facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Ο Τζον Μπόλτον στον ΣΚΑΪ: H Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ- Δείτε βίντεο

Λίγες μέρες πριν ο πρώην επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου εξαπέλυε «βόμβες» για τον Ερντογάν, στη σουηδική τηλεόραση χαρακτηρίζοντας τον, νέο Μουσολίνι και ζητώντας την αποβολή του από το ΝΑΤΟ. 

Ο Τζον Μπόλτον μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΙ και επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός συμμαχίας ενώ μιλά για το ενδεχόμενο νοθείας στις τουρκικές εκλογές.

Όπως είπε συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν σίγουρα αποσταθεροποιεί τη συμμαχία.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Κ. Πρέσβη, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σε ένα από τα άρθρα σας υποστηρίζεται ότι "η συμμαχία θα πρέπει να πρέπει να αφαιρέσει την ιδιότητα του μέλους από την Άγκυρα στο τετράγωνο, εξετάζοντας την αποβολή της. Πιστεύετε ότι η Τουρκία αποσταθεροποιεί τη Συμμαχία;

Πιστεύω ότι η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν σίγουρα αποσταθεροποιεί τη συμμαχία. Και υπάρχει μια μακρά λίστα με κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν, ξεκινώντας, κατά την άποψή μου, με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Οι S-400 εξουδετερώνουν τα άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Αδρανοποιούν την ικανότητα των F-35 να είναι αόρατα, μέρος του οποίου είχαμε στην πραγματικότητα  συμφωνήσει ότι θα κατασκευάσει η Τουρκία.

Τώρα αυτό δεν ισχύει. Αλλά όταν προσθέτεις σε αυτές τις καταστάσεις το απαράδεκτο μπλοκάρισμα της αίτησης ένταξης της Σουηδίας και την παρεμπόδιση της αίτησης της Φινλανδίας, και το συνδυάζεις με τις προσπάθειες του Ερντογάν να αποτρέψει τη λαϊκή ψήφο στην Τουρκία  ώστε να γίνει με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο, νομίζω ότι όλο αυτό καταδεικνύει μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με το να είσαι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Aν ο Ερντογάν προσπαθήσει να νοθεύσει τις εκλογές, τότε νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την απομάκρυσνη της Τουρκίας ή τουλάχιστον την αναστολή της ιδιότητας μέλους.

Απλά, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι.

Υπάρχει τέτοιο άρθρο στην Ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ, που προβλέπει την απομάκρυνση μέλους; Aκούγονται τέτοιες φωνές μεταξύ των κρατών μελών; Ποιος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να ενεργοποιήσει ένα τέτοιο άρθρο;

Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη στο καταστατικό. Όμως, σύμφωνα με το υπάρχον δόγμα του διεθνούς δικαίου, είναι εφικτό να αποβληθεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα μέλους της Τουκίας. Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να γίνει, ο οποίος είναι να διαλυθεί η Συμμαχία και μετά να δημιουργηθεί ξανά μετά από ένα δευτερόλεπτο, με όλα τα μέλη εκτός της Τουρκίας.

Η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας είναι θεμελιώδης στόχος της Άγκυρας, απειλώντας ακόμη και με εισβολή στα νησιά του Αιγαίου. Είναι οι αντιδράσεις των μελών του ΝΑΤΟ αντίστοιχες αυτών των απειλών;

Αυτή είναι δυστυχώς μία συμπεριφορά που έχουμε δει στο παρελθόν από την Τουρκία. Είναι πολύ χειρότερα, πιστεύω, υπό τον Ερντογάν από ό,τι ήταν τα προηγούμενα  χρόνια. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διαφωνίες μεταξύ τους για κάποια θέματα, αλλά είναι ασυνεπές με το να είσαι σωστό μέλος της Συμμαχίας να απειλείς άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. 

Θα έπρεπε η κυβέρνηση Μπάιντεν να εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, εάν η Άγκυρα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αναβάλουμε οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις για θέματα όπως η πώληση των F-16 για μετά τις τουρκικές εκλογές τον Μάιο. 

Πιστεύω ότι εν μέρει ο Ερντογάν παίζει πολιτικά παιχνίδια με το φονταμενταλιστικό στοιχείο στην Τουρκία, βάζοντας την Σουηδία απέναντι.

Εκτιμώ ότι είναι μέρος της γενικής του αντικουρδικής του εκστρατείας. 

Επομένως, βλέπω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να δώσουμε στον Ερντογάν ή σε οποιονδήποτε από τους Τούρκους υποψηφίους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της NATO προς δικό τους πολιτικό όφελος.

Η Τουρκία όπως είπατε και νωρίτερα, εκβιάζει τη Σουηδία και τη Φινλανδία, απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα, αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Υπάρχει κόκκινη γραμμή σε όλες αυτές τις προκλήσεις;
 
Όταν τα προσθέτουμε όλα αυτά μαζί, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποβληθεί η Τουρκία αυτή τη στιγμή.

Αλλά επειδή κατά την κρίση μου το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο λαός της Τουρκίας, το πραγματικό πρόβλημα είναι ο Ερντογάν και οι νεο-οθωμανικές του φιλοδοξίες. 

Θέλει να αναγεννήσει την Τουρκία, όπως ήταν πριν από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε αυτό. Αλλά δεν το βλέπω εφικτό, αν ο Ερντογάν νοθεύσει τις εκλογές και νικήσει ξανά.

Ο Υπουργός Σοϊλού είπε πριν από λίγο ότι ''όλοι οι Αμερικανοί πρέσβεις που υπηρετούν στην Τουρκία βοηθούν στην οργάνωση στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν'', πως το σχολιάζετε;

Αυτό είναι γελοίο. Και δείχνει, νομίζω, το πόσο απελπισμένος είναι ο Ερντογάν. 

Είναι πολύ ανήσυχος, δεδομένου του τι συνέβη στις δημοτικές εκλογές του 2019 και στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα και στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπου το κόμμα του ηττήθηκε. Νομίζω ότι ανησυχεί πως μπορεί να γίνει ξανά, γι' αυτό ανησυχώ  ότι θα προσπαθήσει να υφαρπάξει τις εκλογές και αυτό πρέπει να αποτραπεί. 

Πιστεύω ότι η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν σίγουρα αποσταθεροποιεί τη συμμαχία.

Υπάρχει, μια μακρά λίστα με κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν, ξεκινώντας, κατά την άποψή μου, με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. 

Οι S-400 εξουδετερώνουν τα άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Αδρανοποιούν την ικανότητα των F-35 να είναι αόρατα, μέρος του οποίου είχαμε στην πραγματικότητα  συμφωνήσει ότι θα κατασκευάσει η Τουρκία. Τώρα αυτό δεν ισχύει.

Αλλά όταν προσθέτεις σε αυτές τις καταστάσεις το απαράδεκτο μπλοκάρισμα της αίτησης ένταξης της Σουηδίας και την παρεμπόδιση της αίτησης της Φινλανδίας, και το συνδυάζεις με τις προσπάθειες του Ερντογάν να αποτρέψει τη λαϊκή ψήφο στην Τουρκία ώστε να γίνει με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο, νομίζω ότι όλο αυτό καταδεικνύει μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με το να είσαι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Aν ο Ερντογάν προσπαθήσει να νοθεύσει τις εκλογές, τότε νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την απομάκρυνση της Τουρκίας  ή τουλάχιστον την αναστολή της ιδιότητας μέλους. Απλά, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τζον Μπόλτον στον ΣΚΑΪ: H Τουρκία πρέπει να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ- Δείτε βίντεο"

Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά

Εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης, καθώς και συνθετικών ναρκωτικών στην Αττική.

Ειδικότερα σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας και στου Ζωγράφου, συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ακόμη ένα άτομο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Για την πιστοποίηση της εγκληματικής τους δράσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων, εξακριβώσεις και διασταυρώσεις στοιχείων, χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων (profiling). Παράλληλα, εξακριβώθηκε ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης στην - κατά περίπτωση - προμήθεια, αποθήκευση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς και στην είσπραξη των εσόδων από την πώλησή τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 2 σπίτια, σε όχημα, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 4 κιλά και 51 γραμμάρια κοκαΐνης, 49 κιλά και 478 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας (skunk), 9 κιλά και 309 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, 635 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, 6.500 δισκία Εcstasy, 1,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 58.000 ευρώ, 2 οχήματα, 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 5 κινητά τηλέφωνα και πλήθος νάιλον συσκευασιών.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, από τη διάρθρωση και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και από τις κατασχεθείσες ποσότητες, εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα των μελών της ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά"

Συγκέντρωση στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας σχεδιάζει το μπλόκο των αγροτών του Άργους

Αγρότες της Αργολίδας, παραμένουν σε δρόμο – μπλόκο του Άργους, για 3η ημέρα.

Στο χώρο, βρίσκεται και αστυνομική δύναμη, θέλοντας, προφανώς, να αποτρέψει, πιθανό κλείσιμο του δρόμου.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των αγροτών και των συνεταιρισμών, θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε κινητοποίηση, ενώ, γνωστοποίησαν, ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας, έξω απ’ το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, στο Ναύπλιο.

Κάλεσαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, να ενισχύσουν το μπλόκο και να συμμετέχουν μαζικά στις όποιες κινητοποιήσεις οργανωθούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας σχεδιάζει το μπλόκο των αγροτών του Άργους"

Ουκρανία: Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ στέλνουν αμυντικά αεροπορικά συστήματα και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς

Ενα αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T-MAMBA για να βοηθήσουν τη χώρα αυτή «να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και μαχητικά αεροπλάνα θα στείλουν στην Ουκρανία την άνοιξη Γαλλία και Ιταλία, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

«Η αποστολή ενός τέτοιου συστήματος ανταποκρίνεται στο αίτημα που εξέφρασε ο Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, στους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,175 δισεκ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει και έναν νέο πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς που δυνητικά θα επέτρεπε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων οι οποίοι ως τώρα ήταν εκτός της εμβέλειάς τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Πάτρικ Ράιντερ είπε στους δημοσιογράφους ότι στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλειας της Ουκρανίας (USAI) θα σταλούν στη χώρα αυτή Εκτοξευόμενες από το Έδαφος Βόμβες Μικρής Διαμέτρου (Ground Launched Small Diameter Bomb ή GLSDB), που έχουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

Στο πακέτο αυτό θα συμπεριληφθούν επίσης οχήματα μεταφοράς προσωπικού ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAPs), συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών (GMLRS), ανταλλακτικά και διάφορα είδη πυρομαχικών.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στρατιωτική βοήθειας αξίας περίπου 27,2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. 

Leopard 2, Challenger 2 και M1 Abrams «σιδερογροθιά» στην ουκρανική αντεπίθεση

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι τα νέα άρματα μάχης που προμήθευσαν χώρες του ΝΑΤΟ το Κίεβο θα αποτελέσουν μια «σιδερογροθιά» σε μια αντεπίθεση του Κιέβου για να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Ο Ρέζνικοφ είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Μάριους Μπλάστσακ ότι οι δυτικές προμήθειες πυροβόλων 155 χιλιοστών είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις στη νότια και την ανατολική Ουκρανία.

«Ο νέος συνασπισμός αρμάτων μάχης με τα κύρια άρματα μάχης χωρών του ΝΑΤΟ – τον χρειαζόμαστε αυτόν για την αντεπίθεση, θα τον χρησιμοποιήσουμε σαν σιδερογροθιά για να σπάσουμε τις αμυντικές τους γραμμές», είπε.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας που βρέθηκε σήμερα στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι η Βαρσοβία βοηθά στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών να χρησιμοποιούν δυτικά άρματα μάχης και ότι η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης είναι ζήτημα «εβδομάδων και όχι ημερών ή μηνών».

Το Κίεβο εξασφάλισε δεσμεύσεις από τη Δύση τον περασμένο μήνα για την προμήθεια κύριων αρμάτων μάχης για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, με τη Μόσχα να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να σημειώσει προόδους στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει να παραλάβει 120 έως 140 δυτικά άρματα μάχης από έναν συνασπισμό 12 χωρών σε ένα πρώτο κύμα παραδόσεων, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών Leopard 2, των βρετανικών Challenger 2 και των αμερικανικών M1 Abrams.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ στέλνουν αμυντικά αεροπορικά συστήματα και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς"

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες - Εκτεταμένοι έλεγχοι από το Σάββατο

Υποχρεωτικές για τα οχήματα καθίστανται οι αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με τις αποφάσεις μετά τη σύσκεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τη σφοδρή κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που θα φέρει πολικό ψύχος σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανάφερε ότι πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα περιφέρειες και δήμοι ενώ ήδη υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια για πυκνές χιονοπτώσεις.

Επισήμανε μάλιστα ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες και προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους από το πρωί του Σαββάτου.

Είναι δε πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση.

Το Σάββατο θα γίνει ευρεία σύσκεψη για την κακοκαιρία.

Ολόκληρη η ενημέρωση από τον Γιάννη Αρτοποιό:

«Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κακοκαιρία με την ονομασία «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ», αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Γι’ αυτό το λόγο, σήμερα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό κύριο Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών, της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων έχουν ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων καθώς και των συνοδών τους φαινομένων. Ταυτόχρονα, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, ώστε κατά την εξέλιξη των Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Τονίζουμε ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία από αύριο το πρωί, θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

– για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και

– για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Είναι επίσης απαραίτητη, κάθε μέριμνα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σχετικές πληροφορίες είναι πάντοτε διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο θα αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες - Εκτεταμένοι έλεγχοι από το Σάββατο"

Ο Καναδάς κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για το περιστατικό με το κατασκοπευτικό μπαλόνι

Ο Καναδάς κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας μετά τον εντοπισμό ενός κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής σύμφωνα με την Οτάβα, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Καναδάς κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για το περιστατικό με το κατασκοπευτικό μπαλόνι"

Ξανά στην «κατάψυξη» οι ΗΠΑ - Τουλάχιστον 10 νεκροί σε τροχαία, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Ισχυρός παγετός, με θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους -45 βαθμούς Κελσίου, απειλεί τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, με τους μετεωρολόγους να μιλούν για «αρκτική βόμβα». 

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι στις βορειοανατολικές ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κακοκαιρία σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι ο ψυχρός καιρός θα μπορούσε να φέρει χαμηλές θερμοκρασίες που θα σπάσουν ρεκόρ.

Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) κάλεσε τους ανθρώπους είτε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους είτε να λάβουν προφυλάξεις για κρυοπαγήματα και υποθερμία.

 

 Στη Βοστώνη, η δήμαρχος Μισέλ Γου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για κρύο από την Παρασκευή έως την Κυριακή και άνοιξε κέντρα φιλοξενίας για όσους πολίτες αναζητούν θερμαινόμενους χώρους. Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών θα μπορούσαν να σημειωθούν στην πόλη, καθώς και στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένονταν ριπές ανέμου 50 μίλια/ώρα, και το Πρόβιντενς.

Καθώς οι πολίτες στα βορειοανατολικά προετοιμάζονται για το κρύο, στο νότο οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν την Παρασκευή, ενώ ο καιρός άφησε 430.000 ανθρώπους χωρίς ρεύμα την Πέμπτη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στην πόλη Όστιν του Τέξας.



Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία εξαιτίας των ολισθηρών δρόμων στο Τέξας, το Αρκάνσας και την Οκλαχόμα.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξανά στην «κατάψυξη» οι ΗΠΑ - Τουλάχιστον 10 νεκροί σε τροχαία, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα"

Qatargate: Ο Παντσέρι «καίει» την Εύα Καϊλή – Δηλώνει «απλός ενδιάμεσος»

Σε πολύ δύσκολη θέση φέρνει την Εύα Καϊλή σε σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το λεγόμενο Qatargate, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος συνεργάζεται με την Βελγική Εισαγγελία, προκειμένου να τύχει πιο ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.

Αποκαλυπτικός για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο που αποδίδει στην πρώην αντίπροέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν σε συνέντευξή του στον Alpha ο δικηγόρος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Λορεν Κενς. Όπως είπε, ο πελάτης του ήταν ένας «απλός ενδιάμεσος» ανάμεσα στο Κατάρ και το Μαρόκο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Στην διαφθορά έχουμε κάποιον που δίνει χρήματα, στην προκειμένη περίπτωση από το Κατάρ ή το Μαρόκο, σε κάποιον άλλο για να κάνει κάτι. Ο πελάτης μου είναι ανάμεσα στη μία και την άλλη πλευρά», λέει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Αντόνιο Παντσέρι.

Μεταφέρει δε εμμέσως το βάρος στους εμπλεκόμενους πουέχουν αξιώματα και δικαίωμα ψήφου στη λήψη αποφάσεων, δηλαδή της Εύα Καϊλή, τον Μαρκ Ταραμπέλα και τον Αντρέα Κοτσολίνο. Ερωτηθείς σχετικά εμ τον ισχυρισμπο της Εύας Καϊλή, ότι τα χρήματα που βρέθηκαν μέσα σε βαλίτσα στην κατοχή του πατέρα της ανήκουν στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, απάντησε ότι για τους ισχυρισμούς των εμπλεκομένων στην υπόθεση θα απαντήσει στην Δικαιοσύνη, ενώ υποστήριξε «δείχνοντας» και πάλι την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, ότι «ο Παντσέρι μόνος του δεν θα είχε δώσει, ούτε θα είχε λάβει χρήματα. Αν λάβεις χρήματα από κάποιον και τα δώσεις σε κάποιν άλλο, δεν είσαι ο "αρχηγός της μαφίας"».

Ο Κενς μάλιστα υπογραμμίζει, ότι ο Αντόνιο Παντσέρι δεν έχει καμία θέση εξουσίας από το 2019, αλλά και ο πρώην συνεργάτης του και σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και σκάνδαλο δωροδοκίας δεν υπάρχει, χωρίς χρηματιζόμενο πρόσωπο σσε θέση εξουσίας. «Ο πελάτης μου έχει διαπραγματευτεί την ποινή του και δεν φοβάται τίποτα, ούτε είναι εχθρός κανενός, ούτε του κ. Τζόρτζι, ούτε της κ. Καΐλή. Απλώς πρέπει να πει τα ονόματα εκείνων που εμπλέκονται στη διαφθορά. Αυτό μόνο» λέει ο δικηγόρος του.

