facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

ΗΠΑ: Χιονοθύελλα πλήττει τις βορειοανατολικές πολιτείες

Μια χιονοθύελλα έπληξε τις τελευταίες ώρες ένα μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ, παραλύοντας τις οδικές και αεροπορικές μεταφορές, αλλά και τα σχολεία, πολλά εκ των οποίων ήδη υπολειτουργούσαν λόγω της πανδημίας.

Από τον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον, μέχρι τα σύνορα με τον Καναδά, το στρώμα του χιονιού ξεπερνά σε κάποιες περιοχές τα 30 εκατοστά, όπως στο Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη και το Ρόουντ Άιλαντ. Νωρίς το πρωί η Γέφυρα του Μπρούκλιν και η Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης έμοιαζαν με καρτ-ποστάλ: καλυμμένες με χιόνι, με απόλυτη ησυχία, γεγονός σπάνιο στη μητρόπολη των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων.

Λόγω της χιονοθύελλας ακυρώθηκαν περίπου 1.400 πτήσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware. Στο αεροδρόμιο ΛαΓκουάρντια της Νέας Υόρκης ματαιώθηκε σχεδόν το ένα τρίτο των προγραμματισμένων πτήσεων ενώ το αεροδρόμιο JFK ανακοίνωσε ότι 221 αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος. Παρόμοια η κατάσταση και στο αεροδρόμιο της Βοστόνης.

Η χιονόπτωση και οι καταρρακτώδεις βροχές θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Στη Νέα Υόρκη, ιδίως στα βόρεια προάστια, από νωρίς είχαν βγει στους δρόμους τα εκχιονιστικά μηχανήματα. «Δεν θα μας σταματήσει μια χιονοθύελλα», είπε στην εφημερίδα New York Post ο νέος δήμαρχος της πόλης, Έρικ Άνταμς.

Για να αποφευχθούν τυχόν δυστυχήματα στους δρόμους, οι υπηρεσίες μεταφορών της Πολιτείας ζήτησαν από τους πολίτες να μετακινούνται με αυτοκίνητο μόνο σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης. Στο γειτονικό Νιου Τζέρσεϊ και στο Κεντάκι οι κυβερνήτες είχαν κηρύξει την περιοχή τους σε κατάσταση ανάγκης από το βράδυ της Πέμπτης.

Τα περισσότερα δημόσια σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, όπως και πολλές τράπεζες, επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν εξάλλου περίπου 56.000 καταναλωτές στη Βιρτζίνια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters/kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Χιονοθύελλα πλήττει τις βορειοανατολικές πολιτείες"

Το rapid test με δείγμα από τη μύτη ίσως δεν ανιχνεύει γρήγορα την μετάλλαξη Όμικρον

Το rapid test με τη χρήση στειλεού για τη λήψη δείγματος από τη μύτη, δεν ανιχνεύει με αξιοπιστία την μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορονοϊού μέσα στις πρώτες ημέρες από μία μόλυνση, επομένως οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν έγκριση για να επιτρέψουν στους χρήστες να συλλέξουν με ασφάλεια δείγμα από τον φάρυγγα, σύμφωνα με Αμερικανό λοιμωξιολόγο.

Από την άλλη, ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έχει εκφράσει προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια της λήψης δείγματος από τον φάρυγγα χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Μάικλ Μίνα, πρώην καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και σήμερα επικεφαλής επιστημονικός αξιωματούχος στο eMed, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν την Όμικρον όταν έχει μολυνθεί ο φάρυγγας και το σάλιο, πριν ακόμη ο ιός φθάσει στη μύτη, επομένως η λήψη δείγματος από τη μύτη ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς δεν θα ανιχνεύσει τη μόλυνση.

Σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη στο medRxiv, αναλύονται οι περιπτώσεις 29 εργαζομένων σε τομείς «υψηλού κινδύνου» που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον και έκαναν παράλληλα PCR και τεστ αντιγόνου σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Τα μοριακά τεστ (PCR) ανίχνευσαν τον ιό κατά μέσο όρο τρεις ημέρες πριν τα rapid test με λήψη δείγματος από τη μύτη προκύψουν θετικά, κατά την έρευνα αυτή, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ενώ κάποιοι είναι αρνητικοί σε rapid test αντιγόνου, μπορεί να έχουν ήδη υψηλό ιικό φορτίο και να το μεταδώσουν σε άλλους», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Μπλιθ Άνταμσον, της εταιρείας Infectious Economics LLC, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ένα θετικό τεστ αντιγόνου (σ.σ. rapid test) είναι πολύ αξιόπιστο, σημείωσε έπειτα ο κ. Μίνα και συμβούλευσε:

«Όταν έχεις συμπτώματα, υπέθεσε πως είσαι θετικός», αλλά περίμενε να κάνεις το τεστ αντιγόνου έπειτα από την πάροδο λίγων ημερών. Τα ράπιντ τεστ «ανιχνεύουν την Όμικρον μια χαρά», όταν πλέον έχει φθάσει στη μύτη, εξήγησε.

Αξίζει να αναφερθεί πως ορισμένοι ειδικοί της υγείας, μεταξύ των οποίων και υγειονομικοί από το κλινικό πεδίο, έχουν ήδη συστήσει, μέσω παρεμβάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως, τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος κατά τη διενέργεια των διαγνωστικών ελέγχων για την Covid-19, και όχι μόνο ρινικού.

Επισήμως, πάντως, κατάλληλη μέθοδος θεωρείται εκείνη που συμβαδίζει με τις προδιαγραφές του εκάστοτε διαγνωστικού kit. Με άλλα λόγια, αν οι οδηγίες ενός τεστ αναφέρουν πως πρέπει να γίνει διπλή λήψη και δε γίνεται, τότε αυτό είναι λάθος. Αν αναφέρουν πως πρέπει να γίνεται λήψη δείγματος μόνο από τη μύτη, η εγκεκριμένη χρήση είναι αυτή.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των τεστ που χρησιμοποιούν και τις επίσημες συστάσεις και κατευθύνσεις των υγειονομικών αρχών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το rapid test με δείγμα από τη μύτη ίσως δεν ανιχνεύει γρήγορα την μετάλλαξη Όμικρον"

Ιταλία: 108.304 νέα κρούσματα και 223 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα κρούσματα κορονοϊού είναι 108.304 και 223 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 492.172 διαγνωστικά τεστ, το 22% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.499 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 14.591. Οι περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα είναι εκείνες με πρωτεύουσες το Μιλάνο, την Μπολόνια και την Ρώμη.

Στο μεταξύ, πριν από λίγο, συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι άφησαν να διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης έχει σκοπό να προσφύγει κατά της απόφασης του περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, να αναβάλει την επιστροφή των μαθητών δημοτικών και γυμνασίων στα θρανία, για το τέλος του μηνός.

Εκτός θεαματικών εκπλήξεων, λοιπόν, τα σχολεία, σε όλη την Ιταλία (με μόνη εξαίρεση, ίσως, την περιοχή της Νάπολης) θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, έστω και αν πολλοί λυκειάρχες τονίζουν ότι λόγω των κρουσμάτων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να επιλεγεί σχεδόν αμέσως η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η ιταλική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις ομάδες ποδοσφαίρου της Α’ εθνικής κατηγορίας, να αναλάβουν οι ίδιες πρωτοβουλία η οποία να συμβάλει, με ρεαλιστικό τρόπο, στην αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής φάσης: να αποφασίσουν, δηλαδή, τη διεξαγωγή των αγώνων «κεκλεισμένων των θυρών», για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Με τα ισχύοντα μέτρα, η πληρότητα στα γήπεδα είχε περιοριστεί στο 50%.

