facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Να επιλύσουμε τις διαφορές – Όχι υπό καθεστώς εκβιασμών

Μήνυμα στην Άγκυρα, πως η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, αλλά διαθέτει και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα, στον απόηχο των δεκάδων παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, τουρκικά μαχητικά.

Ο Πρωθυπουργός, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον όμως εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι διερευνητικές επαφές και ο πολιτικός διάλογος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία, όχι όμως υπό καθεστώς πιέσεων και εκβιασμών. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει κερδισμένος σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, αποκάλυψε πως στις επαφές που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, θα συζητήσει την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Τουρκία: Να επιλύσουμε τις διαφορές – Όχι υπό καθεστώς εκβιασμών"

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Η διεθνής κοινότητα να αποσύρει τη νομιμότητα της κυβέρνησης στην Τρίπολη

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει τη νομιμότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη και την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, έπειτα από τις αμφιλεγόμενες συμφωνίες που υπέγραψε με την Τουρκία.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι το πεδίο μαχών επιρροής και δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ στην Τρίπολη (δυτικά) και μια κυβέρνηση και μια Βουλή που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη.

Η εκλεγμένη Βουλή που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη είναι επίσης εξασθενημένη μετά την αποχώρηση περίπου 40 βουλευτών που τάσσονται κατά του Χάφταρ για την Τρίπολη.

Ο Σάλεχ, σύμμαχος του Χάφταρ, βρίσκεται στην Κύπρο για να εξετάσει τον αντίκτυπο των δύο συμφωνιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και για τη στρατιωτική συνεργασία που υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία και η ΚΕΕ.

«Τις επόμενες ημέρες, η Βουλή της Λιβύης θα αναλάβει δράση προκειμένου να εξασφαλίσει την αφαίρεση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης αυτής» δήλωσε από τη Λευκωσία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σάλεχ.

Πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να «διαβιβάσει ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποσύρει την αναγνώριση αυτής της κυβέρνησης. Είναι καιρός να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση που να υποστηρίζεται από τον λαό και τη Βουλή της Λιβύης» είπε.

Η ΚΕΕ «θέλει να ωθήσει σε μια τουρκική αποικιοποίηση της Λιβύης» είπε ο Σάλεχ, επαναλαμβάνοντας την εναντίωσή του στην «παράνομη» συμφωνία με την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας επέμβασης άλλων χωρών στη Λιβύη, αν η Τουρκία στείλει στρατεύματα στο πλευρό της ΚΕΕ. «Όλες οι χώρες έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην επέμβει. Δεν επιθυμούν μια (περιφερειακή) σύγκρουση» ανέφερε.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Η διεθνής κοινότητα να αποσύρει τη νομιμότητα της κυβέρνησης στην Τρίπολη"

Θάνος Μικρούτσικος: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Τις σκέψεις τους και τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα.

«Με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας. Τον αποχαιρετούμε καθώς ξεκίνησε να συναντήσει το Σταυρό του Νότου. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

«Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε για το Σταυρό του Νότου. Η Ελλάδα αποχαιρετά τον συνθέτη, τον καλλιτέχνη, τον ευαίσθητο άνθρωπο, τον παντοτινό εραστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα τον θυμόμαστε πάντα, μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, αλλά και από το στίγμα που άφησε η ζωή του κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter.

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» … στη μάχη με το αδύνατο, μέχρι το τέλος. Ήταν ο ίδιος , ο στίχος του Καββαδία. Τραγουδήθηκε , αγαπήθηκε και πάλεψε. Μάχιμος και δημιουργικός συνθέτης της γενιάς του. Αφιερώθηκε και προσέφερε όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά συνολικά στον ελληνικό πολιτισμό και στον δημόσιο βίο. Καλό ταξίδι Θάνο. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του» , δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.


«Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος, Αχαιός και καλός φίλος, ανατρεπτικός συνθέτης, με μεγάλη προσφορά στην τέχνη και στην πολιτιστική ζωή της Πάτρας, με αίσθημα ευθύνης και μεγάλη συμβολή στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Θα είναι για πάντα μαζί μας με το έργο του. Καλό ταξίδι, Θάνο» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Με άφατη θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον ακριβό μας Θάνο Μικρούτσικο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου:

« Φαίνεται αβάστακτο, να μάθουμε να ζούμε, χωρίς εκείνον στη σκηνή. Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος δεν υπήρξε μόνο ανεπανάληπτος δημιουργός και συγκλονιστικός ερμηνευτής του έργου του. Πάνω απ’ όλα ήταν ένα ιδιοφυές πνεύμα, σπινθηροβόλο, κοφτερό και ανήσυχο, ένας βαθιά και πλατειά καλλιεργημένος διανοητής. “Οι δημιουργοί δεν γεννιούνται, δημιουργούνται” καθώς ο ίδιος έλεγε.

Εχθρός της συνήθειας, της επανάπαυσης και της παραίτησης, αυτός ο γενναίος μαχητής της ζωής, μας καλούσε και με το παράδειγμά του να διεκδικούμε το ακατόρθωτο, να μη φοβόμαστε τον χορό “στο φτερό του καρχαρία”, αν θέλουμε να νικήσουμε κάθε καταναγκασμό, κοινωνικό ή φυσικό, ακόμη και τον θάνατο.

