facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Τουρκία για Έβρο: Αποτρέψαμε παραβίαση των συνόρων μας από την Ελλάδα

Την ώρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει fake news τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας», κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στον τομέα των Φερών. Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα. Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών. Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 χωματουργικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας.
Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε.
Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία για Έβρο: Αποτρέψαμε παραβίαση των συνόρων μας από την Ελλάδα"

Νέο αιματηρό περιστατικό στη Μόρια - Νεαρός Αφγανός δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από ομοεθνή του

Δεν έχουν τέλος τα αιματηρά περιστατικά στη Μόρια.

Μετά την 23χρονη Αφγανή που μεταφέρθηκε νεκρή στο ιατρείο του ΚΥΤ το απόγευμα της Παρασκευής, μαχαιρωμένη από συνομήλικη ομοεθνή της, ένας νεαρός Αφγανός τραυματίστηκε σοβαρά το Σάββατο με μαχαίρι από ομοεθνή του.

Το θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε προσαγωγή του φερόμενου δράστη.

Ο αποκλεισμός επί εβδομάδες του ΚΥΤ έχει πυροδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας μεταξύ των... ενοίκων του.

Tην Παρασκευή ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown στα ΚΥΤ έως και τις 7 Ιουνίου.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο αιματηρό περιστατικό στη Μόρια - Νεαρός Αφγανός δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από ομοεθνή του"

Θετικά νέα στη Νέα Υόρκη: Ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από τις 24 Μαρτίου

Ο αριθμός των νεκρών από το νέο κορονοϊό στη Πολιτεία της Νέας Υόρκης μειώθηκε σε 84 τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης ‘Αντριου Κουόμο εκφράζοντας ικανοποίηση για τον χαμηλότερο απολογισμό μετά τις 24 Μαρτίου.

«Αυτή είναι καλή είδηση», δήλωσε ο κυβερνήτης κατά την καθημερινή ενημέρωσή του. Νοσηλείες, διασωληνώσεις, νέες λοιμώξεις: η ύφεση συνεχίζεται, δήλωσε. Το προηγούμενο 24ωρο οι θάνατοι ήταν 109, συνεπώς συνεχίζεται η πτωτική τάση στην Πολιτεία, πρόσθεσε ο Κουόμο.

«Πάντα έλεγα μέσα μου ότι ο αριθμός έπρεπε να πέσει κάτω από 100», πρόσθεσε. «Αυτό δείχνει ότι σημειώνουμε πρόοδο».

Στην κορύφωση της πανδημίας σε αυτήν την Πολιτεία, την πλέον πληγείσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο εξάμηνο του Απριλίου, οι αρχές είχαν καταγράψει περισσότερους από χίλιους θανάτους την ημέρα.

Ένα τμήμα της Πολιτείας όπου η δράση του ιού είναι περιορισμένη άρχισε μια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, οι περιορισμοί δεν έχουν ακόμη αρθεί στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Οι παραλίες της μητρόπολης θα παραμείνουν κλειστές για αυτό το μεγάλο Σαββατοκύριακο, το οποίο κατά παράδοση σηματοδοτεί την έναρξη της θερινής περιόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Δευτέρα είναι αργία (Ημέρα Μνήμης).

Αλλού στην Πολιτεία και σε άλλες παράκτιες περιοχές, οι παραλίες θα είναι ανοιχτές, συχνά με οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Μετά μια προσφυγή στο δικαστήριο, ο ‘Άντριου Κουόμο επέτρεψε επίσης χθες το βράδυ τις συγκεντρώσεις έως 10 ατόμων.

Ο κυβερνήτης συνέστησε στους πολίτες να επιδεικνύουν ορθή κρίση και να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση όταν συγκεντρώνονται σε ομάδες έως και 10 ατόμων, μετά την εκτελεστική εντολή που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής. «Μπορείτε να έχετε μια ασφαλή συγκέντρωση 10 ατόμων ή μια εντελώς επισφαλή συγκέντρωση 10 ατόμων», δήλωσε ο Κουόμο. «Αν δεν χρειάζεται να είστε μαζί με μια 10μελή ομάδα, τότε να μην είστε μαζί με αυτήν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικά νέα στη Νέα Υόρκη: Ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από τις 24 Μαρτίου"

Πάνω από 2 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα στην Ευρώπη, εκ των οποίων σχεδόν τα δύο τρίτα στη Ρωσία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδος.

Με τουλάχιστον 2.001.995 κρούσματα και 173.133 θανάτους, η Ευρώπη είναι η πλέον πληγείσα ήπειρος από την πανδημία της Covid-19. Συνολικά έχουν καταγραφεί 5.244.616 κρούσματα παγκοσμίως, εκ των οποίων 339.011 θάνατοι.

Η Ρωσία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (335.882 και 3.388 θανάτους) με μια ημερήσια αύξηση περίπου 10.000 νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου. Η Βρετανία (257.154 κρούσματα, 36.675 θάνατοι), η Ισπανία (234.824, 28.628), η Ιταλία (229.327, 32.735) και η Γαλλία (182.219, 28.289) είναι οι άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που μετρούν επίσημα περισσότερα από 180.000 κρούσματα στο έδαφός τους..

Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων αντικατοπτρίζει μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των λοιμώξεων, με έναν μεγάλο αριθμό χωρών να κάνουν τη διαγνωστική εξέταση μόνο στα σοβαρά περιστατικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 2 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη"

Κίτρινη κάρτα Κομισιόν στις αγορές 1ης κατοικίας από το κράτος

«Μεγάλη σύνεση» ζητεί από την κυβέρνηση η Κομισιόν, ως προς το σχέδιο sale-and-leaseback για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.  Σύμφωνα με αυτό, η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών  θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να την εκμισθώνει στον οφειλέτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ οι ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το ενοίκιο στο μισθωμένο ακίνητο.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή που δημοσίευσε προ ημερων η Κομισιόν, ενώ παρόμοια συστήματα υπάρχουν σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η πρόταση μπορεί να δημιουργήσει σημαντική συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην αγορά ακινήτων καθώς και δημοσιονομικούς κινδύνους.
Γενικά, επισημαίνει η Κομισιόν, το καθεστώς όπως προτείνεται σήμερα εγείρει θέματα σχετικά με την με την εκτελεστότητά του και τη στόχευση του πεδίου εφαρμογής, δηλαδή των δικαιούχων.

Αιχμές για την παράταση προστασίας

Αναφερόμενη στην επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά τρεις μήνες, δηλαδή από τα τέλη Απριλίου έως το  τέλος Ιουλίου,  η Κομισιόν επισημαίνει  ότι η απόφαση ελήφθη παρά την περιορισμένη προσφυγή στη διαδικασία (διευθέτηση δανείων)  υπογραμμίζοντας ότι επέκταση εφαρμογής του νόμου,  αντικατοπτρίζει τιςδυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες να υποβάλουν έγκαιρα αίτησηλόγω της εκδήλωσης της πανδημία.
Ωστόσο, σημειώνει,  ότι δεν έγινε καμία τροποποίηση όσον αφορά τα δάνεια που καλύπτονται από το σύστημα ή τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αποκαλύπτει ότι οι  αρχές έχουν επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή τους να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το εξωδικαστικό μηχανισμό  μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι  αρχές υπέβαλαν σχέδιο δράσης και αντίστοιχη νομοθετική πρόταση για  την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών (μέσω του νόμου Κατσέλη), που έχουν αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της αναστολής  λειτουργίας των δικαστηρίων και έχουν δεσμευθεί (οι αρχές) να  εγκρίνουν τις απαιτούμενες διατάξεις για την εφαρμογή του έως τα τέλη Μαΐου 2020.
Στην έκθεσή της, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι αρχές έχουν προχωρήσει με την προετοιμασία του νέου πτωχευτικού κώδικα  που αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος Ιουνίου και να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου  2021. Ενώ μια πλήρης αξιολόγηση θα είναι δυνατή μόνο όταν υπάρχει διαθέσιμο  ένα τελικό κείμενο, το τρέχον προσχέδιο παρέχει έναν ευπρόσδεκτο εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας, βάσει διεθνών βέλτιστων πρακτικών, σημειώνει.
Ωστόσο, για την αποτελεσματική εφαρμογή του, απαιτείται η δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου, τόσο ως προς τη νομοθεσία, όσο και  ως προς την εφαρμογή του.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίτρινη κάρτα Κομισιόν στις αγορές 1ης κατοικίας από το κράτος"

Ιταλία: Μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με νέα μείωση των θανάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία είναι 229.327. Οι νεκροί έφτασαν τους 32.735. Παράλληλα, 138.840 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 228.658 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.616 άνθρωποι ενώ 136.720 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 119 άνθρωποι και καταγράφηκαν 669 νέα κρούσματα, 2.120 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 572 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά 8.695 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 48.485 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε κατά 17 κρούσματα. O αριθμός των νεκρών παρουσιάζει μείωση: έχασαν την ζωή τους 11 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιαθέντες είναι 40 λιγότεροι από χθες.

Οι ασθενείς στις ΜΕΘ, για τεσσαρακοστή όγδοη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, λόγω της ηλιόλουστης σημερινής ημέρας, στην Σικελία πολλοί κάτοικοι πήγαν στην θάλασσα για μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Αστυνομικοί και αστυφύλακες είχαν αναπτυχθεί στις διάφορες παραλίες για να ελέγξουν αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους λουόμενους.

Στην Ρώμη παράλληλα, από χθες το βράδυ, όπως είχε προγραμματισθεί, η δημοτική αστυνομία ξεκίνησε ελέγχους στο ιστορικό κέντρο της πόλης, για να αποφεύγονται οι συνωστισμοί νέων, οι οποίοι συναντώνται, κυρίως, έξω από καφέ μπαρ. Σύμφωνα με τον Τύπο, οι κανόνες τηρήθηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά στην συνέχεια, οι «απείθαρχοι» αυξήθηκαν αισθητά.

Τέλος, με κινητοποιήσεις τους, Ιταλοί γονείς ζήτησαν από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, να μπορέσουν από τον Σεπτέμβριο να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες και να σταματήσει η διδασκαλία μέσω υπολογιστή, διότι θεωρούν ότι δεν μπορεί η εκπαίδευση αυτή να αντικαταστήσει την απευθείας ανθρώπινη επαφή, στο εσωτερικό της τάξης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με νέα μείωση των θανάτων"

Καιρός - Χιόνια: Θα «ασπρίσουν» τα ορεινά από εβδομάδα; - Με 1 βαθμό Κελσίου «ξύπνησαν» στην Βοβούσα Ιωαννίνων

Ο καιρός, έπειτα από έναν ακραίο καύσωνα και μια μίνι κακοκαιρία, φέρνει τοπικές βροχές στη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, όμως την ερχόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται κάποιες ορεινές περιοχές της χώρας να δουν μέχρι και χιόνια(!), σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τον καιρό από τον Σάκη Αρναούτογλου.

