facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Πειραιά

Δεν θα υπάρξουν δρομολόγια πλοίων από Ραφήνα και Πειραιά την Κυριακή (07/01) λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν επιτρέπουν τον ασφαλή απόπλου των πλοίων και έτσι οι κάβοι θα παραμείνουν δεμένοι.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Πειραιά"

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας

Σε ισχύ έχουν τεθεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο, Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», η κίνηση των οχημάτων προς Αθήνα διεξάγεται, για προληπτικούς λόγους, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από ενδεχόμενη κατολίσθηση χωμάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Ο καιρός χαλάει για τα καλά από το βράδυ του Σαββάτου (06.01.2024) με ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα. Μάλιστα το επίπεδο βροχόπτωσης θα είναι κατηγορίας 4 και στη Δυτική Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 200 χιλιοστά, καθώς περιμένουμε σφοδρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Όπως αναφέρoυν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01 με κύρια χαρακτηριστικά:

– Τις βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός των νοτιότερων νησιωτικών τμημάτων.

– Τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους (>2 εκ.) και ανεμοστρόβιλους.

– Τα σημαντικά ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές περισσότερα από 150-200 mm.

– Τις πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά πάνω από τα ~1500 μέτρα (ενδεικτικό υψόμετρο).

– Τους νότιους ανέμους εντάσεως έως 7-8 μποφόρ.

– Τη μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Σύμφωνα με το meteo.gr το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Τα ύψη της βροχής που αναμένεται έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 08/01 στη χώρα μας και στη Δυτική Ελλάδα.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει εκ νέου η Πολιτική Προστασία, με αφορμή την πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας"

Κέρκυρα: Κλειστό το πορθμείο για όλα τα πλοία

Σε ετοιμότητα βρίσκονται  όλες οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στην Κέρκυρα εξαιτίας της κακοκαιρίας που αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Στο Ιόνιο πνέουν άνεμοι νοτιοανατολικοί εντάσεως 8  μποφόρ, κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης-Ηγουμενίτσας για όλα τα πλοία, ενώ επικρατούν έντονες βροχοπτώσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Κλειστό το πορθμείο για όλα τα πλοία"

Συνελήφθη στα πράσα με 300.000 ευρώ υποψήφιος βουλευτής - Καταγγελία για εκβιασμό

Δύο άτομα, ένας 50χρονος γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας που στο παρελθόν ήταν υποψήφιος βουλευτής και πρόσφατα υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και μια γυναίκα 37 ετών, συνελήφθησαν στην Πάτρα για τον εκβιασμό μελών διοικητικού συμβουλίου αγροτικού συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με την αστυνομία που επικαλείται καταγγελία, ο 50χρονος ζήτησε από μέλη του συνεταιρισμού το ποσό των 300.000 ευρώ προκειμένου να τους παρέχει συνδρομή σε δικαστικής και διοικητικής φύσεως ζητήματα, που ανέκυψαν μετά την εκλογή νέου προέδρου.

Ακολούθησε προγραμματισμένη συνάντηση, στην οποία εμφανίσθηκε ο 50χρονος μαζί με την 37χρονη, οι οποίοι και συνελήφθησαν μετά την παραλαβή του χρηματικού ποσού των 150.000 ευρώ, μέρος των οποίων είχε προσημειωθεί.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όχημα, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία μεταλλική συσκευασία που περιείχε μεταλλικά σφαιρίδια για αεροβόλο.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

axa_patr2_abdb6.jpg

H ανακοίνωση της αστυνομίας

Από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνελήφθησαν χθες, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, στην Πάτρα, 50χρονος ημεδαπός και 37χρονη ημεδαπή και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εκβίαση.


Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία,ο 50χρονος ζήτησε από μέλη διοικητικού συμβουλίου αγροτικού συνεταιρισμού το ποσό των -300.000- ευρώ προκειμένου να τους παρέχει συνδρομή σε δικαστικής και διοικητικής φύσεως ζητήματα, που ανέκυψαν μετά την εκλογή νέου προέδρου.

