facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ελευσίνα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υποδοχή των 39 διασωθέντων από το Σουδάν

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η άφιξη των 39 διασωθέντων από το Σουδάν στην Ελευσίνα, το βράδυ της Πέμπτης (27/04).

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τις ένοπλες για τις επιτυχείς επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ενώ συνομίλησε και με μερικούς από τους διασωθέντες.

Ο πρωθυπουργός παρών κατά την άφιξη του C-130. / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ INTIME

Πρόκειται για 20 Έλληνες και 19 ξένους πολίτες οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν στην Ελλάδα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, έπειτα από την τελευταία ελληνική επιχείρηση διάσωσης στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελευσίνα. / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ INTIME

Ο πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις. / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ INTIME

Tους διασωθέντες που μεταφέρθηκαν από την αεροπορική βάση Wadi Seidna στην Ελλάδα, υποδέχθηκαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μητσοτάκης: «Συγχαίρω το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

«Θέλω να συγχαρώ το υπουργείο Εθνικής ‘Aμυνας αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την άρτια οργάνωση αυτής της σύνθετης αποστολής, πάντα σε συνδυασμό και με άλλες φίλες χώρες, καταφέραμε και επιστρέψαμε πίσω στην πατρίδα όσους συμπολίτες μας ήθελαν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη» και συνέχισε:

«Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει ανά πάσα στιγμή να φροντίζει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών ασχέτως το που αυτοί βρίσκονται. Και εύχομαι η μεγάλη περιπέτεια στο Σουδάν να τελειώσει ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, για ακόμη μια φορά μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους και φρόντισαν για την ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης επιχείρησης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Την επιχείρηση εκτέλεσαν στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Το C-130 προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας μετά τις 21:00.

Την όλη επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν ζωντανά από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με την έλευση του C-130, από στρατιωτικής πλευράς, η επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης στο Σουδάν έλαβε τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Το αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίαςείχε απογειωθεί νωρίτερα σήμερα από το Χαρτούμ, στο πλαίσιο επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας που παραμένουν στην αεροπορική βάση του Ασουάν στη νότια Αίγυπτο είναι σε άμεση ετοιμότητα για να επιχειρήσουν εντός του Σουδάν, όπως ανέφερε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 39 ατόμων, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη του CNN Greece ότι σχεδόν κάθε μισή ώρα ένα C-130 είναι έτοιμο να επιχειρήσει.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελευσίνα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υποδοχή των 39 διασωθέντων από το Σουδάν"

«Ντου» του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Δόμνας Μιχαηλίδου! (εικόνες)

Άτομα έγραψαν εξωτερικα του γραφείου στην οδο Ηρώων Πολυτεχνείου στο Πειραιά με ροζ σπρέι ενώ εκείνη ήταν μέσα έγραψαν “Εσυ που μένεις Δόμνα” ;; Γίνονται εκτεταμένες αναζητήσεις για τους δράστες, με τις αρχές να εκτιμουν πως πίσω από τη ενέργεια βρίσκονται μέλη του Ρουβίκωνα.

Την παρέμβαση έκανε γνωστή η κυρία Μιχαηλίδου με ανάρτησή της στα social media. «Οι φασίστες δεν με φοβίζουν ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα», έγραψε στη σελίδα της στο Facebook, ενώ ανάρτησε και φωτογραφία με τα συνθήματα από τον τοίχο του γραφείου της.

Η Δημοκρατία μας είναι πολύ πιο ισχυρή από τις επιθέσεις τους» τονίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφορικά με την παρέμβαση που πραγματοποίησε νωρίτερα ο Ρουβίκωνας στο πολιτικό γραφείο της Δόμνας Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωσε που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει: «Η επίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο της Δόμνας Μιχαηλίδου είναι μια ακόμα φασιστική ενέργεια των θρασύδειλων τραμπούκων. Κανέναν δεν φοβίζουν, κανέναν δεν πτοούν. Η Δημοκρατία μας είναι πολύ πιο ισχυρή από τις επιθέσεις τους».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ντου» του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Δόμνας Μιχαηλίδου! (εικόνες)"

Αττική: Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση της συμμορίας Ρομά που έκανε διαρρήξεις

Συμμορία Ρομά είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος για όλα τα βορειοανατολικά προάστια καθώς έκανε διαρρήξεις σε σπίτια όπως καταγράφεται σε βίντεο ντοκουμέντο.

Μέσα σε 12 μήνες είχαν διαπράξει περισσότερες από 40 διαρρήξεις σπιτιών. Συγκεκριμένα, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης – ανάμεσα τους και ο αρχηγός- και εξιχνιάστηκαν συνολικά 42 κλοπές σε σπίτια και εταιρείες, εκ των οποίων 14 σε απόπειρα, καθώς και πέντε κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τη σπείρα βοηθούσε κι ένα αστυνομικός που υπηρετούσε σε τμήμα της δυτικής Αττικής, ο οποίος «προμήθευε» την συμμορία με ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Αττική: Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση της συμμορίας Ρομά που έκανε διαρρήξεις "

Δημοσκόπηση MRB: Στο 5,1% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια κατανομής των εδρών

Προβάδισμα 5,1 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της MRB για το Open.

Παράλληλα καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ οι πολίτες κρίνουν ως σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια και κυρίαρχο συναίσθημα την απογοήτευση.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,7%, έναντι 24,9% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 8,3%, το ΚΚΕ με 5,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, οι Έλληνες με 4%, η Ελληνική Λύση με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1,1% και η Εθνική Δημιουργία με 1%. Στο 13% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,2%, το ΠΑΣΟΚ 8,7%, το ΚΚΕ 5,8%, το κόμμα Έλληνες 4,2%, το ΜέΡΑ25 3,4%, η Ελληνική Λύση 3,2%.

Στην αναγωγή επί του συνόλου τα ποσοστά καταγράφουν τα εξής ποσοστά:

-ΝΔ από 32,1 έως 36,1%
-ΣΥΡΙΖΑ από 26,6 έως 30,6%
-ΠΑΣΟΚ από 8 έως 11%
-ΚΚΕ από 5,3 έως 7,3%
-Το κόμμα Έλληνες από 3,6 έως 5,6%
-ΜέΡΑ25 από 2,7 έως 4,7%.
-Ελληνική Λύση από 2,4 έως 4,4%

Τα σενάρια κατανομής εδρών
 
Στο σενάριο επτακομματικής Βουλής, οι έδρες των κομμάτων έχουν ως εξής

-ΝΔ 113
-ΣΥΡΙΖΑ 95
-ΠΑΣΟΚ 32
-ΚΚΕ 21
-Έλληνες 15
-ΜέΡΑ25 12
-Ελληνική Λύση 12

Στο σενάριο εξακομματικής Βουλής οι έδρες των κομμάτων έχουν ως εξής

-ΝΔ 120
-ΣΥΡΙΖΑ 100
-ΠΑΣΟΚ 33
-ΚΚΕ 22
-ΜέΡΑ25 13
-Ελληνική Λύση 12

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37,4%, έναντι 31,1% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα. Το 19,4% απαντά «κανένας από τους δύο».

