facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 150.000 νεκροί παγκοσμίως, σχεδόν τα 2/3 στην Ευρώπη

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει περισσότερους από 150.000 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων τα σχεδόν 2/3 στην Ευρώπη, αφότου εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, βάσει επίσημων πηγών, σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Ο κορονοϊός σε όλο τον κόσμο

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 150.142 θάνατοι παγκοσμίως και 2.207.730 κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο τρίτα στην Ευρώπη (96.721 θάνατοι και 1.100.677 κρούσματα), την πλέον πληγείσα ήπειρο. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους (34.575 και 683.786 κρούσματα), μπροστά από την Ιταλία (22.745 και 172.434 κρούσματα), την Ισπανία (19.478 και 188.068 κρούσματα), τη Γαλλία (18.681 και 147.969 κρούσματα) και τη Βρετανία (14.576 θανάτους και 108.692 κρούσματα).

Μεταξύ των κρουσμάτων παγκοσμίως, τουλάχιστον 483.000 θεωρούνται ιαθέντα.

Σε σύγκριση με την καταμέτρηση που διενεργήθηκε μία ημέρα πριν, στις 22.00 ώρα Ελλάδας, 9.022 νέοι θάνατοι και 91.270 νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) καταμετρά επισήμως 82.367 κρούσματα (26 νέα μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής), και 4.632 θανάτους (1.290 νέοι). 77.892 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Η Ευρώπη συγκεντρώνει σήμερα έως τις 22.00 ώρα Ελλάδας 96.721 θανάτους και 1.100.677 κρούσματα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 35.929 θανάτους (715.428 κρούσματα), η Ασία 6.801 θανάτους (157.131 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 5.371 θανάτους (117.953 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 4.242 θανάτους (89.460 κρούσματα), η Αφρική 995 θανάτους (19.296 κρούσματα) και η Ωκεανία 83 θανάτους (7.785 κρούσματα).

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Περισσότεροι από 150.000 νεκροί παγκοσμίως, σχεδόν τα 2/3 στην Ευρώπη"

Ρόδος: Έκαναν περιφορά Επιταφίου στην Παλιά Πόλη - Δείτε βίντεο

Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Ρόδου παρακολούθησε από την τηλεόραση την Ακολουθία του Επιταφίου, κάποιοι συμπολίτες τους απέδειξαν ότι θεωρούν εαυτούς υπεράνω του νόμου.

Αγνοώντας εντελώς τις οδηγίες - ενώ είναι άγνωστο ακόμη πώς οργανώθηκε όλη αυτή η συγκέντρωση - περίπου εκατό άτομα έλαβαν μέρος σε περιφορά Επιταφίου.



Το συμβάν έλαβε χώρα λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ μέσα στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης, ενώ παραμένει άγνωστο αν και πόσοι ιερείς έλαβαν μέρος αγνοώντας τις οδηγίες της Εκκλησίας.

Στο βίντεο που παρουσιάζει το protothema.gr ένα μικρό πλήθος ανθρώπων κινείται ψάλλοντας στα δρομάκια ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής, την ώρα που το υπόλοιπο νησί είναι κλεισμένο στα σπίτια του

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Έκαναν περιφορά Επιταφίου στην Παλιά Πόλη - Δείτε βίντεο"

Εταιρεία εμπορίας ρούχων και παπουτσιών δεν κατέβαλε ΦΠΑ άνω των 300.000 ευρώ

Μια σημαντική υπόθεση φοροδιαφυγής έφερε στο φως η Ελεγκτική Υπηρεσία των Τελωνείων Αττικής.

Η υπόθεση αφορά σε εταιρεία εμπορίας ρούχων και παπουτσιών, η οποία έκανε χρήση του καθεστώτος 42, όπως ονομάζεται, εξασφαλίζοντας απαλλαγή από τον ΦΠΑ, δηλώνοντας ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Ο σχετικός έλεγχος αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία:

1.Είχε δηλώσει διεύθυνση, στην οποία αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε την εγκατάστασή της (περίπτωση εξαφανισμένου εμπόρου, όπως ονομάζεται στη γλώσσα των τελωνειακών ελεγκτών).
2.Είχε για νόμιμο εκπρόσωπο ένα Βούλγαρο, μέσω του οποίου έκανε την προώθηση των εμπορευμάτων στη Βουλγαρία και απαλλασσόταν έτσι από ΦΠΑ.

Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία και με τις βουλγαρικές, διαπίστωσαν ότι τα φορτία αυτά δεν είχαν φτάσει ποτέ στη Βουλγαρία, αλλά διατέθηκαν στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία, κάνοντας χρήση εικονικών τιμολογίων και άλλων στοιχείων, δηλώνοντας ανύπαρκτους παραλήπτες στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κατέθετε στο τελωνείο ως εμβάσματα κατασκευασμένες εκτυπώσεις τραπεζικών συναλλαγών, που αφορούσαν στις δήθεν εμπορικές συναλλαγές με τις εικονικές παραλήπτριες επιχειρήσεις.

Με αυτή την πρακτική, η εταιρεία δεν κατέβαλε ΦΠΑ άνω των 300.000 ευρώ !

Επιπλέον, η συνεργαζόμενη με την εταιρεία εκτελωνίστρια δεν κατάφερε να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων, που είχαν καταβληθεί από την ίδια, εκ μέρους της επιχείρησης, για την πληρωμή των δασμών των προϊόντων, που εισήχθησαν από την Κίνα, ύψους 150.000 ευρώ, και ελέγχεται για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εταιρεία εμπορίας ρούχων και παπουτσιών δεν κατέβαλε ΦΠΑ άνω των 300.000 ευρώ"

Iερέας στα Εξάρχεια πιστεύει ότι «μας φυλάκισαν για μια γρίπη»

Με την Ιερά Σύνοδο και την κυβέρνηση τα έβαλε ιερέας από ναό του Αγίου Νικολάου στα Πευκάκια Εξαρχείων, στο κήρυγμά του, με αφορμή τις κλειστές πόρτες στις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα. 

Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο υπερβαίνουν τα 2,2 εκατομμύρια και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 150.000, ο ιερέας χαρακτήρισε τον ιο σαν... μια γρίπη, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως... «μας φυλάκισαν για μια γρίπη». 



Στο πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα του κηρύγματός του, ο ιερέας είπε:«Αίσχος και στους αρχιερείς και στους άρχοντες του λαού. Αίσχος. Αυτό το αίσχος, δεν θα το σβήσει η ιστορία. 

Αίφνης βρέθηκαν χιλιάδες αστυνομικοί για να ρωτούν τους πιστούς που πάνε; Που πάνε; Τέτοια μέρα! Την ώρα που κακοποιοί κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Αυτή η αγανάκτηση του λαού του Θεού. Θα έρθει η οργή και η κατάρα του Θεού στα κεφάλια τους όλων εκεινων που αποφάσισαν να στερήσουν το σώμα και το αίμα του Κυρίου από τους πιστούς.