Στη φροντίδα για να διαμορφωθούν άνθρωποι ικανοί να κατανικήσουν τη βαρβαρότητα, να κατανοήσουν και να αλλάξουν, να εξανθρωπίσουν τη “γη των Βησιγότθων”, είναι αφιερωμένο το έργο του. Πρωτοπόρο σε μορφή και περιεχόμενο, ένα τέλειο συνταίριασμα της μουσικής με την ποίηση, αλλάζει τη φυσιογνωμία του ελληνικού τραγουδιού, ανατρέπει τις φθαρμένες αστικές αξίες, ιδεολογικές και αισθητικές, ξαφνιάζει, ταράζει και ξεβολεύει, μας υποχρεώνει να κινητοποιήσουμε τη σκέψη, για να φτάσουμε στην ολοκληρωμένη συγκίνηση, στην αλήθεια.

Αν και βαθύ, προωθημένο και απαιτητικό, κάποτε παράξενο και πρωτόγνωρο, είναι έργο γνήσια λαϊκό. Όχι μόνο γιατί το περιεχόμενό του ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και γιατί σέβεται και εξυψώνει τους ανθρώπους του λαού, αντί να τους κρίνει “αφ’ υψηλού” ως ανίκανους τάχα να συλλάβουν το νόημα της μεγάλης τέχνης. Εντυπωσιακή ήταν η απόλυτη ταύτιση καλλιτέχνη και κοινού στις συναυλίες του, ακόμη και με έργα πρωτοποριακά όπως το “Μουσική πράξη στον Μπρεχτ”, αλλά και οι τρεις μεγάλες συναυλίες με τα “Καντάτα για τη Μακρόνησο” και “Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι” που τις αφιέρωσε στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, δηλώνοντας στη συνέχεια πως αυτές ήταν οι πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής του.

Έτσι δεν πρέπει να απορεί κανείς, που ένα μεγάλο λαϊκό πλήθος αγκαλιάζει χρόνια το έργο του, το έχει στα χείλη του στις απεργίες, στις πορείες, στις συγκεντρώσεις, αλλά και στα γλέντια και τις χαρές ή στις μοναχικές στιγμές της περισυλλογής και των μύχιων αγωνιών του. Αυτό το λαϊκό πλήθος δεν τον άφησε στιγμή μονάχο στη σκληρή, ηρωική μάχη του για τη ζωή, στέλνοντάς του καθημερινά κύματα αγάπης, θαυμασμού και ευγνωμοσύνης, όπως θα έκανε για τον πιο πολύτιμο άνθρωπό του.

Και πώς ο Θάνος Μικρούτσικος να μην εμπνέει δυνατά αισθήματα “στον δικό του κόσμο, στους δικούς του ανθρώπους”, στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, όταν κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού με το μικρό και “εφικτό”, καλούσε μαζί με το ΚΚΕ σε πάλη για αυτό που στους πολλούς φαντάζει “ανέφικτο”, όταν σε καιρούς αντεπανάστασης σάλπιζε στο πλευρό του ΚΚΕ την αναγκαιότητα της επανάστασης, όταν πρώτος αυτός ανάμεσα στους πρώτους έδωσε το σύνθημα για να βαδίσουν και άλλοι καλλιτέχνες- δημιουργοί στον ίδιο δρόμο. Και πώς να μην κερδίζει τον απεριόριστο θαυμασμό μας όταν στα επιστημονικά συνέδρια της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπρεχτ, τον Χικμέτ και στο τελευταίο, για τη νέα ελληνική λογοτεχνία μιλώντας για τον Καββαδία, θάμπωνε με την πλατειά, επιστημονική, μαρξιστική γνώση και τη διαλεκτική σκέψη του, όταν την πρώτη εμφάνισή του μετά την επιδείνωση της υγείας του τη χάρισε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εκεί όπου δυο χρόνια αργότερα με αφάνταστη δύναμη σε πείσμα της αρρώστιας του, έκλεισε για τελευταία φορά την αυλαία των συναυλιών του, ευτυχισμένος μέσα στη λατρεία του κοινού και των εκλεκτών συνεργατών του, ήσυχος “όπως εκείνοι που έχουν κάνει το καθήκον τους”.

Αγαπημένε μας Θάνο, πολύ πιο βαριά και πικρή είναι η απώλειά σου για την οικογένειά σου, την άξια σύντροφό σου Μαρία Παπαγιάννη, τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Χάνουμε μπροστά τους, τα λόγια της παρηγοριάς. Κι όμως, η αλήθεια είναι πως τον νίκησες τον θάνατο, τους “ξεγέλασες τους ουρανούς”. Το έργο σου είναι βέλος πύρινο, που σκίζει τον χρόνο. Θα συνεχίζει τη διαδρομή του κι όταν θα χτίζουμε “τις αυριανές μας φάμπρικες, τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια”, όταν θα δικαιωθεί ο σκοπός που αφιέρωσες το ταλέντο, το μυαλό, την καρδιά σου “στην κοινωνία που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει”. Το έργο σου εκφράζει την ουσία όχι μόνο μιας περιόδου, αλλά μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής. Άχρονο, άτοπο, ανεξάντλητο, αθάνατο, όπως αθάνατος Θάνο είσαι κι εσύ» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου έστειλε και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,κ. Λίνα Μενδώνη.

