facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

ΠΟΥ: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές της Covid-19

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων της Όμικρον ανά τον κόσμο μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας νέας πιο επικίνδυνης παραλλαγής της Covid-19, προειδοποίησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παρότι η παραλλαγή εξαπλώνεται ταχύτατα παγκοσμίως, μοιάζει λιγότερο παθογόνα από αυτό για το οποίο υπήρχαν φόβοι αρχικά και δημιούργησε την ελπίδα ότι η πανδημία θα μπορούσε να ξεπεραστεί.

Ωστόσο η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απότομη αύξηση των ποσοστών μόλυνσης μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Όσο περισσότερο εξαπλώνεται η Όμικρον, τόσο περισσότερο μεταδίδεται και όσο περισσότερο αναπαράγεται, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να παραχθεί μια νέα παραλλαγή» διευκρίνισε. «Σήμερα η Όμικρον είναι θανατηφόρα, μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο (...) Ίσως λίγο λιγότερο από τη Δέλτα, αλλά ποιος μπορεί να πει τί μπορεί να προκαλέσει η επόμενη παραλλαγή;» αναρωτήθηκε.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα της Covid από την αρχή της πανδημίας, και περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα του 2021, κάτι που «επισκιάζει σχεδόν όλα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα» πρόσθεσε η Σμόλγουντ.

«Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη φάση, τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται ιδιαίτερα στη δυτική Ευρώπη και η πραγματική επίπτωση αυτού δεν είναι ακόμη σαφής» δήλωσε.

Παρότι «σε ατομικό επίπεδο, ο κίνδυνος νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι πιθανόν μικρότερος» με την παραλλαγή Όμικρον απ' ό,τι με την Δέλτα, συνολικά, η Όμικρον μπορεί να συνιστά πολύ μεγαλύτερη απειλή λόγω του αριθμού κρουσμάτων, πρόσθεσε.

«Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται τόσο πολύ, είναι πιθανόν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων με σοβαρές ασθένειες να βρεθεί στο νοσοκομείο ή και να πεθάνει» εξήγησε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε για πρώτη φορά περισσότερα από 200.000 νέα ημερήσια κρούσματα, απειλείται με νοσοκομειακή κρίση λόγω της έλλειψης προσωπικού που προκάλεσε το κύμα της Όμικρον. Η γειτονική Γαλλία κατέγραψε περίπου 270.000 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Η Σμόλγουντ είπε ότι περιμένει παρόμοια σενάρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: «Ακόμη και σε μεγάλα και εξελιγμένα συστήματα υγείας υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις αυτή τη στιγμή, και είναι πιθανό αυτό να επαναληφθεί στην περιοχή δεδομένου ότι η Όμικρον θα προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων».

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές της Covid-19"

Κορονοϊός – Βρετανία: Αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 210.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Για πρώτη φορά, η Βρετανία κατέγραψε σήμερα, Τρίτη, περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, ενώ, την ίδια ώρα, εντείνεται και η πίεση στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καταγράφηκαν 218.724 θετικά τεστ μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ενώ 48 άνθρωποι πέθαναν. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, οι νεκροί ανέρχονται σε 148.941, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κατά τα τελευταία στοιχεία, στη χώρα νοσηλεύονται με Covid-19 περισσότεροι από 14.000 ασθενείς. Οι νοσηλείες, πάντως, παραμένουν λιγότερες σε σύγκριση με τα κύματα του περασμένου χειμώνα και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση αυξάνεται με αργό ρυθμό.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον μεταφράζεται προς το παρόν με απουσίες από την εργασία, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία σε πολλούς τομείς και κυρίως σε εκείνον της υγείας.

Τουλάχιστον έξι νοσοκομειακά κέντρα ανέφεραν σήμερα ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι κρίσιμη.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων του «Σχεδίου Β» για την Αγγλία. «Καθώς (το Εθνικό Σύστημα Υγείας) τίθεται επί ποδός πολέμου, θα συστήσω αύριο στο υπουργικό συμβούλιο να συνεχίσουμε με το Σχέδιο Β», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Το Σχέδιο Β αφορά κυρίως την υποχρεωτική τηλεργασία, τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και την επίδειξη του πιστοποιητικού Covid για την είσοδο σε ορισμένους χώρους.

Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η Βρετανία μπορεί να ξεπεράσει το κύμα της Όμικρον χωρίς να εφαρμόσει ξανά lockdown, όμως πρόσθεσε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. «Έχουμε μια ευκαιρία να ξεπεράσουμε αυτό το κύμα χωρίς να κλείσουμε τη χώρα» τόνισε. «Αλλά οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, τόσο εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και σε όλον τον κόσμο».

Ο Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ
Τα «καλά νέα»

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι σημείωσε από την πλευρά του ότι η θνησιμότητα στη Βρετανία δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί λόγω της Όμικρον. «Ένα πράγμα που είδαμε, που είναι προφανώς πολύ καλά νέα σε σύγκριση με το πού βρισκόμασταν στα προηγούμενα κύματα, είναι ότι η θνησιμότητα δεν φαίνεται να αυξήθηκε», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα επιβληθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι είναι πιθανό να μην χρειαστεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα κορυφωθεί το κύμα της Όμικρον και πόσο μεγάλο θα είναι. Υποστήριξε ότι η Αγγλία είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στους αναμνηστικούς εμβολιασμούς.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, υποστήριξε ότι «δεν είναι βιώσιμο» μακροπρόθεσμα να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κάθε 3 με 6 μήνες, αν και αυτή τη στιγμή η ενισχυτική δόση είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η Όμικρον.

«Θα ήταν μια κατάσταση που δεν θα ήταν λογικό να πούμε πως όλοι θα χρειάζεται να κάνουν άλλο ένα εμβόλιο κάθε τρεις με έξι μήνες», είπε ο Βάλανς, προσθέτοντας όμως ότι ίσως είναι αναγκαίο να χορηγούνται εμβόλια κατά της Covid-19 κάθε χρόνο, όπως γίνεται με τη γρίπη.

«Χρειαζόμασταν την ενισχυτική δόση για την παραλλαγή αυτήν τη στιγμή. Νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξει μια αλλαγή και θα περάσουμε σε ένα πιο κλασικού τύπου εμβολιαστικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Βρετανία: Αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 210.000 κρούσματα σε 24 ώρες"

Ο Δ. Παπαδημούλης για έξωση ανέργου από ένα διαμέρισμά του

Σύγκρουση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η αποκάλυψη της aftodioikisi.gr για την έξωση Παπαδημούλη σε άνεργη γυναίκα με προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «όχι μόνο έξωση δεν έγινε, αλλά χαρίστηκαν και οφειλόμενα ενοίκια 8 μηνών και χρέη σε ΔΕΚΟ». Ενώ, με αφορμή το γεγονός ότι το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr, εκτός από πολλά ΜΜΕ, αναδημοσιεύθηκε και από την «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ, ο κ. Παπαδημούλης υποστηρίζει ότι πρόκειται για «δημοσιεύματα που προωθεί η ΝΔ».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Η χυδαιότητα και η συκοφαντία έχουν κοντά ποδάρια.

Με αφορμή δημοσιεύματα που προωθεί η ΝΔ ξεκαθαρίζω:

Ουδέποτε έγινε έξωση ούτε από εμένα ούτε από μέλος της οικογένειάς μου σε ενοικιάστρια ακινήτου, όπως ψευδώς αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα.

Για να τελειώνουν τα ψέματα:

Ο γιος μου, στον οποίο ανήκει το επίμαχο ακίνητο 100 τ.μ., το ενοικίασε τον Μάιο του 2021 σε μία κυρία έναντι 400 ευρώ το μήνα, η οποία από τότε δεν κατέβαλε ούτε ένα ενοίκιο και δεν πλήρωσε ούτε έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ. Αποτέλεσμα ήταν, μετά από ευγενικές οχλήσεις και μετά από πέντε μήνες που συσσωρεύονταν χρέη, απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμοί, η συνήγορος του γιου μου να αιτηθεί μία διαταγή απόδοσης μισθίου, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως γίνεται πάντοτε σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν την οικονομική δυσπραγία της ενοικιάστριας και προκειμένου να μην διογκώνονται επ’ αόριστον τα χρέη, της χαρίστηκαν τα οφειλόμενα ενοίκια με δέσμευση πως δεν θα γίνουν απαιτητά στο μέλλον, καθώς και οι απλήρωτοι λογαριασμοί και κοινόχρηστα, αφήνοντας οικειοθελώς το ακίνητο.

