"

ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής λόγω θανάτου

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, που επιτρέπει την έκδοση της επικουρικής σύνταξης εντός δύο μηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, «η νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία έρχεται να αντιμετωπίσει άλλο ένα ζήτημα γραφειοκρατίας και πολύμηνων καθυστερήσεων που ταλαιπωρούσε τους πολίτες σε μία δύσκολη χρονική στιγμή γι αυτούς, έπειτα από την απώλεια των οικείων προσώπων τους. Η νέα υπηρεσία αναμένεται να διευκολύνει έναν σημαντικό αριθμό πολιτών. Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες, το σύνολο των αιτημάτων που κατατέθηκαν για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης, λόγω θανάτου, ξεπέρασαν τις 20.000».

Οι δικαιούχοι της μεταβίβασης μπορούν, πλέον, να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημα και καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Από τη στιγμή που έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής, ο χρόνος αναμονής για την απονομή της επικουρικής σύνταξης, λόγω θανάτου συνταξιούχου, περιορίζεται στους δύο μήνες.

Η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης, λόγω θανάτου, ξεκινά σήμερα να καλύπτει όλα τα τέως ταμεία του ιδιωτικού τομέα και, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα ενταχθεί και ο δημόσιος τομέας. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών, όπως, για παράδειγμα, πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, ληξιαρχική πράξη θανάτου, κ.ά., αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης, λόγω θανάτου» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι =>ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής λόγω θανάτου"

Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό και η κόρη της Ροζίτας Σώκου - «Ήταν ανεμβολίαστες και οι δύο», λέει ο Σπύρος Μπιμπίλας

Την τελευταία της πνοή άφησε η Ροζίτα Σώκου μετά τη μάχη της με τον κορωνοϊό και όπως έγινε γνωστό, ούτε η κόρη της  γλίτωσε από τον ιό.

Η γνωστή δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών και όπως αποκάλυψε, ο Σπύρος Μπιμπίλας, με τον οποίο διατηρούσαν μία μακροχρόνια φιλία, δεν είχε εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΗ μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα και εξήγησε πως και η κόρη της, Ιρένε Μαραντέ,  επίσης ανεμβολίαστη, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με κορωνοϊό.

«Αν δεν την είχε βρει ο κορωνοϊός, θα ζούσε κι άλλο, αλλά δεν ήθελε να κάνει το εμβόλιο. Εύχομαι να το ξεπεράσει και η κόρη της το πρόβλημα, γιατί και εκείνη κόλλησε δυστυχώς. Είναι στο νοσοκομείο και εκείνη ανεμβολίαστη. Δεν ήθελαν να το κάνουν το εμβόλιο», είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό και η κόρη της Ροζίτας Σώκου - «Ήταν ανεμβολίαστες και οι δύο», λέει ο Σπύρος Μπιμπίλας"

Την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας εισηγήθηκε η Εισαγγελέας της έδρας

Με την αγόρευση της Εισαγγελέως της έδρας, τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισής τους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των προσκομιζόμενων εγγράφων από την υπεράσπιση (αναγνωστέα), συνεχίστηκε ως αργά χθες το απόγευμα η πολύκροτη δίκη κατασκοπείας προς όφελος της Τουρκίας.

Η Εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των δύο κατηγορούμενων και συγκεκριμένα του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 53χρονου πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους,

Αίσθηση προκάλεσε χθες η λήψη κατάθεσης προς υπεράσπιση του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου από έναν απόστρατο αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού που υποστήριξε ότι την επίμαχη περίοδο του θέρους του 2020 δεν υπήρξε ένταση και κλιμάκωση αυτής σε επίπεδο που να απειλείται πόλεμος. Ισχυρίστηκε συνοπτικώς ότι τόσο η ανάκληση των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού, η αποστολή και διάταξη των δυνάμεων άμυνας της χώρας μας στην περιοχή όσο και η κινητοποίηση που υπήρξε είναι συνήθης, δεν είναι επικίνδυνη να οδηγήσει σε πόλεμο ενώ παραπέρα αξιολόγησε ως άνευ ουσίας τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στους κατηγορούμενους υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για υλικό που δεν είναι απόρρητο.

Ανάλογοι ήταν οι ισχυρισμοί του τεχνικού συμβούλου του πρώτου κατηγορούμενου που έκανε ανάλυση των στοιχείων που βρέθηκαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Μια ημεδαπή καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου που κατέθεσε ομοίως ως μάρτυρας υπεράσπισης του 36χρονου υποστήριξε στην κατάθεσή της ότι υπήρξε κρίση αλλά δεν ήταν ικανή να οδηγήσει σε πόλεμο. Υπέρ του πρώτου κατέθεσε και δικηγόρος της Ρόδου που γνωρίζει την οικογένεια ενώ τελευταία κατέθεσε συγγενής του 53χρονου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης εγχείρισαν χθες στο δικαστήριο αλλά και πρόβαλαν σε οθόνη αντίγραφα δημοσιευμάτων εφημερίδων και ιστοσελίδων στα οποία απεικονίζονται στρατιωτικά πλοία αγκυροβολημένα στο Καστελλόριζο και «αναρωτήθηκαν» γιατί δεν κινήθηκε έρευνα εις βάρος τους για κατασκοπεία.

Ανάλογη θέση εξέφρασαν και για υλικό που προέβαλαν από blog στο διαδίκτυο με 11.500 ακόλουθους, όπως τόνισαν, στο οποίο προβλήθηκαν βίντεο με στρατιωτικά πλοία στο ακριτικό νησί.

