facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Τραμπ: Παίρνω υδροξυχλωροκίνη την τελευταία μιάμιση εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πριν από λίγη ώρα ότι λαμβάνει υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαφημίζει ως πιθανή «θαυματουργή θεραπεία» για την ασθένεια Covid-19, παρά τις ιατρικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση του ως προληπτικό φάρμακο κατά του κορονοϊού.

«Το παίρνω την τελευταία μιάμιση εβδομάδα. Το παίρνω επειδή ακούω πολύ καλά πράγματα». δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους. «Ξέρετε την έκφραση: τι έχεις να χάσεις;» πρόσθεσε.

«Ένα χάπι κάθε μέρα. Κάποια στιγμή θα σταματήσω», πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχει «μηδενικά συμπτώματα» από αυτό.

Παράλληλα είπε πως όλα τα τεστ που έχει κάνει μέχρι στιγμής για την Covid-19, έχουν βγει αρνητικά.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Παίρνω υδροξυχλωροκίνη την τελευταία μιάμιση εβδομάδα"

Βρετανία: 160 νεκροί σε ένα 24ωρο – Προσπάθειες αποφυγής μια δεύτερης έξαρσης της πανδημίας

Η κυβέρνηση στη Βρετανία επιδιώκει να αποφύγει μια δεύτερη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και για αυτό προχωρά σε προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για τους επόμενους μήνες ή χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Βαν Ταμ και πρόσθεσε ότι «ένα εμβόλιο ίσως να το αλλάξει αυτό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο». Συμπλήρωσε ότι είναι ακόμη πολλά που παραμένουν άγνωστα για την Covid-19, όπως για παράδειγμα εάν συμπεριφέρεται όπως και η γρίπη, που φεύγει κατά τους θερινούς μήνες και επανέρχεται το χειμώνα.

Οι προσθήκες στα συμπτώματα έφεραν αναταράξεις

Σχολιάζοντας τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα περιστατικά που ενδεχομένως δεν έχουν καταγραφεί, επειδή δεν είχε συμπεριληφθεί το σύμπτωμα της απώλειας όσφρησης στην επίσημη λίστα συμπτωμάτων, ο καθηγητής εκτίμησε ότι η διαφορά του αριθμού δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τον υπάρχοντα συνολικό αριθμό, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με απώλεια όσφρησης αναπτύσσουν ταυτόχρονα και κάποια άλλα από τα συμπτώματα (όχι μεμονωμένα την απώλεια όσφρησης).

160 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία

Ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό που καταγράφηκε στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο είναι 160 άτομα, και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται τώρα στους 34.796, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100.000 διαγνωστικά τεστ και σύμφωνα με τα δεδομένα ο αριθμός νοσηλευόμενων με τον ιό είναι μικρότερος κατά 13% σε σύγκριση με αυτόν πριν μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της κυβέρνησης, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε μία αξιοπρόσεχτη αύξηση των μετακινήσεων, που αφορά τους πεζούς και όσους μετακινούνται με οχήματα, και όχι την χρήση μέσων μεταφοράς.

Η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών

Ο υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαίωσε ότι η λειτουργία της εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών θα μπει σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι το νοσοκομείο Nightingale του Μπέρμινχαμ τέθηκε σε κατάσταση αναμονής – το προηγούμενο διάστημα είχε ανακοινωθεί ότι σε κατάσταση αναμονής τέθηκε το προσωρινό νοσοκομείο που διαμορφώθηκε στο ExCel του Λονδίνου.

Επίσης, τρία ακόμη από τα εφτά στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Χάρογκεϊτ, στο Μπρίστολ και στο Σάντερλαντ, παραμένουν ανοιχτά χωρίς ασθενείς, ενώ αυτό στο Μάντσεστερ λειτουργεί ακόμη με ασθενείς. Ένα όγδοο κατασκευάζεται στο Έξετερ και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τέλος του μήνα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 160 νεκροί σε ένα 24ωρο – Προσπάθειες αποφυγής μια δεύτερης έξαρσης της πανδημίας"

Άγρια συμπλοκή στις φυλακές Νιγρίτας – Στο νοσοκομείο τουλάχιστον 4 κρατούμενοι

Άγρια συμπλοκή σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ κρατουμένων στις φυλακές Νιγρίτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Επιλογές περισσότερα από 4 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.
Ο καυγάς ξεκίνησε μεταξύ δέκα περίπου κρατουμένων της πτέρυγας Γ2 όπου μένουν μουσουλμάνοι κρατούμενοι και πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/filakes-nigritasagria-simploki-me-macheria-sto-nosokomio-kratoumeni

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια συμπλοκή στις φυλακές Νιγρίτας – Στο νοσοκομείο τουλάχιστον 4 κρατούμενοι"

Κοροναϊός: Πάνω από 1,5 εκατομμύριο κρούσματα στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο σήμερα, την ώρα που το σύνολο των νεκρών από τις επιπτώσεις της νόσου προσεγγίζει τους 90.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν πτώση στα νέα κρούσματα την εβδομάδα που τελείωσε την 17η Μαΐου, με μονάχα 13 πολιτείες να βλέπουν αύξηση των μολύνσεων σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, κατέδειξε ξεχωριστή ανάλυση του Reuters.

Το Τενεσί είχε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση με 33%. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Λουιζιάνα αυξήθηκε κατά 25% και το Τέξας κατέγραψε αύξηση 22% στα κρούσματα, σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου, σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς των δεδομένων του COVID Tracking Project, μιας εθελοντικής προσπάθειας για την καταγραφή της πανδημίας.

Σε εθνικό επίπεδο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα νέα κρούσματα COVID-19 μειώθηκαν κατά 8% την τελευταία εβδομάδα, χάρη στην πτώση των αριθμών στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.

Η Ουάσινγκτον κατέγραψε πτώση 32% έπειτα από εβδομάδες ανόδου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Πάνω από 1,5 εκατομμύριο κρούσματα στις ΗΠΑ"

Γαλλία: Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 131 ασθενείς με κορωνοϊό

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, τον νεότερο απολογισμό των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα.

Η χώρα μετρά πλέον 28.239 νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού, εκ των οποίων 17.589 έχασαν τη ζωή τους στα νοσοκομεία, ενώ 10.650 είναι τα θύματα του ιού στα γηροκομεία της Γαλλίας.

Ο αριθμός θανάτων μειώνεται και πάλι, καθώς την Κυριακή η Γαλλία ανακοίνωσε σχεδόν 500 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό, με τους περισσότερους νεκρούς να καταγράφονται στα γηροκομεία.

