facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Θεσσαλονίκη: Σε πλήρη λειτουργία τη Μ. Δευτέρα η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος»

Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος», όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης.

«Από την ημέρα που το υπουργείο Υγείας παρέλαβε το κτήριο και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, όλοι οι άνθρωποι του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου και ιδιαίτερα η διοικήτρια, Λιάνα Κουρτέλη- Ξουρή, ήταν καθημερινά σε μια προσπάθεια για την ομαλή μετάβαση από τον 9ο όροφο του Νοσοκομείου, με έμφαση στην ασφάλεια για τον ασθενή», επισήμανε ο ο διευθυντής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης και διευκρίνισε πως «σταδιακά, με λίγους ασθενείς στην αρχή και μια πολύ οργανωμένη διαδικασία μετάβασης, έχοντας ξεπεράσει ήδη τους 1.500 ασθενείς, έφτασε αύριο, να είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες μέχρι και σε 200 ασθενείς, σε καθημερινή βάση».

«Το ΕΣΥ αποδεικνύει ότι μπορεί επάξια να σταθεί στο ύψος μεγαλεπήβολων έργων και δωρεών. Απόδειξη ο υψηλός βαθμός συνεργασίας που επετεύχθη μετά την παράδοση της υπέροχης δωρεάς της Μαριάννας Λάτση στους χώρους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, όπου τόσο ο πρόεδρος της Ε. Φιλόπουλος όσο και ο -πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας και Θράκης Σ. Λάμπρου, έβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μας παραδώσουν ένα τόσο άρτιο έργο», υπογράμμισε η διοικήτρια του Θεαγενείου.

«Ευθύνη και καθήκον της 4ης ΥΠΕ και του ΑΝΘ ήταν να θέσουν σε λειτουργία τη Μονάδα, μεταφέροντας όλη τη λειτουργία του Διατομεακού Ημερήσιας Νοσηλείας στη νέα Μονάδα», τόνισε η ίδια και σημείωσε πως πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, υψηλής σπουδαιότητας, λαμβανομένου υπόψιν ότι το ΕΣΥ έχει ήδη εγκαταστήσει το πρώτο ρομποτικό διάλυσης κυτταροστατικών στη χώρα, ενώ ήδη αναμένεται να εγκατασταθεί και το δεύτερο.

«Το υπουργείο Υγείας και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, δίπλα σε αυτή την προσπάθεια από την πρώτη μέρα, έχουν μέχρι τώρα εγκρίνει 45 πιστώσεις επικουρικού προσωπικού, έχουν ολοκληρωθεί 30 προσλήψεις και αναμένεται άμεσα η ολοκλήρωση και άλλων, οι οποίες μαζί με τον σχεδιασμό για στοχευμένες προσθήκες σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, μαζί και με το έμπειρο και άρτια επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό του Νοσοκομείου, συνθέτουν μια δυνατή ομάδα, έτοιμη να σταθεί με αξιοπρέπεια δίπλα στους ασθενείς», διευκρίνισε ο κ. Τσαλικάκης.

Υπενθυμίζεται πως η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος» έχει τη δυναμική να εξυπηρετεί 35.000 ασθενείς ετησίως, εκτείνεται σε 1.800 τ.μ., διαθέτει συνολικά 41 θέσεις για διενέργεια χημειοθεραπειών (27 πολυθρόνες και 14 κλίνες), 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρο αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια, βοηθητικούς χώρους και ρομποτικό σύστημα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σε πλήρη λειτουργία τη Μ. Δευτέρα η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος»"

Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 443 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Νότια Αφρική προκάλεσαν 443 θανάτους, κυρίως στην περιοχή του Ντέρμπαν, μια πόλη-λιμάνι 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην ανατολική ακτή, σύμφωνα με νέο σημερινό απολογισμό των τοπικών αρχών, με δεκάδες ανθρώπους να φέρονται ακόμη ως αγνοούμενοι.

“Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 443”, δήλωσε ο υπουργός της επαρχίας ΚουαΖουλού-Νατάλ, Σίλε Ζικαλάλλα, σε συνέντευξη Τύπου. Περίπου 63 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Οι βροχές συνεχίζονται σε ορισμένες περιοχές αλλά δεν είναι τόσο σημαντικές όσο τις προηγούμενες ημέρες.

“Ο κίνδυνος πλημμυρών είναι μικρός στην ΚουαΖουλού Νατάλ σήμερα”, δήλωσε ο μετεωρολόγος Πουσελέτσο Μοφόκενγκ από το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. “Οι βροχές θα υποχωρήσουν πλήρως μέχρι την Τετάρτη και έως το τέλος της ερχόμενης εβομάδας”, είπε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 443 οι νεκροί από τις πλημμύρες"

Χειροπέδες σε νεαρούς που «έγδυναν» αυτοκίνητα Smart – Προσπάθησαν να ξεφύγουν και τράκαραν 4 οχήματα

Συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής δύο άτομα, 20 και 22 ετών τα οποία έκλεβαν εξαρτήματα από αυτοκίνητα Smart στα Νότια Προάστια, ενώ αναζητούνται οι συνεργοί τους.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορημένοι προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψη χωρίς όμως επιτυχία. Συγκεκριμένα, ο 20χρονος προσπάθησε να διαφύγει οδηγώντας με την όπισθεν το «επιχειρησιακό» του αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με 4 σταθμευμένα αυτοκίνητα και ένα περιπολικό, ενώ ο 22χρονος τρέχοντας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της εγκληματικής ομάδας, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ληστεία κατά συναυτουργία, απείθεια, υπεξαίρεση, βία κατά υπαλλήλων και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Η δράση της συμμορίας

Ειδικότερα και όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον από τον Ιανουάριο, εγκληματική ομάδα, με βασικά μέλη τον 20χρονο και τον 22χρονο, με διαρκή δράση, εναλλάσσοντας ανά περίπτωση τη σύνθεσή τους και έκλεβαν συστηματικά εξαρτήματα από «SMART» στις περιοχές Γλυφάδας και Ηλιούπολης, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, οι δράστες «χτυπούσαν» τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες όπου μετέβαιναν στα νότια προάστια αναζητώντας τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Μόλις τα εντόπιζαν τα «άνοιγαν» με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. Ακολούθως, αποσυναρμολογούσαν και αφαιρούσαν από το εσωτερικό των οχημάτων, εξαρτήματα – όργανα, όπως τιμόνια, στροφόμετρα και ρολόγια, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις εξωτερικά μέρη (προφυλακτήρες και φτερά).

Στις έρευνες που έγιναν στις κατοικίες των συλληφθέντων και στο «επιχειρησιακό» όχημά τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, τιμόνια και εξαρτήματα αυτοκινήτων (στροφόμετρα, ρολόγια και πλαστικά μέρη), διαρρηκτικά εργαλεία (κατσαβίδια και κόφτης) καθώς και συσκευασία, περιέχουσα κατεργασμένη κάνναβη σε μορφή σοκολάτας, μεικτού βάρους 4,8 γραμμαρίων και συσκευασία που περιείχε 4,6 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης.

Κατασχέθηκαν επίσης το «επιχειρησιακό» όχημα της σπείρας, καθώς και έτερο αυτοκίνητο, το νόμιμο κατοχής του οποίου ερευνάται.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα εξιχνιάστηκαν 17 περιπτώσεις κλοπών από αυτοκίνητα, ληστεία σε συνεργείο αυτοκινήτων, ληστρική κλοπή και κλοπή από πρατήριο υγρών καυσίμων

Οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν, κατά περίπτωση, για απείθεια, βία κατά υπαλλήλων και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό των συνεργών τους καθώς και την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, συνεχίζεται.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε νεαρούς που «έγδυναν» αυτοκίνητα Smart – Προσπάθησαν να ξεφύγουν και τράκαραν 4 οχήματα"

Απίστευτο τροχαίο με έναν νεκρό στην Πέτρου Ράλλη – Αυτοκίνητο έπεσε από την αερογέφυρα πάνω σε άλλο ΙΧ

Θανατηφόρο τροχαίο συνέβη τα ξημερώματα στην περιοχή της Νίκαιας με θύμα έναν 35χρονο οδηγό αυτοκινήτου.

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 33χρονος κατευθυνόταν, μέσω της αερογέφυρας που βρίσκεται στη συμβολή  των οδών Πέτρου Ράλλη και Θηβών, προς την Αθήνα.

