facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Σύμβουλος Ερντογάν: «Γελιέστε εάν νομίζετε ότι θα φύγουμε από την Λιβύη»

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Γιασίν Ακτάι , δήλωσε ότι η χώρα του «δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από τη Λιβύη και δεν θεωρεί την παρουσία της Τουρκίας ως κατοχή», σημειώνει λιβυκό δημοσίευμα.

«Γελιέστε ένα νομίζετε ότι θα φύγουμε έτσι εύκολα, χωρίς να προστατέψουμε πρώτα το λαό της», είπε

Ο Ακτάι πρόσθεσε ότι «ο αρχηγός του στρατού, ο “πιεστικός” στρατάρχης Χαλίφ Χαφτάρ, μπόρεσε να παρακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα χάρη στην Τουρκία και την παρουσία της στη Λιβύη, επειδή δεν μπόρεσε να καταλάβει την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας».

Και συνέχισε:

«Η Τουρκία είναι επί τόπου για να προστατεύσει τον λαό της Λιβύης και δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε τη Λιβύη.

Ο λαός της Λιβύης και μάλιστα όσοι θα αντιμετωπίσουν την Τουρκία δεν είναι παρά μισθοφόροι», δήλωσε ο Ακτάι στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σπούτνικ, όπως σημειώνει η λιβυκή Αλ Ουασάτ.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμβουλος Ερντογάν: «Γελιέστε εάν νομίζετε ότι θα φύγουμε από την Λιβύη»"

Πεντέλη: Ένταση και προσαγωγές σε διαμαρτυρία κατοίκων κατά της μετεγκατάστασης προσφύγων

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Τετάρτης έξω από το παλαιό δημαρχείο Πεντέλης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης 60 περίπου ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην μετεγκατάσταση προσφύγων στο Αμαλία Φλέμινγκ.

Στο σημείο ήταν και αλληλέγγυοι των προσφύγων και τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν.

Στο έσπευσαν δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας οι οποίες προχώρησαν σε 2 προσαγωγές.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεντέλη: Ένταση και προσαγωγές σε διαμαρτυρία κατοίκων κατά της μετεγκατάστασης προσφύγων"

Οκτώ θάνατοι από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, οι επτά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Είκοσι τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η εποχική γρίπη εισήλθε στον πυρήνα της περιόδου έξαρσης και αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει, όπως κάθε χρόνο, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ' ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

* Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

* Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Οκτώ θάνατοι από επιπλοκές της εποχικής γρίπης"

Αρκάς: Η αντίδραση μετά την πρόταση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για ΠτΔ

Μετά από αρκετό καιρό φαίνεται πως ο Αρκάς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική ζωή της χώρας.

Συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι υποψήφια για πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρκάς ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο facebook μια φωτογραφία που δείχνει την Ρόζα να σηκώνει το χέρι και να λέει yes!



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκάς: Η αντίδραση μετά την πρόταση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για ΠτΔ"

Νέα επιχείρηση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια με 21 συλλήψεις

Σε 21 συλλήψεις, συνολικά, προχώρησε η αστυνομία την τελευταία εβδομάδα (7-14 Ιανουαρίου) κατά τη διάρκεια των συνεχών επιχειρήσεών της για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κλιμάκια αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), των Ομάδων «Δράσης» και των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Τροχαίας Αττικής, συνέλαβαν 13 αλλοδαπούς και 6 Έλληνες για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και άλλους 2 αλλοδαπούς, για κλοπή και διακίνηση κλεψίτυπων CD, αντίστοιχα.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν κάνναβη, συνολικού βάρους 391,4 γραμμαρίων, 15 ναρκωτικά δισκία, 3 κινητά τηλέφωνα, μικροποσότητα ηρωίνης και μαχαίρι.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι προσήχθησαν 87 άτομα, εκ των οποίων 83 αλλοδαποί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για περαιτέρω έλεγχο και 4 Έλληνες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επιχείρηση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια με 21 συλλήψεις"

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στην υποψηφιότητα της για ΠτΔ

Με καλά λόγια μιλούν τα κόμματα για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου της Δημοκρατίας, αποφεύγουν ωστόσο, να πάρουν κάποια επίσημη θέση. Περιμένουν να μιλήσουν τα αρμόδια όργανα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μιλούν για αντιπερισπασμό.

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη στάση του, στο ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν αιχμές για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη σημερινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν: “Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό”.

ΚΚΕ: Δεν στεκόμαστε στο πρόσωπο

Θέση για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου πήρε το ΚΚΕ. Δεν στέκεται στο πρόσωπο, αλλά αναφέρει πως τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ελληνική Λύση: Αξιοσέβαστη η κ. Σακελλαροπούλου

Με αφορμή την ανακοίνωση του ονόματος της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως υποψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επισημαίνει:

Όταν, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως το όνομα του υποψηφίου προέδρου θα είναι έκπληξη, όλοι χαρακτήριζαν την δήλωση “ό,τι νά ΄ναι”!

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την “αριστεροφοβία” της ΝΔ! Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;

Δεν αναφερόμαστε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι αξιοσέβαστη αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού “ζυγίσουμε” το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.

Συνεδριάζουν την Πέμπτη ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25

Την Πέμπτη (16.01.2020) στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη 50.

Αργά αύριο το απόγευμα (16.01.2020), μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν κομματικές πηγές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στην υποψηφιότητα της για ΠτΔ"

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι το πρόσωπο που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του το απόγευμα της Τετάρτης.
Το βιογραφικό σημείωμα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, έχει ως εξής:
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.
Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε' Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).
Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».
Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..
Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.
Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά:
  • «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)
  • «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)
  • «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η' Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)
  • «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)
  • «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)
  • «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)
  • Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)
  • «Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)
  • «Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)
  • «Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου,1/2016)
  • «Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)
  • «Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)
  • «Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),
  • «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)
  • Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)
  • Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)
  • Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)
  • Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)
  • Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)
  • Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)
  • Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)
  • Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)
  • Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)
  • Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας"

Σακελλαροπούλου: Στο πρόσωπό μου τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαροπούλου: Στο πρόσωπό μου τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα"

Μητσοτάκης: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με διάγγελμα που απηύθυνε το απόγευμα της Τετάρτης στον ελληνικό λαό μέσω της ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστές τις προθέσεις του για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η υποψήφια της κυβέρνησης είναι η νυν προέδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

«Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών» τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την πρότασή του για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

«Με ευθύνη, τόλμη, αλλά και μεγάλη αισιοδοξία, ανακοινώνω, σήμερα, την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μιλώντας πάντα στη γλώσσα της αλήθειας, επιθυμώ να εξηγήσω στον Ελληνικό λαό την επιλογή μου.