Πώς αξιολογούν οι πολίτες τα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Το 47% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά το πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ το 40,8% αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά.
Αντίστοιχα, το 52,3% αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 33,9% το αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.
Το 30,25% απαντά πως η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα του κράτους, ενώ το 25,75% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσο θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών η υπόθεση Γεωργούλη

Το 62,1% απαντά πως η υπόθεση Γεωργούλη θα επηρεάσει λίγο ή καθόλου την ψήφο του στις εκλογές 2023, το 13,9% απαντά πολύ ή αρκετά, ενώ το 24,1% απαντά πως είτε δεν το αφορά ή υπόθεση, είτε δεν τη γνωρίζει, είτε δεν απαντά.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες

36,7% απαντά πως είναι η ακρίβεια
Το 21,6% απαντά πως είναι η δημόσια υγεία
Το 19,5% απαντά πως είναι η οικονομική ανάπτυξη
Το 19,2% απαντά πως είναι η διαφθορά
Το 15,2% απαντά πως είναι η ανεργία
Το 11,9% απαντά πως είναι το εισόδημα
Το 11,4% απαντά πως είναι η λειτουργία του κράτους
Το 10,3% απαντά πως είναι το ιδιωτικό χρέος
Το 10,3% απαντά πως είναι η παιδεία
Το 10,2% απαντά πως είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας
Το 9,9% απαντά πως είναι η εγκληματικότητα
Το 7,8% απαντά πως είναι τα ελληνοτουρκικά
Το 6,5% απαντά το μεταναστευτικό

Στο ερώτημα ποιες λέξεις εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν:
Παραίτηση/απογοήτευση 42,7%
Οργή 40,7%
Ελπίδα 32,7%
Φόβος 27,2%
Περηφάνια 13,6%
Σιγουριά 13,1%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Στο 5,1% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια κατανομής των εδρών"

Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 39 Έλληνες από το Σουδάν

Απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το Χαρτούμ, στο πλαίσιο επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Το αεροσκάφος έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους.

Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών.

Στην αποστολή συμμετέχει και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος.

Η άφιξη του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ.

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 39 Έλληνες από το Σουδάν"

Καιρός αύριο: Συννεφιασμένη Παρασκευή με τοπικές βροχές και ισχυρούς βοριάδες – Αναλυτική πρόγνωση

Μουντός θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή, 28 Απριλίου. Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές, οι άνεμοι θα ενισχυθούν και η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και το Αιγαίο, τοπικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 18 με 20 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά του νομού.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα νοτιότερα τμήματα.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά με ασθενείς τοπικές βροχές έως το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην περιοχή του Καστελόριζου όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές έως το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιασμένη Παρασκευή με τοπικές βροχές και ισχυρούς βοριάδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονος μαθητής που έπεσε θύμα ληστείας στο Μενίδι

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονος μαθητής ο οποίος έπεσε θύμα αιματηρής ληστείας στο Μενίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr, τον ανήλικο χτύπησε στο κεφάλι το πρωί της Δευτέρας, ένα άγνωστο άτομο. Το θύμα περίμενε στη στάση το λεωφορείο, ώστε να μεταβεί στο σχολείο. Ο 17χρονος από τα πολλαπλά χτυπήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο πεζοδρόμιο. Αυτόπτης μάρτυρας, που είδε την σκηνή της ληστείας, τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ και την αστυνομία.

Στην οδό Φιλαδελφείας έφτασε μετά από λίγα λεπτά ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου, εντόπισε τον ανήλικο λιπόθυμο και η γιατρός από το τηλέφωνο του, ενημέρωσε τον πατέρα του. Ο 50χρονος όταν άκουσε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μια άγνωστη γυναίκα και όχι τον γιο του, ξαφνιάστηκε.

Η γιατρός του εξήγησε, ότι ο γιος του, βρέθηκε τραυματισμένος στο δρόμο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο της Κηφισιάς, είδε τον γιο του βαριά τραυματισμένο και ζήτησε πληροφορίες από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο ανήλικος του είπε πως «δεν θυμάται τι έγινε, απλώς πως περίμενε το λεωφορείο για να πάει στο σχολείο». Ο μαθητής υποβλήθηκε σε εξετάσεις και στη συνέχεια όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές εκτός από τα τραύματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, είχε και τρία κατάγματα στη γνάθο. Αμέσως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και παραμένει για νοσηλεία σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Από την έρευνα της Ασφάλειας Μενιδίου, βρέθηκε αυτόπτης μάρτυρας, η οποία κατέθεσε ότι «ένας νεαρός πλησίασε από πίσω τον 17χρονο και άρχισε να τον χτυπάει με γροθιές στο κεφάλι». Στην συνέχεια ο δράστης του άρπαξε την αλυσίδα που φορούσε στο λαιμό του και έφυγε τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα, το νεαρό θύμα λιποθύμησε, έπεσε στο έδαφος, όπου και παρέμεινε ώσπου ήρθε το ασθενοφόρο και τον μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

vradini

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονος μαθητής που έπεσε θύμα ληστείας στο Μενίδι"

Χανιά: Κατέρρευσε στον δρόμο και το ασθενοφόρο καθυστέρησε – Δεν φτάνουν για τις ανάγκες οι δυνατότητες του ΕΚΑΒ

Ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 40 ετών, κατέρρευσε ξαφνικά, αντιμετωπίζοντας κάποιο πρόβλημα υγείας, λίγο μετά τις 14:00 της Πέμπτης στη διασταύρωση των οδών Υψηλαντών και Κ. Σφακιανάκη στα Χανιά, κοντά στο ΚΤΕΛ.

Περαστικοί κάλεσαν τις πρώτες βοήθειες, ωστόσο υπήρξε σημαντική καθυστέρηση να έρθει το ασθενοφόρο. Σύμφωνα με πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο, η πρώτη κλήση έγινε περίπου στις δύο και μισή, ενώ το ασθενοφόρο ήρθε μια ώρα αργότερα.

 

Κάποιοι ειδοποίησαν κοντινή ιδιωτική κλινική, ενώ όπως μπορούσαν, του παρείχαν βοήθεια μέχρι την έλευση του ασθενοφόρου. Τελικά ο άνδρας παρελήφθη από τους διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.

Απαιτείται ενίσχυση

Στην πραγματικότητα, αυτό το περιστατικό αναδεικνύει ξεκάθαρα, κάτι που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν πολλάκις αναφέρει δημόσια: ότι το Κέντρο είναι υποστελεχωμένο και δεν επαρκεί για τη σωστή κάλυψη των αναγκών στην πόλη των Χανίων, αλλά και τον υπόλοιπο νομό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Χανίων, Ιγνάτιο Κυρίτση, διαθέσιμα καθημερινά είναι μόλις τρία ασθενοφόρα στην πόλη των Χανίων, ωστόσο εκείνη την ώρα ήταν και τα τρία απασχολημένα σε άλλα περιστατικά.

Το zarpanews.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι την ίδια ώρα ακριβώς είχαν σημειωθεί δύο τροχαία ατυχήματα, στα οποία είχαν μεταβεί ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι πως έτυχε να συμπέσουν τα περιστατικά. Το πρόβλημα είναι ότι ξεκάθαρα η κάλυψη δεν επαρκεί και ακόμα δεν έχει έρθει το καλοκαίρι, όπου τα πράγματα θα είναι χειρότερα.

Τη θερινή περίοδο, ως γνωστόν, ο πληθυσμός των Χανίων πολλαπλασιάζεται με τους επισκέπτες.  Πολλαπλασιάζονται αντίστοιχα και τα περιστατικά, αλλά οι ήδη ανεπαρκείς δυνατότητες του ΕΚΑΒ θα παραμείνουν ίδιες, αν δεν ληφθούν μέτρα προληπτικά.

Με δεδομένο ότι όσο πιο γρήγορα φτάσουν οι πρώτες βοήθειες σε κάποιον που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, τόσο πιο πιθανό είναι να επιβιώσει τελικά, αποτελεί κυριολεκτικά ζήτημα ζωής το να αποκτήσουν περισσότερα διαθέσιμα ασθενοφόρα και πληρώματα του ΕΚΑΒ τα Χανιά.

zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Κατέρρευσε στον δρόμο και το ασθενοφόρο καθυστέρησε – Δεν φτάνουν για τις ανάγκες οι δυνατότητες του ΕΚΑΒ"

43 θάνατοι από CoViD, 1 από γρίπη, 64 διασωληνωμένοι - Σταθερά πρώτη η Κράκεν

Άλλοι 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από CoViD (με διάμεση ηλικία τα 85  έτη).