Όσο για τη σχέση τοηυ Αντόνιο Παντσέρι με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο κ. Κανς λέει ότι «ο κ. Τζόρτζι και ο κ. Παντσέρι συνεργαζόταν μέχρι το 2019 και εμτά συνέχισαν να έχουν επαφή. Ήταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν και είχε καλύτερη επαφή με τους ανθρώπους στο πλευρό του και αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι λογικό, είναι να έχεις δώσει ή να έχεις λάβει χρήματα. Ναι, είχε καλή επαφή με τον κ. Τζόρτζι και την κ. Καΐλή».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Qatargate: Ο Παντσέρι «καίει» την Εύα Καϊλή – Δηλώνει «απλός ενδιάμεσος»"

«Κλείδωσε» το πλαφόν σε ρωσικά πετρελαιοειδή – Συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών στα ρωσικά πετρελαιοειδή, δήλωσε την Παρασκευή η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Οι διπλωμάτες της δήλωσαν ότι τα ανώτατα όρια τιμών που συμφωνήθηκαν από τους πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ είναι 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα premium πετρελαιοειδή, όπως το ντίζελ, και ένα ανώτατο όριο 45 δολαρίων ανά βαρέλι για τα προϊόντα με έκπτωση, όπως το μαζούτ. Η πρόταση είναι το πλαφόν να τεθεί σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου.

reuters/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλείδωσε» το πλαφόν σε ρωσικά πετρελαιοειδή – Συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ"

Καιρός αύριο: Χιόνια, παγετός και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες

Στην κατάψυξη η Ελλάδα καθώς ο καιρός αύριο, Σάββατο (04.02.2023) θα θυμίζει Σιβηρία σε αρκετές περιοχές της χώρας. Χιόνια θα ρίξει στα περισσότερα ηπειρωτικά με τη θερμοκρασία σε πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αυξημένες νεφώσεις αρχικά στα κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα δυτικά και νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα και θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 13 με 15 βαθμούς και στα νότια κατά τόπους τους 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις, βαθμιαία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν από το βράδυ στα ορεινά.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 ενισχυόμενοι από το βράδυ σε 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν, στην κεντρική Μακεδονία έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 από το απόγευμα τοπικά 7 και το βράδυ στο Ιόνιο 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και βαθμιαία τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς και από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και το βράδυ στις Σποράδες θα ενισχυθούν τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις αρχικά 4 με 6 και τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις, βαθμιαία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σει βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χιόνια, παγετός και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα πέσουν βροχές και καταιγίδες"

«Πράσινο φως» για την ψηφιακή εφαρμογή αξιολόγησης εκπαιδευτικών

Υπεγράφη σήμερα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία αποφασίστηκε η έναρξη λειτουργίας της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για την διενέργεια της διαδικασίας ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ - ΕΒΠ.

Η εν λόγω πλατφόρμα, θα αποτελεί τμήμα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, και προβλέπει την ηλεκτρονική καταχώριση βιογραφικών στοιχείων των αξιολογούμενων, της προβλεπόμενης έκθεσης αυτοαξιολόγησης, τις αποτιμήσεις του αξιολογητή κατόπιν παρακολούθησης των δύο διδασκαλιών (όπως προβλέπεται από τον νόμο), καθώς και την τελική αξιολογική έκθεση με την ολοκλήρωση του εκάστοτε κύκλου αξιολόγησης.

Επιπλέον, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα παρέχεται στον εκπαιδευτικό η δυνατότητα να υποβάλει ένσταση, σε περίπτωση που διαφωνεί με την οριστική αξιολογική κρίση του αξιολογητή του, καθώς και να ενημερωθεί για την εξέλιξη της ένστασής του, μετά την εξέτασή της από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην πλατφόρμα θα αρχίσουν να καταχωρίζονται από την ερχόμενη εβδομάδα τα ζεύγη αξιολογητή-αξιολογούμενου από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, προκειμένου να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή και να αρχίσουν να καταχωρίζουν στοιχεία που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας, όπως τα βιογραφικά στοιχεία του αξιολογούμενου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, σε πρώτη φάση, η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά στις τέσσερις περιοχές στις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης των Συμβούλων (Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο, Πελοπόννησο και Κρήτη) και ξεκινά από τους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς, για τους οποίους η θετική αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση μονιμοποίησης.

Με την τοποθέτηση των υπολοίπων Συμβούλων Εκπαίδευσης το προσεχές διάστημα, η διαδικασία θα υλοποιηθεί και στις υπόλοιπες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση εστιάζει σε δύο πεδία:

α) το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, που εξειδικεύεται σε α1) γενική και ειδική διδακτική, α2) παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης και β) την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια.

Η αξιολόγηση διενεργείται βάσει τετράβαθμης περιγραφικής κλίμακας («εξαιρετικό», «πολύ καλό», «ικανοποιητικό», «μη ικανοποιητικό» έργο).

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Πράσινο φως» για την ψηφιακή εφαρμογή αξιολόγησης εκπαιδευτικών"

Στοπ από δικαστές σε κατάσχεση σπιτιού καρκινοπαθούς που είχε μπει εγγυήτρια σε δάνειο

Μετά από δικαστική μάχη τεσσάρων ετών, μία ηλικιωμένη γυναίκα, καρκινοπαθής, κατάφερε να ακυρώσει την κατάσχεση του σπιτιού της. Η βαριά ασθενής είχε μπει εγγυήτρια σε δάνειο που είχε πάρει φιλικό της πρόσωπο.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009 όταν η ηλικιωμένη καρκινοπαθής μπήκε εγγυήτρια σε σύμβαση πίστωσης ποσού (δάνειο) 200.000 ευρώ εταιρείας που ανήκε σε φιλικό πρόσωπο του οικογενειακού της περιβάλλοντος, την οποία η επιχείρηση δεν εξυπηρέτησε.

Σύμφωνα με την πλευρά της εγγυήτριας, η ίδια επιχείρησε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, να καταβάλει ένα μικρό ποσό έναντι της συνολικής οφειλής. Τελικά, η δανειακή σύμβαση καταγγέλθηκε όταν το εναπομείναν απλήρωτο κεφάλαιο ανερχόταν σε ποσό 186.824,17 ευρώ.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε διαταγή πληρωμής και της ζητήθηκε να καταβάλει για κεφάλαιο το ποσό των 186.824,17 ευρώ, και για τόκους το ποσό των 225.082,39 ευρώ και συνολικά ποσό 411.906,56 ευρώ, στην εξόφληση των οποίων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί κατάσχεση στην μοναδική της κατοικία, που ήταν ένα διαμέρισμα 75 τ.μ.

Έπειτα, όπως πληροφορούμαστε, το δάνειο πουλήθηκε από την Τράπεζα σε fund και έγινε η δίκη μεταξύ της εγγυήτριας και της εντολοδόχου του fund εταιρεία διαχείρισης. 

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης

Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη ότι, επρόκειτο για μία συνταξιούχο 73 ετών, διαζευγμένη με εξαιρετικά μικρά εισοδήματα – σύνταξη 457,09 ευρώ -, με σοβαρότατα προβλήματα υγείας μεταστατικού καρκίνου, το γεγονός ότι η ίδια προσπάθησε ακόμη και με αυτά τα εισοδήματα να καταβάλλει κάποια ποσά, ότι το ακίνητο αποτελούσε την μοναδική και κύρια κατοικία της καθώς και ότι δεν διενεργήθηκε ουσιαστικός έλεγχος πριν την κατάσχεση, ώστε να διαπιστωθεί, αν ο συνεγγυητής διέθετε περιουσιακά στοιχεία για να ικανοποιήσουν την οφειλή, ακύρωσε την κατάσχεση.

«Σημαντική απόφαση που προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

Η δικηγόρος της 73χρονης, κυρία Αριάδνη Νούκα (φωτογραφία πάνω) αναφέρει ότι «το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα κρίσιμα και προέχοντα στοιχεία της υποθέσεως έκρινε την κατάσχεση της κατοικίας της συγκεκριμένης οφειλέτριας ως πράξη που ξεπέρασε τα ακραία αξιολογικά όρια που θέτει η διάταξη της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος και βρίσκεται σε πλήρη και σημαντική δυσαναλογία με τον σκοπό που επιδιώκει.