Η απόφαση που κλήθηκα να πάρω δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, κατά το Σύνταγμα, ρυθμιστής του πολιτεύματος. Ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους.

Και γι' αυτό οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος. Ώστε να υπηρετεί άξια το θεσμικό βάρος του αξιώματός του.

Πρέπει, επίσης, να διαθέτει γνώσεις, κύρος και διεθνή εμπειρία. Ώστε να συνδράμει δημιουργικά στην εσωτερική ζωή της χώρας. Αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό.

Ο Καταστατικός μας Χάρτης δεν επιφυλάσσει στον Πρόεδρο ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αυτό, όμως, καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμα πιο σημαντικό.

Και σε μια εποχή που ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την εθνική του αναγέννηση, έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτήν την πορεία: Όλοι μαζί ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο στο μέλλον. Με πρώτον, τον πρώτο πολίτη.

Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση.

Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του.

Έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου, όπου διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια, άλλωστε, διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος.

Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Την ευθυκρισία της. Αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως.

Όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια.

Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία.

Αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο.

Και ναι, η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα. Διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Έ, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει.

Δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον.

Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές. Και είμαι περήφανος που την εισηγούμαι, ως ένα τολμηρό βήμα όλων μας προς το αύριο.

Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ. Όμως, είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα.

Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εξετάσουν την προσωπικότητα της υποψηφιότητας που προτείνω. Το επιστημονικό έργο, αλλά και την κοινωνική παρουσία μίας αυτοδημιούργητης γυναίκας με καταγωγή από την Ξάνθη, που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη για να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.

Τις καλώ επίσης, να σκεφτούν και την αντίληψη που εκπέμπει η εισήγησή μας: Για Πρόεδρο της Βουλής πρότεινα τον κ. Τασούλα ο οποίος εξελέγη με 283 ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ κανείς σ' αυτήν τη θέση.

Και πρόσφατα, η Βουλή έδωσε τη δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, με 288 ψήφους.

Σήμερα, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πρότασής μου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος.

Εύχομαι από καρδιάς, να αποτυπώσει τη συναίνεση, που τόσο επιθυμούν οι Έλληνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η παρούσα Βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει!»

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας"

Γερμανία: Θεμιτό το ενδιαφέρον της Ελλάδας για Λιβύη, αλλά δεν θα συζητήσουμε θέματα θαλάσσιων συνόρων

Η Γερμανία κατανοεί το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία της Ελλάδας» για το μέλλον της Λιβύης, ωστόσο η «Διάσκεψη του Βερολίνου» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή δεν πρόκειται να ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».

Τα παραπάνω δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας, Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την απόφαση της καγκελαρίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη διάσκεψη για τη Λιβύη. Όπως ανέφερε η κα. Ντέμερ, «δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα (…) Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως»,

«Η Διαδικασία του Βερολίνου έχει δομηθεί συνειδητά διαφορετικά από προηγούμενες προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Λιβύη: ως ένα σχέδιο δηλαδή με διάφορα στάδια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να διαχωριστούν τα προβλήματα και να εργαστούμε βήμα βήμα. Και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η προετοιμασία του πλαισίου με τους συντελεστές οι οποίοι έχουν άμεση επιρροή στις δύο πλευρές της διένεξης. Αυτή είναι η προσέγγιση και βεβαίως έχουμε πλήρη κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες και κίνητρα άλλων χωρών σε σχέση με την Λιβύη και ιδιαίτερα στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο. Αυτό απλώς δεν είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης – ούτε και θέμα της», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ.

Απαντώντας ο ίδιος σε ερώτηση σχετικά με τα «μνημόνια» που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Λιβύη, επανέλαβε ότι «τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν δύο χώρες να το ορίσουν μεταξύ τους εις βάρος τρίτων» και επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας ώστε να την αξιολογήσει. «Αλλά βεβαίως εάν πρόκειται για συμφωνίες εις βάρος τρίτων, εις βάρος ενός στενού εταίρου, ενός εταίρου στην ΕΕ, τότε αυτό για μας δεν είναι αποδεκτό, δεν τίθεται θέμα σχετικά με το πώς το βλέπουμε».

Ο κ. Μπρόιλ αναγνώρισε ακόμη ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν θεμιτό ενδιαφέρον και ανησυχίες για το μέλλον της Λιβύης», επαναλαμβάνοντας ότι το κεντρικό σημείο της Διάσκεψης του Βερολίνου και της «Διαδικασίας του Βερολίνου» ήταν συγκεκριμένο. Όπως είπε, την συνέχεια θα υπάρξουν περαιτέρω εργασίες, μεταξύ άλλων σχεδιάζεται μια Διεθνής Επιτροπή Follow Up η οποία θα συνοδεύει τα αποτελέσματα της «Διαδικασίας του Βερολίνου».

«Και εκεί θα μπορέσουν χώρες να συνεισφέρουν. Η Διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα σημείο εκκίνησης για κάτι, δεν είναι το τέλος και θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες για χώρες να συμμετάσχουν ενεργά. Από την αρχή θέλαμε να ενημερώνουμε ενεργά άλλες χώρες για το τι κάνουμε, να δημιουργήσουμε διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει, ιδιαίτερα βεβαίως για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. αλλά και άλλους παίκτες. Αυτό ήταν ένα εγχείρημα που μας συνόδευσε ενεργά τους τελευταίους μήνες, το οποίο πήραμε πολύ σοβαρά και μπορώ να επισημάνω ότι την Κυριακή θα συμμετάσχει και η ΕΕ εκπροσωπώντας όλα τα κράτη – μέλη της», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Θεμιτό το ενδιαφέρον της Ελλάδας για Λιβύη, αλλά δεν θα συζητήσουμε θέματα θαλάσσιων συνόρων"

Διάσκεψη του Βερολίνου: Δυσαρέσκεια Χαφτάρ για τον αποκλεισμό της Ελλάδας

Η απόφαση της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας.

