facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Διευκρινίσεις για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Με ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «αποβλέποντας στην πλήρη και ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής», προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ.

Η παροχή από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας κυμαινόμενων τιμολογίων, δηλαδή τιμολογίων όπου η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει Ρήτρας Αναπροσαρμογής, αποτελεί συνήθη εμπορική πρακτική, προβλεπόμενη στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκδόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Απρίλιο του 2013 (ΦΕΚ Β΄ 832/9.4.2013).

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία ενσωματώνουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι διαδεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσαν για τους εναλλακτικούς Προμηθευτές το εργαλείο διαφοροποίησης και ανάπτυξης ανταγωνιστικής δραστηριότητας προς τα έως τότε προσφερόμενα τιμολόγια, που ήταν αποκλειστικά σταθερής χρέωσης. Από την υπό έκδοση έκθεση Market Monitoring Report – Consumer Protection Volume του Council of the European Energy Regulators (CEER) για το έτος 2021 προκύπτει ότι από τις 24 χώρες που απάντησαν στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν τα διαθέσιμα προσφερόμενα συμβόλαια στη λιανική, 22 χώρες έχουν τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση.

Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας του 2013 εξαρχής επέβαλε σαφή, εύλογα και διαφανή κριτήρια βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα η αναπροσαρμογή των Χρεώσεων Προμήθειας (βλέπε, το άρθρο 28 παρ. 3 (γ), άρθρο 1 παρ. 2(στ) του Παραρτήματος ΙΙ). Τα εν λόγω κριτήρια αποσκοπούν στην: (α) επαρκή ενημέρωσή των καταναλωτών εκ των προτέρων, αναφορικά με τη φύση του τιμολογίου τους ως κυμαινόμενου, (β) κατανόηση και επαληθευσιμότητα της μεθοδολογίας υπολογισμού της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και (γ) δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και προγράμματος προμήθειας, κατά τις ανάγκες τους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαπίστωσε ότι υφίσταται έλλειμμα διαφάνειας ως προς την επιβολή και την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και, εξ αυτού του λόγου, εξέδωσε την υπ’ αρ. 409/2020 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ» (ΦΕΚ Β΄ 1364/14.04.2020).

Με την ως άνω απόφαση η ΡΑΕ: α) επέβαλε στους Προμηθευτές την υποχρέωση παροχής τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου, β) τυποποίησε την ονομασία της Ρήτρας και όρισε ότι η διακύμανση οφείλει να γίνεται βάσει ενός μόνο μεγέθους της αγοράς, το οποίο να είναι εύκολα προσβάσιμο και επαληθεύσιμο από τον μέσο καταναλωτή, γ) τυποποίησε τη μεθοδολογία της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ώστε να είναι σαφέστερος και περισσότερος κατανοητός ο υπολογισμός της και δ) συνέστησε να καθορίζεται η «περιοχή ασφαλείας», δηλαδή το εύρος τιμών πέραν του οποίου αναπροσαρμόζεται η Χρέωση Προμήθειας, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.

Η Αρχή, ήδη από τις 8 Απριλίου 2022, έχει εκκινήσει διαδικασία ακροάσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους εκ της 409/2020 Απόφασης ΡΑΕ, είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει ουσιωδέστατα από την κατεύθυνση της Αρχής είτε ακόμη παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή τις χρεώσεις που διαμορφώνουν ελεύθερα οι Προμηθευτές.

Η ΡΑΕ δεν διαθέτει αποφασιστική αρμοδιότητα για τα ζητήματα που αφορούν την προμήθεια ενέργειας, καθώς δεν έχει την αρμοδιότητα έκδοσης και τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (άρθρο 138 ν. 4001/2011). Ωστόσο, στο πλαίσιο της αδιάλειπτης εποπτικής παρακολούθησης των διαμορφούμενων επιχειρηματικών πρακτικών και με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της ευχερούς κατανόησης των τιμολογίων, εξέδωσε την υπ’ αρ. 967/2021 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου «Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και υποδείγματος «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ».

Με ως άνω απόφαση, που επέχει τον χαρακτήρα ερμηνευτικής οδηγίας – σύστασης, προωθείται αποφασιστικά η αρχή της διαφάνειας τόσο σε προσυμβατικό επίπεδο, όταν δηλαδή οι καταναλωτές συγκρίνουν τις προσφορές προμήθειας, όσο και κατά την εκτέλεση της σύμβασης, ιδίως στο επίπεδο του λογαριασμού κατανάλωσης. Πλέον καθίσταται απολύτως ευχερές στους καταναλωτές να αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων τη φύση του προσφερόμενου τιμολογίου και του βαθμού έκθεσής τους στον κίνδυνο τιμών των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί και εποπτεύει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και ενεργεί με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Διευκρινίσεις για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής"

Ιταλία: Τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και στο PLF για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Από την Πρωτομαγιά, στην Ιταλία πρόκειται να καταργηθεί το μέτρο που υποχρέωνε τους πολίτες να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε καφέ, εστιατόρια, και σε χώρους εργασίας. To πιστοποιητικό θα συνεχίσει να είναι αναγκαίο μόνον για την πρόσβαση σε νοσοκομεία, υγειονομικές υπηρεσίες και οίκους ευγηρίας.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ,η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας θα παραμείνει σε ισχύ μόνον στους εσωτερικούς χώρους των νοσοκομείων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα σχολεία και στα αθλητικά κέντρα.

Όπως γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera και επιβεβαίωσε ο υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας Μάσιμο Γκαραβάλια, από την Πρωτομαγιά καταργείται επίσης η υποχρέωση να συμπληρώνεται η ηλεκτρονική φόρμα PLF από όσους πολίτες φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και στο PLF για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό"

Χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Τη γη κάτω από τα πόδια τους χάνουν οι καταναλωτές κάθε φορά που ανοίγουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Χιλιάδες είναι αυτοί, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και ζητούν διακανονισμό, ενώ άλλοι προσφεύγουν δικαστικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι πάροχοι από την πλευρά τους προχωρούν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 26.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Καταναλωτής δείχνει στην κάμερα τον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος τετραμηνίας αξίας 3.748 ευρώ για ένα σπίτι 40 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο χρησιμοποιούσε για θέρμανση κλιματιστικά.

Ο ένας μετά τον άλλο χιλιάδες καταναλωτές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος στους οποίους περιλαμβάνεται και η ρήτρα αναπροσαρμογής προχωρούν σε διακανονισμό δόσεων.

Οι περισσότεροι λογαριασμοί είναι εκκαθαριστικοί, που περιλαμβάνουν καταναλώσεις χειμερινών μηνών και είναι δυσβάστακτοι ιδίως για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν ρεύμα για τη θέρμανση τους.

Προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους αλλά και να μην κινδυνεύσουν με διακοπή ρεύματος οι καταναλωτές ζητούν από τους παρόχους να πληρωθούν οι λογαριασμοί με όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις.

Μόνο σε διάστημα 20 ημερών λόγω απλήρωτων λογαριασμών χιλιάδες είναι οι εντολές προς τον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπή ηλεκτροδότησης τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πολίτες αλλά και φορείς όπως καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προσφεύγουν δικαστικά κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ζητώντας την κατάργηση της από τα συμβόλαια παροχής ρεύματος.

