facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Εκκληση Γκάμπριελ-Σουλτς: Οχι σε διάσπαση Βορρά-Νότου

Έκκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων «να βάλουν στην άκρη τα εθνικά συμφέροντα», απευθύνουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και προειδοποιούν ότι «μια διάσπαση σε επί της αρχής αντίθετες θέσεις της βόρειας, νότιας και ανατολικής Ευρώπης για το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα και θα ζημίωνε σοβαρά την Ευρώπη και το ευρώ».

Στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον αρχηγό του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και απευθύνεται στους βουλευτές του SPD, αναφέρεται ότι στόχος παραμένουν νέες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για ένα πακέτο βοήθειας και τονίζεται ότι «για προσωρινό ή μόνιμο Grexit δεν γίνεται διαπραγμάτευση».

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η πρόταση της Αθήνας έχει ακόμη πολλά προβλήματα και ότι θα πρέπει τμήμα μιας συμφωνίας να αποτελεί «μια αποτελεσματική επιτήρηση και μια αποτελεσματική ‘συνοδεία' για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Οι Σοσιαλδημοκράτες αποδίδουν την ευθύνη για τη «μεγάλη απώλεια χρόνου» στην ελληνική κυβέρνηση και σημειώνουν ότι έτσι αυξάνεται η χρηματοδοτική ανάγκη της Αθήνας σε πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ χαρακτηρίζουν προβληματική τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες ώστε να επιτύχουμε, στο πλαίσιο του νομίμως εφικτού, ελαφρύνσεις χρέους», αναφέρουν οι Γκάμπριελ και Σουλτς και καταλήγουν: «Κανένας δεν μπορεί να επιθυμεί να συναινέσει τώρα σε ένα πρόγραμμα και να βρίσκεται σε εννέα μήνες στην ίδια κατάσταση - απλώς μόνο με 80 δισεκατομμύρια λιγότερα. Και αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει το ευρώ».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκληση Γκάμπριελ-Σουλτς: Οχι σε διάσπαση Βορρά-Νότου"

Bild: Το ΔΝΤ ζητά κυβέρνηση τεχνοκρατών

Να ξαναβάλει στο «παιχνίδι» μια κυβέρνηση τεχνοκρατών επιθυμεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «Bild», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο τίτλος που υιοθετεί το δημοσίευμα είναι: «Το ΔΝΤ ζητεί κυβέρνηση τεχνοκρατών».

Επικαλούμενη τις πηγές της η εφημερίδα γράφει ότι «το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να "μπει" χρηματοδοτικά στο νέο πακέτο».

Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι το ΔΝΤ θέλει εγγυήσεις ότι οι εξαγγελθείσεις μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στην πράξη.

Αξιωματούχος του ταμείου είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα: «Δεν εμπιστευόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».



Μία ακόμη απαίτηση του ΔΝΤ, είναι να συμφωνήσουν όλα τα ελληνικά κόμματα στις προτάσεις για τη λιτότητα. Το βασικό ζήτημα πίσω από αυτήν την απαίτηση είναι ότι η πλειοψηφία του Αλέξη Τσίπρα δείχνει, σύμφωνα με την άποψη του ΔΝΤ, να εξαφανίζεται σιγά σιγά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Το ΔΝΤ ζητά κυβέρνηση τεχνοκρατών"

Στίγκλιτς: «Η Γερμανία έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην Ευρώπη»

Η Γερμανία «έχει καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην Ευρώπη» με τη στάση της στην ελληνική κρίση, δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Αντίς Αμπέμπα, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης.

«Η Γερμανία έχει δείξει έλλειψη αλληλεγγύης. Δεν μπορεί να υπάρχει μια ζώνη του ευρώ χωρίς ένα ελάχιστο αλληλεγγύης. Η κρίση αυτή έχει υπονομεύσει πλήρως το κοινό όραμα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό είναι μια καταστροφή» εκτιμά ο Τζότζεφ Στίγκλιτς και προσθέτει ότι θα ήταν «παράλογο» στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να ζητηθούν «ακόμη περισσότερα» από την Ελλάδα.

«Αν η ΕΚΤ επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι και επιτευχθεί μια συμφωνία, οι πληγές μπορεί να επουλωθούν, αλλά, έν η Γερμανία καταφέρει να τη χρησιμοποιήσει για να αποκλείσει την Ελλάδα, νομίζω ότι οι ζημιές θα είναι πολύ, πολύ βαθιές» διεμήνυσε.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος μετέβη στην Αντίς Αμπέμπα, προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας διεθνούς οργάνωσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών στην Αφρική.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Δυτικοί κατακρίνουν την Ελλάδα για αδυναμία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα όμως οι Δυτικοί έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα φοροδιαφυγής... και οι ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να αναχαιτίσουν την παγκόσμια προσπάθεια για να σταματήσει η φοροδιαφυγή. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε τόσο υποκριτές» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, οι αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν κάθε χρόνο φορολογικά έσοδα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολ., τα οποία δεν καταβάλλουν οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στίγκλιτς: «Η Γερμανία έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην Ευρώπη»"

Νέα παρέμβαση Λιου: Η Ελλάδα να δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι για το χρέος

Για να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων χρειάζεται από τη μία πλευρά να επιδειχθεί βούληση για πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και από την άλλη εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε εκ νέου σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Η δήλωση αποτελεί έμμεση παραίνεση στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να περιλάβουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στην τελική συμφωνία με την Αθήνα.

Νωρίτερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Tσίπρα, Λιου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παρέμβαση Λιου: Η Ελλάδα να δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι για το χρέος"

Μήνυμα Γεννηματά: Κανείς πολιτικός στην Ελλάδα δεν θα ψηφίσει μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ

Το θέμα ελλείμματος εμπιστοσύνης έθεσαν ως θέμα οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες στην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο o πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσούα Ολάντ, όσο και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασαν τη στήριξη για την επίτευξη μίας συμφωνίας, τασσόμενοι κατά της σκληρής στάσης του Σόιμπλε, ενώ τόνισαν τη σημασία η Ελλάδα να είναι μέλος της Ευρωζώνης. Ωστόσο, υπογράμμισαν ότι οι εκλογές σε αυτή τη φάση δεν θα ήταν επιθυμητό σενάριο, διότι αποτελεί δείγμα αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού της χώρας, σε μία κρίσιμη περίοδο.

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε και στις διαρροές περί μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι κανείς πολιτικός στην Ελλάδα δεν θα το ψήφιζε.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η κυρία Γεννηματά δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Ολάντ και όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές Ηγέτες, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, πήραν μία ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ακραίες απόψεις που απειλούν την εθνική κυριαρχία της χώρας, οδηγούν σε Grexit και απειλούν τελικά την ίδια την Ευρώπη».

«Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν υπέρ της Ελλάδας. Είναι φίλοι μας, είναι σύμμαχοί μας, συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της χώρας μας για ισότιμη παραμονή στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη». «Τώρα η απόφαση είναι στο χέρι μας. Οι επιλογές είναι στο χέρι της Ελλάδας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τη σημερινή μέρα», τόνισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Γεννηματά: Κανείς πολιτικός στην Ελλάδα δεν θα ψηφίσει μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ"

Απορρίπτει η Σύνοδος το «διάλειμμα από το ευρώ» και το «ειδικό ταμείο στο Λουξεμβούργο»

Η δήλωση του Eurogroup αποτελεί ένα κείμενο με αρκετές προσθήκες της τελευταίας στιγμής, ιδιαίτερα από τους «συνήθεις υπόπτους», που απαρτίζουν την «ομάδα Grexit», όμως πηγές από τις Βρυξέλλες δεν βλέπουν πιθανή την υλοποίηση κάποιων από τα μέτρα που προτείνονται.

Συγκεκριμένα, η ιδέα «διάλειμμα από το ευρώ», που προτάθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίστηκε ως «μη υλοποιήσιμη», από τεχνική αλλά και νομική σκοπιά, και είναι πιθανό να μην περιληφθεί στην τελική απόφαση.

Μη υλοποιήσιμη χαρακτηρίζεται επίσης η πρόταση δημιουργίας ειδικού κεφαλαίου στο Λουξεμβούργο, που θα διαχειρίζεται και θα ρευστοποιεί κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή την ικανότητα να δεσμεύσει περιουσία τέτοιου ύψους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια παρόμοια απαίτηση από την πλευρά των εταίρων, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες κοντά στη διαπραγμάτευση, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει περάσει σε δραματικές καταστάσεις, με τη συνολική οικονομική ζημία από το δημοψήφισμα να εκτιμάται στα επίπεδα των 25 με 30 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, οι θεσμοί πιστεύουν πως, καθώς η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, αν είναι η Ελλάδα να αποδείξει πως μπορεί να λάβει και να διαχειριστεί ένα τρίτο πακέτο-μαμούθ, τότε θα πρέπει να λάβει και τα ανάλογα «δύσκολα» μέτρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίπτει η Σύνοδος το «διάλειμμα από το ευρώ» και το «ειδικό ταμείο στο Λουξεμβούργο»"

Ντομπρόβσκις: Η ΕΚΤ θα παρέχει ασφάλεια στις ελληνικές τράπεζες για τις επόμενες εβδομάδες

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται όμως όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα παρέχει ασφάλεια στις ελληνικές τράπεζες για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNBC ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Αν και η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και λαμβάνει μόνη της αποφάσεις, η κάλυψη των αναγκών των ελληνικών τραπεζών ήταν και παραμένει μέρος των διαβουλεύσεων» υποστήριξε ο ευρωπαίων αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για την πρόταση Σόιμπλε για 5ετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τόνισε ότι «είμαστε πάντα προς αναζήτηση ενός plan B σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως αναμένουμε. Οπότε προετοιμαζόμαστε για μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρξει συμφωνία».


Ο κύριος Ντομπρόβσκις επανέλαβε τα μέτρα που καλείται η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί για να λάβει το τρίτο πακέτο από την ΕΕ λέγοντας ότι το βασικό σημείο που σκοντάφτουν οι συνομιλίες είναι αυτό της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Γερμανία θέλει πραγματικά να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο ευρωπαίος αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση οι συζητήσει επικεντρώνονται στο πώς θα φτάσουμε στο σημείο ώστε όλα τα μέλη του Eurogroup να αποδεχθούν τη συμφωνία».

Όπως υποστήριξε πάντως» όλα τα μέλη του Eurogroup έχουν προσπαθήσει πολύ να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη για αυτό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις: Η ΕΚΤ θα παρέχει ασφάλεια στις ελληνικές τράπεζες για τις επόμενες εβδομάδες"

12 προαπαιτούμενα μέτρα θέτουν οι εταίροι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις

Τη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που καλείται η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει, μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η συντάκτης της πολιτικοοικονομικής ιστοσελίδας Politico, Τάρα Παλμέρι

Στη λίστα προβλέπεται:

1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ

2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

3. Βιώσιμη αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος

4. Υιοθέτηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας

5. Διαφύλαξη της ανεξάρτητης λειτουργίας της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)

6. Πλήρης εφαρμογή του περιορισμού των δαπανών

7. Ανάκαμψη και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με βάση την οδηγία του BRRD

8. Ιδιωτικοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης (ΑΔΜΗΕ)

9. Ανάληψη δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

10. Διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ

11. Αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης

12. Επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα (στο έγγραφο αναφέρεται ως θεσμοί)



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "12 προαπαιτούμενα μέτρα θέτουν οι εταίροι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις"

Σύσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ σε διάλειμμα της Συνόδου

Περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στις 19:15, η συνεδρίαση διακόπηκε για διαβουλεύσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν πολύ δύσκολες. Ανταποκριτής του Guardian, μεταφέροντας το κλίμα, επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών, ο οποίος έκανε λόγο για εγκεφαλικό βασανιστήριο και «εικονικό πνιγμό» εις βάρος του Τσίπρα.

Τη μίνι-διάσκεψη συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ και προκειμένου να πραγματοποιηθεί ζήτησε διάλειμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Στη μίνι-διάσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά τις πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν οι σκληρές απαιτήσεις των εταίρων προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων είναι η νομοθέτηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως την Τετάρτη, καθώς και η συζήτηση που αφορά το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας.

Στο Ταμείο αυτό -εφόσον η ιδέα αυτή προχωρήσει- πρόκειται να ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία (ύψους έως 50 δισ. ευρώ). Το Ταμείο (που υφίσταται και έχει έδρα στο εξωτερικό) θα έχει στόχο την πώληση των περιουσιακών στοιχείων σε βάθος χρόνου προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του χρέους. Το μάνατζμεντ του Ταμείου θα έχει η Ελλάδα και θα επιβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με την εισήγηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στην υιοθέτηση της πρότασης για το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων, ενώ ζήτησε να διευκρινιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, όπως προβλέπεται στην εισήγηση του Eurogroup προς τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Επιπλέον, ζήτησε διευκρινίσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ έθεσε ζήτημα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες από τη Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την αρχική του τοποθέτηση στη Σύνοδο Κορυφής σημείωσε ότι η αξιοπιστία είναι αμφίδρομη και ζήτησε να μην επιχειρηθεί να επιβληθούν όλο και περισσότερες απαιτήσεις εκ μέρους των εταίρων. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενισχυμένη εξουσιοδότηση και αξιοπιστία λόγω της ψήφου της ελληνικής Βουλής.

Σε δηλώσεις τους, την Κυριακή, από τις Βρυξέλλες, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να φέρει συμφωνία στη Βουλή.

«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα» προκειμένου να διασωθεί η Ελλάδα. «Το πιο σημαντικό νόμισμα έχει χαθεί και είναι η εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σκληρές συζητήσεις και δεν θα υπάρξει συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα».

