facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Λονδίνο: Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδήλωση κατά των μέτρων για τον κορωνοίό

Ταραχές ξέσπασαν σήμερα στο Λονδίνο, όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα κατά της πανδημίας έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, αψηφώντας την προειδοποίηση της αστυνομίας να μην προχωρήσουν στην κινητοποίησή τους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έκανε 33 προσαγωγές, κυρίως για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας. Περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα και φώναζαν συνθήματα όπως «Μην καταστρέφετε τη ζωή των παιδιών μας» και «Ψεύτικη πανδημία». Οι διαδηλωτές, που δεν τηρούσαν τις αποστάσεις, κρατούσαν πλακάτ και άναψαν φωτοβολίδες.


REUTERS/HENRY NICHOLLS

Με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, οι αντιδράσεις σε αυτόν τον περιορισμό εντάθηκαν αυτήν την εβδομάδα, ιδίως μετά τη διάλυση, από τις αστυνομικές αρχές, της κινητοποίησης στη μνήμη της 33χρονης Σάρας Έβεραρντ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ένας αστυνομικός κατηγορείται για την απαγωγή και τη δολοφονία της γυναίκας.

REUTERS/HENRY NICHOLLS

Περισσότεροι από 60 βουλευτές, με επιστολή τους προς την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, ζήτησαν την Παρασκευή να επιτραπούν οι διαδηλώσεις και η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας να μην θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Στις αρχές της εβδομάδας οργανώθηκαν τρεις συνεχόμενες νύχτες κινητοποιήσεων στο Λονδίνο, με αφορμή τη διάλυση της αγρυπνίας για την Έβεραρντ.

Το υπουργείο Εσωτερικών, όταν ρωτήθηκε για την επιστολή των βουλευτών, απάντησε ότι η εντολή που έχει δοθεί στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους ισχύει μέχρι τις 29 Μαρτίου και όταν αρθεί μπορούν να ξαναρχίσουν οι κινητοποιήσεις, αρκεί οι συμμετέχοντες να συμφωνήσουν ότι θα τηρούν τις αποστάσεις.

Η αστυνομία προειδοποιεί ότι όσοι παραβιάζουν τα μέτρα θα συλληφθούν ή θα τους επιβληθεί πρόστιμο.

ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Λονδίνο: Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδήλωση κατά των μέτρων για τον κορωνοίό"

Φονική φωτιά στο Μάτι - Νέες αποκαλύψεις: Η πυροσβεστική ήξερε για νεκρούς πριν την σύσκεψη με Τσίπρα

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία προκύπτουν από την απολογία του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη στον ανακριτή με φόντο τη φονική φωτιά στο Μάτι.  Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Τερζούδης υποστήριξε πως ενώ η πυροσβεστική γνώριζε την ύπαρξη νεκρών πριν τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος, το απέκρυψε.

«Την ενημέρωση στον Πρωθυπουργό την έκανε ο Ματθαιόπουλος, ο οποίος κατά το χρόνο της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα έλαβε το λόγο αυθαίρετα, παρακάμπτοντας τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, δηλαδή εμένα. Απορία μου προκάλεσε το γεγονός ότι αν και είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Ματθαιόπουλος, ξεκίνησε την ενημέρωση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη από άλλες πυρκαγιές οι οποίες δεν είχαν ούτε ανθρώπινα θύματα ούτε παρόμοιες καταστροφές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα είναι σαφής πως η πυροσβεστική γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, στρέφοντας τα βέλη του προς τον τότε υπαρχηγό, που ήταν και ο επιχειρησιακός επικεφαλής. 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ - Πρώην Αρχηγός Πυροσβεστικής

Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν θύματα, δεν γνωρίζαμε όμως τον αριθμό.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ

Δηλαδή ο κ.Ματθαιόπουλος γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι και ξεκίνησε να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για άλλες πυρκαγιές;

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ - Πρώην Αρχηγός Πυροσβεστικής

Εν τοίς πράγμασι έτσι είναι

Ωστόσο οι σοκαριστικές αναφορές του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής δεν σταματούν εκεί. Στην απολογία του μεταξύ άλλων τόνισε πως ο διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου και αρμόδιος για τα εναέρια μέσα Ιωάννης Φωστιέρης τον ειχε παρακάμψει και ενημέρωνε τον Νίκο Τόσκα, που αναλάμβανε όπως λέει επιχειρησιακές πρωτοβουλίες.  Μάλιστα ο Γιάννης Φωστιέρης φέρεται να έχει πει έξι φορές τη φράση «είναι εντολή υπουργού», όπως φαίνεται στο καταγραφικό της συντονιστικού κέντρου.

«Ο κ.Τόσκας χωρίς προφανώς να το γνωρίζω, κυρίως όμως χωρίς την έγκρισή μου, έδινε εντολές επιχειρησιακές στον κ.Φωστιέρη και εκείνος χωρίς να με ενημερώνει, ως όφειλε, τις εκτελούσε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζούδης.

Παρόλο που ο ανακριτής θεωρεί πως τουλάχιστον δώδεκα αεροπλάνα και ελικόπτερα όλων των υπηρεσιών μπορούσαν να αποσπαστούν και να πετάξουν στο Μάτι, ο Ιωάννης Φωστιέρης επέμεινε στην απολογία του πως λειτούργησε σωστά.

«Δεν έκανα καμία εκτροπή εναέριων μέσων που βρίσκονταν στον αέρα διότι απαιτείτο να συνεχίσουν το έργο τους στις πυρκαγιές που επιχειρούσαν. Εάν γινόταν κίνηση εκτροπής, θα δημιουργούσα άλλα προβλήματα στο επίπεδο της κατάσβεσης των ήδη υπαρχουσών πυρκαγιών» τονίζει ο κος Φωστιέρης. Όλα αυτά, την ώρα που οι ελάχιστοι πυροσβέστες που βρίσκονταν στο Μάτι, ζητούσαν απεγνωσμένα ενισχύσεις.

«Κατά τη γνώμη μου με 3-4 εναέρια θα είχε μετριασθεί η ένταση της πυρκαγιάς και δεν θα είχε τέτοια εκρηκτική θερμοδυναμική ταχύτητα. Δεν γνωρίζω γιατί τα εναέρια μέσα δεν έφτασαν μέσα σε αυτό τον εύλογο χρόνο. Πρώτη φορά στα 30 χρόνια υπηρεσίας μου ζήτησα ενισχύσεις και δεν ήρθαν ποτέ», τονίζει ο Δαμιανός Παπαδόπουλος Πρώην Διοικητής Πυροσβεστικής Νέας Μάκρης.

Όπως παραδέχτηκε ο τότε αρχηγός, αν είχε γνώση της κατάστασης θα λειτουργούσε διαφορετικά, αφού η πυροσβεστική ήταν ουσιαστικά απούσα από το Μάτι, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.  

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φονική φωτιά στο Μάτι - Νέες αποκαλύψεις: Η πυροσβεστική ήξερε για νεκρούς πριν την σύσκεψη με Τσίπρα"

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά του Νετανιάχου, 3 ημέρες πριν τις κάλπες

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν απόψε στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας την παραίτηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, έξω από την επίσημη κατοικία του απερχόμενου πρωθυπουργού, ο οποίος παίζει το πολιτικό μέλλον του στις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης, τις τέταρτες σε διάστημα δύο ετών.

