facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ρώσος επιχειρηματίας επικήρυξε τον Πούτιν για 1 εκατομμύριο δολάρια

Ένας Ρώσις επιχειρηματίας, κάτοικος Αμερικής, ονόματι Alex Konanykhin, επικήρυξε στο Facebook τον Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέροντας… ένα εκατομμύριο δολάρια σε όποιον τον συλλάβει για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Μιλώντας στο independent.co.uk ο επιχειρηματίας ξεκαθάρισε ότι δεν ενθαρρύνει απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν, αλλά την σύλληψη του.

Ο ίδιος έχει δικαστεί δύο φορές στη Ρωσία κατηγορούμενος ότι παραβίασε νόμους για τη βίζα του.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρώσος επιχειρηματίας επικήρυξε τον Πούτιν για 1 εκατομμύριο δολάρια "

Συνελήφθησαν 22 μέλη του Ρουβίκωνα

Στην σύλληψη 22 ατόμων μελών του Ρουβίκωνα που πέταξαν τρικάκια στο υπουργείο Εξωτερικών, προχώρησαν νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής αστυνομικοί των ΜΑΤ και της Υπηρεσίας Μέτρων Τάξης

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί τους εγκλώβισαν εξωτερικά του υπουργείου και προχώρησαν στη σύλληψή τους.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθησαν 22 μέλη του Ρουβίκωνα "

Ποιες μεγάλες ξένες εταιρείες αναστέλλουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία – Αναλυτικός κατάλογος

Δεν έχει τέλος η φυγή των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία μετά την απόφαση του προέδρου Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο των ασφυκτικών οικονομικών μέτρων που επιβάλλει η Δύση προκειμένου να ασκήσει πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, αποκλείοντας τις τράπεζες της χώρας του από το παγκόσμιο δίκτυο Swift, πολλές από τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη Μόσχα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, αναστέλλουν τη λειτουργία τους και ο σχετικός κατάλογος αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο.

Πρόκειται για επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους, αρκετές εκ των οποίων είναι πάρα πολύ γνωστές και στην Ελλάδα, οι οποίες είτε διαθέτουν εργοστάσια και υποκαταστήματα στη Ρωσία, είτε τις πωλούσαν μέχρι πρότινος προϊόντα.

Ειδικότερα, καταρχάς στον τομέα των μεταφορών ανέστειλαν την εξαγωγή μηχανών ή εξαρτημάτων προς τη Ρωσία οι εξής εταιρείες:

  • Audi
  • General Motors
  • Harley-Davidson
  • Honda
  • Jaguar Land Rover
  • Scania
  • Skoda
  • Porsche

Οι κατασκευαστές ποδηλάτων Colnago, Merrida και Σκοτ, ενώ πάγωσαν την παραγωγή και την κατασκευή οχημάτων οι:

  • BMW Group
  • Ford
  • Hyundai
  • MAN
  • Mercedes-Benz
  • Renault
  • Volkswagen
  • Volvo Group
  • Daimler Truck (σταμάτησε τη συνεργασία με την KamAZ)

Παράλληλα, δεν προσφέρουν πια υπηρεσίες συντήρησης ρωσικών αεροσκαφών οι κολοσσοί Airbus και Boeing.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, οι εταιρείες που έχουν ανασταλεί τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία είναι μεταξύ άλλων οι:

  • H&M,
  • IKEA,
  • Jysk και
  • Mango.

Σταμάτησαν την αποστολή – παράδοση αγαθών οι:

  • ASOS, Mr Porter,
  • Net-a-porter,
  • Nike (έκλεισε τις διαδικτυακές πωλήσεις),
  • Yoox και
  • iHerb, ενώ ανέστειλαν την προμήθεια προϊόντων ο Karl Lagerfeld, η Adidas (ανέστειλε τη συνεργασία με την RFU – Russian Football Union.

Ιδιαίτερο σημαντικό είναι επίσης το εμπάργκο των πιστωτικών ιδρυμάτων και ειδικότερα τα online χρηματιστήρια (Cryptocurrency exchange) BTC Alpha και Binance.

Προβλήματα με τις πληρωμές υπάρχουν επίσης στη Ρωσία με τις υπηρεσίες της Google Pay και Samsung Pay, ενώ συστήματα και υπηρεσίες πληρωμών που έχουν αναστείλει τη συνεργασία με τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις είναι η American Express, η Apple Pay, η MasterCard και η Visa. Ακόμη, δεν προσφέρουν υπηρεσίες οι συμβουλευτικές εταιρείες Accenture, McKinsey και BCG.

Apple

Όσον αφορά τις εταιρείες IT, προέβησαν σε διακοπή προμηθειών οι: AMD, Apple (έκλεισε τις διαδικτυακές πωλήσεις), Autodesk, Dell (σταμάτησε εντελώς τις πωλήσεις), Ericsson Intel, Nokia, Siemens και Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Στο ίδιο πλαίσιο αναστολή της δραστηριότητάς τους στη Ρωσία ανακοίνωσαν η Oracle Corp και η SAP.

Στον τομέα της ενέργειας το πλήγμα είναι εξίσου σημαντικό καθώς αποχωρησαν από τα ρωσικά έργα η BP (British Petroleum), η Equinor, η Exxon Mobil και η Shell, ενώ η Fortum σταμάτησε όλα τα νέα επενδυτικά έργα και η Kone διέκοψε την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών της.

Στο κομμάτι των logistics και των ταχυμεταφορών, ανέστειλαν την παραλαβή και την αποστολή δεμάτων η DHL, η FedEx και η UPS, δηλαδή οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Την ίδια ώρα ανέστειλαν το booking οι ναυτιλιακές εταιρείες CMA CGM, Hapag-Lloyd, Maersk, Mediterranean Shipping Company, Shipco και Yang Ming.

Στον τομέα του κινηματογράφου και της διασκέδασης, ακύρωσαν τις πρεμιέρες ταινιών και σειρών οι Paramount, Sony Pictures, The Walt Disney Company, Universal Pictures και Warner Bros και σταμάτησε η μετάδοση από τα BBC Studios, Netflix (σταμάτησε την δραστηριότητα σε ρωσικά έργα) και Megogo. Σταμάτησαν επίσης να δέχονται πληρωμές και απορρίπτουν τα αιτήματα αγοράς παιχνιδιών και εφαρμογών από Ρωσία η PlayStation Store και η Steam. Ενώ η EA Sports αφαίρεσε τους ρωσικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους και την εθνική ομάδα από τα βιντεοπαιχνίδια.

Όλες τις λειτουργίες της στο ρωσικό έδαφος ανέστειλε η Airbnb, ενώ η Google ανέστειλε την πώληση διαδικτυακών διαφημίσεων και υπάρχει πλέον περιορισμένη πρόσβαση σε Facebook, Instagram, Spotify (προκαλεί εσκεμμένα προβλήματα με πληρωμές, συνδρομή και ανάληψη/ μεταφορά κεφαλαίων), TikTok και YouTube.