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία απόψε και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια, δήλωσε προσερχόμενος στην καθοριστική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit» τόνισε, απαντώντας εμμέσως στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ σε διάλειμμα της Συνόδου"

Β. Μεϊμαράκης: Να σταματήσει ο Πρωθυπουργός το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι

Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Ευρώπη η Νέα Δημοκρατία κάνει το εθνικό της καθήκον, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ενώ απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό «να σταματήσει πια το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι» και να φέρει άμεσα μία συμφωνία στον Εθνικό Κοινοβούλιο.

Όπως τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, η Ν.Δ. εδώ και καιρό προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να υπάρξει μια καλή συμφωνία, που μπορεί και πρέπει ο Πρωθυπουργός να αποδεχθεί και το Εθνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει, ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ.

«Δυστυχώς, πέρασαν έξι μήνες, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε πάρα πολύ δύσκολο σημείο. Είναι οριακά και σήμερα ίσως παίζονται όλα», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να σταματήσει πια το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι, να συμφωνήσει με τους εταίρους και να φέρει τη συμφωνία στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, να ζήσουν τα επόμενα χρόνια μέσα στην Ευρώπη».


Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Μεϊμαράκης: Να σταματήσει ο Πρωθυπουργός το όποιο τακτικίστικο παιχνίδι"

Γερμανός Πρόεδρος: Aρνούμαι να φανταστώ μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα

«Αρνούμαι να φανταστώ μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», δηλώνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε.

Τη δήλωση ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Τόμας Βάλντε, ένας από τους δύο δημοσιογράφους που πήραν τη συνέντευξη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανός Πρόεδρος: Aρνούμαι να φανταστώ μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα"

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και την απόφαση θα την πάρουν οι ηγέτες [ΒΙΝΤΕΟ]

Δηλώσεις Μοσκοβισί - Ντάισεμπλουμ

«Θα ενημερώσουμε τους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης για τα αποτελέσματα των συζητήσεων στο Eurogroup. Kάποια ζητήματα παραμένουν ανοικτά, οπότε η απόφαση θα ληφθεί από εκείνους», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ προερχόμενος από την συνεδρίαση του Eurogroup και πηγαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής.

«Σημειώσαμε πρόοδο σήμερα. Τώρα επαφίεται στους ηγέτες της ευρωζώνης ώστε να αποφασίσουν. Το διακύβευμα είναι η Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Μοσχοβισί, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής


Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και την απόφαση θα την πάρουν οι ηγέτες [ΒΙΝΤΕΟ]"

Ιρλανδός πρωθυπουργός: Η ελληνική Βουλή πρέπει να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι δήλωσε την Κυριακή κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών της ευρωζώνης ότι «οι Έλληνες ισχυροποίησαν τη βούλησή τους για μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο βοηθά στην επίτευξη συμφωνίας».

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να βρεθεί λύση, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να δείξουν από τη Δευτέρα στο κοινοβούλιό τους τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Κένι.

Κατέληξε δε: «Πρέπει σε 10 χρόνια να κάνουμε αναδρομή και να λέμε ότι σώθηκε η κατάσταση».


Διαβάστε Περισσότερα » "Ιρλανδός πρωθυπουργός: Η ελληνική Βουλή πρέπει να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις [ΒΙΝΤΕΟ]"

Φ. Γεννηματά: «Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μαζί μας απέναντι στο Grexit»

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, για να συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που προηγείται της Συνόδου Κορυφής.

Σε σημερινές αναρτήσεις της στο Twitter, η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν στόχο να κατοχυρωθεί το ιστορικό κεκτημένο της χώρας με ισότιμη συμμετοχή σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

»Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι μαζί μας, σύμμαχοι και συμπαραστάτες απέναντι στους θιασώτες του Grexit.

»Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στηρίζουμε απολύτως τη διαπραγμάτευση με διπλή εντολή: Όχι στη ρήξη, Ναι στην Ευρώπη, Ναι στο ευρώ».

Διαβάστε Περισσότερα » "Φ. Γεννηματά: «Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μαζί μας απέναντι στο Grexit»"

Μαλτέζος πρωθυπουργός: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία [ΒΙΝΤΕΟ]

Στη σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα εμμένει ο Τζόζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας που έχει αποτελέσει «δορυφόρο» της Γερμανίας καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. « Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

«Αποδεικνύεται ότι υπάρχει επιθυμία να προχωρήσουμε λίγο παραπάνω. Απ' ό,τι εικάζω, συζητούμε όλες τις εναλλακτικές. Βασιζόμαστε σε αυτό που έχουν πει οι θεσμοί. Αυτό που ήταν επαρκές πριν 10 ημέρες δεν είναι σήμερα», είπε.

«Έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι το γεγονός ότι συγκλήθηκε Σύνοδος Κορυφής είναι σημαντικό στοιχείο», εκτίμησε.

«Δεν υπάρχει ομοφωνία. Η πρόταση των θεσμών δεν ισχύει περιμένοντας. Ελπίζω να φτάσουμε σε συμφωνία, αλλά δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε», κατέληξε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός.


Διαβάστε Περισσότερα » "Μαλτέζος πρωθυπουργός: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία [ΒΙΝΤΕΟ]"

Ολλανδός πρωθυπουργός: Συμφωνία μέσω ESM ή αλλιώς Grexit

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επισήμανε πως «ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε είναι εάν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να σταθεί στα πόδια της».

«Εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση για ένα πρόγραμμα με τον ESM, τότε το αποτέλεσμα θα είναι Grexit», υπογράμμισε ο κ. Ρούτε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδός πρωθυπουργός: Συμφωνία μέσω ESM ή αλλιώς Grexit"

Τσίπρας σε Λιου: Για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλοι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε στον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλες οι πλευρές. Και η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι το θέλει, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μια συμφωνία για να είναι βιώσιμη πρέπει να σέβεται στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό και όσα έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας στη συνομιλία του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας σε Λιου: Για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλοι"

Δεν υπήρξε κοινή πρόταση στο Eurogroup

Μέρκελ: Χάθηκε η εμπιστοσύνη - Ολάντ: Το θέμα είναι εντός ή εκτός ευρώ, αλλά δεν τίθεται θέμα προσωρινού Grexit

Εχοντας κάνει πρόοδο αλλά χωρίς να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση ολοκλήρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών το Eurogroup. Ετσι το ζήτημα της χώρας παραπέμπεται στους ηγέτες της ευρωζώνης. Οι υπουργοί Οικονομικών συνέταξαν ένα κείμενο το οποίο θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής για να παρθούν αποφάσεις. 
Θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις σήμερα, δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε κόστος, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στο Eurogroup.
Οπως είπε «απ’ όσο ξέρω το Eurogroup δεν είναι σε θέση να μας δώσει ένα έγγραφο που να μας οδηγεί στο να αρχίσει η διαπραγμάτευση. Δεν με εκπλήσσει είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και έχουν χειροτερέψει οι συνθήκες τους τελευταίους μήνες αλλά πάνω απ’ όλα γιατί έχει χαθεί κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, η εμπιστοσύνη».
«Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν θα έχουμε συμφωνία για να έχουμε απλά μια συμφωνία. Ξέρω ότι οι δυο πλευρές έχουν σκληρύνει τη στάση τους. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα».
Σήμερα τα βράδυ θα πρέπει να ελέγξουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα δάνειο προς την Ελλάδα. Θα δούμε αν το καταφέρουμε».

