facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο: Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ζητούν Έλληνες και Βρετανοί

Το πάγιο αίτημα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, 13 χρόνια μετά την ίδρυση του μουσείου της Ακρόπολης, ζήτησαν Έλληνες και Βρετανοί στο βρετανικό μουσείο εδώ στο Λονδίνο.

«Όσο πιο σύντομα γίνει η επανένωση τόσο το καλύτερο και για τα Γλυπτά και για την ανθρωπότητα, για να γίνει σαφής και κατανοητή η ιστορία πίσω από τα Γλυπτά και για να αντιληφθούν οι άνθρωποι ότι ο σεβασμός υπάρχει στον παράλογο κόσμο μας» λέει η Μαρλέν Γκούντμαν, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών.

Η συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ αναφέρει: «Σημαντική ημέρα…συγχαρητήρια για τα γενέθλια του μουσείου, για μένα το πιο όμορφο μουσείο στον κόσμο….Πολλοί άνθρωποι και στην Αγγλία σκέφτονται ότι ο Έλγιν αγόρασε τα γλυπτά αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα γλυπτά είναι εδώ στο Λονδίνο παράνομα, είναι έγκλημα, για μένα»

Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα διατυπώθηκε για πρώτη φορά, αμέσως μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους το 1830. Η Μελίνα Μερκούρη, τη δεκαετία του ΄80, επανέφερε το ζήτημα και το έκανε διεθνές. Απόφαση σταθμός η πρόσφατη ανακοίνωση της UNESCO.

«Η σημερινή εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα συγκινητική διότι ήρθαν Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο, Κύπριοι που ζουν στη Βρετανία και άνθρωποι χωρίς καθόλου ελληνικό αίμα, όπως εγώ, που αισθανόμαστε Έλληνες και πιστεύουμε απλά ότι το επιχείρημα είναι ορθό από ηθική άποψη» σημειώνει ο Edith Hall: Professor in the Department of Classics and Ancient History at Durham University in the North-East of England.

Το βρετανικό μουσείο πριν από λίγες μέρες δήλωσε ότι είναι έτοιμο να συνομιλήσει με την Ελλάδα ώστε να βρεθεί μια λογική λύση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο: Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ζητούν Έλληνες και Βρετανοί"

Δύσκολη νύχτα στην πυρκαγιά της Εύβοιας – Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις, ανεξέλεγκτη η φωτιά σε δύσβατα σημεία

Ενισχύονται κι άλλο οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Γάια της Εύβοιας, την ώρα που τα εναέρια μέσα αποσύρονται καθώς έπεσε η νύχτα.

Συγκεκριμένα, συνολικά επιχειρούν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (οι 3 εκ των οποίων είναι Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και 32 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα περίπου στις 14.00 το μεσημέρι και λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά καθώς το ανάγλυφο της περιοχής (δυσπρόσιτο σημείο) και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, – εκ των οποίων- το ένα λειτουργούσε ως συντονιστικό- επιχειρούσαν με ρίψεις νερού από αέρος.

Όπως έχει γίνει γνωστό το χωριό Κρεμαστός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου έχει ήδη εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο χωριό Τραχήλι, ενώ με εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα και αρκετές δυνάμεις ακόμη και από τη Λαμία μεταφέρονται στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Σε τρία μέτωπα η φωτιά

«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», αναφέρει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, ο οποίος τόνιχε πως οι δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά.

Όπως ανέφερε η φωτιά έχει δημιουργήσει τρία μέτωπα ,ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί. «Συνήθως τις βραδινές ώρες η ένταση των ανέμων πέφτει. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μας περιμένει μία εφιαλτική νύχτα», δηλώνει ο κ. Δήμας τονίζοντας ότι «η φωτιά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» και ότι «προληπτικά προωθήθηκε η εκκένωση στο χωριό Κρεμαστός».

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις

Εν τω μεταξύ, ενισχύονται από όλην τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή της Εύβοιας.

Ήδη, το μέτωπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων και οι επίγειες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν.

Αργά το βράδυ συνεδρίασε το Συντονιστικό στην Κύμη για να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν το μέτωπο καθώς οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή είναι ισχυρός.

Στο πλαίσιο του Συντονιστικού ενεργοποιούνται και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους 5 νομούς της Περιφέρειας ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπό της φωτιάς.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύσκολη νύχτα στην πυρκαγιά της Εύβοιας – Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις, ανεξέλεγκτη η φωτιά σε δύσβατα σημεία"

Η Αθήνα θα συνεχίσει να διεθνοποιεί σε όλα τα fora τις παράνομες πρακτικές της Άγκυρας – Επόμενος σταθμός η Ρώμη

Ψυχραιμία και ετοιμότητα είναι η απάντηση της Αθήνας στην κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας. Η Ελλάδα έχει επιλέξει να διεθνοποιεί το ζήτημα του τουρκικών προκλήσεων με την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων μας, ώστε να καταστούν σαφείς οι κίνδυνοι αυτής της συμπεριφοράς.

Με πρώτο σταθμό τη Ρώμη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι, ξεκινάει ένας διπλωματικός μαραθώνιος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Εστιάζοντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως στον νέο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της γείτονος.

«Απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μία γειτονική χώρα. Ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να το μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι το οποίο αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως ακόμα περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην προσωπική επίθεση που δέχτηκε εκ νέου από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει σήμερα ποιος προκαλεί στην περιοχή, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, εκτιμώντας ότι και οι δύο πλευρές οφείλουν να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Στην κλιμάκωση αυτή απαντάμε σθεναρά αλλά ψύχραιμα. Με μία σειρά από επιχειρήματα αποδομούμε έναν προς έναν τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς. Το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε «εκπτώσεις» στις πάγιες θέσεις μας για τα εθνικά συμφέροντα», σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

Την καθαρή θέση του State Department επαναλαμβάνει ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα με την προτροπή προς τους Συμμάχους για αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Όπως έχουμε καταστήσει με απόλυτη σαφήνεια, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται», δηλώνει στην Καθημερινή ο Τζορτζ Τσούνης.

