facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Ζευγάρι άδειαζε ποσότητες υγρών αποβλήτων σε χωράφια

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος αντρόγυνου, ενός άνδρα ηλικίας 70 ετών και της 65χρονης συζύγου του, στη Θεσσαλονίκη, για παραβίαση του Νόμου που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Μετά από έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας ταυτοποιήθηκαν οι δύο δράστες σχετικά με περίπτωση περιβαλλοντικής ρύπανσης και απόρριψης αποβλήτων σε αγροτεμάχια στην περιοχή των Διαβατών.

Όπως προέκυψε, η 65χρονη ιδιοκτήτρια επιχείρησης εκκενώσεων - καθαρισμού βόθρων, αποφράξεων φρεατίων και άλλων υδραυλικών εγκαταστάσεων καθώς και μεταφορών άλλων υγρών ή αερίων με βυτιοφόρα, από κοινού με τον σύζυγό της, προέβαιναν σε ανεξέλεγκτες απορρίψεις μεγάλων ποσοτήτων υγρών αποβλήτων παχύρρευστης μορφής σε χωράφια.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, παρουσία αρμόδιου υπαλλήλου του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε ότι στον αύλειο χώρο της επιχείρησης υπήρχαν μεταλλικοί σωλήνες που συνδέονταν με βυτιοφόρο και κατέληγαν σε διπλανό χωράφι, όπου υπήρχαν μεγάλες ποσότητες λάσπης, που προήλθε από τις απορρίψεις των υγρών αποβλήτων.

Επιπλέον, υπήρχαν υπόγεια φρεάτια σε πολλά σημεία της εγκατάστασης με σωλήνες πρόσφορους για σύνδεση με βυτιοφόρα όπου κατέληγαν απορριπτόμενα απόβλητα, καθώς επίσης σε όλη την έκταση του οικοπέδου υπήρχαν πεταμένα μεταλλικά αντικείμενα, βαρέλια, εγκαταλελειμμένα οχήματα κ.ά., δημιουργώντας μία ρυπαρή κατάσταση.

Αποτέλεσμα των προαναφερόμενων ενεργειών ήταν η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα τη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας και την υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων. Η δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ζευγάρι άδειαζε ποσότητες υγρών αποβλήτων σε χωράφια"

Ελληνοτουρκικά: Οργή της Άγκυρας για το βιβλίο του Πομπέο - «Ιδού η απόδειξη ότι οι ΗΠΑ μεροληπτούν υπέρ της Ελλάδας»

Σαν μια προσπάθεια να κατοχυρώσει την εικόνα του, βλάπτοντας όμως την τουρκική, ενόψει μιας (πιθανής) υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές του 2024 βλέπει η Άγκυρα τη δημοσίευση του βιβλίου του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Η Άγκυρα δεν σταματά εκεί. Πιάνεται από τις γλαφυρές περιγραφές του Πομπέο και τα σχόλια του πρώην υπουργού για την Ελλάδα και, λίγο ως πολύ, θεωρεί ότι αυτός μεροληπτεί σε βάρος της Τουρκίας και υπέρ της Ελλάδας.

«Never give an inch», «Ποτέ μην παραχωρείς ούτε σπιθαμή», λέγεται το βιβλίο που κυκλοφόρησε την Τρίτη στις ΗΠΑ. Βιβλίο με ψέματα και αναληθείς πληροφορίες σχολίασε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το λέω διπλωματικά, αλλά μπορείς να το πεις και ‘ψέματα’. Υπάρχει μια υπερβολή, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε σε συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψή του στη Ταϊλάνδη.

Κατά τον Τσαβούσογλου οι αναφορές «ήδη έχουν χαλάσει την ισορροπία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τον Ελληνοκυπριακό τομέα [ενν. την Κυπριακή Δημοκρατία]».

Ο Τούρκος υπουργός είχε και μια θεωρία για τον λόγο για τον οποίο ο Πομπέο έγραψε το βιβλίο του. «Τα έγραψε ειδικά για να πάρει ψήφους από το ελληνοκυπριακό λόμπι όταν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές», είπε αναφερόμενος σε κάτι που ο Πομπέο ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει – αλλά και δεν το έχει αποκλείσει.

Γιατί δεν τον είδε στο Πατριαρχείο

Θυμήθηκε μάλιστα ο Τσαβούσογλου και ότι ο Πομπέο τον κάλεσε να συναντηθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όταν το φθινόπωρο το 2020 ο Αμερικανός υπουργός περιόδευσε στην περιοχή.

Κατά τον Τσαβούσογλου, η Τουρκία δεν έχει απειλήσει ποτέ τον Πατριάρχη και «πάντα του δίνει κάθε υποστήριξη». Πρόσθεσε ότι ο Πομπέο «είχε πει ότι ήθελε μόνο να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, ότι ήθελε να πάει στο Πατριαρχείο και ότι ήθελε να με συναντήσει εκεί. Η απάντησή μου ήταν επίσης αρκετά σαφής. Ποτέ δεν αισθανθήκαμε άβολα με τη μετάβασή του στο πατριαρχείο. Όποιος θέλει να συναντηθεί μαζί μου, θα έρθει στην Άγκυρα, θα βρεθούμε εδώ. Είπα ότι δεν θα πάω στην Κωνσταντινούπολη, να πέσω στα πόδια του».

pompeo_mitsotakis

mitso_pompeo

Καλίν: Παραποιεί τα γεγονότα ο Πομπέο

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και πρακτικά η «φωνή» του Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, εξέφρασε και αυτός την οργή του για το βιβλίο του Πομπέο.

Μίλησε και αυτός για ένα βιβλίο που διαταράσσει τις ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ , Ελλάδας και Τουρκίας: «Ο Πομπέο παραδέχεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς», υποστήριξε στην Hurriyet.

Ο Καλίν επιμένει στο ζήτημα της βελτίωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, για το οποίο δηλώνει περήφανος ο Πομπέο.

Για την Ελλάδα, ο πρώην υπουργός γράφει ότι «διολίσθαινε στον αντιαμερικανισμό τη δεκαετία του 70» αλλά «σήμερα θεωρεί τις ΗΠΑ προτιμητέο σύμμαχο». Για την Ελλάδα γράφει ότι «οι σχέσεις με έναν σύμμαχο που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι τώρα πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ».

Μιλά για τις επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το σχήμα «3+1» για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή. Αναφέρεται, τέλος, στην φιλοξενία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη.

«Το παραδέχεται πολύ ανοιχτά», ανταπαντά ο Καλίν. «Λέει ανοιχτά ότι κανείς από τότε που ήταν ο Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν ήταν πιο φιλέλληνας. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ουδέτερη στάση μεταξύ των συμμάχων εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική πλευρά. Το παραδέχτηκε και καταγράφηκε», εξηγεί.

Και συνέχισε λέγοντας για τον Πομπέο: «Ακόμα χειρότερα, δίνοντας τόσο ανοιχτή υποστήριξη στην Ελλάδα, προκάλεσε περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο συμμάχων, ενώ έλεγε ‘ειρήνη στο Αιγαίο’. Στηρίζοντας τη μία πλευρά, έδειξε ότι στην πραγματικότητα ακολουθούσαν αντίθετη πολιτική. Σήμερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει πολύ διαφορετική στάση Και μετά στρέφονται σε εμάς και μας ρωτούν ‘γιατί είναι τεταμένες οι σχέσεις Αμερικής και Τουρκίας;’ Η ομολογία του Πομπέο αποκαλύπτουν ότι αυτός που προκαλεί το πρόβλημα δεν είμαστε εμείς, αλλά οι ΗΠΑ».

Η οργή του Πομπέο για την κλειδωμένη πόρτα

Για τον Καλίν προβληματικές είναι οι αναφορές του Πομπέο για την πόρτα που ήθελε να σπάσει για να… «απελευθερώσει» τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς από μια συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέλυε λεπτομερώς την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος. «Όσο κρατούσε η συνάντηση , ο Πομπέο έπαθε νευρική κρίση έξω. Έλεγε ‘θα μπω μέσα’. Αλλά ο Πενς δεν είπε ‘αφήστε και τον Πομπέο να μπει’», ανέφερε.

Ο Αμερικανός υπουργός διηγείται πώς σε επίσκεψή του στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχεδόν έφτασε στο σημείο να σπάσει την (κλειδωμένη) πόρτα της αίθουσας όπου γινόταν η συνάντηση του Πενς με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει μια ολιγόλεπτη συνάντηση κατ' ίδίαν με τον Πενς.

Έγινε δεκτή, αλλά άρχισε να τραβά σε μάκρος. Στη μισή ώρα ο Πομπέο προσπάθησε να μπει, χωρίς να τον αφήσουν. Στα 50 λεπτά προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα για μπει στην αίθουσα, αλλά τη βρήκε κλειδωμένη.  «Είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι ο Ερντογάν είχε αναγκάσει τον Πενς να βλέπει το ίδιο τρίωρο βίντεο» γράφει.