Για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο του οχήματος, εξετράπη της πορείας του προσέκρουσε στα κιγκλιδώματα και έπεσε από την αερογέφυρα.

Η τρελή πορεία του αυτοκινήτου σταμάτησε σε παράδρομο της Γρηγορίου Λαμπράκη όταν προσγειώθηκε πάνω σε ένα άλλο αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 35χρονος ο οποίος τελικά έχασε τη ζωή του!

 Ο οδηγός του πρώτου οχήματος, τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί η Τροχαία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο τροχαίο με έναν νεκρό στην Πέτρου Ράλλη – Αυτοκίνητο έπεσε από την αερογέφυρα πάνω σε άλλο ΙΧ"

Καιρός αύριο: Με βροχές και ψύχρα μπαίνει η Μεγάλη Εβδομάδα

Περισσότερο χειμώνα θα θυμίζει αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, (18.04.2022) ο καιρός. Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία.

Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα, καθώς ο καιρός συνεχίζει τα… δικά του και η κακοκαιρία για την οποία προειδοποίησε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, θα επηρεάσει πολλές περιοχές.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους θα είναι ισχυρά μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας) και στην Πελοπόννησο, μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα περιοριστεί σταδιακά στα νοτιοανατολικά.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο θα φτάσει τους 14 με 16 βαθμούς ενώ στο νότιο Αιγαίο τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός αύριο

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και πιθανόν τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα ως τις πρωινές ώρες τοπικά στη Θράκη θα είναι ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο (πλην της Κέρκυρας) και στη δυτική Πελοπόννησο έως αργά το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα στην ανατολική Πελοπόννησο και μέχρι νωρίς το πρωί στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Στην Κρήτη δυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στις Κυκλάδες βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Στα νότια από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 08 έως 15 βαθμούς.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις πρωινές ώρες και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Με βροχές και ψύχρα μπαίνει η Μεγάλη Εβδομάδα"

Νέο επίδομα 300 ευρώ από τον ΟΑΕΔ – Ποιοι το δικαιούνται

Παρεμβάσεις αναμένονται στο μέτωπο της ανεργίας, καθώς όσοι άνεργοι πολίτες καταθέσουν ηλεκτρονικά το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, θα λάβουν επίδομα ύψους 300 ευρώ.

Με τον νέο νόμο δίνεται προτεραιότητα σε όσους είναι άνεργοι για περισσότερα από πέντε χρόνια προκειμένου να συντάξουν ατομικό σχέδιο δράσης. Με την ολοκλήρωση του οι άνεργοι θα παίρνουν άπαξ 300 ευρώ, δεσμεύονται όμως πως θα ακολουθήσουν τις συστάσεις του εργασιακού συμβούλου.

Αν αρνηθούν τρεις θέσεις εργασίας θα διαγράφονται για δύο χρόνια από το μητρώο ανέργων, ενώ για έξι μήνες θα διαγράφονται αν δεν πάρουν πιστοποίηση σε πρόγραμμα κατάρτισης που θα τους προταθεί.

Για τον ΟΑΕΔ η μεγάλη πρόκληση είναι η έλλειψη εργασιακών συμβούλων. Η αναλογία είναι ένας σύμβουλος για 1.180 ανέργους, ενώ στην Ευρώπη αναλογεί κατά μέσο όρο ένας εργασιακός σύμβουλος για 130 ανέργους.

Έχει ξεκινήσει η πρόσληψη 540 εργασιακών συμβούλων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης, ετοιμαζόμαστε για άλλες προσλήψεις” τόνισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Πρωτοψάλτης.

Εξάλλου, πρεμιέρα κάνει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας την 1η Ιουλίου. Θα ενεργοποιηθεί πρώτα σε τράπεζες και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Η κάρτα θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μαύρης εργασίας.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο επίδομα 300 ευρώ από τον ΟΑΕΔ – Ποιοι το δικαιούνται"

Εκδήλωση μνήμης για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

«Ο αγώνας των αδελφών μας Ποντίων και Αρμενίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων. Η αναγνώριση άλλωστε είναι ζήτημα ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης. Είναι οφειλόμενο μήνυμα της ανθρωπότητας ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 107ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., όπου παρέστη ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ακόμη ότι το μήνυμα αυτό «γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο τις ώρες αυτές που ο ουκρανικός λαός υφίσταται απερίγραπτες φρικαλεότητες, μαζικές εκτελέσεις, εξαναγκασμό στην προσφυγιά».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, από την πλευρά του, δήλωσε: «Διδασκόμαστε πολλά από τους αδελφούς μας Αρμένιους αναφορικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας του 1915. Αγωνιζόμαστε κι εμείς για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ευχόμαστε πολύ σύντομα να βρουν δικαίωση όλοι οι νεκροί εκείνων των καταραμένων χρόνων της δεκαετίας του ‘10 και του '20» και έκανε λόγο για παράλληλη πορεία Ελλήνων και Αρμενίων στη δημιουργία, αλλά και στον πόνο.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι κ. Καλαφάτης και Ζέρβας κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο μνημείο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Τζιτζικώστας:  Τιμούμε τα αθώα θύματα, τους μάρτυρες που βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν

«Ας μη φοβόμαστε την αλήθεια που οφείλουμε όλοι μας. Πρέπει να τονίσουμε την αδικία για να αναδείξουμε το δίκαιο. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι σε κάθε προσπάθεια παραβίασης και αμφισβήτησής τους. Πρέπει να σταθούμε απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος, για να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον», τόνισε, κατά τον χαιρετισμό του, στην κεντρική εκδήλωση για την 107η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

εικ1 

«Σήμερα εκπέμπουμε δύο καθαρά μηνύματα», είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «το πρώτο είναι η βαθιά υπόκλισή μας σε όλα τα αθώα θύματα, στους μάρτυρες που βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν, στις θηριωδίες που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε, έτσι ώστε να εργαστούμε όλοι μαζί για να κυριαρχήσουν στο σύγχρονο κόσμο οι αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Το δεύτερο είναι ότι κανείς πια δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν ξέρει, δεν ακούει, δεν βλέπει. Τα κλειστά μάτια, κλειστά αυτιά απέναντι στις απόπειρες αποσιώπησης ή διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας, είναι σιωπηλή συνενοχή και συνέργεια απέναντι σε κάθε έγκλημα».

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε την 24η Απριλίου του 1915 ημερομηνία ορόσημο, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μία τραγική ιστορική επέτειος που οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο τιμούν και θυμούνται. Κι εδώ στον τόπο μας, ενώνουμε τη φωνή μας στη συνεχή, ακούραστη προσπάθεια των Αρμενίων, να κρατούν ζωντανή τη μνήμη και να φωτίζουν την ιστορική αλήθεια. Σήμερα, τιμούμε τα εκατομμύρια Αρμενίων, που υπήρξαν τα αθώα θύματα μιας τυφλής εθνοκάθαρσης. Θυμόμαστε, με πόνο, τον βίαιο ξεριζωμό δύο εκατομμυρίων Αρμενίων από τις πατρίδες τους και υποκλινόμαστε με σεβασμό, στον αρμενικό λαό, που "άνθισε'' ακόμα και μέσα στα συντρίμμια και τις αντιξοότητες. Εξάλλου η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα ξεπερνάει τον έναν αιώνα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκδήλωση μνήμης για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων"

«Μπουρλότο» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Αποδοκιμασίες, αποχωρήσεις και έντονος διάλογος Τσίπρα με Τσακαλώτο και Σκουρλέτη

Ένταση επικράτησε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν πέσει οριστικά η αυλαία του. Αιτία μια τροπολογία που κατέθεσαν τα μέλη της «Ομπρέλας», η εσωκομματική αντιπολίτευση δηλαδή και ενώ πολλοί από τους συνέδρους είχαν αποχωρήσει.

Η τροπολογία που προκάλεσε ένταση, αποδοκιμασίες και έβαλε… μπουρλότο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε στο θέμα της εγγραφής των νέων μελών που, με βάση τις προτάσεις Τσίπρα που πέρασαν χθες, θα μπορούν να ψηφίζουν για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Η «Ομπρέλα», κόντρα στην εισήγηση της επιτροπής καταστατικού, ζητούσε τα νέα μέλη να είχαν τουλάχιστον μια αυτοπρόσωπη είτε ηλεκτρονική παρουσία στην οργάνωση μελών όπου θα εντάσσονταν.