Ολάντ: Δεν υπάρχει Grexit υπό αίρεση  

Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία απόψε, υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 
«Το ζήτημα είναι να δούμε αν η Ελλάδα θα είναι και αύριο στην Ευρωζώνη. Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποια είναι η έννοια που έχουμε για την Ευρώπη είναι τα συμφέροντά μας, τι έχουμε από κοινού.
Η Γαλλία θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί μια συμφωνία σήμερα το βράδυ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα αν πληρωθούν οι συνθήκες να παραμείνει στην Ευρώπη και θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει.
Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, υπάρχει ή δεν υπάρχει Grexit. Για να το πω απλά υπάρχει η Ελλάδα στην ευρωζώνη ή η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, αλλά τότε θα είναι μια Ευρώπη που υποχωρεί και αυτό δεν το θέλουμε. Το θέμα είναι να βρεθούμε μαζί σε μια κοινή αντίληψη. Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει προσπάθεια, υπάρχουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τις εφαρμόσει ταχύτατα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει η Ευρωζώνη να προσφέρει την υποστήριξη».

Τσίπρας: Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία απόψε 

Την αισιοδοξία του για επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης εξέφρασε εισερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Το οφείλουμε στους λαούς της Ευρώπης που θέλουν ενωμένη και όχι χωρισμένη την Ευρώπη. Μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία απόψε αν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Γιούνκερ: Θα εργαστούμε ως την τελευταία στιγμή για λύση

Σήμερα θα εργαστούμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και ελπίζω να επιτύχουμε συμφωνία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Σουλτς: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία σήμερα

Πιστεύω ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία σήμερα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν την Σύνοδο Κορυφής. 
«Δεν είναι μόνο μια συμφωνία, πρόκειται για τη συνοχή της Ευρώπης, που είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι «δεν είναι μια τυχαία συνάντηση. Οι αρχηγοί των χωρών - μελών θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης». 

AP: Επικεντρωμένοι στο Plan A οι ηγέτες

Εν τω μεταξύ, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι οι ευρωπαίοι αναζητούν μια συμφωνία που θα απομακρύνει την πίεση από τις ελληνικές τράπεζες.
Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι επικεντρωμένοι στο Plan A για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεων.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης, που αναμένεται να συναντηθούν στις 17:00, ευελπιστούν στην σύνταξη ενός ανακοινωθέντος που θα ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.
Αυτό, είπε η ίδια πηγή, θα έδινε το "πράσινο φως" στην ΕΚΤ να ξεπαγώσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια μόνο αν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte.

Κένι: Οι Ελληνες να ψηφίσουν από αύριο συγκεκριμένα μέτρα

Θέλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να υπάρξει μια συμφωνία απόψε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά ενίσχυσε τις δεσμεύσεις της στη διάρκεια του Eurogroup.
Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπογράμμισε.
Θα ήθελα οι Ελληνες από αύριο να ψηφίσουν στο κοινοβούλιο συγκεκριμένα μέτρα. Ετσι θα έχουμε μια σωστή αφετηρία ώστε να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, λέει ο Σλοβένος πρωθυπουργός

Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.
Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένει τα συμπεράσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ρέντζι: Η απόσταση έχει μικρύνει

«Η κατάσταση έχει γίνει δύσκολη και καθήκον όλων είναι να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα ωφελεί την Ελλάδα και της Ευρώπη», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Πρέπει να δούμε τα διαφορετικά ζητήματα που υπάρχουν, η επίθεση στην Αίγυπτο, το θέμα της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει μόνο το ελληνικό ζήτημα, εμείς θα κάνουμε το παν με βάση την αφετηρία που έχουμε στο τραπέζι. Η απόσταση έχει μικρύνει πάρα πολύ.
Πρέπει να συζητήσουμε τα βασικά ζητήματα. Πρέπει να μεγαλώσουμε τη φωνή της Ευρώπης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν υπήρξε κοινή πρόταση στο Eurogroup"

Eurogroup:Σημείωμα του Ντάισελμπλουμ προς τους ηγέτες της ΕΕ αντί ανακοινωθέντος - ΦΩΤΟ

Δεν θα υπάρξει επίσημο ανακοινωθέν από το Eurogroup αλλά σημείωμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης

Το Real.gr φέρνει στο φως την εισήγηση του Eurogroup προς τους ηγέτες των 19 κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για ένα κείμενο 4 σελίδων, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νομοθετικά προαπαιτούμενα, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις (αναφορά που γίνεται στην τελευταία σελίδα της εισήγησης) και ένα ταμείο εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ








Αναλυτικά το κείμενο:
To Eurogroup υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μία δυνητικά μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα. Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να κριθεί από τις δεσμεύσεις στις πολιτικές.

Το Eurogroup αναμένει τη συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ [και καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας να αναζητήσει την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στον τεχνικό έλεγχο και τη χρηματοδότηση του προγράμματος]. Αυτό είναι μία προϋπόθεση ώστε το Eurogroup να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM.

Δεδομένης της ανάγκης να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, το Eurogroup καλωσορίζει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει, χωρίς καθυστέρηση, μέχρι τις 15 Ιουλίου, ένα πρώτο σύνολο μέτρων. Αυτά τα μέτρα, τα οποία θα παρθούν με πλήρη προηγούμενη συμφωνία των θεσμών, θα περιλαμβάνουν:

• Τη βελτιστοποίηση του συστήματος ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση των εσόδων.

• Προκαταβολικά μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος μίας συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων.

• Την υιοθέτηση ενός νέου κώδικα του δικαστικού αστικού κώδικα, που σημαίνει βασικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές το σύστημα αστικής δικαιοσύνης, οι οποίες θα επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και θα μειώσει το κόστος της.

• Την εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

• Πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ειδικά με το να τεθεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε λειτουργία προτού οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο Κατανόησης [και με την εισαγωγή αυτόματων περικοπών σε δαπάνες εάν υπάρξουν αποκλίσεις από φιλόδοξους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα μετά από εισήγηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η οποία θα υπόκειται στην έγκριση των θεσμών.]

• υιοθέτηση του BRRD το αργότερο μία εβδομάδα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμεσα και μόνο μετά την νομική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και την έγκριση των δεσμεύσεων από την ελληνική βουλή μπορεί να υπάρξει μια εντολή προς τους θεσμούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα Μemorandum of Understanding (MoU).

Aυτή η απόφαση θα ληφθεί υπό την αίρεση ότι οι εθνικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και οι προϋποθέσεις του Άρθρου 13 της συνθήκης του ESM εκπληρώνονται στη βάση της αξιολόγησης του Άρθρου 13 παράγραφος 1.