Μειώνονται διαρκώς οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στη χώρα

Αυτή τη στιγμή 19.015 ασθενείς Covid-19, ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Γαλλίας, με 1.998 να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Μόλις πριν μια εβδομάδα, οι βαριά ασθενείς σε ΜΕΘ ανέρχονται σε 2.712.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 131 ασθενείς με κορωνοϊό"

Κοροναϊός: Οι λιγότεροι θάνατοι εδώ και 2 μήνες το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία

Η Ισπανία κατέγραψε σήμερα 59 νέους θανάτους από τον νέο κοροναϊό, τον χαμηλότερο απολογισμό εδώ και 2 μήνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ανέρχεται πλέον σε 27.709, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 231.606 από 231.350 μία ημέρα πριν, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται δεδομένα άνω των 24 ωρών, καθώς το υπουργείο Υγείας άλλαξε τις μεθόδους καταγραφής σήμερα.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που οι θάνατοι που καταγράφονται είναι λιγότεροι από 100.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Οι λιγότεροι θάνατοι εδώ και 2 μήνες το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία"

Κεραμέως: Aπαντά στον Αμβρόσιο για τον αφορισμό -«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου»

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στον αφορισμό από τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο.

«Θα μπορούσα να απαντήσω με πολλούς τρόπους στο συγκεκριμένο θέμα. Ο καθένας μπορεί να λέει και να πράττει όπως κρίνει. Εγώ θεωρώ ότι κινηθήκαμε υπεύθυνα με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και το δημόσιο συμφέρον προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιστούς κάθε δόγματος. Κι αυτό παρά την εξαιρετική δυσκολία του εγχειρήματος και το πολύ δυσάρεστο του όλου εγχειρήματος. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Ας μην αφήσουμε, όμως, κάποιες ακραίες θέσεις και πράξεις να αμαυρώσουν το κλίμα και όλα αυτά τα σημαντικά που κερδίσαμε όλοι μαζί ενωμένοι» επεσήμανε η υπουργός.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Aπαντά στον Αμβρόσιο για τον αφορισμό -«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου»"

Δικηγόρος Ροδίτη για Τοπαλούδη: Δεν είμαι ικανοποιημένος με την απόφαση – Θεωρούμε ότι δεν υπήρξε ποτέ βιασμός

Μέσω του δικηγόρου του μίλησε ο 23χρονος Ροδίτης που καταδικάστηκε μαζί με άλλον έναν άνδρα για τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

powered by Rubicon Project
Ο δικηγόρος του 23χρονου μιλώντας στο Mega επικαλείται σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα για τον πελάτη του.

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ομαδικό βιασμό της 19χρονης φοιτήτριας χωρίς να αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό και τους επιβλήθηκαν ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξης.

Ο δικηγόρος του 23χρονου, Σωτήρης Αβδελίδης, μίλησε στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο για την πλευρά του εντολέα του. Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου τόνισε ότι: «Δεν με αφήνει ικανοποιημένο»

«Όσον αφορά την καταδίκη για ομαδικό βιασμό, η υπερασπιστική του γραμμή ήταν κάθετη, θεωρούμε ότι δεν υπήρξε ποτέ βιασμός, όσον αφορά την ανθρωποκτονία, υπάρχει η θέση του ίδιου του κατηγορουμένου, που εξ’ αρχής αρνείται ότι σκότωσε τη θανούσα. Πρόκειται για ένα παιδί με διεγνωσμένη ψυχική διαταραχή. Φωνάζει ότι δεν σκότωσε την Ελένη».

Αναφορικά με την απολογία του 23χρονου Ροδίτη, ο δικηγόρος του ανέφερε πως «δεν είχε καμία συνέχεια, δεν μπορούσε να απαντήσει, οι απαντήσεις του ήταν κατά βάση ασυνάρτητες. Έπεσε σε αντιφάσεις, που έχουν να κάνουν με την νοητική λειτουργία αυτού του ανθρώπου».

Στη συνέχεια ο κ. Αβδελίδης για την άρνηση μεταμέλειας των δύο καταδικασθέντων τόνισε ότι: «O εντολέας μου, ο ίδιος συνεχώς δήλωσε, ότι το μόνο για το οποίο νιώθει τύψεις, είναι ότι δεν συνέβαλε ώστε να μην σκοτώσει ο συγκατηγορούμενός του την Ελένη»

Μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του 23χρονου σχολίασε ότι: «Ο κάθε νοήμων πολίτης που δεν έχει δει τις συμπεριφορές του κατηγορουμένου στην ακροαματική διαδικασία θα ήταν από την άλλη πλευρά. Εγώ είπα για προγενέστερη ψυχική διαταραχή του κατηγορουμένου».

Ενώ συμπλήρωσε: «Αυτό δείχνει τον ερασιτεχνισμό τους. Δεν είχαν τον χρόνο να συμμαζέψουν τα πράγματα. Δεν έχει επίγνωση του τι ακριβώς αυτή την στιγμή είναι η μεταμέλεια. Το εξαιρετικά δασκαλεμένος συνδέεται με την έλλειψη καταλογισμού. Αυτό θα το εξετάσει ο ψυχίατρος. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον καταλογισμό. Κατανοώ ότι είναι ένα στυγερό έγκλημα, αλλά ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, και προγενέστερα και μεταγενέστερα του εγκλήματος αντιμετωπίζει υψηλού βαθμού ψυχική διαταραχή».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόρος Ροδίτη για Τοπαλούδη: Δεν είμαι ικανοποιημένος με την απόφαση – Θεωρούμε ότι δεν υπήρξε ποτέ βιασμός"

Βασιλάκης: Να υπάρξουν κρατικά εργαλεία στήριξης της Aegean

Για πτώση της τάξεως του 98% στην μετακίνηση επιβατών τον Απρίλιο και τον Μάϊο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας στους επενδυτές. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Aegean θα συνεχίσει να «καίει χρήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία «καίει» 40 εκατ. ευρώ τον μήνα την ώρα που πάγιες δαπάνες ανά μήνα είναι 25 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Aegean μιλώντας πριν από λίγο σε τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι στο καθεστώς μη πτήσεων που βρίσκεται η εταιρεία το τελευταίο δίμηνο έχει σταθερές δαπάνες από 26- 28 εκατ. ευρώ το μήνα, με σχεδόν μηδενικά έσοδα. Για το πρώτο τρίμηνο του έτους η εταιρεία είχε λειτουργικές ζημίες περί τα 80 εκατ. ευρώ.

