facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Πετροπόλεμος και χημικά στο κέντρο της Αθήνας στη συγκέντρωση για το περιβάλλον

Ένταση σημειώθηκε στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και πορείας για το περιβάλλον.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ. Πέτρες και φωτοβολίδες εκτοξεύθηκαν από τους διαδηλωτές για να απαντήσουν οι αστυνομικοί με δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Από την ομάδα Δράση έγινε τουλάχιστον μία προσαγωγή έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

Την συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού, χώρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Με κεντρικά συνθήματα «αφήστε τη γη αναπνεύσει», αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ζητούν την απόσυρση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, καθώς, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «η κλιματική αλλαγή, η συνεχής καταστροφή του φυσικού πλούτου, των ορεινών, θαλάσσιων και ποτάμιων οικοσυστημάτων, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η βιομηχανική εκμετάλλευση των ζώων, θα φέρνει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους αντιμέτωπους με απειλητικούς ιούς και πανδημίες. Αυτή η πορεία είναι χρέος μας να ανακοπεί! Ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά μέρος του φυσικού πλούτου αυτού του πλανήτη. Η επιβίωση και παραμονή του πάνω σε αυτόν, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αέρα που αναπνέει και του νερού που πίνει, από τη θερμοκρασία του πλανήτη και από την επιβίωση όλων των άλλων ζωικών και φυτικών ειδών. Το περιβάλλον, μετά την πανδημία του κορονοϊού, χρειάζεται προστασία και αποκατάσταση και όχι περισσότερη λεηλασία».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έλαβαν χώρα και διάφορα μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του news.gr:




news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετροπόλεμος και χημικά στο κέντρο της Αθήνας στη συγκέντρωση για το περιβάλλον"

Το μήνυμα του Νίκου Χαρδαλιά για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Το δικό του μήνυμα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έστειλε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Επιχειρώντας ίσως να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και διαβλέποντας τον κίνδυνο υπερβολικής «χαλάρωσης», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια οδυνηρή «έξαρση» των κρουσμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε το δικό του, ξεκάθαρο μήνυμα μέσα από τα social media γράφοντας:
«Αυτό το τριήμερο πολλοί θα επισκεφτούν τα χωριά μας, τα νησιά μας ή κάποιες από τις αμέτρητες ομορφιές της Πατρίδας μας. Ας συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας. Ας κρατάμε τις αποστάσεις, ας πλένουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας και ας φοράμε μάσκες όπου επιβάλλεται και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους που μπορεί να υπάρχει συγχρωτισμός» έγραψε στο Facebook.
Και συνέχισε: «Το να βγούμε νικητές από τη μάχη με έναν ιό που είναι σε ύφεση αλλά παραμένει αόρατος αφορά όλους μας και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά! Μόνο έτσι θα περιφρουρήσουμε την μεχρι τώρα προσπάθειά μας και θα προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τους συμπολίτες μας, τις γειτονιές μας, τα χωριά μας, τις πόλεις μας, την ίδια μας την Πατρίδα…».


Διαβάστε Περισσότερα » "Το μήνυμα του Νίκου Χαρδαλιά για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος"

Φαρσοκωμωδία: Η Ιταλία συμφώνησε με τον φιλότουρκο Σάρατζ την ανακατασκευή του αεροδρομίου της Τρίπολης

Συμφωνία της Ρώμης με το φιλότουρκο καθεστώς Σάρατζ είχαμε πριν λίγο προκειμένου να αναλάβουν ιταλικές εταιρείες την ανακατασκευή του ρημαγμένου αεροδρομίου της Τρίπολης στην Λιβύη.

Το συμβόλαιο που σφραγίζει την φιλοτουρκική στροφή της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Ρώμης, είναι ύψους 79 εκατ. ευρώ και το έργο θα διαρκέσει 10 μήνες.

Το πιο αστείο είναι ότι την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει περιπολίες για να μην φτάνουν τα τουρκικά όπλα στην Λιβύη (έτσι μας είπε στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη) ένα ιταλικό πλοίο στην αποστολή IRINI.

Μάλλον μετά το τέλος του πολέμου...

