facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ευρωζώνη: Πληθωρισμός στο 2% τον Μάιο

Στο 8% διαμορφώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2021, έναντι 8,1% το Μάρτιο του 2021 και 7,3% τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

To ποσοστό της ανεργίας στην ΕΕ ήταν 7,3% τον Απρίλιο του 2021, σταθερό σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2021 και αυξημένο έναντι του Απριλίου 2020 (6,7%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Απρίλιο του 2021 περίπου 15,380 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 13,030 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ ήταν άνεργοι. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 165.000 στην ΕΕ και κατά 134.000 στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,406 εκατομμύριο στην ΕΕ και κατά 1,275 εκατομμύριο στη ζώνη του ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2021, το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) ήταν 17,1% στην ΕΕ και 17,2% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό και στις δύο περιοχές σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, η ανεργία διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο 15,8%, ενώ τον Απρίλιο του 2020 η ανεργία ήταν στο 16,4%.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευρωζώνη: Πληθωρισμός στο 2% τον Μάιο"

Κίνα: Πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο του στελέχους H10N3 της γρίπης των πτηνών

Ένας 41χρονος άνδρας στην ανατολική κινεζική επαρχία Ζιανγκσού επιβεβαιώθηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανθρώπου με ένα σπάνιο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, γνωστό ως H10N3, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας του Πεκίνου (NHC).

Πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών υπάρχουν στην Κίνα και ορισμένα σποραδικά μολύνουν ανθρώπους, συνήθως εκείνους των οποίων η εργασία περιλαμβάνει τη συχνή επαφή με πουλερικά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το H10N3 μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε ανθρώπους.

Ο άνδρας, κάτοικος της πόλης Ζενζιάνγκ, νοσηλεύτηκε στις 28 Απριλίου και διαγνώστηκε με H10N3 στις 28 Μαΐου, ανέφερε η NHC. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μολύνθηκε ο 41χρονος.

Η κατάσταση της υγείας του είναι πλέον σταθερή και είναι έτοιμος να πάρει εξιτήριο. Οι έρευνες σε ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε στενή επαφή δεν εντόπισαν άλλα κρούσματα, τόνισε η κινεζική επιτροπή. Δεν έχουν αναφερθεί άλλες περιπτώσεις ανθρώπινης λοίμωξης με H10N3 παγκοσμίως, πρόσθεσε.

Το H10N3 είναι χαμηλής παθογονικότητας, που σημαίνει ότι προκαλεί σχετικά λιγότερο σοβαρή ασθένεια σε πουλερικά και είναι απίθανο να προκαλέσει ένα ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας, πρόσθεσε το NHC

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απαντώντας σε ερώτηση του Reuters στη Γενεύη, δήλωσε: «Η πηγή της έκθεσης του ασθενούς στον ιό H10N3 δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή και δεν εντοπίστηκε καμία άλλη μόλυνση κατά την επείγουσα παρακολούθηση στον τοπικό πληθυσμό. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Όσο οι ιοί της γρίπης των πτηνών κυκλοφορούν στα πουλερικά, η σποραδική μόλυνση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους δεν αποτελεί έκπληξη, γεγονός που αποτελεί έντονη υπενθύμιση ότι η απειλή μιας πανδημίας γρίπης είναι επίμονη», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

«Πολύ κοινός ιός»

Το στέλεχος δεν είναι «ένας πολύ κοινός ιός», δήλωσε ο Φίλιπ Κλάες, περιφερειακός συντονιστής εργαστηρίου του Κέντρου Εκτάκτων Καταστάσεων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για Διασυνοριακές Ζωικές Ασθένειες στο περιφερειακό γραφείο για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Μόλις σχεδόν περίπου 160 στελέχη του ιού έχουν αναφερθεί μέσα σε 40 χρόνια έως το 2018, κυρίως σε άγρια πτηνά ή υδρόβια πτηνά στην Ασία και σε ορισμένα περιορισμένα μέρη της Βόρειας Αμερικής, και κανένα δεν είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα σε κοτόπουλα, πρόσθεσε.

Η ανάλυση των γενετικών δεδομένων του ιού θα είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί αν μοιάζει με παλαιότερους ιούς ή αν πρόκειται για ένα νέο μείγμα διαφορετικών ιών, τόνισε ο Κλάες.

Δεν έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός ανθρώπινων μολύνσεων από τη γρίπη των πτηνών μετά το στέλεχος H7N9 που σκότωσε σχεδόν 300 ανθρώπους κατά την περίοδο 2016-2017.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα: Πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο του στελέχους H10N3 της γρίπης των πτηνών"

Αίγινα: Ολοκληρώθηκε η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης

Ολοκληρώθηκε η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας, από κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ μέσω Σαλαμίνας, και σύμφωνα με τους ρυθμούς εξέλιξης, το έργο θα περατωθεί και θα παραδοθεί προς χρήση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2104-2020) με το ποσό των 21,5 εκ. ευρώ. Ο υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 14,4 χιλιομέτρων σε βάθη μέχρι και 95 μ. παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς ημερησίως στο νησί 21.500 κυβικών μέτρων νερού. Ο αγωγός ήδη λειτούργησε δοκιμαστικά, ενώ τα έργα στην δεξαμενή αναρίθμησης συνεχίζονται και ο δήμος Αίγινας πραγματοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες στην κεντρική δεξαμενή, ώστε το νερό να φτάσει στις παροχές των πολιτών το συντομότερο δυνατό.

Ο αγωγός λύνει οριστικά το σημαντικό πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού, που μέχρι σήμερα τροφοδοτείται με μεταφορά νερού από υδροφόρα πλοία. Το έργο μαζί με μια σειρά σημαντικών έργων και υποδομών που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης της Αίγινας.

photo_aigina_1

Τη διαδικασία σήμερα παρακολούθησαν η αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο δήμαρχος Αίγινας Γ. Ζορμπάς και στελέχη των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, επισήμανε σχετικά: «Πρόκειται για ένα έργο μοναδικό στην Ελλάδα ο σχεδιασμός του οποίου ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία. Είναι πρωτοποριακό, από τα πιο δύσκολα που έχουνε εκτελεστεί στη χώρα και ίσως το πιο σημαντικό στο επίπεδο της υδροδότησης νησιωτικής περιοχής με υποθαλάσσιο αγωγό. Η σύνδεση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων και θα μειώσει το κόστος κατανάλωσης, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευπαθείς ομάδες».

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι βαίνει προς περάτωση αυτό το σημαντικό έργο, εξέφρασε και η αντιπεριφερειάρχης τονίζοντας «Κόντρα σε καιρικές συνθήκες, την πανδημία αλλά και τις δολιοφθορές, δεν σταματήσαμε ούτε μια ημέρα, με την υποστήριξη του κ. Πατούλη, να ασχολούμαστε με το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα έργο. Η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας με τη συνεχή παρακολούθηση του έργου, κατάφερε να λύσει πολλά προβλήματα και έτσι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αίγινα: Ολοκληρώθηκε η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης"

Δικαστική προσφυγή ακτοπλόων να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στις 3 Ιουνίου

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο Σύνδεσμος των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία των 13 ναυτεργατικών σωματείων που έχει εξαγγελθεί για την Πέμπτη, 3 Ιουνίου και από ώρα 00:01 έως τις 24:00 της ίδιας μέρας, με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Η προσφυγή αναμένεται να συζητηθεί αύριο Τετάρτη, 02/06, στις 11 το πρωί.

«Είναι φανερό ότι η επιλογή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, στο ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ξεκαθαρίζουμε πως, σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, τηρήσαμε κατά γράμμα τις διατάξεις του σχετικού νόμου και οποιαδήποτε αμφισβήτηση σε αυτή την κατεύθυνση είναι παντελώς αβάσιμη και ατεκμηρίωτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ, ένα από τα 13 ναυτεργατικά σωματεία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστική προσφυγή ακτοπλόων να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στις 3 Ιουνίου"

Ρόδος: Χειροπέδες σε γυναίκα «επειδή τραγουδούσε» (βίντεο)

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν εικόνες από πλατεία στη Ρόδο, οι οποίες ήλθαν το φως της δημοσιότητας.

Τις κατέγραψε περαστική με το κινητό τηλέφωνό της και δείχνουν μια γυναίκα να προσαγάγεται από αστυνομικούς. Να οδηγείται μέσα σε ένα αυτοκίνητο -τύπου τζιπ- της ΕΛ.ΑΣ. και να οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα του νησιού.

