facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Ηλεία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η αγροτοδασική πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα στην περιοχή Διάσελλα Ηλείας.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, έσπευσαν στο σημείο 47 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ από αέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμε και ένα ελικόπτερο, μέχρι τη δύση του Ηλείου.

Το ελικόπτερο ανεφοδιαζόταν από τον Αλφειό ποταμό, γεγονός που του επέτρεπε να πραγματοποιεί πολύ συχνά ρίψεις νερού, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν σε κοντινή περιοχή.

Μέχρι στιγμής παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια της πυρκαγιάς.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος, κύριο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν να μην περάσει η πυρκαγιά στην απέναντι όχθη του Αλφειού ποταμού, διότι εκεί υπάρχει πυκνό δάσος, που ανήκει γεωγραφικά στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

ΑΜΠΕ/naftemporikiμε
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Ηλεία"

Σούπερ κομπίνα με «μαϊμού» τροποποιητικές δηλώσεις -Πώς στήθηκε το κόλπο

Μπροστά σε μια υπόθεση, που μπορεί να έχει πολύ «ψωμί», έχει βρεθεί το ΣΔΟΕ, ερευνώντας δεκάδες περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων για προηγούμενες χρήσεις, με αποτέλεσμα την επιστροφή φόρων περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Ο πρώτος κύκλος ερευνών, που ξεκίνησαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, αφορά σε τουλάχιστον 100 τέτοιες υποθέσεις, αλλά η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν δεκάδες άλλες ανάλογες περιπτώσεις για μικρότερα ποσά.

Το κόλπο είχε στηθεί με μαεστρία και οι αετονύχηδες φοροτεχνικοί αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τα τρωτά σημεία του Taxis. Όλη η κομπίνα ήταν στημένη πάνω στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και το πρώτο βήμα ήταν να δηλώνονται υπέρογκα ποσά στους ειδικούς κωδικούς για τους τόκους καταθέσεων, οι οποίοι είναι «ανοικτοί» ήτοι μπορούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν όποιο ποσό επιθυμούν, ανεξαρτήτως του τι στοιχεία έχουν αποστείλει οι τράπεζες.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω ποσά δηλώνονταν στον κωδικό 075, ο οποίος αφορούσε στην έκπτωση φόρου για ποσά δωρεών προς τον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του Δημόσιου Χρέους. Η έκπτωση φόρου υπολογιζόταν στο 20% αυτών των υπέρογκων ποσών και κάπως έτσι προέκυπταν οι επιστροφές φόρου, οι οποίες πιστώνονταν σε λογαριασμούς των φοροτεχνικών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αρχή δηλώνονταν μικρά ποσά, για να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά του συστήματος, αλλά στη συνέχεια το… κοντέρ έγραφε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σημειωτέον ότι από τα περίπου 5 εκατ. ευρώ, που είχε αποδώσει η απάτη, οι αετονύχηδες πρόλαβαν να εισπράξουν περίπου 1 εκατ. ευρώ όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί φοροτεχνικών, αλλά ο κύκλος των ερευνών θα διευρυνθεί. Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι το αν είχαν γνώση οι πελάτες για λογαριασμό των οποίων υποβάλλονταν οι τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ υπό διερεύνηση με την ΑΑΔΕ είναι το πώς εκκαθαρίζονταν οι εν λόγω τροποποιητικές, με δεδομένο ότι για την οριστική εκκαθάριση χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις κατά τόπους εφορίες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σούπερ κομπίνα με «μαϊμού» τροποποιητικές δηλώσεις -Πώς στήθηκε το κόλπο "

Θ.Παπαδημητρίου (πρώην διευθυντής ΚΕΕΛΠΝΟ): Διαστρεβλώνουν την έκθεση των λογιστών, δεν αναφέρει πουθενά για έλλειμμα

Για διαστρέβλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ της έκθεσης των ορκωτών λογιστών που εξέτασαν τους ισολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει λόγο ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Θεόδωρος Παπαδημητρίου, σε μια μακροσκελή δήλωσή του.

Ο κ. Παπαδημητρίου απορρίπτει τον ισχυρισμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του υπουργείου Υγείας και του Μεγάρου Μαξίμου για έλλειμμα 90 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας πως στην έκθεση των λογιστών, η οποία έχει κατατεθεί στην εξεταστική επιτροπή της βουλής που μελετά υποθέσεις σκανδάλων στην Υγεία, δεν αναφέρεται πουθενά για έλλειμμα. Αντίθετα οι ορκωτοί λογιστές στην έκθεσή τους μιλούν αποκλειστικά για «λογιστικές διαφορές», «τις οποίες μάλιστα οι ίδιοι περιγράφουν ως μη αξιόπιστες καθώς προκύπτουν από την σύγκριση ανόμοιων- μη συγκρίσιμων στοιχείων».

«Τα έσοδα του ΝΠΙΔ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κατά τα έτη 2007 έως και 2014 αλλά και διαχρονικά είναι απολύτως ισόποσα με τα έξοδά του, όπως ΕΥΚΟΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ. Σημειωτέον ότι το σύνολο των πληρωμών/ εκροών του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. γίνεται πάντοτε μέσω διατραπεζικών συναλλαγών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδημητρίου προαναγγέλει και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τις συκοφαντικές επιθέσεις που έχει δεχθεί ο ίδιος, όπως και άλλοι υπάλληλοι του Κέντρου από κυβερνητικά στελέχη.

Η πλήρης δήλωση του κ. Παπαδημητρίου έχει ως εξής:

«Εδώ και δύο χρόνια περίπου εξακολουθητικά λαμβάνουν τόπο ψευδείς συκοφαντικές και κατάφωρα ενοχοποιητικές δηλώσεις τόσο για το πρόσωπό μου ως υπαλλήλου και Διευθυντή του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., για την Διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Διοικητικά Συμβούλια της περιόδου 2007- 2014) αλλά και για την εν γένει λειτουργία του Φορέα, ενώ επιπλέον στοχοποιούνται επιλεκτικά και με σφοδρότητα συγκεκριμένοι απλοί υπάλληλοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ..

Για τις ψευδείς αυτές δηλώσεις έχω επιλέξει με απόλυτο σεβασμό τόσο στην Δικαιοσύνη όσο και στην λειτουργία του Κοινοβουλίου να μην αναλωθώ ποτέ σε κανένα «επικοινωνιακό παίγνιο» αλλά να απαντώ πάντοτε επί της ουσίας και θεσμικά αποστέλλοντας τα από 31-10-2017, 07-11-2017 και 28- 03- 2018 υπομνήματά μου προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Με τα υπομνήματά μου αυτά επικαλούμαι – μεταξύ και άλλων- ένα ολόκληρο πλέγμα διατάξεων, το οποίο καίτοι συνιστά τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου μας και κατοχυρώθηκε προκειμένου να διαφυλάττεται τόσο ο πολίτης όσο και κάθε Πολιτειακός Παράγοντας, τα τελευταία 2 χρόνια καταστρατηγείται βάναυσα με αποτέλεσμα να καταργείται εν τοις πράγμασι η Συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, η Αρχή της Αντικειμενικής Αμεροληψίας αλλά και το τεκμήριο της αθωότητας, γεγονός που με υποχρεώνει πλέον στην άσκηση ένδικων μέσων για την προστασία τόσο του εαυτού μου, των υπαλλήλων αλλά και εν γένει του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Φορέα που υπηρέτησα επί πλέον των 20 ετών από θέση ευθύνης.