Το θέμα, όμως, ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα καθώς ο αποκλεισμός της Ελλάδας δεν έχει περάσει απαρατήρητος και στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η δυσαρέσκεια του στρατάρχη Χαφτάρ εκφράστηκε μάλιστα και με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή τη σύγκρουση;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) σε μήνυμα του.

Δείτε την ανάρτηση


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάσκεψη του Βερολίνου: Δυσαρέσκεια Χαφτάρ για τον αποκλεισμό της Ελλάδας"

“Ξέφυγε” ο Τσαβούσογλου: Ο EastMed περνά από την υφαλοκρηπίδα μας, χρειάζεται την έγκρισή μας

Σε δηλώσεις του σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως:

«Υπάρχει αυτό το σχέδιο για τον East Med για να φτάσει ο φυσικός πλούτος στις διεθνείς αγορές. Αύριο αυτός ο αγωγός θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Το Ισραήλ και οι άλλες χώρες θα πρέπει να μιλήσουν με την Τουρκία. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Στην ομιλία του στο συνέδριο του κέντρου διεθνών ερευνών SETA ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως η Άγκυρα άλλαξε τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο «Στείλαμε τα γεωτρυπανά μας, στην ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο. Στην δική μας υφαλοκρηπίδα και στα πεδία όπου έχει αδειοδοτήσει ’’ η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’’. Eτσι άλλαξαν οι ισορροπίες όταν ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις, και με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Είμαστε στο ίδιο σημείο. Έλατε να φροντίσουμε την δίκαιη μοιρασιά, να κερδίσουν όλοι και να μην υπάρξει ένταση αδίκως».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μνημονίου καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης με τη Λιβύη και τόνισε πως: «μέχρι να υπογράψουμε εμείς αυτά τα μνημόνια με τη Λιβύη είχαν γίνει πολλές προσπάθειες με διμερή, τριμερή και τετραμερή σχήματα για τον αποκλεισμό της Τουρκίας. Ενώ τους είχαμε υπενθυμίσει πως δεν η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από οποιαδήποτε συμφωνία αφού έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο».

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "“Ξέφυγε” ο Τσαβούσογλου: Ο EastMed περνά από την υφαλοκρηπίδα μας, χρειάζεται την έγκρισή μας"

Φτιάχνουν τσίπουρο με χάπια και νερό – Οργιάζει το λαθρεμπόριο στη Μαγνησία

Οργιάζει το λαθρεμπόριο τσίπουρου στη Μαγνησία. Εκατοντάδες τόνοι διακινούνται παράνομα, με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Δήμητρα» και μέλος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Αποσταγματοποιών κ. Γιάννη Κίτσιο να δηλώνει πως «η κατάσταση στον Νομό είναι ανεξέλεγκτη, χωρίς να εξαιρούνται και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας».

«Με το λαθρεμπόριο γίνεται χαμός και κινδυνεύει η υγεία του κόσμου», δήλωσε σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση να μπει τέρμα στο χύμα τσίπουρο και την τσικουδιά, με τα σημεία πώλησής του να έχουν ενταχθεί στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς, από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

«Φτιάχνουν τσίπουρο με νερό και χάπια, αυτή είναι η κατάσταση δήλωσε» και τόνισε πως εξακολουθούν να «δραστηριοποιούνται» στην αγορά οι άνθρωποι που πιάστηκαν στο Στεφανοβίκειο δύο φορές μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, για λαθρεμπόριο.

«Αυτά που συμβαίνουν είναι ανεξήγητα σε αυτή τη χώρα. Η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά». Πιάστηκαν για λαθρεμπόριο και συνεχίζουν ανενόχλητοι, δεν ξέρω πλέον τι να πω» δήλωσε ο κ. Κίτσιος, επισημαίνοντας πως οργιάζει και η νοθεία στο κρασί.

«Το χύμα τσίπουρο πρέπει να απαγορευθεί σε τσιπουράδικα και χώρους εστίασης. Άλλοι το αγοράζουν πληρώνοντας μεγάλο φόρο και άλλοι αγοράζουν το κιλό 2,5 ευρώ. Εάν αυτό το τσίπουρο των 2,5 ευρώ δεν είναι χημικό προϊόν, τότε τι είναι. Να απαγορευθεί στα μαγαζιά, να μπουν τεράστια πρόστιμα και όποιος θέλει να πουλά, να εμφιαλώνει», συμπλήρωσε.

Η νοθεία, το λαθρεμπόριο και η πώληση χύμα τσίπουρου αποτελούν «αγκάθι» για του νόμιμους επαγγελματίες αποσταγματοποιούς. Βάλλεται ένας κλάδος που αγωνίζεται να επιβιώσει εν μέσω αντίξοων συνθηκών.

Οι νόμιμοι αποσταγματοποιοί «πεθαίνουν» επαγγελματικά από το λαθρεμπόριο, με αποτέλεσμα τα λουκέτα στον κλάδο να μην αποτελούν πλέον είδηση, αλλά φυσική εξέλιξη του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Οι στρεβλώσεις που προκαλούνται από την υπερφορολόγηση του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, διογκώνονται από τη συνεχώς διευρυνόμενη δράση των έκνομων μη φορολογούμενων αποσταγματοποιών και των λαθρεμπόρων, συρρικνώνοντας τον κλάδο και οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, στερώντας από το Δημόσιο, έσοδα εκατομμυρίων ευρώ.

