facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Reuters: Πληθαίνουν τα κρούσματα κατασκοπείας στα κινητά της Κομισιόν

Μετά το πρώτο κρούσμα κατασκοπείας στο κινητό του Προέδρου Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μολύνθηκαν και τα κινητά της Κομισιόν, από το λογισμικό Pegasus. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν στοιχεία ότι τα κινητά των αξιωματούχων και των υπαλλήλων της Κομισιόν μολύνθηκαν από το λογισμικό Pegasus της εταιρείας NSO.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης σε γράμμα που φέρνει στο φως το Reuters, ενημερώνει ότι η Apple τον είχε ενημερώσει το 2021, ότι το κινητό του είχε πιθανώς παγιδευτεί με τη χρήση του Pegasus.

Η έρευνα στα κινητά των αξιωματούχων

H προειδοποίηση της Apple οδήγησε σε έρευνα των προσωπικών και επαγγελματικών συσκευών του Ρέιντερς καθώς και υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται στο γράμμα.

Αν και η έρευνα δεν βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι το κινητό του Ρέιντερς ή υπαλλήλων της Ε.Ε. παραβιάστηκαν, ανακαλύφθηκαν «δείκτες παραβίασης» (indicators of compromise), ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για να περιγράψει ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις παραβίασης.

Το γράμμα του Ρέιντερς δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες και ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι αδύνατο να αποδοθούν αυτοί οι δείκτες σε έναν συγκεκριμένο δράστη με απόλυτη βεβαιότητα» .

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Πληθαίνουν τα κρούσματα κατασκοπείας στα κινητά της Κομισιόν"

Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το ν/σ για την Δικαστική Αστυνομία

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις, στις οποίες προχώρησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κάνοντας δεκτές προτάσεις και παρατηρήσεις κομμάτων και αρμόδιων φορέων, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Δικαστική Αστυνομία, το οποίο έγινε δεκτό με συντριπτική πλειοψηφία.

Ειδικότερα, υπέρ της αρχής του τάχθηκαν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Ευρεία πλειοψηφία είχε και η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την θεσμοθέτηση εκπροσώπου τύπου των δικαστηρίων και των εισαγγελιών. Την υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, η μία αφορά τον επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας, για τον οποίο η Αντιπολίτευση διαφώνησε να είναι ανώτατος ή ανώτερος συνταξιούχος δικαστικός, και η δεύτερη, οι περιφερειακές διευθύνσεις, με αίτημα να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες τους στο νομοσχέδιο, ώστε να είναι ξεκάθαρες πριν την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

«Επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας θα είναι ανώτερος ή ανώτατος συνταξιούχος δικαστικός, η επιλογή του οποίου θα γίνει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, μετά από δημόσια πρόσκληση για υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων θα υποβάλλεται στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία θα εκφέρει την γνώμη της, ενώ η θητεία του θα είναι τρία χρόνια με τη δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια.

Ως προς τις περιφερειακές διευθύνσεις της Δικαστικής Αστυνομίας, ορίστηκε ότι «ο εισαγγελικός λειτουργός που θα διευθύνει την εισαγγελία, προϊσταται της αντίστοιχης περιφερειακής υπηρεσίας μεριμνώντας, ώστε το προσωπικό του αστυνομικού και πολιτικού τομέα να κατανέμεται με τέτοιο τρόπο που να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των δικαστικών υπηρεσιών.

Αν οι περιφερειακές υπηρεσίες εδρεύουν σε δικαστικό μέγαρο που δεν υπάρχει εισαγγελία, την αρμοδιότητα αυτή την ασκεί το όργανο διεύθυνσης του δικαστηρίου ή αν είναι περισσότερα δικαστήρια, την αρμοδιότητα αυτή την ασκεί ο αρχαιότερος από τους διευθύνοντες δικαστικούς λειτουργούς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το ν/σ για την Δικαστική Αστυνομία"

Καιρός αύριο: Πού θα βρέξει την Πέμπτη (28/07)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός αύριο, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022,στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία παρά τη μικρή πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία κατά τόπους θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές, κυρίως τις .
μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Στη Μακεδονία μεταβλητοί 3 με 4 και από τοπ απόγευμα τοπικά βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Στη Θράκη βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικα 6 μποφορ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 και στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα βόρεια όπου θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στη Θεσσαλία πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στην Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και από το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 και από το βράδυ έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα βρέξει την Πέμπτη (28/07)"

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική φιέστα με ταυτότητες στα κινητά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικό έγγραφο

Για «φιάσκο του διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες που προσπαθεί να καλύψει η Κυβέρνηση με "πατέντες"», κάνουν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη και ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριος Κάτσης.

«Η Νέα Δημοκρατία γιορτάζει ένα ακόμη φιάσκο... με κυβερνητική φιέστα!», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και εξηγούν: «Μετά από νυχτερινή τροπολογία, λανσάρονται σήμερα οι υπάρχουσες, μη ασφαλείς ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης στο κινητά, ως άλλα πιστοποιητικά εμβολιασμού».

Ακολούθως ερωτούν:

- Τι γίνεται με το διαγωνισμό των 515 εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες ασφαλείς ταυτότητες, διαβατήρια και έγγραφα ασφαλείας που ματαίωσε η ΝΔ μόλις μια εβδομάδα μετά τις εκλογές του 2019 και επαναπροκήρυξε, με φωτογραφικούς όρους, εκτινάσσοντας το κόστος;

- Τρία χρόνια μετά δεν υπάρχει καν ανάδοχος, ενώ σύμφωνα με τον Ευρ. Κανονισμό (Ε.Ε.) 2019/1157, οι νέες ασφαλείς ταυτότητες θα έπρεπε να εκδίδονται ήδη από το 2021. Η Χώρα είναι ήδη έκθετη σε κυρώσεις.

- Με διάταξη στο χθεσινό νομοσχέδιο για την Αστυνομική Ακαδημία επεκτείνεται η ισχύς των διαβατηρίων από 5 σε 10 χρόνια. Σε ποιον και με ποια διαδικασία ανατέθηκε η σύμβαση για τα διαβατήρια, μέχρι να υπάρξει ανάδοχος;

- Αν είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας οι νέες ταυτότητες στα κινητά, τότε γιατί δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικό έγγραφο, όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Βουλή;

- Και στο δια ταύτα, αν είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας οι νέες ταυτότητες, τότε γιατί γίνεται ένας «αχρείαστος» διαγωνισμός για έγγραφα ασφαλείας, ύψους 515 εκατομμυρίων ευρώ;

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική φιέστα με ταυτότητες στα κινητά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικό έγγραφο"

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στη Δαδιά: «Αν ζούσε ο Μυνχάουζεν, θα ωχριούσε» λέει ο Αμυράς

Η φωτιά στο δάσος της Δαδίας στον Έβρο πυροδότησε νέα κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Αμυρά να απαντά στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Αν ζούσε ο βαρόνος Μυνχάουζεν, θα ωχριούσε μπροστά στα ψεύδη που συστηματικά εφευρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ασκεί αντιπολίτευση. Η σημερινή ανακοίνωσή του για το δάσος της Δαδιάς είναι ένας ακόμα κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της πολιτικής ψευδολογίας, στην οποία καταφεύγει απελπισμένα η αξιωματική αντιπολίτευση». Με αυτό τον τρόπο ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς απάντησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τη διαχείριση της πρόσφατης πυρκαγιάς

«Στο ασύστολο ψεύδος ότι δήθεν “η κυβέρνηση κατάργησε τον φορέα διαχείρισης του πάρκου” απαντούμε με την αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Η κυβέρνηση αντικατέστησε τους φορείς με τη Μονάδα Διαχείρισης Δ’ Έβρου και Δαδιάς, ώστε οι παρεμβάσεις με σκοπό την προστασία του να πιάνουν τόπο», συνέχισε ο κ. Αμυράς.

Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΝ:

«Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η κυβέρνηση διέθεσε για την πυρασφάλεια του δάσους της Δαδιάς το ποσό των 500.000 ευρώ, με το οποίο διανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες, συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων, όπως επίσης συντηρήσαμε και διαπλατύναμε δασικούς δρόμους συνολικού μήκους 440 χιλιομέτρων. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση επί ΣΥΡΙΖΑ κυμαινόταν ετησίως από 25 έως 33 χιλιάδες ευρώ. Οι αριθμοί, μιλούν από μόνοι τους.