Ακολούθησε προγραμματισμένη συνάντηση, στην οποία εμφανίσθηκε ο 50χρονος μαζί με την 37χρονη, οι οποίοι και συνελήφθησαν μετά την παραλαβή του χρηματικού ποσού των -150.000- ευρώ, μέρος των οποίων είχε προσημειωθεί.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όχημα, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία μεταλλική συσκευασία που περιείχε μεταλλικά σφαιρίδια για αεροβόλο.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη στα πράσα με 300.000 ευρώ υποψήφιος βουλευτής - Καταγγελία για εκβιασμό "

Αγρίνιο: παιδιά πήγαν σε πολυκατοικία για τα κάλαντα και ακολούθησε επεισόδιο και συλλήψεις-Ένοικος κατηγορείται πως χτύπησε μαθητή

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί σήμερα στο Αγρίνιο. Μεγάλη ένταση προκλήθηκε όταν τέσσερα παιδιά πήγαν για τα κάλαντα των Φώτων σε μια πολυκατοικία. Ένοικος της μηνύθηκε και συνελήφθη για πρόκληση σωματικής βλάβης…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr, τέσσερα παιδιά γυμνασίου-δυο αγόρια και δύο κορίτσια- εξόρμησαν για τα κάλαντα των Φώτων. Η τροπή που πήραν τα πράγματα ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση.

Ένοικος μια πολυκατοικίας κατηγορείται πως βιαιοπράγησε έντονα σε βάρος ενός από τα παιδιά. Μηνύθηκε από τους γονείς του και συνελήφθη. Το παιδί μετέβη και στο Νοσοκομείο για τη διαπίστωση τραυμάτων στο κεφάλι.

Ο 41χρονος άνδρας ωστόσο μήνυσε τους γονείς του παιδιού για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και το παιδί για φθορά ξένης περιουσίας. Αρνείται πως χτύπησε το παιδί με τον τρόπο που αυτό υποστηρίζει ενώ από την πλευρά του λέγεται πως οι ανήλικοι προκάλεσαν φθορές στα κουδούνια χτυπώντας τα με το τρίγωνο των καλάντων και παρατεταμένο χτύπημα, όπως είδε από κάμερα θυροτηλεφώνου.

Οι γονείς συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή Εισαγγελέα ενώ ο ένοικος της πολυκατοικίας κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

agrinionews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: παιδιά πήγαν σε πολυκατοικία για τα κάλαντα και ακολούθησε επεισόδιο και συλλήψεις-Ένοικος κατηγορείται πως χτύπησε μαθητή"

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε 60 οβίδες κοντά σε νησί της Νότιας Κορέας – Εκκενώσεις πληθυσμών

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα περισσότερες από 60 οβίδες κοντά στο απομακρυσμένο νοτιοκορεατικό νησί Γιονπιόνγκ, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεατικός στρατός, την επόμενη μέρα από την πρώτη ρίψη από την Πιονγκγιάνγκ στο ίδιο σημείο που πυροδότησε την απάντηση της Σεούλ με ασκήσεις πραγματικών πυρών στην περιοχή.

«Οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εκτόξευσαν περισσότερες από 60 οβίδες από το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού Γιονπιόνγκ σήμερα μεταξύ 4:00 μ.μ. και 5:00 μ.μ. περίπου» (07:00 και 08:00 GMT), δήλωσε το Βορειοκορεατικό Γενικό Επιτελείο. Ο στρατός της Νότιας Κορέας, προειδοποιεί την Πιονγκγιάνγκ να μην συνεχίσει αυτές τις βολές.

Χθες, η Σεούλ διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων δυο νησιών της Νότιας Κορέας, των Γιονπγιόνγκ και Μπανγκγιόνγκ, κοντά στη Βόρεια Κορέα, αφού ο στρατός της Πιονγκγιάνγκ άνοιξε πυρ 200 φορές με πυροβόλα προς τα ανοικτά των δυτικών ακτών, στην Κίτρινη Θάλασσα, όχι μακριά από τα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δυο κρατών.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το Κοινό Αρχηγείο Επιτελείου της Νότιας Κορέας (JCS), οι οβίδες σήμερα έπεσαν βορείως της NLL (Βόρεια Οριακή Γραμμή), μια γραμμή που διχοτομεί την Κίτρινη Θάλασσα ανάμεσα στις δύο Κορέες και αμφισβητείται από την Πιονγκγιάνγκ.

Σε αντίθεση με την Παρασκευή, ο νοτιοκορεατικός στρατός δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε βολές προς τη θαλάσσια περιοχή σε απάντηση προς την πρόκληση της Βόρειας Κορέας, μετέδωσε το Yonhap.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε 60 οβίδες κοντά σε νησί της Νότιας Κορέας – Εκκενώσεις πληθυσμών"

Φθιώτιδα: Δεν του άφησαν ούτε ελιά στο κτήμα του – Κλοπή με φόντο τις αυξημένες τιμές στο ελαιόλαδο

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε 58χρονος σε περιοχή της δυτικής Φθιώτιδας, όταν επισκέφτηκε το ελαιοπερίβολό του.

Στα δέντρα του δεν είχε μείνει ίχνος ελιάς, ενώ υπήρχαν ίχνη ότι ο καρπός είχε μαζευτεί.