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρσοκωμωδία: Η Ιταλία συμφώνησε με τον φιλότουρκο Σάρατζ την ανακατασκευή του αεροδρομίου της Τρίπολης"

Ξάφριζαν σπίτια στην Αττική – Η συμμορία είχε κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε μια σπείρα γεωργιανών που είχε ρημάξει σπίτι στην περιοχή της Αττικής.
Κατά την διάρκειας επιχείρησης συνελήφθησαν οι τρεις δράστες, ηλικίας 21, 26 και 34 ετών, ενώ η συμμορία είχε κέρδη που ξεπέρναγαν τις 500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις αρχές η συμμορία έβαζε στο μάτι τα σπίτια και όταν έλειπαν οι ιδιοκτήτες έμπαιναν στις πολυκατοικίες και επεξεργάνταν τις κλειδαριές, πάνω στις οποίες είχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση.
Αν εντόπιζαν κάμερα ασφαλείας, την απενεργοποιούσαν και αποχωρούσαν για κάποιες ώρες, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν θα ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης και η Αστυνομία. Κατόπιν επανέρχονταν και εισέρχονταν στο διαμέρισμα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με χειρουργικές μάσκες.
Όταν η συμμορία έμπαινε στα σπίτια, τα μέλη της κατέβαζαν τα παντζούρια για να μην γίνονται αντιληπτοί από τους ενοίκους διπλανών διαμερισμάτων και ερευνούσαν τους χώρους μέχρι να βρουν τα κλοπιμαία που θα τους απέφεραν το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.
Όσα αντικείμενα αφαιρούσαν από τα σπίτια, τα πωλούσαν σχεδόν αμέσως σε διάφορους κλεπταποδόχους ή και ενεχυροδανειστές, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Μετά από έρευνες σε οικίες, χώρους και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 2 πυροβόλα όπλα, 2 αεροβόλα όπλα, 62 φυσίγγια, 28 ρολόγια, πλήθος κοσμημάτων, το χρηματικό ποσό των 3.750 ευρώ και πλήθος καρτών με κωδικούς από θύρες ασφαλείας.
Όλοι οι συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι και σε βάρος τους έχουν σχηματιστεί πλήθος δικογραφιών για κλοπές σε οικίες, ενώ επιπλέον ο 34χρονος έχει συλληφθεί για ληστεία και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξάφριζαν σπίτια στην Αττική – Η συμμορία είχε κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ"

Τουρισμός για όλους: Πώς θα πάρετε επιδότηση 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση

Στις ράγες της υλοποίησης τροχοδρομεί το πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους», που δρομολογεί το υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο ανάταξης του εσωτερικού τουρισμού αλλά και στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Ελεύθερου Τύπου, το ποσό επιδότησης που θα καλύπτεται στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού θα αγγίζει τα 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ενός εργαζομένου στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους» είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που θα προγραμματίσουν οι δικαιούχοι να είναι τουλάχιστον 4, ωστόσο οι ακριβείς όροι, αναφορικά με την περίμετρο καθώς και το εισοδηματικό όριο των ωφελουμένων, αναμένεται να αποσαφηνιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού.
Αλλωστε, η αναθέρμανση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος σήμερα αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 10% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων και αφίξεων, αποτελεί στρατηγική επιλογή του υπουργείου Τουρισμού στην κατεύθυνση στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες φέτος εξαιτίας των οικονομικών κλυδωνισμών που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19, αναμένεται να καταγράψουν σημαντικές ζημιές.
Τουρισμός για όλους
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είχε ενεργοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία στην προηγούμενη θητεία της, με το υπουργείο Τουρισμού να προχωρά στην αναβίωσή του με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τουριστικού κλάδου, τη στήριξη της απασχόλησης και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.
Το πρόγραμμα, για την υπαγωγή στο οποίο θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα απευθύνεται σε 250.000 δικαιούχους και σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία.
Πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι η μόχλευση της αγοράς, εξασφαλίζοντας διακοπές χαμηλού κόστους σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ανέρχεται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ, κονδύλι το οποίο και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.
Εταιρικά κουπόνια
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να πληρούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν σε αυτές έτσι ώστε να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους εταιρικά κουπόνια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα διαθέσει η επιχείρηση για τη χορήγηση των holiday vouchers θα λογίζεται ως δαπάνες και θα εκπίπτει φορολογικά από τα έξοδα της εταιρίας.