«Σας διαβεβαιώνω ότι εμείς δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στα κριτήρια ή στην αξιακή μας προίκα. Οι γείτονες πρέπει να γίνουν Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν θα γίνει ποτέ σαν κι αυτούς», επεσήμανε από την Κύπρο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Οι κόκκινες γραμμές μας να διατυπωθούν εγκαίρως και με σαφήνεια, όχι όπως σε προηγούμενες κρίσεις. Η κλιμάκωση των ρητορικών επιθέσεων της Τουρκίας βασίζεται όχι σε στρατηγική πολέμου, αλλά γκριζαρίσματος και προβολής ισχύος», υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Εκτιμώ σε σχέση με την Ελλάδα, είναι σε δύσκολη κατάσταση, είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο να κάνει κάτι ακραίο. […] Είμαστε μπροστά σε σημαντικό κίνδυνο. Να μην παίζει παιχνίδια με αυτά τα σοβαρά εθνικά θέματα το πολιτικό σύστημα και οι εξοπλισμοί είναι μεγάλο κομμάτι αυτής της συζήτησης», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Φοβόμαστε θερμό επεισόδιο για να λυθεί αυτό που προτίθενται να κάνουν και η ελληνική κυβέρνηση και η τουρκική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δηλαδή να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα είναι επώδυνος κυρίως για την Ελλάδα σε κυριαρχικά δικαιώματα», είπε στην ΕΡΤ ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πόσο σοβαρός πρωθυπουργός είσαι όταν πας στην Κωνσταντινούπολη χωρίς υπουργό Εξωτερικών με Ερντογάν και λες ήσυχο καλοκαίρι;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη θυσία του ιπτάμενου Νικόλαου Σιαλμά έπειτα από σκληρή αερομαχία πάνω από τον Αη Στράτη.

«Πριν από 30 έτη, ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς θυσιάστηκε για την Ελευθερία και την Πατρίδα. Ήταν ο Ήρωας μιας καθημερινότητας που βιώνουν οι ακρίτες εδώ και χρόνια, αναγνωρίζοντας την αυταπάρνηση των χειριστών της Π.Α. στον όρκο τους. Γι` αυτό χρειάζεται ενότητα και διαρκής εγρήγορση. Αθάνατος!», έγραψε στο Twitter ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αθήνα θα συνεχίσει να διεθνοποιεί σε όλα τα fora τις παράνομες πρακτικές της Άγκυρας – Επόμενος σταθμός η Ρώμη"

Ροδόπη: Εκατομμύρια ακρίδες εξαφανίζουν καλλιέργειες-Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο βαμβάκι

Ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, έχουν προκαλέσει στην Κομοτηνή και ειδικότερα στις περιοχές Ασκητές και Κρωβύλη σμήνη από εκατομμύρια ακρίδες. «Το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα. Οτιδήποτε βρίσκουν το εξαφανίζουν» αναφέρει στο GRTimes ο βαμβακοκαλλιεργητής, Γιάννης Μισαηλίδης.

«Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και το αντιμετωπίζουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Μιλάμε για εκατομμύρια ακρίδες, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Ήδη έχουν καταστρέψει το 50% του συνόλου της παραγωγής και το έργο τους συνεχίζεται, καθώς μιλάμε για μεγάλες ακρίδες, που δεν μπορούμε να τις απομακρύνουμε. Πιθανόν να καταστρέψουν τα πάντα» τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο κ. Μισαηλίδης.

Να σημειωθεί δε, ότι οι καλλιεργητές των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς οι συγκεκριμένες ζημιές, δεν καλύπτονται σε επίπεδο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. «Έχει γίνει ήδη μια αποτίμηση της κατάστασης από τα κλιμάκια της Περιφέρειας, ωστόσο για τις συγκεκριμένες καταστροφές δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει» υπογραμμίζει ο βαμβακοκαλλιεργητής.

Η ερώτηση των τριών Περιφερειακών συμβούλων

Για το εν λόγω θέμα ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κατέθεσαν τρεις σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και συγκεκριμένα οι Χρήστος Τρέλλης, Γιάννης Στεφανίδης και Θεόδωρος Συμεωνίδης ζητώντας μεταξύ άλλων:

  • Να ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους
  • Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους και της Περιφέρειας να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλούν εχθροί των καλλιεργειών όπως οι ακρίδες, το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι.

Κάναμε τόσο κόπο για να φυτρώσουν

Πέρα από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσία εκατομμυρίων εντόμων στις καλλιέργειες, η απόγνωση των αγροτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αύξηση του κόστους της καλλιέργειας, χρήματα που δαπανήθηκαν χωρίς αντίκρισμα.

«Είδαμε και πάθαμε φέτος να τα κάνουμε να φυτρώσουν. Όλα μας τα υλικά για το χωράφι έχουν αυξηθεί και τώρα ήρθε αυτό για να καταστραφούμε εντελώς» τονίζει στο GRTimes o βαμβακοκαλλιεργητής, Γιάννης Μισαηλίδης.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Ροδόπη: Εκατομμύρια ακρίδες εξαφανίζουν καλλιέργειες-Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο βαμβάκι"

Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στη Γαβρολίμνη Ναυπακτίας

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή, Χάνια Γαβρολίμνης, στην Ναυπακτία.

Για την πυρκαγιά συνελήφθησαν τρεις εργάτες. Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο ένας άνδρας που κρατείται και ανακρίνεται από την πυροσβεστική υπηρεσία είναι αγρότης που εκτελούσε εργασίες κοπής χόρτων με καταστροφέα από τον οποίο προήλθε η φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nafpaktianews.gr έχουν καεί 80 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά αρχικά έκαιγε αγροτική έκταση και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε πευκόδασος. Στο σημείο επιχειρούσαν 45 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στη Γαβρολίμνη Ναυπακτίας "

Ισπανία: Μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές, κατεστραμμένα πάνω από 200.000 στρέμματα

Οι διασώστες εξακολουθούν σήμερα να μάχονται κατά των πυρκαγιών στην Ισπανία, η μία από τις οποίες έχει κάψει ήδη 200.000 στρέμματα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κατά την τελευταία ημέρα ενός ακραίου και πρωτόγνωρα πρώιμου καύσωνα.

Η πιο σημαντική από αυτές τις πυρκαγιές οδήγησε τις αρχές στην εκκένωση 14 χωριών με την απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, έναν ορεινό όγκο της περιφέρειας Καστίλλης-Λεόν, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, ορισμένοι από αυτούς μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σήμερα το πρωί, καθώς οι φλόγες απομακρύνθηκαν από τις συγκεκριμένους οικισμούς.

Όμως η φωτιά “παραμένει ενεργή”, υπογράμμισε η κυβέρνηση της Καστίλλης-Λεόν, επικαλούμενη τις “δυσμενείς” μετεωρολογικές συνθήκες, με έναν ξηρό άνεμο και υψηλές θερμοκρασίες.

Συνολικά, σχεδόν “197.650 στρέμματα έχουν καεί”, σε αυτή την τεράστια πυρκαγιά, διευκρίνισε.

Οι Ισπανικοί πυροσβέστες συνεχίζουν εξάλλου τη μάχη με άλλες πυρκαγιές στη Καουδιέλ, στην περιοχή της Βαλένθια (νοτιοανατολικά), στην Αρτέσα ντε Σέγρε, στην Καταλονία (βορειοανατολικά), όπου πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη έχει κάψει ήδη 16.000 στρέμματα.

