facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ιταλία: Κλειστά όλα τα καταστήματα -Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κόντε

Η Ιταλία υιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό. Σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε τα εξής:

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ’ οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες».

Ο Κόντε τόνισε επίσης ότι «Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Ιταλία αυξήθηκε στους 827 την Τετάρτη, από 631 που ήταν την Τρίτη, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στις 12.462, από 10.149 την Τρίτη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Κλειστά όλα τα καταστήματα -Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κόντε"

Κορονοϊός: Κλείνουν τα σχολεία και στη Δανία – Στα σπίτια τους οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού προχωρά και η Δανία.

Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να κλείσει όλα τα δημόσια σχολεία και έδωσε εντολή να μείνουν σπίτια τους όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πλην εκείνων που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

«Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά», ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ήρθαν σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Δανία ξεπέρασαν τα 500, παρουσιάζοντας 10πλάσια αύξηση μέσα σε μόλις τρεις μέρες. Σύμφωνα με τις Αρχές, δύο άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως είπε η πρωθυπουργός, όλοι οι Δανοί πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να απομονωθούν, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.

Ζήτησε επίσης να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις πάνω από 100 ατόμων.

Για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της επιδημίας, η οποία κηρύχθηκε σήμερα πανδημία από τον ΠΟΥ, η Δανία συμφώνησε να δώσει φοροαπαλλαγές ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Κλείνουν τα σχολεία και στη Δανία – Στα σπίτια τους οι δημόσιοι υπάλληλοι"

Ιταλία: Μόνο με υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης εκτός σπιτιού

Το Υπουργείο Εσωτερικών στην Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα έντυπο που είναι απαραίτητο για να δικαιολογήσει κάποιος τις μετακινήσεις του την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει την χώρα.

Δηλαδή αν ένας Ιταλός θέλει να βγει από το σπίτι του θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το συγκεκριμένο έντυπο και να το επιδείξει σε περίπτωση ελέγχου από τους αστυνομικούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Η καραντίνα που κήρυξε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προβλέπει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους. Επιτρέπονται μόνο μετακινήσεις για αποδεδειγμένες ανάγκες εργασίας, για ειδικούς λόγους και για λόγους υγείας.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Μόνο με υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης εκτός σπιτιού"

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 20.000 κρούσματα στην Ευρώπη

Πάνω από 20.000 άνθρωποι (22.307) έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην Ευρώπη και 930 έχουν πεθάνει από τον ιό, μέχρι τις 19:00 ώρα Ελλάδας σύμφωνα με νέο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, στον οποίο προχώρησε συγκεντρώνοντας επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 12.462 κρούσματα, από τα οποία 2.313 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο και 827 θανάτους στο σύνολο. Στην Ισπανία έχουν καταγραφεί 2.128 κρούσματα (506 νέα) και 47 θάνατοι. Στην Γαλλία 2.281 κρούσματα και 48 θάνατοι, στην Γερμανία 1.567 κρούσματα (428 νέα) και 3 θάνατοι και στην Ελβετία 642 κρούσματα (152 νέα) και 4 νεκροί.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας κατέγραψαν 15 νέους θανάτους σήμερα, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία να ανέλθει σε 48, την ώρα που καταγράφεται μεγάλη άνοδος και στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς σε δυο νέες περιοχές της χώρα, την Κορσική και την αστική ζώνη γύρω από την πόλη του Μονπελιέ στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 2.281, συμπλήρωσε ο Βεράν. Πρόκειται για μια αύξηση 497 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες.

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού, με ένα νοσοκομείο στη Στοκχόλμη να ανακοινώνει πως ένας ηλικιωμένος ασθενής υπέκυψε στην εντατική.

«Ο ασθενής είχε τον Covid-19 καθώς και μια υποκείμενη ασθένεια», ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα στην Χούντινγκε, έξω από τη σουηδική πρωτεύουσα.

Στη σκανδιναβική χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 436 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παράλληλα σήμερα η κρατική υπηρεσία υγείας ζήτησε από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις συναθροίσεις ανω των 500 ατόμων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Όλα τα κρατικά μουσεία της Μαδρίτης, συμπεριλαμβανομένου του Πράδο, του Ρέινα Σοφία και του Τίσεν-Μπορνεμίσθα, θα κλείσουν για το κοινό λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού που πλήττει την ισπανική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, 12 Μαρτίου» και θα ισχύσουν μέχρι νεωτέρας, ανέφερε μέσω του Twitter το υπουργείο Ισπανίας.

Το Ρέινα Σοφία, όπου στεγάζονται η περίφημη «Γκερνίκα» του Πικάσο και άλλα αριστουργήματα σύγχρονης τέχνης, επιβεβαίωσε ότι θα κλείσει τις πύλες του.

Στη Μαδρίτη έχουν κλείσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για 15 ημέρες και έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις.

Η χρήση του όρου παγκόσμια πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να περιγραφεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισής του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

Ο δρ Μάικ Ράιαν είπε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι “πολύ σοβαρή” και ότι ο διεθνής οργανισμός θα ήθελε να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη περίθαλψη για τους ασθενείς. Δήλωσε ότι εστάλησαν 40.000 τεστ για την ενίχνευση του κορονοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο τα ιατρικά εφόδια έχουν “πολύ μεγάλη έλλειψη” και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλες προμήθειες.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ωστόσο άλλες χώρες “θα βρεθούν πολύ σύντομα στην ίδια κατάσταση με τον κορονοϊό”.

Ο δρ Ράιαν είπε επίσης ότι υπάρχει “έλλειψη ανθεκτικότητας στα συστήματα δημόσιας υγείας ορισμένων χωρών και απηύθυνε έκκληση για καλύτερη παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και “βελτίωση σε αυτά που κάνουμε”.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους από την πλευρά του κάλεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό της επιδημίας.

“Μας προβληματίζουν βαθύτατα και τα ανησυχητικά επίπεδα της ταχύτητας και της σοβαρότητας του ιού και τα ανησυχητικά επίπεδα της αδράνειας. Έτσι καταλήξαμε στην αποτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία”, δήλωσε.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 20.000 κρούσματα στην Ευρώπη"

Προκαλεί η Άγκυρα: Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Μιχάλης-Χρήστος Διάμεσης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τον Έλληνα πρέσβη ζητήθηκε να σταματήσουν «οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, να απευθύνει σύσταση στις μονάδες της στα χερσαία σύνορα και να σταματήσει τις συλλήψεις δημοσιογράφων που καλύπτουν την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη».

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι ο πρέσβης κλήθηκε για εξηγήσεις σχετικά με τις «παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και την σύλληψη δημοσιογράφων».