Αλλά οι ανησυχίες του Τούρκου προέδρου ήταν διαφορετικές. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι δεν έχουν σχέση οι ΗΠΑ με το πραξικόπημα του 2016 και για να το καταφέρουν άνοιξαν μέχρι και χάρτες όπου έδειχναν που ήταν οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Ερντογάν, από την άλλη, δεν ξεχνούσε ούτε τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε φίλο του και πλέον θανάσιμο εχθρό του. Ο Πομπέο γράφει ότι τηλεφωνούσε συνεχώς στον Λευκό Οίκο και τον Τραμπ για να ζητήσει την έκδοσή του, ενώ εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους. Εξοργισμένος για αυτή τη στήριξη ήταν και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά: Οργή της Άγκυρας για το βιβλίο του Πομπέο - «Ιδού η απόδειξη ότι οι ΗΠΑ μεροληπτούν υπέρ της Ελλάδας»"

ΗΠΑ: Έφτιαξαν ημιαυτόματο όπλο για παιδιά – Οργισμένη αντίδραση από τους Δημοκρατικούς

Μια σοβαρή καταγγελία έκαναν Δημοκρατικοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ που αντιδρούν στην κατασκευή ενός ημιαυτόματου όπλου σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά. 

Το JR-15, εμπνευσμένο από ένα μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές πολύνεκρες επιθέσεις στις ΗΠΑ, είναι «απολύτως αηδιαστικό», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ καταγγέλλοντας την εμπορική πρακτική ενός κατασκευαστή μικρών όπλων, ελαφρών και θανατηφόρων.

«Το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να μικρύνουμε το μέγεθος των πολεμικών όπλων και να τα πουλήσουμε στα παιδιά», είπε, καλώντας την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή (FTC) να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του κατασκευαστή.

Το τουφέκι, που ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό, ρίχνει πραγματικές σφαίρες. Συνοδεύεται από γεμιστήρες με 1, 5 ή 10 σφαίρες διαμετρήματος 22 χιλιοστών και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά πέρσι. Η τιμή του ξεκινά από τα 389 δολάρια. Η εταιρεία WEE1 Tactical το περιγράφει ως «ένα μικρό κομμάτι αμερικανικής ελευθερίας» που προορίζεται για «ερασιτέχνες μικρού μεγέθους». Στον ιστότοπό της εικονίζεται ένα ξανθό κοριτσάκι, μέσα στα χιόνια, που κοιτάζει μέσα από το στόχαστρο του τουφεκιού.

«Απέναντι στην επιδημία ένοπλης βίας στους νέους» ένα τέτοιο όπλο «απλώς δεν θα έπρεπε να υπάρχει», επέμεινε ο Τσακ Σούμερ. Έφερε σαν παράδειγμα την περίπτωση του 6χρονου αγοριού που πριν από μερικές ημέρες πυροβόλησε και τραυμάτισε τη δασκάλα του σε σχολείο της Βιρτζίνιας.

Οι επιθέσεις με πυροβόλα όπλα έχουν γίνει μάστιγα στις ΗΠΑ, όπου το δικαίωμα στην οπλοκατοχή είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε για άλλη μια φορά το Κογκρέσο να απαγορεύσει την κατοχή επιθετικών τυφεκίων, ωστόσο η προσπάθεια θέσπισης κανόνων για την πώλησή τους βρίσκει αντίθετα τα λόμπι των όπλων που ασκούν ισχυρή επιρροή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Έφτιαξαν ημιαυτόματο όπλο για παιδιά – Οργισμένη αντίδραση από τους Δημοκρατικούς"

WSJ: Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να σταματήσει τις ρωσικές πτήσεις με αμερικανικά αεροπλάνα

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν την Τουρκία να εμποδίσει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής από και προς τη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συνομιλίες, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Η προσπάθεια αυτή σηματοδοτεί μια νέα ώθηση στην Ουάσιγκτον για να πείσουν τις χώρες να επιβάλουν κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι Τούρκοι ιδιώτες κινδυνεύουν με φυλάκιση, πρόστιμα, απώλεια εξαγωγικών προνομίων και άλλα μέτρα εάν παρέχουν υπηρεσίες όπως ανεφοδιασμό και ανταλλακτικά σε αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής που πετούν από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία κατά παράβαση των ελέγχων των εξαγωγών που επιβλήθηκαν πέρυσι, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η βοηθός υπουργός Εμπορίου Τέα Ρόζμαν Κέντλερ παρέδωσε το μήνυμα στους Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο στην Τουρκία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Η προειδοποίηση της Τουρκίας είναι ένα βασικό τεστ για το αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να απομονώσουν τη Ρωσία μακροπρόθεσμα ή αν η Μόσχα μπορεί να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει τις οικονομικές δραστηριότητες με τη βοήθεια τρίτων χωρών που παίζουν κεντρικό ρόλο στη στρατηγική του Κρεμλίνου», γράφει η εφημερίδα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν παρείχε στην εφημερίδα κάποιο σχόλιο σχετικά με το θέμα. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " WSJ: Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να σταματήσει τις ρωσικές πτήσεις με αμερικανικά αεροπλάνα "

Υφυπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο για τα F-16

Το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εξέπεμψε η αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός απάντησε ότι «σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας εγείρει ακριβώς τα ίδια θέματα στους Τούρκους συμμάχους μας και ενισχύει (το μήνυμα) ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τουρκική πλευρά, την οποία έχουν ενημερώσει ότι η στήριξη του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας της. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σχεδόν όλοι (οι σύμμαχοι μας) έχουν επικυρώσει (το πρωτόκολλο της ένταξης) με την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.

Αυτό (το θέμα) προκύπτει σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία και προσπαθήσαμε με τους Σουηδούς, όπως γνωρίζετε, να υποβάλουν έναν οδικό χάρτη που θα επεξεργαστούν με την Τουρκία. Έχουν εκπληρώσει πολλά από αυτά τα ορόσημα και συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πει το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, καθώς όπως μόλις είπατε χρειαζόμαστε την υποστήριξη αυτού του Κογκρέσου για να προχωρήσουμε στη βελτίωση της ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζονται ως σύμμαχοι. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση.

Από την πλευρά της η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την παράδοση F-16 στην Τουρκίας έως ότου η Άγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «νομίζω ότι αρκετοί συνάδελφοί μου συμμερίζονται αυτή την ανησυχία. Ξέρω ότι υπάρχουν άλλα θέματα γύρω από τα F-16, αλλά θέλω απλώς να το βάλω στο τραπέζι ως μία από τις ανησυχίες που έχω. Νομίζω ότι η Σουηδία κινήθηκε πολύ εύστοχα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που συζητήθηκαν με την Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και ότι δυστυχώς ο πρόεδρός Ερντογάν εκμεταλλεύεται αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι το κάνει για να εξυπηρετήσει τα εσωτερικά του πολιτικά συμφέροντα αντί να ασχοληθεί πραγματικά με αυτό που είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας ασφάλειας που χρειαζόμαστε, καθώς υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας».

 ΑΠΕ - ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υφυπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο για τα F-16"

«Σπάει» τη σιωπή του ο «Μάξιμος Σαράφης»: «Η σύλληψή μου είναι έργο του παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας»

Ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος φέρεται να είναι και προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, έκανε δήλωση για όσους τον εμπλέκουν σε υπόθεση απάτης και τονίζει ότι έπεσε θύμα στοχοποίησης από πολιτικά πρόσωπα εξουσίας. 
 
Αναλυτικά η δήλωση που έκανε ο «Μάξιμος Σαράφης»

Για όσους χλευάζουν την εμπλοκή μου σε υπόθεση απάτης μέσω διαδικασίας χρηματοδότησης / δανειοδότησης επιχειρήσεων από εταιρεία των Η.Α.Ε. και για όσους με γνωρίζουν και με σέβονται, οφείλω να δηλώσω τα εξής:

1. Είμαι 25 χρόνια στην «αγορά», είτε ως υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών, είτε ως διαχειριστής εταιρειών επενδύσεων και επικοινωνίας, και η πορεία μου διακρίνεται για τη φερεγγυότητά και την αποτελεσματικότητά μου. Ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει την προσωπική μου ηθική και την επαγγελματική μου αξιοσύνη.

2. Η τωρινή μου ποινική εμπλοκή είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Αυτοί, ως πολιτική μαφία, με απειλούσαν δημόσια ότι «θα με γδάρουν» και «θα με κλείσουν φυλακή».