Για να υπάρξει μια βάση επιτυχημένης ολοκλήρωσης του MoU οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα πρέπει να ενισχυθούν και να λάβουν υπόψη την σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας τον τελευταίο χρόνο.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί να ενισχύσει τις προτάσεις σε πεδία που υποδεικνύουν οι θεσμοί με ένα ικανοποιητικό χρονοδιάγραμμα για την νομοθέτησης και εφαρμογή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται διαρθρωτικά και ποσοτικά ορόσημα, ώστε να υπάρχει σαφήνεια στην κατεύθυνση των πολιτικών σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Πρέπει σε συμφωνία με τους θεσμούς:

-Να προχωρήσουν σε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και να συγκεκριμενοποιήσουν πολιτικές που θα αντισταθμίσουν πλήρως το δημοσιονομικό αντίκτυπο από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Να εφαρμόσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή να εφαρμόσουν (συμφωνημένες από κοινού) εναλλακτικές πολιτικές έως τον Οκτώβριο του 2015.

- Να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit Iτου ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων {επόμενο βήμα θα είναι οι τα προϊόντα εκτός φαρμακείου}, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές). Σε ό,τι αφορά το toolkit II του ΟΟΣΑ η μεταποίηση πρέπει να συμπεριληφθεί στα prior actions.

-Στην ενεργειακή αγορά να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ {εκτός αν μπορούν να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα που θα έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα στον ανταγωνισμό, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς}.

- Στην αγορά εργασίας να αναλάβει τολμηρές αναθεωρήσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα και την οπτική που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς (επιπροσθέτως οι ελληνικές αρχές θα εκσυγχρονίσουν τη νομοθεσία που αφορά τις μαζικές απολύσεις σε συνάρτηση με τις βέλτιστές πρακτικές). 

Με βάση αυτές τις αναθεωρήσεις οι πολιτικές για την αγορά εργασίας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και δεν πρέπει να επιστρέψουν σε παλαιές πολιτικές οι οποίες δεν προωθούν τη διατηρήσιμη ανάπτυξη.

- Να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να ισχυροποιήσει τον χρηματοοικονομικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών ενεργειών στα κόκκινα δάνεια αλλά και μέτρων για την ενίσχυση της «διακυβέρνησης» του ΤΧΣ και των τραπεζών, ειδικότερα μέσω της εξάλειψης πολιτικών παρεμβάσεων ιδιαίτερα στη διαδικασία διορισμών.

Εκτος από αυτά η ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν τις εξής δράσεις:

* να αναπτύξουν ένα σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση.

[Οι ελληνικές αρχές θα καλέσουν ένα ανεξάρτητο φορέα να αξιολογήσει την τιμή των assets που θα πουληθούν και θα ερευνήσουν τον καλύτερο τρόπο να βελτιωθεί περαιτέρω η ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ με την εμπλοκή της Κομισιόν]

Ή

[Επιπλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία [αξίας 50 δισ. ευρώ] θα μεταφερθούν σε ένα υφιστάμενο εξωτερικό και ανεξάρτητο fund όπως το Institution of Growth του Λουξεμβούργου ώστε να ιδιωτικοποιηθεί εν καιρώ και να μειώσει το χρέος. Ένα τέτοιο fund θα το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών]

* Σε ευθυγράμμιση με τις φιλοδοξίες της ελληνικής πλευράς να εκσυγχρονίσει και σημαντικά να ενισχύσει την ελληνική διοίκηση και να βάλει σε ισχύ ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Κομισιόν, για μια βελτίωση της αποδοτικότητας και από-πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να υπάρξει ως τις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τους θεσμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, σε εναρμόνιση με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

- - Να εναρμονίσει πλήρως τις μεθόδους συνεργασίας της με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της αναγκαίας επί τόπου εργασίας στην Αθήνα και να βελτιώσει την εφαρμογή και τον έλεγχο του προγράμματος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαβουλευτεί και να συμφωνήσει με τους θεσμούς σε όλη τη νομοθεσία στα σχετικά πεδία σε κατάλληλο χρόνο προτού την καταθέσει για δημόσια διαβούλευση ή στην βουλή.
 
Το Eurogroup τονίζει και πάλι, ότι η εφαρμογή είναι το κλειδί κι ότι σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου τη στήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη μέλη για τεχνική βοήθεια και ζητάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει την υποστήριξη από την Ευρώπη.

- [τέλος, να τροποποιήσει ή να αναπληρώσει νομοθετήματα ανατροπής προηγούμενων μεταρρυθμίσεων του 2015, τα οποία δεν συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και αντίκεινται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup.]

Οι ανωτέρω δεσμεύσεις συνιστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, το Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν προκαθορίζει μια πιθανή τελική συμφωνία για πρόγραμμα του ESM, κάτι που θα πρέπει να βασιστεί σε μια απόφαση πάνω σε όλο το πακέτο (συμπεριλαμβανομένων των αναγκών για χρηματοδότηση, της βιωσιμότητας του χρέους και πιθανής χρηματοδότησης-γέφυρα).

Το Eurogroup σημειώνει τις πιθανές ανάγκες του προγράμματος ως μεταξύ €82 και €86 δισ., όπως εκτιμάται από τους θεσμούς. Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να εξετάσουν δυνατότητες ώστε να μειωθεί η καμπύλη της χρηματοδότησης, μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού δρόμου ή μέσω περισσότερων ιδιωτικοποιήσεων. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές, η οποία είναι ένας από τους στόχους κάθε χρηματοδοτικού προγράμματος βοήθειας, μειώνει τις ανάγκες για χρήση ολόκληρου του σχεδίου χρηματοδότησης. 

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για γρήγορη πρόοδο στην επίτευξη μιας απόφασης πάνω σε ένα νέο Μνημόνιο Κατανόησης: αυτές υπολογίζονται στο ποσό των €7 δισ. μέχρι τις 20 Ιουλίου και σε επιπρόσθετα €5 δισ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τη σημασία του γεγονότος, ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για μία κανονική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Ο κίνδυνος της μη- άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων βαρύνει πλήρως την Ελλάδα. Το Eurogroup θα συζητήσει αυτά τα ζητήματα υπό τη μορφή του κατεπείγοντος.

Δεδομένων των άμεσων προκλήσεων στον ελληνικό χρηματοδοτικό τομέα, η συνολική σχεδίαση ενός πιθανού νέου προγράμματος του ESM θα πρέπει να συμπεριλάβει και την εγκαθίδρυση ενός κεφαλαίου ασφαλείας από 10 έως 25 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό τομέα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κόστη εκκαθαρίσεων, από τα οποία τα 10 δισ. θα διατεθούν άμεσα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM.

To Eurogroup γνωρίζει ότι η γρήγορη απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ώστε έτσι να αποφευχθεί η άνοδος στο συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ/SSM θα κάνουν αναλυτική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. το συνολικό μαξιλάρι θα εξυπηρετήσει πιθανές ελλείψεις κεφαλαίων μετά την πλήρη αξιολόγσηη και αφού το νομικό καθεστώς υιοθετηθεί.

