facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

ΗΠΑ – Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες για την αγορά των F-16 εμμένει στο «όχι» ο Μενέντεζ

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για την αγορά των αμερικανικών F-16 από την Άγκυρα, φαίνεται πως έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ερωτήθηκε από τους Έλληνες ανταποκριτές (ΕΡΤ, Hellas Journal και ΑΠΕ-ΜΠΕ) αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ούτε όμως τις διέψευσε.

Από την πλευρά των ενδιαφερομένων νομοθετών, έγινε γνωστό ότι δεν έχουν λάβει ακόμα ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεν. αν δηλαδή, τελείωσαν ή όχι οι διαπραγματεύσεις.

Εφ’ όσον έχουν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με συμφωνία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ενημερώσει γραπτώς την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας και οι επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας, έχουν δικαίωμα να «παγώσουν» την διαδικασία της πώλησης των F-16. 

Την Τετάρτη, ο Μενέντεζ ενημέρωσε συνομιλητές του ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει αυτή την αγορά. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ – Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες για την αγορά των F-16 εμμένει στο «όχι» ο Μενέντεζ"

Σαρωτικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν κυκλώματα λαθρεμπορίας, απάτες με αγορές e-shop και πλαστά τιμολόγια

Λαβράκια έβγαλαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αφού αποκάλυψαν κυκλώματα λαθραίας εμπορίας καυσίμων, επιχειρήσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια που έχουν προκαλέσει ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία, επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, φυσικά πρόσωπα με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας αλλά και επιχειρήσεις που διακινούν χιλιάδες «μαϊμού» προϊόντα.

Το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία εντόπισε μετά από μακροχρόνια έρευνα τα πραγματικά πρόσωπα που βρίσκονταν πίσω από το κύκλωμα της απάτης με αγορές από e-shops που δρούσε σε βάρος καταναλωτών και έκλεψε από το δημόσιο φόρους πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Οι σημαντικότερες περιπτώσεις ελέγχων που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων μηνών είναι οι εξής:

Ι. Επιχειρησιακή διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής

Α. ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΟΘΕΙΑΣ/ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Με αφορμή εκτέλεση παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος, ελέγχθηκε μεγάλο κύκλωμα εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων λιανικής πώλησης καυσίμων και επεξεργάστηκε πολύ μεγάλος όγκος παραστατικών που είχαν κατασχεθεί.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, με καταλογισμό Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και λοιπών φόρων ύψους 22.174.461,80 ευρώ, πλέον πολλαπλών τελών ύψους 66.523.385,60 ευρώ, ήτοι συνολικά 88.697.847,40 ευρώ.

Β. ΕΛΕΓΧΟΙ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Διενεργήθηκε έλεγχος και κατάσχεση καπνικών προϊόντων σε εμπορευματοκιβώτια εντός του εμπορικού λιμένα Πειραιά, σε συνεργασία με το Γ’ Τελωνείο Πειραιά και το ΣΕΚ. Ειδικότερα, ελέγχθηκαν 3 εμπορευματοκιβώτια, εντός των οποίων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 27.120.000 τσιγάρα. Οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι υπολογίστηκαν στο ποσό των 5.743.406,19 ευρώ.

Γ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

Στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργήθηκαν σχετικά με την τήρηση των όρων εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις καταστρατήγησης:

1. Κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας, ελέγχθηκε επιχείρηση με εγκατάσταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία διαπιστώθηκε ότι έλαβε φορολογικά στοιχεία για μη αποδεκτές επιχορηγούμενες δαπάνες, ενώ δεν τήρησε και τους όρους υπαγωγής όσον αφορά τους απασχολούμενους εργαζόμενους. Συντάχθηκε και απεστάλη Πορισματική Αναφορά προς την αρμόδια Εισαγγελική Υπηρεσία, με προσδοκώμενο όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο 1.620.865 ευρώ.

2. Ελέγχθηκαν 6 επιχειρήσεις με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες καταστρατήγησαν τις διατάξεις του επενδυτικού νόμου, λαμβάνοντας εικονικά φορολογικά παραστατικά αξίας περίπου 2.000.000 ευρώ. Επίσης, ελέγχθηκε επιχείρηση που διαπιστώθηκε ότι εξέδωσε εικονικά στοιχεία σε μία εκ των ανωτέρω επιχειρήσεων, αξίας 1.312.000 ευρώ.

Δ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

1. Με αφορμή καταγγελίες για απάτη που έλαβε η υπηρεσία, για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-Shops) και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, εξαρθρώθηκε μεγάλη εγκληματική οργάνωση που δρούσε σε βάρος καταναλωτών.

Ειδικότερα, κατόπιν μακροχρόνιας έρευνας, εντοπίστηκαν τα πραγματικά υποκρυπτόμενα πρόσωπα τα οποία ήλεγχαν πλήθος νομικών οντοτήτων με μορφή Μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε. Οι εν λόγω εταιρείες εκπροσωπούνταν από «αχυρανθρώπους» διαχειριστές, δραστηριοποιούνταν για μικρό διάστημα ως e-shops και στη συνέχεια εξαφανίζονταν, χωρίς ποτέ να καταβάλουν φόρους.

Μέσω του ανωτέρω κυκλώματος, προκλήθηκε ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο από διαφυγόντες φόρους συνολικού ύψους περίπου 5.000.000 ευρώ.

2. Από έλεγχο σε εταιρία ταχυμεταφορών (courier), διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου δεν εξέδωσε για τα έτη 2020-2021 τουλάχιστον 7.400 αποδείξεις λιανικής πώλησης, αποκομίζοντας περιουσιακό όφελος άνω των 370.000 ευρώ, ενώ δεν κατέβαλε ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο άνω των 70.000 ευρώ.

Για τις ανωτέρω περιπτώσεις ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Ε. ΕΛΕΓΧΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ – ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, κατασχέθηκαν εικονικά φορολογικά στοιχεία που αφορούν τις χρήσεις 2016-2020 ως ακολούθως:

1. Ελέγχθηκαν 6 επιχειρήσεις που εξέδιδαν (εκδότες) εικονικά φορολογικά στοιχεία και κατασχέθηκαν παραστατικά συνολικής αξίας 104.367.187,84 ευρώ.

2. Ελέγχθηκαν 7 επιχειρήσεις που λάμβαναν (λήπτες) εικονικά φορολογικά στοιχεία και κατασχέθηκαν παραστατικά συνολικής αξίας 87.706.382,75 ευρώ.

Η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τις ανωτέρω περιπτώσεις υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 23.500.000 ευρώ. Σχετικές εκθέσεις απεστάλησαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

ΣΤ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκαν 226 έλεγχοι για τη διαπίστωση ορθής εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και εντοπίστηκαν 266 παραβάσεις σε 83 επιχειρήσεις για υποδηλωμένη και ανασφάλιστη εργασία. Απεστάλησαν εκθέσεις ελέγχου στις αρμόδιες υπηρεσίας (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ) για την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 1.452.500 ευρώ.

Ζ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟΜΙΜΗΤΙΚΩΝ

1. Διενεργήθηκε έλεγχος, κατάσχεση και καταστροφή απομιμητικών προϊόντων σε 3 επιχειρήσεις στον Νομό Ηρακλείου με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά κατασχέθηκαν 12.148 τεμάχια απομιμητικών και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 105.000 ευρώ.

2. Διενεργήθηκε έλεγχος σε 2 επιχειρήσεις στη Ζάκυνθο, όπου κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν συνολικά 8.806 τεμάχια απομιμητικών και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 81.000 ευρώ.

Η. ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.

1. Πραγματοποιήθηκαν 4 έρευνες από την Υπηρεσία σε οχήματα κυβισμού από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, τα οποία μετατράπηκαν και διασκευάστηκαν σε οχήματα μικρότερου κυβισμού και για τα οποία εκδόθηκε νέα άδεια κυκλοφορίας. Σε 3 περιπτώσεις προέκυψαν ενδείξεις εικονικού υποκυβισμού και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επίσης και οι Εισαγγελικές Αρχές.

2. Ολοκληρώθηκε έρευνα σχετικά με τη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων που σχετίζονται κυρίως με τη σίτιση προσφύγων – μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Ο έλεγχος επεκτάθηκε τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς που είχαν συνάψει συμβάσεις για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων, εστιάζοντας στις διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης, στην εξακρίβωση της επάρκειας πρώτων υλών και της ύπαρξης ή μη της κατάλληλης υποδομής για την εκτέλεσή τους, καθώς και στην υλοποίησή τους με βάση τα προβλεπόμενα και το ισχύον νομικό πλαίσιο. Σε μέρος της έρευνας συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Για τα αποτελέσματα της έρευνας ενημερώθηκαν ήδη οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

ΙΙ. Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Μακεδονίας

Α. ΕΛΕΓΧΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ – ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. Σε έλεγχο εμπόρου παλαιών μετάλλων (scrap) στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2016-2020 με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη άνω των 23.000.000 ευρώ και η μη απόδοση Φ.Π.Α. για τα ίδια έτη ποσού άνω των 250.000 ευρώ. Τα πρόστιμα και οι φόροι που θα επιβληθούν προσεγγίζουν τα 6.350.000 ευρώ.