Άλλες πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, κυρίως στην κοιλάδα Ιρουέλας, κοντά στην Άβιλα (δυτικά), και στην περιοχή του Τολέδο (κέντρο), όπου σχεδόν 9.000 στρέμματα κάηκαν κοντά στο ψυχαγωγικό πάρκο Πούι ντου Φου.

Λόγω αυτής της πυρκαγιάς, σχεδόν 3.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους χθες, Παρασκευή, από το πάρκο αυτό που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2021. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο “το πάρκο ξανάνοιξε” σήμερα, διευκρίνισε η διεύθυνσή του στο AFP.

Αυτές οι πυρκαγιές σημειώνονται ενώ η Ισπανία είναι αντιμέτωπη εδώ και μία εβδομάδα με έναν ακραίο και ασυνήθιστο για αυτή την εποχή του χρόνου καύσωνα, που θεωρείται από τους επιστήμονες ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονταν και σήμερα κυρίως στο Τολέδο (41βαθμοί Κελσίου) και στην κοιλάδα του Έβρου, στους πρόποδες των Πυρηναίων, με τις υψηλότερες τιμές, 42 ακόμη και 43 βαθμοί Κελσίου, να αναμένονται στη Σαραγόθα.

Ο καύσωνας, που πλήττει επίσης τη Γαλλία και την Ιταλία, αναμένεται να λάβει τέλος αύριο Κυριακή χάρη σε μια μάζα πιο ψυχρού αέρα από τα δυτικά, σύμφωνα με την Aemet.

Η Ισπανία, όπου ο φετεινός Μάιος ήταν ο πιο ζεστός από τις αρχές αυτού του αιώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, έζησε ήδη τέσσερα επεισόδια ακραίων θερμοκρασιών τους δέκα τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένου του καύσωνα αυτών των ημερών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές, κατεστραμμένα πάνω από 200.000 στρέμματα"

Ευβοία - πυρκαγιά: Εκκενώνεται προληπτικά ο Κρεμαστός

Ενισχύονται οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην Γαία και στο χωριό Κρεμαστό Ευβοίας το οποίο εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους. Οι κάτοικοί του κατευθύνονται προς το χωριό Τραχήλι.

Πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Κρεμαστού Ευβοίας προκειμένου να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους το χωριό και να κατευθυνθούν προς την περιοχή Τραχήλι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γαία και Κρεμαστού Ευβοίας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω του δύσβατου του σημείου αλλά και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν συνολικά 86 πυροσβέστες με 29 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Στερεάς Ελλάδας έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ, Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ θα μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς το δύσβατο σημείο όπου μαίνεται και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων. Ωστόσο, όπως τονίζει η Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται οικισμοί. Ακόμη, για να αντιμετωπιστεί δραστικότερα η φωτιά, τα εναέρια μέσα αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με άλλα δύο αεροσκάφη.

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) θα μεταβεί για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευβοία - πυρκαγιά: Εκκενώνεται προληπτικά ο Κρεμαστός"

Καιρός αύριο: Λιακάδα σε Αττική, βροχή σε Θεσσαλονίκη – Πού θα ρίξει χαλάζι και καταιγίδες

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (19.06.2022) με καλοκαιρία αλλά και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί ο υδράργυρος.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια, προβλέπεται άστατος καιρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Στα νησιά γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσoυν. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση μετά τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και στη δυτική Μακεδονία είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά, κυρίως στη δυτική Πελοπόννησο, τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από τις απογευματινές ώρες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες στην Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λιακάδα σε Αττική, βροχή σε Θεσσαλονίκη – Πού θα ρίξει χαλάζι και καταιγίδες"

Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός - αρχηγός κυκλώματος κοκαΐνης, διατάχθηκε ΕΔΕ από την ΕΛΑΣ

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε βάρος του αστυνομικού που συνελήφθη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ο 33χρονος αστυνομικός σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Υπενθυμίζεται πως συνελήφθησαν 4 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο 33χρονος αστυνομικός, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 4 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών και 37 άτομα για προμήθεια ναρκωτικών, τα οποία δεν συνελήφθησαν καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και συστηματική έρευνα τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του έτους 2021, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή προβαίνοντας στη διακίνηση (προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, πώληση κ.λπ.) ναρκωτικών ουσιών (αποκλειστικά κοκαΐνης), στα νότια προάστια της Αττικής. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν τουλάχιστον (162) περιπτώσεις διακίνησης κοκαΐνης, αποκομίζοντας οφέλη ύψους τουλάχιστον 5.340 ευρώ.

Πώς δρούσαν

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και συστηματική έρευνα τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του έτους 2021, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή προβαίνοντας στη διακίνηση (προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, πώληση κ.λπ.) ναρκωτικών ουσιών (αποκλειστικά κοκαΐνης), στα νότια προάστια της Αττικής. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν τουλάχιστον (162) περιπτώσεις διακίνησης κοκαΐνης, αποκομίζοντας οφέλη ύψους τουλάχιστον 5.340 ευρώ.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ) της εγκληματικής οργάνωσης και τους διακριτούς ρόλους κάθε μέλους αυτής διαπιστώθηκε ότι:

Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, που είναι αστυνομικός υπηρετών σε Υπηρεσία της Αττικής, ήταν επιφορτισμένος με την αναζήτηση και την προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών. Έτερο μέλος της οργάνωσης αναλάμβανε την αποθήκευση των ναρκωτικών ουσιών σε κατάστημα που διατηρεί στα νότια προάστια της Αττικής.

Τα άλλα δύο μέλη της οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με την περαιτέρω διάθεση των ναρκωτικών ουσιών στους τελικούς χρήστες. Επέλεγαν πολυσύχναστους χώρους για την αγοραπωλησία των ναρκωτικών ουσιών και κυρίως υπαίθριους χώρους στάθμευσης πολυκαταστημάτων των νοτίων προαστίων, ενώ κάποιες φορές προμήθευαν και «κατ’ οίκον» τους «πελάτες» του.

Οι κωδικοί

Μάλιστα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν στο πλαίσιο των επικοινωνιών τους κωδικοποιημένες φράσεις, προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους:

ναρκωτικές ουσίες: «κάλτσες», «μπυρίτσες», «σουβλάκια», «μικρό», «κόκα κόλα», «θέμα»
ποσότητες κοκαΐνης: «ώρα», «λεπτό», «οχτάρια», «κομμάτια», «μέτρο», «βιβλία», «συνδρομή», «βράχος», «στικάκι», «παιχνίδι»
ποιότητα κοκαΐνης: «καλό παιδί»,
χρήματα : «παπούτσια»,
αγορά ποσότητας «επί πιστώσει»: «αέρα».

