facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Χανιά | Τιτάνια μάχη των Πυροσβεστών για να περιορίσουν τη φωτιά στο Σέλινο – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή | Video

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης κοντά στα Τεμένια στο Σέλινο, με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη για να την περιορίσουν.

Αρχικά η φωτιά είχε εντοπιστεί ανάμεσα σε Τεμένια και Βαμβακάδες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι  8 μποφόρ που τροφοδοτούν τη φωτιά, η οποία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Ζημιές υπέστη φυλάκιο της δασικής υπηρεσίας, με τη φωτιά στη συνέχεια να απομακρύνεται από την εγκατάσταση του δασαρχείου.

Ο άνεμος που φυσάει από νότιες κατευθύνσεις ωθεί τη φωτιά προς τα Πλεμενιανά.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 45 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα, από Κάντανο, Κίσσαμο και Χανιά. Επίσης συμμετέχουν υδροφόρα οχήματα από τον δήμο Καντάνου-Σελίνου.

Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που κοινοποίησε ο αντιδήμαρχος Καντάνου Σελίνου Αντώνης Καστρινάκης και το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Βουτά που δείχνουν την ένταση των ανέμων και τους Πυροσβέστες να καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να περιορίσουν τη φωτιά.

Φωτογραφία: Νίκος Ξενάκης

zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά | Τιτάνια μάχη των Πυροσβεστών για να περιορίσουν τη φωτιά στο Σέλινο – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή | Video"

Financial Times: Απόρρητα ρωσικά αρχεία αποκαλύπτουν πότε και γιατί ο Πούτιν θα ξεκινούσε πυρηνικό πόλεμο

Ένα σενάριο από ταινία τρόμου αποκαλύπτεται μέσα από απόρρητα ρωσικά αρχεία που φέρνουν στο φως οι Financial Times τα οποία και μιλούν για πρόβες της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν για πιθανή πυρηνική σύγκρουση με μεγάλη παγκόσμια δύναμη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times με τίτλο «Διαρροή ρωσικών στρατιωτικών αρχείων αποκαλύπτουν τα κριτήρια για πυρηνικό χτύπημα» η Μόσχα έχει εξετάσει τα ενδεχόμενα πυρηνικής σύγκρουσης με πιθανό σενάριο εισβολής στην επικράτειάς της από την Κίνα.

Τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία είδαν οι Financial Times, περιγράφουν τα κριτήρια για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που είναι χαμηλότερα από αυτά που η Ρωσία έχει ποτέ παραδεχτεί δημοσίως, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που εξέτασαν και επαλήθευσαν τα έγγραφα.

ft russia 1

Το πακέτο των εγγράφων αποτελείται από 29 απόρρητα ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων για πολεμικές ασκήσεις και τη χρήση πυρηνικών όπλων. Τα κριτήρια για μια ενδεχόμενη πυρηνική απάντηση κυμαίνονται από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος έως πιο συγκεκριμένες αφορμές, όπως η καταστροφή του 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έγγραφα όπως αυτό να αναφέρονται στη δημοσιότητα», δήλωσε ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο. «Δείχνουν ότι το κατώφλι για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι αρκετά χαμηλό, εάν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικά μέσα», τονίζει.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν με πυραύλους που εκτοξεύονται από ξηρά ή θάλασσα ή από αεροσκάφη, έχουν σχεδιαστεί για περιορισμένη χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ευρώπη και την Ασία, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» όπλα που προορίζονται να στοχεύσουν τις ΗΠΑ. Οι σύγχρονες τακτικές κεφαλές μπορούν ακόμη να απελευθερώσουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια από τα όπλα που έπεσαν στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.

Αν και τα αρχεία χρονολογούνται πριν από 10 και πλέον χρόνια, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι παραμένουν σχετικά με το σημερινό ρωσικό στρατιωτικό δόγμα. Τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στους FT από δυτικές πηγές. Τα αμυντικά σχέδια αποκαλύπτουν τις βαθιά ριζωμένες υποψίες για την Κίνα μεταξύ της ελίτ ασφαλείας της Μόσχας, ακόμη και όταν ο Πούτιν άρχισε να διαμορφώνει μια συμμαχία με το Πεκίνο, η οποία ήδη από το 2001 περιελάμβανε μια συμφωνία για τη μη πραγματοποίηση πυρηνικού πρώτου πλήγματος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Ρωσία και η Κίνα έχουν εμβαθύνει την εταιρική τους σχέση, ιδίως αφότου ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία στο Πεκίνο το 2012. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εδραίωσε το καθεστώς της Ρωσίας ως κατώτερου εταίρου στη σχέση τους, με την Κίνα να προσφέρει στη Μόσχα μια οικονομική σανίδα σωτηρίας για να βοηθήσει στην αποτροπή των δυτικών κυρώσεων. Ωστόσο, ακόμη και καθώς οι χώρες ήρθαν πιο κοντά, το εκπαιδευτικό υλικό δείχνει ότι η ανατολική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας έκανε πρόβες με πολλαπλά σενάρια που απεικόνιζαν μια κινεζική εισβολή.

putin 9 2 2024

Οι ασκήσεις προσφέρουν μια σπάνια εικόνα για το πώς η Ρωσία βλέπει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής της πολιτικής – και πώς εκπαιδεύει τις δυνάμεις της ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα σε ορισμένες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.

Μια άσκηση που περιγράφει μια υποθετική επίθεση από την Κίνα σημειώνει ότι η Ρωσία, η οποία για τους σκοπούς του πολεμικού παιγνίου βαφτίστηκε «Βόρεια Ομοσπονδία», θα μπορούσε να απαντήσει με ένα τακτικό πυρηνικό πλήγμα προκειμένου να σταματήσει τον «Νότο» από το να προχωρήσει με ένα δεύτερο κύμα εισβολής.

«Η διαταγή έχει δοθεί από τον αρχιστράτηγο… να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα… σε περίπτωση που ο εχθρός αναπτύξει μονάδες δεύτερης ομάδας και ο Νότος απειλεί να επιτεθεί περαιτέρω προς την κατεύθυνση του κύριου πλήγματος», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε ότι υπάρχουν λόγοι υποψίας για τη Μόσχα. «Η Συνθήκη Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας έχει καθιερώσει νομικά την έννοια της αιώνιας φιλίας και της μη εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε εκπρόσωπος.

«Η θεωρία της απειλής δεν έχει καμία βάση στην Κίνα και τη Ρωσία» από την άλλη εκπρόσωπος του Πούτιν. «Το κυριότερο είναι ότι το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι απολύτως διαφανές και διατυπώνεται στο δόγμα. Όσον αφορά τα έγγραφα που αναφέρονται, αμφιβάλλουμε έντονα για τη γνησιότητά τους», είπε.

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική παρουσίαση για αξιωματικούς του ναυτικού, που δεν σχετίζεται με τα πολεμικά παιχνίδια στην Κίνα, περιγράφει ευρύτερα κριτήρια για ένα πιθανό πυρηνικό πλήγμα, συμπεριλαμβανομένης της απόβασης του εχθρού σε ρωσικό έδαφος, της ήττας μονάδων που είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση συνοριακών περιοχών ή μιας επικείμενης εχθρικής επίθεσης με συμβατικά όπλα. Τα έγγραφα συνοψίζουν έναν συνδυασμό παραγόντων όπου οι απώλειες που θα υποστούν οι ρωσικές δυνάμεις «θα οδηγούσαν αμετάκλητα στην αποτυχία τους να σταματήσουν σημαντική εχθρική επίθεση, μια κρίσιμη κατάσταση για την κρατική ασφάλεια της Ρωσίας».

russia pyrinika 5

Άλλες πιθανές συνθήκες περιλαμβάνουν την καταστροφή του 20% των στρατηγικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας, του 30% των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων της, τριών ή περισσότερων καταδρομικών, τριών αεροδρομίων ή ένα ταυτόχρονο χτύπημα σε κύρια και εφεδρικά παράκτια κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός της Ρωσίας αναμένεται επίσης να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα για ένα ευρύ φάσμα στόχων, όπως η «συγκράτηση κρατών από τη χρήση επιθετικότητας […] ή την κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων, ή αναχαίτιση της επιθετικότητας, ή αποτροπή της απώλειας εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις και η αποτελεσματικότερη” λειτουργία του ρωσικού ναυτικού».

Ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι αισθάνεται «αρνητικά» σχετικά με τη χρήση τακτικών πυρηνικών χτυπημάτων, αλλά στη συνέχεια καυχήθηκε ότι η Ρωσία διαθέτει μεγαλύτερο μη στρατηγικό οπλοστάσιο από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν δήλωσε πέρυσι ότι το ρωσικό πυρηνικό δόγμα επιτρέπει δύο πιθανά όρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων: αντίποινα σε ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα από έναν εχθρό και εάν «η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας ως κράτος απειλείται ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν συμβατικά όπλα».

Αλλά ο ίδιος ο Πούτιν πρόσθεσε ότι κανένα από τα δύο κριτήρια δεν ήταν πιθανό να ικανοποιηθεί και απέρριψε τις δημόσιες εκκλήσεις των σκληροπυρηνικών να μειωθεί το όριο.

Τα επίμαχα έγγραφα αντανακλούν μοτίβα που παρατηρήθηκαν σε ασκήσεις που ο ρωσικός στρατός πραγματοποιούσε τακτικές ασκήσεις πριν και μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2022. Ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει την αποκλειστική εξουσία να εξαπολύσει ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα, το χαμηλό όριο για την τακτική πυρηνική χρήση που ορίζεται στα έγγραφα συμμορφώνεται με ένα δόγμα που ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές αναφέρουν ως «κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική, ένα τακτικό όπλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτραπεί η εμπλοκή της Ρωσίας σε έναν εκτεταμένο πόλεμο, ιδίως σε έναν πόλεμο στον οποίο θα μπορούσαν να επέμβουν οι ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλεί «πρόκληση φόβου», η Μόσχα θα προσπαθούσε να τερματίσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους, σοκάροντας τον αντίπαλο με την πρόωρη χρήση ενός μικρού πυρηνικού όπλου – ή εξασφαλίζοντας μια διευθέτηση μέσω της απειλής να το πράξει.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Financial Times: Απόρρητα ρωσικά αρχεία αποκαλύπτουν πότε και γιατί ο Πούτιν θα ξεκινούσε πυρηνικό πόλεμο"

Αγία Βαρβάρα: «Αν δεν τον σκότωνε ο σύζυγός μου, θα τον σκότωνε ο γιος του όταν μεγάλωνε» ισχυρίστηκε η πεθερά του θύματος

«Έχω μετανιώσει και ζητώ συγγνώμη από τα παιδιά και τα εγγόνια μου», ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 69χρονος που δολοφόνησε με καραμπίνα τον γαμπρό του στη Αγία Βαρβάρα γιατί όπως είπε θόλωσε από μια φράση που άκουσε να λέει το θύμα.

Όπως ισχυρίζεται ο δράστης της δολοφονίας στην Αγία Βαρβάρα ο γαμπρός του, του είπε: «Σας έχω λιώσει. Είστε πεθαμένοι». Εγώ τον ρώτησα «σε μένα το λες αυτό;» και μου απάντησε «ναι ρε μ*** σε σένα το λέω». Εγώ θόλωσα, μπήκα μέσα, πήρα το δίκαννο και κάποια σκάγια και βγήκα έξω. Μπροστά του έβαλα δύο σκάγια στην καραμπίνα, τον πυροβόλησα 2 φορές μετά την ξαναγέμισα και πυροβόλησα άλλη μία. Εκείνη τη στιγμή θόλωσα και θυμήθηκα όλα αυτά που είχαν συμβεί στα εγγόνια μου και έκανα αυτό που δεν έπρεπε να έχω κάνει».

Ισχυρίστηκε πως δεν χρειάστηκε ούτε 15 δευτερόλεπτα για να πάρει την καραμπίνα από την ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας και εν συνεχεία να βγει στο μπαλκόνι, να βάλει φυσίγγια μέσα στην κάννη και να εκτελέσει τον γαμπρό του.

«Αμέσως ξεκίνησα να πηγαίνω για να παραδοθώ στην αστυνομία. Πριν φτάσω στο στενό με έφτασε η γυναίκα μου και μου φώναζε «τι έκανες;». Εγώ της είπα ότι δεν άντεχα άλλο να τον ακούω να μας βρίζει. Έχω μετανιώσει, ζητώ συγγνώμη από τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Αν γύριζα το χρόνο πίσω δεν θα γινόταν αυτό».

Ο 69χρονος υποστήριξε πως η γυναίκα του δεν είχε καμία εμπλοκή στο έγκλημα. Το ίδιο υποστηρίζει και η ίδια αν και σε βάρος της υπάρχει η μαρτυρία της κόρης της που λέει πως άκουσε την μητέρα της να προτρέπει τον δράστη να τραβήξει την σκανδάλη.

«Δεν είπα ποτέ «ρίξτου»… Αυτά είναι ψέματα. Ήμουν στην κουζίνα και έφτιαχνα τα ψώνια, μόλις είχα γυρίσει από το σούπερ μάρκετ. Και ξαφνικά άκουσα ένα με δύο μπαμ. Έτρεξα στο μπαλκόνι και είδα τον άνδρα μου με την καραμπίνα στο χέρι. Με ακούμπησε με την καραμπίνα στο πόδι και μου είπε «φύγε για να μην την πληρώσεις κι εσύ!», δήλωσε η πεθερά του θύματος.

Είναι αν μη τι άλλο συγκλονιστικό πώς η ηλικιωμένη γυναίκα έτρεξε πίσω από τον σύζυγο της και τον ακολούθησε μέχρι το επόμενο στενό. Αυτό σημαίνει ότι πέρασε πάνω από το πτώμα του 57χρονου γαμπρού της και δεν κοντοστάθηκε να καλέσει ασθενοφόρο ή έστω να δει αν έχει σφυγμό.

«Αυτός ο άνθρωπος όταν πρωτομπήκε στο σπίτι μας κουβαλούσε μαζί του ζήλια και μίσος. Σαν να είχε σκοπό να μας τελειώσει σαν οικογένεια. Η βία ήταν καθημερινή. Ο γαμπρός είχε εκρήξεις θυμού απέναντι μας από την αρχή και ήταν βίαιος και αυταρχικός προς τα παιδιά. Δύο παιδιά είχαν πάει να πεθάνουν εξαιτίας του. Χίλια μύρια όσα έχουν γίνει».

«Δεν ήταν προμελετημένο»

Για τέσσερις ώρες ο 69χρονος δράστης περιέγραφε πως ξεκίνησε ο καβγάς που κατέληξε σε φονικό το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

«Δέκα μέτρα από το σπίτι είδα την εγγονή μου με τον πατριό της που ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο. Της είπα «κοριτσάρα μου τι κάνεις» και αμέσως ο γαμπρός μου είπε «μπες μέσα. Δεν μιλάμε με πεθαμένους. Η κυρία είναι πεθαμένη», περιέγραψε η πεθερά.

Ενώ ο δράστης είπε: «Η γυναίκα μου, γυρνώντας σπίτι, μου είπε τι συνέβη. Εγώ δεν έδωσα σημασία και συνέχισα να πίνω τον καφέ μου στο μπαλκόνι. Μετά από 10 λεπτά, γύρισε το θύμα και τον άκουσα να λέει σαν να μιλούσε στον εαυτό του «ήθελαν να μιλήσουν και στην κόρη μου, αφού τους έχω λιώσει, τους έχω γ***».

Η πλευρά του θύματος αποκάλυψε χτες στο LIVE NEWS πως το θύμα την ώρα που έμπαινε από την εξώπορτα συνομιλούσε στο τηλέφωνο με την σύζυγο του και κόρη του δράστη. Τα όσα φέρεται να άκουσε κόβουν την ανάσα.
Από το «σε έφαγα σαν μπεκάτσα» και το «ρίξ’ του, ρίξ’ του», φτάσαμε στο «θόλωσα» και «δεν το είχα προσχεδιάσει». Το ηλικιωμένο ζευγάρι ισχυρίστηκε πως δεν ήταν τίποτα προσχεδιασμένο κα είχε φέρει την καραμπίνα από το χωριό για να μην του την κλέψουν.

«Είναι ψέματα ότι η γυναίκα μου φώναξε «ριξ’ του». Είδα ότι το θύμα κρατούσε κινητό στο χέρι αλλά όταν με έβριζε το κατέβασε κάτω. Δεν ξέρω αν το έκλεισε. Η γυναίκα μου δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν, ούτε είδε αυτό που έκανα. Το μόνο που θέλω να πω είναι να ζητήσω ξανά συγγνώμη», δήλωσε ο δράστης.