Στον κλάδο των τροφίμων και εστιατορίων ανέστειλαν τις εξαγωγές τους η Diageo ( που εμπορεύεται μεταξύ άλλων τις μάρκες Johnnie Walker, Captain Morgan, και Guinness), η Pernod Ricard (που εξάγει τα ποτά Chivas Regal και Jameson), πλειάδα από τσέχικα ζυθοποιεία, η Staropramen η Plzensky Prazdroj, η Budejovicky Budvar, η Berbard και η Ninja Sushi που έκλεισε όλα τα εστιατόρια.

Στον κατασκευαστικό κλάδο ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία η φινλανδική κατασκευαστική εταιρεία YIT και τα αρχιτεκτονικά γραφεία Herzog & de Meuron, Αρχιτέκτονες David Chipperfield, το Zaha Hadid Architects και η ολλανδική MVRDV. Ακόμα και η OneWeb αναστέλλει τις εκτοξεύσεις από το Baikonur.

Πώς αντιδρά ο Ρώσος πρωθυπουργός Μισούστιν

Η αντίδραση του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν ήταν να περιορίσει προσωρινά την έξοδο ξένων επενδυτών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις «να λάβουν ισορροπημένες αποφάσεις» όπως τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του εξακολουθεί να θεωρεί τις ξένες επιχειρήσεις ως πιθανούς εταίρους, προσθέτοντας ότι «κατά την τρέχουσα κατάσταση των κυρώσεων, οι ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να μην καθοδηγούνται από οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτική πίεση».

Η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα περιορίσει προσωρινά τις εξόδους από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι εξαγωγείς θα υποχρεωθούν να πουλήσουν το 80% του συναλλάγματος που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους από μη κατοίκους. Παράλληλα θα απαγορεύεται η παροχή νέων δανείων σε ξένο νόμισμα σε μη Ρώσους κατοίκους και οι μεταφορές σε λογαριασμούς και καταθέσεις στο εξωτερικό, ενώ οι δημόσιες μετοχικές εταιρείες θα μπορούν να εξαγοράσουν τις μετοχές τους μέχρι το τέλος του 2022.

Μπελούσοφ: Ταχεία χρεοκοπία για όσες εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα μας

Κατά τον πρώτο αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ, οι ξένοι μέτοχοι που εγκαταλείπουν την χώρα, έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε ντόπιους εταίρους προκειμένου να μπορούν να επιστρέψουν στη συνέχεια (μετά το πέρας της κρίσης που έχει προκληθεί), ενώ οι ξένες εταιρείες που αναστέλλουν την παραγωγή, θα περάσουν από μια ταχεία διαδικασία πτώχευσης.

Τονίζει δε πως όσοι επιχειρηματίες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά, έχουν τρεις επιλογές: «Η πρώτη είναι, η εταιρεία να συνεχίσει την πλήρη δραστηριότητα της στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, θα της διασφαλίζεται πλήρως η προμήθεια πρώτων υλών, υλικών και εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την παραγωγική διαδικασία ενώ εκπληρώνονται και οι υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους. Η δεύτερη επιλογή, είναι οι ξένοι μέτοχοι να μεταφέρουν το μερίδιό τους υπό τον έλεγχο Ρώσων εταίρων ώστε στη συνέχεια να μπορούν να επιστρέψουν στην αγορά μας. Και η τρίτη επιλογή είναι, όταν η εταιρεία σταματήσει οριστικά να λειτουργεί στη Ρωσία, κλείνει την παραγωγή και απολύει υπαλλήλους. Αυτό το αντιμετωπίζουμε πως μία σκόπιμη χρεοκοπία. Σε αυτή την περίπτωση, θα παρέμβουμε μέσω της ταχείας διαδικασίας πτώχευσης, καθώς η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι να διατηρήσουμε την απασχόληση και την κοινωνική ευημερία των πολιτών μας, ώστε οι ευσυνείδητοι επιχειρηματίες να μπορούν να διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησής τους».

Η πλειοψηφία των εταιρειών θα ξαναγυρίσει μετά την κρίση

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες σταματούν μεν τις δραστηριότητές τους στη ρωσική αγορά λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία, προφανώς, επιθυμεί μελλοντικά να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Ρωσική Ομοσπονδία, μη θέλοντας να χάσει μια τόσο μεγάλη και κερδοφόρα αγορά.

Κρεμλίνο

Άλλωστε το Κρεμλίνο δεν εξετάζει το ζήτημα της κρατικοποίησης της περιουσίας των ξένων επιχειρηματιών, όπως ξεκαθαρίζει και ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Πεσκόφ. Κατά τον ίδιο, η Ρωσία θα απαντήσει συμμετρικά εάν πραγματοποιηθούν οι απειλές της Δύσης για κατάσχεση των κεφαλαίων όλων των Ρώσων στο εξωτερικό. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα κεφάλαια αλλοδαπών και ξένων εταιρειών στη Ρωσική Ομοσπονδία θα δεσμευτούν επίσης σε εθνικό επίπεδο, όπως έχει δηλώσει από τις 26 Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η άποψή του είναι ότι «προσπαθούν να μας τρομάξουν με τη δέσμευση των χρημάτων των Ρώσων πολιτών και των ρωσικών εταιρειών στο εξωτερικό. Απλώς να το εφαρμόσουν για όλους, χωρίς κυρώσεις. Σε όλους απολύτως. Αλλά αυτό θα πρέπει να απαντηθεί αρκετά συμμετρικά. Με τη δέσμευση κεφαλαίων αλλοδαπών και ξένων εταιρειών στη Ρωσία σύμφωνα με την αρχή της χώρας. Ἡ ίσως και η κρατικοποίηση της περιουσίας εκείνων των προσώπων που είναι εγγεγραμμένα σε μη φιλικές δικαιοδοσίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη της Ε.Ε. και μια σειρά κρατών του Αγγλοσαξονικού κόσμο που συμμετάσχουν σε αυτό. Ευτυχώς, έχουμε πλούσια εμπειρία και έχουμε αυστηρό νόμο γι’ αυτά τα θέματα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες μεγάλες ξένες εταιρείες αναστέλλουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία – Αναλυτικός κατάλογος"

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο ξεπερνά τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε σήμερα την τιμή του φυσικού αερίου σε νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρώπη, ενώ οι προμήθειες από τη Ρωσία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις με άμεσο στόχο τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Ο φόβος της διατάραξης των ρωσικών εξαγωγών, που αντιπροσωπεύουν το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης, ωθούσε σε αύξηση το σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς, την ολλανδική TTF, σε νέο ρεκόρ, στα 213,895 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο ξεπερνά τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά"

Φορτίο με χιλιάδες πλαστά 2ευρα κατέσχεσε η ΑΑΔΕ

Σημαντική ποσότητα πλαστών νομισμάτων εντόπισαν και κατέσχεσαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για φορτίο, το οποίο είναι μέρος πολύ μεγαλύτερης ποσότητας παραχαραγμένων νομισμάτων, που προσπάθησε να διακινήσει, μέσω της χώρας μας, μεγάλο διεθνές κύκλωμα παραχαρακτών.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους ανάλυσης κινδύνου, εντόπισαν στον Πειραιά και επέλεξαν για έλεγχο κοντέινερ, που προερχόταν από την Κίνα, με δηλωμένο φορτίο, ρολόγια, κοσμήματα, ρούχα και είδη συσκευασίας.