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, απογευματινές ώρες της Πέμπτης 16 Ιουνίου 2022, κατά την οποία δύο από τα μέλη αυτής κατελήφθησαν σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης πολυκαταστήματος των νοτίων προαστίων να πραγματοποιούν αγοραπωλησία ναρκωτικών και συνελήφθησαν, ενώ κατά την επακόλουθη έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν 1,08 γραμ. κοκαΐνης και το χρηματικό ποσό των 110 ευρώ

Στις έρευνες που ακολούθησαν σε οικίες και οχήματα, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
2 αυτοκίνητα,
29,15 γραμ. κοκαΐνης,
2,57 γραμ. κάνναβης,
3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
9 σύριγγες,
ουσίες πρόσφορες για νόθευση ναρκωτικών ουσιών,
πλήθος φιαλιδίων με άγνωστες ουσίες,
συσκευή καπνίσματος ναρκωτικών ουσιών,
13 κινητά τηλέφωνα,
8.040 ευρώ και 700 δολάρια,
3 κλειδιά τραπεζικών θυρίδων,
2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
πλήθος μέσων ηλεκτρονικής αποθήκευσης δεδομένων ( USB - stick ),
πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και
πλαστικός ηλεκτρικός φανός ερυθρού και μπλε χρώματος, όμοιος με αυτούς που χρησιμοποιούνται από υπηρεσιακά οχήματα.

Τα κατασχεθέντα οχήματα θα παραδοθούν για φύλαξη στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (Δ.Δ.Δ.Υ.), ο ι κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους και τα χρηματικά ποσά θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

«Αυτοί οι ''κύριοι'' που κάνουν αυτές τις δουλειές δεν αναγνωρίζονται από τους έντιμους αστυνομικούς ως συνάδελφοι. Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός που φροντίζει με αποτελεσματικότητα για την κάθαρση του σώματος έτσι ώστε η αστυνομία να μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη» τονίζει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός - αρχηγός κυκλώματος κοκαΐνης, διατάχθηκε ΕΔΕ από την ΕΛΑΣ"

DW: «Υπό παρακολούθηση» ως το 2059 η Ελλάδα

Με αφορμή το τέλος της «ενισχυμένης εποπτείας» για την Ελλάδα η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρεται στις αδυναμίες που εξακολουθεί να εμφανίζει η ελληνική οικονομία. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαλαρώνουν τους ελέγχους στη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις, στους οποίους υπόκειται η Ελλάδα από την εποχή της κρίσης χρέους, ωστόσο η χώρα δεν έχει ακόμη επανέλθει στην κανονικότητα», γράφει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Επικαλούμενη εκτιμήσεις της Κομισιόν, απαριθμεί τις εξής πέντε αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας: «Το δημόσιο χρέος παραμένει, με διαφορά, το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών με ποσοστό 193% του ΑΕΠ. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να ανακοινώνουν προόδους στον περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου, αλλά το ποσοστό επισφαλών δανείων παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ με 12,8%, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα δεν διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.Το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών διευρύνεται, παρά την εντυπωσιακή ώθηση του τουρισμού. Στην καταπολέμηση της ανεργίας η Ελλάδα καταγράφει επιτυχίες, όμως το ποσοστό ανεργίας παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, μετά την Ισπανία, με 12,2%. Η συρρίκνωση του πληθυσμού επιδεινώνει τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη και προκαλεί μεγαλύτερη επιβάρυνση στο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα», αλλά δεν σημαίνει και το τέλος της «εξετάσεων» για την ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα παραμένει υπό παρακολούθηση, όπως συμβαίνει και με τις άλλες χώρες των προγραμμάτων (διάσωσης), την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία», αναφέρει ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα. «Μόνο που οι έλεγχοι δεν θα γίνονται επί τόπου, ενώ κατά κανόνα θα διενεργούνται κάθε έξι και όχι κάθε τρεις μήνες. Η εποπτεία θα συνεχιστεί, εωσότου οι χώρες αυτές αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό θα συμβεί το 2059, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: «Υπό παρακολούθηση» ως το 2059 η Ελλάδα"

Παναγιωτόπουλος για Νίκο Σιαλμά: «Θυσιάστηκε για την ελευθερία και την πατρίδα»

"Πριν από 30 έτη, ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς θυσιάστηκε για την Ελευθερία και την Πατρίδα. Ήταν ο Ήρωας μιας καθημερινότητας που βιώνουν οι ακρίτες εδώ και χρόνια, αναγνωρίζοντας την αυταπάρνηση των χειριστών της Π.Α. στον όρκο τους. Γι' αυτό χρειάζεται ενότητα και διαρκής εγρήγορση. Αθάνατος!"

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θανάσιμο τραυματισμό του Υποσμηναγού (Ι) Νικολαόυ Σιαλμά κατα τη διάρκεια αποστολής αναχαίτισης τουρκικών F-16 νοτίως του Αγίου Ευστρατίου.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Παναγιωτόπουλος για Νίκο Σιαλμά: «Θυσιάστηκε για την ελευθερία και την πατρίδα»"

Δύο πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Ναύπακτο

Σε δυο πύρινα μέτωπα σε Ναυπακτία και Εύβοια, επιχειρεί η Πυροσβεστική.

Ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο Bell 214, που επιχειρεί τώρα στην Γαυρολίμνη Αιτωλοακαρνανίας μαζί με 2 AirTractors, 2 Μονάδες πεζοπόρων ΕΜΟΔΕ και 45 Πυροσβέστες κ 10 οχήματα.

Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Γάια Ευβοίας

Συναγερμό έχει σημάνει πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου (18/6) σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Γάια Ευβοίας του δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά δεν απειλεί μέχρι στιγμής κατοικημένη περιοχή, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων.

Στην πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, πριν τα χωριά Βρύση, Νεοχώρι επιχειρεί Erickson γιατί μπορεί και ανεφοδιάζεται από τη θάλασσα που είναι κοντά και 2 Canadair CL 215 που σηκώθηκαν από Ελευσίνα, μαζί με 24 πυροσβέστες, 10 οχήματα και ομάδα ΕΜΟΔΕ.

Στην κεντρική Εύβοια καταφθάνει δεύτερο Erickson και επιπλέον δόθηκε εντολή για δύο Air Tractors από Τατόι.

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα Σάββατο 18/6:

 

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή 19/6:

Οδηγίες πρόληψης και προστασίας

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
  • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
  • Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

 Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

  • Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
  • Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
  • Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
  • Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
  • Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  • Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
  • Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
  • Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
  • Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
  • Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
  • Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
  • Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
  • Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
    –   την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
    –   την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
    –   το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Πώς προετοιμάζεστε

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

  • Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
  • Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

  • Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
  • Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
  • Αν παραμείνετε στο σπίτι:
    –  Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
    –  Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
    –  Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
    –  Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
    –  Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
    –  Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
    –  Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
    –  Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
  • Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο πύρινα μέτωπα σε Εύβοια και Ναύπακτο"

Μαφιόζικη εκτέλεση στον Γέρακα: Ξέσπασε ο πατέρας του 38χρονου – «Η νύχτα σκότωσε το παιδί μου»

Ξέσπασε ο πατέρας του 38χρονου ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων στον Γέρακα μετά την μαφιόζικη εκτέλεση του γιου του, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι «η νύχτα σκότωσε το παιδί μου», ενώ κάνει λόγο και για «συμβόλαιο θανάτου» και «βρώμικους αστυνομικούς».