Επομένως, όχι μόνο έξωση δεν έγινε, αλλά χαρίστηκαν και ενοίκια 8 μηνών και τα αντίστοιχα χρέη σε ΔΕΚΟ και κοινόχρηστα, τα οποία ανέλαβε προς διευκόλυνση της ενοικιάστριας να πληρώσει ο γιος μου.

Καλώ λοιπόν τους συκοφάντες να ανασκευάσουν, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Όσο για τους εντολείς τους, ας πουν πρώτα πώς αγόρασαν τα σπίτια του Βολταίρου μέσω offshore και πότε θα ξεπληρώσουν τα χρέη της ΝΔ ύψους 343 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και μετά να συκοφαντούν του πολιτικούς τους αντιπάλους»

ΝΔ: Καλή χρονιά και καλά εισοδήματα!

Στον κ. Παπαδημούλη απάντησε τρολάροντάς τον η ΝΔ:

«Ο  “βαρώνος του real estate” κ. Παπαδημούλης, αντί να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία (που δεν ασχολήθηκε μαζί του) με αφορμή τις διαφορές που έχει με τους ενοικιαστές του, καλύτερο είναι να προσπαθήσει να πείσει τους συντρόφους του ότι δεν είναι ανάλγητος, αλλά κάνει κοινωνική πολιτική μέσω των ακινήτων του. Κατά τα λοιπά του ευχόμαστε καλή χρονιά και καλά εισοδήματα!», προσθέτει η ΝΔ.

Και καταλήγει με το εξής υστερόγραφο, τρολάροντας τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Ελπίζουμε τουλάχιστον, έστω κρυφά, να μας ευχαριστεί που μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ»!!!

ΣΧΟΛΙΟ AFTODIOIKISI.GR

Με αφορμή την δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη, ο οποίος υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα για την έξωση στην άνεργη και με προβλήματα υγείας γυναίκα έγινε με εντολέα τη ΝΔ, η aftodioikisi.gr ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ότι δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.

Έχουμε κατηγορηθεί κατά καιρούς ότι λειτουργούμε κατ’ εντολή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΚΙΝΑΛ, τώρα και της ΝΔ!

Αυτό για μας τους δημοσιογράφους της aftodioikisi.gr σημαίνει ότι ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ όση λάσπη και συκοφαντίες κι αν εκτοξευθούν εναντίον μας. Όσες απειλές κι αν δεχθούμε για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όπως, δηλαδή, κάνει ο κ. Παπαδημούλης,  «καλώντας τους συκοφάντες να ανασκευάσουν και επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός του».

Εμείς από την πλευρά μας καλούμε τον κ. Παπαδημούλη να ξαναδιαβάσει την απόφαση «Διαταγής Απόδοσης Μισθίου» (έξωση στην καθομιλουμένη) που έχει ως εντολοδόχο τον γιο του (σ.σ. εκ μέρους του οποίου απαντά) και, κυρίως, να απαντήσει στο εξής αμείλικτο ερώτημα:

Μετά την αποκάλυψη της Παπαδημούπολης, είχε ανακοινωθεί ότι τα μισθώματα θα πήγαιναν σε κοινωνικές δράσεις. Πηγαίνουν; Ή μήπως δίνονται σε δικηγόρους για να κάνουν εξώσεις σε αυτούς που θα έπρεπε να στηρίζουν;

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δ. Παπαδημούλης για έξωση ανέργου από ένα διαμέρισμά του"

Πάνω από 170.000 κρούσματα κορωνοϊού και 258 θάνατοι στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στην Ιταλία 170.844 περιστατικά κορονοϊού και 259 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα μηνών, ενώ σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις, πρόκειται για απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται, πιθανόν, και στην αύξηση των διαπροσωπικών επαφών λόγω των εορτών.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.228.410 διαγνωστικά τεστ, το 13,9% από τα οποία, προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 1.392 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 12.912 ασθενείς.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ντράγκι τάσσεται υπέρ της κανονικής επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Η επαναλειτουργία των σχολείων έχει οριστεί ανάλογα με τις περιφέρειες, για την Παρασκευή 7 του μηνός, ή την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, θα καθοριστεί ένα όριο θετικών κρουσμάτων, πέρα από το οποίο οι μαθητές της κάθε τάξης θα τίθενται σε καραντίνα, χωρίς διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών και εφήβων.

Η δε τρίτη δόση των εμβολίων κατά του ιού έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα σε 20.410.468 πολίτες, το 65% όσων καλούνται να κάνουν την αναμνηστική δόση. Προς το παρόν, τέλος, μόνον το 10% των παιδιών ηλικίας 5 με 10 ετών, έχει εμβολιαστεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάνω από 170.000 κρούσματα κορωνοϊού και 258 θάνατοι στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο"

Ζεφύρι: Ερευνάται αστυνομικός στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν ασύρματος και φάρος

Ένα περίεργο περιστατικό με πρωταγωνιστή αστυνομικό ερευνούν τις τελευταίες ώρες οι Αρχές.

Αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ένα ύποπτο αυτοκίνητο κοντά στον καταυλισμό στο Ζεφύρι.

Η έκπληξη τους ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσαν ότι μέσα ήταν ένας συναδελφός τους ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας και μέσα στο ΙΧ του υπήρχε ενας αναλογικός ασύρματος και στο πορτ μπαγκάζ ενας φάρος.

Ο αστυνομικός δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για τα ευρήματα ενώ όπως διαπιστώθηκε ο ασύρματος δεν ηταν από αυτούς που παραχωρεί η υπηρεσία στους αστυνομικούς για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις αρχές για μικροποσότητα ναρκωτικών.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και ενημερώθηκε ο εισαγγελέας ο οποίος ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα ενώ ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεφύρι: Ερευνάται αστυνομικός στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν ασύρματος και φάρος"

Ο Δένδιας ενημέρωσε τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προκλητική ρητορική της Άγκυρας - Καλεί την Τουρκία να άρει το Casus Belli

Τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν (Wendy R. Sherman) σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και στα Δυτικά Βαλκάνια, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας.

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης «αποτελεί επιτομή του παραλογισμού», υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής εναντίον της χώρας μας, η οποία, όπως ανέφερε, «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια».

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα εάν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποίησουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Όπως ανέφερε μάλιστα, «η τουρκική κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά κοπτόμενη λεκτικά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου».

5475125 «Έχω να διατυπώσω μια πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μια απλή και γρήγορα εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολυβικού "μνημονίου"», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ελλάδα και Σ. Αραβία προσηλωμένες στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «τόσο η Ελλάδα όσο και η Σαουδική Αραβία είναι προσηλωμένες στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας σε χώρες της περιοχής, όπως το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία. Και βεβαίως στηρίζουμε την αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, προσέθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών στην άμυνα, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον πολιτισμό.

Ήδη, όπως επισήμανε έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα την τελευταία διετία, αρχής γενομένης από τη συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα επί τη βάσει της οποίας απεστάλη συστοιχία αμυντικών πυραύλων Patriot στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Ελλάδα αισθάνεται, έτσι, ότι συνεισφέρει στην ασφάλεια όχι μόνο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναφορικά με τη σύναψη και άλλων διμερών συμφωνιών στρατηγικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, σημείωσε πως σύντομα θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία για να εξετάσει ζητήματα επενδύσεων στην πολύ ενδιαφέρουσα και αναπτυσσόμενη περιοχή της Θράκης.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργήσει γραφείο οικονομικών υποθέσεων στην Αθήνα, γεγονός που χαρακτήρισε ένα ακόμα δείγμα της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και της πρόθεσης να προωθηθούν οι Σαουδαραβικές Επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την Πρωτοβουλία "Vision 2030", η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών του Διαδόχου Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και θα ήθελε να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

«Ένα όραμα για μια ριζική μεταρρύθμιση του Βασιλείου, με απώτερο στόχο μια ευημερούσα κοινωνία, μια ακμάζουσα οικονομία και ένα φιλόδοξο έθνος», είπε και σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».

Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών, καταρχήν στα Ηνωμένα Έθνη, όπου η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη των Αραβικών χωρών της υποψηφιότητάς της για μια θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κ. Δένδια να εκφράζει την ικανοποίησή του για την διεξαγωγή του πρώτου διαλόγου ΕΕ-Σαουδικής Αραβίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Τασσόμαστε καθαρά υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων της ΕΕ με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και προσβλέπουμε στην όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την δημιουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών» ανέφερε.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η ενίσχυση των δεσμών αυτών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάσταση «εάν αναλογιστούμε ότι η Αραβική χερσόνησος αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Μεσογείου και της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού», ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερα στενή διμερή συνεργασία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που εδρεύει στο Ριάντ.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της Ελλάδας για την στήριξη που παρέχει η Σαουδική Αραβία, εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, αναφορικά με τις απαράδεκτες και αστήρικτες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης, που αφορούν τη διαστρέβλωση της αλήθειας όσον αφορά την Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης, καθώς και το Κυπριακό.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν ακόμη τα θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει την καταδίκη της Ελλάδας για τις επιθέσεις που δέχεται η Σαουδική Αραβία, οι οποίες στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό, και την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη κ. Grundberg.

Ακόμη ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας του περασμένου Μαρτίου, η οποία αποσκοπούσε στην δημιουργία κλίματος για την επανέναρξη συζητήσεων μεταξύ των πλευρών και είναι έτοιμη να συνεισφέρει για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.

Η επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου αξιωματούχου για το 2022 και όπως είπε ο κ. Δένδιας, «η επίσκεψη από ένα φίλο είναι σημάδι για καλή χρονιά».

«Οι συχνές επαφές μεταξύ μας αποτελούν σαφή ένδειξη των δεσμών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των χωρών μας τα τελευταία χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο κ. Αλ Σαούντ ενημέρωσε ότι ο Πρίγκηπας Διάδοχος θα επισκεφθεί την Ελλάδα το νωρίτερο που η πανδημία το επιτρέψει το 2022.

ΥΠΕΞ Σ. Αραβίας: Να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για την ενίσχυση των σχέσεών μας

Την ανάγκη Ελλάδα και Σαουδική Αραβία να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για την ενίσχυση των σχέσεών τους υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

«Διαβεβαίωσα τον υπουργό Εξωτερικών ότι ενδιαφερόμαστε για την ενίσχυση των αμυντικών, πολιτιστικών, εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα», ανέφερε και επισήμανε πως οι δύο υπουργοί μίλησαν για τις οικονομικές, εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «και πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε σ' αυτό που επιθυμούμε και να αντανακλώνται οι πολύ καλές σχέσεις».

Όπως επισήμανε, στη συνάντηση οι δύο πλευρές τόνισαν το ενδιαφέρον των δύο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή και την ενίσχυση της σταθερότητας και τη σημασία της ειρήνης.

Συζητήθηκαν οι επιθέσεις που αντιμετωπίζει η Σαουδική Αραβία και πώς γίνεται προσπάθεια από ορισμένους να υπάρξει αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Ακόμη, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τον Σαουδάραβα υπουργό να ενημερώνει «για την έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ισλαμικής Διάσκεψης και για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και να βοηθήσουμε τον αφγανικό λαό, τόσο από την ανθρωπιστική πλευρά, όσο και για την σταθερότητα στην περιοχή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Δένδιας ενημέρωσε τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προκλητική ρητορική της Άγκυρας - Καλεί την Τουρκία να άρει το Casus Belli"

Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι

Αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη (05.01.2022) με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος και μόνο στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό και νότιο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στο ανατολικό Αιγαίο και τα βορειοδυτικά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 και τις βραδινές ώρες στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 15 με 17 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 19, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φθάσει κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικά αυξημένες νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βορειοδυτικά. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 βαθμιαία στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τοπικά 7 και τις βραδινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 και στα Δωδεκάνησα κατά τόπους έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 και τις βραδινές ώρες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι"

Γαλλία: Περίπου 300.000 νέα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο

Σχεδόν 300.000 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται στη χώρα.

«Σήμερα, η Δημόσια Αρχή Υγείας της Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσει σχεδόν 300.000 μολύνσεις για το τελευταίο 24ωρο», πιθανόν ένα επίπεδο ρεκόρ, δήλωσε ο Βεράν ενώπιον των βουλευτών.

Το τελευταίο ρεκόρ ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου, με λίγα περισσότερα από 230.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα.

Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν το εύρος του τωρινού κύματος της επιδημίας. Αυτό διαρκεί από το φθινόπωρο και αναζωπυρώθηκε στα τέλη του 2021 με την άφιξη της παραλλαγής Όμικρον.

Ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία έχει γίνει ήδη αισθητός, με περισσότερες από 2000 εισαγωγές σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Santé publique France.

Η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων εξηγείται εν μέρει από έναν άνευ προηγουμένου αριθμό PCR τεστ: οκτώ εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Βεράν.

Εντούτοις, η επιδημιολογική έξαρση είναι πραγματική, όπως μαρτυρά η εκτόξευση του «ποσοστού θετικότητας». Ξεπέρασε το 15%, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του φθινοπώρου του 2020.

Αν και ο αριθμός των μολύνσεων «προκαλεί ίλιγγο», όπως επανέλαβε ο Βεράν, ο Γάλλος υπουργός Υγείας επέμεινε στην προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός, ο οποίος παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικός έναντι των σοβαρών μορφών της Covid-19.

«Για έναν εμβολιασμένο με αναμνηστική δόση ασθενή, υπάρχουν 20 ανεμβολίαστοι ασθενείς στις ΜΕΘ», σημείωσε ο Ολιβιέ Βεράν, υπερασπιζόμενος το υγειονομικό πάσο που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Περίπου 300.000 νέα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο"

Στο 77% έφτασε ήδη η Omicron - Εκρηκτική η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Την εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου 2022, καταγράφονται αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 20 έως 26 Δεκεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα και των δώδεκα (12/12) περιοχών που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά και σημαντικά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +38% στα Χανιά μέχρι +516% στον Άγιο Νικόλαο. Οριακή αύξηση παρατηρήθηκε μόνο στο Ηράκλειο (+26%).

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/2022, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε αύξηση (+95%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-26/12/21.

Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021. Έκτοτε το ιικό φορτίο αυξήθηκε σταδιακά, με την πρώτη μεγάλη αύξηση να καταγράφεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου 2021 και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2021, ενώ τις υπόλοιπες εβδομάδες του Νοεμβρίου 2021 παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις σε υψηλά επίπεδα.

Το ιικό φορτίο στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής εξακολούθησε να παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις με μη σημαντικές αυξομειώσεις τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Δεκεμβρίου 2021, ενώ την τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2021 το ιικό φορτίο παρουσίασε μεγάλη αύξηση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή που είχε παρατηρηθεί έως τότε, τάση η οποία συνεχίζεται έως και τις πρώτες μέρες του 2022.

limata4_1 Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22, στη Θεσσαλονίκη, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+177%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-26/12/21. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ιικού φορτίου από τις 18/12/21 μέχρι τις 02/01/22 ήταν ραγδαία και κατά το διάστημα αυτό οι ημερήσιες μέσες τιμές αυξήθηκαν συνολικά κατά 370%. Επιπλέον, με βάση ημερήσιες ειδικές αναλύσεις στα λύματα, η εβδομαδιαία μέση τιμή της συχνότητας του στελέχους Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης, την εβδομάδα 20-26/12/21, κυμάνθηκε στο 20%, ενώ την εβδομάδα 27/12/21-02/01/22 στο 62%. Η τάση της συχνότητας του στελέχους Όμικρον είναι συνεχώς αυξανόμενη με τη μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων στις 1 & 2/01/22 να έχει ανέλθει στο
77%.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/2022, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα παρουσίασε αλματώδη αύξηση (+342%) σε σχέση με την εβδομάδα 20-26/12/21. 

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο παρουσίασε σημαντική αύξηση (+140%) σε σχέση με την εβδομάδα 20-26/12/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22, και πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 27-31/12/21, στην πόλη του Ηρακλείου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+26%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-24/12/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν πολύ υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης του Ηρακλείου ξεκίνησε από τις 20 Οκτωβρίου 2021. Έκτοτε, το ιικό φορτίο αυξανόταν σταδιακά έως τις 7 Νοεμβρίου 2021, με μια σημαντική αύξηση να καταγράφεται την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου 2021. Το χρονικό διάστημα 22 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις, με  μη σημαντικές αυξομειώσεις, ενώ από τις 06/12/21 έως 02/01/22 καταγράφονται αυξητικές τάσεις. Στις 29/12/21
καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγραφεί από την έναρξη των μετρήσεων, στις αρχές του 2021. 