Τι βρήκαν οι ελεγκτές

Μέσα σε αυτό, βρήκαν, επιμελώς κρυμμένα ανάμεσα σε αυτοκόλλητες ταινίες συσκευασίας, 41.450 νομίσματα των 2 ευρώ, συνολικής αναγραφόμενης αξίας 82.900 ευρώ, τα οποία προορίζονταν να κυκλοφορήσουν στην ελληνική και άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Έκανε τον... Κινέζο

Μετά από προανάκριση, οι αρχές συνέλαβαν ένα άτομο κινεζικής καταγωγής, που διαθέτει επιχείρηση εισαγωγών και εμπορίας στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι, στην αρχή, ο συλληφθείς αρνούνταν οποιαδήποτε εμπλοκή, στη συνέχεια, η ανάκριση οδήγησε τους τελωνειακούς, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, στη σύλληψη ενός ακόμα ατόμου, επίσης κινεζικής καταγωγής.

Τι βρήκε ο σκύλος Lucky στην αποθήκη

Ο δεύτερος συλληφθείς διατηρεί υπόγεια αποθήκη, στην οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 21 κιβώτια με ταινίες συσκευασίες, ίδια με αυτά, που είχαν κατασχεθεί την προηγούμενη μέρα, και δύο μεταλλικά δοχεία με ένα κιλό κρυσταλλικής σκόνης, επιμελώς κρυμμένα. Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ανιχνευτής ναρκωτικών, Lucky, εντόπισε... ουσίες στη σκόνη, γι΄ αυτό και τα δύο δοχεία απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, για ανάλυση.

Οι έρευνες συνεχίζονται και για τον εντοπισμό και άλλων εμπλεκομένων, σε συνεργασία πλέον και με τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορτίο με χιλιάδες πλαστά 2ευρα κατέσχεσε η ΑΑΔΕ"

Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά από ΗΠΑ και ΕΕ να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ρωσικών τραπεζών

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Κιρίλο Σεβτσένκο ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ρωσικών τραπεζών που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους και να αναστείλουν την πρόσβασή τους στις αγορές τους και τις τράπεζες.

«Σας προτρέπουμε να λάβετε αποφάσεις που θα βοηθήσουν στη διεθνή καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», είπε ο Σεβτσένκο σε ανακοίνωσή του.

Σε ξεχωριστή επιστολή και ανάρτηση του στο Facebook, ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέργκι Μαρσένκο προέτρεψε τις μεγάλες δυτικές τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η Morgan Stanley, η BlackRock, η HSBC, η Deutsche Bank, η JPMorgan και άλλες να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Η μάχη για τη δημοκρατία και την ελευθερία δίνεται τώρα. Αυτές είναι οι ίδιες αξίες, οι οποίες στηρίζουν τις δεσμεύσεις σας να τηρείτε τα πρότυπα καλής Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης», ανέφερε ο Μαρσένκο στη σημερινή του επιστολή.

«Σας απευθύνω έκκληση, εξ ονόματος κάθε Ουκρανού, ζητώντας να απομονώσετε τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας από τις δραστηριότητές σας και να εγκαταλείψετε αυτές τις αγορές».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά από ΗΠΑ και ΕΕ να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ρωσικών τραπεζών"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία σχεδίαζε να καταλάβει τη χώρα σε δύο εβδομάδες – Αποκαλυπτικά έγγραφα

Απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα έπεσαν στα χέρια του ουκρανικού στρατού και αποδεικνύουν πως η Ρωσία είχε στόχο να αρχίσει την εισβολή τέσσερα 24ωρα νωρίτερα και να καταλάβει τη χώρα σε δύο εβδομάδες. 

Οι εικόνες των φερόμενων ρωσικών εγγράφων αναρτήθηκαν στο λογαριασμό του facebook της Επιχειρησιακής Ομάδας Ανατολής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που δείχνουν ότι οι Ρώσοι επιτελείς ενέκριναν τα επιχειρησιακά σχέδια της εισβολής στην Ουκρανία στις 18 Ιανουαρίου.

«Χάρη στις επιτυχημένες ενέργειες μιας από τις μονάδες των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων οι Ρώσοι εισβολείς όχι μόνον χάνουν οπλισμό και άνδρες, αλλά μέσα στον πανικό τους αφήνουν πίσω και απόρρητα έγγραφα», αναφέρουν.

Η Ομάδα αυτή του ουκρανικού στρατού λέει ότι κατέσχεσε τα έγγραφα από την 810η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν χάρτες, λεπτομέρειες για στρατιωτικές επιχειρήσεις, ραδιοσυχνότητες και διακριτικά κλήσης, λίστα προσωπικού κ.α., σύμφωνα με το Business Insider.

Τα σχέδια των Ρώσων

Με βάση όσα προκύπτουν από τα έγγραφα, η Ρωσία σχεδιάζει να νικήσει την Ουκρανία σε δύο εβδομάδες. Το επιχειρησιακό σχέδιο προέβλεπε έναρξη της εισβολής στις 20 Φεβρουαρίου και μέχρι της 6 Μαρτίου κατάληψη της χώρας και ολοκλήρωσης της επιχείρησης.

Η ρωσική μονάδα διατάχθηκε να αποβιβαστεί από το αποβατικό Orsk στην περιοχή της Στεπάβνικα Πέρσα στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσα στο Ζαπορίγια Ομπλάστ της νότιας Ουκρανίας με στόχο να προωθηθε, να αποκλείσει τη Μελιτόπολη και να την καταλάβει σε συνεργασία με το 177ο Σύνταγμα Πεζοναυτών, που κανονικά ανήκει στον ρωσικό Στόλο της Κασπίας και μετακινήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα έναν μήνα πριν ξεκινήσει η εισβολή.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία σχεδίαζε να καταλάβει τη χώρα σε δύο εβδομάδες – Αποκαλυπτικά έγγραφα"

Η ρωσική Novaya Gazeta αποσύρει θέματα με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω λογοκρισίας

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας Ντίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε πέρυσι με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει τα θέματά της που αναφέρονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία λόγω του καθεστώτος λογοκρισίας.

Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να γράφει για τις συνέπειες που αντιμετωπίζει η Ρωσία, περιλαμβανομένης της εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης, και για τις διώξεις των διαφωνούντων.

«Ο νόμος που επιβάλλει κυρώσεις για τις "ψευδείς ειδήσεις" σχετικά με τη δράση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκε σε ισχύ (...) είμαστε υποχρεωμένοι να αφαιρέσουμε μεγάλο μέρος του περιεχομένου. Αλλά αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ρωσική εφημερίδα.