Ο  μετεωρολόγος σε ενημέρωση μέσω της σελίδας του στο Facebook, με την οποία παρουσιάζει τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν πανελλαδικά το πρωί του Σαββάτου, έως και κοντά στο μηδέν, υπογραμμίζει την πιθανότητα να δούμε μέχρι και χιόνια, στις κορυφές των βουνών της βόρειας Ελλάδας, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, αφού από τη Δευτέρα αναμένεται νέο «κύμα» κακοκαιρίας.

Αναλυτικά όσα έγραψε στη σελίδα του στο Facebook, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ:

«Αρκετά χαμηλές οι πρωινές θερμοκρασίες σήμερα (Σάββατο 23/5) σε αρκετά ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πλησιάζοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το… μηδέν, ενώ οι προγνώσεις για την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη επιμένουν ακόμα και για ένα δυνατό πασπάλισμα χιονιού στις κορυφές βουνών της βόρειας Ελλάδας».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός - Χιόνια: Θα «ασπρίσουν» τα ορεινά από εβδομάδα; - Με 1 βαθμό Κελσίου «ξύπνησαν» στην Βοβούσα Ιωαννίνων"

Κέρκυρα: Συνελήφθη ο «δράκος του Κάβου» – Περίμενε τους αστυνομικούς με καραμπίνα

Ο 47χρονος «δράκος της Λευκίμμης» εντοπίστηκε και συνελήφθη στην περιοχή Αγίου Γορδίου της Κέρκυρας. Στην κατοχή του βρέθηκε μια καραμπίνα.

Όπως μεταδίδει το corfutvnews η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας είχε προχωρήσει σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του μετά από καταγγελία 34χρονης ότι την κρατούσε όμηρο για δύο μέρες και τη βίασε κατ’ εξακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράκος της Λευκίμμης, είχε καταδικαστεί σε 53 χρόνια για τον βιασμό 6 τουριστριών από τη Μεγάλη Βρετανία και αποφυλακίστηκε με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Το χρονικό της υπόθεσης με την 34χρονη

Η γυναίκα, αλβανικής καταγωγής, αγνοούταν για περίπου δύο μέρες, με τον σύντροφό της να την αναζητά εναγωνίως. Εντοπίστηκε σε μια καλύβα, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Λευκίμμης, από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, στις 9 Μαϊου 2020.

Η ίδια είπε στους αστυνομικούς που τη βρήκαν ότι ο 47χρονος «Δράκος της Λευκίμμης» την απήγαγε, την κρατούσε όμηρο και υπό την απειλή της ζωής της τη βίασε κατ’ εξακολούθηση.

Ο 32χρονος σύντροφός της από την Αλβανία, είχε ενημερώσει τις αρχές για την εξαφάνισή της. Ο άνδρας είπε επίσης πως το προηγούμενο βράδυ είχαν συναντήσει τον 47χρονο, ο οποίος μετά την αποφυλάκισή του ζούσε στη Λευκίμμη, με περιοριστικούς όρους.

Η 34χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας με ελαφρά τραύματα, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο ιατροδικαστής Κέρκυρας Ιωάννης Αϊβατίδης, που είχε διαχειριστεί και τις έξι υποθέσεις των βιασμών των Βρετανίδων τουριστριών από τον 47χρονο, δράστη, «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει λάβει καμία παραγγελία προς εκτέλεση της εξέτασης της 34χρονης γυναίκας προκειμένου να διαπιστωθούν και επίσημα οι καταγγελίες του βιασμού της».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Συνελήφθη ο «δράκος του Κάβου» – Περίμενε τους αστυνομικούς με καραμπίνα"

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις

Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται, με ανακοίνωση του, ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποστήριζε:

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Να σημειώσουμε πως, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται ότι αρχικά και ερωτηθείς για το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις"

Δείτε βίντεο: Απίστευτος συνωστισμός το βράδυ της Παρασκευής στου Ψυρρή

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στους επιστήμονες οι χθεσινές εικόνες συνωστισμού στου Ψυρρή, καθώς εκατοντάδες πολίτες αποφάσισαν να βγουν, ξεχνώντας την έννοια του κορωνοϊού στη ζωή μας.

Όπως έδειξε ο ΣΚΑΪ, στις 10 το βράδυ της Παρασκευής, πολύς κόσμος έσπευσε στου Ψυρρή, αγοράζοντας ποτά take away από μαγαζιά ανοιχτά, που έπαιζαν κανονικά μουσική, αψηφώντας κάθε περιορισμό.

Στη δημοφιλή περιοχή της Αθήνας, οι πελάτες δεν τηρούσαν κανένα απολύτως προστασίας, ούτε καν αυτό της τήρησης αποστάσεων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί με μηχανές πέρασαν από την περιοχή και δεν πλησίασαν καν το πλήθος.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε βίντεο: Απίστευτος συνωστισμός το βράδυ της Παρασκευής στου Ψυρρή"

Γραφείο Τύπου Δένδια: Προσβάλλει τις Ένοπλες Δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας ανακοινώσει ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αυτής της ανεκδιήγητης ανακοίνωσης» αναφέρει σε γραπτή απάντησή του το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια τονίζει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «η υποβολή ερωτήματος αν "αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής", αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας». Επισημαίνει περαιτέρω πως «είναι βεβαίως αυτονόητο, ότι ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ψευδώς και με απίστευτο θράσος διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Καταληκτικά, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια αναφέρει πως «επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να επικαλείται fake news» και σημειώνει: «Ας μην παριστάνουν τους φύλακες του Έβρου αυτοί που κατά πλειοψηφία στο κόμμα τους δε διαπιστώνουν εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, ενώ ακόμη και στη σημερινή τους ανακοίνωση διαπιστώνουν ότι "στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες" και όχι η Τουρκία!».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Γραφείο Τύπου Δένδια: Προσβάλλει τις Ένοπλες Δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ"