Την «τιμητική» της είχε μάλιστα και η «δημοκρατική», αφού στο δικαστήριο εγχείρισαν και δημοσίευμά της τον Αύγουστο του 2020 στο οποίο απεικονίζεται στρατιωτικό πλοίο… Πρόκειται ωστόσο για φωτογραφία αρχείου από το έτος 2014 και για άρθρο – αναδημοσίευση από «το Βήμα». Η ίδια φωτό έχει δε δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη από το έτος 2014.

Οπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», από την ακροαματική διαδικασία κατέστη σαφές ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα των στοιχείων και συγκεκριμένα των φωτογραφιών και των μηνυμάτων που αντήλλασσαν μεταξύ τους ισχυριζόμενοι ότι είτε αυτά είναι προσιτά σε όλους που ήταν παρόντες στο Καστελλόριζο την επίμαχη περίοδο Ιουλίου – Νοεμβρίου 2020, είτε μέσω του διαδικτύου είτε ακόμη ότι θα μπορούσαν οι Τούρκοι να αντλήσουν πληροφορίες με τη χρήση drones.

Επιπλέον επιδιώκουν να πείσουν ότι την επίμαχη περίοδο ναι μεν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διένυαν περίοδο έντασης κάτι που είχε οδηγήσει σε ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Καστελλόριζου, πλην όμως δεν υφίστατο κίνδυνος κλιμάκωσης σε πόλεμο.

Χθες ζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο και τα πειστήρια. Εξετάστηκαν τα κιάλια που βρέθηκαν στον 53χρονο αλλά και το κινητό του τελευταίου για να διαπιστωθεί αν είχε φθορά.

Ο 36χρονος απολογούμενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εις βάρος του. Ζούσε όπως είπε μια ήσυχη ζωή και ποτέ δεν έκανε κάτι λάθος. Υποστήριξε ότι από ενθουσιασμό ζήτησε σε sms από τον 53χρονο να του πει τον αριθμό στρατιωτικού πλοίου, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται καλά.

Αρνήθηκε τον ισχυρισμό που είχε αναπτύξει ο συγκατηγορούμενός του ότι συναντήθηκαν σε σούπερ μάρκετ της Ιαλυσού και ότι του ζήτησε να διαγράψει κάτι από το κινητό που συνομιλούσαν.

Σε ό,τι αφορά στο πακέτο δεδομένων που του έδωσε για το κινητό του υποστήριξε ότι το έκανε για να τον βρίσκει και να τον βοηθά.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο 53χρονος είχε καταθέσει αρχικώς χωρίς δικηγόρο και δεν ήξερε τι έλεγε στην κατάθεσή του. Τόνισε ότι οι σχέσεις του με τον 53χρονο είχαν αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής του.

Θυμίζουμε ότι είχε αναπτύξει τον ισχυρισμό ότι η προσπάθεια εμπλοκής του στην υπόθεση συνιστά πράξη καθαρά πολιτική και όχι προσωπική, προκύπτουσα απλά και μόνο από τη θέση που κατέχει στο Προξενείο της Τουρκίας, με στόχο να δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών!

Ο 53χρονος μάγειρας είχε ομολογήσει ότι ο 36χρονος τον στρατολόγησε και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής «what’s up».

Ο ίδιος του απαντούσε είτε με τηλεφωνικές κλήσεις είτε μέσω της εφαρμογής, ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές, ενώ το Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι έδωσε στον 36χρονο πληροφορίες μετά από δύο ταξίδια τον Οκτώβριο για τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, τον αριθμό αυτών και τα διακριτικά που έφεραν στην πλώρη αλλά και τον αριθμό των στρατιωτών σ’ αυτά.

Ενώπιον της Ανακρίτριας υποστήριξε ουσιαστικά τα ίδια λέγοντας ότι ο 36χρονος του ζήτησε να του δίνει τις θέσεις των πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στο Καστελλόριζο, καθώς και τους αριθμούς που έφεραν αυτά, ζητώντας του η επικοινωνία αυτή να γίνεται μόνο μέσω της εφαρμογής what’ s up. Ισχυρίστηκε, ότι οι μοναδικές πληροφορίες που διαβίβασε δύο μοναδικές φορές στον 36χρονο, ήτοι τον αριθμό των ελληνικών πολεμικών πλοίων που έπλεαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην περιοχή του Καστελλορίζου, δεν αποτελούν κρατικά απόρρητα, καθώς μπορούσαν να γίνουν ορατά από το ευρύ κοινό της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, ήτοι η πληροφορία αυτή δεν περιοριζόταν σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων.

Χθες ισχυρίστηκε ότι ο 36χρονος τον ρωτούσε μάλλον από περιέργεια προσθέτοντας ότι δεν θυμάται. Πρόσθεσε εξάλλου χθες ότι παραξενεύτηκε όταν οι αστυνομικοί πήγαν στο καράβι και τον συνέλαβαν. Ισχυρίστηκε ακόμη χθες ότι ευρισκόμενος στην Ασφάλεια φοβήθηκε και δεν ήξερε τι έλεγε γιατί δεν είχε λάβει και τα φάρμακά του και ότι μετά από μέρες αντιλήφθηκε τι είχε καταθέσει και ανασκεύασε. Υποστήριξε χθες ότι δεν τον πίεζε o 36χρονος να του δίνει πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης του πρώτου παρίστανται οι δικηγόροι Αθηνών κ.κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Αλέξανδρος Τσακαλίδης, η δικηγόρος Ρόδου κ. Τίνα Χατζηκωσταντίνου και του δεύτερου ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » " Την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας εισηγήθηκε η Εισαγγελέας της έδρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news