facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Κύπρος: 895 νέα κρούσματα Covid-19 και ένας νεκρός το τελευταίο 24ωρο

Έναν θάνατο και 895 (ποσοστό θετικότητας: 1,53%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από 58,459 μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), το Σάββατο (24/04/21) στην Κύπρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 61,576.

292 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 70 σε σοβαρή κατάσταση. Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη. Ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι 298.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 895 νέα κρούσματα Covid-19 και ένας νεκρός το τελευταίο 24ωρο"

Γενοκτονία Αρμενίων: Έξαλλη η κυβέρνηση Ερντογάν – Το μήνυμα του «σουλτάνου»

Οργισμένες ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

“Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις – οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, τόνισε πως “καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επαναλαμβάνει τις συκοφαντίες εχθρών της Τουρκίας, που το μόνο που θέλουν είναι να βλάψουν τη χώρα μας. Συνιστούμε στον Αμερικανό πρόεδρο να κοιτάξει τη δική του ιστορία και το παρόν”. 

«Απορρίπτουμε την εκτίμηση του Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915, η οποία αποτελεί ένδειξη της παραχάραξης της ιστορίας για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή η δήλωση, η οποία βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων και αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από τους Αρμένιους αντάρτες, δεν έχει καμία αξία έναντι του έθνους και της ιστορίας μας. Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά σε όσους το επιθυμούν», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγραψε στο Twitter: «Τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία.  Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: 

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 που έγινε στις 24 Απριλίου υπό την πίεση ακραίων αρμενικών αντι-τουρκικών κύκλων.

Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει καμία επιστημονική και νομική βάση, ούτε στηρίζεται σε στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου «γενοκτονία», όπως ορίζεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα πολιτικά κίνητρα της κάθε περιόδου, των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις τους. Μια τέτοια στάση αποτελεί χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκφραστεί σαφώς για τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915.

Επιπλέον, το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην αρμενική πλευρά να συστήσει μια κοινή επιτροπή Ιστορίας για να ριχτεί ένα φως δικαιοσύνης στα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου. Αν και η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Από αυτή την άποψη, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική δικαιοδοσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία.

Ως μία χώρα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής που αποτελεί λίκνο των πολιτισμών και η οποία έχει υιοθετήσει τη στάση της ειρήνης και της ηρεμίας στην ανθρωπότητα, παρά όλα τα δεινά της, η Τουρκία δεν απέφυγε ποτέ να αντιμετωπίσει την ιστορία της και δεν θα πάρει μαθήματα από καμία άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σχετικά με αυτό το θέμα.

Με την ευκαιρία αυτή, τιμούμε για άλλη μια φορά τη μνήμη των ανθρώπων από όλες τις μουσουλμανικές, χριστιανικές και εβραϊκές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έχασαν τη ζωή τους υπό τις εξαιρετικές συνθήκες της περιόδου πριν και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Απριλίου για τους Οθωμανούς Αρμένιους, που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής λειτουργίας στο Αρμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη φέτος, αντανακλά την προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

Μετά από περισσότερα από 100 χρόνια που έχουν περάσει από αυτό το επονείδιστο παρελθόν, αντί να καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για να θεραπεύσει τις πληγές του παρελθόντος και να χτίσουμε μαζί ένα μέλλον στην περιοχή μας, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να προκαλέσει την πόλωση των εθνών και να εμποδίσει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας.

Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από τη συνείδηση ​​του τουρκικού λαού, τουναντίον θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που θα υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.

Καλούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να στηρίξει προσπάθειες που δεν αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας έμπρακτης ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών, αλλά αντίθετα να εξυπηρετήσει την ατζέντα αυτών των κύκλων που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα αντλούμενη από την ιστορία».

Μπαχτσελί: «Ήρθε η ώρα να χωρίσουμε τους δρόμους μας με τις ΗΠΑ»

Άστραψε και βρόντηξε ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, ο ηγέτης των εθνικιστών κατά Τζο Μπάιντεν στο twitter. «Στο ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους δεν υπάρχει ούτε γενοκτονία ούτε σφαγή. Η ιστορία μας είναι πεντακάθαρη και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν.

Η δήλωση του Μπάιντεν για γενοκτονία δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα και ταυτόχρονα αποτελεί πολιτική ανοησία και ανηθικότητα. Ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας από μία χώρα που ήταν σύμμαχος.

Η σκανδαλώδης και στρεβλή δήλωση του Μπάιντεν επισείουν τον κίνδυνο οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να γλιστρήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Με μία τέτοια νοοτροπία που προσπαθεί να ρίξει σκιά γενοκτονίας σε μια χώρα, με την οποία έχει δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και στρατηγικούς δεσμούς, είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν.

Η μετάλλαξη της ιστορίας σε εργαλείο κατάχρησης από τους πολιτικούς όχι μόνο θα εμβαθύνει το χάσμα μεταξύ πολιτισμών και εθνών, αλλά θα ανοίξει επίσης το δρόμο για μια πόλωση ανάμεσα στις γενιές. Αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν, καμία χώρα.

Οι φρικαλεότητες των συμμοριών των Αρμενίων τη δεκαετία του 1910 και οι επιθέσεις τους χωρίς διάκριση, εναντίον παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της Ανατολίας, δεν αποτελεί δημοκρατική διεκδίκηση δικαιωμάτων, αλλά μια ύπουλη και βάναυση τρομοκρατική επιχείρηση. Το τουρκικό έθνος δεν λύγισε σε μία τέτοια επιχείρηση».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γενοκτονία Αρμενίων: Έξαλλη η κυβέρνηση Ερντογάν – Το μήνυμα του «σουλτάνου»"

Μήνυση κατά Βαξεβάνη κατέθεσε ο Φουρθιώτης

Μήνυση κατά του Κώστα Βαξεβάνη κατέθεσε ο Μένιος Φουρθιώτης, όπως αναφέρει σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι ζητά «άμεσα από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Βαξεβάνης, που αποτελούν μνημείο ψεύδους και συκοφαντίας».

Ο κ. Φουρθιώτης υποστηρίζει ότι μετά από σειρά επιθέσεων εις βάρος του «κάποιοι χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη και αστεία μυθεύματα επιχειρούν από θύμα να με παρουσιάσουν ως θύτη».

Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει:

Μετά από σειρά επιθέσεων εις βάρος μου κάποιοι χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη και αστεία μυθεύματα επιχειρούν από θύμα να με παρουσιάσουν ως θύτη.

Μετά από 15 σφαίρες από πολεμικό όπλο στην κατοικία μου.

Μετά από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην κατοικία μου.

Μετά από τον εμπρησμό του αυτοκινήτου συνεργάτη μου έξω από την μετάδοση της τηλεοπτικής μου εκπομπής !

Μετά από τις αλλεπάλληλες απειλές κατά της ζωής μου ακόμα και από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μελών Κυβέρνησης, υπόθεση που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο των «Αποκαλυπτικών», η ιστορία, που έπλασε ο κ. Κώστας Βαξεβάνης για τους δικούς του λόγους, αποτελεί την κορύφωση του πολέμου λάσπης, που δέχομαι το τελευταίο διάστημα λόγω της εκδοτικής μου παρουσίας.

Επειδή είμαι αποφασισμένος να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου έχω ήδη προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες καταθέτοντας μήνυση κατά του κ. Βαξεβάνη.

Μήνυση όμως κατέθεσα και κατά του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη καθώς με τις πράξεις και παραλείψεις του συνεχίζει να εκθέτει σε κίνδυνο την ζωή μου καθώς παρά το ότι είμαι διαπιστωμένα στόχος επιθέσεων, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί από πλήθος πραγματικών και καταγεγραμμένων περιστατικών, αφαίρεσε, ύστερα από πολιτική εντολή την προστασία μου.