Δεκάδες επιχειρήσεις πωλούν χύμα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» κατά παράβαση του νόμου, όπως διαπιστώθηκε σε ελέγχους που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων και σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματώδη ποτών (Κάβες).

e-thessalia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φτιάχνουν τσίπουρο με χάπια και νερό – Οργιάζει το λαθρεμπόριο στη Μαγνησία"

Σοκαριστικές αποκαλύψεις από Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε δίωξη πολιτικών προσώπων με πλαστά στοιχεία

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Η κ. Ράικου προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις για ωμές παρεμβάσεις του τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να κατασκευαστούν πλαστές κατηγορίες για ψευδομάρτυρες εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε και σε άλλες υποθέσεις εκτός της Novartis που αφορούσαν και επιχειρηματίες.
Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ανέφερε ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαιτούσε τη δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με κατασκευή πλαστών στοιχείων.
Πέραν αυτών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είπε ότι επί ημερών της οι έρευνες οδήγησαν σε εμβάσματα της εταιρείας ύψους 118 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ανέφερε ότι εκείνη την εποχή ο κ. Νίκος Μανιαδάκης προσφέρθηκε να συνδράμει στο ερευνητικό έργο της εισαγγελίας, ωστόσο «του είπαμε πως έχουμε το επιστημονικό δυναμικό για να προχωρήσουμε την υπόθεση. Επίσης εκείνη την εποχή τον είχαμε ύποπτο. Δεν μπορούσε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Ήταν ύποπτος λοιπόν».
Σε άλλο σημείο αποκάλυψε ότι  εισαγγελίες στις αρχές Σεπτεμβρίου πήγαν να πάρουν κατάθεση στο Παρίσι από τον Φαλτσιανί (λίστα Λαγκάρντ).
«Πήγαν κρυφά από τον Άρειο Πάγο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία. Και επειδή η κυρία Δημητρίου διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ήταν σε γνώση της μετέβη ο Παπαγγελόπουλος στον Άρειο Πάγο και τους έτριξε τα δόντια».
Όλοι οι διάλογοι στην προανακριτική
Κατά την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης, η κ. Ράικου ανέφερε ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαιτούσε τη δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με κατασκευή πλαστών στοιχείων.
Σπ Λάππας: Μα ο Παπαγγελόπουλος είπε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Γιατί λέτε δεν ήθελε τη διερεύνησή του;
Ελ. Ράικου: Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο, τον ενδιέφερε με κάθε τρόπο να στήσει πολιτικά πρόσωπα.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της διημείφθη ο εξής διάλογος:
Θ. Πλεύρης: Πάμε στο επίμαχο τηλεφώνημα με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Σας δίνει εντολή να στείλετε τον φάκελο στη Βουλή;
Ε. Ράικου: Ήταν απαίτησή του. Ενώ γνώριζε οτι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτησή του να κατασκευαστούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κυρία Τουλουπάκη.
Θ. Πλεύρης: Σας προσδιόρισε για ποια πρόσωπα;
Ε. Ράικου: Μα δεν χρειαζόταν. Είχε έρθει η κα Παπαδάκου και μου είχε μιλήσει για πολιτικούς. Όλοι γνωρίζαμε οτι η κα Παπαδάκου ήταν η φωνή του Παπαγγελόπουλου. Και μου είχε αναφέρει τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο.
Η κ. Ράικου ανέφερε ότι τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τις δικές της έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία από τη διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη.
Θ. Πλεύρης: Ποιες ήταν οι σχέσεις της κ. Τουλουπάκη με τον κ. Παπαγγελόπουλο;
Ε. Ράικου: Υπάρχει δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα «Οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης». 12/4/2017 στην εφημερίδα Δημοκρατία. Δεν το λέω εγώ.
Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε οτι η κυρία Τουλουπάκη εξυπηρετούσε καλύτερα τον κ. Παπαγγελόπουλο;
Ε. Ράικου: Εσείς τί νομίζετε; Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία.
Σε άλλο σημείο δε ανέφερε: «Με την παρέμβαση να πάει πολιτικά το σκάνδαλο ουσιαστικά διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου. Χάθηκαν εκατομμύρια για τη χώρα. Άλλες χώρες πήραν λεφτά από τη Novartis. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα εξαιτίας όλων αυτών».
Πέραν αυτών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είπε ότι επί ημερών της οι έρευνες οδήγησαν σε εμβάσματα της εταιρείας ύψους 118 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκείνη την εποχή ο κ. Νίκος Μανιαδάκης προσφέρθηκε να συνδράμει στο ερευνητικό έργο της εισαγγελίας, ωστόσο «του είπαμε πως έχουμε το επιστημονικό δυναμικό για να προχωρήσουμε την υπόθεση. Επίσης εκείνη την εποχή τον είχαμε ύποπτο. Δεν μπορούσε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Ήταν ύποπτος λοιπόν».
Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε πως η κ. Τουλουπάκη θα μπορούσε να εκτελέσει αντί για εσάς εντολές του Παπαγγελόπουλου;
Ε. Ράικου: Εσείς τι λέτε; Στους 3 μήνες σας είπα πόσα στοιχεία συγκεντρώσαμε. Αυτά που βρήκαμε διερευνήθηκαν; Η λίστα διερευνήθηκε; Βρήκαμε φαρμακευτική εταιρία ότι έδινε λεφτά σε άλλη φαρμακευτική. Αυτά ελέγχθηκαν;
Σε άλλο σημείο η Ράικου αποκάλυψε:
Θ. Πλεύρης: Μας είπατε οτι ο κ. Παπαγγελοπουλος σας ζητούσε πράγματα και για άλλες υποθέσεις.
Ε. Ράικου: Ναι. Και για άλλες, αρκετές. Για την Τράπεζα Αττικής μου ζήτησε να την κρατήσω πίσω. Να μην την περαιώσω. Αυτό προφανώς δεν είναι νόμιμο.
Θ. Πλεύρης: Ηταν ο κ. Καλογρίτσας σε αυτή την υπόθεση;
Ε. Ράικου: Ναι. Ήταν ο πρώτος σε αυτή τη λίστα. Δεν ξέρω τί απέγινε. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να συγκαλύψει τη διευρεύνση του σκανδάλου. Έπρεπε να είχαν ήδη βγει τα πρώτα στοιχεία. Η χώρα πρέπει να πάρει χρήματα από αυτό. Ακούσατε εσείς τίποτε; Μόνο για πολιτικούς ακούμε τρία χρόνια.
Η διπλή κατάθεση
Σε άλλο σημείο αποκάλυψε ότι «η Τουλουπάκη, ο Ντζούρας, ο Καλούδης και ο Ζαγοραίος με τη συνοδεία της Γιάννας Παπαδάκου αρχές Σεπτεμβρίου πήγαν να πάρουν κατάθεση στο Παρίσι από τον Φαλτσιανί (λίστα Λαγκάρντ). Πήγαν κρυφά από τον Άρειο Πάγο σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία. Και επειδή η κυρία Δημητρίου διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ήταν σε γνώση της μετέβη ο Παπαγγελόπουλος στον Άρειο Πάγο και τους έτριξε τα δόντια».
Αναφορικά με την διπλή κατάθεσή της στην τακτική δικαιοσύνη είπε:
Θ.Πλεύρης: Γιατί δώσατε δεύτερη φορά κατάθεση μέσα στην ίδια μέρα στον κ. Ζαχαρή;
Ε.Ράικου: Γιατί φεύγοντας και φθάνοντας στο γραφείο μου συνειδητοποίησα ότι δεν είχα μιλήσει για τον Ρασπούτιν. Και γύρισα αμέσως πίσω για να συμπληρώσω την κατάθεση.
Θ.Πλεύρης: Είπατε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν της σχολής «Προχώρα και θα τα βρουν οι παρακάτω».
Ε.Ράικου: Ναι. Ήταν φράσεις αυτές που τις χρησιμοποιούσε ανέκαθεν και τις εφάρμοζε κιόλας. Σε όσους άσκησε δίωξη ο Παπαγγελόπουλος όλοι μετά απηλλάγησαν με βούλευμα.
Πέραν αυτών η κυρία Ράικου απαντώντας σε ερώτηση του Σπύρου Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) για το αν οι αμερικανικές αρχές την ενημέρωσαν για έρευνες Ελλήνων πολιτικών απάντησε «όχι».
Η έρευνα έγινε σκευωρία με στημένους ψευδομάρτυρες
Σε άλλο σημείο η κυρία Ράικου επανέλαβε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος μετέτρεψε την υπόθεση Novartis σε σκευωρία με στημένους ψευδομάρτυρες μόνο και μόνο για να ασκήσει διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα. Πρόσθεσε όμως ότι με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο είχε απώλεια εσόδων αρκετών εκατομμυρίων
Σπ.Λάππας: Πώς σας ζητούσε ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσετε στοιχεία για πολιτικούς και τον κ. Βενιζέλο;
Ε.Ράικου: Όπως τελικά τα κατασκεύασε στη συνέχεια με την κυρία Τουλουπάκη.
Σπ.Λάππας: Πώς δηλαδή;
Ε.Ράικου: Το πώς ακριβώς δεν το ξέρω γιατί δεν έδωσα εγώ κάποια συνέχεια. Εγώ του είπα ότι δεν κάνω τέτοια. Όπως έγινε μετά και το πέτυχε αυτό με την Τουλουπάκη. Έτσι κατασκεύασαν μάρτυρες.
Σπ.Λάππας: Εννοείτε ότι μετά οι μάρτυρες ψευδομαρτύρησαν;
Ε.Ράικου: Το είπα από την αρχή. Διέκοψε ο Παπαγγελόπουλος την έρευνα του σκανδάλου και το μετέτρεψαν σε σκευωρία.
Σπ.Λάππας: Άρα λέτε οτι όλα αυτά είναι σχέδιο Παπαγγελόπουλου;
Ε.Ράικου: Εννοείται. Και με τις ενέργειές του αυτές το ελληνικό δημόσιο έχασε πολλά χρήματα.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκαριστικές αποκαλύψεις από Ράικου: Ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε δίωξη πολιτικών προσώπων με πλαστά στοιχεία"

