facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Χαλκιδική: Πλάκωσαν στο ξύλο άτομο με ειδικές ανάγκες σε βενζινάδικο επειδή τους είπε ότι είχε πρόβλημα η κάρτα του (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ούτε στα χειρότερα όνειρα του δεν περίμενε αυτό που του συνέβη ένας 50χρονος, άτομο με ειδικές ανάγκες, σε βενζινάδικο στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου και οι υπάλληλοι τον πλάκωσαν στο ξύλο, επειδή είχε πρόβλημα η κάρτα, με την οποία θα πλήρωνε τη βενζίνη αξίας 70 ευρώ, που έβαλε στο αυτοκίνητο.

Μάλιστα αντί να βρει συμπαράσταση από τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο βενζινάδικο, εκείνοι τον κράτησαν στο τμήμα για «προστατευτική φύλαξη» χωρίς να προβούν σε άλλη ενέργεια με αποτέλεσμα μάλιστα να επιβαρυνθεί η υγεία του.

Όλα συνέβησαν το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου πριν από ένα χρόνο όταν ο Γ.Σ. από τη Θεσσαλονίκη, σταμάτησε στο βενζινάδικο στο δρόμο για την εργασία του για να βάλει βενζίνη: «Από τότε δεν μπορώ να δουλέψω. Ένα χρόνο είμαι άνεργος και δέχομαι ιατρική βοήθεια καθώς πάσχω από διπολική διαταραχή με αναπηρία 67%. Με χτύπησαν γιατί είχε πρόβλημα η κάρτα μου» καταγγέλλει ο ίδιος.

Όπως λέει από τότε όχι μόνο προσπαθεί να συνέλθει αλλά και να βρει το δίκιο του.

«Τώρα τα λεφτά αλλιώς μόνο πεθαμένος φεύγεις»

Όμως τι ακριβώς έγινε εκείνο το απόγευμα; Ο ίδιος αναφέρει στο Thesstoday.gr:

«Πήγαινα στη δουλειά μου σε μια ταβέρνα του χωριού και σταμάτησα να βάλω βενζίνη. Πράγματι ο υπάλληλος έβαλε 70 ευρώ και τότε πήγα να πληρώσω με την κάρτα μου. Όμως δεν πέρασε. Πήγαμε μέσα στο γραφείο όπου ήταν ο ιδιοκτήτης. Ξαναπεράσαμε τη κάρτα και πάλι δεν ενέκρινε τη συναλλαγή» λέει ο Γ.Σ. και συνεχίζει:

«Πήρα τηλέφωνο στο αφεντικό μου και μου είπε ότι με είχαν πληρώσει αλλά η κατάθεση είχε βαλέρ και δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα τα χρήματα. Τότε ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου φανερά εκνευρισμένος μου είπε ότι: ‘’αν δεν μπούνε τα χρήματα στο λογαριασμό σου τώρα μόνο πεθαμένος θα φύγεις από το βενζινάδικο’’»

«Αντέδρασα, του είπα τι είναι αυτά που λες και τότε εκείνος μου επιτέθηκε χτυπώντας με γροθιές. Τότε άρχισαν να με χτυπάνε και οι υπάλληλοι του βενζινάδικου. Μου σπάσανε το δάχτυλο»

Σε λίγη ώρα έφτασε στο σημείο περιπολικό από το ΑΤ Κασσανδρας με τους αστυνομικούς να προσαγάγουν στο τμήμα μόνο τον Γ.Σ.

«Με πήγαν στο τμήμα αλλά αυτούς που με χτύπησαν δεν τους προσήγαγαν»  αναφέρει ο Γ.Σ. «Στο τμήμα οι αστυνομικοί μου έλεγαν ότι δεν έγινε τίποτα και να ηρεμήσω. Τους είπα ότι ήθελα να κάνω μήνυση αλλά δεν το δέχτηκαν και με έδιωξαν»

«Έφυγα τσατισμένος και γύρισα στο βενζινάδικο να πάρω το αυτοκίνητο μου όταν διαπίστωσα ότι του είχαν κάνει δολιοφθορά. Επέστρεψα στο τμήμα και διαμαρτυρήθηκα. Ήμουν σε έξαλλη κατάσταση και ήθελα να κάνω μήνυση αλλά οι αστυνομικοί δεν το δέχτηκαν και με κράτησαν μέχρι το πρωί να ηρεμήσω»

Τα λεγόμενα του Γ.Σ. επιβεβαιώνονται από το Βιβλίο Συμβάντων του ΑΤ εκείνης της ημέρας:

Όλη τη νύκτα χωρίς τα φάρμακα του – Στο νοσοκομείο με σπασμένο δάχτυλο και κακώσεις

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Γ.Σ. αφού διανυκτέρευσε στο τμήμα έφυγε και πήγε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας.

«Όλο το βράδυ οι αστυνομικοί δεν με βοήθησαν. Πονούσα και δεν έκαναν κάτι να με πάνε στο κέντρο υγείας. Τους είπα ότι παίρνω φαρμακευτική αγωγή γιατί πάσχω από διπολική διαταραχή και δεν έκαναν τίποτα. Δεν πήρα τα φάρμακα μου και επιδεινώθηκε η υγεία μου»

Όπως ανέφερε ο ίδιος πήγε με τα πόδια το πρωί στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας όπου οι γιατροί αποφάσισαν να διακομιστεί άμεσα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπως και έγινε.

Η γνωμοδότηση του νοσοκομείου αναφέρει μεταξύ άλλων «γρονθοκοπήματα στο πρόσωπο, κακώσεις», «κάκωση άκρας χείρας»:

«Στη συνέχεια πήγα στη Θεσσαλονίκη όπου νοσηλεύτηκα σε ψυχιατρική του Παπανικολάου καθώς πάσχω από διπολική διαταραχή και επειδή δεν πήρα τα φάρμακα μου η κατάσταση επιδεινώθηκε. Από τότε δεν μπορώ να δουλέψω» αναφέρει ο ίδιος.

Ο Γ.Σ. είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και πάσχει από διπολισμό με αναπηρία στο 67% όπως μαρτυρά το πιστοποιητικό:

Ο Γ.Σ. όπως καταγγέλλει προσπάθησε στη συνέχεια να βρει το δίκιο του καταθέτοντας  μήνυση στην Εισαγγελία Κιλκίς, αφού όπως αναφέρει φοβήθηκε να επιστρέψει στη Χαλκιδική όπου δεν έκαναν δεκτή την κατάθεση μήνυσης οι αστυνομικοί του τμήματος όπως καταγγέλλει.

Διεξάγεται πειθαρχική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για τους αστυνομικούς στο ΑΤ Κασσάνδρας που ήταν υπηρεσία εκείνο το βράδυ. Τo Thesstoday.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου ο οποίος αρνήθηκε το συμβάν και χαρακτήρισε τον Γ.Σ. «τρελλό».

Ένα χρόνο μετά ο Γ.Σ. ψάχνει δικαίωση για όλη την ταλαιπωρία που υπέστη. Όσο για το χρέος στο βενζινάδικο πληρώθηκε όπως ανάφερε ο ίδιος.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Πλάκωσαν στο ξύλο άτομο με ειδικές ανάγκες σε βενζινάδικο επειδή τους είπε ότι είχε πρόβλημα η κάρτα του (ΦΩΤΟ-VIDEO)"

Μετά τη λίμνη Κάρλα, ο Περδίκκας στην Πτολεμαΐδα - Γέμισε με εκατοντάδες νεκρά ψάρια

Μπορεί το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια από τη λίμνη Κάρλα που ξεβράστηκαν στον Παγασητικό Κόλπο να έχει πλέον λυθεί, αλλά το φαινόμενο αυτό έρχεται να καταγραφεί σε άλλη μια περιοχή της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκατοντάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν τις τέσσερις τελευταίες ημέρες στις όχθες του τεχνητού φράγματος του Περδίκκα, στον Δήμο Εορδαίας, λίγο βορειότερα της Πτολεμαΐδας.

Το φαινόμενο έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των ψαράδων που καθημερινά βρίσκονται εκεί. Όπως αναφέρουν, κατά την πρώτη ημέρα ο αριθμός των νεκρών ψαριών που εντόπισαν, ήταν περιορισμένος, ωστόσο τα πράγματα έγιναν χειρότερα τις τρεις επόμενες ημέρες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ψάρια του γλυκού νερού, όπως γριβάδια, γουλιανοί, κέφαλοι, και άλλα είδη, να ξεβράζονται κατά μήκος της ακτής.

Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν στην ανησυχητική πτώση της στάθμης των υδάτων, που επέφεραν ασφυξία στους πληθυσμούς.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετά τη λίμνη Κάρλα, ο Περδίκκας στην Πτολεμαΐδα - Γέμισε με εκατοντάδες νεκρά ψάρια "

Πασίγνωστη influencer κατηγορείται για φοροδιαφυγή 350.000

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται οι influencers.

Οι ελεγκτές παρακολουθούν την δραστηριότητά τους στα social media και έχουν ήδη πιάσει κάποιους που φοροδιαφεύγουν.

Πολύ γνωστή influencer εντοπίστηκε από την ΑΑΔΕ καθώς διαφήμιζε ρούχα στο Διαδίκτυο και τα πωλούσε χωρίς να κόβει αποδείξεις ύψος 350.000 ευρώ.