Επί των προσφάτων ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΨΕΥΔΩΝ και συκοφαντικών δηλώσεων των κ.κ. Αντ. Μπαλωμενάκη, Σπ. Λάππα (υπό την ιδιότητα του Προέδρου και Μέλους αντιστοίχως της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) και Π. Πολάκη (με μόνη ιδιότητα αυτή του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας) περί «ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ – ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ- 89 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.», δημοσίων δηλώσεων που μάλιστα συνοδεύτηκαν και από απολύτως πρωτοφανή σχόλια και υπονοούμενα του τελευταίου περί δήθεν υπεξαίρεσης των χρημάτων από Διευθυντές του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και Μέλη ΔΣ που οδηγήθηκαν σε Οff- shore, βίλες και κότερα δηλώνω τα εξής:
Σε συνέχεια και της από 28 Μαρτίου 2018 επιστολής μου στην Εξεταστική Επιτροπή (σσ είχε δει το φως της δημοσιότητας) την οποία και είχα αποστείλει όταν τέθηκε το πρώτον ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ- ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ 230 ΕΚ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη στη Εξεταστική Επιτροπή δια της παρούσης εκ νέου δηλώνω απόλυτα ότι το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ΔΕΝ έχει έλλειμμα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Τα έσοδα του ΝΠΙΔ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κατά τα έτη 2007 έως και 2014 αλλά και διαχρονικά είναι απολύτως ισόποσα με τα έξοδά του, όπως ΕΥΚΟΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ. Σημειωτέον ότι το σύνολο των πληρωμών/ εκροών του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. γίνεται πάντοτε μέσω διατραπεζικών συναλλαγών.

Δέον να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω απόλυτα ψευδείς δηλώσεις περί δήθεν ελλείμματος και μαύρης τρύπας στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ έγιναν με την επίκληση σχετικής έκθεσης πραγματογνωμοσύνης ορκωτών ελεγκτών- λογιστών παρότι με απλή επισκόπηση της εκθέσεως αντιλαμβάνεται καθείς ότι ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΕΔΡΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ορκωτούς ελεγκτές λογιστές κ.κ. Δ. Γιώγο, Ν. Σύκα και Ν. Χούντα, αλλά ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΚΑΘΩΣ ΕΙΤΕ ΑΓΝΟΟΥΝ ΕΙΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΗ.

Συγκριμένα ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, αντιθέτως οι ορκωτοί ελεγκτές αναφέρονται αποκλειστικώς σε ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, τις οποίες μάλιστα οι ίδιοι περιγράφουν ως μη αξιόπιστες καθώς προκύπτουν από την σύγκριση ανόμοιων- μη συγκρίσιμων στοιχείων.

Εν προκειμένω οι ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ προκύπτουν από την σύγκριση (αφαίρεση) των ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ χρηματικών διαθεσίμων κάθε έτους (2007 έως 2014) μείον των χρηματικών διαθεσίμων που προκύπτουν ως μεγέθη από ΜΗ ΤΑΜΕΙΑΚΟΥΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ των αντίστοιχων ετών. Επιπλέον οι ορκωτοί ελεγκτές επισημαίνουν στην έκθεσή τους την ύπαρξη ειδικών διατάξεων νόμου- εξαιρέσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. οι οποίες καθόριζαν την λειτουργία του κατά την ελεγχόμενη περίοδο και συγκριμένα έως και τον Δεκέμβριο του 2015 οπότε και με νέα διάταξη νόμου υπήχθη στις διατάξεις του νόμου περί δημοσίου λογιστικού. Τέλος οι ελεγκτές επισημαίνουν και το γεγονός ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα παροχής σε αυτούς άλλων στοιχείων λόγω προηγηθείσας κατάσχεσής τους από τις ελεγκτικές αρχές.

Οι ανωτέρω ψευδείς και συκοφαντικές δηλώσεις περί δήθεν ελλείμματος εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αποτελούν συνέχεια πολλών άλλων εξακολουθητικών ψευδών και συκοφαντικών δηλώσεων που επικοινωνήθηκαν δημόσια κατά τα τελευταία 2 έτη δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη αλλά και εισφέρθηκαν δια ζώσης ενώπιον της Βουλής είτε σε Ολομέλεια είτε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και από Μέλη αυτής (κκ Σπ. Λάππας, Αντ. Μπαλωμενάκης, Αθ. Παπαχριστόπουλος) , προσβάλλοντας βάναυσα προσωπικότητες αλλά και το δικαίωμά σε δίκαιη δίκη, ιδίως υπό την έκφανση της αρχής της «αντικειμενικής αμεροληψίας» αλλά και της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς σε εκκρεμή δίκη.

Τα ίδια θέματα είχα θέσει θεσμικά ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής κατά την προφορική εξέτασή μου ως μάρτυρα αλλά και με τα από 31-10-2017, 07-11-2017 και 28- 03- 2018 υπομνήματά μου. Και τούτο διότι, ο ίδιος έχω επανειλημμένα επισημάνει, από τις 30-09-2016 και έκτοτε συνεχώς με αλλεπάλληλες διακοπές, δικάζομαι ενώπιον του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, μαζί με άλλους τέσσερις (4) κατηγορουμένους για υπόθεση που έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο χωρίς να έχει περαιωθεί μέχρι σήμερα η ακροαματική διαδικασία και να έχει εκδοθεί απόφαση. Παράλληλα εξελίσσονται στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ελεγκτικές διαδικασίες στα πλαίσια δύο (2) προκαταρκτικών δικογραφιών με που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς και η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης έχει ανατεθεί στο Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου / Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου (Σ.Ο.Ε.Ε./ Μ.Κ.Ε.).