Από τον Ιούνιο του 2020 οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται τακτικά στην οδό Μπάλφουρ για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στον Νετανιάχου, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ που κυβερνά αδιαλείπτως εδώ και 12 χρόνια. Ο 71χρονος Νετανιάχου είναι επίσης ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη για διαφθορά, σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις. Ο ίδιος διακηρύσσει την αθωότητά του.

Τους τελευταίους μήνες το κίνημα εναντίον του Νετανιάχου κερδίζει έδαφος και η αποψινή διαδήλωση πιστεύεται ότι θα είναι μια από τις μεγαλύτερες. Η αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ να μην προσεγγίζουν στο χώρο της συγκέντρωσης και στους γύρω δρόμους.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη ταυτόχρονα με την εμβολιαστική, η επιτυχία της οποίας συνιστά ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα του απερχόμενου πρωθυπουργού. Σχεδόν το 50% των Ισραηλινών έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου 27-30 έδρες (σε σύνολο 120), ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει, μαζί με τους συμμάχους του, να συγκεντρώσει πλειοψηφία 61 εδρών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις τρεις προηγούμενες εκλογές, ο Νετανιάχου ήταν αντιμέτωπος με τον κεντρώο, πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, Μπένι Γκαντς. Έπειτα από τρεις εκλογικές διαδικασίες χωρίς ξεκάθαρο νικητή, οι δυο τους σχημάτισαν τελικά κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την άνοιξη του 2020, η οποία ωστόσο κατέρρευσε στις αρχές του χειμώνα.

Η δημοτικότητα του Γκαντς έκτοτε έχει μειωθεί σημαντικά και κυριότεροι αντίπαλοι του Νετανιάχου αυτή τη φορά είναι ο κεντρώος Γιαΐρ Λάπιντ και οι δεξιοί Γκίντεον Σάαρ και Ναφταλί Μπένετ.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά του Νετανιάχου, 3 ημέρες πριν τις κάλπες"

Μόσιαλος: Τι προτείνει για ασφαλές άνοιγμα - Τι δεν «πιάνουν» τα self tests

Τις προτάσεις του για ένα έξυπνο άνοιγμα παρουσίασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Η κατάσταση δεν είναι άσπρο μαύρο, θα πρέπει να σκεφτούμε ορθολογικά εδώ και νομίζω ότι υπάρχουν δόσεις μεγάλου ορθολογισμού στην τελευταία ανακοίνωση των μέτρων», σχολίασε ο καθηγητής σχετικά με τις «βαλβίδες εκτόνωσης» που αποφάσισε η κυβέρνηση όσον φορά το lockdown.

Όπως περιέγραψε στον ΣΚΑΙ, το «άνοιγμα» γίνεται με μικρά βήματα, πράγμα το οποίο είναι ορθό καθώς αυτή τη στιγμή πιέζεται εξαιρετικά το σύστημα υγείας, πράγμα που εάν συνεχιστεί ίσως μας οδηγήσει στο να μην αντέξει.

Από την στιγμή που ανοίγουν τα κομμωτήρια, θα μπορούσε να πει κανείς «γιατί δεν πάμε κι ένα βήμα παραπέρα» πρόσθεσε εξηγώντας πως θα μπορούσε να υπάρξει, κατά την εκτίμηση του, επαναλειτουργία του click away σε τοπικό επίπεδο, με την προυπόθεση ότι τα καταστήματα έχουν πρόσβαση από δρόμο.

«Εάν ανοίξουν τα καταστήματα σε επίπεδο δήμου, χωρίς την μετακίνηση, για την μια πρώτη εβδομάδα και συνεχίζουμε να μετράμε ευλαβικά το τι συμβαίνει σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας θα μπορούσε μετά η κυβέρνηση να σκεφτεί την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας» είπε συγκεκριμένα επισημαίνοντας εκτός των άλλων πως σε περιθώριο δύο εβδομάδων αλλάζουν επιπρόσθετα τα καιρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά το «άνοιγμα» σε σχολεία και εστίαση ο κ.Μόσιαλος σημείωσε πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την προυπόθεση πως αντέχει το σύστημα υγείας.

O κ.Μόσιαλος τόνισε πως κατά τη γνώμη του η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών από τις 18:00 στις 21:00 είναι σωστή κίνηση καθώς διαφορετικά συμπιέζεται η κινητικότητα σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να έχουμε ενδεχομένως και μεγαλύτερα προβλήματα με την διασπορά του ιού.

Αναλύοντας περαιτέρω τα του συστήματος υγείας, ο καθηγητής εκτίμησε πως χρειαζόμαστε πλέον ενιαία διοίκηση για το σύστημα υγείας.

Την ίδια ώρα, στο περιθώριο των εξελίξεων με την απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση δωρεάν self tests για τον κορωνοιό στους πολίτες, ο κ.Μόσιαλος τόνισε πως αυτό ήταν κάτι το οποίο ζητούσε η επιστημονική κοινότητα επί μήνες εντούτοις επεσήμανε ενδεχόμενους - παγίδες για αυτά.

«Πέρα από την χρησιμότητα, που θα πούμε ναι, υπάρχουν δύο ερωτήματα» είπε συγκεκριμένα. «Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα;» διερωτήθηκε τονίζοντας πως αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτά έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή άλλοι αξιόπιστοι οργανισμοί.

Ταυτόχρονα σημαντικό ερώτημα για τον κο Μόσιαλο είναι και η εγκυρότητα τους, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί όπως είπε για το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών τεστ αφού μετά το self test γίνονται επανάληψη με μοριακά.

Από εκεί και πέρα, δήλωσε, το ερώτημα είναι εάν μας δίνουν πολλά ψευδώς αρνητικά και με αυτή την έννοια υπάρχει χαλαρότητα σε κάποιον που πάσχει από κορωνοιό και νομίζει ότι δεν πάσχει.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς» είπε παράλληλα και πρόσθεσε πως επίσης αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες.

«Επομένως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο» συνόψισε ο κος Μόσιαλος επισημαίνοντας εν κατακλείδι ότι σε κάθε περίπτωση είναι θεμιτό να γνωρίζουμε και τα όρια μην νομίζοντας ότι θα λυθούν τα προβλήματα με αυτό.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μόσιαλος: Τι προτείνει για ασφαλές άνοιγμα - Τι δεν «πιάνουν» τα self tests"

Βολές Κικίλια για ιδιώτες γιατρούς ένα βήμα πριν την επιστράτευση: «Δε μπορώ να φανταστώ γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει»

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου το νοσοκομείο “Γεννηματάς”, όπου δίνεται μεγάλη μάχη κατά του κορονοϊού, με δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους. 

Μετά την επίσκεψη, ο Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι γιατροί, τονίζοντας ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι “πάνω απ΄όλους και από όλα”.

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για βοήθεια με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επιστράτευση. 

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά: 

“Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη”.

Η δήλωση του Βασίλη Κικίλια

“Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη”.

