facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σχεδόν όλη τη χώρα την Πέμπτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές είναι οι εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Τρικάλων)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ ‘Αρτας)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Περιφέρεια Κρήτης

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου )

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σχεδόν όλη τη χώρα την Πέμπτη"

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές στη Μακεδονία

Σε εξέλιξη συνεχίζουν να είναι οι πυρκαγιές σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ωστόσο, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εμφανίζουν όλες καλύτερη εικόνα και δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Στην Τορώνη, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, παραμένουν 57 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Νωρίτερα συνέδραμαν το έργο της κατάσβεσης 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Ϋπηρεσίας.

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Γαλλικού στο Κιλκίς, όπου επιχείρησε και ελικόπτερο.

Στη Δυτική Μακεδονία, σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στα όρια του Δίλοφου και Πεντάλοφου Κοζάνης και Σαμαρίνας Γρεβενών, στη Δεσκάτη και στον Πολύμυλο.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές στη Μακεδονία"

Έσβησε η φωτιά στο Μαρτίνο

Τα 3 πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν άμεσα στον χώρο που ξέσπασε η φωτιά στο Μαρτίνο και η μία βολή από το ελικόπτερο ericsson ήταν αρκετά για να τελειώσει άμεσα η καταστροφική της πορεία, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Λοκρών, τον Παναγιώτη Καπουκίνη, που μιλά στο Πρακοτρείο, «η φωτιά εξερράγη στο πλάι της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο 119 χιλιόμετρο όπου είναι και τα σύνορα του Μαρτίνου με το Κάστρο της Βοιωτίας».

«Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών από γη και αέρα δεν της άφησε κανένα περιθώριο επέκτασης και πλέον έχει σβήσει» σημείωσε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έσβησε η φωτιά στο Μαρτίνο"

Φωτιά στην Ηλεία: Σε πύρινο κλοιό η Αρχαία Ολυμπία – Κάηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία, καθώς δύο μέτωπα απειλούν την πόλη, το ένα από την κοινότητα Πλάτανος στα βόρεια και το άλλο από την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου στα δυτικά.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, περί τις 21:00 οι φλόγες είχαν φθάσει σε απόσταση 1,5 χλμ. από το κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας. ι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Στο μεταξύ, αναμένεται να ενισχυθούν κι άλλο οι δυνάμεις πυρόσβεσης, με πυροσβέστες που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Ηράκλεια, κατευθύνθηκε νότια και ανατολικά και πέρασε από την Καυκανιά, το Πελόπιο και τον Πλάτανο καίγοντας τουλάχιστον 20 σπίτια. Στον Πλάτανο κάηκε και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο είχα κατασκευαστεί το 1922.

Στην Αρχαία Ολυμπία Χρυσοχοΐδης και Μενδώνη

Στην Αρχαία Ολυμπία μετάβησαν το απόγευμα της Τετάρτης οι υπουργοί Πολιτικής Προστασίας και Πολιτισμού. Ο κ. Χρυσοχοΐδης προήδρευσε σε σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Ηλεία: Σε πύρινο κλοιό η Αρχαία Ολυμπία – Κάηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια"

Χαρδαλιάς: 118 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – 7 διαφορετικές φωτιές ξέσπασαν στην Ηλεία

Ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια και την μάχη των πυροσβεστών με αυτές έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς μέσα στο τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 118 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας η Ελλάδα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και τη Σουηδία, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιας, ενώ ο Δήμος Αχαρνών κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σύμμαχος των πυροσβεστικών αρχών έχει αποδειχθεί τόσο το 112 για τις εκκενώσεις περιοχών, όσο και η Επιχείρηση «Δρυάδες», για τον προληπτικό καθαρισμό περιοχών, ειδικά στην περιοχή του Τατοϊου, καθώς και η εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου που είχε γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, όπως και η ενίσχυση του εναέριου στόλου.

Ο  κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως και η Πέμπτη θα είναι μια δύσκολη ημέρα, με μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βαρυμπόμπη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε αρχικά στην μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στην οποία παραμένουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις οι οποίες αντιμετώπισαν τις αναμενόμενες αναζωπυρώσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Εύβοια

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην πυρκαγιά της βόρειας Εύβοιας, η οποία καίει από το απόγευμα της Τρίτης. Μέσω του 112 εστάλησαν συνολικά 5 SMS, εκ των οποίων τα τρία σήμερα, για εκκενώσεις οικισμών. Τα τελευταία μηνύματα ήταν στις 12.20 προς τους κατοίκους των οικισμών Κούλουρος και Μαρούλι και στις 14.20 το μεσημέρι προς τους κατοίκους των Ροβιών και Παλαιοχωρίου. Παράλληλα είχε ζητηθεί η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών καθώς και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές.