«Ο Θάνος Μικρούτσικος, εκτός από σπουδαίος συνθέτης, ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα, ένας από τους ανθρώπους, που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και μέχρι σήμερα. Η μουσική του άγγιξε όλους τους Έλληνες και τίμησε τη χώρα μας στο εξωτερικό. Από το λαϊκό τραγούδι και τη μελοποιημένη ποίηση, μέχρι το θέατρο, την όπερα και τη συμφωνική μουσική, το ταλέντο του Θάνου Μικρούτσικου ήταν πολύ μεγάλο για να περιοριστεί σε ένα είδος. Γι΄ αυτό και η απώλειά του αγγίζει όλους μας. Συγκινεί βαθιά όλη την Ελλάδα. Ήταν ένας άνθρωπος με πολιτικό λόγο, τον οποίο εξέφραζε χωρίς δισταγμό. Ένας διανοούμενος, ένας εργάτης του Πολιτισμού, τον οποίο υπηρέτησε και ως υπουργός Πολιτισμού, αλλά και από πολλές ακόμη θέσεις ευθύνης. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε την ασθένεια με δύναμη, θάρρος και αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια. Ο ίδιος δεν θα είναι πια κοντά μας, η μουσική του παρακαταθήκη όμως, θα εξακολουθεί να μας συντροφεύει για πολλές δεκαετίες ακόμη και να αποτελεί κομμάτι όλων μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους πολυάριθμους φίλους του», αναφέρει η κα Μενδώνη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνος Μικρούτσικος: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη"

Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο Θάνος Μικρούτσικος κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας μάχη με την επάρατη νόσο.

Υπήρξε εμβληματική μορφή της μουσικής και συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του.

«Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ’ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ’ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει» είχε γράψει σε ανάρτησή του στο facebook την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου ο αγαπημένος καλλιτέχνης, δίνοντας το στίγμα του αγώνα του για την υγεία του.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος"

Εβδομη μέρα κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στον OΤΕ

«Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο OΤΕ συνεχίζουν για έβδομη ημέρα τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Έναν αγώνα που όλοι οι συνάδελφοι έχουν αγκαλιάσει συμμετέχοντας μαζικά», υποστηρίζει ανακοίνωση των εργαζομένων στον OΤΕ, συμπληρώνοντας ότι «τα ποσοστά συμμετοχής αγγίζουν το απόλυτο».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι η Διοίκηση του ομίλου «το τελευταίο που ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να βάλει εργολάβους σε τεχνικά τμήματα της Βορειοανατολικής Αττικής, παραβιάζοντας σαφώς το δικαίωμα της απεργίας και το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών» και την καλεί να μην προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εβδομη μέρα κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στον OΤΕ"

Σάκης Αρναούτογλου: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει απόψε στην Αττική

Η κακοκαιρία «Ζηνοβία» έφερε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας αλλά όπως όλα δείχνουν φέρνει και χιόνια ακόμη και στην Αττική.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτολου, απόψε είναι πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις – κατά διαστήματα πυκνές- στις εξής περιοχές των Βορείων Προαστίων:
  • Διόνυσο,
  • Νέα Πεντέλη,
  • Βαρνάβα,
  • Βίλια,
  • Ροδόπολη,
  • Ερυθρές,
  • Κρυονέρι,
  • Άνοιξη,
  • Αφίδνες,
  • Δροσιά,
  • Καπανδρίτι,
  • Σταμάτα,
  • Θρακομακεδόνες,
  • Ανθούσα,
  • Πολυδένδρι,
  • Εκάλη,
  • Νέα Ερυθραία
  • και πιθανώς σε Κηφισιά και Μελίσσια.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάκης Αρναούτογλου: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει απόψε στην Αττική"

Χίος: Μπήκαν στην εκκλησία και έβαλαν φωτιά στην Αγία Τράπεζα [pic, video]

Τον έντονο προβληματισμό των αρχών αλλά και τη δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων του Χαλκειούς προκαλεί ο εμπρησμός, τα ξημερώματα του Σαββάτου του ξωκλησιού της Παναγίας της Λειαπυργούσαινας στο Χαλκειός, αφού πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό εμπρησμού εκκλησίας μέσα σε 1,5 μήνα μετά τον Άγιο Χαράλαμπο.
Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από κάτοικο της περιοχής που πήγε να ανάψει το καντήλι, αφού είδε την σιδεριά παραβιασμένη και την πόρτα της εκκλησίας να λείπει.
Οι δράστες όπως προκύπτει, είχαν ως στόχο όχι να κλέψουν αλλά να προκαλέσουν αφού πήραν το καντήλι και το τοποθέτησαν στην Αγία Τράπεζα με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά το κάλυμμα της Αγίας Τραπέζης και να επεκταθεί και στον χώρος της Αγίας και Ιεράς Πρόθεσης, στον χώρο δηλαδή όπου γίνεται η προετοιμασία των προσκομιζομένων δώρων με σκοπό την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.
Όπως εξήγησε στο politischios.gr ο πρόεδρος της κοινότητας του Χαλκειούς, είναι η δεύτερη φορά που σημειώνεται ένα τόσο σοβαρό περιστατικό το οποίο έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία.
Όλα αυτά τη στιγμή που η πρώτη αστυνομική έρευνα για τον εμπρησμό του Αγίου Χαράλαμπου έχει καταλήξει σε αδιέξοδο ενώ τα στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη και στο περιστατικό του Σαββάτου είναι ελάχιστα.




