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22, και πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 27-31/12/21, στη πόλη των χανίων, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση (+38%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-24/12/21. Το ιικό φορτίο των λυμάτων στην πόλη των Χανίων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης των Χανίων ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου 2021, με την πρώτη σημαντική αύξηση να καταγράφεται την εβδομάδα 18-24 Οκτωβρίου 2021. Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες από 25/10/21 έως 14/11/21, το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης των Χανίων παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με μη σημαντικές αυξομειώσεις, οι οποίες όμως αντιστράφηκαν στη συνέχεια, την εβδομάδα 15-21 Νοεμβρίου, όταν καταγράφηκε νέα
σημαντική αύξηση. Το χρονικό διάστημα 22/11 έως 05/12/21 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ από τις 06/12/21 έως 02/01/22 καταγράφονται αυξητικές τάσεις.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22, και πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 27-31/12/21, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στην πόλη του Αγίου Νικολάου, παρουσίασε αλματώδη αύξηση (+516%) σε σχέση με την με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-26/12/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου είναι πλέον πολύ υψηλά.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22, στην Πάτρα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+45%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-26/12/21. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22, στην Ξάνθη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+50%) σε σχέση με την εβδομάδα 20-26/12/21.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22, στην Αλεξανδρούπολη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+158%) σε σχέση με την εβδομάδα 20-26/12/21.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+290%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-26/12/21. 

Κέρκυρα: Την τελευταία εβδομάδα, 27/12/21-02/01/22, στην πόλη της Κέρκυρας, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+283%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 20-26/12/21.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο 77% έφτασε ήδη η Omicron - Εκρηκτική η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα"

Σχολεία: Πότε ανοίγουν και με ποια μέτρα – Οι επίσημες ανακοινώσεις

Ο κύβος… ερρίφθη για τα σχολεία και το μόνο που απέμενε ήταν να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το άνοιγμα την ώρα που ο κορονοϊός «σφυροκοπά» την Ελλάδα.

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως είχε δηλαδή αρχικά προγραμματιστεί.

Από εκεί και πέρα, αυτό που έκανε την όλη διαδικασία να «τραβήξει» χρονικά, ήταν οι επιμέρους λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το ποσοστό των θετικών μαθητών ανά τάξη, πάνω από το οποίο το τμήμα θα κλείνει.

Την ενημέρωση έκαναν ζωντανά από το υπουργείο Υγείας οι αρμόδιοι υπουργοί, Θάνος Πλεύρης και Νίκη Κεραμέως, ενώ συμμετέχει και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη πια στην χώρα μας, ανακοινώνοντας νέα στοιχεία για την συνεργασία των ιδιωτικών κλινικών με το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην συνέχεια ανακοίνωσε πως με νέα ΚΥΑ θα αρκεί θετικό rapid test για να λείψουν από την δουλειά τους οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι. Οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζονται θετικό PCR τεστ, ενώ οι εργοδότες θα αποδέχονται και το rapid test για να χορηγήσουν αναρρωτική άδεια.

Ανοίγουν τα σχολεία στις 10.01.2022

Στην συνέχεια, η Νίκη Κεραμέως πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε πως τα σχολεία ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα, 10 Γενάρη, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της διά ζώσης εκπαίδευσης.

Τι θα ισχύει από την Δευτέρα:

  • Ένα επιπλέον self test για την 1η εβδομάδα (10-15 Γενάρη) λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή 3 δωρεάν τεστ αντί για 2.
  • Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test θα τα κάνουν και οι εμβολιασμένοι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από τη λογική του «σταυρού» κι επεκτεινόμαστε σε ελέγχους σε όλους τους μαθητές. Θα γίνονται δύο rapid κι ένα self test επιπλέον, πέραν των δύο self test. Δηλαδή πέντε συνολικά. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα ίδια τεστ με τους ανεμβολίαστους μαθητές, δηλαδή τα πέντε που προαναφέραμε. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Όλα αυτά σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη.
Δείτε και τις σχετικές κάρτες

Ακολούθως, τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, αλλά και στην συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Κορονοϊός: Δείτε τις ανακοινώσεις για τα σχολεία
 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Πότε ανοίγουν και με ποια μέτρα – Οι επίσημες ανακοινώσεις"

Νέο θλιβερό ρεκόρ με 50.126 κρούσματα, έφτασαν στους 21.053 οι νεκροί

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 50.126, εκ των οποίων 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.344.923, εκ των οποίων 50.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 264 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η θετικότητα έφτασε το 7,71% επί των 650.101 τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 19.828 στην Αττική (13.104 χθες).
  • 5.459 στη Θεσσαλονίκη (3.856 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 2.212 από την Ανατολική Αττική (1.782 χθες).
  • 3.161 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (2.058 χθες).
  • 671 από τη Δυτική Αττική (463 χθες).
  • 2.575 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.792 χθες).
  • 6.127 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (3.582 χθες).
  • 2.252 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.533 χθες).
  • 2.515 από τον Πειραιά (1.756 χθες).
  • 315 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (138 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 643 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 17 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 363 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 332 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 322 στην ΠΕ Άρτας.
  • 1.611 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 516 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 94 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 372 στην ΠΕ Δράμας.
  • 508 στην ΠΕ Έβρου.
  • 836 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 56 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 128 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 525 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 598 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.395 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 25 στην ΠΕ Θάσου.
  • 212 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 62 στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 62 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 857 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 442 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 65 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 521 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 17 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 243 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 268 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 91 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 202 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 692 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 709 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 102 στην ΠΕ Κω.
  • 258 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 1.553 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 262 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 325 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 155 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 34 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 660 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 495 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 4 στην ΠΕ Μήλου.
  • 13 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 60 στην ΠΕ Νάξου.
  • 275 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 38 στην ΠΕ Πάρου.
  • 359 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 775 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 244 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 420 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 213 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 765 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 49 στην ΠΕ Σάμου.
  • 621 στην ΠΕ Σερρών.
  • 23 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 114 στην ΠΕ Σύρου.
  • 84 στην ΠΕ Τήνου.
  • 600 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 579 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 262 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 186 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 258 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 758 στην ΠΕ Χανίων.
  • 218 στην ΠΕ Χίου.
  • 1.218 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (989 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλες δυο απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.053 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 619 (χθες 615). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (84.81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (15.19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.782 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή +3.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο θλιβερό ρεκόρ με 50.126 κρούσματα, έφτασαν στους 21.053 οι νεκροί"

Γιαννιτσά: Αρνήτρια μπούκαρε στο νοσοκομείο και έπιασε νοσηλεύτρια από τα μαλλιά

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και το οποίο έγινε γνωστό μετά από σχετική αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα αρνήτρια «μπούκαρε» στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου και νοσηλευόταν η μητέρα της και «άρπαξε» νοσηλεύτρια από τα μαλλιά, ενώ στη συνέχεια της έστειλε απειλητικό μήνυμα μέσω facebook.

Για τα όσα έγιναν έχει ενημερωθεί και η Αστυνομία, η οποία προχώρησε σε συστάσεις προς την κόρη της ασθενούς.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Γιαννιτσών, Σίμος Φωστηρόπουλος, μιλάει στο newsit.gr για το περιστατικό.  Όλα ξεκίνησαν όπως περιγράφει, όταν η γυναίκα «προσπάθησε να κάνει μια τηλεφωνική επικοινωνία για να μάθει λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της μητέρας της. Η συναδέλφισσα που ήταν στην βάρδια της, ήταν φορτωμένη με τα περιστατικά και της είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει εκείνη τη στιγμή. Μετά από λίγο η γυναίκα εισέβαλε στο νοσοκομείο χωρίς να τηρεί τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και απαιτούσε να μην γίνει κάποια ενέργεια εμβολιασμού στη μητέρα της. Η μητέρα της, να σημειωθεί ότι είχε άλλο πρόβλημα, καρδιολογικό. Έπειτα, την διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν κάτι χωρίς την συγκατάθεση τη δικής της και της μητέρας της, απλά την κρατούσαν μέσα για θεραπευτική αγωγή και ιατρική παρακολούθηση. Στη συνέχεια, επιτέθηκε στην νοσηλεύτρια λεκτικά και σωματικά. Την έπιασε από τα μαλλιά, αλλά ευτυχώς παρενέβησαν άλλοι συνάδελφοι που βρίσκονταν στο χώρο και την σταμάτησαν. Κλήθηκε η αστυνομία, η γυναίκα έφυγε όμως αμέσως από τον χώρο του νοσοκομείου».