Επιχειρούν 165 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 58 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ υπάρχει ένα ακόμα ελικόπτερο για συντονισμό.  Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός παρέχει πεζοπόρα τμήματα.

Στις 4 το μεσημέρι το λιμενικό πραγματοποίησε επιχείρηση απεγκλωβισμού στις Ροβιές.

Ηλεία

Αναφορικά με την Ηλεία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως το μεσημέρι εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 διαφορετικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας με ώρες έναρξης 8:03, 8:24, 11:39, 12:55, 13:03, 14:42, 16:29.

Το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε γρήγορα διαστάσεις, πλησιάζοντας προς τον οικισμό, με τον επικεφαλής των δυνάμεων να εισηγείται την απομάκρυνση του πληθυσμού. Επιχειρούν 160 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα,. 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Μέσω του 112 εστάλησαν SMS για εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέος, Καυκωνιά, Χελιδόνι, Αρχαία Ολυμπία, Μοναστηράκι και Άγιοι Θεόδωροι. Επίσης υπήρχε εισήγηση για εκκένωση των οικισμών Λυγαριά και Λατζόι. Στην περιοχή υπάρχει μέτωπο 1 χλμ ενώ γίνεται μάχη για να περιοριστεί στην περιοχή του Πελόπιου.

Μεσσηνία

Αναφορικά με τη Μεσσηνία και την πυρκαγιά που στην περιοχή Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία, η οποία έχει αναπτυχθεί σε δύο μέτωπα, επιχειρούν 34 πυροσβέστες, 14 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Στις 16:40 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Μέλπεια. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες, 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ των χωριών Κάτω Μέλπεια και Βράχος.  Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Άνω και Κάτω Μέλπεια, Μοναστηράκι και Βράχος.

Χαλκιδική

Στις 14:45 εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στην περιοχή Τορώνη Σιθωνίας. Στην περιοχή επιχειρούν 57 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2ο οχήματα, 1 ελικόπτερο και 1 αεροσκάφος. Η πυρκαγιά έχει ήδη περιοριστεί.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: 118 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – 7 διαφορετικές φωτιές ξέσπασαν στην Ηλεία"

Φωτιά και στο Μαρτίνο Φθιώτιδας

Συναγερμός στις πυροσβεστικές δυνάμεις της Φθιώτιδας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση πάνω από το Μαρτίνο και καίει πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Φθιώτιδας, Πύραρχο Ανδρέα Μωράτη.

Η κίνηση να συνδράμει από αέρος στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς μέχρι να πέσει το σκοτάδι ένα ελικόπτερο από την Εύβοια, όπως δείχνουν τα πράγματα ήταν σωτήρια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άμεση επέμβαση της ΠΥ ήταν καθοριστική και υπάρχει αισιοδοξία ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η φωτιά θα οριοθετηθεί.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά και στο Μαρτίνο Φθιώτιδας "

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια - Μέτωπο 30 χιλιομέτρων

Πολύ δύσκολη παραμένει σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια όπου μαίνεται από χθες η μεγάλη φωτιά καταστρέφοντας πυκνό δάσος, ενώ τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί ελαφρά κατά την προσπάθεια της κατάσβεσης. Η φωτιά ξεκίνησε χθες το μεσημέρι κοντά στη Λίμνη Ευβοίας, ενώ πλέον εκτείνεται σε ένα μέτωπο περίπου 30 χιλιομέτρων, κατακαίοντας μια άλλοτε καταπράσινη και πυκνόφυτη περιοχή.

Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση περισσότερων από δέκα οικισμών. Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι. Σε εκκένωση του χωριού Ροβιές, στην Εύβοια, προχώρησαν η αστυνομία, η περιφέρεια και ο δήμος μετά την εντολή που δόθηκε από την Πυροσβεστική, ενώ εκκενώθηκε και το χωριό Παλαιοχώρι.