Η πρώτη δικαστική απόφαση για αναστολή της διακοπής ρεύματος που εκδόθηκε αφορά ξενοδοχειακή μονάδα που είχε συμβόλαιο με ιδιώτη πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο ενώ υπήρχε όρος ότι δεν θα έμπαινε Ρήτρα Αναπροσαρμογής, αυτή επιβλήθηκε μονομερώς.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος"

Στους... δρόμους οι φοιτητές για την αστυνομία στο ΑΠΘ

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αυτήν την ώρα μέλη φοιτητικών συλλόγων και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου που διαμαρτύρονται για την παρουσία της αστυνομίας εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Καμάρας και περίπου στις 20.30 ξεκίνησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο ΑΠΘ προκειμένου να περιφρουρήσουν τις εργασίες για την μετατροπή της πρώην κατάληψης "Στέκι στο Βιολογικό" σε βιβλιοθήκη.



thessaloniki__27_

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στους... δρόμους οι φοιτητές για την αστυνομία στο ΑΠΘ"

Κομισιόν: Ομοφωνία στην Ε.Ε. για μη πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, διαμηνύουν πηγές της Κομισιόν.

Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές ανοίγουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια.

Η Gazprombank στη συνέχεια θα μετατρέπει το ξένο νόμισμα σε ρούβλια και θα μεταφέρει τα χρήματα στην Gazprom.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι το άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Για τις Βρυξέλλες η πληρωμή θα ολοκληρώνεται σε ευρώ ή δολάρια.

«Η πληρωμή σε ρούβλια δεν προβλέπεται από το συμβόλαιο, η πληρωμή σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων μας. Στο 97% περίπου των συμβολαίων μας αναφέρεται ρητά ότι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια» δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Μπροστά στο αλαλούμ διατυπώσεων και απέναντι στο ρωσικό εκβιασμό, σύμφωνα με το Ρόιτερς ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Ενώ οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι οι εταιρείες διανομής αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να συμμορφωθούν με το διάταγμα του Πούτιν. Η γερμανική Uniper μάλιστα δηλώνει έτοιμη να πληρώσει με το ρωσικό σύστημα.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε στο CNN, ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει το σύστημα πληρωμών σε ρούβλια, επικαλούμενος την ενεργειακή εξάρτησή της χώρας του από τη Ρωσία.

«Δεν είναι αστείο. Δεν έχουμε επιλέξει αυτή την κατάσταση (την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία). Αυτή είναι η κατάσταση στην κεντρική Ευρώπη. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας αερίου», ανέφερε ο Πίτερ Σιάρτο.

«Θα είμαι σαφής. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να εκφοβίσει ή να εκβιάσει, για να γλιτώσει από τις κυρώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο, για να αποφύγει τις συνέπειες της επιθετικότητά της», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την επόμενη Δευτέρα.

Κομισιόν: Μην ανοίγετε δεύτερους λογαριασμούς

Ανησυχία και σύγχυση επικρατεί στις Bρυξέλλες για το τι θα κάνουν τα κράτη-μέλη όσο πλησιάζουμε στη λήξη των συμβολαίων. Τα περισσότερα συμβόλαια λήγουν περίπου στις 20 Μάιου, κάποιες ημέρες πριν-κάποιες ημέρες μετά και η ΕΕ διαμηνύει : Μην ανοίγετε δεύτερους λογαριασμούς για να πληρώνετε σε ρούβλια. Αυτό είναι παραβίαση των κυρώσεων.

Ο στόχος και η ανησυχία ταυτόχρονα είναι να υπάρξει κοινή γραμμή και όχι διάσπαση της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να δούμε πώς θα κινηθεί στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι ωστόσο αναμένεται να συνεδριάσουν και μέσα στο ΣΚ.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων εκτιμάται ότι θα υιοθετηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας με το ενδιαφέρον όλων να επικεντρώνεται στις κυρώσεις που αφορούν στο πετρέλαιο. Δεν αναμένεται ολικό εμπάργκο στο πετρέλαιο σύμφωνα με πηγές.

25 Μαΐου η σειρά της Ελλάδας

Ήδη από τις 27 Απριλίου διακόπηκε η παροχή αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία που αρνήθηκαν τη συναλλαγή σε ρούβλια.

Στο τέλος Απριλίου είναι η σειρά της Γερμανικής εταιρίας παροχής αερίου Uniper να πληρώσει και όπως δηλώνει, θα ακολουθήσει τις οδηγίες της Gazprom.

Η σειρά της Ελλάδας έρχεται στις 25 Μαΐου για την ΔΕΠΑ.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή κοινή αντιμετώπιση του θέματος […] Αυτή τη στιγμή έχει προταθεί ένας τρόπος πληρωμής από την Gazprom. Εμείς θα πληρώσουμε με ένα τρόπο που να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις και που θα διασφαλίζουν φυσικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 1003, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Οι πληρωμές γίνονται μεν σε ευρώ ωστόσο με βάση τις απαιτήσεις της Ρωσίας στη συνέχεια σε ένα 2ο τραπεζικό λογαριασμό που θα ανοίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Gazprombank θα μετατρέπονται σε ρούβλια. Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν υφίσταται ζήτημα παραβίασης των κυρώσεων εφόσον οι χώρες επιλέξουν να το κάνουν

Το τεχνικό ζήτημα της πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων προς της Ρωσία θα τεθεί τη Δευτέρα 2 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας μετά από εισήγηση του Κώστα Σκρέκα επιδιώκοντας μια κοινή ευρωπαϊκή στάση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Ομοφωνία στην Ε.Ε. για μη πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια"

ECDC: Στα 166 τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη

166 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα περισσότερα εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ / ECDC).

Ειδικότερα, μετά την αρχική αναφορά της αύξησης κρουσμάτων σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε προηγουμένως υγιή παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022 και έως τις 20 Απριλίου 2022, εντοπίστηκαν 111 περιπτώσεις, ηλικίας 10 ετών και κάτω στη χώρα. Από την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 έχουν αναφερθεί περίπου 55 κρούσματα από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία). Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο (Καναδά, Ισραήλ, Ιαπωνία, ΗΠΑ).

Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη.

Ο εργαστηριακός έλεγχος έχει αποκλείσει την ιογενή ηπατίτιδα τύπου A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των αναφερόμενων περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βγει θετικά στον αδενοϊό και το ίδιο ίσχυε για ορισμένες περιπτώσεις από άλλες χώρες.

Προτεραιότητα σε αυτό το σημείο της εκδήλωσης είναι ο προσδιορισμός του υποκείμενου αιτιολογικού παράγοντα, της παθογένειας της νόσου και των παραγόντων κινδύνου για τη σοβαρότητα των περιπτώσεων οξείας σοβαρής ηπατίτιδας στα παιδιά. Η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι μια λοίμωξη ή συν-λοίμωξη από ανθρώπινο αδενοϊό είναι ο πιο πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Ωστόσο, άλλες αιτιολογίες είναι ακόμη υπό εξέταση και δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί.

Καθώς η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου σε αυτό το στάδιο. Η έκθεση των κοπράνων και του στόματος σε ιούς όπως οι αδενοϊοί είναι πιο πιθανή για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, το ΕΚΠΕΝ συνιστά την ενίσχυση γενικών καλών πρακτικών υγιεινής (συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής υγιεινής των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών) σε χώρους που βρίσκονται παιδιά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC: Στα 166 τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη"

Χανιά: Ελεύθερος αφέθηκε 62χρονος που πυροβόλησε 19χρονο ληστή

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 62χρονος επιχειρηματίας, θύμα επίθεσης και ληστείας μέσα στο σπίτι του, μετά την τρίωρη απολογία του στον Ανακριτή Χανίων.

Ο 62χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος 19χρονου αλλοδαπού, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Ο ίδιος μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του και δήλωσε συγκλονισμένος για την επίθεση που δέχθηκε τόσο ο ίδιος, όσο και η 57χρονη σύζυγος του μέσα στο σπίτι τους.