Αντίθετα, με πολιτική εντολή ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβε πρόσθετα μέτρα προστασίας για τον κ. Βαξεβάνη βάσει των ισχυρισμών ότι ένας κύριος «τον οποίο ούτε καν κατονομάζει» του είπε ότι απειλείται η ζωή του. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα οποία θα αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνω ότι ζητώ άμεσα από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Βαξεβάνης, που αποτελούν μνημείο ψεύδους και συκοφαντίας.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μήνυση κατά Βαξεβάνη κατέθεσε ο Φουρθιώτης"

Διόδια: Πάνω από 300 οχήματα εκδρομέων υποχρεώθηκαν σε αναστροφή

Πάνω από 300 οχήματα εκδρομέων υποχρεώθηκαν σε επιστροφή στην Αθήνα στις εθνικές οδούς από το πρωί ως το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς δεν επιτρέπεται η έξοδος από την Περιφέρεια Αττικής χωρίς σημαντικό και  τεκμηριωμένο λόγο, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στο διάστημα από τις 6 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου 208 οχήματα υποχρεώθηκαν σε επιστροφή στην Αθήνα καθώς δεν δικαιολόγησαν την έξοδό τους από την Αθήνα προς Κόρινθο, ενώ σημειώθηκαν και δύο παραβάσεις μετακίνησης, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Παράλληλα, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας η Τροχαία Αττικής υποχρέωσε σε αναστροφή άλλα 95 οχήματα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διόδια: Πάνω από 300 οχήματα εκδρομέων υποχρεώθηκαν σε αναστροφή"

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η Ελλάδα έχει κάνει αναγνώριση από το 1996

Στην Ελλάδα, η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίστηκε και καθιερώθηκε μετά από πρόταση και σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς το 1996, ως πρόεδρος τότε της Πολιτικής Άνοιξης.

Ο κ. Σαμαράς μάλιστα έχει βραβευτεί από την Αρμενική κυβέρνηση και την εν Ελλάδι αρμενική κοινότητα στην εκδήλωση μνήμης για τα 90 χρόνια από τη γενοκτονία.

Ο κ. Σαμαράς σε δήλωσή του χαρακτήριζε την αναγνώριση της γενοκτονίας από την ελληνική πολιτεία ως «ένα από τα πράγματα που με κάνουν περήφανο. Ήταν μια ελάχιστη και έμπρακτη εκδήλωση τιμής προς τον αδελφό αρμενικό λαό και προς την ίδια την Ιστορία».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γενοκτονία των Αρμενίων: Η Ελλάδα έχει κάνει αναγνώριση από το 1996"

Ερντογάν στον τουρκικό λαό: Ετοιμαστείτε για πόλεμο!

Η ομιλία του Τούρκου προέδρου συγκλόνισε τον τουρκικό λαό.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον τουρκικό λαό να προετοιμαστεί για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Συρία θα προκαλέσει τη σύγκρουση για τον  τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κατασκευάζουν 20 βάσεις στη Συρία.

Αλλά, όπως φαίνεται ο Ερντογάν δεν εξέφρασε θυμό (οργή) για την Ελλάδα, αλλά υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται συμμάχους και ότι θα παράγει τα δικά της όπλα επειδή έχει «κακούς γείτονες».

Επιτέθηκε, ωστόσο, στην ΕΕ που υποστήριξε την Ελλάδα σε αυτήν την περίοδο κρίσης. Ο Πρόεδρος κάλεσε τον τουρκικό λαό να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια.

 Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τους δόθηκαν 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν οι χώρες φυσικού αερίου και πετρελαίου έχουν προβλήματα, σίγουρα τις βοηθούν. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα, της γυρίζουν την πλάτη. Αλλά θα κάνουμε τις δικές μας θυσίες.

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν 20 βάσεις στη Συρία, οι οποίες στρέφονται εναντίον της Ρωσίας και θα μπορούσαν να είναι η αιτία για την έναρξη του  Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι Αμερικανοί χτίζουν βάσεις στη Συρία;

Πού είναι οι ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις όταν χρειάζονται;

Ας είμαστε επίσης έτοιμοι για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο», είπε.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν στον τουρκικό λαό: Ετοιμαστείτε για πόλεμο! "

Γενοκτονία Αρμενίων: Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας – «Πολύ ισχυρό βήμα προς την ιστορική αλήθεια»

Την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων χαιρέτισε ο πρόεδρος της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν  κάνοντας λόγο για ιστορική αλήθεια. 

Ο Πασινιάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ανάρτηση στο Facebook για αυτό το “πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια”, και το οποίο προσφέρει “ανεκτίμητη υποστήριξη στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων”.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί “ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για όλους εκείνους που θέλουν να οικοδομήσουν μια δίκαιη και ανεκτική διεθνή κοινωνία”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης.

Σε επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, ο Νικόλ Πασινιάν αναφέρει: “Ο λαός της Αρμενίας και οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και χαιρετίζουν το μήνυμά σας … Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι σημαντική όχι μόνο ως φόρος τιμής στο 1,5 εκατομμύριο των αθώων θυμάτων, αλλά και σε σχέση με την πρόληψη της επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας”.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι το θάνατο 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Περισσότερες από είκοσι χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα αυτή τη γενοκτονία.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γενοκτονία Αρμενίων: Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας – «Πολύ ισχυρό βήμα προς την ιστορική αλήθεια»"

Ι.Καλίν για Γενοκτονία Αρμενίων: «Συνιστούμε στον Τ.Μπάιντεν να κοιτάξει τη δική του ιστορία και το παρόν»

Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι εξοργισμένη έπειτα από την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ανήμερα της θλιβερής επετείου.

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, τόνισε πως “καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος επαναλαμβάνει τις συκοφαντίες εχθρών της Τουρκίας, που το μόνο που θέλουν είναι να βλάψουν τη χώρα μας. Συνιστούμε στον Αμερικανό πρόεδρο να κοιτάξει τη δική του ιστορία και το παρόν”. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: «Τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία.  Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ι.Καλίν για Γενοκτονία Αρμενίων: «Συνιστούμε στον Τ.Μπάιντεν να κοιτάξει τη δική του ιστορία και το παρόν»"

Ηράκλειο: «Αστακός» η πλατεία Ελευθερίας για τον φόβο κορονοπάρτι – Ένταση και προσαγωγές

Τεταμένο είναι το κλίμα στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου στο βράδυ του Σαββάτου και αιτία είναι οι φήμες για κορονοπάρτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από ομάδες της ΔΙΑΣ, του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων, διμοιριών της ΕΛ.ΑΣ. και της Ασφάλειας.

Μάλιστα, έχουν γίνει τουλάχιστον έξι προσαγωγές ατόμων από την αστυνομία, τα οποία και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο για τα περαιτέρω σύμφωνα με το ekriti.gr.

Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες ημέρες έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία της πόλης αφίσες που διαφήμιζαν …κορονοπάρτι στο κέντρο του Ηρακλείου!

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: «Αστακός» η πλατεία Ελευθερίας για τον φόβο κορονοπάρτι – Ένταση και προσαγωγές"

Ερντογάν: «Τρίτοι» παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς, πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: «Τρίτοι» παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας"

Πανικός στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας – Επεισόδια σε Μαμούθ κορονοπάρτυ από Ρομά [ΒΙΝΤΕΟ]

Πανικός το βράδυ της Παρασκευής στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας με όλη την περιοχή να είναι στο πόδι με κορονοπάρτυ που διοργάνωσαν Ρομά…

Νωρίς εχθές το βράδυ, ξεκίνησε το κορονοπάρτυ σε σπίτι κοντά στους Αγίους Αποστόλους, στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα άτομα που συμμετείχαν ήταν πάνω από 100.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιος Ρομά είχε γενέθλια και βρήκαν την ευκαιρία να το γιορτάσουν μέχρι αργά τα μεσάνυχτα. Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης Χαλκίδας έσπευσαν στο σημείο με αποτέλεσμα να σημειωθεί σοβαρό φραστικό επεισόδιο στο σημείο όπως μπορείτε να ακούσετε και στο αποκλειστικό βίντεο που εξασφάλισε το eviathema.gr.