Θυμίζουμε ότι το μεσημέρι, έληξε χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλη της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο υπουργός δεν πήρε τις επιθυμητές απαντήσεις στην έκκλησή του για την ενίσχυση του ΕΣΥ, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων. 
Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Παρασκευής, έληξε η διορία του 48ωρου που είχε δώσει ο Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

Η αντίδραση των γιατρών

Νωρίτερα το Σάββατο, υπήρξε αντίδραση από τον ιατρικό σύλλογο Αθήνας, στο ενδεχόμενο (ακόμα εκείνη την ώρα), της επιστράτευσης.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, με «διπλωματικό» τρόπο σημείωσε πως το ιατρικό σώμα ενωμένο απαντά στην επιστράτευση με συστράτευση. «Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα. Δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βολές Κικίλια για ιδιώτες γιατρούς ένα βήμα πριν την επιστράτευση: «Δε μπορώ να φανταστώ γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει»"

Ετοιμάζει φύλλα πορείας η κυβέρνηση για τους ιδιώτες γιατρούς - Δεν πάνε στα νοσοκομεία

«Ante portas» φαίνεται ότι βρίσκεται η ανακοίνωση της επιστράτευσης των γιατρών από την κυβέρνηση την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά από τον κορωνοϊό. Τη μέρα που σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασηλωνημένων (672) η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τους ιατρικούς συλλόγους οδηγήθηκε σε «ναυάγιο». 

Μάλιστα όπως έγραφε νωρίτερα το Σάββατο το protothema.gr από τους 200 γιατρούς που είχαν ζητηθεί από την πολιτεία προσφέρθηκαν μόνο 50. Έτσι πλέον θεωρείται πιθανή η απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, που συμμετείχαν στην σημερινή τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ανταπόκριση των συγκεκριμένων ειδικευμένων γιατρών είναι χαμηλή λόγω κενών στη σχετική διαδικασία. Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν συμβάσεις και συγκεκριμένα έγγραφα που να αποσαφηνίζουν ρητά τις υποχρεώσεις των γιατρών και τις αρμοδιότητες τους μέσα στο ΕΣΥ που καλούνται να υπηρετήσουν. 

Πολλοί γιατροί διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις διότι θεωρούν πως μένουν ακάλυπτοι για τυχόν ιατρικά λάθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης παροχής υπηρεσιών τους στο σύστημα δημόσιας υγείας. Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα.

Πώς θα γίνει η επιστράτευση των γιατρών

Το Σύστημα Υγείας ως γνωστόν έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 50 γιατροί που θα αποκομίσουν και τα χρηματικά οφέλη που προβλέπει το κάλεσμα.

Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άλλοι 150 γιατροί και μάλιστα άμεσα, αφού τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, τόσο λόγω των νέων εισαγωγών όσο και λόγω απουσίας υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορωνοϊό.

Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας, δίνοντας χρόνο στους ιδιώτες γιατρούς δεν κάνει πράξη την προειδοποίηση της περασμένης Τετάρτης για 48ωρη προθεσμία εθελοντικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που λήγει σήμερα Παρασκευή. Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι, σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοι τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με 2.000 συναδέλφους του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων πως ««στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση" αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι "δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό.

Eνωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα. Δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ετοιμάζει φύλλα πορείας η κυβέρνηση για τους ιδιώτες γιατρούς - Δεν πάνε στα νοσοκομεία"

Απίστευτο: Οι δυνάμεις ασφαλείας επέβαλαν πρόστιμο σε πολίτη γιατί πήγε... βόλτα στην αυλή του σπιτιού του!

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η μετακίνηση των πολιτών διώκεται ποινικά». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της οικογένειας η οποία βρέθηκε…μπλεγμένη με τις αρχές το προηγούμενο Σαββατοκύριο εξαιτίας «ιδιωτικής συνάθροισης».

Ο ίδιος προχώρησε σε ενστάσεις για τα πρόστιμα που έπεσαν τόσο στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού όσο και στον σύζυγό της, αλλά και για τον τρόπο που φέρθηκαν οι αστυνομικές αρχές στους δύο πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γιάντσιο, αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ συμπεριφέρθηκαν στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου σαν…εγκληματία, παίρνοντάς της αποτυπώματα και συλλαμβάνοντάς την!

Μάλιστα σαν να μην έφτανε αυτό, ο δικηγόρος του ζεύγους κατήγγειλε στο τοπικό κανάλι των Σερρών «Επιλογές» πως οι αρχές βεβαίωσαν πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση στον σύζυγο της ιδιοκτήτριας, που όμως βρισκόταν…στην αυλή του σπιτιού του!

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παράλογα που συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2021, όπου απαιτείται ακόμα από τους πολίτες μόλις βγαίνουν από το σπίτι τους να ενημερώνουν το κράτος για το που πάνε:

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Οι δυνάμεις ασφαλείας επέβαλαν πρόστιμο σε πολίτη γιατί πήγε... βόλτα στην αυλή του σπιτιού του!"

Κορωνοϊός: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα self-test

Πληροφορίες και διευκρινίσεις για τα νέα self-test και τη χρήση τους, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το self-test που προωθεί -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- μαζικά, πρώτη δωρεάν η Ελλάδα, έδωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό, δωρεάν τεστ αντιγόνου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Απριλίου οι πολίτες πραγματοποιώντας, μάλιστα, οι ίδιοι την εξέταση. Πρόκειται για το νέο εργαλείο που εντάσσει η χώρα μας, στη μάχη κατά της πανδημίας.
Αυτό δε που έχει ξεχωριστή σημασία είναι ότι η Ελλάδα καθιερώνει πρώτη πανευρωπαϊκά την εύκολη διάθεση και ευρύτατη χρήση αυτών των test για την εβδομαδιαία αυτοπαρακολούθηση των πολιτών, εύκολα και δωρεάν. Έτσι, κάθε πολίτης που επιθυμεί, θα μπορεί να παραλαμβάνει με τον ΑΜΚΑ του, από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν test κάθε εβδομάδα.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι τα rapid test θα βοηθήσουν δυνητικά στην πραγματοποίηση εκατομμυρίων test, τα οποία θα προστεθούν στα τεστ που γίνονται καθημερινά και θα επιτρέψουν την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και βέβαια την πρόληψη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, μαζί με το self-test, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως του αποτελέσματος.
Αναλυτικά χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τα self-test που προωθεί πρώτη μαζικά και δωρεάν η Ελλάδα:

1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;
Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια των τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.

2. Είναι αξιόπιστο το τεστ;
Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;
Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή Υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;
Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;
Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

6. Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;
Απαντήθηκε παραπάνω.

7. Πληρώνω για το τεστ;
Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

8. Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;
Απαντήθηκε παραπάνω.

9. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;
Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία Υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

10. Είναι διαφορετικά τα self-test από τα rapid test;
Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

11. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;
Είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

12. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;
Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα self-test"

Γ. Πατούλης: Στην επιστράτευση απαντάμε με συστράτευση

"Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση" αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι "δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό".

Ο κ. Πατούλης προσθέτει ότι "ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα". 

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι "δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές".