Η τροπολογία της «Ομπρέλας» κατατέθηκε μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και ενώ πολλοί σύνεδροι, κυρίως από την επαρχία, που θεωρούνται «προεδρικοί» είχαν αποχωρήσει και έτσι λίγο έλειψε να περάσει η πρόταση της μειοψηφίας.

Όταν η τροπολογία για τα κριτήρια εγγραφής των μελών (που θα ψηφίσουν για πρόεδρο και ΚΕ) τέθηκε σε ψηφοφορία δια ανατάσεως χεριών, αρχικά η «Ομπρέλα» έκανε λόγο για λαθροχειρία, καταγγέλλοντας πως δεν ψήφιζαν μόνο σύνεδροι. Έτσι, έγινε νέα ψηφοφορία και φαινόταν πως θα περνούσε η πρόταση της «Ομπρέλας», αλλά ζητήθηκε εκ νέου ψηφοφορία.

Αλλά τότε επικράτησε η ένταση και η ψηφοφορία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος πρότεινε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στις 15 Μαΐου, όταν θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή.

Σε αυτό αντέδρασαν ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον πρώτο να λέει ότι το συνέδριο είναι το κυρίαρχο σώμα και πως η διαδικασία που προτάθηκε το απαξιώνει και άρα η «Ομπρέλα» δεν θέλει να συμμετάσχει! Κατά την παρέμβασή του ακούστηκαν και αποδοκιμασίες, με τον Πάνο Σκουρλέτη να ανακοινώνει ότι η «Ομπρέλα» αποχωρεί από την ψηφοφορία!

Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν και έντονο διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα.  

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε το λόγο και από το βήμα του συνεδρίου ζήτησε να γίνει καταστατικό συνέδριο σε δυο μήνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ξανά το λόγο για να του απαντήσει, λέγοντας πως «είμαστε εδώ για να βρούμε συμβιβαστική λύση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως οι σύνεδροι θα πάνε αυτοπροσώπως στις 15 Μαΐου στις κάλπες να ψηφίσουν. Δεν μιλάμε για εικονική πραγματικότητα ούτε και πρόκειται να συμπεριλάβουμε μέλη που δεν υπάρχουν στη διαδικασία».

Μετά απ’ αυτές τις παρεμβάσεις το κλίμα εκτονώθηκε και τελικά οι αποφάσεις για το καταστατικό θα ληφθούν στις 15 Μαΐου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπουρλότο» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Αποδοκιμασίες, αποχωρήσεις και έντονος διάλογος Τσίπρα με Τσακαλώτο και Σκουρλέτη"

«Κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις η κατάσταση στη Μαριούπολη δηλώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και ότι η κατάσταση στην Μαριούπολη, την οποία χαρακτήρισε «φρικτή», μπορεί να είναι «κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Η Μαριούπολη πιθανόν να είναι μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο CBS News.

Οι ουκρανοί στρατιώτες αψήφησαν το ρωσικό τελεσίγραφο να καταθέσουν τα όπλα μέχρι σήμερα στην ρημαγμένη πόλη, την οποία, σύμφωνα με την Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό τους, στην μεγαλύτερη στρατιωτική «επιτυχία» που έχουν καταγράψει από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης και βομβαρδίζεται ανηλεώς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε χθες ότι η «εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Με όρους ανθρώπινων απωλειών, «η Μαριούπολη είναι ίσως δέκα φορές η Μποροντιάνκα», η πόλη κοντά στο Κίεβο που καταστράφηκε έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και έγινε θέατρο φρικαλεοτήτων κατά την κατοχή της από τους ρώσους στρατιώτες, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

«Και όσο περισσότερη Μποροντιάνκα υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαπραγματευθούμε», είπε.

Στις 11 Απριλίου, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για την «ύστατη μάχη» στην Μαριούπολη. «Για ορισμένους από εμάς θα σημαίνει θάνατο και για άλλους αιχμαλωσία», είχε γράψει πρόσφατα στο Facebook το 36ο Τάγμα των Πεζοναυτών, που ανήκει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 20.000 έως 22.000 νεκροί είναι ο απολογισμός της πολιορκίας στην Μαριούπολη, στρατηγική πόλη με πληθυσμό 441.000 πριν από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο σημείο μηδέν εδώ και πολλές ημέρες. Είναι «εξαιρετικά δύσκολες», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις η κατάσταση στη Μαριούπολη δηλώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ"

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου – Ποιοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Μαΐου και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους επιδόματος παιδιού, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ, για την περίοδο 18-22 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2,4 δισ. ευρώ σε πάνω από 5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ, την περίοδο 18-22 Απριλίου, θα γίνουν οι ακόλουθες προγραμματισμένες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

– Τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου θα καταβληθούν 552,5 εκατ. ευρώ για κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 974.228 δικαιούχους. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, καθώς και αυτούς των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

– Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν 741,5 εκατ. ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1.476.228 δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο. Πρόκειται για τους συνταξιούχους, ο ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

– Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν επίσης 11 εκατ. ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Μαΐου στη βάση του Ν. 4778/2021.

– Τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου θα καταβληθούν 742 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1.477.955 δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8).

– Επίσης, κατά την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθούν 15,1 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

– Τέλος, 13,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 56.571 ασφαλισμένους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

Έκτακτες πληρωμές

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο e-ΕΦΚΑ, τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, ύψους 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

2. Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου την έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ως εξής:

– 138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.

– 32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.

– 223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος.

– 580.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το επίδομα.

3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 9 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 27 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 700.000. ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

– 500.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 δικαιούχους που συμμετείχαν σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου – Ποιοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση"

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αυτοί είναι οι τίτλοι του μετά και την πρωτιά στο Μόντε Κάρλο

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς διατηρεί τον θρόνο του στο Μόντε Κάρλο, επικρατώντας του Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα με 2-0 σετ. Με την πρωτιά αυτή, έφτασε τις 8 κούπες στην καριέρα του και ελπίζει να προσθέσει σύντομα κι ένα Grand Slam.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι και πάλι ο κορυφαίος τενίστας -για διαδοχική σεζόν- στο Μόντε Κάρλο. Ο Έλληνας πρωταθλητής πέτυχε έτσι το δεύτερο back-to-back στην καριέρα του, βάζοντας τον 8ο του τίτλο στην τροπαιοθήκη που διαθέτει.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετρά δύο τίτλους σε ATP 1000 (Monte Carlo Masters 2021 και 2022), πέντε σε ATP 250 (το 2018 στη Στοκχόλμη, το 2019 σε Μασσαλία και Εστορίλ, το 2020 και πάλι στην Μασσαλία και το 2021 στην Λιόν) και φυσικά τον τίτλο στο ATP Finals (2019).

Δεν έχει καταφέρει ακόμα να κατακτήσει 500άρι τουρνουά, αλλά και τον μεγάλο του στόχο, ένα Grand Slam. Θυμίζουμε ότι έχει κατακτήσει και τον τίτλο στο Next Gen Finals στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέφανος Τσιτσιπάς: Αυτοί είναι οι τίτλοι του μετά και την πρωτιά στο Μόντε Κάρλο"

Τυνησία: Δύτες επιθεωρούν το δεξαμενόπλοιο που ναυάγησε στην Γκαμπές ― «Καμπανάκι» από WWF (βίντεο – φωτογραφίες)

Την επιθεώρηση του κύτους ενός δεξαμενόπλοιου που μετέφερε 750 τόνους καυσίμων και ναυάγησε χθες στις νοτιανατολικές ακτές της Τυνησίας ξεκίνησαν σήμερα δύτες.

Προς στιγμήν, δεν έχει εντοπιστεί κάποια μόλυνση σύμφωνα με τις αρχές.

Πάντως, η οργάνωση για την προστασία της φύσης WWF προειδοποίησε για τον κίνδυνο «μιας νέας περιβαλλοντικής καταστροφής στην περιοχή» της Γκαμπές, μιας σημαντικής αλιευτικής ζώνης περίπου 400.000 κατοίκων που έχει ήδη υποστεί επεισόδια ρύπανσης.

Σε εικόνες που δημοσιοποίησαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Άμυνας, φαίνονται δύτες του Πολεμικού Ναυτικού που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν, και στη συνέχεια να πέσουν στο νερό στο σημείο του ναυαγίου.