Ενώ αφού αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις το γλέντι συνεχίστηκε σαν να μην έγινε τίποτα και την μουσική στην δια πασόν…

 

eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας – Επεισόδια σε Μαμούθ κορονοπάρτυ από Ρομά [ΒΙΝΤΕΟ]"

ΜΚΟ αντιτίθενται στο κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ

Με ανακοινώσεις τους, μη κυβερνητικές οργανώσεις αντιδρούν στο κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ, που επίκειται τις επόμενες ημέρες.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν ότι μεταξύ των ατόμων που μεταφέρονται από το Καρά Τεπέ στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι είναι παιδιά με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, άτομα με σοβαρές αναπηρίες, άτομα που μεταφέρθηκαν εκεί όταν έκλεισε η δομή του ΠΙΚΠΑ και αιτούντες που μεταφέρθηκαν λόγω των συνθηκών σωματικής ή ψυχικής υγείας μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε κοινή του ανακοίνωση με την Oxfam χαρακτηρίζει «απογοητευτική και ακατανόητη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει μια εναλλακτική δομή υποδοχής, αντί να τη χρησιμοποιεί στο μέγιστο της χωρητικότητάς της. Οι δύο οργανώσεις ζητούν μεταξύ άλλων από την Ελλάδα να στεγάσει όλους τους αιτούντες άσυλο σε αξιοπρεπείς συνθήκες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν τις μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα.

Τέλος, η οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» επισημαίνει ότι ως το τέλος της χρονιάς αναμένεται η παύση λειτουργίας και των διαμερισμάτων φιλοξενίας στη Λέσβο και τη Χίο και σημειώνει ότι η απόφαση πάρθηκε «εν μέσω πανδημίας και ενώ η Ελλάδα έχει δεχτεί επανειλημμένα επικρίσεις για τις συνθήκες διαβίωσης στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι της Λέσβου, στο οποίο ήδη έχουν αρχίσει να μεταφέρονται φιλοξενούμενοι του Καρά Τεπέ».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΚΟ αντιτίθενται στο κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ"

Γενοκτονία Αρμενίων – Αναφορά Μπάιντεν «μαχαιριά» στον Ερντογάν: «Κωνσταντινούπολη» και όχι «Istanbul»

Το τελευταίο 24ωρο η Άγκυρα τηρούσε στάση αναμονής για την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ενημερώσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρόθεση του, κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία, την παραμονή της θλιβερής επετείου.

Στη δήλωση Μπάιντεν, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, υπάρχει -μεταξύ άλλων- και μία αναφορά “μαχαιριά” στον πρόεδρο της Τουρκίας. “Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν ν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης”, αναφέρει, χρησιμοποιώντας τη λέξη “Constantinople” και όχι “Istanbul”, όπως μπορείτε να δείτε και στην αρχική ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γενοκτονία Αρμενίων – Αναφορά Μπάιντεν «μαχαιριά» στον Ερντογάν: «Κωνσταντινούπολη» και όχι «Istanbul»"

Στο «μικροσκόπιο» οι σοβαρές καταγγελίες Κοντονή: Άλλαξε ο νόμος και γνωστός επιχειρηματίας γλίτωσε την καταδίκη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα επόμενα βήματα της δικαιοσύνης η οποία έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» της τις σοβαρές καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή ότι γνωστός επιχειρηματίας ευνοήθηκε από την σκανδαλώδη διάταξη η οποία ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετέτρεψε το αδίκημα της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Με μια κατάθεση-βόμβα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έβαλε στο κάδρο της εισαγγελικής έρευνας υπόθεση διαφθοράς με κεντρικό πρόσωπο επιχειρηματία, τον οποίο κατονόμασε, που το καλοκαίρι του 2019, λίγες μόλις ημέρες μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, απαλλάχτηκε, λόγω παραγραφής, από το αδίκημα της δωροδοκίας ανώτατου στελέχους κρατικής εταιρείας το οποίο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο επιχειρηματίας βρίσκεται, πλέον, στο επίκεντρο της ανοικτής εισαγγελικής έρευνας και δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις. Η κατάθεση Κοντονή, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, έχει μεγάλη βαρύτητα λόγω της θεσμικής θέσης που κατείχε ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Δικαιοσύνης την κρίσιμη περίοδο όπου φαίνεται να εξελίχθηκε το παρασκήνιο που οδήγησε στην ψήφιση της διάταξης που χαρακτηρίστηκε «πλυντήριο».

Μάλιστα, ο Σταύρος Κοντονής φέρεται να έχει ενισχύσει τις καταγγελίες του περί σκοπιμότητας πίσω από την επίμαχη διάταξη με αναφορές σε συγκεκριμένα γεγονότα που υπέπεσαν στην αντίληψη του ενώ ήταν υπουργός τα οποία, κατά τον ίδιο, συνδέονται με την επίμαχη υπόθεση. Η αξιολόγηση της κατάθεσης του πρώην υπουργού δεν αποκλείεται να ανοίξει το δρόμο για την εξέταση και άλλων μαρτύρων.

Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σταύρος Κοντονής είναι έτοιμος να προτείνει και άλλα πρόσωπα τα οποία είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν, με τις καταθέσεις τους, τις αναφορές του.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο «μικροσκόπιο» οι σοβαρές καταγγελίες Κοντονή: Άλλαξε ο νόμος και γνωστός επιχειρηματίας γλίτωσε την καταδίκη"

Καιρός αύριο: Κυριακή των Βαΐων με βροχές – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή των Βαΐων (25.04.2021), σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Τοπικές βροχές στην ανατολική και νότια χώρα, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες στην Εύβοια και τις Σποράδες όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι βροχές βαθμιαία θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη και στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης μέχρι το μεσημέρι στη

νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά στα ανατολικά έως 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ, που τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, αυξημένες μέχρι το απόγευμα με πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών βροχών.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Τοπικά αυξημένες νεφώσεις μέχρι το απόγευμα με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με βροχές, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες σε Σποράδες και Εύβοια, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα με πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ στα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 7 και βαθμιαία 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 και στην Κρήτη έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια αρχικά βόρειοι 4 με 6, που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Κυριακή των Βαΐων με βροχές – Αναλυτική πρόγνωση"

Οργισμένη αντίδραση Τσαβούσογλου – Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση Μπάιντεν

Οργισμένη ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας μετά την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν.

Σε δήλωση του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζει πως «τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία».

«Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένη αντίδραση Τσαβούσογλου – Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση Μπάιντεν"

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ένα ιστορικό βήμα έκαναν οι ΗΠΑ, καθώς ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, σύμφωνα με τη δήλωση του που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ενημερώσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρόθεση του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή (24.04.2021).

Αναλυτικά η δήλωση του Μπάιντεν:

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν ν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων"

Κορωνοϊός: 2.597 κρούσματα - 1.198 στην Αττική και 350 στη Θεσσαλονίκη

Επιπλέον 2.579 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε πριν λίγο ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 86 ασθενείς, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στους 9.9950, ενώ 797 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 

Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.198 νέα κρούσματα, ενώ παραμένει επιβαρυμένο το κέντρο της Αθήνας με 352 μολύνσεις, ο Πειραιάς με 181 και ο δυτικός τομέας με 187. Στη Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκαν 350 κρούσματα, 62 στην Αχαΐα, 37 στην Εύβοια, 50 στο Ηράκλειο, 62 στα Γιάννενα, 49 στην Κοζάνη, 70 στη Λάρισα, 38 στις Σέρρες και 34 στη Φθιώτιδα.

Αναλυτικά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.597, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 331.730 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 66 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.219 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.950 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 797 (63.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.019 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή +3.51%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 474 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

Η γεωγραφική κατανομή των 2597 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

125 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

137 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

67 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

187 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

362 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

131 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

181 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

8 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

350 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

19 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

62 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

16 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

37 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

26 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

50 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

1 κρούσμα στην ΠΕ Ιθάκης

62 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

33 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

11 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

17 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

30 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

49 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

70 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Μυκόνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

39 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

38 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην ΠΕ Σύρου

3 κρούσματα στην Π.Ε Τήνου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

34 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην ΠΕ Φωκίδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

22 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

51 κρούσματα υπό διερεύνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 2.597 κρούσματα - 1.198 στην Αττική και 350 στη Θεσσαλονίκη"

Γηροκομείο Χανιά: 7 πρώην υπαλλήλους κάλεσε ο εισαγγελέας

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως μετά από μαρτυρίες, για τους θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά.

Τουλάχιστον 7 πρώην υπάλληλοι του γηροκομείου έχουν κληθεί στην Εισαγγελία να καταθέσουν για την υπόθεση.

