facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Εκτός «κόφτη» οι μισθοί των εφοριακών

Καθολική προστασία από τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τον γνωστό «κόφτη» φαίνεται ότι θα έχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι εφοριακοί, καθώς η μισθοδοσία τους εξαιρείται από τις αυτόματες περικοπές, σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν πιάσει τους στόχους.

Έτσι, οι εφοριακοί, οι οποίοι έχουν κατέβει σήμερα σε απεργία και νωρίτερα σε κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών, αντιτιθέμενοι στα σχέδια κυβέρνησης για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εξαιρούνται ρητά των περικοπών δαπανών σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, λόγω του ότι προστατεύονται από την «ομπρέλα» της Αρχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, ως ένδειξη σεβασμού της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός «κόφτη» οι μισθοί των εφοριακών"

ΠΟΜΙΔΑ: «Εκτελείται» η μεσαία ιδιοκτησία

«Οι ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων (ξενοίκιαστων και οικοπέδων), δηλαδή οι ήδη πλέον οικονομικά "καθημαγμένοι" φορολογούμενοι, είναι τα τραγικά θύματα της νέας έκδοσης του ληστρικού ΕΝΦΙΑ που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χτές στη Βουλή για άμεση ψήφιση, με το πρόσχημα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε διάφορα ποσοστά και σε συγκεκριμένες ζώνες, και βεβαίως όχι σε αυτές που είχαν υποστεί την πλέον καταστροφική μείωση των εμπορικών αξιών τους» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε σημερινή της ανακοίνωση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνει ότι η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου «από τα 200.000 ευρώ, αντί για την πλήρη κατάργησή του, ρίχνει ολόκληρη την «μεσαία τάξη» στο «δόκανο» μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, και βάζει "ταφόπλακα" στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία».

«Με το άρθρο 50 του σν αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου», υποστηρίζει επίσης η ΠΟΜΙΔΑ.

Επίσης αναφέρει ότι «απουσιάζει από τις νέες ρυθμίσεις η μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη για μείωση του φόρου των κενών και μη ρευματοδοτούμενων (ξενοίκιαστων) ακινήτων κατά 20%, που αποτελούσε μια ελάχιστη "ανάσα" σε φορολογούμενους με απρόσοδα ακίνητα, που επί ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ απαλλάσσονταν πλήρως, και η οποία τους δημιουργεί επιβάρυνση κατά 25% στα ποσά που θα πληρώσουν για τέτοια ακίνητα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: «Εκτελείται» η μεσαία ιδιοκτησία"

Εκτός εξαιρέσεων από τον «κόφτη» μισθοί και συντάξεις

Εντός του «βεληνεκούς» του δημοσιονομικού «κόφτη» θα βρίσκονται μισθοί και συντάξεις όπως προκύπτει από την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών.

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται με «ημιαυτόματη» διαδικασία που θα κινεί στην ουσία ο υπουργός Οικονομικών στις 31 Μαΐου κάθε χρόνου από το 2017 και μετά αν έχουν υπάρξει αποκλίσεις από τον δημοσιονομικό στόχο. Μισθοί και συντάξεις μπορούν να κοπούν καθώς δεν περιλαμβάνονται στις 10 κατηγορίες δαπανών που εξαιρούνται από τον «κόφτη».

Ειδικότερα οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από το δημοσιονομικό στόχο θα ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ, και θα επικυρώνονται από την Eurostat. Στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έως τις 10 Μαΐου κάθε χρόνο έκθεση με την οποία μεταξύ άλλων:

• θα διαπιστώνει τυχόν αρνητική απόκλιση από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

• Θα υποδεικνύει τα ενδεικνυόμενα μέτρα και θα αποτιμά το συνολικό ποσό κατά το οποίο η εκτέλεση του προϋπολογισμού πρέπει να περιοριστεί για το τρέχον οικονομικό έτος και

• θα πρέπει να αποτιμά σε ποσοστό επί του ΑΕΠ την δημοσιονομική επίδραση των μέτρων προσαρμογής που θα λαμβάνονται επί των εσόδων του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης

Η έκθεση θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ειδικό παράρτημα της έκθεσης θα προσδιορίζονται όλες οι κατηγορίες των δαπανών του προϋπολογισμού, επί των οποίων θα εφαρμόζεται η αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και το επιβαλλόμενο ποσοστό περιορισμού των δαπανών.

Προβλέπεται μείωση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο σκέλος των δαπανών έως 2% του ΑΕΠ (ή 3,6 δισ ευρώ).

Ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή (αν υπάρχουν αποκλίσεις) κατόπιν πρότασης του υπουργού Οικονομικών με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα πρέπει να δημοσιεύεται το αργότερο έως τις 31 Μαΐου και θα προσδιορίζεται το ανώτατο όριο προϋπολογισμού ανά κατηγορία δαπανών, όλα τα αναγκαία για την επίτευξη του παραπάνω στόχου μέτρα καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια προκειμένου να γίνει αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε περίπτωση που η 31η Μαΐου παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, τότε η καθορισμένη στην έκθεση δημοσιονομική προσαρμογή της εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα γίνεται αυτόματα από την 1η Ιουνίου του ίδιου έτους με οριζόντιες περικοπές από δαπάνες της γενικής Κυβέρνησης.

Προβλέπεται επίσης συγκεκριμένο ποσοστό περικοπής δαπανών ανά ύψος απόκλισης:

• Αν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής.

• Αν είναι μεταξύ 0,26 και 0,75% του ΑΕΠ θα λαμβάνονται μέτρα ίσα με το 0,5% του ΑΕΠ.

• Αν είναι μεταξύ 0.76% και 1,25% η προσαρμογή θα είναι στο 1% του ΑΕΠ.

• Αν η απόκλιση είναι 1,26%- 1,75% τότε τα μέτρα προσαρμογής θα είναι ίσα με το 1,5% του ΑΕΠ.

• Αν η απόκλιση είναι από 1,76 έως 2,25% του ΑΕΠ τα μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ.

Προβλέπεται επίσης ένα αποθεματικό ίσο με το 10% του προϋπολογισμού το οποίο έως τις 30 Ιουνίου δεν θα διατίθεται. Θα μπορεί να εκταμιεύεται όμως από την 1η Ιουλίου αν έχει εφαρμοσθεί ότι προβλέπεται στην διάταξη περί μηχανισμού και δεν υπάρχουν αποκλίσεις.

Ορίζονται ρητά οι κατηγορίες δαπανών που εξαιρούνται από την περικοπή για λόγους κοινωνικής προστασίας, για την προστασία των δημοσίων επενδύσεων, αλλά και για τη βασική λειτουργία των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα από τις περικοπές εξαιρούνται:

• όσες σχετίζεται με αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων

• δαπάνες ύδρευσης, ενέργειας και χρήσης φυσικού αερίου

• συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών

• το σύνολο των δαπανών της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων

• το σύνολο των δαπανών υγείας

• δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα

• δαπάνες για ενίσχυση νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα, για υποχρεωτική εκπαίδευση μακριά του τόπου κατοικίας.

• δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

• δαπάνες για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι

• δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Υπάρχει επίσης ρήτρα εξαίρεσης για περιπτώσεις καταστροφών ή ανωτέρας βίας ύστερα από διαβούλευση με τους θεσμούς, αλλά και σε περιπτώσεις μείωσης του πραγματικού ρυθμού ΑΕΠ κατά 0,5% από τον στόχο του μνημονίου. Ορίζεται ότι στο σενάριο αυτό θα υπάρχει προσαρμογή των αναγκαίων μέτρων στο ήμισυ της διαφοράς που προκύπτει από την πρόβλεψη για το ΑΕΠ.

Ο μηχανισμός θα ισχύει για τα έτη 2017, 2018 και 2019. Θα παρέχει τη δυνατότητα λήψης μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων σε αντικατάσταση αυτών που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα που θα προέρχονται από την πλευρά των εσόδων, αλλά και την επανεξέταση της εφαρμογής του μηχανισμού αν αλλάξουν οι συνθήκες.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός εξαιρέσεων από τον «κόφτη» μισθοί και συντάξεις"

Αγρότες: Μόλις τελειώσουμε τις δουλειές μας, θα ξαναβγούμε στα μπλόκα

«Μόλις τελειώσουμε τις δουλειές μας, που δεν παίρνουν αναβολή, θα ξαναβγούμε στα μπλόκα ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει και ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους, με περισσότερες επιτροπές αγώνα, με ενεργούς αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες» προειδοποιεί την κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της για το «πολυνομοσχέδιο-λαιμητόμο» η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της στηλιτεύει μεταξύ άλλων τη «φοροληστεία με την έμμεση φορολογία» και καταφέρεται κατά της διάταξης για τα κριτήρια που προσδιορίζουν τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»:

«Με τον διαχωρισμό των αγροτών σε 'κατά κύριο επάγγελμα ή μη', η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προωθεί, πιο γρήγορα, το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών - φτωχών αγροτών, που για να συμπληρώσουν το πολύ χαμηλό αγροτικό εισόδημά τους αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά, (εποχιακά μεροκάματα, άνοιγμα μικρομάγαζου στο χωριό κ.ά.).

