facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Ρομά μπούκαραν σε κατάστημα εστίασης στο Κορδελιό-Τέσσερις τραυματίες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Φθορές σε κατάστημα εστίασης επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή του Κορδελιού προκάλεσαν Ρομά που εισέβαλλαν στο εσωτερικό του, ενώ καταγράφηκαν επίσης και ξυλοδαρμοί εναντίον του ιδιοκτήτη και τριών υπαλλήλων του καταστήματος τους οποίους και τραυμάτισαν ευτυχώς ελαφρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes και τα όσα είπαν υπάλληλοι, όλα ξεκίνησαν “όταν Ρομά τηλεφώνησαν στο μαγαζί και ζήτησαν τραπέζι. Όταν τους είπαμε ότι δεν έχει, μας απείλησαν ότι θα έρθουν και θα μας δείρουν”, περιγράφει υπάλληλος του καταστήματος.

Λίγο αργότερα, στο μαγαζί εστίασης έφτασαν δύο νεαροί, οι οποίοι ζήτησαν “να βγει ο υπάλληλος έξω, προκειμένου να καυγαδίσουν μαζί του. Έγινε μια φασαρία νωρίτερα. Τους είπαμε ότι έχει τραπέζι έξω, αλλά δεν ήθελαν να καθίσουν” λέει ο υπάλληλος.

Τα δύο άτομα αποχώρησαν όμως λίγο αργότερα επέστρεψαν συνοδευόμενοι από άλλα 15 άτομα όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, τα οποία εισέβαλλαν στο μαγαζί προκαλώντας ζημιές, ενώ επιτέθηκαν εναντίον της διεύθυνσης και των υπαλλήλων προκαλώντας τραυματισμούς σε τέσσερις. Στον ιδιοκτήτη και σε τρεις εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι στο κατάστημα την ώρα της επίθεσης, υπήρχε και άλλος κόσμος. “Είκοσι χρόνια δουλεύω εδώ, τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει. Ήρθαν με αυτοκίνητα που δεν είχαν πινακίδες, μέχρι να φτάσει η αστυνομία είχαν αποχωρήσει” προσθέτει ο υπάλληλος του καταστήματος.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το πλήρωμα του οποίου παρείχε τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, καθώς οι τραυματισμοί ήταν ελαφριοί και αστυνομικές δυνάμεις. 

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ρομά μπούκαραν σε κατάστημα εστίασης στο Κορδελιό-Τέσσερις τραυματίες (ΦΩΤΟ-VIDEO)"

Ρομά πυρπόλησαν αστικό λεωφορείο στα Άνω Λιόσια - Δείτε βίντεο

Σε αναβρασμό βρίσκονται αρκετές περιοχές της Δυτικής Αττικής με ομάδες Ρομά να στήνουν οδοφράγματα και να προκαλούν ταραχές με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης στην Θεσσαλονίκη.
Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, ομάδα νεαρών Ρομά επιτέθηκε και πυρπόλησε λεωφορείο του ΟΑΣΑ στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής με την οδό Ιουστινιανού, στα Άνω Λιόσια, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεαροί προπηλάκισαν και τον οδηγό ενώ στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής οι οποίες όμως δυσκολεύθηκαν να προσεγγίσουν το σημείο καθώς Ρομά είχαν ανάψει φωτιές σε κάδους και είχαν στήσει οδοφράγματα.
Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις των ΟΠΚΕ και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Δείτε βίντεο  που ανάρτησε κατοικος της περιοχής με το λεωφορείο του ΟΑΣα να έχει παραδοθεί στις φλόγες



Στον Ασπρόπυργο, διέρρηξαν κατάστημα με ελαστικά, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ 120. Κατόπιν, του έβαλαν φωτιά.

Νωρίτερα Ρομά έβαλαν φωτιές κοντά στις γραμμές του Προαστιακού, με αποτέλεσμα να διακοπούν για λίγη ώρα τα δρομολόγια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρομά πυρπόλησαν αστικό λεωφορείο στα Άνω Λιόσια - Δείτε βίντεο"

Αλέξης Κούγιας για πυροβολισμό 16χρονου: Ποιες είναι οι ποινές που αντιμετωπίζει ο αστυνομικός

Ο Αλέξης Κούγιας έχει αναλάβει την υπεράσπιση του αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη ο οποίος έβαλε 20 ευρώ βενζίνη και έφυγε από το πρατήριο χωρίς να πληρώσει.

Ο ποινικολόγος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 το βράδυ της Τετάρτης (07/12) και αρχικά ανέφερε ότι: «η ανάληψη της υπερασπιστικής ευθύνης σε μια τέτοια υπόθεση είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας, δήλωσε: «Για να αναλάβω τον αστυνομικό, είδα την προσωπικότητα αυτού. Κατηγορείται για ένα από τα μεγαλύτερα αδικήματα, την απόπειρα αφαίρεσης της ανθρώπινης ζωής. Με τον νέο νόμο ο αστυνομικός, αντιμετωπίζει από ένα μέχρι δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης».

Όπως τόνισε, «είναι πολύ διαφορετικό να είναι ένα παιδί που περπατάει στο δρόμο και πάει στο σπίτι του και το πυροβολεί ένας αδίστακτος αστυνομικός και του λέει σταμάτα και αυτός δε σταματάει και είναι εντελώς διαφορετικό ένα παιδί 16 ετών ο οποίος έχει πάει προηγουμένως σε ένα πρατήριο, του βάζει βενζίνη ένας φουκαράς που δουλεύει όλη τη νύχτα για 20 ευρώ και αυτός τον κοροϊδεύει με μια θρασύτητα, φεύγει, τα 20 ευρώ θα τα πληρώσει πιθανώς ο φουκαράς. Οι αστυνομικοί είναι εκεί για να εφαρμόσουν τον νόμο. Όταν λοιπόν κάποιος κλέβει με αυτόν τον τρόπο, έχουν την υποχρέωση να τον συλλάβουν».

Σχετικά με τον πυροβολισμό στο κεφάλι, ανέφερε: «Με τη μηχανή με 140-150 χιλιόμετρα, ο εντολέας μου που ήταν συνεπιβάτης,προσπαθεί να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Εκεί έγινε και το λάθος».

Ακόμη επεσήμανε: «Αν ο άνθρωπος αυτός, πήγε έκλεψε τη βενζίνη και πήγαινε να κάνει μία ληστεία, ήταν ένας επικίνδυνος κακοποιός, δεν έπρεπε να αποτρέψουν αυτή την πράξη;»

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Κούγιας για πυροβολισμό 16χρονου: Ποιες είναι οι ποινές που αντιμετωπίζει ο αστυνομικός"

Αντώνης Σαμαράς: Ζητά πειστικές απαντήσεις για τις υποκλοπές – «Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο για δημοκρατική εκτροπή»

Θέση για τις παρακολουθήσεις πήρε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το όνομα του οποίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνεται στις λίστες των προσώπων που βρέθηκαν στο στόχαστρο τηλεφωνικών υποκλοπών.

Για πρώτη φορά από την ημέρα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση αυτή, μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος “Αντώνης Σαμαράς” ο πρώην Πρωθυπουργός, ζήτησε να δοθούν πειστικές απαντήσεις.

“Τελευταία, η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν αυτά θα επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για μία δημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν  πειστικές απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί αυτό έχει σχέση με την ιστορία και με την ταυτότητά μας. Η παράταξη μας θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχτεί” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός λίγο νωρίτερα είχε κάνει εκτενή αναφορά στην υπόθεση της Novartis και την εμπλοκή 10 πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, οι οποίοι όπως είπε στοχοποιήθηκαν με τη βοήθεια ψευδομαρτύρων και εν τέλει αθωώθηκαν. «Όλοι ξέρετε τι έγινε με τη Novartis, πόσο ταλαιπωρηθήκαμε. Και δικαιωθήκαμε. Σήμερα παραδέχθηκε δημόσια μία από τους συνήγορους ότι το γνώριζαν κι αυτοί εξαρχής. Κι όχι μόνο δεν ακούσαμε μία συγνώμη, αλλά η ιδιότητα των ψευδομαρτύρων παραμένει άγνωστη. Και αυτός που τους κατηγόρησε, η πολιτεία τον ανέχεται. Και αυτό το θεωρώ μη δημοκρατικό, το λιγότερο. Και οι ευθύνες όσων αναμείχθηκαν, θα έρθουν στο φως” τόνισε με έμφαση ο πρώην Πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων στο ακροατήριο βρισκόταν και ο επίσης πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επίσης τον Αύγουστο από τα Ανώγεια είχε κάνει αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών ζητώντας “κάθαρση” και “άπλετο φως”, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης κ.α.