Ο γυναίκα διαμαρτύρεται και οι αστυνομικοί της κρατούν τα χέρια πίσω από την πλάτη, προκειμένου να την ακινητοποιήσουν. Της περνούν χειροπέδες, τη βάζουν μέσα στο υπηρεσιακό όχημά τους και αποχωρούν μαζί της από την πλατεία.

ΡΟΔΟΣ

Σύμφωνα με όσα γράφει η αυτόπτης μάρτυρας που έχει καταγράψει το βίντεο, η γυναίκα προσήχθη στο Α.Τ. επειδή τραγουδούσε, κάτι που -όπως λέει- είναι ενάντια στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την πανδημία.

Οι περαστικοί χειροκροτούν ειρωνικά τους αστυνομικούς και διαμαρτύρονται για το σκηνικό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους. «Συγχαρητήρια, τώρα το πατάξατε το έγκλημα!», φωνάζει ένας άλλος περαστικός στα όργανα της τάξης.

Δείτε το:

(Βίντεο και Φωτογραφίες: Χρήστρια Instagram)

Σημειώνεται πως η προσαχθείσα φαίνεται να μη φοράει μάσκα, ενώ, πέρα από τα γραφόμενα της περαστικής για το συμβάν, δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Χειροπέδες σε γυναίκα «επειδή τραγουδούσε» (βίντεο)"

Κύπρος: 58 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος

Η Κύπρος ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Κύπρο ανέρχεται σε 360 ενώ τα κρούσματα κορονοϊού είναι 72.515

66 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 27 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 43.028 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,13%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 58 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος"

Κορονοϊός: Η Πολωνία ξεκινά τους εμβολιασμούς στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών

Η Πολωνία θα προσφέρει από τις 7 Ιουνίου εμβολιασμούς κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ενώ συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, που θα κάνει τα ταξίδια ευκολότερα, δήλωσαν σήμερα υπουργοί.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech γι' αυτή την ηλικιακή ομάδα αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό γι' αυτή.

«Λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της σύστασης του Ιατρικού Συμβουλίου, πήραμε την απόφαση ότι από τις 7 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών. Πρόκειται για 2,5 εκατομμύρια μαθητές», δήλωσε σε συνέντευξη ο Μιχάλ Ντβόρτσικ, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την εμβολιαστική προσπάθεια της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζίλσκι δήλωσε επίσης ότι από σήμερα η Πολωνία εντάσσεται στο πρόγραμμα της ΕΕ για ένα πιστοποιητικό Covid, το οποίο έχει στόχο να διευκολύνει τα ταξίδια μέσα στην Ένωση.

Η Πολωνία καθίσταται έτσι μία από τις επτά πρώτες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο θα αρχίσει επισήμως την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο πολωνός υπουργός.

«Η Πολωνία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα μπορέσουν να εκδώσουν αυτά τα πιστοποιητικά για να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες τους από την 1η Ιουνίου», δήλωσε ο Νιτζίλσκι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Η Πολωνία ξεκινά τους εμβολιασμούς στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών"

Ραφήνα: Ανατριχιάζει η κατάθεση της 13χρονης για την απόπειρα αρπαγής – Η απολογία του 45χρονου

Σοκάρει η περιγραφή της μαθήτριας της Α’ γυμνασίου για τον τρόπο που ο 45χρονος κατηγορούμενος επιχείρησε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Ραφήνα να την προσεγγίσει και να την απαγάγει.

Μάλιστα, το μικρό κορίτσι περιέγραψε πως ανάλογο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον ίδιο, πάλι είχε συμβεί πριν από περίπου ένα μήνα.

Τι λέει η 13χρονη στην κατάθεσή της

“Είμαι μαθήτρια της Α’ γυμνασίου και φοιτώ στο Γυμνάσιο της Ραφήνας. Επειδή άργησα λίγο να επιστρέψω, τηλεφώνησα στη μητέρα μου, την ενημέρωσα γι΄αυτό και ξεκίνησα την πορεία μου προς το σπίτι με το ποδήλατο, έχοντας κλήση με την φίλη μου, επειδή φοβόμουν που πέρασε η ώρα.

Μόλις ξεκίνησα στη λεωφόρο Χρ. Σμύρνης στο ύψος της πλατείας είδα να είναι πίσω μου, ένα ΙΧ λευκό, μακρύ σχετικά, με οδηγό έναν άγνωστο άνδρα, που προς ενός μηνός περίπου με είχε ακολουθήσει, από την πλατεία της Ραφήνας, έως τα μέσα της διαδρομής για το σπίτι μου.

Την 23.15′ ώρα περίπου της 27/5/2021, όπου ξεκίνησα, έως ότου και την οδό Αραφήνος, με ακολούθησε, με χαμηλή ταχύτητα από πίσω και από το τζάμι του συνοδηγού, που είχε κατεβασμένο, μου μιλούσε συνεχώς και μου έλεγε “Γεια σου κούκλα, θέλεις να σε πάω κάπου;”.

Εγώ του απάντησα “όχι ευχαριστώ” και τότε αυτός συνέχισε να με ακολουθεί και μου είπε: “Μπες μέσα στο αμάξι” με κοφτό τρόπο και διατακτικά, σαν να με προστάζει.

Αυτό συνεχίστηκε πολλές φορές, τουλάχιστον δέκα, λέγοντας απότομα “μπες μέσα” ενώ ακολουθούσα την πορεία επιστροφής προς το σπίτι. Επειδή τον θυμήθηκα, και την προηγούμενη φορά, είχα ξαναβάλει τις φωνές και έφυγε, μπήκαν στην οδό Αγροναυτών, αριστερά της λεωφόρου Χρ. Σμύρνης και κρύφτηκα σε μία πολυκατοικία για λίγο, έως ότου ο άνδρας με το λευκό όχημα με προσπέρασε και κατευθύνθηκε προς το χώρο στάθμευσης του Πάρκου Καραμανλή που βρίσκεται στο τέλος της οδού, αναζητώντας με.

Αφού δεν με είχε αντιληφθεί, βρήκα χρόνο και έφυγα ξανά προς την πορεία μου, γρήγορα να μην με δει, ακολουθώντας τη λεωφόρο Χρ. Σμύρνης εκ νέου. Αργότερα, αφού προφανώς δεν με βρήκε, γύρισε και με ξανασυνάντησε καθοδόν. Συνέχισε να με ακολουθεί και να μου λέει “μπες μέσα” με προστακτικό τρόπο ενώ εγώ του φώναζα, μη ανακόπτοντας την πορεία, “φύγε, άσε με, δεν θέλω” συνεχίζοντας την πορεία μου με το ποδήλατο όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Έφτασα στην οδό Πρωτέως και λίγο πριν την συμβολή της με τον οδό Αραφήνος σκέφτηκα προκειμένου να απαλλαγώ από τον άνδρα και φοβούμενη μην με σταματήσει και με αρπάξει μέσα στο όχημα, να στρίψω δεξιά της σε μονόδρομο, πηγαίνοντας ανάποδα με το ποδήλατο, διότι δεν μπορούσε αυτός να με ακολουθήσει.

Ο δρόμος αυτός έχει κίνηση σχετικά για την Ραφήνα και θα τράκαρα εάν θα με ακολουθούσε και θα γλίτωνα. Όμως αυτός, παραβίασε το ΚΟΚ, μπήκε μέσα ανάποδα με το όχημά του στο μονόδρομο και τότε, αφού έκανε λίγα μέτρα, τρομοκρατήθηκα γιατί τότε κατάλαβα ότι ήταν αποφασισμένος και δεν αστειεύεται και ότι διατρέχω μεγάλο κίνδυνο».

Ραφήνα

Ακάθεκτος! Ανατριχιαστικά τα όσα λέει η 13χρονη στην κατάθεσή της

Και συνεχίζει η ανήλικη κοπέλα: «Δεν το έβαλε κάτω και ήταν αποφασισμένος να με βάλει στο αυτοκίνητο παρά τη θέλησή μου. Φοβήθηκα ότι θα με αρπάξει προφανώς με σκοπό να με αποπλανήσει. Τότε φρέναρα απότομα, πέταξα το ποδήλατο, άρχισα να φωνάζω και να καλώ σε βοήθεια προς διερχόμενα την εν λόγω οδό οχήματα, που κατευθύνονταν από Αρτέμιδα προς το Κέντρο της Ραφήνας.