Ταυτόχρονα, σπέρνει την διχόνοια και τη διάσπαση μέσα τους αγρότες, καλλιεργώντας και την αυταπάτη ότι κάποιοι μεγαλύτεροι, φεύγοντας οι μικροί από τη μέση, θα καρπωθούν περισσότερες επιδοτήσεις-ενισχύσεις…».

Η Επιτροπή καταφέρεται επίσης κατά της κυβέρνησης για τη μείωση του αφορολόγητου των εργαζομένων από τις 9.500 ευρώ στα 8. 670 ευρώ, σημειώνοντας πως «αυτό που κερδίσαμε με το αφορολόγητο για μετά το 2016, μας το παίρνει πίσω με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών αναδρομικά από το 2015, με τη διατήρηση παλιών και την επιβολή νέων χαρατσιών που φορτώνονται στις πλάτες μας, (ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ και για τα χωράφια, δηλώσεις ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, σταυλικές εγκαταστάσεις κ.ά.)».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες: Μόλις τελειώσουμε τις δουλειές μας, θα ξαναβγούμε στα μπλόκα"

Στουρνάρας: Η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη μας κόστισε €86 δισ!

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τους δανειστές και λαμβάνοντας αφορμή από ομιλία του Ν. Θεοχαράκη, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών, ως «αποικιοκρατική».

Ο κ. Στουρνάρας δεν δίστασε να επιτεθεί ενάντια στον τρόπο διαπραγμάτευσης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της η χώρα χρεώθηκε 86 δισ. ευρώ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας: "(...) Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος. Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισεκ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους".

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ μιλούσε σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, με το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του να είναι περισσότερο ήπιο, καθώς σε αυτό, πέραν όλων των άλλων, εξήρε και τον ρόλο της ΤτΕ καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. Όπως τόνισε «Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Τράπεζα της Ελλάδος διέκρινε την ανάγκη να αρθρώσει ένα ακόμη ισχυρότερο δημόσιο λόγο και να αυξήσει τη συχνότητα των παρεμβάσεών της, με σκοπό:

- να προειδοποιήσει για τους σημαντικούς κινδύνους που, αν και βρίσκονταν σαφώς προ των πυλών, δεν είχαν γίνει αντιληπτοί από το ευρύ κοινό και αγνοούνταν από τις κυβερνήσεις και
- να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την πολυπλοκότητα της κατάστασης και την ανάγκη να αλλάξει η πορεία της οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση πολιτικών για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει την ανάγκη ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάθε κυβέρνησης - και όχι μόνο - να μην αλλάζουν κάθε φορά που κάποιο νέο κόμμα ανέρχεται στην εξουσία, φέροντας ως παράδειγμα τη θέση του Συμβούλου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Στουρνάρα, υπό τον τίτλο «Παρούσα κατάσταση και προτάσεις για τα επόμενα βήματα» είναι η ακόλουθη:

«Προτού ξεκινήσω την παρουσίασή μου, θα ήθελα να συγχαρώ το Ελληνικό Παρατηρητήριο στο London School of Economics (LSE), τον Καθηγητή κ. Kevin Featherstone και τους συναδέλφους του για τα είκοσι χρόνια της πολύτιμης συμβολής τους στην καλύτερη κατανόηση της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Οι διαλέξεις, οι δημοσιεύσεις και το ερευνητικό έργο του Παρατηρητηρίου μάς έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε την Ελλάδα μέσα από τη ματιά ενός εξωτερικού, ανεξάρτητου παρατηρητή, αποστασιοποιημένου από τις καθημερινές μας ενασχολήσεις. Με αφορμή αυτή τη χαρμόσυνη επέτειο της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του, επιθυμώ να ευχαριστήσω το Ελληνικό Παρατηρητήριο για την προσφορά του και να σας ευχηθώ πολλά ακόμα χρόνια δημιουργικής δραστηριότητας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα κατά τις προηγούμενες συνεδρίες κάλυψαν την ευρωπαϊκή και την ελληνική εμπειρία, διαφωτίζοντάς μας για τα πρότυπα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Όλες οι αναλύσεις συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι, αν οι κυβερνήσεις αναγνωρίσουν, αξιοποιήσουν και εσωτερικεύσουν την εξωτερική γνώση και τεχνογνωσία, τόσο η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού χάραξης πολιτικής όσο και η ποιότητα των αποφάσεων θα βελτιωθούν σημαντικά. Αυτό οδηγεί άμεσα στο συμπέρασμα ότι, για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να βελτιώσουμε και να εμπλουτίσουμε αυτή την εποικοδομητική σχέση, εξαλείφοντας τα υπάρχοντα εμπόδια.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου τώρα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες γενικές σκέψεις επί του θέματος, με βάση την ελληνική εμπειρία. Θα ξεκινήσω με μια σύντομη περιγραφή της φύσης και των χαρακτηριστικών της εξωτερικής γνώσης. Στη συνέχεια, θα εστιάσω στην προσφορά και τις πηγές της γνώσης και ιδιαίτερα στο διττό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος. Τέλος, θα σκιαγραφήσω τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην εξωτερική γνώση και την προθυμία τους να την ενσωματώσουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα κλείσω με ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τους παράγοντες που διαμορφώνουν τη στάση τους αυτή.

Εξωτερική γνώση – τεχνογνωσία

Αντιλαμβάνομαι την εξωτερική γνώση και την τεχνογνωσία ως γνώσεις που αναπτύσσονται εκτός των κυβερνητικών μηχανισμών χάραξης πολιτικής. Μακροπρόθεσμα, μπορεί κανείς βάσιμα να υποστηρίξει ότι η εξωτερική γνώση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών, οι οποίες εδράζονται σε θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί εκτός της πολιτικής σφαίρας και συγκεκριμένα στον τομέα της επιστήμης. Όμως δεν βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αιώνιο ζήτημα της σχέσης μεταξύ επιστήμης και πολιτικής, γι' αυτό και θα περιορίσω την ανάλυση στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο, η εξωτερική γνώση θα πρέπει, κατά πρώτον, να θεωρείται δημόσια γνώση, δηλαδή ως το υπάρχον σύνολο των ερευνητικών αποτελεσμάτων, των δημοσιεύσεων, των κριτικών και των προτάσεων που προέρχονται μεν από πολλές και διάφορες πηγές, αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο: είναι σημαντικά και δυνητικά χρήσιμα στη διαμόρφωση των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών σήμερα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της δημόσιας γνώσης είναι ότι πρόκειται για ένα ελεύθερο αγαθό, στη διάθεση όχι μόνο των κυβερνήσεων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Από την άποψη αυτή, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει στάσεις, ιδέες και αντιλήψεις, που μπορεί να νομιμοποιήσει ή να απορρίψει οικονομικές πολιτικές. Από την άλλη πλευρά, ως εξωτερική τεχνογνωσία νοείται το σύνολο των δεξιοτήτων και τεχνικών ικανοτήτων που διατίθεται εφόσον ζητηθεί.

Η προσφορά εξωτερικής γνώσης

Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η προσφορά εξωτερικής γνώσης και τεχνογνωσίας προέρχεται από πανεπιστήμια, μεμονωμένους πανεπιστημιακούς, εμπορικές τράπεζες, ινστιτούτα ερευνών (think-tanks) και επαγγελματικές ενώσεις. Το ΚΕΠΕ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριληφθεί στον κατάλογο αυτό, παρόλο που θεσμικά εντάσσεται στη δημόσια διοίκηση. Όλοι οι παραπάνω φορείς δημοσιεύουν μελέτες σχετικά με επίκαιρα θέματα, τακτικές εκθέσεις για την κατάσταση της οικονομίας, συστάσεις πολιτικής, προβλέψεις και αξιολογήσεις των τρεχουσών πολιτικών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες που περιλαμβάνουν τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μηχανισμού χάραξης πολιτικής και η τεχνογνωσία της θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χάραξη και εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Ο θεσμικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύεται με σαφήνεια από το γεγονός ότι όλα τα μνημόνια της κρίσης φέρουν δύο υπογραφές: του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με την αποστολή της, η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να συνεπικουρεί και να στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική υπό τον όρο ότι η πολιτική αυτή δεν θίγει την επίτευξη του πρωταρχικού σκοπού της Τράπεζας, που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

Επιτελεί το ρόλο της ενεργώντας ως εξωτερική πηγή γνώσης επί θεμάτων γενικής οικονομικής πολιτικής. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των τακτικών και έκτακτων δημοσιεύσεών της ή/και των δημόσιων παρεμβάσεών της, όπως ενδεικτικά:

- η Ετήσια Έκθεση του Διοικητή, όπου επισκοπείται η κατάσταση της οικονομίας,
- η εξαμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, η οποία υποβάλλεται στη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο,
- ακροάσεις του Διοικητή ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, άρθρα, ομιλίες, δηλώσεις και συνεντεύξεις του Διοικητή, περιοδικές εκδόσεις,
- μελέτες σχετικά με θέματα οικονομικής πολιτικής, δελτία Τύπου, τα οποία παρέχουν πληροφόρηση και γνωστοποιούν στο κοινό τη θέση της Τράπεζας σχετικά με επίκαιρα θέματα.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες γνωστοποιούν στο ευρύ κοινό την επίσημη θέση της Τράπεζας για οικονομικά θέματα, η οποία αποτελεί προϊόν συλλογικής εργασίας όλων των Διευθύνσεων, και ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, με την έγκριση των οργάνων λήψης αποφάσεων της Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Τράπεζα της Ελλάδος διέκρινε την ανάγκη να αρθρώσει ένα ακόμη ισχυρότερο δημόσιο λόγο και να αυξήσει τη συχνότητα των παρεμβάσεών της, με σκοπό:

