facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας: Επιστολή για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας

Επιστολή που καταγράφει λεπτομερώς τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) στον αρμόδιο για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ο’ Μπράιεν.

Στην επιστολή, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης, καταγράφει λεπτομερώς τις περιπτώσεις που η νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα έχει υπονομεύσει τη συμφωνία, απειλώντας έτσι την περιφερειακή σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Μάλιστα ο κ. Ζεμενίδης προειδοποιεί ότι χωρίς συνέπειες για τέτοιες παραβιάσεις, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να κλιμακώσει τη ρητορική και τις ενέργειές της, αποσταθεροποιώντας δυνητικά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια συνθήκη ορόσημο μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας που έλυσε μια μακροχρόνια διαφωνία για το όνομα της τελευταίας. «Η συμφωνία όριζε ότι η χώρα θα ονομαζόταν επίσημα η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και τη πιθανή ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή της στη συνθήκη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η επιστολή του HALC υπογραμμίζει αρκετές περιπτώσεις όπου η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια φέρεται να έχει υπονομεύσει τη συμφωνία. Τον Μάιο, η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναφέρθηκε στη χώρα της ως «Μακεδονία» κατά τη διάρκεια της επίσημης ορκωμοσίας της, αψηφώντας έτσι τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια παρουσιάζονται και άλλα παρόμοια σχόλια από τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι τον Ιούνιο, όπου εξέφρασε περιφρόνηση για το νέο όνομα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς το «επαίσχυντο».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς συνεχίστηκε, καθώς οι δύο ηγέτες έκαναν αναφορές που αντιβαίνουν ευθέως στη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του όρου «Μακεδονία του Αιγαίου», που αναφέρεται σε μια περιοχή στην Ελλάδα. Ο διευθυντής του HALC υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες είναι εσκεμμένες και παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η επιστολή επικρίνει επίσης την πρέσβη των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία, ‘Αντζελα Πράις ‘Αγκελερ, καθώς όπως υποστηρίζει η Αμερικανίδα διπλωμάτης δεν έχει τηρήσει την πιο ξεκάθαρη στάση στο θέμα. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι τα σχόλιά της για «ορισμένα περιθώρια» στη συμφωνία υπονομεύουν τη σταθερότητα και τις σχέσεις γειτονίας που επιδιώκει να προωθήσει η συμφωνία. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιστολή προτρέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις που υπάρχουν στις δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβη.

Συνεχίζοντας, το HALC εφιστά την προσοχή στο εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 8 Ιουνίου 2021, το οποίο αναφέρει την παρακώλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως αιτία για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων. Το διάταγμα επιτρέπει κυρώσεις σε όσους είναι συνένοχοι σε παραβιάσεις των περιφερειακών συμφωνιών ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, η ελληνοαμερικανική οργάνωση προτρέπει τις ΗΠΑ να υπενθυμίσουν στη Βόρεια Μακεδονία αυτό το εκτελεστικό διάταγμα και τις πιθανές συνέπειες των πράξεων τους.

Τέλος, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις η επιστολή αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια δημόσια και ξεκάθαρη αντιμετώπιση της υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η επιστολή ολοκληρώνεται με την έκκληση προς τις ΗΠΑ να εργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και τη διασφάλιση της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

AΠE-MΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας: Επιστολή για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας"

Άνοιγε γυμναστήρια και κομμωτήρια μέσω «αχυρανθρώπων» και «φέσωσε» το Δημόσιο με 1,4 εκατ. ευρώ

Για απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,4 εκατ. ευρώ συνελήφθη από την Οικονομική Αστυνομία Βορείου Ελλάδος ένας 40χρονος, ο οποίος άνοιγε γυμναστήρια και κομμωτήρια στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας στοιχεία προσώπων που λειτουργούσαν ως «αχυράνθρωποι», αποφεύγοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Προηγήθηκε σχετική καταγγελία, για τη διερεύνηση της οποίας πραγματοποιηθήκαν επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και έρευνες μέσω πληροφοριακών συστημάτων εφαρμογών, αλληλογραφίας με αρμόδιες φορολογικές Αρχές και φορείς είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και λοιπές ανακριτικές πράξεις. Ειδικότερα, προέκυψε ότι ο 40χρονος υποκίνησε ή/και παραπλάνησε ή/και συνεργάστηκε με φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώθηκαν ως ιδιοκτήτες ή διαχειριστές δέκα επιχειρήσεων, κυρίως γυμναστηρίων και κομμωτηρίων, που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ως υποκρυπτόμενο πρόσωπο, το οποίο άσκησε τη σχετική δραστηριότητα αυτών, απέφυγε βεβαιωμένους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και μέτρα που έχει επιβάλει το Ελληνικό Δημόσιο κατά των επιχειρήσεων αυτών, συνολικού ύψους 1.401.185,28 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, υπεβλήθη στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΛΚΕ, Περιφερειακή Διεύθυνση ΚΕΑΟ) για τις δικές τους ενέργειες και την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνοιγε γυμναστήρια και κομμωτήρια μέσω «αχυρανθρώπων» και «φέσωσε» το Δημόσιο με 1,4 εκατ. ευρώ"

Πυροσβεστική: 35 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/18:00/11-07-2024 έως Ω/18:00/12-07-2024 εκδηλώθηκαν 35 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 31 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τέσσερις (4).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.



Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 35 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο"

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν κατ’ αρχήν για κατάπαυση του πυρός

Για συμφωνία επί της αρχής για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε ανάρτησή του στο «Χ».

«Πριν από έξι εβδομάδες παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα, αλλά το πλαίσιο αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί από το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς».

Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Χαμάς δεν έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί στην ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου.

Μεταπολεμική κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων πρότεινε η Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς πρότεινε τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων που δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο, όπως δήλωσε μέλος του πολιτικού γραφείου του ισλαμικού κινήματος, που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Προτείναμε μία ακομμάτιστη κυβέρνηση με εθνικές αρμοδιότητες, για να κυβερνήσει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μετά τον πόλεμο», ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο Χοσάμ Μπαντράν σε ανακοίνωση με θέμα τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα και το Κάιρο μέσω μεσολαβητών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

«Η διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο αποτελεί εσωτερική παλαιστινιακή υπόθεση, στην οποία δεν θα πρέπει να υπάρξει εξωτερική παρέμβαση και δεν πρόκειται να συζητήσουμε το θέμα της μεταπολεμικής Γάζας με οποιαδήποτε ξένη πλευρά», πρόσθεσε ο Μπαντράν.

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) -χωρίς να κατονομάζεται- ότι η πρόταση για την κυβέρνηση από ανεξάρτητες προσωπικότητες παρουσιάστηκε «από κοινού με τους μεσολαβητές».

Η κυβέρνηση αυτή θα διαχειρίζεται «τις υποθέσεις της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης κατά την πρώτη μεταπολεμική φάση και θα χαράξει τον δρόμο για εκλογές».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυε από την πλευρά του πως με συμφωνία ή χωρίς θα συνεχίσει τον πόλεμο «ωσότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι» που έχουν οριστεί, δηλ. η εξάλειψη της Χαμάς και η απελευθέρωση όλων των ομήρων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν κατ’ αρχήν για κατάπαυση του πυρός"

Ουκρανία: Συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για τους θανάτους αμάχων από νάρκες – Θα τα καταθέσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Κίεβο έχει τεκμηριώσει τους θανάτους περίπου 300 αμάχων από νάρκες που άφησαν οι ρωσικές δυνάμεις και συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας.

Η ρωσική εισβολή, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στην Ουκρανία και έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες αμάχων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας(SBU) αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί έχουν τραυματισθεί και 297 έχουν σκοτωθεί , οι περισσότεροι στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Χαρκόβου, από νάρκες διαφόρων τύπων.

«Για να καμουφλάρουν τα όπλα , οι καταληψίες χρησιμοποιούν διάφορα κοινά αντικείμενα όπως παιδικά παιγνίδια και κουτιά από καραμέλες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Επιπροσθέτως οι ρωσικές ομάδες δολιοφθοράς πολύ συχνά δημιουργούν ναρκοπέδια για να καλύψουν την υποχώρηση τους από την γραμμή του μετώπου και τις παραμεθόριες περιοχές».

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους κατά την διάρκεια της εισβολής της, η οποία περιλαμβάνει αεροπορικές επιθέσεις σε κρίσιμης σημασίας υποδομές, σε αστικά κέντρα που βρίσκονται πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Η SBU αναφέρει ότι προετοιμάζει μια «ευρείας κλίμακας βάση αποδεικτικών στοιχείων», την οποία θα στείλει στη Χάγη.

Επίσης σήμερα, εισαγγελείς στην περιοχή του Χαρκόβου ανακοίνωσαν ό,τι ξεκίνησαν έρευνα για εγκλήματα πολέμου αφότου έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν από έκρηξη νάρκης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για τους θανάτους αμάχων από νάρκες – Θα τα καταθέσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο"

Καιρός αύριο: Καμίνι η χώρα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 41 βαθμούς

Καυτός θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο (13/07/2024) σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 41 βαθμούς.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός αύριο Σάββατο (13/07/2024) θα είναι αίθριος
και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα δυτικά και βόρεια ορεινά είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα και τα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα νότιοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 40 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 με 35 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 40 και τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καμίνι η χώρα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 41 βαθμούς"

ΤΩΡΑ-Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Στιμάγκα και Κούτσι (video)

Μεγάλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για δεύτερο 24ωρο, μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Στιμάγκα Κορινθίας.

Μεγάλη αναζωπύρωση έχει αυτήν την ώρα στο Κούτσι Νεμέας, ενώ νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν νέα αναζωπύρωση προς το Χαλκί.Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις.

