facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κέρκυρα: Ο Μητροπολίτης έδωσε εντολή να διώξουν ΑμεΑ που ζήτησε την ευχή του (βίντεο)

Εντύπωση προκαλεί η κίνηση του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριου.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλικάκο, φαίνεται ο Μητροπολίτης να δίνει εντολή να διώξουν ΑμεΑ που ήθελε να πάρει την ευχή του.

Στην ανάρτηση, αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Προσέξτε αυτή τη σκηνή. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος δίνει εντολή να απομακρύνουν το παιδί με ειδικές ανάγκες που θέλει να πάρει την ευχή του.

Την εντολή εκτελεί το δεξί του χέρι, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός. Γνωστός στους εκκλησιαστικούς κύκλους και πολυγραφότατος με τα γνωστά «αγάπη στον πλησίον» κλπ. Θλίψη και ντροπή.

(Σημ.: Το τυπικό θέλει πρώτα να παίρνουν ευχή οι ιερείς, μοναχοί κλπ, και ύστερα οι λαϊκοί. Το άτομο ΑΜΕΑ (νοητική υστέρηση) έπρεπε να μην απομακρυνθεί. Να πάρει πρώτο την ευχή και όχι τελευταίο, όπως φαίνεται στο τέλος της διαδικασίας, διότι σύμφωνα με τον Ιησού: “οι καθαροί τῇ καρδίᾳ… αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν”)».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο περιστατικό στην Κέρκυρα: Ο Μητροπολίτης έδωσε εντολή να διώξουν ΑμεΑ που ζήτησε την ευχή του (βίντεο)"

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κάθοδος στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και Παναγροτική την Τρίτη στη Νίκαια

Νέο ραντεβού δίνουν την Τρίτη οι αγρότες, που αποχωρούν με τα τρακτέρ τους σταδιακά από την έκθεση Agrotica με προορισμό τα μπλόκα. Στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Στις συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών, ο Λευτέρης  Αυγενάκης απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση για διάλογο καλώντας τους να αποτιμήσουν σωστά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού διάρκειας 15 με 20 λεπτών στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού, προχωρούν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου (13:00 μ.μ.) οι αγρότες του Νομού Σερρών. Την ίδια ώρα με το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού από τους Σερραίους αγρότες θα κλείσει και η Εγνατία στο ύψος του Δερβενίου.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι άρχισε η συντεταγμένη αποχώρηση των αγροτών που είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στις εισόδους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως δηλώνουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν τους ικανοποιούν.

Υπάρχουν νομοθεσίες από την Ευρώπη που πρέπει να εναρμονιστούμε και να υπογραφούν αυτό ζητάμε να υπογραφούν να μπουν σε μια τάξη, είπε ο Θεοφάνης Γρηγοριάδης, μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στη Χαλκιδική, στα Νεα Μουδανιά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σχεδιάζουν την κάθοδό τους την Δευτέρα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα των διεκδικήσεών τους.

Αν δεν πάρουμε απαντήσεις, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών, Παύλος Γιαλαγκολίδης.

Ο Φιλοκλής Κοτζιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, επισημαίνει: Θέλουμε αγροτικό πετρελαιο όπως έχει η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμυλίας από την πλευρά του, δήλωσε στην ΕΡΤ: Η ζημιά είναι τεράστια όταν δεν υπάρχει παραγωγή ελιάς και η τοπική κοινωνία παρακμάζει οικονομικά.

Στην παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια, την ερχόμενη Τρίτη, οι αγρότες αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις μας, την προσπάθειά μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα και τον πρωτογενή τομέα, εκεί που του αξίζει, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τις τέσσερις μέρες που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την Agrotika ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών από διάφορα μέρη της χώρας. Το μεσημέρι συναντήθηκε με αγρότες της Κοζάνης από το μπλόκο του Βοίου και όπως δήλωσε η Αργυρώ Ξανθοπούλου από τη συντονιστική επιτροπή, ο διάλογος ήταν παραγωγικός. Μιλήσαμε για όλα όσα μας απασχολούν όλους του γεωργούς που είμαστε στους δρόμους θέσαμε τα θέματα σε τοπικό επίπεδο, όσο και κεντρικό. Ο υπουργός μάς άκουσε και πιστεύω αυτά που μας είπε να γίνουν πράξη.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom αποκάλυψε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το ύψος της επιδότησης για φωτοβολταϊκά σε αγρότες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κάθοδος στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και Παναγροτική την Τρίτη στη Νίκαια"

Χατζηδάκης: Μόνο τα …παγκάρια θα εξαιρούνται από το POS

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε ανάρτησή του στο TikTοk παρουσίασε τους αυστηρούς φορολογικού ελέγχους που θα γίνουν από την εφορία.

«Η ΑΑΔΕ δεν είναι μόνο για γάμους και βαφτίσια. Ούτε έχει “Ράμπο” που κυνηγάνε αποκλειστικά τη φοροδιαφυγή, στο Instagram και στο Tiktok. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φοροδιαφυγή και θα το εφαρμόσουμε φέτος, το 2024» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός λέει στο βίντεο:

«Επεκτείνονται τα POS σχεδόν παντού. Διασυνδέονται οι ταμειακές μηχανές με τα POS στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αξιοποιούνται νέα, ψηφιακά εργαλεία παντού: το Mydata, ψηφιακό πελατολόγιο, ψηφιακό δελτίο αποστολής και ηλεκτρονική τιμολόγηση οριζόντια.

Εφαρμόζεται ήδη η απαγόρευση χρήσης μετρητών κατά την αγοραπωλησία ακινήτων. Ψηφίσαμε ήδη και ξεκινάμε να εφαρμόζουμε την πιο αυστηρή ρύθμιση που πέρασε ποτέ για το λαθρεμπόριο των καυσίμων.

Μετά από πολλά χρόνια, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος θα πληρώσει μεσοσταθμικά λιγότερους φόρους από ό,τι ο ελεύθερος επαγγελματίας. Και οι πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής πάνε ήδη στην ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής!» αναφέρει.

Η ανάρτηση συνεχίζει με χιουμοριστικό κομμάτι behind the scenes.

«Επεκτείνονται τα POS σχεδόν παντού. Μόνο τα παγκάρια των εκκλησιών θα μείνουν απέξω».

«Να το πω για τα παγκάρια των εκκλησιών ή να μην το πω;», φαίνεται να ρωτάει τους συνεργάτες του.

@kostis_hatzidakis Η ΑΑΔΕ δεν είναι μόνο για γάμους και βαφτίσια! Ούτε έχει «Ράμπο» που κυνηγάνε αποκλειστικά τη φοροδιαφυγή, στο Instagram και στο Tiktok! Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φοροδιαφυγή και θα το εφαρμόσουμε φέτος, το 2024. #tiktokgreece #fypgreece #politiki #ellada #greece #politics ♬ πρωτότυπος ήχος - Kostis Hatzidakis

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Μόνο τα …παγκάρια θα εξαιρούνται από το POS"

Καιρός αύριο: Έρχεται «καλοκαίρι» με θερμοκρασίες μέχρι και 20 βαθμούς

Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους κυρίως στα βόρεια αναμένεται να είναι αύριο ο καιρός.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα για την εποχή κατά 5 με 6 βαθμούς. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
 
Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί και στη Θράκη δυτικοί νοτιοδυτικοί, 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ στα νότια.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στην Κρήτη 5 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στις Κυκλάδες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις στα βόρεια μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά τόπους μέχρι το μεσημέρι.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη

Γενικά αίθριος καιρός.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν δυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και στα κεντρικά και τα νότια θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει τους 18 με 20 και τοπικά στα νότια τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τετάρτη

Αρχικά σχεδόν αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά και τα βορειοανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια νότιοι 3 με 5 και στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια, ωστόσο θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πρόγνωση για την Πέμπτη

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, όμως θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Πρόγνωση για την Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχεται «καλοκαίρι» με θερμοκρασίες μέχρι και 20 βαθμούς"

Σέρρες: Κλείνουν την Εγνατία Οδό στον κόμβο Στρυμονικού οι αγρότες

Στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού προχωρούν αύριο Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 13:00 μ.μ. οι αγρότες του Νομού Σερρών.

Το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού θα είναι διάρκειας 15 με 20 λεπτών και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και θα γίνει σε συνεννόηση με την αστυνομία. Νωρίτερα στις 11:00 αγρότες που είχαν αφήσει τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης των Σερρών θα τα μεταφέρουν κάτω από τον κόμβο του Στρυμονικού στον Επαρχιακό δρόμο Ηράκλειας-Στρυμονικού.

Την ίδια ώρα με το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού από τους Σερραίους αγρότες θα κλείσει και η Εγνατία στο ύψος του Δερβενίου.

Σέρρες: Κλείνουν την Εγνατία Οδό στον κόμβο Στρυμονικού οι αγρότες

Οι αγρότες των Σερρών θα αφήσουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Στρυμονικού και θα περιμένουν τις αποφάσεις που θα παρθούν την Τρίτη στην παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια.

Η απόφαση για το συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού πάρθηκε μετά την επιστροφή των Σερραίων αγροτών από τη Θεσσαλονίκη και αφού υπήρξε ενημέρωση τους από τον πρόεδρο του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντή Διαμαντόπουλο και τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Παναγή και σύσκεψη παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών ταξίαρχο Ευάγγελο Τσιώτα. Το μπλόκο των Σερραίων αγροτών είναι το μοναδικό πάνω στην Εγνατία κι έπρεπε να υπάρξει μια συνεννόηση με την Αστυνομία για την αποφυγή τροχαίου ατυχήματος.     

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Κλείνουν την Εγνατία Οδό στον κόμβο Στρυμονικού οι αγρότες"

Διήμερο λουκέτο από την ΑΑΔΕ στο club Lohan στην Αθήνα - Δεν είχαν κόψει αποδείξεις

Τον τζίρο της Παρασκευής (2.2.2024) και του Σαββάτου (3.2.2024), των σημαντικότερων δηλαδή ημερών της εβδομάδας, στοίχισε, σε ένα από τα πλέον γνωστά νυχτερινά κέντρα (club) της Αθήνας, το Lohan σύμφωνα με πληροφορίες, η μη έκδοση αποδείξεων, μετά από ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημoσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι το νυχτερινό κέντρο δεν είχε κόψει πάνω από 15 αποδείξεις, και -κατά συνέπεια- επέβαλαν λουκέτο για 48 ώρες.