3. «Ήγγικεν η ώρα!». Αφού οργάνωσαν όλους αυτούς του παρακρατικούς μηχανισμούς, καταλύοντας Νόμους, Θεσμούς και Σύνταγμα, επιστράτευσαν «κολλητούς», «παρατρεχάμενους» και «πρακτοράκια» για να με παγιδεύσουν σε μία δικαστική περιπέτεια, προκειμένου να … εξιλεωθούν στην κοινή γνώμη, απαξιώνοντας με, κλείνοντας με φυλακή. Χωρίς στοιχεία, χωρίς έγκυρες διασταυρώσεις εταιρειών και διαδικασιών, παρά μόνο με εικασίες, ανακάλυψαν έγκλημα, δράστη και θύματα. Διεφθαρμένοι αστυνομικοί υπέδειξαν τηλεφωνικά (!) στους συναλλασσόμενους πελάτες μου ότι είναι δήθεν θύματα απάτης! Κάποιοι «τσίμπησαν», κάποιοι όχι.

4. Με λίγα λόγια, η σύλληψη μου είναι έργο του παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζω ότι ο δρόμος για τη δικαίωση μου είναι μακρύς και δύσβατος. Δηλώνω, όμως, ότι ΔΕΝ φοβάμαι, ΔΕΝ εκβιάζομαι και ΔΕΝ θα αυτοκτονήσω, όπως επιθυμούν, αλλά θα προσφύγω στους Διεθνείς Οργανισμούς, καταγγέλλοντας όσα, ως αντίποινα, μεθοδεύτηκαν εις βάρος μου.

5. Και ερωτώ τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα τον Άδωνη – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη: Γνωρίζει τον Αλέξανδρο Μαραβελάκη ;;; Και αν ναι, τι σχέση έχει μαζί του και ποιος ο ρόλος του στην ποινική μου παγίδευση;

6. Εγώ ξέρω – και έχω και άλλα τέτοια ερωτήματα για περισσότερα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας -, και θα μιλήσω στη Δικαιοσύνη. Αρκεί να μην με αυτοκτονήσουν …!

Κρατητήρια Γ.Α.Δ.Α.

Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σπάει» τη σιωπή του ο «Μάξιμος Σαράφης»: «Η σύλληψή μου είναι έργο του παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας»"

Ωρωπός: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ρήμαζε σπίτια – 100.000 ευρώ η λεία

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην διάπραξη διακεκριμένων κλοπών κυρίως από σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες (25/1) το πρωί, στην περιοχή των Νεόκτιστων Ασπροπύργου, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. καθώς και αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, συνελήφθησαν τρία μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη δύο ατόμων, τα οποία αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, τελεσθείσες και σε απόπειρα από άτομα που έχουν ενωθεί για το σκοπό αυτό, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση καθώς και ληστρική κλοπή.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών από οικίες. Η συμμορία έχοντας ως ορμητήριο την περιοχή των Νεόκτιστων Ασπροπύργου, έκλεβε συνήθως σπίτια που ήταν στα ορεινά του Ωρωπού επιδεικνύοντας παράλληλα, ιδιαίτερη προτίμηση στην αφαίρεση κυνηγετικών όπλων.

oropos-listes1

oropos-listes2

Κατά τη διάρκεια της δράσης τους, χρησιμοποιούσαν ιδιόκτητα οχήματα ως «επιχειρησιακά», ακολουθούσαν σταθερά δρομολόγια προσέγγισης και απομάκρυνσης, ενώ είχαν διάφορους τρόπους παραβίασης των σπιτιών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τα ευάλωτα σημεία εισόδου.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 30 κλοπές και απόπειρες κλοπής από σπίτια, κλοπή από όχημα καθώς και ληστρική κλοπή, στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού και συγκεκριμένα σε Αυλώνα, Μαλακάσα, Συκάμινο και Μαρκόπουλο, με το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από αυτές να ανέρχεται στα 100.000 ευρώ περίπου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα επιχειρησιακό όχημα, κυνηγετικό όπλο, πλήθος ρολογιών και τιμαλφή, πλήθος κινητών τηλεφώνων, tablet και κάρτες SIM, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών (τηλεοράσεις, ηχεία, παιχνιδομηχανές κλπ), πλήθος ηλεκτρικών εργαλείων και 1.370 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελική Αρχή ενώ συνεχίζονται οι έρευνες, για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ωρωπός: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ρήμαζε σπίτια – 100.000 ευρώ η λεία"

Δημοσκόπηση MRB: Στο 6,4% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και κόμμα Κασιδιάρη

Διατηρεί η ΝΔ το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση την ώρα που η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN η ΝΔ προηγείται 6,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο για τη συμβολή που θα έχει το καλάθι του νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 6,4 μονάδες με τα ποσοστά των κομμάτων να καθορίζονται ως εξής:

ΝΔ: 32,7%

ΣΥΡΙΖΑ: 26,3%

ΠΑΣΟΚ: 11,4%

ΚΚΕ: 5,4%

Ελληνική Λύση: 4,8%

ΜέΡΑ25: 3,1%

Κόμμα Έλληνες: 2,7%

Αναποφάσιστοι: 9,1%

Από εκεί και πέρα το 63% συμφωνεί στο να απαγορευτεί με νόμο  η απαγόρευση της καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023, με το 26,3% να εκφράζει τη διαφωνία του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 38,8% (άνοδος 0,7 μονάδων σε σχέση με το Νοέμβριο), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει 30,4% (άνοδος 1,2 μονάδας σε σχέση με το Νοέμβριο). «Κανένας από τους 2 απαντά το 25% (25,7% το Νοέμβριο).

Εξάλλου οι πολίτες σε ποσοστό 88,6% απαντούν ότι θα ψηφίσουν με κριτήριο το θέμα της ακρίβειας, το 82,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 75,3% με κριτήριο τα θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, το 73,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων και το 51,3% με κριτήριο το θέμα των υποκλοπών.

Παράλληλα οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 45,2% έχουν αρνητική εικόνα για τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, ενώ το 31,6% θετική εικόνα. Το 23,2% απαντά πως δεν ξέρει.

Οι πολίτες ρωτήθηκαν και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα οι απαντήσεις τους ήταν ως εξής:

Ακρίβεια 46,3%

Έλλειψη διαφάνειας 15,6%

Ανεργία 11,3%

Ελληνοτουρκικά 8,2%

Πόλεμος στην Ουκρανία 4,8%

Οσον αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού και κατά πόσο αυτό θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι (46,3% σίγουρα όχι, 23,2% μάλλον όχι) και το 26,1% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι (6,7% σίγουρα ναι, 19,4% μάλλον ναι).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Στο 6,4% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και κόμμα Κασιδιάρη"

ΗΠΑ: «Εγκληματική οργάνωση» η Wagner - Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά της στοιχεία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν επίσημα σήμερα τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση, δεσμεύοντας τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, επειδή βοήθησε τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Όμιλος Wagner είχε παραλάβει ένα φορτίο όπλων από τη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε μια ένδειξη του διευρυνόμενου ρόλου του ομίλου στην εν λόγω σύγκρουση.

Η αμερικανική κυβέρνηση απαρίθμησε επίσης ορισμένα άτομα και οντότητες στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις για τις σχέσεις τους με την εταιρεία Wagner, την οποία κατηγορεί όχι μόνο για τη συμμετοχή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και για την εμπλοκή της σε εγκλήματα που έχει διαπράξει σε άλλες χώρες.

«Οι συνεργάτες της Wagner συμμετέχουν στις συνεχιζόμενες εγκληματικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων, βιασμών, απαγωγής παιδιών και διαπομπεύσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Μάλι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Οι σημερινές κυρώσεις κατά του ομίλου Wagner, καθώς και οι νέες κυρώσεις κατά των εταίρων τους και άλλων εταιρειών που υποστηρίζουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή, θα εμποδίσουν περαιτέρω τον Πούτιν να την εξοπλίσει» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν.

Ταυτόχρονα με την επιβολή κυρώσεων κατά της Wagner το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε τα ονόματα 19 Ρώσων στον κατάλογο κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντενίς Μαντούροφ, ο κυβερνήτης του Ταταρστάν Ρουστάμ Μινιχάνοφ και η σύζυγός του Γκουλσίνα Μινιχάνοβα, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών (FSIN) Αρκάντι Γκόστεφ, ο διευθυντής της FSIN στο Ροστόφ Ντμίτρι Μπεζρούκι, ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης του Κρατικού Συμβουλίου Αλεξάντρ Χαρίτσεφ και ο ιδρυτής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Skarlet με την εμπορική επωνυμία Yota Σεργκέι Αντονίεφ.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν στον επικεφαλής του ομίλου «Καλάσνικοφ» Άλαν Λουσνικόφ.