Επρόκειτο για μια σημαντική απόφαση που προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταδεικνύει τα αντανακλαστικά της δικαιοσύνης απέναντι σε επιθετικές συμπεριφορές αμφισβητούμενης νομιμότητας που δυστυχώς στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια στο εν λόγω πεδίο έχουν υπεραυξηθεί».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στοπ από δικαστές σε κατάσχεση σπιτιού καρκινοπαθούς που είχε μπει εγγυήτρια σε δάνειο"

ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Συλλογικού Σήματος του ΣΕΒΕ «MACEDONIA THE GREAT» στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήταν η πρώτη εκδήλωση για την παρουσίαση του Σήματος στο εξωτερικό, μετά την ολοκλήρωση του α’ κύκλου των ενημερωτικών συναντήσεων στο εσωτερικό, ενώ ο ΣΕΒΕ ήδη σχεδιάζει τις επόμενες εκδηλώσεις και εν γένει δράσεις τόσο εντός όσο και κυρίως εκτός χώρας για την προώθηση του Σήματος.

Στην εκδήλωση που συντόνισε η κ. Σπυράκη απευθύνοντας και χαιρετισμό, συμμετείχαν ως ομιλητές: ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, o πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής  του ΕΛΚ, εκπρόσωπος τύπου της Διεύρυνσης Δυτικών Βαλκανίων και Νότιας Γειτονίας, Αντρέι Κοβάτσεφ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ευρωσύμβουλοι Α.Ε., τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΒΕ,  Πάρις Κοκορότσικος και ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας.

Με την παρουσία τους την εκδήλωση τίμησαν ο πρεσβευτής της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, πρέσβης Διονύσης Καλαβρέζος, ο Προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ Βρυξελλών Τζανέτος Καραντζής καθώς και οι ευρωβουλευτές Άννα Ασημακοπούλου, Πέτρος Κόκκαλης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Iωάννης Κεφαλογιάννης και Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Άπαντες συνεχάρησαν τον ΣΕΒΕ για την εθνικής σημασίας πρωτοβουλία του, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο εγχείρημα και δήλωσαν τη στήριξή τους ώστε αυτό να προχωρήσει και το σήμα να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου τα ελληνικά προϊόντα/υπηρεσίες εξάγονται. Εξήραν επίσης την πρωτοβουλία της Μαρίας Σπυράκη να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΣΕΒΕ υπό τον Πρόεδρό του κ. Διαμαντίδη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε επίσης με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβη Ιωάννη Βράιλα, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα εξωστρέφειας και αύξησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων/υπηρεσιών και επιχειρήσεων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο"

Κάτια Δανδουλάκη για την γενική απεργία των ηθοποιών: Ποιος ο λόγος να κλείσω ένα θέατρο που είναι ναός

“Άντε μία ημέρα κάνουμε απεργία. Δύο; Άντε και τρίτη; Όχι, ευχαριστώ. Το θέατρο δεν είναι για να βγαίνουμε στην σκηνή, ούτε να κάνουμε κήρυγμα ούτε να τους λέμε τα προβλήματά μας” ανέφερε η Κάτια Δανδουλάκη.

Στην κάμερα της Super Κατερίνα απάντησε η Κάτια Δανδουλάκη κι εξέφρασε την άποψή της για την γενική απεργία των ηθοποιών.

«Αυτά τα θέματα, που είναι πολύ μεγάλα, δεν λύνονται στο πόδι. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι χρειάζεται μια πάρα πολύ γερή ενημέρωση και να καταλάβουμε ότι δεν διαφωνεί κανένας με τον στόχο. Είναι μια κατάσταση που υπάρχει 20 και χρόνια και βρέθηκε να γίνει μια απεργία, επειδή συμφωνούμε όλοι;

Συμφωνώ, είμαι ιδιώτης παραγωγός, αλλά είμαι κι ηθοποιός. Βρέθηκε αυτή η στιγμή, όταν το θέατρο πεθαίνει στην κυριολεξία. Όταν παίζουμε κι έχουμε κηδέψει την μητέρα μας, τον πατέρα μας, τους αδερφούς μας κι έχουμε παίξει με 40 πυρετό» είπε αρχικά η Κάτια Δανδουλάκη.

Ποιος λόγος θα με κάνει να κλείσω ένα θέατρο, που είναι ναός. Κατ’ αρχήν δεν έχω κάτι να διαμαρτυρηθώ γιατί όλοι συμφωνούμε. Μου φαίνεται τρελό και υποτιμά την νοημοσύνη μου. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να ενημερωθούν περί τίνος πρόκειται.

Δεν έχει στόχο. Μου φταίει κάποιος και πάω και σκοτώνω κάποιον άλλον; Κλείνω ποιο θέατρο; Το πονεμένο; Από μικρή δεν τα καταλάβαινα αυτά. Μην μου πούνε ότι δεν είμαι μαζί με τους συναδέλφους. Δεν έχει λογική. Πρέπει να γίνει απεργία τώρα και μάλιστα διήμερη; Ας κάτσουμε να σκεφτούμε…

Άντε μία ημέρα κάνουμε απεργία. Δύο; Άντε και τρίτη; Όχι, ευχαριστώ. Το θέατρο δεν είναι για να βγαίνουμε στην σκηνή, ούτε να κάνουμε κήρυγμα ούτε να τους λέμε τα προβλήματά μας.

Αυτά λέγονται στα υπουργεία, στους δρόμους. Το θέατρο δεν το αγγίζουμε. Η στάση μας είναι πολιτική, όχι κομματική κι όχι ξαφνικά δύο μήνες πριν τις εκλογές» κατέληξε η Κάτια Δανδουλάκη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτια Δανδουλάκη για την γενική απεργία των ηθοποιών: Ποιος ο λόγος να κλείσω ένα θέατρο που είναι ναός"

«Μαύρο χρήμα»: Καθ’ οδόν ο νέος κανονισμός της ΑΑΔΕ

Στα «σκαριά» βρίσκεται ο νέος κανονισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού έργου και τη διαφάνεια κατά τη διενέργεια των ελέγχων.

Στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του νέου κανονισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα (3/2) η δεύτερη συνάντηση με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς για την ανταλλαγή απόψεων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος τόνισε τη σημασία που δίνει η ΑΑΔΕ στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την αξία της συνεργασίας προς το σκοπό αυτό με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Δήλωσε σχετικά: «Ο υπό έκδοση Κανονισμός στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού έργου, προωθώντας παράλληλα τη διαφάνεια κατά τη διενέργεια των ελέγχων».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα κύρια σημεία του σχεδίου Κανονισμού, όπως:

• ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας που διενεργείται από την ΑΑΔΕ (ν. 4557/2018),

• η εποπτεία που ακολουθείται κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ,

• τα βήματα της ελεγκτικής διαδικασίας και οι υποχρεώσεις των εποπτευόμενων προσώπων,

• το περιεχόμενο των διοικητικών κυρώσεων, το οποίο εξειδικεύεται για πρώτη φορά με τον Κανονισμό.

Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι προσκλήθηκαν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ υπομνήματα με περαιτέρω σχόλια για το υπό έκδοση κανονιστικό πλαίσιο.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τους φορείς των εποπτευόμενων επαγγελματικών κλάδων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ώστε με βάση και τις παρατηρήσεις τους να ολοκληρωθεί ένα συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαύρο χρήμα»: Καθ’ οδόν ο νέος κανονισμός της ΑΑΔΕ"

Νέο Ηράκλειο: Χειροπέδες στον 18χρονο που μαχαίρωσε στον πνεύμονα 17χρονο κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού

Συνελήφθη 18χρονος αλλοδαπός που μαζί με άλλα άτομα επιτέθηκε σε δύο 17χρονους στο Νέο Ηράκλειο σε υπόγεια διάβαση κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ. Από την επίθεση τραυματίστηκε με μαχαίρι στον πνεύμονα ο ένας 17χρονος.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (03.02.2023) στο Νέο Ηράκλειο, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, συνέλαβαν για την επίθεση έναν 18χρονο αλλοδαπό. Κατηγορείται ότι το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου μαζί με άλλα επτά άτομα συναντήθηκαν με δύο 17χρονους σε υπόγεια διάβαση κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού στο Νέο Ηράκλειο, με σκοπό την επίλυση προσωπικών τους διαφορών.

Στη συνέχεια, η ομάδα των οκτώ ατόμων επιτέθηκε στους δύο 17χρονους με με μπουνιές, κλωτσιές, αλλά και με μαχαίρια. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός του ενός 17χρονου στα πόδια και στον πνεύμονα, και ο ελαφρύς τραυματισμός του φίλου του.

Στο πλαίσιο προανακριτικής έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, και έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών ταυτοποιήθηκε ο 18χρονος αλλοδαπός που συνελήφθη στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου Αττικής.

Ο νεαρός οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων εμπλεκομένων συνεχίζονται.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο Ηράκλειο: Χειροπέδες στον 18χρονο που μαχαίρωσε στον πνεύμονα 17χρονο κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού"

Σοϊλού: Η μακροχρόνια διαμάχη με την Ουάσινγκτον - Από τις κυρώσεις το 2018, στο «πάρτε τα βρώμικα χέρια σας από την Τουρκία»

Η κλιμάκωση των αντιδράσεων της Άγκυρας για το κλείσιμο προξενείων ορισμένων δυτικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη και την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για κίνδυνο επιθέσεων στην Τουρκία, συνεχίστηκε αμείωτη σήμερα, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να επιτίθεται φραστικά κατά του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα, λέγοντάς του να πάρει τα «βρωμερά του χέρια μακριά από την Τουρκία».