Ταυτόχρονα, ελέγχεται η συνολική φορολογική συμπεριφορά του club, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διήμερο λουκέτο από την ΑΑΔΕ στο club Lohan στην Αθήνα - Δεν είχαν κόψει αποδείξεις"

Θεσσαλονίκη: Του έστησαν καρτέρι μετά από καβγά και τον χτύπησαν στο κεφάλι με σφυρί

Με τη ζωή του παρ’ ολίγο να πληρώσει διένεξη που είχε με θαμώνες πιτσαρίας περίπου στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής (4/2) ένας πολίτης, ο οποίος έτρωγε στο μαγαζί με την οικογένεια του, όταν για ασήμαντη αφορμή καβγάδισε με δύο άτομα (ημεδαπός και αλλοδαπός) και στη συνέχεια δέχτηκε μανιακή επίθεση με σφυρί στο κεφάλι.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο GRTimes από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύεται, μετά τον καβγά οι δύο άντρες του έστησαν καρτέρι έξω από το μαγαζί και περίμεναν να βγει.

«Όταν με είδαν να βγαίνω όρμισαν αμέσως, ο ένας με κρατούσε κι ο άλλος με χτύπησε με το σφυρί στο κεφάλι τρείς φορές» περιγράφει στο GRTimes το θύμα της επίθεσης.

Επιπλέον, όπως εξηγεί ο ίδιος, η δολοφονική επίθεση έγινε μπροστά στα έντρομα μάτια της συζύγου του και του πατέρα του.

«Όταν κατάλαβα ότι δεν μπορώ να αμυνθώ ξαναμπήκα στο μαγαζί αιμόφυρτος και αυτοί παρέμειναν έξω και περίμεναν με σκοπό να συνεχίσουν την επίθεση. Σε κάποια στιγμή ο αλλοδαπός μπήκε εκ νέου στο μαγαζί και πήρε ένα μαχαίρι με σκοπό να με τραυματίσει, αλλά δεν μπορούσε να κινηθεί στο μέρος μου, καθώς υπήρχε κόσμος γύρω μου» τόνισε το θύμα.

Στο σημείο λίγο αργότερα έφτασε περιπολικό της ΕΛΑΣ και οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του ενός δράστη της επίθεσης (αλλοδαπού), ενώ ο δεύτερος (ημεδαπός) διέφυγε της σύλληψης.

Το θύμα της επίθεσης παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου υπεβλήθη σε αξονική και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ όπως διευκρίνισε στο GRTimes υποβλήθηκε αυτεπάγγελτα μήνυση κατά των δραστών και μόλις πάρει εξιτήριο θα κινήσει τις διαδικασίες νομικά.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ενώ ο δεύτερος δράστης αναζητείται από την ΕΛΑΣ.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Του έστησαν καρτέρι μετά από καβγά και τον χτύπησαν στο κεφάλι με σφυρί"

Ξήλωσαν ολόκληρο εργοστάσιο στο Αίγιο! Πιάστηκαν με 10 τόνους σίδερα

Δεν έχει προηγούμενο η κλοπή - "μαμούθ" που έλαβε χώρο σε εργοστάσιο στην περιοχή του Αιγίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 η Αστυνομία προχώρησε την περασμένη νύχτα, στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι πιάστηκαν με 10 τόνους σίδερα που είχαν αφαιρέσει από εργοστάσιο το οποίο δεν λειτουργεί λόγω πλειστηριασμού.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε η σχετική δικογραφία και θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξήλωσαν ολόκληρο εργοστάσιο στο Αίγιο! Πιάστηκαν με 10 τόνους σίδερα"

Ανήλικος στην Άρτα συνελήφθη για απειλές σε συνομήλικό του-Με χειροπέδες και οι γονείς!

Συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ανήλικος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απειλή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν οι γονείς του ανήλικου για παραμέληση της εποπτείας του.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελία που διατυπώθηκε σε βάρους από έτερο ανήλικο για απειλές που είχε εκφράσει σε βάρος του μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη ημέρα (2-2-2024), ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία σιδερογροθιά.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

epiruspost

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανήλικος στην Άρτα συνελήφθη για απειλές σε συνομήλικό του-Με χειροπέδες και οι γονείς!"

Δυτική Αττική: ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ και ΜΑΤ έκαναν έφοδο σε καταυλισμό

Από τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, άνδρες της ΟΠΚΕ της Αντιτρομοκρατικής και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, μπούκαραν σε σπίτια και οικισμούς στη Δυτική Αττική που είχαν πληροφορίες για τη δράση παραβατικής δραστηριότητας.

Από τη μεγάλη Αστυνομική επιχείρηση για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, κλεμμένη μοτοσυκλέτα και πλήθος φυσιγγίων. Συγκεκριμένα: μια κυνηγετική καραμπίνα, ένα περίστροφο, μία δίκυκλη μοτοσικλέτα για την οποία έχει δηλωθεί κλοπή, ένας γεμιστήρας με 33 φυσίγγια, 159 φυσίγγια, 435 κάλυκες καθώς και συσκευασίες φυσιγγίων.

image_6483441_d6f68.JPG

image_6483441_1_90ed3.JPG

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Δυτική Αττική: ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ και ΜΑΤ έκαναν έφοδο σε καταυλισμό "

Πέλλα: Ένας άνδρας πυροβόλησε συγχωριανό του… κατά λάθος

Ένας άνδρας από το Λουτράκι Πέλλας, πυροβόλησε και τραυμάτισε τον γείτονα του κατά λάθος και τώρα κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία όπλου για θήρα, οπλοχρησία και για  άσκοπους πυροβολισμούς

Παραπέμφθηκε να δικαστεί σε κακουργιοδικείο ενώ είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Νιγρίτας, από τον Ιούνιο του 2023. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει παρά μόνο να εκφοβίσει ένα τρίτο πρόσωπο με το οποίο νωρίτερα είχε λογομαχήσει.

Από την αστυνομική έρευνα και την κύρια ανάκριση προέκυψε ότι, στις 2 Ιουνίου 2023 , στις 23.50, ο παθών ευρισκόμενος σε μπαλκόνι του ξενοδοχείου του, στο Λουτράκι Πέλλας, από τη διπλανή μονοκατοικία,  άκουσε τον κατηγορούμενο να μιλά στο τηλέφωνο και να διαπληκτίζεται έντονα, φωνάζοντας δυνατά, υβρίζοντας τον συνομιλητή του.

Ύστερα από περίπου  10 λεπτά, γύρω στα μεσάνυχτα, κατέφθασε με μεγάλη ταχύτητα ένα ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο εισήλθε στην αυλή του κατηγορούμενου και πραγματοποίησε αναστροφή κατευθυνόμενο προς την Αριδαία. Μετά από 1-2 λεπτά, ο παθών είδε τον οδηγό του αυτοκινήτου, το οποίο είχε σταθμεύσει λίγο πιο μακριά,  να βαδίζει  πεζός προς τη μονοκατοικία.

Πήγε να κάνει συστάσεις

Τότε, άκουσε τους δύο άνδρες να φωνάζουν δυνατά, διαταράσσοντας την κοινή ησυχία, να εξυβρίζουν και να απειλούν ότι ο ένας θα σκοτώσει τον άλλον.

Επειδή αυτή η κατάσταση είχε αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο, γιατί ενοχλούνταν οι πελάτες του, κατευθύνθηκε και ο ίδιος πεζός προς την οικία του κατηγορούμενου προκειμένου  να τους ηρεμήσει και να τους ζητήσει να μη φωνάζουν. Τη στιγμή εκείνη είδε τον οδηγό του αυτοκινήτου να αποχωρεί και του έκανε τις σχετικές συστάσεις.

Σε εκείνο το σημείο δεν είχε οπτική επαφή με το μπαλκόνι του κατηγορούμενου ο οποίος κάλεσε τηλεφωνικά τον οδηγό του αυτοκινήτου κι άρχισαν εκ νέου να εξυβρίζονται και να αλληλοαπειλούνται ότι θα σκοτώσει ο ένας τον άλλον.

Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας πήρε το κυνηγετικό όπλο το οποίο κατείχε νόμιμα, το συναρμολόγησε, έβαλε τη μία από τις δύο σφαίρες που κρατούσε, βγήκε στο μπαλκόνι του και πυροβόλησε στον αέρα.

Μετά τον πρώτο πυροβολισμό ξανά γέμισε την καραμπίνα του και προς στιγμήν την ακούμπησε στα κάγκελα της βεράντας.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, ο κατηγορούμενος ευρισκόμενος στο μπαλκόνι της οικίας του είδε, στο ύψος της αυλόπορτας, μια ανδρική φιγούρα, που λόγω των όσων προηγήθηκαν και της μειωμένης ορατότητας, λόγω σκότους και βλάστησης, πίστεψε ότι ήταν ο «εχθρός» του, όποτε σκόπευσε και τον πυροβόλησε, από απόσταση 20 μέτρων.

«Εγώ είμαι, ο γείτονας»

Αμέσως, ο ξενοδόχος ένοιωσε κάψιμο στη κοιλιακή χώρα και αντιλήφθηκε ότι είχε χτυπηθεί από τα σκάγια. Τότε, πιστεύοντας εξ αρχής ότι ο συγχωριανός του τον μπέρδεψε με τον άνδρα που επανειλημμένα είχαν προηγουμένως διαπληκτιστεί έντονα του φώναξε «ρε Γ, εγώ είμαι, ο Ν. ο γείτονας». Μετά κινήθηκε προς το ξενοδοχείο για να ενημερώσει τη σύζυγο του και να καλέσει την αστυνομία.

Συγγενικό του πρόσωπο τον μετέφερε αρχικά  στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο Έδεσσας όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε τραύματα στο κεφάλι, στα χέρια, στα πόδια και στο σώμα ενώ με ιατρική επέμβαση αφαιρέθηκαν τα σκάγια.  Ο κατηγορούμενος συνελήφθη το ίδιο βράδυ από αστυνομικούς και το κυνηγετικό όπλο κατασχέθηκε.

Απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή,  παραδέχτηκε ότι αυτός πυροβόλησε τον παθόντα, πιστεύοντας  ότι ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο είχε λογομαχήσει. Ισχυρίστηκε ότι προέβη σ’ αυτή την ενέργεια επειδή τον φοβόταν και ότι είχε σκοπό να τον εκφοβίσει και  να τον προειδοποιήσει ότι θα τον χτυπήσει αν δεν αποχωρήσει. Ο δράστης είπε  ότι ποτέ δεν θα πυροβολούσε στοχευμένα απευθείας προς εκείνον.

Σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού που επιλήφθηκε του περιστατικού, εκείνο το βράδυ, ο κατηγορούμενος ήταν σε εμφανή κατάσταση μέθης, ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέλλα: Ένας άνδρας πυροβόλησε συγχωριανό του… κατά λάθος"

Μπιμπίλας: Κινητοποίησε Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΕΥΔΑΠ για το κινητό του - «Αν δεν ήμουν βουλευτής θα γινόταν αυτό;»

Μια περιπέτεια είχε σήμερα ο Σπύρος Μπιμπίλας, όπως μοιράστηκε με τους φίλους του στα social media καθώς σύμφωνα με όσα έγραψε έπεσε το κινητό του σε ένα φρεάτιο.