Αντίστοιχα, το ποσό με το οποίο θα ωφεληθεί ο εργαζόμενος για να κλείσει τις διακοπές του θα είναι αφορολόγητο. Τα συγκεκριμένα vouchers, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα κινούνται στη λογική των δωροεπιταγών για αγορά προϊόντων από σούπερ μάρκετ που προσφέρουν αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρισμός για όλους: Πώς θα πάρετε επιδότηση 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση"

Σε καραντίνα η δομή μεταναστών στο Πολύκαστρο

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει τεθεί σε εφαρμογή ο περιορισμός, έως και 17/06/2020, της κυκλοφορίας των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στη δομή φιλοξενίας του Πολυκάστρου στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Επιπλέον, με όμοιες κοινές αποφάσεις, παρατείνονται, μέχρι και τις 21 Ιουνίου 2020, τα μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στις δομές φιλοξενίας Ριτσώνα, Μαλακάσα και Κουτσόχερο Λάρισας, καθώς και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Τέλος, παρατείνεται, έως και τις 14/06/2020, o αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή Κρανιδίου Αργολίδας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε καραντίνα η δομή μεταναστών στο Πολύκαστρο"

Ιταλία: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων – 85 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία είναι 234.531 ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 33.774.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 85 άνθρωποι και καταγράφηκαν 518 νέα κρούσματα. 1.886 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται, 316 ασθενείς και, συνολικά, 5.301 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 33.774 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση: νόσησαν 341 περισσότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 3 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι αυξήθηκαν κατά 929.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων επηρεάζει το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας των τελευταίων ημερών. Από τα 518, συνολικά, νέα κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου, 402 καταγράφηκαν στην Λομβαρδία.

Θεωρείται πιθανή η εντατικοποίηση των ελέγχων, ιδίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας που έχει θέσει η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, σε συνεργασία με τις είκοσι μια περιφέρειες της χώρας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων – 85 θάνατοι σε ένα 24ωρο"

Κορωνοϊός: Πάνω από 40.000 οι νεκροί στη Βρετανία

Την έκκληση για δωρεά πλάσματος όσων έχουν ιαθεί από τον κορωνοϊό και έχουν ήδη τα αντισώματα έκανε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, στη σημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για την πανδημία, και επεσήμανε ότι η εξέταση για αντισώματα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του NHS για δωρεά αίματος και μεταμοσχεύσεων. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιστροφή του NHS σταδιακά στους κανονικούς του ρυθμούς και ζήτησε από τους επισκέπτες και τους εξωτερικούς ασθενείς να χρησιμοποιούν προστατευτικά προσώπου κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο, όπως και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων που - δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της Covid-19 - να φορούν μάσκες.

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες μίας μη συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit, ο υπουργός απευχήθηκε κάτι τέτοιο καθώς, όπως είπε, οι θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ λογικές και οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να αντανακλά τη θέση ότι η Βρετανία είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία θα εργαστεί σκληρά να φέρει σε πέρας μία συμφωνία που θα θέτει σε ισχύ το όραμα που εμπεριέχεται στην πολιτική διακήρυξη.

Πάνω από 40.000 οι νεκροί

Το σύνολο των θανάτων ασθενών με κορωνοϊό ξεπέρασε τις 40.000 στη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 357 νέοι θάνατοι και το σύνολό τους έφτασε συγκεκριμένα τους 40.261. Χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200.000 διαγνωστικά τεστ και από αυτά 1.650 ήταν θετικά. Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται είναι 7.080 και είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αγγλία εμφανίζεται μειωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά περίπου 2.500, σύμφωνα με νέα δεδομένα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Με βάση τα αποτελέσματα εξετάσεων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μέσα σε ένα τυχαίο 24ωρο έπεσε στα 5.600 από τα 8.000.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης στα θέματα της πανδημίας, Πάτρικ Βάλανς, δήλωσε σε ξεχωριστές τοποθετήσεις του σήμερα ότι ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας, και συγκεκριμένα στα βορειοδυτικά, είναι αυξημένος πάνω από το 1, που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες αυτές περιοχές θα αντιμετωπίσουν αυξημένα κρούσματα παρ’ όλο που στο σύνολο της Αγγλίας, ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ του 0,7 και του 1, και για το σύνολο της Βρετανίας ο δείκτης βρίσκεται μεταξύ 0,7 και 0,9.