Στο κατάλογο έχουν συμπεριληφθεί και ρωσικές εταιρείες του ναυπηγοκατασκευαστικού τομέα και της πολεμικής βιομηχανίας- πρόκειται για τον όμιλο Almaz-Antei και τον γενικό διευθυντή του Γιάν Νόβικοφ, η αεροπορική εταιρεία μεταφορών Aviakon Chitotrans και ορισμένα αεροσκάφη που της ανήκουν καθώς και μερικές εταιρείες που σχετίζονται με την Rostec.

Επίσης στον κατάλογο συμπεριλήφθησαν και οι δύο θαλαμηγοί με τις ονομασίες Addiction και natta, που σχετίζονται με τον επιχειρηματία Αντονίεφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ: «Εγκληματική οργάνωση» η Wagner - Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά της στοιχεία"

Σε κίνδυνο ζωές μαθητών – Πέρασαν αιωρούμενοι από συρμάτινη γέφυρα τον ορμητικό Εύηνο (φωτο)

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στον επαρχιακή οδό Λουτρών στάχτης-Θέρμου, μετά τη γέφυρα του Πόρου.

Από το συγκεκριμένο σημείο λίγες ώρες νωρίτερα είχε περάσει λεωφορείο που μετέφερε τα παιδιά από Φαμήλα και Στράνωμα στο Θέρμο για μάθημα.

Για την επιστροφή τους υπήρχε μεγαλύτερη διαδρομή για την επιστροφή των παιδιών στα χωριά, κάτι που φαίνεται δεν συνέβη.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Ναυπακτίας, Ανδρέα Κοτσανά, τα παιδιά διέσχισαν 70μ. αιωρούμενης συρμάτινης γέφυρας πάνω από τα θολά, φουσκωμένα και ορμητικά νερά του ποταμού Ευήνου.

«Για την επιστροφή τους υπήρχε η ενδεδειγμένη διαδρομή δια μέσου Ανάληψης και Χάνι Μπανιά ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια σπίτι τους», σημειώνει ο κ. Κοτσανάς.

kareli evinos (1)

Μικρά παιδιά κρέμονται στην κυριολεξία πάνω από τα φουσκωμένα νερά του ποταμού Ευήνου!

Δήμος Ναυπακτίας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αντί να μεριμνήσουν και να οδηγήσουν τα παιδιά με ασφαλή τρόπο από το σχολείο τους στο Θέρμο στον τόπο κατοικίας τους μετά την κατολίσθηση που συνέβη το πρωί και το κλείσιμο του δρόμου από Θέρμο προς Φαμίλα και Στράνωμα, τα “εγκατέλειψαν” στην απέναντι όχθη του ποταμού Ευήνου αναγκάζοντας 10χρονα παιδιά να διανύσουν 70μ. αιωρούμενης συρμάτινης γέφυρας πάνω από τα θολά και ορμητικά νερά του ποταμού Ευήνου!

ΥΓ.Για την επιστροφή τους υπήρχε η ενδεδειγμένη διαδρομή δια μέσου Ανάληψης και Χάνι Μπανιά ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια σπίτι τους.

Δείτε φωτογραφίες:

kareli evinos (2)

kareli evinos (3)

paidia evinos (1)

evinos

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κίνδυνο ζωές μαθητών – Πέρασαν αιωρούμενοι από συρμάτινη γέφυρα τον ορμητικό Εύηνο (φωτο)"

Κομισιόν για Ελλάδα: Προειδοποιήσεις αλλά και μια παραπομπή στο Δικαστήριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για να μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο την ενωσιακή νομοθεσία που ποινικοποιεί τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους.

Σκοπός της απόφασης-πλαισίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου είναι να διασφαλίσει ότι σοβαρές εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας, όπως η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, τιμωρούνται με αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σήμερα η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη μεταφορά της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό της δίκαιο. Τον Ιούνιο του 2021 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, ζητώντας κατάλληλο επίπεδο ποινικοποίησης της ρητορικής μίσους. Οι απαντήσεις της Ελλάδας δεν έκαμψαν επαρκώς τις ανησυχίες της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να μεταφέρει πλήρως στο εθνικό της δίκαιο όλες τις διατάξεις της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία επειδή δεν μετέφερε πλήρως στο εθνικό δίκαιο το σύνολο των διατάξεων της οδηγίας σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία.

Η διασφάλιση της πλήρους τήρησης της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο όλα τα κράτη μέλη έχουν μεταφέρει την εν λόγω νομοθεσία στο εθνικό δίκαιο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα και τα άλλα τρία κράτη-μέλη έχουν μεταφέρει πλημμελώς ορισμένες διατάξεις της οδηγίας και, πλέον, έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Επιπλέον, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την οδηγία για την αναγνώριση προσώπων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, επειδή δεν μετέφερε με πλήρως σύμμορφο τρόπο στο εθνικό της δίκαιο, το σύνολο των διατάξεων της οδηγίας.

Η διασφάλιση της πλήρους τήρησης της εν λόγω οδηγίας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Στόχος της οδηγίας είναι η διασφάλιση, αφενός, ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν κοινά κριτήρια για τον προσδιορισμό των προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και, αφετέρου, ότι τα εν λόγω πρόσωπα έχουν πρόσβαση στο ελάχιστο επίπεδο παροχών σε όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα, καθώς και η Πορτογαλία και η Φινλανδία έχουν μεταφέρει ή εφαρμόσει πλημμελώς ορισμένες διατάξεις της οδηγίας και, πλέον, έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας και άλλων 21 κρατών-μελών, γιατί δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τον κανονισμό για το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Ο κανονισμός αυτός έχει θεμελιώδη σημασία για την πρόληψη της κατάχρησης του διαδικτύου από τρομοκράτες με σκοπό τη διάδοση της ιδεολογίας τους, τον εκφοβισμό, τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση πολιτών διαδικτυακά. Ο κανονισμός παρέχει νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί η αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο εντός μίας ώρας από την παραλαβή εντολής αφαίρεσης που εκδίδεται από αρμόδια εθνική αρχή και υποχρεώνει τις εταιρείες να λαμβάνουν ειδικά μέτρα όταν οι πλατφόρμες τους εκτίθενται σε τέτοιο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, θεσπίζει αυστηρές διασφαλίσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης. Ο κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή στις 7 Ιουνίου 2022. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη θεσπίσει το σύνολο των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται σ’ αυτόν.

Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν απέτρεψε την πρόκληση ζημιών στη φύση από χωροκατακτητικά ξένα είδη

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα και άλλα πέντε κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν απέτρεψε την πρόκληση ζημιών στη φύση από ξένα είδη φυτών και ζώων (χωροκατακτητικά ξένα είδη).

Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη είναι φυτά και ζώα τα οποία εισάγονται τυχαία ή σκοπίμως σε φυσικό περιβάλλον στο οποίο δεν απαντώνται κανονικά. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν εφάρμοσε διάφορες διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών. Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ελλάδα δεν εκπόνησε, δεν εφάρμοσε και δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων διαδρομών εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021 και αιτιολογημένη γνώμη το Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα, καθώς και πέντε ακόμη κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία) δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις τους και οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς. Επομένως, η Επιτροπή παραπέμπει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες προμήθειες στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας λόγω μη συμμόρφωσης της εθνικής της νομοθεσίας με τους ενωσιακούς κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι οι αναθέτοντες φορείς εφαρμόζουν ειδική διαδικασία υποβολής προσφορών, τον λεγόμενο «συνοπτικό διαγωνισμό», όσον αφορά την ανάθεση όλων των δημόσιων συμβάσεων για την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης συγκεκριμένης δυναμικότητας σε νησιά στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την αξία των συμβάσεων. Ωστόσο, η διαδικασία «συνοπτικού διαγωνισμού» για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων των οποίων η αξία ισούται ή υπερβαίνει τα κατώτατα όρια της ΕΕ δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις διαφάνειας που προβλέπει η οδηγία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική νομική διάταξη που επιτρέπει τη χρήση της επίμαχης διαδικασίας για τις συγκεκριμένες συμβάσεις παραβιάζει σαφώς το δίκαιο της ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στους προβληματισμούς που εξέφρασε η Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο όλες τις απαιτήσεις της οδηγίας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή σε τέσσερα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για να διασφαλίσει την ορθή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο όλων των απαιτήσεων της οδηγίας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η οδηγία 2011/93/ΕΕ αποτελεί ουσιώδες μέρος του νομικού πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ζητά από τα κράτη μέλη να εισαγάγουν ελάχιστους κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων στον τομέα της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, της παιδικής πορνογραφίας και της άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς. Καθιερώνει επίσης διατάξεις για την ενίσχυση της πρόληψης των εν λόγω εγκλημάτων και την προστασία των θυμάτων τους. Η Ελλάδα, καθώς και άλλα τρία κράτη-μέλη (Τσεχία, Εσθονία, Κροατία) έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, θα αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν για Ελλάδα: Προειδοποιήσεις αλλά και μια παραπομπή στο Δικαστήριο"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές – Πού θα χιονίσει

Διαβάστε τι καιρό θα κάνει αύριο Παρασκευή (27.01.2023) σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (EMY).
Στη Θράκη, τις ανατολικές Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια και στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 – 600 μέτρα και πάνω).
Οι άνεμοι θα πνέουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 6 με 8 βαθμούς, στα κεντρικά θα φτάσει τους 8 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 12 με 14 βαθμούς, ενώ στη νότια νησιωτική χώρα τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. 