Στο Instagram, έγραψε ότι γλίστρησε από την τσέπη του και έπεσε σε φρεάτιο που βρισκόταν κάτω από το αυτοκίνητό του σε δρόμο της Αγίας Παρασκευής. Ο πανικός του, όπως λέει, επήλθες γιατί «το κινητό έχει μέσα αρχεία, mail, είναι εργαλείο δουλειάς για μένα».

Και όπως περιγράφει, πήγε σε αστυνομικό τμήμα, με τους αστυνομικούς να δηλώνουν αναρμόδιοι, ενώ από την Πυροσβεστική του μεταφέρθηκε πως αν είχε πέσει άνθρωπος ή ζώο θα ερχόταν για απεγκλωβισμό. Επόμενη υπηρεσία με την οποία επικοινώνησε ήταν ο Δήμος, όμως δεν έλαβε κάποια απάντηση και στη συνέχεια κάλεσε την ΕΥΔΑΠ. «Περιχαρής ο συνομιλητής μου αφού είμαι εγώ, θέλει να βοηθήσει», σχολιάζει.

Στην ανάρτησή του γράφει ότι η υπηρεσία με την οποία μίλησε του είπε πως «μπορεί το φρεάτιο να ανήκει στην ΕΥΔΑΠ αλλά η σιδερένια σχάρα ανήκει στον Δήμο, οπότε πρέπει να περιμένω την Δευτέρα» και συνεχίζει ο Σπύρος Μπιμπίλας:

«Εξηγώ ότι είμαι βουλευτής και χρειάζονται το κινητό και τότε κινητοποιούνται κι έρχονται στον χώρο του συμβάντος ευγενέστατοι υπάλληλοι και απεγκλωβίζουν το κινητό».



Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα:

Η μικρή σημερινή μου περιπέτεια που μπορει να συμβει στον καθένα μας, αμφιβαλλω ομως αν συμβει σε εναν απλό πολιτη θα εχει την ιδια ευτυχή κατάληξη.

Βγαινοντας απο το αυτοκινητό μου, καθως εχω μόλις παρκάρει σε δρομο στην Αγία Παρασκευή , σάββατο αργα το μεσημέρι, γλιστραει το κινητο μου απο την τσεπη και πεφτει σε φρεάτιο που ειναι ακριβως κατω απο το αμαξι!!!!

(Διδαγμα πρωτο: μην παρκαρετε ποτέ πλαι σε φρεατιο) .Πανικός! Το κινητο εχει μεσα αρχεια, mail, ειναι εργαλείο δουλειας για μένα οπως και για πολυ κόσμο.

Τι κανω τότε; Παω στο πλησιέστερο αστυνομικο τμημα για βοήθεια.Με αναγνωριζουν κ προσπαθουν να βρουν λυση αφου δηλώνουν αρχικά αναρμόδιοι! Παιρνουν την πυροσβεστική η οποια λεει πως μονο αν ειχε πεσει στο φρεατιο ανθρωπος η ζωο θα ερχοταν για απεγκλωβισμό.

Χαιρονται ομως που μιλουν και μαζι μου. Προσπαθουμε να βρουμε καποια υπηρεσια του Δημου που πιθανόν να λειτουργει για καποιο εκτακτο περιστατικο, αλλα δεν απαντα κανενα τηλεφωνο. Παιρνουμε στα κεντρικά της ΕΥΔΑΠ , οπου περιχαρης ο συνομιλητης μου αφου ειμαι εγω , θελει να βοηθησει .

Μας συνδεει με την κατα την περιοχη αρμόδια υπηρεσια η οποία ομως μας λεει αρχικά οτι μπορει το φρεατιο να ανήκει στην ΕΥΔΑΠ αλλά η βαρειά σιδερένια σχάρα του ανηκει στον Δημο οποτε πρεπει να περιμένω την Δευτερα.

Εξηγω οτι ειμαι βουλευτης κ χρειαζομαι το κινητό γιατι το χρησιμοποιω ως εργαλειο της δουλειας μου κ τοτε κινητοποιούνται κι έρχονται στον χώρο του συμβαντος ευγενεστατοι υπαλληλοι κ απεγκλωβιζουν το κινητό αφου σηκώνουν με λοστους την σχαρα.

Τους ευχαριστω θερμά που με εξυπηρετησαν και την ΕΥΔΑΠ που εχει υπηρεσια εκτάκτων περιστατικών. Αν δεν ημουν ομως βουλευτής θα γινοταν ολο αυτό, ενας απλός πολίτης θα τυχαινε τέτοιας εξυπηρετησης; Αυτο ειναι το ερώτημα που με προβληματιζει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Μπιμπίλας: Κινητοποίησε Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΕΥΔΑΠ για το κινητό του - «Αν δεν ήμουν βουλευτής θα γινόταν αυτό;»"

Ισόβια στον πατέρα που βίαζε την κόρη του από τα 7 της – Φρίκη από τις περιγραφές στο δικαστήριο

Ανατριχίλα και παγωμάρα σκόρπισαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας οι περιγραφές ενός κοριτσιού, σήμερα 13 ετών, η οποία κατήγγειλε τον βιασμό της από τον ίδιο της τον πατέρα.

Για πέντε ολόκληρα χρόνια και μέχρι τα 12 της χρόνια, η ανήλικη ζούσε τη φρίκη από τα χέρια τον πατέρα της στο σπίτι τους σε περιοχή της Αθήνας. Το κουβάρι της ζοφερής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Οκτώβριο του 2022 όταν η μητέρα της ανήλικης – η οποία δε γνώριζε τα όσα φρικτά συνέβαιναν στο ίδιο της το σπίτι – κατήγγειλε τον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία.

Το δικαστήριο που έγινε τότε επέβαλε στον τότε 40χρονο από το Μπαγκλαντές τον περιοριστικό όρο να μην πλησιάσει ξανά το σπίτι όπου έμενε η οικογένειά του. Μόλις η ανήλικη έμαθε από τη μητέρα της, ότι ο πατέρας της δε θα επέστρεφε σπίτι, αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της και να μιλήσει για τις αποτρόπαιες πράξεις του σε βάρος της.

Η εισαγγελική πρόταση του παραπεμπτικού βουλεύματος ήταν ενδεικτική για τον εφιάλτη που ζούσε η ανήλικη: «το κορίτσι έχοντας την πεποίθηση ότι ο κατηγορούμενος πατέρας της δεν θα επέστρεφε στο σπίτι, κατόπιν της εκδοθείσας δικαστικής απόφασης και νιώθοντας πλέον ασφάλεια και σιγουριά, εκμυστηρεύθηκε στη μητέρα της ότι τη βίαζε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανήλικη περιέγραψε ότι ο πατέρας, εκμεταλλευόμενος την απουσία της μητέρας, που εργαζόταν ως αποκλειστική νοσοκόμα, τις νύχτες, βίαζε το παιδί. Το κορίτσι έκλαιγε και υποστήριξε ότι τη βίαζε τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Βαρύ κατηγορητήριο

«Οι γενετήσιες πράξεις της ανήλικης κόρης του απεδείχθη ότι τελούνταν με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια από τον κατηγορούμενο ο οποίος μεριμνούσε κάθε φορά για την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ιδιαίτερα απαχθείς πράξεις του», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Της έδινε… συμβουλές

Ενδεικτικό της διαστροφής του 40χρονου πατέρα είναι το γεγονός ότι «συμβούλευε» το κοριτσάκι για το πώς θα κρύψει τις αποτρόπαιες πράξεις του. Μετά από κάθε πράξη τους, της έλεγε να πλένεται για να μην υπάρχει πάνω της γενετικό του υλικό ενώ είχε σκεφτεί ακόμη και το ενδεχόμενο να μείνει έγκυος, λέγοντάς της να πει να πει ότι κάποιος από το σχολείο «την πείραξε» στην τουαλέτα και εκείνος τότε θα τη χτυπούσε και θα της φώναζε μπροστά στη μητέρα της.

Ο πατέρας αποδείχθηκε επιπλέον, ότι κατέγραφε τους βιασμούς της ανήλικης κόρης του στο κινητό του τηλέφωνο ενώ της έδειχνε και πορνογραφικά βίντεο γιατί όπως της έλεγε «έπρεπε και αυτή να μάθει να κάνει τέτοια πράγματα».

Στην απολογία του στην ανακρίτρια, όταν συνελήφθη, ο πατέρας υποστήριξε ότι οι βιασμοί γίνονταν όταν ήταν μεθυσμένος υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τη βίαζε τους τελευταίους τέσσερις μήνες και όχι από την ηλικία των 7 ετών.

«Ο κατηγορούμενος ευθαρσώς και ανερυθρίαστα ενώπιον της κ. Ανακρίτριας ομολογεί ότι είχε 12 με 15 ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές με την ανήλικη κόρη του και ότι την φωτογράφιζε με το κινητό του τηλέφωνο», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

«Η Δικαιοσύνη απάντησε στη φρίκη»

Η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη (31.01.2024) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με την απόφαση του δικαστηρίου για τον πατέρα να είναι καταπέλτης, αφού του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή: ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια φυλάκιση.

O δικηγόρος της μητέρας του παιδιού, ποινικολόγος Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μίλησε στο newsit.gr:

«Σε μια απίστευτη και φρικτή υπόθεση, η δικαιοσύνη απάντησε. Ισόβια συν 15 χρόνια κάθειρξη στον εγκληματία που βίαζε την ανήλικη κόρη του για χρόνια, απ’ όταν ήταν 7 χρονών, μέχρι τα 12, όταν και το κοριτσάκι κατάφερε να βρει τη δύναμη να μιλήσει στη μητέρα της. Είναι μια μεγάλη δικαίωση για εμάς καθώς πρόκειται για μια ιστορία αδιανόητης κακοποίησης, σωματικής και ψυχικής. Πέρα από το ότι ο πατέρας βίαζε την κόρη του, την έβαζε να βλέπει πορνογραφικό υλικό, την βιντεοσκοπούσε γυμνή, την απειλούσε ότι αν πει κάτι σε κάποιον θα πάει και η ίδια στη φυλακή. Την καθοδηγούσε σε τέτοιο σημείο, που της είπε ότι αν ποτέ το κοριτσάκι έμενε έγκυος, να πει στη μητέρα της ότι είχε επαφές με κάποιο αγόρι από το σχολείο της, και ο πατέρας της στη συνέχεια θα την χτυπούσε μπροστά στη μητέρα της, ώστε να είναι πειστική η «σκηνή» μπροστά στη μητέρα. Κηρύχθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες, και η ισόβια κάθειρξη του κατηγορουμένου πατέρα, είναι η ελάχιστη δικαίωση γι’ αυτό το παιδί, έπειτα από όσα έζησε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισόβια στον πατέρα που βίαζε την κόρη του από τα 7 της – Φρίκη από τις περιγραφές στο δικαστήριο"

Έκλεψαν απινιδωτή έξω από φαρμακείο σε περιοχή της Λάρισας

Μια περίεργη κλοπή ερευνούν οι αστυνομικοί στον Αμπελώνα της Λάρισας, καθώς η λεία ήταν ένας απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί σε ένα φαρμακείο της περιοχής και θα μπορούσε να σώσει ανθρώπινες ζωές, αν δεν τον είχε αρπάξει κάποιος ασυνείδητος με άγνωστο σκοπό.