Είπε ακόμη ότι ο επιπολασμός της Covid-19 βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία στη χώρα και ότι χοντρικά υπάρχουν περίπου 39.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού κάθε εβδομάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πάνω από 40.000 οι νεκροί στη Βρετανία"

Φεύγει ο κόσμος για το τριήμερο: Μποτιλιάρισμα σε εξόδους και διόδια

Σημειωτόν κινούνται αυτή την ώρα τα οχήματα στις εξόδους της Αττικής και ιδιαίτερα στα διόδια των Αφιδνών ενόψει του πρώτου τριημέρου μετά την καραντίνα.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μετά από μια μακρά και δύσκολη περίοδο λόγω της καραντίνας, οι πολίτες σπεύδουν να βρεθούν μακριά από το λεκανοπέδιο για το τριήμερο. Αυξημένη είναι και η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο προς την Πελοπόννησο, αλλά και στα λιμάνια. Το μόνο που «χαλάει» την προοπτική του πρώτου καλοκαιρινού τριημέρου είναι η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για κακοκαιρία με καταιγίδες αύριο.

Μάλιστα αυτή την ώρα παρατηρείται αυξημένη κίνηση στους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Πολύ αυξημένη καταγράφεται η κίνηση τώρα, στο ύψος του Σκαραμαγκά, στο ρεύμα προς Κόρινθο, όπως και στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, στο ρεύμα προς Πειραιά.

Μποτιλιάρισμα και στην λεωφόρο Κηφισίας, στο ρεύμα ανόδου, στο ύψος του Ψυχικού, ενώ κίνηση υπάρχει και στη λεωφόρο Κατεχάκη, και στα δύο ρεύματα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Φεύγει ο κόσμος για το τριήμερο: Μποτιλιάρισμα σε εξόδους και διόδια"

Έρευνα: Η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της Covid-19

Η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει θετική επίδραση στους ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με τους υπευθύνους της μεγάλης, βρετανικής μελέτης Recovery, που ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν «αμέσως» να συμπεριλαμβάνουν νέα κρούσματα στο πρωτόκολλο χορήγησης αυτού του φαρμάκου.

Η Recovery, η πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, ήταν μία από τις ελάχιστες που δεν είχε διακόψει τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, αφού δημοσιεύτηκε η αμφιλεγόμενη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Η μελέτη αυτή, που στο μεταξύ αποσύρθηκε, έκανε λόγο όχι μόνο για την αναποτελεσματικότητα αλλά ενδεχομένως και για επιβλαβείς παρενέργειες στους ασθενείς από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Αφού αναλύθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει όφελος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς» από τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, αναφέρουν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους. «Αποφασίσαμε επομένως να σταματήσουμε να δεχόμαστε εθελοντές για το σκέλος της υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Recovery, με άμεση ισχύ», πρόσθεσαν.

Όπως σημειώνουν, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα «επειδή έχουν σημαντικές συνέπειες» για τη θεραπεία των ασθενών και τη δημόσια υγεία. Η Recovery είναι μια ελεγχόμενη και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, μια μέθοδος που θεωρείται η πιο έγκυρη για να δοκιμάζονται τα φάρμακα. Διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περισσότερους από 11.000 ασθενείς που νοσηλεύονται σε 175 νοσοκομεία για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπειών για την Covid-19. Οι δοκιμές για τις άλλες θεραπείες συνεχίζονται.

Στο σκέλος της δοκιμής που αφορούσε την υδροξυχλωροκίνη συμμετείχαν 1.542 ασθενείς. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών και εκείνων που λάμβαναν την «κλασική» θεραπεία (συνολικά 3.132 άνθρωποι), ούτε στη θνησιμότητα ούτε στη διάρκεια της νοσηλείας. «Είναι απογοητευτικό που αυτή η θεραπεία είναι αναποτελεσματική αλλά έτσι θα επικεντρωθούμε στην έρευνα πιο υποσχόμενων φαρμάκων», σχολίασε ο Πίτερ Χόρμπι, ο επικεφαλής της δοκιμής.

