facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Στο 401 ο 19χρονος από την Ηλεία – Μάχη ζωής για το παλικάρι από τα Καλύβια

Λόγια ικανά να περιγράψουν την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στην Ελαία και που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας -ανάμεσά τους δύο παιδιά, και που άλλοι τόσοι δίνουν τη δική τους μάχη στα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν.

Τα Καλύβια της Ήλιδας, κλαίνε και θρηνούν… Θρηνούν τον χαμό δύο ανθρώπων… του 44χρονου Αντώνη Καραβέλα και της μόλις 12 ετών κόρης του Ιωάννας που κίνησαν για ένα ταξίδι άλλο, στην αιωνιότητα

Ο Αντώνης Καραβέλας, στρατιωτικός στο επάγγελμα, είχε πάει με την κόρη του, τη μητέρα του και τον 19χρονο γιο του, στην ορκωμοσία του, στο στρατόπεδο της Καλαμάτας. Στο δρόμο για την επιστροφή στο σπίτι, σημειώθηκε το μοιραίο. Ο χάρος τους είχε στήσει καρτέρι θανάτου στην εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, εκεί όπου λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, άλλαξαν τα πάντα.

Ο θάνατος του 44χρονου και της 12χρονης, ήταν ακαριαίος. Οι διασώστες, χρειάστηκαν περισσότερες από δυόμιση ώρες για να τους απεγκλωβίσουν από το όχημα, που είχε μετατραπεί, στην κυριολεξία, σε μια. άμορφη μάζα σιδερικών. Από το ίδιο όχημα, ανασύρθηκε πολύ βαριά τραυματισμένο και το 19χρονο παλικάρι, που λίγο νωρίτερα είχε ορκιστεί στην Καλαμάτα.

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας όπως όλοι οι τραυματίες. Από εκεί, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και ύστερα, στο Παναρκαδικό της Τρίπολης. Το πρωί του Σαββάτου ο νεαρός, μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Έχει υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ φέρει κατάγματα σε όλο του το σώμα. Ιατρικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια κατάσταση πολύ δύσκολη, με τον 19χρονο να δίνει σκληρή μάχη στο δωμάτιο της ΜΕΘ. Η 66χρονη γιαγιά του, που επέβαινε κι αυτή στο ίδιο όχημα, τραυματίστηκε ελαφρότερα. Χρειάστηκε μάλιστα το απόγευμα του Σαββάτου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται ακόμα, στο Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας, με την ίδια να έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.

Από το πολύνεκρο δυστύχημα υπάρχουν τρεις ακόμη τραυματίες. Μία μητέρα με το παιδί της, και ο οδηγός της νταλίκας. Η 38χρονη μητέρα που νοσηλευόταν στην Κυπαρισσία, ζήτησε να είναι κοντά στο 6 ετών παιδί της, που νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, κι έτσι, το πρωί του Σαββάτου μεταφέρθηκε εκεί κι αυτή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας, είναι σε καλή κατάσταση. Νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, φρουρούμενος, και χθες το απόγευμα, αναμενόταν να δώσει κατάθεση για το τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο μεσημέρι της 26ης του Ιούλη.

patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 401 ο 19χρονος από την Ηλεία – Μάχη ζωής για το παλικάρι από τα Καλύβια"

Σε Λάρισα και Κόρινθο τα νέα κρούσματα πανώλης

Ένα νέο κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε στην Φαλάνη Λάρισας μετά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις ζώνες επιτήρησης της Π.Ε. Λάρισας.

Την ίδια ώρα νέο κρούσμα μετά από στοχευμένους ελέγχους στην Κόρινθο όπου πραγματοποιείται σύσκεψη καθώς στην γύρω περιοχή υπάρχουν μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. Σχετικά με τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν στην περιοχή, θα αποφασιστούν στην αυριανή σύσκεψη που θα γίνει στις 10 το πρωί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Από την πλευρά των αρχών τονίζουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε Λάρισα και Κόρινθο τα νέα κρούσματα πανώλης"

Καιρός αύριο: Στους 38 βαθμούς «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος, συνεχίζουν τα μελτέμια στο Αιγαίο