«Η νύχτα σκότωσε το παιδί μου. Σκότωσαν 38 χρόνων επιχειρηματία από το χώρο των καυσίμων γιατί δεν ενέδωσε στις απειλές τους να πληρώνει προστασία στη νύχτα και τους μπράβους για τα μαγαζιά του», αναφέρει χαρακτηριστικά με ανακοίνωσή του ο πατέρας του θύματος. Ο ίδιος κάνει λόγο για «βρώμικους αστυνομικούς που ξέρουν ποιοι πληρώνουν συμβόλαια θανάτου και ποιοι κάνουν κουμάντο στη νύχτα» και προσθέτει ότι ως οικογένεια έχουν προβεί σε καταγγελίες στις Αρχές για «τον πόλεμο που δέχονταν».

Αναλυτικά ο πατέρας του 38χρονου αναφέρει:

«Η νύχτα σκότωσε το παιδί μου.
Σκότωσαν 38 χρόνων επιχειρηματία από το χώρο των καυσίμων γιατι δεν ενέδωσε στις απειλές τους να πληρώνει προστασία στη νύχτα κ τους μπραβους για τα μαγαζιά του.
Οι βρώμικοι Αστυνομικοι ξέρουν ποιοι πληρώνουν συμβόλαια θανάτου κ ποιοι κάνουν κουμάντο στη νύχτα.
Έχουμε κάνει ως οικογένεια συγκεκριμενες καταγγελίες στις αρχές για το πόλεμο που δεχόμασταν. Δεν ήθελαν να υπάρχει Επιχειρηματιας καυσίμων Ζκαθαρις, χωρίς να κάνει λαθρεμποριο, καυσίμων η, να μην είναι υπόδουλος κακοποιών.
Τους τελευταίους τρεις μήνες η οικογένεια κ ο ομιλος έκανε επενδύσεις εκατομμυρίων σε σύμπραξη με εταιρεία κολοσσό του εξωτερικού και αυτό προκάλεσε το φθόνο και τη ζήλια των Λαθρεμπόρων της νύχτας και των μπράβων.
Ενημερώνουμε ως οικογένεια ότι το σκορ δεν θα είναι 26-1 αλλά 25-2 . Να βρεθούν οι δολοφόνοι και οι ηθικοί αυτουργοί που σκότωσαν το Γιώργο μας.
Οι «έμπειροι» αστυνομικοί ξέρουν ποιοι κρύβονται πίσω από κάθε δολοφονία στην Ελλάδα. Ξέρουν ποιοι πως και γιατί έγινε κάθε μαφιόζικο χτύπημα.
ΞΕΡΟΥΝ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ.
Όχι άλλο αιμα από τους στυγνους δολοφονους που προέρχονται από το χωρο της νύχτας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΗΤΣΟΥ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ».

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, τα πρώτα στοιχεία για τη δολοφονική επίθεση «δείχνουν» ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το θύμα της δολοφονικής επίθεσης δέχθηκε τουλάχιστον 10 σφαίρες στο σώμα του, όταν άγνωστοι δράστες με Καλάσνικοφ τον πυροβόλησαν στο πρατήριο καυσίμων που διατηρούσε στη Λεωφόρο Μαραθώνος 90 στο ύψος του Γέρακα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστά μέχρι τώρα, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου καυσίμων έφτασε με το όχημα του, μία αλεξίσφαιρη BMW και την ώρα που πάρκαρε μπροστά από το κατάστημα και βγήκε έξω από το όχημα, ένα λευκό βαν στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα, τον πλησίασε και τον πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα ο 38χρονος να τραυματιστεί θανάσιμα. Συνολικά στο σημείο βρέθηκαν περισσότεροι από 20-25 κάλυκες.

Μάρτυρες της επίθεσης περιγράφουν πως όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Οι δράστες αδιαφόρησαν για την παρουσία ή όχι άλλων ανθρώπων. Ωστόσο φαίνεται να είχαν μελετήσει καλά τις κινήσεις του 38χρονου και να ήταν καλά οργανωμένοι. Ο οδηγός του βαν παρέμεινε στη θέση του και δύο από τους επιβαίνοντες κατέβηκαν με τα Καλάσνικοφ στα χέρια και κυριολεκτικά γάζωσαν τον 38χρονο ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο βαν και έφυγαν. Στο σημείο επικράτησε πανικός, ενώ πολλοί από τους περίοικους που άκουσαν τους πυροβολίσμούς έσπευσαν να κρυφτούν φοβούμενοι για τη ζωή τους.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαφιόζικη εκτέλεση στον Γέρακα: Ξέσπασε ο πατέρας του 38χρονου – «Η νύχτα σκότωσε το παιδί μου»"

7.163 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 9 ακόμη θάνατοι, 99 διασωληνωμένοι

Στην ανακοίνωση 7.163 νέων μολύνσεων από κορωνοϊό και 9 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν το Σάββατο οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 7.163   7.204  
Κρούσματα σε παιδιά 1.280 1.153
Σύνολο κρουσμάτων 3.539.423  3.532.260     
Επαναλοιμώξεις 24ωρου  1.025 1.079
Νέοι θάνατοι 9 10 + 3 *
Σύνολο θανάτων  30.079   30.070       
Διασωληνωμένοι  99 98
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  46  46
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 1 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   134 133  
Σύνολο τεστ PCR  11.501.513 11.491.022   
Σύνολο rapid tests   72.614.719  72.531.869 
Τεστ ημέρας  93.341 100.562  
Θετικότητα τεστ  7,67%    7,16%       

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 4.235 στην Αττική (4.462 χθες).
  • 412 στη Θεσσαλονίκη (471 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 501 από την Ανατολική Αττική (516 χθες).
  • 751 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (844 χθες).
  • 129 από τη Δυτική Αττική (116 χθες).
  • 490 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (548 χθες).
  • 1.200 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.260 χθες).
  • 579 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (590 χθες).
  • 527 από τον Πειραιά (552 χθες).
  • 58 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (36 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 65 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 86 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 5 στην ΠΕ Άνδρου
  • 73 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 38 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 31 στην ΠΕ Άρτας.
  • 204 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 39 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 2 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 23 στην ΠΕ Δράμας.
  • 48 στην ΠΕ Έβρου.
  • 127 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 61 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 64 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 18 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 417 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 3 στην ΠΕ Θάσου.
  • 15 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 55 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 3 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 62 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 59 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 6 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 42 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 9 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 7 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 116 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 16 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 8 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 27 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 78 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 58 στην ΠΕ Κω.
  • 25 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 152 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 59 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 49 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 24 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 4 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 71 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 92 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 16 στην ΠΕ Μήλου.
  • 54 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 36 στην ΠΕ Νάξου.
  • 13 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 9 στην ΠΕ Πάρου.
  • 23 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 33 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 28 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 66 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 18 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 188 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 12 στην ΠΕ Σάμου.
  • 32 στην ΠΕ Σερρών.
  • 7 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 24 στην ΠΕ Σύρου.
  • 4 στην ΠΕ Τήνου.
  • 22 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 36 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 7 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 10 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 34 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 264 στην ΠΕ Χανίων.
  • 15 στην ΠΕ Χίου.