Που κατήντησε η εκκλησία της Ελλάδας. Ντρέπομαι. Μας έχουν φυλακίσει με απάτη για μια γρίπη. Να μας πάτε φυλακή, να τελούμε μέσα στο κελί μας τη θεία λειτουργεία και να απολογηθούμε στον Θεό, ότι δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Αίσχος, έστω την εσχάτη ώρα, μετανοήσατε αρχιερείς και άρχοντες».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Iερέας στα Εξάρχεια πιστεύει ότι «μας φυλάκισαν για μια γρίπη»"

Καθηγητής Σύψας στον ΣΚΑΪ: «Αρκεί ένα 5% ή 10% των πολιτών να μην πειθαρχήσει στα μέτρα και θα μας βάλει αυτογκόλ»

Αυστηρές προειδοποιήσεις σε όσους έχουν ή σκέφτονται να χαλαρώσουν στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Με αφορμή, δε, τις ανακοινώσεις για μόλις 17 νέα κρούσματα την Μεγάλη Παρασκευή ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «αν χαλαρώσουμε τα 17 μπορεί να γίνουν 117 και 227 σε 10 ημέρες» και τότε «δεν θα μιλάμε για άρση αλλά για παράταση των μέτρων».

Όπως είπε «αρκεί ένα 5% ή 10% των πολιτών να μην πειθαρχήσει και θα μας βάλει αυτογκόλ» προσθέτοντας ότι «Ο ιός δεν συγχωρεί λάθη, θα μας χτυπήσει ανελέητα αν κάνουμε λάθος και χαλαρώσουμε».

Επανέλαβε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να μπούμε στην επόμενη φάση» στην οποία και πάλι «δεν επιτρέπεται να κάνουμε κανένα λάθος».

Ερωτηθείς για τη χρήση μασκών είπε ότι «θα αναθεωρήσουμε την οδηγία. Σίγουρα θα δούμε αποστάσεις και απολύμανση των χρειών και ενδεχομένως μάσκες σε χώρους με πολύ συνωστισμό» προσθέτοντας ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η πρόταση για μάσκες στα σχολεία».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητής Σύψας στον ΣΚΑΪ: «Αρκεί ένα 5% ή 10% των πολιτών να μην πειθαρχήσει στα μέτρα και θα μας βάλει αυτογκόλ»"

Ιταλία: 17.000 επαγγελματίες υγείας «χτύπησε» ο κορονοϊός

Σχεδόν 17.000 επαγγελματίες υγείας έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην Ιταλία και τα δύο τρίτα εξ αυτών είναι γυναίκες, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας (ISS).

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των κρουσμάτων στην Ιταλία.

Οι σοκαριστικοί αριθμοί στην Ιταλία

Μεταξύ των 16.991 επαγγελματιών υγείας που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, το 43,2% είναι νοσηλευτές και μαιευτήρες, το 19% νοσοκομειακοί γιατροί, το 9,9% εργαζόμενοι στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, το 19,2% ανήκει σε «άλλα επαγγέλματα υγείας», σύμφωνα με την έκθεση του ISS που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Το Ινστιτούτο διευκρινίζει ότι η μέση ηλικία τους είναι τα 42 έτη, οι δύο και πλέον στους 3 είναι γυναίκες και η πλειονότητα εξ αυτών (70,9%) εργάζεται σε περιβάλλον νοσοκομείου.


Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Ομοσπονδία Ιατρικών Συλλόγων (Fnomceo), η πανδημία έχει σκοτώσει 125 γιατρούς στην Ιταλία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 17.000 επαγγελματίες υγείας «χτύπησε» ο κορονοϊός"

18 προσαγωγές έξω από ναό στον Κορυδαλλό – Απαιτούσαν περιφορά Επιταφίου

Θλιβερές εικόνες εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής έξω από τον ναό του Αγίου Νικολάου στον Κορυδαλλό.

Με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρο, περίπου 70 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία και απαιτούσαν να γίνει περιφορά του Επιταφίου.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής δημοσίευσε και βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter



Στο σημείο κλήθηκε η ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι συναθροίσεις απαγορεύονται λόγω του κορονοϊού.

Μάλιστα, δημιουργήθηκε ένταση και έγιναν ρίψεις κροτίδων.

Τελικά, η Αστυνομία προχώρησε σε 18 προσαγωγές.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "18 προσαγωγές έξω από ναό στον Κορυδαλλό – Απαιτούσαν περιφορά Επιταφίου"

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στον Τσίπρα για τo «Σκόιλ Ελικικού»

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει σκάνδαλο την εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης για τους Έλληνες επιστήμονες προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ, έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Η απάντηση του υπ. Εργασίας

«Δεν περιμένει κανείς από τον κ. Τσίπρα να κατανοήσει πώς λειτουργεί η οικονομία, η αγορά και ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Οι Έλληνες πληρώσαμε, άλλωστε, πολύ ακριβά δίδακτρα επί 4,5 χρόνια, όσο ο ίδιος κυβερνούσε ανερμάτιστα τη χώρα.

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι τα προγράμματα τηλεκατάρτισης μέσω επιταγών κατάρτισης (voucher) έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011 και χρησιμοποιούνται έκτοτε ως η διαφανέστερη μέθοδος, καθώς η επιλογή του παρόχου κατάρτισης γίνεται από τον ίδιο τον καταρτιζόμενο, επιτρέποντας στους ωφελούμενους εργαζόμενους, ή ανέργους, να επιλέξουν εκείνοι το αντίστοιχο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν αστοχίες, ιδίως αναφορικά με μη-επαρκή ΚΕΚ, θα αξιολογηθούν και θα διορθωθούν άμεσα.

Όσο για την εμμονή του κ. Τσίπρα με τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους, δύο τινά υπάρχουν:

– είτε αγνοεί πλήρως ότι τα προγράμματα κατάρτισης των επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών υλοποιούνται με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ,
– είτε σπεκουλάρει με το ύψος των διαθεσίμων στο Ταμείο του Κράτους για να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας.
Μάλλον και τα δύο.
Αλλά οι Έλληνες τον έχουμε μάθει.
Όλοι μαζί, ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε και θα βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στον Τσίπρα για τo «Σκόιλ Ελικικού»"

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Ηγουμενίτσα: Προσαγωγή ιερά που άνοιξε ναό για να προσευχηθούν οι πιστοί

Την παρέμβαση της αστυνομίας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στην Ηγουμενίτσα, προκάλεσε καταγγελία το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ιερέας, μετά τη θεία λειτουργία, άνοιξε τις πόρτες του ναού και πιστοί μπήκαν στο εσωτερικό του για να προσευχηθούν. Στο σημείο έφτασε η αστυνομία, η οποία έδιωξε τους όσους πιστούς υπήρχαν στην εκκλησία και προσήγαγε τον ιερέα, στον οποίο έγιναν απλές συστάσεις.