Για την κλοπή ενημερώθηκαν οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Τυρνάβου, οι οποίοι παρέλαβαν το οπτικό υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες κλειστού κυκλώματος του φαρμακείου και ενδέχεται να έχουν καταγράψει τον ή τους δράστες, ενώ προσπαθούν να εντοπίσουν το κλεμμένο μηχάνημα και μέσω του GPS με το οποίο είναι εφοδιασμένο.

Βρήκε χαμένη κάρτα και πήγε για ψώνια

Την τραπεζική κάρτα που είχε χάσει μια γυναίκα στη Λάρισα στις 6 του περασμένου Δεκεμβρίου βρήκε στον δρόμο ένας Έλληνας και έσπευσε να την χρησιμοποιήσει ψωνίζοντας διάφορα προϊόντα συνολικής αξίας 140 ευρώ με ανέπαφες συναλλαγές. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε από την Ασφάλεια και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη με υπολογιστή, που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Έκλεψαν απινιδωτή έξω από φαρμακείο σε περιοχή της Λάρισας"

Κατώτατος μισθός: Αύξηση μέχρι 6% από την 1η Απριλίου

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό να τεθεί σε ισχύ την ίδια περίοδο με την αύξηση του 2023, δηλαδή από 1ης Απριλίου, ωφελώντας χιλιάδες εργαζόμενους.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου» όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο της συζήτησης της τροπολογίας για την έναρξη της διαδικασίας μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Σημειώνεται ότι θα πρόκειται για την 4η διαδοχική αύξηση στην οποία προχωρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η αύξηση θα είναι πέριξ του 5% και ενδεχομένως να φτάσει το 6%, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους.

Για παράδειγμα, με ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 821 (μικτά) ευρώ, αντί 780 ευρώ (μικτά) σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου αύξηση και φέτος.

Η τροπολογία

Η σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί στη βουλή με χρονικό ορίζοντα για την εφαρμογή της να είναι η 1η Απριλίου 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, οι ημερομηνίες που προβλέπονται είναι οι εξής:

α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα λάβει χώρα έως τις 5 Φεβρουαρίου.

β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως τις 19 Φεβρουαρίου.

γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 26 Φεβρουαρίου.

δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα γίνει το αργότερο έως την 1η Μαρτίου.

ε) Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου.

στ) Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου.

Ξεπάγωσαν οι τριετίες

Παράλληλα, το ξεπάγωμα των τριετιών θα ωφελήσει φέτος περί τους 100.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που συμπληρώνουν τριετία μέσα στο έτος και άρα θα έχουν επιπλέον αύξηση μισθού 10%.

Πρόκειται για αυξήσεις που θα δουν στους μισθούς τους όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και θα συμπληρώσουν μέσα στο νέο χρόνο μία από τις τρεις τριετίες «υπηρεσιακής ωρίμανσης».

Ο κατώτατος νομοθετημένος μισθός και το ημερομίσθιο από 1ης/1/2023 διαμορφώνονται ως εξής:

αύξηση μισθου

Τα νέα δεδομένα θα φέρουν αυξήσεις στα ανωτέρω ποσά από 1ης Απριλίου 2024.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατώτατος μισθός: Αύξηση μέχρι 6% από την 1η Απριλίου"

Κρήτη: Έκλεψαν μισό τόνο ελαιόλαδο από αποθήκη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου προκειμένου να βρεθούν οι δράστες μιας κλοπής που καταγράφηκε από αποθήκη λαδιού στα Μέσα Λακώνια.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έκαναν από κοινού στην αστυνομία ένας άντρας 78 ετών και μία γυναίκα 80 ετών, άγνωστά άτομα παραβίασαν την πόρτα αποθήκης που ανήκει στην 80χρονη και αφαίρεσαν ποσότητα ελαιολάδου βάρους 544 κιλών.

Η κλοπή σύμφωνα με τους παθόντες εκτιμάται ότι έγινε από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι και χθες.

Η εκτιμώμενη αξία του ελαιολάδου ανέρχεται στις 4.500 ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρήτη: Έκλεψαν μισό τόνο ελαιόλαδο από αποθήκη"

Στήνουν μπλόκα οι αγρότες στα Χανιά

Σε μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια είναι το ραντεβού των αγροτών των Χανίων αύριο Δευτέρα στις 11 το πρωί ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.

Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους και αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στήνουν μπλόκα οι αγρότες στα Χανιά"

Λάρισα: Βανδάλισαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου με αισχρά συνθήματα – Ιερώνυμος: “Ο Θεός να τους συγχωρέσει, δεν φοβόμαστε” (φωτό)

Εικόνα βανδαλισμού αντίκρυσαν τα ξημερώματα οι κληρικοί και οι πιστοί που πήγαν στον ναό του πολιούχου της Λάρισας, αγίου Αχιλλίου, για την κυριακάτικη Θ. Λειτουργία. Άγνωστοι με σπρέι προκάλεσαν σημαντικές φθορές στα προπύλαια του ναού γράφοντας συνθήματα, εν όψει της ανάγνωσης της συνοδικής εγκυκλίου για το θέμα του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλλου.

Όπως αναφέρει το orthodoxia.info, οι άγνωστοι βάνδαλοι έγραψαν στο πάτωμα και στον τοίχο των προπυλαίων συνθήματα τόσο κατά της πίστης και της πατρίδας όσο και κατά του μητροπολίτη Ιερώνυμου προσωπικά. “Η Ελλάδα να πεθάνει να ζήσουμε εμείς στο διάολο η οικογένεια, θρησκεία και πατρίς” έγραψαν σε ένα σημείο ενώ σε ένα άλλο σημειώνουν ειρωνικά ενώ ήδη έχουν χρησιμοποιήσει βία το “όχι στη βία ναι στη λεσβία”.

Μπροστά από την κεντρική είσοδο έγραψαν χυδαιότητες κατά του μητροπολίτη Λαρίσης ενώ στα σκαλοπάτια διακωμωδούν το πρόσωπο της Παναγίας.

“Δεν φοβόμαστε” είναι η απάντηση που δίνει η Μητρόπολη Λαρίσης΄. “Ισχυρά και προοδευτικά επιχειρήματα… Ο Θεός να τους συγχωρέσει. Δεν φοβόμαστε” ήταν η πρώτη αντίδραση του μητροπολίτη.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος είναι ένα από τα μέλη της Ιεραρχίας που αντιδρούν σθεναρά στην κυβερνητική πρωτοβουλία και ήταν αυτός που κάλεσε την Εκκλησία να μην σταματήσει να μάχεται νομικά κατά της νέας μορφής γάμου ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου από την Βουλή.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

 

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Βανδάλισαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου με αισχρά συνθήματα – Ιερώνυμος: “Ο Θεός να τους συγχωρέσει, δεν φοβόμαστε” (φωτό)"

Χαλκιδική: Έκλεισαν την εθνική οι αγρότες στον κόμβο των Μουδανιών

Την Εθνική Οδό Νέων Μουδανιών-Θεσσαλονίκης, και στα δύο ρεύματα, έκλεισαν ελαιοπαραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα χωράφια μας, μας πετούν ψίχουλα τη στιγμή που εμείς του φωνάζουμε πανελλαδικά ότι είμαστε στο τέλος μας, σβήνουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι «ο αποκλεισμός μας ξεκίνησε στις 10 το πρωί και θα λήξει μετά τις οκτώ το βράδυ και θα είναι και στα δύο ρεύματα επί της εθνικής οδού Ν. Μουδανιών- Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, και αύριο, θα στηθεί μπλόκο ΚΑΙ στον κόμβο της Γαλάτιστας. Όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι αγρότες της περιοχής, σε συνεννόηση με την αστυνομία έχουν ήδη «κλειδώσει» την κάθοδό τους με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θέλουν επιδώσουν το ψήφισμα των διεκδικήσεών τους. «Θα ξεκινήσουμε κομβόι 35 τρακτέρ από το μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Ν. Μουδανιών, αλλά μέσα στην πόλη και με προορισμό το ΥΜΑΘ θα κινηθούμε 20 τρακτέρ», τονίζει ο κ. Κοτζιάς.

Τα αιτήματα των αγροτών της Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό.

Απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διάλογο, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι «αντιπροσωπεία του νομού μας έχει κάνει ήδη τέσσερις συναντήσεις με τον υπουργό και δεν έχουμε δει καμία ενέργειά του. Οι ελαιοπαραγωγοί, με απώλεια εισοδήματος άνω των 400 εκατ. ευρώ, λόγω ακαρπίας “πεθαίνουμε” και κανείς δεν ασχολείται μαζί μας. Χορτάσαμε από λόγια, θέλουμε πράξεις» και συμπληρώνει «δεν είμαστε καν σίγουροι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ακριβώς το τι συμβαίνει στο νομό μας και την πανωλεθρία που έχουμε πάθει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Έκλεισαν την εθνική οι αγρότες στον κόμβο των Μουδανιών"

Απάτη με δόλωμα την δήθεν επικαιροποίηση στοιχείων στο Gov.gr - Δείτε τις παγίδες των επιτήδειων

Νέα απάτη με πρόσχημα μια δήθεν επικαιροποίηση στοιχείων από το Gov.gr έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι με στόχο να υποκλέψουν κωδικούς ασφαλείας και ονόματα χρήστη σε τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα μορφή απάτης με πρόσχημα το Gov.gr έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες και ξεκινά με αποστολή e-mail σε υποψήφια θύματα.

Η πρώτη εικόνα που θα συναντήσουν τα υποψήφια θύματα είναι αυτή που ακολουθεί με ένα link το οποίο αντί να οδηγεί στην πλατφόρμα του Gov.gr, οδηγεί σε μια άλλη ιστοσελίδα την οποία οι επιτήδειοι έχουν «πειράξει» ώστε να θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κρατική υπηρεσία.

Δείτε την πρώτη παγίδα που στήνουν οι επιτήδειοι:

apati_gov

Η ιστοσελίδα στην οποία οδηγούν οι απατεώνες αν και θυμίζει Gov.gr, στην μπάρα  θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκια και γρήγορα όποιος την εντοπίσει θα πρέπει να κλείσει το παράθυρο που έχει ανοίξει.

apati_gov1

Στο επόμενο βήμα οι επιτήδειοι έχουν στήσει μια σελίδα που και πάλι μοιάζει με αυτή του Gov.gr όταν οι πολίτες ερωτώνται σε ποια τράπεζα διαθέτουν λογαριασμό.

apati_gov2

Το τρίτο βήμα της απάτης είναι άλλη μια σελίδα η οποία, επίσης, μοιάζει με αυτή ηλεκτρονικής τράπεζας όπου και ζητούνται κωδικός ασφαλείας και όνομα χρήστη.