- να προειδοποιήσει για τους σημαντικούς κινδύνους που, αν και βρίσκονταν σαφώς προ των πυλών, δεν είχαν γίνει αντιληπτοί από το ευρύ κοινό και αγνοούνταν από τις κυβερνήσεις και

- να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την πολυπλοκότητα της κατάστασης και την ανάγκη να αλλάξει η πορεία της οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση πολιτικών για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

Ο δημόσιος λόγος της Τράπεζας της Ελλάδος έχει εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία, καθώς η Τράπεζα επιδίωξε να ενισχύσει το συμβουλευτικό της ρόλο απέναντι στην κοινωνία, επικοινωνώντας άμεσα με το κοινό, το οποίο την περίοδο εκείνη κατακλυζόταν από αντικρουόμενες και ανακριβείς πληροφορίες και ενδείξεις, που συχνά προκαλούσαν σύγχυση και αυξημένη αβεβαιότητα. Μέσω της ισχυρής παρουσίας των ανακοινώσεών της και της συμμετοχής της στο δημόσιο διάλογο, η Τράπεζα της Ελλάδος επιδίωξε να παρουσιάσει την αλήθεια με ένα εύληπτο τρόπο, να λύσει τυχόν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις, καθώς και να προσφέρει σε όλους τους πολίτες αξιόπιστη και έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές και τις συνακόλουθες επιπτώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες εφήρμοσαν αντίστοιχες αλλαγές στην επικοινωνιακή πολιτική τους και – ανταποκρινόμενες στις συνθήκες της κρίσης – εγκατέλειψαν το παραδοσιακό επικοινωνιακό μοντέλο τους, σύμφωνα με το οποίο ο λόγος τους απευθυνόταν σε ένα κλειστό κύκλο ειδικών και ήταν συχνά δυσνόητος.

Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι η διαθέσιμη προσφορά δημόσιας γνώσης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και ότι μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μας. Σ' αυτήν θα πρέπει να προστεθεί και η μη εγχώρια γνώση που φθάνει στο κοινό μέσα από πλήθος εκθέσεων, μελετών, αναλύσεων, προτάσεων και προβλέψεων για την Ελλάδα που δημοσιεύουν διεθνείς οργανισμοί, think-tanks και ερευνητικά ιδρύματα. Συνεπώς, μπορεί κανείς να θεωρήσει δεδομένο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο όγκο γνώσης που μπορεί να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί – αν κριθεί σκόπιμο – κατά τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

Η πλευρά της ζήτησης

Και τώρα περνάω στην πλευρά της ζήτησης, δηλαδή στην προθυμία των κυβερνήσεων να αναγνωρίσουν τη χρησιμότητα της εξωτερικής γνώσης, ιδίως της δημόσιας γνώσης, όπως την περιέγραψα. Η εμπειρία δείχνει ότι οι κυβερνήσεις διστάζουν να αξιοποιήσουν τη δημόσια γνώση, με πιθανώς μία εξαίρεση, την κυβέρνηση Σημίτη, τον οποίο χαίρομαι που βλέπω απόψε εδώ, ακόμα και αν οι προτάσεις και συστάσεις είναι δυνητικά συναφείς και χρήσιμες. Τρανό παράδειγμα αποτελούν τα προλεγόμενα της κρίσης. Πολύ πριν από το 2008, πολλοί ανεξάρτητοι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα της Ελλάδος, είχαν προειδοποιήσει ότι η ελληνική οικονομία ήταν ευάλωτη και αν δεν περιορίζονταν τα υψηλά δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα, θα ήταν αναπόφευκτη μια σοβαρή κρίση. Επίσης, παρουσίαζαν συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που – αν είχαν υιοθετηθεί – θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την εξέλιξη των γεγονότων. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις δεν εισακουστήκαν και η μία κυβέρνηση μετά την άλλη συνέχιζε να δανείζεται και να δαπανά, οδηγώντας την οικονομία στο χείλος της καταστροφής όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση.

Γενικώς, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι απρόθυμες να δεχθούν εξωτερική τεχνογνωσία και αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη διαθέσιμη προσφορά. Αυτή η στάση οφείλεται στην έντονη κομματικοποίηση της ελληνικής πολιτικής. Το πολιτικό σύστημα βασίζεται στην αντιπαράθεση που υποθάλπει έντονη δυσπιστία απέναντι στους «άλλους», με αποτέλεσμα να μην αφήνουν χώρο για ανεξάρτητες φωνές. Ο όρος «τεχνοκράτης» φέρνει στο νου αρνητικούς συνειρμούς και θεωρείται σαφώς υποδεέστερος από τον όρο «πολιτικός».

Οι ανεξάρτητες προτάσεις ή/και τεχνογνωσία δεν κρίνονται με βάση την αξία τους, αλλά με βάση την εκτιμώμενη πολιτική τους τοποθέτηση. Η προτίμηση σε «πολιτικές» αποφάσεις, σε αντιδιαστολή προς τις «τεχνοκρατικές», επικρατεί στην ελληνική πολιτική και αντανακλά ένα ιδεολογικό σύστημα που προτάσσει το «πολιτικό» σε σχέση με οτιδήποτε άλλο.
Αυτό φαίνεται σαφώς από το πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της εξωτερικής γνώσης και πώς τη χρησιμοποιούν στο σχεδιασμό της πολιτικής τους.

Ένας τρόπος είναι η πρόσληψη μεμονωμένων εμπειρογνωμόνων ως συμβούλων των υπουργών. Πάντως, το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως αποχωρούν μαζί με την κυβέρνηση που τους προσέλαβε, αποκαλύπτει ένα βασικό πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συμμετέχει ενεργά στη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι συνήθως ένας επιφανής οικονομολόγος, που όμως αλλάζει με κάθε κυβερνητική αλλαγή. Θα προσέθετα ότι ίδιο συμβαίνει με υπουργούς των ίδιων κυβερνήσεων. Ο Πάνος Τσακλόγλου μπορεί να το επιβεβαιώσει. Όταν έφυγα, ο υπουργός που με διαδέχθηκε άλλαξε και τον Πάνο. Η θέση θεωρείται πολιτική, το οποίο σημαίνει ότι η ακαδημαϊκή αριστεία δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του επικεφαλής. Ένα άλλο παράδειγμα της εν λόγω πρακτικής είναι ο διορισμός καθηγητών πανεπιστημίου ως υπουργών ή σε άλλες ανώτερες θέσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι κυβερνήσεις επιζητούν πράγματι την έξωθεν συμβολή, δηλαδή τις γνώσεις του καθηγητή, υπό την προϋπόθεση ότι οι γνώσεις αυτές είναι πολιτικοποιημένες.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις αποκτούν τεχνογνωσία από εξωτερικές πηγές είναι η σύσταση εξωκοινοβουλευτικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη μελέτη και την εισήγηση κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής για σημαντικά θέματα. Οι συμμετέχοντες είναι επαγγελματίες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι διαφόρων κοινωνικών ομάδων ή άτομα που είναι αποδεδειγμένα γνώστες του αντικείμενου.

Τα θέματα με τα οποία τέτοιου είδους επιτροπές ασχολήθηκαν στο παρελθόν ήταν, μεταξύ άλλων: το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι μεταρρυθμίσεις στη δημοσιονομική πολιτική και το φορολογικό σύστημα, το εθνικό στατιστικό σύστημα και οι αναπτυξιακές πολιτικές. Οι εκθέσεις Σπράου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το έργο των επιτροπών ολοκληρωνόταν με λεπτομερείς εκθέσεις, διεξοδική ανάλυση των γεγονότων και συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής. Οι εκθέσεις αυτές, εκτός του ότι συνόψιζαν όλη την υπάρχουσα γνώση επί του εκάστοτε θέματος, εξέφραζαν μια συνισταμένη διαφορετικών ιδεών και τη συναινετική άποψη των συμμετεχόντων για το τι είναι εφικτό και επιθυμητό στη δεδομένη συγκυρία. Υπό αυτή την έννοια, συνιστούσαν ιδεώδη αφετηρία για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής που θα μπορούσαν εύκολα να νομιμοποιηθούν λόγω της ευρείας εκπροσώπησης και του ακομμάτιστου χαρακτήρα των επιτροπών. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις έχασαν και αυτή την ευκαιρία. Τα ευρήματα των επιτροπών, αφού περνούσαν μέσα από ένα λαβύρινθο πολιτικών σκοπιμοτήτων, στο τέλος καταδικάζονταν στη λήθη. Για ακόμη μια φορά υπερίσχυε η πολιτική.