Αυτός, με είδε που σταμάτησε ένα όχημα να με βοηθήσει και συνέχισε την “ανάποδη” πορεία του και κατευθυνόταν προς Αρτέμιδα. Ο … και η κοπέλα του… με βοήθησαν και είδαν το όχημα να με ακολουθεί και μαζί με άλλους πολίτες κάλεσαν την αστυνομία και ανέμεναν μέχρι να ενημερώσω την μητέρα μου και να έρθουμε εδώ στην υπηρεσία σας.

Λίγα λεπτά αργότερα, αυτός επέστρεψε στο σημείο με μεγάλη ταχύτητα και εφόσον είδε ότι ήμουν περιτριγυρισμένη, έκανε αναστροφή και πάλι “ανάποδα” στην Αράφηνος και διέφυγε προς Αρτέμιδα. Εκεί τον είδαν οι συμπολίτες μου, πήραν την πινακίδα και κατήγγειλαν το συμβάν στην άμεση δράση αλλά και τις πινακίδες του οχήματος…».

Με την συγκλονιστική της αυτή κατάθεση, η μαθήτρια είπε στους αστυνομικούς όλα όσα συνέβησαν, περιγράφοντας τον απόλυτο τρόμο και φόβο που βίωσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Οι αστυνομικοί έδειξαν στην μαθήτρια φωτογραφία του συλληφθέντα και εκείνη αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον άνδρα που την “καταδίωξε” δύο φορές σε διάστημα ενός μήνα.

“Επιθυμώ την ποινική του δίωξη και τιμωρία για όλες τις σε βάρος μου πράξεις που μου προκάλεσαν φόβο και ταραχή. Είχα τη βεβαιότητα ότι θα με αρπάξει, θα με επιβιβάσει στο όχημά του με προφανή σκοπό να με αποπλανήσει” τόνισε χαρακτηριστικά η μαθήτρια στην κατάθεσή της.

“Καταδικάζω τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές”

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος, αρνήθηκε ενώπιον του 9ου ανακριτή ότι παρενόχλησε και επιχείρησε να απαγάγει την μαθήτρια της Α’ γυμνασίου. Οι ισχυρισμοί του ωστόσο δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα.

“Τις ανωτέρω αποδιδόμενες σε μένα κατηγορίες, πέραν του ειδεχθούς χαρακτήρα αυτών, ρητώς αρνούμαι, και απερίφραστα δηλώνω, ότι πόρρω απέχουν από την προσωπικότητά μου. Νιώθω θλίψη και βαθύτατη ντροπή, εξαιτίας της δεινής θέσεως που ευρίσκομαι, ήτοι απολογούμενος για, τέτοιας ποινικής και ηθικής απαξίας αδικήματα, τα οποία ουδέποτε διέπραξα.

Άλλωστε, κ. Πρόεδρε, από την ανάγνωση του αντιγράφου του δελτίου ποινικού μου μητρώου, που ευρίσκεται στη δικογραφία, αυτονοήτως διαπιστώνετε, ότι η παρελθοντική παραβατική μου συμπεριφορά [η οποία ελπίζω ότι δεν θα επηρεάσει την κρίση Σας], ουδόλως σχετίζεται με τα αποδιδόμενα εις εμέ εγκλήματα στην παρούσα δικογραφία. Τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές, που τραυματίζουν και στιγματίζουν παντοτινά την παιδική ψυχή, καταδικάζω απόλυτα. Ουδέποτε αποπειράθηκα να τελέσω εις βάρος της ανήλικης οιαδήποτε παράνομη πράξη” τόνισε ο κατηγορούμενος στο απολογητικό του υπόμνημα.

Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε την κοινωνική προσφορά σε συλλόγους όπως το “Χαμόγελο του Παιδιού” προκειμένου να πείσει για την… αθωότητά του ανακριτή και εισαγγελέα, συμπληρώνοντας ότι “ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και ο εν γένει βίος μου, δεν σκιαγραφούν άτομο που ρέπει σε αδικήματα που προσβάλλουν την αγνότητα της παιδικής ηλικίας, αλλά τουναντίον αναδεικνύουν πρόσωπο που σέβεται και βοηθά την εξέλιξη των παιδιών”.

Όσον αφορά την ουσία των κατηγοριών ο 45χρονος υποστήριξε ότι “ουδέποτε τέλεσα το οποιοδήποτε αδίκημα σε βάρος της ανήλικης… Ουδέποτε ακολούθησα το μικρό κορίτσι, ουδέποτε απηύθυνα την οιανδήποτε φράση σε εκείνη και, ασφαλώς, ποτέ δεν προσπάθησα να την απάγω!”.

Αυτά υποστηρίζει ο 45χρνος

Εκείνο το βράδυ όπως αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ξεκίνησε από το γραφείο του για να πάει στη περιοχή της Αρτέμιδας και να δει ένα εστιατόριο το οποίο τον ενδιέφερε για ενοικίαση και εμπορική εκμετάλλευση.

“Γύρω στις 23:15, φθάνοντας στη συμβολή των οδών Χρ. Σμύρνης και Νηρέως /Πρωτέως, θυμάμαι ότι είδα ένα ποδήλατο τύπου mountain bike, με αναβάτη μια κοπέλα, η οποία κρατούσε στο χέρι της κινητό τηλέφωνο, δίχως φώτα και σήμανση, να κινείται αντίθετα για λίγα μέτρα στην είσοδο της οδού Νηρέως/Πρωτέως. Στην είσοδο του συγκεκριμένου δρόμου θα έστριβα και το ποδήλατο κινήθηκε μπροστά μου και, εν συνεχεία, λίγο προς τα δεξιά πριν την οδό Αραφήνος και σταμάτησε.

Εγώ, έστριψα δεξιά στην οδό Αραφήνος και συνέχισα, προσπερνώντας το ποδήλατο, με κατεύθυνση τον Άγιο Νικόλαο Αρτέμιδας, όπου και έφτασα μετά από 5 – 6 λεπτά. Είδα τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος και επέστρεψα προς Ραφήνα, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή και, περί ώρα 23:50, ευρισκόμουν στη διασταύρωση Ραφήνας με κατεύθυνση την Παλλήνη, με σκοπό να μεταβώ στο ταχυφαγείο «…» ή το «24ωρο».

Περί ώρα 00:05, σταμάτησα άμεσα σε σήμα Αστυνομικών, οι οποίοι, δίχως να με ενημερώσουν για τον λόγο του ελέγχου, με οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας και έκτοτε, για 12 περίπου ώρες, παρέμεινα στο κρατητήριο, δίχως ουδεμία επικοινωνία με κανέναν και δίχως να γνωρίζω τον λόγο της κρατήσεώς μου. Μόνο το πρωί της Παρασκευής, 28.05.2021, με ενημέρωσαν οι Αστυνομικοί προανακριτικοί υπάλληλοι ότι θα προβούν σε έρευνες στην οικία μου, με σκοπό την τυχόν εύρεση παιδικού πορνογραφικού υλικού, διότι εγώ είχα παρενοχλήσει μια ανήλικη…

Έμεινα αποσβολωμένος, αδυνατούσα να πιστέψω αυτό που άκουγα και τους απάντησα ότι ουδέποτε προέβην σε τέτοια πράξη. Μάλιστα, εγώ προσωπικά υπέδειξα στους Αστυνομικούς υπαλλήλους όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχω, σε όλους τους χώρους κατοικίας και εργασίας μου. Τους χορήγησα τους κωδικούς pin και λογισμικού αυτών, ακριβώς διότι δεν είχα να κρύψω τίποτα! Αυτή την διαδρομή ακολούθησα και προφανώς είναι πρόδηλο ότι εάν είχα τελέσει την οιανδήποτε παράνομη πράξη εις βάρος της ανήλικης, δεν θα επέστρεφα από το ίδιο σημείο, στο οποίο συμφώνως με τον αυτόπτη μάρτυρα…είχε συρρεύσει αρκετός κόσμος και συμπαρίστατο στην ανήλικη, αναμένοντας τη μητέρα της και βεβαίως την Άμεση Δράση”.

Αρνείται τα πάντα…

Και συνεχίζει: “Κι ενώ είχα ήδη φθάσει στη Λεωφόρο Μαραθώνος, προκειμένου να αγοράσω από το ταχυφαγείο «24ωρο» και να επιστρέψω στη σύντροφό μου σταμάτησα άμεσα σε σήμα αστυνομικών αγνοώντας πλήρως το λόγο της προσαγωγής μου.