Η κίνηση θεωρείται ως παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Άγκυρας, καθώς το πρωί, εκλήθη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα μετά το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού ανοικτά της Κω.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί η Άγκυρα: Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη"

Κορονοϊός: Κλειστά σχολεία και στην Κύπρο για μια εβδομάδα

Ο κορονοϊός θα κρατήσει κλειστά τα σχολεία και στην Κύπρο για μια εβδομάδα από την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στην Κύπρο, αναστέλλεται η λειτουργία και όλων των υπόλοιπων σχολείων παγκυπρίως, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών (συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων επαρχίας Λευκωσίας των οποίων δεν είχε ανασταλεί μέχρι τώρα η λειτουργία), από την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.

Μέχρι τις 20 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία στην Επαρχία Λευκωσίας, τα οποία ανέστειλαν τη λειτουργία τους από χθες.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την εμφάνιση πρόσθετων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού COVID-19 στην Κύπρο και με σκοπό την πρόληψη και την αποτροπή της μετάδοσης, μετά από συνεννοήσεις με τον Υπουργό Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έλαβε σήμερα επιπρόσθετα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού COVID-19.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφέρει ότι η αναστολή λειτουργίας σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας, που ανακοινώθηκε χθες, παρατείνεται και για την επόμενη εβδομάδα, μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία και όλων των υπόλοιπων σχολείων παγκυπρίως, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών (συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων επαρχίας Λευκωσίας των οποίων δεν είχε ανασταλεί μέχρι τώρα η λειτουργία), από την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.

Όπως αναφέρει, η ετεροχρονισμένη έναρξη της αναστολής στοχεύει στο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος (αύριο) στους ενδιαφερόμενους γονείς προκειμένου να κάνουν τυχόν απαραίτητες διευθετήσεις.

Σημειώνει, επίσης, ότι αναστέλλεται η λειτουργία και όλων των άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου, απογευματινών και βραδινών, των Ειδικών Σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, όπως και των φροντιστηρίων, παγκυπρίως, από την Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.

Αναφέρει, ταυτόχρονα, ότι πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους και όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, σε όλη την Κύπρο, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020.

«Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων γίνεται για προληπτικούς και μόνο λόγους, εφόσον μέχρι στιγμής δεν παρατηρήθηκε οποιοδήποτε κρούσμα ή περιστατικό που να έχει σχέση με σχολεία. Συστήνεται σε όλους να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας, να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας», προσθέτει.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, εξετάζει τη δυνατότητα να εξασφαλισθεί στο διάστημα της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας εκπαίδευση, ιδιαίτερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου που προετοιμάζονται φέτος για τις παγκύπριες εξετάσεις.

Το Υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο παράτασης των σχολικών εργασιών, εφόσον χρειαστεί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι σχετικοί Κανονισμοί, ούτως ώστε να αναπληρωθεί ο διδακτικός χρόνος που θα απολεσθεί.

Παράλληλα, εξετάζεται από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με εργοδοτικές οργανώσεις, η πιθανότητα να δοθούν διευκολύνσεις στους εργαζόμενους γονείς κατά το διάστημα που δεν θα λειτουργούν τα σχολεία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Κλειστά σχολεία και στην Κύπρο για μια εβδομάδα"

Κοροναϊός: Ο πρώτος θάνατος στη Βουλγαρία

Μια 66χρονη γυναίκα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του από τον κοροναϊό στην Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η 66χρονη Βουλγάρα διεκομίστηκε χθες στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου με σοβαρή πνευμονία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ο πρώτος θάνατος στη Βουλγαρία"

Έκθεση κόλαφος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Για περιορισμό των ελευθεριών στην Τουρκία και κίνδυνο του κράτους δικαίου κάνει λόγο έκθεση – κόλαγος που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα.

Όπως τονίζει, ήδη από το 2016 η Τουρκία έχει περιορίσει θεμελιώδεις ελευθερίες και θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου. “Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα ή απέλυσαν πάνω από 45.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς και περισσότερους από 130.000 δημόσιους υπαλλήλους, απέπεμψαν το ένα τρίτο της δικαστικής εξουσίας, συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 80.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερους από 1.500 ΜΚΟ ) για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία κυρίως για τους ισχυρισμούς για τη μετακίνηση. Βασικοί λόγοι ήταν οι κατηγορίες για σχέσεις με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η κυβέρνηση για την απόπειρα πραξικοπήματος”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση κόλαφος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία"

Νέα επεισόδια στον Έβρο: Μετανάστες πετούν μολότοφ και βάζουν φωτιές

Νέα επεισόδια εκτυλίχθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες από την τουρκική πλευρά έχουν ανάψει μεγάλες φωτιές, πετούν βόμβες μολότοφ και επιχειρούν να ρίξουν το φράχτη.

Οι ελληνικές αρχές κάνουν εκτεταμένη ρίψη χημικών γίνεται από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να τους εμποδίσουν την είσοδο.

Ομάδες μεταναστών και προσφύγων βρέθηκαν στη συνοριογραμμή και πέταξαν πέτρες και χημικά προς τους Έλληνες αστυνομικούς οι οποίοι απαντούν με τον ίδιο τρόπο. Στην περιοχή έχουν σπεύσει οχήματα μεταφοράς τους προσωπικού την ώρα που πίσω από το τουρκικό φυλάκιο βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις της Frontex οι οποίες προσφάτως εντάθηκαν στις δυνάμεις που περιφρουρούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, η νέα εστία έντασης εντοπίζεται στην περιοχή των Πετράδων, κοντά στο Πύθιο Έβρου. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει φράχτης, αλλά μόνο στενά περάσματα, από τα οποία οι μετανάστες επιχειρούν να μπουν στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετανάστες είχαν μεταφερθεί νωρίτερα στο σημείο, από το Παζάρ Κιουλέ, με λεωφορεία από τους Τούρκους.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επεισόδια στον Έβρο: Μετανάστες πετούν μολότοφ και βάζουν φωτιές"

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται τόσο εύκολα

Καθώς ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως λόγω του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει ξεπεράσει πια τους 4.300 και ενώ από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 119.000 κρούσματα σε 120 χώρες, η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει πραγματικό αγώνα δρόμου να κατανοήσει γιατί μπορεί και εξαπλώνεται τόσο εύκολα και γρήγορα.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κάποια γενετικά και δομικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό, όπως μια πρωτεΐνη επιφανείας που εξηγεί γιατί μολύνει τόσο άμεσα τα ανθρώπινα κύτταρα.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για τις πιθανές «οδούς» που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει τους ανθρώπινους ιστούς. Η έρευνα έχει εντοπίσει ένα υποδοχέα στις κυτταρικές μεμβράνες, ενώ και μια πρωτεΐνη του ίδιου του ιού μπορεί να αποτελέσουν νέους θεραπευτικούς στόχους, χωρίς προς το παρόν να μπορεί να ειπωθεί κάτι μετά βεβαιότητας.