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Πατούλης: Στην επιστράτευση απαντάμε με συστράτευση"

Οι ΛΟΑΤΚΙ Ελλάδας έβαλαν τη σημαία τους σε πίνακα για το 1821 - Αντιδράσεις βουλευτών

Την αντίδραση αρκετών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η ενέργεια του ΛΟΑΤΚΙ συνδέσμου να αναρτήσει στο facebook εικόνα με παραποιημένο τον πίνακα «Όρκος των αγωνιστών» του Θεόδωρου Βρυζάκη.

Οι ΛΟΑΤΚΙ Ελλάδας αφαίρεσαν τη σημαία της επανάστασης του 1821 από τον γνωστό πίνακα και τοποθέτησαν στην θέση της την πολύχρωμη σημαία της κοινότητάς τους.

Υπενθυμίζεται πως ο πίνακας «Ορκος των αγωνιστών», ο οποίος φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη, εμφανίζει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να ευλογεί την σημαία της επανάστασης.

Το κείμενο που συνόδευσε την ανάρτηση των ΛΟΑΤΚΙ αναφέρει: «Η κάθε γενιά, σε κάθε εποχή, δίνει έναν δικό της αγώνα, από την επανάσταση του 2021 ως το me too ως την απόκτηση των αυτονόητων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει καταπάτηση υπάρχει εξέγερση και επανάσταση».

Απο την άλλη πλευρά ο βουλευτής Α’ Αθήνας Θάνος Πλεύρης έγραψε το twitter «Φαντάζομαι ο επίσημος σύνδεσμος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θα καταδικάσει άμεσα την παραποίηση του Ιερού Συμβόλου της Επανάστασης. Η εικόνα αυτή συνιστά βάναυση προσβολή σε όλους τους Έλληνες και στη μνήμη όλων όσων μας χάρισαν την ελευθερία».

Ο βουλετής Β’ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος ανάρτησε σχόλιο γράφοντας «Ο δίκαιος αγώνας για τα κοινωνικά δικαιώματα αλλοιώνεται όταν αντί σοβαρών προτάσεων και διαλόγου περνάει στο στάδιο του απλού εντυπωσιασμού. Σεβασμός κι αγώνας για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τα δικαιώματά της στη χώρα μας.Σεβασμός όμως και στα σύμβολα του έθνους και της Ορθοδοξίας».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης αναρτώντας την αυθεντική εικόνα, σχολίασε: «Είναι γνωστό εδώ και χρόνια οτι υποστηρίζω την ισονομία όλων των συμπολιτών μας. Όμως αυτή τη φορά η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έσφαλε διπλά. Ο παραποιημένος πίνακας του Βρυζάκη με την ελληνική σημαία όπως αυτή ευλογείται από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό εντός της εκκλησίας και η οποία αντικαταστάθηκε με τη σημαία του ουρανίου τόξου ειναι διπλά εσφαλμένος και προσβλητικός. Γιατί δείχνει ότι όσοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη ισονομίας τους, δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι αυτή η παραποιημένη εικόνα συμβολίζει την έλλειψη ισονομίας σε βάρος ημών των υπολοίπων. Γιατί ο αγώνας της επανάστασης του 1821 ήταν εθνικός δεν αφορούσε τη μία ή την άλλη κοινωνική τάξη, ήταν ιερός αγώνας στην αντιπαλότητα των Ελλήνων με τους δυνάστες Τούρκους. Έτσι η παραποιημένη σημαία προσβάλλει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν αγωνίστηκαν με βάση τη μία ή την άλλη επιμέρους ταυτότητά τους αλλά με βάση την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα. Και αυτό το τελευταίο, η θρησκευτική δηλαδή ταυτότητα, να το θυμόμαστε, γιατί η ελληνική επανάσταση αντίθετα με άλλες χώρες της Ευρώπης δεν ηταν αμιγώς εθνική αλλά εθνικοθρησκευτική. Η επανάσταση του 1821 ήταν μια ελληνοορθόδοξη επανάσταση και αυτό είναι το δεύτερο ακριβώς σημείο που κάνει την παραποιημένη εικόνα διπλά προσβλητική. Και δεν λέω ο καθένας έχει τις απόψεις του, είναι σεβαστές, δημοκρατία έχουμε, αλλά ακριβώς η ελευθερία της έκφρασης προυποθέτει να σέβεσαι τη διαφορετική άποψη. Και το να τοποθετείς τη σημαία του ουράνιου τόξου μέσα σε μία εκκλησία δείχνει πως δεν σέβεσαι τη διαφορετική άποψη από την ανάποδη. Τί θα λέγαμε αν στην ίδια εικόνα είχαν κάποιοι βάλει μία σημαία με τη μουσουλμανική ημισέληνο; Εκτός από άσχετη μία τέτοια εικόνα θα ήταν και σκόπιμα προσβλητική σε όσους έχουν άλλο φρόνημα. Με μια λέξη ήταν μεγάλο φάουλ. Όσοι ζητάνε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα πρέπει πρωτίστως να μάθουν να τη σέβονται οι ίδιοι».

Για προσβολή κάνει λόγο και ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης: «Ντροπή!!! Θέλω να πιστεύω ότι ο επίσημος σύνδεσμος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα πάρει θέση καταδικάζοντας αυτή την προσβολή στη μνήμη και στην Ιστορία των Ελλήνων. Η παραποίηση του Ιερού Συμβόλου της Επαναστάσεως προσβάλλει όλους τους Έλληνες» .

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι ΛΟΑΤΚΙ Ελλάδας έβαλαν τη σημαία τους σε πίνακα για το 1821 - Αντιδράσεις βουλευτών"

Γιατί δεν ανταποκρίνονται οι γιατροί στην έκκληση Κικίλια

Για απουσία σχεδίου από το υπουργείο Υγείας στο θέμα της αξιοποίησης γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα, κάνει λόγο ο Γιώργος Ελευθερίου.

Μιλώντας στο Iatronet, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) θεωρεί πως οι γιατροί δεν μπορούν να δείξουν προθυμία, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με άγνωστους παράγοντες. Εκτιμά πως πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα υποχρεωθούν να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο το Σαββατο, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει πραγματοποιήσει επαφές με τα προεδρεία μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων. Κατά τα φαινόμενα, η επικοινωνία ήταν άκαρπη και εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο επίταξης υπηρεσιών από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Η έκκληση του Βασίλη Κικίλια να βρεθούν 200 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα που θα καλύψουν κενά του ΕΣΥ, δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) μόλις 50 γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων έχουν προσφερθεί στην Αττική.

"Οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, από την πρώτη στιγμή της επιδημίας", λέει στο Iatronet ο Γιώργος Ελευθερίου, για να σημειώσει: "Από το πρώτο κύμα, ήταν εκείνοι που συγκρατούσαν τον κόσμο να μην πάει στα νοσοκομεία. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας αποτελεί την πρώτη γραμμή του συστήματος".

Ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ τονίζει πως από τα 3.000 έως 3.500 νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά, ελάχιστα εντοπίζονται στα νοσοκομεία. Τα περισσότερα παραμένουν στο σπίτι και βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον γιατρό τους: "Αφαιρώντας γιατρούς από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αποδυναμώνουμε το οχυρό. Πού θα απευθυνθούν οι ασθενείς όταν οι γιατροί θα έχουν πάει στα νοσοκομεία; Πού θα τούς βρούν;", αναρωτιέται.