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα από την αφόρητη ζέστη, ο καιρός αύριο Κυριακή (28.07.2024) δείχνει και πάλι το θερμό του πρόσωπο με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα είναι γενικά αίθριος, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 και βαθμιαία θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και κατά τόπους στα δυτικά τους 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου τους, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 35 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παράκτια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και τοπικά έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 35 βαθμούς και στα ηπειρωτιά από 22 έως 37 και τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και στις Σποράδες έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 38 βαθμούς «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος, συνεχίζουν τα μελτέμια στο Αιγαίο"

46 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα

Από Ω/18:00/26-07-2024 έως Ω/18:00/27-07-2024 εκδηλώθηκαν 46 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 41 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 5.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "46 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα"

Συνελήφθη ιδιοκτήτης beach bar στη Ρόδο - Εξύβρισε και απείλησε αστυνομικούς που του βεβαίωσαν παράβαση για ηχορύπανση

Στις 27 Ιουλίου 2024 και ώρα 01:10, ένας επιχειρηματίας, γνωστός για τις προκλητικές του συμπεριφορές στα καταστήματα - beach bar -  που διατηρεί, προκάλεσε περιστατικό χυδαίας αντιμετώπισης των Αρχών στη Ρόδο.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου ηχορύπανσης από την αστυνομία, ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να εξύβρισε και να απείλησε έναν αστυνομικό.

Όταν οι αστυνομικοί αντέδρασαν και επιχείρησαν να τον συλλάβουν, εκείνος προσπάθησε να διαφύγει με μία βέσπα, αλλά τελικά συνελήφθη μετά από καταδίωξη και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για παρανομίες και παρατυπίες σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις του, ενώ είχε συγκρουστεί έντονα και με την δημοτική Αρχή, λόγω της επιβολής λουκέτου σε κατάστημά του, εξαιτίας αυθαιρέτων κατασκευών που είχαν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια ελέγχων για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες της Ρόδου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη ιδιοκτήτης beach bar στη Ρόδο - Εξύβρισε και απείλησε αστυνομικούς που του βεβαίωσαν παράβαση για ηχορύπανση"

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις

«Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τη Δευτέρα 22.07.2024 κατά τη διαδικασία θαλάσσιας έρευνας για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, έδωσαν αφορμή για πλειοδοσία ανακρίβειας στον δημόσιο λόγο», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». 

Όπως σημειώνει, το ιταλικό πλοίο είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή της έρευνας, μεταξύ άλλων, εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, επισημαίνει ο κ. Γεραπετρίτης, «επικαλείται δικαιώματα η Τουρκία με βάση το νομικά άκυρο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο. Εξ αυτού του λόγου, τουρκικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στην ευρύτερη περιοχή».

«Δεν προέκυψε σε κανένα στάδιο κίνδυνος θερμού επεισοδίου εξαιτίας της ταυτόχρονης ύπαρξης δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας», τονίζει.

«Λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν εγκατασταθεί για την αποσυμπίεση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και σε λιγότερο από 36 ώρες το ερευνητικό πλοίο προχώρησε στην έρευνα του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του. Η έρευνα αυτή σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ διήρκεσε περί τις 5 ώρες». 

«Καμία από τις δύο χώρες δεν αφίσταται από τις οικείες βασικές θέσεις, ούτε θα μπορούσαμε ευλόγως να το αναμένουμε αυτό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Άλλωστε προβλέπεται ρητά και στη Διακήρυξη των Αθηνών ότι δεν θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους».

«Η Ελλάδα ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις, πράττουμε δε έναντι αυτών ό,τι είναι αναγκαίο, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο».