Συνεπώς όλες οι παραπάνω δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και άλλων Μελών της Εξεταστικής Επιτροπής γίνονται ενόσω το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ελέγχεται από την Δικαιοσύνη αλλά και υφίσταται εκκρεμής δίκη και αυτό το γνωρίζουν καλώς αφού οι ίδιοι αναφέρονται συχνά σε αυτήν, στρεβλώνοντας όμως εν γνώσει τους τα αποδεικτικά στοιχεία και αποκρύπτοντας ότι συνεπεία των δικών μου καταγγελιών σε αυτή την δίκη βασικός κατηγορούμενος είναι ο τότε Πρόεδρος ΔΣ ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Άγγελος Χατζάκης ο οποίος δικάζεται για ζημία μεγαλύτερη των 6 εκατομμύριων ευρώ ενώ έχει ήδη καταδικαστεί αμετάκλητα για την ίδια υπόθεση σε επίπεδο πλημμελημάτων καθώς απεδείχθη κατά την ακροαματική διαδικασία ότι νόθευσε πρακτικά προκειμένου να με ενοχοποιήσει και να με απαξιώσει ως καταγγέλλοντα. Εν προκειμένω, το δικό μου κατηγορητήριο αφορά το γεγονός ότι καίτοι εγώ ο ίδιος από ιδιαίτερο ηθικό καθήκον κατέβαλλα πρό παντός ελέγχου ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2004 από ίδιους πόρους (με προσωπικά δάνεια που έλαβα από τράπεζες) στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. το ποσό των 336 χιλιάδων Ευρώ για να καλύψω το κόστος της συγκεκριμένης δράσης των ΟΑ που υλοποίησα κατ΄ εξουσιοδότηση 2 αποφάσεων ΔΣ (σσ αυτές δηλαδή τις αποφάσεις που παραποίησε και καταδικάστηκε αμετάκλητα ο Άγγελος Χατζάκης), η ίδια μου η καταβολή, κατά το Βούλευμα, γεννά ταυτόχρονη και ισόποση αξίωση μου από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και άρα θα μπορούσα να τα πάρω πίσω. Πλην όμως επί 14 χρόνια ουδέποτε έχω αναζητήσει τα χρήματα που κατέβαλλα αντιθέτως έχω παραιτηθεί και εγγράφως από κάθε αξίωση.

Αποτέλεσμα δε όλων αυτών των συκοφαντικών και άκρως ενοχοποιητικών δημοσίων δηλώσεων είναι να παραβιάζονται κατάφωρα όσο με αφορά ως πρόσωπο δικαζόμενο / ελεγχόμενο από την ποινική δικαιοσύνη, αλλά και όσο αφορά και κάθε άλλο υπάλληλο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ που ευρίσκεται ήδη σε ανοιχτή διαδικασία εξελισσόμενου ελέγχου και δη στα πλαίσια ποινικής προκαταρκτικής διαδικασίας, οι αρχές που διατυπώνονται : α) στο άρθρο 47 εδάφιο β΄ σε συνδυασμό με άρθρο 48 παρ. 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007/ C 303/01) που κυρώθηκε με το Ν. 3671/2008 «Κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ορισμένες συναφείς πράξεις» (ΦΕΚ Α΄129/03-07-2008), β) στο άρθρο 6 §§ 1 και 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (κύρωση με ΝΔ. 53/1974) και γ) στο άρθρο 14 §§ 1, 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα που κυρώθηκε με το Ν. 2462/1997 (ΦΕΚ Α΄ 25/26-02-1997), διατάξεις που καθιερώνουν την αρχή της δίκαιης δίκης υπό τις ειδικότερες εκφάνσεις της «αρχής της αμεροληψίας» και του «τεκμηρίου αθωότητας» καθώς έχει επανειλημμένως κριθεί νομολογιακά, ότι για τη μη ύπαρξη «δίκαιης» και αμερόληπτης δίκης αρκεί το γεγονός ότι πολυάριθμοι Κρατικοί αξιωματούχοι της Πολιτείας ή Πολιτικά κόμματα με δημόσιες δηλώσεις τους στον Τύπο και την Τηλεόραση και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο τοποθετούνται δημόσια και αρνητικά για πρόσωπα που δικάζονται (έλλειψη αντικειμενικής αμεροληψίας).

Εν κατακλείδι με θλίψη επισημαίνω ότι όλη η ανωτέρω άδικη απαξίωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., του σημαντικότερου Φορέα Δημόσιας Υγείας της χώρας μας που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην χώρα μας επί 25 έτη προστατεύοντας τόσο την ατομική όσο και Δημόσια Υγεία, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εμπιστοσύνης τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και της επιστημονικής κοινότητας στο έργο του. Συνέπεια αυτού είναι ουσιαστικά πλέον το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ να μην εξυπηρετεί τον σκοπό του που είναι άμεσα συναρτώμενος και εξαρτώμενος από το στοιχείο της εμπιστοσύνης αφού αφορά στην έκδοση και επικοινωνία προς τον γενικό πληθυσμό και την επιστημονική κοινότητα –αντιστοίχως- μηνυμάτων και κατευθυντήριων οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης λοιμωδών και μη λοιμωδών νοσημάτων. Τούτο έχει και θα έχει δυστυχώς αγνώστου βαθμού συνέπειες για την υγειονομική ασφάλεια της χώρας που θα διαφανούν στο άμεσο μέλλον».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θ.Παπαδημητρίου (πρώην διευθυντής ΚΕΕΛΠΝΟ): Διαστρεβλώνουν την έκθεση των λογιστών, δεν αναφέρει πουθενά για έλλειμμα"

Τραγωδία στο Μάτι: Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια Χερουβείμ -Εχασε 4 μέλη της

Παράσταση πολιτικής αγωγής, κατά όσων εντοπίσει η εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δήλωσε ο Αρης Χερουβείμ, όπως και άλλοι συγγενείς των θυμάτων.

Ο Αρης Χερουβείμ έχασε μητέρα, αδελφή και τις δύο πεντάχρονες ανιψιές του από την πύρινη λαίλαπα. Η αδελφή του ήταν η τεχνολόγος- ακτινολόγος Βασιλική Χερουβείμ, που βρέθηκε απανθρακωμένη μαζί με τη μητέρα της, Ευπραξία, και τα δίδυμα κοριτσάκια της, Εβελίνα και Μαρίλια.

Μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, ο κ. Χερουβείμ δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Παράλληλα, κατέθεσε υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας με το οποίο ζητά να λάβει γνώση σειράς εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση, ώστε να συνδράμει στο έργο των εισαγγελικών αρχών, δηλαδή την «απρόσκοπτη και εις βάθος έρευνα για την απονομή δικαιοσύνης, προκειμένου να αποκλειστούν αλλοιώσεις του προανακριτικού υλικού, όσο ψηλά κι αν ευρίσκονται αυτές».

Αναλυτικότερα ζητεί τα εξής έγγραφα: πρακτικό απομαγνητοφώνησης καταγραφικού μηχανήματος ΕΣΚΕ Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), ιστορικό κίνησης (ψηφιακό αποτύπωμα) υπηρεσιακών οχημάτων της ηγεσίας του ΠΣ, πόσα και ποια οχήματα Ανατολικής Αττικής πήγαν στην Κινέτα και πόσα παρέμειναν στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή του Νταού Πεντέλης, ιστορικό κίνησης των διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, διοικητή Αθηνών, υποδιοικητή Αθηνών, διοικητή Ανατολικής Αττικής, διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης, διοικητή του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών και συνομιλία του χειριστή του ελικοπτέρου που επιχειρούσε στην Ανατολική Αττική (με ποιόν και τι ώρα και το περιεχόμενο της συνομιλίας).