Η ίδια δεν σταμάτησε όμως εκεί, όταν έφυγε έστειλε, όπως πληροφορούμαστε, ένα μήνυμα μέσω facebook στην νοσηλεύτρια και την απειλούσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιαννιτσά: Αρνήτρια μπούκαρε στο νοσοκομείο και έπιασε νοσηλεύτρια από τα μαλλιά"

Αυξήθηκε η ασφαλιστική κάλυψη στα συμβόλαια οχημάτων

Αυξήθηκαν τα ελάχιστα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, από 1.220.000 ευρώ, σε 1.300.000 ευρώ για σωματικές βλάβες ανά θύμα και σε 1.300.000 ευρώ για υλικές ζημιές ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με πράξη της εκτελεστικής επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος (195/29-11-2021), από 1 Ιανουαρίου 2022, αναθεωρήθηκαν τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης για την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι τα νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων όλων των χρήσεων που συνάπτονται από 1 Ιανουαρίου 2022, καθώς και τα ανανεωτήρια για τα ήδη ασφαλισμένα οχήματα, θα εκδίδονται με τα νέα αυξημένα ασφαλιστικά όρια της νομοθεσίας και οι οδηγοί πλέον έχουν μεγαλύτερη ασφαλιστική κάλυψη για ατυχήματα προς τρίτους.

Συγκεκριμένα η απόφαση ορίζει τα εξής:

1. Την αναθεώρηση των ελάχιστων ποσών ασφαλιστικής κάλυψης του άρθρου 6 παρ. 5 του π.δ. 237/1986 σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) που καλύπτει όλα τα κράτη-μέλη και ως ανακοινώθηκαν αναπροσαρμοσμένα στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο 2021/ C 423/11.

2. Από 1ης Ιανουαρίου 2022 τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης που προβλέπονται στο άρθρο 6 παρ. 5 του π.δ. 237/1986 δεν μπορεί να είναι κατώτερα από τα οριζόμενα ακολούθως:

  • Σε περίπτωση σωματικής βλάβης 1.300.000 ευρώ, ανά θύμα.
  • Σε περίπτωση υλικής ζημίας 1.300.000 ευρώ, ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκε η ασφαλιστική κάλυψη στα συμβόλαια οχημάτων"

Σουηδία: Θετικοί στον κορονοϊό ο βασιλιάς κι η βασίλισσα – Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων

Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ’ και η βασίλισσα Σίλβια διαγνώστηκαν με κορονοϊό, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα.

“Ο βασιλιάς και η βασίλισσα, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με την τρίτη δόση, έχουν ήπια συμπτώματα και αισθάνονται καλά δεδομένων των συνθηκών, αναφέρουν τα Ανάκτορα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Παράλληλα η χώρα σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19, καταγράφοντας 11.507 κρούσματα την 30η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς το τέταρτο κύμα του ιού σαρώνει τη χώρα και θέτει υπό νέα πίεση το σύστημα υγείας.

Τα στοιχεία των ημερήσιων λοιμώξεων συνήθως αναθεωρούνται κάπως, καθώς τυχόν καθυστερημένες καταγραφές επιπλέον κρουσμάτων προστίθενται στο εθνικό σύνολο για μια δεδομένη ημέρα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 11.376 κρουσμάτων είχε σημειωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.

Τι συμβαίνει στην Σουηδία

Το νέο κύμα των κρουσμάτων Covid-19, εν μέρει λόγω της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, έπληξε τη Σουηδία αργότερα σε σχέση με τους σκανδιναβούς γείτονές της αλλά τις τελευταίες εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Για την περίοδο τεσσάρων ημερών από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, καταγράφηκαν 42.969 νέα κρούσματα και 20 θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Σουηδία προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή απορρίπτοντας το μέτρο της σκληρής καραντίνας καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Υπηρεσία Υγείας αναμένει ότι η Όμικρον, η οποία μεταδίδεται ευκολότερα σε σχέση με άλλες παραλλαγές, θα προκαλέσει νέα κορύφωση ημερήσιων κρουσμάτων γύρω στα μέσα Ιανουαρίου.

Η χώρα ενίσχυσε τα μέτρα για τις δημόσιες συγκεντρώσεις τον περασμένο μήνα και προέτρεψε όλους όσοι μπορούν, να εργάζονται από το σπίτι, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού.

Μπαρ και εστιατόρια θα σερβίρουν μόνο καθήμενους πελάτες και το κοινό θα πρέπει επίσης να κάθεται σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Θετικοί στον κορονοϊό ο βασιλιάς κι η βασίλισσα – Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων"

ΕΟΦ: Απαγόρευση διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής HYPERZINE – A (εταιρεία 7 NUTRITION), επειδή περιέχει το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο (novel food) Hyperzine A.

Τo προϊόν διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής και διατίθεται από την εταιρεία Muscle Power, Πολωνίας. Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Ακόμα ανακαλεί τα συμπληρώματα διατροφής THERMO SHAPE 2.0 180 caps, THERMO SHAPE 2.0 90 caps και MACHINE MAN BURNER 120 caps

Την ανάκληση παρτίδων των συμπληρωμάτων διατροφής THERMO SHAPE 2.0 180 caps, THERMO SHAPE 2.0 90 caps και MACHINE MAN BURNER 120 caps αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) διότι, όπως αναφέρεται, χρησιμοποιήθηκε πρώτη ύλη επιμολυσμένη με τη μη εγκεκριμένη ουσία αιθυλενοξείδιο.

Ειδικότερα ανακαλούνται οι παρτίδες, 2022-08-14/1, 2022-10-22/1, 2023-02-09/1, 20.04.2023.2 και 2022-10-31/1 του συμπληρώματος διατροφής THERMO SHAPE 2.0 180 caps, 2022-08-14/1, 2022-10-22/1, 2023-02-09/1, 20.04.2023.2 και 2022- 10-31/1 του συμπληρώματος διατροφής THERMO SHAPE 2.0 90 caps και 2022-10-06/1, 2023-02-18/1 και 06.10.2022.1 του συμπληρώματος διατροφής MACHINE MAN BURNER 120 caps. Τα προϊόντα διακινήθηκαν από την εταιρεία SDF SA, Πολωνίας.

Οι εταιρείες που διακινούν τα εν λόγω προϊόντα στην Ελλάδα οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ. Κατά την ενημέρωση του ΕΟΦ η εταιρεία να αποστείλει παραστατικά αγοράς των προϊόντων, καθώς και πελατολόγιο και παραστατικά διακίνησης σε αγορές άλλων κρατών-μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Απαγόρευση διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής"

Πλαφόν 47 ευρώ βάζει η κυβέρνηση στο τεστ PCR

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 06/01/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για τον διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:

  1. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.
  2. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Τα ανωτέρω θα προβλέπονται σε Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, που βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης.


Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαφόν 47 ευρώ βάζει η κυβέρνηση στο τεστ PCR"

ΟΤΕ: Παράταση ειδικών χρεώσεων τηλεφωνικών κλήσεων προς τη γραμμή καταναλωτή 1520

Παρατείνονται, μέχρι τον Ιούνιο, οι ειδικές χρεώσεις τηλεφωνικών κλήσεων προς τη γραμμή καταναλωτή 1520 από τον ΟΤΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ο όμιλος ΟΤΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία και την ανάγκη που έχει προκύψει για διευκόλυνση των καταναλωτών, αποφάσισε την παράταση των ειδικών χρεώσεων προς τον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας 1520 (Γραμμή Καταναλωτή) μέχρι τις 30/06/2022, με τις ακόλουθες χρεώσεις:

0,18 ευρώ η κλήση από σταθερό COSMOTE και 0,19 ευρώ ή κλήση από κινητό COSMOTE.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΕ: Παράταση ειδικών χρεώσεων τηλεφωνικών κλήσεων προς τη γραμμή καταναλωτή 1520"

Θετικό το 70% των PCR που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης!

Αυξημένη είναι η προσέλευση των πολιτών στα διαγνωστικά κέντρα για μοριακά τεστ (PCR), λόγω της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, ενώ αυξημένη είναι και η προσέλευση στα φαρμακεία για rapid test κατά τις ημέρες που εφημερεύουν.

Περίπου το 70% των PCR που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα βγαίνει θετικό, σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), βιοπαθολόγος/επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής μικροβιολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Μαρία Χατζηδημητρίου.