Δείτε εικόνες από Κούτσι και Στιμάγκα Κορινθίας:

 

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΩΡΑ-Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Στιμάγκα και Κούτσι (video)"

Πρόστιμο από τη ΔΙΜΕΑ για 16.693 μαϊμού προϊόντα – Εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας και καταστράφηκαν

Η Διυπηρεασιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) χθες (11.7.2024) αλλά και σήμερα (12.7.2024) μετά από ελέγχους που έκανε εντόπισε 16.693 τεμάχια μαϊμού προϊόντων σε ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και έπειτα καταστράφηκαν όλα τα μαϊμού προϊόντα, μετά τους ελέγχους και επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 136.000 ευρώ, από τη ΔΙΜΕΑ.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της ΔΙΜΕΑ, διενήργησαν ελέγχους στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σε συνέχεια των ελέγχων που πραγματοποίησε η υπηρεσία το προηγούμενο διάστημα, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε αυτήν.

Η ΔΙΜΕΑ υπενθυμίζει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο από τη ΔΙΜΕΑ για 16.693 μαϊμού προϊόντα – Εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας και καταστράφηκαν"

Άγνωστοι εγκατέλειψαν 7 κλεμμένα αυτοκίνητα στη Ηλιούπολη!

Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά επτά αυτοκίνητα για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή από διάφορες περιοχές της Αττικής, εντόπισαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Ν/Α Αττικής στην Ηλιούπολη.

Το ακόμη πιο αξιοσημείωτο δε, είναι πως και τα επτά οχήματα, είναι της ίδιας εταιρίας και ίδιου τύπου!

Τα αυτοκίνητα, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Ν.Α Αττικής, στον παράδρομο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος της Ηλιούπολης και πλέον έχουν συλλέγονται στοιχεία προκειμένου μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού που άφησαν εντός των αυτοκινήτων οι δράστες της κλοπής, να επιτευχθεί η ταυτοποίηση τους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγνωστοι εγκατέλειψαν 7 κλεμμένα αυτοκίνητα στη Ηλιούπολη!"

Θ. Σκυλακάκης: Τι υποστηρίζει για την επιστροφή των κρατικών επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος

Εξηγήσεις – διευκρινίσεις για τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023,  ο οποίος αναγκάζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν χρήματα που έχουν λάβει, έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ και αφορά σε λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους παρόχους. Παράλληλα, τόνισε πως περισσότερες επιχειρήσεις θα λάβουν, συνολικά, πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον χρήματα.

«Δυσκολία να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος»

Εξήγησε, σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις, πως με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί κανένα κράτος – μέλος να υπερβεί τα όρια, καθώς απαγορεύεται ρητώς. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δυσκολία να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος σώρευσης, διότι το ακριβές ποσό της επιδότησης, το μαθαίνει κάθε επιχείρηση στο τέλος, όταν λαμβάνει το λογαριασμό από τον πάροχο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθεσε: «Η επιχείρηση είναι ενήμερη για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνει. Μάλιστα ζητήθηκε μεταγενέστερα, διότι η καταβολή των επιδοτήσεων κράτησε πολύ καιρό, να υπάρξει μία Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν θα γίνει υπέρβαση του ορίου που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πολλές επιχειρήσεις δεν τη συμπλήρωσαν, τελείωσαν οι επιδοτήσεις και έγινε ο επανυπολογισμός, ο οποίος βγάζει θετικό πρόσημο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Τι ανεβάζει τις τιμές του ρεύματος

Σε ερώτηση σχετική με τις τιμές του ρεύματος, ο Υπουργός επισήμανε: «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα δικά μας θέματα. Μετά το blackout που έγινε στις χώρες των Βαλκανίων, έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων εκεί. Το σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, έχει φτάσει να έχει τιμή μεγαβατώρας η Ουγγαρία σε ώρες 650 ευρώ, έχουν προβλήματα διασυνδέσεων σε όλη την περιοχή.

Έχει βγει και 1 GW εκτός στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα στην ευθεία Ουγγαρία – Βουλγαρία – Ελλάδα να έχουμε πολύ υψηλές τιμές, λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε και των εξαγωγών που υποχρεούμεθα να κάνουμε. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές… Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες.

Αυτό συναρτάται από το πότε θα ξαναρχίσει το μεγάλο πυρηνικό της Βουλγαρίας να δίνει ενέργεια, να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων, ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας».

Σημείωσε πως αν κρατήσει παραπάνω αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, αλλά για τις δύο-τρεις μέρες δεν απαιτείται να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Για το αν επανέλθει ο μηχανισμός της επιδότησης

Σε σχέση με το αν ο μηχανισμός της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, σημείωσε: «Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι σε όποια τιμή και αν φτάσουν τα τιμολόγια έχει παρέλθει οριστικώς. Στη φάση αυτή, εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι: θα έχουμε εποχικές διακυμάνσεις και διακυμάνσεις που στηρίζονται σε τέτοιου είδους φαινόμενα. ‘Αλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ κάτω και άλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ πάνω στις τιμές. Γι’ αυτό και τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. Δηλαδή κάποιος που θέλει να “κλειδώσει” αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, η μεσοσταθμική τιμή φέτος εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί αυτή του Ιανουαρίου.