Ισπανία: Ανοίγει ξανά στους τουρίστες από Ιούλιο – Στις 8 Ιουνίου η επανεκκίνηση της Primera Division

Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα θα ξαναρχίσει στις 8 Ιουνίου και οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν και πάλι την Ισπανία από τον Ιούλιο αφού «τα χειρότερα» πέρασαν, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Τα χειρότερα πέρασαν (…) Ξεπεράσαμε το μεγάλο κύμα της πανδημίας», είπε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η άρση των περιορισμών που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στη μισή χώρα θα επεκταθεί από την Δευτέρα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τις δύο μεγαλύτερες εστίες του νέου κορονοϊού. Κατά συνέπεια, από την εβδομάδα της 8ης Ιουνίου θα επιτραπεί να ξαναρχίσουν οι αθλητικές διοργανώσεις και ιδίως η Λα Λίγκα, το ισπανικό πρωτάθλημα, είπε ο Σάντσεθ.

Το πρωτάθλημα είχε διακοπεί από τα μέσα Μαρτίου, όταν είχαν σταματήσει και οι αφίξεις ξένων τουριστών.

«Σας ανακοινώνω ότι από τον Ιούλιο, η είσοδος ξένων τουριστών στην Ισπανία θα ξαναρχίσει υπό συνθήκες ασφαλείας. Οι ξένοι τουρίστες μπορούν επομένως να σχεδιάσουν από τώρα τις διακοπές τους στη χώρα μας», ανακοίνωσε.

Το άνοιγμα του τουριστικού τομέα θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Ισπανία, καθώς ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι τουρίστες δεν θα διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και ότι και αυτοί δεν θα προκαλέσουν κίνδυνο στη χώρα μας. Απέχουμε ένα βήμα από τη νίκη αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός δεν εξαφανίστηκε και ότι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι απαραίτητο (…) να μην χαλαρώσουμε», πρόσθεσε.

Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη θα ανοίξουν από την Δευτέρα ξενοδοχεία, μουσεία και μπαρ, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών που θα δέχονται. Στις άλλες περιοχές της Ισπανίας, που βρίσκονται στη φάση 2, θα ανοίξουν οι παραλίες, οι πισίνες και οι κινηματογράφοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Ανοίγει ξανά στους τουρίστες από Ιούλιο – Στις 8 Ιουνίου η επανεκκίνηση της Primera Division"

Μόνο τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα - 20 οι διασωληνωμένοι

Τρία νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου μέσω δελτίου Τύπου ο Σωτήρης Τσιόδρας και το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2876, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 613 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1458 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

20 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 7 (35.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

99 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 171 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα - 20 οι διασωληνωμένοι"

Κρούσμα κορονοϊού στην Καλαμάτα – Άγνωστο πώς κόλλησε

Νέο κρούσμα κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, όταν άνδρας υπεβλήθη σε μοριακό έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον ιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας είναι καλά στην υγεία του και παραμένει νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο της πόλης, σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ενώ αν χρειαστεί θα διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tharrosnews, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα της Καλαμάτας ακολουθήθηκε πιστά όλο το πρωτόκολλο προστασίας και το σχέδιο αντιμετώπισης για ασθενείς με κορονοϊό.

Άγνωστο παραμένει από πού «κόλλησε» ο 65χρονος αλλά σίγουρα το περιστατικό αποτελεί «καμπανάκι» για την τοπική κοινωνία, που υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός παραμένει εδώ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσμα κορονοϊού στην Καλαμάτα – Άγνωστο πώς κόλλησε"

Κοροναϊός: 40 άνθρωποι μολύνθηκαν σε λειτουργία στην Φρανκφούρτη

Περίπου 40 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό αφού παρακολούθησαν μια λειτουργία στη Φραγκφούρτη, στις αρχές Μαΐου, ανέφεραν σήμερα πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Έξι από αυτούς τους ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Η τοπική εφημερίδα Frankfurter Rundschau γράφει ότι η επίμαχη λειτουργία τελέστηκε σε μια προτεσταντική εκκλησία Βαπτιστών στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες αφότου ξανάνοιξαν οι χώροι λατρείας στη Γερμανία. Οι αρχές της περιφέρειας Μάιν-Κίντσιχ-Κράις, στα προάστια της πόλης, είχαν ανακοινώσει χθες ότι 16 άνθρωποι μολύνθηκαν αφού παρέστησαν «σε μια εκδήλωση στη Φραγκφούρτη».

Η Γερμανία, που έχει πληγεί λιγότερο από τις γειτονικές χώρες από την πανδημία, χαλάρωσε από τις αρχές Μαΐου τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της Covid-19. Ο φόβος ωστόσο ενός δεύτερου κύματος παραμένει. Νωρίτερα σήμερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αρχές της Κάτω Σαξονίας, στα βόρεια, ανακοίνωσαν ότι επτά άνθρωποι μολύνθηκαν σε ένα εστιατόριο στην πόλη Λέερ. Συνολικά, 50 πρόσωπα τέθηκαν σε καραντίνα.

Το θέμα της επαναλειτουργίας των χώρων λατρείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και όχι μόνο στη Γερμανία. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε χθες από τους κυβερνήτες των Πολιτειών να επιτρέψουν και πάλι την τέλεση λειτουργιών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο.