Όποιοι δώσουν τα στοιχεία τους, τότε οι απατεώνες τα υποκλέπτουν με μήνυμα ότι «η τράπεζα δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή δοκιμάστε άλλη επιλογή τραπέζης». Πλέον το κακό έχει γίνει και τα στοιχεία πρόσβασης στον τραπεζικό μας λογαριασμό που είναι και ο στόχος του phishing, έχουν δοθεί.

apati_gov3

Οι οδηγίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στο πλαίσιο αυτό και μετά τις αυξημένες αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing σε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπενθυμίζει χρήσιμες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από τις επιθέσεις αυτού του τύπου (phishing attacks):

- Δεν θα πρέπει ποτέ να δίνετε τα προσωπικά στοιχεία (π.χ. κωδικούς e-Βanking, αριθμούς/PIN καρτών, κωδικούς πρόσβασης, όνομα χρήστη) σε υποτιθέμενους διαμεσολαβητές, νομικά γραφεία, λογιστές, ή άλλους επιτήδειους για δήθεν εξυπηρέτηση (π.χ. σε θέματα κρατικής επιδότησης, Power/Fuel/Τουρισμός για όλους ή άλλες περιπτώσεις όπως ενοικίαση δωματίων κλπ).

- Θα πρέπει να πραγματοποιείτε πρόσβαση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, του οργανισμού ή της τράπεζας ή μέσω της εφαρμογής στο κινητό σας (app) και όχι μέσω συνδέσμων από κάποιο μήνυμα ή email που λάβατε, μηχανές αναζήτησης ή άλλες ιστοσελίδες.

- Αν λάβατε κάποιο ύποπτο email, προτού ενεργήσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες σας ή με τον υποτιθέμενο αποστολέα για να ελέγξετε την αυθεντικότητα του.


- Θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα. Τα μηνύματα τύπου phishing έχουν συχνά διευθύνσεις αποστολέα που δεν έχουν σχέση με αυτόν που υποτίθεται ότι τα στέλνει.

- Θα πρέπει να εξετάζετε το είδος των πληροφοριών που σας ζητούνται. Ακόμα και αν το μήνυμα που λάβατε φαίνεται αυθεντικό, είναι απίθανο κάποιος φορέας, τράπεζα ή εταιρία να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας ζητήσει προσωπικά στοιχεία, στοιχεία τραπεζικής ή πιστωτικής κάρτας, ή άλλα προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα.

- Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί εάν το μήνυμα δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν συχνά να ασκήσουν πίεση χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική.

- Θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί με μηνύματα επιστροφής φόρου ή χορήγησης επιδομάτων.

- Είναι αποτελεσματικός ένας ενδελεχής έλεγχος γραμματικής και ορθογραφίας καθώς τα τυπογραφικά λάθη και η κακή γραμματική είναι συχνά χαρακτηριστικά των μηνυμάτων τύπου phishing.

- Υπάρχουν αρκετές λύσεις ασφάλειας και αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού (antispamming) που περιλαμβάνουν λειτουργίες αναγνώρισης και απόρριψης κακόβουλων μηνυμάτων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απάτη με δόλωμα την δήθεν επικαιροποίηση στοιχείων στο Gov.gr - Δείτε τις παγίδες των επιτήδειων"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για εμάς δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο, τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε μέτρα

Στην καθιερωμένη πλέον ανασκόπηση της εβδομάδας προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια εκτεταμένη ανάρτηση στο Facebook.

Αρχικά στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους αγρότες λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους». 

Αναφερόμενος στην Παιδεία επανέλαβε ότι προτεραιότητά του είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ για την εξεταστική του Φεβρουαρίου είπε ότι οι καθηγητές των ΑΕΙ “έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε αναφερόμενος στην οικονομία ότι στόχος της κυβέρνησης “είναι να πετύχουμε να έχουμε εντός της τετραετίας ως κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ” και υπενθύμισε ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται η ρύθμιση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και “ήδη καταβλήθηκε η προσαύξηση σε χιλιάδες μισθωτούς που δικαιούνται επίδομα προϋπηρεσίας”.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στην ανάρτηση του ότι αποδίδουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης στο χώρο της απασχόλησης, και η ανεργία έπεσε στο 9,2% τον Δεκέμβριο 2023, δηλαδή 3 μονάδες χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο 2022. Όπως είπε ο πρωθυπουργός στις γυναίκες μειώθηκε κατά 4,5 μονάδες από πέρυσι και είναι στο 11,7%, ενώ στους νέους έπεσε 8,1 μονάδες από πέρυσι, στο 22,3%. Συνολικά- ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης- το 2023 δημιουργήθηκαν 102 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και οι άνεργοι ήταν 146 χιλιάδες λιγότεροι.

“Σε αυτά τα αποτελέσματα, καθοριστική είναι η συμβολή των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ που μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 περιλαμβάνουν δράσεις για 115.500 άτομα εκτός απασχόληση, συνολικής αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: την τριετία 2020-2023 στα προγράμματα της ΔΥΠΑ συμμετείχαν 143.971 άνεργοι, ενώ μεταξύ 2015-2019 μόλις 42.000. Επιβεβαίωση της βελτίωσης είναι και ο σχεδόν τριπλασιασμός του ποσοστού των επιχειρήσεων -από το 15,6% το 2020 στο 45% το 2023- που αποτιμούν ως ικανοποιητικές τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ” είπε επίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης, επισημαίνοντας ότι εγκρίθηκε προ ημερών ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού η μουσειολογική προμελέτη για το νέο κτίριο με καθαρό εκθεσιακό χώρο 1000 τ.μ . Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, θα ανεγερθεί μεταξύ του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης και του παλαιού μουσείου, για να στεγάσει περίπου 19.000 κινητά ευρήματα!

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

“Καλημέρα! Πρώτη κυριακάτικη ανασκόπηση του Φεβρουαρίου και θέλω να ευχηθώ καλό μήνα σε όλες και όλους. Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να σας το πω από τώρα, αλλά αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αναρτήσεις μου. Ελπίζω να μην σας αποθάρρυνα! Κάθε Κυριακή έχουμε πολλά να πούμε, αλλά οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας είναι πάρα πολλές και πολύ σημαντικές. Πάμε λοιπόν να τις δούμε.

Και ξεκινώ με τους αγρότες μας. Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα. Γι’ αυτό και από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Τι επιπλέον ανακοινώσαμε λοιπόν αυτή την εβδομάδα; Αναγνωρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες είναι το ενεργειακό κόστος, καταφέραμε να προσφέρουμε ένα γενναιόδωρο πακέτο 8 μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει: την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, έκπτωση κατά 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες του έτους, δεκαετή ρύθμιση χρεών όλων των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της χώρας και κρατική κάλυψη του 75% των χρεών ειδικά στην Θεσσαλία, την επιδότηση μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών αλλά και ειδικά κίνητρα με μειωμένα ενεργειακά κόστη για τα σχήματα της Συμβολαιακής γεωργίας που συνάπτουν μακροχρόνια συμβόλαια με τη ΔΕΗ, και μείωση του ενεργειακού κόστους για την αγροτική άρδευση με το πρόγραμμα Απόλλων -το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Αυτά τα μέτρα είχα την ευκαιρία να τα ανακοινώσω την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής. Την Τρίτη, ανακοινώσαμε την επιτάχυνση της εκταμίευσης των τελικών αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, δίνοντας τη δυνατότητα να κατατεθούν αιτήσεις πλημμυροπαθών έως τέλος Φεβρουαρίου για επιπρόσθετα 5.000-10.000 ευρώ, αναλόγως της ζημιάς που υπέστησαν. Η ειδική πλατφόρμα arogi.gov.gr για το β’ κύκλο θα έχει ανοίξει έως την Τρίτη. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύνολο περίπου 31.000 δηλώσεων, έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους μόλις 4.400 φάκελοι ώστε να καταβληθούν τα χρήματα. Επίσης, ανακοινώσαμε ότι οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος -η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, ομολογώ με καθυστέρηση- και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Δηλαδή πρόκειται για μια επταετή ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Το συζητήσαμε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, συμφωνώντας ότι η στήριξη των αγροτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της ΕΕ με φόντο την νέα φιλοπεριβαλλοντική ΚΑΠ.

Να έρθω τώρα στο ζήτημα της εξεταστικής στα Πανεπιστήμια, που εξαιτίας των καταλήψεων σε ορισμένα τμήματα κινδύνευε να χαθεί. Χαιρετίζω την απόφαση των Πρυτάνεων να προχωρήσουν σε ένα απαραίτητο μέτρο: όπου συνεχίζονται οι καταλήψεις, γιατί σε αρκετά τμήματα τερματίστηκαν, οι εξετάσεις να γίνουν εξ αποστάσεως.

Οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου. Ακούω μια κριτική περι του «αδιάβλητου» των τηλέ-εξετάσεων, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση. Επομένως εκλαμβάνω αυτά τα επιχειρήματα ως προφάσεις κάποιων -ελπίζω λίγων- καθηγητών που δεν σκέφτονται ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που αγωνιούν για το συμφέρον των φοιτητών τους. Και να σκεφτούν και κάτι ακόμη: υπάρχουν φοιτητές που περιμένουν με αγωνία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τώρα τον Φεβρουάριο γιατί έχουν ήδη άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία.

Θα το ξαναπώ – η πολιτική μας, και η προσωπική μου προτεραιότητα, είναι η στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου που παρά τις δυσκολίες, πιστεύω ότι σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα μόνο στοιχείο – το ύψος της χρηματοδότησης. Σήμερα, μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, διαθέτουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για την ανώτατη εκπαίδευση, όταν έως το 2019 οι πόροι δεν ξεπερνούσαν τα 200 εκ. ευρώ, ενώ αυξήσεις έχουν δει και οι καθηγητές των ΑΕΙ.

Θέλω να επισημάνω και το εξής: η οικονομική στήριξη είναι δεδομένη, όμως και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων θα ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως.

Συνεχίζω με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Η είδηση εδώ είναι πως τη φέρνουμε νωρίτερα, να ισχύσει δηλαδή από την 1η Απριλίου, ώστε να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Κατατέθηκε ήδη η ρύθμιση για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Έτσι, το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου θα υποβληθεί η σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος μας είναι να πετύχουμε να έχουμε εντός της τετραετίας ως κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ. Με την ευκαιρία, να αναφέρω πως ξεκίνησε να εφαρμόζεται η ρύθμιση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών -ήδη καταβλήθηκε η προσαύξηση σε χιλιάδες μισθωτούς που δικαιούνται επίδομα προϋπηρεσίας.

