facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Κύπρος: Κανένας θάνατος και 50 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

50 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ασθενών το τελευταίο 24ωρο και συνεπώς ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την Covid-19 παραμένει 360.

70 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 31 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 47.063 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,11%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 72.457.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Κανένας θάνατος και 50 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Κομοτηνή: Αιφνίδιος θάνατος 60χρονης δύο μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca!

Μια 60χρονη γυναίκα η οποία δύο ημέρες πριν είχε κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού με AstraZeneca, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα Δευτέρας.

Η γυναίκα, που πέθανε στο σπίτι της, νωρίτερα φέρεται πως είχε αισθανθεί αδιαθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του fonirodopis.gr, ο σύζυγός της κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο ήδη η άτυχη γυναίκα δεν είχε πια τις αισθήσεις της.

Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ, όσον αφορά σε τυχόν υποκείμενα νοσήματα, η μόνη πληροφορία είναι πως έπαιρνε χάπια για τη χοληστερίνη.

Να σημειωθεί πως το Σάββατο η 60χρονη είχε κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου. Αύριο, Τρίτη 1η Ιουνίου, αναμένεται η νεκροψία – νεκροτομή, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα αίτια του θανάτου της.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομοτηνή: Αιφνίδιος θάνατος 60χρονης δύο μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca!"

Στις 10 Ιουνίου μεταθέτει την 24ωρη απεργία της η ΑΔΕΔΥ

Τη μετάθεση της ημερομηνίας της 24ωρης απεργίας για τις 10 Ιουνίου, αντί στις 3 Ιουνίου που είχε προγραμματιστεί, γνωστοποίησε η ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση «η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου για κοινή ημερομηνία γενικής απεργίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 Ιουνίου, μετά τη σημερινή απόφαση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που, επίσης, αποφάσισαν 24ωρη απεργία για τις 10 Ιουνίου».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στις 10 Ιουνίου μεταθέτει την 24ωρη απεργία της η ΑΔΕΔΥ"

Η Κομισιόν ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε ανηλίκους 12-15 ετών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού σε ανηλίκους ηλικίας 12 - 15 ετών.

«Τα κράτη - μέλη μπορούν τώρα να επιλέξουν να διευρύνουν την εμβολιαστική διαδικασία σε νέους ανθρώπους» τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Εν τω μεταξύ, το «ok» για τον εμβολιασμό των ηλικιών 12 - 15 ετών έχουν δώσει οι αρμόδιες Αρχές στην Ιταλία, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι οδεύει και η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι θέλει να κάνει διαθέσιμο το εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στο θέμα αυτό και στο τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα, αναφέρθηκε, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια υπενθύμισε ότι Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να μπορεί να διαμορφωθεί μία στρατηγική εμβολιασμού... Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει σκεπτικό και απόφαση».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε ανηλίκους 12-15 ετών"

Παράνομη κράτηση 43 ωρών Ελληνίδας πανεπιστημιακού και του 15χρονου γιου της στην Κωνσταντινούπολη

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε προκλητικές δηλώσεις στην Κομοτηνή περί «τουρκικής» μειονότητας και «ανθρώπινα δικαιώματα» οι τουρκικές αρχές της Κωνσταντινούπολης κρατούσαν παράνομα στις φυλακές του αεροδρομίου επί 43 ώρες μια Ελληνίδα πανεπιστημιακό και τον 15χρονο γιό της....

Πρόκειται για τη Δρ Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία την περασμένη Παρασκευή ταξίδεψε αεροπορικώς από Αθήνα για Κωνσταντινούπολη προκειμένου να έχει σειρά επαφών με Τούρκους πανεπιστημιακούς. Μαζί της ήταν και ο ανήλικος γιο της, ηλικίας 15 ετών.

Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και οι επιβάτες πήγαν για έλεγχο διαβατηρίων, η κ. Ευσταθιάδου μαζί με τον γιο της, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή του αεροδρομίου!

Όπως ήταν φυσικό η κ. Ευσταθιάδου ζήτησε να μάθει τους λόγους της σύλληψης τους... Οι Τούρκοι αστυνομικοί της είπαν ότι έχουν αυτές τις εντολές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών!

Μάλιστα ήθελαν να βάλουν τον 15χρονο γιό της μόνο του στα ανδρικά κρατητήρια γεγονός που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας της σθεναρής αντίδρασης της μητέρας του...

Μάνα και γιός κρατήθηκαν στα κρατητήρια του αεροδρομίου επί 43 ώρες, κάτω από άθλιες συνθήκες και τελικά απελάθηκαν, χωρίς να τους δοθεί η παραμικρή εξήγηση και έφτασαν καταταλαιπωρημένοι στην Αθήνα τα μεσάνυχτα...

Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, είναι κόρη του αείμνηστου λαογράφου και συγγραφέα Στάθη Ευσταθιάδη, ιδρυτή του συλλόγου Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης. Σήμερα πρόεδρος του Φάρου Ποντίων είναι η κ. Ευσταθιάδου. Η ίδια έχει επισκεφθεί τον Πόντο δεκάδες φορές, πραγματοποιώντας καταγραφές τοπωνυμίων, κάστρων και πολλών άλλων λαογραφικών στοιχείων.

Να τονιστεί ότι πριν από ενάμιση χρόνο, στο ίδιο αεροδρόμιο συνελήφθη και στη συνέχεια απελάθηκε ο σύζυγος της κ. Ευσταθιάδου, Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος είναι ηθοποιός και πρόεδρος του σωματείου διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Μωμόγεροι».

Ο κ Αλεξανδρίδης μόλις πληροφορήθηκε την περιπέτεια της συζύγου και του γιού του, γνωστοποίησε το θέμα μέσω Facebook γράφοντας :

«Eyvah karadenizli R. T. Erdoğan!

Εμένα με φοβήθηκες! Το καταλαβαίνω...

Είμαι Ματσουκάτες - Maçkalı και άνθρωπος του πολιτισμού.

Είμαι "επικίνδυνος" για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας!!

Από τον 15χρονο γιο μου τι φοβήθηκες και από τη γυναίκα μου και τους κρατάς εδώ και 43 ώρες στα μπουντρούμια του αεροδρομίου Sabiha Gokçen???

Υ.Γ. Τώρα το βλέπω καθαρά το "τέλος" σου! Αυτοί που "υπηρετείς", αυτοί θα σε "τελειώσουν"...

makthes

Διαβάστε Περισσότερα » " Παράνομη κράτηση 43 ωρών Ελληνίδας πανεπιστημιακού και του 15χρονου γιου της στην Κωνσταντινούπολη"

Yπ. Παιδείας: «Πες την ιδέα σου!», πρόσκληση σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές

Μαθητές, γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη προσκαλεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, να καταθέσει τις απόψεις του στην ψηφιακή πλατφόρμα «Πες την ιδέα σου!».

Στόχος της νέας πλατφόρμας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι «ο άμεσος διάλογος με τους πολίτες και η συνδιαμόρφωση παρεμβάσεων και πολιτικών, μέσω της υποβολής προτάσεων και της αξιολόγησης ιδεών». Οι θεματικές στις οποίες καλούνται οι πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους, αφορούν το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο, την επαγγελματική εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, τη διά βίου μάθηση, την ειδική αγωγή και κάθε πτυχή της εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορουν να υποβάλουν την ιδέα τους στο σύνδεσμο dialogos.metiniki.gr.