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντώνης Σαμαράς: Ζητά πειστικές απαντήσεις για τις υποκλοπές – «Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο για δημοκρατική εκτροπή»"

ΟΕΝΓΕ για 16χρονο Ρομά: «Να εκδοθεί ιατρικό ανακοινωθέν από το Ιπποκράτειο»

Συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο 16χρονος Ρομά που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό μετά από καταδίωξη.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) παρεμβαίνει και τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου οφείλει να εκδώσει ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του 16χρονου Ρομά, που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από όπλο αστυνομικού, κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Το γεγονός έχει προκαλέσει κατά το τελευταίο 24ωρο εκτεταμένα επεισόδια γύρω από τον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, από συγγενείς του 16χρονου.

Αναλυτικά, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν:

«Η έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη του (εκάστοτε) διοικητή του νοσοκομείου. Ευθύνη των γιατρών είναι η ενημέρωση των συγγενών του ασθενούς.

Είναι απαράδεκτη η στάση του διοικητή του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης να μην εκδίδει ανακοινωθέν για την κατάσταση του 16χρονου θύματος δολοφονικής αστυνομικής βίας, εφόσον έχει τη σχετική άδεια από τους συγγενείς του ασθενούς», σημειώνουν οι γιατροί.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΕΝΓΕ για 16χρονο Ρομά: «Να εκδοθεί ιατρικό ανακοινωθέν από το Ιπποκράτειο»"

Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες - Εικονική η σύμβαση της «Τοξότης» με την CCC, κατέθεσε μάρτυρας

«Η συνεργασία απολάμβανε της κυβερνητικής έγκρισης και αποδοχής» κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, όπου διεξάγεται η δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες του έτους 2016, ο Χρήστος Νικολάου, μηχανικός και συνεργάτης του επιχειρηματία Καλογρίτσα από το 2014, όπως του είπε ο Σάμερ Χούρι, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας CCC, ενώ χαρακτήρισε εικονική τη σύμβαση της εταιρείας «Τοξότης» με τη CCC.

Ο κ. Νικολάου κατέθεσε ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας Consolidated Contractors Company (CCC), Σάμερ Χούρι, σε συνάντηση που είχε μαζί του, ανέφερε ότι «η συνεργασία απολάμβανε της κυβερνητικής έκκρισης και αποδοχής» και χαρακτήρισε εικονική την επίμαχη σύμβαση, επισημαίνοντας ότι η προκαταβολή ήταν για να καλυφθεί η εγγύηση των τηλεοπτικών αδειών. Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι ο Σάμερ Χούρι δεν του έκανε αναφορά σε κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Αναλυτικότερα, ο μάρτυρας ανέφερε: «Με τον κ. Καλογρίτσα είχα παλιά συνεργασία από το 2000. Ο δικός μου τομέας ήταν η συναλλαγή με ξένες εταιρείες, συνεργαζόμαστε με κάποιους ξένους οίκους για την ολοκλήρωση των έργων. Διεκόπη η συνεργασία μας και μετά συνεργαστήκαμε ξανά και είχα αναλάβει τον τομέα συνεργασίας με ξένους οίκους. Τον Ιούνιο του 2017 με φώναξε ο κ. Καλογρίτσας και μου είπε ότι θα έχει κάποιο σημαντικό ραντεβού. Μου ανέφερε την CCC. Μου είπε ότι υπήρχε κάποια σύμβαση και κάποια συναλλαγή και ζήτησε να συμμετάσχω σε ένα ραντεβού».

Συνεχίζοντας, ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Εξεπλάγην, δεν σας το κρύβω. Η «Τοξότης» τότε, παρά τις προσπάθειες που είχαμε κάνει, δεν είχε εμπειρία για έργα εκτός Ελλάδος. Έπρεπε να ξέρω για τη σύμβαση αυτή τουλάχιστον έξι μήνες πριν, από Φεβρουάριο του 2016. Όταν ζήτησα τη σύμβαση με 45 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό, πήρα ένα δίφυλλο. Η σύμβαση ανέφερε για ένα εμπορικό κέντρο. Συνήθως, μια τέτοια σύμβαση συνοδεύεται από πάρα πολλά προσαρτήματα. Αυτή δεν είχε τίποτα απ’ όλα αυτά. Με εξέπληξε. Περίμενα να δω χιλιάδες σελίδες με προδιαγραφές, κ.λπ. Δεν υπήρχε τίποτα, χρονοδιάγραμμα, τίποτα. Λέω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε: Αυτό το εμπορικό κέντρο θα είχε πέντε ή 25 ασανσέρ; Δεν αναφερόταν τίποτα. Συμπέρανα ότι ήταν εικονική σύμβαση. Και κυρίως η προκαταβολή. Η CCC θα έδινε στον «Τοξότη» 3 εκατ. ευρώ, αλλά ο «Τοξότης» θα ήταν υποχρεωμένος να δώσει εγγυητική επιστολή μετά, μέσα σε 7 ημέρες. Αυτό ήταν για Ρεκόρ Γκίνες. Πρώτα δίνεις την εγγυητική και μετά την προκαταβολή. Το ανάποδο δεν ισχύει, πουθενά. Αν κηρύξεις πτώχευση; Συναίνεσαν σε ένα εργολαβικό τίμημα, χωρίς μελέτη, χωρίς χρονοδιάγραμμα, τίποτα. Μόνο με μια λέξη για ένα εμπορικό κέντρο στα Εμιράτα, χωρίς να το έχει επισκεφθεί ποτέ κανείς το έργο. Αμφιβάλλω αν έχει συμβεί ξανά να δοθεί πρώτα η προκαταβολή. Όχληση μέχρι σήμερα για ισόποση εγγυητική δεν υπάρχει... Ήταν κάτι το εικονικό, καμία πλευρά δεν ενδιαφέρθηκε να δώσει ένα λογικοφανές σενάριο. Συμπέρανα ότι δεν υπάρχει σύμβαση και αυτό απεδείχθη περίτρανα στη συνάντηση που είχαμε».

Ο Σάμερ Χούρι

Ακολούθως, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο ραντεβού με τον εκ των ιδιοκτητών της CCC Σάμερ Χούρι, λέγοντας: «Σε αυτή τη συνάντηση προσήλθε ο Σάμερ Χούρι με τον γιο του, 23 ετών, ο οποίος γνώριζε ικανοποιητικά ελληνικά... Με τις πρώτες ερωτήσεις (ο Χούρι) είπε "ναι, αυτή η σύμβαση έγινε εικονικά", γιατί, όπως είπε, έπρεπε να δώσει μια δικαιολογία να μεταφέρει τα χρήματα από το Ντουμπάι στην Τράπεζα Αττικής. Όπως είπε, «η πραγματική μας συναλλαγή ήταν επειδή ο κ. Καλογρίτσας έχει μεγάλη εμπειρία στα ΜΜΕ, θα ήταν ικανός συνεργάτης για να εμφανιστεί στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από την τότε κυβέρνηση, ώστε να πάρει μια άδεια τηλεοπτική».