2. Σε έλεγχο επιχείρησης εμπορίου παλαιών μετάλλων (scrap) στον Νομό Πέλλας, διαπιστώθηκε η έκδοση εικονικών τιμολογίων στις χρήσεις 2016-2017, ύψους 1.530.127 ευρώ. Επιπλέον, διαπιστώθηκε η μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τις χρήσεις 2011-2021. Οι φόροι και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. υπολογίστηκαν στο ποσό των 1.811.000 ευρώ.

3. Σε έλεγχο φυσικού προσώπου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαπιστώθηκε η υποβολή ανακριβών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τις χρήσεις 2015-2019, με συνολική αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη περίπου 700.000 ευρώ.

Β. ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

1. Στα πλαίσια ελέγχου επιδότησης επιχείρησης στον Νομό Τρικάλων, διαπιστώθηκε υπερτιμολόγηση του έργου, ύψους 2.468.848 ευρώ. Τα πρόστιμα και οι φόροι που επιβλήθηκαν, καθώς και η επιστροφή μέρους της επιδότησης προσεγγίζουν το ποσό των 2.500.000 ευρώ.

2. Σε έλεγχο επιδότησης κτηνοτροφικής μονάδας στον Νομό Ξάνθης, διαπιστώθηκε η λήψη και χρησιμοποίηση εικονικών φορολογικών στοιχείων, αξίας 200.000 ευρώ. Το ύψος των προστίμων υπολογίζονται στο ποσό των 278.588 ευρώ.

Ενημερώθηκαν με σχετικές εκθέσεις τόσο οι Δ.Ο.Υ. όσο και ο αρμόδιος φορέας για την επιστροφή των επιδοτήσεων.

Γ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

1. Σε έλεγχο πόθεν έσχες συγγενικών μεταξύ τους προσώπων διαπιστώθηκε η μη δήλωση εισοδήματος για τις χρήσεις 2016-2018 συνολικού ύψους 500.000 ευρώ και η χρησιμοποίηση εταιρικού σχήματος ναυτικής εταιρείας για το ξέπλυμα του ποσού αυτού και την περαιτέρω τοποθέτησή του σε επιχορηγούμενες επενδύσεις.

2. Σε έλεγχο φυσικού προσώπου για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων διαπιστώθηκε προσαύξηση περιουσίας ύψους περίπου 400.000 ευρώ, προερχόμενη από απάτες, και η περαιτέρω χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα για το ξέπλυμα αυτής.

3. Σε έλεγχο φυσικού προσώπου διαχειριστή προμηθεύτριας εταιρείας, διαπιστώθηκε απάτη σε βάρος του Δημοσίου στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων, ύψους 700.000 ευρώ.

Δ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟΜΙΜΗΤΙΚΩΝ

Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, για εμπορία παραποιημένων – απομιμητικών προϊόντων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 8.347 προϊόντα (ενδύματα, υποδήματα, κινητά, ρολόγια, γυαλιά, τσάντες και αρώματα), τα οποία αποτελούσαν απομίμηση/παραποίηση επώνυμων Δικαιούχων Σημάτων Εταιρειών.

Οι ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε., με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, θα συνεχίσουν, με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, τη μάχη τους για την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., καθώς επίσης και για την εφαρμογή και τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία καταναλωτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρωτικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν κυκλώματα λαθρεμπορίας, απάτες με αγορές e-shop και πλαστά τιμολόγια"

Τσαβούσογλου: Επεισόδιο με την ΥΠΕΞ του Βελγίου - «Το ΡΚΚ έχει έντονη παρουσία στη χώρα σας» (βίντεο)

Καμία «ευκαιρία» δεν αφήνει να πάει χαμένη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επιμένει να μιλά για το ζήτημα των Κούρδων και του PKK στους συνομιλητές του, προκαλώντας συχνά ένταση.

Το τελευταίο επεισόδιο είχε πρωταγωνίστρια την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ που επισκέφτηκε την Τουρκία.

Στην κοινή συνέντευξή τους ο Τσαβούσογλου ζήτησε σε έντονο ύφος τη λήψη μέτρων από τις Βρυξέλλες ώστε να περιοριστεί η «τρομοκρατική οργάνωση του PKK» στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

«Θέλουμε να πάρετε μέτρα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, που στη χώρα σας έχει έντονη παρουσία και δράση όπως και στην Ευρώπη. Μόλις χθες έξω από την πρεσβεία μας [ενν. στο Βέλγιο] έγιναν διαδηλώσεις με τις σημαίες του PKK και τις φωτογραφίες του αρχιτρομοκράτη Oτσαλάν», είπε ο Τσαβούσογλου.



Πρόσθεσε, ακόμη, ο Τούρκος υπουργός ότι «όπως δεν μπορούν να γίνονται διαδηλώσεις υπέρ του Ισλαμικού κράτους, έτσι πρέπει να γίνει και στο Βέλγιο για το PKK. Οι νόμοι δεν πρέπει να εφαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο αν είμαστε ειλικρινείς στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Αμέσως η ομόλογός του απάντησε όπως θα έπρεπε σε ένα τέτοιο αίτημα: «Για τις διαδηλώσεις αν έχετε περισσότερες πληροφορίες, να μας τις πείτε, αλλά να ξεκαθαρίσω πως οι διαδηλώσεις έγιναν στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της διαδήλωσης».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσαβούσογλου: Επεισόδιο με την ΥΠΕΞ του Βελγίου - «Το ΡΚΚ έχει έντονη παρουσία στη χώρα σας» (βίντεο)"

Νέο «ράπισμα» Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Τουρκίας για την καταδίκη του Ιμάμογλου

Η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία μετά την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση, καταδικάζοντας την ποινή φυλάκισης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών στερώντας του το δικαίωμα για πολιτική δραστηριότητα. Η ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τη συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω της παρατεταμένης προφυλάκισης, των ισχυρισμών για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των υποθέσεων περί προσβολής.

Ο λαός της Τουρκίας δικαιούται να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του χωρίς φόβο τιμωρίας. Το δικαίωμα άσκησης των ελευθεριών της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας, στις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο και στις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις βάσει ποινικών νόμων περί «προσβολής» και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «ράπισμα» Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Τουρκίας για την καταδίκη του Ιμάμογλου"

Έρευνα MRB: Προβάδισμα 5,4% της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ – Η δημοτικότητα των μελών της κυβέρνησης

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε το διάστημα 1 – 9 Δεκεμβρίου 2022.

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ έχει προβάδισμα 5,4 % έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ κατέγραφε ποσοστό 28,5 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1 %. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,3 %, το ΚΚΕ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 4,5 %, ΜέΡΑ 25 2,9 %, Ελληνες-Εθνικό Κόμμα 2,7 %, Πατριωτική Ενωση 1.1 % και Εθνική Δημιουργία 1 %.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,8 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 15 %. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 9,9 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5,1 %.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 45,2% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25.3%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 7,9% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7.6%.


Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,5% απαντά η ΝΔ, το 30,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 25,7% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41,6% απαντά ΝΔ και το 38% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 39,3% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23,6%.

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Δεκεμβρίου 2022 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Δείτε το γράφημα με τη δημοτικότητα των μελών της κυβέρνησης (υπουργών και κυβερνητικού εκπροσώπου).

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Πληθωρισμός/Ακρίβεια με 58,6%, Υγεία/Περίθαλψη με 41,9%, Ανεργία με 34,9%.


Οι λέξεις «Οργή» και «Φόβος» με ποσοστό 46,8% εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν οι «Παραίτηση/Απογοήτευση» με 35,5% και η «Ελπίδα» με 26,6%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 61,2% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 11% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 61,6% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 9,2% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Ελληνοτουρκικά

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 52,1% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Ακρίβεια – Οικογενειακό εισόδημα – Καλάθι νοικοκυριού

Στην κάρτα που αφορά τις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα των πολιτών το 72,3% απαντά «ανταποκρίνομαι με μεγάλη δυσκολία/μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ στις βασικές προσωπικές/οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις».

Το 73,3% απαντά ότι έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο της ακρίβειας και έχουμε πλέον σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.