Γαϊτάνης: Για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη θα έπρεπε να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απολογείται για την απουσία της χώρας μας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου «γιατί επί των ημερών του ξεκίνησε η Διάσκεψη του Βερολίνου και η Ελλάδα ήταν απούσα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Τάσο Γαϊτάνη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Γαϊτάνης ανέφερε πως «η Διάσκεψη του Παλέρμο, που είχε παρουσία ο κ. Τσίπρας, ήταν μία τελείως διαφορετική πρωτοβουλία από αυτή του Βερολίνου, ήταν μία ιταλική πρωτοβουλία που έγινε μία συζήτηση για το θέμα. Στη Διάσκεψη του Βερολίνου σταθερά η χώρα μας είναι απούσα από το 2015».

«Θα έπρεπε από την αρχή να ήταν παρούσα η Ελλάδα, θα πρέπει άλλοι να εξηγήσουν γιατί η χώρα μας δεν ήταν παρούσα τον καιρό που έπρεπε» ανέφερε προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ένα διπλωματικό σπριντ τους τελευταίους μήνες» και «είναι σαφές ότι σε αυτό το επίπεδο η Τουρκία είναι απομονωμένη», ενώ «πέρα από την καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης έχουμε την ψήφιση και την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, έχουμε τη διάσκεψη του Καΐρου και σε όλα αυτά τα φόρα και σε όλες αυτές τις διπλωματικές κινήσεις η Ελλάδα είναι παρούσα με αυτοπεποίθηση και προασπίζεται τα κυριαρχικά μας συμφέροντα».

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επισήμανε: «Η κυβέρνηση εκτελεί το σχέδιο, το οποίο έχει εξαγγείλει, δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό. Καταλαβαίνουμε πλήρως τις αγωνίες και τις ανησυχίες, ειδικά των συμπατριωτών μας που ζούνε στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Εκεί έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, γι' αυτό και η κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να γίνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και τώρα με την αλλαγή πλέον του νόμου για το άσυλο από 1ης Ιανουαρίου του 2020 θα εφαρμοστεί αυτός ο εκτεταμένος σχεδιασμός, που έχει στόχο να μειώσει τις ροές και να αυξήσει τις επιστροφές προς την Τουρκία. Παράλληλα, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός ασύλου. Ο πρωθυπουργός έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα, λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει αυτό το βάρος, το οποίο είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ελλάδα τυχαίνει, δυστυχώς, να είναι στη ροή της κίνησης αυτών των ανθρώπων από τις εστίες τους».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Γαϊτάνης παρατήρησε ότι «ο δείκτης του οικονομικού κλίματος είναι ο καλύτερος των τελευταίων δώδεκα-δεκατριών ετών» και «η κυβέρνηση λέει ότι κι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα πάει στη μείωση της φορολογίας ως επί το πλείστον». «Γίνεται κάθε προσπάθεια να ενισχυθεί το οικονομικό κλίμα, γίνεται απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Το 2020 θα είναι μία πολύ καλή οικονομική χρονιά για τη χώρα μας», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το κλιμακωτό μπόνους που προτείνει η κυβέρνηση για τον νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Γαϊτάνης απάντησε: «Οι Έλληνες, όταν πάμε στις κάλπες, ψηφίζουμε για κυβέρνηση, θέλουμε κατά συνέπεια να εκλεγεί μία κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα. Είναι πολύ λογικό στη δική μας αντίληψη ένα κόμμα που παίρνει 40% να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο προηγούμενος εκλογικός νόμος προέβλεπε μπόνους 50 εδρών, που στην ουσία δεν ήταν μπόνους των 50 εδρών, η ΝΔ πήρε 28 έδρες και τις 22 θα τις έπαιρνε ούτως η άλλως και από την αναλογική κατανομή τους. Αυτό το μπόνους των 28 εδρών δεν είναι κάτι τρομερό και δίνει δυνατότητα σε ένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είχαμε με τον προηγούμενο νόμο που εφαρμόστηκε για 15 χρόνια και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαϊτάνης: Για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη θα έπρεπε να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ"