«Η κατανόηση της μεταδοτικότητας το ιού είναι το «κλειδί» για την πρόληψη και την αναχαίτιση της μολυσματικότητας», εξηγεί ο David Veesler, Ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Washington στο Σιάτλ και συγγραφέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv.

Όπως έχει ήδη διαπιστωθεί ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα από τον SARS και έχει μέχρι σήμερα μολύνει δεκαπλάσιο αριθμό ατόμων.

Για να μολύνει ένα κύτταρο, οι κορωνοϊοί χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη που έχοντας σχήμα ακίδας προσδένεται στην κυτταρική μεμβράνη. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται από συγκεκριμένα κυτταρικά ένζυμα. Γενετικές αναλύσεις του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχουν δείξει ότι αυτή η πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας διαφέρει από τους «στενούς συγγενείς» της κι αυτό με σημαίνει ότι η πρωτεΐνη έχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο που ενεργοποιείται από ένα κυτταρικό ένζυμο-ξενιστή, την φουρίνη.

«Η τελευταία υπάρχει σε πολλούς ανθρώπινους ιστούς, στο ήπαρ και στο λεπτό έντερο. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει την δυνατότητα να επιτεθεί σε πολλά όργανα», εξηγεί ο Li Hua, Βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong της Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία. Η σημαντική αυτή διαπίστωση μπορεί να εξηγήσει και μέρος της συμπτωματολογίας των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, όπως η ηπατική ανεπάρκεια. Ο SARS και άλλοι κορωνοϊοί της ιδίας οικογένειας με τον SARS-CoV-2 δεν έχουν σημεία ενεργοποίησης της φουρίνης.

Το σημείο ενεργοποίησης της φουρίνης «διαφοροποιεί σημαντικά τον κορωνοϊό από τον SARS ως προς τον τρόπο εισβολής στα κύτταρα και πιθανόν να επηρεάζει την σταθερότητα του άρα και τη μεταδοτικότητα», σύμφωνα με τον Gary Whittaker, Ιολόγο στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, που επίσης έχει δημοσιεύσει στο bioRxiv στοιχεία για την πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας.

Αρκετές επιστημονικές ομάδες έχουν επίσης εντοπίσει το «σημείο ενεργοποίησης» ως αυτό που δίνει τη δυνατότητα στον κορωνοϊό να μεταδίδεται τόσο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι τέτοια σημεία υπάρχουν και σε άλλους ιούς που εξαπλώνονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περιλαμβανομένων και των στελεχών της εποχικής γρίπης. Σε αυτούς τους ιούς το σημείο ενεργοποίησης εντοπίζεται στην πρωτεΐνη αιμοσυγκολλητίνη.

Ωστόσο υπάρχουν ερευνητές που είναι επιφυλακτικοί ως προς τον ρόλο του σημείου ενεργοποίησης και τη μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού. «Δεν ξέρουμε ακόμα, αν πρόκειται για κάτι σημαντικό ή όχι», λέει ο Jason McLellan, Βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και συγγραφέας μελέτης για την δομική ανάλυση του κορωνοϊού που δημοσιεύθηκε στο Science.

Άλλοι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τη σύγκριση των σημείων ενεργοποίησης της φουρίνης στο νέο κορωνοϊό με αυτών των στελεχών της γρίπης. «Η αιμοσυγκολλητίνη στην επιφάνεια των ιών της γρίπης δεν είναι παρόμοια ή δεν σχετίζεται με την πρωτεΐνη-ακίδα στους κορωνοϊούς», λέει ο Peter White, Ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

«Και ο ιός της εποχικής γρίπης έχει προκαλέσει στο παρελθόν μια από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες, αυτή του 1918 της Ισπανικής Γρίπης, χωρίς να έχει σημείο ενεργοποίησης της φουρίνης», υπενθυμίζει ο Lijun Rong, Ιολόγος στο Νοσοκομείο Ιλινόις στο Σικάγο.

Ο Δρ. Whittaker συμπληρώνει ότι το σημείο ενεργοποίησης του νέου κορωνοϊού πρέπει να ελεγχθεί σε κυτταρικά και ζωικά μοντέλα. «Οι κορωνοϊοί είναι απρόβλεπτοι και όσο και καλές να είναι οι εικασίες που κάνουμε πολύ συχνά δεν επαληθεύονται», τονίζει. Η επιστημονική του ομάδα τώρα προσπαθεί να δει πως μπορεί να αφαιρέσει ή να τροποποιήσει το σημείο που επηρεάζει τη λειτουργία της πρωτεΐνης σε σχήμα ακίδας του SARS-CoV-2.

Επίσης η ομάδα του Δρ. Li αναζητά μόρια που να μπορούν να λειτουργήσουν ως αναστολείς της φουρίνης και να αποτελέσουν θεραπευτικούς στόχους. Αλλά η επιστημονική έρευνα χρειάζεται χρόνο, ενώ η επιδημία εξελίσσεται ραγδαία.

Πάντως, ο Δρ. McLellan έχει εντοπίσει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που μπορεί να εξηγήσει γιατί ο κορωνοϊός μολύνει με τόσο μεγάλη επιτυχία τα ανθρώπινα κύτταρα. Πειράματα που έκανε έδειξαν ότι η πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας προσδένεται στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), τουλάχιστον δέκα φορές πιο «σφιχτά» από την πρωτεΐνη του SARS.

Και η ομάδα του Δρ. Veesler διαπίστωσε επίσης ότι η πρωτεΐνη-ακίδα συνδέεται άμεσα με τον υποδοχέα ACE2, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο υποδοχέας αυτός είναι ένας άλλος πιθανός στόχος για εμβόλια ή θεραπείες. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που μπλοκάρει τον ACE2 μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για τους κορωνοϊούς να εισέλθουν στα κύτταρα.

ygeiamou
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται τόσο εύκολα"

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη είναι βάσει επιβεβαιωμένων πληροφοριών, γεγονός.

Πρόκειται για έναν άνδρα 45 ετών από περιοχή του Ηρακλείου που επισκέφτηκε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του ΠΑΓΝΗ με συμπτώματα κορωνοϊού.

Όπως αναφέρουν οι επιβεβαιωμένες, μέσα από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, πληροφορίες, οι εξετάσεις του βγήκαν θετικές, συνεπώς αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη..

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι είχε ταξιδέψει στην Αθήνα.

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη"

Μεταναστευτικό - Γερμανία σε Τουρκία: Απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται σε απελπισία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ίδια γνώση για το περιστατικό που συνέβη τη νύχτα ανοιχτά της Κω, σε ό,τι αφορά ωστόσο την στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει ότι «δεν είναι αποδεκτό άνθρωποι που βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ως πολιτικό μέσο πίεσης».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελούν βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί».

Ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε ταυτόχρονα στην εξής δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας: «Το μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία είναι σαφές: υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά δεν δεχόμαστε άνθρωποι που βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ως πολιτικό μέσο πίεσης. Μία διαπραγματευτική τακτική στην πλάτη των πιο αδυνάμων δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εφόσον υπάρχουν οικονομικές ελλείψεις στην ανθρωπιστική φροντίδα των προσφύγων, είτε στην Τουρκία είτε στο Ιντλίμπ είτε στην Ιορδανία είτε στον Λίβανο, δεν θα αρνηθούμε ποτέ να συζητήσουμε. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι η Τουρκία θα τηρήσει το δικό της μερίδιο των συμφωνηθέντων».

Μεταναστευτικό: Fake οι πληροφορίες για φωτογραφία με ναυάγιο μεταναστών στα ανοιχτά της Κω

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε και διακινήθηκε πρόσφατα, κυρίως στο Facebook, καθώς και σε διάφορα γκρουπ του Ντόναλντ Τραμπ και παρουσιάζει μια αναποδογυρισμένη βάρκα με μετανάστες να προσπαθούν να σωθούν στα ανοιχτά της Κω, διαπιστώθηκε πως είναι μεν πραγματική, αλλά το συγκεκριμένο συμβάν δεν έγινε στο χρονικό διάστημα που επισημαίνεται στις αναφορές (τις προηγούνενες ημέρες), αλλά... πέντε χρόνια πριν!

Σε άλλη μια προσπάθεια προπαγάνδας κατά της Ελλάδας και σε μια κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας με αφορμή το μεταναστευτικό, η υπηρεσία ανίχνευσης ψευδών ειδήσεων και φωτογραφιών του Γαλλικού Πρακτορείου (Fastcheck AFP) απευθύνθηκε στο τουρκικό λιμενικό και στον επικεφαλής του γαλλικού σταθμού θαλάσσιων διασώσεων, Μπερνάρ Μπαρόν και έφτασε στο συμπέρασμα πως η φωτογραφία που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αναρτήθηκε αρχικά τον Δεκέμβριο του 2015 στο Al Jazeera Turk, ενώ διακινήθηκε ξανά στο Facebook και στο Instagram το 2019.

Σε αυτή, διακρίνεται μια βάρκα να έχει αναποδογυρίσει στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ του Μποντρούμ και της Κω, ενώ μετανάστες που έχουν φορέσει τα σωσίβιά τους έχουν πέσει μέσα στο νερό και περιμένουν για βοήθεια. Σύμφωνα με τις αναφορές, δυνάμεις του τουρκικού λιμενικού, έφτασαν στο σημείο και έσωσαν 60 άτομα, ενώ εντοπίστηκαν και τέσσερα πτώματα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό - Γερμανία σε Τουρκία: Απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται σε απελπισία"

Διάβημα Αθήνας στον Τούρκο πρέσβη

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κω και είχε σαν στόχο τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.

Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται όπως είναι η πάγια τακτική μας όλοι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Πέτσας σχολίασε επίσης και τις δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος παρομοίασε με ναζί τους Ελληνες, λέγοντας ότι «προσπαθεί διαρκώς να δυναμιτίζει το κλίμα με τέτοιες δηλώσεις και ότι η καλύτερη απάντηση είναι η ανακοίνωση του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου».

Σε ό,τι αφορά την τουρκική ακταιωρό που χτύπησε σκάφος του Λιμενικού, το υπουργείο Ναυτιλίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, έκανε λόγο για σαφή πρόθεση εμβολισμού του σκάφους και αναφέρει για το χρονικό ότι στις 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους.

Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάβημα Αθήνας στον Τούρκο πρέσβη"

Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Οι τέσσερις κατηγορίες ύποπτου κρούσματος

Σε ύποπτα, πιθανά και επιβεβαιωμένα ταξινομεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα κρούσματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

«Ο ορισμός συντάσσεται με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ» διευκρινίζεται από τον ΕΟΔΥ, όπως και ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Τέσσερις κατηγορίες ύποπτου κρούσματος

-Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, πυρετός και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ1, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

- Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού ΚΑΙ ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

-Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

-Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, πυρετός και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, δύσπνοια) που διαμένει ή επισκέφθηκε τις ακόλουθες περιοχές: Π.Ε. Ηλείας, Π.Ε. Αχαϊας, Π.Ε. Ζακύνθου.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Πιθανό κρούσμα

Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 θεωρείται το αδιευκρίνιστο, ή το θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορωνοϊών και όχι ειδικά τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Είναι το άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19

Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)

Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19

Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά

Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά

Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας

Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Οι τέσσερις κατηγορίες ύποπτου κρούσματος"

Εξελίξεις στις καταγγελίες Καμμένου προς Κοτζιά για τις βίζες - Στη βουλή η δικογραφία

Στη Βουλή διαβιβάστηκε σήμερα η δικογραφία των βαρύτατων καταγγελιών που είχε εξαπολύσει το 2018 ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος κατά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά - με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών - για μεθοδεύσεις παράδοσης του έργου έκδοσης βίζα σε συγκεκριμένη εταιρία εμπλέκοντας στην υπόθεση και το όνομα του επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος.

Η διαβίβαση της δικογραφίας θα ανακοινωθεί επισήμως αύριο στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια το περιεχόμενό της θα είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση κι αξιολόγηση από τους βουλευτές, προκειμένου να κρίνουν αν υφίστανται ενδείξεις τέλεσης αδικήματος για την κατάθεση πρότασης σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής υπογεγραμμένη από 30 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι για την εν λόγω υπόθεση είχε ξεσπάσει «πόλεμος» στο εσωτερικό της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είχε πυροδοτήσει ακόμη και άγριο καυγά των δύο κυβερνητικών στελεχών σε ένα θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2018 και είχε οδηγήσει εντέλει στην παραίτηση του κ. Κοτζιά από τον υπουργικό θώκο, θεωρώντας ότι έμεινε ακάλυπτος από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι επίμαχες καταγγελίες μάλιστα είχαν προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Παράλληλα, εκείνη την περίοδο η σφοδρή κόντρα και οι βαρύτατες αλληλοκατηγορίες Πάνου Καμμένου – Νίκου Κοτζιά είχαν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ είχαν εγείρει «σεισμό» αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, που απαιτούσε ξεκάθαρες απαντήσεις και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καταγγέλλοντας ότι αν οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες και εκτοξεύονται με τέτοια ευκολία τότε εκτίθεται ανεπανόρθωτα η χώρα διεθνώς μέσω του εκφυλισμού της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ο, δε, Νίκος Κοτζιάς με τη σειρά του είχε προσφύγει τον Φεβρουάριο του 2019 στη Δικαιοσύνη κατά του Πάνου Καμμένου. Με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εναντίον του στον Άρειο Πάγο και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, τον είχε καταγγείλει για συκοφαντίες, εξυβρίσεις, εκβίαση και απειλές σε βάρος του, κατηγορώντας τον μάλιστα ως «ηθικό αυτουργό» των επιθέσεων που δεχόταν για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Καθιστούσε, δε, τον κ. Καμμένο υπεύθυνο για ότι κακό μπορεί να του συνέβαινε, χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για τη στοχοποίησή του από το 2018.