«Με απείλησαν ότι εάν καλέσω την αστυνομία, θα με κάψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας που είχε στο σπίτι του το θύμα της ληστείας, έχουν καταγραφεί τα 10 περίπου λεπτά της επίθεσης των δύο δραστών, οι όποιοι χτύπησαν με τσεκούρι το 62χρονο στο κεφάλι και στο σώμα, ενώ με σουγιάδες απείλησαν το τρομοκρατημένο ζευγάρι, αποσπώντας το ποσό των 5.000 ευρώ, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Ο 62χρονος βγήκε σε κατάσταση πανικού στο μπαλκόνι του και πυροβόλησε, προκειμένου – όπως υποστήριξε – να εκφοβίσει τους δράστες, με αποτέλεσμα να τραυματίσει στη δεξιά ωμοπλάτη τον 19χρονο, που ήταν στην αυλή του σπιτιού του.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Χανιά: Ελεύθερος αφέθηκε 62χρονος που πυροβόλησε 19χρονο ληστή"

Άνδρας φέρεται να άφησε το αμάξι του και να βούτηξε από την Γέφυρα Ριου-Αντιρρίου - Συναγερμός για τον εντοπισμό του

Συναγερμός έχει σημάνει στο Λιμενικό, για άνδρα που βούτηξε στο κενό από τη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Ο άνδρας έγινε αντιληπτός από τις κάμερες ασφαλείας και οι ιθύνοντες της Γέφυρας ειδοποίησαν άμεσα τις αρχές. Σκάφος του Λιμενικού Σώματος ερευνά την περιοχή για να τον εντοπίσει.

Ο άνδρας φέρεται να είχε αφήσει το αυτοκίνητο του επάνω στη γέφυρα, γεγονός που έθεσε αρχικά σε συναγερμός τις αρχές.

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνδρας φέρεται να άφησε το αμάξι του και να βούτηξε από την Γέφυρα Ριου-Αντιρρίου - Συναγερμός για τον εντοπισμό του"

Κύπρος: Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά 5 και 4 ετών αδιευκρίνιστης αιτιολογίας

Τον εντοπισμό δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα περιστατικά αφορούν σε παιδιά ηλικίας 5 και 4 ετών, τα οποία νόσησαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα και είναι αδιευκρίνιστης αιτιολογίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου:

«Το Υπουργείο Υγείας παρατηρεί προσεκτικά την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική.

Πολλά από τα περιστατικά ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα κυρίως κοιλιακού πόνου, διάρροια, εμετού και συχνά ακολουθούμενα από εμφάνιση ίκτερου. Η πλειονότητα των περιστατικών δεν εμφάνισε πυρετό.

Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας (WHO, ECDC, CDC) συνεργάζονται έτσι ώστε να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, ενώ τα δεδομένα μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού (τύπος 41) ως την επικρατέστερη αιτία. Ταυτόχρονα γίνεται διερεύνηση για να αποκλειστούν άλλοι αιτιογόνοι παράγοντες ή πιθανοί συμπαράγοντες. Σημειώνεται ότι δεν ανιχνεύθηκαν οι συνήθεις ιοί της Ηπατίτιδας (Α έως Ε). Περιστατικά διερευνώνται από τον Οκτώβριο του 2021 και δεν επιβεβαιώνεται συσχέτιση των περιστατικών αυτών ως παρενέργεια έναντι του εμβολίου COVID-19 καθότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού.

Το Υπουργείο Υγείας με βάση τα πιο πάνω, και με βάση τον ορισμό ο οποίος έχει καθοριστεί από το ECDC και κοινοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ενημερώνει για τον εντοπισμό δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας που πληρούν τον ορισμό σε παιδιά ηλικίας 5 και 4 ετών, που νόσησαν το Νοέμβριο του 2021 και Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα.

Εάν οι γονείς παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς) προτρέπονται όπως επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Συστήνεται η τήρηση των μέτρων όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτέρνισμα,. Επιπρόσθετα, συστήνεται παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και αποφυγή επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα σε σχέση με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας και σε στενή συνεργασία με τους κλινικούς ιατρούς καταγράφει την τυχόν παρουσία σχετικών περιστατικών».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά 5 και 4 ετών αδιευκρίνιστης αιτιολογίας"

Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Παρασκευή – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο, Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στα βόρεια τοπικές βροχές και κατά τόπους στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και βαθμιαία από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα στη Μακεδονία.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στην Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν. Από το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βορειότερα νησιά 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Παρασκευή – Αναλυτική πρόγνωση"

Θεσσαλονίκη: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ την Κυριακή – 24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Κυριακή 1η Μαΐου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι στην Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης συμμετέχουμε με 24ωρη Απεργία στις Απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν Γ.Σ.Ε.Ε. και Ε.Κ.Θ. για την 1η Μαΐου 2022.

Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε την φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τιμώντας τους Πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα, την Ελευθερία και την Ειρήνη, οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε αγωνιστικό-απεργιακό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1 Μάη, στις 10:30 μπροστά στο Ε.Κ.Θ.

Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ την Κυριακή – 24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους"

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ το κόστος του στην Ελλάδα – Συγκριτικά στοιχεία

Τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, τα οποία καλύπτουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αποδεικνύουν ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι σαφώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου οι οικιακοί καταναλωτές στην Ελλάδα πλήρωναν 0,197 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος στους «27» ήταν 0,237 ευρώ.

Το κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία (0,282 ευρώ ανά κιλοβατώρα), η Ιταλία (0,236 ευρώ) και η Πορτογαλία (0,217), αλλά και σε σχέση με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, την Γερμανία και τη Γαλλία.

Τα στοιχεία της Eurostat συνυπολογίζουν φόρους ενώ καλύπτουν καταναλώσεις από 2.500 έως 5.000 κιλοβατώρες ανά εξάμηνο, δηλαδή το εύρος που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των οικιακών τιμολογίων.

eurostat/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ το κόστος του στην Ελλάδα – Συγκριτικά στοιχεία"

Επίθεση ΥΠΕΝ σε Τσίπρα: Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διακοπές ηλεκτροδότησης ξεπερνούσαν τις 200.000 τον χρόνο

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για ψευδολογία και παραποίηση των στοιχείων, εξαπολύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή τα όσα ανέφερε κατά την επίσκεψή του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Το υπουργείο υπενθυμίζει πως η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, για την οποίο ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται σήμερα κατάργησή της, εφαρμόζεται από το 2013 και προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Μάλιστα, ούτε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν την είχε καταργήσει.

Τονίζει δε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η τιμή λιανικής τιμή ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα είναι 8% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω των κρατικών επιδοτήσεων, ενώ αντίθετα η λιανική τιμή στην Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες στις οποίες αναφέρεται ως παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ,  είναι κατά 62% και 4% ακριβότερες σε σχέση με την Ελλάδα αντίστοιχα.

Τέλος υπενθυμίζει πως επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι διακοπές ηλεκτροδότησης ήταν πολύ περισσότερες, με το 2017 και το 2018 να έχουν ξεπεράσει τις 200.000.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Ο κ. Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να στρέφεται στο ψέμα και την παραπλάνηση για να ξεπεράσει τα πολιτικά του αδιέξοδα. Σήμερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ ξεδιάντροπου λαϊκισμού και υποσχέθηκε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζεται από το 2013 και δεν κατήργησε επί της δικής του διακυβέρνησης.

Το πόσο κόστισαν και κοστίζουν στους Έλληνες τα ανεύθυνα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε όλους γνωστό.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, όπως συμβαίνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο ρεσιτάλ ψευδολογίας του μάλιστα, παραλείπει συστηματικά να αναφερθεί στη λιανική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, η οποία τον Μάρτιο ήταν χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κατά 8% μετά τις επιδοτήσεις της Κυβέρνησης. Ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες στις οποίες αναφέρεται διαρκώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η μέση λιανική τιμή ήταν κατά 62% και κατά 4% αντίστοιχα ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα τον περασμένο μήνα.