Η θετικότητα στα τεστ κορωνοϊού παρουσιάζει αύξηση και οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 64.

Την τελευταία εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας για τον ιό SARS-CoV-2 ήταν 6,3%, σε σύνολο 233.108 εργαστηριακών ελέγχων. 

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, την εβδομάδα 17 έως 23 Απριλίου οι εισαγωγές ασθενών με CoViD ανήλθαν σε 813 και οι νέες διασωληνώσεις σε 16.

Από την αρχή της πανδημίας, ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει σε 36.711 (στοιχεία ΠΟΥ) και με την προσθήκη των 43 νέων απωλειών, ανέρχεται πλέον σε 36.754 .

*Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων.Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022 (34.779 θάνατοι). 

                Δείκτες CoViD

10 - 16 Απριλίου 

3 - 9 Απριλίου

Νέοι θάνατοι 43  38
Διασωληνωμένοι 64  57
Νέες εισαγωγές 813  708

     

Παραλλαγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η υπο-παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, γνωστή και ως "Κράκεν", παραμένει η πιο συχνά εμφανιζόμενη στην Ελλάδα, με ποσοστό 58% στο σύνολο των δειγμάτων. Ακολουθούν η BQ.1, με ποσοστό 15%, η ΧΒΒ (20%) και η ΒΑ.2.75 ή "Κένταυρος" με ποσοστό 3%.

Η παραλλαγή CH.1.1 ή "Όρθρος" κινείται σε μηδενικά επίπεδα. 

Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (sentinel), ενώ καταγράφηκε 1 νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη την τρέχουσα εβδομάδα. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "43 θάνατοι από CoViD, 1 από γρίπη, 64 διασωληνωμένοι - Σταθερά πρώτη η Κράκεν"

Εκλογές 2023: Κόπηκε από τον Άρειο Πάγο το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Μπογδάνου και Εμφιετζόγλου

Κόπηκε σύμφωνα με πληροφορίες  από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Κωνσταντίνου Μπογδάνου και Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και συνεπώς δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το κόμμα κόπηκε λόγω συμβόλου και ονόματος μετά από προσφυγή που κατατέθηκε από το το κόμμα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ  στην οποία υποστηρίχθηκε πως οι κύριοι Μπογδάνος και Εμφιετζόγλου  του «έκλεψαν» το όνομα.

Από την πλευρά του Αρείου Πάγου, κρίθηκε ότι δικαιούχος του ονόματος  είναι το κόμμα που είχε προσφύγει. Επιπλέον κρίθηκε πως  το σύμβολο της «Πατριωτικής Ένωσης» (το αστέρι της Βεργίνας) είναι εθνικό σύμβολο που εκ του νόμου, απαγορεύεται η χρήση του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023: Κόπηκε από τον Άρειο Πάγο το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Μπογδάνου και Εμφιετζόγλου"

Φοροδιαφυγή 1,3 εκατ. ευρώ από ξενοδοχείο στα Μετέωρα

Συνεχίζει να αποδίδει καρπούς η διαρκής ανταλλαγή και διασταύρωση των στοιχείων που στέλνουν οι πλατφόρμες διαμοιρασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο του ειδικού λογισμικού, που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήραν τα στοιχεία από τις πλατφόρμες, με τις οποίες συνεργάζεται ξενοδοχείο στα Μετέωρα, και τα συνέκριναν με τα βιβλία πελατών της επιχείρησης, καθώς και με τα εμβάσματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτής.

Τι βρήκαν; Πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, η ξενοδοχειακή μονάδα δεν είχε δηλώσει έσοδα 1,3 εκατομμυρίων ευρώ!
Αμέσως έγινε ο καταλογισμός και αποδόθηκαν κύριοι φόροι άνω των 300 χιλιάδων ευρώ.

Οι ελεγκτές συνεχίζουν τη σε βάθος έρευνα στα βιβλία της εταιρείας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες... παραλείψεις, λένε οι ίδιες πηγές.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροδιαφυγή 1,3 εκατ. ευρώ από ξενοδοχείο στα Μετέωρα"

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών: «Ψέμα ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν εξυπηρετούν»

Έντονη αντίδραση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών στις δηλώσεις του προέδρου των φαρμακοποιών. Ο κ. Απόστολος Βαλτάς είπε ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν μεγάλο κόστος και δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών υποστηρίζει ότι η λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει την ομαλή διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), παρά τα όσα υποστήριξε χθες (σ.σ. 26.04.2023) σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Απόστολος Βαλτάς.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, χαρακτηρίζει «ψεύδη» τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών (ΠΦΣ), και συγκεκριμένα το ότι τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους έως 250 ευρώ, θα πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γιατί έχουν «τεράστια κόστη λειτουργίας», παρέχουν κακές υπηρεσίες προς τους πολίτες «με καθυστερήσεις, ταλαιπωρία, αλλά και παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς παράδοσης των φαρμάκων».

Ο κ. Βαλτάς ανέφερε μάλιστα, πως εάν η διακίνηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) έως 250 ευρώ δεν περάσει στα ιδιωτικά Φαρμακεία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών: «Κοράκια πάλι πάνω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ!»

«Τα Κοράκια ενέσκηψαν πάλι πάνω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ! Ο αγώνας μας για τη συνέχιση της λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ κρατάει χρόνια
πολλά», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΠΣΝ, κ. Λεοντόπουλος και συνεχίζει:

«Το αποδεικνύει περίτρανα η υπ’ αριθμ. 514/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δέχθηκε ότι:

«Η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του οργανισμού, εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνεχούς καλύψεως των ασφαλισμένων, ιδίως σε φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών θεραπειών, όπως φάρμακα για καρκινοπαθείς, για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με σκλήρυνση κατά πλάκας με ηπατίτιδα, μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων κλπ., η στέρηση των οποίων, ιδίως σε περιπτώσεις διακοπής της πιστώσεως προς τους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών».

Αυτό το αγνοεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου; Γιατί δεν το ανέφερε στη συνέντευξή του μαζί με τα τόσα ψεύδη που ισχυρίστηκε ότι τάχα τα φαρμακεία δεν εξυπηρετούν τους χρονίως πάσχοντες , ότι είναι ζημιογόνα (150.000.000 € κέρδος έχει ο ΕΟΠΥΥ από το να χορηγούνταν μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων); Όσο για τις ατέλειωτες ουρές και την ταλαιπωρία , αυτά ανήκουν στο απώτερο παρελθόν», λέει ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος.

Νεφροπαθείς: Να θυμίσουμε στον πρόεδρο του ΠΦΣ…

Ο πρόεδρος των Νεφροπαθών συνεχίζει λέγοντας πως σήμερα ο χρόνος αναμονής για την εξυπηρέτηση από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, «δεν υπερβαίνει τα 15΄ εκτός εάν κάποιο φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη».

Ταυτόχρονα θυμίζει στον πρόεδρο του ΠΦΣ περασμένες εποχές, όπως λέει, κατά τις οποίες υπήρξε το φαινόμενο διακοπής της πιστώσεως προς ασφαλισμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας, «οι οποίοι έκαναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν φάρμακα από τα οποία εξαρτιόταν η ίδια τους η ζωή, όπως ΦΥΚ που λαμβάνουν μεταμοσχευμένοι νεφρού και λοιπών συμπαγών οργάνων;

Ή μήπως να σας θυμίσουμε τις ομάδες εφόδου που επισκέπτονταν τα συνοικιακά φαρμακεία, τα οποία προσπαθούσαν να μας εξυπηρετήσουν γιατί αυτά τα φαρμακεία ήταν και είναι πάντα δίπλα μας. Θυμόσαστε τις «φιλικές» επισκέψεις που έκαναν αυτές οι ομάδες;».