«Στο πλαίσιο αυτό, όμως, έχει αξία η άμεση επικοινωνία που προλαμβάνει την τροπή των εντάσεων σε πραγματικές κρίσεις, όπως, άλλωστε, συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, με τεράστιο κίνδυνο για την ειρήνη». Και, ασφαλώς, «αναδεικνύεται η αξία να προχωρήσουμε σε συζήτηση για πλήρη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

«Με πυξίδα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, σκοπός μας είναι η μακρά και βιώσιμη ειρήνη. Σήμερα που η Ελλάδα απολαύει σε όλα τα επίπεδα μείζονος ισχύος», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις"

Καρδίτσα: Κινητοποίηση με τρακτέρ για τα 4 ευρώ αποζημιώσεις

Τρακτέρ στον Ε65 βγάζουν στις 9 το πρωί της Τρίτης 30 Ιούλη οι αγρότες της Καρδίτσας για τις απαράδεκτες αποζημιώσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι μόλις 4 ευρώ το στρέμμα για τις ζημιές στο βαμβάκι από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel»!

Η οργή είναι τόσο μεγάλη που παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές εργασίες είναι στο απόγειο τους αποφάσισαν ομόφωνα σε ευρεία σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας να βγάλουν τα τρακτέρ στο δρόμο του αγώνα! Στη σύσκεψη όσοι αγρότες πήραν τον λόγο μίλησαν για κοροϊδία και εξαπάτηση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που διαβεβαίωνε ότι η συνολική αποζημίωση για το βαμβάκι θα ήταν 210 ευρώ το στρέμμα για όλους στην Καρδίτσα.

Αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά υπήρξε και διαφοροποίηση στην εξοφλητική αποζημίωση αφού πολλοί αγρότες έλαβαν μόλις 4 ευρώ το στρέμμα, άλλοι 40 ευρώ και ορισμένοι 70 ευρώ. Οι βαμβακοκαλλιεργητες είχαν λάβει 140 ευρώ προκαταβολή αποζημίωσης και έπειτα από 11 μήνες μετά την καταστροφή πήραν την εξόφληση της αποζημίωσης και τα συνολικά ποσά είναι κάτω του κόστους παραγωγής καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών έλαβαν από 144 έως 180 ευρώ το στρέμμα.

Το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις διότι οι αγρότες περίμεναν την αποζημίωση για να ξεπληρώσουν εφόδια, καύσιμα, ρεύμα, γεωπόνους και για τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης. Το πρόβλημα αγγίζει και τα καταστήματα αφού πελάτες τους είναι αγρότες.

«Όλοι μαζί πρέπει να δράσουμε για να δοθεί σε όλους τους αγρότες το ανώτερο ποσό αποζημίωση που δόθηκε στην Θεσσαλία» τόνισε στη σύσκεψη ο Κώστας Τζέλλας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) ενώ ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ομοσπονδίας είπε πως «χρήματα υπάρχουν για τους εφοπλιστές και για όπλα στην Ουκρανία αλλά όχι για μας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πατάει πάνω στην καταστροφή για να διώξει πιο γρήγορα τους βιοπαλαιστές αγρότες από τα χωράφια και υπογράμμισε: «ή θα φύγουμε ή θα πολεμήσουμε».

Στη σύσκεψη έγινε επίσης συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν προχωρούν, ούτε καν τα αναχώματα στα ποτάμια, με κίνδυνο νέων πλημμυρών με τις πρώτες δυνατές βροχές. Επίσης αναδείχθηκε το πρόβλημα των κτηνοτρόφων που δεν αποζημιώνονται για τις σταυλικές εγκαταστάσεις λόγω των αποτρεπτικών προϋποθέσεων που θέτει το πρόγραμμα 5.2 αλλά και για τα χαμηλά ποσά που έλαβαν για την απώλεια ζώων της τάξης των 150 ευρώ όταν η αγορά είναι στα 300 ευρώ.

Τέλος ειπώθηκε ότι στο υψηλό κόστος παραγωγής προστίθεται και το σημαντικό κόστος φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι ενώ σοβαρό παραμένει και το θέμα με τα μπαζωμένα χωράφια από την πλημμύρα που δεν καλλιεργούνται και δεν αποζημιώνονται.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: Κινητοποίηση με τρακτέρ για τα 4 ευρώ αποζημιώσεις"

Καλιφόρνια: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους – Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά

Κόλαση φωτιάς στην Καλιφόρνια, καθώς περίπου 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που συνέχιζε χθες, Παρασκευή (26.07.2024), να ενισχύεται επικίνδυνα παρά την επέμβαση 1.700 πυροσβεστών, προκαλώντας ανησυχίες στις αρχές.