Τα μέτρα αυτά, όπως επιβεβαιώνουν οι επιτελείς της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο δήμαρχος Σουφλίου, ο περιφερειάρχης, κυρίως όμως οι κάτοικοι της περιοχής, συνετέλεσαν καταλυτικά στο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τις παρθένες εκτάσεις του δάσους.

Τα έργα πρόληψης στη Δαδιά, υλοποιήθηκαν από το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων προληπτικών καθαρισμών ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων “Antinero”, οι οποίοι γίνονται για πρώτη φορά.

Από τον Μάιο εκτελούνται παρόμοια έργα πυρασφάλειας σε 100 δασικές περιοχές όλης της Ελλάδας, συνολικής χρηματοδότησης 72 εκατ. ευρώ με τα οποία διανοίγονται 2.200 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών κι αφαιρείται η καύσιμη ύλη από περίπου 80.000 στρέμματα δάσους».

«Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόση αντίληψη για τα έργα αυτά, που ισχυρίζεται ότι οι φωτιές σβήνουν μόνες τους. Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια», κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο κ. Αμυράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Η φωτιά κάποια στιγμή θα σβήσει μόνη της 

«Επειδή είναι πολύ πιθανόν να μην το δούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι μια πρωτοφανής περιβαλλοντική καταστροφή είναι σε εξέλιξη, αφού το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς καίγεται σήμερα για 7η συνεχόμενη ημέρα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως επισημαίνει, «έναν χρόνο πριν, η κυβέρνηση είχε καταργήσει τον φορέα διαχείρισης του πάρκου». «Και σήμερα που συντελείται αυτή η απερίγραπτη καταστροφή, εξαντλείται σε επικοινωνιακές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Πολιτικής Προστασίας που “έσπευσε” την τέταρτη μέρα (!) της πυρκαγιάς για “να συντονίσει” και αποχώρησε αφήνοντας πίσω τα μέχρι στιγμής 35.000 στρέμματα στάχτης και τη φωτιά να συνεχίζει να καίει ενώ αύριο αναμένονται άνεμοι 7 μποφόρ στη περιοχή», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

«Για ακόμη μία φορά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το δόγμα Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών: Η φωτιά κάποια στιγμή θα σβήσει μόνη της και τότε θα εμφανιστούν τα κυβερνητικά στελέχη να βγάλουν σέλφι στα καμένα και να μοιράζουν συγχαρητήρια στους εαυτούς τους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στη Δαδιά: «Αν ζούσε ο Μυνχάουζεν, θα ωχριούσε» λέει ο Αμυράς"

Αμυράς: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Δαδιά - Δύσκολη η κατάσταση στη Βάλια Κάλντα

Ενημέρωση για τις πυρκαγιές στα δάση της Δαδιάς και της Βάλια Κάλντα παρείχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς στη Βουλή.

«Στην Δαδιά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Όλες οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή και επιχειρούν όπου υπάρχει καπνός. Το ίδιο κάνουν και τα εναέρια μέσα που συνεχίζουν τις ρήψεις» είπε μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Διαφορετική είναι η εικόνα στη Βάλια Κάλντα καθώς όπως ανέφερε ο κ. Αμυράς «η φωτιά εξακολουθεί και είναι δύσκολη. Ξεκίνησε από κεραυνό και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ελέγξουν την φωτιά που εκτείνεται σε 150 στρέμματα».

Τέλος, σημείωσε πως ειδικά συνεργεία εκτελούν εργασίες σε 130 ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας, καθαρίζονται και ανοίγονται περίπου 12.000 χιλιόμετρα δασικοί δρόμοι και περίπου 2.000 χιλιόμετρα αντιπυρικές ζώνες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αμυράς: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Δαδιά - Δύσκολη η κατάσταση στη Βάλια Κάλντα"

ΝΔ για φωτιές: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται πυροσβέστες & αυτοδιοίκηση

Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για τις φωτιές:

«Ακόμα κι αν προσπεράσουμε το μένος και την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση, αυτό που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε είναι ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο σημείο να λέει “ότι η φωτιά θα σβήσει μόνη της” δείχνει δυστυχώς περιφρόνηση και παντελή έλλειψη σεβασμού σε όλους τους πυροσβέστες που πέφτουν μέρα και νύχτα στη μάχη με τις φλόγες, στους εθελοντές, στον στρατό, στην αυτοδιοίκηση, σε όλους εκείνους δηλαδή που παλεύουν καθημερινά με τα δεκάδες πύρινα μέτωπα. Δυστυχώς ο κατήφορος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σταματημό. Η λέξη ντροπή είναι πολύ μικρή για να περιγράψει την κατάντια της.

Όσο για τη ζημιά και την έκτασή της, ας κάνουν λίγη υπομονή και ας τιθασεύσουν λίγο την καταστροφολογική τους εμμονή, μέχρι να σβήσει η φωτιά και να γίνει αναλυτική αποτίμησή της με όλα τα αντικειμενικά στοιχεία».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΔ για φωτιές: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται πυροσβέστες & αυτοδιοίκηση "

Πυροσβεστική: 33 δασικές φωτιές το τελευταίο 24ωρο – 9 συλλήψεις από 22/7 για εμπρησμό

Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 1.185 πυρκαγιές εκ των οποίων 345 δασικές και 840 αστικές ενώ 33 δασικές φωτιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, στο πλαίσιο σημερινής ενημέρωσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης στη Λέσβο έχει οριοθετηθεί ανέφερε ακόμα ο κ. Αρτοποιός ενώ πρόσθεσε ότι είναι ενεργό το βόρειο μέτωπο σε δύσβατη περιοχή. Όπως είπε λόγω των ισχυρών ριπών ανέμου το μεσημέρι υπήρξε νέο μέτωπο προς το χωριό Βρίσα οπότε και στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση μέσω 112 για προληπτική απομάκρυνση πολιτών ενώ 2 ηλικιωμένοι που παρέμειναν στον οικισμό απεγκλωβίστηκαν από πυροσβεστικές κι αστυνομικές δυνάμεις.

Σχετικά με τη φωτιά στη Δαδιά ο κ. Αρτοποιός είπε ότι υπάρχει καλή εικόνα στο νότιο και νοτιοδυτικό μέτωπο ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από χθες. Υπάρχουν μόνο διάσπαρτες μικροεστίες τα λεγόμενα καντηλάκια, όπου επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 13 πεζοπόρα τμήματα, 75 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα. Επίσης δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες.

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στην περιοχή Τσακατούρα, στα Γρεβενά όπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Ακόμα έκανε γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από 22/7 συνελήφθησαν από πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους 9 άτομα για εμπρησμό είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τo Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τελευταία εβδομάδα 1185 συμβάντα πυρκαγιών εκ των οποίων 345 αφορούν σε δασικές και 840 σε αστικές πυρκαγιές και 33 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αντιμετωπίστηκαν και τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού πυρόσβεσης.

Πιο συγκεκριμένα τα δεδομένα που έχουμε για τις σοβαρότερες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν είναι τα εξής:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 19 Ιουλίου 2022 και Ω/17:19 στη θέση Βαγιάτι, στο Πεντελικό όρος σε μια ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4 και γι΄ αυτόν τον λόγο είχαμε ανεπτυγμένες σε πολύ ενισχυμένη προληπτική ετοιμότητα όλες τις Πυροσβεστικές δυνάμεις. Δεδομένων των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή με ισχυρούς ανέμους, επί πολλές ώρες, οι οποίοι άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση, δόθηκε προτεραιότητα, στην διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά στην κατάσβεση. Συνεργάστηκαν με μεθοδικότητα όλοι οι φορείς, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΓΕΕΘΑ, το ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια Αττικής με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εθελοντές του Π.Σ. και Εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας της επιχείρησης ήταν ότι κατά τη διάρκεια της καταστολής της δασικής πυρκαγιάς ταυτόχρονα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή σημεία. Γι αυτόν τον λόγο απεστάλησαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων 5 μηνύματα από το 112 προς επίρρωση του δόγματος ότι η ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα. H πολύ δύσκολη αυτή πυρκαγιά έγινε διαχειρίσιμη εντός της επόμενης ημέρας.