Η υδροξυχλωροκίνη χορηγήθηκε μαζικά σε πολλές χώρες, ελλείψει αξιόπιστων πληροφοριών για την αποτελεσματικότητά της. Τα αποτελέσματα της Recovery όμως «θα αλλάξουν την ιατρική πρακτική σε όλον τον κόσμο», ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν πόσο σημαντικές είναι οι ευρείες, τυχαιοποιημένες δοκιμές για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των θεραπειών, πρόσθεσε ο «υπ’ αριθμόν 2» της μελέτης, Μάρτιν Λάντρεϊ. Την Τετάρτη, μια άλλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που έγινε στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά σε μικρότερο αριθμό ασθενών, έδειξε ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι αναποτελεσματική για την πρόληψη της Covid-19.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της Covid-19"

Νέο επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου

Νέο περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου το απόγευμα της Παρασκευής, λίγα 24ωρα μετά τον βαρύ τραυματισμό από σφαίρα του 56χρονου κτηνοτρόφου από τα Ζωνιανά.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ από το γραφείο Τύπου της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Κρήτης, πρόκειται για διαπληκτισμό και συμπλοκή δύο ανδρών στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αξός, όπου ο ένας άνδρας πυροβόλησε το όχημα του δεύτερου εμπλεκόμενου.

Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τα αίτια της συμπλοκής, ενώ το όχημα που δέχτηκε τα πυρά βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα Περάματος Μυλοποτάμου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου"

Λόγω ΚΑΔ ακυρώνουν κρατήσεις και κλείνουν ξανά χιλιάδες καταλύματα

Στον αέρα μένουν χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία αλλά και οι εκδρομείς του τριημέρου που είχαν κάνει κρατήσεις σε αυτά, καθώς αναγκάζονται για τυπικούς λόγους ή παραλείψεις να κλείσουν ξανά, παρότι άνοιξαν μόλις την περασμένη Δευτέρα. Μένουν ξεκρέμαστοι έτσι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, και οι πελάτες τους που νόμιζαν πως είχαν εξασφαλίσει τη διαμονή τους, αλλά και το προσωπικό που είχε προσληφθεί για να επαναλειτουργήσουν.

Το αλαλούμ και ο αναβρασμός προκαλείται σε όλη τη χώρα, για άλλη μια φορά από τους περιβόητους ΚΑΔ!

Για ένα τυπικό λάθος στην δήλωση Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας από τον λογιστή, ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας που έχουν έσοδα και φορολογούνται με Τέλος Επιτηδεύματος για ολόκληρο τον χρόνο, αντιμετωπίζονται σαν εποχικές επιχειρήσεις που δουλεύουν μόνον «σαιζόν».  Η αρχική εξαγγελία ότι από 1ης Ιουνίου επαναλειτουργούν τα 12μηνης λειτουργίας καταλύματα, κινητοποίησε τους επιχειρηματίες που είχαν κλείσει με κρατική εντολή αλλά ποτέ ως τώρα δεν γνώριζαν ότι έγινε λάθος δήλωση ονοματολογία στην Εφορία, να δέχονται κρατήσεις πελατών για το Τριήμερο και να προσλάβουν προσωπικό.

Και ενώ ένα λάθος στη δήλωση ΚΑΔ διορθώνεται θεωρητικά εύκολα με μια επίσκεψη στην εφορία, λόγω κορωνοϊού οι τοπικές αστυνομικές και λιμενικές Αρχές έχουν λάβει εντολή να μην δέχονται τις αλλαγές στους ΚΑΔ, αλλά να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους άνοιξαν με λανθασμένο ΚΑΔ. Ούτε δέχονται όμως οι υπηρεσίες και την προσθήκη ΚΑΔ, δηλαδή ότι μια τουριστική μονάδα που ήταν ανοικτή πριν τα μέτρα, αλλά ανοίγει ξανά από 1ης Ιουνίου, δεν θα κλείσει τον Οκτώβριο αλλά θα συνεχίσει όπως πάντα έκανε χειμώνα-καλοκαίρι.

Τα τίναξαν όλα στον αέρα οι ΚΑΔ

Το πρόβλημα με τις ΚΑΔ αποκαλύφθηκε στην αρχή της κρίσης και των υποχρεωτικών λουκέτων, όταν η κυβέρνηση μοίραζε 800άρια, καθώς πολλοί ανακάλυψαν τότε για πρώτη φορά στα χρονικά, πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει ένα λάθος στην κωδικοποίηση της ονοματολογίας των επιχειρήσεων.