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση πολιτικών τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι οποίες οδήγησαν στην πρόσφατη χειροτέρευση του εσωτερικού μακροοικονομικού και οικονομικού περιβάλλοντος. 

Το Eurogroup θυμάται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν , τα τελευταία χρόνια, υιοθετήσει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα οποία εξομάλυναν το μονοπάτι εξυπηρέτησης και μείωσαν σημαντικά το κόστος.

[Απέναντι σε αυτή την εικόνα και στο πλαίσιο ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ESM και σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να εξετάσει πιθανά νέα μέτρα για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση του, αν είναι απαραίτητο, να εξασφαλίσει ότι η μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα. 

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής και θα υπόκεινται στον όρο της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και θα εξεταστούν μετά την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης].

Το Eurogroup τονίζει ότι [ονομαστικό] κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει.

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.

[Αν όλες οι απαραίτητοι όροι που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο καλυφθούν το Eurogroup και το συμβούλιο του ESM μπορεί, σύμφωνα με το το Αρθρο 13.2 της συνθήκης του ESM να ζητήσει από τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα του ESM, αν τα προαπαιτούμενα του Αρθρου 13 της συνθήκης του ESM καλυφθούν στη βάση της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1]

[Σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία, στην Ελλάδα πρέπει να προσφερθούν γρήγορες διαπραγματεύσεις για ένα time-out από την ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους]


Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup:Σημείωμα του Ντάισελμπλουμ προς τους ηγέτες της ΕΕ αντί ανακοινωθέντος - ΦΩΤΟ"

Σουλτς: Το Grexit δεν είναι εναλλακτική λύση

Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει διάθεση συμβιβασμού, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρέμβαση που έκανε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως τα χρονικά πλαίσια που υπάρχουν ώστε να ληφθεί η απόφαση για το ελληνικό ζήτημα είναι πολύ σημαντικά. 



«Δεν αφορά ένα κράτος της Ευρωζώνης αλλά όλους. Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις. Τα περισσότερα κράτη μέλη του ευρωκοινοβουλίου θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» είπε  ο κ. Σουλτς, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και «πολλοί που θεωρούν ότι το Grexit δεν είναι ρίσκο, δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε». 

Τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι το Grexit είναι εναλλακτική λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και όπως είπε «θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει διάθεση συμβιβασμού από τους Έλληνες και από τους εταίρους τους. 

Ο κ. Σουλτς είπε ότι οι αρχηγοί των κρατών σήμερα πρέπει να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα αλλά αυτό εξαρτάται και από την Ελλάδα. Η ευθύνη βρίσκεται και στις δυο πλευρές και συνέχισε λέγοντας ότι η σημερινή Σύνοδος αφορά και την ΕΕ, τη δυνατότητα να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα.



O Μ. Σουλτς ανέφερε ότι η ιδέα του Ταμείου (των 50 δισ.) ανήκει στον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε πως, πρέπει να δούμε την ιδιοκτησία αυτού του Ταμείου. Δεν μπορεί ένα περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας να δοθεί σε άλλους. Το ερώτημα είναι ποιος θα έχει την κυριότητα και την ευθύνη αυτού του Ταμείου. Πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα απόψε. Επί της αρχής δεν είναι κακή λύση αυτό το Ταμείο, ανέφερε.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Το Grexit δεν είναι εναλλακτική λύση"

Welt: Ο χάρτης των συμμαχιών στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt πριν από μερικές εβδομάδες ήταν όλα ξεκάθαρα στις διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Ελλάδα καθώς και οι 18 χώρες μέλη απειλούσαν την Αθήνα με Grexit. Ωστόσο, τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Η Γερμανία, που κρατά σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, φαίνεται να χάνει γρήγορα τους συμμάχους της

Ένα είναι ξεκάθαρο, εκτιμά η Welt, το ρήγμα στην Ευρώπη ολοένα και μεγαλώνει και ξαφνικά η Γερμανία έχει λιγότερους συμμάχους στο πλευρό της. Αν οι Έλληνες δεν εμφανιστούν εντελώς απρόθυμοι για διαπραγματεύσεις και αν οι Γάλλοι και οι Ιρλανδοί εμμείνουν στις θέσεις τους, τότε η πλευρά του τραπεζιού στην οποία κάθεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα μείνει άδεια, προσθέτει.

Η Welt προσπαθεί να εξηγήσει τις συμμαχίες χωρίζοντας τις χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις κατηγορίες:

Οι επικριτές της Ελλάδας

Αρχικά ήταν 18, τουλάχιστον την εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η Γερμανία ηγείται των χωρών αυτών, όμως δεν έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.

Οι χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία), η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Κάποιες μάλιστα και χωρίς διαπραγματεύσεις.

Οι ανατολικοευρωπαίοι έχουν εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις και τώρα δεν επιθυμούν να δώσουν άλλα χρήματα στην Αθήνα. Μεταξύ των χωρών που είναι έτοιμες για ένα Grexit βρίσκεται και το Βέλγιο.

Οι ουδέτερες

Υπάρχουν χώρες που δεν συντάσσονται με καμία πλευρά. Μεταξύ αυτών είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν επίσης λάβει βοήθεια. Ουδέτερες είναι επίσης η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Το πού τελικά θα κλίνουν εξαρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Αν οι Έλληνες φανούν αδιάλλακτοι όπως την προηγούμενη φορά θα συνταχθούν με τη σκληρή γραμμή. Αν όμως η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν πρόκειται να ζητήσουν ένα Grexit.

Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσει η Welt και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.Τέλος και η Αυστρία προς το παρόν φαίνεται να έχει ουδέτερη θέση.

Οι φίλοι της Ελλάδας

Οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι της Αθήνας είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιθυμούν να επιτευχθεί τώρα μια συμφωνία, ή το λιγότερο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό για αυτές να υπάρξει θετική κατάληξη και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Οι Γάλλοι φοβούνται ότι το Grexit θα προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων των κρατικών τους ομολόγων. Οι Ιταλοί ότι κάποια στιγμή θα έχουν την τύχη των Ελλήνων, ενώ η Κύπρος είναι στενά συνδεδεμένη οικονομικά με την Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Welt: Ο χάρτης των συμμαχιών στην Ευρωζώνη"

Αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν επειγόντως μέχρι την Τετάρτη

Να κάνει «εδώ και τώρα» όσα δεν έκανε σε έξι μήνες για να κλείσει η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου ΙΙ και να μπουν οι βάσεις για το Μνημόνιο ΙΙΙ, σπεύδει πλέον η κυβέρνηση.

Σαν πρώτο δείγμα γραφής και χωρίς να συνυπολογιστούν τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινώσει άμεσα πως λαμβάνει η κυβέρνηση –αφού η πρόταση που κατέθεσε θεωρείται ανεπαρκής για να καλύψει το τριετές δάνειο που ζητάει- καταφτάνει στη Βουλή το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να ψηφιστεί έως την Τετάρτη ή Πέμπτη το αργότερο.