«Το δεύτερο τρίμηνο είναι ακόμη πιο δύσκολο και δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τί θα γίνει στη συνέχεια», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου ελπίζει να ανακτήσει σταδιακά από το 25% έως το 50% του πτητικού της έργου έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

O όμιλος ανέφερε «αξιοποίησε τα «οριζόντια» μέτρα της κυβέρνησης για τους εργαζομένους για την αναστολή στο 70% των εργαζομένων, ενώ για το άμεσο μέλλον αναμένονται και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας και του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την επιδότηση της εργασίας». Επιπλέον, αυτή την στιγμή, ο όμιλος δεν έχει ανανεώσει τις συμβάσεις για 150 εργαζομένους, ενώ σε ποσοστό 20% εκτιμάται η μείωση του αριθμού των πιλότων, με μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου πιλότων από το εξωτερικό.

O ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχουν εργαλεία στηριξης της εταιρείας όπως άλλωστε έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές για κολοσσούς του κλάδου (σ.σ. βλ. Lufthansa, Αir France που έλαβαν κρατική στήριξη) σε πρώτο επίπεδο, πέραν των οριζόντιων μέτρων που τυχόν αποφασιστούν από το κυβερνητικό επιτελείο, με ένα μοντέλο μακροπρόθεσμων εγγυήσεων των δανείων, αλλά και σε επίπεδο στήριξης των εργαζομένων.

Όσον αφορά στο θέμα της μεγάλης παραγγελίας των αεροσκαφών από την Airbus, η διοίκηση του ομίλου δήλωσε ότι «έχουμε προχωρήσει κανονικά στις παραλαβές των πρώτων αεροσκαφών, ωστόσο θα επιδιώξουμε την επιβράδυνση του χρονοδιαγράμματος για τη συνέχεια, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων θα συμβεί δεδομένου ότι και η ίδια η Airbus έχει επιβραδύνει τους ρυθμούς της».

Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ακόμη ότι, όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους κρίσεις, «εξετάζονται όλοι οι τρόποι ώστε να υπάρξει η προσαρμογή στα νέα δεδομένα όσον αφορά τις σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν έχει συμβεί τίποτα και αυτό το βλέπουμε και στις συζητήσεις που πραγματοποιεί η Airbus κι έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας με άλλους συνεργάτες της».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βασιλάκης: Να υπάρξουν κρατικά εργαλεία στήριξης της Aegean"

ΕΟΠΥΥ. Μέχρι πότε δεν χρειάζονται θεώρηση οι γνωματεύσεις

Παράταση της μη υποχρέωσης θεώρησης των γνωματεύσεων ΕΟΠΥΥ από ελεγκτή ιατρό
ΕΟΠΥΥ
Μαρούσι, 13/05/2020
ΔΒ3Ε/427/οικ.12459
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση σχετικά με παράταση προθεσμίας της μη υποχρέωσης θεώρησης των γνωματεύσεων του ΕΚΠΥ από ελεγκτή ιατρό»
Σας γνωρίζουμε ότι με την υπ αρ.ΕΑΛΕ/Γ.Π.28304 (ΦΕΚ 1774/Β΄/9-5- 2020) υπουργική απόφαση παρατείνεται η μη υποχρέωση θεώρησης γνωματεύσεων από ελεγκτή ιατρό, όπου αυτή ορίζεται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ, ΦΕΚ 4898/Β΄/2018) όπως ισχύει, έως την 30 Ιουνίου 2020.
odigostoupoliti
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ. Μέχρι πότε δεν χρειάζονται θεώρηση οι γνωματεύσεις"

Στα 361,828 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος τον Μάρτιο

Στα 361,828 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης στο τέλος Μαρτίου 2020 έναντι 356,014 δισ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2019.

Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία ανήλθαν στις 31.3.2020 στο ποσό των 25,675 δισ ευρώ έναντι 22,818 δισ ευρώ στις 31.12.2019

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 361,828 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος τον Μάρτιο"

Λιβύη: Πλήγμα για τον Χαφτάρ – Έχασε την αεροπορική βάση Ουατίγια

Δυνάμεις που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέκτησαν τον έλεγχο μιας αεροπορικής βάσης νοτιοδυτικά της Τρίπολης, σημειώνοντας την πιο σημαντική, ίσως, προέλασή τους σε διάστημα σχεδόν ενός έτους.

Η αεροπορική βάση Ουατίγια, σε απόσταση 125 χλμ. από την πρωτεύουσα, αποτελούσε μία στρατηγική βάση για τις δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.

Η εκστρατεία κλιμάκωσε απότομα μια σύγκρουση που μαινόταν για καιρό μεταξύ οργανώσεων με έδρα την ανατολική και τη δυτική Λιβύη και προκάλεσε αύξηση στρατιωτικών επεμβάσεων από ξένες δυνάμεις.

Δυνάμεις που είναι σύμμαχοι της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) πήραν τον πλήρη έλεγχο της Ουατίγια, δήλωσε νωρίς σήμερα, Δευτέρα, ο Οσάμα Τζουβέιλι, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, τον οποίο επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν δυνάμεις της ΚΕΕ να οδηγούν στους διαδρόμους προσγειοαπογείωσης της βάσης χωρίς να συναντούν εμπόδια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχόλια από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις της ΚΕΕ απώθησαν τους αντιπάλους τους με αυξημένη υποστήριξη από την Τουρκία, καταλαμβάνοντας πόλεις στην ακτή δυτικά της Τρίπολης τον περασμένο μήνα.

Ο ΛΕΣ, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, δεν κατάφερε να προωθηθεί σημαντικά από τα περίχωρα της Τρίπολης όπου έφθασε κατά τα πρώτα στάδια της εκστρατείας του.

Ο ΛΕΣ έχασε την Γκαριάν, την κύρια βάση εμπροσθοφυλακής του νότια της Τρίπολης, στη μεγαλύτερη ανατροπή που κατάφερε τον Ιούνιο του 2019, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει την Ταρχούνα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Πλήγμα για τον Χαφτάρ – Έχασε την αεροπορική βάση Ουατίγια"

Μόλις 2 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 24 διασωληνωμένοι

Μόλις δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, αλλά και δύο νέοι θάνατοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.836, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1473 (51.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 9 (37.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 165 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 47 ήταν γυναίκες (28.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 131.684 κλινικά δείγματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις 2 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 24 διασωληνωμένοι"

Παρατείνεται έως τα τέλη Μαίου η υποχρεωτική καραντίνα όσων εισέρχονται στην Ελλάδα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προχώρησε στην έκδοση αεροπορικής οδηγίας (Notam) που αφορά περιορισμούς επιβατών οι οποίοι εισέρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα για λόγους προστασίας από την πανδημία Covid-19.

Συγκεκριμένα με την αεροπορική οδηγία (Notam) παρατείνεται έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών.

Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

* Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, (Passengers in transit).

* Όλα τα πληρώματα αεροσκαφών, (Flight Crew).

* Επιβάτες κρατικών πτήσεων, (State Flights).

* Επιβάτες πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, (Sanitary Flights).

* Επιβάτες πτήσεων ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, (Humanitarian Flights).