Υπάρχουν κατηγορίες ανάλογα με τους ακολούθους που έχουν οι influencers:

Όσοι έχουν λίγους (nano-influencers) έως και 10.000 η τιμή ανά δημοσίευση που αναρτούν είναι 20 – 100 δολάρια

Οι micro-influencers (έως 50.000 ακολούθους) παίρνουν 30 – 200 δολάρια ανά δημοσίευση,

Oι mid-tier influencers (έως 500.000 ακολούθους) φτάνουν τα 80 – 650 δολάρια,

Oι macro-influencers (έως 1 εκατ. ακολούθους) οι οποίοι φτάνουν τα 1.500 ευρώ τη κάθε φορά που διαφημίζουν κάτι

Oι mega-influencers (πάνω από 1 εκατ. ακολούθους) οι οποίοι εισπράττουν πάνω από 1.200 ευρώ για κάθε ανάρτηση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πασίγνωστη influencer κατηγορείται για φοροδιαφυγή 350.000"

Καταδίωξε τον άνδρα που της έκλεψε την τσάντα και τον σκότωσε πατώντας τον με το αυτοκίνητό της

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η δολοφονία ενός 47χρονου αλγερινού μετανάστη από μία 65χρονη στο Βιαρέτζο της βόρειας Ιταλίας, επειδή της έκλεψε την τσάντα.

Συγκεκριμένα, ο 47χρονος Σαΐντ Μαλκούν άρπαξε την τσάντα της 65χρονης επιχειρηματία της περιοχής, Σίνθια Νταλ Πίνο, η οποία χωρίς να χάσει χρόνο, μπήκε στο πολυτελές SUV της Mercedes αυτοκίνητό της και όχι απλά καταδίωξε τον μετανάστη, αλλά όπως κατέγραψε κάμερα ασφαλείας, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, τον χτύπησε και στη συνέχεια έκανε πίσω και τον πάτησε άλλες τρεις φορές με το βαρύ όχημα. Στη συνέχεια βγήκε από το αυτοκίνητό της, πήρε την τσάντα της και έφυγε σαν να μην συνέβη τίποτα, αφήνοντας τον 47χρονο να πεθάνει.

Η 65χρονη συνελήφθη λίγο αργότερα και κρίθηκε προφυλακιστέα από τον εισαγγελέα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις φυλακές της Πίζα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταδίωξε τον άνδρα που της έκλεψε την τσάντα και τον σκότωσε πατώντας τον με το αυτοκίνητό της"

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 15,4% από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Το νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση της GPO.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της GPO για το Star σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει προβάδισμα 15,4% έναντι του ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Τα ποσοστά συγκεκριμένα είναι: Νέα Δημοκρατία 27,2%, ΠΑΣΟΚ 11,8%, ΣΥΡΙΖΑ 9,3%, ΚΚΕ 8,3%, Ελληνική Λύση 8,1%, Φωνή Λογικής 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ΝΙΚΗ 2,7% και Νέα Αριστερά 2%.

Στις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών για πρώτη φορά ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι πρώτος με μικρή διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 40% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί με την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασελάκη, η οποία οδήγησε σε νέες εσωκομματικές εκλογές. Συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί το 57,4%.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν καταλληλότερο για αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα με 42,8% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 17,9%. Τρίτος είναι ο Σωκράτης Φάμελλος με 13,7% και ακολουθούν: Παύλος Πολάκης 7,4%, Όλγα Γεροβασίλη 4,7%, Νικόλας Φαραντούρης 2,3% και Απόστολος Γκλέτσος 1,2%.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 35,2% θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να επανεκλεγεί Πρόεδρος, ενώ το 59% προτιμά να εκλεγεί άλλο πρόσωπο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 78,7% θεωρούν ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί η μεταναστευτική πολιτική.

Υπέρ του μέτρου της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία τάσσεται το 83,6%.

Ως προς τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θετικά τις αποτιμά το 39.2%, ενώ το 57,4% τις αποτιμά αρνητικά. Πάντως, το 65,7% κρίνει αρνητικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 33,3% τις κρίνει θετικά.

Οι πολίτες, σε ποσοστό 61,7% θεωρούν ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και ακολουθεί η βελτίωση του συστήματος υγείας με 43,2%.

Σε σχέση με το τι πιστεύουν οι πολίτες μετά τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πάνω από το 60% δεν είναι αισιόδοξοι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση, αυτήν της Interview για την εφημερίδα Political, η ΝΔ ήταν μπροστά 11,2 ποσοστιαίες μονάδες από το δεύτερο κόμμα που ήταν το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει στην 5η θέση με 9,5% πίσω από Ελληνική Λύση και ΚΚΕ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 15,4% από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ"

Ένταση στο Αιγάλεω με διαμαρτυρία γονέων: Η αστυνομία φυγάδευσε τον διευθυντή σχολείου!

Με την παρέμβαση της αστυνομίας, που φυγάδευσε τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αθήνας (Γ’ Αθήνας), ολοκληρώθηκε η έντονη διαμαρτυρία ενώσεων γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στο Αιγάλεω.

Η διαμαρτυρία είχε ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι, με τους συγκεντρωμένους να μπαίνουν στο γραφείο οτυ διευθυντή Πρωτοβάθμιας Γ’ Αθήνας Γιάννη Κάππου, για να θέσουν τα αιτήματά τους. Το βασικό σημείο που ζητούσαν ήταν να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο να εκφράζει την αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις τμημάτων, καθώς και να αιτηθεί την έγκριση προσλήψεων, ώστε να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μονάδες, και πρωτίστως το Ολοήμερο, η Παράλληλη Στήριξη και άλλες δομές.

«Πρέπει να δώσετε άμεσα εντολή να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις» ήταν το αίτημα που εξέφρασαν πολλοί στον κ. Κάππο, δίχως να λείψουν οι στιγμές έντασης, ανάμεσα σε γονείς και τον ίδιο.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αθήνας απάντησε πως ό,τι έγινε με τις συγχωνεύσεις ήταν σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία και πως στη δεύτερη φάση προσλήψεων θα καλυφθούν τα κενά. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την «έκρηξη» παρευρισκόμενων γονέων που άρχισαν να ρωτούν «πότε θα γίνει η δεύτερη φάση, μήπως τον Μάιο;».

Άλλος γονέας σημείωσε πως «ρώτησα το παιδί μου πόσους συμμαθητές έχει. Μου είπε ότι πέρυσι είχε 15 και φέτος έχει 24 και δεν θα γίνει μάθημα». Σχετικά με το ολοήμερο, ένας γονέας από τους Αγίους Αναργύρους τόνισε «δείξε τους ότι είσαι πάνω απ’ όλα εκπαιδευτικός και όχι διευθυντής και θα είμαστε μαζί σου. Πείτε μας, αύριο το πρωί το 5ο δημοτικό Αγίων Αναργύρων θα έχει ολοήμερο;»

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν γονείς και μαθητές από το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Χαϊδάρι, το Ίλιον και τους Αγίους Αναργύρους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στο Αιγάλεω με διαμαρτυρία γονέων: Η αστυνομία φυγάδευσε τον διευθυντή σχολείου!"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες – Έως τους 32 βαθμούς η θερμοκρασία

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει έως τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις, από το μεσημέρι όμως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ το βράδυ στα βορειοδυτικά πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα δυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα βόρεια τους 28 με 29 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 και τοπικά τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5, πρόσκαιρα στα νότια τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στη δυτική Μακεδονία τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα νότια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 και τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, από το μεσημέρι όμως αρχικά στο Ιόνιο και γρήγορα στα δυτικά ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ το βράδυ στα βορειοδυτικά πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς τοπικά στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 με 31 και τοπικά στα νότια έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 και τοπικά έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στη Κρήτη λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, με τοπικούς όμβρους, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και τοπικά στη Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα από δυτικές με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες – Έως τους 32 βαθμούς η θερμοκρασία"

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ζητώντας μάλιστα την επιστροφή της Κριμαίας, την οποία κατέχει η Ρωσία από το 2014.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος, σε μήνυμα που απηύθυνε στη Σύνοδο των Ηγετών της Κριμαϊκής Πλατφόρμας, υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου.

«Η υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι ακλόνητη. Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ερντογάν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην 4η Σύνοδο Ηγετών της Κριμαϊκής Πλατφόρμας.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στους Τούρκους Τατάρους της Κριμαίας, που όπως ισχυρίστηκε έχουν επιδεινωθεί από την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, λέγοντας: «Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να γίνονται πρόσθετα βήματα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας την επόμενη περίοδο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία της Αγκυρας για τερματισμό του πολέμου, λέγοντας: «Η ειλικρινής επιθυμία μας είναι να τελειώσει ο πόλεμος με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη βασισμένη στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία "

Σχολικά λεωφορεία: 214 παραβάσεις σε 1.621 ελέγχους της Τροχαίας ανήμερα του αγιασμού

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, σε όλη τη χώρα, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν 1.621 σχολικά λεωφορεία και βεβαιώθηκαν 214 παραβάσεις, και συγκεκριμένα:

  • 76 για ταχογράφο
  • 57 για παραβίαση ορίου ταχύτητας
  • 24 για μη τήρηση ωραρίου εργασίας
  • 11 για μη χρήση ζωνών ασφαλείας
  • 9 για έλλειψη πυροσβεστήρα
  • 4 για έλλειψη φαρμακείου

  • 3 για στέρηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας
  • 3 για στέρηση ασφαλιστήριου συμβολαίου
  • 2 για στέρηση προβλεπόμενης άδειας οδήγησης
  • 1 για στέρηση δελτίου τεχνικού ελέγχου
  • 1 για φθαρμένα ελαστικά και
  • 23 λοιπές παραβάσεις.

