Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε αίτημα για το «πακέτο Χατζηγάκη»
«Πόρτα» έφαγε η Ελλάδα στο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για το πακέτο Χατζηγάκη ύψους 424 εκατ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι αργά ή γρήγορα κάποιες χιλιάδες αγρότες θα κληθούν να «περάσουν από το ταμείο» της εφορίας για να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης το Ευρωπαικό Δικαστήριο εκδίκασε το ελληνικό αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, και απέρριψε πανηγυρικά την ελληνική αίτηση.
«Η πιθανότητα ευδοκίμησης των λόγων αναίρεσης» - πρόκειται για το άλλο ελληνικό αίτημα να ακυρωθεί οριστικά η καταδικαστική απόφαση του Σεπτεμβρίου - «δεν είναι αρκούντως μεγάλη, ώστε να δικαιολογεί την χορήγηση αναστολής», αναφέρει χαρακτηριστικά στο αιτιολογικό της 16σέλιδης απόφασης ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Κ.Λενάερτζ.
Τι δείχνουν αυτά τα λόγια; Οτι το ελληνικό αίτημα αναίρεσης, που πρόκειται να εκδικαστεί τον Απρίλιο του 2015, μάλλον θα έχει την ίδια τύχη με την αίτηση αναστολής. Και ότι αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ξεκινήσει άμεσα την ανάκτηση των πρώτων ποσών από τους «μεγαλοαγρότες» που ωφελήθηκαν περισσότερο από το πακέτο Χατζηγάκη, η χώρα κινδυνεύει με πρόστιμο, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι, και όχι μόνο οι αγρότες που ωφελήθηκαν την περίοδο 2008-2009.
Μέχρι σήμερα πάντως το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δρομολογήσει καμία διαδικασία ανάκτησης ποσών, παρ’ ότι έχει εδώ και καιρό στα χέρια του σχετική λίστα με την κατανομή των αποζημιώσεων, δηλαδή ποιός πήρε πόσα, για το σύνολο των 700.000 αγροτών. Προφανώς φοβάται ότι αν η εφορία αρχίσει να στέλνει μπιλετάκια σε 700.000 αγρότες, τότε είναι βέβαιο ότι με το που θα περάσουν οι γιορτές, θα βγουν στους δρόμους και τα πρώτα τρακτέρ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην απόφαση του το Ευρωπαικό Δικαστήριο επαναλαμβάνει τις αρχικές του θέσεις ότι τα ποσά δεν αφορούσαν αποζημιώσεις για ζημιές αλλά ήταν κρατικές ενισχύσεις, ότι νοθεύτηκε ο ανταγωνισμός, ενώ δεν δέχεται το ελληνικό αίτημα να εξαιρεθούν από την ανάκτηση ποσά 180 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ποσά που αφορούσαν τις εισφορές που είχαν καταβάλλει το 2009 στον ΕΛΓΑ οι αγρότες. Η ελληνική πλευρά υποστήριζε από την αρχή ότι στα 424 εκατ. ευρώ του πακέτου Χατζηγάκη συμπεριελήφθησαν και τα 180 εκατ. ευρώ των αγροτικών εισφορών. Αρα, αφού τα 180 εκατ. ευρώ ήταν ούτως ή άλλως χρήματα των αγροτών, το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούσε να μην ανακτηθούν.
Ομως στην απόφασή του το Δικαστήριο δεν δέχεται το αίτημά μας. Συμφωνεί μόνο η Ελλάδα να κάνει χρήση των ποσών του κανονισμού De Minimis για το 2009 (περίπου 75 εκ. ευρώ) προκειμένου να δικαιολογήσει μέσω αυτών αντίστοιχα χρήματα που καταβλήθηκαν στους αγρότες μέσω του πακέτου Χατζηγάκη.
Πρώτα οι μεγαλοαγρότες
Εδώ και μήνες η ελληνική πλευρά παζάρευε με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το προς ανάκτηση ποσό, και να περιορίσει όσο το δυνατόν τον αριθμό των εμπλεκόμενων, εξαιρώντας από τη σχετική λίστα τους συνταξιούχους (25.000), όσους εισέπραξαν μικροποσά έως 100 ευρώ, αλλά και όσους απεβίωσαν.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι η ολική ανάκτηση 424 εκατ. ευρώ θα έβγαζε στους δρόμους 700.000 αγρότες, αγνοώντας τη δυσχερή τους θέση λόγω της κρίσης.
Αλλά μετά και τη νέα αυτή ήττα στο Ευρωδικαστήριο, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Και η πιθανότητα να κληθούν κάποιοι να περάσουν από το ταμείο μεγαλώνει. Μοναδική πλέον ελπίδα για την ελληνική πλευρά είναι να ξεκινήσει η διαδικασία της πραγματικής ανάκτησης, αρχής γενοιμένης από τους μεγαλοαγρότες.
Θυμίζουμε ότι στο πάρτι των παράνομων αποζημιώσεων που δόθηκαν το 2009 μέσω ΕΛΓΑ με το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη, πρωταγωνίστησαν μεγαλοπαραγωγοί. Τώρα αυτοί αναμένεται να κληθούν να επιστρέψουν πρώτοι, και μάλιστα εντόκως τα χρήματα, καθώς έπειτα από πρόσφατες επιτόπιες αυτοψίες του ΕΛΓΑ ολοκληρώθηκε μια νέα επικαιροποιημένη καταγραφή του «ποιος πήρε πόσα».
Σύμφωνα με τη λίστα που έχει στα χέρια του ο ΕΛΓΑ και η ηγεσία του υπουργείου, ενώ ο μέσος όρος αποζημίωσης που εισέπραξε η μεγάλη μάζα των 500.000 αγροτών δεν υπερέβη τα 150 ευρώ κατ' άτομο, για μια ομάδα 1.818 μεγαλοαγροτών το μέσο «μπόνους» κυμάνθηκε στα 11.600 ευρώ, ενώ για 783 ανήλθε σε 19.330 ευρώ. Υπάρχουν και 83 προνομιούχοι που έβαλαν στην τσέπη από 30.000 ώς και άνω των 100.000 ευρώ!
Οι παραπάνω είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω χρήματα. Διότι εισέπραξαν ποσά άνω των 15.000 ευρώ, πάνω δηλαδή από το πλαφόν του λεγόμενου κανονισμού De Minimis, που προσδιορίζει τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις που δικαιούται κάθε χώρα να καταβάλλει για έκτακτες καταστάσεις (π.χ. καταρροϊκός πυρετός).
Ακόμη δηλαδή και αν το τελικό δικαστήριο, αυτό του προσεχούς Απριλίου, δεχθεί το ελληνικό επιχείρημα, να «συμψηφιστεί» μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων Χατζηγάκη με κονδύλια από τον De Minimis, οι άνω των 15.000 ευρώ και πάλι θα πληρώσουν. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και όσοι εισέπραξαν από 7.500 ευρώ και πάνω, κ.ο.κ.
tanea