Έως και 200 άτομα που προσέρχονται για να κάνουν rapid test μπορεί να εξυπηρετήσει κατά τις εφημερίες ένα φαρμακείο, ενώ τις καθημερινές ο αριθμός των εξυπηρετούμενων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 10 έως 30 άτομα ανά φαρμακείο, αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια του 2021 έχουν διατεθεί δωρεάν περίπου 10 εκατομμύρια self-tests από τα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης.

«Τις καθημερινές δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στα φαρμακεία για τα rapid test, υπάρχει μια ροή 10 έως 30 ατόμων ανά φαρμακείο, η οποία είναι διαχειρίσιμη. Τα μεγάλα προβλήματα αρχίζουν τις ημέρες και τις ώρες των εφημεριών, όταν τα ανοιχτά φαρμακεία είναι λιγότερα και ο κόσμος είναι πολύ περισσότερος. Τότε βλέπουμε να δημιουργούνται αυτές οι ουρές, οι οποίες μπορεί να κρατάνε και όλη την ημέρα, επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα: δηλαδή, να πάρεις τα στοιχεία, να κάνεις τη λήψη, την εξέταση, να ανεβάσεις μετά το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, εφόσον αυτή λειτουργεί κανονικά. Λόγω αυτής της διαδικασίας είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν περισσότερα από 200 άτομα την ημέρα σε ένα φαρμακείο», σημειώνει ο κ. Ευγενίδης.

Όσον αφορά τις τιμές των rapid tests, ο πρόεδρος του ΦΣΘ αναφέρει ότι ενώ έχει οριστεί η ανώτατη τιμή των 10 ευρώ, στα περισσότερα φαρμακεία οι τιμές κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5 έως 7 ευρώ.

Ο κ. Ευγενίδης τονίζει ακόμη ότι λόγω της μετάδοσης της Όμικρον και του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για self-test, ειδικά μετά τα Χριστούγεννα. «Οι πολίτες κάνουν self-test είτε για να πάνε κάπου με ασφάλεια είτε, έχοντας πάει κάπου, για να ξέρουν αν έχουν κολλήσει ή όχι. Οι τιμές των self-tests κυμαίνονται γύρω στα 4 ευρώ, αλλά όλοι προσπαθούσαν να βρουν τα δωρεάν, τα οποία έδινε το κράτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου σε όλους τους πολίτες. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας κι από την έναρξη της δωρεάν διάθεσης από την πολιτεία των self-tests στους κατά καιρούς δικαιούχους, που ήταν οι μαθητές, οι εργαζόμενοι οι ανεμβολίαστοι κατά διάφορα διαστήματα και τώρα ο γενικός πληθυσμός, από τα φαρμακεία της χώρας έχουν διατεθεί έως και 100 εκατομμύρια δωρεάν self-stest και το 1/10 από αυτά, από τα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης», προσθέτει ο κ. Ευγενίδης.

Η γ.γ. του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου, από την πλευρά της, σημειώνει ότι οι πολίτες προτιμούν να κάνουν rapid test στις μονάδες του ΕΟΔΥ και στα φαρμακεία αλλά και σε κάποια άλλα σημεία, για τη νομιμότητα των οποίων υπάρχουν αμφιβολίες. Όπως τονίζει η κα Χατζηδημητρίου, έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνονται τα rapid test με αξιοπιστία, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

«Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι δεν φτάνει μόνο να έχει χαμηλή τιμή το rapid test, πρέπει να έχει και ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Αυτό ίσως διαφεύγει από τον κόσμο πολλές φορές και φυσικά εάν δεν είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα, αυτό σημαίνει ότι θα έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», προσθέτει η κα Χατζηδημητρίου.

Παράλληλα, σημειώνει ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για PCR, με μια σχετικά μικρή καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων. «Έρχεται πολύ κόσμος για PCR, γιατί υπάρχει τεράστια έξαρση, κι ένα περίπου 70% των προσερχομένων βγαίνουν θετικοί. Φυσικά δεν έρχονται χωρίς λόγο. Αυτός που θα έρθει στο διαγνωστικό για PCR είτε έχει συμπτώματα, είτε έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε έχει θετικό rapid ή self-test. Οπότε, το 70% είναι θετικοί και είναι τεράστιο αυτό το ποσοστό», εξηγεί η κα Χατζηδημητρίου.

Τέλος, αναφερόμενη στις τιμές των PCR, σημειώνει ότι κυμαίνονται από 40 έως 60 ευρώ και αυξάνονται στην περίπτωση της κατ' οίκον λήψης, και προσθέτει ότι οι τιμές αυτές σχετίζονται με τις τιμές των αντιδραστηρίων που προμηθεύονται τα διαγνωστικά κέντρα.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικό το 70% των PCR που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης!"

Τουρκία: Επίθεση Μπαχτσελί κατά της Ελλάδας

Ο κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ελλάδας λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι η Ελλάδα λόγω της θέσης για τα 12 μίλια, οδεύει στο να γίνει ένα κράτος-εγκληματίας.

“Ο οπορτουνισμός της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δείχνει ότι βρίσκεται στο δρόμο να γίνει ένα κράτος εγκληματίας. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να δοκιμάζει την υπομονή μας. Αρμόζει πολύ  στην Τουρκία να υπερασπίζεται την ειρήνη και τη σταθερότητα, και αυτή είναι η κατάσταση ισορροπίας που υποστηρίζουμε.” είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Αναφέρθηκε, σε προβληματικές περιοχές που  ξεχωρίζουν, όπως η Συρία, η Λιβύη, η Μεσόγειος και τα Βαλκάνια.

Τόνισε, ότι ο εξοπλισμός της Ελλάδας από τις ΗΠΑ με στρατιωτικές βάσεις δεν μπορεί να εξηγηθεί με καλή πίστη ενώ κατά τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, «ο οπορτουνισμός της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο να γίνει ένα κράτος εγκληματίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να δοκιμάζει την υπομονή μας. Εκείνοι που διασπείρουν αναταραχή στο Αιγαίο θα απογοητευτούν, είπε και συμβούλεψε την Ελλάδα «να μη  βασίζεται πολύ στα πολεμικά αεροσκάφη που αγόρασε από τη Γαλλία. Ιδιαίτερα σκληρός και προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να αντισταθεί στις τουρκικές προκλήσεις. «Είναι μια χυδαία και ανερμάτιστη πρόκληση,» είπε.

Επίσης, ο Μπαχτσελί επιτέθηκε κατά του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης λέγοντας ότι αν αποδειχτούν οι κατηγορίες- ότι στο δήμο υπηρετούν υπάλληλοι με τρομοκρατικό παρελθόν- «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στο γραφείο του ούτε ένα δευτερόλεπτο».

Για το μεταναστευτικό είπε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που φέρει το μέγιστο βάρος της μετανάστευσης με τις περιορισμένες ευκαιρίες της. Δυστυχώς, είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα. Η επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος το 2022 θα πρέπει να είναι ένας αμετάβλητος στόχος. Οι αιτούντες άσυλο που κατέφυγαν στην Τουρκία θα πρέπει να αποστέλλονται πίσω στις πατρίδες τους εθελοντικά αφού δημιουργηθεί ένα ειρηνικό περιβάλλον στη χώρα τους.

Επίσης επιτέθηκε κατά του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τερματίσει την τρομοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει το αντίγραφο του PKK που είναι το HDP.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Επίθεση Μπαχτσελί κατά της Ελλάδας"

Θετικοί στον covid-19 ο υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και ο υπ. Επικρατείας Άκης Σκέρτσος

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα το πρωί.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter,  ο κ. Τσιάρας βρέθηκε θετικός μετά από PCR που έκανε και τώρα βρίσκεται σε καραντίνα με ήπια συμπτώματα.

Θετικός  και ο Άκης Σκέρτσος

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε και  ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Σήμερα το πρωί διαγνώστηκα θετικός στον κορονοϊό μετά από rapid test. Χάρη στον τριπλό εμβολιασμό μου, τα συμπτώματα έως τώρα είναι εξαιρετικά ήπια, μια μικρή ενόχληση στο λαιμό και ένας σποραδικός ξερόβηχας. Προχωρώ άμεσα σε εφαρμογή των πρωτοκόλλων απομόνωσης του ΕΟΔΥ και θα εργάζομαι από το σπίτι τις επόμενες ημέρες. Το εμβόλιο σώζει. Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη την πρώτη ή την τρίτη δόση του εμβολιασμού τους, ας το πράξουν το συντομότερο δυνατό», αναφέρει ο κ. Σκέρτσος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικοί στον covid-19 ο υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και ο υπ. Επικρατείας Άκης Σκέρτσος"

Τσακρής: Νέος ιός η Ομικρον, έρχεται και νέα παραλλαγή από Γαλλία

«Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο ιό», τόνισε στον ΣΚΑΪ για τη μετάλλαξη Όμικρον ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής.