Ο Σοϊλού, σφοδρός επικριτής των ΗΠΑ, την οποία κατηγορεί για την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, έστρεψε τα πυρά του στην Ουάσινγκτον για την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα για Αμερικανούς προειδοποιώντας τους για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ, μαζί με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, είτε έχουν κλείσει προσωρινά τις πρεσβείες και τα προξενεία τους στην Τουρκία είτε έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες έπειτα από αντιτουρκικές διαδηλώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και το κάψιμο του Κορανίου.

Χθες οι πρεσβευτές εννέα δυτικών χωρών κλήθηκαν από το τουρκικό ΥΠΕΞ για το κλείσιμο των προξενείων τους στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή των χωρών «εσκεμμένη» προσθέτοντας πως οι χώρες που προέβησαν σ' αυτή δεν μοιράστηκαν με την Τουρκία καμιά πληροφορία για τους «λόγους ασφαλείας» που επικαλέσθηκαν.

Χθες, ο Σοϊλού κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, που θα μπορούσε να ζημιώσει τον τουριστικό τομέα.

Σήμερα το μεσημέρι, σε μια εκδήλωση στην Αττάλεια, έστρεψε τα πυρά του συγκεκριμένα κατά των ΗΠΑ.

«Κάθε Αμερικανός πρέσβης που φτάνει στην Τουρκία τρέχει να μάθει πώς να κάνει εφικτό ένα πραξικόπημα στην Τουρκία», είπε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Φλέικ.

«Απευθύνομαι στον πρεσβευτή των ΗΠΑ από εδώ. Ξέρω τους δημοσιογράφους που βάλατε να γράφουν άρθρα», πρόσθεσε.

«Πάρτε τα βρωμερά χέρια σας από την Τουρκία. Είμαι πολύ σαφής. Ξέρω πολύ καλά πώς θα θέλατε να δημιουργήσετε αλληλοσπαραγμό στην Τουρκία. Σβήστε το πλατύ σας χαμόγελο και κρατείστε το μακριά από την Τουρκία».

Ο Σοϊλού συνέχισε κατηγορώντας τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη ότι συντονίζονται σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την ήπειρο.

Ο Σοϊλού και η Ουάσινγκτον έχουν μια μακροχρόνια διαμάχη. Το 2018, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε προσωρινές κυρώσεις στον Σοϊλού και στον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ για τη σύλληψη και κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Το επόμενο έτος, οι ΗΠΑ επέβαλαν και πάλι κυρώσεις στον Σοϊλού και σε άλλους Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την επίθεση της Τουρκίας εναντίον Κούρδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κυρώσεις ήταν βραχύβιες και αργότερα ήρθησαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοϊλού: Η μακροχρόνια διαμάχη με την Ουάσινγκτον - Από τις κυρώσεις το 2018, στο «πάρτε τα βρώμικα χέρια σας από την Τουρκία»"

Μινωικές Γραμμές: Τροποποιήσεις στα δρομολόγια Κρήτης λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στα δρομολόγια της Κρήτης των Μινωικών Γραμμών, λόγω της 48ωρης Πανελλαδικής απεργίας της Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα πλοία όλων των κατηγοριών, με έναρξη την Τετάρτη 08-02-2023 και ώρα 06.01 π.μ. μέχρι και την Παρασκευή 10-02-2023 και ώρα 6.00 π.μ., τα προγραμματισμένα δρομολόγια της εταιρείας στις γραμμές της Κρήτης θα εκτελεστούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα, εφόσον δεν παραταθούν οι κινητοποιήσεις:

ΤΡΙΤΗ 07.02.2023

ΣΟΥΔΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ
Αναχώρηση από το λιμάνι της Σούδας, στις 17:00 το απόγευμα.
Αναχώρηση από το λιμάνι Ηρακλείου, στις 21:00 το βράδυ.
Άφιξη στο λιμάνι Πειραιά, στις 06:30 το πρωί.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ
Αναχώρηση από το λιμάνι Πειραιά, στις 21:00 το βράδυ.
Άφιξη στο λιμάνι Ηρακλείου, στις 06:30 το πρωί.

*παραμονή του πλοίου στο λιμένα Ηρακλείου και μη εκτέλεση του σκέλους του δρομολογίου Ηράκλειο – Σούδα

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.02.2023 & ΠΕΜΠΤΗ 09.02.2023

Μη εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ και ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ στις Γραμμές Πειραιάς – Ηράκλειο – Σούδα – Ηράκλειο – Πειραιάς και Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.02.2023 – ΕΚΤΑΚΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ
Αναχώρηση από το λιμάνι Ηρακλείου, στις 09:00 το πρωί.
Άφιξη στο λιμάνι Πειραιά, στις 18:00 το απόγευμα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ
Αναχώρηση από το λιμάνι Πειραιά στις 09:00 το πρωί.
Άφιξη στο λιμάνι Ηρακλείου στις 18:00 το απόγευμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/02/2023 – ΒΡΑΔΙΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ
Αναχώρηση από το λιμάνι Ηρακλείου, στις 21:00 το βράδυ.
Άφιξη στο λιμάνι Πειραιά, στις 06:30 το πρωί.

*τροποποίηση του δρομολογίου του πλοίου την Παρασκευή 10.02.2023 και μη εκτέλεση του σκέλους Σούδα – Ηράκλειο (αναχώρηση: 17:00).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ
Αναχώρηση από το λιμάνι Πειραιά στις 21:00 το βράδυ.
Άφιξη στο λιμάνι Ηρακλείου στις 06:30 το πρωί.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να απευθύνονται στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, στα Κεντρικά Πρακτορεία των Μινωικών Γραμμών, μέσω του Πανελλαδικού Αριθμού Κρατήσεων 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο), στα κεντρικά πρακτορεία ή στα λιμενικά γραφεία της εταιρείας (Ηράκλειο: 2810-399899, 2810-330327, Πειραιάς: 210-4145744, 210-4080028, Αθήνα: 210 3376910, Σούδα: 28210-81276, Χανιά: 28210-45911-12).

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μινωικές Γραμμές: Τροποποιήσεις στα δρομολόγια Κρήτης λόγω απεργίας της ΠΝΟ"

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ

Ποινή κάθειρξης 5 ετών χωρίς αναστολή επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στον 70χρονο μουσικό που είχε διατελέσει μέλος του συγκροτήματος Πυξ Λαξ, τον οποίο έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία για ασέλγεια σε βάρος ανήλικου κοριτσιού το διάστημα 2011-2013 στον Ωρωπό.

Ο 70χρονος που δικάζεται σε πρώτο βαθμό και είναι προσωρινά κρατούμενος για δεύτερη υπόθεση ασέλγειας σε βάρος τεσσάρων ανηλίκων, επιστρέφει στην φυλακή έχοντας πλέον μία εκτιτέα ποινή.

Η απόφαση του ΜΟΕ για την ενοχή του 70χρονου για γενετήσιες πράξεις με 6χρονο κορίτσι, ελήφθη με πλειοψηφία 4 προς 3, με τρεις από τους τέσσερις ενόρκους να κρίνουν πως ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της παραβίασης εύλογης διάρκειας της δίκης. Αντίθετος με την αναγνώριση ελαφρυντικών ήταν ο Εισαγγελέας Έδρας.

Ο μουσικός σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί για την υπόθεση σε κάθειρξη 12 ετών με το δικαστήριο να του χορηγεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Στην αγόρευση του πριν λίγες ημέρες, ο Εισαγγελέας Έδρας του ΜΟΕ είχε χαρακτηρίσει "ατόπημα" και "δικονομική αντίφαση" την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε δίνοντας του, "την δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερος".

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ"

Θεσσαλονίκη: Αισθάνομαι δικαιωμένη, λέει η μητέρα μετά την καταδίκη μαιευτήρα για τον θάνατο του βρέφους της

Μαιευτήρας - γυναικολόγος καταδικάστηκε την Τετάρτη (1/1) από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 20 μηνών, με 3ετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο, από αμέλεια, νεογνού, κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Το περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 2016 σε ιδιωτική κλινική, ενώ, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος του νεογνού προήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το κατηγορητήριο καταλόγιζε στο γιατρό λανθασμένους χειρισμούς κατά τη γέννα που είχαν ως αποτέλεσμα να συνθλιβεί το κρανίο του μωρού.

«Είχα πάει στην κλινική για να γεννήσω φυσιολογικά. Αφού γεννήθηκε, έκλαψε λίγο. Μου το έβαλαν πάνω μου και μου είπαν "συγχαρητήρια, να σας ζήσει"» είπε η γυναίκα μιλώντας στο Mega.

«Επικρατούσε μια μεγάλη ταραχή. Το μωρό δεν έκλαιγε. Εμένα με κοίμισαν κάποια στιγμή. Όταν ξύπνησα, μου είπε ο γυναικολόγος ότι το παιδί δεν τα κατάφερε» πρόσθεσε.

Η γυναίκα «πάγωσε» στην είδηση ότι το παιδάκι της ήταν νεκρό. Τα δακρυσμένα μάτια της καρφώθηκαν στον γιατρό ψάχνοντας μια απάντηση, όμως οι μόνες λέξεις που άκουσε ήταν: «Ότι δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν».