Εξηγήσεις – διευκρινίσεις για τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023,  ο οποίος αναγκάζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν χρήματα που έχουν λάβει, έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ και αφορά σε λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους παρόχους. Παράλληλα, τόνισε πως περισσότερες επιχειρήσεις θα λάβουν, συνολικά, πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον χρήματα.

«Δυσκολία να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος»

Εξήγησε, σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις, πως με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί κανένα κράτος – μέλος να υπερβεί τα όρια, καθώς απαγορεύεται ρητώς. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δυσκολία να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος σώρευσης, διότι το ακριβές ποσό της επιδότησης, το μαθαίνει κάθε επιχείρηση στο τέλος, όταν λαμβάνει το λογαριασμό από τον πάροχο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθεσε: «Η επιχείρηση είναι ενήμερη για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνει. Μάλιστα ζητήθηκε μεταγενέστερα, διότι η καταβολή των επιδοτήσεων κράτησε πολύ καιρό, να υπάρξει μία Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν θα γίνει υπέρβαση του ορίου που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πολλές επιχειρήσεις δεν τη συμπλήρωσαν, τελείωσαν οι επιδοτήσεις και έγινε ο επανυπολογισμός, ο οποίος βγάζει θετικό πρόσημο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Τι ανεβάζει τις τιμές του ρεύματος

Σε ερώτηση σχετική με τις τιμές του ρεύματος, ο Υπουργός επισήμανε: «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα δικά μας θέματα. Μετά το blackout που έγινε στις χώρες των Βαλκανίων, έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων εκεί. Το σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, έχει φτάσει να έχει τιμή μεγαβατώρας η Ουγγαρία σε ώρες 650 ευρώ, έχουν προβλήματα διασυνδέσεων σε όλη την περιοχή.

Έχει βγει και 1 GW εκτός στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα στην ευθεία Ουγγαρία – Βουλγαρία – Ελλάδα να έχουμε πολύ υψηλές τιμές, λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε και των εξαγωγών που υποχρεούμεθα να κάνουμε. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές… Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες.

Αυτό συναρτάται από το πότε θα ξαναρχίσει το μεγάλο πυρηνικό της Βουλγαρίας να δίνει ενέργεια, να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων, ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας».

Σημείωσε πως αν κρατήσει παραπάνω αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, αλλά για τις δύο-τρεις μέρες δεν απαιτείται να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Για το αν επανέλθει ο μηχανισμός της επιδότησης

Σε σχέση με το αν ο μηχανισμός της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, σημείωσε: «Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι σε όποια τιμή και αν φτάσουν τα τιμολόγια έχει παρέλθει οριστικώς. Στη φάση αυτή, εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι: θα έχουμε εποχικές διακυμάνσεις και διακυμάνσεις που στηρίζονται σε τέτοιου είδους φαινόμενα. ‘Αλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ κάτω και άλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ πάνω στις τιμές. Γι’ αυτό και τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. Δηλαδή κάποιος που θέλει να “κλειδώσει” αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, η μεσοσταθμική τιμή φέτος εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί αυτή του Ιανουαρίου.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Σκυλακάκης: Τι υποστηρίζει για την επιστροφή των κρατικών επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος"

Ανέστειλε τη λειτουργία της η στοιχηματική Betshop – Τι θα γίνει με τους πελάτες

Σε αναστολή λειτουργίας προχώρησε αιφνιδιαστικά η στοιχηματική εταιρεία Betshop, μετά από κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού εξυπηρέτησης πελατών από τις φορολογικές αρχές.

Στην αρχική σελίδα betshop.gr, εμφανίζεται μία ανακοίνωση, με την οποία η εταιρεία Β2Β GAMING Services (Malta) ενημερώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει προσφύγει με αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διαβεβαιώνοντας τους πελάτες της ότι «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το εν λόγω ζήτημα να μην επηρεάσει στο παραμικρό τις όποιες συναλλαγές έχουν διενεργήσει έως σήμερα».

Δελτίο τύπου της εταιρείας B2B GAMING SERVICES (MALTA) LTD / BETSHOP.GR

«Η Εταιρεία μας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι, λόγω αιφνίδιας και καταχρηστικής κατάσχεσης του τραπεζικού λογαριασμού εξυπηρέτησης πελατών της από τις φορολογικές αρχές, εξαναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία της μέχρι να αποκατασταθεί το ζήτημα που προέκυψε.

Η εμπιστοσύνη που από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε τη σχέση μας με τους χρήστες των υπηρεσιών μας, αλλά και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεργάτες μας, μάς επιβάλλει να γνωστοποιήσουμε τα εξής:

  • Η φορολογική διαφορά, για την οποία οι αρχές επέβαλαν κατάσχεση του ανωτέρω λογαριασμού της Εταιρείας, αφορά σε υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεών μας για τις χρήσεις 2013 και 2014 και, κυρίως, τον προσδιορισμό του παρακρατούμενου φόρου επί των κερδών των παικτών.
    Δηλαδή, η φορολογική διοίκηση έκρινε ότι έπρεπε να έχουμε παρακρατήσει από τους πελάτες μας μεγαλύτερο φόρο. Οι αρχές αναζητούν χρήματα από εμάς, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΞΑΜΕ από τους πελάτες μας.
  • Η αρμόδια αρχή, υπολόγισε τον εν λόγω φόρο αυθαίρετα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά εσωτερική αλληλογραφία της ιδίας υπηρεσίας η οποία συμφωνούσε με τον τρόπο υπολογισμού που εφάρμοζε η Εταιρεία μας.
  • Σε όλους τους μετέπειτα φορολογικούς ελέγχους (για τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), αυτός ο τρόπος υπολογισμού κρίθηκε απολύτως ορθός. Για όλους τους παραπάνω βάσιμους και νόμιμους λόγους, η Εταιρεία μας έχει προσφύγει με αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένουμε την έκδοση της απόφασης.
  • Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι εκκρεμεί η δικαστική κρίση του ΣτΕ η οποία θα κρίνει τη νομιμότητα του φορολογικού καταλογισμού σε βάρος μας, αλλά και παραβλέποντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει ως ορθό και νόμιμο τον τρόπο υπολογισμού του καταβλητέου φόρου, η φορολογική διοίκηση επέβαλε ηλεκτρονικά πλήρη κατάσχεση στον τραπεζικό λογαριασμό πελατών, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία απολύτως πρακτική δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας μας, αδυνατώντας να διενεργήσουμε συναλλαγές με τους χρήστες των διαδικτυακών υπηρεσιών μας.
    Επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους πελάτες μας ότι, σε κάθε περίπτωση, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το εν λόγω ζήτημα να μην επηρεάσει στο παραμικρό τις όποιες συναλλαγές έχουν διενεργήσει έως σήμερα.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας την οποία σεβόμαστε και τιμούμε από την έναρξη της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να υπηρετούμε το όραμα της παροχής αξιόπιστων και καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Εταιρική Ανακοίνωση ΕΔΩ

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανέστειλε τη λειτουργία της η στοιχηματική Betshop – Τι θα γίνει με τους πελάτες"

Φρ. Μπελέρης: Μετά τις πιέσεις στον Ράμα του δόθηκε άδεια για να ορκιστεί ευρωβουλευτής

Μετά από πιέσεις και παλινωδίες των αλβανικών Αρχών ο Φρέντι Μπελέρης πήρε άδεια για να μεταβεί στο Στρασβούργο και να ορκισθεί ευρωβουλευτής. Θα πετάξει το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα με άφιξη στις 12.30 ως ενδιάμεσο σταθμό και μετά θα μεταβεί στο Στρασβούργο.

Ο Μπελέρης είχε υποβάλει σχετική αίτημα και η άδειά του αρχίζει από την Δευτέρα και με το πέρας της θα πρέπει να επιστρέψει στην φυλακή για να έκτιση το υπόλοιπο της ποινής του που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουλίου ο Φρέντι Μπελέρης καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στα Τίρανα. Ο ευρωβουλευτής μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος για να παρακολουθήσει τη διαδικασία, ενώ λίγο αργότερα έστειλε μήνυμα ότι τη συγκεκριμένη μέρα το παζλ μεθοδεύσεων του Ράμα ολοκληρώθηκε.

«Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα. Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας», αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρης. Και συνέχιζε: «Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψη μου, μια δίκη-παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστής που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρος του Εφετείου».

«Χρειάστηκε η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας για ολόκληρους μήνες, χρειάστηκε επίσης η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την “κατάληψη” που ακολούθησε στον Δήμο Χειμάρρας. Στον Δήμο όπου νίκησε η Δημοκρατία και στη συνέχεια -δυστυχώς- εκμαυλίστηκε στον ύψιστο βαθμό», αναφέρει επίσης στη δήλωσή του και προσθέτει: «Αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική άδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσης μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Ωστόσο, ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το οφείλουμε στους Χειμαρριώτες, το οφείλουμε στους Έλληνες, το οφείλουμε όμως και στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όσους, δηλαδή, δεν δέχτηκαν ποτέ εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Μπελέρης.

Αυστηρό ήταν το μήνυμα του ΥΠΕΞ το οποίο τόνιζε «η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντη Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» και συμπλήρωνε:

«Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο  Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ένα έτος από μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρ. Μπελέρης: Μετά τις πιέσεις στον Ράμα του δόθηκε άδεια για να ορκιστεί ευρωβουλευτής"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  για αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου 2024"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Η προειδοποίηση της ΕΜΥ για ακόμη και 43°C τις επόμενες ημέρες

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουλίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιώντας για συνθήκες καύσωνα τουλάχιστον μέχρι και τις 19 Ιουλίου. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7, και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά:

  1. Τo Σάββατο (13-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
    1. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
    2. Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
    3. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
    4. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
    5. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  2. Την Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
    1. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
    2. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
    3. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
    4. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
    5. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
    6. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  3. Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
    1. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
    2. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
    3. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
    4. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
    5. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
    6. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  4. Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων των θερμοκρασιών σε χρονικό ορίζοντα τριών ημερών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Η προειδοποίηση της ΕΜΥ για ακόμη και 43°C τις επόμενες ημέρες"

Στέφανος Κασσελάκης: Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για τα οικονομικά ζητήματα του κόμματος και έγινε τεράστιο άνοιγμα

Ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι παρότι ήταν ενήμερος για τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα προχώρησε σε τεράστιο οικονομικό άνοιγμα για τις βουλευτικές εκλογές του 2023, καταλογίζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σε συνέντευξή του στο Talk Radio το μεσημέρι της Παρασκευής (12.7.24), ο Στέφανος Κασσελάκης και ερωτηθείς για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «προφανώς, γιατί υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 15 χρόνια».