Ενημερωτικά φυλλάδια

Επιπλέον, επίσης σήμερα, αστυνομικοί σε όλη τη χώρα διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, σε γονείς και μικρούς μαθητές, κατά την προσέλευσή τους στα σχολικά συγκροτήματα για την καθιερωμένη τελετή αγιασμού.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

«Άλλωστε, οι προσπάθειες των Υπηρεσιών Τροχαίας σε όλη τη χώρα είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στον τομέα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολικά λεωφορεία: 214 παραβάσεις σε 1.621 ελέγχους της Τροχαίας ανήμερα του αγιασμού"

Σχολεία: Αυτές είναι οι 4 ημέρες άδειας που δεν ήξερες πως δικαιούσαι αν είσαι γονέας!

Τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί τους και οι υποχρεώσεις τόσο μαθητών όσο και γονέων.

Οι γονείς παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουν ότι δικαιούνται άδειες από την εργασία τους για να φροντίζουν διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν με τα παιδιά τους στα σχολεία και όχι μόνο.

Άδεια 4 ημερών ανά έτος δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης του παιδιού τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να λάβουν την άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου, από την ηλικία των 16 ετών συμπληρωμένων που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, πλέον μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, για κάθε παιδί που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και σε γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης.

Η συγκεκριμένη άδεια ισχύει έως δύο φορές το χρόνο και για μία ημέρα κάθε φορά για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. ασθένεια ή ατύχημα του παιδιού ή του προσώπου που χρήζει φροντίδας η οποία βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση). Η άδεια είναι με αποδοχές.

Γονείς παιδιών έως 12 ετών και φροντιστές δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας (όπως τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση), υπό την προϋπόθεση ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει έξι μήνες εργασίας στον ίδιο εργοδότη.

Στους εργαζόμενους γονείς χορηγείται ειδική γονική άδεια νοσηλείας χωρίς αποδοχές, σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού, ανεξαρτήτως της ηλικίας του, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του εργαζόμενου, για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών κατ’ έτος.

Η άδεια αποτελεί δικαίωμα του κάθε γονέα, χορηγείται, χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Αυτές είναι οι 4 ημέρες άδειας που δεν ήξερες πως δικαιούσαι αν είσαι γονέας!"

Σχολεία: Οι πρώτες αντιδράσεις μαθητών και γονιών για την απαγόρευση των κινητών – «Έπρεπε να γίνει»

Με το σύνθημα «κινητό στην τσάντα» χτύπησε σήμερα, Τετάρτη (11.09.24) το πρώτο σχολικό κουδούνι για τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή και το νέο ποινολόγιο, με βασικό του χαρακτηριστικό την αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν στη χρήση του κινητού από τους μαθητές.

Μάλιστα, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, το μέτρο της «αποβολής» του κινητού γίνεται ακόμη πιο αυστηρό, αφού στην αναθεωρημένη εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης πριν λίγες ημέρες, εξαιρέθηκε η παράγραφος: «Ο μαθητής/τρια μπορεί να έχει το κινητό τηλέφωνο εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του προκειμένου να το χρησιμοποιήσει μετά το πέρας των μαθημάτων». Δηλαδή το κινητό απαγορεύεται να βρίσκεται ακόμη και κλειστό μέσα στην τσάντα των μαθητών.

«Μην φτάσουμε σε κλεφτοπόλεμο κινητών»

Το βάρος να κρατηθεί το κινητό μακριά από τη σχολική ζωή πέφτει στους γονείς και κυρίως στους εκπαιδευτικούς, που καλούνται να «ξεριζώσουν» μια συνήθεια χρόνων και κυρίως να αναδιαμορφώσουν την καθημερινότητα των παιδιών που έχουν μάθει πλέον να ζουν με το κινητό στο χέρι.

«Από το 2006 υπάρχει η νομοθεσία, όμως στην πραγματικότητα δεν εφαρμοζόταν επισταμένα. Το κινητό δε χρειάζεται μέσα στο σχολείο, ούτε χρειάζεται ο μαθητής να παίζει ή να μαγνητοσκοπεί. Το κινητό το χρειάζονται οι μαθητές εκτός σχολείου. Όμως, ως εκπαιδευτικούς μας προβληματίζει αν ο περιορισμός του κινητού επιτυγχάνεται μέσω ποινών ή μέσω συγκεκριμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το ζήτημα είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά να ζουν χωρίς κινητό, όχι να φτάσουμε σε έναν ‘’κλεφτοπόλεμο’’ κινητών τηλεφώνων υπό τον φόβο της όποιας ποινής», τονίζει στο newsit.gr ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Θεόδωρος Τσούχλος.

«Ναι» από μαθητές και γονείς

Το newsit.gr κατέγραψε τις αντιδράσεις μαθητών και γονέων στα σχολεία, λίγο μετά την ολοκλήρωση του καθιερωμένου αγιασμού.

«Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Δεν χρειάζεται να έχει κινητό ο μαθητής μέσα στην ώρα της διδακτικής διαδικασίας. Να το κάνει τί; Έχει πάει εκεί να ακούσει τους καθηγητές του, να σημειώσει, να μάθει. Τί ακριβώς να το κάνει το κινητό; Για να παίζει κάτω από το θρανίο, παιχνίδια;», αναρωτιέται μητέρα μαθητή.

«Θεωρώ ότι το μέτρο είναι πολύ σωστό, γιατί το κινητό αποσπά την προσοχή των παιδιών. Πιθανό να δημιουργεί και εντάσεις μεταξύ των μαθητών», αναφέρει πατέρας μαθητριών.

Υπέρ της καθολικής απαγόρευσης, όχι μόνο της χρήσης, αλλά και της κατοχής κινητού από μαθητές μέσα στο σχολείο τάσσεται μητέρα μαθήτριας: «Καθόλου κινητό στο σχολείο, ούτε στη διδακτική ώρα, ούτε στα διαλείμματα. Συμβαίνουν πάρα πολλά περιστατικά με το κινητό, μαγνητοσκοπούνται καταστάσεις που δεν πρέπει και θεωρώ ότι είναι το καλύτερο μέτρο που έχει ληφθεί», επισημαίνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και αυτοί που «πλήττονται» άμεσα από το νέο μέτρο, δηλαδή οι μαθητές. Αν και πολλοί περίμεναν ότι θα αντιδρούσαν στην απαγόρευση των κινητών, η κατάσταση μέσα στα σχολεία φαίνεται πως είχε ξεφύγει τόσο, που οι ίδιοι ζητούν την εφαρμογή του μέτρου για να μειωθούν περιστατικά όπως καταγραφή προσωπικών τους στιγμών, bullying κ.α.

«Λογικό μου φαίνεται να απαγορευτούν. Επειδή πολλά άτομα τραβάνε βίντεο μέσα στο σχολείο. Είναι τρομακτικό», αναφέρει μαθητής λυκείου.

«Συμφωνώ με την απαγόρευση, είχε ξεφύγει η κατάσταση. Δε με πειράζει που θα έχω το κινητό κλειστό στην τσάντα μου. Έπρεπε να γίνει», επισημαίνει μαθήτρια γυμνασίου.

Οι νέες ποινές

Η απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία, δεν είναι καινούριος κανονισμός, αλλά κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια. Αυτό που αλλάζει είναι οι ποινές σε περίπτωση που διαπιστωθεί η χρήση της συσκευής, ειδικά αν καταγράφει ήχο και βίντεο. Σύμφωνα με το νέο σύστημα πειθαρχικών ποινών που είναι σε ισχύ:

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή κατά τη διάρκεια της προσέλευσης ή αποχώρησης ότι ο/η μαθητής/τρια μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί με οποιοδήποτε τρόπο εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, τότε ο Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ζητά άμεσα από τον/τη μαθητή/τρια να απενεργοποιήσει τη συσκευή και να την παραδώσει, καλώντας τους γονείς/κηδεμόνες των εμπλεκομένων να προσέλθουν στο σχολείο, προκειμένου να λάβουν γνώση του περιστατικού. Παράλληλα, οφείλει να αξιολογήσει παιδαγωγικά το περιστατικό, και ανάλογα με τη βαρύτητά του, είτε να επιληφθεί ο/η ίδιος/α είτε να το παραπέμψει στον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών.

Αν ο/η Διευθυντής/ντρια επιληφθεί ο/η ίδιος/α, υποχρεωτικά εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ημέρες, ενώ, αν παραπέμψει στο Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, ο τελευταίος υποχρεωτικά εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες.

Σε περίπτωση που η μαγνητοφώνηση, φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση αφορά σε ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/τη μαθητή/τρια που προέβη στις ανωτέρω ενέργειες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Οι πρώτες αντιδράσεις μαθητών και γονιών για την απαγόρευση των κινητών – «Έπρεπε να γίνει»"

Τραγικό τροχαίο με δύο νεκρούς στην Παναγοπούλα - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην Ε.Ο Πατρών-Κορίνθου, στην Παναγοπούλα.