Ένας τρίτος τρόπος ενσωμάτωσης της εξωτερικής τεχνογνωσίας εκ μέρους των κυβερνήσεων στη λήψη αποφάσεων είναι να αναθέτουν σε εταιρίες συμβούλων, think-tanks, πανεπιστημιακά κέντρα ή/και μεμονωμένους πανεπιστημιακούς τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων σε συγκεκριμένα, κυρίως τεχνικά, θέματα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις ενός τέτοιου προγράμματος ορίζονται από την αρμόδια αρχή και η επιλογή των υποψηφίων πραγματοποιείται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο. Δεν υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία που να δείχνουν σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται αυτή η πρακτική και τα ευρήματα των εν λόγω προγραμμάτων δεν δημοσιεύονται. Ωστόσο, φαίνεται ότι τέτοιου είδους εγχειρήματα δεν είναι σπάνια και ότι συχνά εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος που χρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ. Αυτή η διαφαινόμενη ζήτηση υποδηλώνει ότι οι δημόσιες αρχές αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της τεχνογνωσίας και καταφεύγουν σε αυτή με βάση θεσμικές ρυθμίσεις.

Τα χρόνια της κρίσης, η εξωτερική τεχνογνωσία απέκτησε βαρύνουσα σημασία. Οι οικονομικές πολιτικές έπρεπε να προσαρμοστούν στις κατευθύνσεις που όριζαν οι συμφωνίες με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ η ανάγκη για τεχνογνωσία ήταν επιτακτική για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων. Υπό αυτές τις συνθήκες, η τεχνική βοήθεια προερχόταν ως επί το πλείστον από εξωτερικές, μη εγχώριες πηγές (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) ως απαραίτητη, υποχρεωτική συμβολή στη διαμόρφωση των οικονομικών πολιτικών.

Στην Ελλάδα η νέα κατάσταση πραγμάτων δεν επηρέασε ορατά τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις αξιολογούν και χρησιμοποιούν την εξωτερική γνώση. Ο σχεδιασμός του τρόπου αντιμετώπισης της μεγάλης πρόκλησης που έθεταν οι ριζικές μεταρρυθμίσεις γινόταν εσωτερικά, με τη βοήθεια ξένων συμβούλων. Παράλληλα, τα πολιτικά κριτήρια συνέχιζαν να επηρεάζουν δυσμενώς τις αποφάσεις πολιτικής, σε αντίθεση με την πρόδηλη ανάγκη για υπερκομματικές λύσεις. Μπορώ να ισχυριστώ (από προσωπική εμπειρία) ότι στις σπάνιες περιπτώσεις όπου παραμερίστηκαν τα πολιτικά κριτήρια και οι αποφάσεις υποστηρίχθηκαν από τεκμηριωμένη τεχνοκρατική γνώση, το αποτέλεσμα ήταν θετικό και οι πολιτικές στέφθηκαν με επιτυχία.

Εν κατακλείδι, η δυσπιστία απέναντι στην εξωτερική γνώση οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, το προβάδισμα του «πολιτικού» έναντι του «τεχνοκρατικού». Δεύτερον, η κομματικοποίηση του ελληνικού πολιτικού βίου που οδηγεί σε πόλωση, ελαχιστοποιεί τον ενδιάμεσο χώρο, αποκλείει τη συναίνεση και υποβαθμίζει την τεχνογνωσία στο βαθμό που δεν είναι κομματικοποιημένη. Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορές, η εξωτερική γνώση θα διαδραματίζει περιθωριακό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων πολιτικής.

Και ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος.

Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισεκ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους.

Εντούτοις, πιστεύω ότι ακόμη και οι βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν υπό την πίεση έκτακτων συνθηκών και ότι η τραυματική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών θα συμβάλει στη μεταστροφή των αντιλήψεων του παρελθόντος. Ήδη βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων ως προς τις αναγκαίες πολιτικές, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να εκλείψουν οι στείρες αντιπαραθέσεις μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Ως εκ τούτου, μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι, στο μέλλον, οι πολιτικές θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε στοιχεία και γνώσεις και λιγότερο σε προκαταλήψεις και ιδέες.

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ κατά την περίοδο της κρίσης μάς άφησαν μια πολύτιμη παρακαταθήκη: η ανάλυση των γεγονότων, η τεχνογνωσία και οι ακριβείς προβλέψεις είναι απολύτως αναγκαίες και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την πολιτική βούληση. Ευελπιστώ ότι αυτό το παράδειγμα δεν θα ξεχαστεί και ότι οι κυβερνήσεις στο μέλλον θα διακρίνουν πιο καθαρά την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της ανεξάρτητης, εξωτερικής γνώσης και τεχνογνωσίας».

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη μας κόστισε €86 δισ!"

Ερώτηση από 70 βουλευτές στον πρωθυπουργό για τον πρέσβη της Βενεζουέλας

Με πρωτοβουλία της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, και τις υπογραφές 70 συνολικά βουλευτών από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατετέθη ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλων από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα αλλά και τα δημοσιεύματα που φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βενεζουέλας ζητώντας την ανάκλησή του.

Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης και ο γραμματέας της ΠΕ ΝΔ κ. Αυγενάκης.

Οι βουλευτές θέτουν προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης τα ακόλουθα ερωτήματα:

Αν αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα περί αποστολής επιστολής προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και, ιδιαιτέρως, αν η φράση που περιλαμβάνει τον όρο «πολιτική ωριμότητα» έχει πράγματι ειπωθεί;
Εάν αληθεύει ότι ήρθε εις γνώση σας το εν λόγω περιστατικό, υπό την θεσμική και πολιτειακή σας ιδιότητα ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν οφείλατε αμελλητί να διαβιβάσετε τη σχετική σοβαρότατη καταγγελία στους αρμόδιους φορείς και όργανα του Κράτους;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε έτσι ώστε ο φερόμενος ως κατ’ επανάληψη δράστης σοβαρότατων εγκλημάτων κατά της τιμής και της γενετήσιας αξιοπρέπειας να οδηγηθεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπως επιβάλουν οι διαδικασίες, οι θεσμοί και οι κανόνες μιας συντεταγμένης ευνομούμενης πολιτείας;
Αν η υποτιθέμενη πολυπράγμων Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων έχει την ευθιξία να απολογηθεί για τη μέχρι στιγμής ακατανόητη σιωπή της;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:

1. Κατερίνα Μάρκου, Β’ Θεσσαλονίκης, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
2. Φώφη Γεννηματά, Β’ Αθηνών, Πρόεδρος της ΚΟ Δημοκρατικής Συμπαράταξης
3. Λευτέρης Αυγενάκης, Ηρακλείου, ΝΔ
4. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Επικρατείας, Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς
5. Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς, ΝΔ
6. Μάριος Γεωργιάδης, Α’ Αθηνών, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
7. Άννα Καραμανλή, Β’ Αθηνών, ΝΔ
8. Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
9. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Β’ Αθηνών, ΝΔ
10. Γεώργιος Κουμουτσάκος, Β’ Αθηνών, ΝΔ
11. Γεώργιος Αμυράς, Β’ Αθηνών, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
12. Χαράλαμπος Αθανασίου, Λέσβου, ΝΔ
13. Αθανάσιος Μπούρας, Αττικής, ΝΔ
14. Χρήστος Κέλλας, Λάρισας, ΝΔ
15. Στέργιος Γιαννάκης, Πρέβεζας, ΝΔ
16. Χρήστος Μπουκώρος, Μαγνησίας, ΝΔ
17. Κώστας Καραμανλής, Σερρών, ΝΔ
18. Βασίλης Κεγκέρογλου, Ηρακλείου, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
19. Χαρά Κεφαλίδου, Δράμας, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
20. Σίμος Κεδίκογλου, Εύβοιας, ΝΔ
21. Δημήτρης Κυριαζίδης, Δράμας, ΝΔ
22. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Ρεθύμνου, ΝΔ
23. Ιάσων Φωτήλας, Αχαϊας, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
24. Σάββας Αναστασιάδης, Β’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ
25. Ιωάννης Ανδριανός, Αργολίδας, ΝΔ
26. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Β’ Πειραιώς, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
27. Γεώργιος Βαγιωνάς, Χαλκιδικής, ΝΔ
28. Φωτεινή Αραμπατζή, Σερρών, ΝΔ
29. Χάρης Θεοχάρης, Β’ Αθηνών, Ανεξάρτητος Βουλευτής
30. Αθανάσιος Καββαδάς, Λευκάδας, ΝΔ
31. Γεώργιος Γεωργαντάς, Κιλκίς, ΝΔ
32. Ιωάννης Μανιάτης – Αργολίδος – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
33. Ιωάννης Κουτσούκος, Ηλείας, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
34. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Αττικής, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
35. Γεώργιος Στύλιος, Άρτας, ΝΔ
36. Βασίλειος Κικίλιας, Α’ Αθηνών, ΝΔ
37. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Λάρισας, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
38. Κώστας Βλάσσης, Αρκαδίας, ΝΔ
39. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Ημαθίας, ΝΔ
40. Θεόδωρος Καράογλου, Β’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ
41. Λεωνίδας Γρηγοράκος, Λακωνίας, Ανεξάρτητος Βουλευτής
42. Γεράσιμος Γιακουμάτος, Β’ Αθηνών, ΝΔ
43. Σοφία Βούλτεψη, Β’ Αθηνών, ΝΔ
44. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ
45. Γεώργιος Μαυρωτάς, Αττικής, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
46. Βασίλειος Οικονόμου, Επικρατείας, ΝΔ
47. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Β’ Αθηνών, ΝΔ
48. Αθανάσιος Δαβάκης, Λακωνίας, ΝΔ
49. Βασίλειος Γιόγιακας, Θεσπρωτίας, ΝΔ
50. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αρκαδίας, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
51. Κώστας Σκρέκας, Τρικάλων, ΝΔ
52. Κατερίνα Παπακώστα, Β’ Αθηνών, ΝΔ
53. Κώστας Καραγκούνης, Αιτωλοακαρνανίας, ΝΔ
54. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Β’ Αθηνών, ΝΔ
55. Μάξιμος Χαροκόπουλος, Λάρισας, ΝΔ
56. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Έβρου, ΝΔ
57. Γρηγόρης Ψαριανός, Β’ Αθηνών, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
58. Κώστας Κοντογεώργος, Ευρυτανίας, ΝΔ
59. Κώστας Τσιάρας, Καρδίτσας, ΝΔ
60. Χρήστος Αντωνιάδης, Φλώρινας, ΝΔ
61. Γεώργιος Κασαπίδης, Κοζάνης, ΝΔ
62. Σπύρος Λυκούδης, Α’ Αθηνών, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
63. Κώστας Κατσαφάδος, Α’ Πειραιώς, ΝΔ
64. Ανδρέας Κατσανιώτης, Αχαϊας, ΝΔ
65. Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας, ΝΔ
66. Μάνος Κόνσολας, Δωδεκανήσου, ΝΔ
67. Κώστας Κουκοδήμος, Πιερίας, ΝΔ
68. Ευάγγελος Μπασιάκος, Βοιωτίας, ΝΔ
69. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Καβάλας, ΝΔ
70. Χρίστος Δήμας, Κορινθίας, ΝΔ

