facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Γέφυρα Σερβίων: Προς αποζημίωση των πολιτών που επιβαρύνονται από τα έργα

Την δημιουργία ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής για αποζημίωση των πολιτών εξετάζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η αποζημίωση σχετίζεται με την οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται οι πολίτες λόγω των εργασιών συντήρησης της Γέφυρας των Σερβίων Κοζάνης.

Όπως σημειώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της «στόχος σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ασφάλεια και η ουσιαστική στήριξη όλων των πληττόμενων συμπολιτών μας».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα διεκόπη η κυκλοφορία στη Γέφυρα έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των φθορών που έχει υποστεί.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γέφυρα Σερβίων: Προς αποζημίωση των πολιτών που επιβαρύνονται από τα έργα"

Σοκάρει το κόστος για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης – Φτάνει στα 140 ευρώ τη φορά

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όσοι έχουν βγάλει άδεια οδήγησης ή όπως το λέμε απλώς… δίπλωμα για πρώτη φορά μετά το 2013.

Ειδικότερα, όσοι έβγαλαν δίπλωμα μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 και έλαβαν το δίπλωμα νέου τύπου –σε πλαστική κάρτα, θα πρέπει να το ανανεώσουν ξανά το 2028, όταν και λήγει η ισχύς τους.

Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδέψουν σε παράβολα και δικαιολογητικά περίπου 140 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα παράβολα έκδοσης και γιατρών είναι στα 128 ευρώ, ενώ θα πρέπει να υπολογιστούν στα έξοδα και οι ειδικές φωτογραφίες για την άδεια οδήγησης.

Το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης περιλαμβάνει ένα παράβολο ένα παράβολο ανανέωσης άδειας οδήγησης αξίας 60€, ένα παράβολο εκτύπωσης άδειας οδήγησης αξίας 30€, ένα χαρτόσημο Αρχικής Χορήγησης Κατηγορίας αξίας 18€ και δύο παράβολα των 10€ έκαστο για τους γιατρούς.

Παράλληλα, το κόστος αναμένεται να είναι ακόμα πιο υψηλό, καθώς οι γιατροί που εκδίδουν τα πιστοποιητικά υγείας για την άδεια οδήγησης, μπορούν να ζητήσουν υψηλότερη αμοιβή από τα 10€ που προβλεπόταν αρχικά.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι συγκεκριμένοι οδηγοί δεν θα μπουν στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας οδήγησης μόνο μία φορά μέχρι τα 65 τους χρόνια, όπως γινόταν παράλληλα, αλλά τρεις ή τέσσερις ανάλογα με την ηλικία που πέρασαν τις σχετικές εξετάσεις.

Έτσι, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν το κόστος ανάλογα με τις 15ετής ανανεώσεις, για να δουν πόσο θα τους στοιχίσει συνολικά η άδεια οδήγησης, όταν παλαιότερα δεν υπήρχε κάποιο επιπλέον κόστος μέχρι τα 65 έτη.

Για παράδειγμα ένας οδηγός που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 σε ηλικία 18 ετών, θα πρέπει να ανανεώσει το δίπλωμά του για πρώτη φορά το 2028 και στη συνέχεια να κάνει άλλες δύο ανανεώσεις: το 2043 και το 2058. 

Οι κάτοχοι του παλιού «τρίπτυχου»

Την ίδια ώρα, οι κάτοχοι της παλαιού τύπου άδειας οδήγησης, το κλασικό ροζ τρίπτυχο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τα αποχωριστούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2033, όταν και ολοκληρώνεται η παράταση της ισχύς τους.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκάρει το κόστος για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης – Φτάνει στα 140 ευρώ τη φορά"

Εξαιρούνται τα φαρμακεία από την αναστολή λειτουργίας, λόγω φορολογικών παραβάσεων [απόφαση]

Εξαιρούνται τα φαρμακεία από το μέτρο αναστολής λειτουργίας, λόγω φορολογικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος, η οποία παρατίθεται πιο κάτω και υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γεώργιο Πιτσιλή.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΦΣ, στα φαρμακεία δεν επιβάλλεται πλέον πρόσκαιρο κλείσιμο, αλλά μόνο οικονομικές κυρώσεις.