Ο καιρός σε Αττική σε Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια μέχρι το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παράκτια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000 μέτρα και πάνω).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, στην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω) και στη δυτική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω).
Άνεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις και στα νότια από δυτικές 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια μεμονωμένες καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, στη Θεσσαλία (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω) και την κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω).
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στις ανατολικές Κυκλάδες.
Άνεμοι: Από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 τοπικά 9 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές – Πού θα χιονίσει"

Βουλή: Τι γνωμοδότησε το Επιστημονικό Συμβούλιο για τις επιστολές Ράμμου

«Κανένας δεν εμφανίζεται στην Βουλή αυτόκλητος για να αναφέρει οτιδήποτε προφορικά ή εγγράφως. Οι αναφορές παρουσιάζονται από βουλευτή ή παραδίδονται στον Πρόεδρο». Αυτό γνωμοδότησε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με βάση το άρθρο 69 του Συντάγματος ,για τις επιστολές που έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χρήστος Ράμμος στη Βουλή ζητώντας την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η γνωμοδότηση ήρθε μετά από ερώτημα του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα για «το κατά πόσο βάσει του Συντάγματος, των νόμων ή του Κανονισμού της Βουλής μπορεί να συγκαλείται με αυτό τον τρόπο η συγκεκριμένη ή άλλες Επιτροπές της Βουλής».

 Στο «δια ταύτα» της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σταχυολογούνται ότι:

1. Οι επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έπρεπε να έχουν ως αποδέκτη τους τον Πρόεδρο της Βουλής. Η κοινοποίηση τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του προέδρου της Βουλής.

2. Στην δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (της 20ης Ιανουαρίου 2023) διευκρινίζονται, πράγματι, τα θέματα που απασχολούν τον τρόπο εκπλήρωσης της αποστολής της ΑΔΑΕ. Φαίνεται δε να γίνεται επίκληση του περιεχομένου της παραγράφου 6 του άρθρου 8 του νόμου 5002/2022 ως τρόπου εκπλήρωσης της αποστολής της ΑΔΑΕ, συμφώνως προς την ως άνω ρύθμιση του ΚτΒ. Όμως, η εν λόγω ρύθμιση του νόμου 5002/2022 έχει ως αντικείμενο την πληροφόρηση, ατομικώς, του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και του υπουργού Δικαιοσύνης επί θεμάτων άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών.

3. […] Οι Επιτροπές συγκαλούνται σε συνεδρίαση, από τον πρόεδρό τους […] όταν το ζητήσει η κυβέρνηση ή τα μέλη της […] όταν το ζητά η πλειοψηφία ή το ζητούν τα 2/5 των μελών της. Ουδείς άλλος έχει επομένως αρμοδιότητα να ζητεί ή να υποδεικνύει, εν γένει, τη σύγκληση σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής, ούτε, πολλώ, μάλλον, έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της (επί παραδείγματι, αν η συνεδρίασή της θα είναι δημόσια ή μυστική). Σχετικώς, διευκρινίζεται ότι, στη δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ που έστειλε στην Επιτροπή Θεσμών αναφέρεται, πράγματι, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί το σχετικό αίτημά του δεσμευτικό για τα αρμόδια όργανα της Βουλής.

4. Για την κοινοποίηση εγγράφου, προερχόμενο από ανεξάρτητη αρχή στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θα πρέπει προηγουμένως να έχει οπωσδήποτε, αποσταλεί στον πρόεδρο της Βουλής.

Δείτε όλη την γνωμοδότηση ΕΔΩ

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Τι γνωμοδότησε το Επιστημονικό Συμβούλιο για τις επιστολές Ράμμου"

Πιερρακάκης: Συνωμοσιολογία η καταγγελία Ραγκούση ότι πολίτης μολύνθηκε από predator με sms από το emvolio.gov.gr

Απάντηση στην καταγγελία του Γιάννη Ραγκούση ότι πολίτης που περίμενε το γραπτό μήνυμα υπενθύμισης του εμβολίου του, έλαβε παραποιημένο μήνυμα από τη διεύθυνση emvolio.gr, το οποίο ήταν παγιδευμένο με το λογισμικό predator έδωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμών κρατά όλα τα στοιχεία των μηνυμάτων που στέλνει και είναι «αστείο» να λέγεται ότι το κράτος στέλνει μηνύματα σε πολίτες που είναι μολυσμένα, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.  Ο κ. Ραγκούσης είχε ζητήσει εξηγήσεις για το «πώς γνώριζαν πότε έχει ραντεβού για εμβόλιο το θύμα».​

Ο κ. Πιερρακάκης, που μίλησε για συνωμοσιολογία, σημείωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι υφαρπαγής στοιχείων χρηστών, πχ με απόκτηση πρόσβασης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, αλλά το χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών έχουνε πρόσβαση 40.000 φαρμακοποιοί, γιατροί και ΚΕΠ. Αυτή είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος και είναι ομοειδής με αυτή άλλων χωρών.

Εξέφρασε μάλιστα την απορία του για τον ισχυρισμό ότι οι άνθρωποι του gov.gr είναι οι άνθρωποι του πρέντατορ. «Ένα καλό πράγμα κάνουμε, και να πάμε κι αυτό, επειδή δεν μπορούμε να το υπονομεύσουμε, και να πάμε να το διαλύσουμε και να πετάξουμε λάσπη ηθικά, επειδή έχουμε εκλογές; Κάπου φτάνει», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι δεν συσχέτισε τους ανθρώπους του gov.gr με αυτούς του predasπρέντατορ. Ο υπουργός δεν μπορεί να αποδέχεται το ενδεχόμενο να έχει πάει τέτοιο sms στον πολίτη, αλλά αυτό να οφείλεται στους γιατρούς. 

Ραγκούσης: Πολίτης μολύνθηκε από predator με sms από το emvolio.gov.gr

Είναι φανερό μετά από 3,5 χρόνια ότι δεν ήρθατε να αλλάξετε τη χώρα αλλά να τη ληστέψετε για ακόμα μια φορά, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ευθύνεται για την κερδοσκοπία. «Υποθάλπηκε από την κυβέρνηση των κοριών του Κ. Μητσοτάκη για να τα οικονομήσουν 100 οικογένειες» ανέφερε ο κ. Πολάκης ο οποίος προσέθεσε ότι «αυτή την αναδιανομή που κάνατε (σε βάρος του λαού) να ξέρετε ότι αποκαλύφθηκε», και «θα τη πληρώσετε ακριβά στις εκλογές που έρχονται». Όπως είπε, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «όλα όσα κάνατε θα τα πληρώσετε. Θα στηθούν δικαστήρια, που εκεί θα υπάρξουν αποδείξεις του μαύρου χρήματος».

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις γιατί -όπως είπε- πολίτης που ανέμενε το γραπτό μήνυμα υπενθύμισης του εμβολίου του, έλαβε παραποιημένο μήνυμα από τη διεύθυνση emvolio.gr, το οποίο ήταν παγιδευμένο με το λογισμικό predator. Ο κ. Πιερρακάκης πρέπει να εξηγήσει πώς οι χειριστές του «ενιαίου κέντρου παράνομων υποκλοπών ΕΥΠ και predator με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου» γνώριζαν το αυστηρά προσωπικό δεδομένο του πολίτη για το πότε είχε κλείσει το ραντεβού του για να πραγματοποιήσει αυτό το εμβόλιο. Σημείωσε μάλιστα, ότι, όπως θα παθαίναμε όλοι, ο πολίτης πάτησε τον σύνδεσμο και επιμολύνθηκε το κινητό του, και παραδόθηκαν οι επικοινωνίες του και η προσωπική του ζωή στο predator. «Να έρθει να εξηγήσει και για αυτή την υπόθεση και για την υπόθεση Majoritas, εκτός εάν προτιμά να στείλει απευθείας την παραίτησή του», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερρακάκης: Συνωμοσιολογία η καταγγελία Ραγκούση ότι πολίτης μολύνθηκε από predator με sms από το emvolio.gov.gr"

Κακοκαιρία: Κανονικά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή 27/1 – Επίσημη ανακοίνωση

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο Παρασκευή 27/1 τα σχολεία στην Αττική, όπως ανακοίνωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Τα παιδιά θα πάνε κανονικά στο σχολείο την Παρασκευή» είπε καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κοπάσουν τις επόμενες ώρες.