Το πρώτο κύμα μέτρων θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Τις αυξήσεις στον ΦΠΑ:

- Ο φόρος στα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα θα αυξηθεί κατά 8,8% , αφού από το 13% θα φτάσει στο 23%. Στο 13% θα διατηρηθούν τα φρέσκα και νωπά προϊόντα, μαζί ίσως με κάποιες εξαιρέσεις (πχ γάλα, ψωμί κλπ).

- Στο 23% από 13% θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση.

- Οι αστικές συγκοινωνίες και μεταφορές πάνε και αυτές στο 23%.

- Ακριβότερες γίνονται οι υπηρεσίες Υγείας στις ιδιωτικές κλινικές που αυξάνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες,

- Με 23% ΦΠΑ θα επιβαρύνονται πλέον τα ασφαλιστήρια, οι κηδείες και τα μνημόσυνα.

Οι αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά (από 16% σε 23%) και στα ξενοδοχεία (από 6,5% σε 23%) μάλλον θα ψηφιστούν στα τέλη του καλοκαιριού για να ισχύσουν από το φθινόπωρο, μετά την τουριστική σαιζόν.

2. Έκτακτη εισφορά

Προβλέπεται να ισχύσει άμεσα και αναδρομικά από 1.1.2015 η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.00 ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως να επιβληθεί και στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Επί του παρόντος, η έκτακτη εισφορά όχι μόνον δεν καταργείται αλλά αυξάνεται –πλην απροόπτου- ως εξής:

I) από 30.001- 50.000 ευρώ ο συντελεστής πάει από το 1,4% στο 2%,
II) από 50.001- 100.000 ευρώ πάει από το 2,1% στο 4%,
III) από 100.001- 500.000 ευρώ ανεβαίνει από το 2,8% στο 6%, ενώ
IV) για 500.001 ευρώ και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 8%.

Μετά την ψήφιση του νόμου, οι εργαζόμενοι μισθωτοί θα δουν αυξημένες κρατήσεις (και άρα λιγότερα λεφτά στην τσέπη) ενδεχομένως και μαζεμένες αναδρομικά (αλλιώς θα τα πληρώσουν μαζεμένα όταν προκύψει η νέα εκκαθάριση φόρου το 2016).

Σε κάθε περίπτωση, εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.300 ευρώ καθαρά (προ φόρων αλλά μετά τις κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές ), η εισφορά αυξάνεται στα 644 ευρώ από τα 451 ευρώ, δηλαδή 193 ευρώ παραπάνω το χρόνο.

Αντίστοιχα, ένας πολύτεκνος με αποδοχές 3.000 ευρώ θα δει την εισφορά να εκτινάσσεται στα 840 ευρώ από τα 588 ευρώ, δηλαδή 252 ευρώ παραπάνω.

3. Άλλοι φόροι και απαλλαγές

Ι) καταργούνται απαλλαγές και εξαιρέσεις για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, που είχαν ψηφιστεί πριν από δύο μήνες,

Πρακτικά ο φόρος στους αγρότες διπλασιάζεται, από 13% σε 26%. Για παράδειγμα:

- Για εισόδημα 12.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται στις 3.120 ευρώ από 1.560 ευρώ.
- Για εισόδημα 20.000 ευρώ εκτινάσσεται στις 5.200 ευρώ αντί 2.600 ευρώ!

ΙΙ) αυξάνεται από φέτος κιόλας ο φόρος πολυτελείας από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε., σκάφη αναψυχής, πισίνες. Θα εισπραχθεί μαζί με τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος που θα αρχίσουν να καταφτάνουν μέσα στον Αύγουστο.

4. Φόροι στις επιχειρήσεις

- Φόρος 28% αντί 26%: Για κέρδη 120.000 ευρώ, ο φόρος αυξάνεται στις 33.600 ευρώ από 31.200 ευρώ

- Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100%, από 80% που ισχύει. Ανάλογη πρόβλεψη θα ισχύσει και για ατομικές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μπλοκάκια, αλλά από έναν χρόνο αργότερα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν επειγόντως μέχρι την Τετάρτη"

Τσίπρας: Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία αν το θέλουν όλες οι πλευρές

«Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό» εξηγώντας ότι «το χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη».

Η Σύνοδος Κορυφής των 19 χωρών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία αν το θέλουν όλες οι πλευρές"

Φάιμαν: Ο Σόιμπλε θέλει να πετάξει έξω τους Ελληνες

Στην ευθεία παραδοχή ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει σοβαρά να εξωθήσει τους Ελληνες από το ευρώ, ενώ αντίθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας εποικοδομητικής λύσης» προχώρησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «΄Εστεραιχ», ο καγκελάριος επισημαίνει ότι το να κινηθούν σήμερα όλες οι χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης σε μια θετική κατάληξη θα είναι μια τεράστια πρόκληση, καθώς, όπως διευκρινίζει το ρήγμα στο θέμα της Ελλάδας διασχίζει όλη την Ευρώπη, και παρόμοιες διαφορές όπως στη Γερμανία (ΣΣ Σόιμπλε-Μέρκελ) υπάρχουν σε πολλές χώρες.

Υποστηρίζει ότι πρέπει να αποτραπεί το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί θα έριχνε πίσω την Ευρώπη, και ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητηθεί μια εποικοδομητική λύση.

Ο κ.Φάιμαν πιστεύει, όπως αναφέρει,ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα δώσει το σήμα για μια εποικοδομητική λύση και ακριβώς αυτό υποστηρίζει και ο ίδιος, δηλαδή να βρεθεί γρήγορα μια μεταβατική λύση και κατόπιν να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού κατά τρόπο που να είναι δυνατή μια μακροπρόθεσμη λύση.

Και αυτό δεν σημαίνει, όπως προσθέτει, διαγραφή χρέους, αλλά μια μείωση του βάρους των επιτοκίων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με τα απαραίτητα μέσα, ούτως ώστε να είναι επιτέλους δυνατές οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Δεν επιτρέπεται, τονίζει ο καγκελάριος, να καταστρέφουμε την Ευρώπη με προγράμματα λιτότητας, πρέπει να εξοικονομούμε πόρους και να επενδύουμε και εδώ δεν πρόκειται για παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά για τις τύχες των ανθρώπων».

Θεωρεί ότι μια συμφωνία βρίσκεται σίγουρα πλησιέστερα από προηγούμενες φορές, θα έλεγε μάλιστα πως οι ευκαιρίες για μια συμφωνία σε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο καλές όσο τώρα, ωστόσο υπάρχει πολλή απόσταση από ένα οριστικό «Ναι» για το πρόγραμμα βοήθειας, γιατί μερικές χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει προχωρήσει τόσο πολύ όσο ποτέ, έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί θετικά, διότι καθιστά δυνατή μια βάση για μία συμφωνία».