Ο πεθερός αναφέρθηκε και στις κακές σχέσεις που είχε με τον γαμπρό και την κόρη του οι οποίες τους είχαν οδηγήσει να αλληλομηνυθούν 4 φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Τι είπε για τη στιγμή που το θύμα τον είδε

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως εκείνη τη «στιγμή δεν καταλάβαινα τι μου γινόταν».

«Το θύμα σίγουρα είδε την καραμπίνα που κρατούσα αλλά ίσως δεν πίστευε ότι θα την χρησιμοποιήσω. Επιπλέον, δεν είχε να κρυφτεί πουθενά. Δεν μπορούσε ούτε να φύγει προς τα πίσω, ούτε προλάβαινε να βάλει το κλειδί στην πόρτα. Όταν με είδε (με την καραμπίνα) άλλαξε συμπεριφορά αλλά εγώ ήμουν εκτός εαυτού. Έχω μετανιώσει γι’αυτό. Πάνω στην αναστάτωσή μου δεν θυμάμαι που στόχευσα το θύμα. Σκεφτόμουν μόνο τα λόγια του «είστε πεθαμένοι» που τα είπε 5 φορές. Εκείνη τη στιγμή δεν καταλάβαινα τι μου γινόταν. Μου ερχόντουσαν στο μυαλό μου όλες οι σκηνές με τα παιδιά που έβλεπα τόσα χρόνια».

«Θα τον σκότωσε ο γιος του όταν μεγάλωνε»

Ενώ η σύζυγός του δήλωσε χαρακτηριστικά πως εάν δεν τον σκότωνε ο σύζυγός μου , θα τον σκότωνε ο ίδιος του ο γιος όταν μεγάλωνε.
«Βγήκα από την είσοδο της πολυκατοικίας για να δω που είναι ο σύζυγος. Είδα ότι ο γαμπρός μας ήταν πυροβολημένος. Δεν πέρασα με απάθεια από πάνω του, όπως αναφέρει ο γιος μου, αλλά επειδή δεν μπορούσα να περάσω γιατί έκλεινε τον δρόμο , πέρασα λίγο πάνω από το πόδι του. Είναι πολλά συσσωρευμένα όλα αυτά τα χρόνια. Παλινωδίες, επιθέσεις, βρισιές, χειρονομίες, βασανιστήριο ψυχών για τα εγγόνια μας. Το θύμα ήταν Χίτλερ μέσα στο σπίτι. Ο μικρός έτρεχε στον παππού του και του έλεγε ”βοήθα μας παππού, γιατί αν δεν μας βοηθήσεις εσύ, όταν μεγαλώσω εγώ θα τον σκοτώσω”».

«Προσπαθούν να δολοφονήσουν για δεύτερη φορά έναν πολύ καλό άνθρωπο»

O Κωνσταντίνος Παύλου, δικηγόρος της συζύγου του θύματος, μίλησε στο LIVE NEWS, σχολιάζοντας την απολογία του δράστη και της συζύγου του.
«Θα υπάρξουν ενδιαφέροντα στοιχεία. Προσπαθούν να δολοφονήσουν για δεύτερη φορά έναν πολύ καλό άνθρωπο. Είναι το πιο στενάχωρο. Σέβομαι τη θέση των κατηγορουμένων αλλά κάποια πράγματα είναι στενάχωρα. Προσπαθούν όλοι να μαζέψουν τα κομμάτια τους.
Στην πορεία θα αποκαλυφθούν πράγματα που θα διαφωτίσουν απόλυτα τη θέση μας και θα αποκαλυφθεί τι τράβαγε αυτήν η οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία Βαρβάρα: «Αν δεν τον σκότωνε ο σύζυγός μου, θα τον σκότωνε ο γιος του όταν μεγάλωνε» ισχυρίστηκε η πεθερά του θύματος"

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι ζητά οι μαθητές που επιτίθενται σε καθηγητές να πληρώνουν πρόστιμο ως 10.000 ευρώ

Τροπολογία που κατέθεσε η ιταλική κυβέρνηση στη Γερουσία της Ρώμης προβλέπει την επιβολή προστίμου από πεντακόσια μέχρι και δέκα χιλιάδες ευρώ, σε μαθητές που επιτίθενται, με βίαιες συμπεριφορές, σε καθηγητές και μέλη του σχολικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, πρόκειται για αποζημίωση προς τα σχολικά συγκροτήματα όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ενώ το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά από καταδικαστική απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Μελόνι προσπαθεί να περιορίσει τη σχολική βία και την ασεβή συμπεριφορά, λεκτική και όχι μόνον, προς τους δασκάλους, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι ζητά οι μαθητές που επιτίθενται σε καθηγητές να πληρώνουν πρόστιμο ως 10.000 ευρώ"

Δημοσκόπηση MRB: Πρώτος ο Μητσοτάκης σε δημοφιλία, τελευταίος ο Κασσελάκης – Διαφωνούν οι νέοι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το… crash test των πολιτικών αρχηγών παρουσιάζει μεταξύ άλλων το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία MRB για το OPEN το διάστημα 21 – 27 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.500 ατόμων. Πρώτος σε δημοφιλία παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τελευταίος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.  

Το 31,9% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέμα της οικονομίας, το 11,4% προτιμά τον Στέφανο Κασσελάκη και το 9,7% το Νίκο Ανδρουλάκη. Το 33,5% απαντά κανένας από τους 3.

Το 40,1% απαντά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, το 9% απαντά ότι ο είναι πιο ικανός ο Στέφανος Κασσελάκης και το 8,4% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το 29% απαντά κανένας από τους 3.

Στα θέματα καθημερινότητας, το 27,9% εκτιμά πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 11,7% απαντά ότι είναι πιο ικανός ο Στέφανος Κασσελάκης και το 9,9% απαντά πως είναι πιο ικανός ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το 34,9% απαντάει κανένας από τους τρεις.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 32,8% θετικές γνώμες και ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 31%, το Νίκος Ανδρουλάκης με 20,5%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 20,4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 19,9% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 18,1%.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Το 80,5% απαντά πως ήταν δίκαιες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ το 14,1% θεωρεί πως είναι άδικες.

Το 69,3% απαντά με τα μέτρα στήριξης των αγροτών δεν είναι αρκετά για να λύσουν τα προβλήματα, ενώ το 21,4% απαντά πως είναι αποτελεσματικά.

Διαφωνούν για τα απογευματινά χειρουργεία

Το 59,5% διαφωνεί με τη λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, ενώ το 30,6% συμφωνεί. Ανά ηλικιακή ομάδα τα ποσοστά διαφωνίας ανέρχονται ως εξής:

17 – 24: 45,5%
25-34: 51%
35-44: 66,4%
45—54: 62%
55-65: 66,2%
65+: 61,6%

Τι λένε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Πόσοι συμφωνούν ανά κόμμα

Το 55,1% συμφωνεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το 38,9% εμφανίζεται να διαφωνεί. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι ηλικίες 17 έως 44 διαφωνούν, ενώ από 45 έως 65 συμφωνούν με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ειδικότερα στις ηλικιακές ομάδες:

17-24 το 53,1% διαφωνεί με τα ιδιωτικά ΑΕΙ
25-34 το 55,1% διαφωνεί με τα ιδιωτικά ΑΕΙ
35-44 το 53,4% διαφωνεί με τα ιδιωτικά ΑΕΙ
45-54 το 55,9% συμφωνεί με τα ιδιωτικά ΑΕΙ
55-64 το 77,1% συμφωνεί με τα ιδιωτικά ΑΕΙ
65+ το 81,3% συμφωνεί με τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Το 78,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 30,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 37,2% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 59,4% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης και το 47,7% της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Το 51,4% εκτιμά πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα βοηθήσουν τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 39,6% απαντά πως δεν θα βοηθήσει.

Ποιος κέρδισε από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το 40% εκτιμά πως η ΝΔ βγήκε κερδισμένη από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το 37,9% εκτιμά πως βγήκε κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, το 12% πως βγήκε κερδισμένη η Ελληνική Λύση, το 7,6% πως βγήκε κερδισμένο το ΚΚΕ, και το 6,7% πως βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Πρώτος ο Μητσοτάκης σε δημοφιλία, τελευταίος ο Κασσελάκης – Διαφωνούν οι νέοι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια"

Πανικός σε σχολείο του Βόλου: Πόμολο καρφώθηκε στο μπράτσο μαθητή – «Ούρλιαζε από τους πόνους»

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου μεταφέρθηκε χθες το πρωϊ ένας 11χρονος μαθητής δημοτικού που στο χέρι του καρφώθηκε το πόμολο της πόρτας. 