Σε περίπτωση που οι ομάδες δεν επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας, σύμφωνα με την La Repubblica, η σχετική απόφαση θα ληφθεί απευθείας από την κυβέρνηση Ντράγκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 108.304 νέα κρούσματα και 223 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Καζακστάν: Πάνω από 3.800 συλλήψεις διαδηλωτών

Στη σύλληψη 3.811 ατόμων προχώρησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν για τις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά την ίδια πηγή, 26 συμμετέχοντες στα επεισόδια σκοτώθηκαν κι άλλοι 26 τραυματίστηκαν. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως 10 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24. Ορισμένοι εξ αυτών τραυματίστηκαν από πυρά, σημείωσε ο ίδιος.

Συλλαμβάνουν οποιονδήποτε κινείται «ύποπτα» γύρω από το αεροδρόμιο του Αλμάτι

Aνταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου Tass μετέδωσε πως τοαεροδρόμιο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι συλλαμβάνουν οποιονδήποτε τους φανεί ύποπτος. Η κίνηση γύρω από το αεροδρόμιο είναι μεγάλη, όμως οι αστυνομικοί σταματούν και ελέγχουν όλα τα οχήματα. Ο δημοσιογράφος είπε ότι είδε να συλλαμβάνονται τέσσερις «ύποπτοι» και να μεταφέρονται σε ένα μικρό λεωφορείο, με τα χέρια τους δεμένα στον σβέρκο.

Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Περισσότερες από 20 διεθνείς πτήσεις, από το Αλμάτι και την πόλη Ακτομπέ, έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών.

Η κρατική τηλεόραση Khabar-24 μετέδωσε πάντως ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νουρ-Σουλτάν λειτουργεί και εκτελούνται κανονικά όλες οι πτήσεις εσωτερικού. Νωρίτερα, η τηλεόραση ανέφερε ότι τα αεροδρόμια του Καζακστάν θα ξαναρχίσουν τις διεθνείς πτήσεις προς Μόσχα και Ντουμπάι από τις 15.00, τοπική ώρα.

Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Il-76 και An-124, που μετέφεραν εξοπλισμό και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO (Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) αναχώρησαν από τη Ρωσία με προορισμό αεροπορικές βάσεις στο Αλμάτι και το Ζέτιγκεν. Αμέσως μετά την άφιξή τους οι μονάδες της ρωσικής δύναμης θα αρχίσουν «να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον ίδιο, μη κατονομαζόμενο, αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν ζήτησε πριν από δύο ημέρες τη στρατιωτική συνδρομή του CSTO, λόγω των ταραχών που σημειώνονταν σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα.

Συνομιλίες Πούτιν - Τοκάγεφ 

Όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαμίντιρ Πούτιν συζήτησε για την κατάσταση στο Καζακστάν σε αρκετά τηλεφωνήματα που είχε με τον Καζάκο ομόλογό του  Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ.

Ο Πούτιν μίλησε επίσης με τους ηγέτες άλλων χωρών του Οργανισμού της Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας (ΟΣΣΑ), χθες και σήμερα, Παρασκευή, μετέδωσαν τα πρακτορεία επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Καζακστάν: Πάνω από 3.800 συλλήψεις διαδηλωτών "

Κορονοϊός – Βρετανία: 178.250 νέα κρούσματα και 229 νεκροί σε 24 ώρες

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα, Παρασκευή 07.01.2022, 178.250 νέα κρούσματα της Covid-19 και 229 θανάτους ασθενών που είχαν διαγνωστεί θετικοί μέχρι και 28 ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι αριθμοί αυτοί είναι ελαφρώς μικρότεροι από εκείνους της Πέμπτης, όταν ανακοινώθηκαν 231 θάνατοι και 179.756 μολύνσεις.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Βρετανία: 178.250 νέα κρούσματα και 229 νεκροί σε 24 ώρες"

Αλβανία: Συνελήφθησαν 4 άτομα για κλοπή και διαρροή προσωπικών δεδομένων 630.000 πολιτών

Οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα τέσσερα άτομα με την κατηγορία ότι έκλεψαν προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 630.000 προσώπων, τα οποία στη συνέχεια αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα τους μισθούς και τους αριθμούς των αυτοκινήτων τους.

Οι δύο από τους συλληφθέντες είναι τεχνικοί πληροφορικής που εργάζονταν στην εφορία και οι άλλοι δύο, οι αγοραστές των δεδομένων, εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την εισαγγελία των Τιράνων.

«Κατά τις έρευνές μας διαπιστώσαμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε κάποια παραβίαση των συστημάτων αλλά ότι ορισμένοι εργαζόμενοι κατάφεραν να κλέψουν τα δεδομένα με σκοπό να τα πουλήσουν σε ιδιώτες», εξήγησε η εισαγγελέας Ελισαμπέτα Ιμεράι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Τίρανα.

Η κλοπή προκάλεσε σάλο στην Αλβανία αφού τα δεδομένα διέρρευσαν κατά λάθος στα μέσα Δεκεμβρίου και οι Αλβανοί άρχισαν να στέλνουν μεταξύ τους αρχεία, μέσω του WhatsApp, που περιείχαν διάφορες λεπτομέρειες. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν ανησυχίες όταν ανακάλυψαν διαφορές στους μισθούς μεταξύ αξιωματούχων του ίδιου βαθμού, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι εισαγγελείς απέφυγαν να διευκρινίσουν πώς θα χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα οι αγοραστές και ποιοι ήταν οι παραλήπτες τους, εξηγώντας ότι η έρευνά τους συνεχίζεται.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλβανία: Συνελήφθησαν 4 άτομα για κλοπή και διαρροή προσωπικών δεδομένων 630.000 πολιτών"

Σουηδία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας

Nέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 σημείωσε για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα η Σουηδία, καταγράφοντας 23.877 κρούσματα την 5η Ιανουαρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία της υπηρεσίας υγείας σήμερα, Παρασκευή, καθώς ένα τέταρτο κύμα σαρώνει τη χώρα, εντείνοντας την πίεση στο σουηδικό σύστημα υγείας.

Στο αυξανόμενο κύμα των κρουσμάτων Covid-19, όπου επικρατεί όλο και περισσότερο η πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, παρατηρείται ταχεία αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία σε πολλά μέρη της χώρας, παρότι ο αριθμός των θανάτων έχει παραμείνει σχετικά σταθερός μέχρι τώρα.

Η Σουηδία, που απέρριψε τη σκληρή καραντίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενίσχυσε τους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις τον περασμένο μήνα και προέτρεψε όλους όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν μόνο καθήμενους πελάτες, ενώ το κοινό πρέπει επίσης να κάθεται σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων συνέχισε να αυξάνεται, αφήνοντας να διαφανεί η προοπτική για περαιτέρω αυστηροποίηση, όπως η επιβολή πιστοποιητικών εμβολιασμού ευρύτερα.

Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί, οι νοσηλείες λόγω Covid-19 έχουν αυξηθεί επίσης αλλά παραμένουν πολύ κάτω από την κορύφωση που καταγραφόταν στα προηγούμενα κύματα, με τον αριθμό των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι μόλις πάνω από 100.