Για τον βαθμό αποτελεσματικότητας του μέτρου «το καλάθι του νοικοκυριού» στη συγκράτηση των τιμών το 72,9% απαντά «όχι και τόσο αποτελεσματικό/καθόλου αποτελεσματικό».

Στο ερώτημα «πόσο σοβαρό είναι το θέμα των υποκλοπών» το 77,5% απαντά «πολύ σοβαρό/αρκετά σοβαρό»


Στην κάρτα «τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» το 68,8% απαντά «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των τιμών», το 42,3% «η ενίσχυση του εθνικού δημόσιου συστήματος υγείας» και το 40,8% «η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα MRB: Προβάδισμα 5,4% της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ – Η δημοτικότητα των μελών της κυβέρνησης"

Μαρία Σπυράκη: Παραιτούμαι της ασυλίας - Να ξεκαθαρίσει το θέμα με τον βοηθό μου, δεν έχω σχέση με το σκάνδαλο του Κατάρ

Παραιτείται από την ευρωβουλευτική ασυλία η Μαρία Σπυράκη και ζητεί  το άμεσο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης για την οποία ο Ευρωπαίος εισαγγελέας ζήτησε άρση ασυλίας: Όπως είπε η ίδια στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, η υπόθεση αφορά το επίδομα αλλοδαπής που ελάμβανε συνεργάτης της, χωρίς να έχει το απαιτούμενο διάστημα παραμονής στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου.

Όπως είναι σαφές, το ζήτημα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το Qatargate. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να συσχετίσει τις δύο υποθέσεις, πράγμα που οδήγησε τη ΝΔ να κάνει λόγο για «αντιπολιτευτική απελπισία».

«Πρώην συνεργάτης έχει λάβει ποσό επιδόματος αλλοδαπής  ενώ σύμφωνα με το συμβόλαιο έπρεπε να είναι συγκεκριμένες μέρες στο ευρωκοινοβούλιο αλλά απουσίαζε για προσωπικούς λόγους.  Το έλαβε ενώ δεν το δικαιούτο.  Έχουμε συχνά τέτοιου είδους ανακοινώσεις και  πολύ συχνά η πρόταση για άρση ασυλίας απορρίπτεται. Εγώ ωστόσο δεν επικαλούμαι την ασυλία, θέλω να ξεδιαλύνει και να ξεκαθαρίσει η υπόθεση» είπε η Μαρία Σπυράκη.

«Τα χρήματα τα έχει πάρει ο πρώην βοηθός μου, ο ίδιος μπορεί να αποδείξει τα της παρουσίας του. Δεν έχω κανενός είδους συναλλαγή με τον συνεργάτη μου, δεν έχω καμία οικονομική εκκρεμότητα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω καμία ανάμειξη με κανενός είδους σκάνδαλο, ανέφερε η κα Σπυράκη, αναφερόμενη στη σύμπτωση να ζητηθεί η άρση της ασυλίας της ενώ στην κορυφή της επικαιρότητας είναι το σκάνδαλο χρηματισμού στελεχών του ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ, στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, για την οποία ζητήθηκε επίσης η άρση της ασυλίας της για ανάλογο ζήτημα.

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

«Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κα Σπυράκη, όπως την κα Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη ΝΔ» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της, μετά το αίτημα για άρση της ασυλίας της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Για άλλη μια φορά οι βελγικές αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη.

Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κα Σπυράκη, όπως την κα Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη ΝΔ.

Οι άνθρωποι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Η ίδια η κυρία Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαρία Σπυράκη: Παραιτούμαι της ασυλίας - Να ξεκαθαρίσει το θέμα με τον βοηθό μου, δεν έχω σχέση με το σκάνδαλο του Κατάρ"

Καιρός αύριο: Ζέστη με θυελλώδεις νοτιάδες – Πού θα βρέξει

Ζεστός θα παραμείνει ο καιρός αύριο, Παρασκευή (16.12.2022) σε όλη τη χώρα. Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές. Ενισχύονται οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 20 με 22 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο σε Αττική – Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια τοπικά 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στις Κυκλάδες τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς και στη βόρεια Κρήτη τοπικά έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και στα βόρεια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη με θυελλώδεις νοτιάδες – Πού θα βρέξει"

Άρση της ασυλίας Καϊλή και Σπυράκη ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας

Ο Ευρωπαίος Γενικός εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη για τις αμοιβές των βοηθών τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αίτημα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας βασίζεται σε μια άλλη έρευνα, διαφορετική από εκείνη που αφορά το Κατάρ, η οποία διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υφίστανται υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, αναφορικά με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Ωστόσο, βάσει του εφαρμοστέου εθνικού δικαίου, οι δύο γυναίκες ευρωβουλευτές δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε την εξής δήλωση για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:

“Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση”.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση της ασυλίας Καϊλή και Σπυράκη ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας"

Τουρκία: Μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία όλων των ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον δήμαρχο της πόλης, τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης και σε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, έξι μήνες πριν από κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και δεκαπέντε ημερών, όπως ανέφερε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του, Κεμάλ Πολάτ. Καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε, ο Ιμάμογλου θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Ο 52χρονος δήμαρχος θεωρείται πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023 απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρόντες στη μεγάλη διαδήλωση είναι και οι έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης: ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), η Μεράλ Ακσενέρ του επονομαζόμενου Καλού Κόμματος (İYİ), ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet), ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), ο Αλί Μπαμπατζάν του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και ο Αχμέτ Νταβούτογλου του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek).

«Διέγραψαν τις ψήφους σας» είπε ο Ιμάμογλου στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, αψηφώντας τη βροχή. «Αυτή δεν είναι η δική μου δίκη αλλά η δίκη της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας» επέμεινε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν φοβάται καθόλου αυτήν την παράνομη απόφαση».

«Δεν φοβόμαστε! Δεν έχω δικαστές για να με προστατεύσουν αλλά έχω μαζί μου 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες και το έθνος μας», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του ότι «όσο σκαιή και αν είναι η καταστολή, θα την διαλύσουμε».

Η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα νικήσει τον Ερντογάν «με την κοινή λογική και για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε.

«Όλα θα πάνε καλά!» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το σλόγκαν της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του για τον δήμο της πόλης, το 2019.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετέχουν σε μια κοινή δημόσια κινητοποίηση αφότου συγκρότησαν την κοινή πλατφόρμα τους για να αντιπαρατεθούν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού (CHP) και πιθανός κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, κατήγγειλε «ένα πλήγμα της δικαιοσύνης στο έθνος» και υποσχέθηκε ότι «δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό».

«Ζήτω η ελευθερία, κάτω η τυραννία», είπε στο πλήθος η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ ενώ ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι από την Κωνσταντινούπολη ξεκινάει σήμερα «ο μεγάλος αγώνας κατά του τυράννου».

Διαδήλωση με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τουρκικά μμε, έγινε ταυτόχρονα στην Τραπεζούντα, τη γενέτειρα του δημάρχου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ερντογάν δεν έκανε δηλώσεις για την καταδίκη του Ιμάμογλου. Ωστόσο ο στενός σύμμαχός του, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ότι «όλοι πρέπει να σεβαστούν μια απόφαση της δικαιοσύνης, είτε τους αρέσει είτε όχι».

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll δείχνει σήμερα ότι, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του AKP, η καταδικαστική απόφαση του Ιμάμογλου δεν πείθει: το 28% από αυτούς θεωρούν ότι πρόκειται για μια «πολιτική υπόθεση» και μόνο το 22% ότι ήταν μια δίκη για δυσφήμιση.

Νωρίτερα, σήμερα, το Παρίσι αποδοκίμασε την προσπάθεια καθαίρεσης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Με βαθιά ανησυχία μάθαμε για την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, κ. Εκρέμ Ιμάμογλου», δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Γαλλία υπενθυμίζει την προσήλωσή της στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και στη σημασία του σεβασμού των κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε, προτρέποντας την Τουρκία «να αντιστρέψει επειγόντως όλες τις αρνητικές τάσεις επί το έργον σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου"

Δεσμεύτηκε η περιουσία πατέρα Αντώνιου και Πρεσβυτέρας

Με διάταξη του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, δεσμεύτηκε η περιουσία του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας του και δύο ακόμη προσώπων της Κιβωτού του Κόσμου.

Ειδικότερα, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος κ. Βουρλιώτης διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το πόρισμα της έρευνας της Αρχής για την Κιβωτού του Κόσμου, καθώς εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή και δύο συνεργατών τους.

Συγκεκριμένα, σε λογαριασμούς και ακίνητα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της υπεξαίρεσης και της απιστίας.