Ο Σκυλακάκης αποκαλύπτει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «μαγείρευε» τα υπερπλεονάσματα

Σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, καταγγέλλοντας λογιστικές αλχημείες στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.


Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «η πραγματική του εκτέλεση (του ΠΔΕ) είναι καλύτερη από αυτή του 2018. Μιλούμε για πραγματική εκτέλεση καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη. Το 2018 για παράδειγμα ενώ όλες οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου ήταν 4.972 εκατ. ευρώ με «παρκάρισμα πόρων» το ΠΔΕ εμφάνισε υποτίθεται επενδύσεις 6.237 εκατ. ευρώ. Φέτος οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης από τα προσωρινά στοιχεία (μέχρι το Νοέμβριο το σύνολο των σχετικών δαπανών είχε φτάσει τα 3692 εκ. ευρώ έναντι 2891 εκ. ευρώ του ενδεκαμήνου του 2018), εκτιμάται ότι θα κλείσουν στο επίπεδο του 2018 ή λίγο μεγαλύτερες. Συνοδεύονται όμως από πολύ καλύτερη εκτέλεση από πλευράς εσόδων και ιδίως εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι αυξημένα κατά 229 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Κάτι που σημαίνει ότι ήδη από φέτος -στον πολύ περιορισμένο χρόνο που διέθετε αυτή η κυβέρνηση- έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται βελτίωση στην πραγματική εκτέλεση του ΠΔΕ, που θα είναι θεματικά μεγαλύτερη το 2020».
Πίνακας 1: Πραγματικές Επενδυτικές Δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης (σε εκατ. ευρώ)
2018Ιανουάριος – Νοέμβριος 2019
Επενδυτικές Δαπάνες Κεντρικού Κράτους Εκτός Γενικής Κυβέρνησης28231987
Επενδυτικές Δαπάνες Τοπικής Αυτοδιοίκησης1124949
Επενδυτικές Δαπάνες Κοινωνικού Τομέα (ΝΑ, ΟΕΑΔ, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ.)166119
Επενδυτικές Δαπάνες λοιπών Νομικών Προσώπων Γενικής Κυβέρνησης859637
Σύνολο Επενδυτικών δαπανών49723692
Πηγή: Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Πίνακας 2: Έσοδα ΠΔΕ (σε εκατ. ευρώ)
20182019
Ίδια Έσοδα ΠΔΕ541,13474,29
Αιτήματα προς Ε.Ε.1.976,882.206,35
Σύνολο Εσόδων ΠΔΕ2.518,012.680,64
Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σκυλακάκης αποκαλύπτει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «μαγείρευε» τα υπερπλεονάσματα"

Οργή ΣΥΡΙΖΑ για Μπογδάνο: Ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας για την επίθεση στον Παπαδήμο

Την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μια ανάρτηση που έκανε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, σχετικά με τη δολοφονική επίθεση που είχε δεχτεί ο Λουκάς Παπαδήμος και τις σχέσεις των δραστών με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος «εκτοξεύει λάσπη, συκοφαντίες και ασύστολα ψεύδη».

«Με το σχόλιό του, όμως, αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που είχε δεχτεί ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Κ. Μπογδάνος υπερέβη κάθε όριο χυδαιότητας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωση να καταλήγει: «ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη που ανέχεται τέτοιες άθλιες περιπτώσεις μέσα στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική του ομάδα».

Η ανάρτηση που έκανε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έγινε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, με τον βουλευτή να γράφει: «ΠτΔ, δηλαδή, εκείνος που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν οι πρώην σύντροφοι του πρώην πρωθυπουργού; Έχει χιούμορ η ζωή».


Κάτι ανάλογο είχε πει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και τον Ιούλιο του 2017 και μάλιστα τότε, η αναφορά του στη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τους τρομοκράτες που έκαναν τη δολοφονική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο είχε φέρει την απόλυσή του από τον ΣΚΑΙ, ο οποίος είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τα σχόλια στον “αέρα” του.

Τότε, είχε πει: «Είναι ένα μήνα και μία βδομάδα ο Λουκάς Παπαδήμος στο νοσοκομείο, χτυπημένος από πρώην συντρόφους του Έλληνα πρωθυπουργού κι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πάει να του πει ένα γεια. Δηλαδή να του πει “είστε καλά; Χρειάζεστε κάτι;” ή τέλος πάντων ως πρωθυπουργό σε πρωθυπουργό».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή ΣΥΡΙΖΑ για Μπογδάνο: Ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας για την επίθεση στον Παπαδήμο"

Αλ. Τσίπρας σε ΟΜΕ-ΟΤΕ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις σας

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων του ΟΤΕ εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη ρητορική και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της «ενθαρρύνει μια λογική ασυδοσίας» των επιχειρήσεων προς όφελος των μεγαλύτερων κερδών, αλλά απέναντι στην εργασιακή ασφάλεια και την εργασιακή κανονικότητα. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Δημήτρης Φούκας, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «για την απόλυτη στήριξη που έχουμε απο εσάς στον αγώνα μας» κι έκανε λόγο για «σπίλωση» του αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ και «σιωπή των ΜΜΕ».