Ένας εκ των πρώην εργαζομένων κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι είδε ανθρώπους να πεθαίνουν. «Μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα.» Συγκλονίζουν οι περιγραφές για τις συνθήκες και την κακομεταχείριση που βίωναν οι ηλικιωμένοι. Όπως κατήγγειλε ο πρώην εργαζόμενος «αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν».

ghrokomeio

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, οι θάνατοι ηλικιωμένων ανέρχονται σε 73, 64 μέσα στο 2020 και 9 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Το ποσοστό των θανάτων σε μια μονάδα 60 ατόμων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι πάνω από το 120%, ενώ πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 20%, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Στους 73 θανάτους δεν περιλαμβάνονται θάνατοι που συνέβησαν μια εβδομάδα αφότου μεταφέρθηκαν κάποιοι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία, καθώς δεν καταγράφονται ως θάνατοι στο γηροκομείο αλλά ως θάνατοι στο νοσοκομείο.

Η εισαγγελική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των θανάτων. Υπάρχει στη δικογραφία τουλάχιστον μια περίεργη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου κάποιου από τους τροφίμους στο γηροκομείο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.

Επίσης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το 2010 είχε γίνει επώνυμη καταγγελία στον Άρειο Πάγο για τη συγκεκριμένη μονάδα στην οποία δεν είχε δοθεί τότε ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ το 2015 υπάρχει καταδικαστική απόφαση για παράνομη, χωρίς άδεια, λειτουργία του γηροκομείου.

Πωλητήριο στο γηροκομείο – Τι λέει η ιδιοκτήτρια

Μία αγγελία πωλητηρίου για τον οίκο ευγηρείας στα Χανιά βγήκε στο φως της… δημοσιότητας προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.

Στην αγγελία αναφέρονται τα χαρακτηριστά του οικοπέδου και του κτιρίου, το οποίο τονίζει ότι πρόκειται για Μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων. Μάλιστα στην αγγελία η ιδιοκτήτρια αναφέρει ότι οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν της την απόφαση ήταν κούραση μετά από 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

untitled-1

Σε άλλη ιστοσελίδα με πωλήσεις ακινήτων αναφέρεται η μονάδα ως ξενοδοχείο ενώ η ανάρτηση της αγγελίας έγινε στις 15/4 ενώ ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες.

Από την πλευρά της η ιδιοκήτρια της δομής τονίζει πως δεν γνώριζε για την αγγελία με ημερομηνία 15/4.

«Πρόκειται για παλιά αγγελία και ειλικρινά δε γνωρίζω πως ανανεώθηκε πρόσφατα. Ο οίκος ευγηρίας δεν πωλείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το γηροκομείο

Η υπόθεση, που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο, προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή, να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες κατά την κρίση του ενέργειες, ενόψει «της σοβαρότητας της φύσεως, κ.λπ. όσων εμπεριέχονται στα εν λόγω δημοσιεύματα».

Ακόμη, ο κ. Πλιώτας ζήτησε από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Εκταφή ηλικιωμένης

Κεντρική υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας στη φάση αυτή αποτελεί η περίπτωση θανάτου ηλικιωμένης γυναίκας, από χωριό της Κισσάμου, η οποία φιλοξενούνταν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας και απεβίωσε 11 μήνες πριν, λόγω ανακοπής, όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου.

ektafh-7

Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης μάλιστα έγινε η εκταφή της σορού ηλικιωμένης σε χωριό της Κισσάμου, παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας Χανίων και τεσσάρων ιατροδικαστών, δύο κρατικών και ενός τεχνικού συμβούλου από κάθε πλευρά, δηλαδή της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.

Για φιάσκο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου

Για φιάσκο και ανυπόστατες καταγγελίες χωρίς κανένα στοιχείο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου που έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μονάδας, Ιωάννης Σφακιωτάκη δεν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις ούτε καμία παράβαση. Ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του ο κ.Σφακιωτάκης αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου παρουσία εισαγγελικών αρχών και ιατροδικαστών στην οποία δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό.

ektafh-kretapost

Μάλιστα έγιναν και συνεντεύξεις με τους τρόφιμους προκειμένου εισαγγελέας και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά να μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κατά την αιφνιδιαστική εκείνη έρευνα του Μαρτίου (22/3) εντοπίστηκαν 2 τρόφιμοι να είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, με ιατρικούς ιμάντες και μόνο στο σημείο του χεριού για λόγους ασφαλείας καθώς επρόκειτο για βαριά περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ.Σφακιωτάκη από την έρευνα εκείνη και μετά δεν είχαν καμία άλλη ενόχληση. Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκαν για την εκταφή της ηλικιωμένης στην οποία συμμετείχαν ιατροδικαστές από την πλευρά της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.

ektafh-2

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του γηροκομείου δεν εντοπίστηκαν κατάγματα ή άλλες κακώσεις και είναι σε αναμονή του τελικού πορίσματος προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους μη αποκλείοντας ακόμα και το γεγονός να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν κατάγματα ή κακώσεις των οστών ενώ εκκρεμούν τα ιστολογικά, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αναμένεται η επίσημη έκθεση των ιατροδικαστών σχετικά με τα αποτελέσματα της εκταφής, ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία του θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, εάν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή την εγκατάλειψη.

 cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Γηροκομείο Χανιά: 7 πρώην υπαλλήλους κάλεσε ο εισαγγελέας"

Συναγερμός στην Ελβετία: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ινδικής παραλλαγής

Ένα κρούσμα της ινδικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας αυτή.

«Το πρώτο κρούσμα της ινδικής παραλλαγής της Covid-19 εντοπίστηκε στην Ελβετία» ανέφερε στο Twitter η ομοσπονδιακή υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Διευκρίνισε ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που περνούσε τράνζιτ από ένα αεροδρόμιο της χώρας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πολλές χώρες έχουν κλείσει τις πύλες τους στην Ινδία, διακόπτοντας προσωρινά την αεροπορική σύνδεση. Η Ελβετία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να βάλει την Ινδία στον κατάλογο των χωρών υψηλού κινδύνου. Όσοι προέρχονται από αυτές τις χώρες κατά την άφιξή τους στην Ελβετία πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στην Ελβετία: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ινδικής παραλλαγής"

Οίκος ευγηρίας στα Χανιά: Βίαιο τάισμα οδήγησε σε θάνατο, δηλώνει πρώην υπάλληλος – Νεες αποκαλύψεις προκαλούν σοκ | Video

Ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να πιστέψει τα όσα δηλώνει στο zarpanews.gr και την Ευτυχία Πενταράκη, γυναίκα πρώην υπάλληλος του οίκου ευγηρίας στα Χανιά, για τον οποίο διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη κακουργημάτων. Μιλάει για ψεκασμούς με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια τρόφιμων για να καταπολεμήσουν ψείρες, αναφέρει απουσία ουσιαστικής ιατρικής φροντίδας και δηλώνει ότι έχει δει 25 ως 30 θανάτους, ένας εκ των οποίων ενδεχομένως να προέκυψε έπειτα από βίαιο τάισμα με σύριγγα.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις της on camera, η πρώην υπάλληλος που εργάστηκε στο ίδρυμα ως βοηθός νοσηλευτή, από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2020:

“Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κοντεύαν να πνιγούν. Εμένα μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη που δεν χρησιμοποιούσα σύριγγα με πολτοποιημένο φαγητό που έκαναν στους καταθλιπτικούς που δεν άνοιγαν καν το στόμα τους. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους και πατούσαν τη σύριγγα με δύναμη και αμέσως μετά νερό για να κατεβεί η μπουκιά. Οι άνθρωποι πολλές φορές τα φτύνανε.

Γίνονταν πολλά βίαια πράγματα. Και είχαμε και περιπτώσεις που έιχανε τα αναμενόμενα, άνθρωποι υπέκυψαν.
-Πνίγηκαν άνθρωποι την ώρα που τους τάιζαν;
-… (γνέφει συγκαταβατικά). Εγώ είδα την κινητικότητα εκεί όταν συνέβη και όταν ρώτησα μου είπαν ότι δεν έγινε τίποτα. Το έμαθα από τους υπόλοιπους μετά.
Έχω δει πολλούς θανάτους. Γύρω στα 25- 30 άτομα σίγουρα.”