Η εικόνα είναι σχετικά βελτιωμένη, σύμφωνα με πληροφορίες και τις δημόσιας τηλεόρασης, ωστόσο κοι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Ροβιές.

Συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα από την παραλία του χωριού Ροβιές στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο-"παντόφλα" Πάραλος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλοι οι πολίτες που επιβιβάζονται αυτή την ώρα στην Πάραλο είναι καλά στην υγεία τους.

Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού.

Προ ολίγου, πληροφορίες ανέφεραν ότι άλλα πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από τις Ροβιές και μεταφέρθηκαν στα Λουτρά (Αιδηψού) και στα Ήλια, δίπλα στην Αιδηψό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κανένας από τους απομακρυνθέντες δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το Λιμενικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως να ζητήσουν την απομάκρυνση τους με πλωτά μέσα. Έως και αυτή τη στιγμή σκάφη του Λιμενικού περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή αναζητώντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες παραλίες της Εύβοιας.

Στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής μετέβη για ενημέρωση αναφορικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών σε Εύβοια και Ηλεία, ο πρωθυπουργός.

Στο χωριό Κουρκουλοί η μάχη

Η μάχη, τώρα, δίδεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Αυτή την ώρα ένας μεγάλος όγκος από πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας δίνουν μία πραγματική μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την σταματήσουν, με τον περιφερειάρχη να διατηρεί αμφιβολίες, καθώς όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «και σήμερα το πρωί είχαμε καθηλώσει τη φωτιά στο ίδιο χωριό αλλά λίγο αργότερα πήρε πάλι διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες».

Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες είναι ένα τεράστιο μέτωπο που έχει σχηματιστεί μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πυροσβέστες, με τη βοήθεια από μηχανήματα απέτρεψαν τις φλόγες να φτάσουν μέχρι το Μοναστήρι το οποίο σώθηκε αφού η φωτιά πέρασε λίγα μέτρα μακρύτερα.

Τώρα πλέον η φωτιά έχει βρει μπροστά της ένα παρθένο δάσος με πεύκα, τα οποία φτάνουν τα 30 και τα 40 μέτρα, το οποίο κατακαίει ακολουθώντας μία πορεία πλέον προς την Ιστιαία.

«Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει εκεί. Ίσως είναι το πιο εφιαλτικό μέτωπο» σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης ενώ δίδεται μία μεγάλη μάχη κυρίως από αέρος καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν επίγεια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις ο κ. Σπανός σημειώνει ότι «ιδιαίτερα για αυτές που βρίσκονται μέσα στο καμένο δεν υπάρχει διέξοδος, αλλά αντίθετα υπάρχουν αναζωπυρώσεις που βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν καεί και από την μία στιγμή στην άλλη ενδέχεται να είναι το επόμενο πρόβλημα για την περιοχή».

Πάνω από 25.000 στρέμματα έχουν καεί

Ο περιφερειάρχης, πάντως, αποφεύγει να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με τις καταστροφές τονίζοντας ότι «η φωτιά εκτείνεται σε μία έκταση που είναι περισσότερα από 25.000 στρέμματα». «Υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν αγροτικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν υποδομές και υπάρχει και ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο θυσιάζεται» σημειώνει.

Αναφερόμενος τέλος στα μέτωπα της φωτιάς που υπάρχουν ανάμεσα στη Χρόνια και τις Ροβιές λέει πως «πλέον δεν υπάρχει κάτι για να καεί.... Οι φλόγες πέρασαν μέσα στους οικισμούς» και επίσης αποφεύγει να κάνει και αποτίμηση για τα καμένα σπίτια λέγοντας ότι «φοβάμαι ότι η ακριβής εικόνα θα είναι εφιαλτική όταν το επόμενο διάστημα θα γίνει η καταγραφή».

Για ακόμη μία φορά, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στην περιοχή από τις πρώτες ώρες που εξερράγη η φωτιά, επαναλαμβάνει ότι «στις οποιεσδήποτε ενέργειες μας, στις οποιεσδήποτε επιλογές μας προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι και μετά τα σπίτια και οι υποδομές» και επισημαίνει ότι «εκτός από τις χθεσινές εκκενώσεις των οικισμών και σήμερα στις Ροβιές η απομάκρυνση των ανθρώπων έγινε συντονισμένα και με ασφάλεια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή».