Ο κ. Λεοντόπουλος διευκρινίζει απευθυνόμενος προς τον κ. Απόστολο Βαλτά σε πρώτο πρόσωπο, πως ούτε οι ασφαλισμένοι, ούτε το Υπουργείο, ούτε ο ΕΟΠΥΥ είναι με το μέρος του.

«Οι μόνοι που συμφωνούν ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι. Είναι οι μεγάλοι φαρμακέμποροι, που προκειμένου να αισχροκερδήσουν εις βάρος της ζωής μας , αφού αφήνουν χωρίς φάρμακα την αγορά με τις παράλληλες εξαγωγές. Τα περί μέτρων και εμποδίων γνωρίζετε ότι είναι τρίχες κατσαρές. Σας θυμίζουμε τις «σκούπες» που περνάνε από τα φαρμακεία και μαζεύουν τα φάρμακα.

Θυμόσαστε ακόμα ότι το μόνο ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, που ήταν εκτός φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, ήταν το CELL CEPT, το οποίο από το φθινόπωρο κάθε έτους εξαφανιζόταν από την αγορά παρότι οι εταιρείες είχαν εισάγει 50% περισσότερη ποσότητα από τις υπάρχουσες ανάγκες.

Όλη αυτή η κατάσταση μάς οδηγούσε να προβαίνουμε σε ονομαστικές παραγγελίες στις εταιρείες. Δεν θα ξαναγυρίσουμε κύριε Πρόεδρε σε αυτά τα χρόνια, να είστε σίγουρος», τονίζει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των Νεφροπαθών καταλήγει λέγοντας πως οι σύλλογοι των ασθενών/χρονίως πασχόντων μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) γνωρίζουν πολύ καλά την προσφορά των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και έχουν δώσει αγώνα για την εύρυθμη λειτουργία τους.

«Στη θέση μας αυτή είναι μαζί μας και ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε ανάγκη από Προστάτες! Αφήστε τους εκβιασμούς! Ελπίζουμε ότι θα καταλάβετε πως δεν πρέπει να δώσετε συνέχεια σε αυτό το θέμα. Επιφυλασσόμεθα…», λέει ο κ. Λεοντόπουλος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών: «Ψέμα ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν εξυπηρετούν»"

Εκλογές 2023 - Έλληνες εξωτερικού: Τι ισχύει με τα εκλογικά τμήματα - Από ποιες χώρες θα ψηφίσουν στις εκλογές

Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού - για πρώτη φορά - έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές 2023.

Οι εκλογές στο εξωτερικό θα διεξαχθούν το Σάββατο 20 Μαΐου σε 100 εκλογικά σημεία σε όλο τον κόσμο.

Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδος θα διαρκέσει από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Ως «εκτός Επικράτειας εκλογέας» νοείται κάθε Έλληνας πολίτης που έχει ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκεται μόνιμα ή προσωρινά εκτός της Ελλάδας.

Για τη σύσταση εκλογικού τμήματος -κι άρα τη δυνατότητα ψήφου του εκάστοτε απόδημου στο μέρος που έχει επιλέξει μέσω της εφαρμογής- πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τις πόλεις στις οποίες δεν συγκροτείται εκλογικό τμήμα για τις εκλογές 2023 καθώς και το πού θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι εκλογείς οι οποίοι έχουν αιτηθεί να ψηφίσουν στις πόλεις αυτές.

Δείτε ποια είναι τα εκλογικά τμήματα εξωτερικού και σε ποιες πόλεις θα μπορούν να ψηφίσουν οι εκλογείς στο εξωτερικό και σε ποιες όχι, καθώς υπάρχουν πόλεις όπου δεν συγκροτείται εκλογικό τμήμα.

Στους πίνακες που ακολουθούν εμφανίζονται:

α) η χώρα,

β) οι πόλεις όπου δεν συγκροτείται εκλογικό τμήμα(*), λόγω περιορισμένου αριθμού αιτήσεων ή ειδικών σε κάθε διπλωματική περιφέρεια συνθηκών, και

γ) οι πόλεις στις οποίες μπορούν να ψηφίσουν εκλογείς εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους πόλεων όπου δεν συγκροτείται εκλογικό τμήμα, σύμφωνα με την παρούσα αντιστοίχιση. (*)

pinakas-1

pinakas-2

Προκειμένου να σχηματιστεί εκλογικό τμήμα σε μια πόλη απαιτούνται κατ΄ ελάχιστον 40 ψηφοφόροι, σε περίπτωση που υπερβαίνουν τους 600, δημιουργείται δεύτερο εκλογικό τμήμα. Αν είναι λιγότεροι από 40 μεταφέρονται στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα του τόπου διαμονής τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023 - Έλληνες εξωτερικού: Τι ισχύει με τα εκλογικά τμήματα - Από ποιες χώρες θα ψηφίσουν στις εκλογές"

Εισαγγελέας στη δίκη Άλκη: «Έχετε ακούσει την φράση εξιλαστήριο θύμα;» – «Ευθύνομαι μόνο εγώ» λέει ο 2ος κατηγορούμενος

Με τις ερωτήσεις της εισαγγελέως προς τον δεύτερο κατηγορούμενο συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη και τον τραυματισμό των φίλων του, η οποία την στιγμή που έλαβε τον λόγο είπε «κύριε κατηγορούμενε εγώ δεν μπορώ να σας πιστέψω, όλα αυτά που έχω μπροστά στα χαρτιά μου, αντικρούουν αυτά που είπατε».

Νωρίτερα, ο δεύτερος κατηγορούμενος κατά την διάρκεια της απολογίας του ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ομολόγησε πως αυτός χτύπησε τον Άλκη στην μηριαία αρτηρία, γεγονός το οποίο επανέλαβε αρκετές φορές, ενώ συγκεκριμένα τόνισε πως «είμαι σίγουρος ότι τον χτύπησα εγώ».

«Μου κάνει εντύπωση να μην ξέρετε τι έγινε» επεσήμανε η εισαγγελέας της έδρας, προσθέτοντας πως προτού την φονική επίθεση της 1ης Φεβρουαρίου, είχαν προηγηθεί δύο οπαδικα επεισόδια στο Παλατάκι όπως και στην περιοχή του Ωραιοκάστρου. «Ξαναπείτε μας πώς καταλάβατε ότι υπήρχαν οργανωμένοι οπαδοί, αυτός ο κάποιος που στείλατε να δει τι γίνεται στην Χαριλάου, ποιον ενημέρωσε τελικά;» ρώτησε η εισαγγελέας, με τον κατηγορούμενο να απαντά πως δεν γνωρίζει και δεν θυμάται, ενώ όταν τον ρώτησε γιατί θεωρήθηκε “περίεργη” (σ.σ. όπως χαρακτήρισε ο κατηγορούμενος στην απολογία του) την πεντάδα, την παρέα του Άλκη, ο ίδιος απάντησε πως «απλώς καταλάβαμε ότι ήταν οπαδοί του Άρη», με την εισαγγελέα να του απαντά «άρα ήταν η πεντάδα που ψάχνατε, δεν ήταν κάτι περίεργο».

Στη συνέχεια, η εισαγγελέας ρώτησε τον δεύτερο κατηγορούμενο, τον λόγο που, εφόσον, όπως ισχυρίζεται, οι δράστες πήγαν να κυνηγήσουν, να τραμπουκίσουν, να βρίσουν και να χτυπήσουν, γιατί τελικά είχαν μαζί τους όλα τα όπλα. «Τα είχαμε γιατί ξέραμε πως και οι αντίπαλοι θα έχουν όπλα, τα είχαμε για να αμυνθούμε» ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος.