«Πριν από τις ευρωεκλογές του είχα αναφέρει πολλές φορές αυτά τα ζητήματα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είχαν όλοι γνώση για τα ζητήματα του κόμματος. Μέσα σε αυτά και τα οικονομικά ζητήματα του κόμματος», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, επισημαίνοντας πως «και αυτό είναι λυπηρό κατά τη γνώμη μου».

Ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε ότι «έγινε ένα τεράστιο άνοιγμα (σε προμηθευτές) πέρυσι στις εκλογές και μάλιστα μεταξύ των δύο εκλογών όπου ήταν ξεκάθαρο ότι θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση τον επόμενο χρόνο», για να προσθέσει πως «και αναγκαζόμαστε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

«H διαφημιστική σύμβαση που είχε η “Αυγή” δεν συνάδει με την κουλτούρα της “Αυγής”. Aυτή η σύμβαση σταμάτησε την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών» και «προφανώς αυτή τη σύμβαση την σύναψε όποιος είχε δικαίωμα να την συνάψει πριν γίνω εγώ πρόεδρος», υπογράμμισε.

«Είναι γνωστά σε όλους και στην προηγούμενη ηγεσία αυτά τα ζητήματα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «το μόνο που είναι έντιμο είναι να υπάρξει στήριξη στην σημερινή ηγεσία», σημείωσε.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα χρέη των κομματικών ΜΜΕ είπε «υπάρχει διοίκηση των δύο αυτών εταιρειών. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η διοίκηση αυτών των εταιρειών» διευκρίνισε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας ακόμη πως «οι ευθύνες όσες υπάρχουν θα αναληφθούν από τους κατάλληλους ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή».

Για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, «η οικονομική επιτροπή που έχουμε συγκροτήσει, τα αναλύει όλα» δήλωσε, προαναγγέλλοντας ότι «την απόφαση των πόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα την πάρει η Πολιτική Γραμματεία στην επόμενη συνεδρίασή της».

Να αναλύσει ο Τσίπρας τα λάθη της κυβέρνησής του

Σε ερώτηση ακροατή για την υπόθεση Καλογρίτσα, «δεν έχω να σχολιάσω τίποτα επ’ αυτού. Δεν ξεχνώ τίποτα» απάντησε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας ότι «είναι καλό να αφήσουμε τις κομματικές προπαγάνδες και επαναλήψεις» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, για να συμπληρώσει πως «όσα λάθη έχουν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τα αναλύσουν οι ιστορικοί, οι πολιτικοί αναλυτές και προφανώς ο τέως πρόεδρος».

«Επιθυμώ να διατηρήσει το όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι απόφαση των μελών»

Σε ερώτηση εάν θα διατηρήσει το όνομα ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «προσωπικά επιθυμώ να το κρατήσω, αλλά δεν είναι δική μου απόφαση αυτό, είναι απόφαση των συνέδρων, των μελών του κόμματος».

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στις δομές, για τις οποίες έχει μιλήσει, είπε ότι «θα αναβαθμίσουμε τα πάντα, θα αναβαθμίσουμε πάνω απ’ όλα τη δυνατότητα κάθε μέλος να συνεισφέρει και να προσφέρει στην κοινωνία». 

Επίσης, σημείωσε πως θέλει έως τη ΔΕΘ να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει δέσμη προτάσεων για όλα τα μείζονα πεδία, την υγεία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα κ.ά, και πως ως προς αυτό θα συνεδριάζουν ακόμα και διαδικτυακά μέσα στο καλοκαίρι τα think tank.

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι την επόμενη εβδομάδα θα επαναλάβει τις συναντήσεις του με πολίτες και σκοπεύει αυτό να γίνεται τακτικά, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Θέμα Σπίρτζη

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη, την οποία ζητούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των συνεχιζόμενων δηλώσεων του πρώην υπουργού Μεταφορών με τις οποίες επικρίνει τον πρόεδρο του κόμματος.

«Κοιτάξτε καταρχάς υπάρχουν καταστατικές και συλλογικές διαδικασίες για τέτοια ζητήματα και κάθε μέλος ή ομάδα μελών μπορεί να προβεί σε όποια στην επιτροπή δεοντολογίας που λειτουργεί με το σημερινό καθεστώς και θα εξεταστεί, περιέγραψε ο κ. Κασσελάκης.