Τον Απρίλιο, με τις κρατικές επιδοτήσεις απορροφάται η αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των νοικοκυριών σε ποσοστό άνω του 80%. Το ίδιο ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής. Οι επιχειρήσεις αυτές, που ανέρχονται σε 1.240.000, επιδοτούνται για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης με 230 ευρώ/MWh.

Σε ό,τι αφορά τις διακοπές ηλεκτροδότησης, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δικής του διακυβέρνησης ο αριθμός των καταναλωτών στους οποίους διεκόπη η παροχή ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το 2017, οι διακοπές λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 233.092 και το 2018 σε 220.314. Αντίστοιχα, το 2020 μειώθηκαν σε 186.887 και το 2021 σε 168.471.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση ΥΠΕΝ σε Τσίπρα: Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διακοπές ηλεκτροδότησης ξεπερνούσαν τις 200.000 τον χρόνο"

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στο ΑΠΘ - Δεν αποχωρούν οι αστυνομικές δυνάμεις (Φωτογραφίες)

Δεν θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις της αστυνομίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και θα παραμείνουν εντός του campus προκειμένου να προστατεύσουν από φθορές το εργοτάξιο - πρώην "Στέκι στο Βιολογικό".

Αυτό ανέφερε καθηγητής του ΑΠΘ, ύστερα από συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Όπως είπε, ενημερώθηκε ότι τα ΜΑΤ θα μείνουν όλο το βράδυ στον χώρο, προκειμένου να μην υπάρξουν φθορές στους υπό κατασκευή χώρους της βιβλιοθήκης.

Μέχρι αυτήν την ώρα, μέλη φοιτητικών συλλόγων και του αντιεξουσιαστικού χώρου παραμένουν απέναντι από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την παρουσία της αστυνομίας στο ΑΠΘ.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχωρούσαν από το πανεπιστήμιο μόλις οι εργαζόμενοι ολοκλήρωναν τις εργασίες, συνήθως στις 3 το μεσημέρι, κάτι το οποίο δεν έγινε σήμερα με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες διαμαρτυρίες από τους συγκεκριμένους.

IMG_20220428_165137

IMG_20220428_165153

IMG_20220428_175002

IMG_20220428_175005

IMG_20220428_175320

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στο ΑΠΘ - Δεν αποχωρούν οι αστυνομικές δυνάμεις (Φωτογραφίες)"

«Δεν πληρώνω» λέει ο Τσίπρας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής - «Θέλει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως το '15» απαντά η κυβέρνηση

«Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να βυθίσει τη χώρα στην άβυσσο όπως και το 2015 δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για την τροπολογία που προτίθεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου έχει ως εξής:

«Παράλογο και επικίνδυνο -αλλά δυστυχώς όχι πρωτοφανές για τον κ. Τσίπρα– είναι να χαρακτηρίζει πολιτικός αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος παράνομο το νόμο. Όπως πικρά κατάλαβαν όσοι, την περίοδο των μνημονίων, εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τα διάφορα κινήματα-δορυφόρους του, σαν το αλήστου μνήμης «Δεν Πληρώνω», τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις για μαγικές λύσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα, δεν τα λύνουν ποτέ.

Η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά την επιβάρυνση των πολιτών από την παγκόσμια κρίση στην ενέργεια, έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 4 δισ. για να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων. Για αυτό στις τιμές λιανικής η Ελλάδα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το μήνα Μάρτιο. Χάρη στις πολιτικές έμπρακτης στήριξης, οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν φθηνότερα το ρεύμα από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, τους οποίους συχνά επικαλείται ο κ. Τσίπρας, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και τον Απρίλιο.

»Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συγκυρία είναι εκρηκτική και οι δυσκολίες για τους πολίτες μεγάλες. Η κυβέρνηση, πέραν των όσων έχει ήδη κάνει θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, για να μετριάσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Γι΄αυτό επεξεργάζεται ένα ακόμη εφαρμόσιμο σχέδιο ουσιαστικής παρέμβασης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως και το 2015. Ο λαός, που έπαθε κι έμαθε, δεν θα του το επιτρέψει».

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι και παράλογη και παράνομη. Καταθέτουμε τροπολογία, ώστε οι καταναλωτές να μην την πληρώνουν, χωρίς να τους κόβεται το ρεύμα, μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια. Καλούμε όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία» είχε τονίσει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " «Δεν πληρώνω» λέει ο Τσίπρας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής - «Θέλει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως το '15» απαντά η κυβέρνηση"

«Το μαύρο άσπρο» επιχειρεί να εμφανίσει η Τουρκία: «Η Ελληνική Αεροπορία παραβίασε τον εναέριο χώρο μας»

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 168 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν την Πέμπτη, 27 Απριλίου 2022, 16 τουρκικά F-16, UAV’s και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο, αλλά η Τουρκία το αρνείται και επιχειρεί να περάσει στην «αντεπίθεση» ισχυριζόμενη πως η Ελλάδα προχώρησε σε παραβιάσεις και οξύνει την ένταση στο Αιγαίο!

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Tanju Bilgic, απαντώντας στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να διαστρέψει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος πως υπαίτια για τις προκλήσεις ήταν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας σε Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Biglic.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ επιχειρεί να εμφανίσει την χώρα του ως «εγγυήτρια» της καλής γειτονίας, κάνοντας αναφορές και στο ΝΑΤΟ, προφανώς επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε ο κ. Biglic.

sabah.com.tr/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Το μαύρο άσπρο» επιχειρεί να εμφανίσει η Τουρκία: «Η Ελληνική Αεροπορία παραβίασε τον εναέριο χώρο μας»"

Αλλάζουν ΔΟΥ χιλιάδες φορολογούμενοι σε 52 περιοχές της χώρας - Δείτε σε ποια θα υπάγεστε

Με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα, αλλάζουν ΔΟΥ οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις σε πάνω από 50 περιοχές της χώρας.

Οι αλλαγές αφορούν στις ΔΟΥ: Α’ , Δ’ , ΙΒ’ , ΙΓ’ και ΙΖ’ Αθηνών, Αγίων Αναργύρων , Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Χολαργού, Ψυχικού, Ελευσίνας, Α’, Δ’, Ε’ και Ζ’ Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Κιλκίς, Πολύγυρου, Άργους, Ναυπλίου, Κορίνθου, Τρίπολης, Σπάρτης, Α’ Πατρών, Γ’ Πατρών, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Θηβών, Λειβαδιάς, Άμφισσας, Λαμίας, Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Γρεβενών, Κοζάνης, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Καστοριάς, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Χανίων και Ρεθύμνου.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, ο ανακαθορισμός της κατά τόπον αρμοδιότητας των ανωτέρω ΔΟΥ θα γίνει σε 2 φάσεις:

α) από την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 για τους φορολογούμενους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) που θα αποκτήσουν ΑΦΜ και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών, ενώ

β) η μεταγραφή όλων των άλλων φορολογουμένων, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, στη νέα ΔΟΥ, θα πραγματοποιηθεί αυτομάτως "κεντρικά" από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2022

Η αλλαγή στις χωρικές αρμοδιότητες γίνεται, ώστε η περιοχή κάθε Ταχυδρομικού Κωδικού να ανήκει εξ ολοκλήρου σε συγκεκριμένη ΔΟΥ και να μη μοιράζεται σε 2 ή περισσότερες.