«Ήμασταν όλοι σε σοκ. Ήταν δύσκολο και να το αποδεχτούμε και να το πιστέψουμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο εκείνη την ώρα. Ξεκινήσαμε να παλεύουμε για να δικαιωθούμε», ανέφερε η γυναίκα.

Και κατέληξε: «Στοίχισε σε όλους, αλλά είμαστε δυνατοί. Κάναμε κι άλλο παιδάκι μετά. Αισθάνομαι δικαιωμένη, είναι μια αρχή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Αισθάνομαι δικαιωμένη, λέει η μητέρα μετά την καταδίκη μαιευτήρα για τον θάνατο του βρέφους της"

Ερχεται Κανονισμός ΑΑΔΕ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα δεύτερη συνάντηση με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς για την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τον Κανονισμό που θα εκδώσει η ΑΑΔΕ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος τόνισε τη σημασία που δίνει η ΑΑΔΕ στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την αξία της συνεργασίας προς το σκοπό αυτό με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Δήλωσε σχετικά: «Ο υπό έκδοση Κανονισμός στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού έργου, προωθώντας παράλληλα τη διαφάνεια κατά τη διενέργεια των ελέγχων».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα κύρια σημεία του σχεδίου Κανονισμού, όπως:

• ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας που διενεργείται από την ΑΑΔΕ (ν. 4557/2018),

• η εποπτεία που ακολουθείται κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ,

• τα βήματα της ελεγκτικής διαδικασίας και οι υποχρεώσεις των εποπτευόμενων προσώπων,

• το περιεχόμενο των διοικητικών κυρώσεων, το οποίο εξειδικεύεται για πρώτη φορά με τον Κανονισμό.

Ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι προσκλήθηκαν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ υπομνήματα με περαιτέρω σχόλια για το υπό έκδοση κανονιστικό πλαίσιο.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τους φορείς των εποπτευόμενων επαγγελματικών κλάδων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ώστε με βάση και τις παρατηρήσεις τους να ολοκληρωθεί ένα συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται Κανονισμός ΑΑΔΕ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος "

Μιχαήλ Καραμαλάκης: Μήνυση του γγ Δημόσιας Τάξης κατά του απόστρατου αστυνομικού για την υπόθεση του γιου του Θεοδωρικάκου

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά απόστρατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, για τα όσα ισχυρίστηκε σχετικά με την υπόθεση του έλεγχου του γιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και φίλων του.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι «όψιμες καταθέσεις του πρόσφατα αποστρατευθέντος αξιωματικού είναι ψευδείς, συκοφαντικές και υπηρετούν πρόδηλες πολιτικές σκοπιμότητες. Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Σήμερα 3-2-2023 ο κ. Μιχάλης Καραμαλάκης, γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Μιχάλη Α. Δημητρακόπουλου, έγκληση σε βάρος προσφάτως αποστρατευθέντος αξιωματικού, ο οποίος την ημέρα της αποστρατείας του -όλως συμπτωματικά- κατήγγειλε ότι πριν από περίπου δύο (2) έτη δήθεν παρενέβη αντιθεσμικά, ως αρχηγός τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, σε διενεργηθέντα έλεγχο νεαρών ατόμων. Οι όψιμες ένορκες καταθέσεις του πρόσφατα αποστρατευθέντος αξιωματικού είναι ψευδείς, συκοφαντικές και υπηρετούν πρόδηλες πολιτικές σκοπιμότητες. Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μιχαήλ Καραμαλάκης: Μήνυση του γγ Δημόσιας Τάξης κατά του απόστρατου αστυνομικού για την υπόθεση του γιου του Θεοδωρικάκου"

Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ για την «Barbara», που και πότε θα χιονίσει

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ''ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ'' (''BARBARA'') στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά: 

Χιονοπτώσεις

Α) Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις

  1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.
  2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.
  3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
  4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.


Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση. 

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες). 

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ για την «Barbara», που και πότε θα χιονίσει"

«Κιβωτός του Κόσμου»: Νέα προθεσμία ζήτησε και έλαβε ο πατέρας Αντώνιος

Νέα προθεσμία για να προετοιμάσει τις εξηγήσεις του ζήτησε και έλαβε, μέσω των συνηγόρων του, ο πατέρας Αντώνιος από την εισαγγελέα ανηλίκων που χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Το νέο «ραντεβού» με την εισαγγελική λειτουργό θα είναι, σύμφωνα με τους νομικούς παραστάτες του ιερέα, σε δέκα ημέρες.

Η προθεσμία, δεύτερη κατά σειρά, δόθηκε προκειμένου ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» και οι δικηγόροι του να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.

Πληροφορίες ανέφεραν πως ο ιερέας, ο οποίος καλείται σε εξηγήσεις ως ύποπτος για την διάπραξη κακουργηματικής ασέλγειας σε βάρος δύο φιλοξενούμενων της δομής αλλά και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες παιδιών, είχε πρόθεση να ζητήσει την εξαίρεση της εισαγγελικής λειτουργού στην περίπτωση που δεν του έδινε νέα προθεσμία.

Ωστόσο, η προθεσμία δόθηκε με αποτέλεσμα η έρευνα να συνεχίζεται χωρίς να προκύψει κάποια εμπλοκή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Κιβωτός του Κόσμου»: Νέα προθεσμία ζήτησε και έλαβε ο πατέρας Αντώνιος"

Βέροια: Ρομά επιτέθηκαν με βαριοπούλα και κοντάρι εναντίον αστυνομικών

Επεισοδιακή εξέλιξη είχε η επιχείρηση αστυνομικών να συλλάβουν 34χρονο, σε οικισμό Ρομά στη Βέροια, ο οποίος διώκεται για διακεκριμένες κλοπές. Όταν αστυνομικοί έφτασαν, χθες το πρωί, στον οικισμό για να εκτελέσουν ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του 34χρονου, δέχθηκαν επίθεση με βαριοπούλα και κοντάρι τόσο από τον διωκόμενο όσο κι από τον 30χρονο αδελφό του και τον 65χρονο πατέρα τους, σε μια προσπάθεια να ματαιωθεί η σύλληψη.

 Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και χρειάστηκε να απευθυνθεί σε νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί τραύμα που υπέστη στο χέρι του. Τελικά, τα δύο αδέλφια και ο πατέρας τους συνελήφθησαν, ενώ για το περιστατικό σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέροια: Ρομά επιτέθηκαν με βαριοπούλα και κοντάρι εναντίον αστυνομικών"

Market pass: Στον επόμενο μήνα θα μεταφέρεται το ποσό που δεν έχει δαπανηθεί λέει ο Νίκος Παπαθανάσης

Διευκρινίσεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σχετικά με το market pass, για την επιδότηση τροφίμων και βασικά είδη.

Ο Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, σημείωσε πως το market pass θα δοθεί βάσει εισοδημάτων του 2021. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι, αν κάποιος δεν καταναλώσει το ποσό που θα του καταβληθεί είτε στην άυλη κάρτα είτε στο λογαριασμό του, το ποσό θα μεταφέρεται στον επόμενο μήνα.

Σημείωσε πως δεν υπάρχει προϋπόθεση δαπάνης των χρημάτων, για την καταβολή τους. Η μεταφορά της επιδότησης μέσω market pass, είτε μέσω κατάθεσης στο λογαριασμό είτε στην άυλη κάρτα θα παραμένει στο λογαριασμό ή την κάρτα του δικαιούχου.

Δεν θα χρειαστεί κάτι, πέραν της αίτησης, δεν θα ζητηθούν δηλαδή αποδείξεις και ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα όπως θέλει είπε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση που δεν θα δαπανηθούν τα χρήματα μόνο της άυλης κάρτας θα «εξαφανίζονται» μετά από έξι μήνες.

«Η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα, έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και προσπαθούμε να καλύψουμε το πρόβλημα με μέτρα» και αναφερόμενος στο «Καλάθι του νοικοκυριού» είπε πως «εδώ και εβδομάδες κανένα προϊόν δεν είχε αύξηση».

«Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από την Ευρώπη», παρατήρησε και είπε πως, «κανένα κράτος δεν μπορεί να καλύψει 100% το κύμα ακρίβειας».

Για το θέμα που έχει παρατηρηθεί με τη μείωση της τιμής και της ποσότητας, σημείωσε πως, «έχουμε επιβάλλει πρόστιμα και σε λίγο θα δείτε και διαφορετική σήμανση. Εμείς ελέγχουμε το ποσοστό κέρδους».

«Βεβαίως και υπάρχει αισχροκέρδεια», παραδέχθηκε σημειώνοντας πως, «πάνω από 4000 πρόστιμα για την αισχροκέρδεια».