Ειδικότερα, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην έναρξη της συνάντησης στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις τους και παρατήρησε πως, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ η κερδοφορία της εταιρείας, έχει μειωθεί πολύ το μισθολογικό κόστος, ιδιαίτερα και σε σύγκριση και με άλλες χώρες. Ανέφερε ότι αυτό το γεγονός «δεν δικαιολογεί μια πολιτική απολύσεων και μια πολιτική που θέλει να μην υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Υποστήριξε ότι «αυτή η στάση της εταιρείας - που δεν ήταν ίδια όσο εμείς ήμασταν κυβέρνηση - έχει να κάνει με το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση, μέσα από τη ρητορική, αλλά και με τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει πάρει για να ακυρώσει παρεμβάσεις που είχαμε φέρει κι εξασφάλιζαν τους εργαζόμενους, ενθαρρύνει μια λογική ασυδοσίας των επιχειρήσεων, ακόμα και αυτές με τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία». Μια «λογική ασυδοσίας», όπως είπε, κατά την οποία, για να έχουν ακόμα μεγαλύτερη κέρδη, συρρικνώνουν το μισθολογικό κόστος απέναντι στην εργασιακή ασφάλεια και στην εργασιακή κανονικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι μία λαθεμένη πολιτική, τόνισε ότι η κανονικότητα είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κι όχι η κατάργησή τους και πως «αν η διοίκηση του ΟΤΕ δεν συμμορφωθεί με αυτήν, τότε θα ακολουθήσουν και άλλοι και θα οδηγηθούμε σε μία πολύ αρνητική εξέλιξη στην αγορά εργασίας, σε μια ζούγκλα...». «Σας παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις σας» πρόσθεσε και σχολίασε ότι υπήρξαν και έξι απολύσεις εργαζομένων «που δεν συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις», ενώ ευχήθηκε οι διαπραγματέυσεις που ξεκινούν αύριο να έχουν αίσιο τέλος.

Ο κ. Φούκας επισήμανε ότι «δεν είναι παράλογο το αίτημά μας για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην πιο κερδοφόρα επιχείρησης στην Ελλάδα και δεν είναι παράλογο το αίτημά μας να πούμε ότι δεν μπορεί αυτός ο όμιλος να έχει απολύσεις» και εθελούσιες «με το πιστόλι στον κρόταφο». Ανέφερε ότι «εδώ, σήμερα, το παράλογο είναι ότι θέλουν κατάτμηση της εταιρείας, θυγατρικές εταιρείες με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με απολύσεις εργαζόμενων». Όπως συμπλήρωσε, σε σχέση με το 2012, σήμερα υπάρχει μείωση του μισθολογικού κόστους περίπου 60% «κι όλο αυτό πήγε σε μείωση θέσεων εργασίας κι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης». «Δεν μπορεί να λέμε για επιστροφή στην κανονικότητα και η κανονικότητα να σηματοδοτεί κι άλλη ελαστικοποίηση στη χώρα μας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που πάει να δημιουργηθεί». Σχολιάζοντας ότι ο αγώνας τους έχει «σπιλωθεί» με το επιχείρημα ότι κάνουν πολλές μέρες απεργία, σημείωσε πως οι Γερμανοί συνάδελφοί τους έκαναν 11 εβδομάδες απεργία, όταν ανακοινώθηκαν τα σχέδια της Ντόιτσε Τέλεκομ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας σε ΟΜΕ-ΟΤΕ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις σας"

Στην αντεπίθεση περνά το κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!»: Αντισυνταγματική η αφαίρεση της αφίσας από το Μετρό

Σκληρή απάντηση από το κίνημα για τις αντιδράσεις περί της περιβόητης αφίσας

Πυρά εκτοξεύει το κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!», μετά την απομάκρυνση, από σταθμούς του μετρό, καμπάνιας που, εμμέσως, τασσόταν κατά της άμβλωσης. Η εν λόγω καμπάνια ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και πήρε μεγάλη έκταση μέσα σε ελάχιστο χρόνο, προκαλώντας τελικά την παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος με επίσημη ανακοίνωση ζήτησε να απομακρυνθούν οι σχετικές αφίσες από τους σταθμούς του μετρό.

Λίγο αργότερα, με τη σειρά της, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην απομάκρυνση των αφισών, ενώ υποσχέθηκε να διερευνήσει το πώς έφτασαν οι αφίσες να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του δικτύου του μετρό. Πράγματι, η απομάκρυνση των αφισών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση των δρομολογίων του μετρό, τα μεσάνυχτα, λίγες μόνο ώρες μετά την τοποθέτησή τους.

Σήμερα, το κίνημα «αφήστε με να ζήσω!», υπεύθυνο για τις συγκεκριμένες αφίσες, προχωρά στην αντεπίθεση όσων κατέκριναν την εν λόγω καμπάνια και όσων φρόντισαν να εξαφανιστούν από τους σταθμούς του μετρό. Με επίσημη ανακοίνωση που δημοσίευσε, το κίνημα εξαπολύει επίθεση κατά του υπουργού Μεταφορών, κατηγορώντας τον για την «απαράδεκτη δημοκρατικά και αντισυνταγματική παρέμβασή του στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ», με στόχο να κατέβει η αφίσα.

Στην ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι του κινήματος κάνουν λόγο για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα παραθέτουν στοιχεία για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κινήματος έχει ως εξής:

«Το Κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!» δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια, περίπου από 19 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία και με την υποστήριξη της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, με σκοπό να ενημερώνει, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο, τους συμπολίτες μας για το θαύμα της Ζωής του αγέννητου παιδιού, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και την Ορθόδοξη παράδοσή μας, αλλά και να βοηθά όσες γυναίκες πιέζονται για έκτρωση και επιθυμούν να κρατήσουν το παιδί τους.

Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης, προβήκαμε σε διαφημιστική καμπάνια σε κάποιους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, με αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση για τη μοναδική και ανεπανάληπτη ανθρώπινη ζωή, που φιλοξενείται στην κοιλιά της μητέρας, προβάλλοντας αποκλειστικά επιστημονικές πληροφορίες για την ενδομήτρια ζωή του εμβρύου.