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση από 70 βουλευτές στον πρωθυπουργό για τον πρέσβη της Βενεζουέλας"

Παραπομπή τεσσάρων σε δίκη για ατασθαλίες της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» προτείνει ο εισαγγελέας

Σε δίκη προτείνει να παραπεμφθούν τέσσερα άτομα για οικονομικές ατασθαλίες στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη» ο εισαγγελέας Παν. Παναγιωτόπουλος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός με την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο ζητά να παραπεμφθούν άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της «Αλληλεγγύης» και τρείς ακόμη, μεταξύ των οποίων και επιθεωρητές των οικονομικών της Εκκλησίας.

Οι κατηγορίες που κατά περίπτωση τους αποδίδονται είναι υπεξαίρεση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, απιστία και ψευδή βεβαίωση.

Η υπόθεση αφορά ποσό 5,6 εκατ. ευρώ που έλαβε την περίοδο 2005-2006 η «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες «δράσεις» τις οποίες όμως φέρεται πως, είτε άφησε ημιτελείς, είτε δεν τις πραγματοποίησε καθόλου.

Μεταξύ των προγραμμάτων που η «Αλληλεγγύη» ανέλαβε και δεν πραγματοποίησε είναι, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, η αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ και συγκεκριμένα κατεψυγμένων κοτόπουλων με σκοπό τη διανομή αυτών στους δοκιμαζόμενους και υποσιτιζόμενους πληθυσμούς.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όμως φέρεται να χάθηκαν και σε άλλα προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν όπως η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη των τεσσάρων κατηγορούμενων σε δίκη έχει το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμά του.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραπομπή τεσσάρων σε δίκη για ατασθαλίες της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» προτείνει ο εισαγγελέας"

Ντομπρόβσκις: Δεν βλέπω στο ορατό μέλλον την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι αν και η Επιτροπή έχει εντείνει πρόσφατα τις συνομιλίες με την Τουρκία στην προσπάθειά της να περιορίσει τις προσφυγικές ροές, η διαδικασία ένταξης αποτελεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα, και πρέπει να ικανοποιηθούν πολλοί όροι.

Δεν το βλέπω να συμβαίνει στο ορατό μέλλον, σίγουρα όχι την επόμενη πενταετία», είπε.

Ο επίτροπος τόνισε επίσης ότι ορισμένες χώρες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στην ευρωζώνη –Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία-, αλλά δεν υφίσταται σχετικός προγραμματισμός για την επόμενη τριετία. «Η Επιτροπή δεν αποκλείει κάποια μελλοντική διεύρυνση της ευρωζώνης», τόνισε, αλλά «πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία που παίρνει χρόνο».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόβσκις: Δεν βλέπω στο ορατό μέλλον την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ"

Αξιόπιστη λύση για χρέος και μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ

Εάν πληρούνται οι όροι και οι αρχές του ΔΝΤ, δηλαδή η γενναία ελάφρυνση χρέους και οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις, τότε το Ταμείο θα λάβει μέρος στο νέο Ελληνικό Πρόγραμμα. Διαφορετικά δεν θα συμμετάσχει...

Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, τονίζοντας όμως ότι το Ταμείο είναι δεσμευμένο να λειτουργήσει για το καλό της Ελλάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΕΘΝΟΥΣ, εάν το ΔΝΤ δυσκολεύει την κατάσταση επειδή στοχεύει σε αποχώρηση του από το Ελληνικό Πρόγραμμα, ο κ. Ράις είπε ότι «είμαστε ετοιμοι όπως είπα να παραδώσουμε ένα Πρόγραμμα στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά θα χρειαστεί να πληρεί τους στόχους και τις αρχές μας. Πιστευω ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο. Εχουμε μία δουλειά να κάνουμε. Και τα μέλη αναμένουν από εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας. Και να φέρουμε την εμπεριστατωμένη μας ανάλυση για οποιοδήποτε θέμα, και σε όλες τις περιπτώσεις».
Ο Ράις σημείωσε ότι το Ταμείο τηρεί μια στάση συνέπειας έναντι των μελών του Οργανισμού και τόνισε ότι αυτό αποδεικνύει και την ομοιογένεια με την οποία αντιμετωπίζει το Ταμείο όλα τα μέλη του.
Σύμφωνα με την πάγια τακτική τα μέλη του Δ.Σ. θα περιμένουν την εμπεριστατωμένη ανάλυση της επικεφαλής της Αποστολής Ντέλιας Βελκουλέσκου και με βάση αυτή θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Είναι σημαντικό πάντως και πολύ υποβοητική εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση ότι ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι το Ταμείο επιμένει σε γενναία ελάφρυνση του χρέους.
         
Περιέγραψε την ελάφρυνση ως εξής: Επέκταση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και πολύ χαμηλά επιτόκια.
Ο εκπρόσωπος καλωσόρισε την έναρξη των διαβουλεύσεων για το χρέος ανάμεσα στα μέλη του Eurogroup, είπε ότι το ΔΝΤ το αντιμετωπίζει ως ένα σημαντικό συστατικό του προγράμματος και τόνισε: «Το βλέπουμε ως θετική εξέλιξη».
 Ο κ. Ράις διέψευσε ότι έχει ετοιμαστεί η νέα έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου, αλλά είπε ότι συζητούν το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους τους.
«Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους», είπε και πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος».
Είναι σημαντικό ότι ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο πιστεύει πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η σταθεροποίηση του χρέους χωρίς κούρεμα. Είπε: Η ελάφρυνση θα μπορούσε να γίνει με επέκταση της περιόδου χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και πολύ χαμηλά επιτόκια».
Σύμφωνα με το εκπρόσωπο του ΔΝΤ, οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά συνεχίζονται και χαιρέτισε την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε αρκετά ζητήματα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση Eurogroup της 9ης Μάιου.
Ο κ. Ράις διευκρίνησε απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις ότι για να ετοιμάσει το Ταμείο Πρόγραμμα για την Ελλάδα αυτό πρέπει «να πατά σε δύο πόδια». Ανέφερε συγκεκριμένα τις ισχυρές πολιτικές μεταρρυθμίσεων και την ισχυρή ελάφρυνση χρέους. Είναι φανερό ότι χωρίς τα παραπάνω θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμετάσχει.
Για την αντικατάσταση από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ, διέψευσε ότι συζητήθηκε το θέμα. «Δεν είναι σε γνώση του Ταμείου συζητήσεις σχετικές με την πρόωρη αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδος προς το Ταμείο», είπε αλλά μίλησε για την αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο χρέος ως λογική εξέλιξη. Τόνισε τα εξής: «Είναι βέβαιο πως η αντικατάσταση ακριβότερου χρέους με φθηνότερο θα έχει θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους».
Ο κ. Ράις άδραξε την ευκαιρία για να τονίσει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών και είπε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα.
Τόνισε: «Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί  του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί».
Ο κ. Ράις είπε ότι η κ. Λαγκάρντ δεν θα λάβει μέρος στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαϊου και θα την αντικαταστήσει ο Πολ Τόμσεν. 
Εξήγησε ότι στο Eurogroup «θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για μεταρρυθμίσεις και χρέος. Για να μετέχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους».
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα είναι έτοιμοι «να παρουσιάσουν πρόγραμμα για την Ελλάδα όταν τα νούμερα θα βγαίνουν». 
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιόπιστη λύση για χρέος και μεταρρυθμίσεις ζητά το ΔΝΤ"

Υπουργείο Εργασίας: Τροπολογία για τη διευκόλυνση της επιστροφής του ΕΚΑΣ

Τροπολογία για τη διευκόλυνση όσων συνταξιούχων καλούνται να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ πρόκειται να καταθέσει μέσα στις επόμενες ώρες η κυβέρνηση, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περίπτωση υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης όσων έχουν ήδη εισπράξει τη σχετική παροχή, προβλέπεται ο συμψηφισμός των καταβληθέντων ποσών, σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τα 30 ευρώ.