Δεν θα σταματήσουμε να υλοποιούμε πολιτικές για τη στήριξη των εργαζομένων αλλά και για την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας. Και χαίρομαι που οι προσπάθειές μας αποδίδουν. Η ανεργία έπεσε στο 9,2% τον Δεκέμβριο 2023, δηλαδή 3 μονάδες (!) χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο 2022. Στις γυναίκες μειώθηκε κατά 4,5 μονάδες από πέρυσι και είναι στο 11,7%, ενώ στους νέους έπεσε 8,1 μονάδες (!!) από πέρυσι, στο 22,3%. Συνολικά, το 2023 δημιουργήθηκαν 102 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και οι άνεργοι ήταν 146 χιλιάδες λιγότεροι. Σε αυτά τα αποτελέσματα, καθοριστική είναι η συμβολή των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ που μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 περιλαμβάνουν δράσεις για 115.500 άτομα εκτός απασχόληση, συνολικής αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: την τριετία 2020-2023 στα προγράμματα της ΔΥΠΑ συμμετείχαν 143.971 άνεργοι, ενώ μεταξύ 2015-2019 μόλις 42.000. Επιβεβαίωση της βελτίωσης είναι και ο σχεδόν τριπλασιασμός του ποσοστού των επιχειρήσεων -από το 15,6% το 2020 στο 45% το 2023- που αποτιμούν ως ικανοποιητικές τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.

Αλλάζω θέμα, για να περάσω στην Υγεία και στην καταλυτικής σημασίας για το ΕΣΥ, αλλά πρωτίστως για τους ασθενείς, Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που τέθηκε σε εφαρμογή από την Πέμπτη. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Και όπως δεσμεύτηκα, αυξάνονται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2024 κατά 20% οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Η σχετική διάταξη κατατέθηκε σε διαβούλευση. Εκτός από τη βελτίωση των υποδομών, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε -όσο μας το επιτρέπει η οικονομία- και τις απολαβές του ιατρικού προσωπικού.

Στα νεότερα τώρα ως προς το μεταναστευτικό. Αξιοσημείωτη ήταν η μείωση των αφίξεων αιτούντων άσυλο τον Ιανουάριο. Συνολικά είχαμε μείωση 30% στις αφίξεις σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 και 70% από τον Σεπτέμβριο του 2023. Η μεταναστευτική πίεση έχει υποχωρήσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στον Έβρο και, δευτερευόντως, στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο χάρη στην απόδοση της πίεσης που ασκήσαμε για καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές αλλά και τους αυξημένους ελέγχους στα σύνορα μας.

Περνάω τώρα σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη. Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πιλοτική εφαρμογή του «Εργαλείου Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων» στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ένα ακανθώδες ζήτημα που επείγει να αντιμετωπιστεί γιατί θίγει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρόνου.

Τι είναι αυτό το εργαλείο; Δεν είναι τίποτα άλλο πάρα καινοτόμες μέθοδοι για την αποσυμφόρηση των μεγαλύτερων πρωτοδικείων της χώρας και την πρόληψη των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Στο έργο συμμετέχουν Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ειδικοί τεχνικοί σύμβουλοι, Δικαστές και Δικαστικοί Υπάλληλοι, με αρωγό την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Θα παραμείνω στη Θεσσαλονίκη για ένα άλλο κρίσιμο θέμα που αφορά τη ζωή της πόλης. Ύστερα από 17 χρόνια, δόθηκαν πάλι στην κυκλοφορία τα τμήματα της Εγνατίας και της Βενιζέλου που παρέμειναν κλειστά λόγω των έργων του Μετρό. Οι δύο κεντρικοί δρόμοι επανήλθαν στη μορφή που είχαν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για το Μετρό με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση στην Εγνατία και τρεις λωρίδες σε όλο το μήκος της Βενιζέλου. Η εξέλιξη αυτή, μετά από μια μακροχρόνια ταλαιπωρία, μας φέρνει πιο κοντά στην παράδοση του έργου. Οδηγοί και πεζοί θα έχουν διαπιστώσει ήδη τη μεγάλη αλλαγή στις καθημερινές μετακινήσεις τους, μια αλλαγή που σηματοδοτεί και την είσοδο στην τελική φάση του εμβληματικού αυτού έργου που θα δώσει νέα πνοή στη Θεσσαλονίκη.

Μια ακόμη «πονεμένη» ιστορία – η Αμβρακία Οδός, στο άλλο άκρο της Ελλάδας – έλαβε τέλος μετά από τις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησής μας για να ξεμπλοκάρει το έργο, διαχρονικό αίτημα τριών Περιφερειών: της Δυτικής Ελλάδος, της Ηπείρου, αλλά και των Ιονίων Νήσων. Παραδόθηκε λοιπόν στην κυκλοφορία ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος σχεδόν 50 χιλιομέτρων Αμβρακία-Άκτιο, προϊόν της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ένας δρόμος που περιορίζει κατά 45 λεπτά την πρόσβαση στη Λευκάδα αλλά και στην Πρέβεζα, ανοίγοντας καινούργιες αναπτυξιακές προοπτικές για μία πανέμορφη περιοχή της Ελλάδος η οποία σε μεγάλο βαθμό παρέμενε αναξιοποίητη. Αυτό σημαίνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα εισοδήματα για τους πολίτες. Ίσως δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά στην περιοχή κατασκευάζεται ένα ακόμη εμβληματικό έργο, η μονάδα αντλησοταμίευσης Αμφιλοχίας, η μεγαλύτερη επένδυση αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, ύψους 650 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχει στόχο την υποστήριξη της περαιτέρω διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το εργοτάξιο και ομολογώ εντυπωσιάστηκα.

Ακούω συχνά να λέγεται ότι στην Ελλάδα μερικά πράγματα -όπως η παραοικονομία για παράδειγμα- δεν πρόκειται να αλλάξουν. Όμως λέγεται και κάτι ακόμα: ποτέ μην λες ποτέ. Γιατί σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, η λεγόμενη «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα, μια διαχρονική παθογένεια της χώρας μας που είχε φτάσει το 30% του ΑΕΠ το 2013, μειώθηκε στο 16% το 2021! Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στην Αττική και στην Κρήτη.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αποδίδουν ευθέως αυτήν την πρόοδο στην εκτεταμένη ψηφιοποίηση στη χώρα μας και υπολογίζουν ότι η αύξηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες οδηγεί κατά μέσο όρο σε μείωση της άτυπης οικονομίας κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία αλλά και επιτυχία όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων αποτελεί και η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο ποσό από το 2010- και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν το ποσό ρεκόρ των 35 δισεκατομμυρίων (!) με το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού για 10ετές, γύρω στο 3,5%.

Επιτυχής ήταν και η διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ μετοχών του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον υπερκάλυψε κατά 12 φορές την προσφορά, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου στα 785 εκ. ευρώ. Η εισαγωγή του Αεροδρομίου στο ελληνικό χρηματιστήριο συνιστά ένα ακόμη βήμα μπροστά για την ελληνική οικονομία και ενισχύει σημαντικά την ελληνική κεφαλαιαγορά. Έρχεται μάλιστα σε συνέχεια πολλών άλλων πρωτοβουλιών το τελευταίο 7μηνο, όπως η αποεπένδυση από την Eurobank, την Alpha και την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση μετοχών της HELLENiQ energy, οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος) και η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Όλες αυτές οι κινήσεις βρήκαν πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές και τις αγορές, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Πιο πρόσφατη απόδειξη η απόφαση των ομίλων Inter IKEA και Fourlis να δημιουργήσουν στον Ασπρόπυργο ένα υπερσύγχρονο διεθνές κέντρο διανομής προϊόντων, 50.000 τετραγωνικών μέτρων και κόστους 70 εκ. ευρώ. Το νέο κέντρο θα εφοδιάζεται και μέσω του λιμανιού του Πειραιά και θα εξυπηρετεί τις αγορές της ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τις ανάγκες των καταστημάτων IKEA σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιορδανία, Ισραήλ και Κύπρο. Θα δημιουργηθούν περίπου 100 μόνιμες θέσεις εργασίας και υψηλής ειδίκευσης στα πεδία της μηχανογράφησης, της ανάλυσης δεδομένων, των logistics και της τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, θέλω να θυμίσω αυτό που λένε οι επιστήμονες: ότι το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, όπως η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση. Όμως μαζί με την πρόληψη, πολύ μεγάλη σημασία έχει και η έγκαιρη διάγνωση. Στη χώρα μας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Ήδη έχουν διενεργηθεί 302.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί με ευρήματα πάνω από 20.000 γυναίκες, στις οποίες δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσουν έγκαιρα τη θεραπεία τους με αυξημένες πιθανότητες πλήρους ίασης. Θα ακολουθήσουν ανάλογα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κλείνω τη σημερινή (ομολογουμένως πολύ εκτεταμένη!) ανασκόπηση με μια είδηση που αφορά ένα ιδιαίτερο τοπόσημο πολιτισμού: το νέο αρχαιολογικό μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης, για το οποίο εργάστηκε παθιασμένα ο αείμνηστος Πέτρος Θέμελης, αυτός ο φωτισμένος αρχαιολόγος που χάσαμε αιφνιδίως τον περασμένο Οκτώβριο. Εγκρίθηκε προ ημερών ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού η μουσειολογική προμελέτη για το νέο κτίριο με καθαρό εκθεσιακό χώρο 1000 τ.μ . Θα ανεγερθεί μεταξύ του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης και του παλαιού μουσείου, το οποίο πια δεν αρκεί για να στεγάσει τον τεράστιο πλούτο από τις ανασκαφές που έκανε πάνω από τρεις δεκαετίες στην περιοχή ο καθηγητής Θέμελης και πριν από αυτόν άλλοι εξέχοντες αρχαιολόγοι. Μιλάμε για 19.000 κινητά ευρήματα!

Δεν θα σας κουράσω άλλο, νομίζω τελικά πως όντως, αυτή ήταν η πιο μακροσκελής ανασκόπηση που έχω κάνει. Όσο κι αν προσπάθησα να την κάνω πιο σύντομη, δεν μου πήγε η καρδιά να αφαιρέσω καμία δράση! Σας ευχαριστώ λοιπόν για τον χρόνο σας, όπως κάνω κάθε βδομάδα, αλλά σήμερα σας ευχαριστώ ακόμη πιο θερμά! Να έχετε μια όμορφη Κυριακή!”

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Για εμάς δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο, τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε μέτρα"

Ιερά Σύνοδος: Διαβάστηκε στις εκκλησίες η εγκύκλιος κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών διάβασαν οι ιερείς κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας στους ναούς όλης της χώρας.