politischios
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Μπήκαν στην εκκλησία και έβαλαν φωτιά στην Αγία Τράπεζα [pic, video]"

Αυστηρή προειδοποίηση Ιταλίας σε Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη» διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, τελευταίας συνέντευξης Τύπου του έτους που παραχώρησε σήμερα στη Ρώμη.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μίας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Σάρατζ, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένας πόλεμος δι΄ αντιπροσώπων (proxy war) θα επιδείνωνε τις «απίστευτες διασπάσεις» που υπάρχουν στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση».

«Μια τουρκική παρέμβαση - είπε ο Κόντε - θα είχε ως αποτέλεσμα μια απίστευτη κλιμάκωση στην περιοχή με συνέπεια να υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων και κανένας νικητής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρή προειδοποίηση Ιταλίας σε Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη"

Πετράλωνα: “Σκότωσα τον νονό μου”

Ο 50χρονος αγνοείται από χθες το απόγευμα. Σήμερα το πρωί τον αναζήτησαν οι φίλοι του και πήγαν στο σπίτι του. Ο 20χρονος βαφτισιμιός και γείτονας του 50χρονου, τους είπε ότι σκότωσε τον νονό του και τον πέταξε στα σκουπίδια. Σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας.

Ένα θρίλερ είναι σε εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου (28.12.2019) στα Πετράλωνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αγνοείται από χθες ένας 50χρονος, τον οποίο αναζήτησαν σήμερα φίλοι του, πηγαίνοντας στο σπίτι του. Σε διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας ζει και και ο βαφτισιμιός του 50χρονου, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Ο 20χρονος φέρεται να τους είπε πως έχει σκοτώσει τον νονό του και τον πέταξε σε κάδο σκουπιδιών! Αμέσως, οι φίλοι του 50χρονου ειδοποίησαν την αστυνομία που έκανε έρευνες σε κάδους απορριμάτων της περιοχής, ωστόσο δεν βρήκε τίποτα. Αναμένεται ο Εισαγγελέας, προκειμένου να μπουν στο σπίτι του 50χρονου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο 20χρονος είχε ίχνη από αίματα στα χέρια του.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετράλωνα: “Σκότωσα τον νονό μου”"

Οι αντιεξουσιαστές αποκεντρώνονται: Πορεία στη χριστουγεννιάτικη Κηφισιά και στο Mall στο Μαρούσι

Αυτή τη φορά, οι αντιεξουσιαστές αποφάσισαν να βγουν... εκτός κέντρου για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της στάσης του απέναντι στις καταλήψεις.

Συγκεκριμένα, ομάδα 60-70 ατόμων επέλεξαν το μεσημέρι του Σαββάτου να μην κινηθούν σε κάποιο από τα κεντρικά σημεία της Αθήνας, αλλά σε ένα ασυνήθιστο για τα δεδομένα τους μέρος, την Κηφισιά!


Έτσι, πραγματοποίησαν συμβολική πορεία στους δρόμους της κεντρικής αγοράς της παραδοσιακής συνοικίας των βορείων προαστείων, φώναξαν συνθήματα κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, πέταξαν τρικάκια και, έπειτα από μισή, περίπου, ώρα βγήκαν στη λεωφόρο Κηφίσιας με κατεύθυνση προς το κέντρο.

Έφοδος και στο Mall στο Μαρούσι

Ομάδα αντιεξουσιαστών μπήκε στο Mall στο Μαρούσι, πέταξε τρικάκια και φώναξε συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και υπέρ των καταλήψεων. Έπειτα από 10, περίπου, λεπτά, οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα.


>


IMG_2832
IMG_2833
IMG_2835
IMG_2847
IMG_2848
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αντιεξουσιαστές αποκεντρώνονται: Πορεία στη χριστουγεννιάτικη Κηφισιά και στο Mall στο Μαρούσι"

Όλες οι αργίες και τα τριήμερα του επόμενου έτους

Το 2019 σε λίγες ημέρες μας αποχαιρετά, ενώ το 2020 έρχεται, με αργίες και τριήμερα που θα μας χαρίσουν στιγμές ξεκούρασης.

Αναλυτικά οι αργίες του επόμενου έτους:

Πρωτοχρονιά: 1 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

Θεοφάνεια: 6 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα (σ.σ. εδώ υπάρχει τριήμερο).

Καθαρά Δευτέρα: 2 Μαρτίου του 2020 (σ.σ. κι εδώ ακόμα ένα).

Ευαγγελισμός Θεοτόκου: 25 Μαρτίου του 2020, ημέρα Τετάρτη.

Μεγάλη Παρασκευή: 17 Απριλίου του 2020

Μεγάλο Σάββατο: 18 Απριλίου του 2020.