Την Τετάρτη 20-7-2022, στις 13:41 εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, στη θέση Βένιζα Μεγάρων. Με την άμεση αντίδραση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης αποκόπηκε η εξάπλωσή της προς το Αλεποχώρι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξέσπασαν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους 3 διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα, στον Λόφο Πατρίς, στον Λόφο Ανεμόμυλοι και στην τοποθεσία Σαμάρι. Στις προαναφερθείσες περιοχές εστάλησαν μηνύματα από το 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών και ετέθησαν υπό πλήρη έλεγχο.

Στις 24-7-2022 στις 15:36 είχαμε την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Λόγω της κατεύθυνσης της πυρκαγιάς προς κατοικημένες περιοχές και ευάλωτες υποδομές, άμεσα ενεργοποιήθηκε το 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις των κατοίκων από 4 οικισμούς και ταυτόχρονα έγιναν συντονισμένες πυροσβεστικές επιχειρήσεις σε μεικτές ζώνες δασικού και οικιστικού ιστού. Η πυρκαγιά αυτή οριοθετήθηκε και πλέον είναι σε έλεγχο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρπουσα πυρκαγιά, στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, προστατευόμενη περιοχή Natura, τα επικαιροποιημένα δεδομένα είναι τα εξής: η εικόνα από το νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από χθες. Υπάρχουν μόνο μικρές διάσπαρτες μικροεστίες, στην πυροσβεστική ορολογία καντηλάκια. Εκεί επιχειρούν από αέρος και πραγματοποιούν διαβροχή τα εναέρια μέσα. Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη από τα επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για εναέριο συντονισμό.

Εκτός των επιγείων και εναέριων επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως προβαίνουμε και στην δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Συνδρομή εξακολουθούν να παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι σε γενική επιφυλακή.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι Πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι εξαιτίας των ισχυρών ριπών βορειοανατολικού ανέμου δημιουργήθηκαν μεγάλες κηλιδώσεις από την τοποθεσία Λαγκάδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο το οποίο κινήθηκε προς το χωριό Βρίσα. Άμεσα στις 15:55 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε άμεσα ενώ 2 ηλικιωμένοι κάτοικοι της Βρίσας οι οποίοι παρέμειναν στον οικισμό απεγκλωβίστηκαν από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Και οι δυο είναι καλά στην υγεία τους. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης έχει οριοθετηθεί ενώ παραμένει ενεργό το βόρειο μέτωπο σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και εθελοντές.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Προστασίας, για αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Για όλα τα συμβάντα, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Από τις 22-7-2022 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από Πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους, 9 άτομα, 8 άνδρες και 1 γυναίκα για εμπρησμούς από πρόθεση και για εμπρησμούς από αμέλεια.

Κυρίες και κύριοι,

καθημερινά συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και σε αυτή μας την προσπάθεια χρειαζόμαστε τον κάθε πολίτη σύμμαχό μας.

Επαναλαμβάνουμε δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο, η παραμικρή φλόγα μπορεί να οδηγήσει σε μια τεράστια καταστροφή.

Πολλή προσοχή λοιπόν από όλους μας.

Σας ευχαριστώ»

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 33 δασικές φωτιές το τελευταίο 24ωρο – 9 συλλήψεις από 22/7 για εμπρησμό"

Στο κινητό τηλέφωνο περνούν αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης – Παρουσιάστηκε το Gov.gr Wallet

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η παρουσίαση του Gov.gr Wallet.

Πρόκειται για τη νέα επίσημη εφαρμογή της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δημιουργία, την αποθήκευση και τον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.

Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε από τους συναρμόδιους Υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το κινητό τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν ως τώρα την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους. Περαιτέρω, μέσα από την εφαρμογή αποκτούν τη δυνατότητα να υπογράφουν ψηφιακά έγγραφα ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, μέσω του docs.gov.gr.

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η άντληση όλων των απαραίτητων στοιχείων πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Μητσοτάκης: Το Κράτος πλέον έχει αποδείξει τις δυνατότητες του και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους δεν είναι ένας επιφανειακός μοντερνισμός, αλλά μία βαθιά τομή, ένας κοινωνικός εκσυγχρονισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη ζωή του και μία μετάβαση σε μία δυναμική οικονομία και σε μία δίκαιη κοινωνία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παρουσίαση του της εφαρμογής gov.gr wallet, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν χρησιμοποιούν το νέο ψηφιακό αντίγραφο ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης, που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το Κράτος πλέον έχει αποδείξει τις δυνατότητες του και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, καθώς τρία χρόνια μετά η συνεργασία ανάμεσα σε τρία υπουργεία και εν προκειμένω στα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών αποδεικνύει πως έχει εμπεδωθεί η διαλειτουργικότητα δεδομένων του Δημοσίου σπάζοντας τα στεγανά, που υπήρχαν.

«Η προφανής επιτυχία της ψηφιακής επανάστασης, που διευκολύνει κατά πολύ την εξυπηρέτηση των πολιτών, επιταχύνει τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή και μειώνει δραστικά την γραφειοκρατία δεν ήταν καθόλου αυτονόητη εξέλιξη», παρατήρησε ακολούθως ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως παρεμβάσεις όπως το power και το fuel pass δεν θα ήταν εφικτές, χωρίς την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την διαλειτουργικότητα των δεδομένων του Δημοσίου.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε δε πως είναι αυτονόητη, όσο και πολύ σημαντική η αξία της συμπερίληψης στο ψηφιακό πορτοφόλι της ταυτότητας, αλλά και του διπλώματος οδήγησης.

Εγκατάσταση εφαρμογής και αυθεντικοποίηση πολιτών

Το Gov.gr Wallet είναι ήδη διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android και η χρήση του θα είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη αρχής γενομένης σήμερα από τον αριθμό 1, την Πέμπτη το 2 κ.ο.κ.. Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr.

Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.

Για τον σκοπό αυτό ο πολίτης θα πρέπει πριν εισέλθει στην εφαρμογή:

• είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,
• είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.
Δημιουργία και αποθήκευση αντιγράφων

Αφού εισέλθει στο περιβάλλον της εφαρμογής, ο πολίτης μπορεί με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης του. Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή. Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.

Στοιχεία ψηφιακών αντιγράφων και επαλήθευση γνησιότητας

Τα ψηφιακά αντίγραφα του Gov.gr Wallet περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που περιέχονται στις αστυνομικές ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης αντίστοιχα. Ενσωματώνουν, επιπλέον, έναν κωδικό QR και έναν μοναδικό κωδικό εγγράφου, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η επαλήθευση γνησιότητάς τους. Ειδικά, αναφορικά με το ψηφιακό αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης, η φωτογραφία που θα εμφανίζεται αντλείται από το Μητρώο Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεπώς θα είναι ίδια με της αστυνομικής ταυτότητας και όχι κατ’ ανάγκη ίδια με εκείνη του διπλώματος οδήγησης.

Η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου γίνεται με τον κωδικό QR του. Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR ενός πολίτη μέσω της ίδιας εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο τελευταίος λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή, προκειμένου να δώσει έγκριση στον ελεγκτή προκειμένου να επαληθεύσει τα στοιχεία του.

Αφού ο πολίτης εγκρίνει τον έλεγχο, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον ελεγκτή και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στη δική του συσκευή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και μόνο τότε τα στοιχεία του ψηφιακού αντιγράφου εμφανίζονται για μία και μόνο φορά στη συσκευή του ελεγκτή, χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης.

Η δυνατότητα γρήγορης επαλήθευσης

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιλέγει όποτε το επιθυμεί τη λειτουργία γρήγορης επαλήθευσης (quick scan). Μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας, ο πολίτης δίνει ουσιαστικά «προέγκριση» για τον επόμενο και μόνο έλεγχο, εφόσον αυτός πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός των επόμενων πέντε λεπτών.

Επιδεικνύοντας τον quick scan κωδικό QR ο έλεγχος πραγματοποιείται ταχύτερα, καθώς ο ελεγκτής αποκτά απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί αμεσότερα, ιδίως σε περιπτώσεις που παρατηρείται συνωστισμός ή που απαιτείται ταχύτητα, όπως π.χ. είσοδος σε συναυλίες, αεροπλάνα κ.α..