Ζητεί ακόμη: αντίγραφο σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών του 2018 από την Περιφερειακή διοίκηση της ΠΥ Αττικής, μνημόνιο ενεργειών για εκκένωση λόγω δασικής πυρκαγιάς από δήμους Ραφήνας και Ραφήνας - Πικερμίου, επιχειρησιακό σχέδιο για δασικές πυρκαγιές Ανατολικής Αττικής από την ΓΑΔΑ, από την πολιτική προστασία να ενημερώσει αν συγκλήθηκε το ΚΣΟΠ, πού, πότε, ποίες ώρες και από ποιους, αντίγραφο Πρακτικού ΣΟΠΠ και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για τα δάση από την Περιφέρεια Αττικής, αντίγραφα διαταγών για θέσεις επιφυλακής ΠΥ, αντίγραφο του καταγραφικού σώματος των εγκλωβισμένων στην παραλιακή μετώπη από το λιμεναρχείο Ραφήνας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τέλος να χορηγηθούν αντίγραφα βιβλίου συμβάντων του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για την κινητοποίηση όλων των θεσμικά εμπλεκόμενων-αρμοδίων σε Μάτι κλπ.

ΑΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Μάτι: Παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια Χερουβείμ -Εχασε 4 μέλη της "

Μπάχαλο: Ανάγκασαν τον Γιώργο Κατσαρό να ακυρώσει συναυλία στην Κέρκυρα μία μέρα πριν τη διεξαγωγή της!

Το κατάφερε και αυτό η απίστευτη Ελληνική γραφειοκρατία, ανάγκασε τον Κερκυραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό, να ακυρώσει την μεγάλη συναυλία που προγραμμάτιζε με την Φιλαρμονική Μάντζαρος, να πραγματοποιηθεί μπροστά από τον ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, στην Κέρκυρα.

Αρχικά υπήρχε το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τους αρχαιοφύλακες, κάτι που απασχολούσε όλους τους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους της χώρας και έθετε προβλήματα, λόγω των υπερωριών, στην πραγματοποίηση συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου στον χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, αλλά στις 26 Ιουλίου η βραβευμένη Φιλαρμονική Μάντζαρος, μια από τις πιο ιστορικές Φιλαρμονικές της χώρας, λαμβάνει ένα έγγραφο από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι «Εγκρίνουμε το αίτημα της Φιλαρμονικής Εταιρείας «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» για την συναυλία στις 27 Ιουλίου, όμως όχι στον χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αλλά στη Β πλευρά του Παλαιού Φρουρίου, στον χώρο που φιλοξενούνταν παλιά το «Ήχος και Φώς».

Δηλαδή μία μέρα πριν την πραγματοποίηση της συναυλίας, έρχεται έγγραφο με το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Διεύθυνση εγκρίνει το αίτημα διεξαγωγής της συναυλίας, αλλά όχι στον προκαθορισμένο χώρο που είχε ζητηθεί, αλλά σε έναν χώρο σαφώς πιο μικρό, που δεν χωρούσε το εύρος των συντελεστών της συναυλίας.

Και προφανώς, μία μέρα πριν δεν μπορούσε να αλλάξει ο προγραμματισμός που είχε γίνει για τον συγκεκριμένο χώρο, που είχε αιτηθεί η Φιλαρμονική Μάντζαρος. Έτσι ακυρώθηκε η συναυλία για φέτος, με την ευχή να πραγματοποιηθεί του χρόνου.

Αυτής της αντιμετώπισης έτυχε ένας καλλιτέχνης και δημιουργός του διαμετρήματος του Γιώργου Κατσαρού, ζωντανή ιστορία της Ελληνικής μουσικής σκηνής και του Ελληνικού κινηματογράφου και η ιστορική Φιλαρμονική Μάντζαρος, με διεθνείς βραβεύσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάχαλο: Ανάγκασαν τον Γιώργο Κατσαρό να ακυρώσει συναυλία στην Κέρκυρα μία μέρα πριν τη διεξαγωγή της!"

Οι πυροσβέστες κερδίζουν τη μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Πολύ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, αυτήν την ώρα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, αλλά και πυκνός καπνός στις καμένες περιοχές, εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς, για την οποία, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα δοθεί και επίσημα σε ύφεση μέχρι το βράδυ.

Στο σημείο εξακολουθούν να κάνουν ρίψεις από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ παραμένουν όλες οι επίγειες δυνάμεις μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας έπνεαν κατά τόπους άνεμοι 4-5 μποφόρ, ενώ αυτή την ώρα έχει «πέσει» η έντασή τους, κάτι που διευκολύνει το έργο της Πυροσβεστικής.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι πυροσβέστες κερδίζουν τη μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια"

Ο Τραμπ «παγώνει» την πώληση των F-35 στην Τουρκία

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αναμένεται ότι θα προκαλέσει το «πάγωμα» της πώλησης των F-35 στην Άγκυρα, που από σήμερα το βράδυ θα φέρει την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το «πάγωμα» θα γίνει επίσημο μετά την υπογραφή του Τραμπ στο νομοσχέδιο για τον ετήσιο προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, από τον οποίο εξαιρέθηκε η πώληση των μαχητικών στην Άγκυρα.

Η διαδικασία θα γίνει σε πανηγυρική τελετή στη βάση Wheeler-Sack Army Air Field, στην πολιτεία της Νέα Υόρκης στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

«Πάγος» μέχρι η Άγκυρα να αποδείξει ότι είναι καλός και πιστός σύμμαχος

Το νομοσχέδιο φέρει τίτλο «The John S. McCain National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019». Ο Λευκός Οίκος, μετά την υπερψήφισή του, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αλλάξει έξι σημεία του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και η πρόνοια για πάγωμα παράδοσης των F-35, μέχρις ότου αποδείξει το Πεντάγωνο ότι η Τουρκία είναι καλός και πιστός σύμμαχος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, γερουσιαστές και βουλευτές ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε «κατάσκοπο» και κατηγόρησε ότι συνεργάστηκε με «τρομοκράτες».