Το παιδί οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο με το πόμολο να είναι σφηνωμένο στο μπράτσο του, ενώ ούρλιαζε από τους πόνους. 

“Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο περιστατικό. Το πόμολο κρεμόταν από το χέρι του στην περιοχή του μπράτσου. 

Μας εξήγησαν πως βρισκόταν στο σχολείο. Τα παιδιά παίζανε στον διάδρομο και κάποιος χτύπησε την πόρτα με δύναμη, με αποτέλεσμα να καρφωθεί το πόμολο στον μαθητή ο οποίος βρισόταν πίσω από την πόρτα, μέσα στην τάξη. Το πόμολο δεν ηταν αιχμηρό, φαινόταν πως ηταν παλιό,  κι’ όμως σφηνώθηκε στο μπράτσο του. 

Ευτυχως δεν είχαν πειραχθεί αγγεία” τόνισε γιατρός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. 

Το παιδί μεταφέρθηκε αμέσως στο χειρουργείο και έγινε επέμβαση αφαίρεσης. Σύμφωνα με την ενημέρωση των γιατρών το παιδί είναι καλά στην υγεία του και σήμερα το απόγευμα πήρε εξιτήριο. 

gegonota

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός σε σχολείο του Βόλου: Πόμολο καρφώθηκε στο μπράτσο μαθητή – «Ούρλιαζε από τους πόνους»"

Νίκος Δένδιας: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο – Τι είναι η «μονάδα 1864»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε την Πέμπτη (29/02/2024) το νομοσχέδιο του υπουργείου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε πως «θα κάνει ανακοινώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Το νομοσχέδιο θα βγει στη δημόσια διαβούλευση, είναι ένα νομοθέτημα που αφορά κατ’ αρχήν μια νέα φάση στην «Ατζέντα 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή την εισαγωγή της Καινοτομίας. Θα δημιουργηθεί το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο θα ενώσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με τη νέα τεχνολογία, όπως και με το οικοσύστημα των αμυντικών επιχειρήσεων της Ελλάδας».

«Από εκεί και πέρα, θα δημιουργήσουμε Σώμα Πληροφορικής, με ειδική διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, την ονομάζουμε »Μονάδα 1864», για να προστατεύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και γενικότερα τον ελληνικό δημόσιο τομέα, από τις απειλές της νέας εποχής», πρόσθεσε ο ΥΕΘΑ.

Το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΘΑ που παρουσίασε ο Δένδιας περιλαμβάνει:

α.Την έρευνα και την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις με την ίδρυση του «Ελληνικού Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ).
β.Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
γ.Τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου παρέστη επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

 
Τι προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο:

Όπως αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο :Στόχος του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας είναι η δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας για την προώθηση και υποστήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογιών διττής χρήσης και την προμήθεια καινοτόμων προϊόντων για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Μέτοχοι είναι το Ελληνικό Δημόσιο (ποσοστό 67%) και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (33%).

Αποστολή του είναι :

– Η καλλιέργεια εγχώριου Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης (dual use tech) κατά τα διεθνή πρότυπα,
– Η Ανάπτυξη χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ των καινοτόμων/νεοφυών επιχειρήσεων και αμυντικών βιομηχανιών,
– Η συνεργασία με ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα και ανώτατες σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, της χώρας και της αλλοδαπής και
– Η δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για προμήθεια καινοτόμων προϊόντων για αμυντική εφαρμογή.
Το Ελληνικό Κέντρο θα χρηματοδοτείται από :
-Το Ταμείο Καινοτομίας Εθνικής ‘Αμυνας (με πόρους που προέρχονται από ποσοστό ≥1,5%
επί του εξοπλιστικού προγράμματος, 27 εκ. ευρώ μ/ο ετησίως),
-Το Ταμείο Ανάπτυξης Εθνικής ‘Αμυνας (ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, Venture capitals,
5-10 εκ. ευρώ από Υπερταμείο + κεφάλαια ιδιωτών) και
-Προγράμματα χρηματοδοτησης ΕΕ, ΝΑΤΟ ( ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΤΑ, EIC Accelerator, Horizon, Προγράμματα ΝΑΤΟ DIANA, NIF κ.ά.).
Όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) με το νομοσχέδιο- όπως αναφέρεται- παρέχονται νέες δυνατότητες:
α. για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για:
– Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής,
– Εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού σε συνεργασία με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, σε αντικείμενα παραγωγής καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών,
– Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ ή και των ΑΣΕΙ, επ’ αμοιβή, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού,
β.Για τα μέλη ΔΕΠ ( Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό ) των ΑΣΕΙ για:
– Διδασκαλία σε προγράμματα τρίτου κύκλου σπουδών – καθοδήγηση των διδακτορικών διατριβών,
– Παροχή υπερωριακής απασχόλησης με αμοιβή και
– Αμοιβή από δικαιώματα διανοητικής τους ιδιοκτησίας.
Με την επέκταση μεταπτυχιακών σπουδών επιτυγχάνονται :
– Ανάδειξη των ΑΣΕΙ σε Κέντρα Αριστείας
– Δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά προγράμματα),
– Σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες για την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών και
– Συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης (fellowships) και εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης:

– Απλούστευση και επιτάχυνση εσωτερικών διαδικασιών,
– Εναρμόνιση θεσμικού πλαισίου των ΑΣΕΙ με το πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ και
– Σύσταση επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της έρευνας.
Τέλος στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής για τους Τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγόμενο στο ΓΕΕΘΑ.
Προς τούτο συστήνεται ειδική διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας ( Μονάδα 1864) στο ΓΕΕΘΑ.
Στο πλαίσιο αυτό:
– Ιδρύεται τμήμα Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.),
– Παρέχεται δυνατότητα φοίτησης και μετεκπαίδευσης στελεχών του Σώματος σε τμήματα Πληροφορικής των Α.Ε.Ι. και
-Δυνατότητα μετάταξης εξειδικευμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στόχος του Κοινού Σώματος είναι η προσαρμογή, πρόληψη και έγκαιρη αντίδραση των ψηφιακών υποδομών των Ε.Δ. στις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας.

Αποστολή του είναι η κατάρτιση στελεχών στις επιχειρήσεις κυβερνοάμυνας, ανάπτυξη λογισμικού για τις ανάγκες των Ε.Δ. και διαχείριση δικτύων για την αποτροπή κυβερνοαπειλών.

Πλεονεκτήματα του νέου Κοινού Σώματος είναι :

– Η ενιαία διοίκηση και εκπαίδευση,
– Η τυποποίηση ψηφιακών συστημάτων σε διακλαδικό επίπεδο.
– Η διαλειτουργικότητα των Γενικών Επιτελείων και
– Η εξοικονόμηση πόρων.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα δοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο – Τι είναι η «μονάδα 1864»"

Τέμπη: Δύο καταθέσεις που «καίνε» την κυβέρνηση και δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή

Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης είναι δύο από τα πρόσωπα που δεν κάλεσαν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, προκαλώντας την οργή των συγγενών των θυμάτων. Το iEidiseis αποκαλύπτει όσα κατέθεσαν στον Ανακριτή και τα οποία αποτελούν τμήμα της δικογραφίας για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Το σύστημα τηλεδιοίηση έχει τεθεί εκτός εδώ και 4 χρόνια περίπου», υπογραμμίζει ο Κώστας Γενιδούνιας. «Το σωματείο μας τα τελευταία 2 χρόνια έκανε 3 εξώδικα για το θέμα αυτό προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο υπουργείο Μεταφορών και στη ΡΑΣ» αλλά και στον «υπουργό Μεταφορών, τον ΓΓ Γραμματέα Μεταφορών και στη Hellenic Train».

Ο Φίλιππος Τσαλίδης διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Μάρτιο του 2016 ως τον Σεπτεμβρίου του 2021, που παραιτήθηκε. Όπως κατέθεσε ενημέρωνε τακτικά τον εκάστοτε υπουργό και ΓΓ Μεταφορών για την κατάσταση στα τρένα. Οι ενημερώσεις, όπως σημειώνει, αφορούσαν στις υποδομές αλλά στις περισσότερες δεν ελάμβανε απαντήσεις.