Η δυνατότητα υπογραφής εγγράφων στο docs.gov.gr

Τέλος, μέσω του Gov.gr Wallet ο πολίτης μπορεί να υπογράφει ταχύτερα και ασφαλέστερα έγγραφα μέσω του docs.gov.gr. Συγκεκριμένα, εφόσον ο πολίτης έχει εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή και έχει αποθηκεύσει την αστυνομική του ταυτότητα, θα μπορεί να επιλέξει και να εγκρίνει την έκδοση ενός ψηφιακού εγγράφου μέσω της εφαρμογής αντί να λάβει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password).

Απώλεια ή αντικατάσταση έγχαρτων πιστοποιητικών και απώλεια συσκευής

Εάν ο πολίτης δηλώσει την απώλεια της αστυνομικής του ταυτότητας είτε αυτοπροσώπως σε ένα Αστυνομικό Τμήμα είτε μέσω του gov.gr, τότε αυτόματα και άμεσα οποιοδήποτε ψηφιακό αντίγραφο έχει εκδοθεί ακυρώνεται. Το ίδιο ισχύει και εάν ο πολίτης δηλώσει την απώλεια του διπλώματος οδήγησης σε ένα Αστυνομικό Τμήμα, σε ένα ΚΕΠ ή στη Διεύθυνση Μεταφορών της αρμόδιας Περιφέρειας.

Σε περιπτώσεις που εκδίδεται νέα αστυνομική ταυτότητα ή νέο δίπλωμα οδήγησης για άλλον λόγο πέραν της απώλειας, τότε τα ψηφιακά αντίγραφα των παλαιότερων έγχαρτων πιστοποιητικών ακυρώνονται αυτόματα και πρέπει να εκδοθούν ψηφιακά αντίγραφα των νέων πιστοποιητικών, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία για την αρχική τους έκδοση.

Σε περίπτωση απώλειας της συσκευής όπου είναι αποθηκευμένα τα ψηφιακά αντίγραφα, ο πολίτης μπορεί να ανακαλέσει την ισχύ των αποθηκευμένων ψηφιακών αντιγράφων μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr. Η ανάκληση των φυσικών αντιγράφων δεν ακυρώνει τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά.

Απαραίτητες διευκρινίσεις

Η έκδοση ψηφιακών αντιγράφων επιτρέπεται μόνο εφόσον ο πολίτης κατέχει νόμιμα το αντίστοιχο έγχαρτο πιστοποιητικό. Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης ή κράτησης της αστυνομικής ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης, τα μητρώα που διαλειτουργούν στην εφαρμογή ενημερώνονται αυτόματα, ώστε ο πολίτης να μην εκδίδει, αποθηκεύει ή χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα ψηφιακά αντίγραφα.

Προϋπόθεση για τη χρήση του Gov.gr Wallet είναι η εγκατάσταση της εκάστοτε τελευταίας έκδοσης της εφαρμογής.

Επιπλέον, κάθε πολίτης μπορεί να αποθηκεύει τα ψηφιακά αντίγραφα μόνο σε μία συσκευή. Σε περίπτωση που προβεί σε έκδοση και αποθήκευση ψηφιακού αντιγράφου σε δεύτερη συσκευή, τότε τα προηγούμενα ψηφιακά αντίγραφα ανακαλούνται αυτόματα.

Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν εντός της ελληνικής επικράτειας ακριβώς την ίδια ισχύ με τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά. Συνεπώς, από σήμερα οι πολίτες μπορούν να τα επιδεικνύουν αντί για την αστυνομική ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης. Κατ’ εξαίρεση, αναφορικά με τις συναλλαγές πολιτών με πιστωτικά ιδρύματα, με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και με παρόχους υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα ψηφιακά αντίγραφα θα ξεκινήσουν να έχουν ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Το ψηφιακό αντίγραφο ταυτότητας δεν συνιστά ταξιδιωτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πτήσεις εσωτερικού, αλλά όχι σε διεθνείς πτήσεις ή σε μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις βρίσκονται στην εφαρμογή και στο wallet.gov.gr. Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης στο wallet.gov.gr/support.

Επόμενες προσθήκες στην εφαρμογή

Στο μέλλον πρόκειται να προστεθούν στην εφαρμογή περισσότερα έγγραφα, όπως τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) και η ημερομηνία του επόμενου ελέγχου, τα στοιχεία ασφάλισης κλπ. Περαιτέρω, μελλοντικά θα είναι δυνατή και η αυθεντικοποίηση στο gov.gr μέσω του Gov.gr Wallet.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο κινητό τηλέφωνο περνούν αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης – Παρουσιάστηκε το Gov.gr Wallet"

Ξέφυγε η Bild: «Λεφτά Γερμανών φορολογουμένων για ελληνικά ψυγεία»

Πολλά μας τα έχει πει η Bild κατά καιρούς, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης. Αλλά τώρα το… τερμάτισε γράφοντας πως το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί από λεφτά των Γερμανών φορολογούμενων!

«Λεφτά Γερμανών φορολογουμένων για ελληνικά ψυγεία», γράφει η Bild, αναφερόμενη στο πρόγραμμα επιδότησης για αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών.

«Ο προϋπολογισμός για αυτό (150 εκατ. ευρώ) προέρχεται από την ΕΕ που σημαίνει ότι και η Γερμανία πληρώνει», αναφέρει η Bild.

«Είναι ένας αμφίβολος τρόπος να ξοδέψεις χρήματα άλλων κρατών-μελών, τα οποία προφανώς έχουν τα ίδια προβλήματα», επικρίνει η Γιάνα Σίμκε, ειδικός σε θέματα οικονομίας από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Και συμπληρώνει πως: «Θα ήταν πιο λογικό να επενδύσουμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντί σε ψυγεία και κλιματιστικά. Με αυτά δεν θα ξεπεραστούν οι αιτίες της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης».

Deutsche Welle/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέφυγε η Bild: «Λεφτά Γερμανών φορολογουμένων για ελληνικά ψυγεία»"

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα λέει κλαίγοντας ότι είναι το θύμα — Θα θέλαμε τα F-16»

«Υπάρχουν τομείς όπου η Ελλάδα είναι πολύ εξειδικευμένη. Ένα από αυτά είναι ότι η Ελλάδα λέει κλαίγοντας ότι είναι το θύμα όταν έχει το πιο άδικο. Το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο όταν την συμφέρει σε μια διεθνή συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV100.

«Εμείς, ως Τουρκία, κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τον δίκαιο σκοπό μας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων της. Φυσικά, λέμε το παράλογο αυτό στις επιστολές που γράφουμε. Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει στην επιστολή της προς το Κογκρέσο ότι αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτο» είπε ακόμη ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε:

Οι βασικές αρχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι σαφείς. Ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη στον κόσμο. Θα μειώσεις τον αριθμό των εχθρών σου και θα αυξήσεις τον αριθμό των φίλων σου. Επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική, ισχυρή εξωτερική πολιτική στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά είναι τα μότο μας.

Ρωτάμε την Ελλάδα: “Γιατί οπλίσατε τα νησιά, ενάντια στη συμφωνία;” Λένε: “Υπάρχει απειλή από την Τουρκία”. Ρωτάμε ποια είναι η απειλή; Λένε, “Η Τουρκία παραβίασε τον εναέριο χώρο μου”, λένε. Όταν η Ελλάδα εισβάλει στον εναέριο χώρο μας, οι στρατιώτες μας φυσικά θα απαντήσουν. Αλλά ισχυρίζονται ότι έχουν δικαίωμα 10 μιλίων σε χωρικά ύδατα 6 μιλίων και κατηγορούν όλους όσους μπαίνουν.

Η Ελλάδα πραγματικά «δεν έχει πού να κοιμηθεί» (δεν έχει τι να πει) όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα δώσω ένα ακόμη παράδειγμα. Η Αθήνα επικρίνεται από όλους ως η μοναδική πρωτεύουσα χωρίς τζαμί. Μετέτρεψαν ένα μέρος σε τζαμί. Έκαναν σύλλογο. Αυτή η ένωση έχει 9 διευθυντές. Οι 5 από αυτούς είναι ορθόδοξοι, οι 4 είναι μουσουλμάνοι.