Ο ιερέας ισχυρίστηκε, σύμφωνα με το epirusgate, πως δεν έκανε κάτι παράνομο, αφού σύμφωνα με την ΚΥΑ «οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή Μ. Παρασκευή ώρες 13.00 έως 17.00 Μ. Σάββατο ώρες 11.00 έως 13.00. Η ακολουθία του Επιταφίου και η Ανάσταση θα γίνουν από τον Ιερέα με την παρουσία του Ψάλτη και ενός νεωκόρου. Η παρουσία πιστών κατά την ακολουθία του Επιταφίου και της Ανάστασης, που θα γίνουν εντός του Ιερού Ναού, δεν επιτρέπεται. Οι καμπάνες επιτρέπεται να ηχήσουν πένθιμα την Μ. Παρασκευή και χαρμόσυνα στην Ανάσταση».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως στο εσωτερικό του ναού προσέρχονταν ένας - ένας οι πιστοί, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας - Ηγουμενίτσα: Προσαγωγή ιερά που άνοιξε ναό για να προσευχηθούν οι πιστοί"

Γαλλία – Κορονοϊός: 761 νεκροί σήμερα, πάνω από 18.600 τα θύματα συνολικά

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν έχοντας νοσήσει από τον νέο κορονοϊό στη Γαλλία ανήλθε σήμερα σε 18.681, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Υγείας της χώρας Ζερόμ Σαλμόν, που σημαίνει 761 νεκροί σε 24 ώρες.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται κατέγραψε πτώση κατά 115, και ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ μειώθηκε κατά 221 (στους 6.027), διευκρίνισε ο Σαλμόν.

«Πρόκειται για μια αργή αλλά τακτική πτώση» υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία – Κορονοϊός: 761 νεκροί σήμερα, πάνω από 18.600 τα θύματα συνολικά"

Κεραμέως: Μετά το Πάσχα θέλουμε να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα

«Ο στόχος μετά το Πάσχα είναι να επανέλθουμε σε μία σταδιακή κανονικότητα», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση από τους ειδικούς να μην ανοίξουν τα σχολεία.

«Ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους που είναι αισιόδοξοι αλλά τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί. Οι ημέρες που διανύουμε τώρα είναι οι πιο κρίσιμες και θα κρίνουν σε τι βαθμό τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει αποδίδουν καρπούς. Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Και συνέχισε: «Δεν έχω καμία τέτοια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία. Δεν έχω κανένα τέτοιο στοιχείο. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πορεύεται με πρώτο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Θα περιμένουμε τις οδηγίες των ειδικών».

Για τις Πανελλαδικές επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να ξεκινήσουν τον Ιούνιο και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στα ΑΕΙ το 96% των μαθημάτων γίνεται εξ αποστάσεως.

Παράλληλα τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια. «Θέλω να πιστεύω ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποια βήματα για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα», είπε η υπουργός Παιδείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Μετά το Πάσχα θέλουμε να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα"

Ιταλία: 575 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο και 3.493 νέα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 172.434. Οι νεκροί έφτασαν τους 22.745 Παράλληλα, 42.727 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 168.941 και είχαν χάσει την ζωή τους 22.170 άνθρωποι ενώ 40.164 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 575 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.493 νέα κρούσματα. 2.563 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

2.812 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 25.786 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 78.364 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 64.135 και οι νεκροί 11.851. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 21.834, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.903. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 15.374, με 1.026 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει μείωση σε σχέση με χθες (293 λιγότερα κρούσματα), ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 50 περισσότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη τέταρτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο. Οι θεραπευμένοι, είναι 491 περισσότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο. Η κυβέρνηση της Ρώμης, τις ώρες αυτές καθορίζει το σχέδιο για την μετάβαση στην λεγόμενη «φάση 2», με βαθμιαία έξοδο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ετοιμάζεται να παρατείνει την οικονομική βοήθεια προς τους πολίτες που υπέστησαν οικονομική ζημιά, μέχρι και τον Ιούνιο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 575 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο και 3.493 νέα κρούσματα"

Κορονοϊός: Άλλοι 144 νεκροί στην Ολλανδία – 3.459 συνολικά τα θύματα

Τα μέτρα είναι χαλαρά στην Ολλανδία και ο κορονοϊός θερίζει ζωές.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 1.235 στα 30.449, όπως δήλωσαν σήμερα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 144 φτάνοντας τους 3.459, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) στην Ολλανδία.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Άλλοι 144 νεκροί στην Ολλανδία – 3.459 συνολικά τα θύματα"

Κορωνοϊός – Βρετανία: Σχεδόν 15.000 οι νεκροί, 847 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Στους 14.576 έφτασε ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Βρετανία από τον κορονοϊό, μετά από άλλο ένα 24ωρο, στο οποίο καταγράφηκαν 847 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και σημερινός πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, που σήμερα πραγματοποίησε ακρόαση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν, γρήγορα και μαζικά, διαγνωστικά τεστ για τον ιό στον πληθυσμό, όπως και ιχνηλάτηση όλων όσων έρχονται σε επαφή με κάποιον που έχει τον ιό. Αρχικά είπε θα μπορούσε να δοκιμαστεί η πρακτική σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλοί αριθμοί περιστατικών, ώστε να εξετάζεται εκεί το ενδεχόμενο της άρσης του lockdown.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – Βρετανία: Σχεδόν 15.000 οι νεκροί, 847 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες"

Δεν… νιώθει ο Όρμπαν – Αμετανόητος για την εκκένωση των νοσοκομείων

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπεραμύνθηκε σήμερα της αμφιλεγόμενης απόφασής του να απελευθερώσει χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες για να διατεθούν σε ασθενείς της νόσου Covid-19, παρά τις επικρίσεις ειδικών που επισημαίνουν ότι αυτή η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από άλλες σοβαρές ασθένειες.

Την 7η Απριλίου, το ουγγρικό υπουργείο Υγείας διέταξε τα νοσοκομεία να κρατήσουν διαθέσιμο τουλάχιστον το 60% των περίπου 70.000 κλινών της χώρας για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό κι αν χρειαζόταν να έδιναν εξιτήριο σε άλλους ασθενείς.

«Βρισκόμαστε μεσούσης μιας μεγάλης επιχείρησης στρατιωτικού τύπου, που προκαλεί δυσφορία», είπε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία παρέμβασή του στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο.

«Προφανώς, πρόκειται για μια ενοχλητική απόφαση, όμως δεν υπάρχει άλλη λύση» τόνισε.

Αντιδράσεις αλλά… χαμπάρι ο Όρμπαν

Από τότε που τα νοσοκομεία εφάρμοσαν το μέτρο, τα ουγγρικά ΜΜΕ μεταδίδουν όλο και περισσότερες μαρτυρίες ασθενών ή οικογενειών που δεν έχουν καμία άλλη εναλλακτική νοσηλείας παρά το σπίτι για νοσούντες που έχουν ανάγκη από φροντίδα, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας.

Η Ουγγαρία, με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, καταμετρά σχεδόν 1.800 κρούσματα της Covid-19 και 156 θανάτους.

Όμως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στη χώρα, που «εισέρχεται σε μια φάση μαζικής μόλυνσης».

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, όμως προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα» υπογράμμισε.

Η απόλυση δύο διευθυντών νοσοκομείων που δεν εφάρμοσαν τη διαταγή εκκένωσης των νοσοκομείων πυροδότησε διαμαρτυρίες εκ μέρους του προσωπικού.