Και για όσους επιβίωσαν όμως, τώρα που ξεκινά η φάση της επαναλειτουργίας, οι ΚΑΔ αποτελούν και πάλι εμπόδιο. Μέσα από τους αναλυτικούς πίνακες με τα 4ψήφια και 8ψήφια νούμερα, απαγορεύεται να ανοίξουν πριν τις 15 Ιουνίου επιχειρήσεις όσοι, αν και λειτουργούσαν κανονικά ολόκληρο τον χρόνο, δηλώθηκαν κατά λάθος από τον λογιστή τους προ ετών σαν εποχικής λειτουργίας.

Μόνον στο Ναύπλιο, για παράδειγμα, αναμένονται περισσότερες των 1.000 ακυρώσεις, όπως ανακοινώνει το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Ναυπλίου «Ξένιος Δίας», προειδοποιώντας πως οι κυρώσεις για όποιον παραβιάσει τους ΚΑΔ είναι βαρύτατες.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου:

«Μετά από τον σκληρό αγώνα που δώσαμε τις τελευταίες τρεις μέρες, λόγω της αιφνίδιας απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 30/5/2020 με την οποία εξαιρέθηκαν τα καταλύματα μας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την έναρξη της τουριστικής σεζόν την 1η Ιουνίου 2020, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη και ως εκ τούτου παραμένουμε κλειστά έως τις 15/6/2020.

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι μετά την συνάντηση μας με τον Διοικητή Τουριστικής Αστυνομίας Ναυπλίου, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι ποινές για την μη συμμόρφωση με την εν λόγω αιφνιδιαστική και άδικη ΚΥΑ σε περίπτωση ελέγχου είναι».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λόγω ΚΑΔ ακυρώνουν κρατήσεις και κλείνουν ξανά χιλιάδες καταλύματα"

Επίθεση Καραμανλή σε ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό θράσος να μας εγκαλούν αυτοί που δεν πήραν ούτε ένα νέο λεωφορείο

Για πολιτικό θράσος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας την ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με υποτιθέμενη ακύρωση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαγωνισμού για ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που είχε δρομολογηθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως «αιφνιδιάστηκε» όταν πληροφορήθηκε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο όπως ανέφερε, δεν θα έπρεπε να αιφνιδιαστεί, «καθώς γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φημίζεται για την ακρίβεια και την αξιοπιστία του».

«Εδώ, λοιπόν, συγγνώμη αλλά έχουμε μια χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικού θράσους. Δεν φτάνει που 4,5 χρόνια κυβέρνηση δεν πήραν ούτε ένα νέο λεωφορείο. Δεν φτάνει που 4,5 χρόνια κυβέρνηση διέλυσαν τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν φτάνει που 4,5 χρόνια κυβέρνηση δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε έναν διαγωνισμό της προκοπής, για την προμήθεια νέων λεωφορείων, που να μην καταπέσει δηλαδή… Έρχονται τώρα και μας κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω», σχολίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Και τι μας λένε; Ότι δεν είναι και πολύ του γούστου τους τα νέα λεωφορεία που φέρνουμε – όταν αυτοί δεν έφεραν τίποτα, το απόλυτο μηδέν. Και μας απευθύνουν και δήθεν ερώτηση, γιατί υποτίθεται ότι ακυρώσαμε εμείς τον διαγωνισμό τους», συνέχισε.

Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι τον εν λόγω διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ακύρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. «Ξέρουμε βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια φυσική απέχθεια στις ανεξάρτητες αρχές, αλλά τι να κάνουμε, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε ότι ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τον ανταγωνισμό, ότι θέτει πρόσθετες απαιτήσεις κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ότι δυσκολεύει εταιρείες να καταθέσουν προσφορά και ότι υπάρχουν κι ερωτηματικά ως προς τη χρηματοδότησή του…

«Και για όλους αυτούς τους λόγους, η Ανεξάρτητη Αρχή – και όχι η κυβέρνηση – ακύρωσε τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνω, τον ακύρωσε στο σύνολό του» πρόσθεσε και κατέληξε: «Συνεπώς, εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, παρά μόνο να τρέξουμε για να προκηρύξουμε νέο διαγωνισμό. Όπως και κάνουμε».