Η Ελλάδα αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο. Υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση; Υπάρχει FETO, υποστηρίζει το PKK; Υπάρχουν στρατόπεδα DHKP-C; Ακόμα, στη μέση της θάλασσας, θάβουν αθώους μετανάστες στη θάλασσα. Το χειμώνα, 19 άνθρωποι πάγωσαν μέχρι θανάτου. Θα μπορούσα να δώσω εκατοντάδες ακόμη παραδείγματα.

Η καθημερινή επίθεση στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό πολιτικό καθήκον για αυτούς. Θα μείνουμε με άδεια χέρια ή θα μείνουμε σιωπηλοί επειδή η Ελλάδα κάνει αυτά τα πράγματα; Έχουμε ετοιμάσει άλλη μια επιστολή. Απέναντι σε αυτά τα ψέματα, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε την αλήθεια για τις δικές μας σκέψεις. Παρά την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα «Τούρκος».

Υπάρχει κάτι τέτοιο που δεν θα παραβιάσετε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας δίνοντας όπλα στην Ελλάδα; Φυσικά και απαντάμε. Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση. Δίνουμε και μετά κλαίνε.

Ως Τουρκία, θα θέλαμε να αγοράσουμε τα F-16. Δεν είμαστε όμως σε μια διαδικασία που θα μας δέσει τα χέρια. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους άλλους συμμάχους μας.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα λέει κλαίγοντας ότι είναι το θύμα — Θα θέλαμε τα F-16»"

Κατερίνη: Δεν άφησαν νεαρή μουσικό να ανέβει στη σκηνή επειδή φορούσε σορτσάκι

Απέρριψαν την προγραμματισμένη εμφάνιση νεαρής μουσικού στην Κατερίνη επειδή η αμφίεσή της δεν άρεσε στον διοργανωτή μουσικοχορευτικής εκδήλωσης. Η μουσικός φορούσε σορτσάκι και λίγο πριν ανέβει στην σκηνή, της ζητήθηκε να αλλάξει ενδυμασία.

Η προσβλητική συμπεριφορά του διοργανωτή συνέβη σε εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας στην Κατερίνη, όπου η νεαρή μουσικός επρόκειτο να παίξει το αγγείο, την παραδοσιακή ποντιακή γκάιντα, ωστόσο η βραδιά δεν εξελίχθηκε όπως η ίδια περίμενε, αφού έγινε αποδέκτης σεξιστικής συμπεριφοράς.

«Ενώ είχα κάνει πρόβα ήχου, ενώ ανακοινώθηκε πριν την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος από τον παρουσιαστή της εκδήλωσης το όνομα μου, στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Σωματείου με κάλεσε ανακοινώνοντας μου ότι δεν μπορώ να ανέβω στη σκηνή να παίξω, εφόσον δεν άλλαζα ρούχα… επειδή φορούσα σορτσάκι», αναφέρει η Ειρήνη Σαχταρίδου στο Voria.gr.

Η κοπέλα επισημαίνει ότι ήταν η πρώτη φορά που της συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού εμφανίζεται σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, χωρίς όμως να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Τη συγκεκριμένη βραδιά, όμως, η απόφαση δεν άλλαξε. Ενώ περίμενε να εμφανιστεί στη σκηνή, αυτό δεν συνέβη ποτέ, γιατί επέμενε να μην αλλάξει ρούχα.

«Ενώ περνούσε η ώρα, μου ανακοινώθηκε ότι η απόφαση του Προέδρου να μην παίξω αν φοράω σορτσάκι είναι αμετάκλητη. Με λίγα λόγια μου έδειξαν την πόρτα της εξόδου… Όταν τους ζήτησα να ανακοινώσουν από μικροφώνου τον λόγο που δεν μου επιτρέπουν να ανέβω στη σκηνή, το αρνήθηκαν κατηγορηματικά.  Αποχώρησα, μη δεχόμενη φυσικά να πληρωθώ ούτε ευρώ, ακόμη και για τα έξοδα που έκανα ερχόμενη από την Κοζάνη», τονίζει.

Για την περιπέτειά της μάλιστα αναφέρθηκε αναλυτικά με μακροσκελή ανάρτησή της στο facebook:

Τι απαντά ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης, που είναι λυράρης, μιλώντας στην Voria.gr υποστήριξε ότι η κίνηση του προς την οργανοπαίχτρια να αλλάξει αμφίεση πριν την εμφάνισή της στην σκηνή, είχε να κάνει με τον σεβασμό προς την ποντιακή μουσική παράδοση.

«Μιλάμε για μια μουσική εκδήλωση που έχει να κάνει με την ποντιακή μουσική και παράδοση, δεν είναι νυχτερινό κέντρο. Στο κοινό υπήρχαν ηλικιωμένοι, οικογένειες και παιδιά, επομένως η αμφίεση όσων συμμετέχουν στις εκδηλώσεις πρέπει να είναι ανάλογη», αναφέρει ο Κώστας Παπουτσίδης.

Όπως λέει μάλιστα ο ίδιος δεν υπήρξε καμία πρόθεση από την Ένωση Ποντίων να προσβάλλουν την καλλιτέχνιδα, αφού η σύσταση «ήταν ευγενική και με σεβασμό προς την πλευρά της», λέει ο Κώστας Παπουτσίδης, που τονίζει ότι πάντα υπάρχει σεβασμός προς όλους τους καλλιτέχνες και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Μάλιστα ο λόγος για τον οποίο προσκλήθηκε είναι γιατί, όπως λέει, «η Ειρήνη Σαχταρίδου θεωρείται πρότυπο για τα παιδιά και τα κορίτσια στην ποντιακή πολιτιστική παράδοση. Δεν θα θέλαμε να βγει με μια τέτοια αμφίεση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεαρή Ειρήνη Σαχταρίδου είναι από τις λίγες περιπτώσεις νέων μουσικών που ασχολούνται με την παράδοση. Από μικρή ηλικία έχει εντρυφήσει στην ποντιακή μουσική και μάλιστα σε ένα μουσικό όργανο, το αγγείο, που σπάνια εμφανίζεται σε εκδηλώσεις και μάλιστα με γυναίκα οργανοπαίκτρια. Έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες.

Μάλιστα προωθεί την εκμάθηση του αγγείου με μαθήματα μέσω διαδικτύου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατερίνη: Δεν άφησαν νεαρή μουσικό να ανέβει στη σκηνή επειδή φορούσε σορτσάκι"

Λατινοπούλου για γάμους ομόφυλων ζευγαριών: «Είναι αφύσικο και κόντρα στη θρησκεία μας»

Με μία νέα ανάρτηση επέστρεψε στα social media η Αφροδίτη Λατινοπούλου, μιλώντας αυτή τη φορά για την υιοθεσία, τον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια.

Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instgaram, η πρώην πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο χαρακτήρισε «αφύσικο» το να δημιουργείται οικογένεια από άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Δεν είναι φυσιολογικό ένα παιδί να μεγαλώνει με δυο μπαμπάδες ή με δυο μαμάδες. Το παιδί θέλει τη μητέρα του και τον πατέρα του και αυτό έχει διευκρινιστεί χρόνια τώρα μέσα απο αμέτρητες έρευνες. Όχι 52 φύλα να το μπερδεύουν σκοπίμως για να προωθούν κάποιοι τη δική τους ατζέντα με το έτσι θέλω», έγραψε στη λεζάντα της δημοσίευσής της και στη συνέχεια, η Αφροδίτη Λατινοπούλου ανέφερε τα εξής στο βίντεο:

«Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η πίεση από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει τον πολιτικό γάμο και την υιοθεσία από ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Για να το κλείνουμε το θεμα μια και καλή, τόσο εγώ όσο και η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας δεν θέλει να ακούσει για γάμους μεταξύ ανδρών ή γυναικών, πόσω μάλλον για υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Είναι κάτι το παράλογο το αφύσικο και κόντρα στη θρησκεία μας.