Στη Γερμανία, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, έχουν καταγραφεί 177.850 κρούσματα του νέου κοροναϊού. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 8.216 πέθαναν.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 40 άνθρωποι μολύνθηκαν σε λειτουργία στην Φρανκφούρτη"

Δήμος Αθηναίων: Με λίγα «κλικ» η αίτηση των επαγγελματιών για επιπλέον τετραγωνικά ή μείωση τελών

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων από τους επιχειρηματίες είτε για την παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων για χρήση κοινόχρηστου χώρου ή μείωση τελών χρήσης στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν μπορούν να πάρουν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, δίνει ο Δήμος Αθηναίων στους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της νέας νομοθετικής ρύθμισης. 

Η διαδικασία γίνεται από οπουδήποτε, με λίγα κλικ, και οι επιχειρηματίες δεν χρειάζεται να προσέλθουν στις υπηρεσίες του Δήμου.

Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για τη χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα, κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν μόνο με φυσική του παρουσία.

Οι δύο αυτές νέες ψηφιακές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του Δήμου Αθηναίων (https://eservices.cityofathens.gr/). Σύμφωνα με τον δήμο, η πλατφόρμα λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες και ήδη δεκάδες χιλιάδες πολίτες την έχουν χρησιμοποιήσει.

Με τους κωδικούς taxisnet η είσοδος στο σύστημα

Η διαδικασία γίνεται με χρήση των κωδικών taxisnet για την είσοδο στην εφαρμογή και με ελάχιστα «κλικ», ακολουθώντας τις οδηγίες της εφαρμογής, οι επαγγελματίες αφού υποβάλουν μία υπεύθυνη δήλωση και ένα τοπογραφικό διάγραμμα, μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν ηλεκτρονικά την άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου που δικαιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας αλλά και του επιπλέον χώρου σύμφωνα με την νέα χθεσινή νομοθετική ρύθμιση. Για όσους επαγγελματίες δεν είναι δυνατή η παραχώρηση επιπλέον χώρου, δίνεται η δυνατότητα να αιτηθούν για μείωση τελών χρήσης του χώρου που δικαιούνται μέχρι 50%.

Με αυτές τις δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες χιλιάδες ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αποφεύγουν την ταλαιπωρία να επισκεφτούν την αρμόδια υπηρεσία και κερδίζουν χρόνο καθώς η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 25 Μαΐου.

Και οι νέες αυτές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες για όλους τους Δήμους της χώρας που επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους, σε συνέχεια της απόφασης του Δημάρχου Αθηναίων να παραχωρήσει δωρεάν για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση την πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων.

Μπακογιάννης: Ο Δήμος έκανε μεγάλα βήματα για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση 

«Σε όλη αυτήν την περίοδο, ο Δήμος μας έκανε πολύ μεγάλα βήματα προς τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Έτσι και τώρα, σε μία κρίσιμη στιγμή για την αγορά, την οικονομία και την καλύτερη οργάνωση του δημόσιου χώρου, λειτουργεί πρακτικά, γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία. Αλλάζουμε τη σχέση του δήμου με τους πολίτες και τους επαγγελματίες και κάνουμε το δύσκολο, εύκολο» δήλωσε για τις νέες ψηφιακές εφαρμογές ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Οι νέες αυτές υπηρεσίες αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν από τη ΔΑΕΜ ΑΕ, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Πληροφορικής του Δήμου Αθηναίων, που εξελίσσεται στον τεχνολογικό βραχίονα του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Αθηναίων αλλά και άλλων δήμων της χώρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Με λίγα «κλικ» η αίτηση των επαγγελματιών για επιπλέον τετραγωνικά ή μείωση τελών"

Σέρρες: Μπάρμπεκιου με κάρβουνα, ψυγεία, μαχαίρια και ναρκωτικά μέσα στις φυλακές Νιγρίτας! Σάλος με τις εικόνες

Ο έλεγχος στις φυλακές έκρυβε εκπλήξεις και φώτισε άγνωστες εικόνες. Σε εξέλιξη η έρευνα στις Σέρρες…

Ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου η αστυνομική επιχείρηση στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κελιά, κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και υπαίθριους χώρους του Καταστήματος Κράτησης, ενώ διενεργήθηκαν και σωματικές έρευνες σε 62 κρατουμένους.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα, όπως: 22 κινητά τηλέφωνα, πλήθος φορτιστών και ακουστικών, 10 ξύλινες και μεταλλικές ράβδοι, 10 μαχαίρια και μεταλλικές λάμες, συσκευές αποθήκευσης αρχείων (usb), ποσότητες κάνναβης και ναρκωτικά χάπια, 252,55 ευρώ και ψαλίδι, αυτοσχέδιο αποστακτήριο, συσκευασίες με ουσίες, αγνώστου σύστασης, και ναργιλές.

Βρέθηκε ακόμα, σε μία από τις πτέρυγες, μεγάλος αριθμός ειδών, για τα οποία διενεργείται πειθαρχική έρευνα σχετικά με την προέλευση και την εισαγωγή τους στο Κατάστημα Κράτησης όπως, ψυγεία και καταψύκτες, επιδαπέδιο κλιματιστικό, τηλεοράσεις, μπάρμπεκιου με κάρβουνα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρική κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, κ.λπ.) οικιακός εξοπλισμός και είδη κουζίνας, γυάλινη πρόσοψη τζακιού, μπουκάλια με οινοπνευματώδη, δοχεία με συμπληρώματα εκγύμνασης κ.λπ. αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 30 κρατούμενοι, 13 Έλληνες και 17 αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για αδικήματα που σχετίζονται – κατά περίπτωση- με τα ναρκωτικά, τα όπλα, την προμήθεια κινητού τηλεφώνου και για αντίσταση κατά των αστυνομικών.