ΑΜΠΕ, Reuters, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ρωσική Novaya Gazeta αποσύρει θέματα με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω λογοκρισίας"

Η Generali φεύγει από την Ρωσία – 3 εκατ. ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια σε Ουκρανούς

Η Generali αποσύρει τις δραστηριότητές της από την Ρωσία και προσφέρει βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ για την στήριξη των οικογενειών και των παιδιών από την Ουκρανία.

Παράλληλα συγκεντρώνει χρηματικές δωρεές από τους ανθρώπους της σε όλο τον κόσμο για τον ίδιο σκοπό.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου και συγκεκριμένα σημειώνονται τα εξής:

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Generali παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα και τις επιπτώσεις των εξελίξεων στις επιχειρήσεις και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εταιρεία ανακοινώνει την απόσυρση των δραστηριοτήτων της από τη Ρωσία και προχωρά στο κλείσιμο των υπηρεσιών της στη Μόσχα και στην παραίτηση από τις θέσεις που κατέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ρωσικής ασφαλιστικής εταιρείας Ingosstrakh, στην οποία κατέχει μειοψηφικό μερίδιο επενδύσεων ύψους 38,5%. Η Generali, ως εκ τούτου, δεν έχει καμία επιρροή στις δραστηριότητές της.

Επίσης προχωράει στο κλείσιμο της Europ Assistance, που δραστηριοποιείται στη χώρα.

Η μικρή έκθεση της Generali στη ρωσική αγορά, όσον αφορά τις επενδύσεις και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες, είναι επίσης υπό συνεχή αξιολόγηση και σε πλήρη συμμόρφωση προς όλες ισχύουσες κυρώσεις.

Η Generali, δηλώνει ότι, ως ένας οργανισμός άρρηκτα συνδεδεμένος με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται και παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να στηρίζει εκείνους που το χρειάζονται την στιγμή που το έχουν περισσότερο ανάγκη, προχώρησε στην δημιουργία Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης μέσω του οποίου προσφέρει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την στήριξη των προσφύγων.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχώρησε και σε δωρεά προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τα μέλη της οποίας βρίσκονται στην Ουκρανία, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, ενεργοποιώντας το δίκτυο των ανθρώπων της σε όλο τον κόσμο, απηύθυνε πρόσκληση για την συγκέντρωση χρηματικών δωρεών οι οποίες μέσα σε 24 ώρες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ. Το σύνολο του ποσού που θα συγκεντρωθεί θα διπλασιαστεί από την Generali και θα διατεθεί μέσω του κοινωφελούς δικτύου Human Safety Net του Ομίλου, για την υποστήριξη του έργου της UNICEF, η οποία έχει κληθεί να βοηθήσει τις οικογένειες με παιδιά που έχουν πληγεί.

«Επιδιώκοντας να αποτελεί συνοδοιπόρο των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, η Generali δημιούργησε το Human Safety Net ένα ολιστικό και παγκόσμιο CSR πλάνο που στοχεύει στην στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η ύπαρξη και η λειτουργία του τη δεδομένη χρονική στιγμή συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενίσχυση της προσπάθειας για παροχή βοήθειας προς τον προσφυγικό πληθυσμό καθώς συνενώνει τις δυνάμεις του Ομίλου και των ανθρώπων του ανά τον κόσμο γύρω από τους πυλώνες της προσφοράς και της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο» όπως σημειώνεται.

Ο CEO της Generali Hellas Πάνος Δημητρίου δήλωσε: «Στην Generali λειτουργούμε ενωμένοι ως μία παγκόσμια ομάδα, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς. Ως εκ τούτου, η παροχή στήριξης προς τους συνανθρώπους μας που η ζωή τους ανατράπηκε αιφνίδια ήταν για μας αυτονόητη. Και καθώς οι πρόσφατες κρίσεις μάς έκαναν να αναλογιστούμε ότι οι ζωές μας συνδέονται μεταξύ τους περισσότερο από όσο μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, η ύπαρξη μιας ανθρώπινης αλυσίδας προσφοράς, όπως το Human Safety Net, μέσα στον οργανισμό μας, αποτελεί φυσική συνέχεια της συλλογικής προσπάθειάς μας για την ανθρώπινη προστασία».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Generali φεύγει από την Ρωσία – 3 εκατ. ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια σε Ουκρανούς"

Κορωνοϊός: 16.060 νέα κρούσματα και 56 θάνατοι από Covid 19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 16.060, εκ των οποίων 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.486.262 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 49,5% άνδρες.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 353.173 τεστ, οι 22.817 μοριακά και οι 330.356 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα ήταν 4,55% έναντι 5,23% χθες, με λιγότερα από 300 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 5.522 στην Αττική (5.501 χθες).
  • 1.756 στη Θεσσαλονίκη (1.807 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 708 από την Ανατολική Αττική (735 χθες).
  • 901 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (928 χθες).
  • 189 από τη Δυτική Αττική (190 χθες).
  • 800 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (743 χθες).
  • 1.499 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.509 χθες).
  • 680 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (680 χθες).
  • 632 από τον Πειραιά (604 χθες).
  • 113 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (112 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 2 στο Άγιο Όρος.
  • 277 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 14 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 148 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 121 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 55 στην ΠΕ Άρτας.
  • 517 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 165 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 27 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 80 στην ΠΕ Δράμας.
  • 183 στην ΠΕ Έβρου.
  • 361 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 35 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 66 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 174 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 123 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 924 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 12 στην ΠΕ Θάσου.
  • 45 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 14 στην ΠΕ Θήρας.
  • 8 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 31 στην ΠΕ Ικαρίας. 
  • 288 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 175 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 31 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 83 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 10 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 55 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 6 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 109 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 70 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 115 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 304 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 174 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 104 στην ΠΕ Κω.
  • 79 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 357 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 132 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 129 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 32 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 24 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 318 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 216 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 21 στην ΠΕ Μήλου.
  • 15 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 21 στην ΠΕ Νάξου.
  • 102 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 15 στην ΠΕ Πάρου.
  • 165 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 88 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 100 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 170 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 62 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 174 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 72 στην ΠΕ Σάμου.
  • 168 στην ΠΕ Σερρών.
  • 7 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 25 στην ΠΕ Σύρου.
  • 6 στην ΠΕ Τήνου.
  • 207 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 179 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 89 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 35 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 131 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 237 στην ΠΕ Χανίων.
  • 87 στην ΠΕ Χίου.
  •  340 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (368 και χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.092 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 389 από 399 χθες (64,0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 89,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 273 (70.18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 116 (29,82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.296 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 296 (ημερήσια μεταβολή +1,37%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 289 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 16.060 νέα κρούσματα και 56 θάνατοι από Covid 19"

Ουκρανική αστυνομία: Δύο παιδιά μεταξύ των νεκρών από ρωσικά αεροπορικά πυρά στα περίχωρα του Κιέβου

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανική αστυνομία: Δύο παιδιά μεταξύ των νεκρών από ρωσικά αεροπορικά πυρά στα περίχωρα του Κιέβου"

Το BBC ανέστειλε τη λειτουργία του στην Ρωσία – Διαγράφει περιεχόμενό της η ρωσική Novaya Gazeta λόγω νέου νόμου για τα ΜΜΕ

Την αναστολή της λειτουργίας του στη Ρωσία ανακοίνωσε το BBC, το οποίο προχωρά σε απόσυρση των δημοσιογράφων του από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, το BBC ανακοίνωσε και ότι αναστέλει προσωρινά τις ειδησεογραφικές δραστηριότητές του εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς αξιολογεί τις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας που υιοθέτησαν οι ρωσικές Αρχές.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους εκθέσουμε στον κίνδυνο ποινικής δίωξης απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι σε ανακοίνωσή του. «Θα ήθελα να επαινέσω όλους αυτούς, για τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και τον επαγγελματισμό τους», προσθέτει ακόμα.