Με μεγάλη μας έκπληξη, όμως, βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτοφανή αντίδραση, που σαν κύριο επιχείρημά της είχε το «δικαίωμα της γυναίκας στην έκτρωση».

Είναι άξιο απορίας πώς, από αυτά που αναφέρονται στην αφίσα, καταστρατηγούνται τα «δικαιώματα» των γυναικών ή, όπως ανέφερε το δελτίο τύπου του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή, η αφίσα «στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών».

Σε αυτό μόνο αυτοί που τα συνδύασαν μπορούν να απαντήσουν. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για μια προσπάθεια ενημέρωσης ότι το αγέννητο παιδί είναι εν ζωή άνθρωπος και, ως εκ τούτου, έχει κι αυτό δικαιώματα και αξιώσεις προστασίας του.

Έπρεπε, όμως, ο αξιότιμος κ. Υπουργός, προτού προβεί στην απαράδεκτη δημοκρατικά και αντισυνταγματική παρέμβασή του στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, που είχε σαν αποτέλεσμα το κατέβασμα της αφίσας την ίδια ημέρα της ανάρτησής της, αλλά και η ίδια η διοίκηση να αποδείξουν με επιχειρήματα, πού η αφίσα αναφέρεται στην έκτρωση και πώς «στρέφεται» εναντίον οποιουδήποτε «δικαιώματος» των γυναικών! Άραγε, ο κ. Υπουργός είδε πραγματικά την αφίσα; Την διάβασε;

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν: Δεν έχουμε σαν πολίτες αυτής της Χώρας, αλλά και σαν συλλογικές οντότητες, το δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας; Από πότε υπάρχει λογοκρισία στην Ελλάδα και δεν το γνωρίζουμε;

Ο κ. Υπουργός και όλοι όσοι πολιτικοί και επώνυμοι διατείνονται ότι σέβονται το δημοκρατικό μας Πολίτευμα, δεν έχουν υπόψη τους το «Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα» (άρθ. 19), που έχει νομοθετικά κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, ή την «Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών» (άρθ. 10); Και το σπουδαιότερο. Γνωρίζουν, άραγε, τι ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας (άρθ. 14) που υπηρετούν, για τη λογοκρισία; Τους το υπενθυμίζουμε:

«Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους».

Η δε θέση του κ. Υπουργού ότι: «Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους», αναφορικά με τη δική μας καμπάνια είναι παντελώς άστοχη, αλλά και εκτός από το νομικό μας πλαίσιο. Κι αυτό, γιατί το θέμα της δεν ήταν η έκτρωση, ούτε η καταδίκη και προσβολή κανενός ανθρώπου, αλλά, όπως προείπαμε, η ενημέρωση για το θαύμα της ζωής και η προβολή επιστημονικών πληροφοριών για τις λειτουργίες του εμβρύου. Άλλωστε, κι άλλες καμπάνιες, κατά το παρελθόν, είχαν διχάσει την κοινή γνώμη, δεν είδαμε όμως καμία να κατεβαίνει και μάλιστα με πολιτική παρέμβαση!

Και επειδή κάποιες ιστοσελίδες αναφέρουν ότι δήθεν είναι παραπλανητικές οι πληροφορίες της αφίσας και δεν έχουν επιστημονική ακρίβεια, παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα μας www.afistemenaziso.gr, όπου υπάρχουν όλες οι επιστημονικές πληροφορίες γι’ αυτά τα θέματα, πάντα με βιβλιογραφικές αναφορές.

Κάποια στιγμή στη Χώρα μας, που η υπογεννητικότητα έχει φτάσει, ίσως, σε μη αναστρέψιμα επίπεδα, που οι εκτρώσεις υπερβαίνουν τις 150.000 (κάποιοι τις ανεβάζουν στις 300.000) και οι 40.000 και πλέον από αυτές γίνονται από ανήλικα κορίτσια, πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε με ωριμότητα και επιχειρήματα γι’ αυτό το σοβαρό θέμα. Ένα θέμα, στο οποίο προεκλογικά είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με αφορμή το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό: «Θα πω μόνο το εξής: εκτιμώνται (οι εκτρώσεις) σε 150.000 ετησίως… Έστω και το 10% να αποφεύγαμε θα είχαμε 10% νέες γεννήσεις. Άρα και αυτό το ζήτημα πρέπει να μας απασχολήσει ουσιαστικά».

Όμως, πώς θα αποφευχθούν, όταν «απαγορεύεται» να μιλήσουμε και να ενημερώσουμε δημόσια για το αγέννητο παιδί, το θαύμα της ζωής και την επιλογή της; Υπάρχει κανείς που είναι ενάντια στη ζωή και δεν θαυμάζει αυτό το μεγάλο μυστήριο; Ας το αναρωτηθούμε όλοι.

Επειδή, όμως, έχει κι ο Θεός τα δικά του σχέδια πραγματικά ευχαριστούμε το Υπουργείο διότι κατόρθωσε με την λογοκρισία που επέβαλε να φτάσει το μήνυμα της αφίσας όχι μόνο στους επιβάτες του ΜΕΤΡΟ, αλλά απ’ άκρη σ’ άκρη όλης της Ελλάδας. Το γεγονός ότι από χθες συζητά όλη η κοινωνία για το θέμα της προστασίας του αγέννητου παιδιού, το οφείλουμε στην απαγόρευση έκφρασης δημοσίου λόγου για ένα ζήτημα το οποίο σε άλλα κράτη αποτελεί αντικείμενο επιστημονικών συνεδρίων και θεσμικού διαλόγου.

Ευχαριστούμε εγκαρδίως για τις χιλιάδες των μηνυμάτων υποστηρικτικών του Κινήματος που γράφτηκαν στο διαδίκτυο και κάλυψαν το σκοτάδι των καθεστωτικών ΜΜΕ και πολιτικών προσώπων. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αδιαμφισβήτητα είναι υπέρ της ΖΩΗΣ και κλείνει τα αυτιά της στις φωνές των «δικαιωματιστών» και του ιερατείου της πολιτικής ορθότητας!», καταλήγει η ανακοίνωση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην αντεπίθεση περνά το κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!»: Αντισυνταγματική η αφαίρεση της αφίσας από το Μετρό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news