Το ζευγάρι φέρεται να ζούσε με χρήματα της ΜΚΟ, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται αγορές ακινήτων από τον πατέρα Αντώνιο που θεωρούνται ύποπτες, ενώ για αλλά δύο πρόσωπα φέρεται να προέκυψαν «ύποπτα» ποσά.

Το πόρισμα έχει ήδη αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και θα συσχετισθεί με τη δικογραφία που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεσμεύτηκε η περιουσία πατέρα Αντώνιου και Πρεσβυτέρας"

Εύα Καϊλή: Εξελίξεις στην υπόθεση – Διατάχθηκε ποινική έρευνα και στην Ελλάδα

Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας μπαίνει η Εύα Καϊλή καθώς η ευρωβουλευτής θα ερευνηθεί και στην Ελλάδα για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με την προϋπόθεση να μην διώκεται, ήδη, στο Βέλγιο. Την επείγουσα παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης ο οποίος ανέθεσε σε δυο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για τη διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρδάκης παρήγγειλε στους εισαγγελικούς λειτουργούς να ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Θα ζητηθεί επίσης πιστοποιητικό για τη δικονομικής πορείας της έρευνας.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την τύχη της συγκεκριμένης έρευνας είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.

Όπως προβλέπει το Άρθρο 57 παράγραφος 4, «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από τη δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύα Καϊλή: Εξελίξεις στην υπόθεση – Διατάχθηκε ποινική έρευνα και στην Ελλάδα"

Πάτρα: Λεία-μαμούθ 2 εκατ. ευρώ για σπείρα που έκλεβε σήμα συνδρομητικών καναλιών

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, προχώρησε η Ασφάλεια Πατρών, συλλαμβάνοντας στην Πάτρα και στην Αθήνα, επτά άτομα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις μέχρι τώρα έρευνες έχει προκύψει ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ, οι ζημιές στις εταιρείες παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών, ανέρχονται περίπου στα 10.000.000 ευρώ, ενώ οι «πελάτες» τους φθάνουν περίπου τους 2.000.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση δρούσε τα τελευταία έξι χρόνια, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.

Με αυτά λοιπόν τα μέσα κατάφερναν να αποκωδικοποιούν και να αναμεταδίδουν, με παράνομο τρόπο, τηλεοπτικά προγράμματα προστατευόμενων συνδρομητικών καναλιών, εισπράττοντας συνδρομές για τις παράνομες υπηρεσίες που παρείχαν.

syndromitika__3_

syndromitika__4_

Τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας πελατολόγιο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, είχαν δημιουργήσει παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα και ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως πωλητές, τόσο των παράνομων διαδικτυακών παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και των παράνομων συσκευών αναμετάδοσης.

Επίσης, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών εγκατεστημένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τηλέφωνο, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα του πελατολογίου τους, και ειδικότερα όσον αφορά την εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων, την ημερομηνία λήξης περιόδου συνδρομής με βάση την πληρωμή, την διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP) κ.α.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, όπως προέκυψε από τις έρευνες της Ασφαλείας Πατρών, τρία από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν στη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων, ιδρύοντας επιχειρήσεις σε Πάτρα και Ιωάννινα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εμπορία ειδών αρτοποιίας, λιανικού εμπορίου προϊόντων καφέ και εμπορίας μεταχειρισμένων επιβατηγών αυτοκινήτων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και στα αυτοκίνητά τους, οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Πατρών, βρήκαν, μεταξύ άλλων, έξι αυτοκίνητα, μεγάλο αριθμό συσκευών IPTVBOXES, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέσα αποθήκευσης και το χρηματικό ποσό των 60.910 ευρώ.

Επιπλέον, βρέθηκαν προγράμματα σχετικά με την λειτουργία των συσκευών IPTVBOXES, καθώς και ειδικά προγράμματα διαχείρισης πελατών, από τα οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, προκύπτει ότι οι «πελάτες» της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνούν τα 1.950 άτομα.

syndromitika__1_

syndromitika__2_ 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ η Ασφάλεια Πατρών συνεχίζει τις έρευνες για την υπόθεση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Λεία-μαμούθ 2 εκατ. ευρώ για σπείρα που έκλεβε σήμα συνδρομητικών καναλιών"

Ράγισαν καρδιές στον αποχαιρετισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη- Σε κλίμα οδύνης η κηδεία

Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν σήμερα συγγενείς και φίλοι τον 16χρονο Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος κατέληξε, μετά  από πυροβολισμό που δέχτηκε από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Απαρηγόρητοι είναι οι δικοί του άνθρωποι, που έχουν στο πλευρό τους Ρομά από όλη την Ελλάδα.

Η πομπή ξεκίνησε από το σπίτι του 16χρονου στον οικισμό «Αγία Σοφία» σε κλίμα οδύνης με πλήθος κόσμου να ακολουθεί για να αποχαιρετήσει τον νεαρό, που ήταν πατέρας ενός βρέφους 1μιση ετών.

 

Ρομά από όλη την Ελλάδα «πλημμύρισαν» τον δρόμο γύρω από την νεκροφόρα, και αμέτρητα στεφάνια εστάλησαν στην εξόδιο ακολουθία, στη μνήμη του. Το πλήθος του κόσμου ήταν τέτοιο ώστε η εξόδιος Ακολουθία καθυστέρησε λίγη ώρα να ξεκινήσει.

Στον οικισμό “Αγία Σοφία” νωρίτερα στο σπίτι του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη ήχησαν ως αποχαιρετισμός τα τραγούδια που αγαπούσε ο ίδιος. Απαρηγόρητη είναι η σύζυγος του αλλά και οι γονείς και οι φίλοι του που τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία.

Εν αναμονή της απόφασης του συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την προφυλάκιση η μη του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη, η οποία θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα εκπνεύσει και η προθεσμία των πέντε ημερών που προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Η προθεσμία ξεκίνησε χθες και το συμβούλιο θα κληθεί να λύσει τη διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή που προέκυψε στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως ο 16χρονος Ρομά κατέληξε το πρωί της Τρίτης (13/12), έπειτα από εννέα ημέρες νοσηλείας στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από τον πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ράγισαν καρδιές στον αποχαιρετισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη- Σε κλίμα οδύνης η κηδεία"

Τουρκία - Προκλητικός Ερντογάν κατά Μπορέλ: Προσβλητικά τα σχόλιά του για τη Ρωσία, δεν τον θεωρώ συνομιλητή μου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με τη Συρία και τη Ρωσία κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτή τη στιγμή θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα με τη Συρία και τη Ρωσία ως ένα τρίο. Γι' αυτό θα πρέπει πρώτα να συναντηθούν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, μετά οι υπουργοί Άμυνάς μας και μετά οι υπουργοί Εξωτερικών μας», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν.

Αφού είπε ότι οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας θα μπορούσαν επίσης να συναντηθούν για συνομιλίες μετά τις συναντήσεις των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, της άμυνας και των εξωτερικών, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσόρισε την πρότασή του στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση» δρα στη Συρία, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της, και τόνισε ότι η χώρα του θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της, αν χώρες όπως οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παρέχουν «χιλιάδες φορτηγά» με όπλα, πυρομαχικά, εργαλεία και εξοπλισμό σε τρομοκράτες στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επίσης εναντίον πρόσφατων σχολίων του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θεωρώ συνομιλητή μου τον Μπορέλ. Μπορεί να είναι μόνο συνομιλητής του (τούρκου υπουργού Εξωτερικών) κ. Τσαβούσογλου», δήλωσε ο Ερντογάν και χαρακτήρισε «προσβλητικά» τα σχόλια του Μπορέλ.

«Με άλλα λόγια, ο Μπορέλ δεν μπορεί να καθορίζει ούτε να ρυθμίζει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα για να παίρνει τέτοιες αποφάσεις σε τέτοια ζητήματα. Ήταν ένα πολύ προσβλητικό σχόλιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα της Γερμανίας εναντίον μιας συνωμοσίας ακροδεξιών για να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα, ο Ερντογάν καλωσόρισε τα μέτρα και είπε πως το να ρίχνεις φως στη διαδικασία μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου είναι σημαντικό.