Μόλις πάνω από το 82% των Σουηδών ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί διπλά, ενώ περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων έχει κάνει την αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, το νέο κύμα των κρουσμάτων Covid έχει συνδυαστεί με την πίεση από τις εισαγωγές ασθενών με εποχική γρίπη και με έναν μεγάλο αριθμό υγειονομικού προσωπικού που έχει ασθενήσει ή είναι σε απομόνωση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στις υπηρεσίες υγείας που δοκιμάζονται από τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις του ιού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας "

Κορονοϊός – Γερμανία: Με rapid test η πρόσβαση στην εστίαση ακόμη και για εμβολιασμένους και ιαθέντες

Η διενέργεια rapid test, του λεγόμενου και «γρήγορου» τεστ αντιγόνου, έως 24 ωρών θα απαιτείται από τις 15 Ιανουαρίου για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης σε όλη τη Γερμανία, ακόμη και για εμβολιασμένους έναντι του κορονοϊού και ιαθέντες, αποφάσισαν πριν από λίγο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Από τον κανόνα 2G+ εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει και τον ενισχυτικό εμβολιασμό, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, όποιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ίασης αποκλείεται στο εξής πλήρως από εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ο νέος κανονισμός θα ισχύει ανεξαρτήτως της κατά τόπους επιδημιολογικής κατάστασης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Γερμανία: Με rapid test η πρόσβαση στην εστίαση ακόμη και για εμβολιασμένους και ιαθέντες"

Καιρός αύριο: Χαλάζι με λασποβροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει

Αλλάζει ο καιρός αύριο Σάββατο (08.01.2022). Σε όλη τη χώρα αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στο Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 και μόνο στη νότια και ανατολική νησιωτική χώρα θα φθάσει κατά τόπους τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και σταδιακά ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι 3 με 5 και από τις απογευματινές ώρες τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χαλάζι με λασποβροχές και καταιγίδες – Πού θα χιονίσει"

Ηράκλειο: Αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα κινδυνεύουν να βρεθούν οι αρνητές γονείς 24 μαθητών

Αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη θα βρεθούν όσοι από τους αρνητές γονείς των 23 μαθητών Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, αλλά και ενός μαθητή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που μέχρι τώρα δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους δεν επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στις σχολικές τους αίθουσες.

Ήδη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης, τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Καραγιαννίδης είχαν συνάντηση με τον εισαγγελέα Ηρακλείου, κατά την οποία έγινε ενημέρωση αναφορικά με την πρόσφατη αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την ποινική αντιμετώπιση των αρνητών γονέων και τις περιπτώσεις μαθητών που εξακολουθούν, μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων, να απουσιάζουν από τα μαθήματά τους.

Πρόκειται για 23 μαθητές από 18 οικογένειες, από τους οποίους 17 είναι Δημοτικού, σε 10 διαφορετικές σχολικές μονάδες, και 6 είναι Νηπιαγωγείου σε ισάριθμες σχολικές μονάδες.

Σε αυτές προστίθεται μία ακόμη περίπτωση μαθητή από σχολική μονάδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηράκλειο: Αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα κινδυνεύουν να βρεθούν οι αρνητές γονείς 24 μαθητών"

Υπουργείο Υγείας: «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα τεστ κορονοϊού»

Τα τελευταία στοιχεία του ECDC, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, για τα διενεργούμενα τεστ κατά του κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραθέτει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, για να τεκμηριώσει το ότι η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί» στην προσπάθεια ελέγχου της διασποράς της Covid-19.

Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα του ECDC, με στοιχεία μέχρι και την χθεσινή ημέρα, 6η Ιανουαρίου 2022, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τη νόσο COVID-19, με 57.157 ελέγχους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ακολουθούν η Αυστρία με 32.624, η Δανία με 25.223 και η Κύπρος με 20.941.

Ο πίνακας που γνωστοποιεί το Υπουργείο Υγείας είναι ο ακόλουθος:

Όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, στη χώρα μας πραγματοποιούνται καθημερινά, απολύτως δωρεάν – και επομένως χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση – rapid test και PCR test από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, καθώς και στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας). Παράλληλα διατίθενται δωρεάν self test.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας παραθέτει τους ακόλουθους αριθμούς:

  • Από 1/5/2020 – 30/12/2021, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε εντελώς δωρεάν 8.759.556 διαγνωστικά τεστ (7.642.167 rapid και 1.112.389 PCR). Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει σε δομές του ΕΣΥ.
  • To 2021, από τον Απρίλιο έως το τέλος του έτους, δόθηκαν δωρεάν 86.403.820 self test σε 7.669.956 πολίτες
  • 1 στα 5 κρούσματα εντοπίστηκε χάρη στα self test (247.464 κρούσματα σε σύνολο 1.170.293).
  • Το χρηματικό ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα για την διενέργεια δωρεάν τεστ (self, rapid, PCR) ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα. Χάρις στο συστηματικό testing που πραγματοποιείται στη χώρα μας, υπάρχει έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα», καταλήγει το υπουργείο Υγείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υγείας: «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα τεστ κορονοϊού»"

Με rapid 24ώρου η πρόσβαση στην εστίαση και για εμβολιασμένους και ιαθέντες στη Γερμανία

«Γρήγορο» τεστ αντιγόνου έως 24 ωρών θα απαιτείται από τις 15 Ιανουαρίου για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα, ακόμη και για εμβολιασμένους και για ιαθέντες, αποφάσισαν πριν από λίγο ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια.

Από τον κανόνα 2G+ εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει και τον ενισχυτικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, όποιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ίασης αποκλείεται στο εξής πλήρως από εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Ο νέος κανονισμός θα ισχύει ανεξαρτήτως της κατά τόπους επιδημιολογικής κατάστασης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Με rapid 24ώρου η πρόσβαση στην εστίαση και για εμβολιασμένους και ιαθέντες στη Γερμανία"

Παύλος Πολάκης: Οργισμένη ανάρτηση για τον Θάνο Πλεύρη – Η μητέρα του και τα μοριακά τεστ κορονοϊού

Σφοδρή επίθεση εξαπολύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, εναντίον του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης αναφέρει πως η 83χρονη μητέρα του «δις εμβολιασμένη, με συμπτωματολογία κόβιντ και υποκείμενα νοσήματα, με αρνητικό ράπιντ είναι έξω από το ΤΕΠ του νοσοκομείου Ρεθύμνου και περιμένει μαζί με άλλους 30-35 ασθενείς να τη δει γιατρός και να κάνει ΤΕΣΤ PCR».

Στην συνέχεια αναφέρει πως το νοσοκομείο επικαλείται «μια απόφαση με την υπογραφή σου που λέει πως ΜΟΝΟ όσοι είναι για εισαγωγή θα κάνουν μοριακό τεστ στα νοσοκομείο», χρησιμοποιώντας «βαριές» εκφράσεις για τον υπουργό Υγείας.

Αναλυτικά αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«ΑΚΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΛΕΥΡΗ!!! Αυτή τη στιγμή η μητέρα μου 83 χρόνων,δις εμβολιασμένη, με συμπτωματολογία κοβιντ και υποκείμενα νοσήματα ,με αρνητικό ραπιντ ,είναι έξω από το ΤΕΠ του νοσοκομειου Ρεθυμνου και περιμένει μαζί με άλλους 30-35 ασθενείς να τη δει Γιατρος και να ΚΑΝΕΙ ΤΕΣΤ PCR!!!

Από το νοσοκομείο της λένε πως εστειλες στις 31/12/2021 μια απόφαση με την υπογραφή σου που λέει πως ΜΟΝΟ όσοι είναι για εισαγωγή θα κάνουν μοριακό τεστ στα νοσοκομείο!! Οι άλλοι πρέπει να πανε να κάνουν στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ .Μόνο που τα ιδιωτικά κέντρα ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ!!!

ΠΑΡΕ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ,ΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ PCR ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΒΙΝΤ !!!

Αλλιώς ,ΕΛΕΕΙΝΕ ,δεν θα υπάρχει μέρος στην Ελλάδα να σταθείς για οτιδήποτε συμβεί σε αυτούς τους ασθενείς από την καθυστέρηση της διάγνωσης!!!!!