Την εξαίρεση των φαρμακείων είχε ζητήσει ο ΠΦΣ, με επιστολή που είχε στείλει στις 15 Μαρτίου στα αρμόδια υπουργεία. Στην επιστολή αναφερόταν πως, τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να επιβάλλεται πρόσκαιρο κλείσιμο σε φαρμακεία, έπειτα από φορολογικό έλεγχο για παραβάσεις, όπως ασυμφωνία του ποσού που αναγράφεται στην εκδοθείσα απόδειξη και του ποσού της εκτελεσμένης συνταγής ή ασυμφωνία των ποσών που εκδίδονται στις αποδείξεις με τον αριθμό των rapid tests που διενεργούνται.

Το προεδρείο του ΠΦΣ σημείωωε πως το μέτρο του πρόσκαιρου κλεισίματος έχει άμεσο αντίτυπο στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, ειδικά σε περιοχές όπου
υπάρχει μικρός αριθμός φαρμακείων, με τους πολίτες να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη
φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης, προκύπτει σημαντικό πρόβλημα με τις εφημερίες - διανυκτερεύσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων, καθώς η αλλαγή της λειτουργίας τους απαιτεί
ενημέρωση και έγκριση από την Περιφέρεια καθώς και γνωστοποίηση στα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες τα διαθέσιμα φαρμακεία.

Δύο μέρες αργότερα, εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία προβλέπονται μόνο πρόστιμα σε φαρμακεία, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Σε προηγούμενη απόφαση του 2021, προβλεπόταν πως πρόστιμα μπορούσαν να επιβληθούν μόνο σε φαρμακεία που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο καθεστώς (προστίμου και όχι αναστολής λειτουργίας) εμπίπτουν από τον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας ιατροί και οδοντίατροι, εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες, φυσιοθεραπευτές, κλινικές ή θεραπευτήρια, οίκοι ευγηρίας και λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαιρούνται τα φαρμακεία από την αναστολή λειτουργίας, λόγω φορολογικών παραβάσεων [απόφαση]"

Με στόχο τα 6 εκατ. κυβικά μέτρα πόσιμου και δωρεάν νερού κινείται ο Δήμος Φυλής

Πλώρη για την υδρολογική αυτονομία του έβαλε ο Δήμος Φυλής, που αν επιτύχει τον στόχο του τότε οι δημότες του δεν θα ξαναπληρώσουν ποτέ το νερό που καταναλώνουν.

Ο Δήμος Φυλής έχει σχέδιο να μετατρέψει τον Δήμο σε υδρολογικά αυτόνομο. Σχέδιο το οποίο δεν βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι του δημαρχειακού γραφείου, αλλά εξελίσσεται μέρα με την μέρα.

Πως θα το πετύχει αυτό; Μέσω των γεωτρήσεων που έχουν ξεκινήσει στη Πάρνηθα και ήδη αριθμούν τις 8. Ήδη λοιπόν, ο Δήμος Φυλής έχει εξασφαλίσει 2 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως από αυτές τις γεωτρήσεις, τις οποίες κάνει σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ.

Αρκεί αυτό το νούμερο παραγόμενου ύδατος όμως για να καλύψει τον στόχο του Δήμου; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Ναι, διότι καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των αρδευτικών αναγκών ήδη του Δήμου και όχι διότι άλλος είναι ο απώτερος στόχος της διοίκησης Παππού.

Το σχέδιο θέλει τις 8 γεωτρήσεις να γίνουν 22. Από τις έρευνες που ήδη έχουν γίνει, αυτές οι γεωτρήσεις είναι εφικτές. Και ο Δήμος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα αναμένεται να εξασφαλίσει και την αναγκαία χρηματοδότηση. Αυτό προσδοκούν τουλάχιστον από τον Δήμο.