Το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ αρνήθηκε να αφαιρέσει την αναφορά για την Τουρκία.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Πενταγώνου ανέρχεται στα δισ. δολάρια και στόχο έχει την ανοικοδόμηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παραδόθηκαν δύο F-35 την περασμένη εβδομάδα

Πάντως, τις προηγούμενες εβδομάδες οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Τουρκία τα πρώτα δύο F-35, που μεταφέρθηκαν από βάση του Τέξας σε αμερικανική βάση στην Αριζόνα, όπου ξεκίνησε και η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και τεχνικών. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η εκπαίδευση καλύπτει το 50% των δυνατοτήτων των μαχητικών αεροσκαφών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τραμπ «παγώνει» την πώληση των F-35 στην Τουρκία"

Πυρκαγιά στην Ηλεία – Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Συναγερμός σήμανε στην Ηλεία, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Διάσελλα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την πυρκαγιά δεν απειλούνται κατοικημένα σπίτια.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 47 πυροσβέστες με 17 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στην Ηλεία – Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής"

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Το πρόγραμμα των ψεκασμών έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο

«Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς και η ένταξη συγκεκριμένων Δήμων της Περιφέρειας Αττικής σε καθεστώς επιτήρησης φέρει την Περιφέρεια Αττικής προ των ευθυνών της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γ. Πατούλης.
«Ως ΚΕΔΕ, θέσαμε επανειλημμένα σαφή ερωτήματα για το πότε ξεκίνησε και πότε ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς και το ύψος των κονδυλίων που έχει διατεθεί.
Ωστόσο απαντήσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει.
Στον αντίποδα βλέπουμε και ενέργειες που κάθε άλλο παρά υπεύθυνη στάση υποδεικνύουν, όπως αυτές κάποιων Αντιπεριφερειαρχών οι οποίοι σπεύδουν να ψεκάσουν τώρα και «κατόπιν εορτής», όταν σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου. Πως το επιτρέπει αυτό η κα Δούρου;
Με δεδομένο ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά στη δημόσια υγεία των πολιτών, η Περιφέρεια Αττικής έχει σαφή υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο με τις ημερομηνίες που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα των προληπτικών ψεκασμών αλλά και τα ποσά που διατέθηκαν και πως κατανεμήθηκαν σε κάθε περιοχή της Αττικής.
Η ΚΕΔΕ απαιτεί απαντήσεις για τα εξής ερωτήματα:
  1. Ποια χρονική περίοδο έγιναν οι ψεκασμοί και πότε ολοκληρώθηκαν; Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όχι αργότερα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, γιατί θα είναι αναποτελεσματικοί.
  2. Πόσα χρήματα διατέθηκαν για τους ψεκασμούς και πως κατανεμήθηκαν στις περιοχές της Αττικής;
  3. Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική, από εξειδικευμένους επιστήμονες;
  4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;
  5. Έχει μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγχουν την πορεία των ψεκασμών και θα επαναπροσδιορίζουν τις παραμέτρους έτσι ώστε να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση του προβλήματος;
Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά στη δημόσια υγεία».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Το πρόγραμμα των ψεκασμών έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο"

Κώστας Μπακογιάννης: Μετράμε τις πληγές μας -Τεράστιο ευχαριστώ σε πυροσβέστες, αστυνομικούς και ΕΚΑΒ

Με μιά ανάρτηση ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε πρίν απο λίγο οτι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη και έστειλε πολλά ευχαριστώ σε όλους όσους πάλεψαν για να την σβήσουν.
Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ζωές, αναφέρει και προσθέτει ενα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους όσους μετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης. Προτεραιότητα τώρα η αποκατάσταση του περιβάλλοβντος αναφέρει ο περιφερειάρχης:
Μετράμε τις πληγές μας. Η φωτιά στην κεντρική Εύβοια δείχνει διαχειρίσιμη και ας έχει ακόμα δρόμο. Ευτυχώς όλοι οι άνθρωποί μας είναι καλά και δεν θρηνήσαμε ζωές. Βέβαια και ένα δέντρο να χαθεί δεν μπορεί να αισθάνεσαι ικανοποίηση. Ένα τεράστιο ευχαριστώ και τον σεβασμό μου στον Δήμαρχο και τον Δήμο, στους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, την ομάδα της Περιφέρειας, την Πολιτική Προστασία, τους δασικούς, τα στελέχη του ΕΚΑΒ, τους χειριστές των μηχανημάτων, τους εθελοντές και όλους αυτούς που βοήθησαν. Προτεραιότητα τώρα η αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Η ανάρτηση συνοδεύεται απο μια φωτογραφία του Κώστα Μπακογιάννη στο καμένο δάσος.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Μπακογιάννης: Μετράμε τις πληγές μας -Τεράστιο ευχαριστώ σε πυροσβέστες, αστυνομικούς και ΕΚΑΒ "

Παγώνουν οι στρατιωτικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας

Οδηγία για αναστολή μέχρι νεωτέρας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, έλαβαν τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας από το ΓΕΕΘΑ.

Τα μέτρα δεν αφορούν τον προγραμματισμό των εθνικών ασκήσεων, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr, η οποία συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για άλλης υφής μέτρα».

Με την κίνηση αυτή επί της ουσίας παύουν οι επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή η εξέλιξη αυτή έρχεται στο πλαίσιο των κινήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.

Κινήσεις που έδειξαν πως από πλευράς Άγκυρας ο όποιος διάλογος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και «κενός» σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγώνουν οι στρατιωτικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας"

100% πάνω τα ενοίκια σε περιοχές δίπλα στο Μάτι -Αισχροκέρδεια πάνω στα καμένα

Μόλις 21 ημέρες έχουν περάσει από την τραγωδία στο Μάτι, και κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να αποκομίσουν όφελος πάνω στις στάχτες που άφησε η φονική πυρκαγιά.

Όπως αναφέρει το «Εθνος», υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των πυρόπληκτων για άμεση στέγαση, νοικιάζουν διαμερίσματα σε πολύ μεγαλύτερες τιμές από τις κανονικές. Ταυτόχρονα, την εμφάνισή τους στην περιοχή έχουν κάνει και μεσίτες που ζητούν πιεστικά να αγοράσουν περιουσίες στα καμένα σε εξευτελιστικές τιμές.

«Το σπίτι που νοίκιαζα για 500 ευρώ βάλ' το στα 700. Eχει πολύ μεγάλη ζήτηση». Αυτό άκουσε πριν από λίγες ημέρες μέρες στο τηλέφωνο από πελάτη του ο μεσίτης Γεράσιμος Ζαρκάδης, ο οποίος εργάζεται στη Ραφήνα και μίλησε στο «Εθνος». Θύμωσε, αλλά δεν έπεσε από τα σύννεφα, επειδή τη συγκεκριμένη πρακτική τη συναντά όλο και συχνότερα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Τα πρώτα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών που έχασαν τα σπίτια τους από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου έκαναν την εμφάνισή τους στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά.

Ζητούν τα διπλά χρήματα

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουν την ανησυχία τους για την εμφάνιση του φαινομένου. Η δημοτική σύμβουλος Μαραθώνα Σταυρούλα Δρακοπούλου διηγείται την περιπέτεια μιας οικογένειας από τον Νέο Βουτζά που έψαξε να βρει διαμέρισμα στη Νέα Μάκρη: «Οι άνθρωποι αυτοί έψαχναν να βρουν σπίτι για να τακτοποιήσουν τους παππούδες. Συνήθως τα ενοίκια για ένα απλό διαμέρισμα είναι στα επίπεδα των 350-400 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης τούς ζήτησε τα διπλά χρήματα και απαίτησε να πληρώσουν μπροστά τέσσερα ενοίκια»...