Κυριακή του Πάσχα: 19 Απριλίου του 2020.

Δευτέρα του Πάσχα: 20 Απριλίου του 2020.

Εργατική πρωτομαγιά: 1 Μαΐου 2020, ημέρα Παρασκευή (σ.σ. εδώ ένα τρίτο τριήμερο).

Αγίου Πνεύματος: 8 Ιουνίου 2020, ημέρα Δευτέρα (σ.σ. κι εδώ ένα… τέταρτο).

Κοίμηση της Θεοτόκου: 15 Αυγούστου 2020, ημέρα Σάββατο.

28η Οκτωβρίου του 2020, ημέρα Τετάρτη.

17 Νοεμβρίου του 2020, ημέρα Τρίτη.

Χριστούγεννα: 25 Δεκεμβρίου του 2020, ημέρα Παρασκευή (σ.σ. κι άλλο τριήμερο).

Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου του 2020.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλες οι αργίες και τα τριήμερα του επόμενου έτους"

Οι 30 αλλαγές στη φορολογία που θα ισχύσουν το 2020 - Ελαφρύνσεις και νέο καθεστώς για μεταβιβάσεις ακινήτων

Τριάντα σημαντικές αλλαγές στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία θα αρχίσουν να «τρέχουν» με τον ερχομό του νέου έτους, αλλάζοντας τα οικονομικά δεδομένα για εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις.
Στις αλλαγές περιλαμβάνονται μειώσεις στη φορολογία των εισοδημάτων, μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ ορισμένων αγαθών, φοροαπαλλαγές για αναπήρους, πολυτέκνους, επενδυτές και εταιρίες, θέσπιση φορολογικών κινήτρων για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, για προσέλκυση επενδύσεων και για αγορές αυτοκινήτων φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και ριζικές ανατροπές στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης φόρων προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος 4646/2019 που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα μειωθούν από το νέο έτος για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω της εφαρμογής νέας κλίμακας υπολογισμού του φόρου στην οποία οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι μειωμένοι.
Τα κέρδη που θα δηλώσουν το 2020 για τη χρήση του 2019 χιλιάδες εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα φορολογηθούν με συντελεστή μειωμένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Επιπλέον, από το νέο έτος, χιλιάδες πολύτεκνοι θα πάψουν να πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα άνω των 1928 κ.εκ. αυτοκίνητα που κατέχουν, ενώ χιλιάδες ανάπηροι δεν θα επιβαρύνονται πλέον με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα επιβαρύνονται εξάλλου με πολύ λιγότερο φόρο εισοδήματος για τις παροχές σε είδος που θα λαμβάνουν από τους εργοδότες τους, ενώ χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών και άλλων κτισμάτων θα μπορούν να προβούν σε εργασίες ανακαίνισης των ακινήτων τους και να πάρουν πίσω από την Εφορία το 40% των ποσών που θα δαπανήσουν.
Επίσης, θα ισχύσουν σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς μεταβίβασης και κληρονομιάς ακινήτων, οι οποίες θα διευκολύνουν τις διαδικασίες.
Αναλυτικά οι 30 σημαντικές αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογική νομοθεσία από την 1η-1-2020 είναι οι εξής:
1) Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24%. Η μείωση θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.
2) Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10 στο 5%, από τη χρήση του 2019.
3) Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις:
α) Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.
β) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.
γ) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.
δ) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.
ε) Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα κέρδη από αγροτικές δραστηριότητες ασκούμενες από κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:
-από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
-από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
-από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα
-από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα
-από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
-από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα
-από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα
-από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα
στ) Περιορισμός της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου των 777-1.340 ευρώ κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ, για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ή με 1 έως 4 εξαρτώμενα τέκνα.
4) Υποχρέωση εκατομμυρίων φορολογουμένων με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και μισθώματα ακινήτων να καλύπτουν ποσοστά έως και 30% των ετησίων πραγματικών εισοδημάτων τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω e-banking κ.λπ.). Ειδικότερα:
α) Κάθε φορολογούμενος με δηλωθέντα εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών τα οποία δεν υπερβαίνουν ετησίως τα 66.667 ευρώ υποχρεούται να καλύπτει ποσοστό 30% με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα.
β) Κάθε φορολογούμενος με δηλωθέντα εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών τα οποία υπερβαίνουν αθροιστικά τα 66.667 ευρώ θα έχει την υποχρέωση κάλυψης ποσού 20.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 30%.
γ) Κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών, του οποίου οι ετήσιες δαπάνες για ενοίκια ακινήτων, τραπεζικά δάνεια, φόρους εισοδήματος και ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματός του, υποχρεούται να καλύπτει ποσοστό 20% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για να ισχύσει το μειωμένο στο 20% ποσοστό θα πρέπει οι δαπάνες για ενοίκια, δάνεια και φόρους να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
δ) Κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα των παραπάνω κατηγοριών του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι τραπεζικοί λογαριασμοί, υποχρεούται να καλύπτει ποσό μέχρι 5.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
ε) Στο ετήσιο πραγματικό εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση για τον υπολογισμό του ποσού δαπανών που πρέπει να καλυφθεί από τον φορολογούμενο δεν θα συνυπολογίζεται το ποσό της αναλογούσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και το ποσό της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου για διατροφή προς τη διαζευγμένη σύζυγο ή τον διαζευγμένο σύζυγο ή προς το εξαρτώμενο τέκνο του.
στ) Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού ή ποσού, το μη καλυπτόμενο ποσό θα φορολογείται με 22%.
5) Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.
6) Αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων, από οικοδομικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις προς ιδιώτες αγοραστές. Η αναστολή θα μπορεί να ισχύσει για την τριετία 2020-2022 και για τα κτίσματα τα οποία έχουν άδειες ανέγερσης από την 1η-1-2006 και μετά αλλά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των οικοδομικών εταιριών που τα κατασκευάζουν ή τα έχουν αποπερατώσει, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπεύθυνοι των εταιριών αυτών θα επιλέξουν οικειοθελώς να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ για την συγκεκριμένη τριετία. Τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα για τα οποία θα ισχύσει η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%, αντί για ΦΠΑ 24%, επί των αντικειμενικών τιμών τους. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις πρώτης κατοικίας, για τις οποίες ισχύει ολική ή μερική απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης.
7) Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για την τριετία 2020-2022.
8) Έκπτωση φόρου ίση με το 40% των δαπανών για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων και μέχρι ποσού 16.000 ευρώ. Η έκπτωση θα παρέχεται για τα εισοδήματα των ετών 2020-2022 και υπό την προϋπόθεση ότι η εξόφληση των δαπανών θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Σε κάθε περίπτωση το ποσό της έκπτωσης θα κατανέμεται στα επόμενα τέσσερα έτη.
9) Καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλες τις επιχειρήσεις.
10) Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία.
11) Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.
12) Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις παροχές σε είδος που λαμβάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα:
α) Αυξάνεται από 14.000 ευρώ σε 17.000 ευρώ το όριο της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΠΤΦ) μέχρι το οποίο δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως φορολογητέα παροχή σε είδος, δηλαδή ως πρόσθετο φορολογητέο εισόδημα, η αξία οχήματος που παραχωρείται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς.
β) Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε έναν εργαζόμενο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε διάστημα εντός του φορολογικού έτους, θα υπολογίζεται πλέον με βάση κλίμακα συντελεστών επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος, εφόσον η τιμή αυτή υπερβαίνει τα 17.000 ευρώ. Οι συντελεστές θα ανέρχονται σε:
* 4% για το τμήμα της ΛΠΤΦ από 0 έως 14.000 ευρώ,
* 20% για το τμήμα της ΛΠΤΦ από τα 14.001 έως τα 17.000 ευρώ,
* 33% για το τμήμα της ΛΠΤΦ από τα 17.001 έως τα 20.000 ευρώ,
* 35% για το τμήμα της ΛΤΠΦ από τα 20.001 έως τα 25.000 ευρώ,
* 37% για το τμήμα της ΛΤΠΦ από τα 25.001 έως τα 30.000 ευρώ,
* 20% για το τμήμα της ΛΤΠΦ πάνω από τα 30.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, ο υπολογισμός της αξίας παραχώρησης του οχήματος, θα γίνεται με την εφαρμογή διαφορετικού συντελεστή σε κάθε τμήμα της ΛΤΠΦ του οχήματος, εν αντιθέσει με το υφιστάμενο σήμερα σύστημα, όπου το σύνολο της αξίας του οχήματος υπάγεται σε έναν και μόνο συντελεστή.
γ) Αν η συνολική αξία των παροχών σε είδος προς ένα εργαζόμενο υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα θεωρείται φορολογητέο εισόδημα μόνο το άνω των 300 ευρώ τμήμα της αξίας αυτής και όχι ολόκληρο το ποσό της, όπως ισχύει σήμερα.
δ) Παύει να θεωρείται παροχή σε είδος η προκαταβολή τριών μισθών.
ε) Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, οι ακόλουθες παροχές σε είδος από επιχειρήσεις προς εργαζόμενους:
- η αποζημίωση για αγορά μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς
- η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 g CO2/Km προς ένα εργαζόμενο, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους.
13) Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για αγορές αυτοκινήτων φιλικών προς το περιβάλλον.
14) Μείωση των προθεσμιών παραγραφής φορολογικών υποθέσεων από 20 σε 10 ή 5 έτη, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται φοροδιαφυγή.
15) Επιβολή τελών στα σκάφη της παράκτιας αλιείας.
16) Αλλαγές στην «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, με κυριότερη την αύξηση των ανωτάτων ορίων μηνιαίων δόσεων από 12 σε 24 για τις οφειλές που προέρχονται από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους και από 24 σε 48 για τις οφειλές που προέρχονται από έκτακτους φόρους και πρόστιμα.
17) Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω.
18) Κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν πολύτεκνοι με ανήλικα άγαμα τέκνα.
19) Κίνητρα για την εγκατάσταση πλουσίων αλλοδαπών επενδυτών στη χώρα μας μέσω τροποποιήσεων στις διατάξεις για τη φορολογική κατοικία.
20) Απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
21) Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
22) Ρύθμιση της αγοράς για τις ναυλώτριες εταιρίες γυμνών πλοίων (bareboat chartering) και πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση. 
23) Εφάπαξ διαγραφή οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων συνολικής αξίας έως 10 ευρώ ανά φορολογούμενο. 
24) Περιοδική διαγραφή μικροοφειλών συνολικής αξίας έως 1 ευρώ ανά φορολογούμενο, προκειμένου και με αυτό τον τρόπο να αποφορτιστεί η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης.
25) Αύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος για δωρεές προς το Δημόσιο και άλλους φορείς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς επίσης και προς κοινωφελή ιδρύματα και φορείς που υπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς. Το ποσό του φόρου εισοδήματος θα μειώνεται κατά το 20%, αντί κατά το 10%, του συνολικού ποσού των δωρεών.
26) Παροχή στις επιχειρήσεις της δυνατότητας να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες τους, συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να χρειάζεται να έχουν εξασκήσει προηγουμένως όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξή τους.
27) Καθιέρωση διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, μέσω συμβολαιογράφων.
28) «Ξεμπλοκάρισμα» μεταβιβάσεων ακινήτων. Το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα είναι δυνατό να χορηγείται, για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου, με παρακράτηση από το εισπραττόμενο τίμημα του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριου και πρόσθετου φόρου και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα για τα οποία ο πωλητής είναι υπόχρεος.
29) Αύξηση από 6 σε 9 μήνες, της προθεσμίας υποβολής αρχικών ή νέων δηλώσεων φόρου κληρονομιών, υπό την προϋπόθεση ότι ο κληρονόμος απεβίωσε στην ημεδαπή.
30) Τροποποίηση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων για περιοχές στις οποίες δεν ισχύει αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εντός 5 εργασίμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης, η αρμόδια φορολογική αρχή θα ενεργεί προσωρινό προσδιορισμό της αγοραίας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία, βιβλία τιμών ή άλλα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία.
Αν η δηλωθείσα αξία συμπίπτει με την προσωρινή, αυτή θα κρίνεται ειλικρινής. Αν δεν συμπίπτει, ο φορολογούμενος, μέσα σε 2 μήνες από τον προσδιορισμό της προσωρινής αξίας, θα έχει το δικαίωμα να την αποδεχθεί και να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη.
money-money
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 30 αλλαγές στη φορολογία που θα ισχύσουν το 2020 - Ελαφρύνσεις και νέο καθεστώς για μεταβιβάσεις ακινήτων"