 

Τι θα γίνει όταν φτάσει εκεί που θέλει ο Δήμος σε αριθμό γεωτρήσεων και στον όγκο νερού που επιζητάει; Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς δεσμεύτηκε πως όταν εξασφαλιστούν από τις γεωτρήσεις 6 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως, τότε όλος ο Δήμος Φυλής θα πίνει νερό δωρεάν.

Εδώ υπάρχει και ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο ο Δήμος Φυλής οφείλει να δώσει βάση και δίνει. Η υπερβολική γεώτρηση νερού μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμο πρόβλημα στις φυσικές αποθήκες νερού της Πάρνηθας και να βλάψει το οικοσύστημα. Ο Δήμος το ξέρει και το νούμερο των 6 εκατ. κυβικών μέτρων νερού θα είναι όπως είπε ο Δήμαρχος, μια πολύ συνετή σε όγκο γεώτρηση.

Το να μην πληρώνουν οι ιδιώτες το νερό που καταναλώνουν όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αλόγιστη χρήση του. Αυτό το ξέρουν στο Δήμο και θα βάλουν όριο. Δηλαδή, το δωρεάν νερό θα ισχύει ως έναν αριθμό κυβικών μέτρων κατανάλωσης ανά νοικοκυριό. Ο Δήμος σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ θα έχει όσο στοιχεία χρειάζεται για να γνωρίζει πόσοι άνθρωποι ζούνε σε ένα σπίτι. Οπότε όποιος κάνει υπέρμετρη χρήση θα χρεώνεται.

Αυτό που επίσης πληροφορηθήκαμε, είναι πως ο Δήμος Φυλής, έχει στο βουνό εγκατεστημένα πάνω από 30 φρεάτια εκτόνωσης και εξαερισμού των δικτύων ύδρευσης. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ένα βασικό ζητούμενο για τον Δήμο όπως και η προστασία του βουνού συνολικά.

Η Πάρνηθα είναι ένα πολύτιμο βουνό για όλη την πρωτεύουσα και κάθε παρέμβαση που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο βουνό επηρεάζει άμεσα και την κοινωνία των πολιτών.

Μεγάλο ζητούμενο φυσικά παραμένει η προστασία του νερού από διαρροές που είναι σύνηθες φαινόμενο σε παλαιά δίκτυα ύδρευσης. Σύντομα ο Δήμος Φυλής θα αντικαταστήσει τα υδρόμετρα με ψηφιακά όπου απομακρυσμένα θα μπορεί να ελέγχει για διαρροές.

Ένα ακόμη ζητούμενο είναι η λειτουργία των αντλιοστασίων στο Δήμο με το λιγότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα. Ο Δήμος Φυλής ήδη αναβαθμίζει ενεργειακά τα αντλιοστάσια του Δήμου που θα τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκά συστήματα.

 

Σήμερα ο Δήμος αγοράζει νερό από την ΕΥΔΑΠ με το οποίο τροφοδοτεί τα δίκτυα ύδρευσης που ανήκουν στο Δήμο. Εφόσον κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο των 6 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, τότε θα γίνει ίσως ο πρώτος Δήμος της χώρας με υδρολογική αυτοτέλεια.

Το ίδιο επιχειρεί να επιτύχει και με την ενεργειακή του αυτονομία με την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων εντός της παλαιάς χωματερής και όχι μόνο.

Παράλληλα, ο Δήμος Φυλής είναι πολύ κοντά στο να φτιάξει ένα εργοστάσιο παραγωγής βιομάζας, το οποίο θα τροφοδοτεί μεταξύ άλλων με ζεστό νερό σημεία του Δήμου που σήμερα αντιμετωπίζουν υπαρκτό πρόβλημα με τη θέρμανση τους. Αναφερόμαστε στις περιοχές της Χασιάς και του Πανοράματος.