«Θα σεβαστώ απόλυτα την απόφαση της επιτροπής Δεοντολογίας» συνέχισε, ενώ «θα παρότρυνα τον κ. Σπίρτζη να κάνει με την ίδια θέρμη κριτική στον κ. Μητσοτάκη. Άρα, το να σχολιάζεις απέξω οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει το να βοηθά από μέσα είναι το δύσκολο, η μπάλα από μέσα παίζεται», πρόσθεσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέφανος Κασσελάκης: Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για τα οικονομικά ζητήματα του κόμματος και έγινε τεράστιο άνοιγμα"

Μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα στο νοσοκομείο Γεννηματάς: Έσβησε και η γεννήτρια – Αναβάλλονται χειρουργεία

Σε μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα βρίσκεται το νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, καθώς στην 1 τα ξημερώματα προκλήθηκε βλάβη εξωτερικά του κτιρίου, που έως και αυτή τη στιγμή δεν έχει αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα να σβήσει και η γεννήτρια.

Όπως αναφέρει στο Τhesstoday.gr ο Πέτρος Κετικίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων του νοσοκομείου, “η γεννήτρια βρισκόταν σε λειτουργία για 10 ολόκληρες ώρες, χωρίς να αποκατασταθεί η ζημιά, με αποτέλεσμα να σβήσει. Άλλωστε η λειτουργία της είναι για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να επιδιορθωθεί η βλάβη”.

Αυτή τη στιγμή, το 80% του νοσοκομείου είναι σε μπλακ άουτ, με αποτέλεσμα να καθυστερούν χειρουργεία και υπάρχει επικινδυνότητα σε αρκετά τμήματα. “Δεν υπάρχει ρεύμα σε όλο το μεγάλο κτίριο, στις διοικητικές υπηρεσίες, στα χειρουργεία και μάλιστα σε μέρα γενικής εφημερίας”, σημειώνει ο κ. Κετικίδης.

“Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια ζημιά”

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το νοσοκομείο μένει χωρίς ρεύμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. “Οι εργαζόμενοι των τεχνικών υπηρεσιών κουβαλούσαν μπιτόνια με πετρέλαιο για να έχουμε προσωρινά ρεύμα, δεν έχει ξαναγίνει τέτοια ζημιά. Ευτυχώς η ΜΕΘ έχει νέα γεννήτρια έπειτα από δωρεά και η γεννήτρια της Παιδιατρικής αντέχει ακόμη”, αναφέρει. Συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν αυτή την ώρα για την αποκατάσταση της βλάβης.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνεργεία γέμισαν τη γεννήτρια με πετρέλαιο και το ρεύμα επανήλθε, χωρίς ωστόσο να αποκατασταθεί η βλάβη. Εάν δεν αποκατασταθεί τις επόμενες ώρες, το νοσοκομείο κινδυνεύει ξανά με μπλακ αουτ.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα στο νοσοκομείο Γεννηματάς: Έσβησε και η γεννήτρια – Αναβάλλονται χειρουργεία"

Νέα απόφαση ΣτΕ κατά του μπόνους για τα ύψη – «Κούρεμα» στον κρυφό συντελεστή

Νέα απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει αντισυνταγματικές, όχι μόνο τις προσαυξήσεις ύψους με βάση τα μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ), αλλά και την εξαίρεση από τον προσμετρούμενο συντελεστή δόμησης διαφόρων χώρων, όπως πατάρια και έρκερ («κρυφός» συντελεστής) καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερα κτίρια, άρα σε επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος. Οπως και οι προηγούμενες, ωστόσο, η υπόθεση παραπέμφθηκε για τελική κρίση στην Ολομέλεια (η εκδίκαση έχει οριστεί για τις 10 Οκτωβρίου).

Η απόφαση (αρ. 662/2024, εισηγητής Δημήτριος Πυργάκης, προεδρεύων Θόδωρος Αραβάνης) προήλθε έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας. Με την άδεια επρόκειτο να κατασκευαστεί επταώροφο κτίριο 21,6 μέτρων, αντί ανώτατου ύψους 14 μέτρων στην περιοχή. Περαιτέρω το κτίριο θα έφθανε τελικά τα 916,90 τ.μ. (εκ των οποίων 231,56 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρο παταριού, έρκερ και σοφίτας, που βάσει του ΝΟΚ δεν προσμετρώνται στον συντελεστή), δηλαδή 491,59 τ.μ. περισσότερο, κάτι που ισοδυναμεί με υπερδιπλασιασμό της νομίμως δομήσιμης επιφάνειας (αντιστοιχεί σε συντελεστή δόμησης 1,72 αντί 0,8).

Η απόφαση του Ε΄ τμήματος κάνει μια αναδρομή στη νομολογία των τελευταίων ετών και ιδίως στην απόφαση 705/2020 της ολομελείας, με την οποία κρίθηκε ότι ο υπολογισμός του μέγιστου ύψους των κτιρίων σε συνάρτηση με τον σ.δ., δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς στους οποίους με ειδικά διατάγματα είχαν ορισθεί πριν από τον ΝΟΚ συγκεκριμένοι όροι δόμησης, όπως ανώτατα ύψη κτιρίων.

Αντισυνταγματικές οι προσαυξήσεις ύψους με βάση τα μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού.