Παράλληλα, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ‘‘Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης’’, προβλέπεται -ως αντισταθμιστικό μέτρο της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ- η διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Τροπολογία για τη διευκόλυνση της επιστροφής του ΕΚΑΣ "

Φωτογραφική διάταξη κατά ΟΠΑΠ ο φόρος στον τζόγο

Φωτογραφική διάταξη υπέρ των στοιχηματικών διαδικτυακών εταιρειών και κατά του ΟΠΑΠ, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή.

Φαινομενικά η διάταξη αυξάνει από το 30 στο 35% κλιμακωτά και για κάποιον που δεν γνωρίζει «ακούγεται» λογικό ανάλογα των μικτών εσόδων να αυξάνεται προοδευτικά και ο φόρος. Δηλαδή παραμένει το 30% η συμμετοχή του Δημοσίου για μικτό κέρδος μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ και αυξάνεται στο 32,5% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ και μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αυξάνεται στο 35% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όλες οι στοιχηματικές εταιρίες του διαδικτύου που λειτουργούν υπό προσωρινό καθεστώς και δηλώνουν ψίχουλα, θα φορολογηθούν με το 30% ενώ ο ΟΠΑΠ με 35%.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΠΑΠ εμφάνισε μικτά έσοδα 1,1 δισ. ευρώ, όταν οι διαδικτυακοί πάροχοι που έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς, κατά δήλωσή τους στην ΕΕΕΠ (στοιχεία παρείχαν οι 21 από τις 24 εταιρείες του μεταβατικού καθεστώτος) είχαν στο σύνολο τους ακαθάριστα έσοδα ύψους 116 εκατ. ευρώ. Το 1,1 δις θα φορολογηθεί με συντελεστή 35% και όλες οι 24 εταιρίες με 30%. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς τυχερών παιγνίων:
Σε καμία αγορά τυχερών παιγνίων στην Ευρώπη δεν υπάρχει κλιμακωτή φορολόγηση. Σε καμία περίπτωση, δεν υφίσταται η έννοια της «αναλογικότητας» ανά πάροχο. Αυτό αποτελεί διακριτική μεταχείριση.

Είναι η πολλοστή φορά που αντί η κυβέρνηση να ρυθμίσει οριστικά την αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου, όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά συνεχίζει να τις ευνοεί αδικαιολόγητα.

Οι 24 εταιρείες δεν είναι ελληνικές εταιρείες, αλλά για εταιρείες με έδρα το εξωτερικό και κυρίως τη Μάλτα, οι οποίες δεν ελέγχονται επαρκώς ούτε από το δημόσιο, ούτε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, όπως ομολογούν οι ίδιες οι αρχές.

Η φορολόγηση στις ευρωπαϊκές αγορές τυχερών παιχνιδιών είναι μεγαλύτερη για τους διαδικτυακούς παρόχους και μικρότερη για όσους προσφέρουν επίγειο στοιχηματισμό (καθώς οι offline πάροχοι διαθέτουν υψηλότερα λειτουργικά κόστη και, λόγω του δικτύου που λειτουργούν, απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων – συνεργατών).

Στην Ιταλία ο συντελεστής φορολόγησης του GGR των διαδικτυακών παρόχων έχει ανέβει στο 22%, με τους επίγειους παρόχους (Land based betting) στο 18%. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, οι online πάροχοι φορολογούνται με 25% στα μικτά τους κέρδη και ο επίγειος πάροχος με 10%.
Χωρίς ενιαίους συντελεστές ευνοούνται οι εταιρείες που δεν διαθέτουν ούτε προσωπικό και φυσικές υποδομές, παρά μόνο παρουσία στο διαδίκτυο.

Για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, η αγορά του διαδικτυακού τζόγου συνεχίζει επί μακρόν να τελεί υπό «μεταβατικό καθεστώς» και αποφεύγεται η ρύθμισή της.

Ο έλεγχος και η αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται, παραμένει σε διαρκή εκκρεμότητα από το 2011.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτογραφική διάταξη κατά ΟΠΑΠ ο φόρος στον τζόγο "

Ιδιωτικοποιούν αστικές συγκοινωνίες, ΕΛΤΑ και ΟΑΚΑ!

Κύμα αποκρατικοποιήσεων παραδέχονται εμμέσως τα κυβερνητικά στελέχη προωθώντας με διαδικασίες-εξπρές ρύθμιση με την οποία εντάσσονται άμεσα στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων -τη λεγόμενη Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών- κρατικές εταιρείες και οργανισμοί όπως οι αστικές συγκοινωνίες, τα ΕΛΤΑ και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αμαρουσίου.
 
Διαβάστε συγκεκριμένα τι αναφέρεται στο έγγραφο που δόθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει τα μέτρα που αναμένεται να νομοθετηθούν με ψηφοφορίες το Σαββατοκύριακο.





Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση καταγγέλλει κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να κρύψουν την λίστα με τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βγαίνουν προς εκποίηση. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι δεν θα προχωρήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή εάν δεν κατατεθούν άμεσα τα παραρτήματα για το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
 
Υπό την ασφυκτική πίεση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναγκάστηκαν να καταθέσουν ορισμένα μόνο παραρτήματα με νομοτεχνική βελτίωση. Οι πίνακες περιλαμβάνουν και τις ΔΕΚΟ που μπαίνουν στο υπερ-ταμείο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την μερική ή ολική εκποίησή τους. Μεταξύ αυτών η ΔΕΗ, οι αστικές συγκοινωνίες, οι σιδηρόδρομοι, το Μετρό, η ΕΥΔΑΠ κ.α.
 
Σύμφωνα με τα κατατεθέντα παραρτήματα οι ΔΕΚΟ που περνάνε άμεσα στο Ταμείο (σ.σ. με την έναρξη λειτουργίας του) είναι: ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ ΑΕ. Επίσης, με δεύτερη διόρθωση προστέθηκε στην αρχική λίστα και ο ΟΣΕ ΑΕ
Να σημειωθεί ότι η αρχική λίστα προέβλεπε ότι  σε επόμενο διάστημα θα μπουν στον προθάλαμο των αποκρατικοποιήσεων οι: ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΛΒΟ ΑΕ, Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Κτηριακές Υποδομές ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ. Ωστόσο, τις απέσυρε ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζοντας πως η ένταξή τους στο Ταμείο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.
 
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 197 σκοπός της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) είναι «να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών  αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ…».
 
Επίσης, στα παραρτήματα περιλαμβάνονται και τα ακίνητα που παραμένουν στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει την αντίστοιχη λίστα με τα 19 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που περνούν στην ιδιοκτησία του Ταμείου.
 
Το θέμα έθεσε αρχικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος που εξήγησε ότι αν και στο επίμαχο άρθρο για τη δημιουργία του Ταμείου γίνεται αναφορά για παραρτήματα που περιγράφουν ποια ακίνητα και κρατικές εταιρίες θα εκποιηθούν , τα εν λόγω παραρτήματα δεν έχουν κατατεθεί ακόμα στην Βουλή και δεν τα έχουν παραλάβει οι βουλευτές.
 
Υπό αυτά τα δεδομένα ο κ. Κουτσούκος εξήγησε ότι πρέπει να διακοπεί η συνεδρίαση. Επίσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν δημόσια θέση και να πουν αν επιθυμούν να συνεχιστεί η συζήτηση την στιγμή που δεν ξέρουν τι θα εκποιηθεί και τι όχι.
 
Ακολούθως, η ΝΔ δια των Χρήστου Σταϊκούρα, Μάκη Βορίδη, Γιάννη Τραγάκη, Νίκου Δένδια και Ντόρας Μπακογιάννη σημείωσαν  προς τους υπουργούς « ζητάτε εν λευκώ εξουσιοδότηση για αποκρατικοποιήσεις. Η αξιωματική και ελάσσονα αντιπολίτευση δεν θα μπει στην συζήτηση αν δεν υπάρξουν τα παραρτήματα. Που να χτυπιέστε η συζήτηση δεν θα αρχίσει . θα αρχίσει μόνο όταν θα ξέρουμε τι θα ψηφίζουμε».
 
Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι  το άρθρο 198  αναφέρει ότι «μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ αυτοδικαίως οι συμβάσεις παραχώρησης των εταιριών που αναφέρονται σε παράρτημα που δεν μας έχετε καταθέσει». Επίσης ο κ. Μάκης Βορίδης κάλεσε την συμπολίτευση να πάρουν την ευθύνη δια ψηφοφορίας «για να προχωρήσει η συζήτηση χωρίς να έχουν έρθει τα παραρτήματα».
 

Σταθάκης: Δεν μιλάμε για Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά... αξιοποίησης σε βάθος 30ετίας
Απαντώντας  ο κ. Γιώργος Σταθάκης και αντιλαμβανόμενος την πίεση που ασκείται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να υποστηρίξει «Δεν μιλάμε για Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά αξιοποίησης σε βάθος τριακονταετίας».
 

Στο υπερ-ταμείο και ο ΟΣΕ
Το τμήμα του νομοσχεδίου με τις ΔΕΚΟ που μπαίνουν στον προθάλαμο των αποκρατικοποιήσεων έχει προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, με την παρέμβασή του μάλλον ενίσχυσε την ανησυχία, καθώς στον κατάλογο με τις πέντε πρώτες ΔΕΚΟ που μπαίνουν στο υπερ-ταμείο πρόσθεσε και τον ΟΣΕ που δεν υπήρχε. Συγκεκριμένα, διαβάζοντας τη λίστα ανέφερε και τον οργανισμό σιδηροδρόμων, εκτός των ήδη γνωστών ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ ΑΕ! 