Η επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

«Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Αττική. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις τα καιρικά φαινόμενα αύριο Παρασκευή υποχωρούν.

Με δεδομένο τις τελευταίες Μετεωρολογικές προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αύριο Παρασκευή 27 Ιανουαρίου τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική θα εξασθενίσουν ανακοινώνεται ότι αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Αττική.

Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας
Αττικής παραμένει σε ετοιμότητα και πλήρη επαγρύπνηση για την ασφάλεια
των πολιτών. Αντίστοιχο αίτημα για ετοιμότητα έχει διατυπωθεί και προς τις
Πολιτικές Προστασίες των Δήμων της Αττικής».

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα Πέμπτη (26/1) δόθηκε εντολή να ανασταλεί η λειτουργία των εσπερινών, αλλά και των σχολείων που γίνονται απογευματινά μαθήματα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στο Λεκανοπέδιο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Κανονικά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή 27/1 – Επίσημη ανακοίνωση"

Δίκη Άλκη Καμπανού: «Με κάρφωσε με μαχαίρι, αριστερά στο πόδι» – Σοκάρει η κατάθεσή του φίλου του που ήταν μαζί του

Για τις δραματικές στιγμές που έζησε την ημέρα της δολοφονικής επίθεσης κατά του 19χρονου Αλκη Καμπανού αναφέρθηκε ο φίλος του που ήταν μαζί του περιγράφοντας στο δικαστήριο όλα όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ.

Ο θάνατός του απετράπη λόγω της γερής του κράσης αλλά και της έγκαιρης διακομιδής του στο Νοσοκομείο όπου υπεβλήθη στην επείγουσα χειρουργική επέμβαση, όπως περιγράφεται στο βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δώδεκα κατηγορούμενοι για το αιματηρό οπαδικό επεισόδιο της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.

Ενα χρόνο μετά ο 21 ετών φίλος και «κολλητός» του αδικοχαμένου Άλκη αντίκρισε εκ νέου τους δράστες, αυτή τη φορά στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης όπου συνεχίστηκε για 4η μέρα η δίκη, ανακαλώντας στη μνήμη του τη μοιραία νύχτα του φονικού. 

«Αλλιώς θα ήμουν και εγώ νεκρός»

«Ήταν ψυχροί σαν δολοφόνοι. Ήρθαν να σκοτώσουν, να κάνουν αθόρυβα αυτό που έκαναν και να φύγουν […] Ήρθαν με δρεπάνια, ξύλα, και μαχαίρια […] Κοκάλωσα όταν είδα το δρεπάνι […] Σταμάτησαν μόνο όταν ήρθαν κάποια άτομα προς τα πάνω, αλλιώς θα ήμουν κι εγώ νεκρός», ανέφερε ο νεαρός σπουδαστής κατά τη μαραθώνια κατάθεσή του η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα.

Με ψύχραιμη φωνή ο νεαρός σπουδαστής ξετύλιξε το κουβάρι των γεγονότων, περιγράφοντάς τα από τη δική του οπτική, έτσι όπως τα βίωσε εκείνος. «Ο Άλκης ήταν κολλητός μου. Με τα υπόλοιπα παιδιά (σ.σ. την παρέα των πέντε που βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης) είχαμε τυπική σχέση φιλίας. Γνωριζόμασταν από κοινές παρέες, πηγαίναμε μαζί στο γήπεδο» κατέθεσε, τονίζοντας ότι είναι φίλαθλος του Άρη, όχι όμως οργανωμένος οπαδός της ομάδας «ούτε και τα άλλα παιδιά». 

Κάθονταν ανέμελα στα σκαλιά πολυκατοικίας

«Εκείνη την ημέρα, φτάσαμε γύρω στις 8 το βράδυ στο πάρκο του Άρη. Πήγαμε για έναν σύντομο καφέ στον σύνδεσμο φίλων του Άρη, μετά ξαναγυρίσαμε στο πάρκο. Το κάνουμε συχνά αυτό, να βγαίνουμε, έτσι, βόλτα. Εγώ και ο ‘Αλκης φύγαμε με το μηχανάκι μου και μετά ήρθαν να μας βρουν τα άλλα τρία παιδιά. Πήραμε ένα ενεργειακό ποτό και καθίσαμε στα σκαλιά της πολυκατοικίας επί της οδού Θ. Γαζή. Επιλέξαμε αυτό το σημείο για να “κόβει” από το κρύο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανέμελη κουβέντα τους περί υπολογιστών και σπουδών διεκόπη ξαφνικά, όταν αντιλήφθηκαν τέσσερα άτομα να τους πλησιάζουν από αριστερά, «περπατώντας ήρεμα και με ψυχρότητα» και να τους ρωτούν «τι ομάδα είστε;». Αυτός που απηύθυνε την ερώτηση «ήταν ψηλός και ξανθός» είπε ο μάρτυρας, αναγνωρίζοντάς τον στο πρόσωπο του δεύτερου κατηγορούμενου. Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο 21χρονος ανέφερε ότι στη συνέχεια αντιλήφθηκε από τη δεξιά μεριά να πλησιάζουν αλλά 5 με 6 άτομα. «Ήταν όλοι μαυροφορεμένοι για να μην τους διακρίνει κανείς στο σκοτάδι κι όλοι κρατούσαν κάτι στα χέρια» σημείωσε και πρόσθεσε πως απάντησε ότι είναι ‘Αρης αλλά εκείνη την ώρα δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τί συνέβαινε. 

«Κοκάλωσα όταν είδα το δρεπάνι»

Στη θέα ότι κάποιος από τους δράστες κρατούσε δρεπάνι, ο 21χρονος κοκάλωσε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όταν δέχθηκε τα πρώτα χτυπήματα επιχείρησε να αμυνθεί με το κράνος του. «Χτύπησα ένα άτομο στο κεφάλι, εκείνος έκανε 3-4 βήματα πίσω, και με κάρφωσε με μαχαίρι, αριστερά στο πόδι, στο μπούτι και στο δεξί πόδι. Με κρατούσαν αρκετοί εκείνη την ώρα. Δεν ήμουν ένας προς έναν. Με κρατούσαν, με σταθεροποιούσαν για να με χτυπήσουν οι άλλοι. Νομίζω ότι οι μαχαιριές ήταν από περισσότερους. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, σε λίγα δευτερόλεπτα», κατέθεσε ο φίλος του ‘Αλκη, τονίζοντας ότι δέχθηκε 15 χτυπήματα με μαχαίρι, ξύλινο κοντάρι και δρεπάνι. 

Πώς προσπάθησε να σώσει τον ‘Αλκη

«Μετά από λίγο άκουσα τον ‘Αλκη να φωνάζει βοήθεια. Ήταν πεσμένος στα σκαλοπατάκια. Με είχαν κολλήσει στον τοίχο της πολυκατοικίας και με χτυπούσαν. Είδα πάνω από τον ‘Αλκη πάρα πολλά άτομα να τον χτυπάνε και να φωνάζει για βοήθεια. Ήταν σίγουρα περισσότερα από δέκα άτομα πάνω του. Δεν πρόλαβα να κοιτάξω παραπάνω γιατί προσπαθούσα να σώσω τον εαυτό μου. Πήγα να τον προστατεύσω, αλλά με κράτησαν και με χτύπησαν. Προσπάθησα να μην λιποθυμήσω, γιατί διαφορετικά θα κατάφερναν να με σκοτώσουν. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι ήταν να με χτυπάνε στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα ζαλίστηκα κι εκείνοι άρχισαν να φεύγουν. Είδα να φεύγουν προς την οδό Πλαστήρα. Κατέβηκα τα σκαλάκια και σήκωσα τον ‘Αλκη, έκανε 2-3 βήματα, πήγε στο παρτέρι, κάθισε και προσπάθησα να του δώσω βοήθεια. Μετά από λίγα λεπτά ήρθε και η αστυνομία...», ανέφερε περιγράφοντας την αγωνιώδη προσπάθειά του να προσφέρει βοήθεια στον Άλκη και τις στιγμές πριν παραληφθεί από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των παραγόντων της δίκης, ο 21χρονος – μεταξύ άλλων – ανέφερε ότι λόγω της ψυχολογικής του κατάστασης δεν κατάφερε να δει ποτέ τα βίντεο από την δολοφονική επίθεση, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι δράστες είχαν συνεργούς που τους ενημέρωσαν «όταν μας εντόπισαν για να έρθουν να κάνουν αυτά που μας έκαναν».