«Η αναβάθμιση της παιδείας είναι προϋπόθεση για να έχουν τα παιδιά μας το μέλλον που κάθε ένα ονειρεύεται. […] Δεσμεύομαι, ότι κάθε άποψη θα ακουστεί, κάθε ιδέα θα αξιολογηθεί. Γιατί η πιο αποτελεσματική εκπαιδευτική πολιτική είναι αυτή που διαμορφώνουμε μαζί, μέσα από το διάλογο», αναφέρει στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Yπ. Παιδείας: «Πες την ιδέα σου!», πρόσκληση σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές"

Σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα το όνομα του Τάσου Μπερδέση

Σε λίστα με 500 άτομα που φέρονται ως μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία περιλαμβάνεται σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., που παρέδωσε πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιλαμβάνεται το όνομα του 38χρονου πυγμάχου Τάσου Μπερδέση, που εκτελέστηκε το πρωί στη Βάρη.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ γίνεται αναφορά από το τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας σε υπόθεση του 2015, στην οποία είχε περιληφθεί και ο Τάσος Μπερδέσης, καθώς είχαν προκύψει επαφές του με συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση. Αν και για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο 39χρονος είχε αθωωθεί, βρισκόταν πάντα ανάμεσα στα άτομα με ενδιαφέρον για τις αστυνομικές αρχές.

Την ίδια ώρα, 17 συμβόλαια θανάτου εκτελέστηκαν από το 2017 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων τα πέντε τους τελευταίους 5 μήνες. Εξάλλου, σε 14 δολοφονίες χρησιμοποιήθηκε πολεμικό τυφέκιο Kalashnkov, που όπως φαίνεται τείνει να εξελιχθεί σε όπλο –«ταυτότητα» στα ξεκαθαρίσματα της μαφίας.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα το όνομα του Τάσου Μπερδέση"

Κατασχέθηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα στο λιμάνι του Πειραιά

Έπειτα από πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), οι ελληνικές αρχές, κατάσχεσαν περίπου 10 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα η OLAF ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές όταν εντόπισε το ύποπτο φορτίο, το οποίο ξεκίνησε από την Κίνα με προορισμό της Σλοβακία.

Τα λαθραία τσιγάρα είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές ως «εμπόρευμα αποθήκευσης».

Οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, κατάσχεσαν 9.650.000 τσιγάρα στο λιμάνι του Πειραιά Ο Βίλε Ίταλα, Γενικός Διευθυντής της OLAF, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Συγχαίρω τους Έλληνες συναδέλφους μας για αυτήν την επιτυχημένη επιχείρηση και χαίρομαι που η OLAF διαδραμάτισε έναν καθοριστικό ρόλο. Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, αποτρέψαμε την απώλεια ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του έργου της OLAF εδώ και χρόνια».

Για να διασφαλίσει ότι τα λαθραία τσιγάρα θα παραμείνουν εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς, η OLAF παρακολουθεί ύποπτες αποστολές παγκοσμίως και συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τους εμπλεκόμενους εμπόρους και τους εφοπλιστές.

Η OLAF συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών και λειτουργεί ως κέντρο συντονισμού.

Μόνο το 2020, και παρά την πανδημία της Covid-19, η OLAF κατάφερε να εντοπίσει σχεδόν 370 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα που είχαν προορισμό την ΕΕ, αποτρέποντας μια εκτιμώμενη απώλεια στα δημόσια οικονομικά ύψους περίπου 74 εκατομμυρίων ευρώ.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέθηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα στο λιμάνι του Πειραιά"

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 400 ειδικών φρουρών στα Πανεπιστήμια

Προκηρύχθηκε από την Ελληνική Αστυνομία ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 400 ειδικών φρουρών για τα Πανεπιστήμια, όπως είχε προαναγγείλει στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την προκήρυξη καθορίζεται ο αριθμός των υποψηφίων που θα προσληφθούν ως Ειδικοί Φρουροί σε 400, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων.

Σημειώνεται πως από τον αριθμό των προκηρυσσομένων θέσεων, ποσοστό 80%, ήτοι 320 θέσεις, θα καλυφθεί από υποψηφίους/ες που κατέχουν οποιονδήποτε απολυτήριο τίτλο όλων των τύπων Λυκείου, (Εκκλησιαστικών, Μουσικών, Γενικών, Ενιαίων κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των απολυτηρίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) ή ισότιμο με αυτό τίτλο της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με εξαίρεση εκείνους του Α΄ Κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Σ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου), των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών, των Επαγγελματικών Σχολών και των Σχολών Ο.Α.Ε.Δ. Από τους 600 επιλαχόντες, οι 480 θα προέρχονται από την κατηγορία Α’.

Στο υπόλοιπο ποσοστό 20%, ήτοι ογδόντα 80 θέσεις, θα καλυφθεί από υποψηφίους/ες, που κατέχουν α) πτυχίο Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β’ κύκλου έ β) απολυτήριο τίτλο όλων των τύπων Λυκείου κατά τα ανωτέρω και επιπλέον κατέχουν πτυχίο ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμο με αυτό τίτλο της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Στην κατηγορία αυτή, ως βάση υπολογισμού της βαθμολογίας (μοριοδότησης) του/της υποψήφιου/ας λαμβάνεται ο βαθμός του πτυχίου. Από τους εξακόσιους 600 επιλαχόντες, οι 120 επιλαχόντες θα προέρχονται από την κατηγορία Β’.

Δείτε αναλυτικά εδώ όλη την προκήρυξη

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 400 ειδικών φρουρών στα Πανεπιστήμια"

Υπουργείο Εργασίας: Οικοδόμοι προσπάθησαν να «τσιμεντώσουν» με μπετονιέρα την είσοδο (video)

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας έκαναν μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων το απόγευμα της Δευτέρας, 31.05.2021, για να διαμαρτυρηθούν για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Τα αίματα… δεν άργησαν να ανάψουν μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των μελών του συνδικάτου οικοδόμων, καθώς κάποια στιγμή οι τελευταίοι έφεραν μια μπετονιέρα (!) και επιχείρησαν να «χτίσουν» την είσοδο του κτιρίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν και ακολούθησαν «μάχες» σώμα με σώμα μπροστά στην είσοδο του υπουργείου. Μάλιστα, οι αστυνομικοί έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών και απώθησαν τους συγκεντρωμένους επί της οδού Σταδίου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα όσα συνέβησαν στο υπουργείο Εργασίας

 

 Υπουργείο Εργασίας Υπουργείο Εργασίας

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Οικοδόμοι προσπάθησαν να «τσιμεντώσουν» με μπετονιέρα την είσοδο (video)"

Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα: Ο ΠΟΥ ονομάζει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού από το ελληνικό αλφάβητο

Επειδή οι επιστημονικές ονομασίες των μεταλλάξεων του κορονοϊού είναι δύσκολο να τις θυμάται κανείς, βλέπε «B.1.617», «B.1.1.7», «B.1.351», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να απλοποιήσει τα πράγματα, δίνοντας σε αυτές και ονομασίες από γράμματα του ελληνικού αλφάβητου.