Μάλιστα, άμεσα και αυτοβούλως, υπέδειξα και μετέβην με τους Αστυνομικούς προανακριτικούς υπαλλήλους, τόσο στην οικία μου, όσο και στην οικία της συντρόφου μου. Με δική μου προτροπή και επιμονή κατασχέθηκαν όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που ευρίσκοντο και στις δυο κατοικίες, προκειμένου να αποδειχθεί πλήρως ότι ουδεμία εμπλοκή έχω με κατοχή ή διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Επιπλέον, εγώ, πρώτος, υπέδειξα και κατασχέθηκε και το καταγραφικό μηχάνημα, που ευρίσκεται στην οικία μου στην Πεντέλη, προκειμένου να προκύψει η ακριβής ώρα αναχώρησής μου από την οικία μου (ιδ. κατασχεμένο καταγραφικό μηχάνημα…)” αναφέρει μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος στο υπόμνημα του.

Ο κατηγορούμενος καταλήγοντας επισημαίνει στο υπόμνημα του λέει πως “αισθάνομαι ντροπή και αμηχανία να εμφανίζομαι, για πρώτη φορά, στα Δικαστήρια και, μάλιστα, κατηγορούμενος για τέτοιες απίστευτες πράξεις που ούτε καν μπορώ να διανοηθώ, ενώ, παραλλήλως, γνωρίζω ότι ουδέν μεμπτόν έπραξα”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ραφήνα: Ανατριχιάζει η κατάθεση της 13χρονης για την απόπειρα αρπαγής – Η απολογία του 45χρονου"

Εμβόλια: Πάνω από 6 εκατ. εμβολιασμοί έως το τέλος της εβδομάδας - Η «γραμμή» του ECDC για τους εφήβους

Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από την πανδημία. Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πλέον επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δόσεις που της αντιστοιχούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει ότι στον συντομότερο δυνατό χρόνο, ο πληθυσμός της χώρας θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, ανακτώντας πολλά από εκείνα που θεωρούσαμε όλοι μας δεδομένα πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής λαίλαπας στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, με τον ρυθμό που «τρέχουν» έως τώρα οι εμβολιασμοί, το αργότερο έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, θα έχουμε ξεπεράσει τους 6 εκατ. εμβολιασμούς.

Μέχρι και την 31η Μαΐου, είχαν γίνει 5.597.624 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 3,648.009 πολίτες έχουν κάνει έστω και μία δόση, ενώ 2.058.287 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στη χώρα μας διεξάγονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση και εφόσον δεν ανακοπεί ο ρυθμός το αμέσως επόμενο διάστημα, θα μιλάμε για ένα ικανοποιητικό ποσοστό «θωρακισμένων» από την πανδημία πολιτών, έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την παραλαβή σχεδόν άλλων 3 εκατ. δόσεων μέσα στον Ιούνιο, ενισχύοντας τις υπάρχουσες προμήθειες εμβολίων, οι οποίες διατίθενται καθημερινά μέσω των ραντεβού που κλείνουν κατά χιλιάδες οι πολίτες.

Η «γραμμή» του ECDC για τον εμβολιασμό των εφήβων

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των εφήβων 12-15, για τους οποίους έγινε λόγος και στην Ελλάδα μετά την έγκριση του Αμερικανικού CDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ενέκρινε την Τρίτη τεχνική έκθεση σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων κατά της νόσου Covid-19. Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά βασικών στοιχείων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εφήβων κατά του κορωνοϊού.

Η έκθεση παρέχει συμβουλές δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη, τα οποία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των εφήβων. Υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού κατά της Covid -19 για το σύνολο του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο εμβολιασμός των εφήβων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο Covid -19, θα πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως συμβαίνει και με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Την ίδια γραμμή εξέφρασε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει με παιδιά για εμβόλια mRNA, λέγοντας πως αποδίδουν, παρέχουν προστασία και πως δεν είναι επικίνδυνα. Επεσήμανε, ωστόσο δύο πολύ σοβαρές παραμέτρους:

1)Ότι στις μελέτες που έγιναν ο αριθμός των παιδιών ήταν περιορισμένος και ως εκ τούτου, ήταν απίθανο να φανούν τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες.

2)Ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, θα απαιτείται η συναίνεση των γονέων και -το σημαντικότερο- ότι μία σκέψη είναι η σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και κινδυνεύει η ζωή τους αν νοσήσουν από την Covid-19.

Η τελευταία επισήμανση, σε συνδυασμό με την έκθεση του ECDC, ενδεχομένως να δίνουν ένα αρχικό στίγμα για τις σκέψεις των ειδικών, με δεδομένο ότι προέχει ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, με τα εμβόλια να είναι ήδη περιορισμένα.

Η έκθεση έρχεται μετά τη θετική γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σχετικά με τη χρήση των εμβολίων BioNTech/Pfizer σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών, καθώς και μετά την έγκριση από την Επιτροπή μιας τροποποιημένης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, η οποία αντικατοπτρίζει τη θετική γνώμη του ΕΜΑ. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 12-15 ετών, αν λάβουν όντως μια τέτοια απόφαση.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «μετά τη θετική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το ECDC ακολουθεί με τεκμηριωμένες πρακτικές συμβουλές για να στηρίξει τα κράτη μέλη που εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού και στους εφήβους. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, πρόκειται τελικά για απόφαση που θα ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους και σε συνεννόηση με αυτά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλια: Πάνω από 6 εκατ. εμβολιασμοί έως το τέλος της εβδομάδας - Η «γραμμή» του ECDC για τους εφήβους"

Μουσική στην εστίαση: Εξώδικο από Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος σε Χαρδαλιά

Εξώδικο στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά απέστειλε την Τρίτη 1 Ιουνίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) για τις δηλώσεις του υφυπουργού σχετικά με την μουσική στην εστίαση
 
Σημειώνεται πως την Παρασκευή 28 Μαΐου ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε σε έντονο ύφος όταν δέχτηκε ερώτηση για το «αντάρτικο» με την μουσική στην εστίαση. «Ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση, η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και έχει αποδειχτεί παγκοσμίως. Μουσική σημαίνει πως αν τραγουδήσω θα υπάρξουν σταγονίδια, η μουσική είναι συνδυασμένη με τον χορό που σημαίνει μη τήρηση μέτρων. Η μουσική είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ που δημιουργεί χαλάρωση. Να σταματήσει η λογική του παραλόγου. Βήμα-βήμα, δεν μπορεί τη στιγμή που η πλειοψηφία κάνει θυσίες να συζητάμε λογικές αντάρτικου», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
 
«Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλοι. Να χαλαρώσουμε, να βρεθούμε με τους φίλους μας, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε. Βήμα – βήμα. Δεν μπορεί να περνάει σε μια ευνομούμενη πολιτεία, την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία έχει κάνει τεράστιες θυσίες, να συζητάμε λογικές αντάρτικου» σημείωσε εμφανώς εκνευρισμένος.

Τωρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ζητεί από τον υφυπουργό να παραθέσει εντός 3 ημερών επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς πως η μουσική σε εξωτερικούς χώρους προκαλεί υπερμετάδοση του κορονοϊού και τον κατηγορεί πως ενοχοποιεί τον χώρο του Πολιτισμού.

Αναλυτικά το κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας

«Την Παρασκευή 28.5.2021 ως Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ερωτώμενος για την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, απαντήσατε ότι "Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και όλους τους λοιμωξιολόγους". Δεν είναι η πρώτη φορά που ως υφυπουργός ενοχοποιείτε τη μουσική για την μετάδοση του ιού. Το προηγούμενο καλοκαίρι, αν και οι χώροι πολιτισμού λειτουργούσαν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και πληρότητα που έφτανε στο, απαγορευτικό για κάθε παραγωγή, 30%, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι κλάδοι όπως οι μεταφορές, λειτουργούσαν με πληρότητα 85% ή ακόμα και 100%, ανακοινώσατε την αναστολή όλων των εκδηλώσεων άνω των 100 ατόμων, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα των θεάτρων. Η εξαγγελία σας αυτή δεν αποτυπώθηκε σε Υπουργική Απόφαση, αλλά προκάλεσε ένα ντόμινο ακυρώσεων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που άφησαν χωρίς αποζημίωση και στοιχειώδεις πόρους διαβίωσης χιλιάδες συναδέλφους μας.