Εκτός αυτού, ο υπουργός υποστήριξε ότι το μέλλον των υπολοίπων έξι ΔΕΚΟ που βρίσκονται στη λίστα είναι υπο διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για το αν τελικά θα ενταχθούν στο Ταμείο. Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΛΒΟ ΑΕ, Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ.  «Το αν θα ενταχθούν αυτές στο Ταμείο είναι υπο συζήτηση  με τους Θεσμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταμείο αξιοποίησης ή αποκρατικοποίησης;
 Πάντως, το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από την πλευρά της κυβέρνησης να πείσει τους δικούς της κυρίως βουλευτές πως το Ταμείο δεν θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, αλλά θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία.
 
Να σημειωθεί ότι το υπερ-ταμείο είναι σύμφωνα με το νομοσχέδιο η Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, η οποία έχει επιμέρους θυγατρικές. Μία από της θυγατρικές είναι η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), στην οποία περνούν οι ΔΕΚΟ.
 
Το άρθρο 201 αναφέρει ρητά πως η μητρική εταιρεία, αλλά και οι θυγατρικές της μπορούν όχι μόνο να αξιοποιούν, αλλά και να αποκρατικοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. «Προκειμένου να προβούν σε ιδιωτικοποίηση περιουσιακών τους στοιχείων, η Εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της (εξαιρουμένων των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ) δύναται να προβαίνουν ενδεικτικά στην πώλησή τους, τη μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων πι αυτων ή την εισφορά των τελευταίων σε ανώνυμες εταιρίες ΑΕ ή ιδιωτικές κεφαλαιουχικές (ΙΚΕ) και στην συνεπακόλουθη πώληση των σχετικών μετοχών σε τρίτους» αναφέρει το επίμαχο άρθρο, για να συνεχίσει σε άλλο σημείο: «Η εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της (εξαιρουμένων των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ) δύναται επιπλέον να προβαίνουν σε μίσθωση των περιουσιακών τους στοιχείων, την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης ή αξιοποίησής τους...».


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιωτικοποιούν αστικές συγκοινωνίες, ΕΛΤΑ και ΟΑΚΑ!"

Απεργούν και αύριο οι εφοριακοί

Με 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή συνεχίζουν οι εφοριακοί τις κινητοποιήσεις αντιδρώντας στη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ ΔΟΥ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση αρνείται να προσέλθει σε διάλογο και να λάβει υπ' όψιν τα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ κάνει γνωστή την απόφαση και των άλλων δύο Ομοσπονδιών του Υπουργείου Οικονομικών ΟΤΥΕ και ΟΣΥΟ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία για αύριο.

Αναφέρει ακόμη ότι έχει λάβει αθρόα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Οικονομικών Υπαλλήλων, και τα αντίστοιχα συνδικάτα και Ομοσπονδίες, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας κλπ.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους της κινητοποιήσεις η ΠΟΕ ΔΟΥ σημειώνει ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι εργαζόμενες/νοι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως πειραματόζωα ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τονίζει ότι είναι ριζικά αντίθετη στη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως λέει, για την πορεία των εσόδων του κράτους, την ανεξαρτησία της χώρας, την κατεύθυνση των ελέγχων και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Συμπληρώνει ότι «η διαρκώς ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια από τη βάρβαρη φορολογική πολιτική και την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, έχουν μετατρέψει τις υπηρεσίας μας, σε εστίες κοινωνικής έντασης, συγκρούσεων, επιθέσεων κλπ.».
Εκτός από την απεργία, καλεί και σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στη Νίκης στις 11 το πρωί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν και αύριο οι εφοριακοί"

Μηνυτήρια αναφορά για την κατάσταση στην Ειδομένη κατέθεσε ο Τζιτζικώστας

Μηνυτήρια αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη, στο Κιλκίς και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην αναφορά, που έρχεται ως συνέχεια ανάλογων μηνύσεων που έχουν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα από κατοίκους της Ειδομένης, το δήμαρχο Παιονίας κ.ά., ο Απ. Τζιτζικώστας θέτει κυρίως τα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας και υγείας, όπως επίσης τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Ελλάδας- ΠΓΔΜ εδώ και περίπου δύο μήνες, ενώ ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται.

Σε δηλώσεις του κατά την αποχώρησή του από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης (κι αφού προηγήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Ειρήνη Αποστόλου), ο Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε για άλλη μία φορά από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση εκκένωση της Ειδομένης και στον αναλογικό επιμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Μηνυτήρια αναφορά για την κατάσταση στην Ειδομένη κατέθεσε ο Τζιτζικώστας"

Σύνταξη στα 50 και για άνδρες με ανάπηρο παιδί

Τα πάνω κάτω φέρνει η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους άνδρες ασφαλισμένους του Δημοσίου, οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν και την ιδιότητα του πατέρα με ανήλικα τέκνα, ή ανάπηρα ανήλικα τέκνα, ή ανάπηρη σύζυγο και έχουν συμπληρώσει 25ετή εργασιακό βίο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.

Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο έκρινε ότι και αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων, έχει δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη, όπως συμβαίνει με τις ανήλικες μητέρες, με την συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας τους. Με στην τρόπο αυτό εναρμονίζεται η ελληνική νομική πραγματικότητα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει κρίνει σαφώς ότι πρέπει να καταργηθεί κάθε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γονέων στο Δημόσιο. Η επίμαχη απόφαση έχει σημασία διότι μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης για τους άνδρες με ανήλικα ή ανάπηρα ανήλικα τέκνα που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2010. Αντιθέτως, σε περίπτωση που η 25ετία συμπληρώνεται το 2011 και υπάρχει ανήλικο τέκνο η «έξοδος» γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55 (από το 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για γονείς ανηλίκων).

Η απόφαση

Αμέσως μόλις πήρε στα χέρια της την απόφαση η ΠΟΕΔΥΝ, καθώς η τελευταία (σ.σ απόφαση) εκδόθηκε με αφορμή προσφυγή εργαζομένου στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, την κοινοποίησε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να γίνει νόμος του κράτους.

"Σας κοινοποιούμε ΑΠΟΦΑΣΗ του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ η οποία δικαιώνει εν δυνάμει άνδρα συνταξιούχο (βρίσκεται σε αναστολή σύνταξης) που εργαζόταν στο Γ.Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» με πρόσληψη από 1.1.1983 έως 31.12.1992, για χορήγηση Σύνταξης 50 ετών με ανήλικο παιδί, αν και συμπληρώνει 25 έτη Ασφάλισης το έτος 2010 (Διαδοχική Ασφάλιση).

​Για λόγους αποκατάστασης της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, όπως ρητά ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ το ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ στην υπ’ αριθμ. 790/2016 ΑΠΟΦΑΣΗείστε υποχρεωμένος με τροπολογία σε Νόμο ή Υπουργική Απόφαση να επεκτείνεται το δικαίωμα και στους άνδρες. Η εν λόγω κατάφορη αδικία μπορεί να στοιχίζει στην κατηγορία αυτή των Ανδρών17 έτη επιπλέον παραμονής στην εργασία, λόγω τη αύξησηςτων ορίων ηλικίας με τους Ν.4336/2015, Ν.4337/2016(όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στο μεταβατικό στάδιο 2015 – 2021).

Επίσης πολλοί ασφαλισμένοι για να κάνουν χρήση των εν λόγω διατάξεων (θεμελίωση μετά την 1.1.2011), αναγκάζονται να αποποιηθούν πολλά έτη Διαδοχικής Ασφάλισης, αν και έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να μειώνονται περαιτέρω οι ούτως ή άλλως πενιχρές συντάξεις, λόγω των Μνημονιακών πολιτικών που ασκείται".

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταξη στα 50 και για άνδρες με ανάπηρο παιδί "

Οι τρεις επιλογές για το χρέος που εξετάζει η ευρωζώνη

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο της ειδικής τηλεδιάσκεψης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το Bloomberg κατατέθηκαν τρεις προτάσεις και ειδικότερα:

1. Αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των διμερών δανείων της Ελλάδας με χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να μειωθούν οι τόκοι. Τα συγκεκριμένα δάνεια ανέρχονται σε περίπου 52,9 δισ. ευρώ.

2. Αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, καθώς οι όροι δανεισμού του ESM είναι σαφώς ευνοϊκότεροι έναντι του Ταμείου.

3. Επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τρεις επιλογές για το χρέος που εξετάζει η ευρωζώνη"

Βολεύουν 82 «κολλητούς» με το νομοσχέδιο-φορολαίλαπα για τους πολίτες

Νέες εστίες βολέματος ημετέρων, φίλων και συγγενών επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση την ώρα που φέρνει ασύλληπτο φορολογικό σοκ για το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών και ζητά την επιστροφή του ΕΚΑΣ από 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο πολυνομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των έμμεσων φόρων και επιβολή τελών σε ό,τι… κινείται, εντοπίζονται διατάξεις «ρουσφετολογικού» χαρακτήρα για τον διορισμό τουλάχιστον 82 «κολλητών» στο κράτος.