Από την Τετάρτη το απόγευμα που ξέσπασε στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας, η πυρκαγιά που ονομάστηκε “Park Fire” είχε κάψει ως χθες πάνω από 720 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης και 134 κτίρια και παρέμενε ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας CalFire.

Η πυρκαγιά εξαπλωνόταν με την ταχύτητα πεζού σε αγροτική περιοχή που βρίσκεται τρεις ώρες δρόμο με το αυτοκίνητο βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.

Χθες το βράδυ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο κομητείες που απειλούνται από τις φλόγες, για να επιταχυνθεί η δράση των αρχών.

Η φωτιά ανάγκασε περίπου 4.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους στα χωριά Κοχάσετ και Φόρεστ Ραντς, μετά το ξέσπασμά της στην μικρή πόλη Τσίκο.

Η τεράστια αυτή δασική πυρκαγιά προκαλεί άσχημες αναμνήσεις: τμήμα της πόλης Παραντάις, όπου 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2018 στην πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας, βρίσκεται σε συναγερμό και οι κάτοικοί του οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

“Οφείλετε να είσαστε έτοιμοι να φύγετε”, δήλωσε την Πέμπτη ο Κόρι Χόνια, ο σερίφης της κομητείας Μπιουτ. “Αν η πυρκαγιά εξαπλωθεί, δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ή να σας εγγυηθώ ότι θα μπορέσουμε να σας σώσουμε τη ζωή”.

“Πρόκειται για μεταβαλλόμενη κατάσταση”, σημείωσε χθες σε νέες δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι η φωτιά “πέρασε” από το χωριό Κοχάσετ στη διάρκεια της νύχτας.

Κάτοικοι που γλίτωσαν από τις φλόγες περιέγραψαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την αγωνιώδη διαφυγή τους μέσω του μοναδικού δρόμου μέσα στο δάσος που ήταν προσβάσιμος στην περιοχή, με τους προβολείς των αυτοκινήτων τους να μην μπορούν να φωτίσουν το οδόστρωμα λόγω του πυκνού καπνού.

“Προκαλούσε μεγάλη ανησυχία το να ξέρεις ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος διαφυγής”, δήλωσε ο Νίκο Σέλτον στην εφημερίδα Sacramento Bee.

“Αισθάνομαι σα να έχω παραλύσει”, σημείωσε παράλληλα στο δίκτυο CBS η Τζούλια Γιάρμποου, το σπίτι της οποίας κάηκε από τις φλόγες.

Η πυρκαγιά αυτή προκλήθηκε από εμπρησμό, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας 42χρονος τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση την Πέμπτη το πρωί, αφού εθεάθη να σπρώχνει “αυτοκίνητο που είχε πάρει φωτιά σε φαράγγι”, σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία.

Ο ύποπτος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών το 2003. Στο ποινικό του μητρώο αναφέρεται σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο και ένοπλη ληστεία.

Όσον αφορά το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενισχύσεις είχαν σταλεί σε πολλά μέρη της Καλιφόρνιας, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία είχε σημάνει συναγερμό για χθες, λόγω των ισχυρών ανέμων που εγκυμονούσαν τον κίνδυνο εξάπλωσης της φωτιάς.

“Παρατηρούμε ακραία επέκταση βόρεια” της πυρκαγιάς, εξήγησε χθες ο Μπίλι Σι, διοικητής των πυροσβεστών.

Οι πυροσβέστες εστιάζουν το βασικό μέρος των μέσων που διαθέτουν στην προστασία των κατοικημένων περιοχών.

“Ελπίζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν σημαντικά από αυτό το σαββατοκύριακο με πιο χαμηλές θερμοκρασίες και σχετική αύξηση της υγρασίας, κάτι το οποίο θα μας επιτρέψει να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στην περίμετρο (της φωτιάς) αντί να παραμένουμε σε άμυνα”, σημείωσε.

“Είναι πραγματικά η πρώτη πυρκαγιά των τελευταίων ετών στην Καλιφόρνια για την οποία θα έλεγα ότι έχει συμπεριφορά που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και αυτό δεν είναι καλό”, σχολίασε την Πέμπτη το βράδυ ο Ντάνιελ Σουέιν, ειδικός για ακραία φαινόμενα στο πανεπιστήμιο UCLA.