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια - Μέτωπο 30 χιλιομέτρων"

Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 03-08-2021 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Φεβρουαρίου 2022.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών"

Πυρκαγιά στη Μεσσηνία: Σε πύρινο κλοιό το Διαβολίτσι – Κάηκαν σπίτια

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται το χωριό Διαβολίτσι στο δήμο Οιχαλίας στη Μεσσηνία, από την νέα πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Κάτω Μέλπεια σήμερα το μεσημέρι.

Από τις Αρχές δόθηκε εντολή για την εκκένωση των οικισμών Άγιοι Θεόδωροι, Βράχος και Μοναστηράκι του δήμου Οιχαλίας. Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων άλλαξε κατεύθυνση και απειλεί τη βόρεια πλευρά στο Διαβολίτσι. Επί τόπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Ένα σπίτι στο χωριό Βράχος και δύο στους Αγίους Θεοδώρους παραδόθηκαν στις φλόγες. Την ίδια ώρα, τις αρχές ανησυχεί το γεγονός, ότι η φωτιά καίει πυκνή βλάστηση, ενώ σε συνδυασμό με τα άλλα μέτωπα στη Μεσσηνία και Αρχαία Ολυμπία, όπου εκδηλώνονται και συνεχείς αναζωπυρώσεις, δεν υπάρχουν επαρκείς επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα.

Μεγάλη αναζωπύρωση εκδηλώθηκε το απόγευμα και στο χθεσινό μέτωπο στο Βλαχόπουλο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυρκαγιά στη Μεσσηνία: Σε πύρινο κλοιό το Διαβολίτσι – Κάηκαν σπίτια"

Κορωνοϊός: Στα 2.856 τα νέα κρούσματα - 192 οι διασωληνωμένοι, 16 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.856, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 503.885 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.05 (95% Crl: 0.98 - 1.10)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.013 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (65.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.820 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 204 (ημερήσια μεταβολή +43.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.856 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

103 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

133 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

112 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

189 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

99 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

140 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

17 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

260 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

80 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

14 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

68 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

128 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

39 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

48 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

49 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

58 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

23 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

98 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

107 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

39 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

195 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.856 τα νέα κρούσματα - 192 οι διασωληνωμένοι, 16 θάνατοι"

Πληροφορίες για εγκλωβισμένους στη μεγάλη φωτιά της Ηλείας

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους σε περιοχές της Ηλείας, στη θέα της φωτιάς από τα χωριά Πουρνάρι, Πλάτανο και Πελόπιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε στάβλο στην περιοχή του Πελοπίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για άτομο ΑΜΕΑ μαζί με τον γιο του στο χωριό του Πελοπίου.

Η φωτιά απειλεί σπίτια ενώ υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που έχουν ήδη καεί στο Πελόπιο, στο Πουρνάρι και στον Πλάτανο.

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή για την εκκένωση και της Αρχαίας Ολυμπίας σύμφωνα με το ILIALIVE.

Δήμαρχος Πύργου στο newsit.gr: «Έχουν εκκενωθεί οικισμοί»

Ο Δήμαρχος Πύργου, μιλώντας στο newsit.gr είπε ότι ο ίδιος είχε πληροφορίες και για δύο εγκλωβισμένους πυροσβέστες, που όμως τελικά, σώθηκαν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε στο newsit.gr ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Η φωτιά ήταν κοντά στην Αρχαία Ολυμπία η οποία και τέθηκε υπό έλεγχο! Στην Ηλεία τώρα έχουν εκκενωθεί οικισμοί. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με την Πολίτικη Προστασία. Η μόνη αναφορά που έχω για εγκλωβισμένους είναι για 2 πυροσβέστες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο Πελόπιο στον Άι Γιάννη, όπου και διέφυγαν τον κίνδυνο».

Πριν από λίγο έφτασε και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev για να επιχειρήσει στο πύρινο μέτωπο της Ολυμπίας.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους από Πελόπιο, Πλατανο, Κοσκινια, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μεσω Ε.Ο Τρίπολης ενώ οι κάτοικοι Καυκανιά και Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Πελόπιο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως – Πύργου, από 124 χιλιόμετρο μέχρι και το 130 έχει διακοπεί λόγω της φωτιάς.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αστυνομίας προς τους κατοίκους: Μην μετακινείστε λόγω πυρκαγιών προς Ηρακλειά, Πελόπιο, Πλάντανο, Καυκονια, Κοσκινια, Πουρνάρι, Χελιδόνι, Μάγειρα, Κλαδεο, Μοιρακα. Στις περιοχές πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί κατά τη μετακίνησή τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αστυνομικών.