«Φανταζόμουν πως θα μου απαντήσετε κάτι τέτοιο. Γιατί εφόσον τα έχετε για άμυνα, και ενώ κάνετε μια ερώτηση από απόσταση ασφαλείας (σ.σ. τι ομάδα είστε;), είχατε αυτά τα αντικείμενα μαζί σας;» ρώτησε πιο συγκεκριμένα, με τον κατηγορούμενο να μην απαντά και απλώς να την κοιτάει.

Παράλληλα, η εισαγγελέας στάθηκε στην περιγραφή που έδωσε ο δεύτερος κατηγορούμενος για το μαχαίρι που χρησιμοποίησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Άλκη όπως και τον Άγγελο, όπως και τόνισε πως κατά την διάρκεια της σημερινής απολογίας του, έχει αναιρέσει πολλά γεγονότα από όσα είχε αναφέρει όταν απολογήθηκε στην ανακρίτρια. «Διαφορετικά πράγματα είπατε στην αστυνομία, διαφορετικά στην ανακρίτρια, και διαφορετικά τώρα. Έχουμε διαφορετικές ιστορίες, τελικά τι να πιστέψουμε;

«Μας περιγράψατε το μαχαίρι που είχατε μαζί σας, ενώ έχετε δει τα ρούχα που φορούσε ο Άλκης. Από κάποιους μάρτυρες που κατέθεσαν κατά την διάρκεια της δίκης, ακούστηκε πως αυτό το αντικείμενο μπορεί να είναι παγοκόφτης ή κατσαβίδι. Εσείς εκείνη την στιγμή, όταν το ανέφεραν οι ιατροδικαστές, γιατί δεν είπατε πως όλα αυτά είναι λάθος; Γιατί δεν είπατε ότι το όπλο που περιέγραφαν είναι λάθος; Πώς γίνεται λοιπόν να υπάρχουν τα κοψίματα, τα χτυπήματα, αλλά και αυτό το μαχαίρι κουζίνας να διαπέρασε το ρούχο; Όπως επίσης δεν βγαίνουν και αριθμητικά τα χτυπήματα, σύμφωνα με τις υπόλοιπες καταθέσεις. Που ήταν τελικά ο Άλκης; Πότε έγιναν τα χτυπήματα;». Σε όλα αυτά ο κατηγορούμενος το μόνο που απάντησε είναι πως τα χτυπήματα έγιναν έτσι στον Άλκη, επειδή μάλλον θα κουνήθηκε ή την ώρα που έτρεχε. Είμαι σίγουρος ότι χτύπησα εγώ τον Άλκη».

Σχετικά με τις αντιφάσεις που εντοπίζει η εισαγγελέας κάνοντας ερωτήσεις προς τον κατηγορούμενο, ο ίδιος πολλές φορές είπε «συγγνώμη, δεν ξέρω γιατί έλεγα κάποια πράγματα στην ανακρίτρια. Σήμερα λέω την αλήθεια».

Προτού ολοκληρωθεί η απολογία του, ο ίδιος ανέφερε πως «θέλω και πρέπει να τιμωρηθώ για αυτό που έχω κάνει. Η οικογένειά μου εξακολουθεί να με στηρίζει και να με αγαπάει, απλώς η οικογένεια του Άλκη πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Είμαι έτοιμος να τιμωρηθώ για ότι έχω κάνει. Δεν είχα στο μυαλό μου να σκεφτώ γιατί το έκανα. Συγγνώμη για όλα. Αυτή είναι η αλήθεια».

Η εισαγγελέας από την πλευρά της τόνισε πως αυτή είναι η δική του αλήθεια και τον ρώτησε εάν έχει ακούσει ποτέ την φράση “εξιλαστήριο θύμα”, με τον κατηγορούμενο να τονίζει πως «πιστεύω ότι μόνο εγώ ευθύνομαι».

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που κάποιος από τους δώδεκα κατηγορούμενους, ισχυρίζεται πως χτύπησε τον Άλκη εκείνη την μοιραία νύχτα.

Η δίκη διεκόπη για την Πέμπτη 4 Μαίου.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισαγγελέας στη δίκη Άλκη: «Έχετε ακούσει την φράση εξιλαστήριο θύμα;» – «Ευθύνομαι μόνο εγώ» λέει ο 2ος κατηγορούμενος"

Ουκρανία - ΝΑΤΟ: Σύμμαχοι και εταίροι παρέδωσαν στο Κίεβο 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι εταίροι τους προμήθευσαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση και να ανακτήσει τα εδάφη της, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι σύμμαχοι και οι εταίροι της ομάδας επαφής που διευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στον Ουκρανία 230 άρματα μάχης, 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα και σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, δηλαδή το 98% του υπεσχημένου υλικού, ώστε να εξοπλισθούν εννέα νέες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

«Συνολικά οι Ουκρανοί διαθέτουν συνεπώς δυνατότητες τις οποίες έχουν ανάγκη για να ανακαταλάβουν περισσότερα εδάφη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης το Φεβρουάριο 2022, τα μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, πυροβολικό και σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα MIG-29 τα οποία είχαν στην κατοχή τους η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία. Εκπαίδευσαν εξάλλου δεκάδες χιλιάδες ουκρανούς στρατιωτικούς στα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους στρατούς του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε πάντως «να μην υποτιμήσουμε ποτέ» τη Ρωσία. «Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υπολείπονται σε ποιότητα, όμως καλύπτουν το έλλειμμα με την ποσότητα και η Μόσχα συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό», υπενθύμισε.

«Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και θα της παρέχουμε αυτά που έχει ανάγκη», διαβεβαίωσε ο Νορβηγός αξιωματούχος.

«Το Λουξεμβούργο έχει το μικρότερο στρατό του ΝΑΤΟ, αλλά, αν μας χρειαστούν, μπορούν να υπολογίζουν σ' εμάς», δήλωσε από την πλευρά του ο Ξαβιέ Μπετέλ. Το Λουξεμβούργο είναι τελευταίο στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μερίδιο του ΑΕΠ του που αφιερώνει στις αμυντικές δαπάνες, όμως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να το αυξήσει.

Οι Στόλτενμπεργκ και Μπετέλ χαιρέτισαν τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε το γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι σε θέση να καταδικάσει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», επέμεινε πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Έγκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συνομιλίες και ποιο σχήμα θα πρέπει αυτές να έχουν», πρόσθεσε.

«Αν θέλουμε μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις, που να επιτρέπει στην Ουκρανία να επιβληθεί ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το καλύτερο μέσο για να φθάσουμε εκεί είναι να προσφέρουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ακριβώς όπως κάνουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία - ΝΑΤΟ: Σύμμαχοι και εταίροι παρέδωσαν στο Κίεβο 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα"

Εκλογές 2023: Μία τηλεμαχία των 6 θέλουν όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ – Άκαρπη η διακομματική, νέα συνεδρίαση το Σάββατο

Άκαρπη ήταν τελικά η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, καθώς τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που θα γίνει λίγο πριν τις εκλογές της 21η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, όλα τα κόμματα συμφώνησαν σε μία τηλεμαχία πριν τις εκλογές με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, πλην του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε δύο ντιμπέιτ, ένα ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ένα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Νέα συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αναμένεται να γίνει το πρωί του Σαββάτου.