Στα τέλη Οκτωβρίου πάλι στοχοποιήθηκε ο Πολιτισμός, αφού ήταν ο μόνος κλάδος που έκλεισε καθολικά, δύο εβδομάδες πριν το γενικό λοκντάουν, παρά το ότι κατά την θερινή λειτουργία δεν υπήρξαν στοιχεία για μετάδοση του ιού στις ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αντίθετα, μελέτες που έγιναν στο εξωτερικό έδειξαν ότι με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν ευθύνονται για υπερμετάδοση του ιού. Σας παραπέμπουμε στην έρευνα που διενεργήθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και από το νοσοκομείο Germans Triasi Pujol, αφού σε ροκ συναυλία στη Βαρκελώνη στις 27 Μαρτίου, σε ένα κοινό 5.000 ατόμων βρέθηκαν μόνο έξι κρούσματα εκ των οποίων τα τέσσερα δεν συνδέονται ευθέως με την συναυλία.

Είναι φανερό ότι η οριζόντια απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, ανεξάρτητα από προϋποθέσεις, δηλαδή αν είναι ζωντανή ή ηχογραφημένη, από τα ντεσιμπέλ στα οποία εκπέμπεται, σύμφωνα με τη σχετική άδεια κάθε καταστήματος, προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στον κλάδο μας, αφού στερεί θέσεις εργασίας και πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα από καλλιτέχνες που συχνά δεν έχουν άλλο έσοδο. Ταυτόχρονα αυξάνει την δυσπιστία του κοινού ως προς την μουσική, στοχοποιώντας τη, έστω και έμμεσα, ως υπεύθυνη για υπερμετάδοση του ιού.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας και ειδικότερα επειδή αρνούμαστε όλους τους ισχυρισμούς σας

ΖΗΤΟΥΜΕ

να μας χορηγήσετε άμεσα, εντός τριών (3) ημερών από τη λήψη της παρούσας, όλες τις μελέτες στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σας ότι η μουσική σε εξωτερικούς χώρους με την ένταση που ορίζεται από το νόμο, ανεξαρτήτως πανδημίας, προκαλεί υπερμετάδοση.

Ακόμη, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να μην δημιουργείτε αναστάτωση και δυσπιστία στον πολύπαθο κλάδο μας, με αναπόδεικτες, επιπόλαιες και αστήρικτες δηλώσεις. Για την κυβέρνηση μπορεί να είναι άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά για μας είναι ο τρόπος βιοπορισμού μας, η κοινωνική συνεισφορά μας, η δημιουργικότητά μας, οι ζωές μας.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας και από τη ζημιά που μας προκαλείτε και για την ηθική βλάβη των μελών μας».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουσική στην εστίαση: Εξώδικο από Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος σε Χαρδαλιά"

Σεισμός στην Ελασσόνα: «Δεν θα μας εκπλήξει μετασεισμός ακόμη και 5 Ρίχτερ»

Άσχημες μνήμες από τον σεισμό του περασμένου Μαρτίου ξύπνησε ο σεισμός 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα και που έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Λάρισα, ο Βόλος ακόμη και στη Βέροια και στη Λαμία.

Για τον σεισμό στην Ελασσόνα μίλησε στο newsit.gr ο διευθυντής ερευνών σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος που τόνισε πως «είναι δυνατός μετασεισμός του σεισμού του περασμένου Μαρτίου και προέρχεται από την ίδια σεισμική περιοχή».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, δεν έχει κάτι το ανησυχητικό». Επίσης ξεκαθάρισε πως «δεν θα μας εκπλήξει ακόμη και αν ένας μετασεισμός φτάσει ακόμη και 5 Ρίχτερ» και πως «το φαινόμενο το μετασεισμών θα διαρκέσει μήνες ακόμα».

Ο σεισμός στην Ελασσόνα σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10,9 χλμ ενώ το επίκεντρο ήταν 14 χλμ νοτιοδυτικά της Ελάσσονας.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός έγινε αντιληπτός σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας όπως φαίνεται και από τον παρακάτω χάρτη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Ελασσόνα: «Δεν θα μας εκπλήξει μετασεισμός ακόμη και 5 Ρίχτερ»"

Μητσοτάκης: Έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ η επιδότηση στις τουριστικές επιχειρήσεις - Δείτε αναλυτικά τους δικαιούχους

«Πήραμε πριν από λίγο την σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στην επίσημη ανακοίνωση ενός νέου Προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατομμύρια ευρώ. Κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία. Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων με αντικείμενο την στήριξη του κλάδου κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

«Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Αντίστοιχο πρόβλημα, τονίζω, είχαμε και στην εστίαση γι' αυτό και καταφέραμε και εξασφαλίσαμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού. Και πιστεύω - ότι σε συνεργασία με την πολιτεία- η ελληνική επιχειρηματικότητα -όπως εκφράζεται δια του ΣΕΤΕ, στον ευρύτερο κλάδου του τουρισμού- θα κάνει και αυτή αυτό το οποίο πρέπει, προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχημένο και ασφαλές καλοκαίρι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του παρουσιάζοντας στους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό του, που μόλις είχε εκδώσει. «Η Ελλάδα είναι μια από τις 7 χώρες που βρίσκεται στο πρώτο κύμα ένταξης στην Ψηφιακή Πλατφόρμα, το οποίο σημαίνει ότι από σήμερα οι Έλληνες πολίτες μπορεί να εκδίδουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Και βέβαια έχουμε εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με αυτές τις χώρες έτσι ώστε η πληροφορία η οποία εμπεριέχεται στο Πιστοποιητικό -δηλαδή αν έχεις εμβολιαστεί, πότε και με πόσες δόσεις ή αν έχεις αρρωστήσει ή αν έχεις αρνητικό τεστ- να μοιράζεται με πολύ μεγάλη ευκολία στις πύλες εισόδου, έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε επισκέπτες στην πατρίδα μας χωρίς πρόσθετους περιορισμούς», ανέφερε.

Όπως υπενθύμισε, «ήταν μια ιδέα η οποία ξεκίνησε από εμάς στις αρχές Ιανουαρίου. Δεν ήταν καθόλου προφανές ότι θα προφταίναμε να την υλοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνήθως για να εκδοθεί ένας ευρωπαϊκός κανονισμός χρειάζονται χρόνια. Εδώ αρκέστηκαν, μόλις, δύο μήνες για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ενόψει της τουριστικής περιόδου».

 

Η ενίσχυση από το Πρόγραμμα θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις τουρισμού, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης.

«Πριν από 1,5 μήνα ήμασταν, εδώ, για την εστίαση. Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά η εστίαση λειτουργεί, το πρόγραμμα, η πλατφόρμα, είναι σε λειτουργία από τις 14 του μηνός. Έχουν, ήδη εκκαθαριστεί περίπου 8.000 αιτήσεις που είναι να πάρουν τα λεφτά τους οι επιχειρήσεις και περίπου άλλες 12.000 εκκρεμεί να εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Χθες, είχαμε ρεκόρ εκκαθαρίσεων, πάνω από 2.000 αιτήσεις εκκαθαρίσαμε μόνο χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να δώσουμε γρήγορα τα λεφτά στους δικαιούχους και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε με τον τουρισμό. Άμεσα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αντίστοιχη πλατφόρμα του τουρισμού», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τη στιγμή που κάνουμε ό,τι μπορούμε και με το ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά και με όλες τις δράσεις μας για να πατήσει η τουριστική οικονομία αλλά και η ευρύτερη οικονομία στα πόδια της, δεν ξεχνάμε την απαραίτητη στήριξη η οποία πρέπει να παραμένει και να υπάρχει και θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε να μπορέσει μετά ο τουρισμός μόνος του να ανοίξει τα φτερά του, όπως μόνο ο τουρισμός ξέρει να κάνει. Αυτή είναι η φιλοσοφία που ακολουθούμε και θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

«Εγώ απλά να προσθέσω μόνο ότι η ενίσχυση αυτή είναι ακατάσχετη -όπως όλες οι ενισχύσεις που δίνουμε- και υπάρχει και επίσης μια προϋπόθεση του ενός εργαζομένου», σημείωσε ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης.