Ανάμεσα στις «στιγμές» που ξεχώρισαν κατά την κατάθεσή του, ήταν όταν ο μάρτυρας, έχοντας γυρίσει προς το μέρος των κατηγορουμένων, την ώρα που δικηγόρος της υπεράσπισης διατύπωνε ερώτηση, απευθύνθηκε σε έναν εκ των 12, λέγοντάς του «εσύ δεν θα με κοιτάς, θα κοιτάς κάτω». 

Τι είπε η αδερφή του Αλκη

Νωρίτερα, κατέθεσε η 22χρονη αδελφή του ‘Αλκη Καμπανού, που αναφέρθηκε στο σύντομο βίο του αδελφού της. «Αντιμετώπιζε τις καταστάσεις με ψυχραιμία και λογική», κατέθεσε, τονίζοντας ότι μεγάλωσε σε μία οικογένεια που τού έδωσε αγάπη και τού δίδαξε να σέβεται τους ανθρώπους. «Δεν θυμάμαι κάποιο περιστατικό που να έχει σηκώσει χέρι σε κάποιον ή να βρίσει», είπε.

Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν και σήμερα οι γονείς του ‘Αλκη, ενώ την έναρξη της της διαδικασίας παρακολούθησε το πρωί ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ- ‘Αρης Θεόδωρος Καρυπίδης. Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 6 Φεβρουαρίου με την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Άλκη Καμπανού: «Με κάρφωσε με μαχαίρι, αριστερά στο πόδι» – Σοκάρει η κατάθεσή του φίλου του που ήταν μαζί του"

Ψευτογιατρός: Νέα καταγγελία - «Μου ζήτησε 100.000 ευρώ να θεραπεύσει την τύφλωσή μου»

Μια νέα καταγγελία για τον 66χρονο ψευτογιατρό έρχεται στο φως της δημοσιότητας ο οποίος προσποιούμενος τον νευρολόγο, εξαπατούσε ασθενείς με ανίατες παθήσεις, απομυζώντας τεράστια χρηματικά ποσά και οδηγώντας, τουλάχιστον, πέντε από αυτούς στον θάνατο.

Μια γυναίκα η οποία είχε απευθυνθεί στον 66χρονο φυσικοθεραπευτή για βοήθεια, ξετυλίγει την απάτη που πρόλαβε και αποκάλυψε εις βάρος της. «Εγώ πριν πάρα πολλά χρόνια, είχα ένα τροχαίο και έχασα την όρασή μου. Το πρόβλημά μου είναι νευρολογικό και, στόμα με στόμα, έφτασα στον 66χρονο και τον Γερμανό, που μου τον σύστησε ως γενετιστή και ειδικό νευρολόγο. Στο πρώτο ραντεβού, μου είπαν ότι θα επανακτήσω την όρασή μου» ανέφερε αρχικά στο Mega και την εκπομπή Live News.

Η γυναίκα, στη συνάντηση που είχε με τους δύο δήθεν γιατρούς, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Η υποψία, μου ήρθε από το πρώτο λεπτό. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος που παρουσιάζεται ως επιστήμονας με κύρος, να έχει σπίτι και ιατρείο κρυμμένο σε κάτι χωράφια. Το δεύτερο είναι ότι στο δήθεν ιατρείο υπήρχε ένας χώρος αναμονής σαν αυλόγυρος που είχε τους ασθενείς τον έναν δίπλα στον άλλον. Μου έκανε άσχημη εντύπωση» δήλωσε.

Όταν τελικά συναντήθηκε με τον 66χρονο, επιβεβαίωσε τις υποψίες της περί απάτης. «Του είπα ''μου εγγυάστε αυτό, θέλω να μου πείτε τι ζητάτε για να μου δώσετε την όρασή μου''. Τότε χωρίς ντροπή και αναστολή, μου είπε 100.000 ευρώ. Τότε ζήτησα εγγυήσεις. Του είπα ''τι έχετε δημοσιεύσει με την περίπτωσή μου, εργασίες, σε ιατρικά περιοδικά ή ό,τι σχετικό και θα ήθελα να μου συστήσετε και ανθρώπους που έχετε παρεμβεί με θετικό αποτέλεσμα''. Εκεί αλλάξαν τα πράγματα, ζορίστηκε, το ηχόχρωμά του άλλαξε. Μου είπε ''θα κάνω ό,τι μπορώ και σε εσάς, αλλά δεν ανήκετε στις εύκολες περιπτώσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα νευρολογικά ζητήματα''. Μου είπε ότι έχει περισσότερη εμπειρία στη σκλήρυνση κατά πλάκας και λιγότερη στη δική μου περίπτωση».

Όταν η γυναίκα επέμεινε και δεν έλαβε απαντήσεις, κατάλαβε την απάτη που ήθελε να στήσει ο 66χρονος εις βάρος της. «Έκλεισα την κουβέντα και είχα την γνώμη ότι έχω πέσει σε απατεώνα. Του είπα ‘έχω δύο σκέψεις, ή είστε γιατρός με έρευνα σε τέτοιου είδους θέματα αλλά σε πρώιμο στάδιο, ή είστε απατεώνας. Για τους δύο αυτούς λόγους δε θα συζητήσω άλλο μαζί σας», κατέληξε η γυναίκα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψευτογιατρός: Νέα καταγγελία - «Μου ζήτησε 100.000 ευρώ να θεραπεύσει την τύφλωσή μου»"

ΣΕΗ: Απεργούν 1-2 Φεβρουαρίου οι καλλιτέχνες

Σε 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 καθώς και σε νέες κινητοποιήσεις προχωράει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ.

«Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το υπέρτατο όπλο μας, αυτό της απεργίας, και να σταματήσουμε τα πάντα για δύο ολόκληρες μέρες, προσπαθώντας αυτή τη φορά να μας ακούσουν. Ας σπάσουμε τον φόβο και την οικονομική επισφάλεια που είμαστε 2 χρόνια τώρα και ας στηρίξουμε με τη στάση μας τους φοιτητές των δραματικών σχολών που είναι 40 μέρες μπροστά στον αγώνα αυτό» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Παράλληλα , προκηρύσσει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2/2023 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ το Σάββατο 28/1/2023 διοργανώνει συνέντευξη Τύπου- ανοιχτή εκδήλωση προς ενημέρωση όλου του κλάδου και των ΜΜΕ για τις θέσεις του ΣΕΗ και την κατάσταση στις καλλιτεχνικές σπουδές.
«Έχουν περάσει 40 ημέρες από την έκδοση του ΠΔ 85/2022, 40 μέρες που σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι στους δρόμους και με πλήθος δημόσιων δράσεων και τοποθετήσεων δηλώνει με κάθε δυνατό τρόπο την αντίθεσή του σε αυτό το κατάπτυστο νομοθέτημα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«40 μέρες που η Κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω και επιδίδεται σε σειρά ψεμάτων και ισχυρισμών που αντιβαίνουν ακόμα και στην κοινή λογική, την ίδια ώρα που οι Υπουργοί και Υφυπουργοί της ”αναγνωρίζουν το πρόβλημα” σε δημόσιες δηλώσεις τους.

Πώς είναι δυνατόν να λένε πως το ΠΔ δεν αλλάζει τίποτα, όταν προτίθενται να κατεβάσουν νομοθετική ρύθμιση για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών στο Δημόσιο; Πώς είναι δυνατόν να λένε πως το ΠΔ απλώς ”φωτογραφίζει μια υπάρχουσα κατάσταση” (δηλώσεις κ. Συρίγου), όταν το ΠΔ αγνοεί ακόμα και το ΤΕ που είχαν οι απόφοιτοι έως το 2003, ενώ μόλις λίγες μέρες μετά την έκδοσή του εκδόθηκε εγκύκλιος που αναφέρει πως οι μουσικοί υπάγονται στο καθεστώς του ν. 4325/15 (που τους έδινε το ΤΕ) και όχι στο πεδίο εφαρμογής του ΠΔ; Πώς είναι δυνατόν το ΠΔ να αφορά ”λίγους εργαζόμενους” (δηλώσεις κ. Γιατρομανωλάκη) και παράλληλα να μην εξηγούν την ανάγκη να παραμείνει ως έχει αυτό το νομοθέτημα και να μην αποσύρεται (αφού αφορά τόσο λίγους); Πώς είναι δυνατόν σκόπιμα να μπλέκουν τις 8 ακαδημαϊκές βαθμίδες με τα 4 μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου που εκ των πραγμάτων δεν συμπίπτουν;» συνεχίζει η ανακοίνωση
Είναι τόσο άσχετοι και ανεύθυνοι; Σε καμία περίπτωση.