«Χάρη στη βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, μια ομάδα δυτών συνοδεία του καπετάνιου και του μηχανικού του σκάφους, που γνωρίζουν τη διαμόρφωσή του, μεταβαίνουν επί τόπου προκειμένου να εξετάσουν το κύτος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Γκαμπές, Μοχάμεντ Καράι, που ξεκίνησε έρευνα για τις αιτίες του ναυαγίου. Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες διαπιστώσεις, «δεν υπήρξε διαροοή προς το παρόν» του φορτίου που μετέφερε το πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο Xelo, που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Δαμιέττης στην Αίγυπτο και κατευθυνόταν στη Μάλτα, βυθίστηκε χθες, Σάββατο, στα τυνησιακά νερά όπου είχε βρει καταφύγιο το βράδυ της Παρασκευής λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών.

Χωρίς να έχει γίνει γνωστό το γιατί, το δεξαμενόπλοιο, μήκους 58 και πλάτους 9 μέτρων, φορτωμένο 750 τόνους βενζίνη, άρχισε να μπάζει νερά. Οι αρχές προχώρησαν τότε στην απομάκρυνση των επτά μελών του πληρώματος προτού το σκάφος βουλιάξει στη θάλασσα την αυγή.

Σε βίντεο του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν φαίνεται πλέον τίποτε άλλο παρά η άκρη ενός καταρτιού που αναδύεται από τα κύματα. Η ζώνη έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του στρατού και δεν είναι προσβάσιμη στον Τύπο.

Οι αρχές, διαβεβαιώνοντας ότι μπορούν να αποτρέψουν μια μεγάλη ρύπανση,  ανακοίνωσαν την εγκατάσταση πλωτών φραγμάτων καθώς και την άντληση του φορτίου ή τη ρυμούλκηση του πλοίου.

Εκτιμούν δε, πως έχουν λάβει προτάσεις για βοήθεια από ξένες χώρες, χωρίς να πουν από ποιες. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η Ιταλία πρότεινε την αποστολή ενός ειδικού σκάφους για τη διαχείριση θαλάσσιων καταστροφών.

«Πιστεύουμε πως τα μέσα που έχουμε αναπτύξει θα επιτρέψουν να περιορίσουμε το ατύχημα» και να αποφύγουμε μια μεγάλη ρύπανση, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπουργός Περιβάλλοντος, Λεϊλά Σικαουί, η οποία μετέβη στο σημείο του ναυαγίου σήμερα την αυγή.

Το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε από την πλευρά του πως θέλει να «επαληθεύσει τον ακριβή εμπορικό χαρακτήρα του σκάφους και τη διαδρομή του τις τελευταίες εβδομάδες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, το πλοίο είχε πραγματοποιήσει στάση από τις 4 έως τις 8 Απριλίου στο τυνησιακό λιμάνι Σφαξ, μια μεγάλη βιομηχανική πόλη βόρεια της Γκαμπές, «για να αλλάξει πλήρωμα, να ανεφοδιαστεί και να κάνει ελαφρές επισκευές, χωρίς να πραγματοποιήσει φόρτωση ή εκφόρτωση».

Το όνομα του εφοπλιστή του σκάφους (με αριθμό νηολογίου OMI 7618272), που κατασκευάστηκε το 1977 και έφερε σημαία Ισημερινής Γουινέας, δεν εμφανίζεται στους ιστοτόπους εντοπισμού εμπορικών πλοίων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δικαστηρίου της Γκαμπές, ανήκει στην ιδιοκτησία δύο προσώπων, ενός Λίβυου και ενός Τούρκου.

Το WWF υπενθύμισε πως το σημείο του ναυαγίου είναι «μια αλιευτική ζώνη για 600 ψαράδες» και πως ο κόλπος της Γκαμπές «στεγάζει περίπου 34.000 αλιείς που υποφέρουν από επιθέσεις χημικής ρύπανσης εδώ και δεκαετίες».

Η περιοχή έχει υποστεί επεισόδια ρύπανσης που οφείλονται στις βιομηχανίες μετατροπής φωσφορικού άλατος και σε έναν αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τον τυνησιακό νότο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ / Βίντεο – Φωτογραφίες: AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τυνησία: Δύτες επιθεωρούν το δεξαμενόπλοιο που ναυάγησε στην Γκαμπές ― «Καμπανάκι» από WWF (βίντεο – φωτογραφίες)"

Μαίρη Χρονοπούλου: Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και απευθύνει έκκληση για αίμα

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύεται εδώ και δύο ημέρες η Μαίρη Χρονοπούλου.

Η γνωστή ηθοποιός αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί.

Η ίδια έκανε γνωστό μονάχα, πως η υγεία της επιδεινώθηκε, μετά τη συμμετοχή της στα γυρίσματα του «Έτερος Εγώ».

Τόσο η ίδια, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όσο και ο δημοσιογράφος, Γιάννης Αρμουτίδης στο Facebook απευθύνουν έκκληση στο κοινό και ζητούν επειγόντως αίμα.


Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αρμουτίδης έγραψε στον προσωικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Από την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, η Μαίρη Χρονοπούλου νοσηλεύεται στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου Σωτηρία Αθηνών. Η κατάσταση της εκτιμήθηκε από τους γιατρούς ότι είναι σοβαρή και χρειάζεται επειγόντως μετάγγιση αίματος. Η Μαίρη παρακολουθείτε για την εξέλιξη της υγείας της, απο τον διακεκριμένο καθηγητή κύριο Κουλούρη. Η αγαπημένη πρωταγωνίστρια απηύθυνε, σε προσωπική της ανάρτηση στον λογαριασμό της στο ίνσταγκραμ @marychronopoulou_official το δικό της μήνυμα. «Φίλες κ φίλοι, πάλι μέρες έχουμε να τα πούμε. Λάθος δικό μου. Μετακόμισα για λίγο στα μέγαρα όπου έκανα γυρίσματα της συμμετοχής μου στο «έτερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια. Βέβαια με το θάρρος- θράσος που με διακρίνει πήγα να δουλέψω με το μισό του αιματοκρίτη ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Και ήσαν και ψιλοπολικές οι συνθήκες. Αβλεψία. Μεγάλη αβλεψία. Επιστροφή λοιπόν στο άστυ, καταφυγή στις εμβληματικές «300 γυναίκες», και στα χέρια του πιο καλού γιατρού. Του καθηγητή κ. Κουλούρη, για γενική ανάταξη. Όλα καλά και ωραία λοιπόν με ενα μεγάλο έλλειμα όμως. Δεν έχουμε αίμα! Αν λοιπόν ανάμεσα στους χιλιάδες followers και στα εκατοντάδες likes με κουβεντούλες και χαριτομενιές, υπάρχουν αιμοδότες, παρακαλώ χαρίστε μας λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας και το πολύτιμο αίμα σας. Χρειαζόμαστε αίμα, αίμα, αίμα. Ευχαριστώ από πριν. Η φιλη σας, Μαίρη.
Για ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ. Νοσοκομείο Σωτηρία. Πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική. Κτήριο «300 γυναίκες». Υπ´ όψιν καθηγητού κ. Κουλούρη. Πληροφορίες για την αιμοδοσία: ΚΟΝΤΑΚΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Τηλ.: 697 3080111».

Δείτε την ανάρτησή του:

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαίρη Χρονοπούλου: Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και απευθύνει έκκληση για αίμα"

Κορωνοϊός: 5.673 κρούσματα και 50+1 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.673. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.238.169 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 115 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.150 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Στο 4,56% η θετικότητα σε 124.188 τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 2.489 στην Αττική (3.176 χθες).
  • 655 στη Θεσσαλονίκη (915 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 334 από την Ανατολική Αττική (407 χθες).
  • 438 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (565 χθες).
  • 52 από τη Δυτική Αττική (100 χθες).
  • 311 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (370 χθες).
  • 782 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (899 χθες).
  • 250 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (399 χθες).
  • 293 από τον Πειραιά (386 χθες).
  • 29 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (50 χθες).

Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 63 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 65 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 3 στην ΠΕ Άνδρου
  • 52 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 26 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 36 στην ΠΕ Άρτας.
  • 85 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 46 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 3 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 40 στην ΠΕ Δράμας.
  • 37 στην ΠΕ Έβρου.
  • 92 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 5 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 4 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 32 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 58 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 161 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 4 την ΠΕ Θάσου.
  • 16 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 31 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 6 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 82 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 43 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 12 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 58 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 22 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 79 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 16 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 19 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 54 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 68 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 13 στην ΠΕ Κω.
  • 42 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 165 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 36 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 21 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 15 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 7 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 110 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 71 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 7 στην ΠΕ Μήλου.
  • 7 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 2 στην ΠΕ Νάξου.
  • 29 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 20 στην ΠΕ Πάρου.
  • 42 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 77 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 20 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 29 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 18 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 82 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 4 στην ΠΕ Σάμου.
  • 83 στην ΠΕ Σερρών.
  • 6 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 9 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου
  • 65 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 87 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 27 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 11 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 41 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 102 στην ΠΕ Χανίων.
  • 40 στην ΠΕ Χίου.
  • 88 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (183 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.588 θάνατοι. 3 Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 313 (66.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 93.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 169 (53.99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 144 (46.01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.564 ασθενείς.

Οι εισαγωγές4 νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 217 (ημερήσια μεταβολή -11.79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 266 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 5.673 κρούσματα και 50+1 θάνατοι"

ΥΠΑ: Παράταση notam πτήσεων εξωτερικού έως την Πρωτομαγιά

Παρατείνεται έως την Κυριακή 1 Μαΐου 2022 η αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα, που έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με την οδηγία προβλέπονται τα εξής:

Χωρίς τεστ άφιξης (εφόσον επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης) οι ταξιδιώτες με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 και οι υπήκοοι από ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά: Η είσοδος των ταξιδιωτών που κατέχουν πιστοποιητικά από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Καναδά, καθώς και από τις 37 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ (European Union Digital Covid Certificate, EUDCC), δηλαδή οι ακόλουθες: 'Αγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ελβετία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισραήλ, Λιχτενστάιν, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Μαλαισία, Κολομβία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Πράσινο Ακρωτήριο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόγκο, Τουρκία, Τυνησία, Μπενίν, Ιορδανία, Φερόες Νήσοι και Κινεζική Ταϊπέι, επιτρέπεται με την επίδειξη Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή εγγράφων τα οποία περιέχουν πληροφορίες για ένα από τα παρακάτω στοιχεία:

α)Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα (9) μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση.

β) Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

γ) Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Mε αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτες: Όλοι οι υπόλοιποι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, (πλην των κρατών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, των ταξιδιωτών από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά καθώς και από τις 37 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των ανήλικων τέκνων τους), ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός 24 ωρών πριν από την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Έλεγχοι σε παιδιά από 5 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από 5 ετών και άνω.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα δύνανται να υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο: Όσον αφορά τους επιβάτες εξωτερικού, όλοι δύνανται να υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με PCR ή rapid test κατά την άφιξη τους.

Προσωρινός περιορισμός 5 ημερών σε περίπτωση κρούσματος: Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα/απομόνωση θα ισχύει για 5 μέρες, κατ' οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές. Ο προσωρινός περιορισμός αρχίζει από την επόμενη ημέρα της διάγνωσης τους ως θετικών στον κορονοϊό COVID-19. Μετά την πάροδο των 5 ημερών και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί, με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, λήγει ο προσωρινός περιορισμός. Εάν ο πυρετός συνεχίζει μετά την πάροδο των 5 ημερών, παρατείνεται ο προσωρινός περιορισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Οι συγκεκριμένοι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από τη λήξη του περιορισμού. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας μας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΥΠΑ: Παράταση notam πτήσεων εξωτερικού έως την Πρωτομαγιά"

Δένδιας: Επιστολή της Ελλάδας στη Χάγη για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη

 «Θα συνεχίσουμε να θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα της Μαριούπολης σε όλα τα fora και να υπογραμμίζουμε ότι η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζει, «για την Ελλάδα η προστασία των αμάχων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ομογένεια της Ουκρανίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ιδιαίτερα στην παραθαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός, όπου εδώ και αιώνες διαβιοί το ελληνικό στοιχείο», ενώ υπενθυμίζει την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό.

Δυστυχώς, αναφέρει, όσον αφορά τη Μαριούπολη, «η κατάσταση είναι τραγική και η πόλη ουσιαστικά έχει πάψει να υφίσταται», ενώ προσθέτει πως «δεν μας επιτρέπεται να μεταβούμε εκεί, προκειμένου να μην διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής».

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει, ως θεμελιώδη αρχή, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» και τονίζει πως παρά τους ιστορικούς δεσμούς που έχει η χώρα μας με τη Ρωσία, «η Ελλάδα δεν είχε ουδεμία επιλογή».

«Έκανε αυτό που υπαγορεύουν οι αρχές που υπηρετεί, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: Σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», σημειώνει και προσθέτει:

«Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε εισβολή ως θέση αρχής. Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις μας π.χ. στο Κυπριακό, δεν υπερασπιζόμασταν τις ίδιες αρχές σε κάθε περίπτωση”.

«Με τις ενέργειές της, η Ρωσία, δυστυχώς, δεν μας επέτρεψε επιλογή. Το επίπεδο των ελληνο-ρωσικών σχέσεων είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της ρωσικής κυβέρνησης, όχι της χώρας μας», σημειώνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της ρωσικής πλευράς», ενώ «θεωρητικά, ακόμη και μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την επέκταση των εχθροπραξιών σε άλλες χώρες».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αίτησης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει πως οποιαδήποτε σχετική απόφαση αποτελεί κυρίαρχη επιλογή των κρατών αυτών. «Και οι δύο χώρες είναι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και, βεβαίως, εφόσον επιλέξουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν έχει επί της αρχής λόγο να αντιταχθεί».

Υπενθυμίζει δε πως η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία δεν επιτρέπει την προσέγγιση της Αυστρίας και της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, δεν χρησιμοποιεί τη θέση της στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει ιδιοτελή συμφέροντα.

Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως με την ταχεία μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέσω των ελληνικών εγκαταστάσεων, αποδεικνύεται η ιδιαίτερη σημασία που είχε η υπογραφή της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA).

«Αναδεικνύεται για μία, ακόμη, φορά ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει η χώρα μας ως προς τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία, κάτι που, εξάλλου, έχουν υπογραμμίσει και Αμερικανοί αξιωματούχοι», υπογραμμίζει και προσθέτει πως προσδοκία της Ελλάδας είναι η διατήρηση και ενίσχυση της σχέσης με τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται σύντομα η μετάβαση του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Ακόμη η συνεργασία με τις ΗΠΑ στο σχήμα «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ), στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ενδεχομένως και εντός των επομένων εβδομάδων, «θα συμβάλλει στο σχεδιασμό κοινών δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Τονίζει δε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ηγετικό και σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η χώρα μας «έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία», καθώς μπορεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό σταθμό διακομιδής φυσικού αερίου, μέσω των εγκαταστάσεων για μετατροπή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) και των αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΡ και ΙGΒ). Εξετάζεται ακόμη η δυνατότητα αξιοποίησης κοιτασμάτων, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζει όμως πως «ο τομέας της ενεργειακής μετάβασης αποτελεί βασική προτεραιότητα της χώρας μας και της κυβέρνησης και η στρατηγική αυτή δεν αλλάζει».

Αναφορικά με το έργο για τον αγωγό EastMed, σημειώνει πως «παραμένει “ζωντανό” όσο ποτέ άλλοτε, αλλά η τελική απόφαση για την υλοποίησή του θα ληφθεί με οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια», ενώ υπενθυμίζει «την αδιάλειπτη στήριξη των ΗΠΑ στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, τον “Euro-Asia Interconnector”, o οποίος έχει την ίδια ακριβώς όδευση με τον αγωγό East-Med».

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να είναι κακέκτυπο της τουρκικής

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας που έχει χαρακτηριστεί ως «επιτήδειος ουδέτερος», ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει πως «η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι κακέκτυπο της τουρκικής».

«Ιστορικά η Τουρκία προσπαθεί να παίξει ρόλο “ενδιάμεσης” δύναμης», αναφέρει. «Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει επιτύχει να είναι συστατικό μέρος ενός συγκεκριμένου πολιτικού, πολιτισμικού και αξιακού χώρου, πολύ πιο προοδευμένου. Αυτή υπήρξε η μεγάλη ιστορική μας επιτυχία».