Ο Δήμος, θα τροφοδοτεί το εργοστάσιο βιομάζας με ξερά κλαδιά που θα συλλέγονται από την Πάρνηθα. Στόχος – θα επανέλθουμε στο θέμα όταν ωριμάσει πλήρως – είναι να προστατεύεται το βουνό, να βρούνε εργασία πάνω από 200 άτομα και φυσικά να τροφοδοτούνται οικισμοί με ζεστό νερό.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Με στόχο τα 6 εκατ. κυβικά μέτρα πόσιμου και δωρεάν νερού κινείται ο Δήμος Φυλής"

Ολοκληρώθηκε η παρέλαση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Για μία ημέρα «εθνικής έξαρσης» μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μετά το τέλος της παρέλασης και είπε ότι γιορτάζουμε την επέτειο ενός γεγονότος μοναδικού και ανεπανάληπτου στην ιστορία. «Θαύμασα πριν από λίγο μια πολύ ωραία παρέλαση από τα νέα παιδιά», είπε ο κ. Πικραμμένος και πρόσθεσε: «Γι΄αυτά τα νέα παιδιά εργαζόμαστε για μία νέα κοινωνία με κοινωνική συνοχή, με οικονομική ασφάλεια, με αμυντική θωράκιση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ως κυβέρνηση όλες τις προϋποθέσεις ώστε τα νέα μας παιδιά να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω. Γιατί για να παραμείνει η Ελλάδα ισχυρή πρέπει να έχουμε μια ισχυρή νεολαία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις τα παιδιά, το μέλλον της Ελλάδας να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα του».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τα παιδιά μας σε αυτή την ηλιόλουστη μέρα εδώ στην Αθήνα για την παρέλαση που μας γέμισε με υπερηφάνια. Έχουμε ένα μήνυμα σήμερα, το οποίο είναι πολύ επίκαιρο: η εθνική ανεξαρτησία και η ελευθερία θέλει αγώνες και θέλει ενότητα. Το χρειάζεται και η σημερινή εποχή, το χρειάζεται και η σημερινή Ελλάδα και το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας. Τα χειροκροτήσαμε και τους ευχόμαστε το καλύτερο».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μετά την παρέλαση δήλωσε: «Τα παιδιά ήταν άψογα. Να φροντίσουμε κι εμείς να είναι υπερήφανα για όλους εμάς. Ας ξεπεζέψουμε λοιπόν, ας τα ακούσουμε με προσοχή, με σεβασμό, η συμμετοχή να είναι πολιτική, μέλος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Γιορτάζουμε μια εθνική επέτειο με το βάρος μια εθνικής τραγωδίας που ιδιαίτερα έπληξε τα νέα παιδιά. Τα παιδιά που οργίζονται σήμερα και αυτή η οργή μπορεί να μετατραπεί σε ελπίδα. Ελπίδα για μία χώρα που θα έχει παιδεία δημοκρατική, συμμετοχική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, αλλά και τις προσδοκίες των παιδιών μας».

Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)
Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)
Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η παρέλαση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου (Φωτογραφίες & Βίντεο)"

24ωρη απεργία την Τρίτη 28 Μαρτίου σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ

Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ την Τρίτη 28 Μαρτίου.

Το σωματείο των εργαζομένων (ΣΕΛΜΑ) αναφέρει πως πρόκειται για προειδοποιητική απεργία και θέτουν ξανά ζητήματα ασφαλείας σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ αλλά και έλλειψης προσωπικού. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων

«Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων για προβλήματα που δυσχεραίνουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑ.ΣΥ) και την εξυπηρέτηση του 1,5 εκατομμύριου επιβατών καθημερινά.

Θέματα:

1) Έλλειψη 847 Εργαζομένων: Οδηγών, Τεχνικών, Σταθμαρχών και εξειδικευμένου Σιδηροδρομικού Προσωπικού.

2) Έλλειψη νέων συρμών και ανταλλακτικών των τρένων και υλικών των σιδηροδρομικών υποδομών του δικτύου.

3) Μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

4)Κατοχύρωση και κρατική αναγνώριση σιδηροδρομικών επαγγελμάτων και ειδικοτήτων για όλο το προσωπικό που ασχολείται με τον σιδηρόδρομο.