Ειδικοί τονίζουν ότι το υπάρχον ποσοστό μόλυνσης στην Ουγγαρία δεν δικαιολογεί αυτήν την απόφαση. «Δεν είναι δυνατόν 30.000 άνθρωποι να αρρωστήσουν την ίδια στιγμή» εξήγησε χθες ο Φέρεντς Φάλους, πρώην αρχίατρος.

Αντιθέτως, «θα είναι καταστροφή εάν ασθενείς που δεν πάσχουν από τον κορονοϊό και χρήζουν 24ωρης φροντίδας να σταλούν πίσω στις οικογένειές τους» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εγκαταστήσει προσωρινά νοσοκομεία για τους ασθενείς της Covid-19.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν… νιώθει ο Όρμπαν – Αμετανόητος για την εκκένωση των νοσοκομείων"

ΗΠΑ: 500.000$ στην Ελλάδα για προφύλαξη των προσφύγων από τον κοροναϊό

Οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα που θα αγγίξει το ποσό των 500.000 δολαρίων, θα εκταμιεύσουν το επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας για την προφύλαξη των προσφύγων και των μεταναστών από τον κοροναϊό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν την Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν μαζί αυτή την παγκόσμια κρίση» έγραψε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ στο Twitter. Επίσης, έκανε γνωστό ότι είχε σχετική συζήτηση μέσα στην εβδομάδα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο.

«Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μετανάστευσης και του COVID19. Μια πολύ ευπρόσδεκτη πράξη αλληλεγγύης από τον αμερικανικό λαό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους. Ευχαριστώ πολύ τον Τζέφρι Πάιατ και τον Μάθιου Πάλμερ (βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ) για την ενεργή υποστήριξή τους», σημείωσε στο Τwitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος παραθέτοντας την ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη.

Όπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η νέα βοήθεια στηρίζεται στα θεμέλια της υπάρχουσας αμερικανικής υποστήριξης για την Ελλάδα, η οποία ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 202 εκατ. δολάρια μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 1,8 εκατ. δολαρίων σε υγειονομική βοήθεια.

Η βοήθεια που θα λάβει η χώρα μας αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας που οργανώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) για την παροχή έκτακτης υγειονομικής, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας, η οποία θα στηρίξει κρίσιμες δραστηριότητες για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: 500.000$ στην Ελλάδα για προφύλαξη των προσφύγων από τον κοροναϊό"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δεν επέτρεψαν σε καρκινοπαθή να πάει στην Αλεξανδρούπολη για εξετάσεις

Θύμα μιας ακραίας και κάθε άλλο παρά ανθρωπιστικής εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης της μετακίνησης έπεσε ένας καρκινοπαθής από την Σαμοθράκη, καθώς άνδρες του Λιμενικού δεν τον άφησαν να ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη όπου είχε ραντεβού στο νοσοκομείο για προγραμματισμένες εξετάσεις!

Την σχετική καταγγελία έκανε ο προϊστάμενος της Αιματολογικής κλινικής, ο οποίος είχε στείλει γραπτό μήνυμα στο κινητό του ασθενούς με το οποίο εξηγούσε ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι να μετακινηθεί άμεσα στην Αλεξανδρούπολη.

Ωστόσο, οι λιμενικοί στάθηκαν στο «γράμμα του νόμου» και ζήτησαν από τον ασθενή παραπεμπτικό από δημόσιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας που να δικαιολογεί τη μετακίνησή του, που ήταν αδύνατο να εξασφαλίσει εν μέσω μέτρων, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να πάει στο νοσοκομείο!

*** Βαρύ πρόστιμο επιβλήθηκε σε έναν 32χρονο πλανόδιο ο οποίος βγήκε για μεροκάματο πουλώντας κουβέρτες στην περιοχή Κανάλια της Μαγνησίας, παραβιάζοντας την υπουργική απόφαση για την απαγόρευση άσκησης υπαίθριου εμπορίου ενώ δεν διέθετε άδεια πλανόδιου εμπόρου! Ο 32χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ρήγα Φεραίου και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κατηγορούμενος για παράνομο υπαίθριο εμπόριο και παράβαση της απαγόρευσης, ενώ σε βάρος του επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 5.000 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δεν επέτρεψαν σε καρκινοπαθή να πάει στην Αλεξανδρούπολη για εξετάσεις"

Τουρκία: 126 νέοι θάνατοι, 1.769 συνολικά – 78.546 τα κρούσματα

Κατά 4.353 αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκαν 126 νέοι θάνατοι.

Το σύνολο των νεκρών στη χώρα από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται σε 1.769, έγινε γνωστό από τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα.

Το σύνολο των κρουσμάτων από τον ιό ανέρχεται σε 78.546, είπε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Συνολικά, 8.631 άνθρωποι έχουν αναρρώσει

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: 126 νέοι θάνατοι, 1.769 συνολικά – 78.546 τα κρούσματα"

Τσιόδρας: 17 νέα κρούσματα - 2.224 στο σύνολο – 3 θάνατοι -35 εξαγωγές από ΜΕΘ

Τα 2.224 έφτασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα με 17 νέα να προστίθενται στον κατάλογο όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

Το 56% των κρουσμάτων του κορωνοϊού αφορά άνδρες.

Από αυτά, 568 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 927 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα 71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 14 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Εξιτήριο από τις ΜΕΘ έχουν πάρει συνολικά 35 ασθενείς.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 108 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τους νεκρούς 29 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

«Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω» καταλήγει η ανακοίνωση του Σωτήρη Τσιόδρα

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: 17 νέα κρούσματα - 2.224 στο σύνολο – 3 θάνατοι -35 εξαγωγές από ΜΕΘ"

Στη μάχη κατά του κορονοϊού η πριγκίπισσα Σοφία της Σουηδίας

Η πριγκίπισσα Σοφία της Σουηδίας αποφάσισε να βοηθήσει ενεργά στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Αφού παρακολούθησε ένα ιατρικό σεμινάριο τριών ημερών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Sophiahemmet» στην Στοκχόλμη, η 35χρονη γοητευτική πριγκίπισσα ξεκίνησε να βοηθάει τους νοσηλευτές.
Να σημειωθεί ότι ότι το εν λόγω πανεπιστήμιο εκπαιδεύει περίπου 80 εθελοντές κάθε εβδομάδα για να βοηθούν το ιατρικός και νοσηλευτικό προσωπικό στο βαρύ φορτίο τους, στη μάχη με τον COVID-19, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».


Το πρώην μοντέλο έγινε μέλος της βασιλικής οικογένειας το 2015, όταν παντρεύτηκε τον Κάρολο-Φίλιππο, γιο του βασιλιά Κάρολου Γουσταύου της Σουηδίας.
Ο πρίγκιπας Κάρολος-Φίλιππος, σύζυγος της πριγκίπισσας Σοφίας, είναι τέταρτος στη διαδοχή του σουηδικού θρόνου, μετά την αδερφή του πριγκίπισσα Βικτόρια και την ανιψιά του και τον ανιψιό του, πριγκίπισσα Εστέλ και πρίγκιπα Όσκαρ.
Όπως εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα, το μάθημα που παρακολούθησε η πριγκίπισσα Σοφία της Σουηδίας περιελάμβανε το πώς να ενημερώνει κανείς τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειες και τους φίλους τους, πώς να καθαρίζει και να απολυμαίνει τον προστατευτικό εξοπλισμό και πώς να διεκπεραιώνει διάφορες διαχειριστικές δουλειές.