«Αν επιχειρήσουμε να αντιγράψουμε την Τουρκία, θα γίνουμε κακέκτυπο και θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα αναξιοπιστίας χωρίς να υπάρχουν οφέλη», τονίζει.

Σημειώνει ακόμη πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρήκε απέναντί της το σύνολο των δημοκρατικών χωρών που επέβαλαν κυρώσεις.

«Οι πρακτικές που ήταν αποδεκτές τον 19ο ή ακόμα και κατά ένα μέρος του 20ου αιώνα βρίσκουν απέναντι τους το συμπαγές μέτωπο των Δημοκρατιών», επισημαίνει και προσθέτει: «Διαμορφώνεται ένα πλαίσιο, όπου τα αναθεωρητικά αφηγήματα, η αμφισβήτηση των συνόρων, των Διεθνών Συνθηκών, η απειλή ή η χρήση βίας είναι ηθικώς απονομιμοποιημένα. Δεν αντιμετωπίζονται, πλέον, απλώς ως μία ενοχλητική παραφωνία, αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι: μία σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Αναφορικά με την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στην τουρκική πλευρά, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι κάθε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Τονίσαμε ότι οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης» και «υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρει ότι ήδη πριν το ξέσπασμα του πολέμου υπήρχαν εστίες αποσταθεροποίησης, ιδιαίτερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου το δυσοίωνο σενάριο μίας ανάφλεξης δεν έχει αποκλειστεί και επισημαίνει πως η απάντηση στις προκλήσεις είναι η «φυγή προς τα εμπρός», μέσα από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

Υπενθυμίζει πως η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και συνεχίζει να εργάζεται γι’ αυτό, ενώ άμεση προτεραιότητα είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Επιστολή της Ελλάδας στη Χάγη για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη"

Εξέπνευσε το τελεσίγραφο Πούτιν – Ρώσοι αλεξιπτωτιστές εισβάλουν στην Μαριούπολη

Εξέπνευσε η διορία που είχε δώσει το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας στους στρατιώτες της Μαριούπολης, και σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στην πόλη,ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS, αναφέρουν ότι οι εναπομείναντες στρατιώτες – που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι’ αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανιικές αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατόν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», πρόσθεσε.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξέπνευσε το τελεσίγραφο Πούτιν – Ρώσοι αλεξιπτωτιστές εισβάλουν στην Μαριούπολη "

Φάρσαλα: Ανήλικοι Ρομά ξυλοκόπησαν ποδηλάτη & ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ με τη μητέρα του

Το βράδυ του Σαββάτου 16 Απριλίου σημειώθηκε άγρια συμπλοκή στα Φάρσαλα, και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή της πόλης όπου διαμένει σημαντικός πληθυσμός Ρομά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν 10.20 το βράδυ, όταν ομάδα τεσσάρων ανηλίκων – κατά τις αρχές – Ρομά, επιτέθηκαν αναίτια σε διερχόμενο ποδηλάτη ηλικίας περίπου 30 ετών τον πέταξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον χτυπούν!

Ο ιδιοκτήτης παρακείμενου μίνι μάρκετ μαζί με τη μητέρα του επιχείρησαν να βοηθήσουν τον άτυχο 30χρονο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να δεχθούν κι αυτοί άγρια επίθεση από τους δράστες.

Αποτέλεσμα ήταν ο 30χρονος και η μητέρα του ιδιοκτήτη του μίνι μάρκετ να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, με τη γυναίκα να φέρεται να έχει σημαντικά τραύματα!

Άμεσα ειδοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων, οι άντρες του οποίου εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των τεσσάρων ανηλίκων που όμως μέχρι στιγμής παραμένουν άφαντοι, ενώ πιθανολογείται πως μετά την άθλια πράξη τους φυγαδεύτηκαν από τα Φάρσαλα.

Μιλώντας σε τοπική ιστοσελίδα, κάτοικος της περιοχής καταγγέλλει πως «η γειτονιά έχει γίνει γκέτο και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει κρατική παρέμβαση. Κινδυνεύουμε πραγματικά ακόμα και να βγούμε από τα σπίτια μας. Μια ώρα πριν το συμβάν, τα παιδιά μου έπαιζαν στο σημείο που έγινε η επίθεση. Χρειαζόμαστε καθημερινή 24ωρη αστυνόμευση. Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » " Φάρσαλα: Ανήλικοι Ρομά ξυλοκόπησαν ποδηλάτη & ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ με τη μητέρα του"

Προσοχή: Αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς αγοράζοντας ΙΧ

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για κάποιους επιτήδειους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι οποίοι εισέπρατταν προκαταβολές για ανύπαρκτα αυτοκίνητα. Τώρα φαίνεται ότι το «παιχνίδι» έχει αλλάξει και με τη χρήση της τεχνολογίας οι επιτήδειοι εμφανίζονται ως αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών αλλά αντί να καταθέσουν μέσω internet banking κάποια προκαταβολή για την απόκτηση του οχήματος με έντεχνο τρόπο αποκτούν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών που πουλάνε τα αυτοκίνητά τους και τους αδειάζουν εντελώς!


Ειδικότερα με πρόφαση την κατάθεση προκαταβολής για την αγορά αυτοκινήτων ή άλλων αντικειμένων κατάφερε μια πολύ μεγάλη εγκληματική οργάνωση να εξαπατά ανυποψίαστους καταναλωτές καθώς εντέλει τα μέλη της σπείρας αποκτούσαν πρόσβαση στο online τραπεζικό σύστημα των θυμάτων και άδειαζαν τους λογαριασμούς τους!

Η εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν πανελλαδικά στη συστηματική διάπραξη ηλεκτρονικών απατών.

Η έρευνα της ΕΛΑΣ και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ήταν πολύμηνη και μεθοδική και οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία όλου του βασικού πυρήνα της οργάνωσης, αποτελούμενο από τον αρχηγό και 4 μέλη, καθώς και 15 περιφερειακά μέλη, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Παράλληλα εξακριβώθηκαν τα στοιχεία 117 ατόμων που κατηγορούνται για συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα από τις απάτες (money mules).

Εκτός από την Ηγουμενίτσα 7 συλλήψεις έγιναν σε Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία και Κόρινθο εκ των οποίων ο αρχηγός και 3 μέλη του βασικού πυρήνα.

Όσον αφορά τη δομή της, η οργάνωση διαρθρώνονταν σε τρία επίπεδα με ιεραρχική δομή και συγκεκριμένα ο σκληρός πυρήνας του οποίου ηγούνταν ο αρχηγός, στα περιφερειακά μέλη που ενεργούσαν κατ’ εντολή του αρχηγού και στους δικαιούχους των «επιχειρησιακών» τραπεζικών λογαριασμών (money mules) οι οποίοι στρατολογούσαν από τα περιφερειακά μέλη και παρέδιδαν στην οργάνωση τη διαχείριση των λογαριασμών τους.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, η οποία τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2020, προέκυψε ότι τα μέλη του σκληρού πυρήνα της, διαθέτοντας κατάλληλες γνώσεις σχετικά με την ηλεκτρονική τραπεζική (internet banking).

Αρχικά αναζητούσαν και εντόπιζαν στο διαδίκτυο αγγελίες σχετικά με την πώληση κυρίως οχημάτων αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Στη συνέχεια επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα και εκδήλωναν ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων και με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όπως όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ).

Έχοντας αποκτήσει πρόσβαση πλέον στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς με δικαιούχους συνεργούς τους (money mules).

Στη συνέχεια, τα περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους για να μην καταγράφονται από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, πραγματοποιούσαν άμεσα ανάληψη μέσω ΑΤΜ των χρηματικών ποσών που είχαν μεταφερθεί στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς, πριν οι παθόντες αντιληφθούν τη σε βάρος τους απάτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν προηγουμένως να μεγιστοποιούν το ανώτατο όριο μεταφοράς χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρο το χρηματικό ποσό που έβρισκαν σε αυτούς. Στην περίπτωση που το χρηματικό ποσό ήταν μεγαλύτερο του ορίου, «έσπαγαν» το ποσό σε επιμέρους ποσά διαμοιράζοντάς το σε περισσότερους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς.