Και συνέχισε: «Και επειδή ο Χούρι αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια είχε έρθει με σκοπό να βρεθεί ένας τρόπος να καλυφθεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ λογιστικά. Ενδεχομένως ο αδελφός του να μην ήταν ένθερμος θιασώτης αυτού του εγχειρήματος. Έκανε νύξη περί επιστροφής χρημάτων. Την απέκρουσα, λέγοντάς του, "από τη στιγμή που πήρες την απόφαση να φύγεις, έχεις ξεχάσει τα χρήματα"... Η όλη ιστορία ήταν πως θα αποκατασταθεί το λογιστήριο. Ξαφνικά αποφασίζεις να φύγεις αυτό δημιουργεί τεράστιες παρενέργειες. Από τότε ξεκινά μια σπίλωση της οικογένειας Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια. Αν πεις το όνομα Καλογρίτσα, αυτό κάνει συνειρμό με βοσκοτόπια. Ακολούθησε μια χαοτική κατάσταση που είχε μεγάλες επιπτώσεις για όλη την οικογένεια Καλογρίτσα».

Υπογράμμισε ακόμη ο μάρτυρας, έπειτα από ερώτηση της έδρας: «Η πρωτοβουλία, ήταν μονομερής πρωτοβουλία να αποχωρήσει, έμενε όμως το κενό λογιστικά των 3 εκατ. ευρώ. Και επειδή αυτοί έχουν ελεγκτικούς οίκους δεν μπορούσαν να μείνουν με αυτό το κενό. Μάλιστα, είπε να φροντίσει η CCC να δώσει ένα έργο στον Καλογρίτσα να υπάρξει υπερτιμολόγηση και να γίνει τμηματική αποπληρωμή και να κλείσει η ιστορία. Έκτοτε, δεν είχα κάποια άλλη εμπλοκή, έμαθα κάποια άλλα πράγματα μετά. Στόχος μου δεν ήταν να διερευνήσω αν υπήρχε πολιτική υποδομή σε αυτά που άκουσα, στόχος μου ήταν να διερευνήσω αν ήταν πραγματικό το έργο».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, επανέλαβε: «Δίνω τώρα τα λεφτά και φέρε μου την εγγυητική σε επτά ημέρες και δεν με νοιάζει αν θα πτωχεύσεις αύριο, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Είπα ας μου φέρουν αλλά μια τέτοια σύμβαση …».

Πρόεδρος: Απολάμβανε η συνεργασία κυβερνητικής έγκρισης και αποδοχής; Γιατί έπρεπε να υπήρχε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Ήταν μία δήλωση του κυρίου Χούρι. Επειδή απολάμβανε η εταιρεία του ειδικό καθεστώς, όπως όλες οι τεχνικές εταιρείες και είχε φορολογική ασυλία, ενδεχομένως η εμπλοκή του αν πήγαινε η ίδια θα ήταν δύσκολη, ίσως έμμεσα να παραβίαζε τον όρο. Από την άλλη, είναι πασίγνωστο το αριστερό παρελθόν του κ. Καλογρίτσα και λογικό θα ήταν να βρει έναν τέτοιον επιχειρηματία με μακρόχρονη δραστηριότητα στα media και ισχυρές αριστερές καταβολές. Αυτό θα έκανε τη συνεργασία αυτή αποτελεσματική. Αυτό ήταν δική μου ερμηνεία.

Αντώνης Λιανός

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο μάρτυρας Αντώνης Λιανός -κορυφαίο στέλεχος της οικονομικής διεύθυνσης της εταιρείας CCC (οικονομικός σύμβουλος)- ζήτησε να μην καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς σε βάρος του έχει καταθέσει έγκληση η εταιρεία Τοξότης, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα. Ο μάρτυρας επικαλέστηκε ότι ζητάει να μην καταθέσει, καθώς τα όσα αναφέρει μπορεί να επιβαρύνουν τη θέση του.

Στο αίτημα του κ. Λιανού ήταν αντίθετη με τις θέσεις τόσο του εισαγγελέα της έδρας αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Όλγας Σμυρλή, όσο και του αναπληρωματικού εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα, επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί εξέφρασαν την άποψη ότι ο μάρτυρας δεν αυτοενοχοποιείται, εάν καταθέσει, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει να μην καταθέσει.

Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη και με παρεμπίπτουσα απόφαση, αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να καταθέσει ο κ. Λιανός, αλλά στην επόμενη δικάσιμο.

Σχολιάζοντας όσα ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Νικολάου, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Β. Γεωργακόπουλος, Θ. Μαντάς και Γ. Μαντζουράνης, ανέφεραν τα ακόλουθα:

«Ο μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, μηχανικός κ. Χρήστος Νικολάου, κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη συνεργασία των κυρίων Χούρι και Καλογρίτσα. Επεσήμανε, ακόμα, ότι στις συναντήσεις των δύο μερών, στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, ούτε βεβαίως στον Νίκο Παππά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο στενός συνεργάτης του κ. Χρ. Καλογρίτσα είπε ότι:

- «Ο κ. Τόμπρας έφερε σε επαφή τους δύο ενδιαφερόμενους, χωρίς να έχω καμία γνώση ότι ο κ. Τόμπρας έλαβε εντολή από τρίτο για να τους φέρει σε επαφή».

- «Είναι υπερβολικό να πω ότι υπήρξαν υποκινητές σε αυτή τη συνεργασία των δύο επιχειρηματιών».

- «Πολλοί ισχυρίζονται πολλά περί κυβερνητικής γνώσης σε εγχειρήματά τους, αλλά αυτό είναι άλλοτε αληθές άλλοτε ψευδές».

- «Επειδή ο κ. Καλογρίτσας είχε σχέση με τα media, θεωρούσα φυσιολογικό πως αν του δινόταν η ευκαιρία και αφού εξασφάλιζε θετικές προϋποθέσεις, επιχειρηματικές όχι πολιτικές, θα συμμετείχε στη διαδικασία για τις άδειες».

- «Έχω συναντήσει τον κ. Ν. Παππά σε μία και μόνο κοινωνική εκδήλωση αλλά ποτέ στα γραφεία της εταιρείας Τοξότης».

- «Τα έργα τα οποία είχε πάρει ο κ. Καλογρίτσας, τα είχε πάρει μέσα σε ανταγωνιστικές συνθήκες. Δεν είχε ευνοϊκή μεταχείριση».

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι οι κύριοι Καλογρίτσας και Χούρι είχαν μία μακρά διαπραγμάτευση, ώστε να επιστραφεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από τον εργολάβο στη λιβανέζικη εταιρεία Al Ghandi. Η μακρά συνεργασία των δύο μερών προκύπτει και από το συμφωνητικό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κυριάκος Τόμπρας.

Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση αποδομείται σταθερά το κατηγορητήριο και αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για εμπλοκή του κ. Ν. Παππά».

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες - Εικονική η σύμβαση της «Τοξότης» με την CCC, κατέθεσε μάρτυρας"

Νέα επεισόδια από Ρομά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νέα επεισόδια λαμβάνουν χώρα στη Χαλκηδόνα, καθώς ομάδα ατόμων Ρομά έχουν στήσει οδοφράγματα στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τα άτομα καίνε λάστιχα και πετούν πέτρες στις δυνάμεις των ΜΑΤ, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό.

Υπενθυμίζεται ότι και χθες τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και σε πολλές ακόμα μέσα και γύρω από τη Θεσσαλονίκη διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια για τον ίδιο λόγο.
Φωτιές στον Ασπρόπυργο, καθυστερήσεις στον Προαστιακό

Καθυστερήσεις αναμένονται στα δρομολόγια του Προαστιακού εξαιτίας φωτιάς που έβαλαν Ρομά κοντά στις γραμμές στον Ασπρόπυργο.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ενημέρωσε η Hellenic Train, παραμένουν ακινητοποιημένοι δυο συρμοί σε Άνω Λιόσια και Ασπρόπυργο. Η ενημέρωση αναφέρει: «Eξαιτίας φωτιάς κοντά στις γραμμές στην περιοχή του Ασπροπύργου, με εντολή της Πυροσβεστικής η αμαξοστοιχία 1327 σταμάτησε στον σταθμό των Άνω Λιοσίων και η αμαξοστοιχία 1326 στον σταθμό του Ασπροπύργου. Αναμένονται καθυστερήσεις στα δρομολόγια του προαστιακού».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επεισόδια από Ρομά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη "

ΣτΕ: Εν μέρει παράνομη απόφαση κύρωσης δασικού χάρτη

Περίληψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας

– Οι πράξεις, με τις οποίες κυρώνονται οι αναρτηθέντες δασικοί χάρτες, αποτελούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις, κατά των οποίων χωρεί αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας. Υπόκεινται, επομένως, σε αίτηση ακυρώσεως όχι μόνον οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 19 του ν. 3889/2010 (Α΄ 182), δηλαδή μετά την εξέταση των αντιρρήσεων που ασκήθηκαν από τους ενδιαφερομένους και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, τη διόρθωση των χαρτών σύμφωνα με όσες από τις αντιρρήσεις έγιναν δεκτές, αλλά και οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται κατά το άρθρο 17 του ίδιου νόμου και αφορούν το μέρος των αναρτηθέντων δασικών χαρτών που δεν έχει αμφισβητηθεί με την άσκηση αντιρρήσεων.