Η κλοπή έγινε αντιληπτή με την έλευση του νέου έτους, καθώς ο 58χρονος μένει μόνιμα σε άλλη περιοχή, ενώ υπολογίζεται ότι έγινε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη.

Οι περιπτώσεις κλοπών ακόμη και έτοιμου λαδιού ή καρπού, φέτος είχαν την τιμητική τους στη χώρα μας λόγω της ακαρπίας και της κατακόρυφης αύξησης της τιμής του ελαιόλαδου.

Η καταγγελία καταγράφηκε στο ΑΤ Σπερχειάδας που σχημάτισε σχετική δικογραφία κατά αγνώστων δραστών.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Φθιώτιδα: Δεν του άφησαν ούτε ελιά στο κτήμα του – Κλοπή με φόντο τις αυξημένες τιμές στο ελαιόλαδο"

Ρόδος: Φθορές σε σχολική μονάδα προκάλεσαν 40χρονος αλλοδαπός και 23χρονος Έλληνας

Στη σύλληψη δύο ατόμων για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και πρόκληση φθορών στη Ρόδο προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης, περιπολούντες αστυνομικοί της ΟΠΚΕ.

Πρόκειται για 40χρονο αλλοδαπό και 23χρονο Έλληνα, γιατί, έπειτα από έλεγχο, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν μαχαίρι με λάμα 7 εκ. και σπρέι, με το οποίο προκάλεσαν φθορές σε σχολική μονάδα.

Σε βάρος τους κινήθηκε η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου διαδικασία.

rodiaki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Φθορές σε σχολική μονάδα προκάλεσαν 40χρονος αλλοδαπός και 23χρονος Έλληνας"

Η Ουκρανία παρουσίασε αποδείξεις για το ότι η Ρωσία βομβάρδισε με βορειοκορεάτικους πυραύλους

Το γραφείο του εισαγγελέα της περιφέρειας του Χαρκόβου έδωσε στοιχεία τα οποία υποστηρίζει πως αποδεικνύουν ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με πυραύλους που είχε προμηθευτεί από τη Βόρεια Κορέα.

Ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έπληξε την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα με πυραύλους που προμηθεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά στη διάρκεια της εισβολής της.

Ο Ντμίτρο Τσουμπένκο, εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα, είπε ότι ο πύραυλος, ένας από τους πολλούς που έπληξαν την πόλη του Χαρκόβου στις 2 Ιανουαρίου, ήταν οπτικά και τεχνικά διαφορετικός από τα ρωσικά μοντέλα.

“Η μέθοδος παραγωγής δεν είναι πολύ σύγχρονη. Υπάρχουν παρεκκλήσεις από τους τυπικούς πυραύλους Iskander, που είδαμε στο παρελθόν σε πλήγματα στο Χάρκοβο. Αυτός ο πύραυλος είναι παρεμφερής με έναν από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους”, δήλωσε ο Τσουμπένκο στα μέσα ενημέρωσης επιδεικνύοντας τα απομεινάρια του.

Ο ίδιος είπε ότι ο πύραυλος ήταν κατά τι μεγαλύτερος σε διάμετρο σε σχέση με τον ρωσικό Iskander, ενώ η κεφαλή του, οι εσωτερικές ηλεκτρικές περιελίξεις και το πίσω τμήμα του πυραύλου επίσης είναι διαφορετικά.

“Αυτός είναι ο λόγος που τείνουμε προς την εκδοχή ότι αυτός πιθανόν να είναι ένας πύραυλος τον οποίο προμήθευσε η Βόρεια Κορέα”, κατέληξε.

Ο Τσουμπένκο αρνήθηκε πάντως να αναφέρει την ακριβή ονομασία του πυραύλου.

Η Ρωσία επιτέθηκε στο Χάρκοβο με πολλούς πυραύλους αυτή την εβδομάδα σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 60 σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με πυραύλους και drone μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε καθεστώς εμπάργκο όπλων που της έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη από τότε που έκανε δοκιμή πυρηνικής βόμβας το 2006.

Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών–τα οποία εγκρίθηκαν με τη στήριξη και της Ρωσίας–απαγορεύουν στις χώρες να εμπορεύονται όπλα ή άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό με τη Βόρεια Κορέα.