Ακόμη, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες αλλά και με τα υποψήφια θύματα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άγνωστους αλλοδαπούς, τις οποίες αντικαθιστούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης τα χρησιμοποιούσαν για τον πολυτελή τους βίο, για αγορές αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης, ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 5 αυτοκίνητα, ένα φορτηγό, μια μοτοσυκλέτα, 3 τηλεοράσεις, 6 φορητοί υπολογιστές και tablet, μια κυνηγητική καραμπίνα, ένα αεροβόλο πιστόλι, 4 τραπεζικές κάρτες, 25 κινητά τηλέφωνα, 14 πακέτα σύνδεσης καρτοκινητής, 3 κάρτες SIM και χρηματικό ποσό 3.180 ευρώ.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 231 περιπτώσεις απάτης πανελλαδικά, από τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν συνολικά πάνω από 1.400.000 ευρώ.

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνεχίζεται, ενώ σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιστροφής μέρος των χρημάτων των παθόντων τα οποία δεν εξήγαγε εγκαίρως η οργάνωση από το τραπεζικό σύστημα και δεσμεύτηκαν στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς της.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή: Αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς αγοράζοντας ΙΧ"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Θανατηφόρες ουσίες μπορεί να έχω ψάξει κι εγώ – Τι είπε για την κεταμίνη

Η προφυλακισμένη για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου μίλησε μέσα από τη φυλακή στην εκπομπή του Mega «Έλα, Χαμογέλα», εμμένοντας στην άποψή της ότι κεταμίνη υπήρχε στο βαλιτσάκι των γιατρών. Η ίδια στη συνέχεια προσπάθησε να εξηγήσει τα ευρήματα στο τάμπλετ λέγοντας ότι μπορεί και η ίδια να έχει ψάξει για θανατηφόρες ουσίες.

Σχετικά με την κεταμίνη η Ρούλα Πισπιρίγκου ανέφερε χαρακτηριστικά πως μέσα στο δωμάτιο του παιδιού, της Τζωρτζίνας, τη μοιραία στιγμή ήταν «συγκεκριμένοι άνθρωποι. Εγώ, οι γιατροί και οι νοσηλευτές». Συνέχισε λέγοντας: «Εγώ δεν είμαι (η ένοχη), οι γιατροί δεν είναι, άρα…».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο βαλιτσάκι των γιατρών που βρισκόταν στην παιδοχειρουργική, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με τη δικογραφία μέσα σε αυτό υπήρχε κεταμίνη: «Δεν χορήγησαν αλλά υπάρχει». Μάλιστα, σημειώνει πως αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Σημειώνεται πως η εκπομπή παρουσίασε και την ανακοίνωση του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», η οποία αναφέρει πως δεν χορηγήθηκε ποτέ κεταμίνη στο παιδί, αν και διευκρινίζει ότι υπήρχε κεταμίνη μέσα στο βαλιτσάκι. 

Η κατηγορούμενη έσπευσε να σημειώσει πως δεν έχει πρόσβαση σε κεταμίνη και «αυτό θα φανεί».

Αναλυτικά ο διάλογος με τη Ρούλα Πισπιρίγκου:

Σ. Χρ. : Τώρα περιμένεις το αίτημα αποφυλάκισης, σωστά; Το έχετε κάνει;

Ρ. Π.: Όχι, όχι, όχι ακόμα.

Σ.Χ: Εσένα ποιο σενάριο περνάει από το μυαλό σου αν αποδειχθεί και όπως φάινεται υπάρχουν στοιχεία για αυτό, ότι ήταν ανθρωποκτονία ο θάνατος της Τζωρτζίνας. Τι σενάριο περνάει από το μυαλό σου; Δεν μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί.

Ρ.Π: Το έχω ξαναπεί και το είπα και στην ομολογία μου. Είναι κοινή λογική. Ήμασταν συγκεκριμένοι άνθρωποι μέσα στο δωμάτιό της. Εγώ, γιατροί και νοσηλευτές. Δεν υπήρχαν άλλοι. Εγώ λέω δεν είμαι, οι γιατροί λένε δεν είναι, άρα κάποιος από τους δύο είναι.

Σ.Χ: Περνάει από το μυαλό σου ότι μπορεί να ήθελε κάποιος άλλος να κάνει τέτοιο κακό σε εσάς;

Ρ.Π: Όχι, όχι, ποτέ, όχι, όχι για ποιον λόγο; Δεν υπήρχε κάποιος. Δεν μου αρμόζει να κατηγορώ. Έχουν βγει όλοι και έχουν κατηγορήσει εμένα, εγώ δεν είμαι σε θέση, δεν μου αρμόζει να κατηγορώ. Έχουν βγει όλοι και έχουν κατηγορήσει εμένα, εγώ δεν είμαι σε θέση, δεν μου αρμόζει να κατηγορήσω τον οποιονδήποτε. Αυτό θα φανεί, όποιος είναι θα φανεί. Αν είμαι εγώ θα φανεί.

Σ.Χ: Πώς το βλέπεις που παρόλο που έχουν βγει όλες αυτές οι, δεν ξέρω όλα αυτά τα πορίσματα και σας τα δώσαν σαν απάντηση, τώρα γυρνάνε πίσω και λένε να το ξαναδούμε και μήπως τελικά δεν ήταν και μήπως ήταν άλλος ο λόγος, πώς σου φαίνεται που αλλάζει, που αλλάζουν τα πορίσματα των ιατροδικαστών;

Ρ.Π: Επανεξετάζονται και ορθά κάνουν. Εγώ δεν θα επέμβω σε καμιανού τη δουλειά. Ό,τι αποφασίσουν θα το κάνω. Αλλά να σου κάνω μία ερώτηση, εγώ τώρα; Δηλαδή ξαφνικά όλοι οι ιατροδικαστές, όλοι οι παθολογοανατόμοι, έχουν κάνει λάθος, έτσι; Στα παιδιά τα δικά μου συγκεκριμένα και οι γιατροί τώρα ας πούμε στην κεταμίνη, δεν έχουν κάνει. Αλλά προσπαθούμε να βγάλουμε όλους λάθος για να βρούμε τι; Ότι βρήκαμε την ένοχη με την κεταμίνη που δεν έχει βρεθεί καν ακόμα και πρέπει να βάλουμε και τα άλλα δύο παιδιά γιατί αποκλείεται να είναι παθολογικά τα αίτια.

Σ.Χ: Την κεταμίνη όμως πως την εξηγείς εσύ Ρούλα; Τι περνάει από το μυαλό σου θέλω να μάθω. Τι σκέφτεσαι.

Ρ.Π: Έχω πει στην ομολογία μου πως την εξηγώ την κεταμίνη. Εγώ δεν την ήξερα την ουσία αυτή. Πρόσβαση δεν έχω πουθενά και αυτό φαίνεται σιγά σιγά και θα φανεί μέχρι το τέλος της υπόθεσης, εγώ δεν έχω πρόσβαση και η κεταμίνη απ’ ό,τι είδα και από τις απαντήσεις του «Παίδων» στη δικογραφία και αυτά, είναι στο βαλιτσάκι της ΜΕΘ που κατέβηκαν να διασωληνώσουν το παιδί.

Σ.Χ: Α, υπάρχει στο βαλιτσάκι τους μέσα, λες;

Ρ.Π: Η απάντησή τους αυτή είναι. Δεν είναι δική μου απάντηση. Η απάντηση του νοσοκομείου είναι μέσα στη δικογραφία.

Σ.Χ: Εγώ είδα ότι βγήκαν από το «Παίδων» και έκαναν μία ανακοίνωση ότι εμείς δεν χορηγήσαμε κεταμίνη.

Ρ.Π: Ναι, ναι. Δεν χορηγήσανε αλλά υπάρχει.

Σ.Χ: Στο «Παίδων»; Υπάρχει;

Ρ.Π: Ναι, ναι και στο βαλιτσάκι της ΜΕΘ, είπανε συγκεκριμένα που υπάρχει. Στην παιδοχειρουργική, στο βαλιτσάκι της ΜΕΘ, στις ΜΕΘ,στη ΜΕΝ, είναι η μονάδα νεογνών και στο ακτινοθεραπευτικό αν δεν κάνω λάθος.

Σ.Χ: Και αυτό είναι μέσα στη δικογραφία, Ρούλα;

Ρ.Π: Ναι. Εγώ από εκεί το ξέρω, δεν μπορώ να λέω πράγματα από το κεφάλι μου.