Όπως διευκρίνισε άνθρωπος του γραφείου Τύπου του Παλατιού, η πριγκίπισσα της σκανδιναβικής χώρας, παρότι δεν θα έρθει σε άμεση επαφή με ασθενείς του κορoνοϊού, θα εργάζεται ως προσωπικό σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη μάχη κατά του κορονοϊού η πριγκίπισσα Σοφία της Σουηδίας"

Σόφια προς Σκόπια: «Ξεχάστε τη «μακεδονική» γλώσσα για να μπείτε στην Ε.Ε.»

Όρους προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με την Ε.Ε. έθεσε η Βουλγαρία, στα συμπεράσματα της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής που έδωσε το πράσινο φως.

Σύμφωνα με την ενημερωτική πύλη mkd.mk, η Σόφια ζητάει από τα Σκόπια:

1ον. Να σταματήσει κάθε αναφορά σε ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στο έδαφος της Βουλγαρίας.
2ον. Να μην αποκαλεί τη γλώσσα της χώρας «μακεδονική» αλλά να χρησιμοποιεί τον όρο: «επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας».
3ον. Να συνεχίσει τις εργασίες της η κοινή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος λόγω διαφωνιών στην εθνική καταγωγής του … Γκότσε Ντέλτσεφ.
4ον. Απόλυτη τήρηση της Συμφωνία των Πρεσπών και της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας που έχει υπογράψει με τη Βουλγαρία.

Σχολιάζοντας τα αιτήματα της Σόφιας, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμίτροφ, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα δεχτεί ποτέ την εισαγωγή αντιευρωπαϊκών διμερών όρων που εισάγουν την ταυτότητα των Σκοπίων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόφια προς Σκόπια: «Ξεχάστε τη «μακεδονική» γλώσσα για να μπείτε στην Ε.Ε.»"

Μητσοτάκης: Έτσι πήρα την απόφαση για το lockdown – «Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί»

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τόσο την υγειονομική όσο και την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι μέσα από την υγειονομική κρίση απέκτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο εθνικό σύστημα υγείας.

«Έχω βάλλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα: να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο να είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά».

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε την απόφαση του lockdown: «Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: «Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!». Και δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα».



Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο πρωθυπουργός παραπέμπει στον Μάιο: «Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα βήμα».

Ο Πρωθυπουργός μιλά και για τον ρόλο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, και εκμυστηρεύεται ότι πλέον έχουν γίνει φίλοι: «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά, αλλά και κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Ένας πραγματικός γιατρός!»

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος και τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει πως η ύφεση φέτος θα είναι βαθιά, αλλά στο καλό σενάριο που δίνεται λύση από τους επιστήμονες στην υγειονομική κρίση, η ανάκαμψη του 2021 θα ξεπεράσει την πτώση του 2020: «Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020.» «Το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της με μία πειθαρχία, ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές.(…) Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε γρήγορα», προσθέτει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως μέσα από την υγειονομική κρίση, το εθνικό σύστημα υγείας της Ελλάδας θα γίνει μακροπρόθεσμα πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, σημειώνει ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση: «Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020».

Εστιάζει δε, στην κοινωνική δικαιοσύνη που θα πρέπει να υπάρξει σε επιχορηγήσεις και επιδόματα, διαμηνύοντας ότι θα πει και όχι σε αιτήματα που θα του υποβληθούν: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αποκλείει τις πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη για να εφαρμόσει την πολιτική του.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Έτσι πήρα την απόφαση για το lockdown – «Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί»"

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Έρευνα για «σφαγή» ηλικιωμένων σε γηροκομείο με 190 νεκρούς

Στο μικροσκόπιο των ιταλικών αρχών έχει μπει το μεγαλύτερο γηροκομείο στην Ιταλία στο οποίο 190 άνθρωποι πέθαναν μετά την αρχή της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κατάσταση στο Pio Albergo Trivulzio όπως είναι το όνομα του γηροκομείου που βρίσκεται στο Μιλάνο αποκαλείται ήδη από ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως χώρος «σφαγής» ηλικιωμένων.

Οι εισαγγελείς ερευνούν καταγγελίες εργαζομένων σύμφωνα με τις οποίες η διεύθυνση του γηροκομείου απαγόρευε σε γιατρούς και νοσηλευτές να φοράνε προστατευτικές μάσκες για να μην τρομοκρατούν τους ηλικιωμένους.

Από την πλευρά της η διοίκηση του γηροκομείου αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι απλά δεν είχε στη διάθεσή της αρκετά τεστ για τους περίπου 1.000 ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στους χώρους του.

Αυτό που αναζητούν οι εισαγγελείς στη διάθεση των οποίων βρίσκονται τα αρχεία του γηροκομείου, είναι αν υπήρξε αμέλεια που οδήγησε στην εξάπλωση του κορωνοϊού και στον θάνατο των ηλικιωμένων.

Απαντήσεις ζητούν και οι συγγενείς των ηλικιωμένων συγκεντρώνοντας παράλληλα μαρτυρίες για να «ενισχύσουν» την έρευνα των εισαγγελέων.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τον έλεγχο σε όλα τα γηροκομεία της επαρχίας φοβούμενος ότι υποκαταγράφεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων του κορωνοϊού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ιταλία: Έρευνα για «σφαγή» ηλικιωμένων σε γηροκομείο με 190 νεκρούς"

Τσίπρας: “Πάρτι με τα χρήματα που έπρεπε να δίνουν σε επιστήμονες” – “Σκοιλ Ελικικού” και το “Μέτζη του νέουκτη”

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας για τα μαθήματα κατάρτισης επιστημόνων.

Με ανάρτησή του στα sovial media ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «πάρτι των προγραμμάτων κατάρτισης με τα χρήματα που έπρεπε να δίνουν σε επιστήμονες» και επιρρίπτει την ευθύνη στον πρωθυπουργό.

«Η ΝΔ μας έχει συνηθίσει σε δεκάδες σκάνδαλα ιδιαίτερα τις εποχές που για τους πολίτες προβλέπει λιτότητα και ανέχεια», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παραθέτοντας σχετικές εικόνες, τονίζει: «σκάνδαλο όμως όπως το “Σκοιλ Ελικικού” και το “Μέτζη του νέουκτη”, που αποτελούν το αποτέλεσμα του πάρτι των προγραμμάτων “κατάρτισης” με τα χρήματα που έπρεπε να δίνονται σε επιστήμονες, μόνο ο κος Μητσοτάκης και οι εντιμότατοι φίλοι του θα μπορούσαν να σκεφτούν και να πραγματοποιήσουν».