«Αυξάνονται τα κρούσματα γιατί είναι σαν να ήμασταν όπως πέρυσι, χωρίς να έχουμε το εμβόλιο λίγο-πολύ. Ίδια κατάσταση, δεδομένου ότι η μεταδοτικότητά του δεν έχει να κάνει με το ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, δεν έχει και περιθώριο να είναι πιο μεταδοτικός, ήταν ήδη πολύ μεταδοτικός από τις προηγούμενες παραλλαγές. Ήρθε η Όμικρον, όπου δεν μπορούν πια ούτε αυτοί που είναι εμβολιασμένοι ούτε αυτοί που έχουν νοσήσει προηγουμένως να αποτρέψουν τη λοίμωξη», σχολίασε.  Και διευκρίνισε: 

«Στην ουσία αυτό έχει γίνει, είναι ένας καινούργιος ιός, έχει πάρα πολλές μεταλλάξεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας… με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, να αντιπαρέλθουμε τη λοίμωξη». 

Για τη σωρεία κρουσμάτων στη χώρα μας ο καθηγητής σημείωσε ότι ο αριθμός αναπαραγωγής της πανδημίας είναι υψηλός ακριβώς για τους λόγους που αναφέρθηκαν. «Θα περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, κάποια στιγμή θα έχουμε κορύφωση, λογικά μέσα στον Ιανουάριο, θα σαρώσει ό,τι βρει μπροστά της η νέα παραλλαγή…» εκτίμησε.

Διευκρίνισε ότι «έχει διαφορά να είσαι εμβολιασμένος, οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις ή οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσηση αντιπαρέρχονται πολύ καλύτερα τη λοίμωξη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις». «Φαίνεται πιο ήπια… Κατά πόσον αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό ή στην ίδια την Όμικρον είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Κάνει λιγότερο συχνά πνευμονία απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά ιδιαίτερα σε ένα ηλικιωμένο άτομο που έχει παράγοντες κινδύνου, θα δούμε και πνευμονίες σε άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον σε μικρότερο βαθμό». 

«Στη Γαλλία νέα παραλλαγή» 

Ερωτηθείς για τα νέα δεδομένα από τη Δανία και τις εκτιμήσεις περί τέλους της πανδημίας σε δύο μήνες, ο κ. Τσακρής σχολίασε ότι αυτό είναι το ευχάριστο σενάριο, δήλωσε ότι όλοι λίγο-πολύ λόγω εμβολίου, λόγω προηγούμενης νόσησης θα έχουμε ανοσία που θα μας προφυλάξει, αλλά αν θυμηθούμε πώς λειτουργούν οι κορωνοϊοί, υπάρχουν συνεχώς νέες παραλλαγές. 

«Ήδη στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό της υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δεν θα είναι τόσο παθογόνος», υπογράμμισε ο κ. Τσακρής. 

Για τα σχολεία δήλωσε πως εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες η ασφάλεια των παιδιών θα είναι μεγαλύτερη επιστρέφοντας στο σχολείο, να ανοίξουν, αν όχι, καλό είναι να παραταθεί το άνοιγμα για μία εβδομάδα. «Μήπως τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο με εφαρμογή υγειονομικών μέτρων και του τέστινγκ;» διερωτήθηκε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακρής: Νέος ιός η Ομικρον, έρχεται και νέα παραλλαγή από Γαλλία"

Έρευνα: Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα σε καρδιά και εγκέφαλο και επιβιώνει για μήνες

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλώνεται στην καρδιά και στον εγκέφαλο μέσα σε λίγες μέρες από την αρχική μόλυνση και να επιβιώνει για μήνες σε διάφορα όργανα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (National Health Institute, NIH).

Ο ιός έχει τη δυνατότητα να προσβάλει σχεδόν κάθε όργανο και να εξαπλωθεί σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να ερμηνεύσει τα συνεχιζόμενα συμπτώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με μακρά νόσο COVID. Η μελέτη, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση για δημοσίευση στο περιοδικό Nature, θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις σχετικά με το πώς ο ιός αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα και παραμένει για μεγάλο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, μεταξύ των οποίων και ο Ziyad Al-Aly, διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας στο Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης Βετεράνων St. Louis στο Μιζούρι των ΗΠΑ, πρόκειται για μια σημαντική μελέτη, η οποία ερμηνεύει γιατί ο ιός μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλα τα συστήματα και γιατί η μακρά νόσος COVID μπορεί να επηρεάσει και άτομα που είχαν ασυμπτωματική νόσο ή ήπια συμπτώματα κατά την οξεία φάση της COVID-19.

Οι ερευνητές ανέλυσαν βιοψίες από νεκροτομικό υλικό σε 44 ασθενείς που κατέληξαν λόγω COVID-19 κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Ανιχνεύτηκαν μικρά τμήματα του ιού σε διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου μέχρι και 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μόλυνση με «ελαττωματικά» τμήματα ιού, η οποία έχει παρατηρηθεί και σε άλλες εμμένουσες λοιμώξεις, μεταξύ ασθενών με ιλαρά.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες νεκροτομικού υλικού μετά από COVID-19, η ομάδα του NIH είχε μια πιο ολοκληρωμένη διαδικασία συλλογής μεταθανάτιων ιστών, η οποία συνήθως λάμβανε χώρα εντός μιας ημέρας από το θάνατο του ασθενούς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης διάφορους τρόπους διατήρησης του ιστού για ανίχνευση του ιού. Επιπλέον ήταν σε θέση να αναπτύξουν τον ιό που συλλέχθηκε από διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του λεπτού εντέρου και των επινεφριδίων.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ενώ το υψηλότερο φορτίο του ιού SARS-CoV-2 βρίσκεται στους αεραγωγούς και στους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί νωρίς κατά τα αρχικά στάδια της λοίμωξης και να μολύνει τα κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Η Raina MacIntyre, PhD, καθηγήτρια παγκόσμιας βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, επισήμανε ότι οι επιπτώσεις του χρόνιου φορτίου της COVID-19 για τα επόμενα χρόνια παραμένουν άγνωστες. Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας ή άνοιας πρώιμης έναρξης σε ασθενείς που νόσησαν από COVID-19. Τα αναπάντητα μέχρι τώρα ερωτήματα σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπλοκές του ιού απαιτούν μια προληπτική στρατηγική στη δημόσια υγεία για το μετριασμό της εξάπλωσης του ιού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα σε καρδιά και εγκέφαλο και επιβιώνει για μήνες"

ΑΑΔΕ: Δυο νέες διευθύνσεις στην «υπηρεσία» του πολίτη για καλύτερη εξυπηρέτηση και επικοινωνία

Δύο νέες διευθύνσεις (Διεύθυνση Επικοινωνίας και Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη οι οποίες μάλιστα υπάγονται απευθείας στο Διοικητή), δημιούργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τους πολίτες.

Στην περίπτωση της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης του Πολίτη στόχοι είναι:
-Η διαμόρφωση οριζόντιας Στρατηγικής Εξυπηρέτησης, που ενισχύει τη διαφάνεια έναντι των συναλλασσομένων πολιτών και επιχειρήσεων, και διευκολύνει την εκούσια συμμόρφωση.
-Η οργάνωση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης που παρέχει η ΑΑΔΕ, και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπηρεσιών.
-Η παρακολούθηση και αξιοποίηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών στον τομέα της εξυπηρέτησης.
-Η ανάπτυξη και καλλιέργεια κουλτούρας εξυπηρέτησης, που τοποθετεί στο επίκεντρο τον συναλλασσόμενο με την ΑΑΔΕ.
-Η μέριμνα για τη συνεχή κωδικοποίηση και ενοποίηση των κανονιστικών κειμένων αρμοδιότητας ΑΑΔΕ.
-Η συνεχής απλοποίηση και βελτίωση των διαδικασιών εξυπηρέτησης.
-Η δημιουργία και η παρακολούθηση της εφαρμογής ομοιόμορφων κανόνων και τρόπων εξυπηρέτησης όλων των συναλλασσομένων με την ΑΑΔΕ.