Χθες, ισχυρίστηκε το ίδιο ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ, έπειτα από παρόμοιους ισχυρισμούς που είχε διατυπώσει και η Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέσθηκαν τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι πύραυλοι που κατασκευάσθηκαν εκτός Ρωσίας εκτοξεύθηκαν στην επαρχία στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Ποντολιάκ δεν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι πύραυλοι είναι βορειοκορεατικοί. Στις δηλώσεις που έκανε χθες η Ουάσιγκτον επικαλέσθηκε διαβαθμισμένες πληροφορίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ουκρανία παρουσίασε αποδείξεις για το ότι η Ρωσία βομβάρδισε με βορειοκορεάτικους πυραύλους"

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια η Ζάκυνθος εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων

Δεμένα στο λιμάνι του νησιού βρίσκονται τα πλοία του εκτελούν το δρομολόγιο Ζακύνθου-Κυλλήνης, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων ισχύει μέχρι το πρωί της Κυριακής όπου θα γίνει εκ νέου ενημέρωση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια η Ζάκυνθος εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων"

«Παιχνίδια» της Τουρκίας με την έρευνα για ναυαγούς μετανάστες βορειοανατολικά της Ρόδου

Την γνωστή τακτική της αμφισβήτησης των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας για΄Ερευνα και Διάσωση (SAR) επανάφερε η Τουρκία με αφορμή το ναυαγιο νωρίς το πρωί βορειοδυτικά της Ρόδου με αγνοουμένους μεταναστες.

Το Κέντρο του Πειραιά ανήγγειλε στις 8.23 π.μ. την έναρξη επιχείρησης SAR σε ακτίνα 10ν.μ. από το σημείο που εκπέμφθηκε το SOS εντός του FIR Αθηνών και κάλεσε όλα τα μέσα τα οποία βρίσκονται κοντά στο σημείο να συντονίζονται με το Κέντρο (Piraeus JRCC) πριν εισέλθουν στην περιοχή αυτή (ΝΟΤΑΜ Α0046/24). Στην επιχείρηση SAR συμμετέχουν 2 σκάφη του Λιμενικού ένα παραπλέον πλοίο και ένα ελικόπτερο Super Puma.

ΦΨΤΟ__ΝΑΥΑΓΙΟΥ
Φωτογραφία ναυαγίου


Οι τουρκικές Αρχές με δική τους αναγγελία στις 10.07π.μ. (ΝΟΤΑΜ Α0200/24) δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον καθορισμό της περιοχής ευθύνης για ΄Ερευνα και Διάσωση βάσει του FIR Αθηνών και υποστηρίζει ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ επικαλύπτει την τουρκική περιοχή ευθύνης για επιχειρήσεις SAR αλλά και μερικώς επικαλύπτει τουρκικά χωρικά ύδατα. Η Τουρκία παραπέμπει μάλιστα στην μονομερή κατάθεση χάρτη στον ΙΜΟ .Η Τουρκική ΝΟΤΑΜ δηλώνει ότι ο συντονισμός της επιχείρησης SAR πρέπει να γίνει από τις τουρκικές Αρχές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία με αφορμή τα τραγικά ναυάγια με θύματα μετανάστες στο Αιγαίο προσπαθεί να προωθήσει τις διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της εναντίον της χώρας μας εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τον καθορισμό των ορίων των περιοχών ευθύνης για SAR στο πλαίσιο του ΙΜΟ ενώ απορρίπτει την ταύτιση της SRR (Search and Rescue Area) με το FIR όπως προβλέπεται από τον ICAO. Με τις παρεμβάσεις της αυτές η Τουρκία πολύ συχνά δυσχεραίνει το έργο της διάσωσης των ναυαγών προκαλώντας σύγχυση για το ποιος έχει την ευθύνη και τον συντονισμό των δύσκολων αυτών επιχειρήσεων.

SAR_TURKEY_aramakurtarmabolgesiingilizce__1_
Η Άγκυρα υποστηρίζει πως πρόκειται για τουρκική περιοχή ευθύνης


Η Τουρκία μετά την μονομερή κατάθεση στον ΟΗΕ των εξωτερικών ορίων της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει δημοσιεύσει χάρτη οπου επιδιώκει να έχει την ευθύνη και για την αρμοδιότητα της ΄Ερευνας και Διάσωσης όχι μόνο μέχρι το μέσο του Αιγαίου εγκλωβίζοντας ετσι τα ελληνικά νησιά σε τουρκική ζώνη αρμοδιοτήτων αλλά και σε ολη την περιοχή ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης , αποτυπώνοντας και με αυτό τον τρόπο τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.