308 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (250 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "7.163 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 9 ακόμη θάνατοι, 99 διασωληνωμένοι"

Δένδιας: Αποδομούμε τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της Τουρκίας – Δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική κυριαρχία μας

«Η επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών μπορεί να επιτευχθεί με μία μόνη βάση, αυτή του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών» διαμήνυσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως «δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική κυριαρχία μας» και ότι «δεν πέφτουμε στην παγίδα της κλιμάκωσης της ρητορικής αντιπαράθεσης για αυτονόητα, σε όλη τη διεθνή κοινότητα, ζητήματα».

Όπως διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, «βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας» και παράλληλα κατά διαστήματα μια κλιμάκωση και στο πεδίο, όπου προβάλλεται ο «νεο-Οθωμανικός αναθεωρητισμός».

Στην κλιμάκωση αυτή, υπογράμμισε, «απαντάμε σθεναρά, αλλά ψύχραιμα» και τόνισε ότι «με μια σειρά από επιχειρήματα αποδομούμε έναν προς έναν τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς».

Εξίσου, διαμήνυσε ότι «είμαστε σε επαγρύπνηση, είμαστε προετοιμασμένοι» και υπογράμμισε: «Είναι αυτονόητο ότι προστατεύουμε με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Έχουμε ενισχύσει τη χώρα γεωπολιτικά, μέσω διμερών συμφωνιών, καθώς και μιας εκστρατείας ενημέρωσης διεθνώς, η οποία ήδη αποδίδει, όπως φαίνεται και από την καθαρή στάση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, που τηρούν ολοένα και περισσότεροι εταίροι και σύμμαχοί μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητά της Ελλάδας για διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, επισημαίνοντας ότι «εμείς είμαστε ειλικρινείς όταν διακηρύσσουμε τη βούλησή μας να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα».

Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι οφείλουν και οι δύο πλευρές, ιδίως τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και σε περιόδους έντασης, επανέλαβε πως δεν είναι επιλογή της ελληνικής πλευράς η διακοπή των διαύλων και σημείωσε ότι «το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε “εκπτώσεις” στις πάγιες θέσεις μας για τα εθνικά συμφέροντα.

«Δεν βάλαμε εμείς τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Ούτε στις Διερευνητικές επαφές, στον Πολιτικό Διάλογο, στην Θετική Ατζέντα, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» ανέφερε και υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να επανέλθει στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως «εάν η Τουρκία, τορπιλίζοντας εν τοις πράγμασι την επικοινωνία, προσδοκά εκπτώσεις στα διεθνώς κατοχυρωμένα ελληνικά δικαιώματα, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές τι θα πράξει: δεν θα αφήσουμε περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Επίσης, ανέφερε ότι όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα και επισήμανε ότι η Ελλάδα ενημερώνει ενδελεχώς τους εταίρους και συμμάχους, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς για την απροκάλυπτη τουρκική επιθετικότητα.

Η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει σήμερα ποιος προκαλεί στην περιοχή, σημείωσε και προσέθεσε ότι αυτό κατέστη εφικτό, αφενός χάρη στη στοχευμένη προβολή των ελληνικών θέσεων, αφετέρου, χάρη στη γενικότερη πολιτική αξιοπιστίας που ακολουθεί η Ελλάδα σε όλα τα διεθνή ζητήματα. Όπως ανέφερε ρητά, σήμερα, η χώρα μας έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, ανάγοντας την συμπεριφορά της Τουρκίας στο ευρύτερο πλαίσιο αναθεωρητισμού και νέο-οθωμανισμού που τη χαρακτηρίζει.

Στηλιτεύοντας τον αναθεωρητισμό, προσδιόρισε με σαφήνεια ότι συνιστά πηγή αποσταθεροποίησης και δεινών, όχι μόνο για τις χώρες κατά των οποίων στρέφεται, αλλά και για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. «Αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για την ίδια τη φύση της διεθνούς έννομης τάξης. Και αυτό γίνεται πλήρως αντιληπτό από όλες τις δημοκρατίες που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Όλοι γνωρίζουμε ότι η προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια περιοχή δεν αποτελεί ένα ‘à la carte’ εγχείρημα, δεν εφαρμόζεται κατ΄ επιλογήν», όπως σημείωσε.

Αναφερθείς στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από αυτήν είναι ότι ο αναθεωρητισμός δεν οδηγεί κάπου.

Έσπευσε επίσης να τονίσει ότι το αφήγημα μιας δήθεν περιφερειακής δύναμης που λειτουργεί διαμεσολαβητικά υπέρ της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά την ίδια στιγμή δρα αποσταθεροποιητικά με τη ρητορική και τις πράξεις της απέναντι σε μια άλλη χώρα ή ακόμη και εντός ενός διεθνούς οργανισμού, απλά δεν υφίσταται. Και αυτό, όπως τόνισε, έχει αρχίσει να το συνειδητοποιεί πλήρως η διεθνής κοινότητα, διότι με τη ρητορική, αλλά κυρίως με τις πράξεις της, η ίδια η Τουρκία εκτίθεται ανεπανόρθωτα σε διεθνές επίπεδο.

Περαιτέρω, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν την καταδίκασε μόνο από υποχρέωση, επειδή είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Το έπραξε διότι αυτό υπαγορεύει η εξωτερική πολιτική αρχών που υπηρετεί – πολιτική που υποστηρίζει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» εξήγησε.

Ως προς τις ελληνορωσικές σχέσεις, είπε πως όταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τη εξουσία, πριν από σχεδόν 3 χρόνια, οι σχέσεις βρίσκονταν σε ένα μάλλον μέτριο επίπεδο και ότι «καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε ένα επίπεδο αλληλοκατανόησης με μια χώρα, με την οποία έχουμε ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς αιώνων», αλλά η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέκοψαν την ανοδική πορεία των σχέσεων μας, και όχι με ευθύνη της χώρας μας.