5) Επικαιροποίηση και αναθεώρηση διαδικασιών, για εργασίες σε συρμούς και για εργασίες στο δίκτυο όλων των γραμμών της ΣΤΑ.ΣΥ.

Για όλα τα παραπάνω προκηρύσσουμε για Τρίτη 28/3/22, 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

ΥΓ1: ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ και θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, αν τα αιτήματα των εργαζομένων, είναι καθόλα νόμιμα και δίκαια ή αν θα πάρουν για άλλη μια φορά το κρίμα στο λαιμό τους και θα μας θεωρήσουν αδίκους και παράνομους που διεκδικούμε την εξασφάλιση του επιβατικού κοινού μέσω της απεργίας μας.

Μέσα στο ζοφερό περιβάλλον της διεθνούς τραπεζικής κατάρρευσης και του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, οι φλόγες της γαλλικής εξέγερσης μεταδίδουν σαν αστραπή την ανάταση των εργαζομένων στο ύψος των καθηκόντων που τους αναθέτει η ιστορία. Για εμάς τους σιδηροδρομικούς είναι η κατάλληλη στιγμή σε συμφωνία με τα αιτήματα των Γάλλων εργαζομένων και μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, να αναδείξουμε τις συνέπειες των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων, των αντεργατικών νόμων για το ασφαλιστικό, για τις συμβάσεις εργασίας, για την φτώχια και ανεργία που απειλεί πλέον όλο τον πλανήτη».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "24ωρη απεργία την Τρίτη 28 Μαρτίου σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ"

Πώς Γερμανία και Βρετανία έβαλαν τέλος στην κλοπή χαλκού από τους σιδηροδρόμους τους

Το ζήτημα της κλοπής σιδηροδρομικών καλωδίων αναδύεται στον δημόσιο διάλογο με τον τραγικό τρόπο, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων. Τον δρόμο ίσως μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να δείξει η Γερμανία και η Βρετανία, χώρες οι οποίες κατάφεραν να αποτρέψουν τις κλοπές στα σιδηροδρομικά δίκτυά τους, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Data Journalists.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) κατάφεραν να βάλουν τέλος στις κλοπές στο δίκτυό τους, το οποίο εκτείνεται σε 34.000 χιλιόμετρα σε όλη τη Γερμανία. Η απόσταση του δικτύου είναι ίση με μιάμιση φορά γύρω από τον κόσμο. Η Ελλάδα, από την άλλη, διαθέτει ένα ισχνό σιδηροδρομικό δίκτυο 2.345 χλμ., από τα μικρότερα στην ΕΕ.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι από το 2012 μαρκάρουν τα καλώδια με ένα αόρατο υλικό, το τεχνητό DNA. Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο σπρέι που περιέχει δείκτες υπεριώδους ακτινοβολίας, συνθετικό DNA και σωματίδια μετάλλου. Το σπρέι απλά ψεκάζεται σε καλώδια και οποιοδήποτε άλλο εξοπλισμό στην σιδηροδρομική γραμμή δικτύου.

Το σπρέι, με την ονομασία SelectaDNA Trace, ενδείκνυται για μαρκάρισμα μετάλλων σε εξωτερικούς χώρους και περιέχει δύο αναγνωριστικά που προσδιορίζουν ποιος είναι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης. Ο κωδικός στα μεταλλικά σωματίδια που περιέχονται στο διάλυμα μπορεί να διαβαστεί επιτόπου χωρίς την ανάγκη εργαστηριακής ανάλυσης και συνδέεται με μια ασφαλή βάση δεδομένων στην οποία έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή η αστυνομία.

Μόνο για το 2011, οι υλικές ζημιές για τον γερμανικό σιδηρόδρομο ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ, με επιπλέον κόστος και ζημιές να προέρχονται από ακυρώσεις σε υπηρεσίες. Εκείνη τη χρονιά 11.000 τρένα στη χώρα είχαν συνολικά 150.000 λεπτά καθυστερήσεων ως αποτέλεσμα της κλοπής μετάλλων.