Η ελληνική ΝΟΤΑΜ:

A0046/24 - AIRSPACE RESERVATION DUE TO PERSON IN WATER.
SEARCH AND RESCUE ACTIVITIES WILL TAKE PLACE WI AREA:
10NM RADIUS CENTERED ON 361850N 0283750E LIMITED WI ATHINAI FIR.INDIVIDUAL UNITS ARE REQUESTED TO ESTABLISH COORDINATION WITH PIRAEUS JRCC BEFORE ENTERING THE AFOREMENTIONED AREA SITUATED WI ATHINAI FIR WHICH FALLS IN ITS COMPETENCE. SFC - 3000FT AMSL, 06 JAN 08:23 2024
UNTIL 09 JAN 08:10 2024. CREATED: 06 JAN 08:24 2024

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ:

A0200/24 - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:

THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0046/24 LGGGYNYX NOTAM ISSUED BY GREEK CAA.
AS REGARDS THE GREEK NOTAM A0046/24 LGGG, TURKIYE DOES NOT ACCEPT THE DEFINITION OF THE SEARCH AND RESCUE(SAR) AREA WITH REFERENCE TO ATHENS FIR. THE AREA REFERRED TO IN THE SAID GREEK NOTAM IS BOTH FALLS WITHIN TURKIYE'S MARITIME SEARCH AND RESCUE REGION(SRR) AND PARTLY FALLS WITHIN TURKISH TERRITORIAL WATERS AS DECLARED TO THE IMO AND INCLUDED IN THE IMO'S GLOBAL SAR PLAN. THEREFORE, ALL SAR EFFORTS/ACTIVITIES WITHIN THE TURKISH SRR MUST BE COORDINATED WITH THE RELEVANT TURKISH AUTHORITIES. 06 JAN 10:06 2024 UNTIL 09 JAN 08:10 2024.
CREATED: 06 JAN 10:07 2024

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Παιχνίδια» της Τουρκίας με την έρευνα για ναυαγούς μετανάστες βορειοανατολικά της Ρόδου"

Ξεσπά η αδερφή του πατροκτόνου στο Περιστέρι – «Είχαμε φωνάξει πολλές φορές την αστυνομία και είχε γίνει καταγγελία»

Η πατροκτονία στο Περιστέρι σόκαρε την ελληνική κοινωνία και η αδελφή του 35χρονου θύτη αλλά και ο γείτονάς του μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» του Mega για όσα συνέβαιναν μέσα στο σπίτι. Ο 35χρονος που σκότωσε τον πατέρα του τα ξημερώματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στο διαμέρισμα της οικογένειας, πήρε τον δρόμο για τις φυλακές μετά την απολογία του στον 14ο τακτικό ανακριτή και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα.

Ο κατηγορούμενος, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, στην απολογία του, υποστήριξε όσα είχε πει και προανακριτικά ότι δηλαδή η οικογένεια του βίωνε ένα σκηνικό ακραίας κακοποίησης από τον πατέρα.

Ο 35χρονος περιέγραψε στην απολογία του ότι ο πατέρας του τον χτύπησε με γροθιά στο κεφάλι και τότε εκείνος άρπαξε το πολυεργαλείο που είχε πάνω στο γραφείο του και τον χτύπησε.

Η αδελφή του 35χρονου μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» για το πώς είναι ο αδελφός της, και για τα όσα βίωνε η οικογένεια, λέγοντας μάλιστα, πως είχαν φωνάξει πολλές φορές την αστυνομία.

«Προσπαθούμε να τον στηρίξουμε ψυχολογικά. Όσο γίνεται. Ο… γενικότερα ήταν ο κατευναστικός παράγοντας πάντα, οπουδήποτε και να πήγαιναν δηλαδή και σε κοινές παρέες και εδώ στην οικογένεια. Στους τσακωμούς προσπαθούσε πάντα να είναι ο κατευναστικός. Δεν έμενα μαζί του. Με είχε διώξει ο πατέρας μου. Από πολύ μικρά όταν ήμασταν, μας κακοποιούσε. Δεν το ήξεραν πολλά άτομα πέρα από κοντινούς μας γιατί ήταν μάρτυρες σε κάποια σκηνικά. Είχαμε φωνάξει πολλές φορές την αστυνομία εδώ πέρα. Καταγγελία είχε γίνει, τότε που τον είχαν πάρει αυτόφωρο».

Στην εκπομπή μίλησε και ο γείτονας του 35χρονου πατροκτόνου. «Είχε γίνει αρκετές φορές φασαρία και είχε έρθει η αστυνομία. Έπινε συνέχεια. Ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ συνέχεια, αν όχι επί 24ωρου βάσεως, 18 ώρες. Η μητέρα μου είχε μιλήσει με την κυρία…(σ.σ μητέρα κατηγορουμένη). Είχαμε πει ότι θα μπορούσε να τον διώξει ή να του κάνει ασφαλιστικά μέτρα. Απ’ όσα γνωρίζω, θα πάει ο πατέρας μου να καταθέσει στον εισαγγελέα. Γενικά ήταν ήσυχο παιδί. Εργατικός ήταν. Τουλάχιστον από τον… δε έχει ακουστεί κάτι, τύπου να γυρίσει σπίτι περίεργα ή με περίεργες παρέες. Κρίμα το παιδί, μπορεί να έφτασε σε δύσκολη θέση. Θα μπορούσαν να είναι ίσως πιο επιεικείς; Δεν ξέρω».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεσπά η αδερφή του πατροκτόνου στο Περιστέρι – «Είχαμε φωνάξει πολλές φορές την αστυνομία και είχε γίνει καταγγελία»"