Ο Σουέιν συνέκρινε τη μεγάλη αυτή πυρκαγιά με αυτές που κατέκαψαν την Καλιφόρνια τη δεκαετία του 2010, οι οποίες ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία της πολιτείας αυτής των δυτικών ΗΠΑ.

“Η μόνη καλή είδηση είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πόλεις στην άμεση πορεία της πυρκαγιάς”, πρόσθεσε ο ίδιος, κρίνοντας ότι η φωτιά μπορεί να εξακολουθήσει να μαίνεται “για εβδομάδες, ακόμη και μήνες”.

Ύστερα από δύο βροχερούς χειμώνες, οι δυτικές ΗΠΑ αντιμετώπισαν αρκετά κύματα καύσωνα από τον Ιούνιο, τα οποία ξεραίνουν τη νέα βλάστηση από τις βροχές και ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

“Καταρρίψαμε ρεκόρ (θερμοκρασίας) (…) και αυτό συνέβη σε πολύ μεγάλη ζώνη, που εκτείνεται από τα βορειοδυτικά του Μεξικού ως τα δυτικά του Καναδά”, σημείωσε ο ειδικός.

Εκατοντάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε όλη τη ζώνη αυτή, ιδίως στο Όρεγκον στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα συνιστούν δείκτη της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη η οποία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλιφόρνια: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους – Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 28 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  για αύριο Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Κυριακή 28 Ιουλίου 2024"

Ο καύσωνας αύξησε τους πνιγμούς στη θάλασσα – Χάθηκαν 98 άνθρωποι μέσα στον Ιούλιο

Σοκάρουν τα στοιχεία για τους πνιγμούς στη χώρα μας και μέσα στον Ιούλιο που ζήσαμε και έναν παρατεταμένο καύσωνα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 98.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) το iatropedia.gr, από την 1η Ιουνίου 2024, έως και τις 16 Ιουλίου καταγράφηκαν στην Αττική 38 πνιγμοί ανθρώπων στη θάλασσα, ενώ οι 23 από αυτούς συνέβησαν μόλις από την 1η έως τις 16 Ιουλίου.

O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επισημαίνει και φέτος στις 25 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού, τη σημασία του ζητήματος για τη Δημόσια Υγεία, με την υπόμνηση σε όλους ότι ο καθένας μπορεί να πνιγεί, αλλά κανείς δεν πρέπει να πνιγεί.

Κάθε χρόνο, σχεδόν 1/4 του εκατομμυρίου άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο πνιγμός αποτελεί την 3η κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, περίπου 360 άτομα χάνουν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον, με τη συντριπτική πλειονότητα (98%) αυτών των πνιγμών να συμβαίνουν στη θάλασσα.

Πνιγμοί: Οι ηλικιωμένοι στην κορυφή της πυραμίδας

Το 80% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα στη χώρα μας είναι άνω των 60 ετών.

Γιατί, όμως, κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι; Με μια πρώτη “ανάγνωση” τα καρδιακά και παθολογικά θέματα, (π.χ. έμφραγμα) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους κινδύνους. Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες, όμως, διατηρούν σημαντική μερίδα στους θανάτους και ο λόγος είναι απλός, σύμφωνα με τους γιατρούς:

Ο οργανισμός των ηλικιωμένων ανθρώπων με το πέρασμα των δεκαετιών χάνει τα “φυσικά θερμομονωτικά” υλικά του, όπως το δέρμα, το  υποδόριο λίπος και τη μυική μάζα, με αποτέλεσμα οι άνω των 60 ετών -κυρίως μετά από πολύωρη παραμονή μέσα κι έξω από τη θάλασσα- να παθαίνουν ευκολότερα υποθερμία, αφυδάτωση και θερμοπληξία.

Τα λιποθυμικά επεισόδια εντός του νερού δεν είναι σπάνια και καταλήγουν σε εισρόφηση και δυστυχώς στον θάνατο.