Σ.Χ: Ρούλα αυτό το διάστημα όλο που είσαι εκεί, ποιοι άνθρωποι είναι δίπλα σου; Με ποιους έχεις επικοινωνία;

Ρ.Π: Με την οικογένειά μου και όλο το συγγενικό μου περιβάλλον, μέχρι και με αυτούς που δεν είχα, έχω τώρα. Είναι οι κουμπάρες και οι φίλες της αδερφής μου και δύο τρεις φίλοι δικοί μου, άντρες και ένα συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο με στήριξε, λίγο μετά το, όταν άρχισε όλη αυτή η δημοσιότητα, ένα άτομο που με στήριξε πάρα πολύ και με στηρίζει ακόμα.

Σ.Χ: Αισθάνεσαι ότι έχεις ένα περιβάλλον που μπορεί να σε στηρίξει ψυχολογικά αυτή τη στιγμή.

Ρ.Π: Σίγουρα. Και οι συνήγοροι έτσι;

Οι αναζητήσεις στο τάμπλετ

Σχετικά με τα όσα βρέθηκαν στο τάμπλετ της Τζωρτζίνας και την αναζήτηση τοξικών ουσιών 3 μέρες πριν το θάνατο της Τζωρτζίνας, σημείωσε ότι η ίδια έχει ψάξει θανατηφόρες ουσίες, καθώς έψαξε για μια νέα αναισθητική ουσία που δόθηκε στο παιδί. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως έψαξε την ουσία φαινοβαρβιτόλη που είχε χορηγηθεί στην Τζωρτζίνα και μάλιστα από το κινητό της. 

Η κατηγορούμενη υποστήριξε πως στη δικογραφία δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. «Τρεις μέρες πριν το θάνατό της έχει ψαχτεί άλλη αναισθητική ουσία που χορήγησαν στην Τζωρτζίνα στην αγωγή της και προφανώς, γιατί κάτι άκουσα για διαφημίσεις και τα λοιπά, από κάτω θα έβγαινε και η διαφήμιση της κεταμίνης την οποία δεν πρόσεξα εγώ ποτέ και…δηλαδή, η αναζήτηση κεταμίνης έχει γίνει μόνο την ημέρα της σύλληψης. Δεν έχει ξαναγίνει».

Όπως αποκάλυψε η 33χρονη, άλλες θανατηφόρες ουσίες μπορεί να της είχε ψάξει η ίδια, και ανέφερε πως το τάμπλετ είναι συνδεδεμένο με το mail του κινητού της. «Δηλαδή ό,τι έχω ψάξει είναι το ίδιο mail».

Ερωτηθείσα για το αν άκουσε κάτι στο νοσοκομείο που αφορούσε μία ουσία και έψαξε για αυτήν, σημείωσε: «Ναι, ναι. Όχι, άκουσα. Ήταν ουσία που μπήκε μέσα στην αγωγή της. Τη φαινοβαρβιτάλη».

Αναφορικά με το τάμπλετ, η 33χρονη απάντησε πως το είχε μαζί της στο νοσοκομείο, όπως και το λάπτοπ ενώ πρόσβαση στο τάμπλετ όπως αποκάλυψε είχε και ο Μάνος Δασκαλάκης, τις ώρες που βρίσκονταν στο νοσοκομείο.

«Το τάμπλετ τους τελευταίους μήνες της το είχαμε (Τζωρτζίνα) απλά για να βλέπει παιδικά και διάφορα σίριαλ κοντά στο κρεβάτι της ή όπου καθόταν. Δεν το είχαμε για αναζητήσεις, ήταν δικό της το τάμπλετ. Γι’ αυτό και το έβαλα μαζί της γιατί έβαζα τα αγαπημένα αντικείμενα των παιδιών. Και στα τρία το έχω κάνει αυτό».

Στην ερώτηση γιατί τοποθετήθηκε το τάμπλετ κάτω από το κεφάλι της Τζωρτζίνας η 33χρονη ανέφερε πως εκείνη της το είχε βάλει από πάνω και δεν γνώριζε πως κατέληξε εκεί.

«Το έβαλα πάνω στο στήθος της. Κάτω από το σαγόνι της. Εκεί το έβαλα στα πλάγια. Ε, προφανώς από την, όπως κουνήθηκε, πήγε από κάτω, εντάξει».

«Δεν είχα σχέση με άλλον»

«Όταν ο Μάνος έφυγε με την Ίριδα από το σπίτι, του είχα πει να μην ξαναγυρίσει, γιατί εγώ θα προχωρήσω. Μου είχε απαντήσει ότι “προχώρησε, εύχομαι να βρεις τον καλύτερο”. Δεν ήταν σχέση αυτό που είχα. Με το παιδί αυτό είχα βρεθεί μία φορά. Είχαμε μια επικοινωνία μέσω μηνυμάτων και μια κουβέντα ανά δεύτερη – τρίτη μέρα», είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου σχετικά με το «τρίτο πρόσωπο» με το οποίο φέρεται να είχε σχέση.

Πότε έφυγε ο Μάνος από το σπίτι

«Ο Μάνος έφυγε από το σπίτι για δικούς του λόγους. Στην αρχή έφυγε για δικούς του λόγους. Μετά που έγινε αυτό με το μωρό, το συζητήσαμε, έγινε τσακωμός και έφυγε οριστικά. Ο Μάνος είχε φύγει δύο ημέρες πριν, ξαναγύρισε την ημέρα που έγινε αυτό με τη μπέμπα, έκατσε μια βδομάδα και έφυγε. Μετά ξαναγύρισε αφού μπήκε η Τζωρτζίνα στην εντατική», περιέγραψε η Ρούλα Πισπιρίγκου για το πότε έφυγε ο Μάνος Δασκαλάκης από το σπίτι.

«Η Τζωρτζίνα δεν ήθελε το Μάνο γιατί είδε τον τσακωμό μεταξύ μας»

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η μικρή Τζωρτζίνα δεν ήθελε να δει το Μάνο Δασκαλάκη μετά το θάνατο της Ίριδας, η ίδια είπε ότι «Μετά το θάνατο της Ίριδας η Τζωρτζίνα δεν τον ήθελε τον Μάνο επειδή είδε τον τσακωμό μεταξύ μας. Μετά την ανακοπή της Τζωρτζίνας είχε έρθει και καθόντουσαν παρέα. Το μόνο σημείωμα της Τζωρτζίνας που έχω εγώ ήταν με τα τρία αγγελάκια».

Οι απειλές στο Μάνο Δασκαλάκη

Η Ρούλα Πισπιρίγκου παραδέχτηκε και ότι είχε απειλήσει το Μάνο Δασκαλάκη. «Με τον Μάνο όταν είχαμε τσακωθεί του είχα στείλει μήνυμα ότι θα τον καταστρέψω. Μου είχε φανεί άδικο όλο αυτό που είχε συμβεί. Ότι ναι μεν σε χωρίζω, αλλά όταν πας να προχωρήσεις φταις. Την τωρινή του σχέση δεν μου την παραδέχτηκε. Μέχρι και τη σύλληψη ωρυόταν ότι ήταν μια φίλη. Μου ορκιζόταν στα κόκαλα των παιδιών ότι δεν έχει σχέση πριν τη σύλληψη. Τον ηχογράφησα, γιατί ήξερα ότι θα βγει να πει ότι δεν το έχει πει ούτε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω τη στάση του Μάνου τώρα, δεν ξέρω πώς σκέφτεται. Λένε ότι μιλάω συνέχεια για το Μάνο. Ότι δεν είναι άγιος το είπα για αυτά που έκανε σε εμένα, δεν τον κατηγόρησα ποτέ για τα παιδιά. Δε θεωρώ ότι έχει κάτι να κρύψει», πρόσθεσε.

Απαντώντας, τέλος, στο πώς της φάνηκε ότι ο Μάνος Δασκαλάκης δήλωσε ότι δεν την ερωτεύτηκε ποτέ, η Ρούλα Πισπιρίγκου απάντησε ότι: «Δεν ξέρω ποια ήταν η συζήτησή τους, αλλά όταν δεν ερωτεύεσαι κάποιον δεν παντρεύεσαι. Μήπως εννοούσε ότι με αγάπησε κατευθείαν; Δεν ξέρω».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: Θανατηφόρες ουσίες μπορεί να έχω ψάξει κι εγώ – Τι είπε για την κεταμίνη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news