Σχολεία: Οι συστάσεις για ασφαλή επιστροφή στα θρανία λόγω covid και ιώσεων – Τι θα γίνει με τις απουσίες

Συναγερμός έχει σημάνει με τα κρούσματα γρίπης, κορονοϊού και ιώσεων που όλο και αυξάνονται, την ώρα που οι μαθητές πρόκειται να επιστρέψουν την Δευτέρα πίσω στα θρανία.

Μετά την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων που προκάλεσε ανησυχία σε εκπαιδευτικούς και γονείς, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε συστάσεις για να επιστρέψουν με ασφάλεια οι μαθητές στα σχολεία.

Όπως σχετικώς αναφέρεται «Σύμφωνα με τις από 04-01-2024 οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση των ακόλουθων βασικών μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Στην εγκύκλιο ανφέρονται αναλυτικά όλα τα προτεινόμενα μέτρα που έχουν ως εξής:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών (Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό). Πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό. Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπωςSARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Τι θα γίνει με τις απουσίες

Παράλληλά, δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από τον COVID-19.

Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Οι συστάσεις για ασφαλή επιστροφή στα θρανία λόγω covid και ιώσεων – Τι θα γίνει με τις απουσίες"

Θάφτηκε στο χιόνι η Νορβηγία – Πρωτοφανές ψύχος, με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου

Για πρώτη φορά σήμερα η θερμοκρασία στην περιφέρεια του Όσλο έπεσε κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου, με -31,1 βαθμούς να καταγράφονται στο Μπγέρνχολτ, βόρεια της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της νορβηγικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε στη διάρκεια της νύκτας της Παρασκευής προς Σάββατο σε μετεωρολογικό σταθμό της κοινότητας αυτής. Η υψηλότερη θερμοκρασία εκεί τις τελευταίες 24 ώρες ήταν -21,9 βαθμοί Κελσίου.

Λίγο πριν τις 10:00 ώρα Ελλάδας η θερμοκρασία στο Μπγέρνχολτείχε φτάσει τους -29 βαθμούς Κελσίου, όμως η αίσθηση ήταν -37 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο yr.no.

«Η νύκτα που περάσαμε ήταν πιθανόν πιο κρύα σε σχέση με αυτό που περιμέναμε», δήλωσε ο Μάρτιν Γκράνεροντ του μετεωρολογικού ινστιτούτου μιλώντας τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό NRK.

Στο κέντρο του Όσλο η θερμοκρασία τη νύκτα έπεσε στους -21,5 βαθμούς Κελσίου.

Κύμα ψύχους πλήττει τη βόρεια Ευρώπη εδώ και μερικές ημέρες, με θερμοκρασία ρεκόρ -43,6 βαθμούς Κελσίου να καταγράφεται στη βόρεια Σουηδία την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί εδώ και 25 χρόνια τον μήνα Ιανουάριο στη χώρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Θάφτηκε στο χιόνι η Νορβηγία – Πρωτοφανές ψύχος, με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου"

CDC: «Καμπανάκι» για τη γρίπη και την επιστροφή στα σχολεία – 20 παιδιά κατέληξαν στις ΗΠΑ

Τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) ανακοίνωσαν πως 7,1 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από γρίπη, ενώ 20 παιδιά κατέληξαν στον θάνατο. Η διασπορά της γρίπης αυξάνεται και στην Ελλάδα, ενώ οι αρμόδιες αρχές συζητούν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα της νόσου Covid -19 και της γρίπης σκαρφαλώνουν καθημερινά καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εορταστική περίοδος ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός, ενόψει της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία. 

Στην Ελλάδα η κατάσταση έχει θορυβήσει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ήδη συγκάλεσε σύσκεψη με την αρμόδια αναπλ. Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Καθηγητή Επιδημιολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να ενημερωθεί από τον κ. Τσιόδρα για τις επιστημονικές ερμηνείες του φαινομένου της παράλληλης αύξησης της διασποράς κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να αποφασίσει εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει λαμβάνοντας μέτρα.

Ανησυχία για την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία

Οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις (SARI) αυξάνονται σημαντικά με νοσηλείες σε νοσοκομεία κατά την τελευταία εβδομάδα και στα παιδιά.

Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ και αφορούν καταγραφές στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και από τις Παιδιατρικές Κλινικές των: «Ιπποκράτειο» ΘΣΝ, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης και «ΑΧΕΠΑ».

Δείτε το σχετικό διάγραμμα του ΕΟΔΥ:

Προβληματισμός επικρατεί για τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά έναντι της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα -κυρίως σε ότι αφορά τους ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας- αλλά και για την επάνοδο των μαθητών στα θρανία από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η σημαντική διασπορά όλων των ιών στον παιδικό πληθυσμό ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς τα παιδιά “οδηγούν” και τις λοιμώξεις των ενηλίκων.

Για τον λόγο αυτό ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων στα σχολεία και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η δικαιολόγηση των απουσιών, ώστε τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι τους όταν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Πενταπλασιασμός των προσελεύσεων στα επείγοντα στη Θεσσαλία – Σαρώνει η γρίπη

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Παθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Γουργουλιάνης, ανέφερε πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι προσελεύσεις στα επείγοντα αυξήθηκαν συνολικά περίπου πέντε φορές και πιο συγκεκριμένα:

«Οι προσελεύσεις των ασθενών που διαγνώστηκαν με κορονοϊό αυξήθηκαν δύο φορές. Η προσέλευση των ασθενών που ήρθαν με γρίπη αυξήθηκαν είκοσι φορές» επισήμανε προσθέτοντας πως σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της ευρύτερης περιοχής, οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές είναι πλήρεις με ασθενείς που έχουν σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό τους και που αν ελέγχονταν θα αποδεικνυόταν ότι έχουν γρίπη.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών ο Γουργουλιάνης σημείωσε πως έχουμε μείνει πίσω στον τομέα αυτό.

«Αυτή η αντιεμβολιαστική διάθεση που επικράτησε κακώς τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε μερικές φορές και στους ασθενείς με γρίπη. Δεν έχω τα δεδομένα ακόμα, Θα τα έχουμε στο τέλος της χρονιάς, αλλά νομίζω ότι και εκεί υστερούν ακόμα οι εμβολιασμοί», πρόσθεσε.

Η γρίπη εντοπίζεται σε υψηλότερα επίπεδα στην ΕΕ σε σύγκριση με τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η εποχική γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Από τις 13 χώρες που αναφέρουν δεδομένα, οι 10 ανέφεραν δραστηριότητα εποχικής γρίπης πάνω από το όριο θετικότητας 10% στην πρωτοβάθμια φροντίδα την εβδομάδα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενος αριθμός χωρών ανέφερε τη γεωγραφική εξάπλωση ως ευρέως διαδεδομένη, γεγονός που δείχνει ότι η δραστηριότητα της γρίπης εντείνεται. Η δραστηριότητα της γρίπης ξεκίνησε αργότερα το 2023-2024 σε σχέση με το 2022-2023.

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, οι χώρες αναφέρουν μεικτές τάσεις (ανοδικές και πτωτικές) στη δραστηριότητα του ιού SARS-CoV-2 και τις νοσηλείες από COVID-19, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους, με σοβαρά αποτελέσματα κυρίως σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Για τον RSV, οι χώρες συνεχίζουν να αναφέρουν επίσης μεικτές τάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα όσο και σε σχέση με τους δείκτες σοβαρότητας. Ο υψηλότερος αντίκτυπος του RSV συνεχίζει να είναι στα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών.

20 παιδιά κατέληξαν από ασθένειες που σχετίζονται με τη γρίπη στις ΗΠΑ

Την τελευταία εβδομάδα, 20 παιδιά πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τη γρίπη, ενώ τα CDC εκτιμούν πως κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023-2024, σημειώθηκαν περίπου 73.000 νοσηλείες και 4.500 θάνατοι από γρίπη. Ο πιο συχνά αναφερόμενος ιός γρίπης, είναι ο H1N1.

Τα CDC συνιστούν σε άτομα ηλικίας άνω των έξι μηνών να λαμβάνουν ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Συμπτώματα που ανησυχούν στη γρίπη

Ο συριγμός, ο πονόλαιμος και ο πυρετός μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι ο πάσχων έχει προσβληθεί από την ασθένεια της γρίπης. Τα ίδια συμπτώματα μπορεί, ωστόσο, να είναι υποδηλώνουν λοίμωξη από άλλου τύπου ιού, όπως είναι ο συγκυτιακός αναπνευστικός ιός RSV ή ο στρεπτόκοκκος.

Άλλοι τύποι συμπτωμάτων που είναι κοινά με τον στρεπτοκοκκικό λαιμό (φαρυγγίτιδα ή κυνάγχη) περιλαμβάνουν επώδυνη κατάποση, κόκκινες και διογκωμένες αμυγδαλές, διογκωμένους λεμφαδένες και πονοκεφάλους.