Σε ό,τι αφορά την Διεύθυνση Επικοινωνίας, οι στόχοι της είναι:
-Η χάραξη και η υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής και του επιχειρησιακού σχεδιασμού επικοινωνίας της ΑΑΔΕ, η προβολή, με κάθε πρόσφορο μέσο, της αποστολής και του έργου της, καθώς και η παρακολούθηση της υλοποίησης σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας για την υποστήριξη αυτής στις σχέσεις της με τους πολίτες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και τους υπαλλήλους της.
-Ο συντονισμός των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την επικοινωνία των μεταρρυθμιστικών δράσεων αυτής στο κοινό.
-Η παροχή οδηγιών στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την ενιαία αντιμετώπιση και διαχείριση των θεμάτων επικοινωνίας.
-Η διαμόρφωση επικοινωνιακών δράσεων που σχετίζονται με την εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία της ΑΑΔΕ.
-Ο συντονισμός των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την αποτελεσματική εκπροσώπηση της ΑΑΔΕ σε διεθνή όργανα και Οργανισμούς.
-Ο συντονισμός των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την έγκαιρη και ουσιαστική ανταπόκριση αυτής στις κάθε είδους υποχρεώσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε θέματα αρμοδιότητας της Αρχής.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, «Στόχος μας, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είναι η διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών μας. Έχοντας πάντοτε τον πολίτη στο επίκεντρο των δράσεών μας, διαμορφώνουμε τις συνθήκες για τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με τις υπηρεσίες μας, καθώς και την επικοινωνία μας με αυτούς. Είμαι σίγουρος ότι οι συγκεκριμένες διευθύνσεις θα επιτελέσουν τους στόχους τους, προς όφελος όλων, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στη λειτουργία της ΑΑΔΕ».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Δυο νέες διευθύνσεις στην «υπηρεσία» του πολίτη για καλύτερη εξυπηρέτηση και επικοινωνία"

ΠΙΣ για PCR test: Αν μειωθεί η τιμή τους κάτω από αυτή που θα ορίσει το κράτος κινδυνεύει η αξιοπιστία τους

Κινδύνους για την αξιοπιστία των PCR test για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. «Γεγονός που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«H επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests», επισημαίνει ο ΠΙΣ και προσθέτει πως το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

«Θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο», τονίζουν οι ιδιώτες γιατροί.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, «καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους».

Τέλος ο ΠΙΣ τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΙΣ για PCR test: Αν μειωθεί η τιμή τους κάτω από αυτή που θα ορίσει το κράτος κινδυνεύει η αξιοπιστία τους"

Το «γραμμάριο» και η τραυματική εμπειρία Ηρακλειώτη την επομένη της Πρωτοχρονιάς

Τραυματική ήταν η εμπειρία που έζησε τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στα γραφόμενα του, νεαρός Ηρακλειώτης, ο οποίος για …ένα γραμμάριο κάνναβης ξημερώθηκε στα κρατητήρια Αστυνομικού Τμήματος του νομού Ηρακλείου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ποσότητα αυτή ήταν καθ’ όλα νόμιμη καθώς είχε αγοράσει νόμιμα την συσκευασία από το περίπτερο της γειτονιάς του.Θέλησε να επικοινωνήσει μέσω του Cretalive τις σκέψεις και τα συναισθήματα του όπως ακριβώς τα βίωσε μέσα στα κρατητήρια, σε άθλιες συνθήκες, όπως καταγγέλλει, μέχρι που τελικά το πρωί της Δευτέρας αφέθηκε ελεύθερος με εισαγγελική εντολή.

Όπως περιγράφει, λόγω της πανδημίας και η φετινή Πρωτοχρονιά δεν ήταν όπως αυτές των προηγούμενων ετών. Δεν υπήρχαν χοροί, τραγούδια, αγκαλιές. Την πέρασαν κλεισμένοι στα σπίτια. Ωστόσο την Κυριακή, 2 του μηνός, αποφάσισαν να μαζευτούν οι φίλοι σε ένα σπίτι και να φάνε όλοι μαζί. Η βραδιά κύλησε υπέροχα, γράφει, όμως η επιστροφή για το σπίτι επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Πολύ κοντά στο σπίτι του υπήρχε αστυνομικό μπλόκο. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο και τότε βρήκαν αυτό το γραμμάριο κάνναβης. Αποφασίζουν να τον πάνε στο Τμήμα, με τον ίδιο, όπως λέει, να απορεί αφού δεν είχε καταλάβει καν τι είχε κάνει.

«Όντας σε αναμονή περίπου 01:00 -1:30 ώρα, χωρίς να γνωρίζω επίσημα τον λόγο προσαγωγής μου  στο Τμήμα,  έρχεται ένας αστυνομικός και μου υποδεικνύει να υπογράψω σε τρία  χαρτιά, τα οποία μόνο ένας δικηγόρος θα μπορούσε να καταλάβει τι λένε. Αρνήθηκα.

Οι αστυνομικοί έλεγαν ότι θα είναι η πιο ανώδυνη διαδικασία αν απλά υπέγραφα αλλά εγώ δεν είχα κάνει τίποτε παράνομο και αυτά έλεγαν το αντίθετο. Εν τέλει υπέγραψα μόνο μια απολογία την οποία διάβασα και κάπου μιλούσε για ένα γραμμάριο κάνναβης. Δεν εξηγούσε εάν ήταν CBD ή όχι.

Ο αστυνομικός επέμενε ότι η κάνναβη ήταν παράνομη και ότι δεν την είχα πάρει από περίπτερο ενώ είχα πει πολλές φορές ότι μπορούμε να πάμε στο περίπτερο να εξακριβώσουμε για επιβεβαίωση ότι ήμουν εκεί δύο  μέρες νωρίτερα και αγόρασα αυτό το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Ο επικεφαλής  αστυνομικός καθώς πηγαίναμε στο Τμήμα μου είπε ότι θα έπρεπε να έχω μαζί μου την απόδειξη από το περίπτερο ή να το έχω μέσα στην συσκευασία του, κάτι το οποίο μου ακούστηκε πραγματικά εκτός πραγματικότητας καθώς το συγκεκριμένο προϊόν είναι νόμιμο και πωλείται παντού. Δεν είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να κρατώ απόδειξη από οτιδήποτε έχω αγοράσει νόμιμα.
Στη συνέχεια με έφεραν στα κρατητήρια. Ένα βρώμικο παγκάκι από μπετό έντυνε τον τοίχο περιμετρικά, μια μεγάλη σιδερένια πόρτα που κλείδωνε και διάφορες μυρωδιές που υπήρχαν και μου δημιούργησαν αναγούλα και εμετό.

Από τις 3.30 τα ξημερώματα που μπήκα στα κρατητήρια μέχρι τις 9 το πρωί της Δευτέρας οπότε  και βγήκα ένιωσα έντονα αισθήματα παράνοιας και εγκλεισμού. Ξεκίνησα να γράφω την εμπειρία μου στην αιχμή  της καθώς μόνο εκείνες τις στιγμές αντιλαμβανόμουν πραγματικά πως ένιωθα. Δεν κατάφερα να κοιμηθώ λόγο της βρομιάς, της δυσωδίας και του κρύου…»

Ο νεαρός στα γραφόμενα του προς το Cretalive εκφράζει την πλήρη απογοήτευση του αναφορικά με την αντιμετώπιση που είχε, τονίζοντας ότι το ζήτημα  αφορά κάθε πολίτη που θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του.

«Είναι κρίμα άνθρωποι αθώοι να αμαυρώνουν το μητρώο τους έστω και για κράτηση επειδή ο αστυνομικός δεν έχει τρόπο να ελέγξει εάν είναι νόμιμη η συγκεκριμένη κάνναβη ή όχι.
Και η λύση όταν δεν γνωρίζει είναι να υποθέσει ότι είναι παράνομη;
Νόμιζα ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του ενάντιου.

Ποιος θα καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό όμως;
Πόσοι θα πουν πάλι καλά που δε μας τράβηξαν και άλλο;
Κι όμως το τράβηγμα είναι μεγάλο όταν είσαι νόμιμος και σου προτείνουν να υπογράψεις χαρτιά ότι ήσουν παράνομος.
Το τράβηγμα είναι μεγάλο όταν αναγκάζεται ο νομοταγής πολίτης να βρεθεί κλειδωμένος σε κελί.
Το τράβηγμα είναι μεγάλο όταν στο μητρώο του πολίτη φαίνεται ότι παρανόμησε…».

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Το «γραμμάριο» και η τραυματική εμπειρία Ηρακλειώτη την επομένη της Πρωτοχρονιάς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news