Η ιδέα είναι να υπάρχουν ονομασίες «εύκολες να τις προφέρει και να τις θυμάται κανείς», αλλά και να αποφευχθεί το ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν ονομασίες που προκαλούν «στιγματισμούς και διακρίσεις», με αναφορές στους τόπους όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της κάθε παραλλαγής, εξήγησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι επιθέσεις εναντίον ανθρώπων ασιατικής καταγωγής έχουν αυξηθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν πρόεδρος κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, έκανε τα πάντα για να κατηγορήσει την Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός. Συχνά μιλούσε για κινέζικο ιό ή για «Κουνγκ Φλου». Το Κογκρέσο έφτασε στο σημείο να ψηφίσει ακόμη και νόμο για την ενίσχυση καταπολέμησης του φαινομένου, τον «Νόμο περί εγκλημάτων μίσους Covid-19».

Οι επιστημονικές ονομασίες των παραλλαγών του ιού θα συνεχίσουν να υφίστανται καθώς παρέχουν χρήσιμα δεδομένα σε ειδικούς, αλλά ο ΠΟΥ δεν θα τις χρησιμοποιεί πλέον στις καθημερινές του ενημερώσεις.

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει έντονα τις εθνικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν τις νέες ονομασίες.

Ποιες μεταλλάξεις αντιστοιχούν στα γράμματα της αλφαβήτα

Έτσι, η παραλλαγή B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ονομάζεται «Άλφα» (Alpha). Η παραλλαγή Β.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ονομάζεται «Βήτα» (Beta) και η παραλλαγή P.1, που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, «Γάμμα» (Gamma).

Ο ΠΟΥ έχει δώσει δύο διαφορετικές ονομασίες στις ξεχωριστές υποκατηγορίες της παραλλαγής B.1.617, η οποία πλήττει την Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες: η B.1.617.2 γίνεται έτσι «Δέλτα» (Delta) και η B.1.617.1 «Κάπα» (Kappa).

Ενώ η πανδημία, που έχει σκοτώσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019, συνεχίζει να μαίνεται, η υψηλότερη μεταδοτικότητα που παρατηρείται από νέες παραλλαγές του ιού είναι ανησυχητική.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα: Ο ΠΟΥ ονομάζει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού από το ελληνικό αλφάβητο"

Συνάντηση Ντράγκι με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης – Να απομακρυνθούν οι μισθοφόροι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σε συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης,  Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Λιβύης και στηρίζει τη μεταβατική φάση, ξεκινώντας από την πλήρη εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων, την έγκριση του νέου προϋπολογισμού και του νέου εκλογικού νόμου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, υπενθύμισε ότι η όλη αυτή διαδικασία «θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή εκλογών, στο τέλος του χρόνου». «Είμαστε στο πλευρό της Λιβύης και είναι μέρος της προσπάθειας αυτής και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ιταλία θα προσφέρει στήριξη στον τομέα της υγείας, με οικοδόμηση νοσοκομείων, αποστολή ειδικευμένου προσωπικού και δίνοντας τη δυνατότητα να θεραπευθούν στην Ιταλία δεκάδες παιδιά που ζουν στη Λιβύη και δίνουν μάχη κατά του καρκίνου. Αποφασίσθηκε, επίσης, η έναρξη συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκε ο έλεγχος των νοτίων λιβυκών συνόρων, η καταπολέμηση των δουλεμπόρων, η στήριξη των προσφύγων και η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Θεωρώ ότι είναι και προς το συμφέρον της Λιβύης το να τύχει εγγύησης ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ολοκλήρωσε, δε, τις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι «η Ιταλία θα συνεχίζει να προσφέρει τη συμβολή της, αλλά χρειάζεται μια άμεση και αποφασιστική δράση της Ε.Ε» και για τον λόγο αυτό «στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου -κατόπιν ιταλικής πρότασης- το μεταναστευτικό θα επανέλθει στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις μορφές του, την εσωτερική και την εξωτερική».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι «μαζί με την Ευρώπη και τα κράτη προέλευσης των μεταναστών, η χώρα του θα αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση» διότι «πρόκειται για προβλήματα που πρέπει να λυθούν από την πηγή, από τις ρίζες τους».

«Η χώρα μου θέλει να επανενεργοποιήσει όλα τα μνημόνια με την Ιταλία, με στόχο την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ανοικοδόμηση και στην ανανεώσιμη ενέργεια. Θέλουμε να φτάσουμε στη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνησή μας κέρδισε ήδη σημαντική αξιοπιστία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Ντράγκι με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης – Να απομακρυνθούν οι μισθοφόροι"

Τρεις παρεμβάσεις για το Κτηματολόγιο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 31ης Μαΐου ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Κτηματολογίου Γιώργος Στύλιος παρουσίασαν το σχέδιο νόμου σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί στην επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του φορέα, ώστε να καταστεί το Κτηματολόγιο πιο λειτουργικό τόσο για τους πολίτες, όσο και για τα στελέχη του. Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει τρεις δέσμες παρεμβάσεων:

Παρέμβαση πρώτη: Ταχεία μετάβαση και απλούστευση στη λειτουργία του Κτηματολογίου

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης. Έτσι, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου σε όλη την επικράτεια. Ειδικότερα:

  1. Η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης.
  2. Όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά.
  3. Για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις).

Η πλήρης πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, επιτρέποντας τόσο στους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους, όσο και στους υποψήφιους αγοραστές να μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς το ισχύον καθεστώς κάθε ακινήτου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ήδη κτηματογραφημένων περιοχών, το 98% των ακινήτων μιας περιοχής θα μπορούσαν να καταχωρηθούν στο Κτηματολόγιο μετά την ανάρτηση, χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, κατά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις. Έτσι, με το νέο πλαίσιο διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα όσων θεωρούν ότι θίγονται με βάση τα στοιχεία της ανάρτησης (που προσεγγιστικά ανέρχονται στο 2% του συνόλου των ιδιοκτητών), χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε σημαντική καθυστέρηση για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη παρέμβαση αποσαφηνίζεται ότι μια ανακριβής πρώτη κτηματολογική εγγραφή μπορεί να διορθώνεται και με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης και καθορίζονται το πλαίσιο και οι κανόνες για τον τρόπο καταχώρισης στα κτηματολογικά φύλλα. Τέλος, αναμορφώνεται η διαδικασία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη». Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου για τη διόρθωση προδήλου σφάλματος θα τεκμαίρεται από την μη προβολή αντιρρήσεων εντός εξήντα (60) ημερών από την επίδοση σε αυτό της αίτησης, αντί της ρητής συναίνεσης που απαιτεί το ισχύον πλαίσιο.

Παρέμβαση δεύτερη: Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου εισάγει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, διευκολύνοντας σημαντικά και σε όλα τα στάδιά της τη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου. Πρόκειται για μια παρέμβαση που αποσκοπεί στην απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των επιμέρους διαδικασιών σε μια αγοραπωλησία.

Ειδικότερα, η διαδικασία θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά στο γραφείο του συμβολαιογράφου, παρέχοντας σε όλους τους συμβαλλόμενους όλα τα εχέγγυα ότι η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί ορθά. Η επιτάχυνση θα επιτευχθεί πρωτίστως μέσα από την ψηφιοποίηση περισσότερων από 17 πιστοποιητικών: τα έγγραφα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούνται σε έντυπη μορφή από μια σειρά υπηρεσιών, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο διασυνδέσεων μεταξύ των μητρώων του Δημοσίου.