* Επιβάτες πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, (Emergency Flights).

* Επιβάτες στρατιωτικών πτήσεων, (Military Flights).

* Επιβάτες εμπορευματικών πτήσεων, (Cargo Flights).

* Eπιβάτες πτήσεων της Frontex

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται έως τα τέλη Μαίου η υποχρεωτική καραντίνα όσων εισέρχονται στην Ελλάδα"

ΣτΕ: Φρένο στην εξαγορά δημοσίων εκτάσεων από τους καταπατητές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκλεισε την νομοθετική εκείνη πόρτα που έδινε στους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων την δυνατότητα να αγοράζουν τις εκτάσεις αυτές, έως 10 στρέμματα, σε πολύ χαμηλές τιμές και μάλιστα σε δόσεις από 4 έως 8 μήνες, αλλά και εάν κατέβαλαν όλο το ποσό του τιμήματος, τότε είχαν έκπτωση 10%.

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την διάταξη εκείνη του νόμου 4061/2012 που παρέχει την δυνατότητα στους αυθαιρέτως κατέχοντες δημόσια κτήματα, τουλάχιστον από την 5.6.1993 και μετά, δηλαδή στους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων, να τα εξαγοράσουν, με μηνιαίες μάλιστα δόσεις σε ύψος ίσο προς τις αντικειμενικές ή αγοραίες αξίες τους.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 23 του νόμου 4061/2012, παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον κατέχει ακίνητο-κτήμα, το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να υποβάλλει αίτηση εξαγοράς του, εφόσον αποδεικνύει την κατοχή του πριν την 5.6.1993 και η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα 10 στρέμματα.

Το τίμημα εξαγοράς των κατεχομένων ακινήτων ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής τους αξίας. Σε περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, το τίμημα καθορίζεται βάσει της αγοραίας τους αξίας. Παράλληλα, αν ο ενδιαφερόμενος είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότης και ασκεί αγροτική χρήση στο ακίνητο το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ή στο 1/3 της αγοραίας αξίας.

Μάλιστα, το τίμημα καταβάλλεται σε 4 εξαμηνιαίες άτοκες δόσεις και για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς και σε παραλιακές ή τουριστικές περιοχές, το τίμημα καταβάλλεται σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ σε περίπτωση κατά την οποία το τίμημα εξοφληθεί εφάπαξ, τότε παρέχεται έκπτωση 10%.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, με την υπ΄ αριθμ. 709/2020 απόφασή της, έκρινε ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 23 του ν. 4061/2012 (διαχείριση και προστασία ακινήτων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων) αποσυνδέουν το δικαίωμα εξαγοράς των δημοσίων εκτάσεων από πρόσωπα τα οποία δικαιούνται αποκατάστασης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, να παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών και του κράτους δικαίου, καθώς επιβραβεύουν τους καταπατητές της δημόσιας περιουσίας, παρέχοντάς τους έτσι το δικαίωμα να αποκτήσουν νόμιμο τίτλο κυριότητας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας διευκρινίζουν ότι η επίμαχη ρύθμιση του άρθρου 23 του ν. 4061/2012 αποσυνδέει το δικαίωμα εξαγοράς του δημοσίου κτήματος από κάθε προϋπόθεση, άλλη πέραν: 1) της κατοχής του τουλάχιστον από την 5.6.1993 και μετά και 2) της καταβολής του σχετικού τιμήματος.

Κατά το παρελθόν (1951 και 1977) ίσχυαν αντίστοιχες νομοθετικές διατάξεις οι οποίες όμως είχαν αφενός γνήσιο αποκαταστατικό σκοπό και αφετέρου υπήρχε διάκριση μεταξύ αστικών και αγροτικών ακινήτων, κάτι που με το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο του 2012, δεν ισχύει, αλλά αντίθετα εξομοιώνονται ανόμοιες μεταξύ τους καταστάσεις (που πρέπει από το νομοθέτη να διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο), κάτι το οποίο όμως δεν είναι ανεκτό από τις Συνταγματικές επιταγές.

Τέλος, το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, έθετε προϋποθέσεις ως προς την κατοχή του ακινήτου του δημοσίου. Δηλαδή, εάν επρόκειτο για γεωργική έκταση απαιτείτο η συστηματική καλλιέργειά της και εάν επρόκειτο για πρόσωπο που είχε το δικαίωμα αποκατάστασης, έπρεπε κατά κύριο επάγγελμα να είναι γεωργός , κ.λπ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Φρένο στην εξαγορά δημοσίων εκτάσεων από τους καταπατητές"

Εντολές Χατζηδάκη για άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων

Σε κατηγορηματικό τόνο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης καλεί με επιστολή του τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να υλοποιήσουν άμεσα τις κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών. Πρόκειται για αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές. Ο κ. Χατζηδάκης ζητεί δε να λάβει ενημέρωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειές τους μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Στην επιστολή του, δίνει το στίγμα της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης, διαμηνύοντας στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων:

«Η μηδενική ανοχή σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικά της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Δεν είμαστε εδώ για να αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν, για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας με πράξεις, όχι με λόγια. Είμαι σίγουρος πως όλοι μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, ο οποίος αποτελεί την πιο πλούσια κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά μας».

Τα συγκεκριμένα έργα κατεδάφισης τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών των Αποκεντρωμένων έχουν ήδη ενταχθεί στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» ύψους 6,28 εκατ. ευρώ. Όπερ σημαίνει ότι τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα και απομένει η άμεση ενεργοποίηση των Αποκεντρωμένων.

Ενδεικτικά, στην ανακοίνωση των υπουργείων, αναφέρονται οι περιοχές όπου έχουν δεσμευθεί τα υψηλότερα ποσά:

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής έχουν ενταχθεί τα έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε ρέματα της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, όπως και στο ρέμα Πικροδάφνης στα όρια των Δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου καθώς και σε δάση-δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στη Δυτική και Ανατολική Αττική. Συνολικός προϋπολογισμός: 1.634.917 ευρώ.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Κρήτης έχουν ενταχθεί τα έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε ευαίσθητα περιβαλλοντικές περιοχές (αιγιαλός, παραλίες, δάση). Συνολικός προϋπολογισμός 1.135.000 ευρώ.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, έχουν ενταχθεί έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, επίσης σε αιγιαλό, παραλίες και δάση, συνολικού προϋπολογισμού 985.000 ευρώ

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στη Ρόδο έχει ενταχθεί η εκτέλεση κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται σε αιγιαλό-παραλία, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 935.000 ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντολές Χατζηδάκη για άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων"

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο εμπνευστής του μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη

Ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος το περασμένο Σάββατο μετατέθηκε αιφνίδια με διάταγμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, υπέβαλε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, γνωστός ως «ο αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης» για την χάραξη ΑΟΖ, δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι' αυτό αποχωρεί από το στράτευμα. Σημειώνεται ότι μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του τούρκου επιτελάρχη.