«Να ευχαριστήσω και τον Γιάννη Τσακίρη και τον κύριο Ζερβό γιατί έχει γίνει εξαιρετική δουλειά ως προς την υλοποίηση νέων προγραμμάτων και ως προς την κινητοποίηση πόρων από παλαιότερα προγράμματα. Είμαστε, πια, στις πρώτες θέσεις σε επίπεδο απορροφητικότητας ως προς την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και μπορώ να σας πω -με αρκετή ασφάλεια- ότι θα είμαστε και από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, της οποίας νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρα, έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που εκτιμούμε ότι θα εγκριθεί εντός του Ιουνίου, το νέο ΕΣΠΑ όπου έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά ως προς τον σχεδιασμό από το Υπουργείο Ανάπτυξης και βέβαια όλα τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ελπίζουμε, πια, ότι φτάνουν προς το τέλος τους και θα πρέπει να οργανώσουμε -και αυτό θέλουμε να κάνουμε- την αποσωλήνωση της οικονομίας από προγράμματα στήριξης. Αλλά να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, που να σας δώσουμε ταμειακή ρευστότητα - γέφυρα για να περάσετε από φάση αναστολής λειτουργίας σε φάση κανονικής λειτουργίας», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Προφανώς και στην πορεία αυτή υπήρχαν και φωνές για κάτι περισσότερο. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ο τουρισμός στηρίχθηκε, ο τουρισμός εξακολουθεί να στηρίζεται και είμαι σίγουρος -και σε αυτό το έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και με τους Υπουργούς- ότι θα το παρακολουθούμε πως πηγαίνει το πράγμα στο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο σήμερα. Αυτό είναι το (κεφάλαιο) κίνησης που πραγματικά ανοίγει ουσιαστικά τα ξενοδοχεία, τα οποία έως το τέλος του Ιουνίου η εκτίμησή μας με τους συναδέλφους, θα ανοίξουν όλα, και τα 10.000 που είναι αδειοδοτημένα. Άρα ήταν πάρα πολύ σημαντικό -πέρσι άνοιξαν περίπου 5.500, και τέτοια περίοδο ήμασταν κλειστά. Άρα έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γρηγόρης Τάσιος.

«Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τα δεδομένα της πανδημίας. Αλλά το παλέψαμε. Δεν σας κρύβω ότι κάνατε πολλές προσπάθειες και σαν αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, δουλέψαμε σε λεπτομέρειες για να δούμε τις διαφορές», δήλωσε ο Πρόεδρος του Hellenic Association of Travel and Tourist Agencies (HATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης.

«Είναι πρωτόγνωρο και αυτό που αντιμετωπίσαμε, αλλά είναι πρωτόγνωρη και η στήριξη που λάβαμε από την πολιτεία, από την Κυβέρνηση. Ήταν πολύ καλή η συνεργασία μας με όλα τα Υπουργεία, ιδιαίτερα με το Υπουργείο το αρμόδιο, τον κύριο Χάρη Θεοχάρη ο οποίος ήταν παρών 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και στα καθημερινά. Είναι τόσα πολλά αυτά που αναφέρετε, έχουμε και καθημερινά προβλήματα τα οποία ήταν παρών για να τα λύσει», σημείωσε ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (​ΓΕΠΟΕΤ) Άρης Μαρίνης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός.

Αναλυτικά η δράση ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά μικρομεσαίες (300 εκατομμύρια ευρώ) και μεγάλες (50 εκατομμύρια ευρώ) επιχειρήσεις:

-Ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια
-Τουριστικά γραφεία / πρακτορεία
-Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 5% για τα καταλύματα και στο 2,5% για τις λοιπές επιχειρήσεις επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*5%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Νόμιμη λειτουργία.
Β) Ουσιαστική δραστηριοποίηση στις ανωτέρω δραστηριότητες (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα).
Γ) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%.
Δ) Προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας.
Ε) Υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ (Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ).

Επισημαίνεται ότι:

*Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας στο 2020.
*Συσταθείσες επιχειρήσεις το 2020 με μη μηδενικό τζίρο εντάσσονται αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων τοποθετείται εντός του Ιουνίου και αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την έγκριση και την ένταξη στη δράση, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί η υποβολή νέας αίτησης.

Οι ενταχθείσες στην δράση επιχειρήσεις υποχρεούνται:

-Να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τα δηλωθέντα έξοδα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (Πεδία 361, 363, 364, 365).
-Να απασχολήσουν το προσωπικό τους το 2021 τουλάχιστον κατά 0,5 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας. Ο έλεγχος θα γίνει βάσει στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Επισημαίνεται ότι

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363, 364 και 365 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/4/2021 – 31/12/2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το υπερβάλλον ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της τελευταίας χρονικά χορηγηθείσας επιχορήγησης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

pinakas__1_ pinakas__2__2

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Καλώς ήρθατε και χαιρόμαστε γιατί είμαστε, σήμερα, σε θέση να ανακοινώσουμε δύο θετικές ειδήσεις: Η πρώτη είναι και η επίσημη ενεργοποίηση της Κοινής Ψηφιακής Πύλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, μόλις ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα είναι μια από τις 7 χώρες που βρίσκεται στο πρώτο κύμα ένταξης στην Ψηφιακή Πλατφόρμα, το οποίο σημαίνει ότι από σήμερα οι Έλληνες πολίτες μπορεί να εκδίδουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Και βέβαια έχουμε εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με αυτές τις χώρες έτσι ώστε η πληροφορία η οποία εμπεριέχεται στο Πιστοποιητικό -δηλαδή αν έχεις εμβολιαστεί, πότε και με πόσες δόσεις ή αν έχεις αρρωστήσει ή αν έχεις αρνητικό τεστ- να μοιράζεται με πολύ μεγάλη ευκολία στις πύλες εισόδου, έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε επισκέπτες στην πατρίδα μας χωρίς πρόσθετους περιορισμούς.

Εγώ, μόλις, εξέδωσα το δικό μου πιστοποιητικό. Μου είπαν ότι δεν πρέπει να το δείχνω πολύ γιατί έχει προσωπικά δεδομένα. Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι η πλατφόρμα δουλεύει και πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ σημαντική ανακούφιση για τον τουρισμό.

Ήταν μια ιδέα η οποία ξεκίνησε από εμάς στις αρχές Ιανουαρίου. Δεν ήταν καθόλου προφανές ότι θα προφταίναμε να την υλοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνήθως για να εκδοθεί ένας ευρωπαϊκός κανονισμός χρειάζονται χρόνια. Εδώ αρκέστηκαν, μόλις, δύο μήνες για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Η δεύτερη σημαντική, θετική, ανακοίνωση είναι ότι πήραμε πριν από λίγο την σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στην επίσημη ανακοίνωση ενός νέου Προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού, ύψους έως 420 εκατομμύρια ευρώ. Κεφάλαιο κίνησης, μια επιδότηση η οποία θα είναι έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία. Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πόροι -όπως σας είπα- είναι απολύτως εξασφαλισμένοι η ενίσχυση για την πρώτη κατηγορία, δηλαδή για τα καταλύματα, θα είναι ίσοι με το 5% του κύκλου εργασιών κάθε επιχείρηση το οικονομικό έτος 2019. Ενώ για τη δεύτερη κατηγορία θα είναι ίση με το 2,5%.

Προϋπόθεση είναι αντίστοιχη με τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει για το ανάλογο πρόγραμμα για την εστίαση, να υπάρχει μείωση τζίρου της τάξης του 30% και φυσικά οι επιχειρήσεις να απασχολούν, τουλάχιστον, έναν εργαζόμενο. Και, βέβαια, για επιχειρήσεις οι οποίες συστάθηκαν το 2020 αυτές -όπως και στην εστίαση- εντάσσονται αυτοδίκαια στο Πρόγραμμα.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, θα σας την παρουσιάσουμε στην συνέχεια και ο Υπουργός και ο υφυπουργός. Και πιστεύω ότι πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Αντίστοιχο πρόβλημα, τονίζω, είχαμε και στην εστίαση γι' αυτό και καταφέραμε και εξασφαλίσαμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού. Και πιστεύω - ότι σε συνεργασία με την πολιτεία- η ελληνική επιχειρηματικότητα -όπως εκφράζεται δια του ΣΕΤΕ, στον ευρύτερο κλάδου του τουρισμού- θα κάνει και αυτή αυτό το οποίο πρέπει, προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχημένο και ασφαλές καλοκαίρι. Εννοώ, δηλαδή, ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας, τα πρωτόκολλα τα υγειονομικά, όπως έχουν καθοριστεί. Εξάλλου υπάρχει πια η εμπειρία -μεγάλη στον κλάδο- και υπάρχει και υψηλή αίσθηση επαγγελματισμού, διότι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο θα πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί.