«Εμείς πορευόμαστε στο πλαίσιο ενός πολιτικού και αξιακού χώρου και των συμμαχιών, στις οποίες εξ επιλογής ανήκουμε» κατέστησε σαφές.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το αυξημένο ειδικό βάρος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.

«Αισθανόμαστε το ιστορικό χρέος να βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να προχωρήσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, στον δρόμο προς την ΕΕ» σημείωσε. Αναφερθείς στην πρόσφατη βαλκανική περιοδεία του, αλλά και στη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, διαπίστωσε ότι η συνεπής στάση και ο ρόλος της Ελλάδας αναγνωρίζεται από όλους στην περιοχή, όπως επίσης, από τους εταίρους της χώρας μας στην ΕΕ.

Ερωτηθείς πότε προβλέπεται να γίνει η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Νίκος Δένδιας απάντησε όταν το επιτρέψει το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης της Διάσκεψης των Ωκεανών το 2024 από την Ελλάδα, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. «Άμεσος στόχος είναι να εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπερ-αλίευσης και της μόλυνσης των θαλασσών.

Το γεγονός ότι ζητήθηκε από τη χώρα μας να διοργανώσουμε την συνάντηση σε δύο χρόνια, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα στον τομέα αυτό» είπε και προσέθεσε ότι η προστασία και η διατήρηση του θαλασσίου περιβάλλοντος αποτελεί κεφάλαιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, της UNCLOS, ο σεβασμός της οποίας είναι βασική αρχή της χώρας μας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Αποδομούμε τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της Τουρκίας – Δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική κυριαρχία μας"

Γιώργος Τράγκας: Προσφυγή από τη Μαρία Καρρά κατά της δέσμευσης περιουσίας της

Τις επόμενες κινήσεις ετοιμάζει η χήρα του Γιώργου Τράγκα, Μαρία Καρρά, με τον συνήγορό της, Θεόδωρο Μαντά, να αποκαλύπτει ότι θα προσφύγει κατά της δέσμευσης της περιουσίας της λόγω του ελέγχου αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης της περιουσίας του γνωστού δημοσιογράφου.

«Ετοιμάζεται προσφυγή κατά της δέσμευσης περιουσίας της Μαρίας Καρρά, καθώς επιτέλους μας παραδόθηκε η διάταξη της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, με βάση την οποία έχουν δεσμευθεί τα περιουσιακά στοιχεία της. Με δικόγραφο, θα απαντάμε με αποδείξεις και θα προσβάλλουμε την απόφαση για την δέσμευση της περιουσίας.

Το ποσόν για το οποίο η κ. Καρρά ελέγχεται και έχει ήδη δεσμευμένη την περιουσία της, υπολείπεται κατά πολύ… αυτό το ύψος των περιουσιακών στοιχείων είναι κατά πολύ υποδεέστερο και από το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, πόσο μάλλον από το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ που ακούγεται. Το σύνολο της περιουσίας είναι σαφώς μικρότερο από το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζεται στα ρεπορτάζ ως το ύψος της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα», είπε αρχικά ο γνωστός ποινικολόγος στην πρωινή εκπομπή του ANT1 και συνέχισε:

«Σε εμάς έχει επιδοθεί μόνο η διάταξη της Αρχής, σχετικά με την δέσμευση της περιουσίας. Έχουμε ζητήσει να μας επιδοθεί και το πόρισμα βάσει του οποίου βγήκε αυτή η διάταξη», συμπληρώνοντας ότι «περιγράφονται ως αδίκημα… πράξεις με ποινική απαξία. Ούτε μια πράξη εκβίασης δεν αναφέρεται στο επίσημο κείμενο της διάταξης που έχω στα χέρια μου».

«Η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων επιφέρει και ποινικές ευθύνες»

Για την έρευνα μίλησε κι ο πρώην Διευθυντής Κεντρικής Υπηρεσίας ΣΔΟΕ, Θεόδωρος Φλωράτος, τονίζοντας ότι «αυτήν την στιγμή ψάχνουν πως αποκτήθηκαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα ακίνητα και τα χρήματα στις θυρίδες, καθώς όπως λέγεται δεν έφταναν τα έσοδα από την εργασία του για να τα αποκτήσει».

Επιπλέον, ο κ. Φλωράτος ανέφερε ότι «η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, από υπόχρεο υποβολής πόθεν έσχες, εκτός από το πρόστιμο, επιφέρει και ποινικές ευθύνες», ενώ για παλαιότερη έρευνα που αφορούσε τον Γιώργο Τράγκα και διεκόπη είπε:

«Παλαιότερα, που δεν υπήρχαν τα “συσχετιζόμενα ΑΦΜ”, δεδομένου ότι οι σύζυγοι που υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες δεν έχουν συχνά το ίδιο επίθετο, δεν μπορούσε να γνωρίζει ο ελεγκτής πως η κ. Καρρά είναι η σύζυγος του Γιώργου Τράγκα για να συσχετίσει τον έλεγχο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Τράγκας: Προσφυγή από τη Μαρία Καρρά κατά της δέσμευσης περιουσίας της"

Μεγάλη σπείρα τοκογλυφίας και εκβιασμών εξαρθρώθηκε στην Κρήτη – Πως δρούσαν τα μέλη της

Μια από τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος στην Κρήτη φαίνεται πως έχει καταφέρει να εξιχνιάσει η Ελληνική Αστυνομία. Σε συντονισμένη επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου συνελήφθησαν 8 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα εκβιάσεων και τοκογλυφίας.

Το κύκλωμα φαίνεται πως “πατούσε” σε ευαίσθητες “χορδές”, άτομα που ήταν σε ανάγκη, ωστόσο πρόκειται για μία σύνθετη υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες (17.06.2022) σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, συνελήφθησαν οχτώ (8) άτομα (4 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί), ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δέκα (10) ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας δραστηριοποιούμενη στην κατ΄επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραβάσεις της Νομοθεσίας του Κώδικα Αντιντόπινγκ, περί όπλων και βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα από την οποία διακριβώθηκε ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία τριετία σε περιοχές του Ηρακλείου.

Η εγκληματική ομάδα η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς – ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών – θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούνταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές .

Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών – χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα και μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά και η μακροβιότητα της. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας.

Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα (30) περιπτώσεις δανεισμού ατόμων ενώ διαπιστώθηκαν εισροές –εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Χθες (17.06.2022) πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με τη συνδρομή μελών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί από το Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου, την Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου, την Ομάδα Πεζών Περιπολίων Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, το Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ηρακλείου, το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας, το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ηρακλείου και τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, Μεσσαράς και Μυλοποτάμου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, γραφεία και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ανωτέρω ημεδαποί και αλλοδαποί κατά τη διάρκεια των οποίων βρεθήκαν συνολικά και κατασχεθήκαν:

· Χρηματικό ποσό 22.170 ευρώ

· Δώδεκα (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

· Πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών

· Ποσότητα αναβολικών ουσιών

· Πιστόλι

· Σπαθιά, λόγχες, μαχαίρια, σιδερογροθιές

· Πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη σπείρα τοκογλυφίας και εκβιασμών εξαρθρώθηκε στην Κρήτη – Πως δρούσαν τα μέλη της"

Προσωπικός γιατρός: Απαιτούνται διευκρινήσεις – Οι ποινές, το «αγκάθι», οι αντιδράσεις και οι απορίες

Ωράρια, εφημερίες, άδειες και ρεπό, κατ’ οίκον επισκέψεις, εξαιρέσεις… Ο προσωπικός γιατρός ξεκινάει τις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα γίνουν οι πρώτες εγγραφές στο νέο σύστημα, αλλά οι αντιδράσεις τώρα αρχίζουν, μαζί με αρκετές απορίες που μένει να διασαφηνιστούν.

Αυτό, που είναι παραπάνω από σαφές, είναι το «καπέλο» μέχρι και 20%, που θα κληθούν να πληρώσουν για φάρμακα και για εξετάσεις, όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό. Πιο συγκεκριμένα η επιβάρυνση θα ξεκινήσει από το 10% και θα ανέλθει στο 20% από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, από 1η Οκτωβρίου 2022 θα υπάρχει «πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι εκεί που η συμμετοχή ήταν μηδενική, πλέον θα αυξάνεται στο 10%, εκεί που ήταν 10% θα πάει στο 20% και εκεί που ήταν στο 25% θα εκτοξευθεί στο 35%. Αν δεν υπάρξουν εξαιρέσεις.

«Αγκάθι» οι εφημερίες

Η κυβέρνηση δίνει κάποια κίνητρα στους γιατρούς, παρόλα αυτά υπάρχουν αντιδράσεις και μια περιρρέουσα δυσπιστία για το αν το νέο σύστημα θα δουλέψει αποτελεσματικά.

Ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός γιατρός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Οικογενειακής Ιατρικής, μας λέει ότι υπάρχουν ακόμη κάποια κενά σε κάποιες λεπτομέρειες, που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου θεσμού.

«Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε ακόμη το ωράριο των γιατρών και την υποχρέωση που θα έχουν για να κάνουν εφημερίες. Υπάρχουν κάποιες διαρροές ότι το ωράριο θα είναι κλιμακωτό με βάση τη λίστα του κάθε γιατρού, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί.

Όσον αφορά στις εφημερίες, ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για το πού και για το πώς θα γίνονται. Ούτε αν θα υπάρχει ένα όριο στις εφημερίες, ούτε αν θα τις κάνει ο προσωπικός γιατρός στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται επαγγελματικά ή σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ».

Προσωπικός γιατρός: Κενά και απορίες

Ο νέος νόμος θέλει να συμπεριλάβει όλους τους γιατρούς μέσα στο σύστημα, γιατί μόνο έτσι θα φτάσουν να καλύψουν τον πληθυσμό. Είτε όσους είναι ιδιώτες, είτε όσους εργάζονται στα Κέντρα Υγείας ή στις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Οι εφημερίες, πάντως, είναι «αγκάθι» για πολλούς.

Και τι θα γίνεται, όταν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό;

«Για κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας θα υπάρχουν κενά για την άμεση εξυπηρέτησή του; Και πού θα γίνεται αυτό; Στα Κέντρα Υγείας; Διότι είναι απαραίτητη και η εργαστηριακή υποστήριξη για ακτινολογικό έλεγχο ή για αιματολογικές εξετάσεις, για παράδειγμα», σχολιάζει ο κ. Φραγκούλης.

Η κυβέρνηση δίνει οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού. Επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι 1.500 άτομα και για εγγεγραμμένους πολίτες από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα, αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» ανά ηλικιακή ομάδα, από 20-45 ευρώ τον χρόνο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι καλύπτουν 3-4 περιφερειακά και επισκέψιμα αγροτικά ιατρεία στην περιοχή ευθύνης τους, με 8 εφημερίες τον μήνα. Εύλογη είναι η απορία αυτοί οι άνθρωποι πώς θα παίρνουν ρεπό και άδειες. Επίσης τι θα λένε στους εγγεγραμμένους, ελάτε στην έδρα μου γιατί εκεί δουλεύω; Ή θα λένε στους κατοίκους των περιοχών που καλύπτουν, δεν μπορώ να σας δω γιατί δεν εγγραφήκατε στον προσωπικό γιατρό;

Επιστολή του ΙΣΑ στον Υπουργό Υγείας

Διευκρινίσεις αναφορικά με την υπουργική απόφαση για το νέο σύστημα παραπομπών ζητά ο ΙΣΑ, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:

«Επειδή από τις οικείες ρυθμίσεις δεν είναι απολύτως σαφές, παρακαλούμε για την έγκυρη ενημέρωση των μελών μας με εγκύκλιό σας να διασαφηνίσετε, αφενός αν ως «προσωπικός ιατρός» μπορεί να οριστεί και ιατρός μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, αφετέρου αν, παρά το χαρακτηρισμό του προσωπικού ιατρού ως «πύλη εισόδου», ο πολίτης έχει τη δυνατότητα άμεσης και ευθείας πρόσβασης σε οιονδήποτε ειδικό ιατρό της επιλογής του, χωρίς προηγούμενη παραπομπή από τον «προσωπικό ιατρό».

Τέλος, μένει να μάθουμε τι θα γίνει με τα άλλα ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ, τι στρατηγική θα ακολουθήσουν και τι, ακριβώς, προβλέπεται για εκείνα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωπικός γιατρός: Απαιτούνται διευκρινήσεις – Οι ποινές, το «αγκάθι», οι αντιδράσεις και οι απορίες"

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση – Την Τρίτη (21/6) ξεκινούν οι αιτήσεις

Την ερχόμενη Τρίτη (21.6.2022) έως και την Τρίτη 5 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50% για αγορά καινούριων.

Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χωρίς δικαιολογητικά.

Δείτε το ΦΕΚ εδώ.
 
Πώς γίνεται η αίτηση – Πόσες συσκευές επιδοτούνται

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή των συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος και ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο taxisnet, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση – Την Τρίτη (21/6) ξεκινούν οι αιτήσεις"

Εκτέλεσαν ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων στον Γέρακα

Άγνωστοι εκτέλεσαν το πρωί ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, στην περιοχή του Γέρακα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι δράστες περίμεναν τον άνδρα να φτάσει στο πρατήριο που βρίσκεται επί της λεωφόρου Μαραθώνος.

Μόλις τον είδαν τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν θανάσιμα, ενώ αμέσως μετά έφυγαν από το σημείο με ένα όχημα.

Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτέλεσαν ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων στον Γέρακα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news