Σύμφωνα με το Patrisnews, η Αστυνομία στο Πελόπιο πήγαινε πόρτα πόρτα για να ενημερώσει τους κατοίκους για την εκκένωση και να βεβαιωθεί ότι απομακρύνθηκαν.

Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 31 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: Ξυπνούν μνήμες από τα παλιά

Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στην Ηλεία, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληροφορίες για εγκλωβισμένους στη μεγάλη φωτιά της Ηλείας"

Δείτε πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις στους «παλιούς» συνταξιούχους

Το φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών σε 150.000 «παλιούς» συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Η καταβολή 100 εκατ. ευρώ σε «παλιούς» συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα μεταφερθεί λόγω του επανυπολογισμού το φθινόπωρο από τον e-ΕΦΚΑ.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στα τέλη Αυγούστου (με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου) αρχικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου και την ολοκλήρωσή του στα τέλη Σεπτεμβρίου με τις συντάξεις Οκτωβρίου.

​​​​​​​Έτσι οι «παλιοί» συνταξιούχοι το φθινόπωρο θα λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους και τα αναδρομικά 23 μηνών που δικαιούνται.

Εμβόλιμες πληρωμές

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν εμβόλιμες πληρωμές για τα αναδρομικά περίπου 29.000 συνταξιούχων που δεν έχουν πληρωθεί.

​​​​​​​Να σημειωθεί, ότι την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, καταβλήθηκαν τα αναδρομικά ποσά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016) με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, έπειτα από τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

​​​​​​​Επιπροσθέτως την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε η καταβολή των αναδρομικών σε 10.964 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

​​​​​​​Οι συνταξιούχοι που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία έχουν δει από τον προηγούμενο μήνα τις μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το συνολικό ποσό αναδρομικών που έλαβαν ανέρχεται στα 10.843.765 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος αναδρομικών ανά συνταξιούχο είναι στα 989 ευρώ.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις στους «παλιούς» συνταξιούχους"

Φωτιά στις Καυκανιές Ηλείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καυκανιές, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στις Καυκανιές Ηλείας"

Χρήστος Ζερεφός: Τόνοι ξύλα θα κάνουν «μπουρλότο» τη χώρα – Το δάσος θέλει περιποίηση

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση των επόμενων εβδομάδων και τον κίνδυνο φωτιάς ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε μεγαλύτερες φωτιές αν φυσάνε κανονικά οι ετησίοι άνεμοι οι οποίοι ευτυχώς δε θα φυσήξουν τόσο και θα έχουμε ένα μικρό διάλειμμα το Σαββατοκύριακο… Μετά θα έρθει ο τρίτος καύσωνας φέτος».

«Υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι αποξηραμένα ξύλα ‘μπουρλότο’ που έχει η χώρα μας. Δεν θα το δείτε αυτό σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες λυπάμαι που το λέω. Χρειάζονται πρόστιμα, χρειάζεται έννομη τάξη. Είναι κάτι κοντινό μια ‘νέα Βαρυμπόμπη’ με τις υψηλές θερμοκρασίες, το δάσος χρειάζεται επιμελή εργασία, δείτε τι συμβαίνει στην Ελβετία πώς κλαδεύουν τα δέντρα…» σημείωσε.

Προειδοποίησε πως «όλοι στο Λεκανοπέδιο αναπνέουμε με τη φωτιά αιωρούμενα σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ. Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να καλύπτουν παράθυρα και πόρτες με πετσέτες».  

«Είναι πρωτοφανής η κατάσταση που ζούμε. Όταν θέλετε να ανάψετε τη φωτιά για το μπάρμπεκιου ή το τζάκι φυσάμε λίγο, αλλά όχι πολύ δυνατά, για να ανάψουν τα καυσόξυλα, τα οποία καυσόξυλα ήταν έτοιμα (στη Βαρυμπόμπη)… Η μάζα που υπήρχε ήταν έτοιμη να αναφλεγεί με το μικρότερο σπινθήρα, δεν χρειαζόταν άνεμος» εξήγησε ο κ. Ζερεφός.