Σύμφωνα με τα άρθρα 159 εως 164 δημιουργείται Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εργο της υπηρεσίας είναι ο σχεδιασμός της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του κράτους. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις εκτός από γενικό γραμματέα προβλέπεται η πρόσληψη 52 ακόμα υπαλλήλων ενώ το συνολικό κόστος ετήσιας λειτουργίας υπολογίζεται σε 1.600.000 ευρώ. Συγκεκριμένα το κόστος μισθοδοσίας υπολογίζεται σε 1,26 εκατ. ευρώ το έτος, δηλαδή ο μέσος μισθός των υπαλλήλων θα είναι άνω των 2.000 ευρώ το μήνα ενώ σε 340 χιλ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για μισθώματα και λειτουργικά έξοδα.

Επίσης, τα άρθρα 127 – 135 προβλέπουν την ίδρυση Δημόσιας Αρχής Λιμένων προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των κεντρικών λιμανιών της χώρας. Η υπηρεσία υπάγεται στον υπουργό Ναυτιλίας και θα στελεχωθεί από προσωπικό 30 ατόμων (25 ΙΔΑΧ και 5 επιστημονικό προσωπικό) ο μισθός των οποίων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση!

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βολεύουν 82 «κολλητούς» με το νομοσχέδιο-φορολαίλαπα για τους πολίτες"

Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα ενοικίου και σίτισης

Την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016, θα πραγματοποιηθεί η 9η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το ποσό των 2.814.382,82 ευρώ θα πιστωθεί στους 21.364 λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων, που μισθώνουν τα ακίνητά τους σε δικαιούχους του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση, με ευθύνη των δικαιούχων, των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών.

Την Τρίτη, 24 Μαΐου 2016, θα πιστωθεί το ποσό των συνολικά 16.653.430 ευρώ στις κάρτες αλληλεγγύης των 148.053 δικαιούχων του ίδιου προγράμματος.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα ενοικίου και σίτισης"

Έως και τριπλάσιος ΕΝΦΙΑ παρά τη μείωση στις αντικειμενικές!

Όχι μόνον δεν καταργήθηκε τελικά ο ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο δεν μειώνεται επειδή μειώθηκαν το καλοκαίρι οι (εξωπραγματικά υψηλές ακόμη) αντικειμενικές, αλλά τελικώς... αυξάνεται και αναδρομικά!

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, ειδικά για όσους έχουν διαμερίσματα, μετά την αναθεώρηση των συντελεστών στον συμπληρωματικό φόρο.

Πλέον, από φέτος, θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο και όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικές αξίας 200.000-300.000 ευρώ (​"πιάνει" και όσους έχουν ένα σπίτι σε μια μεσαία περιοχή).

Αλλά δεν φτάνει αυτό: η κυβέρνηση προχωρεί σε αύξηση και των συντελεστών φορολόγησης στα οικόπεδα, αλλά και στον συμπληρωματικό φόρο (100% ως 200% για τους περισσότερους)! Αν όμως αυτό γινόταν απλώς για να μη γλιτώσουν όσοι πλήρωναν τον συμπληρωματικό φόρο, λόγω της μείωσης που έγινε στις αντικειμενικές το καλοκαίρι, τότε δεν θα χρειαζόταν να ... τριπλασιαστεί ο συντελεστής φόρου (πχ 0,3% αντί 0,1% για αξίες ακινήτων 300.000-400.000 ευρώ κλπ)!

Για πρώτη φορά θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος και σε όσους έχουν αγροτεμάχια. Και για πρώτη φορά επιβάλλεται και Τέλος 0,1% για εταιρίες που ιδιοχρησιμοποιούν δικά τους ακίνητα. Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από 1.1.2016 και θα φανούν με τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, που θα πληρωθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι μπορούν όλοι, έως τις 29 Ιουλίου 2016, να δηλώσουν και ό,τι ακίνητο ή αλλαγή χρήσης δεν είχαν δηλώσει από το 2010 και μετά. Για τα εκπρόθεσμα Ε9 δεν θα πληρώσουν πρόστιμο 100-500 ευρώ, ενώ απαλλάσσονται και όσοι τις έκαναν ήδη από 31-12-2014 ως σήμερα. Ωστόσο, αν και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου δεν κάνει καμία εκτίμηση εσόδων από τις ρυθμίσεις αυτές για τον ΕΝΦΙΑ, το δημόσιο θα μπορεί να εισπράξει επιπλέον φόρους μετά τη νέα εκκαθάριση.

Ειδικότερα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

• Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τμ για αξία έως 2 ευρώ/τμ και φθάνουν τα 11,25 ευρώ/τμ για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τμ από 9 ευρώ/τμ που είναι σήμερα.

• Μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξία άνω των 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και φθάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξία άνω των 2.000.000 ευρώ.

• Στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια με αποτέλεσμα να αυξάνει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων, με νέα κλίμακα (εντός παρένθεσης οι παλιοί συντελεστές):


ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

​​Συντελεστής

0,01 - 200.000    ​                     0,0% (0)

200.000,01 - 250.000               0,10% (0)

250.000,01 - 300.000                0,15% (0)

300.000,01 - 400.000                0,30% (0,1%)

400.000,01 - 500.000                 0,50% (0,2%)

500.000,01 - 600.000                 0,60% (0,3%)

600.000,01 - 700.000                  0,80% (0,6%)

700.000,01 - 800.000                  0,90% (0,7%)

800.000,01 - 900.000                  1,00% (0,8%)

900.000,01 - 1.000.000               1,05% (0,9%)

1.000.000,01 - 2.000.000            1,10% (1%)

Υπερβάλλον

​​1,15% (1%)

Για τις επιχειρήσεις:

• Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α.

• Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.

• Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.) ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολογίζεται με συντελεστή τρία και μισό τοις χιλίοις (3,5‰) για τα ακίνητα τα οποία δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Έως και τριπλάσιος ΕΝΦΙΑ παρά τη μείωση στις αντικειμενικές!"

Προστασία για τα «κόκκινα δάνεια» με υποθήκη την πρώτη κατοικία: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Την προστασία από την πώληση σε ξένα funds, έως και το 2018, των κόκκινων δανείων τα οποία είναι συνδεδεμένα με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, καθώς και εκείνων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημόσιου, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι - ανεξαρτήτως κατηγορίας - τα δάνεια, (στεγαστικά, καταναλωτικά, επισκευαστικά, δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ (και χωρίς κάποιο εισοδηματικό κριτήριο) προστατεύονται από την πώληση έως και το 2018.

Ωστόσο, προβλέπεται η πώληση εξυπηρετούμενων δανείων εφόσον ανήκουν στον ίδιο δανειολήπτη ενώ αναγκαία προϋπόθεση για την πώληση των δανείων είναι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής να έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση μέσα σε 12 μήνες πριν από την προσφορά, πριν ή και μετά την ψήφιση του νόμου για να διακανονίσουν τις όφειλες με βάση γραπτή πρόταση που περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Εξαιρούνται απαιτήσεις επίδικες ή επιδικασθείσες και απαιτήσεις κατά οφειλετών μη συνεργάσιμων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, στις περιπτώσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, καθώς και σε περιπτώσεις ανάθεσης διαχείρισης, δεν χειροτερεύει η ουσιαστική και δικονομική θέση του οφειλέτη και του εγγυητή και δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση όρου σύμβασης καθώς και του επιτοκίου. Επίσης αναφέρεται πως σε περίπτωση που μεταβιβάζεται απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση, για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, ο εκδοχέας (fund) δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά το χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, ακόμα κι αν τέτοιο δικαίωμα υφίστατο συμβατικά για τον εκχωρητή.

Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων

Αναφορικά με τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις καθώς και τις Εταιρείες Απόκτησης από δάνεια και πιστώσεις αυτές θα μπορούν να είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού και αποκλειστικού σκοπού με έδρα την Ελλάδα ή εταιρείες που θα έχουν έδρα σε κράτος μέλος της ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποκατάστημα τους στην Ελλάδα. Στην περίπτωση των εταιρειών που θα αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια θα μπορούν να έχουν έδρα και σε χώρα εκτός της ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς και συνεργάζεται στην ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων με την Ελλάδα.

Οι εταιρείες αυτές θα παίρνουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-1,57% και θα εποπτεύονται από αυτήν.

Οι εταιρείες που θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα αναλαμβάνουν την διαχείριση των δανείων θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ , ενώ οι εταιρείες που θα λαμβάνουν άδεια ώστε να προχωρούν και σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφαλαίο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ .
Στην περίπτωση αυτή τα νέα δάνεια που θα χορηγούνται θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και για αυτά αποκλειστικά αρμόδια στην εκδίκαση διάφορων θα είναι τα ελληνικά δικαστήρια.

Τριάντα Κέντρα Ενημέρωσης - Υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα

Τέλος κατανέμονται τα 30 Κέντρα Ενημέρωσης - Υποστήριξης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα και για τη στελέχωσή τους προβλέπονται 200 υπάλληλοι.

Τα κέντρα αυτά θα συσταθούν για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δανειολήπτες που παρουσιάζουν καθυστερήσεις σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, για όσους έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου τους αλλά και για όσους (φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις) θέλουν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που τους παρέχει η νομοθεσία σχετικά με τα θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων τους.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Προστασία για τα «κόκκινα δάνεια» με υποθήκη την πρώτη κατοικία: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news