«Ο λαός μου, η χώρα μου, είναι αυτοί που θα καταλάβουν καλύτερα τα αισθήματα (που επικρατούν) στη Γερμανία κατά των σχεδίων για πραξικόπημα. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε την ίδια συμπάθεια και κατανόηση από τη φίλη και σύμμαχό μας Γερμανία», δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία - Προκλητικός Ερντογάν κατά Μπορέλ: Προσβλητικά τα σχόλιά του για τη Ρωσία, δεν τον θεωρώ συνομιλητή μου"

Πολωνία – Λιθουανία: Μπλοκάρουν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Πολωνία και η Λιθουανία μπλοκάρουν το ένατο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης πριν από τη συνάντηση των ηγετών του μπλοκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις είπε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους την Πέμπτη ότι μια προτεινόμενη αποδυνάμωση της επισιτιστικής ασφάλειας ανοίγει δυνητικά ένα παραθυράκι και τη δυνατότητα για τους υπό κυρώσεις Ρώσους ολιγάρχες να αυξήσουν τον πλούτο τους.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την πρόταση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε εκείνους τους ολιγάρχες, που υποστηρίζουν και επωφελούνται από το καθεστώς του Πούτιν, τροποποιώντας έναν κανονισμό και αποδεσμεύοντας τα προσωπικά τους οικονομικά και χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Λαντσμπέργκις.

Η Πολωνία και η Λιθουανία επιμένουν ότι η τελευταία έκδοση του πακέτου κυρώσεων θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του ρωσικού πολέμου. Ο Λαντσμπέργκις κάλεσε τα κράτη μέλη να μην ενδώσουν στο αφήγημα της Ρωσίας ότι οι κυρώσεις επιδεινώνουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και είπε ότι στόχος του αποκλεισμού θα πρέπει να είναι «ο περιορισμός των ενεργειών των επιτιθέμενων αλλά όχι η χαλάρωση».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η χώρα του ευνοεί «διαφανείς και αυστηρές κυρώσεις, κυρώσεις που είναι αποτελεσματικές και μειώνουν τις οικονομικές δυνατότητες της Ρωσίας». Πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι λομπίστες δραστηριοποιούνται συχνά στις Βρυξέλλες και ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος — να βρουν «παραθυράκια» γύρω από τις κυρώσεις, να τις καταστήσουν λιγότερο αυστηρές, ευκολότερες».

«Πολλές χώρες έχουν προτείνει να αφαιρεθούν ορισμένοι Ρώσοι ολιγάρχες από τη λίστα κυρώσεων», συμπεριλαμβανομένου του Μοσέ Καντόρ — «ο οποίος ως ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας», είπε ο Μοραβιέτσκι . «Σίγουρα είμαστε ενάντια σε αυτό. Οι φτηνοί και πρόχειροι υπαινιγμοί ότι η Πολωνία ήταν υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων δεν έχουν βάση. Θέλω να είμαι σαφής – η Πολωνία είναι υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων».

Ο Γιοσέπ Μπορέλ επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είπε καθοδόν στη σύνοδο κορυφής ότι δεν περίμενε μια συμφωνία μεταξύ των ηγετών του μπλοκ για το πακέτο και το θέμα θα επιστρέψει στους πρεσβευτές της ΕΕ για περισσότερες συνομιλίες.

bloomberg /aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολωνία – Λιθουανία: Μπλοκάρουν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας "

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σερρών: Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού

Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού με τα ισχύοντα δεδομένα, έκανε σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελος Βάκαλος.

Χωρίς να αποκλίνει από τις αρχικές του δηλώσεις προ μηνών, σημείωσε πως στην Π.Ε Σερρών μόνο τέσσερις ή πέντε ιδιώτες γιατροί έχουν εγγραφεί ενώ οι υπόλοιποι είναι από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εικόνα που αντιστοιχεί για όλη τη χώρα .

Ανταποκρίθηκε το 53% των πολιτών

Όσον αφορά τους πολίτες, μόλις το 53% περίπου ανταποκρίθηκαν κάνοντας εγγραφή στο σύστημα, ενώ η εφαρμογή των προστίμων για τους μη εγγραφέντες «παγώνει» μέχρι τον Απρίλιο. Τα πρόστιμα αφορούν πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, για φάρμακα, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και τις λοιπές παροχές.

Ο κ. Βάκαλος υποστήριξε πως πέραν της ανακοίνωσης των προστίμων για τους πολίτες που δεν θα ανταποκριθούν, υπήρχε και απειλή προς τους ιδιώτες γιατρούς, ότι εάν δεν εγγραφούν θα τους αφαιρούσαν το δικαίωμα συνταγογράφησης, κάτι που τελικά δεν ίσχυσε.

Μικρός ο χρόνος της πρώτης επίσκεψης 

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών χαρακτήρισε μη επαρκή το χρόνο της πρώτης επίσκεψης τους ασθενούς στον προσωπικό γιατρό (45 λεπτά) για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πολύ ουσιαστική πράξη η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια επίσκεψη και σε αυτό το χρόνο. Υποστήριξε πως υπήρξε μια μνημονιακή υποχρέωση που προέβλεπε την εγγραφή του 50% του πληθυσμού στο νέο θεσμό έως το τέλος της χρονιάς και αφού αυτό επετεύχθη τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους με άλλο ρυθμό.

Μειώση ασθενών ανα γιατρό

Τόνισε επίσης πως για την πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή του θεσμού (υπάρχει προγραμματισμός για το 2023), θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός ασθενών ανά γιατρό, να αυξηθούν οι αποδοχές τους και να υπάρξει εργαστηριακή υποστήριξη. Εν τω μεταξύ σημείωσε πως δεν καθορίζονται εφημερίες γιατρών ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα παιδιά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σερρών: Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού"

Δίκη για Μάτι: «Ο άντρας μου άφησε τη μάνα μου για να σώσει εμένα που είχα πιάσει φωτιά»

Για την τραγωδία που έζησαν όταν βρήκαν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων απανθρακωμένες στο οικόπεδο Φράγκου μετά τη φωτιά στο Μάτι, καταθέτουν σήμερα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά, συγγενείς θυμάτων. Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψαν τα όσα βίωσαν εκείνες τις τραγικές ώρες, όπου αναζητούσαν τους συγγενείς του στο Λιμεναρχείο της Ραφήνας, όπου τα καΐκια αποβίβαζαν επιζήσαντες αλλά και νεκρούς της τραγωδίας.

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση του κ. Αριστομένη Γραικιώτη, η σύντροφος του οποίου βρέθηκε απανθρακωμένη στο κτήμα της οικογένειας Φράγκου, το οποίο έγινε ο τάφος 26 ανθρώπων. Ο μάρτυρας περιέγραψε τις προσπάθειες που έκανε να βρει τη σύντροφο του, πέφτοντας στη θάλασσα, όπου ένα καΐκι τον περισυνέλεξε. Αυτό το καΐκι, όπως ανέφερε, που άνηκε σε ιδιώτη, περισυνέλλεξε και τη σορό της 13χρονης Εβίτας Φύτρου, η οποία έπεσε από τα βράχια στη θάλασσα για να σωθεί.

Η κ. Αγγελική Κωνσταντάκη με δάκρυα στα μάτια αναφέρθηκε στις στιγμές όπου ενώ προσπαθούσε να σώσει τη μητέρα της, η ίδια τυλίχτηκε στις φλόγες. Τότε ο άνδρας της βλέποντας ότι δεν μπόρεσε να σώσει τη πεθερά του έσπευσε να βοηθήσει εκείνη. «Με καταδίκασαν να έχω τύψεις ότι εγκατέλειψα τη μητέρα μου και να το έχω βάρος σε όλη μου τη ζωή. Έχασα φίλους, κινδύνεψα εγώ και κόντεψα να χάσω τα παιδιά μου. Δυστυχώς δεν έχω ακούσει από κανένα μια συγγνώμη. Όλα έγιναν καλά μας είπαν. Αν δεν ήταν καλά καμωμένα δεν ξέρω πόσους θα κλαίγαμε. Καήκαμε. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να δουλέψουν από τις βλάβες και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Ούτε αυτό δεν αναγνωρίστηκε» είπε η μάρτυρας.

Ειδικότερα, στην κατάθεσή του ο κ. Γραικιώτης, ο οποίος έχασε τη σύντροφό του, Στέλλα, στις φλόγες περιέγραψε τα όσα βίωσε μέχρι να εντοπιστεί η σορός της γυναίκας απανθρακωμένη μαζί με άλλες μέσα στο οικόπεδο της οικογένειας Φράγκου. Όπως είπε, γύρω στις 4:45, πήγαν με τη σύντροφό του με τη μηχανή τους προς το βουνό, όπου έβλεπαν καπνούς για να δουν τι συμβαίνει.