Στο ρεύμα προς Αθήνα αυτοκίνητο προσέκρουσε με σφοδρότητα σε παρκαρισμένο φορτηγό στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο επιβάτες του ΙΧ.

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής για το απεγκλωβισμό τους.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγικό τροχαίο με δύο νεκρούς στην Παναγοπούλα - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ"

Νέα τιμολόγια για το νερό, επεκτείνεται η ΕΥΔΑΠ εκτός Αττικής

Η εξειδίκευση, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, τους υφυπουργούς Νίκο Ταγαρά, Αλεξάνδρα Σδούκου και εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ, των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη λειψυδρία σε όλη την επικράτεια έγινε το πρωί της Τετάρτης.

Στην αρχή της παρουσίασης, ο κ. Σκυλακάκης έκανε ειδική αναφορά στον βαθμό που εκδηλώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας ανά περιφέρεια της χώρας. Ο υπουργός τόνισε πως το επίκεντρο των προβλημάτων είναι στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου, σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Κρήτης, ενώ υπάρχει και το θέμα της Αττικής, που υδροδοτείται ουσιαστικά από την κεντρική Ελλάδα.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπ. Ενέργειας είναι μία νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης - τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος. Παράλληλα, o υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο 1/4. Έτσι, μεταξύ άλλων, θα γίνει επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα.

Επίσης θα υπάρξει επέκταση της ΕΥΔΑΘ σε λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξει 1 πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα. Επίσης, θα θεσπιστεί διακανονισμός για το 75% των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ.

Τα τιμολόγια, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν, ως γενικώς κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή.

Θα δοθεί, επίσης, δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή και θα υπάρξει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.

«Η ίδια η κλιματική κρίση είναι αβέβαιη και σε μία αβεβαιότητα που είχαμε για τον καιρό, προστίθεται πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το κλίμα. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η αδυναμία πρόσβασης των παροχών σε δανεισμό», είπε μεταξύ άλλων σχετικά με τα προβλήματα.

O κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής έργων αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά. Είπε σχετικά με τα νησιά πως «η αφαλάτωση είναι μία λύση, η ερώτηση είναι με ποιο κόστος μπορεί να γίνεται, εκεί αν το δέσεις με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών, που είναι πολύ χαμηλότερο από το φυσικό αέριο γενικώς αλλά και γενικότερα επιδοτήσεις, μπορείς να πετύχεις για τα νησιά χαμηλού κόστους νερό σε σχέση με αυτό που πληρώνουν».

Οι βασικές παρεμβάσεις

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέθεσε επτά βασικές πρωτοβουλίες για τη λειψυδρία, στις οποίες εντάσσονται:

1. Η υδροδότηση της πρωτεύουσας μέσα από τη διερεύνηση πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας

Η Αθήνα υφίσταται οξεία μείωση των αποθεμάτων νερού -από 1100 εκατ. m3 (στοιχεία - Οκτώβριος 2022) σε κάτω από των 700 εκατ. m3 (εκτίμηση για Οκτώβριο 2024). Μάλιστα, σε περίπτωση συνέχισης της ανομβρίας, τα υφιστάμενα αποθέματα νερού αρκούν για περίπου 4 έτη, βάσει υπολογισμών.

Με αυτά τα δεδομένα, τα μέτρα που δρομολογούνται, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, με κριτήριο τον χρόνο υλοποίησής τους ως εξής:

Βραχυπρόθεσμα μέτρα:

  •  Η ενεργοποίηση γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα και η προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού (75 εκατ. m3/έτος), με το κόστος του έργου να διαμορφώνεται στα 2 εκατ. ευρώ.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα:

  • Η ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών (έως περίπου 200 εκατ. κ.μ. ανάλογα με τις ανάγκες). Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθεί η σχετική μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία.
  • Η επιλογή της αφαλάτωσης ως στρατηγική εφεδρεία ή/και ως μέτρο άμεσης υλοποίησης.

Μακροπρόθεσμα μέτρα:

  • Πρόσθετα έργα για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από την Λίμνη Κρεμαστών
  • Η επαναχρησιμοποίηση ύδατος προερχόμενου από την Ψυττάλεια για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα

2. Έργα ύδρευσης, λυμάτων και αφαλάτωσης, ύψους 200 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ)

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω ΕΣΠΑ, παρέχεται χρηματοδότηση:

Α) ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, σε Κορινθία, Σαρωνικό, Αλεξανδρούπολη, Κασσάνδρα και Ρέθυμνο για ολιστικά έργα ύδρευσης και λυμάτων.

Β) περίπου 50 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε άνυδρα νησιά, κυρίως για έργα αφαλάτωσης.

3. Έκτακτα έργα κατά της λειψυδρίας ύψους 80 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από ΠΔΕ)

Δρομολογούνται έργα ύδρευσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, για άμεση υλοποίηση, με χρηματοδότηση, από το ΠΔΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνεργάζονται για την προτεραιοποίηση περιοχών που αντιμετωπίζουν αμεσότερο πρόβλημα (π.χ. νησιά Ν. Αιγαίου).

Στις περιοχές αυτές, γίνεται ιεράρχηση των απαιτούμενων έργων μετά από λεπτομερή ανάλυση των πραγματικών δεδομένων (π.χ. επιδιόρθωση δικτύων, διαχωρισμός δικτύων άρδευσης και ύδρευσης, νέες γεωτρήσεις, αφαλατώσεις με προτεραιότητα στα υφάλμυρα νερά, φράγματα, τηλεμετρία και ψηφιακοί υδρομετρητές, επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση).

4. Έργα αφαλατώσεων, ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, κ.ά. στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, με ελάχιστη δημόσια ενίσχυση 166 εκατ. ευρώ

Στο υπό σύσταση Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών έχουν συμπεριληφθεί αφαλατώσεις και ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, με κρατική συνεισφορά συνολικού ύψους 166 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα τα έργα αυτά να φθάσουν έως 450 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τιμή του CO2.

5. Μεταρρύθμιση για Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση αριθμού τους στο 1/4, την ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων για υποστήριξη των νησιών και της Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων, όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα (< 85%). Ειδική πρωτοβουλία λαμβάνεται σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ. Κυκλάδες), με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ νήσων, υπό την οποία θα τεθούν οι επί μέρους ΔΕΥΑ, με την εύλογη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, προβλέπεται ευνοϊκός διακανονισμός του 75% των χρεών των ΔΕΥΑ για δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος.

6. Υπό έκδοση ΚΥΑ κοστολόγησης - τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος

Η εν λόγω Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνει σαφείς και διαφανείς κανόνες, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60 που απαιτεί πλήρη ανάκτηση κόστους υπηρεσιών ύδατος.

Προβλέπει πως τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν (γενικός κανόνας) να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ δίνεται η δυνατότητα να καθοριστούν από τον ίδιο πάροχο διαφορετικές τιμές ανά περιοχή.

Στο πλαίσιο της Απόφασης παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Υπάρχει μέριμνα για: ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, όπως είναι οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, για υποχρέωση καταμέτρησης της κατανάλωσης 3 φορές ετησίως κ.ά.

7. Μελέτη για την καλύτερη πρόβλεψη των ακραίων υδρολογικών φαινομένων

Αντικείμενο αυτής της μελέτης θα είναι τα ακριβέστερα, κλιματικά μοντέλα ανά Περιφέρεια για την πρόβλεψη των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, περιλαμβανομένων και των υδρολογικών φαινομένων. Προετοιμάζεται με ευθύνη της Ακαδημίας Αθηνών και τα πρώτα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα εντός του φθινοπώρου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τιμολόγια για το νερό, επεκτείνεται η ΕΥΔΑΠ εκτός Αττικής"

Στον “πυρετό” της ευλογιάς ο Έβρος – 6.300 θανατώσεις ζώων – Ύποπτο κρούσμα στον Δήμο Παγγαίου – Καβάλας

Δυσάρεστα φαίνεται να είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους ελέγχους που διενεργούν οι κτηνίατροι στον Έβρο στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν εστίες της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Έχουν περάσει 23 ημέρες από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος και τα αποτελέσματα αναφέρουν συνολικά 27 εστίες σε όλο το νομό (5 στο βόρειο, στην περιοχή του κάμπου Ορεστιάδας και 22 στο νότιο τμήμα, στην περιοχή Φερών), με δυο ακόμη ύποπτες περιπτώσεις να ανεβάζουν πιθανώς τον αριθμό στις 29 εστίες.

Στην περιοχή του βορείου Έβρου, ευτυχώς, όπως αναφέρει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο προϊστάμενος  των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Φωτεινιάς «ο ιός δεν έχει ξεφύγει από την ζώνη επιτήρησης ενώ στο νότιο Έβρο αυτό δυστυχώς έχει συμβεί.»

Όπως είπε, υπάρχει και μια υποψία στον δήμο Παγγαίου του νομού Καβάλας που προβληματίζει ιδιαίτερα σχετικά με το πώς εμφανίστηκε, εφόσον επιβεβαιωθεί ως κρούσμα.

Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 6.300 ζώα στο νομό, 800 στην περιοχή Ορεστιάδας και 5.500 στην περιοχή Φερών.

«Δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα αυξηθεί τονίζει ο κ Φωτεινιάς ενόψει μάλιστα και της Αγροτικής Έκθεσης στις Φέρες κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών συνιστά στους κτηνοτρόφους μεγάλη προσοχή, όχι άσκοπες μετακινήσεις στα χωριά, όχι επισκέψεις σε άλλα κοπάδια και σχολαστικό καθαρισμό, ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, επίσης, όταν πηγαίνουν στην μονάδα τους. Θα πρέπει, όπως εξηγεί, να  αφήνουν  το αυτοκίνητο έξω από την σταβλική εγκατάσταση, όπως και το αυτοκίνητο που παραλαμβάνει το γάλα.

Με προσωπικό 6 κτηνιάτρων (5 στο νότιο Εβρο και 1 στον βόρειο ) οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά. Υπάρχει διάθεση κτηνίατρων από διάφορα μέρη της χώρας να βοηθήσουν, όμως, πρόκειται για δύσκολους χειρισμούς και αποφάσεις, μπροστά στο φόβο μετάδοσης της ζωονόσου σε άλλες περιοχές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον “πυρετό” της ευλογιάς ο Έβρος – 6.300 θανατώσεις ζώων – Ύποπτο κρούσμα στον Δήμο Παγγαίου – Καβάλας"

Στα Σφακιά δεν θα ξεκινήσουν μαθήματα γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές!

Πρωτοφανές που αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που επικρατεί στον χώρο της Παιδείας

Πραγματικά δεν το χωράει ο νους αυτό που συμβαίνει στα Σφακιά, καθώς όπως ανακοίνωσε ο δήμος, δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα τις επόμενες ημέρες λόγω έλλειψης καθηγητών! 

Παρά τις πολλές εκκλήσεις της δημοτικής αρχής για πρόσληψη καθηγητών, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα και ως εκ τούτου δεν θα γίνουν μαθήματα.

Η ανακοίνωση: «Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό και ευχές για μια καλή σχολική χρονιά παρουσία της δημοτικής αρχής στα σχολικά συγκρότημα του δήμου μας υπήρξε απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση κάθε πρόσφορης αντίδρασης, με στόχο την άμεση στελέχωση των σχολικών συγκροτημάτων.

Στην παρούσα φάση το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γυμνασίου – Λυκείου Σφακίων αποτελείται μόνο από τους Διευθυντές, μια φιλόλογο παράλληλης στήριξης και έναν ΠΕ03 εκπαιδευτικό. Με δεδομένο αυτό οι μαθητές δεν θα προσέρχονται στην σχολική μονάδα λόγω αδυναμίας διεξαγωγής των μαθημάτων για τις επόμενες μέρες.

Η δημοτική αρχή είχε κατ’ επανάληψη επικοινωνήσει το προηγούμενο διάστημα με τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος μας διαβεβαίωνε ότι θα υπάρξει η σχετική στελέχωση κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου.

Απαιτούμε συλλογικά, ο Δήμος Σφακίων, οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την άμεση πλήρη στελέχωση των σχολικών μονάδων του δήμου μας για να μην χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα και να μην συνεχιστεί η σχολική διαρροή.

Ζητούμε, επίσης, η κυβέρνηση να υλοποιήσει την εξαγγελία για το ψηφιακό φροντιστήριο για τις τάξεις του λυκείου προκειμένου οι μαθητές μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τους μαθητές των άλλων σχολικών μονάδων

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα Σφακιά δεν θα ξεκινήσουν μαθήματα γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές!"

Έδειξε το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης και της έκοψαν πρόστιμο

Το βράδυ της Τρίτης (10/09/24) σημειώθηκε ένα τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό του συνοδηγού στην Ηλιούπολη. Οι οδηγοί των δυο ΙΧ που ενεπλάκησαν στο τροχαίο κάλεσαν ΕΚΑΒ, τροχαία και τον πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής. 

Όλοι έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο. Το ασθενοφόρο παρέλαβε την ελαφρά τραυματισμένη συνοδηγό και την μετέφερε στο νοσοκομείο για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο πραγματογνώμονας έκανε την δουλειά του καταγράφοντας τις ζημιές. 

Όταν ήρθε η ώρα να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα οι δυο οδηγοί, η οδηγός του ενός ΙΧ, που σημειωτέον δεν προκάλεσε το ατύχημα, έδειξε το δίπλωμά της από το κινητό της τηλέφωνο. Από το wallet δηλαδή. 

Η απάντηση που πήρε από τον αστυνομικό που κατέγραψε το συμβάν ήταν ότι δεν είναι αποδεκτό  και το ήθελε σε χαρτί. Και μάλιστα της καταλόγισε πρόστιμο 10 ευρώ. 

Η οδηγός έμεινε άφωνη και διερωτήθηκε για ποιό λόγο έχει στο κινητό της την αστυνομική ταυτότητα, την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου αλλά και το δίπλωμα οδήγησης. 

Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι το δίπλωμα έχει ελλιπή στοιχεία…. 

Υπενθυμίζεται ότι από την παρουσίαση του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης επί υπουργίας Κυριάκου Πιερρακάκη ο τότε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε δηλώσει ότι τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια.

Φυσικό είναι ο πολίτης να διερωτάται: Είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε δημοσίου λειτουργού το αν θα δεχθεί ή όχι ένα ψηφιακό έγγραφο; Ποιο το νόημα της ύπαρξής τους; Και ακόμα και αν υπάρχουν εξαιρέσεις γιατί πρέπει να το γνωρίζει ο πολίτης;

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έδειξε το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης και της έκοψαν πρόστιμο"

Ηράκλειο: Θύμα τηλεφωνικής απάτης 64χρονη επιχειρηματίας – Έχασε 19.000 ευρώ

Νέα τηλεφωνική απάτη, με θύμα μια επιχειρηματία η οποία είδε να «εξαφανίζονται» από τον τραπεζικό της λογαριασμό σχεδόν 20.000 ευρώ, καταγγέλθηκε στις αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 64χρονη η οποία έχει συνεργασία με το δήμο Μαλεβιζίου, δέχτηκε τηλεφώνημα από υποτιθέμενο υπάλληλο του λογιστηρίου για τη διευθέτηση εκκρεμούς πληρωμής της. Ο επιτήδειος ενημέρωσε την 64χρονη ότι έπρεπε να προβεί σε κάποιες κινήσεις μέσω e-banking προκειμένου να λάβει τα χρήματα που της όφειλε ο δήμος. Η γυναίκα πείστηκε από τον δράστη και αφού ενήργησε όπως της υπέδειξε, περίμενε να δει τα χρήματα να πιστώνονται στο λογαριασμό της.

Το σοκ που υπέστη ήταν μεγάλο όταν διαπίστωσε ότι οι δράστες μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αφαίρεσαν από τον λογαριασμό της το χρηματικό ποσό των 19.000 ευρώ.

Οι απατεώνες, φαίνεται, ότι βρήκαν τα στοιχεία της άτυχης επιχειρηματία, μέσω της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, όπου για λόγους διαφάνειας  δημοσιεύονται οι συναλλαγές της με το δήμο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Θύμα τηλεφωνικής απάτης 64χρονη επιχειρηματίας – Έχασε 19.000 ευρώ"

Λειψυδρία: «Σε αυτή τη φάση ζητάμε κατανάλωση με μέτρο» – Για πόσο επαρκούν τα αποθέματα νερού στην Αθήνα και τα μέτρα που εξετάζονται

«Σε αυτή τη φάση ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Αν έχουμε κακή περίοδο, μπορεί να εξετάσουμε και άλλα μέτρα που να περιορίζουν την κατανάλωση για να έχουμε ασφάλεια στην πιθανότητα ακραίων φαινομένων» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης για τη λειψυδρία, ενώ έδωσε έμφαση στην αφαλάτωση, την οποία χαρακτήρισε «ψυχρή εφεδρεία» ανεξάρτητη από την ανομβρία, που θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις τόσο στην Αττική, όσο και σε νησιά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας επικεντρώνεται στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης. Σε ό,τι αφορά την Αττική, επεσήμανε ότι υδροδροτείται από την κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από τους ξηρούς χειμώνες τα δύο προηγούμενα έτη.

Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι έχουμε υψηλή εξάρτηση από τα υπόγεια νερά. Όπως είπε, πρόκειται για «δεξαμενές» με συγκεκριμένες ποσότητες νερού. «Αν υπάρξει έλλειψη βροχής, οι δεξαμενές αυτές θα αδειάσουν» σημείωσε.

Σημείωσε, δε, ότι είναι διαφορετική η κατάσταση και αναγκών ανά περιοχή, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός επηρεάζει, αλλά είναι σημειακή η επιρροή του. «Δεν ανατρέπει την κατάσταση αλλά συνεισφέρει στην κατανάλωση ένα αξιόλογο ποσοστό» εξήγησε, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι οι εταιρείες ύδρευσης δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και αδυνατούν να κάνουν επενδύσεις σε υποδομές.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι στα νησιά γίνονται ενεργειακά έργα και αυτά εξυπηρετούν την αφαλάτωση που, όπως πρόσθεσε, είναι η μοναδική ασφαλής λύση για τα μικρά νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Τα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως εφόσον η ανομβρία συνεχιστεί, τα υφιστάμενα αποθέματα για την Αττική αρκούν για τέσσερα έτη. Οι κυριότερες παρεμβάσεις που δρομολογούνται είναι η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Εύηνου, αλλά και η διασύνδεση με τα Κρεμαστά. Μίλησε επίσης για στρατηγική εφεδρεία με αφαλάτωση, εκμεταλλευόμενοι ότι στο μέλλον το ενεργειακό κόστος θα είναι χαμηλότερο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, μακροπρόθεσμα υπάρχει και το νερό της Ψυτάλλειας που μπορεί να αξιοποιηθεί για βιομηχανική χρήση και άρδευση, ενώ κάποια στιγμή θα εξεταστεί και το ζήτημα των ομβρίων υδάτων.

Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε ρύθμιση για τα τιμολόγια του νερού, τα οποία δεν θα μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Επιπλέον, θα προβλέπεται δυνατότητα κλιμακωτής χρέωσης από τον πάροχο ανάλογα με την κατανάλωση, με την υποχρέωση η πρώτη κλίμακα να είναι προσιτή οικονομικά.

Προαναγγέλθηκε, επίσης, ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης θα συνενωθούν ανά περιφερειακή ενότητα, για να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Για 4 χρόνια τα αποθέματα στην Αττική – Εφεδρικοί ταμιευτήτες και γεωτρήσεις

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, επεσήμανε ότι αν δεν κάνουμε κάτι, είναι πιθανό να μην έχουμε νερό μακροπρόθεσμα. Όπως τόνισε, τον Οκτώβριο του 2022 τα αποθέματα ήταν πάνω από μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας, ωστόσο οι τελευταίοι άνυδροι χειμώνες οδήγησαν σε μείωση των αποθεμάτων. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να δοθεί μακροπρόθεσμη λύση για τα επόμενα 50 χρόνια.

Αναφερόμενος στην υδροδότηση στην Αθήνα, σημείωσε ότι μέχρι πριν δύο μήνες το νερό ερχόταν από τη λίμνη του Εύηνου που τροφοδοτεί μαζί με ποταμούς τη λίμνη του Μόρνου. Τώρα, σύμφωνα με τα μοντέλα της ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με ΕΜΠ, προβλέπεται η προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων.

Όπως σημείωσε, έχει μπει σε λειτουργία η λίμνη της Υλίκης που είναι εφεδρική, αλλά έχει ενεργειακό κόστος. Ενεργειακό κόστος έχουν οι γεωτρήσεις που έχουν ενεργοποιηθεί και οι οποίες θα δώσουν 75 εκατ. κυβικά νερό επιπλέον. Και ο κ. Σαχίνης επεσήμανε ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανομβρία υπάρχει νερό για τέσσερα χρόνια.

Ως προς τους καταναλωτές, επεσήμανε έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια για τη μείωση της κατανάλωσης, η οποία θα κλιμακωθεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τις διαρροές στο δίκτυο, είπε ότι μαζί με τις υδροκλοπές φτάνουν στο 23% που είναι στον μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο τόνισε ότι θα γίνουν επενδύσεις για να μειωθούν οι διαρροές στο σύστημα.

Ανακυκλωμένο νερό

Αναφερόμενος στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται, στάθηκε στη χρήση ανακυκλωμένου νερού που σήμερα απορρίπτεται στη θάλασσα από την Ψυτάλλεια και το Θριάσιο. Όπως είπε, εξετάζεται το νερό του Θριασίου μέσω επένδυσης να οδηγείται στη Helleniq Energy που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής της ΕΥΔΑΠ, ενώ πραγματοποιείται Master Plan για να εξεταστεί πού μπορεί να αξιοποιηθεί το ανακυκλωμένο νερό Κορωπίου.

Ανέφερε, δε, ότι η Ψυτάλλεια παράγει πολύ καθαρό νερό που οδηγείται στη θάλασσα, ωστόσο πρέπει να γίνει ακόμη καθαρότερο, μέσα από περαιτέρω επεξεργασία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιομηχανική χρήση και σε χρήση για άρδευση μελλοντικά.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Λειψυδρία: «Σε αυτή τη φάση ζητάμε κατανάλωση με μέτρο» – Για πόσο επαρκούν τα αποθέματα νερού στην Αθήνα και τα μέτρα που εξετάζονται"

Επεισοδιακή καταδίωξη Ρομά που «κάρφωσε» κλεμμένο αυτοκίνητο σε οικοδομή στην Κηφισιά – Ένας τραυματίας

Επεισοδιακή ήταν η καταδίωξη ενός Ρομά, ο οποίος «κάρφωσε» το αυτοκίνητο, που οδηγούσε, σε οικοδομή σπιτιού στην Κηφισιά.

Η καταδίωξη του άνδρα, που κατέληξε σε ατύχημα στην Κηφισιά, ξεκίνησε όταν η αστυνομία έλαβε σήμα για κλεμμένο αυτοκίνητο στο Μενίδι.

Άνδρες της ΟΠΚΕ και της ΔΙΑΣ άρχισαν να το καταδιώκουν, εγκλωβίζοντάς το στη γέφυρα Καλυφτάκη.

Ο οδηγός Ρομά χτύπησε δύο φορές το περιπολικό κι απεγκλωβίστηκε.

Συνεχίζοντας την τρελή πορεία του, «κάρφωσε» το ΙΧ σε κολώνα της ΔΕΗ κοντά στη ΔΟΥ Κηφισιάς, όπου «μπούκαρε» σε αυλή οικοδομής. 

Ο οδηγός συνελήφθη. 

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που άρπαξε ο Ρομά, περιγράφει στο newsit.gr τη στιγμή της κλοπής:

«Έκανα μία στάση σε περίπτερο στο Μενίδι, έκανα τη χαζομάρα να αφήσω τα κλειδιά στο αυτοκίνητο, έκανα τρία βήματα μακριά, άκουσα το αυτοκίνητο να παίρνει μπρος και γυρίζοντας, είδα ότι ο δράστης το είχε πάρει κι έφευγε».

Την ίδια ώρα, κάτοικος της Κηφισιάς ανέφερε στο newsit.gr ως το κλεμμένο ΙΧ «πέρασε κυριολεκτικά πάνω» από τον άνδρα που τραυματίστηκε.

«Είναι σε σοκ και τραυματισμένος στο λαιμό», είπε και συνέχισε: «Το ευτύχημα είναι ότι δεν είχαμε μαθητές θύματα, γιατί ακριβώς απέναντι έχει σχολείο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισοδιακή καταδίωξη Ρομά που «κάρφωσε» κλεμμένο αυτοκίνητο σε οικοδομή στην Κηφισιά – Ένας τραυματίας"

Πάτρα: Οι απατεώνες άρπαξαν από ηλικιωμένη 40.000 ευρώ "ζεστά"-Πώς την εγκλώβισαν και άφησε τα χρήματα στον κάδο απορριμμάτων

Της άρπαξαν 40.000 ευρώ "ζεστά" αναγκάζοντάς την να τα βάλει σε σακκούλα και να αφήσει σε κάδο απορριμμάτων.

Το σχέδιο των απατεώνων σε βάρος 72χρονης στην Πάτρα είχε καταστρωθεί με βάση το γνωστό "κλισέ": Τραυματίστηκε η κόρη σου, είμαι γιατρός και πρέπει να την κάνω καλά. Χρειάζομαι χρήματα για αυτό και επειδή δεν μπορώ να φύγω από δίπλα της βάλε 40.000 ευρώ σε μία σακούλα και θα έλθει ένας συνεργάτης μου να τα πάρει.

Η 72χρονη πείστηκε αμέσως. Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, δεν διασταύρωσε την "πληροφορία" που της έδωσε η "γιατρός" και άμεσα κινητοποιήθηκε. Έβαλε τα χρήματα σε μία σακκούλα και να έβαλε στο σημείο που της υπέδειξε η "επιστήμονας" στον κάδο απορριμμάτων σε συγκεκριμένο σημείο στα Βραχνέικα.

Προφανώς το θύμα της απάτης δεν γνώριζε πως οι διαδικασίες σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού τραυματισμού δεν ήταν αυτές.

Μόλις αντιλήφθηκε τί είχε συμβεί, τα χρήματα είχαν "πετάξει" και η ίδια κατήγγειλε την απάτη στην Αστυνομία.

Ήδη γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των απατεώνων που την παγίδευσαν.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Οι απατεώνες άρπαξαν από ηλικιωμένη 40.000 ευρώ "ζεστά"-Πώς την εγκλώβισαν και άφησε τα χρήματα στον κάδο απορριμμάτων "

Είχε συλληφθεί για σοβαρό επεισόδιο και στα Κατεχόμενα ο 36χρονος που μπούκαρε με το αυτοκίνητο στην Τουρκία

Το δεύτερο σοβαρό επεισόδιο μέσα σε διάστημα λίγων μηνών ήταν αυτό που προκάλεσε ο Έλληνας οδηγός που μπήκε χθες, Τρίτη (11/9/24) στο συνοριακό σταθμό διέλευσης των Κήπων στην Τουρκία, καθώς στις 18 Ιανουαρίου του 2024 είχε δημιουργήσει ανάλογο επεισόδιο και στα Κατεχόμενα της Κύπρου. 

Ο 36χρονος σκόρπισε τον πανικό και την αναστάτωση όταν με το αυτοκίνητο στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας, μπήκε στο έδαφος της Τουρκίας, παρέσυρε και τραυμάτισε ένα μοτοσικλετιστή και στη συνέχεια επιτέθηκε με μαχαίρι στους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι αστυνομικοί αντέδρασαν με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, καθώς στόχος τους ήταν μόνο η ακινητοποίηση του κι όχι να του προκαλέσουν κάποια σοβαρό τραυματισμό ή να του αφαιρέσουν τη ζωή. Έτσι στην προσπάθειά τους για να τον ακινητοποιήσουν και να προστατέψουν τον εαυτό τους, τον πυροβόλησαν στα πόδια.    