«Και για όλους αυτούς τους λόγους, η Ανεξάρτητη Αρχή – και όχι η κυβέρνηση – ακύρωσε τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνω, τον ακύρωσε στο σύνολό του», πρόσθεσε και κατέληξε: «Συνεπώς, εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, παρά μόνο να τρέξουμε για να προκηρύξουμε νέο διαγωνισμό. Όπως και κάνουμε».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Καραμανλή σε ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό θράσος να μας εγκαλούν αυτοί που δεν πήραν ούτε ένα νέο λεωφορείο"

Κορωνοϊός: 8.726 νέα κρούσματα στη Ρωσία και 144 νεκροί

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο στη Ρωσία κατά 8.726, φθάνοντας συνολικά τις 449.834.

Χθες οι νεκροί έφθασαν τους 144, ενώ συνολικά ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στις 5.528. Το τελευταίο 24ωρο πήραν εξιτήριο 8.057 ασθενείς, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει έχει φθάσει τις 212.680. Οι ιαθέντες συνιστούν το 47,3% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τις αρχές, για πρώτη φορά η ημερήσια ποσοστιαία αύξηση των κρουσμάτων κυμάνθηκε κάτω του 2%, στο 1,98%. Τα ενεργά κρούσματα έχουν φθάσει τις 231. 626.

Στη Μόσχα το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 1.855 κρούσματα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα δεν υπερβαίνει τις 2.000. Συνολικά στη Μόσχα έχουν καταγραφεί 191.069 κρούσματα, ενώ τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στις 90.905.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 8.726 νέα κρούσματα στη Ρωσία και 144 νεκροί "

Δημοσκόπηση Opinion Poll: 23,3 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εντυπωσιακό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνάει τις 23 μονάδες στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, καταγράφει η δημοσκόπηση της Opinion Poll που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Παρασκήνιο». 

Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις του κ. Μητσοτάκη έναντι του βασικού του πολιτικού αντιπάλου Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός προηγείται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 36,8% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (56% έναντι 19,2%).

Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται κατά 21,7 % του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (41,5% έναντι 19,8%) και η διαφορά εκτοξεύεται στις 23,3 μονάδες, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων (44,5% έναντι 21,2%).

Όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος Ερευνών της εταιρείας Ζαχαρίας Ζούπης στο Παρασκήνιο, σε 14 κριτήρια για την ανάδειξη ηγετών και σε 12 τομείς πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας διπλάσια ποσοστά προτίμησης στη χειρότερη περίπτωση για αυτόν. Χαρακτηριστική είναι η διαφορά κατά 36,8 μονάδες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Η δημοσκόπηση καταγράφει και μια εντυπωσιακή διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα κομματικά ακροατήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 19,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 65,2% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εμπιστεύονται το σχέδιο Μητσοτάκη για τη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 

Δείτε τη δημοσκόπηση 

galop1
galop2
galop3
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Opinion Poll: 23,3 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Καιρός: Έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι όλων των εποχών στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι του 2020 θα είναι ένα από τα πιο ζεστά για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού αλλά και γνωστής ιστοσελίδας μετεωρολογικών προγνώσεων.
Σύμφωνα με τονΠαγκόσμιο Mετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) έρχεται ένα αρκετά καυτό καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο. «Τους πρώτους μήνες του έτους, όλα έδειξαν ότι το 2020 θα ήταν μια από τις πιο ζεστές χρονιές από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού Κλερ Νούλις, στη Γενεύη. Η εκπρόσωπος της WMO τόνισε ότι τα κύματα θερμότητας αυξάνονται λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Ακόμη και αν η πανδημία του κορονοϊού το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο, οι πόλεις και οι δήμοι πρέπει από τώρα να προετοιμαστούν για την προστασία των πολιτών. Και αυτό γιατί απαγορεύονται τόσο οι συναθροίσεις, όσο και η λειτουργία κλιματιστικών κάτι που κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπιση ενός καύσωνα.
Αναπάντητο μένει το ερώτημα του πώς είναι προετοιμασμένα τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά θερμοπληξίας σε συνδυασμό με εκείνα του κορονοϊού.