Οι περισσότεροι πνιγμοί, μεταξύ 12.00 και 13.00 το μεσημέρι

Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2023, το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων έλαβε χώρα σε παραλίες μη φυλασσόμενες από ναυαγοσώστη, καταδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της επαρκούς ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών.

Τα τελευταία πέντε έτη, ο μήνας που καταγράφονται τα περισσότερα θαλάσσια ατυχήματα είναι ο Ιούλιος ακολουθούμενος από τον Αύγουστο, ενώ η ώρα της ημέρας στην οποία συμβαίνουν οι περισσότεροι πνιγμοί είναι μεταξύ 12:00 και 13:00 το μεσημέρι.

Όσον αφορά στα θανάσιμα ατυχήματα που συμβαίνουν σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κλπ.), σημειώνεται ότι το 50% αυτών λαμβάνει χώρα σε κολυμβητικές δεξαμενές ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με προσωρινά δεδομένα του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, με τον οποίο συνεργάζεται ο ΕΟΔΥ, από την αρχή του έτους έως τις 23 Ιουλίου 2024, έχουν καταγραφεί 215 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσες (εκ των οποίων τα 98 εντός του Ιουλίου).

Ο ξαφνικός και σιωπηλός πνιγμός

Ο πνιγμός είναι ξαφνικός, σοκαριστικός και σιωπηλός με τους ανθρώπους συχνά να μην συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει μέχρι να είναι πολύ αργά.

Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να συμβεί.

Κύριες αιτίες είναι:

η άγνοια κολύμβησης,
η έλλειψη στενής και αδιάλειπτης επίβλεψης παιδιών,
η έλλειψη περίφραξης σε κολυμβητικές δεξαμενές,
η κατανάλωση αλκοόλ,
η μη λήψη ιατρικής συμβουλής όταν υφίσταται ιστορικό υποκείμενων νοσημάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού (π.χ. καρδιολογικές παθήσεις, άνοια, επιληψία ή άλλες νευρολογικές παθήσεις),
η αγνόηση της πρόγνωσης του καιρού
η αποτυχία ορθής χρήσης σωσιβίων και προστατευτικού εξοπλισμού σε υδάτινες δραστηριότητες.
Με τις σωστές ενέργειες, αυτό που μπορεί να συμβεί σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί επίσης να αλλάξει προς το καλύτερο.

Μέτρα προστασίας για ασφαλή κολύμβηση

Ο ΕΟΔΥ συστήνει να:

κολυμπάμε πάντα με παρέα
μπαίνουμε και βγαίνουμε σταδιακά από το νερό
κολυμπάμε πάντα παράλληλα με την ακτή
μην κολυμπάμε μετά από φαγητό ή ποτό
αποφεύγουμε να κολυμπάμε σε άγνωστα νερά
επιβλέπουμε αδιάλειπτα τα μικρά παιδιά
συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας και λαμβάνουμε πρόσθετα προληπτικά μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του
μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας
Ο ΕΟΔΥ παροτρύνει το κοινό να συνδεθεί στην δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή του Safe Water Sports, διαθέσιμη μέσω του διαδικτύου όσο και μέσω των εφαρμογών (Apps) για φορητές συσκευές για πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και αναψυχής περισσότερων από 3.400 παραλιών σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Ας απολαύσουμε τη θάλασσα και δραστηριότητες αναψυχής όπως η κολύμβηση και τα υδάτινα σπορ με ασφάλεια!», καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο καύσωνας αύξησε τους πνιγμούς στη θάλασσα – Χάθηκαν 98 άνθρωποι μέσα στον Ιούλιο"

Κτηματολόγιο: Το «μεγάλο μάτι» της Εφορίας σε ακίνητα 7 εκατ. φορολογουμένων

Το «μεγάλο μάτι» της εφορίας θα «διεισδύσει» από τον Σεπτέμβριο στην ακίνητη περιουσία περισσότερων από 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Πρόκειται για «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», μια νέα βάση δεδομένων, η οποία θα διασυνδεθεί και με το Κτηματολόγιο. Στο εν λόγω Μητρώο θα καταγραφούν τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων, όπως: επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας. Αλλά και επιπλέον πληροφορίες, ήτοι εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Ενώ, η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προχωρά σε ταχύτατες διασταυρώσεις για αδήλωτα ακίνητα, ψευδή στοιχεία ή αδήλωτα ενοίκια.