Εξηγεί πως κάθε γενικός γιατρός έχει 1.500 ασθενείς ως πληθυσμό αναφοράς: "Στους 200 γιατρούς που το υπουργείο ζητεί να πάνε στα νοσοκομεία, αναλογούν 300.000 ασθενείς. Σε ποιο σύστημα θα παραπέμψουμε αυτούς τους ασθενείς";

Ιδιωτικά νοσοκομεία

Σε αποδυνάμωση - σημειώνει - οδηγούνται και τα ιδιωτικά νοσοκομεία: "Πολλοί από τους συγκεκριμένους γιατρούς έχουν ιδιωτικό ιατρείο και εργάζονται σε μεγάλα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα. Αν αποσυρθούν από κάθε ιδιωτικό νοσοκομείο 5 ή 6 πνευμονολόγοι, πώς θα υλοποιηθεί η προσπάθεια στήριξης του ΕΣΥ που έχει αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας; Πώς θα αντεπεξέλθει το ιδιωτικό νοσοκομείο στην αυξημένη ζήτηση που προκαλεί η CoViD-19";

Για τα οικονομικά κίνητρα, αναφέρει πως οι γιατροί δεν τα αντιμετωπίζουν καθόλου ή τα αντιμετωπίζουν τελευταία: "Ζητούμε να καλυφθούν οι γιατροί για αστική ευθύνη. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ασθενής κατά γιατρού, να δικαιωθεί και στη συνέχεια το νοσοκομείο να ζητήσει από τον γιατρό το ποσό που τού έχει δώσει ως αποζημίωση ή και περισσότερα χρήματα. Να μπει, τελικά, μέσα ο γιατρός του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συνέβαλε στη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου"...

Κλείνουν ιατρεία

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα, είναι το ότι οι γιατροί - από τους οποίους ζητείται να συνδράμουν - δεν κάθονται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ελευθερίου, για να εξηγήσει:

"Εργάζονται, για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Στην περίπτωση που υποχρεωθούν σε οκτάωρη καθημερινή απασχόληση σε ένα νοσοκομείο, που απέχει σημαντικά από την έδρα τους, θα αναγκαστούν να κλείσουν το ιατρείο. Με δεδομένο το ότι όλες οι δομές Υγείας εντάσσονται σε μία Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), είναι σαφές πως ένας γιατρός από την Αττική μπορεί να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε πόλη.

Ακόμη και εάν δεν συμβεί αυτό, τι θα γίνει με όσους εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Πώς θα απασχοληθούν παράλληλα σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα; Πώς θα κάνουν δύο οκτάωρα την ημέρα σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία; Το πιθανότερο είναι πως θα χάσουν τη δουλειά τους.

Σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, το υπουργείο Υγείας δεν δίνει απαντήσεις. Δεν έχει καταθέσει στους Ιατρικούς Συλλόγους σχέδιο εφαρμογής. Πώς περιμένουν προθυμία από τους γιατρούς, όταν δεν γνωρίζουν που και πώς θα πάνε";

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί δεν ανταποκρίνονται οι γιατροί στην έκκληση Κικίλια"

Κορωνοϊός: Στα 2.535 τα νέα κρούσματα - 60 θάνατοι - 672 διασωληνωμένοι

Την έκθεση με τα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου αναφορικά με την πανδημία της Covid-19 στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Για μία ακόμη ημέρα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών (672), ενώ οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 2.535. Σε υψηλό επίπεδο και οι θάνατοι, καθώς άλλοι 60 ασθενείς κατέληξαν από τις επιπλοκές της Covid-19.

Η Αθήνα βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας, με 1.237 νέες μολύνσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% επί του συνόλου. Βαρύ το φορτίο και στη Θεσσαλονίκη, με 252 νέες διαπιστωμένες περιπτώσεις Covid-19.

Συνολικά διεξήχθησαν 51.058 τεστ, εκ των οποίων τα 17.681 ήταν μοριακά και τα 33.377 rapid.

Πιο αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ: 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.535, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.362 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.421 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.572 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 513 (ημερήσια μεταβολή +1.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 469 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Πιο συγκεκριμένα η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:

160 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

156 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

186 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

89 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

318 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

117 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

196 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

15 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

252 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

24 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

8 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

138 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

13 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

5 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

24 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

31 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

24 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

30 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

10 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

67 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

38 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

83 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Λήμνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε Πάρου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

8 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου

26 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε.Σποράδων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

23 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε Φωκίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

29 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

16 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου

49 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.535 τα νέα κρούσματα - 60 θάνατοι - 672 διασωληνωμένοι"

Ερευνητές βρήκαν τι προκαλεί εγκεφαλικές θρομβώσεις μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Γερμανοί και Νορβηγοί ερευνητές υποστηρίζουν, ότι ανακάλυψαν την αιτιώδη σχέση των εγκεφαλικών θρομβώσεων, που εμφανίζονται σπάνια, με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του ο Andreas Greinacher, επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Κλινικής Greιsfwfald στη Γερμανία "για τη δημιουργία θρομβώσεων ευθύνονται ορισμένα αντιγόνα, τα οποία προκαλούνται λόγω ισχυρής ανοσοαπόκρισης στο εμβόλιο". Συμπλήρωσε δε, ότι "τέτοιες παρενέργειες εμφανίζονται πάρα πολύ σπάνια".

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και Νορβηγοί επιστήμονες. Ο Pål André Holme, καθηγητής αιματολογίας και επικεφαλής ιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, ο οποίος ηγήθηκε μιας σχετικής έρευνας, δήλωσε ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει ένα αντίσωμα.

Στη Γερμανία καταγράφηκαν 13 περιπτώσεις σοβαρής εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVST) μεταξύ 1,6 εκατομμυρίων ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca. Δώδεκα ασθενείς ήταν γυναίκες και τρεις πέθαναν. Οι Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι συντονίστηκαν με συναδέλφους τους στην Αυστρία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία, δήλωσαν ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα 4 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, όπως πονοκεφάλους, ζάλη ή μειωμένη όραση, θα μπορούσαν να διαγνωστούν γρήγορα με εξέταση αίματος.

Ο καθηγητής Greinacher είπε, ότι "οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται το εμβόλιο". "Πολύ λίγοι άνθρωποι θα αναπτύξουν αυτήν την επιπλοκή", δήλωσε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι "αν όμως συμβεί, ξέρουμε τώρα πώς να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς".