Ωστόσο άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Hurriyet Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Παραιτήθηκε ο εμπνευστής του μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη"

Αγρίνιο: Σέρβιρε ποτά στο μπαρ ενώ άκουγε από ασύρματο την ΕΛ.ΑΣ.!

Δεν του φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμος ο... ασύρματος που είχε συντονισμένο στην συχνότητα της Αστυνομίας για να αποφύγει τυχόν ελέγχους, ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ στο Καινούργιο του Δήμου Αγρινίου που άνοιξε παραβιάζοντας τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον κορονοϊό και σέρβιρε οινοπνευματώδη ποτά στους πελάτες του!

Οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν ότι το μπαρ λειτουργούσε κανονικά, απέφυγαν τις συνεννοήσεις μέσω ασυρμάτου και εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά στον 41χρονο επιχειρηματία, βάζοντάς του χειροπέδες! Σε βάρος του βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου με την δικογραφία που σχηματίστηκε για παράβαση της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τον ασύρματο.

Βιαστικός ήταν και ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε χωριό της Άρτας, που εντοπίστηκε αστυνομικούς του τοπικού τμήματος να το λειτουργεί κανονικά το βράδυ του Σαββάτου, παραβιάζοντας την απαγόρευση λειτουργίας. Σε βάρος του επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Σέρβιρε ποτά στο μπαρ ενώ άκουγε από ασύρματο την ΕΛ.ΑΣ.!"

Αριθμός επιβατών για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί και πρόστιμα

Πόσους επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί
Στα ταξί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας, τόσο από τους επιβάτες, όσο και από τον οδηγό
Συγκεκριμένα:
Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.30612/2020 – ΦΕΚ τεύχος Β’ 1869/17-05-2020
Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
 Άρθρο 4
Μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης με οδηγό
1. Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών, πλέον του οδηγού.
2. Για επιβατηγά οχήματα οκτώ (8) ή (9) θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012, επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών πλέον του οδηγού.
3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.
4. Για τις περιπτώσεις των παρ. 1 έως 3, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, τόσο από τους επιβάτες, όσο και από τον οδηγό.
5. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα ευρώ (150 €), τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.
Άρθρο 5
Μέτρα προστασίας σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα
1. Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών πλέον του οδηγού.
2. Για επιβατηγό οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών πλέον του οδηγού.
3. Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 ισχύουν και για τα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου Βαν οχήματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 61512/2900/11.12.2002 υπουργικής απόφασης (Β’ 1548).
4. Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης).
5. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα ευρώ (150 €) τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους επιβάτες.
odigostoupoliti
Διαβάστε Περισσότερα » "Αριθμός επιβατών για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί και πρόστιμα"

Οριστικό: Ανοίγουν τέλος Ιουνίου τα γυμναστήρια

Οι ιδιοκτήτες αγωνιούν, οι πελάτες αδημονούν. Και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έλυσε το μυστήριο για το πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια.

«Όλα τα γυμναστήρια της χώρας είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν 29 Ιουνίου και έως τότε ο κλάδος βρίσκεται σε αναστολή με όσα προβλέπονται για αυτές τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους». Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18.05.2020) μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Νίκος Παπαθανάσης.

«Ως προς τον προγραμματισμό τηρούμε τα επτά στάδια επανεκκίνησης» εξήγησε ο υφυπουργός.

Ανοίγουν αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια

Από σήμερα, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης του… «ξεπαγώματος», ανοίγουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τα κολυμβητήρια για την κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης αθλητών σωματείων, αμειβόμενων αθλητών, και ανώνυμων αθλητικών εταιρειών, με μέλη ηλικίας 13 ετών και άνω.

Η χρήση των κολυμβητηρίων επιτρέπεται και για θεραπευτικούς λόγους.

Προτεραιότητα σε όλες τις εγκαταστάσεις έχουν οι αθλητές προ-ολυμπιακών και εθνικών ομάδων.

Επίσης, επιτρέπεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων των ομίλων με νόμιμη άδεια λειτουργίας για τένις, κρίκετ, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός.

Τη λειτουργία τους ξεκινούν, επίσης, οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για τα αθλήματα ιστιοπλοΐας, κωπηλασίας, καγιάκ, σερφ και θαλάσσιο σκι.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό: Ανοίγουν τέλος Ιουνίου τα γυμναστήρια"

Ενώσεις Γονέων: Πώς σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την βιντεοσκόπηση στο μάθημα

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το κύμα αντίδρασης στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην καθιέρωση της βιντεοσκόπησης και ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία. Αύριο Τρίτη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν νέο συλλαλητήριο κατά του πολυνομοσχεδίου αλλά και του live streaming.
Αλλά στο χορό μπαίνουν όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη και οι Ενώσεις Γονέων που αντιδρούν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση της εξαγγελίας Κεραμέως.
Συγκεκριμένα η Ένωση Γονέων Περιστερίου καλεί τα μέλη του να καταθέσουν «αίτηση και δήλωση» με την οποία να δηλώνουν προς τη διεύθυνση του σχολείου τα εξής:
«σας απαγορεύω να προβείτε στη βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοση οποιουδήποτε προσωπικού δεδομένου του/της κηδευομένου/νης ανηλίκου μαθητή/τριας όπως βιντεοσκόπηση του προσώπου του/της, αναμετάδοση της φωνής του/της, αναφορά από οποιονδήποτε εντός της αίθουσας (εκπαιδευτικού ή μαθητή) του επωνύμου του/της και γενικά απαγορεύω την αναμετάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας, νύξης συμβουλής που μπορεί να προκαλέσει συσχέτιση του/της κηδευομένου/νης ανηλίκου μαθητή/τριας μου και άρα μπορεί να βλάψει δυνητικά την προσωπικότητά του/της».
Δείτε όλη την αίτηση-δήλωση την οποία καλεί η Ένωση Γονέων Περιστερίου να καταθέσουν μαζικά οι γονείς και κηδεμόνες στις κατά τόπους διευθύνσεις σχολείων των παιδιών τους ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κυβερνητική τροπολογία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενώσεις Γονέων: Πώς σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την βιντεοσκόπηση στο μάθημα"

Άρση των μέτρων - Κρήτη: Αυξήθηκαν τα δρομολόγια στα αεροδρόμια

Μερική επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την αεροπορική σύνδεση της Κρήτης από σήμερα, με τα μέτρα προστασίας σε αεροσκάφη και αερολιμένες να καθορίζουν τη νέα πραγματικότητα.