Νωρίτερα, ξεκάθαρα αρνητικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, στο ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε, η ΝΔ θα καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις της την Παρασκευή και η συζήτηση στη διακομματική θα γίνει στη συνέχεια.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε debate με τα έξι κόμματα στο πλαίσιο της κάλπης της απλής αναλογικής».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023: Μία τηλεμαχία των 6 θέλουν όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ – Άκαρπη η διακομματική, νέα συνεδρίαση το Σάββατο"

Επιστροφή στο δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ μέχρι το τέλος του έτους παράλληλα με νέο πλαίσιο τιμολογιακής πολιτικής

Μέχρι τέλος του έτους, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να μεταβιβαστούν από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) το πλαίσιο που θα καθορίσει τη νέα τιμολογιακή πολιτική για το νερό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, παρουσιάζοντας πριν λίγη ώρα στον Τύπο τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το 2022 ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης είναι «να διατηρηθεί το τιμολόγιο όσο πιο χαμηλά γίνεται και γι αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη και μια σειρά από ενέργειες για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων».

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου 2023 δημοσιεύτηκε ο ν.5037/2023 με τον οποίο η ΡΑΕ μετονομάστηκε σε  Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και στην οποία ανατέθηκε η εποπτεία επί της παροχής των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Η νέα διευρυμένη ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της και έχει ήδη οριστεί αντιπρόεδρος του κλάδου υδάτων. Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του 2023.

Η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ ασκείται μέσω της εφαρμογής των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, ενώ τα τιμολόγια υπηρεσιών ύδατος για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και χρηστών εγκρίνονται με απόφαση πενταετούς ισχύος της ΡΑΑΕΥ. Μέχρι την έγκριση των νέων τιμολογίων, η ισχύς των υφιστάμενων παρατείνεται.

Με τα νέα τιμολόγια, για τα οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, θα γίνει προσπάθεια να ισχύσουν από 1/1/2024 με τη σύμφωνη γνώμη και αξιολόγηση των Γενικών Σχεδίων Υπηρεσιών Ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ, αναμένεται ότι η εταιρεία θα ανακτήσει, σύμφωνα με την ΚΥΑ352462, ΦΕΚ 5830/14.12.2021, τα 157 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013-2020, καθώς και οποιαδήποτε άλλο υπο-ανακτώμενο ποσό.

Αναφορικά με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο ο κ. Σαχίνης σημείωσε πως δεν είναι θέμα της διοίκησης της επιχείρησης, ωστόσο, υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει στο δημόσιο και επανέλαβε πως σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, το αργότερο εντός οχταμήνου, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ

Το 2022 η συνολική κατανάλωση νερού παρουσίασε μείωση κατά 4,4% έναντι του 2021. Η μείωση του όγκου της κατανάλωσης νερού, αποδίδεται από τη διοίκηση της επιχείρησης κατά κύριο λόγο στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των νοικοκυριών, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, στην εφαρμογή αυστηρότερου προγράμματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνδυασμό με τις στατιστικά χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αντίθετα με τη συνολική, η τιμολογημένη κατανάλωση σημείωσε αύξηση της τάξεως του 3,9%, με αποτέλεσμα τη μείωση της μη τιμολογημένης κατανάλωσης.

Ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ διαμορφώθηκε στα 343,5 εκατ. από 360,8 εκατ. το 2021, παρουσιάζοντας μείωση 4,8%, ως συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης.

Το συνολικό λειτουργικό κόστος παρουσίασε αύξηση 5,7% ή 18,2 εκατ. και διαμορφώθηκε στα 335,8 εκατ. από 317,6 εκατ. το 2021, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που ανήλθε στα 45,5 εκατ. από 22,9 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 98%.

Αντίθετα η μείωση των διάφορων προβλέψεων κατά 15,1 εκατ. είχε θετική επίδραση στο λειτουργικό κόστος.

Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν να μειωθεί το Μικτό Περιθώριο Κέρδους της Εταιρείας κατά 35,4 εκατ. (-22,5%) και να διαμορφωθεί στα 121,5 εκατ. από 156,9 εκατ. το 2021 αλλά και το Μικτό Περιθώριο Κέρδους ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών στο 35,4% από 43,5% το 2021.

Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 39 εκατ. από 85,5 εκατ. το 2021, σημειώνοντας πτώση κατά 46,5 εκατ. (54,4%). Το EBITDA margin διαμορφώθηκε στο 11,4% από 23,7% το 2021.

Η μείωση του EBITDA επηρέασε τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) τα οποία παρουσίασαν υποχώρηση κατά 46,2 εκατ. (-100%) και διαμορφώθηκαν σε 117 χιλιάδες ευρώ από 46,3 εκατ. το 2021. Το EBIT margin διαμορφώθηκε στο 0% από 12,8% το 2021.

Τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 10,6 εκατ. από 59,4   εκατ. το 2021 σημειώνοντας υποχώρηση 82% ή 48,8 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά από φόρους της Εταιρείας παρουσίασαν μείωση κατά 84% και  διαμορφώθηκαν σε 5 εκατ. από 30,7 εκατ. το 2021. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 1,5% από 8,5% το 2021.

Οι Ελεύθερες Ταμιακές Ροές της Επιχείρησης  (Free Cash Flows to the Firm) για τον όμιλο, διαμορφώθηκαν στα -79,6 εκατ. από 19,5 εκατ. το 2021, κυρίως λόγω της εκταμίευσης στο έτος 2022 ποσού 157 εκατ. ευρώ προς την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ για την οριστική διευθέτηση του επιπλέον κόστους του αδιύλιστου νερού ετών 2013-2020 για το οποίο είχε σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη στις 31.12.2021. Οι Καθαρές Επενδυτικές Ταμιακές ροές για τον όμιλο διαμορφώθηκαν σε εκροή 19 εκατ. ευρώ από εκροή ύψους 18,7 εκατ.  το 2021.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, για τη διανομή μερίσματος, ποσού 2 λεπτών (ευρώ 0,02) ανά μετοχή, (συνολικό μικτό ποσό ευρώ 2.130 χιλ. ευρώ) για τη χρήση 2022.

Επενδυτικό Πρόγραμμα Έργων

Το 2022 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος έργων ανήλθε σε 30,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 66% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2021 η οποία είχε ανέλθει σε 18,3 εκατ. ευρώ και αυξημένη κατά 107% από τον μέσο όρο απορρόφησης της προηγούμενης πενταετίας.

Ο κύριος όγκος του επενδυτικού προγράμματος έργων αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην ανατολική Αττική, αλλά και σε έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων και δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών).

Το προϋπολογισμένο ποσό επενδυτικού προγράμματος έργων για το 2023, ανέρχεται σε 45,9 εκατ. ευρώ, με το 52% να αφορά στα έργα αποχέτευσης της ανατολικής Αττικής, το 28% έργα ύδρευσης και το 15% έργα αποχέτευσης.

Σχεδόν το 50% των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστροφή στο δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ μέχρι το τέλος του έτους παράλληλα με νέο πλαίσιο τιμολογιακής πολιτικής"

Ισπανία: Κορυφώνεται το πρωτοφανές, για τον Απρίλιο, κύμα καύσωνα – Στους 40°C έφτασε η θερμοκρασία

Σήμερα, Πέμπτη (27.4.2023) και αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ισπανία με θερμοκρασίες ρεκόρ για τον Απρίλιο.

«Είναι πολύ πιθανό η κορύφωση αυτού του επεισοδίου να έλθει την Πέμπτη και την Παρασκευή», ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας για τον καύσωνα, σύμφωνα με την οποία «πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας» ξεπεράστηκαν την Τετάρτη.

«Η πολύ θερμή και ξηρή μάζα αέρα από τη βόρεια Αφρική», η οποία ευθύνεται για τον καύσωνα, έχει προκαλέσει από την αρχή της εβδομάδας άνοδο της θερμοκρασίας σε «επίπεδα αντίστοιχα με τα καλοκαιρινά και ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή», σημείωσε.

Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει έως τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου στο νότιο τμήμα της χώρας, ακόμη και τους 37 βαθμούς στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, επεσήμανε η μετεωρολογική υπηρεσία. Στις αρχές της εβδομάδας είχε κάνει λόγο για θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς.

Χθες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου σε τρεις μετεωρολογικούς σταθμούς στις επαρχίες Σεβίλλη και Ουέλβα στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας.

Ο καύσωνας πλήττει την Ισπανία, την ώρα που η άνοιξη στη χώρα είναι ασυνήθιστα ζεστή και ξηρή, μια καταστροφική κατάσταση για τη γεωργία, πυλώνα της ισπανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Coag, το βασικό συνδικάτο των Ισπανών γεωργών, το 60% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι σε κατάσταση «ασφυξίας» λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της προκειμένου να βοηθήσει τους γεωργούς της και παράλληλα ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις.

Η Ισπανία πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης από την κλιματική αλλαγή, με σχεδόν το 75% των εδαφών της να οδεύει προς ερημοποίηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η περσινή χρονιά ήταν για τη χώρα η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με πολλά κύματα καύσωνα να την πλήττουν από τον Μάιο.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Κορυφώνεται το πρωτοφανές, για τον Απρίλιο, κύμα καύσωνα – Στους 40°C έφτασε η θερμοκρασία"

Δημοσιογράφος: Ο Τραμπ με βίασε - Τραμπ: Δεν είναι ο τύπος μου, λέει ψέματα

Σοκ προκαλούν όσα ακούστηκαν χθες στη δίκη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη με την αμερικανίδα πρώην δημοσιογράφο, Ε. Τζιν Κάρολ, να κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι την είχε βιάσει κατά τη δεκαετία του 1990.

Η αρθρογράφος που μήνυσε τον Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντας ότι την βίασε πριν από σχεδόν 30 χρόνια, κατέθεσε την Τετάρτη ενώπιον ενόρκων ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ της επιτέθηκε σεξουαλικά και την δυσφήμισε, λέγοντας ψέματα για όσα συνέβησαν.

«Είμαι εδώ επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ με βίασε και, όταν το έγραψα αυτό, είπε ψέματα και ότι δεν συνέβη» είπε η Ε.Τζιν Κάρολ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν όπου εξετάζεται η αγωγή της. «Είπε ψέματα και έβλαψε το όνομά μου και είμαι εδώ για να προσπαθήσω να πάρω πίσω τη ζωή μου», πρόσθεσε.

Η 79χρονη Κάρολ, που διατηρούσε στήλη συμβουλών στο περιοδικό Elle, ζητά απροσδιόριστη αποζημίωση από τον 76χρονο Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί και πάλι το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Η υπόθεση αφορά μια συνάντηση που, σύμφωνα με την Κάρολ, είχαν οι δύο τους στο πολυκατάστημα Bergdorf Goodman, στα τέλη του 1995 ή τις αρχές του 1996, όπου εκείνη λέει ότι ο Τραμπ την βίασε.

Η Κάρολ τον μήνυσε για δυσφήμιση, αφού ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε ότι την βίασε και σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social υποστήριξε ότι δεν την γνωρίζει, «δεν είναι ο τύπος του» και ότι έκανε αυτόν τον ισχυρισμό για να πουλήσει τα απομνημονεύματά της. Τον μήνυσε επίσης για βιασμό, βασιζόμενη σε έναν νόμο της Νέας Υόρκης που έδινε τη δυνατότητα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στα θύματα να προσφύγουν στα δικαστήρια ακόμη και αν έχει παραγραφεί το αδίκημα.

Η Κάρολ κατέθεσε ότι γνώρισε τον Τραμπ χρόνια πριν από τη συνάντησή τους στο πολυκατάστημα και τον θεωρούσε «ευχάριστο» και «κοινωνικό». Στο Bergdorf, όπως είπε, έφευγε όταν ο Τραμπ την αναγνώρισε και της έτεινε το χέρι του, αναγκάζοντάς την να σταματήσει.

«Είπε: Έι, εσύ είσαι εκείνη η κυρία με τις συμβουλές και απάντησα ‘Ει, εσύ είσαι εκείνος ο μεγιστάνας των ακινήτων», είπε. Οι δυο τους άρχισαν να αστειεύονται και ο τόνος του Τραμπ ήταν «πειρακτικός», συνέχισε, καταθέτοντας ότι εκείνος ήθελε να αγοράσει εσώρουχα για μια άλλη γυναίκα. Της ζήτησε να δοκιμάσει ένα εσώρουχο και εκείνη αστειεύτηκε, αντιπροτείνοντάς του να το φορέσει ο ίδιος. Όπως υποστήριξε, στη συνέχεια την οδήγησε σε ένα δοκιμαστήριο, έκλεισε την πόρτα, την έσπρωξε στον τοίχο και την βίασε.
 
Η Κάρολ προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά της ενώ περιέγραφε πώς τον απώθησε.

Όταν ρωτήθηκε από τον δικηγόρο της αν είπε «όχι», απάντησε: «Δεν θυμάμαι να το λέω. Ίσως να το είπα».

Πρόσθεσε ότι εκείνη την εποχή έριχνε το φταίξιμο στον εαυτό της, φοβόταν ότι θα έχανε τη δουλειά της και ότι ο Τραμπ θα την εκδικούταν εάν τον κατέδιδε.

Οι δικηγόροι του Τραμπ αναμένεται ότι θα θέσουν ερωτήσεις στην Κάρολ, κυρίως για το γεγονός ότι δεν θυμάται πότε ακριβώς έγινε το περιστατικό. Η ίδια είπε ότι ήταν μια Πέμπτη βράδυ αλλά «δεν είμαι 100% σίγουρη».

Οι ένορκοι, έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, θα πρέπει να αποφανθούν εάν ο Τραμπ θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στην Κάρολ και τι ύψους.

Η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη και θα διαρκέσει μία ή δύο εβδομάδες.

Ο Τραμπ «σχολιάζει» τη δίκη από τα social media
Ο Τραμπ δεν παρίσταται στο δικαστήριο και δεν είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται εκεί. Σήμερα όμως επέκρινε και πάλι την Κάρολ με αναρτήσεις του στο Truth Social, αναγκάζοντας τον δικαστή Λιούις Κάπλαν να τον προειδοποιήσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα με τον νόμο εάν συνεχίσει να σχολιάζει δημοσίως την υπόθεση.

«Πιστεύει κανείς ότι θα έπαιρνα μια γυναίκα που τότε ήταν σχεδόν 60 χρονών, μια γυναίκα που δεν γνώριζα, από την είσοδο ενός πολυσύχναστου πολυκαταστήματος (και εγώ ήμουν πολύ αναγνωρίσιμος, για να το θέσω ήπια!) σε ένα μικρό δοκιμαστήριο. Δεν φώναξε; Δεν υπάρχουν μάρτυρες; Κανείς δεν το είδε;» έγραψε, χαρακτηρίζοντας «απάτη» τις κατηγορίες. «Είναι μια απατεωνίστικη, αναληθής ιστορία – Κυνήγι μαγισσών», πρόσθεσε.

Ο Κάπλαν κάλεσε τους δικηγόρους του Τραμπ να ζητήσουν από τον πελάτη τους να σταματήσει αυτού του είδους τις αναρτήσεις για την υπόθεση και ένας από αυτούς, ο Τζο Τακοπίνα, είπε ότι θα του μιλήσει σήμερα και «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί».