Οπως και οι προηγούμενες αποφάσεις του τελευταίου έτους για τον Αλιμο και τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, το ΣτΕ κρίνει ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και ανοιχτής διαδικασίας με τη συμμετοχή του κοινού και την εκτίμηση των επιπτώσεων και όχι να τροποποιείται «οριζόντια» με νόμο ή με υπουργικές αποφάσεις. «Αντίθετη ερμηνεία, κατά την οποία, μετά την έναρξη ισχύος του ΝΟΚ 2012 αυξήθηκε “αυτομάτως” το ανώτατο ύψος των οικοδομών σε όλες τις περιοχές της χώρας σε συνάρτηση με τον ισχύοντα σ.δ., αδιαφόρως των προβλέψεων των ειδικών πολεοδομικών διατάξεων που ίσχυαν σε κάθε περιοχή, παραβιάζει το άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος», αναφέρει.

Η απόφαση επαναλαμβάνει το λεπτομερές σκεπτικό της απόφασης 293/2024 (εκδόθηκε τον Απρίλιο επίσης για τον Αλιμο), αναφέροντας πως η αύξηση του ύψους των οικοδομών προκαλεί καθ’ εαυτήν δυσμενείς συνέπειες στους περιοίκους και το οικιστικό περιβάλλον, «τόσο λόγω της μείωσης του φωτισμού, ηλιασμού, αερισμού και της θέας των περιοίκων, όσο και λόγω του αντιαισθητικού συμφυρμού χαμηλών και υψηλών κτιρίων, ιδίως σε περιοχές όπου υφίσταται χαμηλή δόμηση ή σώζονται κτίρια παλαιότερων εποχών, για τα οποία μάλιστα δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο αποτελεσματικής προστασίας, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα». Περαιτέρω, σημειώνει, «αποτέλεσμα τούτου είναι το οικοδομικό χάος που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες ελληνικές πόλεις και ιδίως το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών».

Εκτός από τα μπόνους για την προσαύξηση του ανώτατου ύψους, η νέα απόφαση στοχεύει και τον «κρυφό» συντελεστή, δηλαδή τους χώρους του κτιρίου που με τον ΝΟΚ επετράπη να μην προσμετρώνται στην οικοδομήσιμη επιφάνεια (με αποτέλεσμα το πραγματικό μέγεθος ενός κτιρίου να είναι πολύ μεγαλύτερο εκείνου για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια). Συγκεκριμένα, το Ε΄ τμήμα υποδεικνύει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 1 περιπτ. α΄ και β΄ (αύξηση του σ.δ. λόγω μείωσης της κάλυψης ή και «απόσυρσης»), 11 παρ. 6 περ. ιδ΄ (πατάρια), ιε΄ (σοφίτες) και ιστ΄ («έρκερ»), 15 παρ. 8 περ. δ΄ (προσαύξηση ύψους λόγω μείωσης κάλυψης), 17 παρ. 6 (επέκταση υπογείων μέχρι τα όρια του οικοπέδου), 19 παρ. 2 περ. α΄ ii (προσθήκη χώρου κύριας χρήσης στο δώμα λόγω φύτευσης) και 25 παρ. 1 (αύξηση σ.δ. λόγω ενεργειακής απόδοσης κτιρίου). Οπως σημειώνει το ΣτΕ, όλες αυτές οι διατάξεις οδηγούν σε σημαντική πολεοδομική επιβάρυνση, από την οποία επωφελείται μόνο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και ο εργολάβος: «Δεν νοείται η παροχή στον ιδιώτη κατασκευαστή αντισταθμισμάτων που συνεπάγονται επιβάρυνση των περιοίκων και γενικά των κατοίκων του οικισμού, όπως η προσαύξηση της δόμησης (…). Τα επίμαχα πολεοδομικά “κίνητρα” δεν είναι πρόσφορα για την επίτευξη των σκοπών που φέρεται ότι επιδιώκουν. Αντιθέτως αποβλέπουν κυρίως στην ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς μέσω της αύξησης της δόμησης και της εντατικής εκμετάλλευσης των οικοπέδων».

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απόφαση ΣτΕ κατά του μπόνους για τα ύψη – «Κούρεμα» στον κρυφό συντελεστή"

Συνελήφθη Χιώτης για διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιολάδου

Συνελήφθη χθες (10-07-2024) στη Χίο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χίου, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, ημεδαπός (31χρονος), ο οποίος κατηγορείται για παράβαση νομοθεσίας που αφορά σε κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκε ο προαναφερόμενος ημεδαπός στην παραπάνω περιοχή και στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι κατείχε και περαιτέρω θα παραλάμβανε από μεταφορική εταιρεία, συνολικά -259- δοχεία χωρητικότητας των πέντε λίτρων έκαστο, που περιείχαν έλαιο αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, στα οποία αναγραφόταν ότι πρόκειται για ελαιόλαδο προερχόμενο από περιοχή της Ελλάδας.

Τα προαναφερόμενα δοχεία με έλαιο, για τα οποία όπως διαπιστώθηκε δεν είχαν εκδοθεί προβλεπόμενα από το νόμο παραστατικά, κατασχέθηκαν.

Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Χίου. 

politischios

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη Χιώτης για διακίνηση αμφιβόλου ποιότητας ελαιολάδου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news