«Κοιτάγαμε προς τα πού πήγαινε η φωτιά, ήταν πίσω από το βουνό, δεν τη βλέπαμε. Ο καπνός πήγαινε προς τη Νέα Μάκρη. Είδαμε δυο πυροσβεστικά στην κορυφή του βουνού, χωρίς όμως να επιχειρούν. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε προς το Μάτι. Είδα ένα ελικόπτερο πέρασε το βουνό και εξαφανίστηκε. Δεν μπόρεσα να δω αν έκανε κάτι», είπε ο μάρτυρας λέγοντας πως την ώρα εκείνη δέχθηκε τηλεφώνημα από ένα φίλο του για να πάει μαζί με τη σύντροφό του προς τη Λεωφόρο Ποσειδώνος σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα:

«Πήγαμε και ο καπνός αυξάνονταν και έρχονταν προς τη θάλασσα. Φτάσαμε στο σπίτι και από την παραλία βλέπαμε απίστευτο καπνό με φλόγες. Επειδή ανησύχησα είπα στη Στέλλα να πάω προς την εκκλησία του Ματιού να δω που έχει φτάσει η φωτιά. Έφτασα στην εκκλησία, είχε πιάσει φωτιά ένα οικόπεδο, διάσπαρτες φλόγες παντού. Φοβήθηκα. Έφυγα».

Στη συνέχεια, ο κ. Γραικιώτης τηλεφώνησε - όπως είπε - στη σύντροφό του και της είπε να πάνε μαζί στο σπίτι τους στο Μάτι να πάρουν κάποια βασικά αντικείμενα και να φύγουν. «Ξεκινήσαμε με κατεύθυνση προς το Κόκκινο Λιμανάκι. Είδαμε κόσμο αλαφιασμένο που πήγαινε προς τη θάλασσα. Δεν άκουσα τίποτα, καμία πυροσβεστική, καμία καμπάνα να χτυπά. Ο κόσμος έκανε ότι μπορούσε μόνος για να σωθεί. Η φωτιά είχε κατέβει. Για να φτάσουμε γρηγορότερα στο σπίτι έστριψα στην οδό Πάρου να κόψω δρόμο και να φτάσω πιο γρήγορα. Από τον καπνό δε βλέπαμε μπροστά μας. Φτάσαμε στο σπίτι εκεί δεν βλέπαμε ούτε στο 1,5 μέτρο. Ερχόταν λάβα. Φωτιά δεν βλέπαμε. Πήραμε δυο τρία πράγματα και χωριστήκαμε. Εγώ πήρα τη μηχανή και κατευθύνθηκα προς το Κόκκινο Λιμανάκι όπου είχαμε δώσει ραντεβού να βρεθούμε» είπε ο μάρτυρας για να συνεχίσει:

«Περίπου 1500 μέτρα ήταν η απόσταση προς το Κόκκινο Λιμανάκι. Στο δρόμο είδα ένα φίλο τον Παναγιώτη, του είπα να φύγει. Τον έχασα, μετά έμαθα ότι ξεκληρίστηκε ολόκληρη η οικογένειά του. Πήγα στο Κόκκινο Λιμανάκι και περίμενα εκεί τη Στέλλα. Με το που έφτασα την πήρα τηλέφωνο. Λίγο πριν τις 7 μου απάντησε. Μου είπε ότι είχε αφήσει το αυτοκίνητο και ότι έχει φοβερή φωτιά και ότι τρέχει προς τη θάλασσα. Μετά από 2 λεπτά την πήρα ξανά αλλά δεν απάντησε. Το τηλέφωνο καλούσε. Συνέχισα να την καλώ αλλά δεν απάντησε».

Ο μάρτυρας ήδη ανήσυχος πήρε, όπως είπε, την απόφαση του να πάει προς τη Ραφήνα για να ψάξει τη σύντροφό του. «Αποφάσισα να φύγω να πάω προς Ραφήνα να αφήσω τη μηχανή και να ψάξω να βρω τη Στέλλα, να γυρίσω πίσω δηλαδή. Έκανα ελιγμούς ανάμεσα από τα αυτοκίνητα. Φτάνοντας στη Λ. Δημοκρατίας μου προξένησε τρομερή εντύπωση ότι δεν υπήρχε έστω ένας αστυνομικός. Ένας να υπήρχε – 200 μέτρα παρακάτω ήταν το τμήμα – να μην αφήνει τα αυτοκίνητα να μπαίνουν στο Μάτι, αυτά δε θα μπλόκαραν και δεν θα καίγονταν ο κόσμος. Πήγα στη Ραφήνα, άφησα τη μηχανή και ξεκίνησα προς τη παραλία με σκοπό κολυμπώντας να φτάσω στην παραλία που νόμιζα ότι μπορεί να έχει κατέβει η Στέλλα» είπε ο κ. Γκρεκιώτης, περιγράφοντας στη συνέχεια πως μέσα στη λάβα και τη φωτιά και δυνατό αέρα προσπαθούσε, είτε κολυμπώντας, είτε σκαρφαλώνοντας στα βράχια να φτάσει στο Μπλε Λιμανάκι.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκεί μέσα στους καπνούς είδα ένα φουσκωτό και του φώναξα να πάω στο φουσκωτό για να σωθώ. Κολυμπώντας έφτασα στο φουσκωτό, ανέβηκα πάνω. Ήταν ιδιωτικό και πάνω εκτός από τον ιδιοκτήτη του σκάφους, υπήρχε και ένας λιμενικός που μετά έμαθα ότι ήταν ο Λιμενάρχης. Το φουσκωτό με προβολείς -δεν υπήρχε ορατότητα – πήγαινε προς τη Κυανή Ακτή. Μας φώναζαν όμως άνθρωποι να τους διασώσουμε. Η φωτιά ήταν πάνω από τα κεφάλια τους. Πήδηξα από το φουσκωτό και κολυμπώντας τους βοηθούσα να ανέβουν πάνω. Τους πήγαμε στο Λιμάνι της Ραφήνας και τους αφήσαμε. Πήγαμε πάλι προς τη Κυανή Ακτή, μας σταματήσανε πάλι. Παραλάβαμε και έναν εγκαυματία. Δεν ήξερα από πού να το πιάσω για να τον ανεβάσω πάνω».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ξεσπώντας σε λυγμούς αναφέρθηκε στη κλήση που δέχθηκε ο Λιμενικός που επέβαινε στο φουσκωτό για να περισυλλέξει τη 13χρονη Εβίτα Φύτρου. «Ο Λιμενικός δέχθηκε μια κλήση να πάμε προς τη Κυανή Ακτή του είπαν ότι ήταν κάποιο άτομο. Ήταν το κοριτσάκι που είχε πέσει από τα βράχια. Δεν άντεξα να βγω. Το κοριτσάκι το βάλαμε στο φουσκωτό στο πίσω μέρος πήγαμε στη Ραφήνα. Μετά αρχίσαμε να βλέπουμε και άλλες βάρκες που πήγαιναν να πάρουν κόσμο. Ήταν ιδιωτικές όλες. Δεν είδα κανένα σκάφος του Λιμενικού, δεν ξέρω αν ήταν πιο μέσα και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν. Κάθε πέντε λεπτά ανέβαινα στο Λιμεναρχείο που καταγράφανε τα περιστατικά και προσπαθούσα να δω αν ήταν το όνομα της Στέλλας. Δεν ήταν. Ήρθαν η κόρη της και η αδελφή της».

«Απανθρακωμένη»

Την επόμενη της τραγωδίας ο κ. Γραικιώτης πήγε στο Μάτι. «Το σπίτι είχε καταστραφεί τελείως, έψαξα να δω αν υπήρχε κάτι. Τίποτα. Πήγαμε με τα πόδια τη διαδρομή που υποτίθεται ότι θα είχε ακολουθήσει η Στέλλα, σε ένα οικόπεδο εντοπίσαμε το αυτοκίνητό της, δεν είχε πάθει τίποτα. Ήταν σε ένα οικόπεδο που το είχανε καθαρίσει, δεν είχε κλαδιά ούτε τίποτα. Συνεχίσαμε στη Κυανή Ακτή. Φτάσαμε στην ταβέρνα. Εκεί είδα τα απανθρακωμένα πτώματα. Φώναξα κάποιους του Ερυθρού Σταυρού. Έφυγα και έφτασα έξω από το σπίτι της οικογένειας Φράγκου. Πολλά αυτοκίνητα ήταν καμένα, δεν μπήκαμε μέσα, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Γυρίσαμε στο καμένο σπίτι και μετά στη Ραφήνα. Βρέθηκε στο οικόπεδο Φράγκου απανθρακωμένη μαζί με άλλους», είπε ο μάρτυρας για να προσθέσει: «Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν υπήρχε από πουθενά βοήθεια. Από κανένα κρατικό φορέα. Κανείς δεν ειδοποίησε, κανείς δεν βοήθησε. Αυτοβούλως ο κάθε ένας προσπαθούσε να κάνει ότι μπορούσε».