Το Συμβούλιο της Επικράτειας, το οποίο ερμηνεύοντας τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 6 περ. ε΄ του ν. 998/1979, έκρινε ότι δεν έχουν, κατ’ αρχήν, τον χαρακτήρα δάσους και δασικής εκτάσεως, μεταξύ άλλων, εκτάσεις περιλαμβανόμενες εντός ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923, έστω και αν αυτοί δεν έχουν νομίμως οριοθετηθεί, στην περίπτωση δε αυτή, η αρμόδια για την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας διοικητική αρχή, σε συνεργασία, εφόσον συντρέχει περίπτωση, με την πολεοδομική αρχή, οφείλει να εκφέρει δική της αιτιολογημένη κρίση, αφενός μεν ως προς το ζήτημα αν υφίσταται πράγματι στην περιοχή οικισμός προϋφιστάμενος του 1923 και αφετέρου αν το συγκεκριμένο ακίνητο εμπίπτει στα πραγματικά όρια του εν λόγω οικισμού.

Κατά τους ισχυρισμούς της αιτούσας, η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος της οποίας  συμπεριελήφθη στον δασικό χάρτη το τμήμα του ακινήτου της ως δασικό (με την ένδειξη ΔΔ), δεν αιτιολογείται νομίμως, λόγω του ότι εμπίπτει εντός των ορίων του οικισμού Άνω Βόλου, παραβιάζονται δε τα άρθρα 3 παρ. 6 του ν.δ. 998/1979 και 23 του ν. 3889/2010, το τεκμήριο νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

Από το περιεχόμενο των προσκομισθέντων από την αιτούσα στοιχείων, με τα οποία δεν τίθενται ζητήματα τεχνικής φύσεως σχετικά με τη βλάστηση της εκτάσεως (ζητήματα που θα μπορούσαν να εξεταστούν μόνο από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων κλονίζεται η αιτιολογία της προσβαλλόμενης πράξης, κατά το μέρος που αφορά το ακίνητο της αιτούσας. Και τούτο διότι, λαμβάνοντας υπόψη α) ότι δεν υφίσταται μέχρι σήμερα έγκυρη οριοθέτηση του προϋφισταμένου του 1923 οικισμού του Άνω Βόλου, β) ότι, όπως προκύπτει από έγγραφο της Διοικήσεως και τον χάρτη που το συνοδεύει, το επίμαχο ακίνητο τέμνεται από τη γραμμή χάραξης των ορίων του οικισμού και μικρό τμήμα του (των 589,45 τ.μ.) βρίσκεται οριακά εκτός των ορίων αυτών, γ) ότι, από τα προσκομισθέντα από την αιτούσα στοιχεία συνάγεται ότι η αρμόδια πολεοδομική αρχή, χορηγώντας την  άδεια οικοδομής του 1933, την έγκριση δόμησης του 2016 και την άδεια δόμησης του 2016 θεώρησε ότι το επίμαχο ακίνητο ευρίσκεται εντός των ορίων του ως άνω οικισμού, και δ) ότι τα όρια κτηματογράφησης καθώς και τα όρια του οικισμού του Άνω Βόλου, που χορηγήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία κτηματολογίου για να χρησιμοποιηθούν για την υποβολή της δήλωσης του Δημοσίου του ν. 2308/1995, διαφοροποιούνται από τα αντίστοιχα όρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση των θεωρημένων δασικών χαρτών, προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τα ακριβή όρια του ως άνω οικισμού και τη θέση του επίμαχου ακινήτου εντός ή εκτός των ορίων αυτού. Για τον λόγο αυτό, βασίμως προβαλλόμενο, πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση, να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος που αφορά το περιληφθέν, στον κυρωθέντα χάρτη, ως δασικό τμήμα των 589,45 τ.μ. του ακινήτου της αιτούσας και να αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3889/2010, προκειμένου να απαντήσει αιτιολογημένα επί των ως άνω προβαλλόμενων ισχυρισμών της αιτούσας, συνεκτιμώντας και τους χάρτες που συνοδεύουν την έγκριση μελέτης αναθεώρησης και επέκτασης του Γ.Π.Σ. Βόλου. Ειδικότερα, η αρμόδια για την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας διοικητική αρχή, σε συνεργασία με την πολεοδομική αρχή, οφείλει να εκφέρει δική της αιτιολογημένη κρίση, αφενός ως προς το ζήτημα αν το συγκεκριμένο ακίνητο εμπίπτει στα πραγματικά όρια του εν λόγω οικισμού του Άνω Βόλου, αίροντας τις σχετικές αμφιβολίες, και αφετέρου ως προς την επιρροή που ασκεί, η έκδοση των προμνημονευθεισών διοικητικών αδειών δόμησης στο ζήτημα της ενδεχόμενης αποσύνδεσης του ακινήτου ή τμήματος αυτού από τη δασική νομοθεσία.

nomosphysis

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Εν μέρει παράνομη απόφαση κύρωσης δασικού χάρτη "

Επανεξετάζεται η μεταγωγή Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού

Στο δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών του πρωτοδικείου της Λαμίας, αναπέμφθηκε με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), η υπόθεση της μεταγωγής του μέλους της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, από τις αγροτικές φυλακές όπου έκτιε την ποινή του, στις φυλακές Δομοκού, προκειμένου να κριθεί εκ νέου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του ΑΕΔ, θα κριθούν εκ νέου:
α) η απόφαση της γεν. γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής με την οποία διατάχθηκε η μεταγωγή του Δημ. Κουφοντίνα στον Δομοκό
β) η ίδια η υλική πράξη της μεταγωγής και
γ) η απόρριψη της αίτησης του κρατούμενου για την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ειδικότερα, η Ιωάννα Κούρτοβικ και ο Δημήτρης Σαραφιανός, συνήγοροι του μέλους της 17Ν, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Με την υπ'αριθμ. 4/2022 απόφασή του, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από τους Προέδρους των 3 ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς και από μέλη των δικαστηρίων αυτών και καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, έκανε δεκτή την από 19/7/2021 αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι η απόρριψη της προσφυγής του κατά της παράνομης μεταγωγής του στο Δομοκό, με επίκληση αναρμοδιότητας, δεν ήταν σύννομη. Και κατόπιν αυτού, ανέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Εκτέλεσης ποινών του Πρωτοδικείου της Λαμίας, το οποίο καλείται ξανά να ερευνήσει την νομιμότητα των πράξεων της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής πολιτικής, ως καθ' ύλην αρμόδιο, σύμφωνα με την απόφαση του ΑΕΔ.

Ειδικότερα η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της υπόθεσης που απασχόλησε το δημόσιο χώρο και τα δικαστικά χρονικά στις αρχές του 2021, οπότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας προχώρησε σε μία μακρά απεργία πείνας, όταν μεταφέρθηκε εκτάκτως από τις αγροτικές φυλακές, όπου έκτιε την ποινή του από το 2018, στις φυλακές Δομοκού, φυλακές (υψίστης) ασφαλείας, με υπερσυνωστισμό και με συνθήκες διαβίωσης τιμωρητικά δυσμενέστερες για τον κρατούμενο, που συμπλήρωνε 20 χρόνια εγκλεισμού, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα που να δικαιολογεί την μετακίνηση του.