«Τώρα καταλαβαίνουν όλοι πού πάει το δημοσιονομικό μαξιλάρι με τα 37 δισ. ευρώ που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε και άφησε στη σημερινή κυβέρνηση», σημειώνει και προσθέτει πως «ο κος Μητσοτάκης είναι υπόλογος για όσα γίνονται σε μια περίοδο που υποφέρουν άνθρωποι». «Πρέπει να δώσει απαντήσεις και να αφήσει τα “ζαβαρακατρανέμια”… Και θα τον φέρω στη Βουλή, θέλει δε θέλει, να δώσει απαντήσεις. Καλή Ανάσταση!», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: “Πάρτι με τα χρήματα που έπρεπε να δίνουν σε επιστήμονες” – “Σκοιλ Ελικικού” και το “Μέτζη του νέουκτη”"

Κορωνοϊός: Οι επιβάτες της «Emirates» κάνουν εξετάσεις αίματος πριν ταξιδέψουν

Εξετάσεις αίματος σε επιβάτες πριν από προγραμματισμένες πτήσεις ξεκίνησαν να κάνουν οι αερογραμμές «Emirates», όπως μεταδίδει το CNN. Τουλάχιστον μέχρι να ανακαλυφθεί κάποιο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, οι αερογραμμές «Emirates», προέβησαν σε αυτή την κίνηση, στο πλαίσιο της προστασίας και της ασφάλειας των ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι πρώτες αιματολογικές εξετάσεις έγιναν προχθές, στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, σε επιβάτες πτήσης με προορισμό την Τυνησία.

Οι αιματολογικές εξετάσεις διενεργήθηκαν από την Αρχή Δημόσιας Υγείας του Ντουμπάι, στο Τερματικό 3, εκεί όπου άλλοτε οι επιβάτες έκαναν check-in. Τα αποτελέσματα είχαν βγει σε δέκα λεπτά.

H εταιρεία «Emirates» ισχυρίζεται πως είναι η πρώτη παγκοσμίως που πραγματοποιεί τέτοιους ελέγχους και σύντομα θα τους επεκτείνει και για άλλους προορισμούς.

«Εργαζόμαστε για μεγαλύτερης κλίμακας τεστ στο μέλλον, με επέκτασή τους σε άλλες πτήσεις», όπως ανακοίνωσε ο Αντέλ Αλ Ρέντα, διευθύνων σύμβουλος της «Emirates».

«Αυτό θα μας επιτρέψει να κάνουμε επιτόπου εξετάσεις παρέχοντας άμεσα αποτελέσματα στους επιβάτες της Emirates που ταξιδεύουν σε χώρες που απαιτούν πιστοποιητικά για την νόσο COVID-19».

Σύμφωνα με το CNN, δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξαν πελάτες που τελικά δεν επιβιβάστηκαν αφότου βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Τα τεστ, όπως διευκρίνισε η εταιρεία, δεν γίνονται για την διάγνωση κάποιας ενεργού μόλυνσης κορωνοϊού, αλλά για τον εντοπισμό αντισωμάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η παρουσία συγκεκριμένου τύπου αντισωμάτων θα σήμαινε ότι κάποιος έχει εκτεθεί στον ιό στο παρελθόν.

Aπό την πλευρά τους, οι αερογραμμές «Etihad Airways», που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν πως θα δοκιμάσει σημεία «αυτο-εξέτασης» στα γραφεία της στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι, στο τέλος Απριλίου.

Εκεί θα καταγράφονται η θερμοκρασία και οι καρδιακοί παλμοί με τους επιβάτες να ενημερώνονται για το κατά πόσο ενδέχεται να παρουσιάζουν τα πρώτα ήπια και ύποπτα συμπτώματα της νόσου.

Με τον στόλο μεγάλων αερογραμμών σε όλο τον κόσμο να παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος, τα αεροδρόμια σε πολλές χώρες είναι κλειστά για πτήσεις από το εξωτερικό.

Στην ανάλυσή της, Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών υπολογίζει πως η πανδημία θα οδηγήσει σε απώλειες 314 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, πτώση 55% σε σύγκριση με τα έσοδα του 2019.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Οι επιβάτες της «Emirates» κάνουν εξετάσεις αίματος πριν ταξιδέψουν"

Αδ. Γεωργιάδης: Απώλειες €6 δισ. κάθε μήνα καραντίνας

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται όλα τα σενάρια ώστε την επόμενη μέρα της καραντίνας να προχωρήσουμε σε δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας με ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, τονίζει σε συνέντευξη του στην Realnews ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης υπολογίζει τις απώλειες της οικονομίας σε περίπου 6 δισ. ευρώ για κάθε μήνα καραντίνας και αναφέρει ότι αν κρατήσει μέχρι τον Μάιο, «θα είναι διαχειρίσιμο και θα μπορούμε να είμαστε σε μια ύφεση του 3% - 5%» ενώ «αν κρατήσει και τον Ιούνιο, προσθέστε άλλες τρεις μονάδες».

Σχετικά με το πρόγραμμα ρευστότητας -δάνεια για κεφάλαιο κίνησης και πληρωμή επιτοκίων- που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης το υπολογίζει συνολικά σε 10 έως 11 δισ. ευρώ και διαβεβαιώνει ότι αν η ζήτηση για δάνεια κεφαλαίου κίνησης από τις επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερη «είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε κατά πολύ αυτό το ποσό».

Σε ερώτηση για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κρίση με εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαντά ότι «ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να βρει αντιπολιτευτικό λόγο σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για να κάνεις αντιπολίτευση» και προσθέτει ότι οι δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου για το μαξιλάρι των 36 δισ. ευρώ αποτελούν «καθαρά λαϊκισμό της στιγμής». Στην πραγματικότητα τα χρήματα αυτά υπάρχουν ως εγγύηση του ελληνικού χρέους και αν τα αγγίξει η κυβέρνηση διακινδυνεύει να ξεσπάσει μαζί με την υγειονομική κρίση και κρίση χρέους, εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας απαντά ότι «πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας εν μέσω αυτών των συνθηκών είναι παρανοϊκοί. Δεν μπορούν να γίνουν».

Τέλος για τις συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών ο κ. Γεωργιάδης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι η χώρα δεν χρειάζεται πολιτική αστάθεια και δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν μας απασχολεί απολύτως κανένα εκλογικό σενάριο».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδ. Γεωργιάδης: Απώλειες €6 δισ. κάθε μήνα καραντίνας"

Κατεχόμενα: Τσακωμός για τις ιατρικές προμήθειες που έστειλε η Κύπρος

Στο ψευδοκράτος, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί ακόμα και από τη Τουρκία, η λεγόμενη «κυβέρνηση» ασκεί κριτική στον λεγόμενο «πρόεδρο» Μουσταφά Ακιντζί γιατί δέχθηκεν βοήθεια από τη Κυπριακή Δημοκρατία. Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι οι Τουρκοκύπριοι πέραν της Τουρκίας δεν έχουν άλλες επιλογές εισαγωγής ιατροφαρμακευτικού υλικού, αφού ως παράνομο μόρφωμα δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα και κανέναν διεθνή οργανισμό. Η ΕΕ έχει προσφέρει βοήθεια στους Τουρκοκύπριους (όχι στο ψευδοκράτος) καθώς τους θεωρεί πολίτες της Ενωσης, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004 στο σύνολο της, με αναστολή εφαρογής του κοινοτικού κεκτημένου, στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Ταταάρ με ανακοίνωση του γραφείου του υποστηρίζει πως τα φάρμακα και τα ιατρικά εφόδια που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία «εισήχθησαν» με παράνομο τρόπο στα κατεχόμενα από τον Μ. Ακιντζί και τον λεγόμενο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Προστίθεται ότι τα χάπια θα εξεταστούν από τις «φαρμακευτικές υπηρεσίες» του λεγόμενου «υπουργείου υγείας» και εάν θεωρηθούν κατάλληλα θα δοθεί η άδεια να τοποθετηθούν στις αποθήκες και να χρησιμοποιηθούν.