Novaya Gazeta: Διαγράφουμε περιεχόμενό λόγω του νέου νόμου για τα ΜΜΕ στη Ρωσία

Στο μεταξύ, η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανακοίνωσε ότι διαγράφει περιεχόμενό της λόγω του νέου νόμου για τα ΜΜΕ στη Ρωσία.

Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές περιόρισαν σήμερα την πρόσβαση σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το BBC και η Deutsche Welle, κατηγορώντας τα ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το BBC ανέστειλε τη λειτουργία του στην Ρωσία – Διαγράφει περιεχόμενό της η ρωσική Novaya Gazeta λόγω νέου νόμου για τα ΜΜΕ"

Πούτιν: «Ανοιχτοί σε διάλογο, με τον όρο να γίνουν όλες οι απαιτήσεις μας δεκτές»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι ελπίζει ότι η Ουκρανία θα λάβει μια «λογική και εποικοδομητική» θέση κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιών, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Πούτιν είπε επίσης στον Σολτς ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για διάλογο με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά της.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την ουκρανική πλευρά, καθώς και με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ρωσικές απαιτήσεις».

Διαβεβαίωσε τον Όλαφ Σολτς ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν το Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για καταστροφές που πραγματοποίησε η Μόσχα «χονδροειδή προπαγάνδα».

«Οι πληροφορίες για τους υποτιθέμενους βομβαρδισμούς του Κιέβου και άλλων μεγάλων πόλεων δεν είναι παρά χονδροειδής προπαγάνδα», είπε ο Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τoν Γερμανό Καγκελάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Μόσχα και Κίεβο έχουν διεξάγει δύο γύρους συνομιλιών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από οκτώ ημέρες και μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για την ανάγκη να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: «Ανοιχτοί σε διάλογο, με τον όρο να γίνουν όλες οι απαιτήσεις μας δεκτές»"

Ο Πούτιν έριξε «μαύρο» σε ρωσικό κανάλι για τον τρόπο κάλυψης του πολέμου στην Ουκρανία

Ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ρωσίας, το TV Rain ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του επ’ αόριστον, αφού δεχόταν πιέσεις για συγκεκριμένο τρόπο κάλυψης του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας είχε ήδη μπλοκάρει το TV Rain νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντας το για «υποκίνηση εξτρεμισμού, κακοποίηση Ρώσων πολιτών, πρόκληση μαζικής διατάραξης της δημόσιας ηρεμίας και ασφάλειας και ενθάρρυνση διαμαρτυριών», σύμφωνα με αναφορές.

Οι δημοσιογράφοι του καναλιού είχαν εκφράσει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την αντίθεσή τους στις ενέργειες του Ρώσου προέδρου.

Μάλιστα κάποιοι, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους.

Η αποχαιρετιστήρια εκπομπή:

Την Πέμπτη, το κανάλι μετέδωσε την τελευταία του εκπομπή διαδικτυακά. «Όχι στον πόλεμο», είπε η Natalia Sindeyeva, μία από τις ιδρύτριες του καναλιού, καθώς οι υπάλληλοι έφευγαν από το στούντιο.

Το κανάλι άρχισε τότε να παίζει πλάνα από μια παράσταση της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι.

Το μπαλέτο χρησιμοποιήθηκε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές της Σοβιετικής εποχής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 για να σηματοδοτήσει το θάνατο ηγετών, και αργότερα σε ένα πραξικόπημα του 1991 που θα συνέβαλε στο τέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ολόκληρη η τελευταία εκπομπή:
 

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Πούτιν έριξε «μαύρο» σε ρωσικό κανάλι για τον τρόπο κάλυψης του πολέμου στην Ουκρανία"

Και η Microsoft αναστέλλει τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών στη Ρωσία

Η εταιρεία Microsoft Corp ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις νέες πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της στην Ρωσία, και γίνεται έτσι η πιο πρόσφατη δυτική εταιρεία που αποστασιοποιείται από την Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Έκτοτε, δεκάδες δυτικές εταιρείες, όπως η Apple Inc, η Nike και η Dell Technologies, διέκοψαν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία με φόντο την επιβολή κυρώσεων από τα δυτικά κράτη.

Η Apple ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει σταματήσει όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία.

Εκτός από την αναστολή των νέων πωλήσεων, η Microsoft διακόπτει πολλές πτυχές της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην Ρωσία, σε συμμόρφωση με τις κυβερνητικές κυρώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμίθ.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Και η Microsoft αναστέλλει τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών στη Ρωσία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Και η εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport φεύγει από τη Ρωσία

Η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport αναστέλλει τη δραστηριότητά της στην Αγία Πετρούπολη, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε στη Φραγκφούρτη.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο ως ένοπλη επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους και του λαού του – ως μία ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία προκαλεί ανείπωτη οδύνη στον λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Στέφαν Σούλτε.

Η εταιρία είναι από το 2009 μειοψηφών μέτοχος της Northern Capital Gateway, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Πούκοβο, στην Αγία Πετρούπολη. Σήμερα κατέχει το 25% των μετοχών της NCG, αλλά δεν διαθέτει δικό της προσωπικό επιτόπου ούτε εμπλέκεται σε άλλη δραστηριότητα στο ρωσικό αεροδρόμιο. Επιπλέον, τονίζεται στην ανακοίνωση της γερμανικής εταιρίας, η Fraport δεν διατηρεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία – ούτε σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας ή συμβουλών.

Τα δικαιώματα εναέριας κυκλοφορίας ρυθμίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση, όπως συμβαίνει διεθνώς, αλλά και στη Γερμανία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Και η εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport φεύγει από τη Ρωσία"

«Έγκλημα πολέμου» η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, λένε οι Αμερικανοί

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία συνιστά έγκλημα πολέμου, αφότου ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αυτόν τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter προχωρά ένα βήμα παραπάνω από οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό της Ουάσινγκτον για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι έγκλημα πολέμου η επίθεση σε έναν πυρηνικό σταθμό. Ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης από τον Πούτιν ανεβάζει την κυριαρχία του τρόμου ένα βήμα παραπέρα», ανέφερε στην ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

Μια τεράστια πυρκαγιά σε ένα κτίριο εκπαίδευσης έχει σβήσει και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εγκατάσταση είναι πλέον ασφαλής.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για μια «αποκρουστική επίθεση» από Ουκρανούς σαμποτέρ και είπε ότι οι δυνάμεις της πήραν τον έλεγχο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και αναφέρουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων, καθώς και αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία.