Οι διαφημίσεις ιδιωτικών κολεγίων που σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια χορηγούν τίτλο Bachelor στην Υποκριτική και οι οποίες κατέκλυσαν τα ΜΚΔ λίγες μόλις μέρες μετά το ΠΔ, η σπουδή της Κυβέρνησης να νομοθετήσει προς τα κάτω τα επαγγελματικά μας δικαιώματα μεσούσης της δίκης στο ΣτΕ (για τους ηθοποιούς - διδάσκοντες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τα Λύκεια, η όλη στάση την περίοδο της πανδημίας αποδεικνύουν περίτρανα την αντίληψή τους για τον Πολιτισμό και τη διάθεσή τους να μας υποβιβάσουν, χαρίζοντας δικαιώματα στα κολέγια.
Ας μην μας κοροϊδεύουν λοιπόν.

40 μέρες τώρα έχουμε εξαντλήσει κάθε θεσμικό μέσο ενημερώνοντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και συναντώντας όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, φτάνοντας μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, οι κρατικές σχολές τελούν υπό κατάληψη, ενώ όλοι οι σπουδαστές - ιδιωτικών και δημόσιων δραματικών σχολών - πραγματοποιούν πλήθος παρεμβάσεων.

Την ίδια στιγμή η ένωση ιδιοκτητών δραματικών σχολών έχει ήδη καταθέσει δική της αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, θεατρικοί παραγωγοί έχουν εκδώσει ψήφισμα αντίθεσης στο ΠΔ, όπως ψήφισμα έχει εκδώσει και το ΔΣ και ο καλλιτεχνικός δ/ντης του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και το ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Είναι όλοι αυτοί - και μαζί τους όλοι εμείς – ”παραπληροφορημένοι” ή ”κομματικά υποκινούμενοι” όπως γραφικά υποστηρίζει η Κυβέρνηση;

Δεν λυγίζουμε. Αντιθέτως, σήμερα ανακοινώνουμε την κλιμάκωση των δράσεων μας.

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΣΕΗ, προκηρύσσουμε: 48ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 1/2/2023 και την Πέμπτη 2/2/2023 με ταυτόχρονη Γενική Συνέλευση των Ηθοποιών την Τετάρτη 1/2/2023 και μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2/2023 στην πλατεία Συντάγματος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΗ: Απεργούν 1-2 Φεβρουαρίου οι καλλιτέχνες"

24 νεκροί την ημέρα από CoViD - Ανεβαίνουν τα κρούσματα της παραλλαγής Όρθρος

Στους 168 έφτασαν συνολικά την εβδομάδα που μας πέρασε οι θάνατοι από CoViD, συγκριτικά με 186 την προηγούμενη εβδομάδα (-15%). Το 90% των θανάτων ανήκουν στην ηλικία των 70 ετών και άνω.

Η υποπαραλλαγή 'Όρθρος" εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αντιστοιχεί σε περίπου 35% των στελεχών της Όμικρον 2.

Να σημειωθεί ότι μεγάλη είναι η ανησυχία για την εν λόγω υπο-παραλλαγή στην Βρετανία, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των κρουσμάτων Covid-19. Και στην χώρα μας πάντως δείχνει, σύμφωνα με τα στοιχεία, να έχει ανοδική τάση.

Στο σημερινό δελτίο του ΕΟΔΥ δεν καταγράφεται και πάλι συνολικός αριθμός κρουσμάτων (η τελευταία καταμέτρηση  ήταν 47.497) του εν λόγω χρονικού διαστήματος, ούτε τα συνολικά κρούσματα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνονται επιδημιολογικό δελτίο, καταγράφηκαν 153 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη CοViD-19 (147 την προηγούμενη εβδομάδα) κάτι που σημαίνει μία ελαφρά αύξηση, την ίδια στιγμή που παρατηρείται μείωση στους θανάτους (168) αλλά και τις εισαγωγές (1.535) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάμεση ηλικία των ασθενών που διασωληνώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες (εβδομάδα 52/2022 – εβδομάδα 03/2023)  ήταν 76 έτη ενώ το 97% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και
άνω.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της BA.2  εξακολουθεί να παραμένει η BA.2.75 με ποσοστό 46%.

Κατά την εβδομάδα που πέρασε (03/2023), πραγματοποιήθηκαν 945 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 45.005 έλεγχοι και βρέθηκαν 6.068 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (13,5%).

  16-22 Ιανουαρίου 2023

9-15  Ιανουαρίου 2023

Νέοι θάνατοι 168 186
Διασωληνωμένοι 153 147
Νέες εισαγωγές 1.535 1.748
 
Υπερβάλλουσα θνητότητα

Ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί να δίνει χαμηλό αριθμό θνητότητας παρά το γεγονός ότι η Εurostat εμφάνιζε πρόσφατα την Ελλάδα πρώτη σε υπερβάλλουσα θνητότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat και συγκεριμένα τον Νοέμβριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ, με 14,9%, διπλασιάζοντας το ποσοστό σε σχέση με τον Οκτώβριο.   

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε ό,τι αφορά την επιτήρηση θνητότητας - θανάτων κατά την εβδομάδα που μας πέρασε το z-score (μέγεθος μέτρησης θανάτων) για την Ελλάδα ήταν για άλλη μια φορά χαμηλότερο του 4 που χαρακτηρίζεται από το EuroMOMO ως χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα. 

Η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "24 νεκροί την ημέρα από CoViD - Ανεβαίνουν τα κρούσματα της παραλλαγής Όρθρος"

Εύα Καϊλή: Μηνύει Πολωνό Ευρωβουλευτή που την κατηγόρησε για έμμισθες σχέσεις με τη Ρωσία

Έναν Πολωνό Ευρωβουλευτή θα μηνύσει η Ευα Καϊλή κατηγορώντας τον για δημόσια δυσφήμιση.

Πρόκειται για τον Ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους Βόλσκι ο οποίος δήλωσε ότι την Εύα Καϊλή παρακολουθούνταν από μυστικές υπηρεσίες δυο κρατών – μελών της ΕΕ για έμμισθες σχέσεις με την Μόσχα.

Η αντίδραση της Εύας Καϊλή δια μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου ήταν άμεση. Αναφέρει ότι όλα αυτά είναι είναι ψευδή, συκοφαντικά και πλήττουν βάναυσα την προσωπικότητα της και θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Πολωνού Ευρωβουλευτή.

Πολωνικά μέσα αναφέρονται στο θέμα κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο μεγαλύτερο του Qatar Gate».

Εφημερίδα συγκεκριμένα σημειώνει…. «Η Εύα Καϊλή, η πρωταγωνίστρια του σκανδάλου κατασκόπων και διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρισκόταν υπό την παρακολούθηση των υπηρεσιών πληροφοριών δύο κρατών μελών σε σχέση με σχέσεις όχι με το Κατάρ, αλλά με τη Ρωσία».

Η αποκάλυψη φαίνεται πως έγινε από τον κεντροδεξιό ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους Βόλσκι σε εκπομπή της πολωνικής τηλεόρασης.

«Υπάρχει προσπάθεια να περιοριστεί το σκάνδαλο στο Κατάρ και το Μαρόκο. Έχει αποκρυφτεί ο ρωσικός παράγοντας».

Σύμφωνα με τον Πολωνό ευρωβουλευτή, αυτό το σκάνδαλο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Qatar Gate και όπως καταγγέλλει είναι πολλοί οι ευρωβουλευτές που βρίσκονται στο μισθολόγιο του Βλαδιμίρ Πούτιν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύα Καϊλή: Μηνύει Πολωνό Ευρωβουλευτή που την κατηγόρησε για έμμισθες σχέσεις με τη Ρωσία"

Ψηλά τα κρούσματα γρίπης - 17 θάνατοι - Μικρή μείωση στις επισκέψεις σε γιατρούς

Μικρή υποχώρηση στις επισκέψεις σε γιατρούς με "γριπώδη συνδρομή", καταγράφηκε στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά την εβδομάδα 16 έως 22 Ιανουαρίου.

Η σύγκριση με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας δίνει 9 ακόμη νοσηλείες ασθενών με γρίπη σε ΜΕΘ (55 έναντι 46) και 5 νέους θανάτους (17 έναντι 12). Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ, πάντως, ανακοινώνουν 2 νέα σοβαρά κρούσματα και 2 ακόμη θανάτους.

Στο δελτίο αναφέρονται συνοπτικά τα εξής:

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή.
  • Καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι.
  • Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και την εβδομάδα που τέλειωσε την περασμένη Κυριακή, νοσηλεύτηκαν 55 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι.
  • Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 249 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 246 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.
  • Από τα 245 στελέχη τύπου Α, 236 (96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 9 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
  • Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις

 

Όπως φαίνεται στο πιο πάνω γράφημα, οι επισκέψεις σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή σημειώνουν ύφεση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παραμένοντας, πάντως, σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηλά τα κρούσματα γρίπης - 17 θάνατοι - Μικρή μείωση στις επισκέψεις σε γιατρούς "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news