Από την αμέσως επόμενη χρονιά είχαν ήδη μαρκάρει με σπρέι DNA τα καλώδια στο δίκτυο σε Σαξονία, Σαξονία-Άνχαλτ, Αμβούργο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Σάαρλαντ. Στο ίδιο έτος (2012) ο γερμανικός σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn ανέφερε την πρώτη σύλληψη δύο κλεφτών μετάλλων στο Σάαρλαντ, αφού προσπάθησαν να πουλήσουν καλώδιο σε έναν έμπορο παλιοσίδερων. Ο έμπορος υποψιάστηκε και ειδοποίησε την τοπική αστυνομία.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι το καλώδιο είχε σήμανση με ένα υψηλής τεχνολογίας και μοναδικά κωδικοποιημένο προϊόν ιατροδικαστικής σήμανσης DNA και αυτό τους επέτρεψε να το συνδέσουν με τον Γερμανικό Σιδηρόδρομο. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

Τον Ιούλιο 2012, μάλιστα, η Deutsche Bahn, η Deutsche Telekom, ο πάροχος κοινής ωφελείας RWE και η Γερμανική Ένωση Εμπόρων Μετάλλων δημιούργησε μια εταιρική σχέση ασφαλείας για την καταπολέμηση της κλοπής μετάλλων. Οι κλοπές καλωδίων και μετάλλων δεν περιορίζονταν μόνο στα τρένα αλλά είχαν εξαπλωθεί και σε άλλα δίκτυα όπως ίντερνετ και τηλεφωνία, με αποτέλεσμα βλάβες και στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.

Στην Βρετανία χρησιμοποιείται επίσης το τεχνητό DNA για να αντιμετωπιστούν οι κλοπές στα καλώδια του σιδηροδρόμου. Κατά την περίοδο 2012-‘13 αυτή η μέθοδος βοήθησε στη μείωση της κλοπής καλωδίων στη γραμμή Anglia της Network Rail κατά 82% και στη μείωση των καθυστερήσεων κατά 86%.

Εκτός από τα καλώδια, προστατεύουν με τον ίδιο τρόπο και υποδομή, εργαλεία κι εξοπλισμό.

Το 2016 στη γραμμή HS1 είχαν ήδη πάψει εδώ να σημειώνονται κλοπές καλωδίων, με την χρήση τεχνητού DNA. Στην συγκεκριμένη διαδρομή έχουν επίσης τοποθετηθεί έως 2.000 πινακίδες κατά μήκος του σιδηροδρόμου που ενημερώνουν ότι κάθε μέταλλο και καλώδιο προστατεύεται. Και μόνο μια τέτοια σήμανση, σύμφωνα με Βρετανούς σιδηροδρομικούς, αποτελεί βασικό παράγοντα αποτροπής, αφού οι κλέφτες γνωρίζουν ότι ένα μαρκαρισμένο καλώδιο τούς είναι πρακτικά άχρηστο και θα τους συνδέσει με τα κλοπιμαία άμεσα.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς Γερμανία και Βρετανία έβαλαν τέλος στην κλοπή χαλκού από τους σιδηροδρόμους τους "

ΠΟΥ: Η φυματίωση ξανακάνει απειλητική εμφάνιση στην Ευρώπη – Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η φυματίωση ξανακάνει απειλητική εμφάνιση στην Ευρώπη και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται στη Γηραιά Ήπειρο.

Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των θανάτων από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα (24.3.2023) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2021, η πνευμονική αυτή ασθένεια στοίχισε τη ζωή σε 27.300 ανθρώπους στην Ευρώπη, έναντι 27.000 την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ. Με 4.900 και 3.600 θανάτους κατ’ εκτίμηση αντιστοίχως, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη φυματίωση. 

Τα αίτια της αύξησης των θανάτων

Ο αριθμός των θανάτων από φυματίωση αυξάνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εξαιτίας της χαλάρωσης των διαγνώσεων στη διάρκεια των λοκντάουν που είχαν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, καθώς και εξαιτίας της εξάπλωσης μιας φυματίωσης ανθεκτικής σε ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται κατά της νόσου.