Το σφοδρό μπρα ντε φερ είχε καταγράψει σειρά επεισοδίων, ενώ είχε γίνει αντικείμενο επίκαιρων επερωτήσεων τουλάχιστον δύο φορές στη Βουλή, τη μία εκ των οποίων είχε καταθέσει ο Πάνος Καμμένος τον Απρίλιο του 2019 έχοντας πια αποχωρήσει από τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Τότε ο ίδιος είχε επιμείνει στις βαρύτατες καταγγελίες του κατά του Νίκου Κοτζιά, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών», εντός του Υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών ότι υπό την καθοδήγησή του και σε συμπαιγνία με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου υπήρξε οργανωμένη εγκληματική ενέργεια και παραβίαση των νόμων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Είχε καταθέσει μάλιστα και e-mails του προέδρου συγκεκριμένης εταιρίας η οποία διεκδικούσε τη σύμβαση για την έκδοση βίζας και των προέδρων των επιτροπών του Υπουργείου που επόπτευαν τον επίμαχο διαγωνισμό, ώστε να τους υπαγορεύσει όπως ισχυρίστηκε τις προϋποθέσεις. Ενώ είχε καταγγείλει τον κ. Κοτζιά ότι έδωσε εντολή καταστροφής των αρχείων.

Ως διάδοχος του κ. Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τον Απρίλιο του 2019, είχε υποστηρίξει πως έχουν ελεγχθεί τα πάντα από δικαστικό και εσωτερικό έλεγχο νομιμότητας και δεν προέκυψε καμία σκιά ή οτιδήποτε μεμπτό.

Πλέον όλες οι λεπτομέρειες θα τεθούν από αύριο επί τάπητος στη Βουλή και αναμένεται εφεξής το κατά πόσο η κυβερνώσα πλειοψηφία θα αποφασίσει να κινήσει τις διαδικασίες συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι απίστευτες καταγγελίες των δύο πρώην κυβερνητικών στελεχών.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξελίξεις στις καταγγελίες Καμμένου προς Κοτζιά για τις βίζες - Στη βουλή η δικογραφία"

Κoροναϊός: Στους 827 οι νεκροί στην Ιταλία – 196 νέα θύματα σε μία ημέρα

Η επιδημία του κοροναϊού συνεχίζει την φονική της πορεία στην Ιταλία, με 196 άτομα να προστίθενται στην μακάβρια λίστα των θυμάτων του ιού.

Σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στην Ιταλία αυξήθηκε στους 827 σήμερα, από 631 που ήταν την Τρίτη, δηλαδή αυξημένος κατά 196 άτομα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στις 12.462, από 10.149 την Τρίτη, δηλαδή αυξημένα κατά 2.313.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κoροναϊός: Στους 827 οι νεκροί στην Ιταλία – 196 νέα θύματα σε μία ημέρα"

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα να απαντήσει συντεταγμένα κι αποφασιστικά στο θράσος Ερντογάν

Για επικίνδυνη κλιμάκωση και αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες ημέρες κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ως πρωτοφανείς τις απόπειρες διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του Λιμενικού Σώματος και κυρίως τη σημερινή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από τον βόρειο Έβρο.

Το κυριότερο, ωστόσο, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ρητορική κλιμάκωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου. «Μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία. Μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Αυτό που ξέρω είναι ότι πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο» τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνει, «όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος.

Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη.

Καμία πρόκληση δε θα πετύχει τον στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε θα πρέπει να μένει αναπάντητη.

Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει συνώνυμο της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Ήταν και θα παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας» δηλώνει ο κ. Τσίπρας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα να απαντήσει συντεταγμένα κι αποφασιστικά στο θράσος Ερντογάν"

Χειρουργεία μόνο για έκτακτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία!

Μόνο για τα έκτακτα περιστατικά και τα για εκείνα που δεν μπορούν να αναβληθούν θα γίνονται χειρουργεία στο εξής και μέχρι νεωτέρας, στα δημόσια νοσοκομεία!

Κι αυτό καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας αλλάζει το πρόγραμμα των χειρουργείων.

Επίσης αναστέλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μέχρι νεωτέρας.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά πριν από λίγο «λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων», προφανώς λόγω του ζητήματος που έχει προκύψει από τον κορονοϊό.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χειρουργεία μόνο για έκτακτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία!"

Κοροναϊός: Ιχνηλατούνται οι επαφές του 77χρονου από το «Αλεξάνδρα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών του 77χρονου που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό χθες και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, άνδρας 77 ετών, απύρετος με βήχα, κάλεσε χθες το πρωί το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στην πρωινή εφημερία του νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Ο 77χρονος δεν είχε κανένα ταξιδιωτικό ιστορικό και για το λόγο αυτό, αφού εξετάστηκε στο ΤΕΠ, μετέβη στο ακτινολογικό.

Από την ακτινογραφία κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί για νοσηλεία στη Δ4 Παθολογική, (αρχή πνευμονίας).

Στη συνέχεια ελήφθη επίχρισμα και απομονώθηκε, καθώς τα αποτελέσματα της εξέτασης, που βγήκαν χθες στις 10 το βράδυ, έδειξαν ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, οπότε ξεκίνησε από τον ΕΟΔΥ η ιχνηλάτηση των επαφών του και μεταφέρθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Από την ιχνηλάτηση επτά άτομα αξιολογήθηκαν ως «πιθανά» κρούσματα και βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο ειδικευόμενους γιατρούς από τα ΤΕΠ, δύο ειδικευόμενους γιατρούς από την Δ4 Παθολογική κλινική του «Αλεξάνδρα», μία νοσοκόμα της ίδιας κλινικής και δύο άτομα που αποτελούσαν το πλήρωμα του ασθενοφόρου.

Σήμερα το πρωί έγινε δύο φορές απολύμανση των χώρων του νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί κανονικά.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ιχνηλατούνται οι επαφές του 77χρονου από το «Αλεξάνδρα»"

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πανδημία ο κορωνοϊός – Στους 4.291 οι νεκροί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί «πανδημία»», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

«Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού, αλλά ο περιορισμός πρέπει να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».

Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πανδημία ο κορωνοϊός – Στους 4.291 οι νεκροί"

Έβρος: Αναφορά για πυροβολισμούς από Τούρκους σε ελληνική περίπολο

Καθημερινές είναι, πλέον, οι τουρκικές προκλήσεις από τις δυνάμεις Ασφαλείας της γειτονικής χώρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τόσο στον Έβρο, όσο στο Αιγαίο.