Έτσι, οποιοσδήποτε παρουσιάζει ανάλογα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθεί κάποιον γιατρό.

Για να αποφευχθεί η νόσηση από τον ιό της γρίπης, οι γιατροί συνιστούν τη χρήση μάσκας και την σωστή και σχολαστική υγιεινή των χεριών.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "CDC: «Καμπανάκι» για τη γρίπη και την επιστροφή στα σχολεία – 20 παιδιά κατέληξαν στις ΗΠΑ"

Τα δέκα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου και τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Η πτώση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, η ένταση του ανταγωνισμού που έφερε η καθιέρωση του «πράσινου» τιμολογίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – παρά τις αντιδράσεις από μερίδα προμηθευτών – και η ισχυροποίηση της ΔΕΗ που επιτρέπει στην επιχείρηση να εφαρμόζει λογική τιμολογιακή πολιτική, που ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς, είναι οι κυριότερες αιτίες για την συγκράτηση των τιμών του ρεύματος τον Ιανουάριο σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι. Εξέλιξη που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι από 1ης Ιανουαρίου καταργήθηκαν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Συνοπτικά οι επιδοτήσεις που δίνονταν κατά τη διάρκεια του 2023 είχαν στόχο την συγκράτηση των τιμών κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ σήμερα, χωρίς επιδοτήσεις οι τιμές ξεκινούν από τα 12,6 σεντς.

Με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των «πράσινων» τιμολογίων και τις πρώτες ανακοινώσεις για τα μπλε και κίτρινα τιμολόγια, το τοπίο της αγοράς για τον πρώτο μήνα του χρόνου διαμορφώνεται με τρόπο που εξασφαλίζει στους καταναλωτές άμεση πληροφόρηση και δυνατότητα σύγκρισης καθώς στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής δημοσιεύονται οι τιμές από όλους τους προμηθευτές, αλλά και πληθώρα επιλογών ανάλογα με το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να πάρει κανείς. Υπενθυμίζεται ότι τα πράσινα τιμολόγια διαμορφώνονται με μαθηματική φόρμουλα ενιαία για όλους τους προμηθευτές και ανακοινώνονται την 1η κάθε μήνα, τα μπλε τιμολόγια είναι σταθερά χωρίς αναπροσαρμογή κατά τη διάρκεια του συμβολαίου και τα κίτρινα ακολουθούν τις διακυμάνσεις των αγορών.

Με αυτά τα δεδομένα τα δέκα φθηνότερα τιμολόγια για τον Ιανουάριο περιλαμβάνουν πράσινα και κίτρινα, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά σειρά είναι τα εξής:

  • Τα δύο φθηνότερα τιμολόγια είναι κίτρινα: της ΔΕΗ MyHome 4All στα 12,152 σεντς και της Protergia Value Fair στα 13,28 σεντς.
  • Ακολουθούν τρία πράσινα τιμολόγια, της ΔΕΗ στα 13,635, της Ελινόιλ στα 14,038 και της Ήρων στα 14,052 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Έπεται το κίτρινο τιμολόγιο Value Simple της Protergia στα 14,06 σεντς.
  • Τη δεκάδα κλείνουν τα πράσινα τιμολόγια της NRG (14,12 σεντς), της Protergia (14,26 σεντς), της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (14,265 σεντς) και της Volterra (14,4 σεντς).

Το φθηνότερο μπλε τιμολόγιο είναι της Ελινόιλ στα 14,9 σεντς.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να συνοπολογίσουν επίσης το πάγιο το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 5 ευρώ το μήνα αλλά υπάρχουν και χαμηλότερες προσφορές, από 1 ευρώ ή και αρκετά υψηλότερες σε μπλε τιμολόγια που ξεπερνούν και τα 50 ευρώ το μήνα. Επίσης να λάβουν υπόψη ότι ορισμένα τιμολόγια περιλαμβάνουν εκπτώσεις οι οποίες εξαρτώνται από προϋποθέσεις όπως η έγκαιρη πληρωμή ή η εξόφληση του λογαριασμού με πάγια εντολή. Τέλος για όσους έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης σημειώνεται ότι χαμηλότερη νυχτερινή χρέωση σύμφωνα με τον συγκεντρωτικό πίνακα της Ρυθμιστικής Αρχής προσφέρουν πλέον μόνο δύο εταιρείες, η ΔΕΗ και η Ελινόιλ.

Το πανόραμα των τιμολογίων του Ιανουαρίου βρίσκεται στη διεύθυνση https://invoices.rae.gr/oikiako/.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα δέκα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου και τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news