Η Ιερά Σύνοδος έχει καταδικάσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, υποστηρίζοντας ότι «ο λεγόμενος “γάμος των ομοφυλοφίλων” είναι ανατροπή του Χριστιανικού Γάμου και του θεσμού της πατροπαράδοτης ελληνικής οικογένειας».



Έντονη είναι η αντίθεση της Ιεράς Συνόδου και για το ζήτημα της τεκνοθεσίας, καθώς υποστηρίζει ότι «καταδικάζει τα μελλοντικά παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των γονεϊκών ρόλων», ενώ σημειώνει ότι η παρένθετη μητρότητα θα δώσει κίνητρα για την εκμετάλλευση των γυναικών και την αλλοίωση του θεσμού της οικογένειας.

«Όλα αυτά η Εκκλησία δεν μπορεί να τα αποδεχτεί γιατί θα προδώσει την αποστολή της» τονίζεται στο κείμενο της Ιεράς Συνόδου. «Η χριστιανική παραδοσιακή οικογένεια αποτελείται από πατέρα, μητέρα και παιδιά και σε αυτή την οικογένεια τα παιδιά αναπτύσσονται, γνωρίζοντας τη μητρότητα και την πατρότητα, που θα είναι απαραίτητα στοιχεία στη μετέπειτα εξέλιξή τους» αναφέρουν οι ιεράρχες.



Αναλυτικά η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου που αναγνώστηκε σήμερα στις εκκλησίες

Ὅπως ἔχετε ἐνημερωθῆ, μόλις πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες, δηλαδή τήν 23η Ἰανουαρίου 2024, συνῆλθε ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πού εἶναι ἡ Ἀνωτάτη Ἀρχή τῆς Ἐκκλησίας μας, γιά νά μελετήση τό θέμα πού ἀνέκυψε στίς ἡμέρες μας, δηλαδή τήν θέσπιση τοῦ «πολιτικοῦ γάμου» τῶν ὁμοφυλοφίλων, μέ ὅλες τίς συνέπειες πού ἐπιφέρει αὐτό στό οἰκογενειακό δίκαιο.

Ἡ Ἱεραρχία συζήτησε ἐπαρκῶς τό θέμα αὐτό μέ ὑπευθυνότητα καί νηφαλιότητα, ἀποδεικνύοντας γιά μιά ἀκόμη φορά τήν ἑνότητά της, καί στήν συνέχεια ὁμόφωνα ἀποφάσισε τά δέοντα πού ἔχουν ἀνακοινωθῆ.

Μιά ἀπό τίς ἀποφάσεις πού ἔλαβε εἶναι νά ἐνημερώση τό πλήρωμά της, τό ὁποῖο θέλει νά ἀκούση τίς ἀποφάσεις της καί τίς θέσεις της. Μέσα στό πλαίσιο αὐτό, ἡ Ἱεραρχία ἀπευθύνεται πρός ὅλους ἐσᾶς, γιά νά διατυπώση τήν ἀλήθεια γιά τό σοβαρό αὐτό θέμα.

1. Τό ἔργο τῆς Ἐκκλησίας, διά μέσου τῶν αἰώνων, εἶναι διπλό, δηλαδή θεολογικό, μέ τό νά ὁμολογῆ τήν πίστη της, ὅπως τήν ἀποκάλυψε ὁ Χριστός καί τήν ἔζησαν οἱ Ἅγιοί της, καί ποιμαντικό, μέ τό νά ποιμαίνη τούς ἀνθρώπους στήν κατά Χριστόν ζωή.

Αὐτό τό ἔργο της φαίνεται στήν Ἁγία Γραφή καί στίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν καί Τοπικῶν Συνόδων, οἱ ὁποῖες θέσπισαν ὅρους γιά τήν ὀρθόδοξη πίστη καί ἱερούς κανόνες, πού καθορίζουν τά ὅρια μέσα στά ὁποῖα πρέπει νά κινοῦνται ὅλα τά μέλη της, Κληρικοί, Μοναχοί καί Λαϊκοί.

Ἔτσι, ἡ Ἐκκλησία ποιμαίνει, δηλαδή θεραπεύει τίς πνευματικές ἀσθένειες τῶν ἀνθρώπων, ὥστε οἱ Χριστιανοί νά ζοῦν σέ κοινωνία μέ τόν Χριστό καί τούς ἀδελφούς τους, νά ἀπαλλαγοῦν ἀπό τήν φιλαυτία καί νά ἀναπτυχθῆ ἡ φιλοθεΐα καί ἡ φιλανθρωπία, δηλαδή ἡ ἰδιοτελής, φίλαυτη ἀγάπη νά γίνη ἀνιδιοτελής ἀγάπη.

2. Ὁ Θεός ἀγαπᾶ ὅλους τούς ἀνθρώπους, δικαίους καί ἀδίκους, ἀγαθούς καί κακούς, ἁγίους καί ἁμαρτωλούς∙ αὐτό κάνει καί ἡ Ἐκκλησία. Ἄλλωστε, ἡ Ἐκκλησία εἶναι πνευματικό Νοσοκομεῖο πού θεραπεύει τούς ἀνθρώπους, χωρίς νά ἀποκλείη κανέναν, ὅπως δείχνει ἡ παραβολή τοῦ Καλοῦ Σαμαρείτου, τήν ὁποία εἶπε ὁ Χριστός (Λουκ. ι΄, 3037). Τό ἴδιο κάνουν καί τά νοσοκομεῖα καί οἱ ἰατροί γιά τίς σωματικές ἀσθένειες. Ὅταν οἱ ἰατροί κάνουν χειρουργικές ἐπεμβάσεις στούς ἀνθρώπους, κανείς δέν μπορεῖ νά ἰσχυρισθῆ ὅτι δέν ἔχουν ἀγάπη.

Ἀλλά οἱ ἄνθρωποι ἀνταποκρίνονται διαφορετικά σέ αὐτήν τήν ἀγάπη τῆς Ἐκκλησίας∙ ἄλλοι τήν ἐπιθυμοῦν καί ἄλλοι ὄχι. Ὁ ἥλιος ἀποστέλλει τίς ἀκτῖνες του σέ ὅλη τήν κτίση, ἄλλοι ὅμως φωτίζονται καί ἄλλοι καίγονται, καί αὐτό ἐξαρτᾶται ἀπό τήν φύση αὐτῶν πού δέχονται τίς ἡλιακές ἀκτῖνες.

Ἔτσι, ἡ Ἐκκλησία ἀγαπᾶ ὅλα τά βαπτισθέντα παιδιά της καί ὅλους τούς ἀνθρώπους πού εἶναι δημιουργήματα τοῦ Θεοῦ, μικρούς καί μεγάλους, ἀγάμους καί ἐγγάμους, Κληρικούς, Μοναχούς καί Λαϊκούς, ἐπιστήμονες καί μή, ἄρχοντες καί ἀρχομένους, ἑτεροφύλους καί ὁμοφυλοφίλους, καί ἀσκεῖ τήν φιλάνθρωπη ἀγάπη της, ἀρκεῖ, βέβαια, νά τό θέλουν καί οἱ ἴδιοι καί νά ζοῦν πραγματικά στήν Ἐκκλησία.

3. Ἡ Θεολογία τῆς Ἐκκλησίας γιά τόν Γάμο ἀπορρέει ἀπό τήν Ἁγία Γραφή, τήν διδασκαλία τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας καί τήν διάταξη τοῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου.

Στό βιβλίο τῆς Γενέσεως γράφεται: «Καί ἐποίησεν ὁ Θεός τόν ἄνθρωπον, κατ’ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καί θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς. Καί εὐλόγησεν αὐτούς λέγων˙ αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε καί πληρώσατε τήν γῆν καί κατακυριεύσατε αὐτήν καί ἄρχετε τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καί τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καί πάντων τῶν κτηνῶν καί πάσης τῆς γῆς καί πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπί τῆς γῆς» (Γεν., 1, 2728).

Αὐτό σημαίνει ὅτι «ἡ δυαδικότητα τῶν δύο φύσεων καί ἡ συμπληρωματικότητά τους δέν ἀποτελοῦν κοινωνικές ἐπινοήσεις, ἀλλά παρέχονται ἀπό τόν Θεό»∙ «ἡ ἱερότητα τῆς ἕνωσης ἄνδρα καί γυναίκας παραπέμπει στήν σχέση τοῦ Χριστοῦ καί τῆς Ἐκκλησίας»∙ «ὁ χριστιανικός Γάμος δέν εἶναι ἁπλῆ συμφωνία συμβίωσης, ἀλλά ἱερό Μυστήριο, διά τοῦ ὁποίου ὁ ἄνδρας καί ἡ γυναίκα λαμβάνουν τήν Χάρη τοῦ Θεοῦ γιά νά προχωρήσουν πρός τήν θέωσή τους»∙ «ὁ πατέρας καί ἡ μητέρα εἶναι συστατικά στοιχεῖα τῆς παιδικῆς καί τῆς ἐνήλικης ζωῆς».

Ὅλη ἡ θεολογία τοῦ Γάμου φαίνεται καθαρά στήν ἀκολουθία τοῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου, στά τελούμενα καί τίς εὐχές. Σ’ αὐτό τό Μυστήριο ἡ ἕνωση ἀνδρός καί γυναικός ἱερολογεῖται ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, μέ τίς ἀπαραίτητες προϋποθέσεις. Τά ἀποτελέσματα τοῦ ἐν Χριστῷ Γάμου εἶναι ἡ δημιουργία καλῆς συζυγίας καί οἰκογενείας, ἡ γέννηση παιδιῶν, ὡς καρποῦ τῆς ἀγάπης τῶν δύο συζύγων, ἄνδρα καί γυναίκας, καί ἡ σύνδεσή τους μέ τήν ἐκκλησιαστική ζωή. Ἡ μή ὕπαρξη παιδιῶν χωρίς τήν εὐθύνη τῶν συζύγων, δέν διασπᾶ τήν ἐν Χριστῷ συζυγία.

Ἡ χριστιανική παραδοσιακή οἰκογένεια ἀποτελεῖται ἀπό πατέρα, μητέρα καί παιδιά, καί σέ αὐτήν τήν οἰκογένεια τά παιδιά ἀναπτύσσονται, γνωρίζοντας τήν μητρότητα καί τήν πατρότητα πού θά εἶναι ἀπαραίτητα στοιχεῖα στήν μετέπειτα ἐξέλιξή τους.

Ἐξ ἄλλου, ὅπως φαίνεται στό «Εὐχολόγιο» τῆς Ἐκκλησίας, ὑπάρχει σαφέστατη σύνδεση μεταξύ τῶν Μυστηρίων τοῦ Βαπτίσματος, τοῦ Χρίσματος, τοῦ Γάμου, τῆς Ἐξομολογήσεως καί τῆς Θείας Κοινωνίας τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ. Κάθε διάσπαση αὐτῆς τῆς σύνδεσης δημιουργεῖ ἐκκλησιολογικά προβλήματα.