Χρ. Σταϊκούρας: Μέσα στο 2020 οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2020 και στοχευμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ (υπέρ των μικρότερων και μεσαίων ιδιοκτησιών), είναι δύο από τα θέματα που θίγει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος καλεί επιπλέον τους πολίτες να σπεύσουν ως το τέλος Απριλίου να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στην ερώτηση, ειδικότερα, για το πότε θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη μείωση του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών απαντά ως εξής: «Θα ξεκινήσουν και εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020. Σε όλες τις συζητήσεις, πρωθυπουργός και οικονομικός επιτελείο αναδεικνύουν το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο το προσεγγίζουμε μεθοδικά και τεκμηριωμένα». Εξηγεί δε, ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας, η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου από το ΔΝΤ και η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες βελτιώνουν τις παραμέτρους βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και δίνουν τη δυνατότητα διεκδίκησης και επίτευξης χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων».

Αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρει: «Μέχρι τέλος Απριλίου καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου, μετά και τις συνεχείς βελτιώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες σε ρυθμίσεις του». Συγχρόνως ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποιεί ότι «στη συνέχεια, θα διαμορφωθεί κάποιο πλαίσιο για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά με άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ταυτόχρονα βελτιώνουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ώστε να μη χρειάζονται την προστασία του κράτους. Επιπλέον προωθούμε μέτρα που «ξετρυπώνουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους αναγκάζουν να πληρώσουν». Ενώ για το νέο νόμο για την αφερεγγυότητα, ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει πως μέσω αυτού «παρέχουμε δεύτερη ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να απαλλαγεί από τα χρέη του ώστε να μην κυνηγούν αυτόν και τα παιδιά του, να μη μεταφερθεί το πρόβλημα του χρέους στην επόμενη γενιά».

Για τη μείωση, τέλος, του ΕΝΦΙΑ, «εκτιμούμε ότι θα συνοδεύει τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό το 8%, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα κατευθύνεται κυρίως στις χαμηλότερες και τις μεσαίες ιδιοκτησίες, όπως ακριβώς πράξαμε και με την υφιστάμενη μείωση του 22% υλοποιούμε στο σύνολό της και μάλιστα νωρίτερα, την προεκλογική μας δέσμευση», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρ. Σταϊκούρας: Μέσα στο 2020 οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος"

Σύρος πρόσφυγας ζητά αποζημίωση €100.000 από το ελληνικό Δημόσιο

Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου προσέφυγε ένας 68χρονος Σύρος πρόσφυγας, που διαμένει πλέον στην Σουηδία.