Μετά από τις προσπάθειες των Τούρκων να προκαλέσουν καταστροφές στον φράχτη στον Έβρο, τις ρίψεις δακρυγόνων και χημικών με drones προς τις ελληνικές δυνάμεις και αρκετά άλλα περιστατικά τα οποία καταγράφονται σε μόνιμη, σχεδόν, βάση, έγινε γνωστό πως αργά το βράδυ της Τρίτης, άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων, στον βόρειο Έβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική περίπολος ανέφερε τους πυροβολισμούς, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει αν ήταν εναντίον της.

Νωρίτερα, μία τουρκική ακταιωρός είχε κινηθεί προς την πλευρά σκάφους του Λιμενικού Σώματος στα ανοιχτά της Κω και κατάφερε, μάλιστα, να το χτυπήσει στην πρύμνη. Σύμφωνα με το Λιμενικό «το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τετάρτης, «έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ, όπως κατά πάγια τακτική, ενημερώνονται όλοι οι εταιροί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Αναφορά για πυροβολισμούς από Τούρκους σε ελληνική περίπολο"

Ο κορονοϊός “τρομάζει” και τον Αρκά! Δείτε το νέο σκίτσο

Ο Αρκάς σχολιάζει με τον δικό του, πάντα χιουμοριστικό τρόπο, τα όσα έχει επιφέρει ο κορονοϊός στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Ο πανικός που έχει φέρει ο κορονοϊός και στην Ελλάδα δεν περνάει ασχολίαστο από τον Αρκά, ο οποίος συστήνει ψυχραιμία, λέει να μην μας πιάνει πανικός αλλά όλα αυτά τα λέει με μια ειδική αποστειρωμένη στολή.

Δείτε το σκίτσο που ανέβασε ο Αρκάς στη σελίδα του στο facebook:



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κορονοϊός “τρομάζει” και τον Αρκά! Δείτε το νέο σκίτσο"

Θεσσαλονίκη: Εκατό νέα λεωφορεία στους δρόμους έως αρχές Απριλίου

Το «πράσινο φως» για τη σύμβαση μεταξύ ΟΣΕΘ και ΚΤΕΛ, στα οποία ανατίθεται το 1/3 του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατικού κοινού, έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έτσι, τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσουν στην πόλη 100 νέα λεωφορεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι τις 23 Μαρτίου οι Θεσσαλονικείς θα δουν να κυκλοφορούν στην πόλη 35 νέα λεωφορεία, τα οποία θα καλύψουν συνολικά 11 γραμμές. Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, άλλα 65 νέα οχήματα θα καλύψουν άλλες 14 γραμμές. Συνολικά, δηλαδή, θα εξυπηρετηθούν 25 γραμμές από 100 νέα λεωφορεία.

Ήδη, έχει ξεκινήσει και προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η διαδικασία εξοπλισμού των οχημάτων με τηλεματική, όπως και με μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίου συμβατά με τις προδιαγραφές του ΟΑΣΘ.

Με την υλοποίηση της σύμβασης, το κόστος ανά χιλιόμετρο στα δρομολόγια που εκτελούνται σήμερα από τον ΟΑΣΘ θα μειωθεί από 3,93 ευρώ/χιλιόμετρο σε 1,43 ευρώ. Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομήσει περίπου 23.000.000 ευρώ.

Για «πολύ σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη» μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Όπως είπε, «όλοι γνωρίζουν ότι παραλάβαμε τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης σε κακά χάλια, όπως και ότι τα προβλήματά τους δεν μπορούσαν να λυθούν μέσα σε μια νύχτα. Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε να κάνουμε μια διαχείριση κρίσης. Καταλαβαίνουμε την απόγνωση των πολιτών και δουλεύουμε συστηματικά για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Χωρίς μεγάλα λόγια, η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ είναι πλέον πραγματικότητα».

Κατά τον κ. Καραμανλή, τα 100 νέα λεωφορεία δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά θα ανακουφίσουν την κατάσταση. «Και είναι διπλά σημαντικό που αυτό θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα, που έχουμε έναν επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό λόγο να αποφεύγουμε τον συνωστισμό των πολιτών» σημείωσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η προσπάθεια συνεχίζεται. Υπενθύμισε πως άλλα 170 με 200 νέα λεωφορεία θα προστεθούν στον στόλο του ΟΑΣΘ μέσω διαγωνισμού μίσθωσης που θα προκηρυχθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε, τον Σεπτέμβριο του 2020 το υπουργείο θα έχει εξασφαλίσει πάνω από 300 νέα λεωφορεία για την καλύτερη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης.

«Όπως είχε δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει πιο ανθρώπινη η καθημερινότητα των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Τελικός μας στόχος είναι η πόλη να αποκτήσει πραγματικά τις αστικές συγκοινωνίες που της αξίζουν» δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εκατό νέα λεωφορεία στους δρόμους έως αρχές Απριλίου"

Κορωνοϊός: Η Lufthansa ακυρώνει 23.000 πτήσεις - Η Aeroflot κόβει αεροπορικές συνδέσεις

Η Lufthansa ακυρώνει περίπου 23.000 πτήσεις μεταξύ 29 Μαρτίου και 24 Απριλίου λόγω του κορονοϊού. «Περαιτέρω ακυρώσεις αναμένονται για τις επόμενες εβδομάδες», ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία σήμερα, Τετάρτη. Οι αλλαγές πτήσεων από τις 25 Απριλίου και μετά θα ανακοινωθούν αργότερα.

Οι ανακοινωθείσες αλλαγές στο πρόγραμμα πτήσεων αφορούν κυρίως την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. «Με τις συγκεκριμένες ακυρώσεις, επιδιώκεται η διατήρηση μιας πτήσης του ομίλου ανά ήπειρο η οποία να συνδέει τους κόμβους της Φρανκφούρτης, του Μονάχου, της Ζυρίχης, της Βιέννης και των Βρυξελλών», σύμφωνα με τη Lufthansa.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας είχε ήδη ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει εργασία με μειωμένο ωράριο και ότι λόγω της επιδημίας του κορονοϊού ο αριθμός των πτήσεων θα μειωθεί κατά 50% τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με την περαιτέρω εξέλιξη της ζήτησης.

Μέτρα από την αεροπορική εταιρεία Aeroflot

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot αναστέλλει από τις 13 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου τις πτήσεις που πραγματοποιεί σε μερικές πόλεις της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση πτήσεων της Aeroflot προς την Ευρώπη εξαιτίας του κορονοϊού. Πρόσφατα είχαν περιορισθεί σημαντικά οι αεροπορικές συνδέσεις με την Κίνα, τη Νότιο Κορέα και το Ιράν.