Παρέμβαση τρίτη: Οργανωτική αναδιάρθρωση του φορέα

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και διατάξεις οργανωτικού χαρακτήρα με τις οποίες το Κτηματολόγιο αποκτά ευελιξία και επάρκεια σε προσωπικό και λοιπούς πόρους. Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις μεταξύ άλλων εισάγονται:

  • Η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με το ΤΕΕ για την παροχή υποστηρικτικών τεχνικών υπηρεσιών στον Φορέα
  • Η δημιουργία μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών για την υποστήριξη στις ενημερώσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων
  • Η παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» στους άμισθους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων να μεταφερθούν στον Φορέα.

Τα οφέλη που αναμένονται με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι επιγραμματικά τα εξής:

  • Ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου
  • Καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το σύνολο των δικαιωμάτων στην επικράτεια
  • Άνοδος της χώρας στην κατάταξη «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας
  • Προσέλκυση επενδύσεων, ανάπτυξη και εξωστρέφεια
  • Γρήγορη διόρθωση των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών
  • Ταχεία επίλυση περιπτώσεων όπου υπάρχει συναίνεση των μερών

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις παρεμβάσεις για το Κτηματολόγιο"

Καιρός αύριο: Υποχωρεί η κακοκαιρία – Σε ποιες περιοχές θα έχουμε καταιγίδες

Βελτιώνεται ο καιρός σήμερα Τρίτη (01.06.2021) με τα έντονα φαινόμενα να υποχωρούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. 

Στην ανατολική και βόρεια χώρα προβλέπονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (01.06.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι τις απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ενώ νωρίς το πρωί θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων. Στις υπόλοιπες περιοχές πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά από τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και στη Θράκη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι τις απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα κεντρικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

KΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη γενικά αίθριος. Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νησιά του ανατολικού
Αιγαίου μεμονωμένες καταιγίδες. Από το μεσημέρι βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υποχωρεί η κακοκαιρία – Σε ποιες περιοχές θα έχουμε καταιγίδες"

Κορωνοϊός: Στα 1.007 τα νέα κρούσματα - 481 οι διασωληνωμένοι, 41 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.007, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 402.306 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 23 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 22.986 τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού εκ των οποίων τα 5.289 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 17.697 rapid.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.095 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 481 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.429 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 151 (ημερήσια μεταβολή -23.74%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 205 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 1.007 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

61 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

43 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

19 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

70 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

175 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

66 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

74 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

107 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

2 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

5 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

31 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

4 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

17 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

30 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

10 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

16 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα Π.Ε. Φωκίδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

26 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

30 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.007 τα νέα κρούσματα - 481 οι διασωληνωμένοι, 41 θάνατοι"

Πανελλαδική απεργία στις 10 Ιουνίου προκήρυξε η ΓΣΕΕ

Συνεδρίασε σήμερα η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και έλαβε απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου και Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού Νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία.

Η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Μετά την 24ωρη απεργία θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ προκειμένου να προγραμματίσει τις επόμενες δράσεις της.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική απεργία στις 10 Ιουνίου προκήρυξε η ΓΣΕΕ"

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Η προθεσμία

Ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2021. Η προθεσμία και οι ημερομηνίες.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται ότι:

  • Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021, η πρώτη δόση πληρώνεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου.
  • Εμπρόθεσμες είναι και οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα διπλή δόση.

Αν ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου 2021, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών, έκπτωση ποσοστού 3%.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις 2021: Η προθεσμία"

Σε έμφραγμα και όχι στο εμβόλιο αποδίδεται ο θάνατος του 62χρονου στον Αλμυρό

Ανησυχία προκάλεσε η είδηση του θανάτου του 62χρονου στον Αλμυρό, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή 12ώρες μετά την 2η δόση του εμβολίου της Pfizer, την περασμένη Παρασκευή.

Ο άνδρας παραπονέθηκε στους οικείους του ότι πονάει στο στήθος και στα χέρια και λίγες ώρες μετά εξέπνευσε.

Ο 62χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από έμφραγμα, αιτία που επιβεβαιώνεται και από την νεκροψία- νεκροτομή που έκανε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Σε κάθε περίπτωση, οριστική απάντηση θα δοθεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί από την Ιατροδικαστική, η έρευνα των ιστολογικών εξετάσεων, η οποία διαρκεί 3 μήνες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε έμφραγμα και όχι στο εμβόλιο αποδίδεται ο θάνατος του 62χρονου στον Αλμυρό"

Νοσοκομειακοί γιατροί: Συμμετέχουν στην απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 3ης Ιουνίου απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Ειδικότερα:

Η βαρβαρότητα δεν εκσυγχρονίζεται, δεν διευθετείται!

Μόνο ανατρέπεται!

Όλοι στην απεργία στις 3 Ιουνίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα.

Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο έκτρωμα που εξαφανίζει το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, καθιερώνει την 10ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, περιορίζει ασφυκτικά τη συνδικαλιστική δράση, μετατρέπει τα σωματεία από όργανα συλλογικής διεκδίκησης σε απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Στο δυστοπικό τοπίο που θέλουν να διαμορφώσουν σε βάρος μας, μία είναι η απάντηση. Η συλλογική διεκδίκηση για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει! Η υπεράσπιση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας!

Θέλουν να επιβάλουν στον 21ο αιώνα συνθήκες δουλειάς του 1920. Να μην τους το επιτρέψουμε.

Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ότι το νομοσχέδιο φέρνει νέα δικαιώματα, νέες ευκαιρίες, νέες επιλογές.

Απόδειξη ότι οι αντεργατικές αλλαγές που φέρνει είναι προαπαιτούμενο για να τσεπώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τα 37δις του Ταμείου Ανάκαμψης και να δημιουργήσουν νέα πεδία κερδοφορίας. Για αυτούς προορίζεται ο πακτωλός χρημάτων που προέρχεται από τη δουλειά των εργαζόμενων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ούτε ένα ευρώ δε θα δοθεί για να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές, δασκάλους και καθηγητές, για να αυξήσουν τους μισθούς μας, για να επαναφέρουν τον 13ο και 14ο μισθό.

Πρόκειται για το περίφημο σχέδιο Ελλάδα 2, το νέο super μνημόνιο.

Απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων είναι η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και η «ευελιξία». Αυτό προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που θέλει η κυβέρνηση της Ν.Δ να γενικευτούν στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Απαίτηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ήταν και ο νόμος για το ωράριο των γιατρών που ψήφισε το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενσωμάτωνε ρυθμίσεις που είχαν θέσει ως επείγουσα προτεραιότητα παραμονές της κατάθεσης του νόμου στη Βουλή οι βιομήχανοι, οι οποίοι απαιτούσαν χαρακτηριστικά να «ανέβει ο βαθμός ευελιξίας στον δημόσιο τομέα υγείας».

Διευθέτηση και ευελιξία σημαίνει δουλειά για όσο, όποτε και όταν θέλουν. Σημαίνει περισσότερες ώρες απλήρωτης δουλειάς, υπερωρίες που δε θα αμείβονται αλλά θα «αντισταθμίζονται», θα τις ρεφάρουν με ρεπό.

Οι γιατροί και οι υγειονομικοί βιώνουμε στο πετσί μας τι σημαίνει αυτό. Εκατοντάδες, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό.