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερευνητές βρήκαν τι προκαλεί εγκεφαλικές θρομβώσεις μετά το εμβόλιο της AstraZeneca"

Nordic Monitor: Αποκάλυψη για τουρκικό σχέδιο κατάληψης νησιών και νησίδων στο Αιγαίο

Σε μία σημαντική αποκάλυψη, προχώρησε το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, που αποτελεί «κόκκινο» πανί για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Με τίτλο «Η Τουρκία σχεδιάζει να εισβάλει σε 131 νησιά του Αιγαίου νησίδες και σχηματισμούς που θεωρούνται αμφισβητούμενα», το Nordic Monitor, αποκαλύπτει τουρκικό εμπιστευτικό έγγραφο, σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές Ε.Δ. έχουν προχωρήσει σε σχέδιο για την κατάληψη ελληνικών νησιών και νησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, που Άγκυρα επιχειρεί μεθοδικά να «γκριζάρει» τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόρρητη παρουσίαση PowerPoint, που αποτελείται από 16 διαφάνειες και περιλαμβάνει χάρτες με τις αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος και φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από την τουρκική Ακαδημία πολέμου.

 nordic-monitor-1

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το επίμαχο PowerPoint, αποτελεί μέρος μελέτη που εστίαζε στο συντονισμό μεταξύ των σωμάτων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, καταγράφοντας τις πιθανότητες που είχε ο καθένας απέναντι στον άλλον σε μία σειρά από διενέξεις στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο. Η παρουσίαση αναφέρει το πως ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί προκειμένου να καταλάβει τα νησιά και νησίδες, μ’ ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.

Τα αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες είναι τα εξής: 3 στην τοποθεσία Ζουράφα, 13 στις Οινούσσες, 21 στη Θύμενα, 18 στους Αρκιούς, 15 στην Ψέριμο, 12 στην Καλόλιμνο, 2 στο Φαρμακονήσι, 10 στο Γυαλί, 2 στην Στρογγυλή, 11 στην Λέβιθα και 24 τοποθεσίες γύρω από την Κρήτη.

nordic-monitor-12
 

Η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση στα Ίμια η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου του 1996. Όπως αναφέρει, με νόημα «η κρίση των Ιμίων κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες δυνάμεις Θα ήταν το κλειδί στις επιχειρήσεις σε μελλοντικές έντασης τύπου Ιμίων με την Ελλάδα». Τόσο η διοίκηση ειδικών δυνάμεων που ελέγχεται άμεσα από το Γενικό Επιτελείο όσο και η επίλεκτη μονάδα του τουρκικού ναυτικού SAT, προγραμματίζεται να κινητοποιηθούν ξεχωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα με ταχύπλοα ή στον αέρα για τον έλεγχο των νησιών και νησίδων που είναι στο στόχαστρο.

Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν με την κάλυψη της πυροσβεστικής δύναμης από την αεροπορία από τις τακτικές φρεγάτες και το πυροβολικό από την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρη επιχείρηση θα συντονίζεται από μία κοινή εντολή ειδικών επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί με το όνομα Ενοποιημένη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

 nordic-monitor-16

 Το δίκτυο Nordic Research and Monitoring λειτουργεί με την ίδια λογική του WikiLeaks, δημοσιοποιώντας έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, που αφορούν κυρίως τη σημερινή Τουρκία. Το Nordic Research and Monitoring, καλύπτει θέματα για θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην σημερινή Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αποτελεί «κόκκινο» πανί για τον Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει κατά καιρούς, μέσα από τη σελίδα που διαχειρίζεται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Nordic Monitor: Αποκάλυψη για τουρκικό σχέδιο κατάληψης νησιών και νησίδων στο Αιγαίο"

Καιρός αύριο: «Αγριεμένος» με βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίζει

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (21.03.2021). Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες. Θα συνεχιστούν και οι κατά τόπους χιονοπτώσεις στα βουνά.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί εντάσεως 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα στο Ιόνιο σε δυτικούς.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές βροχές που το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες.
Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, που κατά διαστήματα στη δυτική Μακεδονία θα είναι πυκνές και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές και εκ νέου από τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, οι οποίες στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Στη δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις με παροδικές βροχές που τη νύχτα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί, στρεφόμενοι τη νύχτα στο Ιόνιο σε δυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 και στα βόρεια έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι τη νύχτα σε νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 και στα βόρεια έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Αγριεμένος» με βροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίζει"

Η Δανία ανέφερε θρομβώσεις σε δυο υγειονομικούς μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Δανία ανέφερε σήμερα δύο περιπτώσεις επιπλοκών μελών του νοσοκομειακού προσωπικού, με θρόμβους στο αίμα και εγκεφαλική αιμορραγία, μετά τη λήψη δόσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Η αρμόδια αρχή διαχείρισης του συστήματος υγείας στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε ότι ένα από τα δύο μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού πέθανε, ενώ και οι δύο νοσοκομειακοί είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χρονική περίοδο μικρότερη των 14 ημερών, πριν αρρωστήσουν.

Η Υγειονομική Υπηρεσία της Δανίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε δύο αναφορές «σοβαρών περιστατικών» χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Δανία ανέφερε θρομβώσεις σε δυο υγειονομικούς μετά το εμβόλιο της AstraZeneca"

Κορονοϊός: Η ΕΕ απειλεί να αποκλείσει τις εξαγωγές από το έδαφός της του εμβολίου της AstraZeneca

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε σήμερα με αποκλεισμό των εξαγωγών του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει πρώτα τις παραδόσεις της.

"Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: Σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη, προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες", δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke. "Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι", πρόσθεσε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, απευθύνοντας μια σαφή προειδοποίηση, και υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα των παραδόσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι θα ενεργοποιήσει διαδικασία, που προβλέπεται από το συμβόλαιο για την επίλυση της διένεξης με την AstraZeneca, της οποίας οι παραδόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι σαφώς κατώτερες των αριθμών που προβλέπονταν αρχικά.

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων που έχει συνάψει η ΕΕ. Κάθε πλευρά έχει τη δυνατότητα να αποστείλει επιστολή στην άλλη πλευρά για να την καλέσει να συμμετάσχει σε διαδικασία επίλυσης της διένεξης, η οποία γίνεται 20 ημέρες αργότερα ανάμεσα στα εκτελεστικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρείας.

Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει το δεύτερο τρίμηνο 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19, πολύ λιγότερες από τις 180 εκατομμύρια για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο συμβόλαιο που υπέγραψε με την ΕΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Η ΕΕ απειλεί να αποκλείσει τις εξαγωγές από το έδαφός της του εμβολίου της AstraZeneca"

Πέτσας: Επιστράτευση ιδιωτών ιατρών εάν η εθελοντική προσφορά είναι μικρή

Το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών και υπηρεσιών για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η εθελοντική προσφορά δεν είναι επαρκής, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όποτε χρειάζεται, θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όταν φτάνουμε, όμως, σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε», τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέτσας: Επιστράτευση ιδιωτών ιατρών εάν η εθελοντική προσφορά είναι μικρή"

Τραγωδία στην Κρήτη : Ιερέας, σύζυγος και κουνιάδα πέθαναν από κορωνοϊό

Μια οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε στο χωριό Ευαγγελισμός του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Ο 84χρονος ιερέας του χωριού, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό άφησε την τελευταία του πνοή στις 4:50 το απόγευμα της Παρασκευής, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid του Βενιζελείου Νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

Θετική στον κορωνοϊό είχε βρεθεί και η πρεσβυτέρα, αλλά και τα δύο τους παιδιά.

Μάλιστα, λίγες ημέρες νωρίτερα, η 86χρονη πρεσβυτέρα εξέπνευσε τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου στην Κλινική Covid του Βενιζελείου.

Την ίδια στιγμή, τη δική του πολυήμερη «μάχη» με τον κορωνοϊό δίνει διασωληνωμένος σε ΜΕΘ και ο γιος της οικογένειας.