Η πανδημία βρίσκεται σε πτωτική τάση. Κάθε μέρα τα νούμερα είναι καλύτερα από την προηγούμενη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μπορούμε να εφησυχάσουμε. Τα μέτρα τα οποία έχουμε κρατήσει σε ισχύ είναι σχετικά λίγα σε σχέση με αυτά τα οποία έπρεπε να υπομένουμε πριν από κάποιους μήνες. Πλην είναι, όμως, ακόμα απαραίτητα μέχρι που να χτίσουμε πλήρως το τείχος του εμβολιασμού.

Και είναι, επίσης, πολύ σημαντικό και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού -αυτό ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, πόσο μάλλον, όμως, για εργαζόμενους οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή της ανθρώπινης επαφής- να εμβολιαστούν σε συντριπτικά ποσοστά. Και καθώς, πια, ανοίγουμε της πλατφόρμες σταδιακά σε όλες τις ηλικίες πιστεύω ότι έχετε και εσείς έναν ρόλο να παίξετε, να ενθαρρύνετε τους εργαζόμενούς σας να κάνουν αυτήν την κίνηση για το δικό τους καλό, για το καλό των οικογενειών τους, αλλά και για το καλό της χώρας συνολικά.

Οπότε και πάλι καλώς ήρθατε και να δώσω τον λόγο στον Υπουργό και στον υφυπουργό να πει κάποια πράγματα ακόμα για το πρόγραμμα.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ η επιδότηση στις τουριστικές επιχειρήσεις - Δείτε αναλυτικά τους δικαιούχους"

Καιρός αύριο: «Βουρκωμένος» ουρανός με βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Άστατος θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, Τετάρτη (02.06.2021). Σε αρκετές περιοχές της χώρας αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα βορειοανατολικά προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα νοτιοανατολικά πελάγη 6 και βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί 5 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικούς όμβρους στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα νωρίς το πρωί 4 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και στη Θράκη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πιο πυκνές στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στην Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών και βαθμιαία βελτίωση. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στην περιοχή του Καστελλόριζου τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Βουρκωμένος» ουρανός με βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Κορωνοϊός: Στα 1.886 τα νέα κρούσματα - 482 οι διασωληνωμένοι, 27 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα  κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.886, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 404.163 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 29 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.880 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.122 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 482 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.442 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 173 (ημερήσια μεταβολή +14.57%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 202 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 1.886 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

100 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

99 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

47 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

152 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

294 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

88 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

173 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

169 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

22 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

3 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

52 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

21 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα Π.Ε. Φωκίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

29 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

104 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.886 τα νέα κρούσματα - 482 οι διασωληνωμένοι, 27 θάνατοι"

Βόλος: Σύλληψη 88χρονου για ζωοκτονία

Στο εδώλιο για ζωοκτονία θα καθίσει ένας 88χρονος από τον Βόλο, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς,  κατηγορούμενος ότι σκότωσε μία γάτα και ακολούθως, αφού την έβαλε νεκρή μέσα σε πλαστική σακούλα, την πέταξε σε κάδο απορριμμάτων του δήμου.

Τον 88χρονο κατήγγειλαν γείτονές του, οι οποίοι τον είδαν να σκοτώνει το ζωάκι και να το πετά στον κάδο.

Ο ηλικιωμένος, εκτός των ποινικών κυρώσεων που αντιμετωπίζει, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου θα κληθεί να πληρώσει και διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Σύλληψη 88χρονου για ζωοκτονία"

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας: Σταματά τη διάθεση self test!

Πρωτοφανής η απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, να σταματήσει - βάσει απόφασης γενικής συνέλευσης - τη διάθεση self test. Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση, η διάθεση σταματά τη Δευτέρα 7 Ιουνίου. 

"Η υπομονή μας εξαντλήθηκε", λέει στο tempo24 ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος και προθέτει ότι μέχρι τη Δευτέρα 7 Ιουνίου ήταν η συμφωνία με την κυβέρνηση για τη δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία. "Γιατί να μη γίνεται από κάποια άλλη υγειονομική μονάδα και θα πρέπει να γίνεται από τα φαρμακεία. Οι συνάδελφοι, λόγω του φόρτου εργασίας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε αυτό. Είναι πολλοί, επίσης, που εργάζονται μόνοι τους στο φαρμακείο. Δεν μπορούν άλλο...", καταλήγει ο κ. Σοφιανόπουλος. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας: Σταματά τη διάθεση self test! "

Η Ελλάδα στέλνει 20.000 εμβόλια της AstraZeneca στη Βόρεια Μακεδονία

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βόρειας Μακεδονίας θα ενισχύσει η Ελλάδα που θα στείλει στη γειτονική χώρα 20.000 δόσεις, ενώ άλλες 50.000 δόσεις θα δώσει η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας Βένκο Φίλιπτσε τα εμβόλια θα παραδοθούν εντός της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται στη Βόρεια Μακεδονία μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

Μόνο το 4% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, μέχρι τώρα 315.781 πολίτες της χώρας έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ 81.273 πολίτες τη δεύτερη δόση, ήτοι ποσοστό μόλις 4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση.

Ο λόγος για το μικρό αυτό ποσοστό οφείλεται στην καθυστέρηση με την οποία ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και στην έλλειψη εμβολίων στη χώρα.

Επιθυμία να εμβολιαστούν έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνολικά 431.770 πολίτες της χώρας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα στέλνει 20.000 εμβόλια της AstraZeneca στη Βόρεια Μακεδονία"

Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Σε αυτές τις 7 χώρες μαζί με την Ελλάδα ισχύει από σήμερα

Ενεργοποιήθηκε σήμερα η κοινή ψηφιακή «πύλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU gateway) για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό επιτρέπει την έκδοση του πιστοποιητικού από το πρώτο «κύμα» χωρών που είναι ήδη έτοιμες και απαρτίζεται από την Ελλάδα και έξι ακόμα κράτη-μέλη, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Κροατία, την Πολωνία και την Τσεχία.

Η «πύλη» αποτελεί τον κρίσιμο τεχνικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, καθώς επιτρέπει τον γρήγορο και απρόσκοπτο έλεγχο κάθε ταξιδιώτη, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.

Η Ελλάδα ανήκει στο πρώτο «κύμα» κρατών-μελών που έχουν ήδη ολοκληρώσει την τεχνική προεργασία για το πιστοποιητικό και τις δοκιμές της «πύλης», και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από σήμερα το έγγραφο, το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από την Covid-19.

Περισσότερες χώρες θα ενταχθούν στο σύστημα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ο κοινοτικός κανονισμός για το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ προβλέπεται επίσης περίοδος προσαρμογής έξι εβδομάδων για τα κράτη-μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο και υποστήριξη.

Η «πύλη» επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να ελέγχουν την αυθεντικότητα του εγγράφου μέσω των μοναδικών στοιχείων ασφαλείας του, χωρίς όμως να γίνεται ανταλλαγή ή αποθήκευση προσωπικών δεδομένων του ταξιδιώτη. Έτσι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η εγκυρότητα του πιστοποιητικού, ενώ οι πολίτες που το έχουν εκδώσει έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με ασφάλεια, εύκολα και χωρίς ταλαιπωρία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Σε αυτές τις 7 χώρες μαζί με την Ελλάδα ισχύει από σήμερα"

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα 800 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του τουρισμού

Στην έγκριση του ελληνικού προγράμματος 800 εκατ. ευρώ, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το καθεστώς συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 30% κατά το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, με ανώτατο ποσό ανά επιχορήγηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό έως και 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου ή σε 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι χαμηλότερο. Σκοπός του καθεστώτος είναι να παρέχει στους δικαιούχους το κεφάλαιο κίνησης που χρειάζονται για την απόκτηση πρώτων υλών απαραίτητων για τις δραστηριότητές τους.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση α) δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο και β) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και αυτό το καθεστώς θα συμβάλει στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητάς τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

«Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη με σκοπό την εξεύρεση εφικτών λύσεων για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της έξαρσης του κορωνοϊού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ», συμπλήρωσε η κ. Βεστάγκερ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν: Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα 800 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του τουρισμού"

Κρήτη: Εξιτήριο για την 47χρονη που έπαθε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca αλλά έχει δρόμο ακόμα

Σε Κέντρο Αποκατάστασης θα συνεχίσει την θεραπεία της η 47χρονη που νοσηλεύτηκε με θρόμβωση για περισσότερο από δύο εβδομάδες  στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ, μετά από τον εμβολιασμό της με Astrazeneca.