Κανένας «αντισταθμιστικός» χρόνος ανάπαυσης μέρες ή μήνες μετά, δεν ισοφαρίζει την κούραση, τις κλεμμένες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας, τις στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας. Κανένας αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης δεν ισοφαρίζει την πρόωρη φθορά, τις ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία μας. Η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι 55 ή και παραπάνω ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τους ρωτάμε αντισταθμίζει ο θάνατος τη ζωή;

Η κατάργηση του 8ωρου, η δουλειά 10 και 12 ώρες την ημέρα για όσο διάστημα θέλουν το κράτος και η εργοδοσία, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η γενίκευση της τηλεργασίας αφορά και τους γιατρούς, αφορά και τους υγειονομικούς. Γιατί αφορά τη ζωή της οικογένειας μας, το ζοφερό εργασιακό μέλλον που προετοιμάζουν για τα παιδιά μας. Έχουμε καθήκον απέναντι στους εαυτούς μας, στις οικογένειες μας, στα παιδιά μας να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, τη ζωή που μας στερούν.

Έχουμε χρέος και μπορούμε να τους σταματήσουμε! Όλοι μαζί ενωμένοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Μπορεί να έχουν τους εργαζόμενους όπως έχει ο εφοπλιστής Λαζαρίδης τον Πρωθυπουργό, αλλά μας φοβούνται! Φοβούνται την οργή μας! Ξέρουν τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Τον συλλογικό αγώνα, τη συλλογική διεκδίκηση και δράση. Για αυτό θέλουν να μας απομονώσουν τον έναν από τον άλλο. Να είμαστε μόνοι μας, άοπλοι απέναντι στις διοικήσεις, στο κράτος και την εργοδοσία. Θέλουν να μας αφοπλίσουν!

Για αυτό στο ίδιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και την πληρωμή των υπερωριών, βάζουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

  • Πριν την προκήρυξη της απεργίας θέλουν να καταθέτουμε τα αιτήματά μας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στον οποίο είναι μέλη το κράτος και η εργοδοσία και χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες.
  • Θα υποχρεώνουν τα σωματεία να εξασφαλίζουν κατά τη διάρκεια της απεργίας την «ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία», το 33% των υπηρεσιών. Πρακτικά για το δημόσιο σύστημα υγείας αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν απεργοί την ημέρα της απεργίας. Κόπτονται δήθεν για την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία αυτοί που με την πολιτική τους έφτασαν τα νοσοκομεία να λειτουργούν κάτω από τα ελάχιστα όρια ασφαλείας. Απύθμενο το θράσος τους.
  • Εξισώνουν τη συνδικαλιστική δράση ούτε λίγο ούτε πολύ με εγκληματική ενέργεια. Τα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων που θα καλούν σε απεργία στην πύλη του νοσοκομείου, θα κατηγορούνται για βία και παρενόχληση!
  • Η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε συνδυασμό με την νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία απαιτείται το 50%+1 των μελών του σωματείου για να ληφθεί απόφαση για απεργία, βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα της απεργίας. Θέλουν δήθεν να αποφασίζουν οι πλειοψηφίες την ώρα που έχουν στα σκαριά νόμο για να εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες με το 43% και να παίρνουν τα 3/5 των εδρών. Αναφέρονται στην εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος, στην πραγματικότητα όμως επιδιώκουν να χτυπήσουν τα πιο υγιή και ζωντανά κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος, να τα νεκρώσουν! Νομιμοποίησαν τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας στις οποίες συμμετείχε μόλις το 4,5% των εργαζομένων. Αυτές τις πλειοψηφίες θέλουν.

Στις 3 Ιουνίου οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουμε τα σχέδια τους. Θα πάρουν απάντηση. Τους πήραμε χαμπάρι. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 3 Ιουνίου που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, η ΟΕΝΓΕ, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα. Εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μια γροθιά.

Η  επιτυχία της πανελλαδικής γενικής απεργίας στις 3 Ιούνη έχει καθοριστική σημασία ως μια πρώτη συλλογική αγωνιστική απάντηση. Μια πρώτη αναμέτρηση. Η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, η απόκρουση της κλιμάκωσης της επίθεσης της κυβέρνησης απαιτεί συνεχή, πολύμορφο αγώνα διαρκείας με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις. Απαιτεί μαζική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Απαιτούμε:

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ!

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομειακοί γιατροί: Συμμετέχουν στην απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου"

Προανακριτική για Παππά: Τα email που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της CCC στο ΣΥΡΙΖΑ Channel

Την εμπλοκή της εταιρείας CCC στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών του 2016 επιβεβαιώνουν 18 έγγραφα από εσωτερική αλληλογραφία της λιβανέζικης εταιρείας, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τους χειρισμούς του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στο στήσιμο του ΣΥΡΙΖΑ channel.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας έχει υποστηρίξει ότι η συμμετοχή της CCC στο εγχείρημα για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού έγινε με αποκλειστικούς χειρισμούς του κ. Παππά. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, η πλευρά Καλογρίτσα και η CCC θα μετείχαν 50-50 στην χρηματοδότηση του πρότζεκτ και θα κατέβαλαν 25 εκατ. ευρώ έκαστη. Στο πλαίσιο αυτό, η λιβανέζικη εταιρεία παρείχε ποσό ύψους τριών εκατ. ευρώ για την «κάλυψη» της εγγυητικής επιστολής. Όμως, λόγω νομικών εμπλοκών, η CCC δεν μπορούσε να μετέχει εμφανώς στο εγχείρημα, γι' αυτό και μεταξύ των δύο εταιρειών υπογράφηκαν εικονικές συμβάσεις κατασκευής έργων στη Μέση Ανατολή.

Τα email που έφτασαν σήμερα στην Προανακριτική επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα, καθώς εμφανίζουν στελέχη της CCC να καθορίζουν λεπτομέρειες για την εμπλοκή της εταιρείας στις τηλεοπτικές άδειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά emails έχουν ως θέμα: «TV License» (τηλεοπτικές άδειες) ή «Supreme Court’s Ruling on TV licensing law» (δικαστική απόφαση για τον νόμο των τηλεοπτικών αδειών).

Πρόκειται για 18 έγγραφα, που αποτυπώνουν την εσωτερική αλληλογραφία του κ. Αντώνη Λιανού, υπεύθυνου λογιστηρίου της CCC, με τα μέλη της οικογένειας Χούρι, που είναι ιδιοκτήτες του κατασκευαστικού κολοσσού από τον Αύγουστο του 2016 εως τον Ιούνιο του 2019.

Ενδεικτικά, στις 25 Αυγούστου 2016 ο κ. Φουάντ Χούρι ζητά από τον κ. Λιανό να τον ενημερώσει για το ακριβές όνομα του εργολάβου. Ο κ. Λιανός απαντά: «Το όνομα που βρήκα στο internet είναι "Τοξότης"», για να προσθέσει στη συνέχεια: «Τώρα πρέπει να ψάξω το όνομα της εταιρείας που θα χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλογρίτσας ανέφερε στα μέλη της Προανακριτικής ότι τον Αύγουστό του 2016 τον κάλεσε ο κ. Παππάς και τον ενημέρωσε ότι στο εγχείρημα για το κανάλι θα συμμετείχε και η CCC. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος είχε τον ρόλο του «μπροστινού» και πως τα πάντα καθορίζονταν από τον τότε υπουργό.

Τα επόμενα email δείχνουν ότι αναζητήθηκαν εναλλακτικές για τη διαβίβαση των χρημάτων, που θα χρησιμοποιούνταν ως εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Επίσης, στα email του Οκτωβρίου 2016, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωσε τον νόμο Παππά, τα στελέχη της CCC αναζητούν τρόπους για να πάρουν πίσω τα τρία εκατ. ευρώ που είχαν δώσει για την εγγυητική επιστολή.