Σχετικά με το «Καλάθι της Σαρακοστής» ο Νίκος Παπαθανάσης είπε πως, από την άλλη εβδομάδα, οπότε θα ανακοινωθούν στα σαρακοστιανά, θα υπάρχουν 60 αντί για 40 προϊόντα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Market pass: Στον επόμενο μήνα θα μεταφέρεται το ποσό που δεν έχει δαπανηθεί λέει ο Νίκος Παπαθανάσης"

«Απειλές» Τσαβούσογλου στη Δύση: Κλείνουν σκόπιμα τα προξενεία στην Κωνσταντινούπολη

Καθώς τα προξενεία δυτικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη κλείνουν το ένα μετά το άλλο, υπό την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντά επιτίθεται στη Δύση, καταφεύγοντας σε συνωμοσιολογία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα εκτιμά πως «αυτό ήταν σκόπιμο». Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή «οι χώρες θα πρέπει να ενημερώσουν την Τουρκία εάν υπάρχει τρομοκρατική απειλή» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι δεν μοιράζονται «συγκεκριμένες» πληροφορίες και έγγραφα με την Άγκυρα, μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

«Το υπουργείο Εσωτερικών μας έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας μας ειδικά σε αποστολές ορισμένων χωρών μετά από το κάψιμο του Κορανίου και αυτή την ασέβεια. Λαμβάνουμε ήδη μέτρα, είμαστε ευαίσθητοι σε αυτά τα ζητήματα. Επειδή υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε αυτές τις αποστολές. Αλλά βλέπουμε επίσης κάποιες χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το περιστατικό, Ευρωπαϊκές χώρες, να τις κλείνουν επίσης. Γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένες χώρες λένε στις άλλες να “συμμετάσχουν” σε αυτή τη δράση, δηλαδή στη δράση του κλεισίματος. Έχουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Από κάθε άποψη, από όποια οπτική γωνία και αν το δει κανείς, αυτές οι δηλώσεις και οι ενέργειες κλεισίματος είναι σκόπιμες», τόνισε ο Τσαβούσογλου. «Έχουμε προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Από εδώ και στο εξής, αν καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους χωρίς να μοιράζονται συγκεκριμένες πληροφορίες και έγγραφα, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα εναντίον τους», απείλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Απειλές» Τσαβούσογλου στη Δύση: Κλείνουν σκόπιμα τα προξενεία στην Κωνσταντινούπολη"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Δεν εντοπίστηκε η σύντροφος του Παύλου Φύσσα για να καταθέσει στο δικαστήριο

Η αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει την σύντροφο του Παύλου Φύσσα για την οποία είχε διαταχθεί βιαία προσαγωγή προκειμένου να καταθέσει, για πρώτη φορά δημόσια, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Στο δικαστήριο αναγνώστηκε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η γυναίκα, στην αγκαλιά της οποίας ξεψύχισε ο άτυχος μουσικός, δεν εντοπίστηκε στην Αττική αλλά ούτε και στο σπίτι συγγενικού της προσώπου σε επαρχιακή πόλη.

Ο μη εντοπισμός της συντρόφου του Παύλου Φύσσα, η οποία αναζητήθηκε μετά από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, προκάλεσε αντιδράσεις.

Συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου σημείωσε πως πρόκειται για «θέμα ουσίας» και πρόσθεσε «δεν μπορεί το 2023 να κρύβεται ουσιώδης μάρτυρας.. Είναι εμπαιγμός! Δέκα χρόνια εμπαιγμός! Η μάρτυρας δεν κλήθηκε καν στις ειδικές ανακρίτριες».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ένας από τους φίλους του Παύλου Φύσσα ο οποίος το μοιραίο βράδυ ήταν ανάμεσα στα άτομα της παρέας που χωρίστηκαν όταν ένιωσαν απειλή αφού ο μουσικός τους φώναξε: «Τώρα τρέχουμε». Οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, κάλεσαν την αστυνομία και όταν οι αστυνομικοί έφτασαν  πέρασαν χειροπέδες σε εκείνους και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου στον ίδιο χώρο με τον καταδικασμένο για τη δολοφονία του μουσικού, Γιώργο Ρουπακιά. «Σε ένα γραφείο καθόταν ο Ρουπακιάς, τον περάσαμε για αστυνομικό. Του ζητήσαμε και άδεια να καθίσουμε και μας την έδωσε κιόλας» κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε  «Μας ρώτησε εάν έγινε διαπληκτισμός, εάν είμαστε πολιτικοποιημένοι, τι έγινε, γιατί μας έφεραν εδώ. Ήταν πολύ άνετος. Η μόνη στιγμή που αγχώθηκε ήταν όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μάθαμε για Παύλο. Τότε ζήτησε να τον μεταφέρουν» . 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Χρυσής Αυγής: Δεν εντοπίστηκε η σύντροφος του Παύλου Φύσσα για να καταθέσει στο δικαστήριο"

Βρετανία - Σούνακ: «Το βιολογικό φύλο μετράει - Άδικο οι τρανς αθλητές να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα»

«Παίζει ρόλο το βιολογικό φύλο», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον διάσημο δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν για τις 100 ημέρες στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η δήλωσή του Συντηρητικού πρωθυπουργού ότι είναι άδικο οι τρανς αθλητές να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα, έχει προκαλέσει σχόλια στη γηραιά αλβιώνα σχετικά με τις απόψεις του για το γυναικείο φύλο και κυρίως με τα διεμφυλικά άτομα.



Μιλώντας στον διάσημο Βρετανό δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν για την μέχρι τώρα εμπειρία του στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ρίσι Σούνακ υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει γυναίκα.

Η συζήτηση άναψε, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», όταν ο Μόργκαν τον ρώτησε για τα δικαιώματα των τρανς .

Ο ένοικος της Ντάουνινγκ ξεκαθάρισε ότι το βιολογικό φύλο έχει ιδιαίτερη σημασία όταν πρόκειται για την πολιτική στον αθλητισμό και τις φυλακές. Αν και, όπως είπε, η κυβέρνηση του Λονδίνου πρέπει να δείχνει «μεγάλη συμπόνια» σε όσους θέλουν να κάνουν μετάβαση φύλου, τόνισε ότι το βιολογικό φύλο πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της τρανς βιαστή, Ίσλα Μπράισον, η οποία αρχικά έμεινε έγκλειστη σε γυναικεία φυλακή στη Σκωτία, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος πρέπει να «αναγνωρίσει τις προκλήσεις» γύρω από τους χώρους όπου εμπλέκεται το φύλο ενός ατόμου ενώ παράλληλα κάλεσε τους Βρετανούς να είναι ευαίσθητοι στις σχέσεις τους με τα διεμφυλικά άτομα.

«Ξέρω τι είναι γυναίκα, μια ενήλικη γυναίκα», είπε στον εκπομπή που παρουσιάζει ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος, Πιρς Μόργκαν στην τηλεοπτική εκπομπή «TalkTV».

«Είμαι παντρεμένος με μία (γυναίκα). Έχω δύο κόρες. Και είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία όπου οι ανάγκες τους να γίνονται σεβαστές, και να ξέρουν να τους φέρονται όταν βρίσκονται στα αποδυτήρια ή σε αθλήματα, αλλά και για την ασφάλειά τους».

Ωστόσο, έσπευσε να ταχθεί κατά των τρανς αθλητών που αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν φαίνεται δίκαιο στους περισσότερους, σωστά; Γι' αυτό, όταν πρόκειται γι' αυτές τις ερωτήσεις, το βιολογικό φύλο έχει σημασία... είτε πρόκειται για σεξ, είτε για γυναικείους χώρους, είτε για φυλακές, το βιολογικό φύλο έχει πράγματι σημασία».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρετανία - Σούνακ: «Το βιολογικό φύλο μετράει - Άδικο οι τρανς αθλητές να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα»"

Στέλνουν ψεύτικα email από οργανισμούς και τράπεζες για κλοπή τραπεζικών κωδικών – Τι πρέπει να προσέξετε

Άγνωστοι προσπαθούν μέσω ψεύτικων email από οργανισμούς και τράπεζες να αποσπάσουν χρήματα από πολίτες, μέσω της κλοπής προσωπικών κωδικών τους.

Όπως μετέδωσε το Mega, χρησιμοποιούν ονόματα οργανισμών και υπηρεσιών, όπως το gov.gr ή τραπεζών προκειμένου να εξαπατήσουν τα θύματά τους.

Συνήθως το μήνυμα ζητά να πατήσουν κάποιον σύνδεσμο, για να επιβεβαιωθούν στοιχεία και με αυτόν τον τρόπο παίρνουν κωδικούς από e banking ή pin καρτών και αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Συνίσταται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαγράφουν αυτά τα phising email.

Για τη προστασία σας θα πρέπει να:

  • Μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
  • Μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
  • Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέλνουν ψεύτικα email από οργανισμούς και τράπεζες για κλοπή τραπεζικών κωδικών – Τι πρέπει να προσέξετε"

Κρήτη: Έβγαλε 30.000 ευρώ από ελιές που δεν του ανήκαν – Είχε προσλάβει και υπαλλήλους

Τα όσα συνέβαιναν στην πλάτη των ιδιοκτητών στην Κρήτη αποκαλύφθηκαν και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις. Χρυσές δουλειές για μήνες, με τη μία κλοπή να διαδέχεται την άλλη…

Στα πράσα, την ώρα που μάζευαν ελιές σε ξένο χωράφι, πιάστηκαν 35χρονος και δύο αλλοδαποί εργάτες, που είχαν αποκομίσει σχεδόν 30.000 ευρώ, “σαρώνοντας” λιόφυτα εν αγνοία των ιδιοκτητών τους. Οι τιμές ρεκόρ που καταγράφει φέτος το ελαιόλαδο φαίνεται ότι ήταν το κίνητρο για τον 35χρονο.