«Χάσαμε τη μητέρα μας…»

Οι αδελφές Παναγιώτα και Αθηνά Νικολάου, οι οποίες έχασαν τη μητέρα τους, Στέλλα, στις φλόγες, κατέθεσαν ότι μόνες τους συμπέραναν ότι είχε απανθρακωθεί στο οικόπεδο Φράγκου. «Την κάλεσα γύρω στις 5. Βρίσκονταν με το σύντροφό της στο Ν. Βουτζά. Βλέπανε καπνούς, την άκουσα ψύχραιμη. Της είπα να φύγουν, εκείνη μου είπε "βεβαίως γιατί δεν θέλω να καώ". Ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσα από εκείνη. Ήμουν ήσυχη. Περίπου μια ώρα μετά ανοίγω την τηλεόραση και είδα ότι υπήρχε φωτιά στο Βουτζά. Την καλούσα αλλά δεν απαντούσε. Δεν έβρισκα ούτε τους γείτονες να ρωτήσω. Βρήκα αργά το απόγευμα τον σύντροφό της. Μου είπε: "ψάχνω να βρω τη μαμά σου" και μου έκλεισε το τηλέφωνο», κατέθεσε η κυρία Παναγιώτα Νικολάου και συνέχισε:

«Στις 12:30 το βράδυ η κόρη του συντρόφου της μητέρας μου, μου είπε να πάρω την αδελφή της μαμάς μου και να πάμε στο Λιμάνι της Ραφήνας. Ψάχναμε τη μητέρα μου στις βάρκες με τις σορούς που φέρνανε. Μετά ξεκίνησε η αναζήτηση στα νοσοκομεία. Στις 25 Ιουλίου η αδελφή μου έδωσε δείγμα DNA. Πηγαίναμε κάθε μέρα στη περιοχή και τη ψάχναμε. Η αδελφή μου μπήκε μέσα στο οικόπεδο Φράγκου και βρήκε διάφορα αντικείμενα ανθρώπων. Μας τηλεφώνησαν στις 30 Ιουλίου ότι ταυτοποιήθηκε. Καταλάβαμε ότι η μητέρα μου βρίσκονταν στο οικόπεδο Φράγκου από προσωπικά της αντικείμενα που βρέθηκαν».

Η κυρία Αθηνά Νικολάου είπε στην κατάθεσή της: «Έψαχνα στα νοσοκομεία που υπήρχαν θύματα. Είδα πτώματα καμένα. Έλεγα μήπως η μαμά μου ήταν εκεί. Δεν ήταν. Πήγα στο Μάτι να τη ψάξω. Μπήκα μέσα στο κτήμα Φράγκου. Δεν το είχαν κλείσει. Είδα διάφορα αντικείμενα, βρήκα ένα κλειδί καμένο. Με ενημέρωσαν ότι ταυτοποιήθηκε η σορός της. Πήγα να υπογράψω τα χαρτιά….».

«Ούτε μια συγγνώμη»

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση της κ. Αγγελικής Κωνσταντάκη, η οποία έχασε τη μητέρα της στις φλόγες. «Βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι εκείνη την ημέρα. Γύρω στις 4:15 με πήρε μια φίλη από το Βουτζά και μου είπε πως παίρνει τα παιδιά της και φεύγει Βγήκαμε να δούμε τι γίνεται. Βλέπαμε τηλεόραση αλλά λέγανε για τη φωτιά στη Κινέττα. Ακούσαμε το Δήμαρχο πολύ καθησυχαστικό. Βγήκε στη τηλεόραση και έκανε δηλώσεις. Είπε πως δεν υπάρχει θέμα για το Μάτι. Κάποια στιγμή ο μεγάλος μου γιος άρχισε να ταράζεται. Να μου λέει να φύγουμε. Έδιωξα τα παιδιά τους είπα να πάνε στο Λιμάνι. Είχα τη μητέρα μου μαζί», είπε η μάρτυρας φορτισμένη και συνέχισε περιγράφοντας τις προσπάθειες που έκανε εκείνη και ο σύζυγός της για να κατεβάσουν την μητέρα της στη θάλασσα:

«Πήρα τη μητέρα μου και αρχίσαμε να κατεβαίναμε. Άρχισε να βρέχει κάφτρες. Φτάσαμε στον παραλιακό πεζόδρομο και σε κάποια στιγμή η μαμά σκόνταψε και έπεσε. Πρέπει να σας πω ότι αυτός ο δρόμος δεν έχει καθαριστεί ποτέ. Ο άντρας μου που προπορεύονταν γύρισε να πάρουμε τη μητέρα μου….. Δεν μπορούσαμε να τη σηκώσουμε. Όταν κατάλαβε ότι δε μπορούσε να κάνει τίποτα και ενώ και εγώ είχα πιάσει φωτιά αποφάσισε να σώσει εμένα. Με άφησε στα σκαλιά λίγο πιο πέρα. Με βάλανε και μένα μέσα στη θάλασσα. Είχα αφόρητους πόνους από το έγκαυμα και βγήκα. Έρχονταν ένα παιδί και μου έδινε μια βρεγμένη μπλούζα να με σκεπάσει. Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Ήξερα ότι έχω τη μητέρα μου και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Άκουγα ανθρώπους να φωνάζουν ονόματα των δικών τους και παντού εκρήξεις. Και εμείς ανήμποροι να κάνουμε οτιδήποτε. Κατά τις 12:30 ήρθαν δυο πυροσβέστες να μας βγάλουν από τη παραλία. Αρχίσανε κάποιες εκρήξεις και κατεβήκαμε τα σκαλιά ξανά. Δεν βλέπαμε. Τα καταφέραμε. Επειδή δεν μπορούσα να ξαναμπώ στη θάλασσα με βάλανε πάνω σε μια καρέκλα και κυριολεκτικά με πετάξανε σε ένα σκάφος. Με πήγαν αρκετά μέτρα από το Λιμάνι της Ραφήνας. Πήγα περπατώντας στο Λιμάνι. Οι γιοί μου ξυπόλυτοι στα βράχια και κολυμπώντας φτάσανε στο Λιμάνι. Βρέθηκα μόνη μου καμένη, πονεμένη και χωρίς να ξέρω τι είχε γίνει. Συνάντησα φίλους και γνωστούς που είχαν χάσει παιδιά και έψαχναν όλοι να δουν τι έγινε. Ο άντρας μου πήγε και βρήκε μετά τη μητέρα μου. Είδε κάποιους πυροσβέστες και τους είπε ήταν εκείνη. Στις 7 το πρωί ξεκίνησα να πάω στο Μάτι. Ήθελα να δω τι έγινε. Από το πόδι μου έτρεχε υγρό. Πήγα σε γιατρό μου έκανε το πρώτο καθαρισμό και μετά με έστειλε στο Γ. Γεννηματάς, εκεί έμεινα 17 ημέρες».

Τέλος, ο μάρτυρας Αντώνης Κάκαρης, κατέθεσε στο δικαστήριο για τα όσα έμαθε σχετικά με τον θάνατο του αδελφού του. Ο μάρτυρας ανέφερε στην κατάθεσή του: «Πληροφορήθηκα το γεγονός από την κόρη της συντρόφου του αδελφού μου. Τον ψάχναμε, κάναμε αναρτήσεις, μέσω φίλων, γνωστών. Ήταν αλεξιπτωτιστής, δυνατός, θεωρούσα αδύνατον να πάθει κάτι. Ψάχναμε πέντε ημέρες που ήταν αγνοούμενος μέχρι που έγινε ταυτοποίηση. Μάθαμε ότι κατευθύνθηκε προς θάλασσα με αποτέλεσμα να πέσει στο μποτιλιάρισμα. Δυστυχώς με όλα αυτά που έγιναν, έχασε τη ζωή του, στη Ποσειδώνος. Όπως και η σύντροφος. Εγκλωβίστηκε, περπάτησε προς θάλασσα και δεν κατάφερε να γλιτώσει».

Η δίκη για το Μάτι συνεχίζεται αύριο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη για Μάτι: «Ο άντρας μου άφησε τη μάνα μου για να σώσει εμένα που είχα πιάσει φωτιά»"

Μητσοτάκης προς Μελόνι: «Η επιθετική Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα»

Με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της συνεργασίας και του συντονισμού σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως τα θέματα της ενέργειας και της οικονομικής διακυβέρνησης.

Μίλησαν ακόμα για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μελόνι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και τόνισε ότι η επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που απειλεί ευθέως την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, απέστειλε στο μεταξύ την Τρίτη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως», μεταξύ Τουρκίας και μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης (3.10.22, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης προς Μελόνι: «Η επιθετική Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα»"

Νέο ωράριο τροφοδοσίας για τα καταστήματα στην Αθήνα – Θα γίνεται μόνο βράδυ 

Μεγάλες αλλαγές έρχονται με το νέο ωράριο τροφοδοσίας λειτουργίας της τροφοδοσίας των καταστημάτων, που ψηφίστηκε ομόφωνα κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, τα μαγαζιά στην Αθήνα θα τροφοδοτούνται μόνο βράδυ, από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί. 