Συγκεκριμένα αναστέλλονται οι πτήσεις προς τις ισπανικές πόλεις Αλικάντε, Βαλένθια, Μάλαγα, Τενερίφη και Πάλμα ντε Μαγιόρκα, προς τις γαλλικές πόλεις Μασσαλία, Λυών, Νίκαια, προς τις γερμανικές πόλεις Δρέσδη , Ντύσελντορφ, Αμβούργο, Ανόβερο, Στουτγάρδη και προς τις ιταλικές πόλεις Μιλάνο, Βενετία, Νάπολη, Βερόνα και Μπολόνια.

Επίσης η θυγατρική εταιρεία της Aeroflot, "Rossya", αναστέλλει τις πτήσεις από την Αγία Πετρούπολη προς την Νίκαια της Γαλλίας και προς τις γερμανικές πόλεις Ντύσελντορφ και Αμβούργο.

Από τις 13 Μαρτίου θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από την Μόσχα με προορισμούς τις πόλεις Ρώμη, Παρίσι , Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μόναχο, Φρανκφούρτη και από την Αγία Πετρούπολη προς τις πόλεις Παρίσι, Βαρκελώνη, Μόναχο και Βερολίνο.

H KLM ακυρώνει πτήσεις - Η airBaltic μειώνει πτήσεις και προσωπικό

Η αεροπορική εταιρία KLM θα ακυρώσει όλες τις πτήσεις της προς το Μιλάνο, τη Βενετία και τη Νάπολη τις προσεχείς εβδομάδες λόγω της επιδημίας του κορονοϊού στην Ιταλία, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές αερογραμμές.

Το ολλανδικό σκέλος του ομίλου Air France KLM ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο της Βενετίας, Μαλπένσα και Λινάτε του Μιλάνου και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Νάπολης θα ανασταλούν έως τις 3 Απριλίου.

Οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς στην Ιταλία θα συνεχιστούν.

Οι αερογραμμές της Λετονίας airBaltic περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις πτήσεις τους και το προσωπικό τους, καθώς οι κρατήσεις μειώνονται σε μεγάλο βαθμό.

Οι αερογραμμές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ανήκει στο κράτος και απασχολεί 1.786 εργαζόμενους, ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν προσωρινά έως και κατά 250 τον αριθμό των υπαλλήλων.

"Η εταιρία θα ζητήσει προαιρετικές λύσεις, μη παράταση του δοκιμαστικού χρόνου, άδεια άνευ αποδοχών και λήξη (της συνεργασίας)", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει προσωρινά 580 πτήσεις έως τις 31 Μαΐου.

Η airBaltic ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις προς το Μιλάνο, τη Βερόνα και τη Ρώμη στην Ιταλία και προς το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Η Lufthansa ακυρώνει 23.000 πτήσεις - Η Aeroflot κόβει αεροπορικές συνδέσεις"

Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος στη Σουηδία

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού, με ένα νοσοκομείο στη Στοκχόλμη να ανακοινώνει πως ένας ηλικιωμένος ασθενής υπέκυψε στην εντατική.

«Ο ασθενής είχε τον Covid-19 καθώς και μια υποκείμενη ασθένεια», ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα στην Χούντινγκε, έξω από τη σουηδική πρωτεύουσα.

Στη σκανδιναβική χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 436 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παράλληλα σήμερα η κρατική υπηρεσία υγείας ζήτησε από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις συναθροίσεις ανω των 500 ατόμων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Πρώτος θάνατος στη Σουηδία"

Μεταναστευτικό - Έβρος: Οπλισμένοι Τούρκοι κομάντο προκαλούν με φουσκωτά - Δείτε βίντεο

Τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς αποτυπώνει το βίντεο που δημοσίευσε Τούρκος δημοσιογράφος από τα σύνορα στον Έβρο.

Το βίντεο δείχνει Τούρκους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας να επιβαίνουν σε φουσκωτά και με το χέρι στη σκανδάλη και με μεγάλη ταχύτητα να πραγματοποιούν περιπολίες. Εκεί βρίσκονται και δυνάμεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που επιτηρούν προσεκτικά την κατάσταση.



Ο δημοσιογράφος Αμπντουλαχ Μποζκούρτ που δημοσίευσε το βίντεο, είναι επικεφαλής του Κέντρου για την Ελευθερία της Στοκχόλμης ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Zaman».

Πριν από λίγες ημέρες ο δημοσιογράφος είχε δώσει στη δημοσιότητα και πλάνα από τις νυχτερινές περιπολίες των Τούρκων.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό - Έβρος: Οπλισμένοι Τούρκοι κομάντο προκαλούν με φουσκωτά - Δείτε βίντεο"

Κορονοϊός: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παίρνει θέση για τη Θεία Κοινωνία

“Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη”, τονίζει μεταξύ άλλως σε ανακοινωθέν το Οικουμενικό Πατριαρχείου, με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού και το ζήτημα που έχει προκύψει για τη Θεία Κοινωνία.

Το Οικονουμενικό Πατριαρχείο καλεί τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κρατών.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

“Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε υπό τήν προεδρεία της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και μελέτησε διεξοδικώς, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα του ιού Covid-19 (κορονοϊού), με αίσθημα δε ποιμαντικής ευθύνης, επισημαίνει τα εξής:

α) Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού.

β) Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.

γ) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάζονται με αυτοθυσία σε κάθε τομέα υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να θεραπευθεί η νέα αυτή πανδημία.

δ) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι “αντίδοτον του μη αποθανείν” και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.

ε) Αυτονόητο θεωρείται, ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παίρνει θέση για τη Θεία Κοινωνία"

Τουρκικά F-16 στον Έβρο: Βίντεο ντοκουμέντο από την προκλητική πτήση

Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας που κλιμακώνει με κάθε μέσο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνει βίντεο ντοκουμέντο που καταγράφηκε από το χωριό Πύθειο στον Έβρο.

Το βίντεο κατέγραψε την πρωτοφανή πρόκληση των τουρκικών μαχητικών που πέταξαν χαμηλά στον Έβρο και παρενόχλησαν ελληνικό επικόπτερο που επιτηρούσε τα σύνορα.

Δείτε το βίντεο που ανάρτησε το e-evros.gr



Η πρωτοφανής και ακραία πρόκληση έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, με την αποστολή δύο μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος στον Βόρειο Έβρο. Η επιθετική ενέργεια των δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 σημειώθηκε ώρα 14:50 το μεσημέρι της Τετάρτης και οι εισβολείς έφτασαν στο σημείο να κινηθούν μέχρι και μόλις 500 πόδια (περίπου 160 μέτρα!) πάνω από το έδαφος.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τουρκικά F-16 που κινήθηκαν πάνω από την ελληνική επικράτεια σε διάφορα ύψη, από τα 10.000 πόδια μέχρι και μόλις 500 πόδια πάνω από το έδαφος, επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο πετούσε στην ελληνική πλευρά του Έβρου με αποστολή την επιτήρηση των συνόρων για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών.