Το «πρωθυπουργικό γραφείο» του κ. Τατάρ αναφέρει ότι τα φάρμακα και η ποσότητα των εφοδίων που εξασφαλίστηκε από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αναφέρεται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την ΕΕ, μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, «πέρασε στη χώρα μας (ψευδοκράτος) με τρόπους που δεν είναι νόμιμοι». Για να μπορεί ένα φάρμακο ή ιατρικός εξοπλισμός να περάσει στην «τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος, πρεπει να λαμβάνεται άδεια από τις «φαρμακευτικές υπηρεσίες», προστίθεται, και αφού αυτή ληφθεί να εκτελωνιστούν. Με αυθαίρετο τρόπο, όπως γράφει, τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός «μπήκε στην χώρα» με εντολή της «προεδρίας» και τη συμμετοχή σε αυτό και του «δήμου» Λευκωσίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τρία σημεία ως επίλογος: Πρώτον, τα φάρμακα και τα υλικά "εισήχθηκαν" στο ψευδοκράτος παράνομα, το θέμα θα το δουν αρμοδίως και θα γίνει αυτό που πρέπει, όπως αναφέρεται.

Δεύτερον, πρέπει να έγινε επαφή στην ελληνοκυπριακή πλευρά (κατά την παράδοση των φαρμάκων όπως εννοείται) γι’ αυτό το «υπουργείο υγείας» θα εξετάσει προσεκτικά το αν θα πρέπει να τεθούν ή όχι σε καραντίνα τα άτομα που πήραν μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Τρίτον, οι ειδικοί, όπως γράφει, θα εξετάσουν το εάν τα εν λόγω χάπια χρησιμοποιηθούν ή όχι στον αγώνα ενάντια στον Covıd 19 και θα δοθεί η άδεια να μπουν στις αποθήκες και όταν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Μουσταφά Ακιντζί: Ας με διώξετε για λαθρεμπόριο

Με ανάρτησή του αργά το βράδυ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σχολιάζοντας την ανακοίνωση του «πρωθυπουργικού γραφείου» ανάφερε ότι περιμένει μαζί με τον «δήμαρχο» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί να τους ασκηθεί δίωξη για λαθρεμπόριο.

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι μετά από επικοινωνία ρουτίνας μεταξύ των συμπροέδρων της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, με την ίδια μέθοδο όπως και παλιότερα, μια ποσότητα φαρμάκων και προστατευτικών στολών, στο πλαίσιο του αιτήματος της τουρκοκυπριακής πλευράς της εν λόγω Επιτροπής, από την «προεδρία» με την στήριξη και από το «δημαρχείο» Λευκωσίας, τα φάρμακα παραδόθηκαν στο χώρο που ζητήθηκε.

Με την ανακοίνωση του «πρωθυπουργού», συνέχισε ο κ. Ακιντζί, «μάθαμε ότι αυτό που κάναμε είναι λαθρεμπόριο. Μετά την προειδοποίηση για αδίκημα με τον αγαπητό Χαρμαντζί μαζί, περιμένουμε να γίνουν οι διαδικασίες εναντίον μας». Μείνετε υγιείς, καταλήγει στην ανάρτησή του ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δική του ανάρτηση επίσης αργά χθες το βράδυ ο λεγόμενος «δήμαρχος» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί αναφέρει: «Εμείς αυτή τη χώρα την αγαπάμε, παρά την μαύρη σας νοοτροπία. Αγαπάμε τους ανθρώπους μας, παρά τις όποιες δικές σας περίεργες σκέψεις, μην απλώνετε το χέρι σας παραπάνω από όσο μπορείτε», πρόσθεσε. «Παρά το ότι είστε εσείς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αλλά μην ξεχνάτε πλέον ότι σε κάθε ενέργειά σας θα υπάρχει μια απάντηση. Σημειώστε το κάπου αυτό».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεχόμενα: Τσακωμός για τις ιατρικές προμήθειες που έστειλε η Κύπρος"

Πάτρα: «Έκανα κάτι παράνομο, πήδηξα τα κάγκελα, δε θ’ άφηνα το γιο μου με το καντήλι σβηστό»

Στο Β΄νεκροταφείο της Λεύκας βρέθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η μητέρα του Γιώργου Νταγιούκλα, Γλυκερία Λύτρα, που έχασε πριν λίγα χρόνια τη ζωή του σε τροχαίο, σε ηλικία μόλις 17 ετών. 
Παρά τα μέτρα λόγω κορωνοϊού που δεν επιτρέπουν την είσοδο στα νεκροταφεία σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, όπως αναφέρει η μητέρα σε ανάρτηση της στο facebook δεν μπορούσε να αφήσει το παιδί της με σβηστό καντήλι. 
"Εγώ....έκανα κάτι παράνομο...δικάστε με....πήδηξα τα κάγκελα....Και δεν μετανιώνω παράνομο για σας...Για τους δικούς σας νόμους....Εγώ για τα παιδιά μου θα έκανα τα ΠΑΝΤΑ...θα πέθαινα θα έδινα την ζωή μου...Δεν μπόρεσα όμως....Αλλά με σβησμένο το καντήλι δεν θα άφηνα το παιδί μου......Καλή ανάσταση σε όλους...ΕΓΩ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΊ ΜΟΥ....ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΚΆΝΕΙΣ" έγραψε. 


thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: «Έκανα κάτι παράνομο, πήδηξα τα κάγκελα, δε θ’ άφηνα το γιο μου με το καντήλι σβηστό»"

Πιστοί προσπάθησαν να μπουν σε εκκλησία στη Λαμία - Άνοιξαν για τους πιστούς σε Βόλο και Αμπελόκηπους

«Παρατράγουδα» παρατηρούνται εντός και εκτός εκκλησιών σε όλη τη χώρα από πιστούς που θέλουν να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο και να ανάψουν ένα κερί, παρά την απαγόρευση, στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού.