Κάποιοι θα πουν πως αρκετές χώρες στην Ευρώπη τα έχουν υιοθετήσει όλα αυτά. Ξεχνούν βέβαια πως πολλές χώρες δεν έχουν κάνει αυτό το μοιραίο λάθος. Στην τελική αν θέλουμε να συγκριθούμε με την Ευρώπη θα ήταν προτιμότερο να συγκριθούμε με τα επίπεδα των μισθών που λαμβάνουν στην αγοραστική τους δύναμη, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα, στο οδικό τους δίκτυο και τα μέσα μεταφορά που έχουν ή ακόμη και τις προσβάσεις που διαθέτουν για τους πολίτες τους που έχουν κάποια αναπηρία.

Το τελευταίο που μας ενδιαφέρει να συγκριθούμε είναι το εάν δέχονται του γάμους των ΛΟΑΤΚΙ και αν τους κρίνουν κατάλληλους για θετούς γονείς. Τόσο η βιολογία όσο και η θρησκεία είναι ξεκάθαρες σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι φυσιολογικό ένα παιδί να μεγαλώνει με δύο μπαμπάδες ή με δύο μαμάδες. Το παιδί θέλει τη μητέρα του και τον πατέρα του και αυτό έχει διευκρινιστεί χρόνια τώρα μέσα από αμέτρητες έρευνες. Όχι 52 φύλα να το μπερδεύουν σκοπίμως για να προωθούν κάποιοι τη δική τους ατζέντα με το έτσι θέλω. Θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στη συντονισμένη πίεση τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των λόμπι που τη στηριζουν παγκοσμίως και ούτε θα διανοηθεί να επιτρέψει να υιοθετηθούν παιδιά από ΛΟΑΤΚΙ άτομα λες και τα παιδιά είναι προϊόντα που πρέπει να ξεστοκάρει για να αδειάσουν τα ιδρύματα.Ο θεσμός της οικογένειας στη χώρα μας είναι ιερός διότι μέσα από αυτόν γίνεται η ζύμωση των αυριανών πολιτών.

Ο πατέρας και η μητέρα παίζουν ξεχωριστό αλλά εξίσου καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή, την εξέλιξη και τη διαμόρφωσή του χαρακτήρα τους. Δεν πρέπει να τον προσβάλουν μερικοί με ανόητες μόδες για να το παίζουν προοδευτικοί. Όποιοι δεν τα σέβονται αυτά και επιδιώκουν συστηματικά την αποδόμηση της κοινωνίας μας θα μας βρουν απέναντί τους».


Δείτε το βίντεο




Η ανάρτησή της έρχεται λίγες μέρες μετά το σχόλιό της στο Facebook, κατά του Γιώργου Καπουτζίδη,  ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Hello, είχε πει πως θα υιοθετούσε ένα παιδί, στην περίπτωση που θα έβρισκε τον κατάλληλο σύντροφο: 

«Αν βρω τον σωστό άνθρωπο, θα το κάνω. Ένας ακόμα λόγος που μιλώ ανοιχτά για το δικαίωμα του γάμου και της τεκνοθεσίας είναι γιατί εγώ αυτά τα δικαιώματα δεν τα είχα. Δεν μου είπε κανείς ότι έχω αυτή την προοπτική. Όταν κατάλαβα ότι είμαι gay, συνειδητοποίησα ότι θα πρέπει να ζήσω μια ζωή μόνος και κρυμμένος. Θέλω λοιπόν οι νέοι να έχουν αυτή την προοπτική, να ξέρουν ότι αν θέλουν να έχουν στο πλευρό τους έναν άνθρωπο, μπορούν να το κάνουν. Κι αν θέλουν να παντρευτούν με τον σύντροφο τους και να κάνουν οικογένεια, να μπορούν επίσης να το κάνουν. Αυτά που εγώ δεν είχα – και μπορεί πλέον το τρένο να έχει φύγει για μένα, δεν το γνωρίζω – δεν θέλω να τα στερηθούν οι νέοι άνθρωποι», είχε αναφέρει ο Γιώργος Καπουτζίδης.

«Και εγώ θα βρω μία φριτέζα και θα γεννήσουμε τηγανητές πατάτες. Έλεος πια. Έχουν δολοφονήσει τη λογική», έγραψε τότε η Αφροδίτη Λατινοπούλου, προκαλώντας αντιδράσεις.

λατινοπουλουκαπουτζιδησ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λατινοπούλου για γάμους ομόφυλων ζευγαριών: «Είναι αφύσικο και κόντρα στη θρησκεία μας»"

Γεωργιάδης: Θα κλείσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο εξυγίανσης

Την κρισιμότητα του νομοσχεδίου για τα ναυπηγεία Ελευσίνας επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να υπάρχει ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθούν τα επενδυτικά σχέδια.

«Το νομοσχέδιο παρέχει εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκπροσωπήσει το Δημόσιο στο δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης. Αν δεν ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εγώ δεν θα πάω στο δικαστήριο. Θα οδηγηθούμε σε βίαιη ρευστοποίηση και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Αν δεν ψηφίσει «ΝΑΙ» να ξέρουν οι εργαζόμενοι ότι το ναυπηγείο θα κλείσει. Θα απολυθούν και δεν θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους παρά μόνο 2 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει βίαιη ρευστοποίηση και στην συνέχεια διαγωνισμός για την εξαγορά. Τα εύκολα παιχνίδια σε εμένα δεν θα τα επιτρέψω. Πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες μου σε αυτό το σχέδιο που για να γίνει ξεπεράστηκαν θηριώδη εμπόδια δεν θα τα επιτρέψω» ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων λέγοντας πως «το ΕΦΚΑ έναντι οφειλής 80 εκατ. ευρώ θα εισπράξει περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, περίπου 1,7 εκατ ευρώ περισσότερα από όσα θα έπαιρνε αν η εταιρεία οδηγούνταν σε βίαιη ρευστοποίηση. Το Δημόσιο για οφειλές 27,4 εκατ. ευρώ θα λάβει περίπου 1,9 εκατ. ευρώ την στιγμή που θα εισέπραττε 1,3 εκατ. ευρώ σε περίπτωση πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των οφειλών που ανέρχονται σε 40,4 εκατ. ευρώ (θα λάμβαναν 2 εκατ. ευρώ με βίαιη ρευστοποίηση)».

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για εκβιασμό. «Απαράδεκτο. Απειλείτε και εκβιάζετε τα κόμματα. Ο τρόπος που κλείσατε την ομιλία σας είναι αντικοινοβουλευτικός και αντιδημοκρατικός» τόνισε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός. Με την σειρά της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε πως… «Είναι απαράδεκτη και ανάρμοστη η δήλωσή σας».

Άμεση ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας του σχεδίου είναι η ευρύτερη πολιτική στήριξη. Αν κρίνει η αντιπολίτευση ότι δεν είναι καλό το σχέδιο εγώ θα προσχωρήσω στην δική τους γνώμη και δεν θα το στηρίξω. Πως γίνεται να είναι εκβιασμός αυτό; Δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός. Υπάρχουν καθαρές κουβέντες ώστε και ο επενδυτής να γνωρίζει ότι την επόμενη ημέρα δεν θα αντιμετωπίσει «δολιοφθορείς».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Θα κλείσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο εξυγίανσης"

Δύο ακόμη κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Στην ανακοίνωση δύο ακόμη κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, προχώρησαν σήμερα οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ. Το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 14.

Στην ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρονται τα εξής:

"Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 1.010 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σε 35 χώρες του κόσμου.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 484 περιστατικά, εκ των οποίων τα 272 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων είκοσι ημερών έχουν εντοπιστεί 2 νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του 'πιθανού κρούσματος' οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί 2 ετών που παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το άλλο περιστατικό παιδί 13 ετών με πυρετό και εξάνθημα.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή.

Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 14 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του 'πιθανού κρούσματος' οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά".

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο ακόμη κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα"

Φαρμακονήσι: Παρενόχληση ελληνικού ναυαγοσωστικού από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής

Συνεχίζουν το… χαβά τους οι Τούρκοι και το πρωί της περασμένης Δευτέρας (25.07.2022) έκαναν «τσαμπουκάδες» σε ναυαγοσωστικό του λιμενικού ανοιχτά από το Φαρμακονήσι.

Το λιμενικό, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από τη στιγμή που το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενοχλεί το ελληνικό ναυαγοσωστικό, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά από το Φαρμακονήσι, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Όπως καταγράφεται στο βίντεο το περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής έκανε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το σκάφος του λιμενικού της Λέρου.