Πάντως, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι τα επίμαχα έγγραφα αποδεικνύουν την οφειλή Καλογρίτσα προς την CCC και την οικογένεια Χούρι.

Δείτε τα emails των 25/8 και 27/8:

pdf1
pdf2
pdf3
pdf4

Δείτε εδώ κι εδώ τα emails της 27/8/16

Δείτε εδώ κι εδώ τα emails της 26/10/16

Δείτε εδώ κι εδώ τα emails της 9/12/16

Δείτε εδώ κι εδώ τα emails της 24/12/16

Δείτε εδώ τα emails της 15/2/17

Δείτε εδώ τα emails της 17/4/17

Δείτε εδώ τα emails της 29/8/17

Δείτε εδώ τα emails της 14/6/19

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προανακριτική για Παππά: Τα email που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της CCC στο ΣΥΡΙΖΑ Channel"

Μητσοτάκης – υπουργικό: Από αύριο σε ισχύ το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Την ενεργοποίηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού από αύριο Τρίτη 01/06/2021 ανακοίνωσε και επίσημα ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το καλοκαίρι και αναφέρθηκε και στην υλοποίηση της ομάδας για την προστασία των πανεπιστημίων.

«Από αύριο η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid. Δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι: «Πιστεύω ότι σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την σταθερή πτωτική πορεία των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι».

Ενεργοποιείται η ομάδα φύλαξης πανεπιστημίων

«Σε λίγο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δημοσιεύεται η προκήρυξη για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων. Το επισημαίνω αυτό διότι πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει. Και η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα είπε: «Είναι ένα καινοτόμο νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει μία δύσκολη πραγματικότητα, της φροντίδας την οποία πρέπει να παρέχουμε όχι μόνο σε χρονίως πάσχοντες αλλά και σε ασθενείς τελικού σταδίου. Ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα το οποίο πιστεύω ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Υγείας ολιστικά και με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Καθώς βαδίζουμε προς την έξοδο από την πανδημία η χώρα θα πρέπει να είναι θεσμικά οπλισμένη ώστε να μπει δυναμικά στην μετα-Covid εποχή. Και γι’ αυτό σας καλώ να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με κάτι που αυτή η κυβέρνηση ξέρει να κάνει πολύ καλά: να σχεδιάζει, να εργάζεται μεθοδικά και να φέρνει αποτελέσματα».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης – υπουργικό: Από αύριο σε ισχύ το Ψηφιακό Πιστοποιητικό"

Νέα εισαγγελική έρευνα για τα κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ

Νέα προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία, για τα κορωνοπάρτι που έγιναν το Σαββατοκύριακο στον χώρο του ΑΠΘ.

Πρόκειται για την τρίτη εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και που αφορά συναθροίσεις κυρίως νέων εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

Μετά τα τελευταία περιστατικά που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, διερευνάται αν στοιχειοθετείται παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης της ασθένειας Covid-19 καθώς και ποιοι φέρονται να διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις αυτές.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, ζήτησε από την Εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και η έρευνα ανατέθηκε στην αστυνομία.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα εισαγγελική έρευνα για τα κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ"

Τάσος Μπερδέσης: Ποιος ήταν ο πυγμάχος που εκτέλεσαν στη Βάρη

Νεκρός έπεσε σήμερα το πρωί στη Βάρη, ο γνωστός πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης, όταν δέχθηκε πυροβολισμούς από αγνώστους που επέβαιναν σε ένα μαύρο πολυτελές τζιπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο βρέθηκαν πάνω από δέκα κάλυκες με τους αστυνομικούς να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τους δράστες.

Το θύμα είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές και το όνομά του είχε συμπεριληφθεί σε δικογραφία της Ασφάλειας Πατρών για υποθέσεις εκβιασμών και προστασίας σε καταστήματα.

Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για συμβόλαιο θανάτου ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για την εκτέλεση του.

Ποιος ήταν ο Τάσος Μπερδέσης

Ο Τάσος Μπερδέσης  ξεκίνησε τις πολεμικές τέχνες σε ηλικία μόλις 12 ετών και η πυγμαχία έγινε η μεγάλη του αγάπη από το 1993.

Κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας το 2002 στα - 75 κιλά, το 2007 στα -81 κιλά και ξανά το 2011 στην ίδια κατηγορία. Το 2006 κέρδισε το Πανευρωπαϊκό, τo 2007 κέρδισε το κύπελλο Ακρόπολις.

Είχε πάρει και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο του 2008, ωστόσο λόγω εμπλοκής του με τη Δικαιοσύνη, δεν συμμετείχε στους Αγώνες.

Όταν αναδείχθηκε νικητής του Survival Secret

Ο πυγμάχος έχει γνωστός στο ευρύ κοινό από την συμμετοχή του στο ριάλιτι Survival Secret του Epsilon, του οποίου, μάλιστα είχε αναδειχθεί και νικητής. Μάλιστα κατάφερε να κερδίσει και το έπαθλο των 150.000 ευρώ.

Παρουσιαστής του προγράμματος ήταν ο Κώστας Σόμερ ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Γιώργος Μανίας,  Πηγή Δεβετζή και Θάνος Πετρέλης.

 

 

 Έφθασε λίγο πριν τον γάμο με πρώην Σταρ Ελλάς
 
Toν Νοέμβριο του 2013 η Τατιάνα Στεφανίδου είχε φιλοξενήσει στην εκπομπή της τότε στο Star, τον Τάσο Μπερδέση με την τότε σύντροφό του Διονυσία Κουκίου, όταν εκείνος είχε κατηγορηθεί για υπόθαλψη εγκληματία.

Τότε το ζευγάρι είχε πει:

Διονυσία Κουκίου: Ζω στην Αθήνα με την αδελφή μου. Η οικογένειά μου ζει στην Πάτρα. Ήμασταν σε προετοιμασία για το γάμο της και μπαινόβγαινε στο σπίτι κόσμος. Η Πάτρα είναι μια μικρή κοινωνία. Η κοπέλα του παιδιού που φέρεται ότι έκανε τη δολοφονία είναι φίλη μου. Έχουμε μεγαλώσει μαζί. Με βοηθούσε να ετοιμάσω το γάμο της αδελφής μου. Και μου είπε ότι έρχεται ο σύντροφος της. Την ώρα που πήγαν να φύγουν έγινε η έφοδος στο σπίτι μας. Μάλιστα ο Τάσος είχε πάει για ύπνο. Μας χτύπησαν την πόρτα και είπαν αστυνομία.

Τάσος Μπερδέσης: Εγώ όταν τον είδα τον ρώτησα τι συνέβη, έχουμε έγκυος γυναίκα και μου είπε όλα καλά. Να πάμε σινεμά… Ήταν λίγο δύσκολο αυτό που τραβήξαμε εμείς.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τάσος Μπερδέσης: Ποιος ήταν ο πυγμάχος που εκτέλεσαν στη Βάρη"

Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου: Ανακωχή με ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, εμβόλια και... Εφές

Σύντομες ήταν οι κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τη συνάντησή τους στο ελληνικό ΥΠΕΞ, με τις δύο πλευρές να θέλουν προφανώς να αποφύγουν ένα «επεισόδιο» ανάλογο με αυτό της Άγκυρας, όταν ο Νίκος Δένδιας είχε απαντήσει στος προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα «μίνι» διπλωματικό επεισόδιο.