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή όπου γίνεται η αποκαθήλωση και η ταφή του Ιησού Χριστού πολλοί ήταν οι πιστοί στη χώρα που παρά τα τα μέτρα πήγαν στις εκκλησίες.
Οι εντολές του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεώνείναι αυστηρές προς όλους τους ιερείς να τηρηθούν τα μέτρα στο ακέραιο και οι πόρτες των εκκλησιών να είναι κλειστές.
Νωρίς το μεσημέρι όμως στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στη Λαμία όταν ο ιερέας τελείωσε την αποκαθήλωση και πήγε να βγει από το ναό, ήταν απέξω περίπου 20 πιστοί, οι οποίοι, μόλις άνοιξε την πόρτα ο ιερέας, μπήκαν στο ναό αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και του επιτρόπου.
Αμέσως στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία, ενώ ενημερώθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πιστούς και η πόρτα ξανάκλεισε χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.
 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του lamiareport, πολλοί ιερείς και επίτροποι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση κάνοντας τον αστυνομικό, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που αγνοώντας τις οδηγίες και τα μέτρα θέλησαν να προσκυνήσουν στον Επιτάφιο.
«Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ρόλο αστυνομικού. Σήμερα θα έπρεπε έξω από την Μητρόπολη και άλλους κεντρικους ναούς να υπάρχει ένας αστυνομικός ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση εμείς με τους πιστούς. Εφαρμόζουμε τις αυστηρές εντολές του Μητροπολίτη μας και όλα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά ο δικός μας ρόλος δεν είναι κατασταλτικός....», έλεγε ένας από τους ιερείς στο LamiaReport.
Την ίδια ώρα περιοριστικά μέτρα έσπασαν οι υπεύθυνοι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στον Βόλο, που αψήφησαν τους περιορισμούς των αρχών, με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας και άνοιξαν την εκκλησία για τους πιστούς. 
volos1
volos1
Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία και ειδοποίησαν την αστυνομία που μετέβη στον Ιερό Ναό. Μέσα υπήρχε οικογένεια με δυο παιδιά, που απομακρύνθηκαν από τους αστυνομικούς και ο Ναός έκλεισε.
volos2
Παράβαση της απαγόρευσης παρατηρείται και στον Άγιο Νεκτάριο Νέας Ιωνίας, όπου κατά διαστήματα ανοίγουν οι πόρτες και μπαίνουν μέσα οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Ίδια ήταν η εικόνα όμως και στους Αμπελοκήπους όπου κατά παράβαση των αποφάσεων ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους έμεινε ανοικτός για ένας ορισμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να προσέλθουν οι πιστοί και να προσκυνήσουν.

Οι πιστοί σχημάτισαν ουρές στο προαύλιο της εκκλησίας και περίμεναν τη σειρά τους για να προσέλθουν στο εσωτερικό του ναού και να μπορέσουν να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν στον επιτάφιο.
Στην είσοδο βρίσκονταν δύο νεωκόροι, οι οποίοι «πρόσεχαν» την είσοδο και την έξοδο των πολιτών, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία συνωστισμού και συγχρωτισμού. Λίγο αργότερα, η πόρτα του Ιερού Ναού έκλεισε και οι συγκεντρωμένοι πιστοί αποχώρησαν από το σημείο. Ωστόσο, αυτό που συνέβη, αντίκειται τόσο στα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων όσο και στην απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργία των εκκλησιών.

Θεσσαλονίκη: Μαζεύτηκε κόσμος σε ναό στους Αμπελόκηπους

Στα παρεκκλήσια που βρίσκονται έξω από ιερούς ναούς αρκέστηκαν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί για να προσκυνήσουν στη Θεσσαλονίκη, αφού οι εκκλησίες (πλην ελάχιστον εξαιρέσεων που άνοιξαν πάρα τις απαγορεύσεις) παραμένουν κλειστές, τηρώντας τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, πλήθος κόσμου, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, αναμένουν από το πρωί υπομονετικά τη σειρά τους για να μπουν στο εκκλησάκι που βρίσκεται στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη. Αναλογίες είναι οι εικόνες που σημειώνονται και σε άλλα σημεία.
Πιστοί εκκλησία Θεσσαλονίκη - GRTimes.gr


Οι πιστοί μπαίνοντας στο εκκλησάκι, προσκυνούν την εικόνα η οποία στη συνέχεια καθαρίζεται με οινόπνευμα, ανάβουν ένα κεράκι, φεύγοντας παίρνουν ροδοπέταλα από το καλάθι που έχει στηθεί απέξω και στη συνέχεια αποχωρούν.
Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος ασφαλείας του ναού, Θεοτόκης Ράπτης, ο κόσμος προσκυνάει από το πρωί και «αυτό δεν γίνεται να το σταματήσουμε. Εμείς από τη μεριά μας βοηθούμε όπως μπορούμε και κάνουμε συστάσεις», ενώ τόνισε πως κρατούνται οι αποστάσεις.

Παράλληλα ο ίδιος επισημάνει πως στο σημείο βρέθηκε και η αστυνομία, η οποία έλεγξε για το αν είναι ανοιχτός και στη συνέχεια, αφού διαπίστωσε πως είναι κλειδωμένος αποχώρησε.

Πληροφορίες της Voria.gr, ωστόσο, ανέφεραν πως πιστοί έσπευσαν έξω από τον ΙΝ Αγ. Παντελεήμονος όταν έμαθαν πως οι ιερείς έβγαλαν έξω από την εκκλησία τον Εσταυρωμένο, ώστε να τον προσκυνήσουν. Μάλιστα, μέσα σε λίγα λεπτά σχηματίστηκαν ουρές δεκάδων μέτρων στο προαύλιο του ναού. Όπως είπαν στη Voria.gr παρευρισκόμενοι, το εικόνισμα του Εσταυρωμένου βγήκε από τον Ναό για προσκύνημα δύο φορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έπειτα από κλήσεις-καταγγελίες που έγιναν στην Άμεση Δράση, αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και ζήτησαν να απομακρυνθούν από την εκκλησία τόσοι οι πιστοί, ώστε να αποφευχθούν συνθήκες συνωστισμού, όσο και να επιστρέψει ο Εσταυρωμένος στο εσωτερικό του Ναού.

Πικέρμι: Προσήχθη ο ιερέας του Αγίου Χριστοφόρου γιατί άνοιξε την εκκλησία σε λίγους πιστούς

Περιπολικό της Αστυνομίας βρέθηκε μετά τις 3 το μεσημέρι στον Άγιο Χριστόφορο στο Πικέρμι και ζήτησε τον ιερέα της εκκλησίας. Ο πάτερ Δημήτριος φέρεται, σύμφ ωνα με πληροφορίες, να άνοιξε τον Ιερό Ναό για λίγο, προκειμένου να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο οι λίγοι πιστοί που βρέθηκαν εκεί.

Αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαίωσε πως στο rpn.gr, πως οι πιστοί ήταν ελάχιστοι και έμπαιναν ένας-ένας, χωρίς να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Οι αστυνομικοί, ζήτησαν τα αποδεικτικά κίνησης από μια πιστή όταν βγήκε από τον Ναό και κατόπιν πήραν τον πατέρα Δημήτριο με το περιπολικό και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο πάτερ Δημήτριος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιστοί προσπάθησαν να μπουν σε εκκλησία στη Λαμία - Άνοιξαν για τους πιστούς σε Βόλο και Αμπελόκηπους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news