Την επιχείρηση συντόνισε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ενώ στις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικού λειτουργού, συμμετείχαν 83 αστυνομικοί κυρίως από Υπηρεσίες Ασφάλειας και Δίωξης Ναρκωτικών της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, του Κιλκίς, της Χαλκιδικής καθώς και ομάδα της Ε.Κ.Α.Μ., ενώ χρησιμοποιήθηκαν και έξι αστυνομικοί σκύλοι.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Μπάρμπεκιου με κάρβουνα, ψυγεία, μαχαίρια και ναρκωτικά μέσα στις φυλακές Νιγρίτας! Σάλος με τις εικόνες"

Ρωσία: Λιγότερα από 10.000 νέα κρούσματα

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 9.434 νέα κρούσματα του ιού στη Ρωσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπευθύνων για την αντιμετώπιση του ιού της χώρας.

Ο συνολικός της αριθμός έφτασε πλέον τα 335.882 κρούσματα στη χώρα.

Το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης του ιού ανέφερε τον θάνατο 139 ανθρώπων, έπειτα από αριθμό ρεκόρ 150 θανάτων την προηγουμένη, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών σε 3.388.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Λιγότερα από 10.000 νέα κρούσματα"

Επίθεση με βιτριόλι: Η 34χρονη «έδειξε» την μαυροφορεμένη γυναίκα – Πού στρέφονται οι έρευνες

Αλλού φαίνεται πως στρέφονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της μαυροφορεμένης γυναίκας που επιτέθηκε με βιτριόλι στην 34χρονη γυναίκα, έξω από το γραφείο της στην Καλλιθέα.

Νέα στοιχεία έδωσε στον δικηγόρο της, Απόστολο Λύτρα, η 34χρονη γυναίκα, που νοσηλεύεται στο Θριάσιο. Όπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λύτρας είχε μια διαφωτιστική συνομιλία με το θύμα της επίθεσης.

Όλες αυτές τις ημέρες, η 34χρονη Ιωάννα επέμενε πως δεν υπήρχε κάποια γυναίκα με την οποία είχε ερωτική αντιζηλία, ενώ ούτε οι καταθέσεις των φίλων και των γνωστών της έδιναν κάποιο σημαντικό στοιχείο.

Σήμερα όμως σκέφτηκε κάτι που ίσως να βοηθήσει την αστυνομία και μίλησε αμέσως με τον δικηγόρο της. Όπως του είπε έκανε συνδυαστικές σκέψεις «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση που πρέπει να γίνουν οι έρευνες.

Η Ιωάννα εστίασε στο σημείο ότι η γυναίκα που της έριξε το οξύ, ήξερε πολύ καλά τον χώρο όπου έγινε η επίθεση, δηλαδή την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία εργάζεται.

«Η Ιωάννα θεωρεί ότι όποιος έκανε την επίθεση γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις μέσα στην εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λύτρας, σημειώνοντας ότι αυτό που έγινε «δείχνει εμμονή που μπορεί να μη σχετίζεται με πραγματικά γεγονότα».

Ο δικηγόρος της ζήτησε από την 34χρονη να ενημερώσει αμέσως την αστυνομία, γιατί πλέον μιλάμε για ένα διαφορετικό σενάριο, σε σχέση με όσα διακινούνταν μέχρι στιγμής.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με βιτριόλι: Η 34χρονη «έδειξε» την μαυροφορεμένη γυναίκα – Πού στρέφονται οι έρευνες"

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη

Τρίτο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ).

Το νέο «ραντεβού» κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και της εφαρμογής της ρύθμισης για τη μετάδοση των μαθημάτων είναι προγραμματισμένο για τις 19:00 στα Προπύλαια.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν «αντιεκπαιδευτικό» το νομοσχέδιο και καλούν το υπουργείο να πάρει πίσω την τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.

Παράλληλα, ζητούν να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία , να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη"

Έβρος: «Πλάθουν ιστορίες» – Τα στοιχεία του πρώην αντιδημάρχου Φερών

«Και σήμερα αναλύσεις ,αναλύσεις για την περιοχή μας, για νησίδες στην κοίτη του Έβρου, για το Πέταλο στον Πέλπο ,για αλλαγές του ρου του ποταμού με τα πλημμυρικά φαινόμενα, δημοσιεύματα και φωτογραφίες που δεν περιγράφουν ακριβώς την πραγματικότητα και με ανακατεμένες γνώσεις και λανθασμένες πληροφορίες πλάθουν ιστορίες , σε άλλους τόπους και άλλους χρόνους».

Τα παραπάνω αναφέρει σε δηλώσεις του στο evros24.gr ο Νίκος Γκότσης, πρώην αντιδήμαρχος Φερών και γνώστης της περιοχής και υποστηρίζει:

«Είναι κακό πάντως να θες να το παίξεις ειδήμων, όταν δεν ξέρεις την τοπογραφία μιας περιοχής. Ένας εξ αυτών τρομάρα του ήταν και διοικητής προκάλυψης πριν μερικές δεκαετίες . Λόγια, λόγια που μόνο εκνευρισμό και σύγχυση προκαλούν στον τοπικό πληθυσμό.

Η Ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή καθορίσθηκε και περιγράφηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης στις 24-7-1923 και τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν συμφωνήσει και υπογράψει την οριοθέτηση με τα πρωτόκολλα της επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών συνόρων στις 23-11=1926 ( Ολλανδός Συνταγματάρχης ΜΠΑΚΕΡ , Έλληνας Ταγματάρχης ΜΙΝΩΤΑΚΗΣ , Τούρκος Συνταγματάρχης ΧΑΙΛΟΥΡΑΧ ΜΠΕΗ).