Η μεταγωγή έγινε σε συνέχεια φωτογραφικών διατάξεων νόμου της παρούσας κυβέρνησης, με τον οποίο καθίσταντο απαγορευτικοί οι όροι παραμονής του στις αγροτικές φυλακές, ο οποίος νόμος, κατά γενική πεποίθηση, στόχευε ειδικά σε αυτόν τον κρατούμενο, εξ ου και στις φυλακές επονομάστηκε «νόμος Κουφοντίνα». Σύμφωνα με τις διατάξεις του, κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές που δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις των νέων ρυθμίσεων, έπρεπε να μεταφερθούν πίσω στις φυλακές από τις οποίες προέρχονταν.

Σε εφαρμογή των διατάξεων αυτών, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έπρεπε να επιστρέψει στην υπόγεια πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε εκτίσει την ποινή του από το 2002 έως το 2018 (χωρίς ποτέ να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα σε συγκρατούμενους, εργαζόμενους ή την διεύθυνση).

Ο κρατούμενος, όμως, παρά τις διατάξεις αυτές, μεταφέρθηκε στο Δομοκό, με εντολή της γεν. γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, η οποία μάλιστα, με προφορικές της δηλώσεις και με επίσημα έγγραφα, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο κρατούμενος είχε μεταχθεί προηγουμένως στον Κορυδαλλό.

Κατόπιν αυτού, ο Δημ. Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε πλέον των 60 ημερών και τον κατέστησε ανάπηρο, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την υγεία του, προκαλώντας μόνιμες βλάβες και καταδικάζοντάς τον σε μυϊκή ατροφία και κινητική ανικανότητα.

Κατά της απόφασης αυτής οι συνήγοροι του προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, που ήταν το Τριμελές Πλημ/κείο Λαμίας, το οποίο αρνήθηκε να ελέγξει την νομιμότητα της μεταγωγής, κηρύσσοντας εαυτό αναρμόδιο.

Απορρίφθηκε, έξαλλου, και η αίτησή που κατέθεσαν σχετικά οι συνήγοροι στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άσκηση αναίρεσης κατά της άνω απόφασης, με το ίδιο αιτιολογικό.

Οι συνήγοροι προσέφυγαν, κατόπιν των ανωτέρω, στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης των παράνομων πράξεων και αποφάσεων της Γενικής Γραμματέως, η οποία επίσης απορρίφθηκε, καθώς και αυτό το Δικαστήριο έκρινε εαυτό αναρμόδιο, θεωρώντας ότι η υπόθεση υπάγεται στην αρμοδιότητα του ποινικού Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Κατόπιν τούτου η υπόθεση ήχθη ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου με αίτηση των συνηγόρων για την άρση της αποφατικής σύγκρουσης αρμοδιοτήτων.

Ήδη με την άνω απόφαση του, το ΑΕΔ έκανε δεκτή την αίτηση.

Ειδικότερα, με την απόφαση του αυτή, κρίθηκε επί των νομικών ζητημάτων που τίθεντο, ότι α) το ΑΕΔ είναι αρμόδιο να άρει την αποφατική σύγκρουση αρμοδιοτήτων, σε κάθε περίπτωση που προκύπτει τελεσίδικη κρίση, ανεξάρτητα από το αν η κρίση αυτή προέρχεται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή από βουλεύματα, καθώς μία διαφορετική ερμηνεία θα ερχόταν σε αντίθεση με το δικαίωμα δικαστικής προστασίας που καθιερώνουν τα άρθρα 20 του Συντάγματος και 6 της ΕΣΔΑ, και β) ότι αποφάσεις οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας που σχετίζονται με την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ελέγχονται από τα δικαστήρια του οικείου δικαιοδοτικού κλάδου, εν προκειμένω δε από τα ποινικά δικαστήρια και δη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ως Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Και με τις κρίσεις αυτές παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών της Λάμιας, ως τοπικά αρμόδιο για τις φυλακές Δομοκού, υποχρεωμένο να κρίνει την νομιμότητα α) της απόφασης της Γεν. Γραμματέως Αντ/κης Πολιτικής με την οποία διατάχθηκε η μεταγωγή του Δημ. Κουφοντίνα στο Δομοκό, β) της ίδιας της υλικής πράξης της μεταγωγής, γ) της απόρριψης της αίτησης του κρατούμενου για την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και της μακράς δικαστικής μάχης που δόθηκε για την υπεράσπιση της υπόθεσης, προκαλώντας ανοίκειες επιθέσεις, τόσο από μερίδα των ΜΜΕ, όσο και από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας που ενέχονταν στην κατάλυση του Κράτους δικαίου, με μόνο σκοπό την επιδείνωση των όρων ζωής του συγκεκριμένου κρατούμενου».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επανεξετάζεται η μεταγωγή Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού"

Ένταση από Ρομά στο Αγρίνιο-φωτιές και αποκλεισμός της εθνικής οδού (βίντεο)

Σκηνικό έντασης στήθηκε και στο Αγρίνιο από ομάδα ατόμων Ρομά. Πυρπόλησαν κάδους, έκλεισαν την εθνική οδό, έριξαν πέτρες σε αστυνομικούς.

Πριν λίγα λεπτά, περί τις 7:20 το απόγευμα της Τετάρτης,  σημειώθηκε αποκλεισμός της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου Αγίου Δημητρίου. Οι Ρομά αποχώρησαν περι τις 8 μμ.

Στα επεισόδια συμμετέχουν 50 περίπου άτομα, κουκουλοφόρα τα περισσότερα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας η οποία έσπευσε με μεγάλη δύναμη.

Στο σημείο μάλιστα μεταφέρθηκαν και φλέγομενοι κάδοι και λάστιχα που καίγονται ενώ κάποιοι Ρομά επιδόθηκαν και σε πετροπόλεμο σε διμοιρία της αστυνομίας.

Αφορμή των αντιδράσεων των Ρομά αποτελεί το περιστατικό του πυροβολισμού 16χρονου στη Θεσσαλονίκη που συνέβη τη Δευτέρα με τον κύκλο των επεισοδίων να περιλαμβάνει πολλές περιοχές της χώρας.

Για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς στο σημείο πλέον επιχειρεί η Πυροσβεστική.



agrinionews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση από Ρομά στο Αγρίνιο-φωτιές και αποκλεισμός της εθνικής οδού (βίντεο)"

Ιατροδικαστής Καρακούκης: Μηνύει τον Αλέξη Κούγια για την αμφισβήτηση της επιστημονικής του επάρκειας

Με μηνύσεις και αγωγές εναντίον του Αλέξη Κούγια για τις δημόσιες τοποθετήσεις του αναφορικά με τους τίτλους σπουδών και την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας, απαντά ο κ. Νίκος Καρακούκης.

Ο  προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφεύγει σε αστικά και ποινικά δικαστήρια σε βάρος του δικηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου απαντώντας, ουσιαστικά, σε όλα όσα αναφέρει εναντίον του ο κ. Κούγιας, τόσο για την επιστημονική του επάρκεια όσο και για την ανάμειξη του στην υπόθεση της Πάτρας με τον συνάδελφο του κ. Νίκο Καλογρηά, για τους οποίους -όπως αναφέρει- «αυτοδιορίστηκαν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιατροδικαστής Καρακούκης: Μηνύει τον Αλέξη Κούγια για την αμφισβήτηση της επιστημονικής του επάρκειας"

Ξεκάθαρος ο Μενέντεζ: Καμία νίκη για την Τουρκία ο νόμος NDAA – Δεν θα εγκρίνω την πώληση των F-16

Δεν αποτελεί νίκη για την Τουρκία ο νόμος NDAA (National Defense Authorization Act) για τον αμυντικό προϋπολογισμό ξεκαθάρισε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με ανάρτησή του στο twitter επανέλαβε πως σαν πρόεδρος της Επιτροπής δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις παραβιάσεις στην περιοχή.

Την απόφασή του να μην ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση για πώληση των F-16 στην Τουρκία είχε επαναλάβει ο Μενέντεζ μιλώντας με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη όταν και είχε χαρακτηρίσει εξοργιστικές και απαράδεκτες τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκάθαρος ο Μενέντεζ: Καμία νίκη για την Τουρκία ο νόμος NDAA – Δεν θα εγκρίνω την πώληση των F-16"

Η απάντηση της Ελλάδας στο λιβυκό ΥΠΕΞ: Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Τη θέση της κυβέρνησης στο διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης κατά της Ελλάδας για τις έρευνες νότια της Κρήτης, εξέφρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ το απόγευμα της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.

Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές.

Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η απάντηση της Ελλάδας στο λιβυκό ΥΠΕΞ: Ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα νότια, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές στα βόρεια.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη τους 14 με 16 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 20 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη τοπικά έως 22 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 τοπικά νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια από τις προμεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στις Κυκλάδες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στη δυτική Κρήτη τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 και στην Κρήτη έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 2 με 4 και από το βράδυ στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία"

Ρωσία: Ανησυχεί για τα δεξαμενόπλοια που περιμένουν στον Βόσπορο - «Παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο αν δεν επιλυθεί»

Η Ρωσία ανησυχεί για τη συσσώρευση δεξαμενόπλοιων στο Στενό του Βοσπόρου και συζητά το θέμα με ασφαλιστικές και μεταφορικές εταιρίες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό.

Τουλάχιστον 20 δεξαμενόπλοια παραμένουν ανοικτά της Τουρκίας αντιμετωπίζοντας περισσότερες καθυστερήσεις στη διέλευσή τους από ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο καθώς οι εταιρίες προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους νέους τουρκικούς κανόνες ασφάλισης έπειτα από μια απαγόρευση της ευρωπαϊκής ασφάλισης και την επιβολή πλαφόν από την G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν χθες Τρίτη πηγές του κλάδου.

Οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές εξέδωσαν μια ειδοποίηση, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters τον περασμένο μήνα, ζητώντας πρόσθετες εγγυήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη της διέλευσης μέσω του Βοσπόρου από τις αρχές αυτού του μήνα.

«Είμαστε ενήμεροι για αυτήν την κατάσταση. Βέβαια, μας προκαλεί ανησυχία από την άποψη των συμφερόντων των εταιριών μας. Το πρόβλημα αυτό συζητιέται με μεταφορικές και ασφαλιστικές εταιρίες. Εν τέλει, είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες που ασφαλίζουν, όχι το κράτος», δήλωσε ο Γκρουσκό. «Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, βέβαια, θα υπάρξει παρέμβαση στο πολιτικό επίπεδο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές ρωσικού αργού που μεταφέρεται διά θαλάσσης από τις 5 Δεκεμβρίου, με μια απαγόρευση των εισαγωγών καυσίμων να ακολουθεί τον Φεβρουάριο.

Απαγόρευσε επίσης σε εταιρίες και άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχουν υπηρεσίες χρηματοδότησης, μεσιτείας, μεταφοράς και ασφάλισης για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου αλλού αν η τιμή του αργού υπερβαίνει τα 60 δολάρια το βαρέλι από τη Δευτέρα.

Οι διαταραχές στην κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα ενός νέου τουρκικού ασφαλιστικού κανονισμού και όχι του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7 και την Αυστραλία, δήλωσε την Τρίτη ένας αξιωματούχος της G7.

Το Καζακστάν, μια μεγάλη πετρελαιοεξαγωγός χώρα, δήλωσε σήμερα πως η συσσώρευση των δεξαμενόπλοιων στον Βόσπορο είναι φυσιολογική στη διάρκεια του χειμώνα.

«Ο χρόνος αναμονής στον Βόσπορο και στα Δαρδανέλια είναι έξι ημέρες τώρα. Για τη χειμωνιάτικη περίοδο, αυτή είναι μια κανονική αναμονή. Πέρυσι, η αναμονή στα Στενά τον Δεκέμβριο ήταν περίπου 14 ημέρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Ανησυχεί για τα δεξαμενόπλοια που περιμένουν στον Βόσπορο - «Παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο αν δεν επιλυθεί»"

Θεσσαλονίκη: Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν οι γονείς του 16χρονου – «Ζητάμε δικαίωση»

«Ζητάμε δικαιοσύνη», ανέφεραν οι γονείς του 16χρονου, ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού, στη διάρκεια καταδίωξης, και νοσηλεύεται από την περασμένη Δευτέρα σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Οι γονείς του 16χρονου βρέθηκαν νωρίτερα στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου συνοδεία του δικηγόρου τους δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας (πολιτική αγωγή), εναντίον του 32χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (απολογείται την Παρασκευή).

«Δεν έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε. Ζητάμε συγγνώμη για αυτό που έκανε το παιδί...», τόνισε σε δηλώσεις του ο πατέρας του ανήλικου, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του γιου του είπε χαρακτηριστικά πως «χαροπαλεύει».

«Θέλουμε δικαίωση. Ήταν το καλύτερο παιδί», συμπλήρωσε, ενώ η μητέρα του 16χρονου είπε μόνο πως «ο Κώστας είναι χάλια, ζητάμε δικαιοσύνη».

Σχολιάζοντας τον πυροβολισμό που δέχθηκε ο ανήλικος, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, έκανε λόγο για «ευθεία βολή που βρίσκει τον Κώστα στο πίσω μέρος του κεφαλιού».

Καταλόγισε στην ΕΛ.ΑΣ. «απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης», ενώ για την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για το αιματηρό επεισόδιο, τόνισε πως «το μόνο που αναφέρεται είναι η προσπάθεια εμβολισμού και δεν αναφέρεται το γεγονός ότι το παιδί τραυματίστηκε συνεπεία του πυροβολισμού».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν οι γονείς του 16χρονου – «Ζητάμε δικαίωση»"

Κυπριακό - Αναστασιάδης: Θέλει την ανάληψη πρωτοβουλίας από ΕΕ- ΟΗΕ ώστε να αποφευχθούν τετελεσμένα

Την εμπλοκή της ΕΕ σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου εν μέσω εκλογικών διαδικασιών σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία να αποφευχθούν νέα τουρκικά τετελεσμένα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ότι προωθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως δεν αναμένει ότι μέσα από κοινωνικού περιεχομένου συναντήσεις, όπως αυτή που θα έχει απόψε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών, να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης του διαλόγου.

«Αλλά αυτό που κρατώ είναι την τελευταία επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για θέματα Ευρώπης, ο οποίος έχει διαβεβαιώσει ότι το ενδιαφέρον του Αντόνιο Γκουτέρες παραμένει ενεργό, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου», είπε, αναγνωρίζοντας πως «βεβαίως αυτή την περίοδο δεν αναμένει κανείς την οποιαδήποτε εξέλιξη, δοθέντος ότι υπάρχουν εκλογές στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία».

Λέγοντας πως ο ίδιος ελπίζει ότι η αποφασιστικότητα του ΓΓ του ΟΗΕ θα εκδηλωθεί με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου όπως ο ίδιος πρότεινε, χωρίς να έχει σημασία η ονομασία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο ίδιος προωθεί «μια πρωτοβουλία από πλευράς Ευρώπης, προκειμένου σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, προκαταρκτικά και προ της έναρξης ενός νέου διαλόγου, να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία και να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Επίσης είπε πως «το πρώτο στάδιο είναι η αποφυγή νέων τετελεσμένων και το επόμενο στάδιο είναι στο μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές να προετοιμαστεί η ΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, ώστε να παρουσιάσουν μια τέτοια πρόταση που μη εκφεύγοντας των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών να μπορεί να αποτελέσει την κοινή βάση λύσης του Κυπριακού, ώστε να εξευρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυπριακό - Αναστασιάδης: Θέλει την ανάληψη πρωτοβουλίας από ΕΕ- ΟΗΕ ώστε να αποφευχθούν τετελεσμένα"

Αντίδραση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών για τις ενεργειακές έρευνες νότια της Κρήτης

Την ενόχλησή του εκφράζει με επίσημη ανακοίνωση του το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών για την έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης κατηγορώντας την Ελλάδα για εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης.

Στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι την στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης» η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίδραση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών για τις ενεργειακές έρευνες νότια της Κρήτης"

Anadolu: Αφαιρέθηκαν οι όροι από το ν/σ πώλησης των F -16

Η μη χρήση των F-16 για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας, είναι μεταξύ των όρων που αφαιρέθηκαν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ειδικότερα, το Anadolu που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το τελικό προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, στο οποίο οι τροπολογίες που είχαν εισαχθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, συνδέονταν από μια σειρά όρων, καταργήθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

Όπως ισχυρίζεται το Anadolu, επιτροπή του Κογκρέσου  αποτελούμενη από μέλη της Βουλής και της Γερουσίας ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο για τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης (NDAA), ο οποίος περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα με την τελική έκδοση του σχεδίου, το οποίο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι τροπολογίες που υποβλήθηκαν από ομάδα αντιπροσώπων, αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο.

Η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε όταν δύο τροπολογίες που εισήγαγαν οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, οι οποίες δέσμευαν τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία με ορισμένους όρους, αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας του ετήσιου νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Οι τροποποιήσεις αποσκοπούσαν στην επιβολή αρκετών περιορισμών στην πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της μη χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της απαίτησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα ήταν προς εθνικά συμφέροντα.

Το Anadolu επισημαίνει ακόμη ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον λέγεται ότι ήταν αποτελεσματικές για αυτή την αλλαγή στη Γερουσία. Εφόσον η Γερουσία εγκρίνει το NDAA, θα συνταχθεί κοινό κείμενο με προηγούμενη έκδοση που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προτού σταλεί στο γραφείο του Μπάιντεν, προκειμένου να γίνει νόμος», αναφέρει τέλος το τουρκικό πρακτορείο.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Anadolu: Αφαιρέθηκαν οι όροι από το ν/σ πώλησης των F -16"

Γερμανία: Μαζική καταδίκη κυβέρνησης και κομμάτων για τους νεοναζί που ετοίμαζαν πραξικόπημα – Αρνείται κάθε σχέση η Ρωσία

Για «άβυσσο τρομοκρατικής απειλής» έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, σχετικά με τη σύλληψη των 25 νεοναζί στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», οι οποίοι συνελήφθησαν αφού ετοίμαζαν πραξικόπημα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας σήλωσε πως «η οργάνωση οδηγείται από βίαιες φαντασιώσεις επανάστασης και ιδεολογία συνωμοσίας. Οι μαχητές των “Πολιτών του Ράιχ” μοιράζονται το μίσος για τη δημοκρατία, για το κράτος μας και για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την κοινωνία μας».

Τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε την σκληρή προσέγγιση» και μόνο η περαιτέρω έρευνα θα δείξει πόσο μακριά είχαν ήδη προχωρήσει τα σχέδια πραξικοπήματος. «Το κράτος δικαίου μας είναι ισχυρό. Ξέρουμε πώς να αμυνόμαστε με κάθε αυστηρότητα απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας», κατέληξε η υπουργός και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται πως στην ορογάνωση συμμετείχαν πρώην βουλευτής, κορυφαίος στρατιωτικός, ένας Πρίγκιπας και πολλοί άλλοι εν ενεργεία στρατιωτικοί, ενώ υπήρχε καταρτισμένο σχέδιο πραξικοπήματος.

Ρωσία: Δεν έχουμε καμία σχέση

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο απορρίπτοντας κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία.

Ο λόγος είναι πως αναφέρεται πως η νεοναζιστική οργάνωση προσέβλεπε προς την Ρωσία, και μάλιστα είχε προσπαθήσει να πιάσει επαφές.

«Τα μέλη της οργάνωσης είναι πεπεισμένα ότι η Γερμανία κυβερνάται αυτή τη στιγμή από ένα βαθύ κράτος και ότι η επικείμενη επέμβαση της “Συμμαχίας” τους, μιας τεχνικά ανώτερης μυστικής κοινότητας που περιλαμβάνει κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας – , θα φέρει την απελευθέρωση», αναφέρεται στο πόρισμα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η σύντροφος του «εν αναμονή ηγέτη» πρίγκιπα Ερρίκου 13ου Βιτάλια Μπ, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση, είχε αναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία. Σύμφωνα ωστόσο με τις μέχρι τώρα έρευνες, δεν προκύπτει ότι η ρωσική πλευρά είχε ανταποκριθεί, όπως διευκρινίζει η Εισαγγελία.

Μαζική καταδίκη από τα κόμματα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (του FDP) περιέγραψε τις σημερινές επιδρομές της αστυνομίας ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP Κόνσταντιν Κούλε ζήτησε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα εναντίον εξτρεμιστών από τον δημόσιο τομέα.

«Όποιος απορρίπτει ή θέλει να καταργήσει την κρατική τάξη, δεν μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος. Ο νόμος για τις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να γίνει πιο αυστηρός», δήλωσε ο Κούλε, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν μεταξύ των συλληφθέντων να βρίσκονται μία πρώην βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία είναι σήμερα δικαστής και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός.

«Η δημοκρατία μας ήταν, είναι και θα παραμείνει αμυντική», δήλωσε η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάτγια Μαστ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται καθημερινά για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας, αλλά το κράτος δικαίου μπορεί να αμυνθεί».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε τον παραλληλισμό με τις αντισυνταγματικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί στις ΗΠΑ. «Για να σταματήσουν τα σχέδια κατάληψης της εξουσίας πρέπει να συντρίψουμε το δίκτυο των εχθρών της δημοκρατίας μας. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση», έγραψε ο φον Νοτς.

Ο βουλευτής της «Αριστεράς» Μπερντ Ρίξινγκερ ζήτησε επίσης να διαλυθεί η επίλεκτη μονάδα SKS των ενόπλων δυνάμεων, στελέχη της οποίας θεωρείται ότι διατηρούσαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση που εξαρθρώθηκε. «Τα σχέδια του τρομοκρατικού δικτύου ακούγονταν στην αρχή σαν μυθιστόρημα φαντασίας. Από σήμερα όμως είναι πικρή πραγματικότητα», δήλωσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Μαζική καταδίκη κυβέρνησης και κομμάτων για τους νεοναζί που ετοίμαζαν πραξικόπημα – Αρνείται κάθε σχέση η Ρωσία"

Τσίπρας σε ΑΔΑΕ: Δεν θα ανεχτούμε παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια

Την ΑΔΑΕ επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση στους εκπροσώπους του Τύπου:

«Κάποια στιγμή το παιχνίδι και το κρυφτούλι με τους θεσμούς της Δημοκρατίας λαμβάνει τέλος.

Ήρθα σήμερα στην ΑΔΑΕ - Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και ζήτησα από τον Πρόεδρο της Αρχής, όπως ο νόμος ορίζει, να έχω πρόσβαση ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις διατάξεις, που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές, αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, και έχουν υπογραφεί την τελευταία τριετία.

Με τους θεσμούς της χώρας και της Δημοκρατίας δεν θα παίζουμε. Πόσο δε μάλλον, με την εθνική ασφάλεια παιχνίδια δεν πρόκειται να ανεχτούμε».



Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Τσίπρα:


«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Αθήνα, 7/12/2022 Θέμα: Περαιτέρω ενημέρωσή μου ως πολιτικού αρχηγού για περιπτώσεις άρσης

απορρήτου που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έχει αναλάβει ως ανεξάρτητη αρχή την διασφάλιση της προστασίας του απολύτως απαραβίαστου αγαθού του απορρήτου των επικοινωνιών (άρθρο 19 παρ. 2 Συντ.), ιδιαίτερη έκφραση της οποίας αποτελεί ο έλεγχος της τήρησης των όρων και της διαδικασίας της κατ’ εξαίρεση άρσης του (άρθρο 1 παρ. 1 ν. 3115/2003).