Ηράκλειο

Τέσσερα συνολικά δρομολόγια προς το Ελ. Βενιζέλος εκτελούνται από σήμερα από το Αεροδρόμιο Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης, στο οποίο τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αερολιμενάρχη του Αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» Γιώργο Πλιάκα, οι επιβάτες από την είσοδό τους στο χώρο του Αεροδρομίου αλλά και μέσα στα αεροσκάφη φορούν προστατευτικές μάσκες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους του Αεροδρομίου.

«Η κίνηση προφανώς δεν μπορεί να ομοιάζει με τις εποχές που είχαμε ημερησίως 180 πτήσεις. Είναι η πρώτη ημέρα σήμερα που μπορούν να ταξιδέψουν όσοι επιθυμούν να το πράξουν και ήταν αναμενόμενο ότι η κίνηση δεν θα έχει κάποια τεράστια αλλαγή. Από σήμερα έχει προστεθεί μία ακόμη πτήση για Αθήνα και συνολικά εκτελούνται εβδομαδιαίως τέσσερις πτήσεις από το Ηράκλειο για τη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Πλιάκας.

Χανιά

Με δύο προγραμματισμένες πτήσεις, προς την Αθήνα στις 14:30 και στις 17:40 «ανοίγει» για το αεροδρόμιο Χανίων η επιστροφή στη μερική κανονικότητα ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι αεροπορικές εταιρείες να πυκνώσουν τα δρομολόγια τους στις γραμμές εσωτερικού.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Fraport Greece στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων όπως και στα άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται, λαμβάνονται στο ακέραιο όλα τα μέτρα για τη δημόσια υγεία , τηρούνται στο ακέραιο οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και το επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας είναι πολύ υψηλό.

Τα μέτρα αφορούν το προσωπικό που απασχολείται στο αεροδρόμιο καθώς και τους επιβάτες που διακινούνται μέσω του αεροδρομίου Χανίων.

Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία έχουν γίνει προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό της διαχειρίστριας εταιρείας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ρόμπες μιας χρήσης, σκουφάκια και γυαλιά προστασίας). Οι υπάλληλοι ασφαλείας (security) στα σημεία ελέγχου επιβατών κατά την αναχώρηση φορούν υποχρεωτικά μάσκες ενώ η χρήση γαντιών προβλέπεται ούτως ή άλλως στην πρότυπη διαδικασία σε όλα τα αεροδρόμια διαχείρισης της Fraport Greece. Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια προχωρούν αδιάλειπτα σε συστάσεις για τήρηση της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου για τους επιβάτες που περιμένουν τόσο στον έλεγχο όσο και στις πύλες αναχώρησης.

Παράλληλα, τα συνεργεία καθαρισμού έχουν εντατικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας και προληπτικής απολύμανσης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του αεροδρομίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση των μέτρων - Κρήτη: Αυξήθηκαν τα δρομολόγια στα αεροδρόμια"

Βρέθηκε αντίσωμα που εξουδετερώνει τη δράση του κορονοϊού

Επιστήμονες βρήκαν ένα ακόμη εξουδετερωτικό αντίσωμα, που είχε απομονωθεί παλαιότερα από έναν ασθενή, ο οποίος ανέρρωσε πριν χρόνια από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), το οποίο μπλοκάρει αποτελεσματικά τη μολυσματικότητα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Οι επιστήμονες από την Ελβετία, τη Γαλλία (Ινστιτούτο Παστέρ) και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Βίσλερ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Τέτοια εξουδετερωτικά αντισώματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων αντι-ιικών φαρμάκων και εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Τα αντισώματα παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απάντηση σε ξένους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να εστιάσουν σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (αντιγόνο) του «εισβολέα». Στην περίπτωση του νέου ιού, στόχος είναι η προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του (spike) με την οποία διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές είχαν προηγουμένως εντοπίσει μονοκλωνικά αντισώματα από έναν ασθενή, ο οποίος είχε αναρρώσει από SARS το 2003 και είχαν ήδη διαπιστώσει, μέσα από δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους, ότι αυτά τα αντισώματα μπορούσαν να εξουδετερώσουν κορονοϊούς.

Αυτή τη φορά, διερεύνησαν τις δυνατότητες που έχουν 25 από αυτά τα αντισώματα κατά του νέου ιού SARS-CoV-2 και βρήκαν ότι οκτώ μπορούν να προσδεθούν τόσο στον ιό όσο και στα μολυσμένα από αυτόν κύτταρα.

Ιδίως ένα αντίσωμα το S309, διαπιστώθηκε ότι έχει ισχυρή εξουδετερωτική δράση κατά του νέου ιού, καθώς προσδένεται ακριβώς στην «ακίδα» του. Το S309 μπορεί να δράσει επίσης σε συνδυασμό με ένα άλλο λιγότερο ισχυρό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει σε ένα διαφορετικό σημείο της ίδιας πρωτεΐνης spike.

Η συνέργεια αυτή των δύο αντισωμάτων μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες εξουδετέρωσης του ιού και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ανθεκτικών μεταλλάξεων του, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθούν κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα ελέγχουν τον SARS-CoV-2. Όμως θα πρέπει πρώτα να γίνουν δοκιμές τους σε ανθρώπους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε αντίσωμα που εξουδετερώνει τη δράση του κορονοϊού"

Κορωνοϊός - Ρωσία: Λιγότερα από 9.000 κρούσματα για πρώτη φορά μετά την πρωτομαγιά

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε λιγότερα από 9.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε διάστημα 24 ωρών για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου, με τις αρχές να εκτιμούν ότι η κατάσταση της επιδημίας στη δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 8.926 νέα κρούσματα της covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανεβάζοντας σε 290.678 τον συνολικό αριθμό τους, ενώ οι νεκροί είναι 2.722. Πρόκειται για τον μικρότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων από την 1η Μαΐου.

Η ρωσική υγειονομική υπηρεσία Rospotrebnadzor ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι «η κατάσταση σταθεροποιείται σε όλη τη χώρα», όπου την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η χαλάρωση του lockdown έπειτα από ενάμιση μήνα αυστηρών περιορισμών.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν εκτίμησε σήμερα ότι η χώρα κατάφερε «να περιορίσει την αύξηση» των νέων κρουσμάτων, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την κατάσταση «περίπλοκη».

«Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα παραμένει περίπλοκη, όμως παρόλα αυτά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι καταφέραμε να περιορίσουμε την αύξηση της νοσηρότητας», σχολίασε στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση ο Μισούστιν, ο οποίος είχε προσβληθεί από την covid-19.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ρωσία: Λιγότερα από 9.000 κρούσματα για πρώτη φορά μετά την πρωτομαγιά"

Κατασχέθηκαν 850.000 ακατάλληλες μάσκες στο «Ελ. Βενιζέλος»

Επιτήδειοι επιχείρησαν να εισάγουν και να ρίξουν στην αγορά εκατοντάδες χιλιάδες ακατάλληλες για χρήση προστατευτικές μάσκες, ωστόσο οι τελωνειακές αρχές στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τους χάλασαν τα σχέδια.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο τ/σ Alpha, μετά από έλεγχο των τελωνειακών και υγειονομικών αρχών του αεροδρομίου σε φορτίο με προστατευτικές μάσκες στις αποθήκες του τελωνείου, διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω προϊόν ήταν ακατάλληλο.

Το φορτίο κατασχέθηκε, ενώ κινούνται οι διαδικασίες εναντίον των εισαγωγέων, ενώ σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκε και πάλι στο «Ελ. Βενιζέλος» φορτίο με 1 εκατ. προστατευτικές μάσκες, οι οποίες ήταν επίσης ακατάλληλες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέθηκαν 850.000 ακατάλληλες μάσκες στο «Ελ. Βενιζέλος»"

Προειδοποίηση από τις τράπεζες για απάτες μέσω της κάρτας SIM-Πώς μπαίνουν οι δράστες στο e-Banking

Η χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου ως ένα από τα κύρια και βασικά στοιχεία για την ισχυρή και αξιόπιστη ταυτοποίηση του κατόχου/συνδρομητή του, αποτελεί διεθνή πρακτική που χρησιμοποιούν οργανισμοί, εταιρίες και το δημόσιο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, οι τράπεζες δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτή την πρακτική, αφού χρησιμοποιούν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου των πελατών τους ως το μέσο για την αποστολή κωδικών μίας χρήσης (OTP) που ενισχύουν την ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών (μεταφορές κεφαλαίων, αγορές με κάρτες, κ.λπ), την αποστολή ειδοποιήσεων ασφαλείας (alerts) για συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί και την εξ αποστάσεως εγγραφή τους σε νέες υπηρεσίες.
Τι είναι η απάτη της μορφής SIM Swapping;
Καταρχήν, η αντικατάσταση/αλλαγή της κάρτας SIM (SIM Replace) είναι μια καθόλα νόμιμη υπηρεσία που προσφέρουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητές τους, ώστε οι τελευταίοι να διατηρήσουν τον αριθμό τηλεφώνου τους σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής τους ή λόγω ανάγκης χρήσης διαφορετικού μεγέθους κάρτας SIM. Με την ενεργοποίηση της νέας κάρτας SIM, η παλαιά κάρτα αυτόματα απενεργοποιείται και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) πραγματοποιούνται εφεξής από την καινούργια κάρτα που λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό.
Μόλις ενεργοποιήσουν τη νέα κάρτα, η παλιά, που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του εξαπατήσαντος δράστη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών. (π.χ. λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λπ).
Πώς μπορούν οι δράστες να μπουν στο e-Banking μου;
Η μη εξουσιοδοτημένη αντικατάσταση/ανταλλαγή της κάρτας SIM αποτελεί συνήθως το δεύτερο σκέλος του παραπάνω παράνομου τρόπου δράσης. Κατά το πρώτο σκέλος, οι δράστες έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τους κωδικούς e-Banking συνήθως μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος «ψαρέματος» (phishing) ή μέσω κακόβουλου λογισμικού (trojan/malware) που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του θύματος.
Χρήσιμες Συμβουλές, Τι μπορώ να κάνω;
-Αν το κινητό σας σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Μερικές φορές μπορεί να χάσετε σήμα λόγω ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, εάν χάσετε την υπηρεσία σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.
-Μην αποκαλύπτετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
-Εγγραφείτε στις υπηρεσίες των οργανισμών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.
-Μην απαντάτε ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις που σας ζητούν τα στοιχεία λογαριασμών σας και τον καταχωρημένο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
-Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) ιστοσελίδων και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία που μπορεί να λάβετε από άγνωστους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ελέγξτε προσεκτικά τον αποστολέα καθώς οι δράστες συχνά προσποιούνται νόμιμες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
-Μην κοινοποιείτε σε κανέναν και μην εισάγετε σε άγνωστες ιστοσελίδες, τους κωδικούς e-banking σας (username και password) ή αριθμούς καρτών. Επιβεβαιώνετε ότι έχετε επισκεφθεί το επίσημο site της Τράπεζάς σας και θυμηθείτε ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν θα σας ζητήσουν τους κωδικούς σας.
-Ο υπολογιστής και οι συσκευές σας (tablet, έξυπνα κινητά) να έχουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού και εφαρμογών. Εγκαταστήστε και έχετε πάντα ενημερωμένο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.
-Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.
-Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης τύπου SIM Swapping ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την Τράπεζά σας.
Τι μέτρα λαμβάνουν οι τράπεζες
Οι τράπεζες δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν ένας συνδρομητής έχει πέσει θύμα απάτης τύπου SIM Swapping, phishing ή εάν έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό ο υπολογιστής του και έχουν υποκλαπεί οι κωδικοί του.
Οι τράπεζες πάντοτε στοχεύουν στη διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σύμφωνα με τις τρέχουσες τεχνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριών καθώς και τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Επιπλέον, δίνεται μεγάλη έμφαση στην εμπειρία χρήσης και την ταχύτητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους Πελάτες τους.
Οι ηλεκτρονικές απάτες είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα και για την αντιμετώπισή τους απαιτείται η συνεργασία πολλών εμπλεκόμενων μερών ώστε να αποτρέπονται ή να προλαμβάνονται. Ειδικά αυτή την περίοδο, όπου η χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω του κορωνοϊού, οι δράστες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ιδιαίτερες συνθήκες με αυξημένες απόπειρες υποκλοπής στοιχείων.
Στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Απάτης στα Μέσα και Συστήματα Πληρωμών με σκοπό την παρακολούθηση, επεξεργασία και καθοδήγηση στον τομέα αυτό. Η Επιτροπή συντονίζει τη συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος και συνεργάζεται συστηματικά με λοιπούς αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση από τις τράπεζες για απάτες μέσω της κάρτας SIM-Πώς μπαίνουν οι δράστες στο e-Banking"

Μεταναστευτικό: 180 ευρώ το μήνα ανά στρέμμα σε Σάμο, Κω, Λέρο για κλειστά κέντρα μέχρι το 2030

Με μηνιαίο μίσθωμα 180 ευρώ το στρέμμα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναζητά εκτάσεις σε Σάμο, Κω και Λέρο για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, που θα λειτουργήσουν ακόμα και μέχρι το 2030. Με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τη μίσθωση γεωτεμαχίων σε συγκεκριμένες περιοχές των 3 αυτών νησιών, όπου θα εγκατασταθούν κλειστά ελεγχόμενα κέντρα ήδη «τρέχουν».