Με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τσαβούσογλου να έχει προηγηθεί, ορίζοντας ουσιαστικά την ατζέντα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί των 25 σημείων οικονομικής συνεργασίας, ενώ ανακοίνωσαν από κοινού και την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγνώριση όλων των εμβολίων, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια από την Τουρκία στην Ελλάδα και αντιστρόφως.

Για διαδικασία σταδιακής ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών σε βάθος χρόνου μίλησε αρχικά ο Νίκος Δένδιας. Όπως είπε, συμφωνήθηκε αριθμός προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Μίλησε επίσης για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών Covid, ώστε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει να μπορούν να επισκεφθούν τις δύο χώρες.

«Συγχαρητήρια Μεβλούτ για την επιτυχία της Αναντολού» είπε ακόμη ο Έλληνας ΥΠΕΞ στον Τούρκο ομόλογό του, αναφερόμενος στην κατάκτηση της Euroleague από την ομάδα της Εφές.

«Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε Νίκο Δένδια» απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ευχαριστώ που έδειξες κατανόηση στην επιτάχυνση των συζητήσεων για τον αγώνα της Αναντολού Εφές με την Μπαρτσελόνα. Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία οικονομικής συνεργασίας που συζητήθηκαν στην Καβάλα. Μας βρισκει απόλυτα σύμφωνους και θέλω επί τη ευκαιρία να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας».

«Συμφωνήσαμε την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών που γίνονται με διαφορετικά εμβόλια» είπε ακόμη.

«Οπως προείπε και ο ομόλογός μου, προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και χρειάζονται επίλυση, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» κατέληξε.

Δείτε βίντεο:



Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα. Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων. Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς όσο και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.

Επισήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου, όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και, πιο πρόσφατα, η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli», εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του. Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Τόνισε το απαράδεκτο της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία. Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρείας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής, παρά το σεισμογενές της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό.

Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.

Συνεχάρη τέλος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επιτυχία της Εφές στην Ευρωλίγκα.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου: Ανακωχή με ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, εμβόλια και... Εφές"

Πανελλήνιες 2021: Με τεστ και μάσκες οι εξετάσεις

Με αρνητικό τεστ για μαθητές και εξεταστές αλλά και μάσκες θα γίνουν φέτος οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου, ενώ για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το Σάββατο 19 Ιουνίου. 

To υγειονομικό πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες συζητήθηκε στην Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Τα δύο πρώτα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις θα διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία από σήμερα (31.05.2021) έως και το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021. 

Μαθητές και εξεταστές πρέπει να έχουν μαζί τους το αποδεικτικό της δήλωσης του self test όταν θα πάνε στο σχολείο. 

Βεβαίωση αρνητικού τεστ

Οι υποψήφιοι, καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test). Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου. Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021. Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Τα δύο πρώτα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία από σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου έως και το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων των φαρμακείων).

Υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.

Τι θα γίνει αν το τεστ είναι θετικό

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid-test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στη πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, κατόπιν αίτησής τους, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Υποψήφιοι ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις.

Ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος, θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.

– Σε περίπτωση που κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο/-α βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, ο/η υποψήφιος/-α μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος (PCR ή rapid-test).

Σε περίπτωση που κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test) από υποψήφιους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σημειώνεται, ότι συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.

Τα… άλλα μέτρα για τις Πανελλήνιες

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Κατά την εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από τον χώρο του εξεταστικού κέντρου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνιες 2021: Με τεστ και μάσκες οι εξετάσεις"

Ποιο εμβόλιο προτιμούν οι Ελληνες, «όχι» σε εμβολιασμό παιδιών λέει το 58%

Τα αποτελέσματα του νέου, 6ου «κύματος» της έρευνας «τι πιστεύουν οι Ελληνες για την Πανδημία» ανακοίνωσε η διαΝΕΟσις. Διεξήχθη (όπως όλα) από την εταιρεία Metron Analysis σε πανελλαδικό δείγμα 1.101 ατόμων, ηλικίας 17 και άνω, στο διάστημα 7-15 Μαΐου του 2021.

Οπως αναφέρει η διαΝΕΟσις, μια μορφή «κανονικότητας» πλέον επιστρέφει, τουλάχιστον σε κάποιες πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Όπως φαίνεται από την έρευνα, πλέον σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες εργάζονται κανονικά με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας τους (63,8%, από 53,9% τον περασμένο Μάρτιο και μόλις 25,4% τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω εκείνου του πρώτου, αξέχαστου lockdown), ενώ 1 στους 5 εργάζεται ακόμη με τηλεργασία. Η μεγάλη αλλαγή, βεβαίως, είναι το ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής.

Οι αλλαγές, όμως, είναι και ψυχολογικές. Από την έκρηξη αισιοδοξίας του Απριλίου του 2020, όταν ένα εκπληκτικό και πρωτοφανές 85,7% του ελληνικού πληθυσμού θεωρούσαν ότι «η χώρα μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ακολούθησε μια σταδιακή αποκλιμάκωση, μέχρι την προηγούμενη έρευνά μας, τον Μάρτιο του 2021, όταν πια η αισιόδοξη («προς τη σωστή») με την απαισιόδοξη («προς τη λάθος») στάση ήταν σχεδόν ισόπαλη. Τώρα, δύο μήνες μετά, η ψαλίδα ανοίγει πάλι: σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτή η αισιοδοξία, βεβαίως, δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Την ασπάζονται περισσότερο οι μεγαλύτερες ηλικίες: το 70,7% των ηλικίας άνω των 65 θεωρούν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση -αλλά μόνο το 43,8% των ηλικίας 17-24 συμφωνούν. Μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα στις ηλικίες και στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας: 69,1% των ηλικίας 65+ θεωρούν ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν «σωστή», αλλά 73,9% των ηλικίας 17-24 θεωρούν ότι ήταν «λάθος». Χάσμα γενών, δε, υπάρχει και στην ερώτηση για το πότε θα έπρεπε να γίνει η άρση του lockdown. To 28,5% των ηλικίας 65+ θεωρούν ότι «έπρεπε να είχε γίνει» νωρίτερα από ό,τι έγινε, την ώρα που στις ηλικίες 17-24 την ίδια άποψη έχει το 59,7%.

Βεβαίως, όλη αυτή η αισιοδοξία είναι πλέον μετρημένη, συγκρατημένη και, όπως αναδεικνύεται και από τις υπόλοιπες απαντήσεις, βασισμένη σε έναν ρεαλισμό. Η «αβεβαιότητα» και η «ανασφάλεια» εξακολουθούν να είναι τα πιο έντονα συναισθήματα που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δηλώνουν ότι τους διακατέχουν. Οι πολίτες εξακολουθούν να φοβούνται την Covid-19. To 80,4% συμφωνούν -διαχρονικά- ότι «αποτελεί μια σοβαρή απειλή». Οι μισοί θεωρούν «αρκετά» ή «πολύ» πιθανό να προσβληθούν από κορωνοϊό (από 32% τον Σεπτέμβριο του 2020) και 2 στους 3 πιστεύουν ότι αν προσβληθούν, κινδυνεύουν σοβαρά από τη νόσο -δυο ποσοστά που παραμένουν λίγο-πολύ σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2020, παρόλο το θεαματικά αυξημένο ποσοστό των εμβολιασμένων, που θα δούμε παρακάτω. Εξάλλου, πλέον ένα 6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει οι ίδιοι με Covid-19, ενώ το 12,9% δηλώνουν ότι έχει νοσήσει μέλος του νοικοκυριού τους.