«Τώρα αν υπήρχε και άνεμος, μελτέμι 6, 7, 8 Μποφόρ όπως τα έχουμε συνηθίσει στο Αιγαίο, μπορούν να διαδώσουν πυρκαγιά σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα 7 Μποφόρ στην Αττική είναι 6. Το 2007 κάηκε η χώρα, είχαμε θύματα στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια στη Αττική η μετεωρολογική κατάσταση και η κλιματική αστάθεια του 2007 και του 1987 είναι ίδια με φέτος» τόνισε.

«Θα μάθουμε να ζούμε με ακραία φαινόμενα»

Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι πριν το 1987 δεν υπήρχαν καύσωνες τέτοιου μεγέθους και – όπως είπε – δεν πρόκειται μόνο για το φαινόμενο της αστικοποίησης, ειδάλλως θα αφορούσε μόνο την Αθήνα. «Θα μάθουμε να ζούμε δυστυχώς με ακραία φαινόμενα. Το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι συνάρτηση και άνεμου και καύσιμης ύλης, υπάρχει αδιαφορία για τα κλαδιά. Είναι έτοιμα όλα να καούν. Σαν να προσκαλούμε τον οποιοδήποτε αμελή εμπρηστή, ο οποίος θα πάει για κακούργημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Όποιος πετάξει τσιγάρο, είναι εγκληματίας εκ προμελέτης θέλει να κάψει κόσμο. Θέλει να γίνει Νέρων… Ο Νερών ήταν εκ προμελέτης εμπρηστής». 

Τέλος, σημείωσε πως ο ίδιος έχει κοντά του δύο άδεια οικόπεδα: «Ούτε ξέρω τίνος είναι, και κάθε χρόνο τα καθαρίζω μόνος μου στο Ντράφι». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρήστος Ζερεφός: Τόνοι ξύλα θα κάνουν «μπουρλότο» τη χώρα – Το δάσος θέλει περιποίηση"

Ρόδος: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικούς δρόμους σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Ξεκινάει το μεσημέρι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στους δασικούς δρόμους της Ρόδου, της Κω και της Καρπάθου, στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επειδή σήμερα η περιοχή βρίσκεται στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινήσει στις 14:00 και θα διαρκέσει έως τις 6:00 αύριο, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Επίσης, υπάρχει ήδη συνεργασία επί του θέματος με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Δωδεκανήσου για την εφαρμογή του μέτρου.

Λόγω της επικινδυνότητας, υπάρχουν αυξημένα μέτρα επιφυλακής σε όλα τα νησιά, κυρίως στις δασικές περιοχές. Παράλληλα, τόσο στη Ρόδο όσο και τη Κω, στις περιοχές που τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρόδος: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικούς δρόμους σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς"

Ξέσπασε ο Λέκκας: Είστε απαράδεκτοι, έχασα 45 λεπτά ερευνητικού χρόνου να ακούω τις ανοησίες των πολιτικών

«Άστραψε και βρόντηξε» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, από τη Βαρυμπόμπη όπου βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (04/08), προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς.

Ο καθηγητής δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι περίμενε 45 λεπτά για να συνδεθεί στον τηλεοπτικό αέρα του Open, χάνοντας μάλιστα πολύτιμο χρόνο ερευνητικού έργου.

«Πριν μου κάνετε την ερώτηση, θέλω να σας πω ότι είστε απαράδεκτοι γιατί περιμένουμε εδώ και τρία τέταρτα, έχασα τρία τέταρτα ερευνητικού χρόνου στην περιοχή. Και ήμουν υποχρεωμένος να ακούω τις ανοησίες των πολιτικών από το στούντιό σας» είπε ο κ. Λέκκας.

«Ήταν ανοησίες αυτά που άκουγα και με εξόργισαν. Αν η πολιτική νοοτροπία είναι αυτή που άκουσα, πραγματικά, μας αξίζουν αυτά τα χάλια. Δεν πρόκειται ποτέ οι πολιτικοί να αλλάξουν», υπογράμμισε.