Προχθές, Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέφυγε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Ρωσίας εγκλήματα πολέμου, λέγοντας: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε σήμερα να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι θα αφήσει αυτό τον ορισμό να τον δώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Αυτό απλώς υπογραμμίζει πόσο απερίσκεπτη ήταν η ρωσική εισβολή και πόσο αδιάκριτη φαίνεται να είναι η στόχευσή τους. Απλώς ανεβάζει το επίπεδο πιθανής καταστροφής σε ένα επίπεδο που κανείς δεν θέλει να δει», είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο CNN.

«Σίγουρα δεν είναι η συμπεριφορά μιας υπεύθυνης πυρηνικής δύναμης», συμπλήρωσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις 18:30 σήμερα ώρα Ελλάδας στις (11:30 τοπική ώρα) μετά την επίθεση της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έγκλημα πολέμου» η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, λένε οι Αμερικανοί"

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι Ρώσοι εκτόξευσαν βόμβες διασποράς στο Χάρκοβο

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε στη Χαρκίβ (Χάρκοβο) όπλα διασποράς, που είναι φονικά για τον άμαχο πληθυσμό, και η χρήση των οποίων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτών “σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες στο Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου”, ανέφερε η αμερικανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η HRW δηλώνει ότι ταυτοποίησε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς μέσω μιας ρουκέτας 9M55K Smerch ρωσικής κατασκευής.

“Το Χάρκοβο υφίσταται αδιάκοπες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων και οι άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια για να γλιτώσουν από τις εκρήξεις και τα θραύσματα”, δηλώνει ο διευθυντής εξοπλισμών του Παρατηρητηρίου, Στιβ Γκουζ. “Η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες δείχνει μια απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή των ανθρώπων”.

“Η χρήση τους όπως τεκμηριώνεται στο Χάρκοβο μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου”, εκτιμά το Παρατηρητήριο.

Οι βόμβες διασποράς (BASM) αποτελούνται από έναν κύλινδρο σαν όλμο που περιέχει εκρηκτικά βλήματα μικρότερου μεγέθους. Μπορούν να πλήξουν τεράστιο πληθυσμό αμάχων.

Η χρήση τους απαγορεύεται από τη συνθήκη του Όσλο του 2008 την οποία όμως δεν έχει υπογράψει η Μόσχα. “Η μαζική χρήση τους από ορισμένους στρατούς σε κατοικημένες ζώνες έχει προκαλέσει, στις εν λόγω χώρες, δυσανάλογες ανθρωπιστικές ζημιές”, σύμφωνα με μια σύνοψη της γαλλικής Γερουσίας.

Τα όπλα διασποράς διασπείρονται σε πολλά μικρότερα πυρομαχικά σε μια πολύ ευρεία ζώνη. Ορισμένα δεν εκρήγνυνται και μπορούν να σκοτώσουν χρόνια μετά, όπως και οι νάρκες κατά προσωπικού.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι Ρώσοι εκτόξευσαν βόμβες διασποράς στο Χάρκοβο"

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα ταπεινώσει τον λαό του

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι’ αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.

Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

“Κατ’ αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους» δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλισθεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα ταπεινώσει τον λαό του"

Εισβολή στην Ουκρανία: Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας - Μολδαβίας το ελληνικό κονβόι- Αύριο αεροπορικώς στην Αθήνα

Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της αποστολής, έδωσε ο Νίκος Δένδιας

Στο έδαφος της Μολδαβίας βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το ελληνικό κονβόι που ξεκίνησε πριν δυο μέρες από τη Μαριούπολη και στο οποίο βρίσκονται ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης.   


Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέροντας στο Twitter: «Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι. Η επιχείρηση #Νόστος3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση».

Όπως εξηγεί το ITV News,  αν και αρχικά οι στρατιώτες εμφανίστηκαν χαλαροί, ξαφνικά κάτι τους τρόμαξε. «Ο πυργίσκος του μολύβδινου τανκ γύρισε προς το μέρος μας. Είχαμε κυριολεκτικά ένα όπλο στραμμένο προς τα εμάς. Τότε στρατιώτες γονάτισαν και στόχευσαν με τα τουφέκια τους προς το κονβόι μας», περιγράφει ο δημοσιογράφος του ITV News.

Λίγο μετά ήρθε η λήξη του συναγερμού. «Ευτυχώς τα πράγματα ηρέμησαν και οι Ρώσοι στρατιώτες πλησίασαν το όχημά μας. Τους υποδέχτηκαμε με μεγάλα χαμόγελα και χαρούμενα γεια. Ο Σον και εγώ βγήκαμε έξω και ανοίξαμε την μπότα. Ένας από τους Ρώσους έδειξε τέσσερις βαλίτσες τις οποίες υπάκουα βάλαμε στην άσφαλτο και ανοίξαμε. Ψαχούλεψαν λίγο και μετά έγνεψαν καταφατικά. Ήμασταν ελεύθεροι να προχωρήσουμε».


Στο βίντεο του ITV News και στις στιγμές αγωνίες που βίωσε το ελληνικό κονβόι αναφέρθηκε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Ουκρανία Σταυρός Ιωαννίδης ο οποίος ήταν ανάμεσα στους Έλληνες δημοσιογράφους που ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι από την Μαριούπολη. «Θα σας πω μόνο ότι το αυτοκίνητο που βλέπετε μπροστά, που γράφει PRESS είναι το δικό μας αυτοκίνητο. Ήταν το ITV ακριβώς πίσω μας», είπε σήμερα ο Σταύρος Ιωαννίδης.


Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο Σταύρος Ιωάννιδης επισήμανε ότι κανείς δεν κατάλαβε τον λόγο για τον οποίο οι Ρώσοι από εκεί που ήταν χαλαροί ξαφνικά άλλαξαν στάση. «Ευτυχώς που δεν έκανε κανείς καμία απότομη κίνηση γιατί είχαμε μέσα στο κονβόι μητέρες με παιδιά μικρά. Μπορεί οποιαδήποτε κίνηση πανικού, να άνοιγε μία πόρτα ή να κατέβαινε ένα παράθυρο, καταλαβαίνετε τι θα μπορούσε να συμβεί», είπε.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας - Μολδαβίας το ελληνικό κονβόι- Αύριο αεροπορικώς στην Αθήνα"

Ο Λιγνάδης μήνυσε για ψευδή κατάθεση τον πρώτο μηνυτή του για βιασμό

Να διωχθεί ποινικά για ψευδή κατάθεση ζητά ο Δημήτρης Λιγνάδης για τον πρώτο μηνυτή του που κατέθεσε στη δίκη.