Οι πολίτες εξακολουθούν να δηλώνουν σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ότι τηρούν τα προσωπικά μέτρα προστασίας -και πως τα θεωρούν και πολύ επιτυχημένα. Το 94,6% δηλώνουν ότι φορούν μάσκα «συχνά» ή «πολύ συχνά», το 96,6% ότι «πλένουν τα χέρια», το 91% ότι «κρατούν αποστάσεις». Ποσοστά άνω του 90% του πληθυσμού συμφωνούν ότι αυτά τα μέτρα προστασίας «συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Και πλέον οι προσδοκίες τους για την εξέλιξη της κρίσης είναι ρεαλιστικές και προσγειωμένες. Ενώ τον Απρίλιο του 2020, 7 στους 10 Έλληνες πίστευαν ότι θα έχουμε επανέλθει σε μια κανονική καθημερινότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, σήμερα 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονική καθημερινότητα κάποια στιγμή από το 2022 και μετά. 1 στους 3, μάλιστα, πιστεύουν πια ότι θα επανέλθουμε κάποια στιγμή «μετά το 2022».

Από την άλλη, είναι αναμφισβήτητο ότι πλέον έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση της πανδημίας κι αυτό περιγράφεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στις απαντήσεις της ερώτησης: «Κατά τη γνώμη σας, σε ποιο στάδιο της κρίσης του κορωνοϊού βρισκόμαστε;». Τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν πρωτοκάναμε αυτή την ερώτηση, 3 στους 4 Έλληνες θεωρούσαν ότι «έρχονται δυσκολότερες ημέρες» και μόνο 18,8% θεωρούσαν ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει». Σήμερα οι απαντήσεις είναι ανάποδες: 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι οι χειρότερες φάσεις της κρίσης είναι πίσω μας.

Η εξήγηση, βέβαια, έχει να κάνει με τη μία παράμετρο της κρίσης που μεταβάλλεται πιο θεαματικά από όλες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου: την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού. Το 38,9% των ερωτηθέντων σε αυτή την έρευνα δήλωσαν ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (από μόλις 9,4% στην έρευνα του περασμένου Μαρτίου) και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (το 44,2%) έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Το 56,8%, δε, δήλωσαν πως κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει εμβολιαστεί.

Πλέον η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνουν ευχαριστημένοι με τον ρυθμό των εμβολιασμών (52,4% από 32,7% τον περασμένο Μάρτιο), με εξαίρεση, βεβαίως, τις ηλικίες 17-39, που είτε πήραν τελευταίες σειρά, είτε δεν έχουν πάρει σειρά ακόμα. Εξάλλου, 2 στους 3 Έλληνες πλέον συμφωνούν με την έκδοση ενός «πιστοποιητικού εμβολιασμού» (από 55,3% τον περασμένο Μάρτιο) -ένα ποσοστό που φτάνει το 85% ανάμεσα στους ήδη εμβολιασμένους- ενώ η ικανοποίηση των πολιτών «από τη διαδικασία του εμβολιασμού» είναι καθολική και κυμαίνεται στο αστρονομικό 97,8%.

Αυτή τη φορά, δε, προστέθηκαν και κάποιες ερωτήσεις για τους τύπους των εμβολίων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκριθεί τέσσερα διαφορετικά εμβόλια ως ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά μετά τη χορήγηση δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων, κάποιες εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες σε κάποια από αυτά, αλλά και η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τις διεθνείς αρχές και τα ΜΜΕ έχουν επηρεάσει τη στάση της κοινής γνώμης σε κάποιο βαθμό, τόσο στη δική μας όσο και σε άλλες χώρες. Στη χώρα μας, πάνω από τους μισούς εμβολιασμούς έχουν γίνει με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (52,6%) ενώ 1 στους 3 έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca. Ένα 12,7% έχουν εμβολιαστεί με Moderna και ένα 2,1% με Johnson&Johnson/Janssen -το τελευταίο εμβόλιο που διατέθηκε στη χώρα έως τώρα, το οποίο είχε αρχίσει να χορηγείται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας.

Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων (56,1%) δήλωσαν ότι δεν είχαν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, ενώ ένα 42,3% ένιωσαν κάποιες «ελαφρές παρενέργειες». Στην ερώτηση «με ποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια θα προτιμούσατε να εμβολιαστείτε;», το εμβόλιο Pfizer/BioNTech συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις (58,3%) με αυτά της Moderna και της Johnson&Johnson/Janssen να ακολουθούν με 13,7% και 10,9%. Μόνο 4% επιλέγουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ 9,9% δήλωσαν αυθόρμητα ότι δεν έχουν κάποια προτίμηση. Πάντως, η αποδοχή των εμβολίων και της αξίας τους είναι καθολική: 94,4% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την άποψη ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές». Από τους εμβολιασμένους, δε, 2 στους 3 δηλώνουν ότι αισθάνονται «καλύτερα ψυχολογικά» μετά τον εμβολιασμό τους.

Η αποδοχή των εμβολίων, δε, σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις περιοχές της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Το 14,3% των Ελλήνων που τον Δεκέμβριο του 2020 απαντούσαν στο αν θα εμβολιαστούν με «σίγουρα όχι» πλέον έχει συρρικνωθεί στο 6,2%. Το 13,1% που έλεγαν «μάλλον όχι» είναι πλέον 4,8%. Αυτοί που πλέον απαντούν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», μαζί με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ήδη, φτάνουν το 87% του δείγματος. Έχει ενδιαφέρον το ότι στις ηλικίες 65+, για τις οποίες η πρόσβαση σε ραντεβού έχει ανοίξει εδώ και πολλές εβδομάδες, και στις οποίες το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει γύρω στο 30%, η μεγάλη πλειονότητα των ανεμβολίαστων (το 66% αυτών) δηλώνουν ότι «σίγουρα ναι», θα εμβολιαστούν.

Γενικά πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική εικόνα από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν μόνο το 49,5% των Ελλήνων δήλωναν ότι σκοπεύουν να εμβολιαστούν κατά του νέου κορωνοϊού, όταν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια. Τα θεαματικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, καθώς και η έως τώρα πορεία των εμβολιασμών (την περίοδο που έγινε η έρευνα πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως είχαν εμβολιαστεί) έχουν αλλάξει εντελώς τη στάση των Ελλήνων απέναντι στη διαδικασία.

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε και κάτι άλλο.

Τις τελευταίες ημέρες της έρευνας προστέθηκε μια επιπλέον ερώτηση, η οποία έτρεξε σε ένα υποσύνολο του δείγματος -σε περίπου 500 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 132 είχαν παιδιά. Ρωτήσαμε αυτούς τους γονείς για το αν θα συμφωνούσαν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Το αποτέλεσμα λόγω του μικρού δείγματος είναι μόνο ενδεικτικό, αλλά έχει ενδιαφέρον: το 58,1% των γονιών δηλώνουν πως δεν θα εμβολίαζαν το παιδί τους. Καθώς μόλις τις προηγούμενες ημέρες και ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χρήση ενός από τα εμβόλια για Covid και για τις ηλικίες 12-15, η στάση αυτή έχει σημασία, και θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε και σε επόμενα κύματα αυτής της έρευνας.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιο εμβόλιο προτιμούν οι Ελληνες, «όχι» σε εμβολιασμό παιδιών λέει το 58% "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news