Οι πλέον σημαντικές αλλαγές αφορούν την Αθήνα, όπου η φορτοεκφόρτωση μπορεί να πραγματοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα μικρά καταστήματα για τα οποία θα επιτρέπεται η τροφοδοσία όλο το 24ωρο, μόνο με οχήματα μεικτού βάρους 2 τόνων και αμιγώς ηλεκτρικών φορτηγών έως 2,5 τόνων. Ο κανονισμός προβλέπει παρεμφερές ωράριο τροφοδοσίας και για τους λοιπούς δήμους της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση θα ισχύσει σύντομα -εντός των προσεχών ημερών, αφότου δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπου θα αποσταλεί σήμερα, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Δημόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η απόφαση δεν είναι στατική και ότι σε 2-4 μήνες θα επαναξιολογηθεί και με βάση τα αιτήματα που θα κατατίθενται από τους αρμόδιους φορείς ίσως χρειαστεί να πραγματοποιηθούν τροποποιητικές βελτιώσεις.

Με αφορμή την έγκριση του νέου κανονισμού τροφοδοσίας ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς αποτελεί διαπαραταξιακό στόχο η μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όσο και στο σύνολο των εμπορικών κέντρων των δήμων της Αττικής. «Στόχος μας η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και η εύρυθμη λειτουργία των εμπορικών κέντρων των δήμων της Αττικής. Περιφέρεια, δήμοι, Κεντρική Διοίκηση και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, συνεργαζόμαστε στενά, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύτερο σχέδιο», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Υπενθυμίζεται ότι για την αλλαγή του ωραρίου τροφοδοσίας του κέντρου της Αθήνας είχε υποβληθεί πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στην περιφέρεια με τη συμμετοχή του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, εκπροσώπων της τροχαίας, της αστυνομίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), του Εμπορικού Συλλόγου, κ.α.. Στη συνάντηση ο περιφερειάρχης εξουσιοδότησε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλο, να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να διαμορφωθεί και η τελική πρόταση η οποία και ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Έως τώρα η τροφοδοσία των καταστημάτων κάθε είδους, από σούπερ μάρκετ έως καταστήματα εστίασης και εμπορικά, επιτρεπόταν να πραγματοποιείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα μεταξύ 7 π.μ. και 10 π.μ.

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός τροφοδοσίας

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων και ο περιορισμός κυκλοφορίας φορτηγών διαμορφώθηκε, όπως επισημάνθηκε από τον εισηγητή κ. Δημόπουλο, αφού προηγήθηκε διάλογος και με τη στενή συνεργασία και των υπολοίπων χωρικών αντιπεριφερειαρχών. «Για την τελική κατάρτισή του αξιολογήθηκαν μία σειρά από στοιχεία όπως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, η ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση στον Κεντρικό Τομέα, και η ταυτόχρονη διασφάλιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας των καταστημάτων».

Ο νέος κανονισμός όπως ψηφίστηκε προβλέπει:

1.Τον καθορισμό του ωραρίου τροφοδοσίας των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων (Super Markets, πολυκαταστήματα, αλυσίδες καταστημάτων) καθ’όλο το 24 ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ., για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στους εξής δρόμους:

α) Στις περιμετρικές οδούς του εσωτερικού δακτυλίου:

Γ. Παπανδρέου (από Παπάγου μέχρι τη συμβολή της με Κοκκινοπούλου) (περιοχή Ζωγράφου)

Ούλοφ Πάλμε (περιοχή Ζωγράφου)

Στην Ιερά Οδό (από Κηφισού έως Θηβών) (περιοχή Αιγάλεω)

Στην Θηβών (από λόφο Αξιωματικών έως Ιερά Οδό) (περιοχή Αιγάλεω)

Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) – Δημοσθένους – Σιβιτανίδου – Δαβάκη (περιοχή Καλλιθέας)

Ελ. Βενιζέλου – Αρτάκης – Μάχης – Αναλάτου – Ομήρου – 25ης Μαρτίου και 2ας Μαΐου (πλατεία Ν. Σμύρνης) (περιοχή Νέας Σμύρνης)

Αχιλλέως – Αμφιθέας – Αγ. Βαρβάρας (περιοχή Παλαιού Φαλήρου)

β) Στη Λεωφόρο Μεσογείων (εκτός Δήμου Αθηναίων)

2.α Στον Δήμο Αθηναίων καθορίζεται ωράριο για την κυκλοφορία και την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων της πόλης από τις 21:00 έως και 09.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνους. (Να σημειωθεί ότι μετά από εισήγηση του κ. Δημόπουλου κατά τη συζήτηση στο ΠΕΣΥ, σε περίπτωση που τα οχήματα είναι ηλεκτροκίνητα το μικτό βάρος θα επιτρέπεται να είναι μέχρι 2,5 τόνους).

2.β Από τις απαγορεύσεις του εδαφίου 2α εξαιρείται η τροφοδοσία καταστημάτων νωπών αλιευμάτων Βαρβακείου Αγοράς

2.γ Για την τροφοδοσία των καταστημάτων που βρίσκονται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, ήτοι στο τμήμα του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς: « Αθηνάς – Πλατ. Ομονοίας -Σταδίου – Πλ. Συντάγματος – Μητροπόλεως – Αθηνάς» εφαρμόζονται οι εξής διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης ΔΜΕΟ/στ/οικ./1894/Φ919 ΦΕΚ Β/684/1997 «Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας», όπως ισχύει.

3.Στον Δήμο Πειραιά στις κεντρικές λεωφόρους και οδούς της πόλης: Ηρ. Πολυτεχνείου -Γρ. Λαμπράκη – Βασ. Γεωργίου – Ακτή Μιαούλη – Ακτή Ποσειδώνος – 2ας Μεραρχίας – Γούναρη – Τσαμαδού – Εθν. Αντιστάσεως – 34ου Συντάγματος- Ακτή Μουτσοπούλου – Ακτή Καλλιμασιώτη – Ακτή Θεμιστοκλέους- Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας καθ΄ολο το 24ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ. για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Στις παραπάνω οδούς ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από 07:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. και από 14:30 μ.μ. έως και 16:00 μ.μ.

4. Στον Δήμο Ηλιούπολης για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 19.00 έως και 07.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνους.

Εξαιρούνται από την τήρηση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης τα καταστήματα που διαθέτουν ιδιόκτητους χώρους φορτοεκφόρτωσης και δεν επιβαρύνουν τους κοινόχρηστους χώρους.

5.Στον Δήμο Γαλατσίου για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 20:00 έως και 07.00 της επόμενης, για κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνων.

6. Στον Δήμο Δάφνης -Υμηττού για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 19:00 έως και 07.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνων.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Από τους παραπάνω περιορισμούς εξαιρούνται:

ι) Φορτηγά αυτοκίνητα κρατικά, δημοτικά, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας, όπως (Κ.Υ., Ε.Α.) ή με εμφανή σήματα Υπηρεσιών αυτών και μισθωμένα φορτηγά αυτοκίνητα από τις εν λόγω Υπηρεσίες για κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

ιι) Φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ειδών νοσοκομείου.

ιιι) Φορτηγά αυτοκίνητα διανομής ημερήσιου και περιοδικού τύπου.

ιv) Οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων εντός της περιοχής του εμπορικού τριγώνου (όπως αυτό ορίζεται στο 2γ της παρούσης), τα οποία αποδεδειγμένα, βάσει συνοδευτικών εγγράφων μεταφοράς, πραγματοποιούν τροφοδοσία από και προς την εν λόγω περιοχή.

v)Φορτηγά αυτοκίνητα Δημόσιας και Ιδιωτικής χρήσης που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά, ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για έτοιμο σκυρόδεμα και για την ανύψωση διαφόρων αντικειμένων, επιτρέπεται να κυκλοφορούν και άλλες ώρες. Αντιστοίχως αντιμετωπίζονται και άλλες απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες, όπως είναι οι μεταφορές γραφείων, οικοσκευών κ.λπ.

Τέλος στους παραβάτες των παραπάνω διατάξεων επιβάλλονται οι ποινές του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 8 του άρθρου 52 του ν. 2696/1999, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 48 του ν. 4313/2014 (ΦΕΚ 261/τ.Α/17-12-2014) «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες Διατάξεις».

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ωράριο τροφοδοσίας για τα καταστήματα στην Αθήνα – Θα γίνεται μόνο βράδυ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news