Στον νέο φάκελο θα περιληφθεί το σύνολο των στοιχείων του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, καθώς και από τις δηλώσεις Ε2 για τα μισθωτήρια των ακινήτων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα μεταφερθούν αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων.

Τα ψηφιακά αυτά δεδομένα θα δώσουν στη Φορολογική Διοίκηση τη δυνατότητα για συγκρίσεις με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, με στόχο να εντοπισθούν ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια για να γλυτώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.ά., ή και να αποφύγουν τις κυρώσεις για πιθανές αυθαίρετες κατασκευές. Ταυτόχρονα, το Μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από ιδιοκτήτη ακινήτου που θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή, ενώ θα ενημερώνεται, επίσης αυτόματα, οποτεδήποτε ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του. Έτσι, η ΑΑΔΕ θα έχει τη πλήρη και ακριβή εικόνα για το ποιοι και πόσα εισπράττουν από ενοίκια κατοικιών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στελέχη της ΑΑΔΕ, με τη διασύνδεση του Μητρώου με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, θα δοθεί η δυνατότητα ώστε τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών δηλώσεών τους, και οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στο έντυπο Ε1.

Παράλληλα, τα δεδομένα του ηλεκτρονικού Μητρώου θα διασυνδεθούν με το Κτηματολόγιο. Τα στοιχεία που θα αντληθούν από τις εγγραφές που έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο στο σύνολο της επικράτειας, θα δώσουν τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να μπορεί να τα αντιπαραβάλλει με το Ε9 αλλά και με το Ε1. Με αποτέλεσμα να ελέγχεται εάν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και εάν τα χαρακτηριστικά τους, όπως είναι η επιφάνεια, το είδος, η χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα, ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες. Κάτι, που θα δώσει τη δυνατότητα εξπρές διασταυρώσεων από τις ελεγκτικές αρχές για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9 για να έχουν φοροαπαλλαγές, ή να καταβάλλουν λιγότερα ποσά φόρου από αυτά που αναλογούν στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας, ή και να εισπράττουν παράνομα κοινωνικά επιδόματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κτηματολόγιο: Το «μεγάλο μάτι» της Εφορίας σε ακίνητα 7 εκατ. φορολογουμένων"

Εφορία: Στέλνει «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα του 2018

Χιλιάδες «ραβασάκια» με φόρους για… «αμαρτίες» του παρελθόντος άρχισε να στέλνει η ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους που εντοπίζονται να έχουν κρύψει εισοδήματα από την εφορία ή να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις.

Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει στείλει τουλάχιστον 20.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ΄εκτίμηση» για το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η φορολογική αρχή.

Στο «μάτι» των φορο-ελεγκτών βρίσκονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα, επαγγελματίες που υποβάλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ αλλά έχουν σημαντική δραστηριότητα.

Κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις του 2018 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

  • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
  • Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
  • Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
  • Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

Νέο εκκαθαριστικό με φόρο κατ΄εκτίμηση

Στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.

Στην εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου αναφέρεται ότι η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης του φορολογούμενου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου. Επίσης, αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που έλαβε υπόψη της μέχρι την ως ημερομηνία για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης.

Τα στοιχεία αυτά δύνανται να αναφέρονται και σε ξεχωριστό φύλλο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πράξης του εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.

Το «ραβασάκι» με τον έξτρα φόρο κοινοποιείται στον φορολογούμενο ο οποίος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στην ψηφιακή πύλη myAADE ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου. Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υποβολή δήλωσης ή προσφυγή

Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Στέλνει «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα του 2018"

«Αποφασιστικό χτύπημα» κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ετοιμάζει το Ισραήλ

Ανώτερος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι οι μονάδες στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τον Λίβανο, προετοιμάζονται για «αποφασιστική επίθεση» εναντίον της Χεζμπολάχ, έπειτα από πολύμηνες ανταλλαγές πυρών.