Ο πρόσφυγας ζητεί με την αγωγή του να καταδικαστεί το Ελληνικό Δημόσιο να του καταβάλει αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για βλάβη που υπέστη από παράνομο και αναίτιο πυροβολισμό του από λιμενικούς υπαλλήλους του Λιμεναρχείου Καλύμνου κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταδίωξης σκάφους στο οποίο επέβαινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, κοντά στη νήσο Ψέριμο και είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του και την μόνιμη αναπηρία του.

Πιο συγκεκριμένα, με τον τραυματισμό δύο αλλοδαπών και ενός λιμενικού έληξε τότε η επιχείρηση καταδίωξης σκάφους που μετέφερε μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου – Ψερίμου. Στο σκάφος επέβαιναν 12 αλλοδαποί και δύο διακινητές, Τούρκοι κατά δήλωσή τους, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Όπως είχε ανακοινώσει το Λιμενικό «εντοπίστηκε ύποπτο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος 7 μέτρων, να εισέρχεται σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγα λεπτά να εξέρχεται με κατεύθυνση τα απέναντι τουρκικά παράλια. Τα στελέχη του Λιμενικού κατευθύνθηκαν κοντά του, σπεύδοντας να ακινητοποιήσουν το σκάφος με συνεχείς προειδοποιήσεις και συριγμούς προς τον χειριστή του, που αποτελούσε και τον μόνο ορατό επιβαίνοντα.

Ο διακινητής αγνόησε τις οδηγίες και τράπηκε σε φυγή, επιχειρώντας να διαφύγει τη σύλληψη. Οι άνδρες του Λιμενικού ξεκίνησαν άμεσα την καταδίωξή του, με τον διακινητή να αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και να επιχειρεί επικίνδυνους ελιγμούς. Κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού, μάλιστα, ο διακινητής βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού, επιχειρώντας από το σημείο εκείνο και μετά διαρκείς προσπάθειες εμβολισμού και βύθισής του, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός εκ των δύο στελεχών και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του δεύτερου.

Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνέχισαν την καταδίωξη του διακινητή, προσπαθώντας αυτή τη φορά να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος με προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, όπως επιτάσσουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις. Στη συνέχεια και καθώς το καταδιωκόμενο σκάφος συνέχιζε τις προσπάθειες βύθισης του φουσκωτού του Λιμενικού, τα δύο στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έρριψαν στοχευμένες βολές προς τη μηχανή του Τ/Χ με σκοπό την ακινητοποίησή του.

Μόλις το σκάφος του διακινητή ακινητοποιήθηκε, οι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν τον διακινητή του.

Μετά από έρευνα σε όλους τους χώρους του, διαπίστωσαν ότι ο διακινητής μετέφερε επιπλέον 13 άτομα (ένας εκ των οποίων συνεργός του), που τους είχε κρύψει σε μη ορατά σημεία, ορισμένους στην καμπίνα και άλλους ξαπλωμένους στο κατάστρωμα, καλυπτόμενους από την υπερκατασκευή του ταχυπλόου».

Οι τραυματίες διακομίστηκαν με σκάφος του Λιμενικού στο νοσοκομείο της Καλύμνου για παροχή πρώτων βοηθειών.

Στο στέλεχος του Λιμενικού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξήλθε του νοσοκομείου, ενώ από τους δύο πιο βαριά τραυματισμένους αλλοδαπούς, ο ένας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super-Puma στη Ρόδο και ο άλλος με C-130 στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύρος πρόσφυγας ζητά αποζημίωση €100.000 από το ελληνικό Δημόσιο"

Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί η τουρκική βουλή για αποστολή στρατού σε Λιβύη

Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 2 Ιανουαρίου προς συζήτηση του υπομνήματος για αποσταλή στρατού στη Λιβύη, σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το οποίο αναφέρει ότι η υποβολή του σχετικού υπομνήματος ενδέχεται να υποβληθεί την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε ενημερωτικό κείμενο που απεστάλη από την κοινοβουλευτική προεδρία του ΑΚΡ προς τους βουλευτές του κόμματος αναφέρεται ότι “στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τη Λιβύη ενδέχεται τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου του 2019 να υποβληθεί στη βουλή το υπόμνημα για τη Λιβύη και μπορεί την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 στις 14.00 να συγκληθεί Γενική Συνέλευση της βουλής προς συζήτηση”.

“Παρακαλούμε όλους τους βουλευτές μας να διευθετήσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους και να είναι έτοιμοι να παρευρεθούν στην Γενική Συνέλευση την ημέρα και ώρα που θα οριστεί”, αναφέρεται στο ενημερωτικό κείμενο.

ΚΥΠΕ/sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί η τουρκική βουλή για αποστολή στρατού σε Λιβύη"

Kακοκαιρία Ζηνοβία: Φέρνει χιόνια και στην Αττική

Η κακοκαιρία «Ζηνοβία», που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστερσοκοπείου Αθηνών.

Η «Ζηνοβία» θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη θα υπάρξουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά.

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει ότι:

• Οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες θα επεκταθούν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

• Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, καθώς και σε τμήματα του νομού Αττικής, ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής.

• Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θράκη.

• Από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Κεντρική Στερεά, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Kακοκαιρία Ζηνοβία: Φέρνει χιόνια και στην Αττική"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news