Ἑπομένως, βαπτιζόμαστε καί χριόμαστε γιά νά κοινωνήσουμε τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ. Γίνεται ὁ Γάμος ὥστε οἱ σύζυγοι καί ἡ οἰκογένεια νά συμμετέχουν στό Μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας καί νά κοινωνοῦν τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ. Κάθε διάσπαση τῆς σχέσεως αὐτῆς τῶν Μυστηρίων συνιστᾶ τήν ἐκκοσμίκευση.

Ἡ Ἐκκλησία βασίζεται σέ αὐτήν τήν Παράδοση, πού δόθηκε ἀπό τόν Θεό στούς Ἁγίους, καί δέν μπορεῖ νά ἀποδεχθῆ κάθε ἄλλη μορφή Γάμου, πολλῷ δέ μᾶλλον τόν λεγόμενο «ὁμοφυλοφιλικό γάμο».

4. Σέ ἕνα εὐνομούμενο Κράτος ἡ Πολιτεία μέ τά συντεταγμένα ὄργανά της ἔχει τήν ἁρμοδιότητα νά καταρτίζη νομοσχέδια καί νά ψηφίζη νόμους, ὥστε στήν κοινωνία νά ὑπάρχη ἑνότητα, εἰρήνη καί ἀγάπη.

Ἡ Ἐκκλησία, ὅμως, εἶναι θεσμός ἀρχαιότατος, ἔχει διαχρονικές παραδόσεις αἰώνων, συμμετέχει σέ ὅλες τίς κατά καιρούς δοκιμασίες τοῦ λαοῦ, συνετέλεσε ἀποφασιστικά στήν ἐλευθερία του, ὅπως φαίνεται ἀπό τήν ἱστορία, τήν παλαιότερη καί τήν πρόσφατη, καί πρέπει ὅλοι νά στέκονται μέ σεβασμό, τόν ὁποῖο κατά καιρούς διακηρύσσουν. Ἄλλωστε καί ὅλοι οἱ ἄρχοντες, ἐκτός ἀπό μερικές ἐξαιρέσεις, εἶναι δυνάμει καί ἐνεργείᾳ μέλη της. Ἡ Ἐκκλησία οὔτε συμπολιτεύεται οὔτε ἀντιπολιτεύεται, ἀλλά πολιτεύεται κατά Θεόν καί ποιμαίνει ὅλους. Γι’ αὐτό καί ἔχει ἰδιαίτερο λόγο πού πρέπει νά γίνεται σεβαστός.

Στό θέμα τοῦ λεγομένου «πολιτικοῦ γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων», ἡ Ἱερά Σύνοδος ὄχι μόνον δέν μπορεῖ νά σιωπήση, ἀλλά πρέπει νά ὁμιλήση, ἀπό ἀγάπη καί φιλανθρωπία σέ ὅλους. Γι’ αὐτό ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος στήν πρόσφατη ἀπόφασή της μέ ὁμόφωνο καί ἑνωτικό τρόπο, γιά λόγους τούς ὁποίους αἰτιολόγησε, δήλωσε ὅτι «εἶναι κάθετα ἀντίθετη πρός τό προωθούμενο νομοσχέδιο».

Καί αὐτή ἡ σαφής ἀπόφασή της στηρίζεται στό ὅτι «οἱ ἐμπνευστές τοῦ νομοσχεδίου καί οἱ συνευδοκοῦντες σέ αὐτό προωθοῦν τήν κατάργηση τῆς πατρότητας καί τῆς μητρότητας καί τήν μετατροπή τους σέ οὐδέτερη γονεϊκότητα, τήν ἐξαφάνιση τῶν ρόλων τῶν δύο φύλων μέσα στήν οἰκογένεια καί θέτουν πάνω ἀπό τά συμφέροντα τῶν μελλοντικῶν παιδιῶν τίς σεξουαλικές ἐπιλογές τῶν ὁμοφυλοφίλων ἐνηλίκων».

Ἐπί πλέον, ἡ θέσπιση τῆς «υἱοθεσίας παιδιῶν» «καταδικάζει τά μελλοντικά παιδιά νά μεγαλώνουν χωρίς πατέρα ἤ μητέρα σέ ἕνα περιβάλλον σύγχυσης τῶν γονεϊκῶν ρόλων», ἀφήνοντας δέ ἀνοικτό παράθυρο γιά τήν λεγόμενη «παρένθετη κύηση», πού θά δώση κίνητρα «γιά τήν ἐκμετάλλευση εὐάλωτων γυναικῶν» καί ἀλλοίωση τοῦ ἱεροῦ θεσμοῦ τῆς οἰκογενείας.

Ὅλα αὐτά ἡ Ἐκκλησία, ἡ ὁποία πρέπει νά ἐκφράζη τό θέλημα τοῦ Θεοῦ καί νά καθοδηγῆ ὀρθόδοξα τά μέλη της, δέν μπορεῖ νά τά ἀποδεχθῆ, διότι διαφορετικά θά προδώση τήν ἀποστολή της. Καί τό κάνει αὐτό ὄχι μόνο ἀπό ἀγάπη στά μέλη της, ἀλλά ἀπό ἀγάπη καί στήν ἴδια τήν Πολιτεία καί τούς θεσμούς της, ὥστε νά προσφέρουν στήν κοινωνία καί νά συντελοῦν στήν ἑνότητά της.

Ἀποδεχόμαστε, βέβαια, τά δικαιώματα τῶν ἀνθρώπων τά ὁποῖα κινοῦνται σέ ἐπιτρεπτά ὅρια, σέ συνδυασμό μέ τίς ὑποχρεώσεις τους, ἀλλά ἡ νομιμοποίηση τοῦ ἀπολύτου «δικαιωματισμοῦ», πού εἶναι θεοποίηση τῶν δικαιωμάτων, προκαλεῖ τήν ἴδια τήν κοινωνία.

5. Ἡ Ἐκκλησία ἐνδιαφέρεται γιά τήν οἰκογένεια, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ τό κύτταρο τῆς Ἐκκλησίας, τῆς κοινωνίας καί τοῦ Ἔθνους. Σέ αὐτό πρέπει νά συντείνη καί ἡ Πολιτεία, ὅπως διαλαμβάνεται στό ἰσχῦον Σύνταγμα ὅτι «ἡ οἰκογένεια ὡς θεμέλιο τῆς συντήρησης καί προαγωγῆς τοῦ Ἔθνους, καθώς καί ὁ Γάμος, ἡ μητρότητα καί ἡ παιδική ἡλικία τελοῦν ὑπό τήν προστασία τοῦ Κράτους» (ἄρ. 21).
Σύμφωνα δέ μέ τόν Καταστατικό Χάρτη τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πού εἶναι νόμος τοῦ Κράτους (590/1977), «ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος συνεργάζεται μετά τῆς Πολιτείας, προκειμένου περί θεμάτων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος ὡς… τῆς ἐξυψώσεως τοῦ θεσμοῦ τοῦ γάμου καί τῆς οἰκογενείας» (ἄρ. 2).

Ἔτσι, προτρέπουμε τήν Πολιτεία νά προβῆ στήν ἀντιμετώπιση τοῦ Δημογραφικοῦ προβλήματος «πού ἐξελίσσεται σέ βόμβα ἕτοιμη νά ἐκραγεῖ» καί εἶναι τό κατ’ ἐξοχήν ἐθνικό θέμα τῆς ἐποχῆς μας, τοῦ ὁποίου ἡ ἐπίλυση ὑπονομεύεται ἀπό τό πρός ψήφιση νομοσχέδιο, καί τήν καλοῦμε νά ὑποστηρίξη τίς πολύτεκνες οἰκογένειες πού προσφέρουν πολλά στήν κοινωνία καί τό Ἔθνος.

Ὅλα τά ἀνωτέρω ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀνακοινώνει σέ ὅλα τά μέλη της «μέ αἴσθημα ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἀγάπης», διότι ὄχι μόνο ὁ λεγόμενος «γάμος τῶν ὁμοφυλοφίλων» εἶναι ἀνατροπή τοῦ Χριστιανικοῦ Γάμου καί τοῦ θεσμοῦ τῆς πατροπαράδοτης ἑλληνικῆς οἰκογένειας, ἀλλάζοντας τό πρότυπό της, ἀλλά καί διότι ἡ ὁμοφυλοφιλία ἔχει καταδικαστῆ ἀπό τήν σύνολη ἐκκλησιαστική παράδοση, ἀρχῆς γενομένης ἀπό τόν Ἀπόστολο Παῦλο (Ρωμ. α΄, 2432), καί ἀντιμετωπίζεται μέ τήν μετάνοια, ἡ ὁποία εἶναι ἀλλαγή τρόπου ζωῆς.

Ἐννοεῖται, βέβαια, ὅτι ὑφίσταται ἡ βασική ἀρχή ὅτι, ἐνῶ ἡ Ἐκκλησία καταδικάζει τήν κάθε ἁμαρτία ὡς ἀπομάκρυνση τοῦ ἀνθρώπου ἀπό τό Φῶς καί τήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ, συγχρόνως ἀγαπᾶ τόν κάθε ἁμαρτωλό, διότι καί αὐτός ἔχει τό «κατ’ εἰκόνα Θεοῦ» καί μπορεῖ νά φθάση στό «καθ’ ὁμοίωσιν», ἐάν συνεργήση στήν Χάρη τοῦ Θεοῦ.

Αὐτόν τόν ὑπεύθυνο λόγο ἀπευθύνει ἡ Ἱερά Σύνοδος σέ σᾶς, τούς εὐλογημένους Χριστιανούς, τά μέλη της, καί σέ ὅλους ὅσοι ἀναμένουν τόν λόγο της, διότι ἡ Ἐκκλησία «ἀληθεύει ἐν ἀγάπῃ» (Ἐφ. δ΄, 15) καί «ἀγαπᾶ ἐν ἀληθείᾳ» (Β΄ Ἰω. α΄, 1).

† Ὁ Ἀθηνῶν Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ὁ Καρυστίας καί Σκύρου Σεραφείμ
† Ὁ Μονεμβασίας καί Σπάρτης Εὐστάθιος
† Ὁ Νικαίας Ἀλέξιος
† Ὁ Νικοπόλεως καί Πρεβέζης Χρυσόστομος
† Ὁ Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου Θεόκλητος
† Ὁ Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς Παντελεήμων
† Ὁ Κίτρους καί Κατερίνης Γεώργιος
† Ὁ Ἰωαννίνων Μάξιμος
† Ὁ Ἐλασσῶνος Χαρίτων
† Ὁ Θήρας, Ἀμοργοῦ καί Νήσων Ἀμφιλόχιος
† Ὁ Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος
† Ὁ Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας Δαμασκηνός

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιερά Σύνοδος: Διαβάστηκε στις εκκλησίες η εγκύκλιος κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news