Φέρεται να σκέφτηκε και να οργάνωσε το σχέδιο, χωρίς να περιμένει την κατάληξη που θα είχε τελικά η δράση του ίδιου και των δύο αλλοδαπών, Πακιστανικής υπηκόοτητας, 34 και 23 ετών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 35χρονος Έλληνας, εντόπιζε λιόφυτα στην περιοχή των Πραιτωρίων του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, των οποίων οι ιδιοκτήτες γνώριζε ότι απουσίαζαν καθώς δεν ζουν στην περιοχή.

Εκεί, με τη βοήθεια των αλλοδαπών που χρησιμοποιούσε ως εργάτες γης, φρόντιζε να στρωθούν πανιά και να πάρουν “φωτιά” τα ελαιοραβδιστικά. Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο 35χρονος και οι αλλοδαποί ράβδισαν πάνω από 400 ελαιόδεντρα σε τουλάχιστον 6 λιόφυτα, εν αγνοία των ιδιοκτητών τους.

Ωστόσο, η δράση τους έλαβε τέλος χθες 2 Φεβρουαρίου, όταν συνελήφθησαν επ’ αυτοφόρω από αστυνομικούς του Τμήματος Αστερουσίων. Στην υπηρεσία είχαν φτάσει πληροφορίες ότι άγνωστα άτομα μαζεύουν ελιές σε χωράφι Ελληνίδας, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν και εντόπισαν στο χωράφι τους τρεις ενώ είχαν μαζέψει 4 τσουβάλια με ελαιόκαρπο και τα φόρτωναν στο αυτοκίνητο του 35χρονου. Ακολούθησε έρευνα σε ελαιουργείο της περιοχής και στο σπίτι του 35χρονου όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 42 σακιά με ελαιόκαρπο, ελαιοραβδιστικό και άλλα εργαλεία και εξοπλισμός, όπως και το ΙΧ φορτηγό του Έλληνα.

Οι τρεις συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής και της παραβίασης του νόμου περί αλλοδαπών, ενώ ο ελαιόκαρπος δόθηκε στην ιδιοκτήτρια του ελαιώνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Έβγαλε 30.000 ευρώ από ελιές που δεν του ανήκαν – Είχε προσλάβει και υπαλλήλους"

«Είσαι ο ήρωάς μας»: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το «τελευταίο αντίο» στον Ευ. Τσιτλακίδη

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης είπαν το «ύστατο χαίρε» στο σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, του κυβερνήτη του μοιραίου F-4 Phantom που έπεσε σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ανδραβίδας, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι. 

Τραγικές φιγούρες τους γονείς, τα αδέλφια και τη σύντροφο του 31χρονου που δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν τον πρόωρο χαμό του.

«Είσαι ο ήρωάς μας» είπε με τρεμάμενη φωνή ο αδελφός του 31χρονου πιλότου.

«Σήμερα θρηνούμε έναν άνθρωπο σε εισαγωγικά γιατί ποτέ δεν υπήρξες μόνο άνθρωπος αλλά ένας ήρωας. Σήμερα τιμούμε τη θέληση και την προσπάθεια να καταφέρει ένας άνθρωπος αυτό που θέλει με οποιοδήποτε κόστος. Σήμερα τιμούμε αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο. Από το ακριτικό Νευροκόπι απέδειξες για μια ακόμη φορά ποια είναι τα ιδανικά της πατρίδας. Απέδειξες τις έννοιες της οικογένειας και της φιλίας. Ήσουν και θα είσαι πάντα το παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα δεν πρόκειται να λυπηθούμε. Θα βρίσκεσαι πάντα στη σκέψη μας και στη σκέψη όλων των Ελλήνων. Στάθη και Μάριε (σ.σ. υποσμηναγός Τουρούτσικας) σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε. Αθάνατοι» είπε επίσης ο αδελφός του.

Συνάδελφος του 31χρονου, εμφανώς συγκινημένος, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο σμηναγός στάθηκε κοντά σε όλους ως θαυμάσιος άνθρωπος, άριστος συνάδελφος και συνεργάτης, υπηρετώντας άοκνα την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το θαυμαστό έργο σου πάνω στα ατσάλινα φτερά σου αφήνοντας ένα κενό στην οικογένειά σου και την Πολεμική Αεροπορία. Υπήρξες έντιμος και ευθύς χαρακτήρας, ειλικρινής στις σχέσεις σου. Θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον γιο τον φίλο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι. Η οικογένειά σου που μέχρι σήμερα σε στήριζε με περίσσευμα ψυχής χάνει ένα εκλεκτό τέκνο. Το ήθος και η ευγένειά σου ξεχώριζε. Πέρασες στην αιωνιότητα και την ιστορία αλλά την αγάπη μας την είχες στη ζωή θα την έχεις για πάντα. Τη θύμισή σου δεν θα την ξεχάσουν οι λατρεμένοι γονείς και οι συνάδελφοί σου. Η πατρίδα μας σε κατατάσσει ανάμεσα στους ήρωες που θυσιάστηκαν για να διατηρήσει την ελευθερία της. Η Πολεμική Αεροπορία χάνει ένα αξιότατο στέλεχός της. Η μοίρα του ανθρώπου είναι τέτοια, έρχεται και φεύγει χωρίς να τελειώσει τα όνειρά του. Με μεγάλη θλίψη σου απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μακεδονικής γης που θα σε σκεπάσει. Ο πανάγαθος Θεός ας δίνει δύναμη στους γονείς σου».

Το φέρετρο του 31χρονου ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία και ένας συνάδελφός του μετέφερε το ξίφος και το πηλήκιό του.

Οι σημαίες στο χωριό του Ευστάθιου Τσιτλακίδη κυματίζουν μεσίστιες εδώ και ημέρες ενώ η εκκλησία όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία «πλημμύρισε» με στεφάνια στη μνήμη του πιλότου.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στεφάνι για τον ήρωα πιλότο έστειλε και η οικογένεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδόρου, πιλότου του μοιραίου Mirage 2000-5 που σκοτώθηκε το 2018.

Όπως έγινε γνωστό, η οικογένεια του 31χρονου ιπτάμενου αποφάσισε να δώσει μπομπονιέρες με κουφέτα και λευκά τριαντάφυλλα σε όσους παραστούν στην κηδεία, για να αποχαιρετήσουν τον Στάθη Τσιτλακίδη.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του άτυχου 31χρονου 

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του άτυχου 31χρονου 
 
Στεφάνια στην εκκλησία  
 
Στη θλίψη έχει βυθιστεί το χωριό του σμηναγού  
 
Άγημα έξω από τον ιερό ναό  
 
Πλήθος κόσμου θα δώσει το παρών στο τελευταίο αντίο  
 
Βαθιά οδύνη για το χαμό του 
 
Στεφάνι έξω από την εκκλησία  
 
Τελευταίο αντίο στον 31χρονο σμηναγό σήμερα 
 
Η σορός του πιλότου φτάνει στην εκκλησία  
 
Η σορός του πιλότου φτάνει στην εκκλησία
 
Η σορός του πιλότου φτάνει στην εκκλησία 
 
Η σορός του πιλότου φτάνει στην εκκλησία

Στην κηδεία έδωσαν το παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που έφτανε στην εκκλησία για το «τελευταίο αντίο» στο σμηναγό

Παρευρέθησαν, επίσης, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Παρούσα στην κηδεία ήταν και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενη από τον τομεάρχη Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

ptd.jpg
Με ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι, όπως είχε κάνει και χθες στην κηδεία του Μάριου - Μιχαήλ Τουρίτσικα, έφτασε στην εκκλησία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
 

Σε κλίμα βαθειάς οδύνης η κηδεία του συγκυβερνήτη

Χθες, Πέμπτη (2/2) σε κλίμα βαθειάς οδύνης τελέστηκε στην Τρίπολη η κηδεία του συγκυβερνήτη του F-4 Phantom, Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσης, παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, πλήθος βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

 
Απονομή Ανώτατου Βαθμού ​

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, τιμώντας τους δυο ήρωες αεροπόρους, τους απέδωσε τον ανώτατο βαθμό της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ονομάζοντάς τους Αντιπτεράρχους.

Με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την 2 Φεβ 2023, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν απόφασης του ΣΑΓΕ, απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου στους παρακάτω Αξιωματικούς Ιπταμένους, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο:

​​α.​Σμηναγό Τσιτλακίδη Ευστάθιο του Αναστασίου (68342). ​​
β.​Υποσμηναγό Τουρούτσικα Μάριο - Μιχαήλ του Κωνσταντίνου (6911).

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "«Είσαι ο ήρωάς μας»: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το «τελευταίο αντίο» στον Ευ. Τσιτλακίδη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news