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές αρχές, ο 36χρονος αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ στις 22 Ιουνίου του 2024 είχε διαταχθεί από τον εισαγγελέα πρωτοδικών της Έδεσσας η εξέταση του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αλλά και ανθρώπους του φιλικού του περιβάλλοντος, ο 36χρονος που συνελήφθη από του τουρκικές αρχές και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, στις 18 Ιανουαρίου του 2024 είχε μπει στα Κατεχόμενα από την πύλη των χερσαίων διασχίσεων στη Λευκωσίας.

Εκεί φέρεται να χτύπησε πολίτη, ενώ φώναζε συνεχώς «Κύπρος, Ρωσία και Ελλάδα είναι αδέρφια έξω οι Τούρκοι». Συνελήφθη για επίθεση, ανάρμοστή συμπεριφορά και διασάλευση της ηρεμίας. Κρατήθηκε τρεις ημέρες στα κρατητήρια και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου τελικά αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση και με διετή αναστολή.

Φωτογραφία από το σπίτι του 36χρονου

Μιλώντας στο newsit.gr κάτοικος της Δωροθέας στην Αλμωπία της Έδεσσας, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον δράστη της εισβολής στο τουρκικό έδαφος, αναφέρει ότι ο 36χρονος θα πρέπει να το είχε προσχεδιάσει. «Αυτό που έκανε φαινόταν ότι το δούλευε στο μυαλό του από το προηγούμενο βράδυ. Μου είχε εξομολογηθεί πως δεν είναι καθόλου καλά, είχε ένταση και ήταν αναστατωμένος. Έπινε ένα χυμό και από το γυάλινο ποτήρι που κρατούσε στο χέρι, τον έριχνε σε πλαστικό ποτήρι και στη συνέχεια τον ξαναέριχνε στο γυάλινο και το επαναλάμβανε αυτό συνέχεια» αναφέρει ο φίλος του 36χρονου και συμπληρώνει:

«Εκείνη την ώρα μου είπε ότι είναι κυκλοθυμικός ως χαρακτήρας και ότι εκείνη τη στιγμή σκεφτόταν κάποια πράγματα τα οποία τον απασχολούσαν πολύ, αλλά επαναλάμβανε πως δεν είναι καλά».

Σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρει ο ίδιος, ο 36χρονος είναι πολύ κλειστός άνθρωπος, δεν έχει άλλους φίλους και δεν εργάζεται. Οδηγεί κανονικά αυτοκίνητο και στο χωριό έχει έρθει με τον πατέρα του εδώ και έξι μήνες περίπου. 

«Όταν τον ρώτησα, αν ο λόγος που δεν είναι καλά, αφορά όλα όσα πέρασε τον χειμώνα που μας πέρασε, μου απάντησε πως ναι, ότι αυτά είναι που έχει στο μυαλό του γιατί τον Ιανουάριο όπως μου είχε πει, είχε μπει στα κατεχόμενα στην Κύπρο, έβγαζε φωτογραφίες, έβριζε και τον έπιασαν οι Τούρκοι και τον φυλάκισαν.

Πέρασε βασανιστικά, τον χτύπησαν πάρα πολύ, του έδωσαν τόσο ξύλο που του έφυγε το μάτι, έχασε το μάτι του, δεν έχει. Εγώ τον είχα ρωτήσει, αν το ήθελε αυτό που έκανε και η απάντηση του ήταν ορθά κοφτά ότι ναι το ήθελα και μου την έκοψε εκεί τη συζήτηση.

Στη συνέχεια, μας μιλάει για τα ψυχικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο 36χρονος, αλλά και πως του συμπεριφέρονταν οι κάτοικοι του χωριού.

«Το παιδί όταν το βλέπεις, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι καλά και ότι έχει κάποια θέματα υγείας. Πρόσεχα να μην τον ζορίζω όταν μιλούσαμε, αλλά το βράδυ πριν να κάνει αυτό που έκανε, ήταν στα χαμένα. Έπινε το ποτό του από τις έντεκα μέχρι τις δώδεκα και ήταν βυθισμένος, εντελώς στα χαμένα.

Ίσως δεν είχε πάρει και τα φάρμακά του. Εγώ τον είχα πάρει χαμπάρι ότι δεν ήταν καθόλου καλά και την επόμενη μέρα έκανε αυτό που μάθαμε», καταλήγει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Είχε συλληφθεί για σοβαρό επεισόδιο και στα Κατεχόμενα ο 36χρονος που μπούκαρε με το αυτοκίνητο στην Τουρκία"

11η Σεπτεμβρίου: Από καρκίνους και άλλες ασθένειες υποφέρουν 45.000 διασώστες και πολίτες από την πτώση των Δίδυμων Πύργων

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι ζουν με τις σωματικές συνέπειες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου για περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά την τραγωδία.

Τουλάχιστον, 45.200 πολίτες και αξιωματικοί από το FDNY, το NYPD και τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ πάσχουν από τουλάχιστον έναν καρκίνο ή κάποια ασθένεια που έχει συνδεθεί άμεσα με τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία.

Πρόκειται για ποσοστό 1.408% μεγαλύτερο από τον αριθμό των νεκρών για την ίδια την τραγωδία, δηλαδή, τα 2.997 θύματα που σκοτώθηκαν κατά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

Ο συγκλονιστικός αριθμός αντικατοπτρίζει τον αριθμό των θυμάτων που έχουν εγγραφεί στο Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου με διαπιστωμένες ασθένειες, αλλά, επειδή δεν αναγνωρίζονται ορισμένοι καρκίνοι και κάποιες ασθένειες, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το πραγματικό σύνολο των ασθενών επιζώντων είναι πολύ υψηλότερο.

Άμαχος πληθυσμός

Ο κύριος όγκος των ασθενών είναι εκείνοι που επέζησαν από την τραγωδία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία συγκεντρώνουν τα δεδομένα για το πρόγραμμα υγείας.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, υπήρχαν σχεδόν 28.320 «επιζήσαντες με τουλάχιστον μία πάθηση σωματικής ή ψυχικής υγείας που σχετίζεται με την έκθεσή τους στη σκόνη, τον καπνό, τα συντρίμμια και τα τραυματικά συμβάντα», είπε ένας εκπρόσωπος των αρχών στην nypost.

Αυτός ο τεράστιος αριθμός δεν περιλαμβάνει τα 1.872 μέλη του προγράμματος που από τότε έχουν πεθάνει.

O συγκλονιστικός αριθμός δεν κάνει διάκριση μεταξύ σωματικής και ψυχικής ασθένειας.

Επίσης, δεν καλύπτει τους 400.000 ανθρώπους που έζησαν, εργάστηκαν και πήγαν σχολείο στην περιοχή στη ζώνη της τραγωδίας, οι οποίοι εκτέθηκαν σε τοξικές μολύνσεις, κίνδυνο σωματικού τραυματισμού και σωματικά και συναισθηματικά στρεσογόνες καταστάσεις τις ημέρες, εβδομάδες και μήνες μετά τις επιθέσεις, όπως αναφέρει το CDC.

Πυροσβεστική

Υπάρχουν 15.500 άτομα που ανταποκρίθηκαν πρώτοι στην τραγωδία και είναι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου για τουλάχιστον έναν καρκίνο ή ασθένεια που είναι πιστοποιημένη.

Περίπου 200 από αυτούς τους επιζώντες διαγνώστηκαν μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τον δρ Prezant, τον ανώτερο αξιωματούχο την Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, FDNY.

Υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άλλοι επιζώντες των οποίων η διαδικασία εκκρεμεί, καθώς το FDNY εργάζεται για να πείσει το πρόγραμμα να επεκτείνει την κάλυψη σε άλλες ασθένειες, όπως η πνευμονική ίνωση, μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων που γίνεται ολοένα και πιο κοινή και ταχέως αναπτυσσόμενη ανάμεσα στους επιζώντες τα τελευταία χρόνια.

«Δεν είναι ότι γίνεται πιο συνηθισμένο. Είναι επειδή εξελίσσεται η κατάσταση όσον αφορά τις ασθένειες του αναπνευστικού», είπε ο Prezant στην Post.

«Η ίνωση χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί, κάτι που γνωρίζουμε ότι από την αμιάντωση, όπου χρειάζεται 20 έως 30 χρόνια για να αναπτυχθεί. Όσον αφορά τον καρκίνο, είναι ένας συνδυασμός του αντίκτυπου της έκθεσης, καθώς και του φαινομένου της γήρανσης, πράγματα που δεν μπορούν να διαχωριστούν», αναφέρει.

Το FDNY έχει χάσει 370 μέλη από ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου στα 23 χρόνια από την τραγωδία, ξεπερνώντας τα 343 μέλη του FDNY που πέθαναν κατά τη διάρκεια της πτώσης των Δίδυμων Πύργων.

Συνολικά 28 άτομα πέθαναν τον περασμένο χρόνο και οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, με τους επικεφαλής των συνδικάτων να πιέζουν για περισσότερη χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Αστυνομία

Σχεδόν πέντε έως 10 αξιωματικοί του NYPD που ανταποκρίθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου διαγιγνώσκονται με ασθένειες που σχετίζονται με την επίθεση κάθε μήνα, σύμφωνα με την Αστυνομική Φιλανθρωπική Ένωση.