AccuWeather:«Ένα καλοκαίρι για την Ευρώπη στο κόκκινο»

Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις της μετεωρολογικής ιστοσελίδας AccuWeather, για το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα και με την μακροπρόθεσμη εποχική πρόβλεψη που κάνει για την Ευρώπη.
Όλη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, με εξαίρεση τις βρετανικές νήσους και το δυτικό κομμάτι της Νορβηγίας που βρέχεται από τον Ατλαντικό, όπου οι μετεωρολόγοι του AccuWeather προβλέπουν περιόδους με καταιγίδες, εξίσου επικίνδυνες και τους θερινούς μήνες.
Αν και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, καθότι έχουν μεγάλο βαθμό επισφάλειας, παρόλα αυτά ως τάση, με δεδομένες και τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Σύμφωνα λοιπόν με την ομάδα της οποίας ηγείται ο επικεφαλής επί 26 χρόνια της εταιρείας, Τζέισον Νίκολς, η ανάλυση για τον καιρό του επερχόμενου καλοκαιριού στην Ευρώπη στη βάση των δεδομένων δύο δεκαετιών δείχνει ότι το φετινό καλοκαίρι προμηνύεται καυτό, με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, μοτίβο που θα κυριαρχήσει και σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχει, μάλιστα, εκτίμηση για παρατεταμένες περιόδους, όπου η θερμοκρασία θα παραμένει μεταξύ 30 και 40 βαθμών Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και της Bόρειας Ιταλίας.
draft-2020-europe-summer-highlights.jpg
Σύμφωνα με τα μοντέλα του AccuWeather, πιο επικίνδυνο αναμένεται το καλοκαίρι για την Ιβηρική Χερσόνησο, που βίωσε ένα βροχερό φινάλε του χειμώνα και της άνοιξης, ειδικά Μάρτιο και Απρίλιο. Η βροχή ευνόησε τους αποθέτες νερού, ωστόσο οι αυξημένες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε ένα ξέσπασμα της βλάστησης που θα μετατραπεί σε εν δυνάμει... προσάναμμα το καλοκαίρι με τις αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντας ακόμα πιο επικίνδυνο από το σύνηθες το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Ζέστη και ξηρασία είναι το μοτίβο που διακρίνεται προ των πυλών για το μεγαλύτερο μέρος κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και τη Γερμανία και τη Γαλλία, που θα μπορούσε να ρίξει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τη στάθμη των ποταμών, δημιουργώντας προβλήματα στα πλοία που διασχίζουν τους υδάτινους δρόμους της Ευρώπης, αν και όχι στα επίπεδα που είχαν διαπιστωθεί το 2018 και 2019.
Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία, η οποία απώλεσε το 2,6% της χειμερινής παραγωγής λόγω των ασυνήθιστα ξηρών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα και ίσως δει μείωση και των βροχοπτώσεων που καταγράφονται συνήθως στη χώρα και τους θερινούς μήνες. Μια προειδοποίηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ουκρανία είναι ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού και ο τέταρτος μεγαλύτερος καλαμποκιού.
Από την άλλη, οι επικίνδυνες καλοκαιρινές καταιγίδες, οι λεγόμενες «flash floods» με καταρρακτώδεις βροχές, ανέμους ακόμα και χαλάζι, λόγω και των ιδιαίτερα ξηρών συνθηκών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη Δυτική Ευρώπη, ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Γαλλίας και της Πολωνίας, αλλά επίσης στη Δανία και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του AccuWeather, στην «επικίνδυνη ζώνη» βρίσκονται πόλεις όπως το Παρίσι, η Πράγα, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Βαρσοβία. Για τις βρετανικές νήσους η αμερικανική ιστοσελίδα «βλέπει» βροχές που θα μπορούσαν να τερματίσουν τις παρατεταμένες περιόδους με θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται και για τμήμα της Νορβηγίας, ενώ η υπόλοιπη Σκανδιναβική Χερσόνησος αλλά και οι χώρες της Βαλτικής θα ζήσουν ένα ζεστό καλοκαίρι, όχι όμως στην ακραία μορφή του.
Αν επαληθευτεί αυτό το μοτίβο, υπάρχει, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι του AccuWeather, σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθεί και φέτος το σκηνικό των δασικών πυρκαγιών, με τη Σουηδία και τη Φιλανδία να βρίσκονται πιο κοντά στην απειλή, ειδικά για το δεύτερο μισό του φετινού καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν η Σουηδία υπέφερε από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της. Ετσι, έπειτα από όλα τα παραπάνω -κι ενώ έχουμε μόνο 2 Ιουνίου και στη χώρα μας ο καιρός ακόμα δεν θυμίζει καλοκαίρι- ο πλανήτης αναμένει την εξέλιξη των καυτών καιρικών συνθηκών μέσα τους επόμενους μήνες.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι όλων των εποχών στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news