Συγκεκριμένα, οι ταχυδρομικοί κώδικες στους οποίους αντιστοιχούν οι ταχυδρομικές διευθύνσεις για τους οποίους μεταβάλλεται η "κατά τόπον" αρμοδιότητα των ΔΟΥ έχουν ως εξής:

1) Οι Τ.Κ. 10432, 10558, 10564 και 10679 από τις ΔΟΥ Α΄ και Δ’ Αθηνών θα υπάγονται στη ΔΟΥ Α΄ Αθηνών

2) Οι Τ.Κ. 10434, 10557, 10562, 10563, 10681, 10682 και 10683 από τις ΔΟΥ Α΄ και Δ’ Αθηνών θα υπάγονται στη ΔΟΥ Δ΄ Αθηνών

3) Οι Τ.Κ. 11471 και 11473 από τις ΔΟΥ Δ’ και ΙΓ΄ Αθηνών θα υπάγονται στη ΔΟΥ Δ΄ Αθηνών

4) Οι Τ.Κ. 11251, 11257 και 11362 από τις ΔΟΥ Δ’ και ΙΓ΄ Αθηνών θα υπάγονται στη ΔΟΥ ΙΓ΄ Αθηνών

5) Οι Τ.Κ. 10445 και 10446 από τις ΔΟΥ Α’ και ΙΓ΄ Αθηνών θα υπάγονται στη ΔΟΥ ΙΓ΄ Αθηνών

6) Ο Τ.Κ. 11475 από τις ΔΟΥ Δ’ Αθηνών, ΙΓ΄ Αθηνών και Ψυχικού θα υπάγεται στη ΔΟΥ ΙΓ΄ Αθηνών

7) Ο Τ.Κ. 11476 από τις ΔΟΥ ΙΓ΄ Αθηνών και Ψυχικού θα υπάγεται στη ΔΟΥ ΙΓ΄ Αθηνών

8) Ο Τ.Κ. 11521 από τις ΔΟΥ Δ’ Αθηνών και Ψυχικού θα υπάγεται στη ΔΟΥ Ψυχικού

9) Ο Τ.Κ. 11522 από τις ΔΟΥ ΙΓ΄ Αθηνών και Ψυχικού θα υπάγεται στη ΔΟΥ Ψυχικού

10) Ο Τ.Κ. 11526 από τις ΔΟΥ ΙΒ΄ Αθηνών και Ψυχικού θα υπάγεται στη ΔΟΥ ΙΒ΄ Αθηνών

11) Ο Τ.Κ. 11528 από τις ΔΟΥ Δ΄ Αθηνών, ΙΒ΄ Αθηνών και ΙΖ΄ Αθηνών θα υπάγεται στη ΔΟΥ ΙΒ΄ Αθηνών

12) Οι Τ.Κ. 11634 και 11635 από τις ΔΟΥ Δ’ και ΙΖ΄ Αθηνών θα υπάγονται στη ΔΟΥ ΙΖ΄ Αθηνών

13) Οι Τ.Κ. 11743 και 11745 από τις ΔΟΥ Α’ και ΙΖ΄ Αθηνών θα υπάγονται στην ΔΟΥ ΙΖ΄ Αθηνών

14) Οι Τ.Κ. 12242 και 12243 από τις ΔΟΥ Αιγάλεω και Περιστερίου θα υπάγονται στη ΔΟΥ Αιγάλεω

15) Οι Τ.Κ. 13121 και 13123 από τις ΔΟΥ Αναργύρων και Περιστερίου θα υπάγονται στη ΔΟΥ Αναργύρων

16) Ο Τ.Κ. 14235 από τις ΔΟΥ Νέας Ιωνίας και Αμαρουσίου θα υπάγεται στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας

17) Ο Τ.Κ. 20500 από τις ΔΟΥ Άργους και Κορίνθου θα υπάγεται στη ΔΟΥ Κορίνθου

18) Ο Τ.Κ. 23051 από τις ΔΟΥ Τρίπολης και Σπάρτης θα υπάγεται στη ΔΟΥ Σπάρτης

19) Οι Τ.Κ. 26221 και 26225 από τις ΔΟΥ Α΄ Πατρών και Γ΄ Πατρών θα υπάγονται στη ΔΟΥ Α΄ Πατρών

20) Ο Τ.Κ. 27061 από τις ΔΟΥ Αμαλιάδας, Πύργου και Καλαμάτας θα υπάγεται στη ΔΟΥ Πύργου

21) Οι Τ.Κ. 30001 και 30022 από τις ΔΟΥ Μεσολογγίου και Αγρινίου θα υπάγονται στη ΔΟΥ Μεσολογγίου

22) Οι Τ.Κ. 32001 και 32300 από τις ΔΟΥ Θηβών και Λιβαδειάς θα υπάγονται στη ΔΟΥ Λιβαδειάς

23) Οι Τ.Κ. 33056 και 33058 από τις ΔΟΥ Μεσολογγίου και Άμφισσας θα υπάγονται στη ΔΟΥ Άμφισσας

24) Ο Τ.Κ. 33057 από τις ΔΟΥ Λαμίας και Άμφισσας θα υπάγεται στη ΔΟΥ Άμφισσας

25) Ο Τ.Κ. 35010 από τις ΔΟΥ Λάρισας, Λαμίας και Βόλου θα υπάγεται στη ΔΟΥ Λαμίας

26) Ο Τ.Κ. 35015 από τις ΔΟΥ Λιβαδειάς και Λαμίας θα υπάγεται στη ΔΟΥ Λαμίας

27) Ο Τ.Κ. 42200 από τις ΔΟΥ Τρικάλων και Γρεβενών θα υπάγεται στη ΔΟΥ Τρικάλων

28) Ο Τ.Κ. 44001 από τις ΔΟΥ Άρτας και Ιωαννίνων θα υπάγεται στη ΔΟΥ Ιωαννίνων

29) Ο Τ.Κ. 47043 από τις ΔΟΥ Άρτας και Ιωαννίνων θα υπάγεται στη ΔΟΥ Άρτας

30) Ο Τ.Κ. 48200 από τις ΔΟΥ Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων θα υπάγεται στη ΔΟΥ Πρέβεζας

31) Ο Τ.Κ. 50007 από τις ΔΟΥ Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών θα υπάγεται στη ΔΟΥ Κοζάνης

32) Ο Τ.Κ. 52055 από τις ΔΟΥ Καστοριάς και Φλώρινας θα υπάγεται στη ΔΟΥ Καστοριάς

33) Ο Τ.Κ. 53070 από τις ΔΟΥ Πτολεμαΐδας και Φλώρινας θα υπάγεται στη ΔΟΥ Φλώρινας

34) Οι Τ.Κ. 54248, 54249 και 54250 από τις ΔΟΥ Ζ΄ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς θα υπάγονται στη ΔΟΥ Ζ΄ Θεσσαλονίκης

35) Οι Τ.Κ. 54351, 54454 και 54636 από τις ΔΟΥ Δ΄ Θεσσαλονίκης και Ζ΄ Θεσσαλονίκης θα υπάγονται στη ΔΟΥ Δ΄ Θεσσαλονίκης

36) Ο Τ.Κ. 54453 από τις ΔΟΥ Δ΄ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς θα υπάγεται στη ΔΟΥ Καλαμαριάς

37) Ο Τ.Κ. 54642 από τις ΔΟΥ Ζ΄ Θεσσαλονίκης, Δ΄ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς θα υπάγεται στη ΔΟΥ Καλαμαριάς

38) Ο Τ.Κ. 55131 από τις ΔΟΥ Ζ΄ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς θα υπάγεται στη ΔΟΥ Καλαμαριάς

39) Ο Τ.Κ. 54629 από τις ΔΟΥ Α΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων θα υπάγεται στη ΔΟΥ Α΄ Θεσσαλονίκης

40) Ο Τ.Κ. 54628 από τις ΔΟΥ Α΄ Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων θα υπάγεται στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων

41) Οι Τ.Κ. 54630 και 54632 από τις ΔΟΥ Δ΄ Θεσσαλονίκης και Ε΄ Θεσσαλονίκης θα υπάγονται στη ΔΟΥ Ε΄ Θεσσαλονίκης

42) Ο Τ.Κ. 54633 από τις ΔΟΥ Δ΄ Θεσσαλονίκης και Ε΄ Θεσσαλονίκης θα υπάγεται στη ΔΟΥ Δ΄ Θεσσαλονίκης