ΥΓ στη φωτογραφία αυτό που δείχνει ο φύλακας του νοσοκομειου Ρεθυμνου στους ασθενείς που αναζητούν βοήθεια ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ!!!

ΕΛΕΕΙΝΕ ΞΑΝΑ!!!».

Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο Παύλος Πολάκης
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Παύλος Πολάκης: Οργισμένη ανάρτηση για τον Θάνο Πλεύρη – Η μητέρα του και τα μοριακά τεστ κορονοϊού"

Κορωνοϊός: 29.334 κρούσματα και 78 θάνατοι από covid 19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 29.334, εκ των οποίων 87 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.451.354 (ημερήσια μεταβολή +2.1%), εκ των οποίων 50.0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 447 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.610 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόλις 136.447 τεστ, με τη θετικότητα να εκτινάσσεται στο 21,5%.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 10.135 στην Αττική (12.884 χθες).
  • 3.005 στη Θεσσαλονίκη (3.739 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.306 από την Ανατολική Αττική (1.524 χθες).
  • 1.474 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (2.018 χθες).
  • 462 από τη Δυτική Αττική (441 χθες).
  • 1.334 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.618 χθες).
  • 2.671 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (4.044 χθες).
  • 1.195 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.465 χθες).
  • 1.531 από τον Πειραιά (1.553 χθες).
  • 162 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (221 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 506 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 14 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 272 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 234 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 178 στην ΠΕ Άρτας.
  • 994 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 256 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 64 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 257 στην ΠΕ Δράμας.
  • 411 στην ΠΕ Έβρου.
  • 542 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 35 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 97 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 376 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 274 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.150 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 24 στην ΠΕ Θάσου.
  • 134 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 38 στην ΠΕ Θήρας.
  • 4 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 18 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 489 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 320 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 69 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 300 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 9 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 156 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 7 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 185 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 66 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 128 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 408 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 400 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 73 στην ΠΕ Κω.
  • 161 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 847 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 188 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 191 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 92 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 39 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 525 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 335 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 2 στην ΠΕ Μήλου.
  • 19 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 33 στην ΠΕ Νάξου.
  • 177 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 19 στην ΠΕ Πάρου.
  • 227 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 357 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 187 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 390 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 156 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 436 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 25 στην ΠΕ Σάμου.
  • 326 στην ΠΕ Σερρών.
  • 31 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 57 στην ΠΕ Σύρου.
  • 20 στην ΠΕ Τήνου.
  • 365 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 315 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 177 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 94 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 193 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 594 στην ΠΕ Χανίων.
  • 140 στην ΠΕ Χίου.
  • 884 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (1.271 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.263 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 632 (58.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 538 (85.13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (14.87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.808 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 612 (ημερήσια μεταβολή +3.2%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 29.334 κρούσματα και 78 θάνατοι από covid 19"

Λαμία: Ρομά «μπούκαραν» στο σπίτι 24χρονου και τον χτυπούσαν με σίδερα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός νεαρού Λαμιώτη από παρέα ρομά που του επιτέθηκε μέσα στο σπίτι του - Στο νοσοκομείο διακομιστηκε ο νεαρός που δέχτηκε την επίθεση.

Συναγερμός στην αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών της άγριας επίθεσης σε βάρος 24χρονου Λαμιώτη, που έγινε λίγο μετά τις 11:00΄ το πρωί στην οδό Χαλκομάτας στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport έξω από το σπίτι του νεαρού ήταν ένα φορτηγό και ετοιμαζόταν για να κάνει μετακόμιση. Αρχικά πήγε στο σημείο ένας άνδρας και λογομάχησαν έντονα.

Στη συνέχεια ο άνδρας επέστρεψε με ακόμη τέσσερις νεαρούς ρομά και όλοι μαζί "μπούκαραν" στο σπίτι σπάζοντας την πόρτα.

«Τον χτύπησαν πολύ άσχημα το παιδί στο κεφάλι με σίδερα. Έσπασαν την πόρτα, μπήκαν μέσα στο σπιτι και τον χτυπούσαν όλοι μαζί....», λέει ένας από τους γείτονες στο LamiaReport.

Δείτε βίντεο:

Ο 24χρονος διακομίστηκε με αίματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο στα Επείγοντα του ΓΝ Λαμίας, ενώ η αστυνομία έχει στη διάθεση της τα στοιχεία του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και τους αναζητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Lamiareport το πιθανότερο σενάριο είναι να υπήρχαν κάποιες προσωπικές διαφορές με τον άνδρα, που αρχικά λογομάχησε ο νεαρός, και αυτός στη συνέχεια κάλεσε τους ρομά για ενίσχυση και επιτέθηκαν στον 24χρονο Λαμιώτη εισβάλλοντας μέσα στο σπίτι.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Ρομά «μπούκαραν» στο σπίτι 24χρονου και τον χτυπούσαν με σίδερα στο κεφάλι"

Υπ. Εργασίας: Αρκεί το rapid test για να θεωρείται ο εργαζόμενος δικαιολογημένα απών

Σχετικά με τη δυνατότητα των εργαζομένων να θεωρούνται δικαιολογημένα απόντες και να απέχουν από την εργασία τους εφόσον βρεθούν θετικοί στον Covid-19 το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του σημειώνει τα ακόλουθα:

1. Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση προκειμένου ο εργαζόμενος να θεωρείται δικαιολογημένα απών από την εργασία του στην περίπτωση νόσησης λόγω covid-19 απαιτείται μόνο rapid test.

2. Εάν ο εργαζόμενος θέλει να κάνει χρήση άδειας ασθενείας και να λάβει σχετικό επίδομα από τον ΕΦΚΑ στην περίπτωση αυτή ΚΑΙ ΜΟΝΟ – όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία – απαιτείται ιατρική γνωμάτευση, όπως ισχύει άλλωστε για όλες τις ασθένειες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας: Αρκεί το rapid test για να θεωρείται ο εργαζόμενος δικαιολογημένα απών"

Ερντογάν: Υπόσχεται τουρκικό... F-35 έως το 2023

Τουρκικό F35 έως το 2023, υπόσχεται στους συμπατριώτες του ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ως απάντηση στον αποκλεισμό από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. Η Άγκυρα υπολόγιζε πως θα παραλάβει 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35, δημιουργώντας πλέον σοβαρό πρόβλημα στην Π.Α. της χώρας.

«Τώρα ήρθε η ώρα για το Εθνικό μαχητικά αεροσκάφος, ένα από τα σημαντικότερα έργα αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας. Σημαία της Τουρκίας» σχολίασε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την συμπαραγωγή των F35, και το εμπάργκο στρατιωτικού υλικού από πολλές χώρες, έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Ο Ερντογάν παραδέχτηκε και επίσημα πως η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα από το εμπάργκο όπλων, αλλά έδειξε να μην ενοχλείται λέγοντας πως η χώρα μπορεί να κατασκευάσει τα δικά της οπλικά συστήματα.

Βάζοντας ως ορόσημο το 2023, προεκλογική χρονιά για τον ίδιο, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε στους συμπατριώτες τους εθνικό μαχητικό αεροσκάφος λίαν συντόμως. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο, πως πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα, αφού και ο χρόνος και τα μέσα δεν αρκούν προκειμένου η Τουρκία να προχωρήσει στον σχεδιασμό και στην παραγωγή δικού της μαχητικού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Υπόσχεται τουρκικό... F-35 έως το 2023"

Δήμαρχος εξασφάλισε PCR τεστ με 27 ευρώ!

Η ανώτατη τιμή χρέωσης των μοριακών (PCR) τεστ για τον κορωνοϊό από τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, που από τις 6 Ιανουαρίου μειώθηκε από τα 60 στα 47 ευρώ, πρέπει να επανεξεταστεί, υποστηρίζει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης.