Στη δίκη ενδέχεται να καταθέσουν δύο φίλες της Κάρολ, στις οποίες είχε μιλήσει για τον φερόμενο βιασμό, καθώς και δύο άλλες γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ για σεξουαλική επίθεση. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσιογράφος: Ο Τραμπ με βίασε - Τραμπ: Δεν είναι ο τύπος μου, λέει ψέματα"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τα ανεξήγητα επεισόδια και η «ψυχρή» μητέρα

Τα «ανεξήγητα επεισόδια» που παρουσίαζε η Τζωρτζίνα όταν βρίσκονταν στη μονάδα νοσηλείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και όχι στη ΜΕΘ κατέγραψε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η παιδίατρος– εντατικολόγος Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου.

Η μάρτυρας κατέθεσε πως παρακολουθούσε το παιδί στο Ρίο, μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο, η οποία οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια και περιέγραψε με λεπτομέρειες τα επεισόδια του παιδιού.

«Συζητήσατε στο νοσοκομείο αν μπορούσε να είχε επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας στα επεισόδια αυτά που δεν μπορούσατε να εξηγήσετε;» ήταν η ερώτηση του νομικού παραστάτη του Μάνου Δασκαλάκη με τη μάρτυρα να απαντά: «Στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης ναι υπήρχε το παράδοξο δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε τα επεισόδια αυτά. Και συζητήσαμε μήπως έχει επιδράσει κάποιος εξωγενείς παράγοντας».

Η γιατρός δείχτηκε σειρά ερωτήσεων για τους γονείς της μικρής Τζωρτζίνας και τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κρίσιμη κατάσταση του παιδιού και αναφερόμενη στη Ρούλα Πισπιρίγκου είπε πως «Ήταν αρκετά ψύχραιμη έως ψυχρή, ήταν αρκετά αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη». «Δυσκολεύονταν να εκδηλώσει τα συναισθήματά της σίγουρα, δεν εξέφραζε τις απορίες της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εντατικολόγος κατέθεσε πως καθημερινά ενημέρωναν αναλυτικά τους γονείς για το παιδί.

Πρόεδρος: Είχαν απορίες σχετικά με τη διαδικασία; Κάτι που τους προβλημάτιζε; Και μετά την αποσωλήνωση;

Μάρτυρας: Όσον αφορά την εξέλιξη της υγείας του παιδιού την αποκατάστασή του υπήρχαν συνεχείς συζητήσεις. Ενημερώθηκαν ότι μπορεί να πάρει και μήνες.

Όταν η γιατρός κλήθηκε να εξηγήσει τι είναι η κεταμίνη ανέφερε πως πρόκειται για «Φάρμακο που χρησιμοποιούμε για καταστολή παιδιών σε πράξεις που έχουν μικρή διάρκεια». «Συγκρατεί τα αντανακλαστικά ώστε να κάνεις μια πράξη με μικρή διάρκεια. Χορηγείται και σε διασωληνωμένα παιδιά» σημείωσε.

Πρόεδρος. Πώς χορηγείται; Σε συνδυασμό με κάτι άλλο;

Μάρτυρας: Και μόνο του αλλά συνήθως χορηγείται με κάποιο άλλο φάρμακο. Κάνουμε συνδυασμό φαρμάκων ουσιαστικά για να εξασφαλίσουμε μικρότερες δόσεις.

Πρόεδρος: Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Μάρτυρας: Σιελόρροια μυδρίαση βραδυκαρδία υπόταση και υπέρταση σε κάποιες περιπτώσεις.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Τα ανεξήγητα επεισόδια και η «ψυχρή» μητέρα"

«Τούρκοι συνοριοφύλακες σκοτώνουν Σύρους πρόσφυγες» λέει ανακοίνωση της HRW

Οι τούρκοι συνοριακοί φρουροί βασανίζουν, ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν Σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα, καταγγέλλει η ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW), καλώντας την Τουρκία να ερευνήσει αυτά τα περιστατικά.

«Οι τούρκοι συνοριοφύλακες ανοίγουν πυρ αδιακρίτως κατά σύρων αμάχων στα σύνορα με την Συρία, βασανίζουν και προσφεύγουν σε υπερβολική χρήση βίας κατά των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση για τους Σύρους πρόσφυγες.

Η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να ερευνήσει τις κατάφωρες αυτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταστήσει υπόλογους τους συνοριοφύλακες που ευθύνονται για τις καταχρήσεις αυτές, προσθέτει η οργάνωση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 12 Σύροι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν από τα πυρά των τούρκων συνοριοφυλάκων από την αρχή της χρονιάς.

Η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια Σύρους που διέφυγαν τον πόλεμο που ρημάζει την χώρα τους από το 2011, κρατά κλειστά τα τουρκοσυριακά σύνορα.

Στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της HRW, οι τούρκοι συνοριοφύλακες «χτύπησαν και βασάνισαν ομάδα οκτώ Σύρων που προσπαθούσαν να εισέλθουν παρανόμως στην Τουρκία». Ενας άνδρας και ένα παιδί ανάμεσά τους πέθαναν κατά την διάρκεια της κράτησής τους, ενώ άλλοι τραυματίσθηκαν σοβαρά.

«Οι χωροφύλακες και οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των συνόρων κακοποιούν συστηματικά και πυροβολούν αδιακρίτως κατά των Σύρων κατά μήκος των συνόρων, έχοντας σκοτώσει και τραυματίσει εκατοντάδες κατά τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Χιου Ουίλιαμσον, διευθυντής του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Human Rights Watch και καταγγέλλει «την συστηματική βαρβαρότητα των τούρκων συνοριοφυλάκων που η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει».

«Η γενναιόδωρη υποδοχή από την Τουρκία μεγάλου αριθμού Σύρων δεν την απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις τήρησης των δικαιωμάτων άλλων ανθρώπων που αναζητούν προστασία στα σύνορά της».

Ακόμη και αν τα σύνορα παραμένουν κλειστά, η Τουρκία υποδέχεται ανθρωπιστικά περιστατικά, κυρίως ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, και επιτρέπει στους Σύρους που κατοικούν στην Τουρκία να επισκέπτονται τις οικογένειές τους κατά την διάρκεια των γιορτών.

Όμως, μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε και τις δύο χώρες, οι τουρκικές αρχές έχουν ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τούρκοι συνοριοφύλακες σκοτώνουν Σύρους πρόσφυγες» λέει ανακοίνωση της HRW"

Ναύπακτος: 21χρονος άρπαξε 16χρονη και τη βίαζε επί τρεις εβδομάδες

Με πολλή προσοχή ερευνούν οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Μεσολογγίου την καταγγελία μιας ανήλικης Ρομά, η οποία φέρεται να έπεσε θύμα αρπαγής από έναν 21χρονο ομόφυλό της που την παρακρατούσε χωρίς την θέλησή της επί για τρεις εβδομάδες και την βίαζε, στην περιοχή του Πούντου Ναυπακτίας.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στους αστυνομικούς το μεσημέρι της Τετάρτης η 16χρονη κοπέλα, όλα ξεκίνησαν στις 7 Απριλίου, όταν ο 21χρονος την άρπαξε από το σπίτι όπου διέμενε και την κρατούσε κλειδωμένη στο δικό του, απειλώντας να την σκοτώσει αν δεν υπάκουε στις απαιτήσεις του. Από τότε, ως και το απόγευμα της Τρίτης που βρήκε τρόπο να του ξεφύγει και να φτάσει στο Μεσολόγγι, την βίαζε καθημερινά πολλές φορές.

Οι άνδρες της Ασφάλειας ζήτησαν από τους τους συναδέλφους τους του τμήματος Ναυπακτίας να εντοπίσουν τον φερόμενο ως δράστη και εκείνοι τον συνέλαβαν στην περιοχή. Ο 21χρονος προσάγεται στο Μεσολόγγι, όπου έχει σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για αρπαγή ανηλίκου, απειλή και βιασμό και σήμερα οδηγείται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ναύπακτος: 21χρονος άρπαξε 16χρονη και τη βίαζε επί τρεις εβδομάδες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news