Σημειώνεται ότι, το ναυαγοσωστικό σκάφος του ελληνικού λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση στόχου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, καθώς σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής είχε μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις μέσω VHF.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός  μέλους πληρώματος ούτε υλικές ζημιές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακονήσι: Παρενόχληση ελληνικού ναυαγοσωστικού από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής"

Στα 4 δισ. ευρώ οι συμφωνίες Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας - Ποιες είναι

Συμφωνίες σχεδόν 4 δισ. ευρώ για την ενέργεια και την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη στη χώρα μας του πρίγκιπα διαδόχου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Μεταξύ των συμφωνιών είναι η ίδρυση κοινής επιχείρησης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (3,75 δισεκατομμύρια SAR) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC). Το έργο θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως τηλεπικοινωνιακής πύλης προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να οικοδομήσει την ψηφιακή της οικονομία.

Μια άλλη πολύ σημαντική συμφωνία, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (10 δισεκατομμύρια SAR), αφορά τον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συμφωνία θα συσχετίσει την τεχνογνωσία της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες, οι οποίες υπεγράφησαν στις 27 Ιουλίου 2022 στο Greece - Saudi Business Meeting που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Εταιρεία Eπενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), περιλαμβάνουν διμερείς επιχειρηματικές συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Δηλώσεις Φραγκογιάννη για την επιχειρηματική συνάντηση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας.

Την αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά σημαντικών διακρατικών αλλά και επιχειρηματικών συμφωνιών που υπεγράφησαν το διήμερο 26-27 Ιουλίου, στην Αθήνα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας στην υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ στην Ελλάδα.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «με συστηματική και εντατική δουλειά, δημιουργήσαμε - το επιτελείο της Οικονομικής Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε στενή συνεργασία με τους Σαουδάραβες εταίρους μας – ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείτε, εσείς, οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, να αναπτύξετε τη δραστηριότητα και τα κοινά εγχειρήματά σας, προς όφελος των δύο χωρών μας. Η σημερινή υπογραφή των 16 επιχειρηματικών συμφωνιών, αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία και είναι ενθαρρυντική ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

PHOTO-2022-07-27-15-39-46__1_

PHOTO-2022-07-27-15-39-46

Με τη σειρά του, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, υπογράμμισε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επεσήμανε ότι από την ενεργειακή έως την επισιτιστική ασφάλεια, από τις θαλάσσιες μεταφορές έως την τεχνολογία, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι ελληνικές και οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργασθούν. Πρόσθεσε ότι «πάνω από 100 ελληνικές και περί τις 40 σαουδαραβικές επιχειρήσεις συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα συνεχίζοντας τις επαφές των επιχειρηματικών κοινοτήτων, με τη διαφορά ότι σήμερα αυτή η σχέση επισφραγίστηκε με τις πρώτες 16 ιδιωτικές συμφωνίες».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έπεται των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής/ανταλλαγής 16 υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών και Μνημονίων συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών Ομίλων στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρίες/όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A. , Chr. Stamatiou & Sons S.A. , Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.

Παρόντες στη συνάντηση, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ήταν, πέραν του Υφυπουργού κ Φραγκογιάννη και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Προέδρου της Enterprise Greece Ιωάννη Σμυρλή, οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία και ευθύνη οργάνωσης της εκδήλωσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο Υπουργός Επενδύσεων Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, ο Υπουργός Εμπορίου Dr. Majid bin Abdullah Al-Qasabi, και ο Υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ανώτερα στελέχη 36 σαουδαραβικών επιχειρήσεων και περισσότερων από 80 ελληνικών καθώς επίσης οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, Lubna Al-Olayan και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 4 δισ. ευρώ οι συμφωνίες Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας - Ποιες είναι"

Κρεμλίνο: «Η Gazprom παρέχει στην ΕΕ όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό»

Η ρωσική Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και πρόσθεσε πως τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού που οφείλονται στις κυρώσεις εμποδίζουν την Gazprom να εξάγει περισσότερο.

Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο αέριο στην Ευρώπη σήμερα σε μια περαιτέρω κλιμάκωση μιας ενεργειακής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καταστήσει δυσκολότερο, και πιο ακριβό, το γέμισμα των δεξαμενών της Ένωσης ενόψει του χειμώνα.

Η μείωση των παραδόσεων, στην οποία είχε αναφερθεί η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημαίνει πως η ικανότητα του αγωγού Nord Stream 1 --της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη-- έχει πέσει στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του, καθώς η Ρωσία είπε πως άλλη μια τουρμπίνα αερίου χρειάζεται επισκευή.

"Η Gazprom παρέχει [αέριο] όσο περισσότερο χρειάζεται και είναι δυνατό. Γνωρίζουμε πως οι τεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού έχουν μειωθεί τώρα", είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμποδίζουν την επισκευή εγκαίρως του εξοπλισμού του Nord Stream 1.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Gazprom θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες όταν τελειώσει η συντήρηση. "Η Gazprom ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες αν ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων", είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρεμλίνο: «Η Gazprom παρέχει στην ΕΕ όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό»"

Κορωνοϊός: Η πανδημία ξεκίνησε στην αγορά της Ουχάν - Τι δείχνουν δύο μελέτες

Δύο μελέτες που δημοσιεύονται σήμερα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Science καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πανδημία του κορωνοϊού ξεκίνησε στην αγορά της πόλης Ουχάν στην Κίνα, υποδεικνύοντας έτσι ότι είναι πολύ πιθανόν ο ιός να έχει ζωική προέλευση.

Η πρώτη έρευνα είναι μια γεωγραφική ανάλυση που δείχνει ότι τα πρώτα κρούσματα που εντοπίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 συγκεντρώνονταν γύρω από την αγορά. Η δεύτερη είναι μια ανάλυση του γονιδιώματος του ιού που είχε προσβάλει τα πρώτα κρούσματα, η οποία δείχνει ότι είναι ελάχιστα πιθανόν ο ιός να είχε κυκλοφορήσει ευρέως στους ανθρώπους πριν από τον Νοέμβριο του 2019.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό μαίνεται από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 μεταξύ των ειδικών, οι οποίοι εξακολουθούν να προσπαθούν ακόμη σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, να διαλευκάνουν το μυστήριο σχετικά με την προέλευση του ιού.

Μεταξύ των μετεχόντων στις δύο αυτές έρευνες βρίσκεται ο Μάικλ Γουόρομπεϊ, ιολόγος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας, ο οποίος είχε υπογράψει το 2021 επιστολή που καλούσε να εξεταστεί σοβαρά η υπόθεση ο νέος κορωνοϊός να είχε διαρρεύσει από εργαστήριο στην Ουχάν.

Ωστόσο τα δεδομένα που αναλύθηκαν έκτοτε, «με έκαναν να προχωρήσω ως το σημείο σήμερα να πιστεύω επίσης ότι απλώς δεν είναι εύλογο ο ιός να εισήχθη με κάποιον άλλον τρόπο παρά μέσω του εμπορίου ζώων στην αγορά της Ουχάν», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Κρίστιαν Άντερσεν, του ινστιτούτου έρευνας Scripps, ο οποίος μετείχε επίσης στις έρευνες αυτές, δήλωσε παράλληλα από πλευράς του: «Έχουμε διαψεύσει τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο; Όχι. Θα μπορέσουμε να το κάνουμε μια μέρα; Όχι. Ωστόσο πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχουν σενάρια που είναι δυνατά κι άλλα που είναι πιθανά. Και ότι δυνατό δεν σημαίνει εξίσου πιθανό».

Τι δείχνει η πρώτη έρευνα

Στην πρώτη έρευνα αναλύεται ο τόπος διαμονής των 155 πρώτων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα κρούσματα αυτά συγκεντρώνονταν γύρω από την αγορά της Ουχάν, σε αντίθεση με αυτά που καταγράφηκαν τους επόμενους μήνες, τα οποία συνέπιπταν με τις συνοικίες που ήταν πολύ πυκνοκατοικημένες, κάτι το οποίο δείχνει την εξάπλωση του ιού.