Μέρος της ίδιας αρμοδιότητας ήταν και η εξουσία της Αρχής να ενημερώνει τους θιγόμενους από άρση απορρήτου, προκειμένου εκείνοι να μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ασκήσουν ένδικα βοηθήματα για την αποκατάσταση της βλάβης τους. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε την απαράδεκτη και αντισυνταγματική πρόβλεψη που εμποδίζει αυτή την ενημέρωση και μάλιστα αναδρομικά (άρθρο 87 ν. 4790/2021). Εγκλώβισε έτσι το πολιτικό σύστημα της χώρας σε έναν κλοιό καταγγελιών και υποψιών χωρίς διέξοδο και χωρίς δυνατότητα διαλεύκανσης όσον αφορά τις αποδεδειγμένες και τις καταγγελλόμενες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και προσώπων της δημόσιας ζωής που είχαν σχέσεις με τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα.

Λόγοι ιστορικοί επέβαλαν ήδη από το 1994, έτος έναρξης εφαρμογής του ν. 2225/1994, στην Αρχή να ανατεθεί και η ξεχωριστή αρμοδιότητα ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής για τις διατάξεις άρσης του απορρήτου. Σήμερα, ο νομοθέτης επιτάσσει συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ να ενημερώνει σε κάθε περίπτωση τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή, και να κοινοποιεί κάθε διάταξη στον Υπουργό Δικαιοσύνης (άρθρο 5 παρ. 4 εδ. στ ́ ν. 2225/1994).

Είναι αλήθεια ότι ο νομοθέτης όταν επέτασσε την τήρηση των παραπάνω δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι διατάξεις άρσης του απορρήτου θα ανέρχονταν κάποτε

σε περισσότερες από 15.000 (συγκεκριμένα 15.475 εισαγγελικές στο έτος 2021). Η διαχείριση αυτού του όγκου εισαγγελικών διατάξεων εκ μέρους της Αρχής και οι ασυνέπειες και καθυστερήσεις τις κυβέρνησης στην ηλεκτρονική διαβίβασή τους εύλογα οδήγησαν στην εφαρμογή της διάταξης με τρόπο διαφοροποιημένο σε σχέση με τον προβλεπόμενο, δηλ. έλαβε τη μορφή γενικής και αφηρημένης ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών μέσω στατιστικών αναφορών και μέσω παρουσίασης ποιοτικών μεγεθών κλπ-κάτι που, βέβαια, ως στόχος καλύπτεται ήδη από την ετήσια έκθεση που η Αρχή δημοσιοποιεί εν γένει και ειδικά αποστέλλει προς τα πολιτικά κόμματα.

Αυτή την περίοδο η διατάραξη που έχει υποστεί η πολιτική ζωή στη χώρα, βυθιζόμενη καθημερινά όλο και πιο βαθιά στην καχυποψία και στο φόβο των παρακολουθήσεων των πολιτικών προσώπων, που έτσι εμποδίζονται να ασκήσουν ελεύθερα τα καθήκοντά τους, επιβάλλει την αποκατάσταση της διαδικασίας ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων.

Αντιλαμβανόμενος τη δυσχέρεια διαχείρισης του όγκου των εισαγγελικών διατάξεων, αιτούμαι όπως με ενημερώσετε λεπτομερώς για το περιεχόμενο ειδικά των εισαγγελικών διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που έχουν κοινοποιηθεί στην Αρχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα και ενδεχομένως αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα, δηλ. εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές και μέλη της κυβέρνησης, καθώς και δημοσιογράφους, δικαστικούς λειτουργούς και τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση και επικουρικώς, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτός ο ως άνω διαχωρισμός των εισαγγελικών διατάξεων, όπως προβείτε στη χορήγηση του συνόλου των εγγράφων της ως άνω χρονικής περιόδου.

Με εκτίμηση

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσίπρας σε ΑΔΑΕ: Δεν θα ανεχτούμε παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια"

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται επικίνδυνο ρολό κοτόπουλο με σαλμονέλα

Επικίνδυνο ρολό κοτόπουλο ανακαλεί ο ΕΦΕΤ, αφού βρέθηκε να έχει σαλμονέλα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ, το ρολό κοτόπουλο με την σαλμονέλα ανήκει στην εταιρεία «Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ» και καλούνται όσοι το αγόρασαν να ην το καταναλώσουν.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ

«Ο Ε.Φ.Ε.Τ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος “Επίσημος έλεγχος Μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων” έτους 2022, προέβη σε δειγματοληψία παρασκεύασματος κρέατος, με τα στοιχεία: «ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ – ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ γεμιστό με μπέικον και τυρί κατεψυγμένο», με ημερομηνία σφαγής και συσκευασίας 24-11-22 και ανάλωση έως 24-11-23, που παράγεται από την εταιρεία ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε. Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αποτυπώνεται κατωτέρω) να μην το καταναλώσουν».

 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανακαλείται επικίνδυνο ρολό κοτόπουλο με σαλμονέλα"

Μπόνους σε 50.000 δημοσίους υπαλλήλους

Μπόνους παραγωγικότητας συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβουν τους προσεχείς μήνες περισσότεροι από 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή τις διατάξεις των άρθρων 23-27 του ν. 4940/2022 -«Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα»- που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Η πρόσθετη ανταμοιβή παραγωγικότητας που θα λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το επιπλέον αυτό ποσό δεν θα συμψηφιστεί με τυχόν «προσωπική διαφορά» που είναι ενσωματωμένη στις συνολικές αποδοχές του δικαιούχου υπαλλήλου και θα υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.

Δικαιούχοι

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα άρθρα 23-27 του ν. 4940/2022, δικαιούχοι των πρόσθετων ανταμοιβών παραγωγικότητας είναι οι παρακάτω κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων:

1 Oι πολιτικοί υπάλληλοι και το ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, όπου εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων.

2 Oι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα οι οποίοι υπηρετούν στις υπηρεσίες ή είναι μέλη των συλλογικών οργάνων για την παρακολούθηση, το συντονισμό και την επιτάχυνση της υλοποίησης των Δράσεων, Εργων ή και ομάδας Εργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπόνους σε 50.000 δημοσίους υπαλλήλους"

Κυβέλη Χατζηευστρατίου: Θετικό το αλκοτέστ της μετά το θανατηφόρο τροχαίο με τον μοτοσυκλετιστή

Σοκάρουν οι εξελίξεις σχετικά με το θανατηφόρο τροχαίο στην Κυψέλη πριν από περίπου 1.5 μήνα, στο οποίο η πρώην νικήτρια του GNTM, Κυβέλη Χατζηευστρατίου, παρέσυρε και σκότωσε έναν 60χρονο, ιδιοκτήτη ψητοπωλείου.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Super Katerina», τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί η πρώην παίκτρια του GNTM, Κυβέλη Χατζηευστρατίου μετά το τροχαίο βγήκαν, με το αλκοτέστ της κοπέλας να είναι θετικό.

Η ποσότητα του αλκοόλ που εντοπίστηκε στον οργανισμό της είναι διπλάσια του επιτρεπόμενου. Συγκεκριμένα, η αιθυλική αλκοόλη ήταν 1,02 γραμμάρια ανά λίτρο, όταν το όριο είναι το 0,50 gr/l.

Υπενθυμίζεται ότι η νικήτρια του GNTM κινούνταν με ασημί Mercedes στην οδό Πιπίνου με κατεύθυνση την οδό Πατησίων. Ο 60χρονος που οδηγούσε τη μηχανή του στην οδό Αριστοτέλους παρασύρθηκε από το όχημα του 20χρονου μοντέλου, όταν έφτασε στη διασταύρωση με την οδό Πιπίνου. Η νεαρή κοπέλα είχε παραβιάσει παλλόμενο φανάρι στην Κυψέλη, σε δρόμο που δεν είχε προτεραιότητα.

Στη συνέχεια το μοντέλο φαίνεται να έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, με αποτέλεσμα να πέσει διαδοχικά πάνω σε τέσσερα οχήματα.



Σύμφωνα με τον νόμο, η ποινή με την οποία ενδεχομένως θα έρθει αντιμέτωπη η νικήτρια του GNTM 4 είναι τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξης. H υπόθεση ωστόσο, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάκρισης και σχηματίζεται η δικογραφία σε βάρος της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέλη Χατζηευστρατίου: Θετικό το αλκοτέστ της μετά το θανατηφόρο τροχαίο με τον μοτοσυκλετιστή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news