Ο κατηγορούμενος για 4 βιασμούς σκηνοθέτης μήνυσε  τον 27χρονο καταγγέλλοντα αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τη διήμερη κατάθεση του ενώπιον των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Ο συνήγορος του Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε το μάρτυρα “κοινό απατεώνα” και απαρίθμησε 19 αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε -όπως είπε- ο καταγγέλλων:
«Πρόκειται για πρωτοφανή ψευδορκία του μάρτυρα. Η κατάθεση είναι απολύτως ψευδής. Η μήνυση υποβλήθηκε 10 ή 11 χρόνια μετά από το συμβάν, δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση, αλλά ούτε και μάρτυρες. Επεσε σε αντιφάσεις σχετικά με το πότε αποφάσισε να υποβάλει μήνυση, μπέρδεψε τις ημερομηνίες, δεν είπε αλήθεια για την επαγγελματική του ταυτότητα, πρόκειται περί κοινού απατεώνα».

Τη δεύτερη μέρα της εξέτασης του στο δικαστήριο, ο 27χρονος, που υποστηρίζει ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη στα 16 του χρόνια, δέχθηκε επί 5 ώρες τις ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια.

Ο υπερασπιστής του Λιγνάδη επιχείρησε να αποδομήσει την κατάθεση του μάρτυρα κάνοντας λόγο για δεκάδες ψέματα ακόμα και για τον τόπο κατοικίας του ή τις σπουδές και την επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Αρκετές φορές παρενέβη ο δικηγόρος του μηνυτή Γιάννης Βλάχος, διαμαρτυρόμενος για τις “έμμεσα εκφοβιστικές ερωτήσεις” του κ.Κούγια.
Ο εισαγγελέας πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί συμπληρωματικά Ο μάρτυρας, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να ζητά και σήμερα διευκρινίσεις από τον μηνυτή.
Πρόεδρος : Γιατί δεν περιμένατε πρώτα να συνεννοηθείτε με τους φίλους σας για τις σωστές ημερομηνίες και μετά να κάνετε τη μήνυση; Ποιος ο λόγος της βιασύνης;
Μάρτυρας : Δεν ήθελα να μιλήσω στους φίλους και τους συγγενείς γιατί δεν ήθελα να με σταματήσει κανένας.
Πρόεδρος : Γιατί να σας σταματήσουν;
Μάρτυρας : Γιατί μετά που έμαθαν είχαν φοβηθεί. Αυτή είναι η νοοτροπία τους, μην μπλέξεις.
Πρόεδρος : Γιατί έπρεπε να γίνει τότε και όχι μετά από ένα μήνα η μήνυση; Θα έφευγε ο κατηγορούμενος; Θα παραγραφόταν η πράξη;
Μάρτυρας : Πίστευα ότι τότε ήταν η κατάλληλη στιγμή. Ένιωθα ότι έπρεπε να μπώ γρήγορα σε αυτό.
Πρόεδρος : Γιατί;
Μάρτυρας : Όταν πήρα τον δικηγόρο και μιλήσαμε μου είπε ότι τότε ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να κάνουμε τη μήνυση.
 
Πιεστικές ερωτήσεις
 
Κούγιας: Μετά το φερόμενο βιασμό επικοινωνήσατε με κατηγορούμενο;
Μάρτυρας: Τίποτα παραπάνω από μια επικοινωνία πώς είσαι τι κάνεις και πώς πας με την αρρώστια που έχεις. Λίγες μέρες μετά το βιασμό με πήρε τηλέφωνο. Τον απείλησα να μη με πάρει ξανά τηλέφωνο γιατί θα του κάνω μήνυση. Και μετά μου έστελνε μηνύματα στο Facebook.
Κούγιας: Στο βιαστή σας το έτος 2015 -2016 τον ρωτάτε αν θα κάνει κάτι; Αν θα σας γνώριζε ποτέ σε κανέναν;
Μάρτυρας: Το έκανα για να μου φύγει και εμένα η απορία. Από τότε τον διέγραψα…
Κούγιας: Ο κατηγορούμενος είναι γκέι;
Μάρτυρας: Εγώ δεν ξέρω αν είναι γκέι. Ξέρω ότι είναι παιδόφιλος.
Βλάχος: Θα φέρουμε στην αίθουσα το σεξισμό και τα φασισμό; Ας ρωτήσει τον πελάτη του αν είναι γκέι. Αυτά πράγματα αντιβαίνουν το νόμο. Δεν έχουν καμία σχέση με το εξεταζόμενο έγκλημα. Μα γίνονται ερωτήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων που είναι προσωπικό δεδομένο;
Η δίκη συνεχίζεται στις 18 Μαρτίου με την εξέταση ενός φίλου του πρώτου καταγγέλλοντα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Λιγνάδης μήνυσε για ψευδή κατάθεση τον πρώτο μηνυτή του για βιασμό"

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: Έρευνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση υπέρ της σύστασης διεθνούς επιτροπής έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Μετά την ψήφιση με συντριπτική πλειοψηφία από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, απόφασης με την οποία αξιώνεται από τη Μόσχα η παύση της σύγκρουσης, η Ρωσία είχε σήμερα άλλη μια ήττα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς η απόφαση αυτή εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ, 2 κατά (Ρωσία και Ερυθραία) και 13 αποχές, μεταξύ των οποίων αυτές της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Κίνας, της Ινδίας και του Πακιστάν.

Η ψηφοφορία αυτή έγινε καθώς ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, αυτός στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, χτυπήθηκε σήμερα από τον ρωσικό στρατό και προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία σβήστηκε γρήγορα από Ουκρανούς πυροσβέστες.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου που μια απόφαση έχει απευθείας στο στόχαστρο τη Ρωσία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή καταδικάζει “τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επιθέσεις σε αυτά τα δικαιώματα που απορρέουν από την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Στο κείμενο της απόφασης ζητείται “η γρήγορη και επαληθεύσιμη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και των ενόπλων ομάδων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας” και επίσης η επείγουσα ίδρυση “μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας”, με την αρχική διάρκεια της θητείας της να ορίζεται για ένα έτος. Πρόκειται για το πιο υψηλό επίπεδο έρευνας που μπορεί να αποφασίσει το Συμβούλιο.

Οι ερευνητές θα επιφορτιστούν με τη “συλλογή, συγκέντρωση και ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που πιστοποιούν (…) παραβιάσεις” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που απορρέουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενόψει μελλοντικών δικών και την ταυτοποίηση αυτών που ευθύνονται για αυτές τις παραβιάσεις “προκειμένου να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους”.

Η πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη Γεβχένια Φιλιπένκο δήλωσε στο Συμβούλιο μερικά λεπτά πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ότι υπάρχουν “αδιάσειστα στοιχεία για κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις, όπως και για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τη Ρωσία”.