Είναι η πρώτη φορά σε 20 χρόνια που η πτωτική τάση αντιστρέφεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, η οποία καλύπτει επίσης την κεντρική Ασία, περίπου 230.000 άνθρωποι ασθένησαν από φυματίωση, η οποία προκαλείται από ένα βακτήριο που επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες, ένας συνολικός αριθμός ο οποίος παραμένει μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η αύξηση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στη φυματίωση, την οποία διαπιστώνουμε το 2021, οφείλεται πολύ πιθανόν στην καθυστέρηση ή την απουσία διαγνώσεων για φυματίωση εξαιτίας των προβλημάτων στις υπηρεσίες στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού», εξήγησε ο ΠΟΥ Ευρώπης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Ανθεκτική στα φάρμακα

Εξάλλου, αυξήθηκε σημαντικά η επικράτηση της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης, με ένα κρούσμα στα τρία να ήταν το 2021 φυματίωση ανθεκτική στο Rifampicine.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο ΠΟΥ είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία του τον Οκτώβριο για την αύξηση, και πάλι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, των νέων κρουσμάτων φυματίωσης το 2021 στον κόσμο.

Περίπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη εμφάνισαν τη νόσο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Η φυματίωση ξανακάνει απειλητική εμφάνιση στην Ευρώπη – Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων"

Πόσα θα κερδίζω κάθε χρόνο αν βάλω φωτοβολταϊκό; - Οι επιδοτήσεις και ο χρόνος απόσβεσης

Αποκαλυπτήρια του προγράμματος επιδότησης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού και τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα από τον λογαριασμό του ρεύματος καλούνται να πάρουν χαρτί και μολύβι. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις που φτάνουν ακόμη και στο 75% αλλά υποχρεώνει τα νοικοκυριά να ανεβάσουν το συνολικό επενδυτικό κόστος καθώς εκτός από τα πάνελ στην στέγη θα πρέπει να τοποθετήσουν και μπαταρίες.

Το όφελος που προκύπτει από μια τέτοια επένδυση αλλά και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνει η απόσβεση, αποτυπώνονται στο ακόλουθο απολύτως ρεαλιστικό παράδειγμα.

Ο ιδιοκτήτης έχει χώρο για την εγκατάσταση 12 ηλιακών πάνελ στην ταράτσα ή στη στέγη του τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν ισχύ 6,6 KW. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να παράγει από τον ήλιο 9300 KWh και ουσιαστικά να καλύψει το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η κατανάλωση κοστίζει 1480 ευρώ τον χρόνο αν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα και στα 2220 ευρώ και στα 2220 ευρώ αν η τιμή του ρεύματος ανέβει στα 0,24 ευρώ. Για να εγκατασταθεί αυτό το σύστημα μαζί με μια μπαταρία 5 KWh -η μπαταρία είναι υποχρεωτική για να μπει κάποιος στο σύστημα- θα πρέπει να δαπανηθούν 13.000 ευρώ. Περίπου τα 9000 ευρώ αφορούν στα πάνελ και τα υπόλοιπα 4000 ευρώ στην μπαταρία.

Αν ο ενδιαφερόμενος ενταχθεί στο πρόγραμμα, τότε θα λάβει επιδότηση:

1. 1800 ευρώ (το 20% της επένδυσης) έως και 2250 ευρώ για τα πάνελ (σ.σ μεγαλύτερα ποσά θα δοθούν μόνο για αγρότες και ευάλωτα νοικοκυριά όπου οι επιδοτήσεις στην συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχονται στα 3600 ευρώ στην περίπτωση των αγροτών και στα 5400 ευρώ στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών.

2. 3600 ευρώ έως και 4000 ευρώ για τη μπαταρία.

Φωτοβολταϊκά

Άρα από τα 13.000 ευρώ της επένδυσης, η τελική επιδότηση θα κυμαίνεται από 5400 ευρώ έως και 9400 ευρώ ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καταναλωτή. Επομένως, αν η τιμή του ρεύματος διαμορφωθεί στα 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ο χρόνος της απόσβεσης θα κυμαίνεται από 2,5 χρόνια έως και 5,2 χρόνια. Αν όμως η τιμή του ρεύματος ανέβει στα 0,24 ευρώ, τότε η περίοδος απόσβεσης θα κυμαίνεται από 1,6 χρόνια έως και 3,4 έτη.