«Δεν μας σέβεστε, μαζί με τον ρεπόρτερ, δεν μας σέβεστε, τρία τέταρτα μέσα στον ήλιο και έχετε την άνεση των πολιτικών, να παρουσιάζεται πολιτικούς μισή ώρα και να τους ακούμε μέσα στον ήλιο χάνοντας και ερευνητικό χρόνο, και εγώ και οι συνεργάτες σας εδώ που είναι», είπε με τους παρουσιαστές να του ζητούν συγγνώμη.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξέσπασε ο Λέκκας: Είστε απαράδεκτοι, έχασα 45 λεπτά ερευνητικού χρόνου να ακούω τις ανοησίες των πολιτικών"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την επιχείρηση κατάσβεσης

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά στην Βαρυμπόμπη, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (03.08.2021), καθώς και για τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Μεσσηνία. 

Η εικόνα από τα τέσσερα μέτωπα στη Βαρυμπόμπη είναι καλύτερη, ωστόσο η μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής συνεχίζεται.

“Τα πύρινα μέτωπα στη Βαρυμπόμπη είναι σε ύφεση. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες αναζωπύρωσης, που όμως δεν εμπνέουν ανησυχία. 12.500 στρέμματα έχουν καεί, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση. Ως προς τις ζημιές, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερών και 64 οχήματα μερικές ζημιές. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο”. 

“Αυτή την ώρα έχουμε ενίσχυση δυνάμεων, καθώς έχουμε νέα δεδομένα με την αλλαγή των ανέμων σε βορειοδυτικούς”, ανέφερε στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς για τη φωτιά στην Εύβοια. 

Νωρίτερα, σήμερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», από όπου δήλωσε: «Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα τέσσερα μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα σε ύφεση. Υπάρχει πάρα πολλή ακόμα δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. Καταλαβαίνετε ότι το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα, νομίζω ότι καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα. Για αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν λιγάκι τα μέτωπα αυτά, ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την επιχείρηση κατάσβεσης"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Με προσωπικό ασφαλείας ΔΟΥ και Τελωνεία στην Αττική, λόγω των έκτακτων συνθηκών

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν σήμερα οι ΔΟΥ και τα τελωνεία στην Αττική λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν απο τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και των υψηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  για σήμερα, 4 Αυγούστου 2021:

- Το Τελωνείο Αττικής δεν λειτουργεί.

- Οι ΔΟΥ, τα Τελωνεία, το Χημείο στον νομό λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

- Η διαθεσιμότητα του τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων είναι περιορισμένη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Με προσωπικό ασφαλείας ΔΟΥ και Τελωνεία στην Αττική, λόγω των έκτακτων συνθηκών"

Μεγάλη φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας: Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα αεροσκάφη – Έχουν καεί τουλάχιστον 150 σπίτια

Ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς στη Λίμνη της Εύβοιας και ήδη επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή.

Τη μάχη με τις φλόγες δίνει επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Στάχτη» 150 σπίτια στο Μαντούδι

Για τεράστιο πύρινο μέτωπο περιμετρικά της λίμνης της Εύβοιας, μήκους 12 με 13 χιλιομέτρων, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Όπως επισήμανε, έχουν εκκενωθεί 10 οικισμοί και έχουν καεί πάνω από 20.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από οικισμούς.

Ο κ. Τσαπουρνιώτης ζήτησε ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής και ειδικά των εναέριων.

Τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στον δήμο Μαντουδίου στην Εύβοια δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, Αργύρης Λιάσκος, κάνοντας παράλληλα έκκληση για εναέρια μέσα καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.

Αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα

«Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» είναι τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας, καθώς βλέπει τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που είναι τυλιγμένο σε καπνούς.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, το μέτωπο της φωτιάς που είναι περισσότερο απειλητικό κινείται από τους Κουρκουλούς προς το μοναστήρι και τον Δρυμώνα αλλά, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ηγούμενος της μονής «ακόμη η φωτιά είναι μέσα στο δάσος στο Κουρκουλιώτικο. Δεν έχει περάσει το ρέμα για να μπει στο δάσος του Δρυμώνα. Να ελπίσουμε να σταματήσει η καταστροφή».

Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν καταρρεύσει καθώς έχουν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή. Έτσι για να φτάσουν πλέον από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και το Δρυμώνα, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.

Ένταση στη συνεδρίαση

Νωρίτερα, ένταση υπήρξε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Οι αντιδράσεις από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη ήταν έντονες και ζήτησαν άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων.