«Η λειτουργία της τηλεδιοίκησης της Λάρισας θα βοηθούσε τους μηχανοδηγούς με την εικόνα που θα είχε ο υπεύθυνος της τηλεδιοίκησης» και προσθέτει ότι «σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση δεν λειτουργούσαν στον κύριο άξονα», ενώ «λειτουργούσε με προβλήματα στο τμήμα ΣΚΑ- Αεροδρόμιο και μόνο τηλεδιοίκηση με προβλήματα στο τμήμα ΣΚΑ- Κόρινθος».

Η κατάθεση του προέδρου των μηχανοδηγών Κώστα Γενιδούνια

«Μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ηλεκτροκίνησης τον Φλεβάρη του 2019 στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (...), βλέπαμε ότι δεν ολοκληρώνονται τα αντίστοιχα συστήματα ασφαλείας, δηλαδή η τηλεδιοίκηση, τα φωτοσήματα και το ETCS, το οποίο επενεργεί έναντι λάθους του μηχανοδηγού κατά τη διάρκεια της πορείας και μπορεί να διακόψει την πορεία της αμαξοστοιχίας», επισημαίνει στην κατάθεσή του στον Ανακριτή.

«Κάναμε ως σωματείο πολλές επιστολές τα τελευταία χρόνια για τα συστήματα αυτά και επειδή δεν είχαμε απάντηση - ανταπόκριση σε αυτές παρά μόνο τον δημόσιο διάλογο, όπου ερχόταν ο εργοδότης και μας έλεγε ότι θα ζητήσει άμεση ενημέρωση από τον ΟΣΕ για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών», σημειώνει και προσθέτει:

«Το σωματείο μας τα τελευταία 2 χρόνια έκανε 3 εξώδικα για το θέμα αυτό προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο υπουργείο Μεταφορών και στη ΡΑΣ» αλλά και στον «υπουργό Μεταφορών, τον ΓΓ Γραμματέα Μεταφορών και στη Hellenic Train».

«Το σύστημα τηλεδιοίηση έχει τεθεί εκτός εδώ και 4 χρόνια περίπου», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Όσο αυτό λειτουργούσε οι εντολές που δεχόμασταν ως μηχανοδηγοί για την αναχώρησή μας από τον ΣΣ Λάρισας πολλές φορές με αριθμό τηλεγραφήματος λόγω της μη λειτουργίας των φωτοσημάτων και μετά λαμβάναμε οδηγίες από την τηλεδιοίκηση η οποία λειτουργούσε. Εδώ και περίπου 4 χρόνια οι οδηγίες δίνονται μόνο από τον σταθμάρχη Λάρισας».

Αναλυτικά η κατάθεση του Κώστα Γενιδούνια:

καταθεση γενιδουνια τεμπη, δυστυχημα τεμπη

genidounias2wm_0b901.jpg

Η κατάθεση του Διευθ. Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φ. Τσαλίδη

Ο Φίλιππος Τσαλίδης διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Μάρτιο του 2016 ως τον Σεπτεμβρίου του 2021, που παραιτήθηκε. Όπως κατέθεσε ενημέρωνε τακτικά τον εκάστοτε υπουργό και ΓΓ Μεταφορών για την κατάσταση στα τρένα. Οι ενημερώσεις, όπως σημειώνει, αφορούσαν στις υποδομές αλλά στις περισσότερες δεν ελάμβανε απαντήσεις.

«Η λειτουργία της τηλεδιοίκησης της Λάρισας θα βοηθούσε τους μηχανοδηγούς με την εικόνα που θα είχε ο υπεύθυνος της τηλεδιοίκησης» και προσθέτει ότι «σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση δεν λειτουργούσαν στον κύριο άξονα», ενώ «λειτουργούσε με προβλήματα στο τμήμα ΣΚΑ- Αεροδρόμιο και μόνο τηλεδιοίκηση με προβλήματα στο τμήμα ΣΚΑ- Κόρινθος».

Σημειώνει δε, ότι μέχρι την αποχώρησή του από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν λειτουργούσε το σύστημα GSM-R. Μοναδικός τρόπος επικοινωνίας των μηχανοδηγών μεταξύ τους και με τους σταθμούς ήταν η ραδιοεπικοινωνία.

Αναφέρει ακόμη ότι δεν λειτουργούσαν συστήματα ETCS στις μηχανές «γιατί προϋπέθετε ολολκληρωμένο σύστημα σηματοδότησης. Έχει δυνατότητα να επιβραδύνει και να σταματήσει το τρένο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η κατάθεση του Φίλιππου Τσαλίδη, που διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περίοδο 2016 - 2021:

τσαλιδησ, καταθεση για τεμπη

tsalidis2wm_4a047.jpg

tsalidis3wm_e5644.jpg

Δείτε αναλυτικά τις καταθέσεις των Κ. Γενιδούνια και Φ. Τσαλίδη:  


 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέμπη: Δύο καταθέσεις που «καίνε» την κυβέρνηση και δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή "

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ζημιωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο, άκαιρη η παρέμβαση Τσίπρα – Κυριαρχία ΝΔ στις ευρωεκλογές

Οι πολίτες θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε κερδισμένος από το Συνέδριο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll ενώ και η παρέμβαση Τσίπρα δεν βοήθησε την κατάσταση.

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να έχει μια εύκολη επικράτηση στις ευρωεκλογές σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll καθώς στην εκτίμηση ψήφου προηγείται με 20 μονάδες από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ να παγιώνεται στην τρίτη θέση, ενώ διψήφιο νούμερο καταγράφει και η Ελληνική Λύση.

Στην ερώτηση πόσο ενίσχυσε τον ΣΥΡΙΖΑ το Συνέδριο το 59,9% λέει καθόλου, το 16,5% λίγο, το 10,7% αρκετά, και μόλις το 8,6% πολύ.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 47,9% λέει πως βοήθησε λίγο ή καθόλου ενώ το 47,1% πως βοήθησε πολύ ή αρκετά.

Όσο για το αν θα συνεχιστούν τα φαινόμενα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ το 40,3% των ψηφοφόρων του λέει μάλλον ναι, το 35,2% ναι, το 10,8% μάλλον όχι και το 10,3% όχι.

Στο ερώτημα αν η απόφαση να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές ενδυνάμωσε τον Στέφανο Κασσελάκη το 80% λέει ναι ή μάλλον ναι ενώ το 18,5% όχι ή μάλλον όχι.

Στο αν βοήθησε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα το 46,5% θεωρεί πως όχι, το 20,2% πως μάλλον όχι, το 13,2% μάλλον ναι και το 11,8% ναι.

Στο ίδιο ερώτημα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ λένε κατά 42% όχι και κατά 19% μάλλον όχι ενώ ναι λέει το 20,2% και μάλλον ναι το 13,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σαφές προβάδισμα με 33,9% έναντι 13,9% του ΠΑΣΟΚ και 11,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 10,2%, το ΚΚΕ με 10,1%, η Νίκη με 4,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά με 3,3%, οι Σπαρτιάτες με 2,7% και το ΜέΡΑ25 με 2,6%.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση άνοδο στα ποσοστά τους παρουσιάζουν μόνο η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ ενώ πτώση καταγράφουν τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ζημιωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο, άκαιρη η παρέμβαση Τσίπρα – Κυριαρχία ΝΔ στις ευρωεκλογές"

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο σε οικισμό Ρομά - Τραυματίστηκε δίχρονο παιδάκι στο κεφάλι

Επεισόδιο μεταξύ αρκετών ατόμων σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τον διαπληκτισμό που έγινε περίπου στις 5 το απόγευμα, τραυματίστηκε κατά λάθος ένα παιδί, δύο ετών, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Το ανήλικο παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι, χωρίς όμως η κατάσταση της υγείας του να εμπνέει ανησυχία.

Στον οικισμό έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ και το περιστατικό ερευνάται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο σε οικισμό Ρομά - Τραυματίστηκε δίχρονο παιδάκι στο κεφάλι"

ΕΟΔΥ: 18 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 νέοι θάνατοι από γρίπη

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας CoViD συνεχίζουν να υποχωρούν, σύμφωνα και με τα στοιχεία που καταγράφονται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Εντούτοις η γρίπη επιμένει.

Η μείωση στην CoViD σημειώνεται σταδιακά και κυρίως τις 5 τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το δελτίο, την εβδομάδα 19  - 25 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν στη χώρα μας 18 θάνατοι ασθενών με CoViD (διάμεση ηλικία τα 87 έτη) και 8 νέοι θάνατοι ασθενών με γρίπη. 