Συμφέρει να βάλουν φωτοβολταϊκά τα νοικοκυριά;

Παρά τα υψηλά ποσοστά επιδότησης που προβλέπει το πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ένα είναι σίγουρο για το σύνολο των νοικοκυριών που θα μπουν στη διαδικασία να καταθέσουν αίτηση.

Θα πρέπει να διαθέσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους ακόμη και αν το νοικοκυριό τους ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων. Αυτό θα είναι και το μεγάλο "στοίχημα" του προγράμματος: Να μην καταλήξουν τελικώς τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στις στέγες και στις ταράτσες των πιο εύπορων νοικοκυριών τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν την ίδια συμμετοχή. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει περαιτέρω διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Στο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόβλεψη με αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτά θα επιδοτούνται με το 60-65% της δαπάνης για τα πάνελς και με το 100% της δαπάνης για τις μπαταρίες. Ένα νοικοκυριό που θα εγκαταστήσει επομένως ένα μικρό σύστημα 2,7KWp το οποίο θα παράγει 4000 κιλοβατώρες τον χρόνο, θα χρειαστεί να πληρώσει 7250 ευρώ. Από αυτά θα λάβει ως επιδότηση (ως ευάλωτο νοικοκυριό) τα 4700 ευρώ και θα πρέπει να πληρώσει τα υπόλοιπα 2500 ευρώ. Για την μπαταρία, δεν θα πληρώσει καθώς το ποσοστό επιδότησης είναι 100%. Με αυτά τα 2500 ευρώ, θα κερδίζει 400-450 ευρώ τον χρόνο από το ρεύμα καθώς το ευάλωτο νοικοκυριό μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνοντας περίπου 11 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα.

Έτσι, η απόσβεση ακόμη και αυτών των 2500 ευρώ θα χρειαστεί περίπου 6-7 χρόνια. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα αν το ευάλωτο νοικοκυριό που έχει να αντιμετωπίσει τις πολύ αυξημένες δαπάνες για το supermarket κλπ θα μπορέσει να διαθέσει αυτό το ποσό για να συγκρατήσει τον λογαριασμό του ρεύματος τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια.

Προφανώς, με περιορισμένο εκκαθαριστικό σημείωμα, ακόμη και η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό δεν θα είναι καθόλου εύκολη ενώ στο πρόγραμμα δεν υπάρχει σχετική αναφορά.

Για τα μη ευάλωτα νοικοκυριά, το ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Το μη ευάλωτο νοικοκυριό έχει ποσοστό επιδότησης από 20% έως 35% για τα πάνελς και 90-100% για τις μπαταρίες. Επομένως, ακόμη και στο παράδειγμα του μικρού φωτοβολταϊκού που παράγει 4000 KWh τον χρόνο, η ίδια συμμετοχή μπορεί να ανέβει ακόμη και στα 6000-6500 ευρώ. Ακόμη και αν κάποιος πάει να δανειστεί αυτό το ποσό, οι τόκοι που θα πληρώνει θα "εξαφανίζουν" πάνω από τα μισά κέρδη από τη μείωση του λογαριασμού του ρεύματος.

Η ανάλυση δείχνει ότι το πρόγραμμα επιδότησης συμφέρει περισσότερο τα νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μεγαλύτερα συστήματα (δηλαδή τα νοικοκυριά που κάνουν μεγαλύτερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας) και τα νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την ίδια συμμετοχή στην επένδυση ώστε να μην μπλέξουν με τραπεζικό δανεισμό ειδικά τώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν ολοένα και ψηλότερα.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα θα κερδίζω κάθε χρόνο αν βάλω φωτοβολταϊκό; - Οι επιδοτήσεις και ο χρόνος απόσβεσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news