Σημειώνεται πως τραγικό πρόσωπο είναι η κόρη της οικογένειας, η οποία μεν νόσησε και εκείνη από κορωνοϊό, ωστόσο κατάφερε να αναρρώσει και, τελικά, είδε τους αγαπημένους της γονείς να «φεύγουν» από τη ζωή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρώτος θάνατος που είχε καταγραφεί στο οικογενειακό περιβάλλον του ιερέα ήταν της κουνιάδας του.

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Κρήτη : Ιερέας, σύζυγος και κουνιάδα πέθαναν από κορωνοϊό"

Lockdown: Τι αλλάζει στα ραντεβού σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής άκρων από την Δευτέρα

Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής άκρων θα ανοίξουν τη Δευτέρα, με το υπουργείο Ανάπτυξης να δίνει διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα επαναλειτουργήσουν.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής άκρων σε άλλους δήμους, κατόπιν ραντεβού και η μετάβαση σε αυτά θα γίνεται με τον κωδικό 6 στο 13033.

«Από Δευτέρα 22/3 στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου “πολύ αυξημένου κινδύνου”, επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες των κομμωτηρίων & περιποίησης άκρων. Επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού, με βεβαίωση τύπου Β ή αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6», αναφέρει το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Twitter.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Lockdown: Τι αλλάζει στα ραντεβού σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής άκρων από την Δευτέρα"

Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι

Ένας σεισμός μεγέθους 7,2  Ρίχτερ «χτύπησε» τo απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) τις ακτές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, στην περιφέρεια Μιγιάγκι, ενώ εκδόθηκε, παράλληλα, προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο - AFP.

Η τοπική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα τα πρώτα κύματα, ύψους ενός μέτρου, ίσως κάνουν την εμφάνισή τους στις ακτές. Για τον σκοπό αυτό, συστήθηκε σε εκείνους που βρίσκονται κοντά σε παράκτιες περιοχές να μετακινηθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα.

Η προειδοποίηση για το τσουνάμι ήρθη περίπου μία ώρα αργότερα, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο NHK, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες μέχρι στιγμής για την πρόκληση τραυματισμών ή ζημιών.

Η δόνηση έγινε έντονα αισθητή και στην πρωτεύουσα του Τόκιο. Ο σεισμός αυτός σημειώθηκε σε περιοχές που είχαν ήδη πληγεί από την καταστροφή του 2011, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο NHK.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην ιαπωνική πρωτεύουσα

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι"

Κεραμέως: 5 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για το voucher των 200 ευρώ – Τι είπε για παράταση σχολικού έτους

Για το voucher των 200 ευρώ μίλησε η Νίκη Κεραμέως. Σε συνέντευξή της στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, επίσης, στο άνοιγμα των σχολείων και την παράταση της σχολικής χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά στο voucher των 200 ευρώ η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «τη Δευτέρα (22.03.2021) ανοίγει η εφαρμογή για τους προμηθευτές», σημειώνοντας πως για τους επωλεφούμενους – οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ – η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 5 Απριλίου.

Μίλησε για τη συμβολή της τηλεκπαίδευσης στην εκπαιδευτική διαδικασία τονίζοντας πως πρόκειται για προσωρινή λύση, αλλά και ως συμβολή στο άλμα της ψηφιοποίησης.

«Το πρόγραμμα έρχεται να χτίσει πάνω σε όλο αυτό, ώστε να μην είναι εφήμερο αλλά να λειτουργήσει προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση».

Για το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως δεν έχει γίνει ακόμα εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για γυμνάσια και λύκεια, καθώς αυτά έχουν μείνει κλειστά για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Για τη σχολική χρονιά δήλωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης δύο εβδομάδων μέσα στον Ιούνιο, προκειμένου να επιμηκυνθεί ο χρόνος της δια ζώσης εκπαίδευσης, ενώ διευκρίνισε πως οι διακοπές του Πάσχα θα γίνουν κανονικά.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο, η εξεταστέα ύλη έχει μειωθεί κατά 25% και οι παρελάσεις δε θα πραγματοποιηθούν, υποστήριξε η υπουργός.

Για τις απουσίες, δήλωσε πως όπου υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, αυτές δεν προσμετρώνται, ενώ για παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που μένουν με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, υπάρχει ειδικό καθεστώς.

Τέλος, επισήμανε πως έχει προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία και στους μαθητές άνω των 16 ετών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: 5 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για το voucher των 200 ευρώ – Τι είπε για παράταση σχολικού έτους"

Σούπερ μάρκετ: Νέο ωράριο – Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν

Νέες ώρες λειτουργίας, στο ωράριο των σούπερ μάρκετ, επιφέρουν οι αλλαγές στις ώρες στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες Παρασκευή.

Έτσι πλέον τα σούπερ μάρκετ θα ανοίγουν από τις 7 το πρωί και θα κλείνουν στις 8:30 το βράδυ, τόσο το Σάββατο, όσο και τις καθημερινές, αφού πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα..

Όπως αποφασίστηκε, το νέο ωράριο αφορά τα σούπερ μάρκετ σε όλη την χώρα, καθώς στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και στο «βαθύ κόκκινο», η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει πλέον από τις 9 το βράδυ και θα ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο ωράριο δεν ισχύει μόνο για τα σούπερ μάρκετ, αλλά και για τα καταστήματα τροφίμων γενικότερα, καθώς και για τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα, που θα κλείνουν επίσης στις 8.30 το βράδυ.

Η μετάβαση στα καταστήματα προμήθειας αγαθών γίνεται με την αποστολή SMS στο 13033 με τον αριθμό 2, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να ψωνίζουν μόνο εντός του δήμου τους ή σε απόσταση 2 χλμ από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σούπερ μάρκετ: Νέο ωράριο – Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν"

Κορωνοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη βρέθηκε για πρώτη φορά σε σκύλους και γάτες

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή Β.1.1.7 του κορωνοϊού, η οποία εντοπίσθηκε αρχικά στη Βρετανία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, φαίνεται πως δεν αποτελεί πρόβλημα αποκλειστικά για τους ανθρώπους, καθώς για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε επίσης σε σκύλους και γάτες, τόσο στην Ευρώπη (Βρετανία και Ιταλία), όσο και στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες. Είναι η πρώτη παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, η οποία ανακαλύπτεται σε ζώα.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν η εν λόγω παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη για τα ζώα, όπως υπάρχουν ενδείξεις πως συμβαίνει για τους ανθρώπους. Τα πρώτα κατοικίδια που βρέθηκαν στη Βρετανία με την εν λόγω παραλλαγή, έπασχαν από μυοκαρδίτιδα - φλεγμονή του καρδιακού ιστού, που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια - αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι γι' αυτό ευθύνεται η παραλλαγή του κορωνοϊού, σύμφωνα με το "Science".

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όντως ο κορωονοϊός προκαλεί αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο κτηνίατρος Σκοτ Βίζε του καναδικού Πανεπιστημίου του Γκουέλφ.

Παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει σχεδόν 123 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως, ελάχιστα κατοικίδια ζώα έχουν βρεθεί θετικά στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ίσως όμως επειδή δεν γίνονται σχεδόν καθόλου τεστ σε ζώα. Στις λίγες αυτές διαγνωσμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των ζώων ήσαν σχεδόν πάντα ήπια έως μηδαμινά και οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν μάλλον απίθανο τα κατοικίδια να παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Ίσως όμως με τη «βρετανική» παραλλαγή τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά, σύμφωνα με τον ιολόγο Ερίκ Λερουά του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος ειδικεύεται στις ζωονόσους και υπήρξε επικεφαλής μιας από τις δύο έρευνες που βρήκε την παραλλαγή Β.1.1.7 σε πέντε σκύλους και γάτες στη νοτιοανατολική Αγγλία και έκανε τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv.

Η δεύτερη έρευνα, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας, ανίχνευσε τη «βρετανική» παραλλαγή σε ένα σκύλο και μια γάτα στο ίδιο σπίτι, όπου ο ιδιοκτήτης είχε νωρίτερα διαγνωστεί θετικός για τον κορωνοϊό. Όλα τα κατοικίδια, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, έχουν ανακάμψει πλήρως, εκτός από μια γάτα που χρειάστηκε ευθανασία.

Ο Λερουά δήλωσε ότι παραμένει ασαφές κατά πόσο, σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό, η «βρετανική» παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από τους ανθρώπους στα ζώα ή το αντίστροφο. Προς το παρόν, ανέφερε, «είναι αδύνατο να ειπωθεί ότι τα κατοικίδια που μολύνονται με τη Β1.1.7, μπορεί να παίξουν πιο σοβαρό ρόλο στην πανδημία, πάντως αυτή η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί».

Ο Βίζε εκτιμά πως ούτε τα αμερικανικά ούτε τα βρετανικά ευρήματα πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχία ότι τα κατοικίδια μπορεί να μολύνουν τους ιδιοκτήτες τους. «Ο κίνδυνος να αποτελούν πηγή λοίμωξης, παραμένει πολύ χαμηλός. Αν ο σκύλος μου έχει κορωνοϊό, πιθανότατα τον κόλλησε από μένα. Κι εγώ είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνω την οικογένεια μου και τους γείτονες μου, προτού το κάνει ο σκύλος μου», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τις δύο δημοσιεύσεις, έγινε γνωστό, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ότι μια οκτάχρονη γάτα στην Ιταλία, βόρεια του Μιλάνου, διαγνώστηκε επίσης με τη «βρετανική» παραλλαγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη βρέθηκε για πρώτη φορά σε σκύλους και γάτες"

Λουράντος: Οι φαρμακοποιοί θα διενεργούν τα ατομικά τεστ με 15 ευρώ

Με αμοιβή και υπό προϋποθέσεις, θα διενεργούν οι φαρμακοποιοί τα ατομικά τεστ για τον κορωνοϊό, που εξήγγειλε την Παρασκευή ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία ελήφθη την Τετάρτη. Για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος, δηλώνοντας άγνοια για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

"Ως πρόεδρος του ΦΣΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΦΣ, δεν ενημερώθηκα ούτε καν ειδοποιήθηκα για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ή τις όποιες συζητησεις μεταξύ ΠΦΣ και υπουργείου Υγείας, σχετικά με την διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία", αναφέρει σε ανάρτησή του, για να σημειώσει:

Υπάρχει όμως σαφέστατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του δευτεροβάθμιου οργάνου (προχθές Τετάρτη), σύμφωνα με την οποία τα τεστ αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν μέσω των φαρμακείων με τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

  • Αγορά και πώληση του τεστ από τα φαρμακεία, όπως τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους.
  • Διενέργεια του τεστ στα φαρμακεία, εφόσον οι προϋποθέσεις είναι υλοποιήσιμες από όλα τα φαρμακεία και ασφαλείς για τους φαρμακοποιούς.
  • Υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την υπηρεσία αυτή (πλέον δηλαδή του κέρδους που προκύπτει από την πώληση).

Μάλιστα, κατά την διάρκεια της ενημερωσης, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΠΦΣ, ως παράδειγμα προς μίμηση, το μοντέλο της Κύπρου. Κατατέθηκε εκ μέρους του έγγραφο συμφωνίας του Παγκυπριακού Συλλόγου με την Κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο τα τεστ πραγματοποιούνται έξω από το φαρμακείο και με αμοιβή 20 ευρώ!

Τελικά, στον ΠΦΣ αποφασίστηκε, με ψήφους 13 έναντι 2, όλη αυτή διαδικασία, εάν και εφόσον κριθεί απόλυτα ασφαλής, να κοστολογηθεί τουλάχιστον στα 15 ευρώ και να μη γίνει απόκλιση αυτης της απόφασης.

Αποτελέσματα

Επικαλούμενος την ενημέρωση από τον ΠΦΣ, ο κ. Λουράντος τονίζει πως "σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση από την Κυβέρνηση να δοθούν αυτά τα τεστ, για να γίνονται ατομικά στο σπίτι από τους πολίτες. Και αυτό, επειδή η κυβέρνηση ήθελε να ελέγχει μέσω των φαρμακείων όλα τα αποτελέσματα των διενεργούμενων τεστ, με δηλώσεις σε ειδική πλατφόρμα και να έχει μια σαφή και ολοκληρωμένη αντίληψη της πορείας της πανδημίας".

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ εκτιμά πως με τις ανακοινώσεις Σκέρτσου, όλα αυτά ανατράπηκαν. Θέτει, δε, μία σειρά από ερωτήματα σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί:

  • Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ τα φαρμακεία; Δωρεάν ή με χονδρική τιμή;
  • Ποιος θα προμηθεύει τα φαρμακεία, το χονδρεμπόριο ή η Κυβέρνηση;
  • Υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε μεταξύ χονδρεμπορίου και Κυβέρνησης;
  • Πώς θα αποζημιώνονται τα φαρμακεία και από πού;
  • Με ποια κριτήρια θα δίνεται στα φαρμακεία οι απαραίτητες ποσότητες των τεστ; Ανάλογα με τον τζίρο τους στο χονδρεμπόριο ή με την τοποθεσία του φαρμακείου;
  • Πώς η Κυβέρνηση θα ελέγχει τα θετικά αποτελέσματα των τεστ όταν αυτά διενεργούνται ατομικά από τους πολίτες;
  • Θα είναι τεστ σιέλου ή επιχρίσματος; Και ποιος θα υποδεικνύει τον τρόπο χρησιμοποίησης τους;
  • Θα απογράφονται οι "αγορές" και οι "πωλήσεις" και σε ποια πλατφόρμα;

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, "μπαίνουμε σε ένα ολισθηρότατο μονοπάτι που μας αναγκάζουν να διανύσουμε, εν ονόματι μίας δήθεν συμμετοχής μας σε έναν ανύπαρκτο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας"...

Η ανακοίνωση του ΠΦΣ

Για το ίδιο θέμα, η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ανακοίνωσε το Σάββατο τα εξής:

"Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Υγείας.

Οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ, αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους".

Η ανάρτηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουράντος: Οι φαρμακοποιοί θα διενεργούν τα ατομικά τεστ με 15 ευρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news