Με δήλωσή του χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ποσό της διατίμησης ως υπέρογκο και προϊόν κερδοσκοπίας, ενώ καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να την πατάξουν.

Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρει πως ο Δήμος του και τα Νομικά του Πρόσωπα, μέσα από διαγωνισμούς και δημοπρασίες, έχουν εξασφαλίσει τιμές χρέωσης από 27 ως 29 ευρώ ανά PCR τεστ, γεγονός που καταδεικνύει πως το κόστος των διαγνωστικών ελέγχων μπορεί να είναι πολύ μικρότερο.

Μάλιστα, παραθέτει και ένα ιστορικό των διαγωνισμών που διενήργησε ο Δήμος του από τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, για να καταδείξει τον «κερδοσκοπικό χορό δισεκατομμυρίων», που έχει στηθεί, όπως υποστηρίζει.
«Από το καλοκαίρι του 2020 αρχίσαμε επίσημα, σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας, να διενεργούμε διαγωνισμούς-δημοπρασίες, τόσο ως δήμος όσο και ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης-Δ.Κ.Κ.Π.Α.). Αυτές οι δημοπρασίες επιφύλασσαν ευχάριστη έκπληξη. Όταν η ‘‘αγορά’’ και οι νόμοι του κέρδους, ίσως και της κερδοσκοπίας, το καλοκαίρι του 2020 έβγαζαν ως τιμή μονάδος τα 120 και 140 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ, με την πρώτη δημοπρασία που κάναμε τον Οκτώβριο του 2020 η τιμή με τον ανταγωνισμό κατέβηκε στα 40 ευρώ/τεστ», αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης και συνεχίζει: «Το καλοκαίρι του 2021, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, ο δήμος με τη δημοπρασία την οποία έκανε, και η οποία είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή, εξασφάλισε τιμή κόστους τα 29 ευρώ/μ.τ. Το δε Ν.Π.Δ.Δ. (ΔΚΚΠΑ), στο οποίο υπάγονται τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικο-προνοιακές Υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την Τρίτη Ηλικία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, την 1η Σεπτεμβρίου 2021 η τιμή την οποία έβγαλε ο διαγωνισμός είναι τα 27 €/μ.τ.».

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών, αφενός, πόσο χαμηλότερο είναι το κόστος αγοράς του μοριακού τεστ και από την άλλη, τα υπέρογκα κέρδη όσων τα διακινούν. Όπως αναφέρει, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη οργίου κερδοσκοπίας και είχε προτείνει συμφωνία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου με τους εισαγωγείς αυτών των υλικών των τεστ, αλλά και των Εργαστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει παραχώρηση, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.

«Όπως διαπιστώνεται από τις τιμές τις οποίες έχει επιτύχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, το ποσό των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ είναι υπέρογκο, τη στιγμή που εμείς ως δήμος αυτή τη στιγμή έχουμε σύμβαση με 27 ευρώ/τ.μ. Άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να επανεξετάσει την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/μ.τ., αλλά να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πολύ χαμηλότερη των 40 ευρώ και να βάλει φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ, πατάσσοντας την κερδοσκοπία», υποστηρίζει ο κ. Δανιηλίδης, για να καταλήξει πως «το ιδανικότερο, ωστόσο, σ’ αυτή την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος εξασφάλισε PCR τεστ με 27 ευρώ!"

Πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορονοϊού το 80% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ

Το 80% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί πλήρως, επισημαίνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μέσω σχετικής της ανάρτησης στο Twitter τονίζοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.

«Άλλο ένα ορόσημο του εμβολιασμού κατά της COVID19 επετεύχθη. Το 80% των ενηλίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως εμβολιασμένο» γράφει.

«Οι προσπάθειές μας πρέπει να συνεχιστούν για να κρατάμε ο ένας τον άλλον ασφαλή. Το μήνυμα είναι σαφές. Εμβολιαστείτε και κάνετε τις ενισχυτικές δόσεις σας. Προσφέρουν την καλύτερη προστασία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις του ιού».

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορονοϊού το 80% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ"

Επίταξη γιατρών: Ξεκινάει από την Μακεδονία – Θράκη – Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την επίταξη υπηρεσιών γιατρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Με το ΦΕΚ εξουσιοδοτείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών ιατρών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Με νεότερο ΦΕΚ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσδιορίζει την έναρξη της επιστράτευσης στις 12 Ιανουαρίου στις 8 το πρωί και για διάστημα ενός μήνα. 

«Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας», αναφέρεται.

Δείτε όλο το ΦΕΚ 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίταξη γιατρών: Ξεκινάει από την Μακεδονία – Θράκη – Τι αναφέρει το ΦΕΚ"

Θ. Πλεύρης: Αποκλειστικά νοσοκομείο covid το Σισμανόγλειο- Τέλος στις ελλείψεις φαρμάκων από 10/1

Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι «το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά». 

Σε συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 9.84, ανέφερε ότι οι ελλείψεις, που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες σε συγκεκριμένα φάρμακα, οφείλονται στη δραστηριότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

«Επειδή ήταν κλειστές οι φαρμακαποθήκες, λόγω των αργιών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, υπήρξε πρόβλημα, αλλά έχουμε συνεννοηθεί και θα επιλυθεί άμεσα. Το πρόγραμμα θα ομαλοποιηθεί και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει πλήρης τροφοδοσία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Περίπου 800 επιπλέον κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο. Μόνο για Covid περιστατικά το Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, οι νοσηλείες ‘Όμικρον’ μας πιέζουν σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο». 

«Άρα, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη στην Αθήνα και πέρα από τις δομές που έχουμε- γιατί έχουμε μεγάλες δημόσιες δομές στην Αθήνα- δίνουν οι ιδιωτικές Κλινικές το 10% έως 15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο. Από όλες τις μεγάλες Κλινικές, οριζόντια, παίρνουμε κλίνες και με τις μικρότερες Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, είμαστε σε συνεννόηση να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό τους, ώστε να καλύπτονται κενά εκεί που παρουσιάζονται. Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα, διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή, με νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί», συμπλήρωσε. 

«Επιπλέον», είπε ότι «το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ». 

«Οπότε με όλη αυτή τη διαχείριση, ουσιαστικά καταφέρνουμε να προσθέσουμε στο λεκανοπέδιο άλλες 700 με 800 κλίνες Covid, προκειμένου να καλύψουμε την αύξηση στις απλές κλίνες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο βαθμό που η πίεση μείνει στις απλές κλίνες, είναι μία εξίσωση που μπορεί να διαχειριστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πίεση μεν, αλλά χωρίς αυτή η πίεση να συνεπάγεται δυσλειτουργίες.

Αλλά είμαστε και σε επιφυλακή για να δούμε από αυτές τις νοσηλείες τι πίεση θα έχουμε στις κλίνες ΜΕΘ, που εκεί τα πράγματα, όπως έχουμε πει, είναι πιο δύσκολα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχουμε ασθενή που να έχει διασωληνωθεί με «Όμικρον». Αυτό είναι ενθαρρυντικό», επεσήμανε ο υπουργός. 

«Όμως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορονοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», πρόσθεσε. 

Όσο σημαντικό είναι οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο, τόσο σημαντικό είναι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την ενισχυτική δόση

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο υπουργός ανέφερε ότι «Η πραγματικότητα είναι ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε μια πολύ μεγάλη άνοδο στους εμβολιασμούς και σε αυτό συνέβαλαν και τα μέτρα που υπήρξαν, είτε στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων, είτε στις ηλικίες άνω των 60 που πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ή αν δεν έχουν κάνει την πρώτη, να υπάρχει διοικητικό πρόστιμο.