Δείτε το απόσπασμα από τα όσα δήλωσε η πρώην υπάλληλος για τους θανάτους:

Στην ερώτηση, πώς έβλεπε να συμβαίνουν οι θάνατοι στο ίδρυμα, υποστηρίζει:

Έκαναν πυρετό, μας λεγανε ότι δεν είχαν καλό οξυγόνο, μπλάβιζαν. Πολλοί πέθαιναν με ανοικτά τα μάτια. Γιατρός δεν ερχόταν καν να πιστοποιήσει. Τους συγγενείς τους ενημέρωναν σπάνια εκείνη τη στιγμή, μπορεί να το έκαναν την επόμενη μέρα, ή όταν πήγαινε στο νεκροτομείο. Μπορεί να έπαιρναν τηλεφωνο και να έλεγαν ότι δεν πάει καλά και ότι τον περιμένουμε να πεθάνει. Πολλές φορές τους ετοιμάζανε οι ίδιοι (σ.σ. τους νεκρούς), συνεννοούμενοι με το γραφείο τελετών, γιατί κάποιοι είχαν συγγενείς στο εξωτερικό και δεν υπήρχε εδώ συγγενής να τους παραλάβει, για να τον πάρουν ντυμένο. Πολλοί όμως είχαν κατακλίσεις που οι συγγενείς δεν το ήξεραν καν. Τα σώματά τους είχαν ανοίξει…”

Επίσης η πρώην υπάλληλος δήλωσε στο zarpanews.gr ότι έδεναν τους τρόφιμους, ακόμα και όσους δεν υπήρχε ανάγκη:

“Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι. Ακόμα και περιπατητικοί. Ακόμα και αυτοί που καταλάβαιναν και έλεγαν ότι δεν θα σηκωθούν. Οι περιπατητικοί ούτε με περπατούρα δεν κινούνταν, με την πρόφαση ότι μπορεί να πέσουν. Τους έδεναν και πολύ άσχημα. Το κάθε πόδι κάτω απ την καρέκλα, στη μέση, πολλές φορές και εδώ (σ.σ. δείχνει το στήθος), ούτε ζώο δεν δένεις έτσι. Και το τελευταίο τρίμηνο που ήμουν εκεί, κλαίγανε. Μας φιλούσαν τα χέρια. Εμένα μου είχαν πει να μιλήσω, υπήρχαν περιπτώσεις που μου λέγανε να το πω στα παιδιά τους.
-Και γιατί δεν μιλούσαν οι ίδιοι στα παιδιά τους όταν τους έβλεπαν;
-Προσπαθούσαν, αλλά έμπαινε σφήνα η διευθύντρια ή οι «ειδικοί» βοηθοί νοσηλευτές, οι χρόνιοι «θαμώνες»”

Ακόμα, υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε επαρκής ιατρική φροντίδα:

Γιατρός ερχόταν δύο φορές την εβδομάδα από μια ώρα το πολύ, δεν άγγιζε, έβλεπε από μακριά και έφευγε. Άνθρωποι κλαίγανε, πολλές φορές μου ζητούσαν εγώ να του πω κάτι. Εγώ τους γυρνούσα και του έδειχνα τις πλάτες τους, να δει το δέρμα τους και τότε μόνο έδινε καμιά κρέμα.

Εγώ πήγα ως ανειδίκευτο προσωπικό, βοηθός νοσηλευτή. Βάζανε κλύσματα, βάζανε διπλά υπόθετα. Έχω δει να βάζουν ολόκληρο χέρι στον ποπό ανθρώπων, για να βγάλουν τα κόπρανα και οι άνθρωποι σφάδαζαν από τον πόνο. Και μου έλεγαν ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Ευτυχώς δεν μπήκα στη διαδικασία και έφυγα πριν χρειαστεί να τα κάνω και εγώ.”

Οι συνθήκες διαβίωσης, όπως λέει η πρώην υπάλληλος, ήταν πολύ άσχημες:

“Είχαμε καγκελάκια που στέγνωναν έξω από τα δωμάτια τις βρεγμένες πετσέτες. Είχε υγρασία, οι άνθρωποι κρύωναν. Πολλές φορές πλένανε όλες τις κουβέρτες μαζί και δεν είχαμε να τους δώσουμε. Υπήρχαν άνθρωποι κατουρημένοι, τέσσερις ώρες μπορεί να καθόταν ο άνθρωπος στα κακά του μέχρι να τον σηκώσουν να πάει στην τουαλέτα. Επίσης δερματικές παθήσεις, ψείρες. Και τους βάζανε Aroxol, Teza, εντομοκτόνα δηλαδή, στο κεφάλι. Κοκκίνιζε το κεφάλι, κάνανε μπάνιο μετά, αλλά πολλές φορές αν δεν καθάριζαν, τους έκοβαν γουλί τα μαλλιά.”

Ακόμα, η πρώην υπάλληλος κάνει αναφορά στο υπόγειο του κτιρίου, όπου φέρονται να υπήρχαν τρόφιμοι σε κακή κατάσταση:

“Στο υπόγειο ήταν πολύ άσχημες οι συνθήκες, μύριζε πάντα σήψη, μύριζε κρέας. Αρωμάτιζα τη μάσκα μου για να μπω. Τα στόματα των ανθρώπων μύριζαν. Στο υπόγειο έβαζαν αυτούς που πλήρωναν λιγότερα ή αυτούς που είχαν συγγενείς μακριά και δεν μπορούσαν να έρθουν επίσκεψη. Πιστεύω ότι κάποιοι πλήρωναν και κανονικό δωμάτιο πάνω και μετά τους έβαζαν κάτω χωρίς να το ξέρουν οι άνθρωποι.”

Τελικά η βοηθός νοσηλευτή απολύθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ αναφέρει και ότι της είχε ζητηθεί να υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας:

“Τον τελευταίο μήνα πριν με απολύσουν, μου ζήτησαν να υπογράψω δήλωση απορρήτου γιατί “είμαι γλωσσού”. Μια μέρα με πήραν τηλέφωνο να έρθω και μου είπαν να υπογράψω την παραίτησή μου. Αρνήθηκα. Απολύθηκα χωρίς να πάρω τον μισθό μου, αναγκάστηκα να πάω σε επόπτη. Και έχω μάθει ότι παγίδευαν νοσηλευτές, ότι δήθεν έκλεβαν.”

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανεναν, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Η πλευρά του οίκου ευγηρίας έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή, με την ιδιοκτήτρια να έχει δηλώσει ότι πρόκειται για εκδικητικές πράξεις από πλευράς υπαλλήλων που είχαν απολυθεί από την επιχείρηση.

zarpanew
Διαβάστε Περισσότερα » "Οίκος ευγηρίας στα Χανιά: Βίαιο τάισμα οδήγησε σε θάνατο, δηλώνει πρώην υπάλληλος – Νεες αποκαλύψεις προκαλούν σοκ | Video"

Γαλλία: Ο Μακρόν τιμά τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων με μια «στιγμή περισυλλογής»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, συμμετέχοντας σε μια «στιγμή περισυλλογής» ανήμερα της επετείου, που από το 2019 έχει κηρυχθεί Εθνική Ημέρα Μνήμης των σφαγών του 1915.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Πλατεία του Καναδά και στάθηκε μπροστά στο μνημείο της γενοκτονίας που αναγέρθηκε το 2003, μαζί με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, την πρέσβειρα της Αρμενίας Χασμίκ Τολμαγιάν και τους συμπροέδρους του Συντονιστικού Συμβουλίου των αρμενικών οργανώσεων της Γαλλίας, Αρά Τορανιάν και Μουράντ Παπαζιάν.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Μακρόν είχε ανακοινώσει ότι η 24η Απριλίου θα τιμάται ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας, την οποία αναγνώρισε η Γαλλία πριν από 20 χρόνια, στις 29 Ιανουαρίου 2001. Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που ο πρόεδρος συμμετέχει στους επίσημους εορτασμούς.

Εξάλλου, εντός της ημέρας αναμένεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ακολουθώντας το παράδειγμα περίπου άλλων 30 χωρών σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 1,2-1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που τότε ήταν σύμμαχος της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας. 

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Ο Μακρόν τιμά τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων με μια «στιγμή περισυλλογής» "

Κώστας Βαξεβάνης: Εισαγγελική έρευνα μετά τις απειλές κατά της ζωής του

Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να διερευνηθούν οι καταγγελίες του δημοσιογράφου και εκδότη Κώστα Βαξεβάνη ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.

Στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας θα αναζητηθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις όπως η πρόκληση και προσφορά σε τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Ασφάλεια Αττικής, η οποία αναμένεται να καλέσει σε κατάθεση τον καταγγέλλοντα δημοσιογράφο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Βαξεβάνης: Εισαγγελική έρευνα μετά τις απειλές κατά της ζωής του"

Χίος: Διαμαρτυρία με ανθρώπινη αλυσίδα μήκους ενός χιλιομέτρου στο λιμάνι – Δείτε τις εικόνες (video)

Εκατοντάδες Χιώτες και Χιώτισσες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Χίου και σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση, αναφορικά με τη φημολογία για προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος…

Επρόκειτο για μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που είχε απλωθεί στο πεζοδρόμιο σε όλο το μήκος του λιμανιού της Χίου, σε μια συμβολική αλυσίδα ανθρώπων. Οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων – μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Μικροί και μεγάλοι ένωσαν τη φωνή τους με κεντρικό σύνθημα “Ούτε στο Θόλος, ούτε στη ΒΙΑΛ ούτε πουθενά! Σύγχρονα Guantanamo δεν θα γίνουν πουθενά”. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης καθώς και ο Βουλευτής Χίου του Σύριζα Ανδρέας Μιχαηλίδης. Δείτε τις εικόνες του chiosphotos.gr…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Διαμαρτυρία με ανθρώπινη αλυσίδα μήκους ενός χιλιομέτρου στο λιμάνι – Δείτε τις εικόνες (video)"

Μένιος Φουρθιώτης: Αρνείται πως έδωσε εντολή για «συμβόλαιο» θανάτου κατά του Βαξεβάνη

Απάντηση, μέσω του δικηγόρου του Νικόλαου Αναγνωστόπουλου έδωσε ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης στις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη περί «συμβολαίου θανάτου» εναντίον του.

Ο Μένιος Φουρθιώτης αρνείται τις καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη, χαρακτηρίζοντάς τες «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», ενώ ζητά από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν εις βάθος την υπόθεση.

Αναλυτικά η δήλωση:

Ο κ. Βαξεβάνης, με τις χθεσινές του δηλώσεις οι οποίες αρχικώς αναρτήθηκαν στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook και στην συνέχεια αναπαράχθηκαν στο διαδίκτυο, περί του ότι ο εντολέας μου κ. Φουρθιώτης «αναζητούσε στην «πιάτσα» κάποιον, για να εκτελέσει «συμβόλαιο» για αυτόν, με το οποίο προβλέπονταν να πυροβολήσει το ίδιο του το σπίτι, προκειμένου να δείξει ότι κινδυνεύει, αλλά και να χτυπήσει τον κ. Βαξεβάνη και έναν ακόμη δημοσιογράφο του οποίου δήθεν δεν θυμόταν το όνομα, έπληξε βάναυσα την τιμή και την υπόληψη του κ. Φουρθιώτη διαπράττοντας τουλάχιστον το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Ο κ. Φουρθιώτης αρνείται με οργή και αγανάκτηση τα ως άνω αναφερόμενα, καθότι αυτά αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, για τα οποία το λόγο πλέον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία ο εντολέας μου θα προσφύγει εντός των επομένων ωρών.

Πέραν, τούτων ο εντολέας μου ζητά άμεσα από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν εις βάθος την ως συγκεκριμένη υπόθεση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μένιος Φουρθιώτης: Αρνείται πως έδωσε εντολή για «συμβόλαιο» θανάτου κατά του Βαξεβάνη"

Πάνος Καμμένος: Εμβολιάστηκε με το Sputnik στη Σερβία (pic)

Ο Πάνος Καμμένος εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού όχι όμως στην Ελλάδα αλλά στη Σερβία και με το ρωσικό Sputnik.

Το γεγονός έκανε γνωστό ο ίδιος μέσω ανάρτησης στο twitter όπου έχει ανεβάσει και φωτογραφία από τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα ο Πάνος Καμμένος αναφέρει: «Ευχαριστώ τους αδελφούς Σέρβους που μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς μου έδωσαν την ευκαιρία να πάρω πίσω την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μου. Εδώ η ζωή γύρισε πίσω όλα ανοιχτά όλοι εμβολιασμένοι και οι νέοι τώρα και οι ξένοι και σε 10 μέρες παράγουν το Sputnik ενώ εμείς ΜΜΕ τρομοκρατία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνος Καμμένος: Εμβολιάστηκε με το Sputnik στη Σερβία (pic)"

Γεωργιάδης: Χωρίς πρόστιμο όποιος φύγει από κατάστημα εστίασης στις 23.00

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης και υποστήριξε ότι δε θα τίθεται θέμα προστίμου για όποιον παραμένει σε ένα κατάστημα εστίασης μέχρι τις 11 που ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δε θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανατραπεί οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «Αν η πανδημία δεν ελεγχθεί, προφανώς και μπορεί να ανατραπεί ο οδικός χάρτης. Αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, προφανώς η πανδημία θα φουντώσει».

«Για την εστίαση δεν έχουμε ακόμα ορίσει μήνυμα, και προσπαθώ να αποφύγω το μήνυμα γιατί έχουμε πρήξει τον κόσμο. Θα το δούμε όμως αυτή τη βδομάδα. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο να μην μπλέκεται με πολλές διαδικασίες», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Χωρίς πρόστιμο όποιος φύγει από κατάστημα εστίασης στις 23.00"

Lockdown: Πάνω από 10.000 αστυνομικοί στους δρόμους για ελέγχους ενόψει Πάσχα

Κορυφώνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, με τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, να βρίσκονται στο επίκεντρο. Με περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς σε όλη την χώρα και με στοχευμένα μπλόκα η ΕΛΑΣ αποτρέπει όσους προσπαθούν να κάνουν "Πάσχα στο χωριό".

Οι αστυνομικοί εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων. Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, όσοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την ΕΛΑΣ, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις. Αυστηροί έλεγχοι δεν γίνονται μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους των εθνικών οδών, ενώ ταυτόχρονα ελικόπτερα και drones μεταδίδουν την εικόνα της κυκλοφορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

ktel-1

ktel-2

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι δικαιολογίες που επικαλούνται πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν από τα διόδια είναι διάφορες. Μεταξύ άλλων ό,τι έχουν κλείσει ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις, πηγαίνουν σε στενούς συγγενείς τους που είναι μόνοι τους και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ή πως χρήζει υδραυλικών εργασιών το εξοχικό τους. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δικαιολογίες, πάντως, ήταν αυτή πολίτη, χθες (Παρασκευή), στα διόδια της Ελευσίνας, στο αυτοκίνητο του οποίου επέβαινε όλη η οικογένειά του, με το κατοικίδιό τους και τις αποσκευές τους. Οταν αστυνομικοί τον ρώτησαν που πηγαίνει τους απάντησε, ότι ήταν άμεση ανάγκη να πάει τον σκύλο του σε έναν πολύ καλό κτηνίατρο στην Πελοπόννησο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής. Επίσης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες τα απαραίτητα έγγραφα. Διευκρινίστηκε ακόμη, ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στα λιμάνια, αλλά και στους επιβάτες των ΚΤΕΛ.

ktel-4

Η κίνηση στις εθνικές οδούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, το τελευταίο 24ωρο (από τις 6:00 της Παρασκευής 23 Απριλίου έως την ίδια ώρα το πρωϊ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας (από τις 6:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 17 Απριλίου).

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο, από τα διόδια της Ελευσίνας εξήλθαν 17.426 οχήματα, ενώ εισήλθαν 15.496. Στο αντίστοιχο διάστημα την περασμένη εβδομάδα (από τις 6:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 17 Απριλίου) εξήλθαν από τα ίδια διόδια 17.373 οχήματα, ενώ εισήλθαν 14.222.

Στα διόδια των Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο εξήλθαν 19.644 οχήματα, ενώ εισήλθαν 18.234. Στο αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας εξήλθαν 19.115 οχήματα και εισήλθαν 17.881 οχήματα.

Τέλος, όσον αφορά τα οχήματα, που έκαναν αναστροφή στα διόδια και γύρισαν πίσω, το τελευταίο 24ωρο, επειδή οι οδηγοί τους δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης, ήταν 158 από τα διόδια της Ελευσίνας και 20 από τα αντίστοιχα των Αφιδνών.

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Οι εκκλησίες

Οι εκκλησίες φέτος ανοίγουν για τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα, ωστόσο, όλα θα είναι διαφορετικά.