43) Ο Τ.Κ. 54646 από τις ΔΟΥ Ζ΄ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς θα υπάγεται στη ΔΟΥ Ζ΄ Θεσσαλονίκης

44) Οι Τ.Κ. 55534 και 55535 από τις ΔΟΥ Δ΄ Θεσσαλονίκης και Ζ΄ Θεσσαλονίκης θα υπάγονται στη ΔΟΥ Ζ΄ Θεσσαλονίκης

45) Οι Τ.Κ. 56431 και 56430 από τις ΔΟΥ Ε΄ Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων θα υπάγονται στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων

46) Ο Τ.Κ. 57006 από τις ΔΟΥ Ζ΄ Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου θα υπάγεται στη ΔΟΥ Ζ΄ Θεσσαλονίκης

47) Ο Τ.Κ. 57011 από τις ΔΟΥ Κιλκίς και Ιωνίας Θεσσαλονίκης θα υπάγεται στη ΔΟΥ Ιωνίας Θεσσαλονίκης

48) Οι Τ.Κ. 57012 και 57014 από τις ΔΟΥ Λαγκαδά και Πολυγύρου θα υπάγονται στη ΔΟΥ Λαγκαδά

49) Ο Τ.Κ. 62055 από τις ΔΟΥ Κιλκίς και Σερρών θα υπάγεται στη ΔΟΥ Σερρών

50) Ο Τ.Κ. 68400 από τις ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας θα υπάγεται στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης

51) Ο Τ.Κ. 69300 από τις ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής θα υπάγεται στη ΔΟΥ Κομοτηνής

52) Ο Τ.Κ. 74055 από τις ΔΟΥ Ρεθύμνου και Χανίων θα υπάγεται στη ΔΟΥ Ρεθύμνου

Με αυτό τον τρόπο, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να εντοπίζει αυτόματα την αρμόδια ΔΟΥ και να αναπτυχθούν περαιτέρω ψηφιακές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, όπως την αλλαγή κατοικίας, την έναρξη ατομικής επιχείρησης, την απόδοση ΑΦΜ.

Παρατίθεται σχετικός πίνακας



eforia_1
eforia_2
eforia_3
eforia4
eforia_5
eforia_6

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλλάζουν ΔΟΥ χιλιάδες φορολογούμενοι σε 52 περιοχές της χώρας - Δείτε σε ποια θα υπάγεστε"

Έπαρχος Κω-Νισύρου: Κατάληψη αεροδρομίου και λιμανιού αν δεν στελεχωθεί το Νοσοκομείο

Προθεσμία τριών εβδομάδων, μέχρι τις 20 Μαΐου, προτείνει να δοθεί στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο έπαρχος Κω-Νισύρου, Γιάννης Καμπανής, προκειμένου να στελεχώσει τις δομές Υγείας με βασικές ιατρικές ειδικότητες κάνοντας αποδεκτές τις προτάσεις της επιτροπής του δήμου που θα τον επισκεφθεί αμέσως μετά το Παγκωακό συλλαλητήριο στις 6 Μαΐου.

“Σε αντίθετη περίπτωση”, υπογράμμισε ο κ. Καμπανής μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, “η Κωακή κοινωνία πρέπει να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και σε κλείσιμο αεροδρομίου και λιμανιού, γιατί η Υγεία νοσεί δραματικά στα νησιά μας και ιδιαίτερα στη Κω, όπου υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε πρώτης γραμμής ειδικότητες παθολόγους, χειρουργούς και καρδιολόγους”.

Ο Έπαρχος Κω-Νισύρου τάχθηκε κατά των μετακινήσεων ιατρών και υπέρ της μονιμότητας, υποστηρίζοντας ότι το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ που δαπανάται για διακομιδές, μόνο στη Κω, θα μπορούσε να διατεθεί σε προσλήψεις προσωπικού προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά και του κράτους.

“Απαιτούμε ποιοτική δωρεάν υγεία”, τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας ανάμεσα στη διοίκηση του νοσοκομείου και τους γιατρούς, καθώς και τη σύνταξης ενός χάρτη υγείας για τις άμεσες προτεραιότητες στη διασφάλιση δημόσιας φροντίδας και περίθαλψης, σε κάθε κάτοικο και επισκέπτη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έπαρχος Κω-Νισύρου: Κατάληψη αεροδρομίου και λιμανιού αν δεν στελεχωθεί το Νοσοκομείο"

Ενεργειακή κρίση - Νέο μήνυμα της Κομισιόν: Ρήξη συμβολαίου η διακοπή προμηθειών από τη ρωσική Gazprom

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο, στο νόμισμα που προβλέπουν τα συμβόλαια και ότι σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τη ρωσική Gazprom, θα θεωρηθεί «ρήξη συμβολαίου».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, ανέφερε ότι το 97% των συμβολαίων για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ ή σε δολάρια. «Αν οι ρωσικές αρχές αποφασίσουν να διακόψουν το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, τότε θεωρούμε ότι αυτό είναι από πλευράς Ρωσίας και ειδικότερα από πλευράς Gazprom, μία ''ρήξη συμβολαίου'' - κάτι το οποίο είναι συμβολικό και αντιπροσωπεύει την απόπειρα της Ρωσίας να εκβιάσει την ΕΕ και αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι αν ένα συμβόλαιο προβλέπει ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια, η υποχρέωση της εταιρείας τελειώνει μόλις η πληρωμή γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η πληρωμή γίνει σε ρούβλια, τότε αυτό θεωρείται παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Ερίκ Μαμέρ τόνισε, επίσης, ότι η διασφάλιση της εφαρμογής (σεβασμού) των κυρώσεων κατά της Μόσχας είναι ευθύνη των κρατών-μελών. «Αν υπάρχει έλλειψη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις, υπάρχουν διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη-μέλη σέβονται τις κυρώσεις. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», σημείωσε ο ίδιος.

O ίδιος εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι ρωσικές αρχές δεν είπαν ξεκάθαρα ότι αν μία εταιρεία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο, πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια. Αντ' αυτού οι ρωσικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ένα «εκλεπτυσμένο σύστημα», με το οποίο θεωρείται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει όταν το ποσό έχει μετατραπεί σε ρούβλια.

Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τα βοηθήσει στην τρέχουσα κατάσταση. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος Τύπου, δεν υπάρχει ακόμα κάποια τελική λύση. Στις 2 Μαΐου θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, ενώ στα μέσα Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, είπε ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το αν και ποιες εταιρείες έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις.

Η ΕΕ αναζητά κοινή στρατηγική απέναντι στον ρωσικό εκβιασμό για το αέριο

Αρκετές είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν ώστε να δοθούν σαφέστερες οδηγίες σχετικά με το πως θα πρέπει να διαχειριστούν τις απειλές της Ρωσίας γύρω από την Ενέργεια, αλλά και την απαίτηση να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια, λέγοντας ότι οι τρέχουσες οδηγίες είναι πολύ διφορούμενες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέφερε στους πρεσβευτές των χωρών -σε συνάντηση που έγινε πίσω από κλειστές πόρτες την Τετάρτη- ότι θα βελτιώσει τη διατύπωση των κατευθυντήριων γραμμών της, όπως μεταδίδει το Bloomberg που αποδίδει τις πληροφορίες του σε άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Ορισμένες χώρες που έθεσαν το θέμα επί τάπητος θέλουν η ΕΕ να διευκρινίσει πως πρέπει να διαχειρίζονται τις απαιτήσεις της Ρωσίας οι χώρες που αγοράζουν αέριο από εκείνη.