Όταν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, που έχει γίνει η πρώτη δόση, θα βρεθούμε πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και θα είμαστε από τις χώρες που έχουν πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη». 

Όπως είπε, «Τα στοιχεία, που μας έρχονται, δείχνουν ότι και η διπλή δόση, αλλά κυρίως η ενισχυτική δόση σε όσους έχουν κάνει τις δυο δόσεις, προστατεύουν πάρα πολύ από την ‘Όμικρον’». 

Ξεκαθάρισε δε ότι «Όταν λέμε ότι  η ‘Όμικρον’ είναι πιο ήπια από την ‘Δέλτα’, δεν σημαίνει ότι είναι ήπια.

Κάποιοι μπορεί να την περάσουν πολύ ελαφρά, αλλά κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας, ακόμα και αν δεν χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, και μόνο το γεγονός ότι πηγαίνουν σε νοσοκομεία και νοσηλεύονται, δείχνει ότι δεν είναι κάτι απλό». 

«Άρα», συνέχισε, «θα δώσουμε έμφαση στην ενισχυτική δόση. Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ότι στο 6μηνο, ό,τι ισχύει για την ενισχυτική δόση στους 60+ , θα ισχύει και για το σύνολο των ηλικιών.

Μπορώ να σας πω ότι όσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να πάνε συμπολίτες μας, που δεν έχουν πειστεί ακόμα, να κάνουν την πρώτη δόση για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, το ίδιο σημαντικό είναι όσοι συμπολίτες μας έχουν περάσει το τρίμηνο, να κλείσουν ραντεβού για την ενισχυτική και σίγουρα και όσοι έχουν περάσει το επτάμηνο να ξέρουν ότι στην πραγματικότητα έχουν πολύ λιγότερη κάλυψη».

Τέλος, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «Είμαστε ευχαριστημένοι αυτή τη στιγμή από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, που ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο και πλέον έχει φτάσει στα πλαίσια που επιθυμούμε, αλλά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα βελτίωσης».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θ. Πλεύρης: Αποκλειστικά νοσοκομείο covid το Σισμανόγλειο- Τέλος στις ελλείψεις φαρμάκων από 10/1"

ΟΛΜΕ: Προχωρά σε στάση εργασίας τη Δευτέρα

Με δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία και με θεσμικές και νομικές ενέργειες για τη διασφάλιση της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών, απαντά η ΟΛΜΕ στην άρνηση του Υπουργέιου Παιδείας να αποδεχθεί τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αποφάσισε  το ΥΠΑΙΘ για την επαναλειτουργία των σχολείων η κα Κεραμέως θυμήθηκε την ΟΛΜΕ και εδέησε να την καλέσει σε συνάντηση προκειμένου να «συζητηθούν» τα ήδη ειλημμένα μέτρα που εξήγγειλε!! Είναι ήδη γνωστό ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει εγγράφως στις 16/12 άμεση συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπισης της Πανδημίας. Η κ. Κεραμέως δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει, έστω και αρνητικά! Εξάλλου από τον προηγούμενο Ιούνιο δεν έχει καμιά επαφή με την Ομοσπονδία για τα πολύ σοβαρά ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης! Αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το διάλογο η κ. Υπουργός εδώ και 2,5 χρόνια! Είναι προφανές ότι θέλει αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους να χρησιμοποιήσει την Ομοσπονδία για να δείξει στην κοινή γνώμη το ενδιαφέρον της για τα σχολεία! Η ΟΛΜΕ με πλήρη συνείδηση της παραπάνω πραγματικότητας και το πώς αντιλαμβάνεται το «διάλογο» η κα Κεραμέως προσήλθε στη συνάντηση με στόχο να εκθέσει για πολλοστή φορά τις θέσεις ,τις προτάσεις και  τις αγωνίες όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Καμία θετική ανταπόκριση δεν υπήρξε στα προβλήματα και στα επιστημονικώς τεκμηριωμένα αιτήματα και τις προτάσεις που έθεσε η ΟΛΜΕ ούτε καν δόθηκε μια λύση για την προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε αντίθεση με ότι ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Απλά επιβεβαιώθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε την ΟΛΜΕ για να εξυπηρετήσει τις επικοινωνιακές ανάγκες του δηλώνοντας εμπράκτως  την περιφρόνηση του στην εκπαιδευτική κοινότητα αρκούμενο στο να αναπαράγει τις ήδη γνωστές χθεσινές ανακοινώσεις του.   Με  αυτές τις ανακοινώσεις την ημέρα που στη χώρα μας καταγράφτηκε ένα μαύρο ρεκόρ με πάνω από 50.000 κρούσματα covid-19, τη στιγμή που η Πανδημία είναι ανεξέλεγκτη, είχαμε τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, χωρίς τη λήψη κανενός ουσιαστικά μέτρου για την ασφαλή επαναλειτουργία τους. Αντίθετα θα μετατραπούν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και  μεταφοράς του ιού  μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους.!

Αποτελεί άραγε  αποτελεσματικό μέτρο προστασίας η χορήγηση για την πρώτη και μόνο εβδομάδα ενός επιπλέον σελφ τεστ; Με ποια λογική  παραμένει σε ισχύ το αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο πρωτόκολλο βάσει του οποίου για να κλείσει ένα τμήμα χρειάζεται να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών και μαθητριών μας; Εκτός αν θεωρούμε ότι η επέκταση των σελφ τεστ και σε εμβολιασμένους θα λύσει το πρόβλημα!

Και όλα αυτά τη στιγμή που από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει 227.092 παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, που μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 26.208 κρούσματα σημειώνοντας αύξηση 165% (!) και χθες είχαμε 7689 ημερήσια κρούσματα!

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας  δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και των κλειστών σχολείων για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το μοναδικό όπλο για την ασφαλή επαναλειτουργία τους, να παραμένει το εμβόλιο και η περίφημη «ατομική ευθύνη» της εκπαιδευτικής κοινότητας!

Καμία από τις προτάσεις της ΟΛΜΕ δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας όπως: η αραίωση των πολυπληθών τμημάτων, η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, τα δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, η αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες και η δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής προστασίας και αντισηπτικά). Αντίθετα, το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων που αυξάνουν τον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες και επιμένει να εφαρμόζει το επικίνδυνο πρωτόκολλο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών! Παράλληλα η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ευπαθών ομάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την παντελή έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας τους, δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ αφού αντιμετωπίζονται ως αόρατοι και γι αυτό δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για εκείνους. Αντίθετα αυτοί εκτελούν το δημόσιο λειτούργημά τους σε πολυπληθή και πολυάριθμα τμήματα, σε περισσότερα σχολεία προκειμένου να καλύψουν το ωράριο τους και τα κενά των σχολείων, ερχόμενοι σε επαφή έως και με 500 διαφορετικά παιδιά και 2, 3 ή και περισσοτέρους συλλόγους διδασκόντων την εβδομάδα, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών η μετάλλαξη «Όμικρον» επικρατεί κι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μεταξύ των παιδιών τα οποία είναι ανεμβολίαστα σε πολύ μεγάλο βαθμό!

Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τις μαθησιακές, παιδαγωγικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. Οφείλουμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε για μία ακόμη φορά ότι είμαστε οι τελευταίοι που επιθυμούμε να έχουμε ξανά κλειστά σχολεία! Οφείλουμε όμως να εξασφαλίσουμε  και  την ασφαλή επαναλειτουργία  τους με την λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων που θα εγγυούνται την προστασία της υγείας  για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα! Για μας κανείς και καμία εργαζόμενος/η, μαθητής/τρια, εκπαιδευτικός δεν είναι αναλώσιμος/η! Το θεμελιώδες και Συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα για την προστασία της υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτο! Το Υπουργείο Παιδείας και η εμμονή της κ. Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων με τον τρόπο που έκλεισαν πριν τις διακοπές, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για ότι συμβεί από την ερχόμενη Δευτέρα!