Ένας ιδιοκτήτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διπλασίασε το ενοίκιο από τη μια μέρα στην άλλη και ζήτησε πέντε ενοίκια προκαταβολή. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Επειδή οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί, τους έβαλε σε κλήρωση.

Πολύ μικρή η προσφορά

Οι επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων εξηγούν ότι οι χιλιάδες οικογένειες που υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν στέγη από τη μια μέρα στην άλλη το έκαναν κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Η τραγωδία στην Ανατολική Αττική ήρθε σε μια περίοδο που τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγότερα από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. «Η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Τον Ιούλιο, η πλειονότητα των ακινήτων έχουν ήδη νοικιαστεί από τους παραθεριστές του καλοκαιριού για τη σεζόν ή έχουν κλείσει μέσω Airbnb. Συνεπώς, η προσφορά είναι πολύ μικρή και, δυστυχώς, δεν μου κάνει εντύπωση όταν ακούω ότι οι τιμές αυξάνονται πολύ», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Αγις Φιτσιώρης.

Επιπλέον, οι περισσότεροι πυρόπληκτοι αναζητούν στέγη σε μια σχετικά μικρή ακτίνα, που ξεκινά από τον Μαραθώνα και φτάνει μέχρι το Πικέρμι, για να μπορούν να πηγαίνουν με μεγαλύτερη ευκολία στην ιδιοκτησία τους και να κάνουν όλες τις δουλειές, διαδικαστικές και άλλες, που απαιτούνται. «Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί που έχασαν τα σπίτια τους ή αυτοί που έπρεπε να φύγουν μέχρι να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές. Υπάρχουν και αρκετοί κάτοικοι του Ματιού και του Νέου Βουτζά οι οποίοι ήταν τυχεροί και δεν έπαθαν καμία ζημιά. Όμως αναζητούν άλλη κατοικία, γιατί ψυχολογικά τούς είναι δύσκολο να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Και στη Μάνδρα, μετά τις πλημμύρες

Πάντως, και στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε ανάλογες προσπάθειες αιχροκέρδειας. Οταν πλημμύρισε η Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017, εκατοντάδες σπίτια έπαθαν μεγάλες ζημιές και οι πολίτες που έμεναν σε αυτά αναζήτησαν στέγη σε κοντινές περιοχές, όπως ο Ασπρόπυργος. «Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν. Δεν μου έκανε εντύπωση, αφού ίσχυσε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Ενας ιδιοκτήτης που δέχεται 10 τηλεφωνήματα σε μια μέρα είναι πολύ πιθανό να επιδιώξει μεγαλύτερο κέρδος», λέει το μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Γιάννης Ρεβύθης.

Τα «κοράκια»

Όσο για τα λεγόμενα «κοράκια των ακινήτων», είναι έτοιμα να αγοράσουν περιουσίες στο Μάτι για ένα κομμάτι ψωμί, από ανθρώπους που ίσως θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Έτσι, οι μεσίτες έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται τηλεφωνήματα για αγορά κατοικίας. «Μας έχουν προσεγγίσει αρκετοί που ζητούν να αγοράσουν στην περιοχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι τώρα δεν πουλάει κανένας, αφού οι ιδιοκτήτες περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις και όλα τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με τη φωτιά. Αυτό, ωστόσο, δεν τους εμποδίζει να ρωτούν και συχνά να είναι πολύ πιεστικοί όταν προσπαθούν να αγοράσουν ακίνητα τα οποία είναι καμένα ή βρίσκονται πάνω στο κύμα», τονίζει η μεσίτρια Αννα Μωραϊτοπούλου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "100% πάνω τα ενοίκια σε περιοχές δίπλα στο Μάτι -Αισχροκέρδεια πάνω στα καμένα"

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Εύβοια μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Σε απόλυτο έλεγχο βρίσκονται όλες οι εστίες της χτεσινής μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια, η οποία οδήγησε στην εκκένωση χωριών και της μονής της Παναγίας Γοργοϋπηκόουκαι απείλησε τα Ψαχνά.

Όπως δηλώνει ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακάντζας, τόσο η εκκένωση των χωριών Κοντοδεσπότη και Σταυρό όσο και η μεταφορά των πολιτών έγινε με τον συντονισμό της δημοτικής αρχής με «απόλυτη τάξη».

Όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής μαζί με βαριά χωματουργικά μηχανήματα που διατέθηκαν από τη ΛΑΡΚΟ τους δήμους και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δημιούργησαν περιμετρικά στα επικίνδυνα σημεία της φωτιάς αντιπυρική ζώνη εξασφαλίζοντας τη μη επέκταση της.

Μέχρι το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας τα μηχανήματα είχαν δημιουργήσει μέσα στα ελαιοπερίβολα μια ιδιαίτερα μεγάλη αντιπυρική ζώνη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα δεν άφησαν κανένα περιθώριο αναζωπύρωσης της φωτιάς.

Ήδη στην περιοχή έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και αρκετές φορές μέσα στη νύχτα συνεδρίασε το τοπικό συντονιστικό όργανο, ενώ αυτή την ώρα συνεχίζουν να είναι παρόντες στην περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό έλεγχο η φωτιά στην Εύβοια μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες"

ΠΟΕΔΗΝ: Ανησυχητική η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου

Την ανησυχία της για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, κατηγορώντας την κυβέρνηση αλλά και την Περιφέρεια Αττικής για «αδιαφορία».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, «από τη Δυτική Αττική μόνο στο Θριάσιο Νοσοκομείο έχουν νοσηλευθεί περί τα 10 περιστατικά εκ των οποίων οι δύο κατέληξαν από την περιοχή των Μεγάρων». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής (Μέγαρα, Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος) έχουν τεθεί σε επιτήρηση και επιφυλακή αποτροπής μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου».

«Επειδή η αδιαφορία της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής είναι παροιμιώδης τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου δεν περιορίστηκαν, αλλά ημέρα με την ημέρα αυξάνονται και επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Έτσι τώρα σε επιτήρηση και επιφυλακή έχουν τεθεί και περιοχές του Πειραιά όπως Νίκαια, Κορυδαλλός, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα κ.ά. υστυχώς ενημερωθήκαμε από τα Δημόσια Νοσοκομεία ότι εμφανίστηκαν κρούσματα και σε περιοχές μέσα στην Αθήνα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια αίματος, καθώς, όπως αναφέρει, απαγορεύτηκαν οι αιμοληψίες στους κατοίκους των άνω περιοχών που έχουν τεθεί σε επιτήρηση. «Μάλιστα στα Νοσοκομεία Θριάσιο και Νίκαια ουσιαστικά έχουν σταματήσει οι αιμοδοσίες να κάνουν αιμοληψίες» αναφέρει, προσθέτοντας πως ενδεχομένως αυτό «να επεκταθεί σε όλη την Αττική αφού υπάρχουν κρούσματα παντού».