Η ένταση στην ΕΕ έρχεται αφότου η Ρωσία έκλεισε  τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Την ίδια στιγμή, τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποίησαν πληρωμές σε ρούβλια, αλλά δεν είναι σαφές ακόμα αν πρόκειται για εταιρείες που ανήκουν σε χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιες χώρες είναι έτοιμες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία -που έχουν τη στήριξη από Ελλάδα, Σλοβακία, Δανία, Λετονία, Βέλγιο, Αυστρία, Ουγγαρία και Φινλανδία- διαμαρτυρήθηκαν στη συνάντηση της Τετάρτης για την έλλειψη σαφήνειας και λεπτομερειών σε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής. Η Πολωνία δήλωσε ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος αποτελεί «εργαλείο» για τη Ρωσία προκειμένου να διασπάσει το δέσιμο της ΕΕ σε μια στιγμή κρίσης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία μετέφεραν στις άλλες χώρες της ΕΕ ότι για την ώρα έχουν εναλλακτικές λύσεις εφοδιασμού στο αέριο και ότι η κίνηση της Μόσχας δεν αποτελεί άμεση απειλή για την οικονομία τους σε αυτό το στάδιο. Η Ένωσης προετοιμάζεται για την εργαλειοποίηση των ενεργειακών παραδόσεων της Ρωσίας στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των ροών φυσικού αερίου σε οποιαδήποτε φάση. Τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα σημείωσαν ότι είναι έτοιμες να παράσχουν προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου ανοίγουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank JSC - έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια. Η Gazprombank θα είναι στη συνέχεια υπεύθυνη για τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια και τη μεταφορά των χρημάτων στην Gazprom. Η ΕΕ δήλωσε ότι η διαδικασία της Ρωσίας για τυχόν εξαιρέσεις παραμένει ασαφής.

Σε έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανέφερε ότι η διαδικασία πληρωμής του Κρεμλίνου θα αποτελούσε παραβίαση της σύμβασης. Ωστόσο, το μπλοκ δήλωσε επίσης ότι οι πληρωμές μπορούν να επιτραπούν σε ευρώ και δολάρια, εφόσον τυχόν νομικές υποχρεώσεις λήγουν μόλις πραγματοποιηθεί η αρχική πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank.

Η προειδοποίηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν πιο συγκεκριμένη χθες. «Είναι πολύ σαφές και το αίτημα της ρωσικής πλευράς να πληρώσει σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και όχι σύμφωνα με τις συμβάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στα ρωσικά αιτήματα. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων άρα υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες».

Παραμένει ασαφές αν η Μόσχα θα δεχόταν οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται μετά την αρχική πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, ακόμη και αν τα κεφάλαια στη συνέχεια μετατραπούν σε ρούβλια. Τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε επικείμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, δήλωσαν δύο από τις πηγές του Bloomberg. Η ΕΕ έχει προγραμματίσει τη συνάντηση για τις 2 Μαΐου.

Financial Times: Οι εταιρείες που ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι πρόσωπα που γνωρίζουν για τις σχετικές προετοιμασίες.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια, κλιμακώνοντας έτσι μια διένεξη με δυτικές χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απάντησε χθες, Τετάρτη, ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως αυτό θα αλλάξει, ενώ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, εξετάζει τις επιλογές της. Η υποστηριζόμενη από την ιταλική κυβέρνηση εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες, για να κάνει μια τελική κίνηση, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ιταλούς αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος της OMV είπε στο Reuters πως η εταιρεία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς, όπως αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των FT. Η Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εξάλλου η γερμανική Uniper πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μια τράπεζα με έδρα την Ευρώπη, γνωστοποίησε σήμερα αυτή η εταιρεία κοινής ωφελείας στην εφημερίδα Rheinische Post.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενεργειακή κρίση - Νέο μήνυμα της Κομισιόν: Ρήξη συμβολαίου η διακοπή προμηθειών από τη ρωσική Gazprom"

Κορονοϊός: Όλα όσα εισηγήθηκε η επιτροπή για πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test

Δεκτές έγιναν από την κυβέρνηση όλες οι αλλαγές που εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών όσον αφορά στην χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: 

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

– Αναστολή του Covid pass από 1η Μαϊου και επαναφορά της χωρητικότητας σε εστίαση και διασκέδαση στο 100%.

– Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

– 1 rapid τεστ (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Όλα όσα εισηγήθηκε η επιτροπή για πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test"

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αποζημίωση από το Δημόσιο επειδή άργησε το ασθενοφόρο

Η επί 36 λεπτά καθυστέρηση του Κέντρου του ΕΚΑΒ να διαβιβάσει κλήση-σήμα σε ασθενοφόρο προκειμένου να μεταβεί σε επείγον έκτακτο περιστατικό στην περιοχή της Αττικής, παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ιατρού καρδιολόγου, είχε ως αποτέλεσμα 33χρονος οικογενειάρχης να χάσει τη ζωή του λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου-κολπικής μαρμαρυγής, γεγονός που οδήγησε το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιδικάσει αποζημίωση και μηνιαία διατροφή τόσο στη γυναίκα του όσο και στα δύο ανήλικα παιδιά του.

Ο άτυχος 33χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών, 4 ετών και 8 μηνών, και ως μοναδικό εισόδημα είχε αυτό που του απέδιδαν οι χωματουργικές εργασίες οι οποίες αποτελούσαν την επαγγελματική δραστηριότητά του και ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματός του (μηνιαίο εισόδημα περίπου 878 ευρώ). Μετά το τραγικό περιστατικό η γυναίκα του άτυχου χωματουργού αξίωσε μέσω των των διοικητικών δικαστηρίων αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της και πατέρα των παιδιών τους, όπως ζήτησε να επιδικαστεί διατροφή για τις ανάγκες διαβίωσης τόσο της ίδιας όσο και των δύο παιδιών μέχρι την ενηλικίωσή τους. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη ήταν φειδωλή και επιδίκασε πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που ζήτησε με την αγωγή.

Ο 33χρονος το μοιραίο εκείνο βράδυ ήταν στο σπίτι του και περίπου στις 23.15 αισθάνθηκε έναν οξύ έντονο πόνο στο στήθος. Η γυναίκα του κάλεσε γιατρό καρδιολόγο, ο οποίος σχεδόν αμέσως έφτασε στο σπίτι του ασθενούς. Αφού έκανε ηλεκτροκαρδιογράφημα και διαπίστωσε οξύ εκτεταμένο πρόσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου, του χορήγησε φάρμακα (Pensordil 5 mg και ασπιρίνη 500 mg) και αμέσως μετά, στις 23.41, τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ ζητώντας την αποστολή ασθενοφόρου ή κινητής μονάδας και επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ασθενή 33 ετών με πρόσθιο εκτεταμένο έμφραγμα.

Σύμφωνα με τους συμβούλους της Επικρατείας, ο τηλεφωνητής του ΕΚΑΒ που έλαβε την κλήση, ενώ συμπλήρωσε όλα τα στοιχεία στην κάρτα διακίνησης του περιστατικού και την προώθησε, «παρέλειψε να ειδοποιήσει, όπως είχε υποχρέωση λόγω της εξαιρετικά επείγουσας περιπτώσεως, την ιατρό υπηρεσίας, με το σκεπτικό, όπως ο ίδιος κατέθεσε, ότι, αφού υπήρχε εξειδικευμένος καρδιολόγος στον τόπο του συμβάντος, ο οποίος είχε διαγνώσει την πάθηση και είχε προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, δεν υπήρχε ανάγκη να διαβιβαστεί η κλήση στον ιατρό του ΕΚΑΒ για παροχή οδηγιών» και ότι «την ώρα που παραδόθηκε η κάρτα στον ασύρματο, στις 23.41, άλλαξε η βάρδια και ανέλαβε υπηρεσία ο ...».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι δικαστές, «ο ιδιώτης καρδιολόγος, λόγω μερικής ύφεσης του προκάρδιου άλγους, χορήγησε στον ασθενή άλλες δύο ταμπλέτες Pensordil 5 mg με μεσοδιαστήματα 10 λεπτών και μία ταμπλέτα Tenormin 25 mg, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρηση του πόνου. Στις 00.16 και επειδή καθυστερούσε η άφιξη του ασθενοφόρου ή της μονάδας, ο ιατρός επικοινώνησε εκ νέου με το ΕΚΑΒ και έλαβε την απάντηση ότι το ασθενοφόρο έρχεται. Στις 00.17, δηλαδή μετά τη δεύτερη κλήση, το επιχειρησιακό κέντρο έδωσε εντολή προς το Α22 ασθενοφόρο να μεταβεί στο περιστατικό. 