Απαιτούμε για μία ακόμα φορά να γίνει συνάντηση της ΟΛΜΕ με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και να μας δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασής τους.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε διερεύνηση θεσμικών και νομικών ενεργειών για τη διασφάλιση της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στις 13.30 μμ στο ΥΠΑΙΘ για να απαιτήσουμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! Για το λόγο αυτό κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00!

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΟΛΜΕ: Προχωρά σε στάση εργασίας τη Δευτέρα "

Carrefour: Επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια – Ο ρόλος του Βαρδινογιάννη και τα σχέδια

Ήταν Ιούνιος του 2012 όταν, η γαλλική Carrefour, ανακοίνωνε την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά, τώρα ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της Ευρώπης ετοιμάζεται κι επισήμως να ανακοινώσει την μεγάλη του «επιστροφή», με συνεργάτη, μία θυγατρική εταιρεία της AVE του ομίλου Βαρδινογιάννη, σχεδιάζοντας σε πρώτη φάση το άνοιγμα 8 καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Όπως τόνισαν στο newsit.gr στελέχη της AVE, επισήμως, η έλευση της Carrefour, θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιανουάριο και παράλληλα θα αποκαλυφθούν τα σημεία που θα ανοίξουν τα πρώτα νέα καταστήματα, τα οποία εκτός από την Αθήνα, θα λειτουργήσουν στη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη κι αλλού. Η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων πρόκειται να γίνει από την Retail & More, θυγατρική της Τeleunicom και μέλος του ομίλου ΑVΕ, ιδιοκτησίας Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη AVE. Το τιμόνι της Retail & More ανήκει στον Βασίλη Στασινούλια, που στο παρελθόν κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις στην Carrefour.

Η Carrefour, που στα γαλλικά σημαίνει “σταυροδρόμι” και “δημόσια πλατεία”, με έδρα τη Γαλλία είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες υπεραγορών διεθνώς με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Το πρώτο κατάστημα Carrefour άνοιξε το 1960, αποτελώντας τον πρώτο όμιλο στην Ευρώπη που άνοιξε με το σημερινό στυλ σούπερ μάρκετ, καθώς και την πρώτη εταιρεία που συστέγασε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και ένα πολυκατάστημα.

Από βιντεοκασέτες σε… σινεμά και λούνα παρκ

Όσον αφορά τον όμιλο AVE (Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνος ΑΕ) ιδρύθηκε το 1982, ως Εταιρεία διανομής ταινιών Video στην Ελλάδα και την Κύπρο, δημιουργώντας το πρώτο στούντιο αναπαραγωγής βιντεοκασετών στην Ελλάδα.

Σταθμό στην ιστορία της εταιρείας αποτέλεσε η εξαγορά της Power Μusic (σημερινή Power Media Productions), της Ster Cinemas και του Allou Fun Park, του μεγαλύτερου θεματικού πάρκου διασκέδασης στην Ελλάδα, στο Ρέντη.

Το 2016 αποτέλεσε καθοριστική χρονιά για τον τομέα της ψυχαγωγίας καθώς η AVE ίδρυσε την Odeon Entertainment A.Ε, μεταφέροντας τις δραστηριότητες από τις εταιρίες Odeon Cinemas & Ster Cinemas στην νέα εταιρεία. Την πλήρη κυριότητα του Allou Fun Park απέκτησε το 2017, ενώ το 2019, η AVE εξαγόρασε τον όμιλο εταιρειών Kristelcom (Teleunicom SA, Teleunicom Cyprus LTD, Globalsat SA, Globalsat Cyprus LTD), πραγματοποιώντας παράλληλα, αναδιάρθρωση του ομίλου μέσω συγχωνεύσεων.

Από την δραστηριότητα των σινεμά αποδεσμεύτηκε το 2020, ανακοινώνοντας την πώληση των Ster Cinemas/Odeon Entertainment, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για αποεπένδυση από τον εν λόγω τομέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Carrefour: Επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια – Ο ρόλος του Βαρδινογιάννη και τα σχέδια"

Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών

Ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται, με στόχο να λειτουργούν τα ελληνικά σπίτια με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό διάγγελμα του.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός στη δήλωση του στην οποία εξήγγειλε ότι μόνο τον μήνα Ιανουάριο η κυβέρνηση θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ανακοίνωσε επίσης:

«Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών"

Χαμηλοσυνταξιούχοι: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έλαβαν ακόμη το επίδομα των 250 ευρώ

Το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ έπρεπε, σύμφωνα και με τις σχετικές εξαγγελίες, να το έχουν λάβει πριν από το τέλος του 2021, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ωστόσο, όσοι από τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έλαβαν το επίδομα, μπορούν να προχωρήσουν σε υποβολή ένστασης με e-mail στο bonus2021@efka.gov.gr

Στο e-mail αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται:

Α) Το ονοματεπώνυμο

Β) Ο ΑΦΜ και

Γ) Ο ΑΜΚΑ

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου 2022.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμηλοσυνταξιούχοι: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έλαβαν ακόμη το επίδομα των 250 ευρώ"

Σουηδία: Μαιευτική πτέρυγα κατακλύστηκε από έγκυες με κορονοϊό – Όλες ανεμβολίαστες

Ανεβαίνουν σημαντικά τα κρούσματα κορονοϊού και στη Σουηδία, εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον. Το νέο κύμα δεν άφησε ανεπηρέαστες έγκυες γυναίκες, ενώ στο Γκέτεμποργκ μία μαιευτική πτέρυγα νοσοκομείου κατελήφθη πλήρως από έγκυες γυναίκες που είναι θετικές στον κορονοϊό.   

Όπως μετέδωσε η σουηδική τηλεόραση (SVT), η πτέρυγα μαιευτικής του νοσοκομείου αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως “για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας βλέπουμε μια ολόκληρη μαιευτική πτέρυγα γεμάτη με γυναίκες θετικές στον κορονοϊό”. Σύμφωνα με το SVT σχεδόν και οι 11 έγκυες που βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό ήταν ανεμβολίαστες.

“Μια έγκυος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και το να είναι ανεμβολίαστη είναι σοβαρό”, δήλωσε στο SVT η υπεύθυνη της πτέρυγας, Σέμπνεμ Ρονάνγκι.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και σε περίπτωση μόλυνσής τους με τον κορονοϊό κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα.

Για τον λόγο αυτό η Υπηρεσία προτείνει τον εμβολιασμό των εγκύων.

Μολαταύτα, μόνο το 54% των γυναικών που γέννησαν τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, αναφέρει σε έκθεσή της η Υπηρεσία.

Συνολικά, μέχρι την Τετάρτη είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση το 85,9% του πληθυσμού άνω των 12 ετών.

Χθες, Πέμπτη, ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID-19 στα σουηδικά νοσοκομεία ήταν περίπου 930, μια αύξηση που ξεπερνά τους 100 σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ 110 ασθενείς νοσηλεύονται στην ΜΕΘ, μετέδωσε το SVT.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη οι επικεφαλής της Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι το 75% των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, από την αρχή της πανδημίας συνολικά 1,375 εκατομμύριο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα με 15.369 θανάτους να έχουν καταγραφεί στο σύνολο του πληθυσμού των 10,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Μαιευτική πτέρυγα κατακλύστηκε από έγκυες με κορονοϊό – Όλες ανεμβολίαστες"

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Ελλείψεις στην τροφοδοσία φαρμάκων πρώτης ανάγκης

Ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά διαπιστώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι ελλείψεις στην τροφοδοσία των φαρμακείων για φάρμακα πρώτης ανάγκης των ασθενών έχουν φτάσει σε απελπιστικό επίπεδο.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καλεί το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να παρέμβουν άμεσα διότι εν καιρώ πανδημίας η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Ελλείψεις στην τροφοδοσία φαρμάκων πρώτης ανάγκης"

Μέτρα στήριξης: Στα 42 ευρώ το ποσό στήριξης για το ρεύμα και 40 ευρώ για το φυσικό αέριο

Στα 42 ευρώ θα ανέλθει η μέση μηναία ενίσχυση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο, καλύπτοντας τις ανατιμήσεις για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ενώ στήριξη θα προσφέρουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα και για όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων για τον μήνα Ιανουάριο.