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Το πασχαλινό τραπέζι

Στο τραπέζι του Πάσχα επιτρέπονται έως εννέα άτομα, εφόσον καθίσουν σε εσωτερικό χώρο, ενώ αν το τραπέζι γίνει σε εξωτερικό χώρο τότε ο μέγιστος αριθμός των συνδαιτυμόνων ανεβαίνει στους 12.

Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Lockdown: Πάνω από 10.000 αστυνομικοί στους δρόμους για ελέγχους ενόψει Πάσχα"

Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 50-54 ετών

Ανοίγει σήμερα, Σάββατο 24 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 55 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Οι διαδικασίες εμβολιασμού επιταχύνονται και δημιουργείται και δεύτερο σύστημα που αφορά νεότερες ηλικιακές ομάδες, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού.

  • Έτσι από 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών.
  • Για όποιον δηλώσει, θα μπορέσει την επομένη μέρα να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 και 45-49 ετών.

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται και στα νησιά, στα οποία ακολουθείται ένας διαφορετικός ρυθμός σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, κυρίως για επιχειρησιακούς λόγους εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταφοράς του εμβολίου και διενέργειας των εμβολιασμών. Ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί στα νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους και σύντομα θα επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών και στα μεγαλύτερα νησιά. Στόχος είναι, ανάλογα και με την διαθεσιμότητα των εμβολίων, το Μάιο να φτάσουμε μέχρι και τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Τον Ιούνιο να φτάσουμε μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων

Τον Μάιο θα αναπτυχθούν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, αριθμός που θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια.

Για την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών κατά της covid-19 τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, καθώς και των εμβολιαστικών κέντρων υψηλής δυναμικότητας, δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), με ωράριο από τις 7:00 π.μ. έως 24:00, σε δύο βάρδιες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 50-54 ετών"

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Αρμενίων: «Η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού»

«Η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού», τονίζει μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων: 106 χρόνια από το έγκλημα του 1915, η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού. Ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό, που, μάλιστα, οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», σημειώνει ο πρωθυπουργός



Επιστολή Μητσοτάκη προς την Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει, σε επιστολή του προς την Αρμενικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, ότι η χώρα μας «δεν λησμονεί, επίσης, ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών» χαρακτηρίζοντας την Γενοκτονία των Αρμενίων «ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό, που, μάλιστα, οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου», με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην ίδια επιστολή ο πρωθυπουργός επισημαίνει «τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης», καθώς όπως σημείωσε «η λήθη ανοίγει «Κερκόπορτες» για να ξανασυμβούν γεγονότα τα οποία κηλίδωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Η εγρήγορσή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι μόνιμη».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριακου Μητσοτακη:

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων» αποτελεί μια επέτειο ανέκαθεν ξεχωριστή για τους λαούς της Ελλάδας και της Αρμενίας, που συνδέονται με δεσμούς αιώνων. Αλλά και με φιλία που έχει σφυρηλατηθεί σε συνθήκες δύσκολες.

Εκατόν έξι χρόνια από το έγκλημα του 1915, η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού. Ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό, που, μάλιστα, οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, λοιπόν, όπως και κάθε 24η Απριλίου, τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων, δηλώνοντας την πίστη μας στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Γιατί μόνο η ειρηνική συνύπαρξη οδηγεί μπροστά τους λαούς, μετατρέποντας τη διαφορετικότητά τους σε αμοιβαίο πλούτο.

Στο πέρασμα του χρόνου, Ελλάδα και Καύκασος βάδισαν μαζί στη μυθολογία και την Ιστορία, στον πολιτισμό και τις παραδόσεις. Γι' αυτό κι η χώρα μας δεν θα μπορούσε παρά να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων της Αρμενίας στην τελευταία δοκιμασία της. Ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και σήμερα, στηρίζει την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Για μια λύση, που θα σέβεται τα δικαιώματα του τοπικού πληθυσμού, μακριά από μια νέα, άδικη αιματοχυσία.

Η Ελλάδα δεν λησμονεί, επίσης, ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών. Γι' αυτό και, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες για την ίδια, η πατρίδα μας ήταν από τις πρώτες που περιέθαλψαν διωκόμενους Αρμενίους και αναγνώρισαν την Γενοκτονία του λαού τους.

Αυτή την ιστορική συμπόρευση στη διάρκεια των αιώνων συνεχίζουν, σήμερα, οι δύο κοινότητες στις δύο χώρες. Δύο σταθερές γέφυρες ανάμεσά τους, που μετέχουν γόνιμα στην οικονομική και την κοινωνική ζωή των δύο κρατών, ανανεώνοντας την μακραίωνη φιλία τους.

Κλείνω, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, καθώς η λήθη ανοίγει «Κερκόπορτες» για να ξανασυμβούν γεγονότα τα οποία κηλίδωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Η εγρήγορσή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι μόνιμη. Και τα λόγια μας να συνοδεύουν πράξεις που αποτρέπουν τις διακρίσεις, το μίσος και τη βία. Εκατόν έξι χρόνια μετά, λοιπόν, θυμόμαστε, αφυπνιζόμαστε και συνεργαζόμαστε!».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης για Γενοκτονία Αρμενίων: «Η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού»"

Να επεκταθεί το ακαταδίωκτο για όλους τους υγειονομικούς ζητά και ο ΙΣΑ

Να επεκταθεί η ασυλία για όλους τους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην πανδημία τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την τροπολογία που προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Τονίζει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί προτεραιότητα, η στήριξη του ιατρικού κόσμου της χώρας που από την πρώτη στιγμή δίνει με αυταπάρνηση τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας, η διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών που θα επιτρέψουν στους υγειονομικούς να τελούν απερίσπαστοι και με ασφάλεια το δύσκολο έργο τους τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα του υγειονομικού κόσμου που έχει ικανοποιηθεί σε άλλες χώρες, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ. «Στην εθνική προσπάθεια αναχαίτησης της πανδημίας θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες για να τελεί ο υγειονομικός κόσμος απερίσπαστος και με ασφάλεια το έργο του», τονίζει και ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Παράλληλα ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτεία να λάβει υπόψη της τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που έχουν επιταχθεί καθώς και την αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αυτό συνεπάγεται, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό. «Είναι αναγκαία μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα βασίζεται στην ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό που θα τις καταστήσει ισχυρές απέναντι στην τωρινή αλλά και σε μελλοντικές απειλές», σχολιάζει ο κ. Πατούλης. Προσθέτει δε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία και είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας να ενισχυθεί.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Να επεκταθεί το ακαταδίωκτο για όλους τους υγειονομικούς ζητά και ο ΙΣΑ "

Χρυσοχοΐδης: Πρόσθετα μέτρα προστασίας για τον Κώστα Βαξεβάνη μετά τις καταγγελίες του για απειλές κατά της ζωής του

Με δήλωσή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθαρίζει, με αφορμή καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη ότι έχει δεχτεί απειλές κατά της ζωής του από αγνώστους, τα εξής: «Αμέσως μετά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη περί απειλών κατά της ζωής του, λήφθηκαν πρόσθετα μέτρα προστασίας του. Ήδη από χθες, με εντολή μου ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επικοινώνησε μαζί του. Σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές η υπόθεση διερευνάται».

Σημειώνεται ότι χθες, ο Κώστας Βαξεβάνης με μακροσκελή ανάρτησή του, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του

Αναλυτικά η ανάρτηση: 

«Αναγκάζομαι να σας ενημερώσω γιατί είσαστε η μοναδική προστασία

Στη δημοσιογραφία συνηθίζουμε να λέμε πως όταν φτάνεις να κάνει ρεπορτάζ για τον εαυτό σου, η κατάσταση είναι προβληματική. Είναι η δεύτερη φορά που αναγκάζομαι να κάνω “ρεπορτάζ” για τον εαυτό μου και είναι (όπως και η πρώτη) αποτέλεσμα πίεσης και πεποίθησης πως είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας μου. Την προηγούμενη φορά, πριν 9 χρόνια , μια άγνωστη γυναίκα με συνάντησε για να με ενημερώσει πως ανήκε σε μια ομάδα με αρχηγό υπάλληλο της ΕΥΠ, που είχε στόχο να με εξοντώσει αρχικώς ηθικά και στη συνέχεια βιολογικά. Σύμφωνα με την “πηγή” του ασυνήθιστου ρεπορτάζ, επρόκειτο για άτομα που είχαν εισβάλει στο σπίτι μου , ενώ πριν από αυτό, διοχέτευσαν στον Τύπο πλαστές αποδείξεις με τις οποίες με εμφάνιζαν μισθοδοτούμενο από την ΕΥΠ. Η ομάδα αυτή βρέθηκε από τη δημοσιογραφική έρευνα , οδηγήθηκε στην Εισαγγελία και καταδικάστηκε πρόσφατα σε δύο χρόνια φυλακή για την υπόθεση με τις αποδείξεις. Τα έγραψα αυτά, ίσως γιατί έχω ανάγκη να πιστεύω σε μια εξίσου καλή έκβαση της νέας περιπέτειας. Είναι αρχή μου να δημοσιοποιώ πράγματα που αξιολογώ ως επικίνδυνα, θεωρώντας πως η πιο ισχυρή προστασία είναι ο πολίτης που γνωρίζει. Δυστυχώς τραγικό φόντο σε όλα αυτά είναι η δολοφονία ενός δημοσιογράφου πριν μερικές μέρες.