Κατά την άποψη του καγκελάριου, η αλήθεια είναι βέβαια, ότι ο πρωθυπουργός στέκεται «με την πλάτη στον τοίχο» και γι αυτό έχει αποδεχθεί στο πρόγραμμά του πράγματα, τα οποία τον θέτουν υπό πίεση, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά πράγματα στο πρόγραμμα, όπως, επιτέλους η μάχη κατά της φορολογικής απάτης και επιτέλους φόροι πολυτελείας.

Αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει σίγουρα να συγκεκριμενοποιήσει και να βελτιώσει πολλά σημεία ακόμη, για το λόγο και μόνον ότι έχει αυξηθεί η χρηματοδοτική ανάγκη από τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τελευταία, αλλά και επειδή έχει χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση,εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών.

Ο Βέρνερ Φάιμαν διευκρινίζει στη συνέντευξή του ότι η αλήθεια είναι πως η Αυστρία επωφελείται από την ελληνική κρίση και αναφέρει ως παράδειγμα ότι αυτή την εβδομάδα τα κρατικά της ομόλογα βρέθηκαν σε ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και για ένα δεκαετές ομόλογο το αυστριακό κράτος πληρώνει αυτή τη στιγμή 1,14 ο/ο επιτόκιο, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση σχεδόν 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προυπολογισμό του 2016.

«Εχουμε όφελος ως σταθερή χώρα, αλλά χρειαζόμαστε και μία σταθερή Ευρώπη, διότι μόνον τότε μπορούμε να εξάγουμε σε άλλες χώρες, όταν οι άνθρωποι εκεί έχουν χρήματα και μπορούν να αγοράσουν κάτι, γι αυτό είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε τώρα γέφυρες ,να εξασφαλίσουμε τις εξαγωγές μας,να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρώπης και δεν επιτρέπεται να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε, γι αυτό και καταβάλλω τόσο πολλές προσπάθειες», καταλήγει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

ΑΜΠΕ/ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάιμαν: Ο Σόιμπλε θέλει να πετάξει έξω τους Ελληνες"

Ρωσία: Θα στείλουμε απευθείας φυσικό αέριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Η Ρωσία επιθυμεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας διευκολύνσεις με απευθείας εξαγωγές στην Ελλάδα υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ.

Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία προτίθεται να υποστηρίξει την αποκατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας, μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Για το σκοπό αυτό μελετούμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε απευθείας εξαγωγές ενεργειακής πρώτης ύλης προς την Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Μάλιστα ο Νόβακ υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε επί αυτού και υπολογίζουμε να φθάσουμε σε συμφωνία εντός μερικών εβδομάδων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Θα στείλουμε απευθείας φυσικό αέριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα"

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Αν η Γερμανία πιέσει για Grexit, υπάρχει κίνδυνος ρήξης με Γαλλία

Έκκληση στη Γερμανία να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ένα Grexit απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, προειδοποιώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα κατέστρεφε τη φήμη της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο.

«Η ευθύνη της Γερμανίας είναι μεγάλη. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα φαντάσματα του παρελθόντος», δήλωσε ο Άσελμπορν μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Εάν η Γερμανία πιέσει για ένα Grexit, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει βαθιά ρήξη με τη Γαλλία, η οποία θα ήταν καταστροφική για το μέλλον της Ευρώπης», προειδοποίησε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Αν η Γερμανία πιέσει για Grexit, υπάρχει κίνδυνος ρήξης με Γαλλία"

Μεγαλύτερη ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ ζητούν οι θεσμοί

Νομοθετικές αλλαγές που θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προβλέπει η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς και στο Eurogroup.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ είχαν ήδη κατά τις διαπραγματεύσεις του Μαΐου στο Brussels Group παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά προσχέδιο σχεδίου νόμου που θα επέφερε αλλαγές στο Ν. 3832/2010 για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα.

Σε εκείνο το προσχέδιο είχαν περιληφθεί και διατάξεις που έδιναν ασυλία στην τωρινή Διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν θα ενσωματωθούν στον εφαρμοστικό νόμο που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως ο νυν επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής παραδίδει στις 2 Αυγούστου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλύτερη ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ ζητούν οι θεσμοί"

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις στο Eurogroup

Τελείωσε πριν καλά-καλά αρχίσει το μεσημέρι της Κυριακής η δεύτερη ημέρα εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσία των κορυφαίων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Οι υπουργοί Οικονομικών δίνουν την σκυτάλη στους πολιτικούς ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Η διαδικασία σύνταξης της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και το περιεχόμενό της, που αναμένεται να δώσει μία ένδειξη για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν και οι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής, δεν κατέληξε σε ένα κείμενο, όπως είπε η Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο.

Ολοι σχεδόν όσοι μίλησαν στους δημοσιογράφους προσερχόμενοι κατέστησαν σαφές ότι η επιλογή του Grexit φαίνεται να είναι πλέον εκτός του τραπεζιού, αντίθετα αναζητείται ο τρόπος να χτιστεί εκ νέου και ταχύτατα η εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας, μετά από ένα διάστημα 5 μηνών στο οποίο υπήρξε ταχεία απώλειά της.

Θετικό σημάδι αποτέλεσε, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, το γεγονός ότι ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το βράδυ, ένδειξη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μία ταχεία και οριστική απόφαση που θα μπορούσε να συνδέεται με ένα Grexit.

Η ισχύς της ομάδας χωρών οι οποίες υποστηρίζουν την πιο αυστηρή στάση για την Ελλάδα, με ηγέτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεδηλωμένους συμμάχους τη Φινλανδία, την Σλοβακία και την Εσθονία, αλλά αρκετές ακόμη χώρες με πιο ήπιες διατυπώσεις, φαίνεται να έχει μειωθεί. Η «φιλελληνική» παράταξη με ηγέτη τη Γαλλία και μαζί της την Ιταλία και άλλες χώρες έχει φέρει μία ισορροπία, ενώ η Ισπανία και μερικά ακόμη μέλη της ΕΕ παραμένουν σχετικά ουδέτερα.

Από τις πρώτες πληροφορίες που κυκλοφορούν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων θέλουν στο τραπέζι να βρίσκεται το φλέγον θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που μπορεί να χρειαστεί κεφάλαια άνω των 25 δισ. ευρώ, μετά την ταχεία εκροή κεφαλαίων που ξεκίνησαν με τις φήμες περί δημοψηφίσματος, κορυφώθηκαν με την ανακοίνωσή του και προκάλεσαν την επιβολή των capital controls ως έσχατη λύση.

Πηγές από τα γαλλικά ΜΜΕ, που παρακολουθούν στενά τη στάση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας τους στη διαδικασία, υποστηρίζουν ότι ο Μισέλ Σαπέν στο Eurogroup και συνολικά η γαλλική πλευρά βρίσκεται σχεδόν «μόνη εναντίον όλων» στην υπεράσπιση της Ελλάδας.

Εάν οι εξελίξεις επιτρέψουν να τηρηθούν οι προγραμματισμένες ώρες, θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 17:00 το απόγευμα, ενώ ακυρώθηκε και δεν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των 28 της ΕΕ στις 19:00.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις στο Eurogroup"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news