Πρόκειται για εκτάσεις στη θέση «ΖΕΡΒΟΥ» του δήμου Ανατολικής Σάμου, δημοτικής ενότητας Βαθέως, για την επέκταση του κέντρου υποδοχής, στη θέση «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΖΑΡΗ», περιοχή «Μεσοβούνι», του δήμου Κω, για την επέκταση του υφιστάμενου κέντρου υποδοχής και στη θέση «Όρμος Λακκί» του δήμου Λέρου με σκοπό τη μετεγκατάσταση της υφιστάμενης δομής.

Η διάρκεια των ανωτέρω μισθώσεων θα ξεκινήσει από την υπογραφή της σύμβασης και θα λήγει την 31-12-2025. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διατηρεί το δικαίωμα προαιρέσεως να παραταθεί εγγράφως η μίσθωση για 5 επιπλέον έτη, με το ίδιο μίσθωμα και τους ίδιους όρους. Το μηνιαίο μίσθωμα, για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, θα ανέρχεται σε 180,00ευρώ ανά στρέμμα.

Αναφορικά με την καταβολή του, εντός 2 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης μισθώσεως θα προκαταβληθεί στον εκμισθωτή ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί στα μισθώματα των μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και μέχρι την 31-12-2020. Από 1-1-2021 και μέχρι την 31-12-2025, τα μηνιαία μισθώματα θα προκαταβάλλονται ανά εξάμηνο, εντός 2 μηνών από την έναρξη του εξαμήνου αυτού.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, που έχουν στην αποκλειστική τους κυριότητα, νομή και κατοχή, γεωτεμάχιο ευρισκόμενο στις παραπάνω θέσεις καθώς και κάτοχοι-μισθωτές γεωτεμαχίων των περιοχών αυτών εφόσον προσκομίσουν έγγραφη συναίνεση-υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του γεωτεμαχίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό: 180 ευρώ το μήνα ανά στρέμμα σε Σάμο, Κω, Λέρο για κλειστά κέντρα μέχρι το 2030"

Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που ο νεαρός πηδάει από τον Φάρο και χτυπάει στο μπετόν

Σοκαρισμένη είναι η πόλη της Ναυπάκτου από το τραγικό χθεσινό δυστύχημα στο λιμάνι της πόλης.
Ένα νεαρό παιδί ανέβηκε στον Φάρο για να κάνει βουτιά αλλά χτύπησε άσχημα, επειδή είχε βάλει στοίχημα με τους φίλους του.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο 17χρονος που βρέθηκε στις πολεμίστρες του Φάρου, διστάζει να πηδήξει, αφού όπως μας έχουν πει οι στενοί του φίλοι, δεν το είχε ξανακάνει ποτέ.
Δείτε το βίντεο με μεγάλη προσοχή αφού περιέχει σκληρές εικόνες (Έχουμε περικόψει τα ευαίσθητα σημεία)
Σήμερα το πρωί η μητέρα του νεαρού, ευχαρίστησε τον Θεό που το παιδί της επέζησε από αυτό το φρικτό περιστατικό και τον κόσμο για την συμπαράσταση του.
npress
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που ο νεαρός πηδάει από τον Φάρο και χτυπάει στο μπετόν"

Αμβρόσιος: Στους αφορισμένους Μητσοτάκη, Κεραμέως και Χαρδαλιά εύχομαι «Καλή Μετάνοια»!

Συνεχίζει ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος να διασύρει την πίστη, καθώς μετά το χθεσινό μεγαλοπρεπέστατο «άδειασμα» της Ιεράς Συνόδου, υποστηρίζει σήμερα ότι η Ιεραρχία «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου».

«Δυστυχώς το κακό δεν απεφεύχθη. Ο αφορισμός έγινε» επιμένει ο πρ. Καλαβρύτων και συνεχίζει ότι έκανε αυτήν την κίνηση αφορισμού των κυβερνώντων, όπως τονίζει σε ανάρτησή του «από αγάπη προς τον Χριστό, που ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΑΝ! Και από χριστιανική αγάπη τόσο προς την Κυρία Υπουργό, όσο και προς τα άλλα δύο Μέλη της Κυβερνήσεως, ήτοι τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ασεβέστατο Υπουργό κ. Χαρδαλιά».

Ο κ. Αμβρόσιος λέει ότι η ενέργεια αυτή έχει σκοπό να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, και υποστηρίζει ότι «η Ιεραρχία κοιμάται τον ύπνον του δικαίου. Η ενέργειά μας ασφαλώς και θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα! Είναι και αυτός ένας από τους στόχους μας! Διότι, ενώ η Ορθοδοξία μας αλλοιώνεται και παραχαράσσεται, δυστυχώς η Ιεραρχία μας «κοιμάται τον ύπνον του δικαίου»!!!! Μακάρι η τολμηρή αυτή ενέργειά μας να αφυπνήσει τις συνειδήσεις των Αδελφών μας Αρχιερέων πρός δόξαν Κυρίου. Στούς αφωρισμένους πλέον, ήτοι τον κ. Μητσοτάκην, την καν Κεραμέως και τον κ. Χαρδαλιάν εύχομαι ΚΑΛΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑΝ!».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμβρόσιος: Στους αφορισμένους Μητσοτάκη, Κεραμέως και Χαρδαλιά εύχομαι «Καλή Μετάνοια»!"

Πως το Κράτος θα πάρει πίσω τα 800άρια από όσους δεν τα δικαιούνται

Ρητή πρόβλεψη για επιστροφή των 800 ευρώ που χορήγησε το Κράτος ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, λόγω πανδημίας, σε εργαζόμενους , ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις προβλέπει η τελευταία ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε πρόσφατα.

Σε αυτή υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για «αχρεωστήτως καταβληθέντα» χρήματα, για πρόσωπα τα οποία δεν δικαιούνταν τα χρήματα αυτά. Δηλαδή πέραν των διοικητικών και ποινικών ευθυνών υπάρχει πρόβλεψη επιστροφής των χρημάτων αυτών, σε περίπτωση που δηλωθούν ψευδή στοιχεία προκειμένου να εισπραχθεί το 800άρι.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Άρθρο 2

«Αχρεωστήτως καταβληθέντα – αναδρομικότητα και συμψηφισμός πληρωμών

1.Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως .

2.Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός κι αν άλλως ορίζεται στις ανωτέρω διατάξεις της παρούσας».

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Πως το Κράτος θα πάρει πίσω τα 800άρια από όσους δεν τα δικαιούνται"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news