Ο συνολικός αριθμός των αξιωματικών που συνδέονται με την τραγωδία είναι πάνω από 1.400, με την πιο κοινή ασθένεια να είναι ο καρκίνος του προστάτη, όπως αναφέρει το συνδικάτο.

Το τμήμα έχασε 23 αστυνομικούς όταν κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, ένας αριθμός νεκρών που έκτοτε έχει επισκιαστεί από τον αριθμό των αστυνομικών που υπέκυψαν από ασθένειες.

Το σωματείο αναγνώρισε ότι συνολικά 377 μέλη του αντιμετώπισαν ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας τελετής τον Μάιο, αλλά τονίζεται ότι ο αριθμός έχει ήδη ξεπεράσει τους 400.

Λιμεναρχείο

Η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ έχασαν 37 μέλη την πρώτη ημέρα της τραγωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων εν ώρα υπηρεσίας που υπέστη υπηρεσία κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού στην ιστορία.

Έκτοτε, άλλοι 16 αξιωματικοί της Λιμενικής Αρχής έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα επιβεβαιωμένων ασθενειών που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου.

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι θάνατοι που ακόμη αξιολογούνται ως προς το εάν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι σχετίζονται με την τραγωδία.

Το τμήμα και το σωματείο του δεν μπόρεσαν να πουν πόσα μέλη εξακολουθούν να μάχονται με ασθένειες σήμερα, αλλά πηγές ανέφεραν ότι είναι «πολλά».

«Δεν παρέχουμε συγκεκριμένες ιατρικές ή στατιστικές πληροφορίες σχετικά με την ιατρική κατάσταση του προσωπικού μας για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής», δήλωσε εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "11η Σεπτεμβρίου: Από καρκίνους και άλλες ασθένειες υποφέρουν 45.000 διασώστες και πολίτες από την πτώση των Δίδυμων Πύργων"

Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε γονείς και το 2χρονο παιδί τους – Στη ΜΕΘ το ζευγάρι

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (11.09.2024) στην Θεσσαλονίκη, όπου αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε τρεις πεζούς.

Ο 37χρονος μπαμπάς, η 34χρονη μαμά και το 2χρονο παιδάκι τους παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη. Το τροχαίο σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα πληροφορίες του thestival.gr, το όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε την οικογένεια στη συνδετήρια οδό της ΕΟ Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου με την Περαία, στο ύψος των εγκαταστάσεων ιδιωτικού ΚΤΕΟ.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αλλά και Κινητή Ιατρική Μονάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο άνδρας και η γυναίκα έχουν τραυματιστεί σοβαρά και πως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους, κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή τους. Το παιδάκι είναι καλά στην υγεία του.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Η μητέρα του οδηγού βρίσκεται στο σημείο της παράσυρσης, Σύμφωνα με την ίδια ο γιος της την κάλεσε στο τηλέφωνο τη στιγμή του τροχαίου και της είπε “δε θα το πιστέψεις, χτύπησα τρία άτομα με το αυτοκίνητο”. Λέει πως ο γιος της βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, έχει γδαρσίρματα και αυτή την ώρα καταθέτει στην αστυνομία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε γονείς και το 2χρονο παιδί τους – Στη ΜΕΘ το ζευγάρι"

Debate Τραμπ-Χάρις: Οι ψευδείς πληροφορίες που ειπώθηκαν για τον πληθωρισμό, τους μετανάστες και τις αμβλώσεις

«Αυτό δεν είναι αλήθεια»: στη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας τους πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν προσβολές αναφορικά με τους απολογισμούς και τα προγράμματά τους χρησιμοποιώντας γενικότητες και ψευδείς πληροφορίες.

Ακολουθούν οι κύριοι ψευδείς ή απατηλοί ισχυρισμοί για τα μεγάλα θέματα του ντιμπέιτ, όπως ελέγχθηκαν από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείο για τον έλεγχο των γεγονότων (fact-check).

Στην ερώτηση αν οι Αμερικανοί ζουν σήμερα σε καλύτερες συνθήκες απ' ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, η δημοκρατική υποψήφια δεν απάντησε ευθέως.

Κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι, αποχωρώντας από το Λευκό Οίκο, άφησε στους δημοκρατικούς το «χειρότερο ποσοστό ανεργίας μετά το Μεγάλο Κραχ».

Ο ισχυρισμός αυτός είναι απατηλός: το ποσοστό της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1930 τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Μερικούς μήνες αργότερα, στο τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, είχε επανέλθει στο 6,4%.

Τον Αύγουστο, μερικούς μήνες πριν από το τέλος της θητείας του Τζο Μπάιντεν και της αντιπροέδρου του, της Κάμαλα Χάρις, η ανεργία βρισκόταν στο 4,2%.

Η δημοκρατική υποψήφια κατηγόρησε επίσης τον αντίπαλό της ότι θέλει να επιβάλει ένα φόρο στην πώληση προϊόντων ο οποίος θα έχει αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των Αμερικανών, κάτι που ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε.

Ο Τραμπ παραδέχθηκε εντούτοις ότι θα επιβάλει τελωνειακούς δασμούς κατ' ελάχιστον 10% σε άλλες χώρες, κάτι που, σύμφωνα με πολυάριθμους οικονομολόγους, σημαίνει πως θα αυξηθούν οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε από την πλευρά του την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι άνοιξε την πόρτα στον υψηλότερο πληθωρισμό στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ισχυριζόμενος ότι έφθασε το 21%, ακόμη και το 60% σε ορισμένα προϊόντα. Ο ισχυρισμός αυτός είναι απατηλός. Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 9,1% το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή πολύ κάτω από το ρεκόρ του 23,7% που είχε καταγραφεί το 1920.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι «εκατομμύρια άνθρωποι» συρρέουν στις Ηνωμένες Πολιτείες «από φυλακές, ψυχιατρικά ιδρύματα και άσυλα φρενοβλαβών» του εξωτερικού για να διαπράξουν εγκλήματα.

Δεν δίστασε επίσης να επαναλάβει την ψευδή κατηγορία του στρατοπέδου του, σύμφωνα με την οποία μετανάστες τρώνε «γάτες και σκύλους» σε μια πόλη του Οχάιο, ισχυρισμός που διαψεύσθηκε τις τελευταίες ημέρες από τις τοπικές αρχές και την τοπική αστυνομία.

Τα βίαια εγκλήματα και τα εγκλήματα ενάντια στα αγαθά προσώπων βρίσκονται κοντά στα πιο χαμηλά επίπεδά τους εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα δεδομένα του FBI για το 2022, τα πιο πρόσφατα που είναι διαθέσιμα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο 2023 έδειξε μείωση του ποσοστού των φυλακισμένων μεταξύ των μεταναστών όλων των εθνικοτήτων σε σχέση με το 1960. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι μετανάστες διαπράττουν λιγότερα βίαια εγκλήματα απ' ό,τι οι αμερικανοί πολίτες.

Η παράνομη μετανάστευση ήταν πιο αυξημένη στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ απ' ό,τι στις δύο θητείες του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε προηγηθεί στο Λευκό Οίκο. Όμως νωρίτερα φέτος επί προεδρίας Μπάιντεν έφθασε στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, πριν μειωθεί και πάλι μετά την υπογραφή τον Ιούνιο διατάγματος που προέβλεπε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό έπειτα από ένα ημερήσιο όριο εισόδων.

Η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι προτίμησε τους πολιτικάντικους καβγάδες μπλοκάροντας στην αρχή της χρονιάς μια πρόταση νόμου με την οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα μέσα για την ασφάλεια των νοτίων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο οποίος διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που επέτρεψε την ακύρωση της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973 που χορηγούσε στις Αμερικανίδες ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, κατήγγειλε το «ριζοσπαστισμό» των δημοκρατικών στο ζήτημα αυτό.

Ο ίδιος υποστήριξε ψευδώς ότι ο συνυποψήφιος της Κάμαλα Χάρις, ο Τιμ Γουόλς, υποστηρίζει «την εκτέλεση μωρών μετά τη γέννησή τους - εκτέλεση και όχι άμβλωση επειδή το μωρό έχει γεννηθεί».

Καμιά πολιτεία των ΗΠΑ δεν επιτρέπει να σκοτώνεται ένα παιδί μετά τη γέννησή του, καθώς προφανώς η παιδοκτονία είναι παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας συντονιστής του ντιμπέιτ διόρθωσε εξάλλου τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο όταν αυτός επέμεινε να το υποστηρίζει.

«Πουθενά στην Αμερική δεν πρόκειται μια γυναίκα να φθάσει στο τέλος της εγκυμοσύνης της για να ζητήσει να κάνει άμβλωση», πρόσθεσε η Κάμαλα Χάρις προσθέτοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, αν εκλεγεί, θα υπογράψει ομοσπονδιακή απαγόρευση των αμβλώσεων, πράγμα που ο ενδιαφερόμενος αμέσως διέψευσε, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή εναπόκειται στις πολιτείες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Debate Τραμπ-Χάρις: Οι ψευδείς πληροφορίες που ειπώθηκαν για τον πληθωρισμό, τους μετανάστες και τις αμβλώσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news