Η ευθυγράμμιση του ποταμού στην περιοχή μας μετά το 1955 δεν μετέβαλε τα σύνορα, απλώς κατέστησε ανενεργές τις παλιές κοίτες, εξαιτίας των εμφράξεων που έγιναν στα σημεία που αντάμωνε το ποτάμι την Ευθυγράμμιση.

Έτσι δημιουργήθηκε το Πέταλο στον Πέπλο 8.000 στρεμ περίπου. Το μελισσοκομείο στις Φέρες 220 στρεμ. περίπου , ποιο κάτω το κτήμα Μόραλη 150 στρεμ. περίπου ποιο κάτω ένα κομμάτι Τουρκικής γης στην Μαυράκανθο, 360 στρεμ περίπου και βέβαια το Αινήσιο Δέλτα 8.000 στρεμ. περίπου. (Το Αινήσιο έχει μια ιδιαιτερότητα. Η κοίτη του ποταμού που είναι και το σύνορο μας είναι ενεργή )

Στην Δ.Ε. Φερών από την Γεμιστή μέχρι και την εκβολή του Έβρου στην θάλασσα στο ποτάμι δεν υπάρχει νησίδα . Οι Τούρκοι σε ένα σημείο της παλιά κοίτης που ξεκινά από το Τσιρώζη και στην περιοχή (Μελλισοκομείο (Γκοτζά Σοβάτ) ανταμώνει την ευθυγράμμιση και όπου υπάρχει έμφραξη της παλιά κοίτης, θεωρούν ότι το σύνορο είναι ποιο μέσα προς την δική μας πλευρά . Το θέμα το χειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία όπως εξάλλου γίνεται κάθε φορά”.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: «Πλάθουν ιστορίες» – Τα στοιχεία του πρώην αντιδημάρχου Φερών"

Υπ. Υγείας: Δυσφορία μετά το δημοσίευμα για ενισχυμένο ρόλο της αυτοδιοίκησης

Tη δυσφορία και αιφνιδιασμό του υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει προτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για ενισχυμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τομείς όπως σχολεία και κέντρα υγείας.

Πρώτον, το υπουργείο Υγείας δεν συμμετέχει σε καμία τέτοια επιτροπή.
Δεύτερον, η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η κεντρική διοίκηση και ο κεντρικός σχεδιασμός στο σύστημα υγείας.

Τρίτον, έχει ήδη ανακοινωθεί και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Δίκτυα Υγείας).

Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε διαψεύσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Υγείας: Δυσφορία μετά το δημοσίευμα για ενισχυμένο ρόλο της αυτοδιοίκησης"

Μενδώνη: Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν προϊόν κλοπής

«Η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, επομένως και της Ακρόπολης, έδωσε αφορμή στις διεθνείς επιτροπές για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα να επαναδιατυπώσουν το πάγιο αίτημα το δικό τους, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους. Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν προϊόν κλοπής και επομένως η Ελλάδα ποτέ δεν θα αναγνωρίσει κατοχή, νομή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε -σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία συγκεντρώνουν οι ανά τον κόσμο επιτροπές, η διεθνής κοινή γνώμη τάσσεται πλέον ανεπιφύλακτα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι η Αθήνα δεν διαθέτει τον κατάλληλο χώρο για να εκτεθούν τα μοναδικά αριστουργήματα του Φειδία έχει ήδη καταρριφθεί πριν από 11 χρόνια όταν εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα μουσείο το οποίο, τα 11 αυτά χρόνια, έχει αποσπάσει τον διεθνή έπαινο για την έκθεσή του και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Είναι η ώρα, στα επόμενα γενέθλια του Μουσείου της Ακρόπολης, που είναι στις 20 Ιουνίου του 2020, το Βρετανικό Μουσείο να επανεξετάσει τη στάση του. Θέλει να είναι ένα μουσείο το οποίο ανταποκρίνεται και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και στην ψυχή των ανθρώπων ή θα παραμένει ένα αποικιοκρατικό μουσείο το οποίο εννοεί να κρατά και να φυλακίζει θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που δεν του ανήκουν;», καταλήγει η ανακοίνωση της υπουργού.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μενδώνη: Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν προϊόν κλοπής"

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι ανοιχτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες

Επιτρέπεται, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Δ.Η.Φ.), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π./Κ.Δ.Α.Π.-ΜεΑ), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί, με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού σε ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο της κ. Μιχαηλίδου, περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών αυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού. Οι προδιαγραφές που ορίζονται και οι οποίες συντάχθηκαν, κατόπιν σειράς συνεδριάσεων με την ειδική επιτροπή λοιμοξιολόγων, εστιάζουν σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή και μεταφορά ωφελουμένων, στην προσέλευση και οργάνωση των προγραμμάτων και στα μέτρα υγιεινής και προστασίας, που θα πρέπει να τηρούνται. Δομές που θα επαναλειτουργήσουν από την επόμενη εβδομάδα και έπειτα, θα πρέπει να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους, το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και του προσωπικού τους, βάσει των χαρακτηριστικών τους, ώστε να τηρούνται τα κριτήρια, που ορίζει το υπουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος ορίζει, μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελουμένων στις δομές, μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου και δημιουργία μικρότερων τμημάτων, καθώς και τον περιορισμό των παρόντων ωφελουμένων στο 50% της δυναμικότητας των δομών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων.