Εκφράζει τέλος επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως υποστηρίζει, «έχει προτεραιότητα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και όχι τους ψεκασμοούς που θα έσωζαν ζωές». «Η Περιφέρεια Αττικής δεν φρόντισε να κάνει τους κατάλληλους ψεκασμούς στην περιοχή ευθύνης της προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων. Ούτε τώρα ευαισθητοποιείται για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού» καταλήγει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Ανησυχητική η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου"

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Μάτι - Στους 95 οι νεκροί

Δεν έχει τέλος η τραγωδία από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στην ανατολική Αττική.

Aλλος ένας εγκαυματίας κατέληξε, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 95.

Oπως μετεδώσε ο ΣΚΑΪ πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 63 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ.

Παράλληλα, 30 άνθρωποι νοσηλεύονται, σε νοσοκομεία της Αττικής, 7 εκ των οποίων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς, οι 4 είναι διασωληνωμένοι.

Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, νοσηλεύεται και ένα παιδί, σε καλή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η πυροσβεστική προέβη σε νέα ενημέρωση αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών, ανεβάζοντάς τους στους 94.

«Η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της πυροσβεστικής. «Νοσηλευόμενα στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής έντεκα άτομα».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Μάτι - Στους 95 οι νεκροί"

Δύσκολοι καιροί για «έξοδο» - Μπλόκο από ΔΝΤ και αγορές

Τριπλό μπλόκο στις φιέστες των επόμενων ημερών για «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», αλλά και στην όποια διάθεση παροχολογίας εν όψει της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ή της κατάθεσης του νέου Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, έχουν στήσει στην κυβέρνηση Βερολίνο, ΔΝΤ και αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οικονομικό επιτελείο ήδη ετοιμάζονται να προσγειώσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις που περιέλαβαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το υπερπλεόνασμα ως το 2022, βάσει του οποίου μιλούσε ο πρωθυπουργός, πριν από δύο μήνες, για παροχές και μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ και άνω. Επιπλέον:

■ Τον Οκτώβριο στη Βαυαρία θα έχουν εκλογές και το γερμανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να τορπιλίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, εάν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ (ή από τον νέο Προϋπολογισμό) φανεί ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ θα παραταθεί και το 2019.

■ Το ΔΝΤ επίσης, με την έκθεσή του, έχει προαναγγείλει ότι θα «πυροβολήσει» άμεσα, εάν η Αθήνα κάνει πίσω σε μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί, όπως η μείωση στις συντάξεις το 2019.

■ Οι αγορές έκλεισαν ξανά για την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια των ομολόγων ανεβαίνουν σε απαγορευτικά επίπεδα λόγω και της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά κυρίως λόγω των αναταράξεων που προκαλούν τα προβλήματα της Ιταλίας και της Τουρκίας. Ολα δείχνουν σήμερα ότι ο Σεπτέμβριος δεν θα είναι «η ευκαιρία για έκδοση νέου ομολόγου», όπως βιάστηκε να προαναγγείλει την προηγούμενη μόλις εβδομάδα αξιωματούχος της κυβέρνησης στο διεθνές δίκτυο Bloomberg.

Προσγείωση

Στο οικονομικό επιτελείο συνιστούν «ψυχραιμία και όχι μεγαλοστομίες» σχετικά με τις εξαγγελίες των επόμενων ημερών από τον πρωθυπουργό. Αλλά και η Εκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής -με επικεφαλής τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής της Κυβέρνησης- προειδοποιεί για τον κίνδυνο παροχολογίας και εκτροχιασμού.

Την κυβέρνηση σώζει -προσωρινά τουλάχιστον- η ανάγκη για αποφυγή κάθε είδους πανηγυρισμών, καθώς είναι έντονες ακόμα στη μνήμη οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, οι οποίες θα απαιτήσουν και μεγάλες δαπάνες αποκατάστασης επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο ΥΠΟΙΚ συναισθάνονται και ότι οποιαδήποτε κίνηση εκληφθεί ως λάθος ή στροφή πολιτικής της κυβέρνησης θα πυροδοτήσει εξελίξεις που θα καταστήσουν ολοφάνερο και στην Ελλάδα -ενώ στο εξωτερικό είναι κοινό μυστικό- ότι έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει χαλάρωση, αλλά πιο σκληρή επιτήρηση από θεσμούς και αγορές μαζί πλέον.

Το μήνυμα έστειλε την περασμένη εβδομάδα ξανά ο Καλίν Ανεβ Γιάνσε. Ο γενικός γραμματέας του ESM (στον οποίο η Ελλάδα χρωστά κάτι παραπάνω από 200 δισ. ευρώ) θύμισε ότι η εποπτεία θα είναι αυστηρή και μέχρι το 2060 ακόμα που η Ελλάδα θα αποπληρώνει τα δάνεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Σε έναν μήνα από σήμερα, στα μέσα Σεπτέμβρη, η Κομισιόν θα έχει πάρει στα χέρια της και το προσχέδιο για τον νέο Προϋπολογισμό του 2019, προτού η κυβέρνηση το καταθέσει στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Εκεί θα αποτυπώνονται και οι αποφάσεις της για περικοπή ή μη των συντάξεων και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά από 1/1/2019.

Φοβούνται «ατύχημα»

Ο κίνδυνος «ατυχήματος» ακόμα και αμέσως μετά το πέρας των μνημονίων μόνο απίθανος δεν είναι. Και το 2015, άλλωστε, η Ελλάδα είχε ζήσει τρεις μήνες χωρίς μνημόνια και δεσμεύσεις (από τον Απρίλιο που είχε λήξει η παράταση του β’ μνημονίου, την οποία ζήτησε τον Φεβρουάριο ο Γιάνης Βαρουφάκης), αλλά εντέλει τον Ιούλιο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει νέο δάνειο και μνημόνιο.

Επί της ουσίας, η μόνη διαφορά με τότε είναι ότι, αντί πλέον οι δανειστές να δίνουν στην Ελλάδα λεφτά με δόσεις από δάνεια, η Ελλάδα θα τους δίνει λεφτά που θα αντλεί από τις αγορές και εκείνοι θα της δίνουν μετά ξανά δόσεις ελάφρυνσης του χρέους, αλλά με όρους, αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα. Οπως και πριν δηλαδή, θα περνούν από έλεγχο την Αθήνα, αν η κυβέρνηση εκπληρώνει τις υποσχέσεις που υπέγραψε και ψήφισε:

■ Η ευρωπαϊκή τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM) θα συντάσσει δύο εκθέσεις τον χρόνο για τη χώρα μας.

■ Το ΔΝΤ θα συντάσσει επίσης δική του έκθεση κάθε εξάμηνο. Κι επειδή δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους με βάση τα μέτρα λιτότητας, το 2019-2020 θα μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα, όπως ήδη έπραξε προ ημερών προκαλώντας νευρική κρίση στην κυβέρνηση και τα ελληνικά ομόλογα.