Ήδη από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς σηκώθηκε drone πάνω από την φλεγόμενη περιοχή έτσι ώστε να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να προσδιορίσουν παράλληλα το χρόνο που θα βελτιωθούν οι συνθήκες ορατότητας για να καλέσουν και πάλι το Συντονιστικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να αποστείλει εναέριες δυνάμεις.

Οι εκτιμήσεις που κυριάρχησαν από όλες τις πλευρές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου είναι πως «δεν πρόκειται να σταματήσει η καταστροφή από την φωτιά ακόμη και με 2 ή 3 εναέρια μέσα που πιθανά να αποσταλούν στην περιοχή. Οι εναέριες δυνάμεις χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση και άμεση επέμβαση», που ήταν και το μήνυμα που μεταφέρουν στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει αναπτύξει 4 μεγάλα μέτωπα και κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλη τη νύχτα η φωτιά ανέβαινε προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενη από τους ανέμους επιστρέφει και πάλι σε παραλιακές περιοχές.

Στο χωριό Κούρκουλοι είναι το ένα μέτωπο, το δεύτερο στην περιοχή Μανδανικά, το τρίτο στην Καυκάλα και κινείται προς τις Ροβιές πλέον και το τέταρτο μέτωπο είναι από την άλλη πλευρά στη Βατερή και κινείται προς τη Λίμνη.

Πόλίτες επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λίμνη Ευβοίας, την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού η πρώτη αποτίμηση θέλει την φλεγόμενη περιοχή να έχει έκταση έως 20.000 στρέμματα μέσα στα οποία υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις, σπίτια, τουριστικά καταλύματα και αποθήκες η καταγραφή των οποίων ξεκινά αυτές τις ώρες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν ακόμη εθελοντές των περιοχών υδροφόρες και μηχανήματα έργων που έχουν διατεθεί από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του συντονιστικού πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Σηπιάδα όπου η φωτιά πέρασε τη ζώνη άμυνας των πυροσβεστών πού ήταν ο παραλιακός δρόμος και έφτασε στη θάλασσα.

Έχουν ακόμα μετρήσει 6 καμένα σπίτια στον οικισμό Χρόνια που επίσης η φωτιά συγκρατήθηκε στον παραλιακό δρόμο αλλά μέχρις εκεί κατέστρεψε σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του βουνού ενώ υπάρχουν και άλλα καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά.

«Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή και κάνεις πλέον δεν ξέρει τι θα προκύψει τις επόμενες ώρες καθώς δεν υπάρχουν εναέρια μέσα να βοηθήσουν», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Λίμνης κ. Αργύρης Λιάσκος.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος περιγράφει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως «υπάρχουν δεκάδες καμένα σπίτια στα χωριά, στις παραλιακές περιοχές που πέρασε μέσα η φωτιά. Υπάρχουν καμένες αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια και άνθρωποι που έχασαν το βίο τους. Δυστυχώς όμως η καταστροφή συνεχίζεται. Όπου περνάει η φωτιά δεν αφήνει τίποτα».

Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

Την ίδια στιγμή τα συνεργεία και οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν κάποιες από τις ζημιές ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη.

Ως «ιδιαίτερα μεγάλες» αποτιμά τις ζημιές που υπάρχουν μέχρι στιγμής ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Αθανασιάδης. Όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών. Έχουμε ήδη στείλει στην περιοχή από νωρίς το πρωί και άρχισαν ήδη να εργάζονται συνεργεία από τη Λαμία, τη Λιβαδειά, τη Θήβα και τη Χαλκίδα. Επειδή όμως η πυρκαγιά συνεχίζει, τα συνεργεία παρεμβαίνουν εκεί όπου οι αρμόδιοι τους επιτρέπουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τη χθεσινή μέρα έγιναν αποκαταστάσεις των βλαβών με συνέπεια όπως σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης «παρά το γεγονός ότι έχουμε πυρκαγιά σε μία τόσο μεγάλη έκταση, χωρίς ρεύμα να παραμένουν κάποια μικρά χωριά και οικισμοί που δεν έχουμε πρόσβαση ακόμη αλλά και που η αστυνομία τους έχει εκκενώσει». Όπως συμπληρώνει, «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και με το δήμαρχο της περιοχής αλλά και την Πυροσβεστική να παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε μέχρι να αποκαταστήσουμε πλήρως τις ζημιές».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας: Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα αεροσκάφη – Έχουν καεί τουλάχιστον 150 σπίτια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news