Το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά, από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, ο ισραηλινός υποστράτηγος Ορί Γκορντίν είπε σε στρατιώτες πως «ήδη έχουμε εξαλείψει πάνω από 500 τρομοκράτες στον Λίβανο, στη μεγάλη πλειονότητά τους μέλη της Χεζμπολάχ», σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν για την προστασία των κατοίκων στον συγκεκριμένο τομέα της χώρας «προετοιμάζονται να περάσουν στην επίθεση», συνέχισε ο υποστράτηγος Γκορντίν, επικεφαλής της λεγόμενης βόρειας διοίκησης.

«Όταν έρθει η στιγμή και περάσουμε στην επίθεση, θα πρόκειται για αποφασιστική επίθεση», διαβεβαίωσε.

Στις εχθροπραξίες από την 8η Οκτωβρίου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 523 άνθρωποι στον Λίβανο, κατά πλειονότητα μαχητές, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε στοιχεία από διάφορες πηγές. Οι 342 έχει επιβεβαιωθεί πως ήταν μαχητές της Χεζμπολά, όμως στα θύματα συμπεριλαμβάνονται επίσης τουλάχιστον 104 άμαχοι.

Στην άλλη πλευρά, στο βόρειο Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 ισραηλινοί στρατιωτικοί και 13 άμαχοι, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.

Η Χεζμπολά, παράταξη υποστηριζόμενη από το Ιράν, λέει πως εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τον Οκτώβριο για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό της.

Και στις δυο πλευρές των συνόρων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων συγκρούσεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Αποφασιστικό χτύπημα» κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ετοιμάζει το Ισραήλ"

Κάθειρξη 172 ετών σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν 84 μετανάστες

«Βαριές ποινές» επιβλήθηκαν χθες το πρωί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργηματων Δωδεκανήσου σε δυο υπαλλήλους και τον 47χρονο ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στη Ρόδο, στο οποίο, πέρυσι το καλοκαίρι είχαν βρεθεί να διαμένουν 84 μετανάστες, παράνομα.

Η δίκη ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όμως η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε χθες. Σύμφωνα με αυτή ο 4

7χρονος ιδιοκτήτης καταδικάστηκε αε συνολική ποινή κάθειρξης 172 χρόνια εκτιτέα τα 20 έτη. Ο 48χρονος Παλαιστίνιος που διέμενε στο Λίβανο και ο 34χρονος από το Κονγκό σε συνολικη ποινή φυλάκισης 87 έτη και 3 μήνες ο πρώτος και 87 έτη και 4 μήνες ο δεύτερος (εκτιτεα τα οχτώ χρόνια). Οι εφέσεις για τους καταδικασθέντες δεν έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, σύμφωνα με τις οποίες, στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο φιλοξενούνται αλλοδαποί που είχαν έρθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα μας.

Έτσι, στις 24 Αυγούστου 2023 το πρωί, οι αστυνομικοί έκαναν «έφοδο» στο κατάλυμα, όπου και εντόπισαν συνολικά 84 μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων. Οι αλλοδαποί δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα μας, καθώς είχαν εισέλθει παράνομα.

Στο πλαίσιο της διαλεύκανσης της υπόθεσης, συνελήφθησαν όλοι οι αλλοδαποί, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών, μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και ο 47χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου καθώς και δύο αλλοδαποί εργαζόμενοι σε αυτό, ηλικίας 48 και 34 ετών αντίστοιχα. Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμφθηκαν αρμοδίως. Στις 29 Αυγούστου 2023, πέρασαν την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου, διαδοχικά για να απολογηθούν, ο 47χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Ρόδο και οι δύο αλλοδαποί (48 και 34 ετών), φερόμενοι ως υπάλληλοι της επιχείρησης.

Μέχρι αργά το βράδυ διήρκεσε η διαδικασία των απολογιών και οι τρεις άνδρες αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται.
Ωστόσο, οι όποιοι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν ανακρίτρια και Εισαγγελέα με αποτέλεσμα με σύμφωνη γνώμη, τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι εργαζόμενοι του καταλύματος να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι και να οδηγηθούν στη φυλακή, όπου και θα επιστρέψουν μετά την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου.

rodiaki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάθειρξη 172 ετών σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν 84 μετανάστες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news