Ας ξεκινήσουμε με τα πραγματικά γεγονότα

Το απόγευμα της 6ης Απριλίου του 2021, με επισκέφθηκε στα γραφεία του Documneto , κάποιος κύριος ο οποίος θέλησε να με ενημερώσει για έναν κίνδυνο που διέτρεχα. Δέχθηκα να μιλήσουμε, παρουσία του συναδέλφου Βαγγέλη Τριάντη. Στη συνάντησή μας που διήρκησε μία ώρα και τρία λεπτά, μας είπε πως ο Μένιος Φουρθιώτης , για τον οποίο μόλις είχαμε κάνει σοβαρές αποκαλύψεις στην εφημερίδα, αναζητούσε στην «πιάτσα» κάποιον, για να εκτελέσει συμβόλαιο γι αυτόν. Το συμβόλαιο προέβλεπε να πυροβολήσει το σπίτι του Φουρθιώτη προκειμένου να δείξει ότι κινδυνεύει, αλλά και να χτυπήσει εμένα και έναν ακόμη δημοσιογράφο του οποίου δεν θυμόταν το όνομα. Για το λόγο αυτό απευθύνθηκε σε κάποιον τύπο της νύχτας με το ψευδώνυμο «Ταρίφας», ο οποίος αρχικώς έδειξε απρόθυμος.
Οι πληροφορίες που μας δόθηκαν δε μπορούσαν να αξιολογηθούν και έτσι μείναμε στην καταγραφή τους. Ωστόσο, ο Βαγγέλης Τριάντης, σε επικοινωνία που είχε για άλλα θέματα με την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών, Σωτηρία Γεωργακοπούλου, την ενημέρωσε για τις πληροφορίες που είχαμε δεχθεί. Ήταν ξεκάθαρο πως δε μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε νομική αξιοποίηση, παρά μόνο αν η πηγή μας αποφάσιζε να καταθέσει στην Εισαγγελία. Εκτός από την άτυπη ενημέρωση προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας, θεώρησα πως καλό ήταν να ενημερώσω τους δικηγόρους μου και δύο ακόμη συναδέλφους εκτός του Βαγγέλη Τριάντη

Το βράδυ της 17 Απριλίου, ένας κουκουλοφόρος, γάζωσε επιδεικτικά μπροστά στις κάμερες, το σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη. Ήταν ωστόσο προσεκτικός να μην προκαλέσει ζημιές στο σπίτι αυτό καθ αυτό, ή στα πρόσωπα που ήταν μέσα, αλλά να περιοριστεί στο…μαντρότοιχο. Η «επίθεση» εναντίον του Φουρθιώτη μπορεί να προκάλεσε ειρωνικά σχόλια στον Τύπο και τα social media , για εμένα όμως, είχε το ρόλο της επιβεβαίωσης των πληροφοριών που δέχθηκα, κατά 50%. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιώνονταν μερικώς με την επίθεση, είχα κάθε λόγο να φοβάμαι μήπως στο σύνολό τους ήταν αληθινές. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και προσεκτικός και αναζητώ ενδεχόμενα στοιχεία που μπορεί να με οδηγήσουν σε ένα συμπέρασμα. Το τελευταίο πράγμα που θα επέλεγα , θα ήταν να απευθυνθώ στην Αστυνομία. Δεν πρόκειται μόνο για την Αστυνομία που αξιολόγησε ως «στόχο» το Φουρθιώτη παρέχοντάς του προστασία, αλλά πρωτίστως για την Αστυνομία, η οποία αν δεν φτάσει στους «δράστες» θα χρησιμοποιήσει όλη αυτή την ιστορία για να με εμφανίσει ως ευφάνταστο. Έχω σχετική εμπειρία, όταν το καρτέρι από πέντε άτομα στο σπίτι μου, προσπάθησε να το εμφανίσει ως απόπειρα κλοπής.

Τα ξημερώματα στις 16 Απριλίου, κάποιος άγνωστος επιχείρησε να μπει στα γραφεία του Documento, ανεβαίνοντας στον 5ο όροφο, από τη σκάλα κινδύνου. Όταν εντοπίστηκε από το Κέντρο Ελέγχου της εταιρείας Security, δεν επιχείρησε να φύγει από τη σκάλα, αλλά με ακροβατικές κινήσεις, κατέβηκε από σωλήνες, αιωρούμενος 30 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Σήμερα το απόγευμα (23 Απριλίου) δέχθηκα τηλεφώνημα από σοβαρό άτομο, το οποίο μου είπε πως πρέπει να προσέχω, γιατί όπως το πληροφόρησε άλλο άτομο, δύο ένοπλοι που εντοπίστηκαν από την Ομάδα ΔΙΑΣ στην Εκάλη και αφού πυροβόλησαν κατάφεραν να διαφύγουν, ήταν πρόσωπα που θα εκτελούσαν συμβόλαιο εναντίον μου αλλά ματαίωσαν το σχέδιο λόγω της συμπλοκής με τους αστυνομικούς. Πρόκειται για συμβάν τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου, μία μέρα δηλαδή πριν την “επίθεση” στο Φουρθιώτη και λίγες ώρες , πριν την προσπάθεια εισβολής στο Documento.
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, είχαν εντοπίσει δύο κουκουλοφόρους πάνω σε μηχανή XT Yamaha μαύρη, στη διασταύρωση Αγίων Σαράντα και Θησέως στην Εκάλη . Όταν τους έκαναν σήμα να σταματήσουν, αυτοί τους πυροβόλησαν μα καλάσνικοφ.

Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά . Δεν ξέρω αν όλα αυτά πραγματικά συγκλίνουν στο πρόσωπό μου και πώς. Είμαι δημοσιογράφος και όχι αστυνομικός . Ξέρω πως πολλοί είναι αυτοί που ενοχλούνται από τη δημοσιογραφία μου. Μπορεί να μην κινδυνεύω, αλλά δεν είναι δυνατόν να μη φοβάμαι. Οι μόνοι που δεν φοβούνται είναι οι βλάκες. Έμαθα πολλά χρόνια να ζω με το φόβο και να το διαχειρίζομαι. Δεν του επιτρέπω να με χειρίζεται.
Γνωρίζω, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων, πως ζούμε σε ένα κράτος διεφθαρμένο, το οποίο δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, είχαμε πρωτοσέλιδο στο Documento τη μαφία που συνθέτουν επίορκοι αστυνομικοί και εκτελεστές. Το δρόμο που συνδέει τους υπονόμους του εγκλήματος με τα ρετιρέ της εξουσίας.
Δεν περιμένω τίποτα από την Αστυνομία , αν και της ανήκει πλήρως η ευθύνη για ό,τι συμβεί σε εμένα , την οικογένεια ή τους εκατό εργαζόμενους στο Documento , που δεν δίνουν μάχη για το μεροκάματο αλλά μάχη κατά της διαφθοράς.
Ξέρουμε πως μοναδική ουσιαστική δύναμη και προστασίας μας είναι ο κόσμος , ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, που θέλει να ζει σε ένα δημοκρατικό κράτος που δεν έχει δεσμούς με το παρακράτος».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Χρυσοχοΐδης: Πρόσθετα μέτρα προστασίας για τον Κώστα Βαξεβάνη μετά τις καταγγελίες του για απειλές κατά της ζωής του"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news