Η προκλητική ενέργεια των τουρκικών μαχητικών αποτελεί σημαντική ποιοτική κλιμάκωση από την πλευρά της Αγκυρας, δεδομένου ότι τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να προκαλέσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πτήση των πολύ πιο αργών ελικοπτέρων που κινδυνεύουν να τεθούν εκτός παραμέτρων πτήσης.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα ώρα 15:27, άλλο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε σε ύψος 26.000 ποδών πάνω από την νησίδα Καλόγεροι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά F-16 στον Έβρο: Βίντεο ντοκουμέντο από την προκλητική πτήση"

Κορονοϊός: Τέσσερα νέα κρούσματα στην Κύπρο

Τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Κύπρο σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας μετά από ενημέρωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής της χώρας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο άτομα που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο χθες και εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό από τη θερμοκάμερα στο ιατρείο του Αεροδρομίου Λάρνακας. Μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ένα άτομο που νοσηλεύεται από χθες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές, αφού εκδήλωσε πυρετό, και ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει συμπτωματολογία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας της Κύπρου έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τεσσάρων κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Τέσσερα νέα κρούσματα στην Κύπρο"

Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος στο Βέλγιο - Πάνω από 2.000 τα κρούσματα στην Ισπανία

Η Ισπανία ξεπέρασε το όριο των 2.000 νέων κρουσμάτων και κατέγραψε 47 θανάτους, στην πλειονότητά τους στην περιοχή της Μαδρίτης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

«Δύο χιλιάδες δύο κρούσματα είχαν καταγραφεί στις αρχές του πρωινού» έναντι 1.639 την Τρίτη στις 19:00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φερνάντο Σιμόν, αξιωματούχος του εθνικού κέντρου υγειονομικής ετοιμότητας. Τα μισά από αυτά τα κρούσματα συγκεντρώνονται στην περιοχή της Μαδρίτης, πρόσθεσε. Σαράντα επτά άνθρωποι πέθαναν εκ των οποίων 31 στην περιοχή της Μαδρίτης, είπε ακόμη.

Η Ισπανία, μία από τις πιο πληγείσες περιοχές στην Ευρώπη, είδε τον αριθμό των κρουσμάτων της σχεδόν να τετραπλασιάζεται από την Κυριακή οπότε είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 600 κρούσματα.

Έτσι οι αρχές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων στην προσπάθεια να περιορίσουν τη διάδοση της επιδημίας: κλειστά σχολεία για δύο εβδομάδες στην περιοχή της Μαδρίτης, απαγόρευση των πτήσεων από την Ιταλία, αθλητικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, απολύμανση των δημόσιων μέσων μεταφοράς στην ισπανική πρωτεύουσα….

Σύμφωνα με τον Σιμόν, δεδομένης της περιόδου επώασης του ιού, η επίδραση των μέτρων αυτών στον αριθμό των κρουσμάτων θα φανεί «έπειτα από εννέα με δέκα ημέρες», Υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να περάσουν «από ενάμιση μέχρι δύο μήνες» προκειμένου να τελειώσει η επιδημία, «τέσσερις μήνες» στη «χειρότερη περίπτωση».

Στον οικονομικό τομέα, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε την παροχή βοήθειας κυρίως στον τουριστικό τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του ιού. Η Ισπανία είναι ο δεύτερος τουριστικός προορισμός σε όλο τον κόσμο.

Βέλγιο: Μια 90χρονη, ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό

Μια 90χρονη πέθανε στο Βέλγιο εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στη χώρα όπου οι αρχές καλούν για την προστασία των ηλικιωμένων.

Ο τελευταίος απολογισμός της επιδημίας στο Βέλγιο, που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, κάνει λόγο για 314 κρούσματα, έναντι 267 χθες, Τρίτη.

«Παρά την [υψηλή] ποιότητα της φροντίδας που παρασχέθηκε από τις ιατρικές ομάδες, ένας ασθενής 90 ετών πέθανε», δήλωσε η Μάγκι ντε Μπλοκ, ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον ομόλογό της τής περιοχής των Βρυξελλών.

Οι αρχές διευκρίνισαν στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου πως επρόκειτο για μία γυναίκα, που πέθανε χθες σε νοσοκομείο των Βρυξελλών. Η ενενηντάχρονη λάμβανε φροντίδα «για βαριά πνευμονική παθολογία» αλλά υπέφερε επίσης και από άλλες ασθένειες, υπογράμμισε ο Ερβέ Ντελαντριέρ, αξιωματούχος του νοσοκομειακού ομίλου Iris-Sud.

Τέθηκε σε απομόνωση στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε εξετάσεις, και το τεστ για την Covid-19 βρέθηκε θετικό μετά τον θάνατό της, που προέκυψε χθες, πρόσθεσε ο γιατρός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος στο Βέλγιο - Πάνω από 2.000 τα κρούσματα στην Ισπανία"

Το Υπουργείο Υγείας προσλαμβάνει 2.000 επαγγελματίες υγείας

Στην πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ προβαίνει άμεσα το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του συστήματος υγείας.

Οι 1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.α.). Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διετούς διάρκειας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η υποβολή των αιτήσεων για τις συγκεκριμένες θέσεις, θα γίνεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση loipoepikouriko.moh.gov.gr

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Υπουργείο Υγείας προσλαμβάνει 2.000 επαγγελματίες υγείας"

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για τις άδειες ειδικού σκοπού και τα μέτρα για τον κορονοϊό - ΒΙΝΤΕΟ

Διευκρινίσεις για τις άδειες σκοπού λόγω κορονοϊού έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Όπως τόνισε, πρέπει η κοινωνία να μείνει "όρθια" και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός σημείωσε: "Ο Πρωθυπουργός με το διάγγελμά του περιέγραψε με σαφήνεια το σχέδιο, την ενότητα, την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την ψυχραιμία που πρέπει να δείξουμε στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής κρίσης και επίσης την πειθαρχία που θα πρέπει να έχουμε σε ό,τι μας ζητούν οι Αρχές".

Και πρόσθεσε: "Τα σχολεία έκλεισαν με την υπόδειξη των ειδικών, των λοιμωξιολόγων, που έχουν το πρόσταγμα σ αυτούς πειθαρχούμε αυτοί είναι οι ειδικοί επιστήμονες και το δικό τους σχέδιο πρέπει να ακολουθήσουμε. Τα παιδιά είναι φορείς διάδοσης. Θα μπορούσε να επιταχυνθεί πολύ η διάδοση του ιού με πολύ σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους και σε όσους έχουν ήδη κάποια νοσήματα, οι οποίοι θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Άρα τα παιδιά μένουν στο σπίτι για να μην υπάρχει συγχρωτισμός και ας έχουν μικρές και καλές παρέες το σπίτι και ας διαβάζουν τα μαθήματά τους".
Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για τις άδειες ειδικού σκοπού και τα μέτρα για τον κορονοϊό - ΒΙΝΤΕΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news