Σχετικά με την επαναλειτουργία των δομών αυτών, η υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Με γνώμονα τα πορίσματα και με προσεκτικό σχεδιασμό, καταφέραμε να θωρακίσουμε τις δομές που εξυπηρετούν ευάλωτους συμπολίτες μας. Κατά συνέπεια, μπορούμε να μιλάμε σήμερα για μηδενικούς θανάτους σε δημόσιες προνοιακές δομές. Έχοντας πετύχει τον πρωταρχικό μας αυτό στόχο και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, προχωράμε στο άνοιγμα προνοιακών δομών, που υποστηρίζουν παιδιά, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν τη Δευτέρα οι ανοιχτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες"

Γερμανία: Άλλοι 42 νεκροί και 638 κρούσματα κορονοϊού

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 638 φθάνοντας τις 177.850, όπως έδειξαν σήμερα τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τις λοιμώδεις νόσους.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 42 και έφθασε τις 8.216.

Επτά κρούσματα έπειτα από επίσκεψη σε εστιατόριο

Επτά άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό έπειτα από επίσκεψη σε εστιατόριο στην περιοχή Λέερ της Κάτω Σαξονίας, με αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα περισσότερα από 50 άτομα.

«Τα κρούσματα συνδέονται πιθανότατα με το εστιατόριο», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, επισημαίνοντας ότι περισσότερα από 50 άτομα τέθηκαν σε «προληπτική κατ’ οίκον» καραντίνα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και άλλων εξετάσεων.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR 1, πρόκειται για την πρώτη τέτοια περίπτωση μετά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων γαστρονομίας. «Πρόκειται για περίπτωση με ταυτόχρονα πολλά κρούσματα και πολλές επαφές», ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της περιοχής, προσθέτοντας ότι η ιχνηλάτηση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Μέχρι τώρα, τα κρούσματα παρουσιάστηκαν από την Τρίτη έως και την Παρασκευή, ενώ είναι άγνωστο εάν στο εστιατόριο το προσωπικό ή οι πελάτες δεν τηρούσαν τους νέους κανόνες υγιεινής. «Αυτό το περιστατικό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ιός δεν έχει τελειώσει, αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπλωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Ματίας Γκρόοτε.

ΑΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Άλλοι 42 νεκροί και 638 κρούσματα κορονοϊού"

ΥΠΕΞ για Έβρο: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, καθιστά σαφές με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για το ζήτημα που προέκυψε στον νότιο Έβρο με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Εμάς μας ενδιαφέρει εάν έχουν πατήσει ελληνικό έδαφος και ελληνικό έδαφος δεν έχουν πατήσει» επισημαίνει αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο οποίος μίλησε στο protothema.gr.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως προχώρησε σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νότιου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Με εντολή του Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Σε ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, αναφέροντας ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Οι διαφωνίες για την οριογραμμή

Προστριβές και διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την αποτύπωση των συντεταγμένων στην οριογραμμή του ποταμού Έβρου υπήρχαν και στο παρελθόν. Συνήθως όμως τα προβλήματα ξεπερνιούνταν έπειτα από συνεννοήσεις ανάμεσα σε αξιωματικούς της ελληνικής γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού και της αντίστοιχης τουρκικής μονάδας.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του φράχτη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ορών από την Ελλάδα γίνεται επί τουρκικού εδάφους! Αυτή ήταν και η αφορμή για την πρόκληση του επεισοδίου στον Έβρο. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι εργασίες που διεξάγονται με ευθύνη και εποπτεία από τα ελληνικά υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή φράχτη γίνονται επί τουρκικού εδάφους, ενώ η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι ακολουθούνται τα προβλεπόμενα για την χάραξη των συνόρων με βάση μεθοδολογία που ισχύει από το 1926. «Όλη η ιστορία γίνεται για 35 μέτρα» λέει στο protothema.gr πρόσωπο με γνώση των λεπτών ισορροπιών και προσθέτει: «Οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν σόου στέλνοντας μικρή δύναμη της στρατοχωροφυλακής».

Σε μια συγκυρία όπου φαίνεται πως πολλοί κραυγάζουν ανεύθυνα ότι οι Τούρκοι έχουν δήθεν καταλάβει ελληνικό έδαφος, το ερώτημα είναι πόσα μεγάλα είναι τα περιθώρια χειρισμών που έχουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε να διασφαλίσουν τα ελληνικά συμφέροντα και να μην κατηγορηθούν για υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας.

Νωρίτερα ο υπουργός κ. Δένδιας απαντώντας σε κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα σημείωνε: «Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα». Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε"». Υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών».


Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».

Καταληκτικά, τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τα γεγονότα στον Εβρο

Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Αμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή» προσθέτουν και ρωτούν τον υπουργό: «Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;».

«Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο», καταλήγουν.

Κοτζιάς: «Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι»

Σε δήλωση προέβη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Κοτζιά: 

«Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.
Μπήκαν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της ΝΔ, δια των Υπουργών των Εξωτερικών και της Άμυνας, χασκογελούσε λέγοντας ότι οι Τούρκοι πήγαν σε περιοχές που «έχει λάσπη» και όχι αέριο.
Κάναν τα τουρκικά αεροπλάνα μετά από δεκαετίες υπερπτήσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο, και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, η Κυβέρνηση και πάλι χασκογελούσε. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε ότι αυτό συνέβη «οριακά». Κάλεσα την κυβέρνηση τότε να ορίσει επιτέλους τις κόκκινες γραμμές της και κώφευε.
Έφτιαξε η Τουρκία παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη και η Ελληνική πλευρά απάντησε με την μη άσκηση των δικαιωμάτων που της διασφαλίζει το Δίκαιο των Θαλασσών.
Κατέλαβαν οι Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο. Τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς. Έφτιαξαν σκηνές για εγκατάσταση και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για λίγα μέτρα λάσπης που δεν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει επεισόδιο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας.

ΥΓ Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα «ερωτήματά τους» προτιμώ να μη σχολιάσω».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ για Έβρο: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news