■ Το γερμανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάζει επίσης δύο φορές τον χρόνο για να ελέγχει την Ελλάδα. Κάθε εξάμηνο θα εγκρίνει -όπως και άλλα εθνικά κοινοβούλια- τις «δόσεις» ελάφρυνσης του χρέους, που θα δίνονται σταδιακά υπό όρους στη χώρα μας.

Αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης ξεπερνάνε τα 7 δισ. ευρώ:

α) επιστροφή ANFA’ s και SMP’ s 5,8 δισ. ευρώ από κέρδη του ευρωσυστήματος για τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχει
β) μείωση του επιτοκιακού «προστίμου» 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο που υπέστη η χώρα επειδή διέκοψε βίαια το β’ μνημόνιο τον Απρίλιο του 2015
γ) μπλόκο σε εκταμιεύσεις χρημάτων από τα 9,5 δισ. της τελευταίας δόσης, καθώς ένα μέρος τους μπορεί να μη δοθεί καν σε μετρητά στη χώρα μας, αλλά σε τίτλους του ESM (ESM notes), όπως προβλέπει η πρόταση του ιδίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ηδη την περασμένη εβδομάδα η έγκριση της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα πέρασε διά πυρός και σιδήρου από το γερμανικό κοινοβούλιο λόγω της αιφνιδιαστικής αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου. Σε περίπτωση επανάληψης, θα ζητηθούν ξανά αντίμετρα, όπως ήδη συνέβη.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύσκολοι καιροί για «έξοδο» - Μπλόκο από ΔΝΤ και αγορές"

Φάμελλος: Τέλος Αυγούστου ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Ένα δεκαήμερο έχει στη διάθεσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να παραδώσει τους φακέλους για τα αυθαίρετα στην περιοχή αιγιαλού και παραλίας και τελεσίδικα παραδοτέα σε δασικές εκτάσεις, στην Αττική, προκειμένου από το υπουργείο Περιβάλλοντος να γίνει η ανάθεση για την κατεδάφιση αυτών και να ξεκινήσει η διαδικασία συμβάσεων για κατεδαφίσεις στο τέλος Αυγούστου, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

«Με επιστολή σημερινή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητηθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να δοθούν τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αυθαίρετες κατασκευές που είτε είναι παραδοτέες με αντίστοιχο πρακτικό στις δασικές περιοχές, είτε είναι αυθαίρετα στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

«Για αυτά τα αυθαίρετα, που δεν έχουν ακόμα δοθεί, σε συνεργεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, θα εκτελεστούν οι κατεδαφίσεις τους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Δημιουργούμε, δηλαδή, ακόμα έναν μηχανισμό για επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, πέρα από τη σύνταξη του πρωτοκόλλου κατεδάφισης από το ΥΠΕΝ, που ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία μας, και δημιουργούμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έναν ακόμα μηχανισμό κατεδαφίσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα για τις περιπτώσεις περιφράξεων, περιτοιχίσεων και μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία δίνουμε τη δυνατότητα αυτές οι κατεδαφίσεις εξπρές να γίνονται και από το υπουργείο Υποδομών».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάμελλος: Τέλος Αυγούστου ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων"

Διευθύντρια Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος: Την Κυριακή στα ελληνικά χωρικά ύδατα ψάρευαν 10 τουρκικές μηχανότρατες

«Οι Τούρκοι τώρα πια έχουν αποθρασυνθεί. Είναι σαν να θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα το να ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα». Με τις λέξεις αυτές περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου.

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια μηχανότρατα. Χθες είχαμε 10 μηχανότρατες από το Αγαθονήσι μέχρι και τη Λέρο» πρόσθεσε η κυρία Μήλιου σημειώνοντας ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη «φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα από τα νησιά».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή η διευθύντρια ερευνών του «Αρχιπέλαγος» είπε ότι «σε παλαιότερες καταστάσεις οι Τούρκοι μόλις έβλεπαν τον κίνδυνο έφευγαν. Την περασμένη εβδομάδα έβριζαν, απειλούσαν και θεωρούσαν δεδομένο ότι δεν θα τους σταματήσει κανένας».

Σύμφωνα με την κυρία Μήλιου «το καθένα από αυτά τα αλιευτιακά ψαρεύει 1-3 τόνους το 24ωρο. Αλιεύουν και πωλούν ψάρια με τα οποία θα θέλαμε να ενισχύσουμε το απόθεμα.

Ερωτηθείσα για την αντίδραση του λιμενικού η ίδια παρατήρησε ότι «το θέμα είναι τι εντολές έχει το λιμενικό. Έχει εντολές να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι ή απλά κάνει συστάσεις με μια σβούρα γύρω από τη μηχανότρατα; Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική εντολή πίσω από αυτό (σ.σ. να κάνουν μόνο συστάσεις). Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία σύλληψης». «Τα σκάφη αυτά θα έπρεπε να οδηγούνται στο λιμάνι» κατέληξε η κυρία Μήλιου.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευθύντρια Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος: Την Κυριακή στα ελληνικά χωρικά ύδατα ψάρευαν 10 τουρκικές μηχανότρατες"

Δεν βάζουν μυαλό οι πολίτες - Αρνήθηκαν να εκκενώσουν το Κοντοδεσπότι

Το πύρινο μέτωπο της Εύβοιας, που ξέσπασε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής, ήταν ανάμεσα σε δύο χωριά: το Κοντοδεσπότι και τον Σταυρό. Σε μία χαράδρα, με πυκνή
βλάστηση, και τις φλόγες να ξεπερνούν τα 25 μέτρα, οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσία ζήτησαν την άμεση εκκένωση των δύο χωριών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε πολύ γρήγορα και οργανωμένα. Η καμπάνα στο Κοντοδεσπότι ήχησε, ενώ ταυτόχρονα αστυνομικοί με περιπολικά από τα μεγάφωνα καλούσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν και μάλιστα έλεγαν και προς ποια κατεύθυνση έπρεπε να κινηθούν, για να μην κινδυνεύουν.

Ακόμα, όμως, και χθες, μετά την τραγωδία στο Μάτι, οι πολίτες φαίνεται πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι καλύτερα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, να ταλαιπωρηθούν, αλλά να είναι ασφαλείς.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες έλεγαν τη νύχτα της Κυριακής στο bloko.gr πως κάτοικοι στο Κοντοδεσπότι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, αρνήθηκαν να φύγουν και χρειάστηκε μάλιστα σε μία περίπτωση να τους πάρουν στα χέρια, σχεδόν με το... ζόρι.

Μέσα σε είκοσι λεπτά έφθασαν οι φλόγες στα πρώτα σπίτια του χωριού και το γεγονός ότι δεν καταγράφονται καταστροφές οφείλεται στην τιτάνια προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων και την κατεύθυνση του ανέμου.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν βάζουν μυαλό οι πολίτες - Αρνήθηκαν να εκκενώσουν το Κοντοδεσπότι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news