Επιπλέον, μεταξύ των κρουσμάτων που μελετήθηκαν, οι άνθρωποι που δεν συνδέονταν άμεσα με την αγορά κατοικούσαν πιο κοντά σε αυτήν από αυτούς που εργάζονταν εκεί ή την είχαν επισκεφθεί πρόσφατα. Αυτό δείχνει ότι πιθανόν προσβλήθηκαν λόγω της εγγύτητάς τους με αυτόν τον τόπο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δείγματα που ελήφθησαν από την αγορά της Ουχάν τον Ιανουάριο του 2020, για παράδειγμα από ένα κλουβί ή καροτσάκια.

Οι αναλύσεις τους δείχνουν ότι τα δείγματα που ήταν θετικά στον SARS-CoV-2 συγκεντρώνονταν στο νοτιοδυτικό τμήμα της αγοράς, ακριβώς εκεί όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα (μεταξύ των οποίων νυκτερευτές, αλεπούδες κλπ).

Το ζώο που φέρεται να χρησίμευσε ως ξενιστής του νέου κορωνοϊού για τη μεταφορά του από τις νυχτερίδες, που είναι φορείς του ιού, στον άνθρωπο δεν έχει εντοπιστεί.

Τα στοιχεία από τη δεύτερη έρευνα

Η δεύτερη έρευνα στηρίζεται στην ανάλυση του γονιδιώματος του ιού που μόλυνε αυτά τα πολύ πρώτα κρούσματα. Αυτή καταλήγει στο πόρισμα ότι δύο παραλλαγές του ιού, η Α και η Β, υπήρχαν πριν από τον Φεβρουάριο του 2020 και στο ότι αυτές οι δύο παραλλαγές προέκυψαν πιθανότατα από δύο ξεχωριστά συμβάντα μετάδοσης στους ανθρώπους, και τα δύο στην αγορά της Ουχάν.

Προηγούμενες μελέτες έδειχναν ότι η παραλλαγή Β αποτελούσε εξέλιξη της παραλλαγής Α.

«Να εμποδίσουμε άλλες πανδημίες»

Στο μέλλον, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε από που είχαν προέλθει τα ζώα που πωλούνταν στην αγορά της Ουχάν, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι μελλοντικοί κίνδυνοι.

Αν παραμένουν λοιπόν κάποιες σκιές, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες για την έναρξη αυτής της πανδημίας είναι στην πραγματικότητα πολύ λεπτομερείς.

«Υπάρχει αυτό το γενικό αίσθημα ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία που θα μπορούσε να μας πει οτιδήποτε πάνω στην προέλευση της πανδημίας της COVID-19», σχολίασε ο Κρίστιαν Άντερσεν. «Αυτό είναι απλώς λάθος», πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί συστηματικά ότι απέκρυψε πληροφορίες ή δεν συνεργάστηκε πλήρως με τις διεθνείς έρευνες, την ώρα που η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο άρχισε η πανδημία είναι πολύ σημαντική για να εμποδιστούν μελλοντικά παρόμοια γεγονότα και ενδεχομένως να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

«Οι πανδημίες δεν αξιώνουν να προσδιορίσουμε έναν υπεύθυνο, αλλά αξιώνουν να τις καταλάβουμε», τόνισε ο Άντερσεν.

Η αξιωματούχος τεχνικών θεμάτων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε εξέφρασε σε μήνυμά της στο Twitter την ικανοποίησή της για τη δημοσίευση των ερευνών αυτών.

«Είναι ουσιαστικό να συνεχίσουμε να μελετάμε τις ρίζες της πανδημίας #COVID19 για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την πρόληψη και τον μετριασμό μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών», σημείωσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Η πανδημία ξεκίνησε στην αγορά της Ουχάν - Τι δείχνουν δύο μελέτες"

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν ξέρω αν τα στοιχεία επαρκούν για την καταδίκη της»

Δεν είναι σαφές αν τα στοιχεία που υπάρχουν επαρκούν για την καταδίκη της 33χρονης Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία βρίσκεται προφυλακισμένη για την υπόθεση της Πάτρας. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο κ. Γλύκας σημείωσε για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και την υπόθεση της Πάτρας πως η ανάγκη ομολογίας είναι απαρχαιωμένη ποινική μέθοδος και δεν ακολουθείται πλέον. «Είναι πολύ σημαντικό ποινικά το ότι δεν έχει περιγραφεί στο κατηγορητήριο ο τρόπος με τον οποίο φέρεται να προσπάθησε να αφαιρέσει τη ζωή του παιδιού. Θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει μια υπερασπιστική μέθοδο από την πλευρά της κατηγορούμενης» τόνισε.

Μάλιστα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η ανακρίτρια, που είχε την υπόθεση για ένα πεντάμηνο, δεν ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Έκλεισε ο φάκελος και όταν ήταν να προταθεί η παραπομπή στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, είχαμε την επιστροφή της υπόθεσης στην ανακρίτρια για την τάχιστη απολογία. Αυτό με ξενίζει».

«Σημασία έχει τι θα αποδειχθεί στο δικαστήριο. Εκεί θα χρειαστούν αποδείξεις και καμία αμφιβολία. Θα είναι μια δίκη που θα κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον. Όπως είναι όμως τα πράγματα, δεν ξέρω εάν τα στοιχεία που υπάρχουν είναι αρκετά για καταδίκη» πρόσθεσε.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, τόνισε ότι η μόνη περίπτωση να έχουμε διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις είναι όταν έχουμε μια πράξη ιατροδικαστική που να δηλώνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς.

«Οι γιατροί που κατέθεσαν γνωρίζουν τα πάντα και η εισαγγελία βάσει αυτών των επιστημονικών απόψεων ουσιαστικά προχώρησε στη δίωξη» τόνισε και πρόσθεσε ότι στα δύο πρώτα παιδιά «ξεκινήσαμε διαφορετικά αλλά στη συνέχεια με ένα πόρισμα τεκμηριωμένο είχαμε μια άλλη αιτία θανάτου. Σε αυτήν την αιτία δεν διαφωνεί κανείς πλέον και συμφωνούν στην εγκληματική ενέργεια και τον ασφυκτικό θάνατο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν ξέρω αν τα στοιχεία επαρκούν για την καταδίκη της»"

Ανεξέλεγκτη για 4η μέρα η μεγάλη φωτιά στο εθνικό πάρκο στα σύνορα Τσεχίας και Γερμανίας

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν για τέταρτη ημέρα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από την Τσεχία και τη Γερμανία προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που μαίνεται στο εθνικό πάρκο «Βοημιανή Ελβετία», το οποίο βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Η φωτιά ξέσπασε την Κυριακή και είχε σχεδόν ελεγχθεί τη Δευτέρα, όμως οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν την απότομη αναζωπύρωση και ταχεία εξάπλωσή της.

Έως τώρα δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί, όμως τουλάχιστον 180 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα κοντινά χωριά Βισοκά Λίπα και Μεζνά, ενώ δεκάδες παιδιά από τη Γερμανία απομακρύνθηκαν από θερινή κατασκήνωση που βρίσκεται κοντά στο δάσος στην τσέχικη πλευρά της μεθορίου, όπως μεταδίδει το Associated Press.

H Σλοβενία και η Πολωνία έχουν σταλεί ένα ελικόπτερο η κάθε μία και η Ιταλία στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα προς υποστήριξη των 400 και πλέον πυροσβεστών που συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης από την τσεχική πλευρά. Ωστόσο, ο επικεφαλής της τσέχικης Πυροσβεστικής δήλωσε την Τρίτη ότι δεν μπορεί να προβεί σε κάποια εκτίμηση για το πότε θα επιτευχθεί η οριοθέτηση της φωτιάς, σύμφωνα με το Reuters.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει πυκνό καπνό, ο οποίος έχει φτάσει μέχρι και την πρωτεύουσα Πράγα, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του πάρκου, όπως αναφέρει το BBC. Η μεγάλη φωτιά στο πάρκο εντάσσεται σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του κοινοτικού συστήματος καταγραφής μεγάλων πυρκαγιών έως τις 23 Ιουλίου είχαν καταστραφεί σχεδόν οι τετραπλάσιες εκτάσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο φαινομένων όπως καύσωνες και τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας, τα οποία καθιστούν πιο ευάλωτα τα δάση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανεξέλεγκτη για 4η μέρα η μεγάλη φωτιά στο εθνικό πάρκο στα σύνορα Τσεχίας και Γερμανίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news