Όπως εξήγησε στο newsit.gr o διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης στο κέντρο αποκατάστασης, το βάρος της θεραπείας θα πέσει στο πρόβλημα με την ημιπάρεση/ημιπληγία που δημιουργήθηκε στη δεξιά πλευρά του προσώπου της 47χρονης.

«Πηγαίνει καλύτερα σε αυτό το κομμάτι και με την περαιτέρω ειδική θεραπεία θα βελτιωθεί κι άλλο» μας είπε ο διοικητής του νοσοκομείου και συμπλήρωσε: «υπάρχει και ένα νευρολογικό πρόβλημα με την ομιλία της, για το οποίο θα γίνει επίσης δουλειά. Ελπίζω και τα δύο θέματα να βελτιωθούν όσο περισσότερο γίνεται». 

Σημειώνεται ότι η 47χρονη γυναίκα από την Χερσόνησο, μητέρα δύο παιδιών, υπέστη παράλυση, αρχικά σε όλο της το σώμα, δύο βδομάδες μετά τον εμβολιασμό της με  AstraZeneca. Η 47χρονη έγινε η δεύτερη γνωστή περίπτωση με πρόβλημα θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα Είχε προηγηθεί ο 36χρονος με τη θρόμβωση στο αριστερό πόδι, ενώ ακολούθησε η 44χρονη Γλυκερία που δυστυχώς έχασε τη ζωή της.

Η οικογένεια της 47χρονης, όπως και η ίδια, υποστηρίζει ότι όλα ξεκίνησαν όταν εμβολιάστηκε για τον κορονοϊό με το εμβόλιο της Astrazeneca. Μάλιστα, κάποια στιγμή, είχε εμφανίσει και μια παροδική επιδείνωση στην υγεία της όσο βρισκόταν στο ΠΑΓΝΗ. Σήμερα πάντως, μετά από σχεδόν 20 ημέρες βγαίνει νικήτρια από αυτή τη μάχη.

Όσο για το συσχετισμό της δικής της θρόμβωσης με το εμβόλιο της Astrazeneca, o κος Χαλκαδιάκης, υπενθύμισε πως έχει ανοιχτεί κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ για αυτή την περίπτωση και πως αναμένονται τα επίσημα πορίσματα. Όπως τόνισε ο ίδιος, μέχρι τότε δεν μπορεί να υπάρξει κάποια τοποθέτηση για το ζήτημα με τον ίδιο όμως να λέει ότι μια από τις υποθέσεις που γίνονται, είναι να σχετίζεται και αυτό το περιστατικό με το εν λόγω εμβόλιο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Εξιτήριο για την 47χρονη που έπαθε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca αλλά έχει δρόμο ακόμα"

Σταϊκούρας για ρύθμιση οφειλών: Μέχρι 240 δόσεις για Δημόσιο, μέχρι 420 δόσεις για χρέη σε τράπεζες

Την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών από σήμερα Τρίτη 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέσω της πλατφόρμας,(www.keyd.gov.gr). οι οφειλέτες μπορούν -για πρώτη φορά- να διευθετήσουν συνολικά, πλήρως εξωδικαστικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για τις δε οφειλές προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων, η διευθέτησή τους μπορεί να γίνει σε έως 420 δόσεις. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό που αφορούσε μόνο επιχειρήσεις, ο νέος μηχανισμός αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι έχει ληφθεί ειδική πρόνοια, ώστε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, να υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης δανείων για τα οποία έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Με τη ρύθμιση όλων των οφειλών, επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

1ον. Αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της 1ης κατοικίας, καθώς και της επαγγελματικής στέγης.

2ον. Αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΟΤΑ κ.λπ.) και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ κ.λπ.) σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρέχεται αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, δηλαδή σε διπλάσιο αριθμό δόσεων από ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Αριθμός που μπορεί να φθάσει έως τις 420 δόσεις, για οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

3ον. Διαγραφή μέρους της οφειλής, υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Επιπροσθέτως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «η Κυβέρνηση, επιδεικνύοντας αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, χορηγεί στα ευάλωτα νοικοκυριά επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία, ύψους έως 210 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού) για 5 έτη».

Στον νέο μηχανισμό, έχουν ενσωματωθεί ειδικές δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει κατάχρηση ευνοϊκών ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Από σήμερα, οι πολίτες μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε έως 240 δόσεις -αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν- και προς τις Τράπεζες σε έως 420 δόσεις.

Παράλληλα, για χρέη προς το Δημόσιο, παρέχεται, υπό προϋποθέσεις και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, η δυνατότητα διαγραφής έως και 75% επί της βασικής οφειλής και έως και 95% επί των προσαυξήσεων. Ενώ, τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, λαμβάνουν 5ετή κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων 1ης κατοικίας.

Με τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις, η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να προστατεύσουν την περιουσία τους, τόσο την 1η κατοικία όσο και την επαγγελματική στέγη.

Παράλληλα, έχουμε διαμορφώσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι πιστωτές να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, οι πολίτες να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών να διεξάγεται με πλήρη διαφάνεια, κοινωνική ευαισθησία και οικονομική αποτελεσματικότητα.

Και φυσικά, συνεχίζουμε να επιβραβεύουμε τη συνέπεια, όπως πράξαμε με το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”, παρέχοντας κρατική επιδότηση των δανείων 1ης κατοικίας και στους ενήμερους ευάλωτους δανειολήπτες».

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης δήλωσε:

«Δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό εργαλείο που στηρίζει, βήμα-βήμα, τους οφειλέτες, έτσι ώστε να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού παράγει μια αυτόματη ρύθμιση οφειλών, βάσει της αξίας της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, του οφειλέτη, των συνοφειλετών και εγγυητών του.

Καλούμε όλους τους οφειλέτες -μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, συνταξιούχους κ.ά.- ανεξαρτήτως είδους οφειλής (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, δάνεια με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ.) και ανεξαρτήτως παλαιότητας οφειλής, είτε πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, είτε για χρέη που προϋπήρχαν, να υποβάλουν από σήμερα αίτηση ρύθμισης οφειλών και έτσι να λύσουν το πρόβλημα των υποχρεώσεων αυτών και να αποφύγουν τη λήψη μέτρων σε βάρους τους από τους πιστωτές».

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χρηστικές πληροφορίες αναφορικά με τις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών:

Οι διαδικασίες ρύθμισης οφειλών διενεργούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού που σχεδίασε και ανέπτυξε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της.

Συνοπτικά, η διαδικασία ρύθμισης οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

1. Δημιουργία αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.keyd.gov.gr ή http://ofeiles.gov.gr).

2. Άρση του απορρήτου του/της συζύγου, εξαρτώμενων μελών, συνοφειλετών και εγγυητών (εάν υπάρχουν) και άντληση προσωπικών και οικονομικών στοιχείων.

3. Επιβεβαίωση κριτηρίων επιλεξιμότητας και διενέργεια ελέγχων και διασταυρώσεων, με σκοπό τον αποκλεισμό στρατηγικών κακοπληρωτών.

4. Παραγωγή, από την πλατφόρμα, μιας αυτοματοποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών, βάσει αλγορίθμου με συγκεκριμένους οικονομικούς κανόνες/παραμέτρους (π.χ. αξία ρευστοποίησης, ικανότητα αποπληρωμής).

5. Διενέργεια ψηφοφορίας επί της πρότασης ρύθμισης οφειλών από τους πιστωτές. Εάν η πλειοψηφία των πιστωτών συμφωνήσει, τότε η πρόταση αποστέλλεται στον οφειλέτη.

6. Αξιολόγηση προτεινόμενης συμφωνίας από τον οφειλέτη.

7. Υπογραφή συμφωνίας αναδιάρθρωσης οφειλών μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών.

Αναλυτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ (www.keyd.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου, οι επιχειρήσεις, καθώς και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα (δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες – επιτηδευματίες), μπορούν να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους, ακολουθώντας τη διαδικασία της εξυγίανσης (http://www.keyd.gov.gr/ryumish_ofeilvn_ejygiansh/), κατόπιν δικαστικής επικύρωσης της συμφωνίας της πλειοψηφίας των πιστωτών.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν περαιτέρω ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο και τις επιλογές διαχείρισης των οφειλών τους, μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της ΕΓΔΙΧ που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.57.30.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σταϊκούρας για ρύθμιση οφειλών: Μέχρι 240 δόσεις για Δημόσιο, μέχρι 420 δόσεις για χρέη σε τράπεζες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news