“Είναι κοινό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσουν, δίδοντας εντολή για την τεκμηρίωση και την επαλήθευση των εγκλημάτων της Ρωσίας και τον εντοπισμό των υπευθύνων”, σημείωσε.

Η Ρωσία, η οποία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της από τις 24 Φεβρουαρίου “ειδική αποστολή”, αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο πολίτες στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Γεβγκένι Ουστίνοφ δήλωσε στο Συμβούλιο ότι οι υποστηρικτές της απόφασης αυτής “θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να κατηγορήσουν τη Ρωσία για τα γεγονότα στην Ουκρανία”.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αλλά δίδουν ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα και μπορούν να εγκρίνουν τη διεξαγωγή ερευνών, όπως αυτή που θα διεξαχθεί από την τριμελή επιτροπή που δημιουργήθηκε από την σημερινή ψηφοφορία.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο η επιτροπή αυτή, η οποία συστάθηκε για αρχική περίοδο ενός έτους, θα εργαστεί παράλληλα με υπάρχουσα ομάδα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Ομάδα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη αναχώρησε για “την περιοχή της Ουκρανίας” χθες, Πέμπτη, για να διερευνήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του στο Reuters.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: Έρευνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

Μέχρι τέλος Μαρτίου η υποβολή του Ε9

Το Υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα για τον νέο ΕΝ.Φ.Ι.Α., μεταβάλλει τον χρόνο υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).

Συγκεκριμένα, από το 2022 και εφεξής, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν, αναφέρει ανακοίνωση.

Η εν λόγω αλλαγή κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένης της έκδοσης των Πράξεων Προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. τον Απρίλιο εκάστου έτους, αντί για τον Σεπτέμβριο που ίσχυε πριν, και της καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική πληρωμή της τελευταίας δόσης τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Μέσω των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, ο νέος ΕΝ.Φ.Ι.Α. γίνεται ορθολογικότερος και πιο αναλογικός.

Με το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα κατατεθεί άμεσα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών εισάγει βασικές μεταβολές στον φόρο, μέσω μόνιμων παρεμβάσεων με άμεσα ωφελούμενους τους πολίτες.

Στις δύσκολες οικονομικές και γεωπολιτικές συγκυρίες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, η δεύτερη, μόνιμη, μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 13% από το 2022 διαμορφώνει τη μόνιμη συνολική μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στο 35% μέσα στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, επιτυγχάνοντας πρόσθετη φορολογική ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τέλος Μαρτίου η υποβολή του Ε9"

Εισβολή στην Ουκρανία: «Ανοιχτός για ανθρωπιστικούς λόγους θα μείνει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας» είπε ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται και πρέπει να αποτραπεί μια κλιμάκωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα διατηρήσει ανοιχτό τον εναέριο χώρο της.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονται σε επαφή σε στρατιωτικό επίπεδο για να διασφαλίσουν ότι τουρκικά πλοία μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θέλει να συγκεντρώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε ένα φόρουμ διπλωματίας στη νότια Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν κατέστη σαφές εάν οι υπουργοί θα παραστούν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: «Ανοιχτός για ανθρωπιστικούς λόγους θα μείνει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας» είπε ο Τσαβούσογλου"

Ελεύθερος μετά δύο μήνες ο επιχειρηματίας Γ. Κυπαρίσσης

Η οικογένεια του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση έδωσε 800.000 ευρώ στους απαγωγείς για να τον απελευθερώσουν.

Σήμερα με πληροφορίες, οι απαγωγείς είχαν έρθει σε επικοινωνία με την οικογένεια του Γιώργου Κυπαρίσση πριν από μερικές ημέρες και τελικά πείστηκαν να λάβουν το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και προχώρησαν σε ελεγχόμενη διαδικασία απελευθέρωσης του επιχειρηματία.
Οι απαγωγείς απελευθέρωσαν τον Γ. Κυπαρίσση σε ερημική περιοχή στο Τατόι

Οι απαγωγείς άφησαν ελεύθερο τον Γιώργο Κυπαρίσση σε ερημική τοποθεσία στην περιοχή του Τατοΐου και του έδωσαν λίγα μετρητά προκειμένου να πάρει ταξί.

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Κυπαρίσσης είχε απαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι απαγωγείς ζητούσαν αρχικά ως λύτρα 2 εκατ. και στη συνέχεια 1 εκατ. ευρώ. Με την απελευθέρωση του επιχειρηματία η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των απαγωγέων.

Η απαγωγή Κυπαρίσση στο Ίλιον - Ο διάλογος με τους δράστες

Ο γνωστός επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στην αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτων, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς καθώς επέστρεφε στο σπίτι του, από έξοδό του για φαγητό στο Ίλιον.

Την εξαφάνισή του δήλωσε φίλη του η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούσε μαζί του στο τηλέφωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η συγκεκριμένη κοπέλα ήταν εκείνη που επικοινώνησε με συγγενείς και φίλους του επιχειρηματία στην Ελλάδα -καθώς εκείνη βρισκόταν στην Αμερική- προκειμένου να κινητοποιηθούν οι Αρχές.

Τη στιγμή που του… όρμησαν oι απαγωγείς του, το κινητό του τηλέφωνο με το οποίο έκανε βιντεοκλήση με τη φίλη του, φαίνεται να του έπεσε στη θέση του συνοδηγού.

Οι απαγωγείς του τον έβγαλαν από το αυτοκίνητο με τη βία και τον ρωτούσαν πού βρίσκεται το κινητό του.

Ο διάλογος που ακολούθησε:

    Απαγωγείς: Πού είναι το κινητό σου;
    Επιχειρηματίας: Μισό λεπτό ρε παιδιά, ήρεμα ρε παιδιά.
    Απαγωγείς: Πού είναι ρε το κινητό;
    Επιχειρηματίας: Μέσα στο αμάξι είναι παιδιά.

Η έκκληση της μητέρας του Γ. Κυπαρίσση στους απαγωγείς

Μετά από 50 ημέρες και ενώ ο Γιώργος Κυπαρίσσης βρισκόταν ακόμα στα χέρια των απαγωγέων, η μητέρα του έκανε «έκκληση στην ανθρωπιά» των απαγωγέων του παιδιού της να επικοινωνήσουν με την οικογένεια και να δώσουν ένα ίχνος ότι το παιδί της είναι καλά.

«Ο Γιώργος μας δεν έχει γυρίσει ακόμα κοντά μας. Είμαι μάνα. Σας ικετεύω, εσείς που κρατάτε το παιδί μου να επικοινωνήσετε μαζί μας. Πείτε μας ότι ο Γιώργος είναι καλά. Σας παρακαλώ πολύ. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε γρήγορα λύση και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε. Κάνω έκκληση στην ανθρωπιά σας. Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο για τη στήριξη και τη διακριτική στάση που έχει δείξει μέχρι τώρα», είχε δηλώσει τότε η μητέρα του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος μετά δύο μήνες ο επιχειρηματίας Γ. Κυπαρίσσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news