Από τις αρχές  Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα νοσηλεύτηκαν 128 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 58 θάνατoi.

Οι εισαγωγές στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 298 και οι διασωληνωμένοι τους 30.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή του κορωνοϊού ήταν η JN.1 (83%), ακολουθούμενη από την EG.5 ή Eris (6%).

Με βάση τα νεότερα δεδομένα, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 38.825 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει διεθνώς τη 14η θέση, με 358 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. 

               Δείκτες CoViD

19 - 25 Φεβρουαρίου 2024

12-18 Φεβρουαρίου 2024

Νέοι θάνατοι 18 21
Διασωληνωμένοι  30 33
Νέες εισαγωγές 298 300
 
Γρίπη - RSV

Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, και 8 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

H θετικότητα RSV παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 18 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 νέοι θάνατοι από γρίπη"

Ιλαρά: Οδηγίες ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες λόγω έξαρσης - Ποιοι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις

Οδηγίες για ταξιδιώτες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στα κρούσματα ιλαράς.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τα πρόσφατα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Από 1 Ιανουαρίου 2023 έως 30 Νοεμβρίου 2023 δηλώθηκαν 2242 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλειονότητα των κρουσμάτων παρατηρείται στη Ρουμανία (1687), στην Αυστρία(172), στη Γαλλία(111), στη Γερμανία(72), στο Βέλγιο(70), στην Πολωνία(32), στην Ιταλία(27), στην Ισπανία(12) και στη Σουηδία(11). Οι υπόλοιπες χώρες έχουν δηλώσει στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα λιγότερα από 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

- Από 9-10 Ιανουαρίου 2024 δηλώθηκαν 954 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα οποία τα 932 στην Ρουμανία.Τα υπόλοιπα 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα δηλώθηκαν από την Αυστρία (17), την Πολωνία (3), την Τσεχία (1) και την Δανία (1).

Στο πλαίσιο της εγρήγορσης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης κρουσμάτων ιλαράς στον ελληνικό πληθυσμό, οι ταξιδιώτες παιδιά και ενήλικες, σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων και ιδιαίτερα στη Ρουμανία, συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την νόσο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ εδώ.

Επισημαίνεται ότι οι ταξιδιώτες παιδιά και ενήλικες στο εξωτερικό, σκόπιμο είναι να ελέγχουν και να επικαιροποιούν τον βασικό εμβολιασμό τους για όλα τα απαιτούμενα εμβόλια, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ιλαρά: Οδηγίες ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες λόγω έξαρσης - Ποιοι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις"

Κρήτη: Τσακώθηκε με τη σύντροφό του και έριξε το αμάξι της στη θάλασσα

Κανείς δεν περίμενε αυτή την τροπή στον καυγά των δύο συντρόφων που κατέληξε στη... βύθιση του αυτοκινήτου της γυναίκας στη θαλάσσια περιοχή της Αμμουδάρας!

Το νέο ενδοοικογενειακό επεισόδιο, όπως έγραψε το Cretalive, εξελίχθηκε επικίνδυνα όταν ο άνδρας, μετά τη διαμάχη με τη σύντροφό του, και αφού την απείλησε - όπως η ίδια κατήγγειλε στις Αρχές - άρπαξε τα κλειδιά του αυτοκινήτου της από την τσάντα και άρχισε να... γκαζώνει!

Η γυναίκα μάλιστα φέρεται να ανέφερε ότι λίγο έλειψε να πέσει πάνω της! Ακολούθησε μία τρελή πορεία και τελικά ο άνδρας έριξε το αυτοκίνητο στη θάλασσα...

ix

Τότε επιστρατεύτηκαν μέχρι και δύτες για να εξακριβωθεί  εάν υπήρχαν επιβάτες σε αυτό.

Στο σημείο έσπευσαν η αστυνομία και κλιμάκιο του Λιμεναρχείου, με δύτες που βούτηξαν, έψαξαν το όχημα  και διαπίστωσαν ότι ήταν κενό από επιβάτες. 

Στη συνέχεια στήθηκε επιχείρηση για να ανασυρθεί το ΙΧ και να μεταφερθεί στη στεριά, με τη βοήθεια γερανού.

Ο άνδρας συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Οι φωτογραφίες από την επιχείρηση για την ανέλκυση του αυτοκινήτου είναι ενδεικτικές

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Τσακώθηκε με τη σύντροφό του και έριξε το αμάξι της στη θάλασσα"

Η ΕΕ απαντά στις απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο: «Εξαπατά το ίδιο του το έθνος – Αυτός είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες»

Στην αντεπίθεση πέρασε η Κομισιόν με μια ηχηρή απάντηση στις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Δύσης για πυρηνικό πόλεμο.

«O Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει», επεσήμανε ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ερωτηθείς για την ομιλία του Ρώσου προέδρου και τις απειλές του για πυρηνικό πόλεμο.

Σημείωσε ότι η ομιλία Πούτιν είναι μέρος της προσπάθειας του για επανεκλογή, καθώς και ότι πρόκειται για άλλο ένα από τα πολλά παραδείγματα των προσπαθειών του να αποποιηθεί την ευθύνη για τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

«Ήταν ακόμη μία ευκαιρία γι’ αυτόν να διοχετεύσει τα πολύ γνωστά ψέματα», τόνισε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αυτός είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες, εσωτερικά στη Ρωσία, περιφερειακά στην Ουκρανία, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή».

Ο Πίτερ Στάνο ρωτήθηκε επίσης σχετικά με την έκκληση εκπροσώπων της Υπερδνειστερίας προς την Ρωσία για προστασία από την πίεση της Μολδαβίας. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Μολδαβία. «Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή είναι προς το συμφέρον πρώτα από όλα των πολιτών και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείστερου και σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την κυβέρνηση και τις αρχές της Μολδαβίας και ότι υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν τα πάντα για να χειριστούν την παρούσα κατάσταση. «Η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρηνική και συνολική επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Υπερδνειστερία, την οποία προσεγγίζουμε στην βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

Νωρίτερα, ο Πούτιν απευθυνόμενος στo κοινοβούλιο και άλλα μέλη της ελίτ της χώρας, τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΕ απαντά στις απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο: «Εξαπατά το ίδιο του το έθνος – Αυτός είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες»"

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται μέσω διαδικτύου και περιέχουν μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες.

Ειδικότερα προειδοποιεί ότι τα προϊόντα SOMATOMAX και ECDISTEN της εταιρείας Hi-Tech Pharmaceuticals τα οποία κυκλοφορούν στην Ευρώπη – επομένως είναι πιθανή η διακίνησή τους και στην Ελλάδα, σαν συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αναβολικά προϊόντα, η παρουσία των οποίων τα καθιστούν μη εγκεκριμένα φάρμακα. Τα εν λόγω προϊόντα επιπλέον δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ ως συμπληρώματα διατροφής.

Εφόσον τα προϊόντα χορηγηθούν μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με συγχορηγούμενα φάρμακα ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυνται, γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση τους, ακόμη πιο επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη. Η ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Ουγγαρίας μέσω του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Απάτης στην αγροδιατροφική αλυσίδα (Agri-Food Fraud Network).

Επίσης προειδοποιεί ότι το προϊόν Arize Herbal Dietary Supplement caps το οποίο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου σαν συμπλήρωμα διατροφής, περιέχει τη φαρμακευτική δραστική ουσία nortadalafil, η παρουσία της οποίας το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφο). Η εν λόγω φαρμακευτική δραστική ουσία nortadalafil χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργία, συνδέεται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση της επικίνδυνη για την υγεία των χρηστών. Η ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ.

Τέλος, τα προϊόντα Sustain caps και Schwinnng caps τα οποία κυκλοφορούν στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου σαν συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες tadalafil και nortadalafil, η παρουσία των οποίων τα καθιστούν μη εγκεκριμένα φάρμακα και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφα). Οι εν λόγω φαρμακευτικές δραστικές ουσίες tadalafil και nortadalafil χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, συνδέονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση τους επικίνδυνη για την υγεία των χρηστών. Η ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ.

Ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή των καταναλωτών τα παραπάνω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να τον ενημερώσουν άμεσα. Επισημαίνει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας του από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες"

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ για συμπληρώματα που πωλούνται μέσω διαδικτύου για τη στυτική δυσλειτουργία

Για μη εγκεκριμένα σκευάσματα που διακινούνται μέσω διαδικτύου και τα οποία περιέχουν ουσίες για τη στυτική δυσλειτουργία, προειδοποιεί τους καταναλωτές ο ΕΟΦ.

Πρόκειται για τα προϊόντα «Sustain caps» και «Schwinnng caps», τα οποία κυκλοφορούν στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου σαν συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες tadalafil και nortadalafil. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ η παρουσία των συγκεκριμένων ουσιών τα καθιστά μη εγκεκριμένα φάρμακα και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφα).

Οι εν λόγω φαρμακευτικές δραστικές ουσίες tadalafil και nortadalafil χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, συνδέονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση τους επικίνδυνη για την υγεία των χρηστών.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» του ΕΟΦ για συμπληρώματα που πωλούνται μέσω διαδικτύου για τη στυτική δυσλειτουργία"

Τέλη Κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία πληρωμής – Πρόστιμο από Παρασκευή

Τελευταία ευκαιρία έχουν σήμερα, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, οι ιδιοκτήτες οχημάτων να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2024. Ήδη είχε δοθεί δίμηνη παράταση στην πληρωμή τους και δεν προβλέπεται νέα.

Αυτό σημαίνει ότι από αύριο, Παρασκευή 1η Μαρτίου, οι υπόχρεοι θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο, δηλαδή να πληρώσουν το διπλάσιο του ποσού των τελών, που κανονικά αντιστοιχεί στο αυτοκίνητό τους.

Η διαδικασία εκτύπωσης και πληρωμής είναι πάντως πολύ απλή και μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Τρόπος εκτύπωσης και πληρωμής

Τα ειδοποιητήρια για το τι οφείλει ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «ΜyCar».

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Εισέρχεστε στην πλατφόρμα και επιλέγετε «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
  • Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
  • Πατάτε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
  • Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
  • Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Υπάρχει και δεύτερος τρόπος χωρίς τη χρήση των κωδικών TAXIS. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

Η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί:

  • μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
  • μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα  ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF»
    στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.
    Με το τέλος της παράτασης για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας σταματά και η παράταση που ισχύει για όσους θέλουν να θέσουν σε ακινησία το Ι.Χ. τους και να απαλλαγούν από τα τέλη του ίδιου έτους.
Έως 1/7 τα δικαιολογητικά για απαλλαγή λόγω αναπηρίας

Νέα καταληκτική προθεσμία προσκόμισης δικαιολογητικών απαλλαγής τελών κυκλοφορίας έτους 2024, σε ιδιοκτήτες αναπηρικών οχημάτων ορίστηκε εν τω μεταξύ πρόσφατα με νεότερη εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, παρέχεται νέα προθεσμία, έως την 1η Ιουλίου 2024, να υποβάλουν δικαιολογητικά, ιδιοκτήτες με εκκρεμότητες  για τα αναπηρικά οχήματα:

α) που εμφανίζονται απαλλασσόμενα από τέλη κυκλοφορίας χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγής από τη ΔΟΥ κατά τον χρόνο της ταξινόμησής τους και για τα οποία δεν έχει διορθωθεί έως σήμερα η εικόνα τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων (ΠΣΟ),

β) των οποίων η απόφαση απαλλαγής λόγω αναπηρίας έληξε στις 31/12/2023, και δε θα καταστεί δυνατό να προσκομίσουν νέα δικαιολογητικά, (γνωμάτευση ΚΕΠΑ με σχετική ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης) έως τις 29/2/2024.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Τα Αιτήματά μου / Νέο Αίτημα / Φορολογία / Αυτοκίνητα / Χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν ειδικότερα μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη Κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία πληρωμής – Πρόστιμο από Παρασκευή"

Επιχείρηση «Illuminati»: Δύο ακόμα συλλήψεις για πλαστογραφία εγγράφων και παράνομη διακίνηση μεταναστών

Δύο ακόμα άτομα συνελήφθησαν την Τετάρτη από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Illuminati», για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης πλαστογραφίας εγγράφων και παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Πρόκειται για τον διευθύνοντα της οργάνωσης, που όπως διαπιστώθηκε δραστηριοποιούταν στη κατάρτιση πλαστών εγγράφων χρησιμοποιώντας μάλιστα την οικία του, στο κέντρο της Αθήνας, ως εργαστήριο, καθώς και συνεργό του, ο οποίος διακινούσε τα πλαστά έγγραφα.

Παράλληλα, αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ερευνών ήταν και ο εντοπισμός της ανωτέρω οικίας, στην οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Εξοπλισμός αποτελούμενος από 2 συσκευές εκτύπωσης με λέιζερ και 4 υπολογιστές, που διέθεταν κατάλληλο λογισμικό για τη λειτουργία της συσκευής εκτύπωσης,
  • σαρωτής εγγράφων
  • θερμοκολήτης
  • πάνω από 240 διαβατήρια, δελτία ταυτότητας, άδειες διαμονής και άδειες ικανότητας οδήγησης αμφιβόλου γνησιότητας
  • 4.305 ευρώ
  • 43 φυσίγγια καθώς και λοιπός εξοπλισμός κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

Υπενθυμίζεται ότι, η υπόθεση εξελίσσεται σε συνεργασία με τη EUROPOL και η επιχείρηση υλοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής της δράσης EMPACT 2.2 EAST MED, ενώ με πρωτοβουλία της ανωτέρω υπηρεσίας έχει κινηθεί σχετικός επιχειρησιακός φάκελος στην EUROPOL υπό τη κωδική ονομασία Op. ILLUMINATI. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση «Illuminati»: Δύο ακόμα συλλήψεις για πλαστογραφία εγγράφων και παράνομη διακίνηση μεταναστών"

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών

Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Η απόφαση αυτή από πλευράς ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου.

Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000. 

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024: 

Α) για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.

Β) για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες.

Μέχρι σήμερα η πρόοδος της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν υλοποιηθεί τα εξής:

  • Πάνω από το 85% των λογισμικών των POS και των ταμειακών μηχανών έχει αναβαθμιστεί. Υπενθυμίζεται πως η αναβάθμιση των συστημάτων είναι προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διασύνδεση.
  • Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από 60.000 διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα.
  • Έχουν προγραμματιστεί πάνω από 20.000 ραντεβού με τεχνικούς εγκατάστασης μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση.
  • Έχουν αποσταλεί πάνω από 130.000 ενημερωτικού χαρακτήρα emails σε επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και έχουν αναβαθμισμένα τα POS τους. Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές.
  • Προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, άνοιξε την προηγούμενη Δευτέρα ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», που καλύπτει και επιπλέον ΚΑΔ, όπως δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κ.ά. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η έγκριση για τη λήψη του voucher ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο υπόχρεος να προχωρήσει στη διασύνδεση των συστημάτων του. Θα πρέπει να προχωρήσει στη διασύνδεση άμεσα και όταν εγκριθεί το voucher που του αναλογεί θα μπορέσει να το αξιοποιήσει. Τονίζεται πως από τους 3 πρώτους κύκλους χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS (18,1 εκατ. ευρώ) και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (22,5 εκατ. ευρώ).
  • Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν ολοκληρωθεί 12 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ. Παράλληλα, λειτουργεί καθημερινά ειδική ομάδα διαχείρισης του έργου και αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν, ενώ αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για όσους υπόχρεους (τόσο επιχειρήσεις όσο και παρόχους POS, ταμειακών καθώς και τεχνικούς εγκατάστασης) δεν εργάζονται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
  • Έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ με πληροφορίες για το έργο της διασύνδεσης, για τη χρηματοδότηση, με οδηγούς διασύνδεσης ανά μοντέλο POS, ενώ περιλαμβάνεται και ενότητα στην οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να ελέγξουν την ετοιμότητα διασύνδεσης μεταξύ του POS τους και του ταμειακού τους συστήματος.
  • Διευκρινίζεται πως όσες επιχειρήσεις υπάγονται στους 35 κλάδους λιανικής που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, θα πρέπει μέχρι σήμερα, 29 Φεβρουαρίου, να παραγγείλουν το τερματικό μηχάνημα POS και να το εγκαταστήσουν εντός Μαρτίου. Στη συνέχεια, όσοι είναι υπόχρεοι θα πρέπει να προχωρήσουν στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που αναφέρθηκαν παραπάνω και που αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις.
  • Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.
  • Παράλληλα με το νέο χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης παρατείνεται ως την 30η Απριλίου 2024 και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.
  • Διευκρινίζεται πως οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος (οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 30.000) θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων. 