kriti_asthenoforo

Παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ιδιώτη καρδιολόγου, το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ καθυστέρησε να ενημερώσει επειδή γινόταν αλλαγή βάρδιας, με αποτέλεσμα ο 33χρονος να καταλήξει κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Τελικά επιδικάστηκε αποζημίωση και διατροφή, μικρότερη όμως από τη ζητούμενη με την αγωγή

Ηδη όμως στις 00.30 ο 33χρονος είχε υποστεί κολπική μαρμαρυγή, έγιναν προσπάθειες ανατάξεως της αρρυθμίας χωρίς αποτέλεσμα, στις 00.31 κλήθηκε εκ νέου το ΕΚΑΒ και, αφού ενημερώθηκε ο ιατρός υπηρεσίας ότι πρόκειται για έμφραγμα, ότι ο ιατρός της οικογένειας κάνει μαλάξεις και ότι ο ασθενής δεν αναπνέει κ.λπ., οπότε έγινε αντιληπτό το κατεπείγον του περιστατικού, δόθηκε εντολή στην κινητή μονάδα Τομέα Ιλίου να μεταβεί στην οικία του ασθενούς. Η μονάδα έφτασε στις 00.46, ο ασθενής διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, αλλά είχε ήδη καταλήξει».

Η απόφαση

Σύμφωνα με τη χήρα, ο θάνατος του συζύγου της οφειλόταν σε παραλείψεις των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, καθώς δεν παρασχέθηκε έγκαιρα οργανωμένη νοσηλεία στον αποβιώσαντα. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από το Δημόσιο:
1) 622.600 ευρώ (300.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη και 322.600 ευρώ ως έξοδα διατροφής),
2) για το ένα παιδί 325.200 ευρώ (180.000 ευρώ για ψυχική οδύνη και 145.200 ευρώ έξοδα διατροφής),
3) για το δεύτερο παιδί 433.800 ευρώ (180.000 ευρώ για ψυχική οδύνη και 253.800 ευρώ για διατροφή).

Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι οι παραλείψεις των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ συνιστούν παράβαση των καθηκόντων που τους είχαν ανατεθεί και η παράβαση «τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την επέλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος» (θάνατο ασθενούς). Ετσι, το ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη) απέρριψε την αίτηση του ΕΚΑΒ που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δικαίωσε τη χήρα και τα παιδιά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικυρώνοντας την εφετειακή απόφαση επιδίκασαν 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του συζύγου και πατέρα εξαιτίας των παράνομων παραλείψεων των αρμόδιων υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, μηνιαία διατροφή 1.200 ευρώ για τα δύο παιδιά έως τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και 600 ευρώ τον μήνα για τη σύζυγο, καθώς δεν έχει περιουσία, ούτε εισόδημα και μοναδική ενασχόλησή της ήταν τα οικιακά, η φροντίδα της οικογένειας και η ανατροφή των παιδιών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμβούλιο της Επικρατείας: Αποζημίωση από το Δημόσιο επειδή άργησε το ασθενοφόρο"

Κορωνοϊός: 48+3 απώλειες και 7.580 κρούσματα Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 7.580. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.309.962, εκ των οποίων 48,9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 233 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 121.976 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 148.266 τεστ, τα 15.339 μοριακά και τα 132.927 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώνεται στο 5,11% έναντι 4,43% χθες αλλά με 259 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 2.862 στην Αττική (4.375 χθες).
  • 850 στη Θεσσαλονίκη (1.246 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 379 από την Ανατολική Αττική (511 χθες).
  • 459 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (723 χθες).
  • 120 από τη Δυτική Αττική (192 χθες).
  • 367 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (570 χθες).
  • 735 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.250 χθες).
  • 360 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (526 χθες).
  • 355 από τον Πειραιά (497 χθες).
  • 87 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (106 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 135 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 20 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 102 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 48 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 64 στην ΠΕ Άρτας.
  • 148 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 75 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 22 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 69 στην ΠΕ Δράμας.
  • 160 στην ΠΕ Έβρου.
  • 108 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 8 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 18 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 108 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 84 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 172 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 7 την ΠΕ Θάσου.
  • 29 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 35 στην ΠΕ Θήρας.
  • 7 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 8 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 114 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 59 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 38 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 73 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 19 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  • 109 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 14 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 26 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 68 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 135 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 12 στην ΠΕ Κω.
  • 62 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 235 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 68 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 44 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 10 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 11 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 153 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 165 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 15 στην ΠΕ Μήλου.
  • 12 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 31 στην ΠΕ Νάξου.
  • 27 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 14 στην ΠΕ Πάρου.
  • 56 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 114 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 57 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 25 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 23 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 100 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 4 στην ΠΕ Σάμου.
  • 124 στην ΠΕ Σερρών.
  • 13 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 30 στην ΠΕ Σύρου.
  • 7 στην ΠΕ Τήνου.
  • 100 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 138 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 37 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 23 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 57 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 102 στην ΠΕ Χανίων.
  • 49 στην ΠΕ Χίου.
  • 149 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (313 προχθές).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 48, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν τρεις ακόμα απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.073 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 260 (χθες 267). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που  νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 143 (55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.601 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 191 (ημερήσια μεταβολή +1,6%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 175 ασθενείς.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 48+3 απώλειες και 7.580 κρούσματα Covid-19"

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν νοσοκομείο στην περιοχή του Αζοφστάλ – Αναφορές για νεκρούς μαχητές

Στην Μαριούπολη, και συγκεκριμένα στην περιοχή του συγκροτήματος χαλυβουργίας Αζοφστάλ, κατά την διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου εκστρατείας που βρίσκεται εντός της περιμέτρου του συγκροτήματος, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του τάγματος «Αζόφ» που αναρτήθηκε στο Telegram.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιούνταν βομβαρδισμοί στην περιοχή, με βόμβες πολλών τόνων που είναι σε θέση να διαπεράσουν κάθε είδους εγκαταστάσεις προστασίας από μπετόν, ενώ στην συνέχεια επακολούθησαν πυρά από πολεμικά πλοία. Από την επίθεση ένα τμήμα των εγκαταστάσεων κατέρρευσε, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργείου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή ιατρικής βοήθειας στους μαχητές ακόμη και στις συνθήκες στις οποίες βρίσκονταν πριν τον βομβαρδισμό.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι μεταξύ των στρατιωτικών υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Μετά τον βομβαρδισμό οι μαχητές του τάγματος, ανάρτησαν βίντεο, το οποίο δείχνει πως προσπαθούν να ανασύρουν μέσα από τα χαλάσματα τους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν οι οποίοι νοσηλεύονταν με βαριά τραύματα και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Στο συγκρότημα του εργοστασίου Αζοφστάλ στην Μαριούπολη βρίσκονται περίπου 1.000 άμαχοι και ουκρανοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων περίπου 500 τραυματίες.

Οι μαχητές του τάγματος ξεκαθαρίζουν, πάντως, πως όσο συνεχίζουν να αγωνίζονται και να αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις, η Μαριούπολη δεν θα αλλάξει χέρια.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Ρώσοι βομβάρδισαν νοσοκομείο στην περιοχή του Αζοφστάλ – Αναφορές για νεκρούς μαχητές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news