Η επιδότηση θα καλύψει 4.200.000 παροχές κύριας κατοικίας ανεξάρτητα από εμβαδόν και εισοδηματικά κριτήρια όπως αποτυπώνονται στο Ε1 και θα επεκταθεί και στο φυσικό αέριο με την χορήγηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα καλύπτοντας 540.000 οικιακούς καταναλωτές.

Επιπλέον έκπτωση ύψους 20 ευρώ/MWh θα δοθεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα αναζητηθεί η ανάλογη συμβολή και από τους υπόλοιπους παρόχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, οι λογαριασμοί ρεύματος για τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με κλιμακωτό τρόπο ώστε να δοθεί κίνητρο εξοικονόμησης ενέργειας ως εξής:

- για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στο 80%, στηρίζοντας την κατανάλωση με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα ήτοι 24 ευρώ.

- από 151 έως 300 κιλοβατώρες η επιδότηση που θα χορηγηθεί θα ανέλθει στο 60% καλύπτοντας με 120 ευρώ την μεγαβατώρα ήτοι 18 ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε για το κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση θα ανέλθει σε 180 ευρώ η μεγαβατώρα, απορροφώντας το 90% των ανατιμήσεων, παρέχοντας επιδότηση 54 ευρώ.

Τα μέτρα για την συνολική στήριξη των νοικοκυριών για τον Ιανουάριο θα ανέλθουν σε 157 εκ. ευρώ.

Για τους επαγγελματίες, ανακοινώθηκε ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Τάση) και θα αφορά τόσο τα αγροτικά και εμπορικά όσο και τα βιομηχανικά και επαγγελματικά τιμολόγια με επιδότηση που ανέρχεται σε 65€/MWh.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα επαγγελματικά της Χαμηλής Τάσης θα επιδοτηθούν με 74.128.994 ευρώ, τα επαγγελματικά της Μέσης Τάσης (με λιγότερες από 13 GWh) με 41.562.529 ευρώ, τα Επαγγελματικά ΜΤ (με περισσότερες από 13 GWh) 8.226.919 ευρώ, τα βιομηχανικά Υψηλής Τάσης με 2.697.917 ευρώ, τα Αγροτικά Χαμηλής Τάσης 5.528.916 ευρώ και τα Αγροτικά Μέσης Τάσης με 611.672 ευρώ.

Από τον Φεβρουάριο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, από τον περασμένο Σεπτέμβρη έως σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ για την στήριξη των καταναλωτών ενώ για τον Ιανουάριο τα μέτρα επεκτείνονται στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επίσης βάλλονται βάναυσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια.

Η επιδότηση του ΦΑ από την Κυβέρνηση επεκτείνεται και σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκ€ για το μήνα Ιανουάριο.

Η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκ. ευρώ και αφορά και την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο θα επναξιολογηθούν εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Διανύουμε τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης που πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα την Ευρώπη. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ασκούν πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και τα νοικοκυριά που καλούνται να θερμάνουν τα σπίτια τους στη μέση του χειμώνα.

Η χονδρική τιμή στο ρεύμα τον περασμένο Νοέμβριο ανήλθε στα 229 €/Mwh, τον Δεκέμβριο στα 235 €/Mwh ενώ τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης στα 176 €/Mwh, αλλά παραμένει τρεις φορές υψηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Για αυτό και η κυβέρνηση, υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει για πέμπτο μήνα να στηρίζει την ελληνική οικογένεια απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουμε διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ συνολικά για τον σκοπό αυτό. Συνεχίζουμε και τον Ιανουάριο με τα μέτρα στήριξης να επεκτείνονται και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που επίσης βάλλονται βάναυσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια. Η στήριξη των επαγγελματιών και του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας, διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει την μετακύληση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην κατανάλωση.

Το σχήμα της οικονομικής στήριξης σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις, από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες, έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σε χρόνο ρεκόρ και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον ανταγωνισμό κ. Βεστάγκερ καθώς και τα στελέχη της επιτροπής που συνεργάστηκαν μαζί μας.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης, μεταξύ των 27 Κρατών Μελών, που κατέθεσε πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2022 στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού, για την ενεργειακή κρίση και πήρε την έγκριση.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (~4,2εκ παροχές) ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να κινητροδοτείται η εξοικονόμηση ενέργειας:

για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε το 80% της αύξησης με 160 €/MWh
για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτούμε το 60% της αύξησης με 120 €/MWh
Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh

Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης.

H μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ.

πινακαΣ1

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά) Τιμολόγια

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65€/MWh.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

ΠΙΝΑΚΣς2

Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Η επιδότηση από την Κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Επεκτείνεται η επιδότηση του ΦΑ από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.


Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκ€ για το μήνα Ιανουάριο.

Συμπερασματικά, η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκ. ευρώ και αφορά και την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Με την επέκταση των μέτρων στήριξης και τον πρώτο μήνα του 2022, αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε πλάι σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε ελληνική επιχείρηση ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος απέναντι στην πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή κρίση. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μέτρα στήριξης: Στα 42 ευρώ το ποσό στήριξης για το ρεύμα και 40 ευρώ για το φυσικό αέριο"

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 3% – 4% το 2022

Νέο «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ φέρνει η άσκηση που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Οικονομικών, από την 18μελή επιτροπή που έχει συσταθεί για την αναμόρφωση του φόρου, με φόντο τις νέες αντικειμενικές αξίες που τέθηκαν σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος φέτος κατά σχεδόν 60 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως του 3% – 4%. Υπενθυμίζεται πως προεκλογικά είχε προαναγγελθεί συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με το 22% να έχει ήδη εφαρμοστεί. Το υπόλοιπο 8% της μείωσης ήταν να υλοποιηθεί το 2020, ωστόσο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

Με την υγειονομική κρίση να συνεχίζεται με σημαντική ένταση, για φέτος εκτιμάται ότι μια μείωση της τάξεως του 8% δεν είναι εφικτή για δημοσιονομικούς λόγους, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η μείωση του απομένει μετά τη φετινή ελάφρυνση (4%-5%) θα ενεργοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, τα επόμενα έτη.

Στόχος του οικονομικού επιτελείο είναι να γίνει ένας εξορθολογισμός των βαρών που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες που έχουν ανακοινωθεί, φέρνουν αυξήσεις στις μισές περιοχές της χώρας, υψηλότερο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πληρώσουν κυρίως τα ακίνητα που βρίσκονται σε τιμές ζώνες που έως σήμερα δεν είχαν ενταχθεί στον αντικειμενικό προσδιορισμό και στην πράξη υποφορολογούνταν.

Με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, τα αποτελέσματα της άσκησης για το νέο ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί σχετική διάταξη για να προχωρήσει η έκδοση και η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών.

Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει πως η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες δόσεις απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, στόχος είναι η πρώτη δόση να καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου και η τελευταία το Δεκέμβριο του 2022.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 3% – 4% το 2022"

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών

Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.



Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news