Τέλος, από την πλευρά του Υπουργείου υπογραμμίζεται ότι αποφασίστηκε να μην δοθεί μεγαλύτερη παράταση για δύο λόγους: Πρώτον, διότι έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι το πρώτο διάστημα μεγάλων παρατάσεων περνάει ανεκμετάλλευτο με χαλάρωση των ρυθμών.

Δεύτερον, διότι έχει ολοκληρωθεί πλέον σχεδόν το σύνολο της δουλειάς βάσης (αναβαθμίσεις κ.λπ.) και ότι με τους ρυθμούς που ήδη επιτεύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Και τρίτον, διότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως έργο-ορόσημο, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου μπορεί να οδηγήσει σε μερική διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Χάρη στη συνεργασία της Πολιτείας, των παρόχων και των επιχειρήσεων που είναι υπόχρεες διασύνδεσης, έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό τμήμα του έργου. Με τη διατήρηση των σημερινών ρυθμών, το έργο θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και το φορολογικό σύστημα της χώρας θα περάσει σε μια νέα εποχή.

Προχωρούμε στην παράταση για 1+1 μήνα προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο μιας σύνθετης και πολυεπίπεδης μεταρρύθμισης που σε λίγες εβδομάδες από σήμερα θα είναι πραγματικότητα, «βρέξει-χιονίσει»! Είναι απόφαση του Υπουργείου μας να ολοκληρωθεί εγκαίρως αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση».

O Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Με την τελευταία παράταση, το Υπουργείο καθιστά σαφή δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι η Κυβέρνηση δείχνει τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση, παραχωρώντας επιπλέον χρονικό διάστημα για την προσαρμογή της αγοράς στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το δεύτερο όμως αφορά στην υποχρέωση συμμόρφωσης στο μέτρο της διασύνδεσης POS και ταμειακών.

Παραχωρούμε παράταση ακριβώς επειδή είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε κατά γράμμα το νόμο του κράτους. Είναι παράταση, όχι αναβολή και χαλαρότητα. Η διασύνδεση ταμειακών και POS είναι ένα έργο εθνικής σημασίας και όλοι οφείλουμε να συμμορφωθούμε άμεσα. Συστήνω την ενεργοποίηση όλων, καθώς μετά το πέρας των προθεσμιών θα είναι αντιμέτωποι μόνο με τις κυρώσεις. Δεν θέλουμε να εισπράξουμε κανένα πρόστιμο για αυτό δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση!».

O Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους φορείς της αγοράς που συμμετέχουν στο έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο του έργου, που χάρη στη συνεργασία όλων έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία, δίνουμε την ευκαιρία σε όλους να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι έγκαιρα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών"

Επίσημο: Στη φυλακή όσοι παραβιάζουν κόκκινο φανάρι - Πότε προβλέπεται έως και ισόβια κάθειρξη

Κακούργημα έγινε η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος λόγω παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη. Τι αναφέρει στο carandmotor.gr ο γνωστός δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου.

Ποινές φυλάκισης έως 10 χρόνια (για σωματική βλάβη) και τουλάχιστον 10 χρόνια αν προκληθεί θάνατος προβλέπει πλέον ο Ποινικός Κώδικας για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, με την ποινή να φτάνει έως ισόβια για πολλαπλούς θανάτους.

Επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημα των προσώπων που ευαισθητοποιούνται σε ζητήματα οδικής συμπεριφοράς και κυρίως όσων ανθρώπων έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα στην άσφαλτο εξαιτίας της εγκληματικής συνήθειας ορισμένων οδηγών να παιρνούν… αέρα το κόκκινο φανάρι.

Η συμπεριλήψη της παραβίασης του ερυθρού συματοδότη στις περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης έγινε μέσω της τροποποίησης της παρ. 1 του άρθρου 290Α του Ποινικού Κώδικα.

Σπύρος Δημητρίου 

Σπύρος Δημητρίου

Ο γνωστός Ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου μίλησε στο carandmotor.gr, επικροτώντας τη συγκεκριμένη αλλαγή.

«Δικαίως μετεβλήθη η επαπειλούμενη ποινική δίωξη σε κακουργηματικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη συνιστά αποδοχή του δράστη ενός ενδεχόμενου αποτελέσματος, θανατηφόρου ή όχι.

»Η αποδοχή του τραγικού αποτελέσματος από μια ενέργεια συνιστά ενδεχόμενο δόλο που στα νομικά σημαίνει ότι γνωρίζει κάποιος ότι από τη συμπεριφορά του ίσως προκληθούν συνέπειες, ωστόσο αποδέχεται αυτό το ενδεχόμενο και απλά ελπίζει ότι δεν θα συμβέι.

»Αυτό ασφαλώς διαφέρει από την αμέλεια σε ίδιες περιπτώσεις, διότι δίωξη από έγκλημα από αμέλεια σημαίνει ότι ο δράστης πάλι αποδέχεται ενδεχόμενο κίνδυνο, αλλά είναι βέβαιος από τα μέτρα που έχει λάβει ότι δεν θα επέλθει κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου.

Κόκκινο φανάρι

Πώς διαμορφώνεται πλέον το Άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα-Επικίνδυνη οδήγηση

Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόµους ή στις πλατείες:

α) οδηγεί όχηµα, µολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει µε ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύµατος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωµατικής ή πνευµατικής εξάντλησης ή

β) οδηγεί όχηµα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύµα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόµους, πεζοδρόµια ή πλατείες, ή οδηγεί όχηµα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή µε ανασφαλή τρόπο φορτωµένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγµούς ή µετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, ή

γ) οδηγεί όχηµα i) σε αυτοκινητόδροµο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας µε ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόµενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον εξήντα (60) χλµ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον τριάντα (30) χλµ. ανά ώρα, ii) εντός κατοικηµένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο µε ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόµενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον σαράντα (40) χλµ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον είκοσι (20) χλµ. ανά ώρα, ή

δ) οδηγεί όχηµα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισµού της, ή

ε) παραβιάζει ερυθρό σηµατοδότη, τιµωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

αα) µε φυλάκιση έως τρία (3) έτη, αν από την πράξη µπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγµατα,

ββ) µε φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, αν από την πράξη µπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

γγ) µε κάθειρξη έως δέκα (10) έτη, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσµα τη βαριά σωµατική βλάβη ή προκάλεσε σηµαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δδ) µε κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος µεγάλου αριθµού ανθρώπων, το δικαστήριο µπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Κάμερες στα φανάρια

Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων που σημειώνεται στις σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις, η Περιφέρεια Αττικής προχωράει το έργο της τοποθέτησης καμερών.

Όπως έχουμε γράψει, η δράση έχει ήδη ανάδοχο και οι πρώτες κάμερες θα τοποθετηθούν στη Λ. Βουλιαγμένης, στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας στη συμβολή της με την Βασιλέως Κωνσταντίνου, και στη Λ. Αλεξάνδρας, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν και στη Λ. Ποσειδώνος.

Πρόκειται για τις κάμερες Smart Red Traffic Light της εταιρείας TATTILE που έχουν την εξής αρχή λειτουργίας:

Η κάμερα ενεργοποιείται με το που ανάψει το κόκκινο φανάρι και το σύστημα δημιουργεί μια εικονική γραμμή στο οδόστρωμα. Εφόσον το όχημα διασχίσει αυτή την κόκκινη εικονική γραμμή, υποπίπτοντας σε παράβαση, η έξυπνη κάμερα λαμβάνει μια φωτογραφία της πινακίδας του οχήματος.

Επιπλέον, λαμβάνονται μια σειρά από μονόχρωμες ή προαιρετικά έγχρωμες φωτογραφίες που δείχνουν το όχημα να πλησιάζει το φωτεινό σηματοδότη και να διασχίζει την εικονική κόκκινη γραμμή. Για την τελική απόδειξη, παρέχεται ακόμη και ένα βίντεο που δείχνει την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.

carandmotor

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίσημο: Στη φυλακή όσοι παραβιάζουν κόκκινο φανάρι - Πότε προβλέπεται έως και ισόβια κάθειρξη "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news